ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ"

Transcript

1 ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΈΣ ΤΙ ΜΟΡΦΉ ΑΕΡΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ (VIRTUAL PIPELINE)?

2 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ!!! 1. Εισαγωγή Η τάση που υπάρχει πλέον διεθνώς είναι η χρήση του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) για χρήσεις άμεσα εφαρμόσιμες, στην τροφοδοσία περιοχών εκτός δικτύου όπου δεν δικαιολογείται οικονομικά η κατασκευή αγωγού μεταφοράς. Το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG) είναι ένα ορυκτό καύσιμο, που προκύπτει από τη συμπίεση του φυσικού αερίου σε λιγότερο του 1% του αρχικού του όγκου, καθιστώντας εφικτή την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων σε μικρό χώρο (κυλινδρικές φιάλες) και την ασφαλή μεταφορά του σε απομακρυσμένους από το δίκτυο φυσικού αερίου πελάτες. Η χρήση του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης, σε οικιακή, επαγγελματική και βιομηχανική χρήση, προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στους καταναλωτές, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σύμφωνα με τον ν.4336/2015, όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι επιλέγοντες από την και μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους. Για να προμηθεύσει κάποιος φυσικό αέριο σε πελάτη θα πρέπει να έχει χορηγηθεί άδεια προμήθειας από τη ΡΑΕ. Η τροφοδοσία υλοποιείται με τη μέθοδο του Εικονικού Αγωγού (virtual pipeline) και συμπεριλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες: Συμπίεση Φυσικού Αέριου σε εγκατάσταση συμπίεσης Φυσικού Αερίου, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη σε υφιστάμενο Δίκτυο Διανομής του και εισαγωγή αυτού σε ειδικές φιάλες ή Προμήθεια συστοιχιών φιαλών συμπιεσμένου αερίου από χώρα του εξωτερικού και εισαγωγή αυτών στην Ελλά Μεταφορά των φιαλών με ειδικά αδειοδοτημένα και διασκευασμένα οχήματα στην εγκατάσταση αποσυμπίεσης του εκάστοτε Απομακρυσμένου Δικτύου. Αποσυμπίεση του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου και έγχυση αυτού στο Απομακρυσμένο Δίκτυο Διανομής για να παραδοθεί στα Σημεία Παράδοσης του εν λόγω δικτύου.

3

4 Οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής μπορούν επίσης να εισηγηθούν στην ΡΑΕ την ανάπτυξη Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής. Τα Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής δεν συνδέονται με άλλα Συστήματα και το φυσικό αέριο φτάνει σε αυτά τα δίκτυα με τη μορφή είτε CNG ή LNG. Υπάρχουν δύο είδη Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής: Περίπτωση I: Σε γεωγραφικές περιοχές όπου δεν υπάρχει άλλο δίκτυο διανομής και όπου ο Διαχειριστής υποχρεούται να εξασφαλίσει την ίση πρόσβαση τρίτων σε σημεία εισόδου και εξόδου (καταναλωτές) Περίπτωση II: Σε γεωγραφικές περιοχές όπου υπάρχει άλλο δίκτυο διανομής και όπου ο Διαχειριστής μπορεί να αναπτύξει Εικονικό Αγωγό CNG και να εξασφαλίσει την ίση πρόσβαση τρίτων στα σημεία εξόδου. Η συμπίεση του φυσικού αερίου πραγματοποιείται σε σταθμούς που λειτουργούν δίπλα στο δίκτυο και εν συνεχεία το συμπιεσμένο αέριο (CNG) αποθηκεύεται σε ειδικά διαμορφωμένες φιάλες, μεταφέρεται στο χώρο της κατανάλωσης μέσω ειδικών ρυμουλκούμενων οχημάτων. 2. Η Αγορά Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία στην ελληνική αγορά η χρήση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ένας ανασταλτικός παράγοντας στην επέκταση της χρήσης του είναι το περιορισμένο δίκτυο διανομής του, δεδομένου ότι η διάθεση του φυσικού αερίου είναι άμεσα εξαρτημένη με την γεωγραφική θέση των σταθμών ανεφοδιασμού και την απόσταση τους από τον κοντινότερο αγωγό. Στην ελληνική επικράτεια για παράδειγμα, ο εφοδιασμός των βιομηχανιών και των οχημάτων με φυσικό αέριο, είναι σχετικά εύκολος κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης, καθώς από εκεί περνά και ο αγωγός φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά σε διάφορα άλλα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και φυσικά τα νησιά. Για το λόγο αυτό, η εναλλακτική διανομή φυσικού αερίου (CNG) σε πελάτες που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο γίνεται σταδιακά όλο και πιο ελκυστική για τις εταιρείες, οι οποίες επεξεργάζονται συνεχώς νέους τρόπους μεταφοράς CNG να προσφέρουν σε όλους τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Ένας από αυτούς είναι και οι λεγόμενοι «Virtual Pipelines», δηλαδή εικονικοί αγωγοί. Ένα φορτηγό μπορεί να μεταφέρει περίπου 5 τόνους φυσικού αερίου, εφοδιαζόμενο με φυσικό αέριο από τα σημεία της χώρας που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και μεταφέροντας το καύσιμο στις γύρω περιοχές, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να το χρησιμοποιήσουν! Η παρούσα επιχειρηματική πρόταση στοχεύει στην κάλυψη του κενού παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς πελάτες που επιθυμούν να επωφεληθούν από τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υφίσταται πρόσβαση στα υφιστάμενη δίκτυα φυσικού αερίου. Η αγορά στόχος περιλαμβάνει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών με ετήσια κατανάλωση πετρελαίου τουλάχιστον 400 τόνων, όπως δημόσια κτήρια, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολικά κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια, εμπορικές επιχειρήσεις, χαρτοβιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, θερμοκήπια, γαλακτοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων κλπ., καθώς και οικιακούς καταναλωτές.

