Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960)"

Transcript

1 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ( ) Βασίλειος Τριάντης, Μουσικολόγος απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ 5. ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ Η αυξημένη εμπορική και επιβατική κίνηση του λιμανιού και ο μεγάλος αριθμός των εργατών που συσσώρευσε, επέτρεψε στους μεν λαϊκούς οργανοπαίχτες που ζούσαν στην πόλη, να διεκδικήσουν ένα μεροκάματο το χειμώνα μέσα στα μουσικά καφενεία αναλαμβάνοντας την ψυχαγωγία των εργατών και των περαστικών, αλλά και σε άλλους μουσικούς από τις γύρω περιοχές, είτε να εγκατασταθούν, είτε να έρχονται συχνά στην Πρέβεζα για τον ίδιο λόγο. Έτσι από την Πρέβεζα και τα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ πέρασαν και δούλεψαν πολλοί μουσικοί. Ανατρέχοντας κανείς στα αρχεία του σωματείου μουσικών θα συναντήσει πάνω από εκατό ονόματα εγγεγραμμένων. Δεν συντρέχει λόγος στο παρών κείμενο να τους αναφέρουμε όλους. Θα αναφερθούμε σχεδόν επιγραμματικά στους μουσικούς οι οποίοι σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες, πρωταγωνιστούσαν στη μουσική δραστηριότητα της πόλης τα τελευταία τριάντα χρόνια της ακμής του λιμανιού ντόπιους και μη - και στη συνέχεια θα σταθούμε περισσότερο σε αυτούς τους ντόπιους μουσικούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, καθιέρωσαν ένα δικό τους στυλ και αναδείχθηκαν σε δασκάλους, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μια δική τους «σχολή». Παραθέτουμε παρακάτω τα ονόματα των μουσικών: Οι Πρεβεζάνοι κλαριτζήδες, Νίκος Τζάρας ο οποίος έπαιζε στην Πρέβεζα προπολεμικά από τη δεκαετία του1920 μέχρι το 1942 οπότε και απεβίωσε, ο Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασιλης από τα τέλη ακόμα της δεκαετίας του 30 αλλά κυρίως τις δεκαετίες του

2 50 και του 60, ο Αλέκος Τζέμος την ίδια περίπου περίοδο και ο Νίκος Νταής ή Τίκος που ήταν ενεργός μουσικός ως και τη δεκαετία του 90. Επίσης ο Μάκης Βασιλειάδης από το χωριό Ίσωμα της Πάτρας, που εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα το 1954 σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών και μαθήτευσε κοντά στον βιολιστή Φώτη Ντίνου. Η πρώτη φορά που έπαιξε σε κοινό σύμφωνα με μαρτυρία του ήταν στα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ. Την ίδια περίπου περίοδο εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα και ο Κώστας Χαρισιάδης από το Δελβινάκι Ιωαννίνων. Πέρασαν επίσης πολλοί δεξιοτέχνες του κλαρίνου που έρχονταν από άλλες περιοχές και ενσωματώνονταν στις τοπικές ορχήστρες. Αυτοί για τους οποίους έχουμε προφορικά στοιχεία πως δούλεψαν με κάποια συχνότητα στο Σαϊτάν Παζάρ είναι οι εξής: Ο Βασίλης Σαλέας από το Αγρίνιο ο οποίος έπαιζε συχνά στο Σαϊτάν Παζάρ τη δεκαετία του 50. Ο Παρασκευάς Κουτροπάνος και ο Αντρέας Θεοδωρόπουλος επίσης από το Αγρίνιο. Ο Τάκης Γκάγκας από τα Γιάννενα. Ο Θανάσης Χαλιγιάννης από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων. Ο Βαγγέλης Σούκας από το Κομπότι Άρτας και άλλοι. Η μουσική δράση των περισσοτέρων από τους παραπάνω μουσικούς στην Πρέβεζα, εκτείνεται κυρίως τη δεκαετία του 50 ως και τα τέλη περίπου του Βιολί έπαιζε ο Τάκης Τζέμος (ένας μεγάλος δεξιοτέχνης με τον οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω), ο Κώστας Τίκος ή Νταής, ο Φώτης Ντίνου και ο Παύλος Ζαφείρης. Όλοι τους, εκτός από τον Κώστα Τίκο ή Νταή, κατάγονταν από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας αλλά ζούσαν στην Πρέβεζα. Λαούτο ο Βασίλης Γκούνης, ο Γιώργος Πούμπης ή Λιόλης, ο Παναγιώτης Τζέμος και ο Γιώργος Τίκος ή Νταής. Έπαιξε επίσης και ο Χρήστος Ζώτος από την Κανδήλα Ξηρομέρου ο οποίος εργάστηκε δύο χειμώνες στην Πρέβεζα, το 1953 και το 1958.

3 Σημαντικοί τραγουδιστές ήταν οι Πρεβεζάνοι, Δημήτρης Καλλίνικος γνωστός με το παρατσούκλι ως Αραπάκης, ο οποίος έδρασε κυρίως προπολεμικά, δούλεψε στην Αθήνα και ηχογράφησε σε αρκετούς δίσκους. Επίσης οι Λάκης Πάτσης, Αλέκος Τζέμος, ο Φώτης Ντίνου που τραγουδούσε κυρίως αμανέδες, ο Νίκος Αναστασίου, ο Πάνος Τζέμος και Γιώργος Τίκος που εκτός από οργανοπαίχτες είχαν πολύ καλές φωνές και αναλάμβαναν συχνά και το ρόλο του τραγουδιστή. Επίσης ο τραγουδιστής Τάκης Καρναβάς από την Κανδήλα Ξηρομέρου και ο Αλέκος Κώστας από τα Άνω Βλάντα της περιοχής Φαναρίου Πρέβεζας που τραγούδησε στα καφενεία τα τελευταία κυρίως χρόνια της λειτουργίας τους. Στην Πρέβεζα αναδείχθηκαν μουσικοί που εκπροσωπούσαν και άλλα όργανα της ελληνικής παραδοσιακής ορχήστρας εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται σε αυτή που θεωρείται ως κλασσική Ηπειρώτικη ζυγιά 1 (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, ντέφι). Σαντούρι έπαιζαν οι Πρεβεζάνοι, Νίκος Αναστασίου, ο Λεωνίδας (Νίδας) Δημητρίου και ο Παράσχος που ήτανε πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά έπαιζε ούτι και τραγουδούσε και ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας, ο Δημοσθένης Καταρτζής ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν καλός μουσικός και περιζήτητος στα στέκια του λιμανιού. Ούτι έπαιζε επίσης και ο Βασίλης Χατζησσαβόπουλος. Ενδιαφέρον επίσης έχει και η μαρτυρία του Θόδωρου Ζαφείρη, πως πριν τον πόλεμο, τη δεκαετία του 30, στο Σαϊτάν Παζάρ και συγκεκριμένα στο καφενείο του Σωτήρη Σόφη, έρχονταν και έπαιζαν και Τούρκοι μουσικοί από την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη 2. Ενσωματώνονταν στις ντόπιες ορχήστρες και μοιράζονταν τη δουλειά παίζοντας μαζί. Έπαιζαν οι δικοί μας τα δικά μας και έπειτα απαντούσαν αυτοί με 1 κομπανία 2 Η καταγωγή των μουσικών είναι λίγο ασαφής. Δεν ξεκαθαρίστηκε αν πρόκειται για κάτοικους της Θεσσαλονίκης ή για μουσικούς της Πόλης που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να παίξουν και έφτασαν μέχρι και την Πρέβεζα.

