Σκέψεις Εντυπώσεις Απορίες Απόψεις. Β) Παρακολουθούµε ή µετέχουµε στη λατρεία ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σκέψεις Εντυπώσεις Απορίες Απόψεις. Β) Παρακολουθούµε ή µετέχουµε στη λατρεία ;"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : «Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ». Α ) Εκφράζοντας τις εµπειρίες µας. Όλοι οι Χριστιανοί έχουν κάποιες εµπειρίες από τη λατρεία της εκκλησίας µας (Θεία Λειτουργία, Βάπτισµα, γάµος, εσπερινός, αγιασµός κ.λ.π.) Ποιος όµως δεν έχει εµπειρίες από τις µεγάλες γιορτές του Χριστιανισµού, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, η Πεντηκοστή, η Κοίµηση της Θεοτόκου κ.ά. Oι εµπειρίες αυτές είναι ουσιαστικές, διότι είµαστε ισότιµα µέλη της Εκκλησίας. Εποµένως : Σκέψεις Εντυπώσεις Απορίες Απόψεις Είναι σηµαντικές για την iδια τη ζωή της εκκλησίας Β) Παρακολουθούµε ή µετέχουµε στη λατρεία ; ύο είναι οι βασικοί άξονες για τον προβληµατισµό µας σχετικά µε τη συµµετοχή µας στη λατρεία : I. Αν παρακολουθούµε και δε συµµετέχουµε, σιγά σιγά αποξενωνόµαστε από τα τελούµενα και αποδυναµώνεται η συνείδηση µας ότι ήµαστε µέλη της Εκκλησίας. II. Αν συµµετέχουµε, γινόµαστε «συν-ιερουργοί», εφόσον και οι λαϊκοί έχουν το χάρισµα της «γενικής ιεροσύνης» που έλαβαν µε το βάπτισµα. Γ) προβληµατισµός για τη χριστιανική λατρεία στη σύγχρονη κοινωνία Το ουσιαστικό όµως πρόβληµα είναι ότι κάποιοι πιστοί θεωρούν την παρουσία τους στη λατρεία σαν µια θρησκευτική υποχρέωση. Η λατρεία όµως είναι η έκφραση της πίστης µας Η µη σύνδεση της πίστης και της λατρείας είναι φαινόµενο ενός εκκοσµικευµένου χριστιανισµού. Στην ιστορία της εκκλησίας µας ποτέ δεν ξεχώριζε η πίστη από τη λατρεία.

2 ) η σηµασία της γνώσης των σχετικών µε τη λατρεία των θεµάτων. Η γνώση µας για την ιστορία της χριστιανικής λατρείας θα µας βοηθήσει να απαντήσουµε σε πολλά ερωτήµατα όπως : I. Πως συνδέεται η λατρεία µε το Χριστό; II. III. IV. Πως δηµιουργήθηκαν οι πρώτες µορφές λατρείας Ποια ήταν η εξέλιξη της λατρείας Ποια λατρευτικά προβλήµατα αντιµετώπισε η εκκλησία; V. Ποιες είναι οι αιτίες των σύγχρονων προβληµάτων; Η συµµετοχή στη λατρεία δεν είναι µια τυφλή θρησκευτική υποχρέωση, αλλά ουσιαστική υπόθεση για την ύπαρξή µας, γιατί µας συνδέει µε το Θεό και µας οδηγεί και στην ενότητα µε τους συνανθρώπους µας.

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Η λατρεία είναι Ευχαριστήρια Ικετευτική δοξολογική προσέγγιση του Θεού Η λατρεία συνδέεται άµεσα µε τη θρησκεία. Η χριστιανική λατρεία διακρίνεται για την αναφορά της στον τριαδικό Θεό που µας αποκάλυψε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός του οποίου το σώµα είναι η εκκλησία. Α) χαρακτηριστικά της ορθόδοξης λατρείας Η λατρεία της εκκλησίας µας είναι: Μυσταγωγική Αναγωγική Πνευµατική Λογική Ορθόδοξη Β) Ο χώρος τέλεσης της λατρείας Ιστορική εξέλιξη του χριστιανικού ναού Ιδιωτικές οικίες Κατακόµβες τάφοι µαρτύρων Εκκλησίες (Βασιλικές, περίκεντροι ναοί, σταυροειδείς, βασιλική µε τρούλο) Γ) Βασικοί σταθµοί στην εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας. Θεµελίωση την επιστηµονική εποχή (33-70 µ.χ.) Πρώτο λειτουργικό Βιβλίο Ψαλµοί του αυίδ. Με το «διάταγµα των Μεδιολάνων» (313 µ.χ.) αρχίζει η ανάπτυξη της Χριστιανικής λατρείας.

4 Κέντρα λειτουργικής ανάπτυξης : Ιεροσόλυµα, Κωνσταντινούπολη, Σικελία κ.α. Κατά την περίοδο της δουλείας η λατρεία χάνει τη λαµπρότητά της, όχι όµως και το περιεχόµενο της. Αναδείχτηκε σε κιβωτό σωτηρίας του Γένους. Τέλος του 18 ου αιώνα η λατρεία ανανεώθηκε από τους Κολλυβάδες, µε βάση τα πατερικά πρότυπα. ) η µορφή της λατρείας στις µέρες µας. Η λατρεία της εκκλησίας µας είναι η ίδια µε εκείνη της Βυζαντινής εποχής. Με βάση τις λειτουργίες του Μ. Βασιλείου του Χρυσοστόµου και των προηγιασµένων και τις ακολουθίες του Ηµερονυκτίου, διατηρεί την ενότητά της.

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ» Α) Ο Χριστός σεβάστηκε και τήρησε την Ιουδαϊκή λατρεία. Ο Χριστός σεβάστηκε την Ιουδαϊκή λατρεία και τήρησε ό,τι όριζε η παράδοση και ο µωσαϊκός νόµος. Όµως απαιτούσε πραγµατική λατρεία, µε πνεύµα συντριµµένο από µετάνοια και καθαρή καρδιά. Β) Η χριστιανική λατρεία διαφέρει : είναι πνευµατική και αληθινή Στο διάλογο µε την Σαµαρείτισσα, ο Κύριος αποκαλύπτεται ως Θεός και φανερώνει πως η λατρεία του Θεού (που είναι πνεύµα) γίνεται µε τη δύναµη του πνεύµατος (µε όλη µας την καρδιά). Γίνεται σε κάθε τόπο µε κάθε ευκαιρία (χωρίς να καταργεί το ναό που είναι ο οίκος του Θεού). Γ) Οι αιµατηρές θυσίες των Ιουδαίων και η θυσία του Χριστού Οι Ιουδαίοι συνήθιζαν να προσφέρουν αίµα ζώου αντί για το δικό τους αίµα ζωή. (Γιορτές Πάσχα, εξιλασµού κ.λ.π.). Όλα αυτά είναι προεικονίσεις της θυσίας του Χριστού. Αυτός είναι ο Μέγας Αρχιερέας που πρόσφερε στο Θεό, το δικό του αίµα για να µας εξασφαλίσει την αιώνια ελευθερία και σωτηρία. Η θυσία του Χριστού επαναλαµβάνεται στη χριστιανική λατρεία, γιατί το βράδυ του Μυστικού είπνου µετέβαλε για χάρη µας τον άρτο και οίνο σε Σώµα και Αίµα του, ιδρύοντας το µυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η Θεία Ευχαριστία χαρίζει Άφεση αµαρτιών Η ένωση αυτή ξεκινά από την παρούσα ζωή και θα ολοκληρωθεί στη µέλλουσα. Στο µυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι πάντοτε παρών ο Κύριος («Αυτό που κάνω τώρα να το κάνετε σε ανάµνησή µου» Λουκ.22,14).