5 Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται θα παρέχουν στους πελάτες τη δυνατότητα εφαρμογής οικονομικά αποδοτικών λύσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους. Ειδικότερα, θα παρέχονται υπηρεσίες turn on key έως την τελική παράδοση φορτίων CNG, οι οποίες θα περιλαμβάνου επιτόπιους ελέγχους, αδειοδοτήσεις, αναγκαίες μελέτες (καθορισμός ενεργειακών αναγκών, χώρου εγκατάστασης κ.ά.) και διοίκησης του έργου. Το CNG διακρίνεται για το χαμηλό του κόστος και τα χαμηλά έξοδα συντήρησης. Τα στοιχεία αυτό το καθιστούν πολύ πιο οικονομική επιλογή, σε σχέση με ανταγωνιστικά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το LPG κ.ά. Επίσης, είναι ένα αποδοτικό καύσιμο, το οποίο ξεχωρίζει για την υψηλή θερμογόνο του δύναμη και τον υψηλό βαθμό απόδοσης. Η υψηλή θερμογόνος του δύναμη, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή του σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, το καθιστά εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως γίνεται αντιληπτό και από τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα: Καύσιμο Θεορμογόνος Δύναμη Naturalgas kcal/kg kwh/m3 Propane-butane kcal/kg Diesel kcal/kg Fueloil 9520 kcal/kg Browncoal 3500 kcal/kg Woods 2500 kcal/kg Electricity 860 kcal/kwh Επιπλέον, η χρήση του CNG δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού όπως: λέβητες, κλίβανοι, καυστήρες, εναλλάκτες θερμότητας, φίλτρα απομάκρυνσης υπολειμμάτων κ.ά. Επίσης, μπορούν να εξαλείψουν το χρόνο διακοπής εργασιών λειτουργίας λόγω εργασιών συντήρησης ή απρόβλεπτων βλαβών.

