Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960)"

Transcript

1 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ( ) Βασίλειος Τριάντης, Μουσικολόγος απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ 5. ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ Η αυξημένη εμπορική και επιβατική κίνηση του λιμανιού και ο μεγάλος αριθμός των εργατών που συσσώρευσε, επέτρεψε στους μεν λαϊκούς οργανοπαίχτες που ζούσαν στην πόλη, να διεκδικήσουν ένα μεροκάματο το χειμώνα μέσα στα μουσικά καφενεία αναλαμβάνοντας την ψυχαγωγία των εργατών και των περαστικών, αλλά και σε άλλους μουσικούς από τις γύρω περιοχές, είτε να εγκατασταθούν, είτε να έρχονται συχνά στην Πρέβεζα για τον ίδιο λόγο. Έτσι από την Πρέβεζα και τα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ πέρασαν και δούλεψαν πολλοί μουσικοί. Ανατρέχοντας κανείς στα αρχεία του σωματείου μουσικών θα συναντήσει πάνω από εκατό ονόματα εγγεγραμμένων. Δεν συντρέχει λόγος στο παρών κείμενο να τους αναφέρουμε όλους. Θα αναφερθούμε σχεδόν επιγραμματικά στους μουσικούς οι οποίοι σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες, πρωταγωνιστούσαν στη μουσική δραστηριότητα της πόλης τα τελευταία τριάντα χρόνια της ακμής του λιμανιού ντόπιους και μη - και στη συνέχεια θα σταθούμε περισσότερο σε αυτούς τους ντόπιους μουσικούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, καθιέρωσαν ένα δικό τους στυλ και αναδείχθηκαν σε δασκάλους, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μια δική τους «σχολή». Παραθέτουμε παρακάτω τα ονόματα των μουσικών: Οι Πρεβεζάνοι κλαριτζήδες, Νίκος Τζάρας ο οποίος έπαιζε στην Πρέβεζα προπολεμικά από τη δεκαετία του1920 μέχρι το 1942 οπότε και απεβίωσε, ο Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασιλης από τα τέλη ακόμα της δεκαετίας του 30 αλλά κυρίως τις δεκαετίες του

2 50 και του 60, ο Αλέκος Τζέμος την ίδια περίπου περίοδο και ο Νίκος Νταής ή Τίκος που ήταν ενεργός μουσικός ως και τη δεκαετία του 90. Επίσης ο Μάκης Βασιλειάδης από το χωριό Ίσωμα της Πάτρας, που εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα το 1954 σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών και μαθήτευσε κοντά στον βιολιστή Φώτη Ντίνου. Η πρώτη φορά που έπαιξε σε κοινό σύμφωνα με μαρτυρία του ήταν στα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ. Την ίδια περίπου περίοδο εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα και ο Κώστας Χαρισιάδης από το Δελβινάκι Ιωαννίνων. Πέρασαν επίσης πολλοί δεξιοτέχνες του κλαρίνου που έρχονταν από άλλες περιοχές και ενσωματώνονταν στις τοπικές ορχήστρες. Αυτοί για τους οποίους έχουμε προφορικά στοιχεία πως δούλεψαν με κάποια συχνότητα στο Σαϊτάν Παζάρ είναι οι εξής: Ο Βασίλης Σαλέας από το Αγρίνιο ο οποίος έπαιζε συχνά στο Σαϊτάν Παζάρ τη δεκαετία του 50. Ο Παρασκευάς Κουτροπάνος και ο Αντρέας Θεοδωρόπουλος επίσης από το Αγρίνιο. Ο Τάκης Γκάγκας από τα Γιάννενα. Ο Θανάσης Χαλιγιάννης από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων. Ο Βαγγέλης Σούκας από το Κομπότι Άρτας και άλλοι. Η μουσική δράση των περισσοτέρων από τους παραπάνω μουσικούς στην Πρέβεζα, εκτείνεται κυρίως τη δεκαετία του 50 ως και τα τέλη περίπου του Βιολί έπαιζε ο Τάκης Τζέμος (ένας μεγάλος δεξιοτέχνης με τον οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω), ο Κώστας Τίκος ή Νταής, ο Φώτης Ντίνου και ο Παύλος Ζαφείρης. Όλοι τους, εκτός από τον Κώστα Τίκο ή Νταή, κατάγονταν από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας αλλά ζούσαν στην Πρέβεζα. Λαούτο ο Βασίλης Γκούνης, ο Γιώργος Πούμπης ή Λιόλης, ο Παναγιώτης Τζέμος και ο Γιώργος Τίκος ή Νταής. Έπαιξε επίσης και ο Χρήστος Ζώτος από την Κανδήλα Ξηρομέρου ο οποίος εργάστηκε δύο χειμώνες στην Πρέβεζα, το 1953 και το 1958.