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΕ ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ Α) Η πίστη αποτυπώνεται στη λατρεία : Ιστορικές διαπιστώσεις αποτυπώνει Η λατρεία και την πίστη της εκκλησίας µας. διακηρύσσει Οι ύµνοι, Οι εικόνες Οι ναοί είναι η έκφραση και η οµολογία της πίστης στον τριαδικό Θεό. Οι αιρέσεις από τα πρώτα κιόλας χρόνια του χριστιανισµού, απείλησαν την ενότητα της εκκλησίας µας. Με τις αποφάσεις των Οικουµενικών Συνόδων και τα συγγράµµατα των µεγάλων Πατέρων η εκκλησία µας διατύπωσε την ορθόδοξη πίστη µας (δόγµατα), η οποία µε τρόπο γλαφυρό αποτυπώθηκε στην χριστιανική τέχνη (ναοδοµία, αγιογραφία, υµνολογία) Β) οι ευχές και οι ύµνοι, Βασικοί τρόποι έκφρασης της πίστης Ο λόγος της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων, µέσα από την ευχογραφία και την υµνογραφία διοχετεύεται στη λατρεία. Στις λατρευτικές µας συνάξεις ψάλλουµε την πίστη µας. Περιεχόµενο των λειτουργικών µας κειµένων είναι τα δόγµατα της εκκλησίας µας για την Αγία Τριάδα και τον Ιησού Χριστό. Η ζωή, τα πάθη και η Ανάσταση του Θεανθρώπου, η ζωή και το έργο των Αγίων µας περιγράφονται στη λατρεία µε µοναδικό τρόπο. Οι ευχές και οι ύµνοι διατηρούν την ενότητα του εκκλησιάσµατος ιαχρονικά συγχρονικά

7 Γ) Η ταύτιση του «κανόνα προσευχής» µε τον «κανόνα πίστης» Η πίστη της εκκλησίας και η λατρεία της είναι αδιαχώριστα µεγέθη και το ένα στηρίζει το άλλο. Η λατρεία προσφέρει θεολογία που διδάσκει το πλήρωµα της εκκλησίας. Όλη η Λειτουργία είναι πρόσκληση σε συµµετοχή σ αυτά που συµβαίνουν στην πορεία του Χριστού. Στο δηµόσιο βίο Στο µυστικό δείπνο Στο πάθος Στην Ανάσταση

8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο : «Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ» Α) Η Αγία Γραφή για τους αγγέλους; Οι Άγγελοι Ανήκουν στον πνευµατικό κόσµο Είναι δηµιουργήµατα του Θεού Προϋπάρχουν του υλικού κόσµου Επιπλέον οι Άγγελοι Είναι ασώµατοι και αεικίνητοι Είναι σε δύναµη και γνώση ανώτεροι από τον άνθρωπο Είναι κατά χάρη αθάνατοι Είναι άπειροι ως προς τον αριθµό ιακρίνονται σε 9 τάξεις ή τάγµατα : Σεραφείµ, Χερουβείµ, Θρόνοι, Κυριότητες, υνάµεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Από την Αγία Γραφή ξέρουµε τρεις µε τα ονόµατά τους : Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ. Έργο των Αγγέλων είναι : Να υµνούν ακατάπαυστα το Θεό Να εκτελούν τις εντολές του Να φροντίζουν τους ανθρώπους Να µεσιτεύουν στο Θεό για εµάς Στη Θεία Λειτουργία πριν τον καθαγιασµό των τιµίων ώρων ακούγεται ο ύµνος των αγγέλων. Επίσης υπάρχει ιδιαίτερη ευχή για το φύλακα άγγελο των ανθρώπων.

9 Β) Οι Άγγελοι στη Θεία Λειτουργία Στη Θεία Λειτουργία δεν είµαστε µόνοι. Είναι µαζί µας ο Κύριος, η Θεοτόκος, οι Άγιοι και οι Άγγελοι που ψάλουν µαζί µας για την υποδοχή του Βασιλιά του Σύµπαντος. Έτσι η Θεία Λειτουργία που γίνεται στη γη ενώνεται µε την ακατάπαυστη λειτουργία που γίνεται στους ουρανούς. Το τµήµα της Θείας λειτουργίας που λέγεται Αναφορά (µετά το σύµβολο της πίστεως), ονοµάζεται έτσι γιατί αναφέρεται στο Θεό και στα όσα τελούνται στο υπερουράνιο θυσιαστήριο την ίδια ώρα. Γι αυτό το λόγο, στη Βυζαντινή τέχνη απεικονίζεται κάτω από τον αυτοκράτορα (τρούλος) η Ουράνια Θεία Λειτουργία µε τους αγγέλους να κρατούν τα τίµια δώρα και τα ιερά σκεύη. Γ) Τα πονηρά πνεύµατα Τα πονηρά πνεύµατα, ήταν αρχικά άγγελοι αγαθοί, όπως όλοι οι άγγελοι. Εξέπεσαν όµως από την αρχική τους θέση γιατί θέλησαν να σφετεριστούν την εξουσία του Θεού. Ο αρχηγός τους σατανάς (= κατήγορος) ή διάβολος (αυτός που συκοφαντεί), από την αρχή φθόνησε τον άνθρωπο και θέλησε την καταστροφή του. Έργο του διαβόλου είναι να µας παγιδεύσει στην αµαρτία. Ο άνθρωπος όµως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, διότι ο Κύριος γι αυτό τον λόγο έγινε άνθρωπος, για να νικήσει το διάβολο. Συµµετέχοντας στα µυστήρια και µένοντας ενωµένοι µε το Θεό, καθιστούµε τα έργα του πονηρού ανενεργά.

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο : «ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ.» Α) Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού Ο άνθρωπος πλάστηκε σύµφωνα µε την εικόνα του Θεού και µε την προοπτική να µείνει αθάνατος. Η «κατ εικόνα» Θεού δηµιουργία του ανθρώπου συνίσταται : Στο λογικό Στο αυτεξούσιο Στο δηµιουργικό Αν ο άνθρωπος έκανε καλή χρήση, της «κατ εικόνα» δηµιουργίας του θα έφτανε στο «καθ οµοίωση», στην οµοιότητα µε το Θεό. Το «κατ εικόνα» το έχουµε στη φύση µας, το «καθ οµοίωση» το επιτυγχάνουµε την ελεύθερη βούλησή µας. Β) Ο σκοπός της δηµιουργίας του ανθρώπου και ο βαθύτερος σύνδεσµός του Θεού µε τον άνθρωπο. Ο Θεός δηµιούργησε τον άνθρωπο µε ένα σκοπό να φτάσει στο σηµείο της βαθύτερης κοινωνίας µαζί του. (αυτή την προοπτική δεν την έχει κανένα δηµιούργηµα του Θεού) Η ανθρώπινη φύση είναι δισύνθετη : Χοϊκή υλική Πνευµατική - ουράνια Εποµένως, είναι έµφυτη η τάση του ανθρώπου να επικοινωνήσει µε το Θεό και το συνάνθρωπό του. Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο: Αγάπης & Ελευθερίας Όταν διαπιστώνει τη θεϊκή του προέλευση, γεµίζει από ευτυχία και δοξολογεί το Θεό.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο : Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Α) Η ανάγκη της παρουσίας του Θεού στην ανθρώπινη Ιστορία Ο άνθρωπος πίστεψε ότι αυτόνοµα θα µπορούσε να φτάσει στη θέωση. Μόνος του λοιπόν έκοψε τους δεσµούς του µε το Θεό. Οι συνέπειες της διακοπής των σχέσεων του ανθρώπου µε το Θεό ήταν : η εκδίωξη του ανθρώπου από τον παράδεισο η εξάπλωση της ειδωλολατρίας η εµφάνιση κάθε είδους κακού και διαστροφής Ο άνθρωπος µε την αποθέωση του ατοµισµού του, υποδουλώθηκε στη φθορά και το θάνατο. Ο Θεός όµως θέλησε: Να αποκαταστήσει την πεσµένη φύση του ανθρώπου Και Το σχέδιο αυτό του Θεού, λέγεται Θεία Οικονοµία Το σχέδιο αυτό του Θεού πέρασε από τρεις φάσεις: Κλήση του Αβραάµ και των υπολοίπων Πατριαρχών, κλήση του Μωϋσή και Προφητών Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού (ζωή, θαύµατα, διδασκαλία, Πάθος και Ανάσταση του Κυρίου) Ίδρυση της εκκλησίας, της κιβωτού της σωτηρίας. ή ό β λ ί

12 Β) Οι χριστιανικές γιορτές και το σχέδιο της Θείας Οικονοµίας. Τα θαυµαστά γεγονότα για τη σωτηρία του ανθρώπου πανηγυρίζονται µε τις γιορτές της εκκλησίας. Οι γιορτές είναι : εβδοµαδιαίες και ετήσιες εβδοµαδιαίες εορτές: Κυριακή (Η ηµέρα της Ανάστασης του Κυρίου) ευτέρα (αφιερωµένη στους αγγέλους) Τρίτη (αφιερωµένη στον Ιωάννη τον Πρόδροµο) Τετάρτη (αφιερωµένη στο Σταυρό του Κυρίου) Πέµπτη (αφιερωµένη σους Αποστόλους και τον Αγ. Νικόλαο) Παρασκευή (αφιερωµένη στα Πάθη του Θεού) Σάββατο (αφιερωµένη στους µάρτυρες και τους νεκρούς) Ετήσιες εορτές εσποτικές Θεοµητορικές Κινητές (µε κέντρο το Πάσχα) Ακίνητες (µε κέντρο τα Χριστούγεννα) Ακίνητες (προς τιµή της Θεοτόκου)