4 σαρκιά, μοιρολόγια, σκέτο βυζαντινό. Ήταν και ένας τραγουδιστής ο Ημίν Αράπης που τραγουδούσε κάτι σαρκιά 3.. Ο Τάσος Τζάρας μας λέει πως προπολεμικά έρχονταν αρκετές φορές τούρκικες κομπανίες και έπαιζαν στο καφενείο του Φιφί στην παραλία...κάθονταν στην Πρέβεζα και δύο μήνες καμιά φορά. Πολλούς τους έφερνε ο πατέρας μου που τους γνώριζε από την Πόλη.. Κάποιοι από τους παραπάνω μουσικούς που αναφέραμε συνεργάζονταν σε πιο μόνιμη βάση σαν κομπανία, όπως για παράδειγμα η οικογένεια των Τικαίων γνωστή ως Νταήδες, με τον Νίκο Νταή στο κλαρίνο. Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουμε πληροφορίες για πιο σταθερά σχήματα, φαίνεται ότι οι μουσικοί στις κομπανίες της Πρέβεζας εναλλάσσονταν κρατώντας κάποιες φορές έναν μικρό πυρήνα σταθερό. Έτσι ο Νίκος Τζάρας είχε για μεγάλο διάστημα τον Τάκη Τζέμο για βιολί στην κομπανία του (ο οποίος Τζέμος μετά το θάνατο του Τζάρα συνεργάστηκε με τον Τουρκοβασίλη και ενίοτε συνέθετε δικό του σχήμα) και τον Βασίλη Γκούνη ή τον Παναγιώτη Τζέμο στο λαούτο. Ο Φώτης Ντίνου την δεκαετία του 50 έπαιζε κυρίως με τον Μάκη Βασιλειάδη και τον Δημοσθένη Καταρτζή. Η γενική αίσθηση που έχουμε πάντως από τις μαρτυρίες, είναι πως όλοι σχεδόν συνεργάζονταν μεταξύ τους συνθέτοντας πολλές φορές μέσα στα μουσικά καφενεία σχήματα, όταν βρίσκονταν δουλειά. Σίγουρα τα τελευταία τριάντα χρόνια της ακμής του λιμανιού έχουν περάσει και πολλοί άλλοι λαϊκοί μουσικοί από την Πρέβεζα και τα στέκια στο Σαϊτάν Παζάρ όπως για παράδειγμα οι Χαλκιάδες 4, ο μεγάλος λαουτιέρης Γεράσιμος Λάλος με το Βασίλη Σούκα κ.α. Δεν είναι δυνατό να τους αναφέρουμε όλους και σίγουρα οι πηγές μας έχουν παραλείψει πολλούς. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός της παρούσης εργασίας. Θα σταθούμε όμως όπως αναφέραμε παραπάνω, στους ντόπιους μουσικούς που θεωρούνται πιο σημαντικοί σύμφωνα με τις πηγές και είναι αυτοί που δημιούργησαν «σχολή», με την έννοια ότι μαθήτευσαν σε αυτούς αρκετοί μουσικοί, άφησαν πίσω τους δισκογραφία και καθιέρωσαν ένα δικό τους στυλ παιξίματος το οποίο διαμόρφωσε εν τέλει το 3 Ο Τάσος Τζάρας σε συνέντευξη που μας έδωσε κάνει λόγο για ένα Τούρκο τραγουδιστή Ημίν Εφέντη ο οποίος ζούσε στην Πρέβεζα, τραγουδούσε στα μουσικά καφενεία και είχε δουλέψει και με τον Νίκο Τζάρα την ίδια εποχή. Υποθέτουμε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που αναφέρει ο Θ. Ζαφείρης αλλά και ο Μάκης Βασιλειάδης σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν. 4 Εννοείται το συγκρότημα των αδελφών Χαλκιά με τον Τάσο Χαλκιά στο κλαρίνο.

5 Πρεβεζάνικο μουσικό ιδίωμα. Τα κριτήρια αυτά κατά τη γνώμη μας δεν μπορούν να είναι πάντοτε αντικειμενικά και ίσως αδικούν πολλούς από τους μουσικούς που δε θα αναφέρουμε ή αντίθετα πολλές φορές μπορεί να εξυψώσουν άλλους περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Είναι απαραίτητα όμως για έναν ερευνητή σήμερα, ο οποίος χρειάζεται «ζωντανά» στοιχεία όπως για παράδειγμα οι ηχογραφήσεις για να τεκμηριώσει τις θέσεις του. Οι ντόπιοι μουσικοί που διαθέτουν αυτά τα κριτήρια και που κάποιος από τους Πρεβεζάνους που έζησαν τα τελευταία χρόνια της ακμής του λιμανιού, θα αναφέρει πρώτους (σα βασικούς εκπροσώπους των Πρεβεζάνων λαϊκών οργανοπαιχτών ) είναι, ο Νίκος Τζάρας με το κλαρίνο, ο επίσης κλαριτζής Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης και ο βιολιστής Τάκης Τζέμος 5. Ο Νίκος Τζάρας θα λέγαμε ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «σύμβολο» για τη δημοτική μουσική της πόλης, με την πλούσια για την εποχή μουσική δραστηριότητα που διέθετε ως λαϊκός οργανοπαίχτης. Γεννήθηκε πιθανότατα στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων το 1892, η καταγωγή του πατέρα του όμως, προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με μαρτυρία του Τάσου Τζάρα, γιου του Νίκου. Μετακόμισαν από τα Γιάννενα στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας όταν ο Νίκος Τζάρας ήταν περίπου δεκαπέντε χρονών και έπειτα από λίγα χρόνια πέρασαν στην αντικρινή Πρέβεζα. Αυτά πρέπει να συνέβησαν αρχές της δεκαετίας του 20. Ο πατέρας του ήταν σιδεράς ενώ ο Νίκος Τζάρας στην Πρέβεζα δούλεψε αρχικά ως αραμπατζής 6 αφού το λιμάνι εκείνα τα χρόνια πρόσφερε σε καθημερινή βάση μεροκάματο στους μεταφορείς εμπορευμάτων. Αφοσιώθηκε στο επάγγελμα του κλαριτζή, όταν η δουλειά του αραμπατζή και των καραγωγέων γενικότερα, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της εμφάνισης των αυτοκινήτων στο χώρο των χερσαίων μεταφορών. Δε θα σταθούμε σε περισσότερες βιογραφικές λεπτομέρειες, θα αναφερθούμε όμως στην καλλιτεχνική δραστηριότητα του Τζάρα στο βαθμό που τα στοιχεία που υπάρχουν μας το 5 Οι συγκεκριμένοι οργανοπαίκτες έχουν τιμηθεί και σε εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας το καλοκαίρι του 1990 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Νικοπόλεια». 6 Οδηγούσε αραμπά ( κάρο που το έσερναν άλογα και που μετέφερε προϊόντα σε μικρές ποσότητες)