6 3. Οι Πελάτες Αυτοκίνηση, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, δημόσια κτήρια, νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια και αστικοί οικισμοί. Οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καλύπτοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες με ασφάλεια χάρη στη χρήση φυσικού αερίου προς αντικατάσταση του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη χρήση CNG μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση, κλιματισμό, παραγωγή ζεστού νερού, μαγείρεμα ψήσιμο, παραγωγή ατμού ή ξήρανση. Επίσης, οι εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να βελτιστοποιήσουν την εξοικονόμηση πόρων και την αποδοτικότητα της χρήσης του φυσικού αερίου με την εγκατάσταση συστήματος Συμπαραγωγής Θερμότητας και Ηλεκτρισμού Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η αποθήκευση ποσοτήτων CNG, ως ενεργειακή εφεδρεία, ελαχιστοποιεί τους κινδύνους διακοπής παροχής ενέργειας και διασφαλίζει σταθερές λειτουργικές επιδόσεις αντιμετοπίζοντας αποτελεσματικά κρίσεις εφοδιασμού, που δυνητικά θα διατάρασσαν την ομαλή παραγωγική διαδικασία. Προβλέπεται η δυνατότητας κατασκευής τοπικών δικτύων κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τις κατά τόπους αρχές. Στην συνέχεια, ένα ειδικά διαμορφωμένο trailer με τις απαιτούμενες συστοιχίες φιαλών, συνδέεται στην καμπίνα αποσυμπίεσης, που έχει εγκατασταθεί και η οποία συνδέεται κατόπιν στο τοπικό δίκτυο, το οποίο και τροφοδοτεί με φυσικό αέριο. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται εφικτή η τροφοδοσία σε περιοχές όπου το δίκτυο φυσικού αερίου δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ή σε περιοχές, όπου η σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο διανομής καθίσταται οικονομικά ασύμφορη ή αδύνατη εξαιτίας γεωγραφικών περιορισμών. 4. Ο Ανταγωνισμός Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Της ΕΔΑ ΘΕΣ, προβλέπεται η περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου και με τη χρήση CNG σε νέες περιοχές εντός της αδείας της γεωγραφικής περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, για το έτος 2018 έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό η τροφοδότηση με CNG νέων περιοχών όπως ο Λαγκαδάς, τα Κουφάλια και η Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη, ο Τύρναβος, η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα στη Θεσσαλία και σε επόμενο στάδιο ο Παλαμάς και η Αγιά. Επίσης, όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου, το 2018 θα κατασκευαστούν 87 επιπλέον χιλιόμετρα και θα συνδεθούν νέες περιοχές με το δίκτυο όπως το Νέο Ρύσιο, η Μηχανιώνα, η Επανομή στη Θεσσαλονίκη. Στα έτη για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπεται η σύνδεση στο δίκτυο Φυσικού Αερίου των περιοχών των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, του Σταυρού του Δήμου Βόλβης (CNG) και της Χαλκηδόνας του Δήμου Χαλκηδόνας (CNG). Παράλληλα, για την περιφέρεια Θεσσαλίας προβλέπεται για το έτος 2019 η επέκταση του δικτύου στη Ν. Αγχίαλο, και ως το 2022 η τροφοδότηση με συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο των περιοχών των Δήμων Σοφάδων, Τεμπών, Μουζακίου, Αμπελώνα και Φαλάνης.

7 5. Φιλοσοφία Χαμηλή Πίεση Σε πόλεις απομακρυσμένες από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου η τροφοδότηση γίνεται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) ή στην περίπτωση πολύ μεγάλων καταναλώσεων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το δίκτυο πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4bar), τροφοδοτείται από αυτόνομους σταθμούς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG Stations) και διανέμει το αέριο σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές ανά Τομέα Λειτουργίας με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου Διανομής. Η αρχιτεκτονική του Δικτύου χαμηλής πίεσης (4 bar) έχει δύο διακριτές κατηγορίες δικτύων: Δίκτυο Κεντρικού βρόγχου (Main Loop). Το δίκτυο αυτό έχει την μορφή δακτυλίου Δενδρικά δίκτυα κλάδοι δικτύου (Tree branches). Τα δίκτυα αυτά είναι δίκτυα «δενδρικής» μορφής και συνδέονται με τον κεντρικό βρόγχο. Κάθε δενδρικό δίκτυο πρέπει να έχει τέτοιο αριθμό πελατών (μελλοντικών), ώστε σε περίπτωση βλάβης ενός αγωγού, ο Λειτουργός (σε διάστημα μιας ημέρας) να επισκευάσει την βλάβη και να αποκαταστήσει το αέριο στους καταναλωτές.