13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο : ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ : Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Α) Ο πανηγυρισµός των Χριστουγέννων και της Βάπτισης Στις 25 εκεµβρίου και στις 6 Ιανουαρίου, γιορτάζουµε δύο κοσµοσωτήρια γεγονότα. Τη γέννηση του Χριστού Τα Επιφάνεια (φανέρωση του Θεού) Τα Χριστούγεννα ξεχώρισαν ως η δεύτερη µετά το Πάσχα, µεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. (Τους τρεις πρώτους αιώνες του Χριστιανισµού γιορτάζονταν µαζί µε τα Θεοφάνια) Τα Θεοφάνια έχουν ξεχωριστή θέση στη χριστιανική λατρεία, διότι τότε φανερώθηκε η Αγία Τριάδα και εγκαινιάστηκε το δικό µας βάπτισµα. Σε κάθε γιορτή έχουµε τρία στάδια: Προπαρασκευή Γιορτή Μεθεόρτια (π.χ. Σαραντάηµερο νηστείας πριν Τα Χριστούγεννα σαράντα µέρες µετά έως την Υπαπαντή.) Β) Το γεγονός της Ενανθρώπησης Τη σάρκωση του Κυρίου η εκκλησία ονοµάζει µυστήριο. Ο Ιησούς Χριστός είναι ιστορικό πρόσωπο και δεν αµφισβητείται από την ιστορική έρευνα. Κατέβηκε ο Κύριος από τους ουρανούς παραµένοντας Υιός και Λόγος του Θεού, ήταν στη γη, αλλά δεν απουσίαζε από τον ουρανό. Η ενανθρώπηση Του δεν σηµαίνει, τοπική µετάβαση αλλά. θεϊκή συγκατάβαση

14 Γ) Ο σκοπός της ενανθρώπησης. Το σκοπό της ενανθρώπησης του Κυρίου, αναγγέλλει ο άγγελος στον Ιωσήφ Αυτός θα σώσει το λαό Του από τις αµαρτίες. για να νικήσει τη φθορά και το θάνατο Γίνεται άνθρωπος και για να χαρίσει στον άνθρωπο τη σωτηρία και την αιωνιότητα. Ο Υιός και λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος υιός του θεού. Όλα αυτά έγιναν ελεύθερα, µε τη θέληση και την αγάπη ολόκληρης της Αγίας Τριάδας. Μαζί µε την επανόρθωση του αδαµικού πταίσµατος, ήρθε και η ανύψωση του ανθρώπου. Γίναµε ξανά παιδιά του Θεού, κληρονόµοι Του και συγκληρονόµοι του Χριστού.

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο : «ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ» Α) Γιορτάζοντας τα γεγονότα της ζωής του Χριστού. Τα σπουδαιότερα γεγονότα της ζωής του Χριστού είναι αποτυπωµένα στις «εσποτικές εορτές» Χριστούγεννα (25 εκεµβρίου) Περιτοµή του Χριστού (1η Ιανουαρίου) Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου) Υπαπαντή (2 Φεβρουαρίου) Μεταµόρφωση (6 Αυγούστου) Ύψωση Τιµίου Σταυρού (14 Σεπτεµβρίου) Υπάρχουν όµως και κινητές εορτές : Η είσοδος στα Ιεροσόλυµα (Κυριακή των Βαΐων) Το τελευταίο είπνο του Ιησού (Μυστικός είπνος) Σύλληψη, Πάθη, Ανάσταση) Εµφάνιση του Aναστηµένου στο Θωµά (Κυριακή του Θωµά) Ανάληψη του Χριστού. Ενθυµούµενοι τα σωτηριώδη γεγονότα, συµµετέχουµε κατά κάποιο τρόπο στη ζωή του Χριστού, «περπατάµε µαζί του». Επίσης κάθε Κυριακή έχουµε Ευαγγελικά αναγνώσµατα από τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού. Β) Το κήρυγµα του Χριστού µέσα από τη λατρεία Εκτός από τα Ευαγγελικά αναγνώσµατα, σε πολλές ευχές της λατρείας µας γίνεται αναφορά στο κήρυγµα του Ιησού. Τα θέµατα της διδασκαλίας του Ιησού είναι: Το κήρυγµα του Ιησού ήταν κήρυγµα σωτηρίας Η διδασκαλία αποσκοπούσε στην αποµάκρυνση από την ειδωλολατρία (λατρεία της ύλης κοσµικής δύναµης) Ο Χριστός έδινε ελπίδα σε αυτούς που ένιωθαν θλίψη, δυστυχία ή καταπιέζονταν Ο Χριστός έδωσε το χαρµόσυνο µήνυµα της ειρήνης. Ο Χριστός µας αποκάλυψε τον Πατέρα και φανέρωσε το µυστήριο της Βασιλείας του Θεού. Οι αναµνήσεις των θαυµάτων του Ιησού µέσα από την λατρεία, µας βοηθούν να συνειδητοποιήσουµε όχι την ευεργεσία της σωµατικής υγείας που µας παρέχει ο Χριστός, αλλά κυρίως την ανάγκη ψυχικής υγείας από την αµαρτία. Ο Χριστός µε τα θαύµατα έδωσε : Σωµατική υγειά αλλά κυρίως Ψυχική υγεία

16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ο «ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ, ΧΡΙΣΤΕ» Α ) Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδοµάδας. Μεγάλη ευτέρα : (δύο γεγονότα) Η ζωή του Ιωσήφ Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς. Μεγάλη Τρίτη : (δύο Παραβολές) Των δέκα Παρθένων Των Ταλάντων Μεγάλη Τετάρτη : αφιερωµένη στην αµαρτωλή γυναίκα που µετανόησε Μεγάλη Πέµπτη : (γιορτάζουµε ) Τον ιερό Νιπτήρα Το Μυστικό είπνο Την προσευχή του Κυρίου Την προδοσία του Ιούδα Μεγάλη Παρασκευή : ανάµνηση των παθών του Κυρίου. Μεγάλο Σάββατο : Ταφή του κυρίου Κάθοδος στον Άδη.

17 Β ) Το βαθύτερο νόηµα της Σταύρωσης του Κυρίου. Ο Κύριος θυσιάστηκε ως αντάλλαγµα για να απαλλαγούµε από τη φοβερή εξουσία του θανάτου. Ο Κύριος : Συγχώρησε τον άνθρωπο για την αµαρτία του Τον συµφιλίωσε µε τον Θεό Του χάρισε την αθανασία και τη δόξα Γ ) Συµµετοχή του πιστού στο Πάθος του Κυρίου. Συµµετέχουµε στο Πάθος του Κυρίου, όταν καθαρίζουµε τον εσωτερικό µας κόσµο από κάθε κακή σκέψη. Συµµετέχω στο Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου σηµαίνει ότι έχω ανακτήσει το αρχικό κάλλος της ανθρώπινης φύσης. εν µπορούµε να συµµετάσχουµε στο Μυστικό είπνο (να µεταλάβουµε) αν σεν µιµηθούµε το Χριστό στο παράδειγµα της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Καλούµαστε να παραµερίσουµε τον εγωϊσµό µας και να θέσουµε τον εαυτό µας στην υπηρεσία των συνανθρώπων µας.

18 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο : «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.» Το µυστήριο της Ανάστασης είναι µυστήριο λύπης και χαράς. Πονάµε για τα Πάθη του Κυρίου Χαιρόµαστε για την Ανάσταση Α) Η Γιορτή της Ανάστασης Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζουµε : Τη συγχώρηση των λαθών µας Την καινούργια ζωή, που νίκησε τον θάνατο Β) Το νόηµα της Ανάστασης. Η πίστη της εκκλησίας στην Ανάσταση του Χριστού, αποτέλεσε την αρχή τον ακρογωνιαίο λίθο της. από Αν ο Χριστός δεν Αναστήθηκε: Το κήρυγµά µας είναι κενό περιεχοµένου Και η πίστη µας κενή Η πίστη στην ανάσταση του Χριστού είναι πίστη στην κοινή ανάσταση όλων των ανθρώπων. Ο Χριστός αναστήθηκε πρώτος σαν να γεννήθηκε από τον τάφο. Αυτό είναι η ελπίδα µας. Πεθαίνοντας θα ξαναγεννηθούµε και θα ζήσουµε µια καλύτερη ζωή.