6 επιτρέπουν. Ο Νίκος Τζάρας έπαιζε το χειμώνα στα μουσικά καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ και το καλοκαίρι δούλευε σε πανηγύρια κυρίως στα χωριά του νομού της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή Ξηρομέρου). Μια πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία του ως μουσικός, είναι η ανακάλυψή του από την λαογράφο Μέλπω Μερλιέ, η οποία τον κάλεσε στην Αθήνα να ηχογραφήσει, για λογαριασμό του ιδρύματος που τότε ονομαζόταν «Σύλλογος Δημοτικών Τραγουδιών» και μετέπειτα «Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ» τα πρώτα δημοτικά τραγούδια. Οι δίσκοι αυτοί ηχογραφήθηκαν τη χρονιά Μέσα σε αυτή τη δεκαετία ο Τζάρας κατέβηκε αρκετές φορές στην Αθήνα και ηχογράφησε εκτός από τα τραγούδια για λογαριασμό της Μερλιέ και πολλά άλλα τραγούδια ανάμεσα στα οποία και αρκετά δικά του. Ο Νίκος Τζάρας θεωρείται ως ο βασικός διαμορφωτής του ρεπερτορίου των δημοτικών τραγουδιών στην Πρέβεζα αφού πολλά από τα τραγούδια αυτού του ρεπερτορίου, του «χρεώνονται» και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν διασκευές, τούρκικων κυρίως κομματιών. Θα αναφερθούμε σε αυτά εκτενέστερα, στο κεφάλαιο για το ρεπερτόριο. Πράγματι το 1928 ο Τζάρας επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη όπου είχε έναν ετεροθαλή αδερφό που ζούσε εκεί, έμεινε για αρκετούς μήνες και έπαιξε με πολλούς Τούρκους ομότεχνούς του, όπως και με τον μεγάλο τούρκο μουσικό Μουνίρ Νουρεντίν Σελτζούκ. Υποθέτουμε πως ο Τζάρας προσπάθησε να αφομοιώσει τεχνικές και μελωδίες μέσα από αυτή την τριβή με τους τούρκους μουσικούς και να τις εντάξει στο ρεπερτόριο του. Σύμφωνα επίσης με τη μαρτυρία του γιου του Τάσου, ο Τζάρας επιδίωκε να παίζει και έπαιζε κάθε φορά με τους τούρκους μουσικούς που επισκέπτονταν τα καφενεία της Πρέβεζας τα χρόνια του μεσοπολέμου για να δουλέψουν. Δούλεψε με πολλούς μουσικούς από την Πρέβεζα και από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα με τους Χαλκιάδες τους οποίους και είχε πάρει στο συγκρότημά του και είχαν δουλέψει μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χωριά του Ξηρόμερου. Στις ηχογραφήσεις που μας άφησε, βασικοί συνεργάτες του ήταν, οι Κώστας Μπενάτσης βιολί και τραγούδι, Βασίλης Ντάλας λαούτο, Γάκης Σιόντης από τους Χουλιαράδες 7 CD Τραγούδια από τα Γιάννινα με την κομπανία του Νίκου Τζάρα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, 2002, Διάρκεια 62:12, 24 ηχογραφήσεις 1930, ένθετο 9 σελίδων, Γενική επιμέλεια, έρευνα, κείμενα Μάρκος Δραγούμης, Γρηγόρης Μπενέκος,

7 τραγούδι και ο αδελφός του Απόστολος Τζάρας ο οποίος ζούσε στην Πάτρα, επίσης τραγούδι. Οι παραπάνω μουσικοί που αναφέραμε αποτελούν κατά τη γνώμη μας, περισσότερο περιστασιακούς συνεργάτες για τις ανάγκες των ηχογραφήσεων, παρά μόνιμους συνεργάτες ενταγμένους στην κομπανία του Τζάρα. Ηχογράφησε κυρίως στην Columbia, στην Odeon, και στην His Mastrer s Voice 8. Η τελευταία φορά που ηχογράφησε ήταν το 1938 και στο συγκεκριμένο δίσκο τραγουδά ο αδερφός του, Αποστόλης Τζάρας. Έτσι αν και έφυγε από τη ζωή νέος, το 1942 σε ηλικία 44 χρονών ωστόσο άφησε πίσω του μια σημαντική δισκογραφική δουλειά για τα δεδομένα της εποχής, που περιέχει πάνω από πενήντα κομμάτια από τα οποία τα περισσότερα είναι οργανικά 9. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ένα αηδονάκι Το λεν οι κούκοι οι Σιαμάδες Γκάιντα Η Αβγένω Οι κύκλες Ο Ντελήγιωργας Τα Κλάματα Τ Αϊ Λαζάρου Ο Γεροσόλυμος Η Μπούλκω Μπαίνω μεσ στ αμπέλι Σε τούτ την τάβλα Λιασκοβίκης Φίλοι μου γιατί δε τρώτε Σου παραγγέλνω μαύρη γη 8 Τις πληροφορίες αυτές μας τις δίνει ο Τάσος Τζάρας. Για την τελευταία εταιρία διατηρούμε επιφυλάξεις 9 Εκτός από τα «εκ φύσεως» οργανικά κομμάτια που δεν έχουν λόγια όπως η Παπαδιά, ο Αλάμπεης, η Γενοβέφα, το Λιασκοβίκι, η Πλεύρα, το Γιαννιώτικο, ο Λιάσκος και τα χασάπικα, ο Τζάρας αποδίδει στη δισκογραφία του οργανικά, και πολλά από τα δημοτικά τραγούδια που αναφέραμε.

8 Οσμαντάκας Ποταμιά Κυρα Βαγγελιώ Κίνησαν τα καράβια (τραγουδά ο ίδιος) Ας παν να ιδούν τα μάτια μου (τραγουδά ο ίδιος) Ο Ρόβας Κουρμανιώτισσα Αφήνω γεια μανούλα μου Αγγέλω Βάτους και αγκάθια Ο Μενούσης Παπαδιά Γενοβέφα Αλάμπεης Λιασκοβίκι Γιαννιώτικο Όλες οι δάφνες Γιαννιώτικο γονατιστό Το καλοκαιράκι Σελήμπεης Παιδιά μ σα θέλ τε λεβεντιά Τσάμικος Ηπείρου Κυρα Μαριγώ Στο πα και στο παρήγγειλα Ξένε που σαι στην ξενιτιά Την παραπάνω δισκογραφία παραθέτει ο Θόδωρος Ακρίδας 10. Εμείς θα προσθέσουμε στη δισκογραφία του Τζάρα τους οργανικούς σκοπούς: Λιάσκος 10 Πρεβεζάνικα Χρονικά, περίοδος β, τεύχος 24, Πρέβεζα, σελ. 17