Συνέδριο: «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017»

Συνέδριο: «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017» Συνέδριο: «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017» Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Διευθυντής 24 Νοεμβρίου 2017 www.edathess.gr Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Από την 30/12/2016 και σύμφωνα με το ισχύον

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές Ανάπτυξης, Στρατηγική & Ρυθμιστικό Πλαίσιο

Προοπτικές Ανάπτυξης, Στρατηγική & Ρυθμιστικό Πλαίσιο Προοπτικές Ανάπτυξης, Στρατηγική & Ρυθμιστικό Πλαίσιο 27.06.2018 11th SE Europe Energy Dialogue "Energy Market Transition and Energy Security in SE Europe MET Hotel, Thessaloniki Κύρια Επιχειρησιακά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Σεπτέμβριος 2018

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Σεπτέμβριος 2018 Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022 Σεπτέμβριος 2018 ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Άδεια Διανομής & Άδεια Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει το ρόλο της άσκησης των δραστηριοτήτων του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Σεπτέμβριος Πρόγραμμα Ανάπτυξης Σεπτέμβριος 2019 Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019-2023 Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019-2023 Ανάπτυξη: Σημαντικό Επενδυτικό Πλάνο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της ΡΠΒ και δημιουργία αξίας Πρότυπη Επιχειρησιακή Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας. για την περίοδο

Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας. για την περίοδο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας για την περίοδο 2018-2022 Οκτώβριος 2017 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 3 2. Υφιστάμενο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου 4 3. Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ /

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ / Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ. 6 4 3 / 2 0 1 8 Πλαίσιο Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κρίσιμος Ρόλος του Φυσικού Αερίου στον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς. Αναστάσιος Τόσιος Εμπορικός Διευθυντής

Ο Κρίσιμος Ρόλος του Φυσικού Αερίου στον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς. Αναστάσιος Τόσιος Εμπορικός Διευθυντής Ο Κρίσιμος Ρόλος του Φυσικού Αερίου στον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς Αναστάσιος Τόσιος Εμπορικός Διευθυντής 23 Νοεμβρίου 2018 Περιεχόμενα Η αγορά φ.α. στην Ελλάδα Η εξέλιξη της κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας. για την περίοδο

Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας. για την περίοδο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας για την περίοδο 2019-2023 Φεβρουάριος 2019 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 3 2. Περιγραφή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου 4 3. Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ. / Πλαίσιο Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Συμπιεσμένου/Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ. / Πλαίσιο Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση Συμπιεσμένου/Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ. / 2 0 1 8 Πλαίσιο Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ Ποια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ Η ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 30.12.2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανοµής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νοµού Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα 6 ο Φόρουμ Ενέργειας Πάτρα, 03-04 Φεβρουαρίου 2017 Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα Γεώργιος Πολυχρονίου Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

«Βλάβη σε μονωτικό σύνδεσμο στο Σταθμό Εισόδου Δικτύου Διανομής, Βόρειας Λάρισας - Έκτακτη τροφοδότηση Βιομηχανικού πελάτη με CNG»

«Βλάβη σε μονωτικό σύνδεσμο στο Σταθμό Εισόδου Δικτύου Διανομής, Βόρειας Λάρισας - Έκτακτη τροφοδότηση Βιομηχανικού πελάτη με CNG» «Βλάβη σε μονωτικό σύνδεσμο στο Σταθμό Εισόδου Δικτύου Διανομής, Βόρειας Λάρισας - Έκτακτη τροφοδότηση Βιομηχανικού πελάτη με CNG» Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων Τον Ιούνιο του 2018 στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 821 /2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 821 /2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 821 /2018 Καθορισμός μέγιστης τιμής ανά kwh για την υπηρεσία του Εικονικού Αγωγού

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Αττική. Νοέμβριος 2011

Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Αττική. Νοέμβριος 2011 Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Αττική Νοέμβριος 2011 1 Σύγχρονη Φιλοσοφία, Δυναμική Αποστολή H Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε. (ΕΠΑ Αττικής) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2001 και είναι ο αποκλειστικός

Διαβάστε περισσότερα

Greece as Southeastern Europe & East Med Energy Gas Hub Ανάπτυξη των Δικτύων Διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας»

Greece as Southeastern Europe & East Med Energy Gas Hub Ανάπτυξη των Δικτύων Διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας» Greece as Southeastern Europe & East Med Energy Gas Hub Ανάπτυξη των Δικτύων Διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας» Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας 27 Σεπτεμβρίου 2017 Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 41905 10 Αυγούστου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3334 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Στόχοι της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής: Η Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η