19 Γ) Συµµετοχή στην Ανάσταση. Η Χαρά της Ανάστασης του Χριστού είναι πολύ περιορισµένη, αν στηρίζεται µόνο στις υλικές απολαύσεις. Η βαθιά αναστάσιµη χαρά προέρχεται από την πραγµατική συµµετοχή στο Πάθος του Χριστού που προηγήθηκε Με όσο καθαρότερη καρδιά συµµετάχουµε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδοµάδας, τόσο η Ανάσταση του Χριστού µεταµορφώνει την ζωή µας. ( π.χ. Ο Σεραφείµ του Σαρώφ) ) Η ενότητα των πιστών µε τον Χριστό. Η ενότητα του πιστού µε τον Χριστό δεν είναι θεωρητική (διήγηση της «αµπέλου» ). Κανένας δεν µπορεί να προσεγγίσει τα γεγονότα του Πάθους και της Ανάστασης του Χριστού εκτός της εκκλησίας. Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού δεν περιορίζονται στα γεγονότα µιας Εβδοµάδας. Ζώντας τη ζωή της εκκλησίας µέσα από τη Θεία Μετάληψη, τη µετάνοια την προσευχή, τη νηστεία και τον καθηµερινό αγώνα κατά των παθών, Ο Χριστιανός συµµετέχει συνεχώς στη ζωή, τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.

20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ο : «ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ ΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΗ..» Α) το φοβερό µυστήριο του θανάτου. Η συµµετοχή µας στο Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού βοηθάει και στην κατανόηση του µυστηρίου της ζωής και του θανάτου. Η ζωή είναι δώρο του Θεού, ο θάνατος είναι η συνέπεια της αµαρτίας του ανθρώπου. Ζωή είναι : η παρουσία, η «ενοίκηση» ανθρώπου, το κέντρο της ύπαρξης. του Θεού στην καρδιά του Ο θάνατος είναι : Πνευµατικός Βιολογικός Αιώνιος Θάνατος, (πνευµατικός) είναι ο χωρισµός από τον Θεό. Ο βιολογικός θάνατος είναι ευεργεσία του Θεού για να µην γίνει το κακό αιώνιο (αιώνιος θάνατος). Β) το νόηµα του θανάτου. Ο σωµατικός θάνατος είναι διάσπαση της αρµονίας, διακοπή της συλλειτουργίας ψυχής και σώµατος, πρόσκαιρος χωρισµός της ψυχής από το σώµα µέχρι τη ευτέρα Παρουσία του Χριστού στον κόσµο. Με τον θάνατο: Η ανθρώπινη σάρκα φθείρεται Η ψυχή διατηρείται µέχρι το κάλεσµα του Χριστού κατά την ευτέρα Παρουσία, που θα ξαναενωθεί µε το σώµα. Γ) Η ανθρώπινη «αθανασία». Ο άνθρωπος δεν είναι από τη φύση του αθάνατος. Αθάνατος είναι µόνο ο Θεός που χαρίζει στον άνθρωπο το δώρο της αθανασίας. Αθανασία δεν είναι η απλή παράταση της βιολογικής ύπαρξης, αλλά η µετοχή στον «Παράδεισο», η αιώνια κοινωνία µε το Θεό. ) Η µετάβαση από το θάνατο στη ζωή. Ο Χριστιανός έχει τη δική του φιλοσοφία για το θάνατο. Ο Θάνατος προκαλεί θλίψη, αλλά και ελπίδα για την κοινή ανάσταση. Ο θάνατος για την εκκλησία δεν έχει το νόηµα της εκµηδένισης της ύπαρξης, αλλά της

21 µετάβασης σε µια άλλη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται ως κοίµηση, ως µετάβαση σε µια άλλη ζωή, την αληθινή ζωή.

22 KΕΦΑΛΑΙΟ 13 Ο : «ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ; ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ» Α) Το νόηµα της γιορτής της µεταµόρφωσης. Στο όρος Θαβώρ ο Χριστός «µεταµορφώθηκε» (άλλαξε µορφή), φανερώνοντας τη δόξα της θεότητάς Του. Ο κόσµος έβλεπε σ αυτόν έναν άνθρωπο, που µέσα του έκρυβε ένα Θεό. Η «δόξα» του Θεού, φανερώθηκε µε το «άκτιστο φως». Στο πρόβληµα της γνώσης του Θεού η ορθόδοξη Θεολογία προβαίνει σε µια διάκριση Ουσίας και Ενεργειών του Θεού. Η Ουσία του Θεού είναι: ακατάληπτη απρόσιτη αµέθεκτη Οι Ενέργειες του Θεού είναι : µεθεκτές Η ενέργεια του Θεού ονοµάζεται: Φως δόξα βασιλεία δύναµη αγάπη Η θέα του «ακτίστου φωτός» που είδαν οι µαθητές του Χριστού κατά την Μεταµόρφωση, ονοµάζεται «θεοπτία», και ταυτίζεται µε την «θέωση», την ένωση µε το Θεό. Β) Η γνώση του Θεού στην Παλαιά ιαθήκη. Ο Θεός φανερωνόταν στην Παλαιά ιαθήκη «δια συµβόλων» (φωτιά, άνεµος, δρόσος) που ήταν όµως άκτιστα και όχι φυσικά φαινόµενα. Μέσα από τα σηµεία αυτά ο άνθρωπος γνώριζε για την ύπαρξη του Θεού και την παρουσία Του. Οι άγιοι της Π. ιαθήκης δεν έφταναν στην πλήρη θεογνωσία γιατί υπήρχε ο Άδης. Γ) Ο Χριστός, η ένσαρκη φανέρωση του Θεού στον κόσµο. Με την σάρκωση του Χριστού ο Θεός εισέρχεται στην Ιστορία και µπορούµε να τον γνωρίσουµε. Με την συµµετοχή µας στα µυστήρια της εκκλησίας που ονοµάζεται και σώµα Χριστού, η γνώση αυτή αποκτάται µε τρόπο βιωµατικό. Η γνώση αυτή είναι και ένωση µε τον Χριστό. Πραγµατοποιείται µε την συµµετοχή µας στη Θεία Ευχαριστία, όταν υπάρχουν βέβαια και οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Στο Χριστό αποκτούµε πλήρη γνώση του Θεού, και µε την συµµετοχή µας στην εκκλησία µπορούµε να φτάσουµε στην θέωση.

23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ο : «Ο ΤΡΙΑ ΙΚΟΣ ΘΕΟΣ: ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» Α) το περιεχόµενο της γιορτής της Πεντηκοστής. Σαράντα µέρες µετά την Ανάσταση του Χριστού, η εκκλησία µας γιορτάζει την Ανάληψη του Χριστού στους Ουρανούς. Με την ανάληψη του Χριστού Ολοκληρώνεται το λυτρωτικό του έργο Κλείνει ο κύκλος της επίγειας δράσης του. Για να συνεχίσουν αυτοί που αποτελούσαν την πρώτη εκκλησία το έργο του Χριστού, χρειάζονταν δύο υπερφυσικά γεγονότα. Υπερφυσικά γεγονότα : ιαρκής παρουσία του χριστού στην εκκλησία Φωτισµός, δύναµη του Αγίου Πνεύµατος Με την γιορτή της Πεντηκοστής εκπληρώνεται η υπόσχεση του Χριστού ότι θα επανέλθει «εν Αγίω Πνεύµατι» για να ζει µαζί µε τους πιστούς του. «λίγο χρόνο και δε θα µε βλέπετε, και πάλι λίγο χρόνο και θα µε δείτε» (Ιωαν.16,16) Η Πεντηκοστή είναι η εκπλήρωση της δηµιουργίας και της ιστορίας. Την ηµέρα της Πεντηκοστής έχουµε την ίδρυση της εκκλησίας. Ο φωτισµός των µαθητών έγινε η αρχή για τον φωτισµό της οικουµένης. Η «σύγχυση της Βαβέλ» έγινε «συµφωνία» και ενότητα στην εκκλησία. Β) Ο Τριαδικός Θεός. Το γεγονός της Πεντηκοστής αποκαλύπτει για άλλη µια φορά την τριαδικότητα του Θεού. Ο Θεός είναι µια ουσία, τρία πρόσωπα (ή υποστάσεις). Τα τρία πρόσωπα είναι: Ίσα Οµότιµα Ισότιµα