9 Πλέβρα ή Πλέβνα και τα τραγούδια: Παιδιά μ το τ είστε στα λερά Σαν πας πουλί μ κατ τη Φραγκιά Δόντια πυκνά Ο Τσουρλής Αλεξάνδρα Η Βασίλω Τ Αλή Πασά Κάψτε τα Γιάννινα Ο Καλαντζής Της νύφης Το πίνει ο Κώστας το κρασί Μπαζαργάνα Καραμπιριά ξεκίνησε Μηλιά Καθώς επίσης και δύο οργανικά χασάπικα. Ο ερευνητής Παναγιώτης Κουνάδης 11 σε λίστα της Columbia, μας δίνει και τον Παλαμιώτη ηχογραφημένο από τον Τζάρα το Αν και ο Νίκος Τζάρας φέρεται να ήταν οπαδός του «αλά τούρκα» παιξίματος και της λαϊκής τουρκικής μουσικής, παρατηρώντας κανείς τη δισκογραφία του, μπορεί να παρατηρήσει ότι το παίξιμο του στην πλειοψηφία των τραγουδιών, είναι δωρικό 12. Είναι γεγονός βέβαια πως η τεχνολογία της εποχής πάνω στις ηχογραφήσεις, η πίεση του χρόνου της ηχογράφησης που απαιτούσε να ολοκληρωθεί το τραγούδι πριν τελειώσει το κερί στον κύλινδρο, καθώς και η κακή ρυθμική και αρμονική συνοδεία πάνω στην οποία ο σολίστας Τζάρας έπρεπε να αποδώσει δεξιοτεχνικά κομμάτια, είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη ακούγοντας αυτές τις ηχογραφήσεις. Για παράδειγμα η 11 Παναγιώτης Κουνάδης, Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών, κείμενα γύρω από το ρεμπέτικο, εκδ. Κατάρτι, σελ Στακάτο, κοφτό και λυτό παίξιμο χωρίς τραβήγματα και χωρίς έντονη χρήση των διαστημάτων της βυζαντινής και τούρκοαραβικης μουσικής.

10 πλειοψηφία των παραπάνω κομματιών παίζονταν πολύ αργά στην Πρέβεζα σε σύγκριση με την ταχύτητα με την οποία τα αποδίδει ο Τζάρας στους δίσκους. Αυτό πολύ πιθανά να οφείλεται στην πίεση του χρόνου που ασκούσε στον μουσικό ο περιορισμένος χρόνος εγγραφής του κάθε κομματιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον άκουσαν και ακούγοντας και τις ηχογραφήσεις του, ο Τζάρας δείχνει να υπερτερεί στην τεχνική φυσήματος σε σχέση με τη δεξιοτεχνία των δαχτύλων αποδίδοντας έναν ήχο γλυκό και απαλό ο οποίος παρέπεμπε συχνά στο άκουσμα της φλογέρας. Ο Νίκος Τζάρας υπήρξε δάσκαλος για πολλούς νεώτερούς μουσικούς. Κοντά του μαθήτευσαν οι Πρεβεζάνοι Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης και Νίκος Νταής, ο Νίκος Βρυώνης από τη Λευκάδα, ο Φώτης Πατσούρας από το Ξηρόμερο και άλλοι. Αν και έζησε σε εποχές που ο λαϊκός πρακτικός μουσικός δεν έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού και εκτίμησης κυρίως από την «ανώτερη» αστική τάξη, ωστόσο ο ίδιος άφησε ένα μεγάλο όνομα που στηριζόταν όχι μόνο στην πλούσια μουσική του δραστηριότητα αλλά και στο ήθος που διέθετε ως άνθρωπος. Ένας άλλος κλαρινίστας που έγραψε την δική του ιστορία στην λαϊκή μουσική της Πρέβεζας είναι ο Βασίλης Μπεσίρης γνωστός και ως Τουρκοβασίλης. Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1906 και μαθήτευσε αρχικά κοντά στον Νίκο Τζάρα και έπειτα από χρόνια στον Χαράλαμπο Μαργέλη από το Μεσολόγγι. Σε ηλικία 17 χρονών άρχισε να δουλεύει στα πάλκα μαζί με το δάσκαλο του και στη συνέχεια μόνος του 13. Το παρατσούκλι του οφείλεται στο γεγονός πως το παίξιμο του ήταν επηρεασμένο από την τούρκικη μουσική το γνωστό «αλά τούρκα». Αν και ξεκίνησε να δουλεύει στην Πρέβεζα πριν τον πόλεμο, καθιερώθηκε ωστόσο στη δουλειά ως μεγάλος δεξιοτέχνης τις δεκαετίες απ το 1945 ως το 65. Αυτό το διάστημα η κομπανία του Τουρκοβασίλη υπήρξε από τις πιο περιζήτητες κομπανίες στα χωριά του νομού Πρέβεζας, Λευκάδας και Ξηρομέρου. Η κομπανία του απαρτιζόταν από τους Τάκη Τζέμο ή Κώστα Νταή στο 13 βλ Θόδωρος Ακρίδας, Πρεβεζάνικα Χρονικά, ό.π, σελ.19

11 βιολί, τον Νίκο Αναστασίου ή τον Νίδα Δημητρίου στο σαντούρι, τον Γιώργο Λιόλη και Γιώργο Νταή στο λαούτο και στο τραγούδι τον Νίκο Αναστασίου με το σαντούρι, τον Γιώργο Νταή με το λαούτο, τον Γιάννη Μαϊκαντή από το Αγρίνιο και άλλους. Την δεκαετία του 50 τον καλούνε στην Αθήνα να ηχογραφήσει και ο Τουρκοβασίλης ανταποκρίνεται ανοίγοντας μια πόρτα στην πρωτεύουσα, που θα του προσφέρει πλούσια δισκογραφία, δουλειά σε νυχτερινά κέντρα και μέσα από όλα αυτά θα κάνει το όνομα του γνωστό στο πανελλήνιο. Μαθητές του υπήρξαν ο Δημήτρης Λογοθέτης, ο Γιάννης Ζερέγκας και άλλοι. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται τα τραγούδια: Κόρη μ το μαντηλάκι σου Ρούσα παπαδιά Μικρή με πάντρεψες Ανθούλα μου Πανάγω μου ποιόν αγαπάς Τι να σου κάνω Χάϊδω μου Ποια σκύλα μάνα το λεγε Μανιατοπούλα Κόρη με τ αργυρά κουμπιά Ξύπνα πουλάκι μ Λιώνω και πονώ Πήρε ο Απρίλης 12 Μια μάνα είχε τρία παιδιά Χορτάριασε το μνήμα μου (τραγουδά η Τασία Βέρα) Βάσω μ το φουστανάκι σου Πρεβεζάνα (που είναι δική του σύνθεση και τραγουδά επίσης η Τασία Βέρα). Έχει ηχογραφήσει επίσης σε ένα δίσκο δυο οργανικά κομμάτια, ένα τσιφτετέλι «αράπικο» με τίτλο γιαλέλι γιαλέλι, και το Ουλάμ, που προφανώς είναι παραφθορά του