Διαβάστε περισσότερα

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων διανομής και της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων διανομής και της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων διανομής και της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου Ιακωβίδου Ειρήνη Οικονομολόγος Ειδ. Επιστήμονας Συντονίστρια Ομάδας Διανομής και Λιανικής Αγοράς Φυσικού Αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 69941 31 Δεκεμβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 5922 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 1314/2018 Για τη χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου στην εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Τύποι Μηχανών Συμπαραγωγής, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για Συμπαραγωγή, Κλιματισμός με Φυσικό Αέριο Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ι. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μόνιμος πληθυσμός (απογρ. 2011) 680.000 κάτοικοι. Ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης «Φυσικό Αέριο στο Μεγάλο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Τοµέα της Αττικής: Ανάπτυξη και ιαχείριση Μεγάλων Πελατών περιόδου 2004-2009» 2009» ΕΠΑ Αττικής Νοέµβριος 2010 Αναστάσιος Τόσιος ιευθυντής Τεχνικής Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Ενεργειακές Κοινότητες - θεσμικό πλαίσιο H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, 7-12-2018 Τεχνολογία Φυσικού Αερίου.-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής και Εφαρµογών Αυτής Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 11 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... 19 ΜΕΡΟΣ 1 - Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗ- ΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης Α.Ε. ιδρύθηκε το έτος 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Και στα ορεινά έχουν δικαίωμα χρήσης φυσικού αερίου χάρη στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ Μαζί με το πρώτο χιόνι, ήρθε το φυσικό αέριο στην Ελασσόνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Και στα ορεινά έχουν δικαίωμα χρήσης φυσικού αερίου χάρη στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ Μαζί με το πρώτο χιόνι, ήρθε το φυσικό αέριο στην Ελασσόνα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Και στα ορεινά έχουν δικαίωμα χρήσης φυσικού αερίου χάρη στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ Μαζί με το πρώτο χιόνι, ήρθε το φυσικό αέριο στην Ελασσόνα Τελετή Τροφοδότησης Φυσικού αερίου 13.12.2018 Την πιο κρύα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. Ενεργειακός επιθεωρητής`

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. Ενεργειακός επιθεωρητής` ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΕΚ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ Εισηγητής: Γκαβαλιάς Βασίλειος,διπλ μηχανολόγος μηχανικός ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Βασίλης Γκαβαλιάς, διπλ. μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

O Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνεται ως ακολούθως:

O Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνεται ως ακολούθως: O Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνεται ως ακολούθως: Άρθρο 4 Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5: Η αίτηση για χορήγηση άδειας διανομής θερμότητας σε τρίτους υποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Σ. Χ. ΜΠΙΚΟΣ, Θ. ΘΕΟ ΟΣΙΟΥ Τµήµα Marketing & Υποστήριξης Πωλήσεων ΕΠΑ Α.Ε. Κύρια Σηµεία Συνοπτικά στοιχεία χρήσης ΦΑ Ανάλυση βιοµηχανικής χρήσης ΦΑ ύσκολες εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Π.Α. Θεσσαλίας Α.Ε.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Π.Α. Θεσσαλίας Α.Ε. Το Φυσικό Αέριο στην Θεσσαλία ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΑ Θεσσαλίας Α.Ε. Αναστάσιος Παππής Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Π.Α. Θεσσαλίας Α.Ε. Διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης Η σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενεργειακές εφαρμογές σε περιφερειακό επίπεδο, προοπτικές, χρηματοδοτικές εναλλακτικές. Χ. Τουρκολιάς ΚΑΠΕ

Οι ενεργειακές εφαρμογές σε περιφερειακό επίπεδο, προοπτικές, χρηματοδοτικές εναλλακτικές. Χ. Τουρκολιάς ΚΑΠΕ Οι ενεργειακές εφαρμογές σε περιφερειακό επίπεδο, προοπτικές, χρηματοδοτικές εναλλακτικές Χ. Τουρκολιάς ΚΑΠΕ Hμερίδα επιχειρηματικής ανακάλυψης στον τομέα της ενέργειας Πάτρα, 2 Απριλίου 2016 Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ του Κωνσταντίνου Ε. Μαρούλη Γενικού Δντή Μεταφοράς. Διοικητικών και Οικονομικών του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο. Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης

Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο. Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης Η παραγωγή καυσίμων βιομάζας με βάση το πυρηνόξυλο Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης Περιεχόμενα Παραγωγή βιομάζας ελιάς Εισαγωγή Παραγωγική διαδικασία Τεχνικές προδιαγραφές Διακίνηση Καύση Εισαγωγή 2009: Αρχή αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος 26 Νοεμβρίου, 2008 Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος Βιώσιμο καύσιμο για τη μελλοντική αυτοκίνηση Ικανό να περιορίσει τις εκπομπές CO 2 από τον Ευρωπαϊκό τομέα οδικών μεταφορών πάνω από 50% μέχρι το 2050