24 Κάθε πρόσωπο είναι ολόκληρος και τέλειος Θεός. Ιδιώµατα των τριών Προσώπων: Ο Πατέρας :γεννά αιώνια τον Υιό και εκπορεύει το Άγιο Πνεύµα Ο Υιός : γεννάται προαιώνια από τον Πατέρα Το Άγιο Πνεύµα : εκπορεύεται από τον Πατέρα Το Πρόσωπο του Πατέρα είναι η βάση της Αγίας Τριάδας. Ο άνθρωπος αδυνατεί να καταλάβει το µυστήριο της αγίας Τριάδας.( τρεις και ένας; 1+1+1=1 ;). Το µυστήριο αυτό µόνο στην Θέωση (αγιότητα, καθ οµοίωσιν) προσεγγίζεται βιωµατικά. Με την γιορτή της Πεντηκοστής καλούµαστε να υιοθετήσουµε τον τρόπο ζωής της Αγίας Τριάδας. Να έχουµε µε τους συνανθρώπους µας µια σχέση ενότητας, αγαπητικής συνύπαρξης, αδελφοσύνης, οµόνοιας. Γ) το Άγιο Πνεύµα στην λατρεία. Μέσα από την λατρεία η χάρις του Αγίου Πνεύµατος µεταδίδεται σε όλη την κτίση. Οι υλικές προσφορές αγιάζονται και «εντάσσονται» στην βασιλεία του. Ο άρτος και ο οίνος Θεία ευχαριστία Το λάδι - µυστήριο του Ευχελαίου Νερό - Βάπτισµα. Κάθε στιγµή στην ζωή του ανθρώπου αγιάζεται µέσα από την λατρεία µε ειδικές ακολουθίες. ) Εκκλησία και Θεία χάρη Ο Ορθόδοξος πιστός, µαθαίνει να ζητεί διαρκώς µε την άσκηση, την προσευχή και την λατρεία, το Άγιο Πνεύµα, γιατί κανείς δεν µπορεί να προσεγγίσει τον Χριστό χωρίς τη χάρη του Αγίου Πνεύµατος. Οι άγιοι θαυµατουργούν γιατί είναι κατοικητήρια της Θείας Χάρης. Κάθε πιστός καλείται να γίνει άγιος, γιατί µόνο οι άγιοι µπορούν να συγκροτήσουν την τέλεια ανθρώπινη κοινωνία.

25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 Ο : «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ». Α) Η εµφάνιση των αιρέσεων και η αντιµετώπιση τους από την εκκλησία. Η πίστη δεν είναι κατάργηση της λογικής αλλά υπέρβασή της, αφού καλεί τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει τα όρια της. Στην ιστορία της εκκλησίας κάποιοι προσπάθησαν να κατανοήσουν την πίστη µόνο µε τη δύναµη της λογικής, απορρίπτοντας από την Θεία αποκάλυψη ό,τι δεν εναρµονίζονταν µε αυτή την λογική. Επειδή ακριβώς επέλεξαν από την Θεία Αποκάλυψη ένα µέρος αυτής ονοµάστηκαν αιρετικοί ( αιρώ= εκλέγω, προτιµώ). Οι Απόστολοι από την αποστολική κιόλας εποχή, αντιµετώπισαν τις αιρέσεις, συγκαλώντας Αποστολική Σύνοδο και διατυπώνοντας την σωστή πίστη της εκκλησίας. Το παράδειγµα τους ακολούθησε αργότερα και η εκκλησία συγκαλώντας Οικουµενικές Συνόδους για αντιµετωπίσει τις αιρέσεις και να διατυπώσει το ορθό δόγµα. Οι Οικουµενικές Σύνοδοι είναι επτά και πραγµατοποιήθηκαν από το 325 έως το787. Β) Η ανάµνηση των αγώνων κατά των αιρέσεων Τον αγώνα κατά των αιρέσεων διεξήγαγαν οι άγιο Πατέρες στις Οικουµενικές συνόδους. Όλες οι Οικουµενικές Σύνοδοι και οι Πατέρες που ανέλαβαν τον αγώνα κατά των αιρέσεων µνηµονεύονται στην λατρεία.

26 Γ) τα δόγµατα της εκκλησίας και η ευθύνη των µελών της εκκλησίας. Το δόγµα της εκκλησίας δεν επιβάλλεται στον πιστό, προσφέρεται σαν φάρµακο για την σωτηρία. Η εκκλησία µε τα δόγµατά της δεν επιβάλλει ένα τρόπο ζωής, προτείνει ένα τρόπο ζωής, ορίζοντας τι σώζει και τι δεν σώζει. Τα δόγµατα της εκκλησίας δεν είναι κάποια διανοητικά κατασκευάσµατα που απευθύνονται στην διάνοια του ανθρώπου. Είναι τρόπος ζωής, είναι αγιότητα, θέωση, σωτηρία. Έτσι η προσβολή των δογµάτων της εκκλησίας δεν είναι προσβολή κάποιων αφηρηµένων διανοητικών αληθειών, αλλά διαστρέβλωση του ίδιου του νοήµατος της ζωής. ( π.χ. το τριαδικό δόγµα τρία πρόσωπα που συνιστούν µια «συντροφιά» την οποία διέπει η κοινωνία/ επικοινωνία, η κοινή θέληση, η αγαπητική συνύπαρξη-, αν αλλάξει σε µια απολυταρχική, εξουσιαστική θεότητα, αυτό συνιστά ένα πρότυπο για την κοινωνία, που καταστρατηγεί την έννοια του ανθρωπίνου προσώπου, και µεταβάλλει την κοινωνία σε ένα πεδίο ανταγωνισµών και συγκρούσεων) Ορθή πίστη = ορθή ζωή. Γι αυτό και οι Πατέρες της εκκλησίας αγωνίστηκαν σθεναρά κατά των αιρέσεων, και οι αποφάσεις των Οικουµενικών Συνόδων εξέφραζαν την καθολική πίστη της εκκλησίας, κλήρου και λαού.

27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 Ο : «ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ : ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» Α) Η αναστήλωση των εικόνων. Τα χρόνια των Ισαύρων η θέση των εικόνων στη ζωή των χριστιανών αµφισβητήθηκε. Ο πόλεµος εναντίον τους ονοµάστηκε Εικονοµαχία. Οριστική λύση έδωσε η 7 η Οικουµενική Σύνοδος που όρισε την τιµητική προσκύνηση των εικόνων. Το γεγονός αυτό της αναστήλωσης των εικόνων γιορτάζει η εκκλησία µας την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Παλαιότερα οι ιστορικοί υποστήριζαν ότι τα αίτια της Εικονοµαχίας ήταν κυρίως πολιτικά και κοινωνικά. Σήµερα είναι πλέον αποδεκτό ότι το κίνηµα της Εικονοµαχίας ήταν θρησκευτικό και στρεφόταν κατά του προσώπου του Χριστού. Ο Χριστός ως Θεός δεν εικονίζεται διότι η θεότητα είναι: Αθέατη και Απερίγραπτη Για τους εικονοµάχους οι εικόνες δεν αποκαλύπτουν την δόξα της θεότητας, γι αυτό δεν διαφέρουν από τα είδωλα. Β) η βαθύτερη έννοια της εικόνας. Στα επιχειρήµατα των Εικονοµάχων απαντούσαν οι ορθόδοξοι: Στην εικόνα του Χριστού δεν ζωγραφίζουµε: Ούτε την θεϊκή φύση Ούτε την ανθρώπινη φύση