12 Χουζάμ 14 τα οποία είναι και τα τελευταία κομμάτια που ηχογραφεί 15 Έφυγε από τη ζωή το 1971 σε ηλικία 65 χρόνων. Μέσα από τις μαρτυρίες αρκετών αναγνωρισμένων μουσικών της παραδοσιακής μουσικής που δούλεψαν στην Πρέβεζα τα τελευταία χρόνια της ακμής του λιμανιού, όπως ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάκης Βασιλειάδης, ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος ο Βαγγέλης Σούκας και άλλοι, οι βιολιτζήδες που έπαιζαν στην Πρέβεζα εκείνη την περίοδο αποτελούσαν για πολλούς κυρίως μέσα στον κύκλο των μουσικών -τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους των λαϊκών πρακτικών οργανοπαιχτών από πλευράς δεξιοτεχνίας. Αυτοί αντιπροσώπευαν κυρίως το «αλά τούρκα» παίξιμο και υπήρξαν δάσκαλοι όχι μόνο για τους νεώτερους βιολιτζήδες αλλά για όλους τους λαϊκούς οργανοπαίχτες. Αυτή η αίσθηση υπάρχει και όταν αναφέρονται σε αυτούς ορισμένοι Πρεβεζάνοι που τους έζησαν και τους άκουσαν από κοντά, τα χρόνια που έπαιζαν στο Σαϊτάν Παζάρ και σε άλλα στέκια του λιμανιού. Ο Μάκης Βασιλειάδης μας αναφέρει πως δάσκαλος του στην Πρέβεζα ήταν ο βιολιστής Φώτης Ντίνου, ενώ ο Βαγγέλης Σούκας στη βιογραφία του αναφέρει ως δικό του δάσκαλο τον βιολιστή Τάκη Τζέμο λέγοντας: Σήμερα λέω με βεβαιότητα πως το παίξιμο μου ήταν τζεμαίικο 16. Δυστυχώς οι Πρεβεζάνοι δεξιοτέχνες του βιολιού δεν μας έχουν αφήσει ηχογραφήσεις με τα παιξίματα τους. Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός πως παιξίματα του Τάκη Τζέμου έχουν μείνει στη μνήμη ανθρώπων και είναι αξιοπερίεργο πως ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος και ο Πρεβεζάνος Θόδωρος Ζαφείρης που είναι ένας σπουδαίος τραγουδιστής 17 και έζησε και αυτός από κοντά τον Τζέμο, παρά το γεγονός ότι δε γνωρίζονται μεταξύ τους, αποδίδουν και οι δύο φωνητικά, ένα ταξίμι Χιτζάζ 18 με 14 μουσικός δρόμος κλίμακα ή κατά την τούρκοαράβικη ορολογία μακάμ, που χρησιμοποιείται στη λαϊκή μουσική. Ωστόσο το συγκεκριμένο κομμάτι είναι σε μακάμ Σεγκιάχ και όχι Χουζάμ. 15 βλ. Θόδωρος Ακρίδας, Πρεβεζάνικα Χρονικά, όπ. σελ Ζωή Γκαϊδατζή, Βαγγέλης Σούκας, Όλα για το όνομα, εκδ. Κέδρος σελ Ο Θόδωρος Ζαφείρης έχει ένα σπουδαίο ταλέντο στη φωνή το οποίο όμως κατά τον ίδιο, δεν τον άφησε να το αξιοποιήσει ο πατέρας του λόγω της αντιμετώπισης των λαϊκών μουσικών από το κοινωνικό σύνολο εκείνη την εποχή. 18 Μουσική κλίμακα

13 τον τρόπο που το έπαιζε ο Τζέμος, σχεδόν απαράλλακτα. Επίσης ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση του τρόπου παιξίματος του κλαρινίστα Βαγγέλη Σούκα ο οποίος όπως προαναφέραμε, υπήρξε μαθητής του Τζέμου. Ο Τάκης Τζέμος γεννήθηκε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας το Εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα γύρω στα 1927 όταν η οικογένεια του μετακόμισε από το Μαργαρίτι στην Πρέβεζα όπου ο πατέρας του Θανάσης Τζέμος - που ήταν και αυτός βιολιστής - άνοιξε τσαρουχάδικο. Ο Τάκης Τζέμος παρόλο που βοηθούσε τον πατέρα του στο τσαρουχάδικο άρχισε να ασχολείται από μικρή ηλικία με το βιολί. Όταν ήρθε στην Πρέβεζα ανέλαβαν να τον βοηθήσουν ο πρόσφυγας σαντουριέρης Παράσχος και ένας τραγουδιστής Αράπης 19. Ο Τάκης Τζέμος γρήγορα εξελίσσεται σε ένα σπουδαίο βιολιστή και γίνεται περιζήτητος από τις ορχήστρες της Πρέβεζας. Δουλεύει αρχικά με τον Νίκο Τζάρα ως και το θάνατο του τελευταίου το Μετά το θάνατο του Τζάρα δουλεύει κυρίως με τον Τουρκοβασίλη, τον Κώστα Καραγιάννη από τη Λιβαδειά, τον Τάσο Χαλκιά που για λίγο είχε ενσωματωθεί στο συγκρότημα του Τζέμου και του Τουρκοβασίλη 20, τον Βαγγέλη Σούκα και άλλους. Σε κάποια του εμφάνιση τον άκουσε ένας μεγάλος βιολιστής της εποχής, ο Δημήτρης Σέμσης γνωστός και ως Σαλονικιός, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το παίξιμο του και τον παρότρυνε να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να εργαστεί. Ο Τζέμος έφυγε για την Αθήνα όπου συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς, κέρδισε το θαυμασμό τους και έκανε ακόμα πιο γνωστό το όνομα του στον κύκλο των μουσικών σε πανελλήνια εμβέλεια. Δεν έμεινε όμως για πολύ στην Αθήνα αφού κάποια περιστατικά τον ανάγκασαν να γυρίσει και να μείνει μόνιμα στην Πρέβεζα. Δυστυχώς οι συγκυρίες δε του επέτρεψαν να ηχογραφήσει σε κάποια εταιρεία. Ωστόσο θα χρησιμοποιήσουμε και μαρτυρίες μουσικών που έπαιξαν μαζί του ή τον άκουσαν να παίζει, οι οποίες είναι περιγραφικές και μας δίνουν έστω και μια αμυδρή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν το βιολί. Ο Χρήστος Ζώτος που δούλεψε μαζί του μας 19 Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον Τούρκο τραγουδιστή Ημίν Αράπη για τον οποίο κάνουν λόγω στις μαρτυρίες τους ο Θόδωρος Ζαφείρης ο Τάσος Τζάρας και ο Μάκης Βασιλειάδης. 20 Αντρέας Χρονόπουλος, θύμησες και σημειώσεις Τάσου Χαλκιά, εκδ. Απόπειρα σελ.53