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Δυνητικά Πεδία για Ενεργειακή Συμβολαιοποίηση

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Δυνητικά Πεδία για Ενεργειακή Συμβολαιοποίηση Εμπορίου Βιομάζας Ενεργειακή Συμβολαιοποίηση Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ Εμπορίου Βιομάζας Τοπικός σταθμός υπηρεσιών καύσιμων Συγκομιδή Παραγωγή Διαμόρφωση Προετοιμασία- Αποθήκευση Εμπόριο Διακίνηση-

Διαβάστε περισσότερα

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΕ Poseidon Med II: Το όχημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Draft for discussion purposes only

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Draft for discussion purposes only ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Draft for discussion purposes only 1 2 3 4 Οι κύριες αρµοδιότητες της ενδυναµωµένης Ρυθµιστικής Αρχής συνοψίζονται ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνίδας Μπακούρας. 13 Οκτωβρίου 2015. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. & Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Λεωνίδας Μπακούρας. 13 Οκτωβρίου 2015. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. & Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Investing in Energy 2015» Λεωνίδας Μπακούρας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. & Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. 13 Οκτωβρίου 2015 Investing in Energy Επενδύσεις Η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο

Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο Ποσοστό (%) στο σύνολο της Μηνιαίας Παραγωγής ανά τύπο καυσίμου (ΛΑΓΗΕ: Στοιχεία Ηλεκτροπαραγωγής Φεβρουάριος 2015) Ποσοστό (%) στο σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Γεώργιος Μάρκου Γραφείο, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ Πρωτοβουλίες και Δυνατότητες για την ενδυνάμωση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου Αθήνα Τηλ. : Fax : Αθήνα,

Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου Αθήνα Τηλ. : Fax : Αθήνα, Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου 105 64 Αθήνα Τηλ. : 210-3727400 Fax : 210-3255460 E-mail : info@rae.gr Αθήνα, 15.07.03 Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, κ. Α. Τσοχατζόπουλο Θέµα : Γνωµοδότηση της ΡΑΕ για χορήγηση άδειας

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας. Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ

Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας. Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας Τοπικός σταθμός υπηρεσιών καύσιμων ξύλου Συγκομιδή Παραγωγή Διαμόρφωση Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

ENDESA HELLAS Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ENDESA HELLAS Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ENDESA HELLAS Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΕΝΕ 13 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι.Ν. ΔΕΣΥΠΡΗΣ ENDESA HELLAS H Νέα Πολιτική της Ε.Ε. Αναγνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή Ανάπτυξης, Φορέας Ενέργειας. Βλέπεις. Ένα μεγάλο δίκτυο Εθνικών Υποδομών που δημιουργείται. στην Πελοπόννησο.

Πηγή Ανάπτυξης, Φορέας Ενέργειας. Βλέπεις. Ένα μεγάλο δίκτυο Εθνικών Υποδομών που δημιουργείται. στην Πελοπόννησο. Πηγή Ανάπτυξης, Φορέας Ενέργειας Βλέπεις Ένα μεγάλο δίκτυο Εθνικών Υποδομών που δημιουργείται στην Πελοπόννησο. Λεωφόρος Μεσογείων 357 Τηλ.: 210 65 http://www.des Γνωρίζεις Το εθνικό έργο του ΔΕΣΦΑ Ο ΔΕΣΦΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Η ανάδυση της νέας ενεργειακής αγοράς σε συνδυασμό με τις αυστηρές απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, θέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012 &148(Ι)/2018)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012 &148(Ι)/2018) ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012 &148(Ι)/2018) ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Πρότυποι Όροι Άδεια Κατασκευής, Ιδιοκτησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

20 χρόνια. εμπορική κίνηση στην πόλη κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων. 1991-93 ο Δήμος Πτολεμαΐδας εγκαθιστά το πρώτο σύστημα