28 Οι εικόνες δεν είναι σαν τις φωτογραφίες, δεν είναι φυσική απεικόνιση των προσώπων που εικονίζονται. Τα πρόσωπα είναι µεταµορφωµένα, δείχνουν µια κρυφή πραγµατικότητα, τη δόξα του ουρανού. Στο εικονιζόµενο πρόσωπο δεν ισχύουν οι φυσικές αναλογίες, διότι µετέχουν σε µια άλλη πραγµατικότητα στην πραγµατικότητα της Θείας Χάρης. Γι αυτό τιµητικά προσκυνούµε τις άγιες εικόνες. Η τιµή δεν απευθύνεται στο υλικό κατασκευής, αλλά «προς το πρωτότυπο διαβαίνει» Γ) Η εικόνα στην Ορθόδοξη Παράδοση Οι εικόνες στην αρχή ήταν άτεχνες, ή απλά σύµβολα. Με την πάροδο του Χρόνου, η τεχνοτροπία τους γίνεται πιο εξειδικευµένη και διαφοροποιείται ανάλογα µε τον χρόνο και τον τόπο. Το αποκορύφωµά της βυζαντινής αγιογραφίας ήταν από τα µέσα του 13 ου αιώνα έως το Τότε δηµιουργείται η σχολή που ονοµάστηκε Μακεδονική, µε κυριότερο εκπρόσωπο τον Εµµανουήλ Πανσέληνο. (χαρακτηριστικά της Μακεδονικής Σχολής: ζωηρά χρώµατα, φυσικές κινήσεις, ρεαλιστικές και εξιδανικευµένες µορφές). Η άλλη σχολή λέγεται Κρητική και ενώ ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, διαµορφώθηκε στην Κρήτη κατά τον 16 ο αιώνα µε κυριότερο εκπρόσωπο τον Θεοφάνη τον κρητικό. (χαρακτηριστικά της κρητικής σχολής είναι: Χρώµατα γήινα, µορφές αυστηρές, κινήσεις συγκρατηµένες. Στους επόµενους αιώνες η αγιογραφία θα δεχτεί επιρροές από την ύση. Στα τελευταία χρόνια έχουµε στροφή του ενδιαφέροντος προς την βυζαντινή τεχνοτροπία, και σε αυτό συνετέλεσαν κάποιοι σπουδαίοι αγιογράφοι, όπως ο Φώτης Κόντογλου.

Η γενοκτονία των Ποντίων 1 (11)

Η γενοκτονία των Ποντίων 1 (11) Η γενοκτονία των Ποντίων 1 (11) H γη των µύθων Στα παράλια της άξενης θάλασσας που εκτείνεται πέρα από τα στενά του Βοσπόρου, Έλληνες πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια έχτισαν φιλόξενες πολιτείεςκιβωτούς του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-12 i ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 30/6/2009. Αριθµ. Πρωτ. Γ99/1/211 Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΕΙΣ : ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Αθήνα 30/6/2009. Αριθµ. Πρωτ. Γ99/1/211 Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΕΙΣ : ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 30/6/2009 Αριθµ. Πρωτ. Γ99/1/211 Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΕΙΣ : ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ /ΝΣΕΙΣ : ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656

Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656 Ο.Λ.Μ.Ε. Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656 ΠΡΟΣ: - τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευµάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδη

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. 1.1 Αρχαίοι χρόνοι

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. 1.1 Αρχαίοι χρόνοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 1.1 Αρχαίοι χρόνοι Ο νοµός Ροδόπης ο οποίος σήµερα ορίζεται από την οµώνυµη οροσειρά προς Βορρά, από το Θρακικό Πέλαγος προς νότο, από το νοµό Ξάνθης δυτικά και από το νοµό

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 45 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪ Η-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Χρυσ Σµύρνης 3 : Τηλ.: 2107601470 ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΤΕΕ 2 ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 2006 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α 1. «Η κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Έχει παρατηρηθεί ότι οι πέρα από τα κοινά µέτρα δηµιουργικοί άνθρωποι στον τοµέα του πνεύµατος έχουν σιδερένιαν αντοχή και µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431 404 π.χ. Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ -- 404 πχ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (431 404 π.χ.) ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ Αθηναϊκή Συμμαχία VS Πελοποννησιακή Συμμαχία ΑΙΤΙΑ 1. Ο οικονομικός

Διαβάστε περισσότερα

/νση: ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. Αλεξάνδρου 49, 66100, ράµα Τηλ&φαξ: +2521021972, κιν.: + 6973585563 www.akademia.gr, e-mail: info@akademia.

/νση: ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. Αλεξάνδρου 49, 66100, ράµα Τηλ&φαξ: +2521021972, κιν.: + 6973585563 www.akademia.gr, e-mail: info@akademia. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Οδηγίες) Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (25 µονάδες) ιαβάζουµε µια φορά προσεκτικά το κείµενο, κατανοούµε το περιεχόµενό του κι επισηµαίνουµε το θεµατικό του κέντρο. ουλεύουµε ανά παράγραφο. Υπογραµµίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μάθημα Θρησκευτικών, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Αξιοποίηση, Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μάθημα Θρησκευτικών, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Αξιοποίηση, Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Θρησκευτική Αγωγή : Αξιοποιώντας την οικολογική διάσταση του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην υλοποίηση Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα

62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π. 11 & 12 Δεκεµβρίου 2009, Λαύριο ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα !"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )!

Περιεχόμενα !#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! Περιεχόμενα!"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! *+",',"-+.-"/'0$.-$".1$/!1"#,'0"+(((((((((((((((((((((((23! 14+,$%0$ ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((()5!

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραμμα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα: Ραλλικό Κόμμα Λαϊκό Κόμμα (1910) Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις Εµπορικές Εταιρίες

Σηµειώσεις στις Εµπορικές Εταιρίες Σηµειώσεις στις Εµπορικές Εταιρίες Βιβλίο: «Εµπορικές Εταιρίες» Ν.Κ. Ρόκας Εισαγωγή 1 Η ιδιορρυθµία και η µοναδικότητα του δικαίου των ενώσεων προσώπων στο πλαίσιο του ιδιωτικού δικαίου συνίσταται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..»

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..» Ιανουάριος 2008 «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» Θ.Ν. «Ο Παραµυθένιος µας..» Η προετοιµασία Η µεγάλη µέρα για τον υπέρηχο β επιπέδου, µε τον οποίο θα ελέγχαµε την υγεία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ηµοσιοποιείται από το Γραφείο Παρακολούθησης και Καταπολέµησης της Παράνοµης ιακίνησης Ανθρώπων 12 Ιουνίου 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι καταθέσεις των θυµάτων που περιλαµβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Ενότητα 2 Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Φύλλα Εργασίας (Γενικά) Με τον όρο "φύλλα εργασίας" εννοούµε, το σύνολο των φύλλων που περιέχουν όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

27.09.2009-30.09.2009

27.09.2009-30.09.2009 27.09.2009-30.09.2009 ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΑΠΟ ΕΛΤΙΩΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ Το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΤΕΕ συµπληρώνοντας πέντε χρόνια, συνεχίζει την σχέση πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366 Α. Ο άνθρωπος, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ρυθμιστής του κόσμου, παρά διαχειριστής του. Αυτή την παρεξήγηση, που ίσχυε για αιώνες, θέλησε να διαλύσει ο πανεπιστήμων άνθρωπος της Αναγέννησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ A1. Με αυτά λοιπόν τα μέσα εφοδιασμένοι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην αρχή διασκορπισμένοι, πόλεις όμως δεν υπήρχαν κατασπαράσσονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί ήταν από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Με βάση το στόχο της εργασίας που ήταν να εντοπιστούν και να παρουσιαστούν οι ποσοτικές (διαφορές βαθµολογικής απόδοσης) και οι ποιοτικές διαφορές (που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΕ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΕ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Η διατροφή του πλανήτη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΕ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Αµερικανός Paul Ehrlich, από τους πρωτοπόρους της παγκόσµιας κινητοποίησης για το περιβάλλον, προειδοποιούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ Η Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και του αποστόλου Μάρκου της Ελλάδας. ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ (Καταμάρας) 2 Ο Αγιότατος και Μακαριότατος Πατριάρχης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Φτώχεια & Οικολογική Καταστροφή ΚΕΙΜΕΝΟ Είναι αναµφισβήτητο ότι το παγκόσµιο οικονοµικό σύστηµα έχει δηµιουργήσει πρωτοφανή πλούτο, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

35η ιδακτική Ενότητα ΕΝΟΧΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ( ΕΝΟΧΙΚΟ ΙΚΑΙΟ)

35η ιδακτική Ενότητα ΕΝΟΧΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ( ΕΝΟΧΙΚΟ ΙΚΑΙΟ) 35η ιδακτική Ενότητα ΕΝΟΧΙΚΕ ΧΕΕΙ ( ΕΝΟΧΙΚΟ ΙΚΑΙΟ) Εργασία για το σχολείο Ο καθηγητής θα µοιράσει µισθωτήρια κατοικιών στους µαθητές, θα τους χωρίσει ανά θρανίο σε εκµισθωτές και µισθωτές και αφού τους