14 λέει πως ο Τζέμος μπορούσε να «βγάλει» σχεδόν ένα ολόκληρο τραγούδι με μια δοξαριά. Αν και αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο σχήμα λόγου, ο Χ. Ζώτος θέλει να δώσει έμφαση στο γεγονός πως ο Τζέμος δε χρησιμοποιούσε πολύ το δοξάρι πάνω κάτω με «κοντές» δοξαριές, αλλά δούλευε πολύ καλά το αριστερό του χέρι παίζοντας με πολλά γκλισάντα και «γεμάτες» δοξαριές. Ο Θόδωρος Ζαφείρης μας αναφέρει πως ο Τζέμος μετακινούσε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού πάνω στο βιολί χωρίς να τα σηκώνει σχεδόν ποτέ, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο το διαρκές γκλισάντο, ενώ ο Θόδωρος Ακρίδας εξετάζοντας το παίξιμο του αναφέρει τα εξής: «Πλατιά και παχιά δοξαριά, εκλεπτυσμένα και πολύ ευκίνητα δάχτυλα, ήχος βιολιού γεμάτος ευαισθησία και λυρισμό» 21. Ο Τιμολέων Βέσκας ο οποίος δεν είναι μουσικός αλλά φίλος της λαϊκής και ελαφρολαϊκής μουσικής και μπαρμπέρης στο Σαϊτάν Παζάρ από το 1952, θυμάται έντονα τα μαρς και τις χόρες που έπαιζε ο Τζέμος στα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ. Ο Τζέμος συνήθιζε επίσης, λόγω της γνώσης του «αλά τούρκα» παιξίματος και της δεξιοτεχνικής ευχέρειας που διέθετε, να αλλάζει τα κομμάτια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγούδι «βρύση μου μαλαματένια» το οποίο υπάρχει σε ηχογράφηση από τον Βαγγέλη Σούκα παιγμένο με τον τρόπο που το έπαιζε ο Τζέμος. Το τραγούδι είναι σε ρυθμό 7/8. Αν και το τραγούδι ξεκινά σε μακάμ Ράστ με πτώση μια τρίτη προς τα κάτω σε Ουσάκ και κλείσιμο στην τονική με μετατροπή του Ράστ σε μακάμ Νιγρίζ, κατά τη διάρκεια του Ράστ ο Τζέμος μετατρέπει τα διαστήματα από σκληρά διατονικά σε μαλακά, τονίζοντας κυρίως το Ουσάκ και το επιτυγχάνει αυτό δουλεύοντας διαρκώς με γκλισάντα. Είναι και αυτό ένα στοιχείο του παιξίματος «αλά τούρκα» που χρησιμοποιούσαν συχνά στην Πρέβεζα. Ο Βαγγέλης Σούκας παίζει το κομμάτι πολύ πιο αργά από την ταχύτητα που παίζεται στην υπόλοιπη Ήπειρο, αυτό όμως δεν είναι μια πρωτοτυπία του Τζέμου, αλλά κάτι που συνηθίζονταν στην Πρέβεζα και θα το εξετάσουμε στο κεφάλαιο για το ρεπερτόριο. Ο Τζέμος μπορεί να μην άφησε πίσω του δισκογραφία, πέρασε όμως από την Πρέβεζα και σχεδόν όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, σαν ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες 21 βλ. Πρεβεζάνικα Χρονικά, όπ. σελ.22

15 λαϊκούς μουσικούς που πολλοί μουσικοί προσπάθησαν να φτάσουν σε δεξιοτεχνία και ήθος και όλοι θυμούνται με θαυμασμό. Έφυγε από τη ζωή το Ο λαϊκός βιολιστής Φώτης Ντίνου, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες μουσικών, ήταν πιο προσηλωμένος στο «αλά τούρκα παίξιμο» σε σχέση με τον Τζέμο αλλά εκτελούσε πιο «κοντές» και κοφτές δοξαριές. Ο κλαρινίστας Μάκης Βασιλειάδης που υπήρξε μαθητής του και έμεναν στην ίδια γειτονιά στην βόρεια πλευρά της τάφρου, στην σημερινή οδό Αντιτάνων, μας λέει ότι τις πρώτες φορές που άκουσε από το σπίτι του τον Φώτη Ντίνου να παίζει, πίστευε πως άκουγε από ραδιόφωνο της γειτονιάς το σταθμό Άγκυρα 22 που συνήθιζαν να ακούνε τότε οι μουσικοί στην Πρέβεζα. Το αλά τούρκα, το καθ αυτό βυζαντινό το είχε αυτός μας λέει. Τον συνάντησε στα μουσικά καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ όπου δούλευε με τον Μικρασιάτη πρόσφυγα Δημοσθένη Καταρτζή ο οποίος έπαιζε ούτι. Ο Δημοσθένης τραγουδούσε πολλά τούρκικα τραγούδια ενώ ο Φώτης Ντίνου που είχε επίσης καλή φωνή συνήθιζε να λέει αμανέδες. Με αυτούς τους δύο έπαιξε για πρώτη φορά ο Μάκης Βασιλειάδης στην Πρέβεζα. Από τον Φώτη Ντίνου έμαθε και όλα τα οργανικά δεξιοτεχνικά κομμάτια που παίζονταν στην Πρέβεζα. Ο τρόπος «αλά τούρκα» χαρακτηρίζει τα παιξίματα στην Πρέβεζα και φαίνεται να είχε επηρεάσει τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Πρέβεζα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, ενώ λίγα χρόνια αργότερα υπήρξε ένα από τα αστικά κέντρα της Ελλάδας που δέχτηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την τάση. Όλα αυτά δικαιολογούν και το γεγονός ότι τούρκοι μουσικοί έρχονταν και έπαιζαν στην Πρέβεζα κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Τα ανατολίτικα ακούσματα ήταν αρεστά σε μερίδα του πληθυσμού της πόλης και πιο συγκεκριμένα σε μεγάλη μερίδα της λαϊκής τάξης. 22 Ραδιοφωνικός σταθμός της Άγκυρας ο οποίος εξέπεμπε στην συχνότητα των βραχέων κυμάτων.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960)

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960) Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960) Βασίλειος Τριάντης, Μουσικολόγος απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Όπως η εκκλησιαστική, έτσι και η δημοτική μουσική είναι μονοφωνική και τροπική και δεν ακολουθεί τη δυτική τονική αρμονία.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Όπως η εκκλησιαστική, έτσι και η δημοτική μουσική είναι μονοφωνική και τροπική και δεν ακολουθεί τη δυτική τονική αρμονία. Το δημοτικό τραγούδι αποτελεί μια σημαντική έκφραση της λαϊκής δημιουργίας. Ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση. Στις παραδοσιακές κοινωνίες (στην εποχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 2. Εισαγωγή...4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 2. Εισαγωγή...4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 2 Εισαγωγή...4 Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ 1. Συνοπτική ιστορία της πόλης ( από την περίοδο της Βενετοκρατίας 18 ος αιώνας ως τα μέσα του 20 ου αιώνα).. 9 2. Αναφορές στη μουσική

Διαβάστε περισσότερα

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως.