3 Σημαντικοί τραγουδιστές ήταν οι Πρεβεζάνοι, Δημήτρης Καλλίνικος γνωστός με το παρατσούκλι ως Αραπάκης, ο οποίος έδρασε κυρίως προπολεμικά, δούλεψε στην Αθήνα και ηχογράφησε σε αρκετούς δίσκους. Επίσης οι Λάκης Πάτσης, Αλέκος Τζέμος, ο Φώτης Ντίνου που τραγουδούσε κυρίως αμανέδες, ο Νίκος Αναστασίου, ο Πάνος Τζέμος και Γιώργος Τίκος που εκτός από οργανοπαίχτες είχαν πολύ καλές φωνές και αναλάμβαναν συχνά και το ρόλο του τραγουδιστή. Επίσης ο τραγουδιστής Τάκης Καρναβάς από την Κανδήλα Ξηρομέρου και ο Αλέκος Κώστας από τα Άνω Βλάντα της περιοχής Φαναρίου Πρέβεζας που τραγούδησε στα καφενεία τα τελευταία κυρίως χρόνια της λειτουργίας τους. Στην Πρέβεζα αναδείχθηκαν μουσικοί που εκπροσωπούσαν και άλλα όργανα της ελληνικής παραδοσιακής ορχήστρας εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται σε αυτή που θεωρείται ως κλασσική Ηπειρώτικη ζυγιά 1 (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, ντέφι). Σαντούρι έπαιζαν οι Πρεβεζάνοι, Νίκος Αναστασίου, ο Λεωνίδας (Νίδας) Δημητρίου και ο Παράσχος που ήτανε πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά έπαιζε ούτι και τραγουδούσε και ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας, ο Δημοσθένης Καταρτζής ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν καλός μουσικός και περιζήτητος στα στέκια του λιμανιού. Ούτι έπαιζε επίσης και ο Βασίλης Χατζησσαβόπουλος. Ενδιαφέρον επίσης έχει και η μαρτυρία του Θόδωρου Ζαφείρη, πως πριν τον πόλεμο, τη δεκαετία του 30, στο Σαϊτάν Παζάρ και συγκεκριμένα στο καφενείο του Σωτήρη Σόφη, έρχονταν και έπαιζαν και Τούρκοι μουσικοί από την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη 2. Ενσωματώνονταν στις ντόπιες ορχήστρες και μοιράζονταν τη δουλειά παίζοντας μαζί. Έπαιζαν οι δικοί μας τα δικά μας και έπειτα απαντούσαν αυτοί με 1 κομπανία 2 Η καταγωγή των μουσικών είναι λίγο ασαφής. Δεν ξεκαθαρίστηκε αν πρόκειται για κάτοικους της Θεσσαλονίκης ή για μουσικούς της Πόλης που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να παίξουν και έφτασαν μέχρι και την Πρέβεζα.