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Ε ημοτικού

Θρησκευτικά Ε ημοτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Κωνσταντίνος Κορναράκης Κωνσταντίνος Πρέντος π. ημήτριος Γιαννακόπουλος Θρησκευτικά Ε ημοτικού Οι χριστιανοί στον αγώνα της ζωής Τόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα «Εισαγωγή στο ίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσµούς» ΑΘΗΝΑ 2000 Οµάδα Σύνταξης Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αντιμέτωποι με το γρήγορο φαγητό

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αντιμέτωποι με το γρήγορο φαγητό ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η μεσογειακή δίαιτα είναι τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Είναι διεθνώς γνωστό ότι η κρητική δίαιτα είναι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Η σύγχρονη διαιτολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΙΑΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΙΑΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΙΑΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ Παραδείγµατα ολιγόλεπτου διαγωνίσµατος Το παράδειγµα αυτό αναφέρεται στη διδακτική ενότητα 3. Κύριος στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική παιδική λογοτεχνία επιστηµονικής φαντασίας. Από την αποικιοκρατία και την απολυταρχία στη δηµοκρατική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Ελληνική παιδική λογοτεχνία επιστηµονικής φαντασίας. Από την αποικιοκρατία και την απολυταρχία στη δηµοκρατική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. παιδαγωγικά ρεύµατα στο Αιγαίο Θεωρείο 19 Ελληνική παιδική λογοτεχνία επιστηµονικής φαντασίας. Από την αποικιοκρατία και την απολυταρχία στη δηµοκρατική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Γεώργιος Παπαντωνάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 10 1. Παράδειγµα κριτηρίου κλειστού τύπου (µάθηµα ηµέρας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΕΠΩΝΥΜΟ. ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ Σκοπός εξέτασης: Η διαπίστωση της γνώσης του µαθητή γενικά για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος!

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! 27 28 3.1 Γνωρίζουμε τα μέρη των φυτών Αναγνώριση των διαφορετικών μερών των φυτών, ανάδειξη του ρόλου τους. Προτεινόμενα μέσα & υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Λ ν.λ >/ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΠΑΝΟΣΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ,2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή......1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Ελαιόλαδα, από το χθες στο σήμερα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να δώσετε το περιεχόµενο των ακόλουθων ιστορικών όρων: 1) Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής (1923) 2) Πάουερ 3) Ηνωµένη Αντιπολίτευσις Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 22 Αποκάλυψη 22:1 Και μου έδειξε έναν καθαρό ποταμό με νερό της ζωής, λαμπερό σαν κρύσταλλο, που έβγαινε από τον θρόνο του Θεού και του Αρνίου. 2 Στο μέσον της πλατείας της, και του ποταμού, από εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ:<<ΑΠΟ TΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΥΤΟ>> Τάξεις: Α,Β ΚΑΙ Γ. Σχολικό έτος:2013-2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ:<<ΑΠΟ TΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΥΤΟ>> Τάξεις: Α,Β ΚΑΙ Γ. Σχολικό έτος:2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Τάξεις: Α,Β ΚΑΙ Γ Σχολικό έτος:2013-2014 Υπεύθυνες δασκάλες: Τρούπκου Πετρούλα, Τάσση Καρολίνα-Βασιλική και Μακατσώρη Σπυριδούλα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 11.1 Από τον αντιπραγματισμό στην οικονομία του χρήματος 11.1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΡΙΣ 7 (2003-2007) 277-285

ΣΙΡΙΣ 7 (2003-2007) 277-285 Παύλος Τσακιρίδης - Χρυσάνθη Σταμπουλή, Ζήλος παιδείας: Ημιγυμνάσιον Νιγρίτης 1921-1940 Γυμνάσιον εν Νιγρίτι 1940-1944 Νιγρίτα: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Νιγρίτας, 2005, 252 σ.; εικ.; 24 εκ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσεως και Εγκατάστασης Ηλεκτρικών Εστιών

Οδηγίες Χρήσεως και Εγκατάστασης Ηλεκτρικών Εστιών Οδηγίες Χρήσεως και Εγκατάστασης Ηλεκτρικών Εστιών Περιεχόµενα Οδηγίες για τον χρήστη 2 Εγκατάσταση 2 Χρήση 2 Συντήρηση 3 Οδηγίες για την εγκατάσταση 7 Εγκατάσταση 7 Τοποθέτηση 7 Σύνδεση µε την τάση 7

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» Θ.Ε. ΔΕΟ 10 Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» Θ.Ε. ΔΕΟ 10 Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» Θ.Ε. ΔΕΟ 10 Βασικές Αρχές Δικαίου και Διοίκησης Τρίτη Γραπτή Εργασία στο Αστικό και Εργατικό Δίκαιο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια ολοκλήρωσης των σπουδών για την απόκτηση προπτυχιακού διπλώµατος του Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.Ε.Π.Θ. / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»

ΥΠ.Ε.Π.Θ. / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΥΠ.Ε.Π.Θ. / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «Ολοκληρωµένη

Διαβάστε περισσότερα

4. Παρατηρήστε την εικόνα Τι συμβαίνει στους πάγους της Αρκτικής, στον Βόρειο Πόλο;

4. Παρατηρήστε την εικόνα Τι συμβαίνει στους πάγους της Αρκτικής, στον Βόρειο Πόλο; Παρουσίαση: Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και στα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη εκέμβριος 2009 Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς Οι αριθμοί αντιστοιχούν στις διαφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, ηγιορτήτης ενανθρώπησηςτουθεού. Διδ. Εν. 8

Χριστούγεννα, ηγιορτήτης ενανθρώπησηςτουθεού. Διδ. Εν. 8 Χριστούγεννα, ηγιορτήτης ενανθρώπησηςτουθεού Διδ. Εν. 8 α) Οπανηγυρισμόςτων ΧριστουγέννωνκαιτηςΒάπτισης Ωςταμέσατου4ουαιώναοιδύογιορτές γιορτάζονταν μαζί στις 6 Ιανουαρίου με το όνομα Επιφάνια(φανέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Εργαζοµένων στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Νοµού Χανίων

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Εργαζοµένων στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Νοµού Χανίων ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Εργαζοµένων στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Νοµού Χανίων (Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Π.Κ. 30/4-10-2010)

Διαβάστε περισσότερα

Τα «Κερκυραϊκά» και η ναυμαχία της Κέρκυρας (427 π..χ.)

Τα «Κερκυραϊκά» και η ναυμαχία της Κέρκυρας (427 π..χ.) Δημήτρης Γ. Μαρκαντωνάτος Φιλόλογος (ΜΑ, University College, London) Τα «Κερκυραϊκά» και η ναυμαχία της Κέρκυρας (427 π..χ.) H «κλιμάκωση» του πελοποννησιακού πολέμου στο βόρειο Ιόνιο Σύγχρονοι ιστορικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 14η, 15η & 16η εβδομάδα 7 25/12/2015 Θέμα: «Του Δεκέμβρη η μέρα. Καλημέρα, καλησπέρα Ταχυδρόμος - Χριστούγε

Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 14η, 15η & 16η εβδομάδα 7 25/12/2015 Θέμα: «Του Δεκέμβρη η μέρα. Καλημέρα, καλησπέρα Ταχυδρόμος - Χριστούγε 1 Εβδομαδιαίος προγραμματισμός 14 η, 15 η & 16 η εβδομάδα 7 25/12/2015 Θέμα: «Του Δεκέμβρη η μέρα. Καλημέρα, καλησπέρα Ταχυδρόμος - Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά» Αφορμή Ερέθισμα Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Αν και νόµιµα προσκλήθηκαν 1. ΒΟΡΕΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προσήλθε) 2. ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ «(προσήλθε) 1

Αν και νόµιµα προσκλήθηκαν 1. ΒΟΡΕΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προσήλθε) 2. ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ «(προσήλθε) 1 Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από τα πρακτικά της µε αριθµ. 23/2014 τακτικής συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Αριθµ.Απόφασης: 226/2014 Π Ε

Διαβάστε περισσότερα

Διδάγματα από την Επανάσταση του 1821. Αξίες για μια Δημιουργική Κύπρο

Διδάγματα από την Επανάσταση του 1821. Αξίες για μια Δημιουργική Κύπρο Διδάγματα από την Επανάσταση του 1821. Αξίες για μια Δημιουργική Κύπρο Σταύρος Α. Ζένιος, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δήμος Αγ. Δομετίου, 25 Μαρτίου 2012. Υλικό για την ομιλία από το βιβλίο Δημιουργική Κύπρος.