20 χρόνια. εμπορική κίνηση στην πόλη κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων. 1991-93 ο Δήμος Πτολεμαΐδας εγκαθιστά το πρώτο σύστημα 20 χρόνια 1991-93 ο Δήμος Πτολεμαΐδας εγκαθιστά το πρώτο σύστημα στην Ελλάδα 12/12/1993 : λειτουργεί η Τηλεθέρμανση 1994 : ιδρύεται η κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) που: Ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα 30/06/2017 Δημήτρης Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος για θέματα ΑΠΕ & Ηλ. Ενέργειας Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Τα θερμικά ηλιακά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης χώρων και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (Ηλιοθερμικά Συστήματα) είναι ιδιαίτερα γνωστά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Καθηγητής ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση 2006/32/ΕΚ (ενεργειακές υπηρεσίες) 2004/8/ΕΚ (συμπαραγωγή) 2009/125/ΕΚ (Eco design) 2010/30/ΕΕ (eco labeling) 3855/2010 (95

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις. Νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολ. Μακεδονία & Θράκη µέχρι σήµερα 35 εκ. 2014 2018 59 εκ. Κεντρική Μακεδονία µέχρι σήµερα 50 εκ. 2014 2018

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις και σύντομη αναφορά στα σχέδια χορηγιών Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ 23/11/18

Στόχοι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις και σύντομη αναφορά στα σχέδια χορηγιών Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ 23/11/18 Στόχοι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις και σύντομη αναφορά στα σχέδια χορηγιών Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ 23/11/18 Χριστόδουλος Ελληνόπουλος Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Υπηρεσία Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας

Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ Κέντρα Εφοδιασμού και Εμπορίου Βιομάζας Τοπικός σταθμός υπηρεσιών καύσιμων ξύλου Συγκομιδή Παραγωγή Διαμόρφωση Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Περίληψη Η κίνηση των οχηµάτων µε φυσικό αέριο εν συγκρίση µε τα συµβατικά καύσιµα συντελεί στη µείωση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, µε λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗ 2.0 30.10.2009 Α. Πεδίο Εφαρμογής Ο Οδηγός Αξιολόγησης εφαρμόζεται κατά την αξιολόγηση αιτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

12. Μελέτη Περίπτωσης VI: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιοµηχανία Πλαστικών Κουφωµάτων

12. Μελέτη Περίπτωσης VI: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιοµηχανία Πλαστικών Κουφωµάτων ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 12. Μελέτη Περίπτωσης VI: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιοµηχανία Πλαστικών Κουφωµάτων Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την τροποποίηση των παραρτημάτων VIII και IX της οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ / ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ / ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ / ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑ ΑΣ ΣΥΝΟΛΑ ΙΑΝ ΦΕΒ ΜΑΡ ΑΠΡ ΜΑΪ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ ΣΕΠ ΟΚΤ ΝΟΕ ΕΚ 1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

E-mail :grammelis@certh.gr, margaritis@lignite.gr

E-mail :grammelis@certh.gr, margaritis@lignite.gr Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Χηµικών ιεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ / Ι ΕΠ) Τηλεθέρµανση Κοζάνης: παρούσα κατάσταση και µελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης ήµος και

Διαβάστε περισσότερα

Φωτίζουμε. την καθημερινότητά σας!

Φωτίζουμε. την καθημερινότητά σας! Φωτίζουμε την καθημερινότητά σας! Σύνδεση με το Δίκτυο Διανομής Θέλετε να ηλεκτροδοτηθεί η κατοικία ή η επιχείρησή σας; Επιθυμείτε τροποποίηση της σύνδεσής σας; Κάθε σύνδεση με το Δίκτυο είναι αρμοδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο

Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο 5 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου Ξενοδοχείο Hilton 1/11/17

Διαβάστε περισσότερα

Επιδότηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου MecPlan φυσικό αέριο - θέρμανση mecplan.gr Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος :00

Επιδότηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου MecPlan φυσικό αέριο - θέρμανση mecplan.gr Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος :00 Επιδότηση απο 550 ως 3.500 ευρώ για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου θέρμανσης. Επιδοτούμενο πρόγραμμα για την εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου σε κατοικίες και πολυκατοικίες, ανακοίνωσε η εταιρεία διανομής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ . ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ORC ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν

την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σημερινή Εικόνα Σχεδιασμός Προοπτικές Συνέδριο, 8-10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Εισήγηση Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 12. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις και Πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ στις προκλήσεις της Οικονομικής Κρίσης Χάρης Σαχίνης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΠΑ

Δράσεις και Πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ στις προκλήσεις της Οικονομικής Κρίσης Χάρης Σαχίνης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Δράσεις και Πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ στις προκλήσεις της Οικονομικής Κρίσης Χάρης Σαχίνης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΠΑ 17 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012» Η αγορά Φυσικού Αερίου