4 σαρκιά, μοιρολόγια, σκέτο βυζαντινό. Ήταν και ένας τραγουδιστής ο Ημίν Αράπης που τραγουδούσε κάτι σαρκιά 3.. Ο Τάσος Τζάρας μας λέει πως προπολεμικά έρχονταν αρκετές φορές τούρκικες κομπανίες και έπαιζαν στο καφενείο του Φιφί στην παραλία...κάθονταν στην Πρέβεζα και δύο μήνες καμιά φορά. Πολλούς τους έφερνε ο πατέρας μου που τους γνώριζε από την Πόλη.. Κάποιοι από τους παραπάνω μουσικούς που αναφέραμε συνεργάζονταν σε πιο μόνιμη βάση σαν κομπανία, όπως για παράδειγμα η οικογένεια των Τικαίων γνωστή ως Νταήδες, με τον Νίκο Νταή στο κλαρίνο. Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουμε πληροφορίες για πιο σταθερά σχήματα, φαίνεται ότι οι μουσικοί στις κομπανίες της Πρέβεζας εναλλάσσονταν κρατώντας κάποιες φορές έναν μικρό πυρήνα σταθερό. Έτσι ο Νίκος Τζάρας είχε για μεγάλο διάστημα τον Τάκη Τζέμο για βιολί στην κομπανία του (ο οποίος Τζέμος μετά το θάνατο του Τζάρα συνεργάστηκε με τον Τουρκοβασίλη και ενίοτε συνέθετε δικό του σχήμα) και τον Βασίλη Γκούνη ή τον Παναγιώτη Τζέμο στο λαούτο. Ο Φώτης Ντίνου την δεκαετία του 50 έπαιζε κυρίως με τον Μάκη Βασιλειάδη και τον Δημοσθένη Καταρτζή. Η γενική αίσθηση που έχουμε πάντως από τις μαρτυρίες, είναι πως όλοι σχεδόν συνεργάζονταν μεταξύ τους συνθέτοντας πολλές φορές μέσα στα μουσικά καφενεία σχήματα, όταν βρίσκονταν δουλειά. Σίγουρα τα τελευταία τριάντα χρόνια της ακμής του λιμανιού έχουν περάσει και πολλοί άλλοι λαϊκοί μουσικοί από την Πρέβεζα και τα στέκια στο Σαϊτάν Παζάρ όπως για παράδειγμα οι Χαλκιάδες 4, ο μεγάλος λαουτιέρης Γεράσιμος Λάλος με το Βασίλη Σούκα κ.α. Δεν είναι δυνατό να τους αναφέρουμε όλους και σίγουρα οι πηγές μας έχουν παραλείψει πολλούς. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός της παρούσης εργασίας. Θα σταθούμε όμως όπως αναφέραμε παραπάνω, στους ντόπιους μουσικούς που θεωρούνται πιο σημαντικοί σύμφωνα με τις πηγές και είναι αυτοί που δημιούργησαν «σχολή», με την έννοια ότι μαθήτευσαν σε αυτούς αρκετοί μουσικοί, άφησαν πίσω τους δισκογραφία και καθιέρωσαν ένα δικό τους στυλ παιξίματος το οποίο διαμόρφωσε εν τέλει το 3 Ο Τάσος Τζάρας σε συνέντευξη που μας έδωσε κάνει λόγο για ένα Τούρκο τραγουδιστή Ημίν Εφέντη ο οποίος ζούσε στην Πρέβεζα, τραγουδούσε στα μουσικά καφενεία και είχε δουλέψει και με τον Νίκο Τζάρα την ίδια εποχή. Υποθέτουμε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που αναφέρει ο Θ. Ζαφείρης αλλά και ο Μάκης Βασιλειάδης σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν. 4 Εννοείται το συγκρότημα των αδελφών Χαλκιά με τον Τάσο Χαλκιά στο κλαρίνο.

5 Πρεβεζάνικο μουσικό ιδίωμα. Τα κριτήρια αυτά κατά τη γνώμη μας δεν μπορούν να είναι πάντοτε αντικειμενικά και ίσως αδικούν πολλούς από τους μουσικούς που δε θα αναφέρουμε ή αντίθετα πολλές φορές μπορεί να εξυψώσουν άλλους περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Είναι απαραίτητα όμως για έναν ερευνητή σήμερα, ο οποίος χρειάζεται «ζωντανά» στοιχεία όπως για παράδειγμα οι ηχογραφήσεις για να τεκμηριώσει τις θέσεις του. Οι ντόπιοι μουσικοί που διαθέτουν αυτά τα κριτήρια και που κάποιος από τους Πρεβεζάνους που έζησαν τα τελευταία χρόνια της ακμής του λιμανιού, θα αναφέρει πρώτους (σα βασικούς εκπροσώπους των Πρεβεζάνων λαϊκών οργανοπαιχτών ) είναι, ο Νίκος Τζάρας με το κλαρίνο, ο επίσης κλαριτζής Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης και ο βιολιστής Τάκης Τζέμος 5. Ο Νίκος Τζάρας θα λέγαμε ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «σύμβολο» για τη δημοτική μουσική της πόλης, με την πλούσια για την εποχή μουσική δραστηριότητα που διέθετε ως λαϊκός οργανοπαίχτης. Γεννήθηκε πιθανότατα στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων το 1892, η καταγωγή του πατέρα του όμως, προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με μαρτυρία του Τάσου Τζάρα, γιου του Νίκου. Μετακόμισαν από τα Γιάννενα στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας όταν ο Νίκος Τζάρας ήταν περίπου δεκαπέντε χρονών και έπειτα από λίγα χρόνια πέρασαν στην αντικρινή Πρέβεζα. Αυτά πρέπει να συνέβησαν αρχές της δεκαετίας του 20. Ο πατέρας του ήταν σιδεράς ενώ ο Νίκος Τζάρας στην Πρέβεζα δούλεψε αρχικά ως αραμπατζής 6 αφού το λιμάνι εκείνα τα χρόνια πρόσφερε σε καθημερινή βάση μεροκάματο στους μεταφορείς εμπορευμάτων. Αφοσιώθηκε στο επάγγελμα του κλαριτζή, όταν η δουλειά του αραμπατζή και των καραγωγέων γενικότερα, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της εμφάνισης των αυτοκινήτων στο χώρο των χερσαίων μεταφορών. Δε θα σταθούμε σε περισσότερες βιογραφικές λεπτομέρειες, θα αναφερθούμε όμως στην καλλιτεχνική δραστηριότητα του Τζάρα στο βαθμό που τα στοιχεία που υπάρχουν μας το 5 Οι συγκεκριμένοι οργανοπαίκτες έχουν τιμηθεί και σε εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας το καλοκαίρι του 1990 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Νικοπόλεια». 6 Οδηγούσε αραμπά ( κάρο που το έσερναν άλογα και που μετέφερε προϊόντα σε μικρές ποσότητες)