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως. A.K. 0294 Επώνυμο Παλαιοθόδωρος Όνομα Παναγιώτης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τάκης Παλαιοθόδωρος Τόπος γεννήσεως Καλύβια Ηλείας Ημερομηνία γεννήσεως 3/5/1942 Ημερομηνία θανάτου Εν ζωή Βιογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 39 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 39 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Τηλ: 2795360330, 2795360313 fax: 2795031855 e-mail: culture@gortynia.gov.gr ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr Δημητσάνα, 12/07/2012 Αρ. Πρωτ.: 13055 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η μουσική παράδοση της Νάουσας

Η μουσική παράδοση της Νάουσας Η μουσική παράδοση της Νάουσας Του Χρήστου Σ. Ζάλιου Με τη δημοσίευση αυτή θα προσπαθήσω να ρίξω λίγο φως στη μουσική παράδοση της πόλης μας μέσα από την ιστορία μιας μουσικής οικογένειας, των Άτσηδων

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

Το Βιολί. Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Βιολί. Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Βιολί Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Περίληψη Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 40ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 40ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Τηλ: 2795360330 fax: 2795031855 e-mail: culture@gortynia.gov.gr Ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr www.discovergortynia.gr Δημητσάνα, 1.07.2013 Αρ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα;

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα; Τι εισαγωγικό να γράψεις για έναν καλλιτέχνη που εδώ και χρόνια είναι από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού; Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όχι μόνο «πουλάει» αλλά ανανεώνει τη σχέση του με το κοινό με

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ Τ.Κ. 22007 Τηλέφωνα: 2795360330 08.07.2011 2795360510 Αρ. Πρωτ.: 12601 Fax : 2795031855 Email : culture@gortynia.gov.gr Ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Μάκης Βασιλειάδης: θεωρητική προσέγγιση οργανικών σκοπών και ταξιμιών Φοιτητής: Σταθόπουλος Άγγελος (Α.Μ. 1176)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο July 2016 SuzukiGuitarthens Τηλ.: 6948009754 Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο Περίπου 500.000 μαθητές της μεθόδου Suzuki σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την μελέτη σε πιάνο, βιολί, τσέλο, βιόλα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ 1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ Ο Σμυρναϊκός Μανές ή αλλιώς Μανέρως. Κατά τους Αρχαίους συγγραφείς ο Μανέρως ήταν θλιβερός ήχος και τον ονομάζανε Μανέρω ή Λίναιος θρήνος διότι κατά τα λεγόμενα με τον ήχο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τις Δ1 και Δ2 Τάξεις του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης 6/θ Δ.Σ. ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 2009 2010 ΤΑΞΗ Ε Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρίτα Αγγελική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ομάδα εργασίας: Γάβανου

Διαβάστε περισσότερα

Ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτελεστικής πρακτικής του

Ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτελεστικής πρακτικής του ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΗΣ ( ΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: ΛΑΟΥΤΟ Θέµα Ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτελεστικής πρακτικής του ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ (Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» Δράσεις που υλoποιήθηκαν με τη Ε &ΣΤ τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013).

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013). A.K. 0293 Επώνυμο Μπαλούρδος Όνομα Ιωάννης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Γιάννος Μπαλούρδος, Γιάννος Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως 1922 Ημερομηνία θανάτου 2002 Βιογραφικά στοιχεία Ο Γιάννος μεγάλωσε

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Eν φωναίς και οργάνοις ΒασΙλησ Θ. ΓρατσοΥνασ

Eν φωναίς και οργάνοις ΒασΙλησ Θ. ΓρατσοΥνασ Eν φωναίς και οργάνοις ΒασΙλησ Θ. ΓρατσοΥνασ Μεθοδική παρουσίαση των θέσεων των φθογγοσήμων στο ούτι, το πολίτικο λαούτο και τον ταμπουρά σε σχέση με τις τονικές αλλαγές. AΘΗΝΑ 1999 2 3 Iούνιος 2001 Χρωστάω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα για αναγνωρισμένης Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Διαβάστε περισσότερα

*ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ*

*ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ* *ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ* *ΧΟΡΟΣ* Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική.είναι ένας τρόπος επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ο ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΣΙΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΨΑΛΗ Πτυχιακή εργασία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΦ 102 υπό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ & «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ LUDWIGSHAFEN & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ & «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ LUDWIGSHAFEN & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΝΤΒΙΓΚΣΧΑΦΕΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ 1982 -------------------------------------------------------------- Epirotischer Verein Ludwigshafen e.v. Hohenzollernstraße 2 67063 Ludwigshafen ΔΕΛΤΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2006 ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ. Παρασκευή 25 Αυγούστου έως και Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2006 ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ. Παρασκευή 25 Αυγούστου έως και Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2006 ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ Παρασκευή 25 Αυγούστου έως και Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Είσοδος ελεύθερη Φίλες και φίλοι, η παλιά πόλη του Ηρακλείου αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία)

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου Παρασκευή 20 Ιουνίου - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) Οι Light in Babylon αποτελούν ένα «πολυεθνικό»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ-ΟΣΤΙΝΑΤΟ (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: Α ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ: ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1ο Επίπεδο 2ο Επίπεδο 3ο Επίπεδο 4ο Επίπεδο 5ο Ακούσουν το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ CULTURE 2000. Enfants d ici Contes d ailleurs. Η µουσική των Τσιγγάνων Μια εκπαιδευτική προσέγγιση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ CULTURE 2000. Enfants d ici Contes d ailleurs. Η µουσική των Τσιγγάνων Μια εκπαιδευτική προσέγγιση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ CULTURE 2000 Enfants d ici Contes d ailleurs Η µουσική των Τσιγγάνων Μια εκπαιδευτική προσέγγιση Νάνση Τουµπακάρη, Μουσικοπαιδαγωγός Γενικά Μελετώντας την µουσική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕΛΥΔΡΟΝ ΠΥΞ-ΛΑΞ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΙ ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων.

Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων. A.K. 0176 Επώνυμο Κανλής Ονομα Οδυσσέας Ψευδώνυμο/καλλιτεχνικό όνομα Πάγκαρος Τόπος γεννήσεως Θεσσαλονίκη Ημερομηνία γεννήσεως 1993 Βιογραφικά στοιχεία Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι! Οδηγίες To Sing It! είναι ένα νέο παιχνίδι παρέας που δοκιμάζει τις γνώσεις σας στο ελληνικό τραγούδι! Μέσα από λέξεις που σας δίνονται, καλείστε να βρείτε τραγούδια που τις περιέχουν. Θα πείτε εσείς τα

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ Ενότητα 5 - Πάμε για επανάληψη Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ 1. Συμπληρώστε τα κενά με λέξεις από το πλαίσιο: βιβλιοθήκη, φιλοσοφία, εγκυκλοπαίδεια, παιδίατρος, φωτογραφία, αθλητισμό, Ελλάδα, σχολείο, φίλο, κινηματογράφο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Результаты теста Греческий

Результаты теста Греческий 04.11.2016 Результаты теста Греческий 1. -Από πού είστε; - είμαι Ρωσία 1. από τη - ваш ответ 2. στη 3. από στη 4. τη 2. Πώς πηγαίνεις στη δουλειά σου; - μετρό. 1. με το - ваш ответ 2. στο 3. από το 4.