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] Η ΔΕΗ διαθέτει μια πολύ μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη,

[ 1 ] Η ΔΕΗ διαθέτει μια πολύ μεγάλη υποδομή σε εγκαταστάσεις ορυχείων λιγνίτη, [ 1 ] [ 1 ] >> Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια πελάτες. Μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, 23.12.2015 Ν. 206(I)/2015 206(I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Προοίμιο. Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης: Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παραγωγής και Αξιοποίησης του Βιοαερίου

Τεχνολογίες Παραγωγής και Αξιοποίησης του Βιοαερίου Τεχνολογίες Παραγωγής και Αξιοποίησης του Βιοαερίου Λευτέρης Γιακουμέλος (Φυσικός) Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Τμήμα Εκπαίδευσης 1 Περιεχόμενα Τεχνολογίες αξιοποίησης του

Διαβάστε περισσότερα

Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση

Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε, απλά και ανέξοδα, την εταιρεία που θα προμηθεύει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και περιβαλλοντικοί στόχοι αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο αυτοκίνητο Diesel Blend κυκλοφόρησε

Το πρώτο αυτοκίνητο Diesel Blend κυκλοφόρησε Το πρώτο αυτοκίνητο Diesel Blend κυκλοφόρησε Υγραέριο & Φυσικό Αέριο Το πρώτο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο με ανάμειξη καυσίμου πετρελαίου - υγραερίου κυκλοφόρησε στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Το "Σ"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας)

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας) ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:...

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός οχημάτων - Αμόλυβδη βενζίνη #

Αριθμός οχημάτων - Αμόλυβδη βενζίνη # OTE ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μονάδες 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Κατανάλωση ενέργειας [1] GWh 320,25 323,90 316,50 314,94 294,55 291,83 288,45 296,26 302,25 310,30 Ηλεκτρισμός [2] GWh 232,81 238,12

Διαβάστε περισσότερα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Σ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Κάθε φυσικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 52779 27 Σεπτεμβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 4298 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Σχετικά με την έγκριση των όρων και των κριτηρίων του διαγωνισμού που

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο ΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΗΓΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚ ΟΣΗ 1.0 20.12.2007 Α. Πεδίο Εφαρµογής Ο Οδηγός Αξιολόγησης εφαρµόζεται κατά την αξιολόγηση αιτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σπουδαστής: Μαρίνος Ανδρέου Επιβλέπων Καθηγητής:Ματζινος Παναγιωτης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 Το υγραέριο LPG

Διαβάστε περισσότερα

Η κορυφαία ποιότητα πέλλετ είναι αυτή των woodpellets και ανάλογα με το είδος του δέντρου είναι ανάλογη και αξία τους.

Η κορυφαία ποιότητα πέλλετ είναι αυτή των woodpellets και ανάλογα με το είδος του δέντρου είναι ανάλογη και αξία τους. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΛΕΤ? Τα πέλλετ χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τα Woodpellet που είναι κατασκευασμένα από 100% ξύλο, τα Biopellet που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά και τα Agropellet που κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050 Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050 1η Συνάντηση Εργασίας με θέμα: Υποστήριξη δήμων στην εκπόνηση και υλοποίηση μακρόχρονων

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.»

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» «Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας με χρήση Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων. Δρ. Γεώργιος Μαρτινόπουλος Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Εξοικονόμηση Ενέργειας με χρήση Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων. Δρ. Γεώργιος Μαρτινόπουλος Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Εξοικονόμηση Ενέργειας με χρήση Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων Δρ. Γεώργιος Μαρτινόπουλος Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Χρήση Ενέργειας στον Κτιριακό Τομέα Ο κτιριακός τομέας

Διαβάστε περισσότερα

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ ιεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Βιομάζα - Δυνατότητες

Βιομάζα - Δυνατότητες Νίκος Πλουμής Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Προϊστάμενος Τμήματος Θερμοηλεκτρικών Έργων Βιομάζα - Δυνατότητες Οι δυνατότητες ανάπτυξης της βιομάζας στην Ελληνική αγορά σήμερα είναι πολύ σημαντικές: Το δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γενικές Πληροφορίες Η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Υδρογόνου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά.

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. από το 1957 με γνώση και μεράκι Βασικές Αγορές Βιομηχανία Οικίες Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το

Διαβάστε περισσότερα