6 επιτρέπουν. Ο Νίκος Τζάρας έπαιζε το χειμώνα στα μουσικά καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ και το καλοκαίρι δούλευε σε πανηγύρια κυρίως στα χωριά του νομού της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή Ξηρομέρου). Μια πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία του ως μουσικός, είναι η ανακάλυψή του από την λαογράφο Μέλπω Μερλιέ, η οποία τον κάλεσε στην Αθήνα να ηχογραφήσει, για λογαριασμό του ιδρύματος που τότε ονομαζόταν «Σύλλογος Δημοτικών Τραγουδιών» και μετέπειτα «Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ» τα πρώτα δημοτικά τραγούδια. Οι δίσκοι αυτοί ηχογραφήθηκαν τη χρονιά Μέσα σε αυτή τη δεκαετία ο Τζάρας κατέβηκε αρκετές φορές στην Αθήνα και ηχογράφησε εκτός από τα τραγούδια για λογαριασμό της Μερλιέ και πολλά άλλα τραγούδια ανάμεσα στα οποία και αρκετά δικά του. Ο Νίκος Τζάρας θεωρείται ως ο βασικός διαμορφωτής του ρεπερτορίου των δημοτικών τραγουδιών στην Πρέβεζα αφού πολλά από τα τραγούδια αυτού του ρεπερτορίου, του «χρεώνονται» και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν διασκευές, τούρκικων κυρίως κομματιών. Θα αναφερθούμε σε αυτά εκτενέστερα, στο κεφάλαιο για το ρεπερτόριο. Πράγματι το 1928 ο Τζάρας επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη όπου είχε έναν ετεροθαλή αδερφό που ζούσε εκεί, έμεινε για αρκετούς μήνες και έπαιξε με πολλούς Τούρκους ομότεχνούς του, όπως και με τον μεγάλο τούρκο μουσικό Μουνίρ Νουρεντίν Σελτζούκ. Υποθέτουμε πως ο Τζάρας προσπάθησε να αφομοιώσει τεχνικές και μελωδίες μέσα από αυτή την τριβή με τους τούρκους μουσικούς και να τις εντάξει στο ρεπερτόριο του. Σύμφωνα επίσης με τη μαρτυρία του γιου του Τάσου, ο Τζάρας επιδίωκε να παίζει και έπαιζε κάθε φορά με τους τούρκους μουσικούς που επισκέπτονταν τα καφενεία της Πρέβεζας τα χρόνια του μεσοπολέμου για να δουλέψουν. Δούλεψε με πολλούς μουσικούς από την Πρέβεζα και από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα με τους Χαλκιάδες τους οποίους και είχε πάρει στο συγκρότημά του και είχαν δουλέψει μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χωριά του Ξηρόμερου. Στις ηχογραφήσεις που μας άφησε, βασικοί συνεργάτες του ήταν, οι Κώστας Μπενάτσης βιολί και τραγούδι, Βασίλης Ντάλας λαούτο, Γάκης Σιόντης από τους Χουλιαράδες 7 CD Τραγούδια από τα Γιάννινα με την κομπανία του Νίκου Τζάρα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, 2002, Διάρκεια 62:12, 24 ηχογραφήσεις 1930, ένθετο 9 σελίδων, Γενική επιμέλεια, έρευνα, κείμενα Μάρκος Δραγούμης, Γρηγόρης Μπενέκος,