Διαβάστε περισσότερα

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Προσαρμογή και εξοικείωση Α Βοήθειες Θρησκεία και Πατρίδα Ζωή Υπαίθρου - Προσωπικές Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

www.paixnidokamomata.gr info@paixnidokamomata.gr

www.paixnidokamomata.gr info@paixnidokamomata.gr Τα παιδία παίζει βιωµατικό σεµινάριο για ενήλικες ιοργάνωση: Παιχνιδοκαµώµατα ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ 29-30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012 ηλώσεις συµµετοχής: έως 11-06-2012 Κόστος συµµετοχής : 160,00 Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Εφηµερίδα ηµοτικού Σχολείου ηµητριτσίου Άνοιξη 2015

Σχολική Εφηµερίδα ηµοτικού Σχολείου ηµητριτσίου Άνοιξη 2015 Σχολική Εφηµερίδα ηµοτικού Σχολείου ηµητριτσίου Άνοιξη 2015 Τη ευτέρα 2 Μαρτίου τα παιδιά της τάξης βγήκαν όπως κάθε χρόνο στους δρόµους για να τραγουδήσουν το τραγούδι της χελιδόνας. Εργασίες της Β τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΦΟΥΣΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡ. & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧ. ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Γ.Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΗΝΑ, 2011 1 Γενικά Εδώ και πολλά χρόνια, οι ανασκαφικές έρευνες δέχονται τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

& ../../.. 37, 151 80 :.. :... ... FAX :... & e-mail: :...

&  ../../..   37, 151 80   :.. :...  ...    FAX :... &  e-mail: :... Να διατηρηθεί µέχρι... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βαθµός Ασφαλείας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ.ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Αθήνα../../.. Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ /ΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα εργασίας: Παναγιώτου Γιώργος Παυλόπουλους Δημήτρης Τάσσης Γιώργος Ψωμαδέλης Ιωάννης

Ομάδα εργασίας: Παναγιώτου Γιώργος Παυλόπουλους Δημήτρης Τάσσης Γιώργος Ψωμαδέλης Ιωάννης ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ομάδα εργασίας: Παναγιώτου Γιώργος Παυλόπουλους Δημήτρης Τάσσης Γιώργος Ψωμαδέλης Ιωάννης Ορισμός Υπερκαταναλωτισμός = η τάση που χαρακτηρίζει τους πολίτες μιας καταναλωτικής κοινωνίας για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης Aρ.Μητρώου Μ.Π.Α 27156 Σκρά 10, 163 46 Ηλιούπολη Ηλιούπολη 12 Μαρτίου 2012 ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 10 ο ηµοτικό Σχολείο Ηλιούπολης Μυκόνου 34, Ηλιούπολη

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 12/2015 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 30 ης Ιουλίου 2015.

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 12/2015 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 30 ης Ιουλίου 2015. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 12/2015 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 30 ης Ιουλίου 2015. Αριθμός Απόφασης 210/2015 Θέμα 7 ο : Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Περιεχόμενα

Περίληψη. Περιεχόμενα Περίληψη Κάθε παίκτης γίνεται αρχηγός μιας Σκοτσέζικης οικογένειας γύρω στο 1600 και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή της στα χάιλαντς της Σκοτίας. Κάθε αρχηγός προσπαθεί να αυξήσει τη γη

Διαβάστε περισσότερα

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) 1 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Επίκτητος Σοφός δεν είναι όποιος ξέρει πολλά, αλλά όποιος ξέρει χρήσιμα. Ηράκλειτος Οι

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002 πρόγραμμα «εκπαίδευση & θέατρο» σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Λογοτεχνίας «ρούλα μακρή»

Τομέας Λογοτεχνίας «ρούλα μακρή» Τομέας Λογοτεχνίας «ρούλα μακρή» ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Πρότυπου Εκπαιδευτικού Οργανισμού ρούλα μακρή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ Στις 16 Ιούνη του '45, ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας), πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ έφυγε από τη ζωή. 70 χρόνια μετά, ο Άρης Βελουχιώτης παραμένει ταυτισμένος στην λαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Πτυχιακή Εργασία ΛΟΥΛΑΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΗ 02/03/2015 Με "μαύρα" γράμματα είναι το Σχέδιο Κανονισμού Καθηγητών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου)

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) 1 Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) Σοφοκλής Ερμηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντομης απάντησης) Πρόλογος Στίχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ)

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ) ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Με τον όρο δικαίωµα εκφράζεται η εξουσία που παρέχεται από το σύστηµα δικαίου. Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

, νηπιαγωγός info@paidikopanepistimio.gr

, νηπιαγωγός info@paidikopanepistimio.gr , νηπιαγωγός info@paidikopanepistimio.gr : Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» οργανώθηκε για τα νήπια και προνήπια του Παιδικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους γονείς, αλλά και τους ιδιωτικούς και δημόσιους

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό της 03ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Σκοπέλου

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό της 03ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Σκοπέλου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Πληροφορίες: Σπυριδούλα Καρβέλη Τηλέφωνο: 2424350103 E-mail: dstech@otenet.gr ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 31 /2013 Α.Π. 1181 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις

Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις Σύµφωνα µε τον εσωτερικό κανονισµό του Πανεπιστηµίου Κρήτης κυρίαρχα δικαιώµατα των φοιτητών είναι το δικαίωµα στη µάθηση και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΑΪΟΥ 2010

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΑΪΟΥ 2010 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ. Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ Βόλος 27 Μαΐου 2010 Α.Π.5468/Φ.5,1 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΑΪΟΥ 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-3 η Συνδιάσκεψη- ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γ1. Η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και το πρόγραμμά της 35. Με το ανοιχτό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2014 2014 Α1. Ο δοκιµιογράφος αναφέρεται στην έννοια του ανθρωπισµού. Αρχικά, παραδίδει τον ορισµό της έννοιας επιχειρώντας και µια διαχρονική προσέγγιση του όρου. Στη συνέχεια, περιγράφει τις ιδιότητες του

Διαβάστε περισσότερα

Αντωνία Αθανασοπούλου

Αντωνία Αθανασοπούλου Πίνακας 1. Μέθοδοι αντιµετώπισης της διάβρωσης (ορύγµατα) Λοφίσκος στην κορυφή του ορύγµατος Ανάχωµα παροχέτευσης Αναβαθµοί Αγωγοί στράγγισης Σπορά / Κάλυψη µε άχυρα Χλοοτάπητας Προσωρινή κάλυψη Οδοντωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. Έρευνα:

Διπλωματική Εργασία. Έρευνα: Διπλωματική Εργασία Έρευνα: Συστήματα επιλογής προσωπικού σε εταιρείες τεχνολογικά αναπτυγμένες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 3 & Χρ. Παγώνη - Καλαμάτα τηλ.: 27210-95352 & 96390

Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 3 & Χρ. Παγώνη - Καλαμάτα τηλ.: 27210-95352 & 96390 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Κάθε φορά λοιπόν που συναθροίζονταν,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 9 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ... 14 ΑΝΘΡΩΠΟΙ... 17

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 9 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ... 14 ΑΝΘΡΩΠΟΙ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 9 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ... 14 ΑΝΘΡΩΠΟΙ... 17 ΖΩΑ... 33 ΦΥΤΑ... 48 ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΗ... 55 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ... 62 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ... 64 ΓΛΥΠΤΙΚΗ... 71 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ... 78 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ) Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΟΥ ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ) I Το Δεκέμβριο του 2001 ο Ζακ Λαγκ, Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας ζήτησε από τον καθηγητή Ρεζίς Ντεμπρέ, το θεωρητικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Η ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ... «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι µια

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις Oι κάτοχοι απολυτηρίου Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α ) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α )

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ O εικοστός αιώνας δικαίως χαρακτηρίζεται ως αιώνας των µεγαλύτερων και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια προφορικών δεξιοτήτων των νηπίων: Διδακτικές δραστηριότητες του προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο»

ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια προφορικών δεξιοτήτων των νηπίων: Διδακτικές δραστηριότητες του προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που εκπονήθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

Ληθαίος το ποτάμι της πόλης μας

Ληθαίος το ποτάμι της πόλης μας ΚΠΕ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 31 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1. Παρατήρηση και αναγνώριση ειδών πανίδας και χλωρίδας. 2. Κατανόηση πλέγματος τροφικών σχέσεων. ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σκοπός του Εθνικού Πλαισίου Περιβαλλοντικών Δράσεων είναι να παρέχει μια κοινή πλατφόρμα για τις περιβαλλοντικές δράσεις που αναλαμβάνονται από τις

Διαβάστε περισσότερα