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Καλημέρα! A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Καλημέρα! Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους Καλημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

Μια εξαιρετική τραγουδίστρια, ένα σπάνιο κορίτσι που πιστεύει στην σκληρή δουλειά και στις σωστές επιλογές, μιλάει αποκλειστικά στο NikosOnline.

Μια εξαιρετική τραγουδίστρια, ένα σπάνιο κορίτσι που πιστεύει στην σκληρή δουλειά και στις σωστές επιλογές, μιλάει αποκλειστικά στο NikosOnline. Από τον Κραουνάκη στον Ξαρχάκο 10 + 1 ερωτήσεις στην Ηρώ Σαϊα Μια εξαιρετική τραγουδίστρια, ένα σπάνιο κορίτσι που πιστεύει στην σκληρή δουλειά και στις σωστές επιλογές, μιλάει αποκλειστικά στο NikosOnline.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική νησιώτικη μουσική

Ελληνική νησιώτικη μουσική Ελληνική νησιώτικη μουσική Περιεχόμενα : Γενικά Ρυθμός Χοροί Σποράδες Κυκλάδες Δωδεκάνησα Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος Επτάνησα Μουσικά Όργανα Λύρα Λαούτο Βιολί Μπουζούκι Ασκομαντούρα Γενικά : Νησιώτικα, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές.

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές. Συνέντευξη - Ο ηθοποιός Λευτέρης Μελέτης από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας μίλησε στο περ Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

1935-2015 80 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

1935-2015 80 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Σταύρος Τζουλάκης, Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Αρχοντάκης, Πρόεδρος Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Δρακόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτησάντων στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης Αθανάσιος Τσιμπερδώνης,

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο...

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Aθηνά Θανοπούλου 1. Εικόνα: Ο Γιώργος Κωστόγιαννης Ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του 1903,στο μικρό ορεινό χωριό Καντρέβα, σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές Κώστας Χάρδας Λέκτορας Τμήματος Μουσικών Σπουδών «Οι Σπουδές στο

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγέλου Αθ. Γιώργος

Ευαγγέλου Αθ. Γιώργος ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής Ευαγγέλου Αθ. Γιώργος Επόπτης καθηγητής: Κοκκώνης Γιώργος Πτυχιακή εργασία Η λαϊκή κιθάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη πρόσληψης δεκατριών (13)Καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο Αλμωπίας (26/08/2015)

Προκήρυξη πρόσληψης δεκατριών (13)Καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο Αλμωπίας (26/08/2015) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑ: 26/08/20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Aριθ.Πρωτ.: 792 Ταχ. Δ/νση: ΚΥΠΡΟΥ 32 (ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) Ταχ. Κώδικας: 58400 ΑΡΙΔΑΙΑ Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεµα Νο 1: Σακίδιο πλάτης

Έκθεµα Νο 1: Σακίδιο πλάτης Η ιεθνής Αµνηστία στην Ελλάδα και η Oxfam θέλουν να ευχαριστήσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που µοιράστηκαν κοµµάτια της ζωής τους, µεταφορικά και κυριολεκτικά, και γι αυτό δηµιούργησαν το «Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ (Υποκείμενο, Αντικείμενο, Κατηγορούμενο)

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ (Υποκείμενο, Αντικείμενο, Κατηγορούμενο) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:. ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ (Υποκείμενο, Αντικείμενο, Κατηγορούμενο) Ρήμα: Είναι η λέξη της πρότασης που φανερώνει ότι κάποιος ή κάτι ενεργεί, παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης

Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Φύλλο δραστηριοτήτων 4 ης τηλεδιάσκεψης Οµάδα... Ονόµατα::...... ραστηριότητα 1 η Από το βιβλίο Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας χάθηκε το κεφάλαιο του Μικρασιατικού πολέµου. Εσείς αναλαµβάνετε να το γράψετε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΙΘΑΡΑ Θεσσαλονίκη, 9-11 Μαΐου 2014

ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΙΘΑΡΑ Θεσσαλονίκη, 9-11 Μαΐου 2014 ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΙΘΑΡΑ Θεσσαλονίκη, 9-11 Μαΐου 2014 Κείµενο & φωτογραφίες: Πέτρος Μουστάκας Για το διαδικτυακό περιοδικό TaR (http://www.tar.gr) - Μάιος 2014 Το τριήµερο 9-11 Μαΐου, η πόλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΣΚΟΠΟΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ:ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Ανοιχτή δοκιμή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου 10 Φεβρουαρίου 2016 Γενικός στόχος των ανοιχτών δοκιμών: Οι μαθητές/τριες με την ακρόαση της δοκιμής θα γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει μια

Διαβάστε περισσότερα

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967

Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Zoltán Kodály (Ζόλταν Κοντάυ) Ούγγρος συνθέτης, 1882 1967 Ο Kodály γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1886 στο Kecskemet της Ουγγαρίας. Ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης σιδηροδρομικής γραμμής και έπαιζε ερασιτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΤΟΠΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΤΟΠΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. ΤΙΤΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. ΤΟΠΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ. ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΘΕΜΑΤΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δράσεις που υλοποιήθηκαν με το 2 ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης Σχολικό έτος 2012-2013 1 Συντελεστές προγράμματος Oι μαθητές της

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Κρόκος (1916-1997)

Γιώργης Κρόκος (1916-1997) Γιώργης Κρόκος (1916-1997) Ο αείµνηστος Γιώργης Κρόκος υπήρξε µια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα. Στο επάγγελµα δάσκαλος, αγάπησε τα παιδιά µε πάθος, απόφοιτος της Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β2 Τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222.

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. «Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. Από το Σεπτέμβριο του 2008 «Tο Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε cd από τις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!!

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Με αυτή τη μικρή αναφορά θα μάθεις πώς να παίζεις γρήγορα σε

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παράδοση της Θράκης

Μουσική παράδοση της Θράκης Α.Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μουσική παράδοση της Θράκης Από το ραδιόφωνο στη δισκογραφία, από το τοπικό στο υπερτοπικό: οι περιπτώσεις των Χρόνη Αηδονίδη και Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Σοφία είναι γραμματέας σε γραφείο. Εκεί γνωρίζει το Γιώργο Βασιλείου και το Νεκτάριο Ντίνου.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Σοφία είναι γραμματέας σε γραφείο. Εκεί γνωρίζει το Γιώργο Βασιλείου και το Νεκτάριο Ντίνου. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Από δώ η οικογένειά μου A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ 1 ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Η Σοφία είναι γραμματέας σε γραφείο. Εκεί γνωρίζει το Γιώργο Βασιλείου και το Νεκτάριο Ντίνου. Καλημέρα σας. Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ «ΘΕΛΟΥΝ» ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ Οι πηγές του Μέλανα στον Ορχομενό αποτελούσαν πάντοτε ένα από τα πολύ όμορφα αξιοθέατα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn Θεατρική διασκευή mqw e rtyuiopasdfghjklzxcvbnφ γιmλι qπςπ ζ αwωeτrtνyuτioρνμpκaλs dfghςj klzxc vλοπbnαmqwertyuiopasdf

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Ε Δημοτικού Τίτλος: «Μουσική» Συγγραφή:

Διαβάστε περισσότερα