7 τραγούδι και ο αδελφός του Απόστολος Τζάρας ο οποίος ζούσε στην Πάτρα, επίσης τραγούδι. Οι παραπάνω μουσικοί που αναφέραμε αποτελούν κατά τη γνώμη μας, περισσότερο περιστασιακούς συνεργάτες για τις ανάγκες των ηχογραφήσεων, παρά μόνιμους συνεργάτες ενταγμένους στην κομπανία του Τζάρα. Ηχογράφησε κυρίως στην Columbia, στην Odeon, και στην His Mastrer s Voice 8. Η τελευταία φορά που ηχογράφησε ήταν το 1938 και στο συγκεκριμένο δίσκο τραγουδά ο αδερφός του, Αποστόλης Τζάρας. Έτσι αν και έφυγε από τη ζωή νέος, το 1942 σε ηλικία 44 χρονών ωστόσο άφησε πίσω του μια σημαντική δισκογραφική δουλειά για τα δεδομένα της εποχής, που περιέχει πάνω από πενήντα κομμάτια από τα οποία τα περισσότερα είναι οργανικά 9. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ένα αηδονάκι Το λεν οι κούκοι οι Σιαμάδες Γκάιντα Η Αβγένω Οι κύκλες Ο Ντελήγιωργας Τα Κλάματα Τ Αϊ Λαζάρου Ο Γεροσόλυμος Η Μπούλκω Μπαίνω μεσ στ αμπέλι Σε τούτ την τάβλα Λιασκοβίκης Φίλοι μου γιατί δε τρώτε Σου παραγγέλνω μαύρη γη 8 Τις πληροφορίες αυτές μας τις δίνει ο Τάσος Τζάρας. Για την τελευταία εταιρία διατηρούμε επιφυλάξεις 9 Εκτός από τα «εκ φύσεως» οργανικά κομμάτια που δεν έχουν λόγια όπως η Παπαδιά, ο Αλάμπεης, η Γενοβέφα, το Λιασκοβίκι, η Πλεύρα, το Γιαννιώτικο, ο Λιάσκος και τα χασάπικα, ο Τζάρας αποδίδει στη δισκογραφία του οργανικά, και πολλά από τα δημοτικά τραγούδια που αναφέραμε.

8 Οσμαντάκας Ποταμιά Κυρα Βαγγελιώ Κίνησαν τα καράβια (τραγουδά ο ίδιος) Ας παν να ιδούν τα μάτια μου (τραγουδά ο ίδιος) Ο Ρόβας Κουρμανιώτισσα Αφήνω γεια μανούλα μου Αγγέλω Βάτους και αγκάθια Ο Μενούσης Παπαδιά Γενοβέφα Αλάμπεης Λιασκοβίκι Γιαννιώτικο Όλες οι δάφνες Γιαννιώτικο γονατιστό Το καλοκαιράκι Σελήμπεης Παιδιά μ σα θέλ τε λεβεντιά Τσάμικος Ηπείρου Κυρα Μαριγώ Στο πα και στο παρήγγειλα Ξένε που σαι στην ξενιτιά Την παραπάνω δισκογραφία παραθέτει ο Θόδωρος Ακρίδας 10. Εμείς θα προσθέσουμε στη δισκογραφία του Τζάρα τους οργανικούς σκοπούς: Λιάσκος 10 Πρεβεζάνικα Χρονικά, περίοδος β, τεύχος 24, Πρέβεζα, σελ. 17

9 Πλέβρα ή Πλέβνα και τα τραγούδια: Παιδιά μ το τ είστε στα λερά Σαν πας πουλί μ κατ τη Φραγκιά Δόντια πυκνά Ο Τσουρλής Αλεξάνδρα Η Βασίλω Τ Αλή Πασά Κάψτε τα Γιάννινα Ο Καλαντζής Της νύφης Το πίνει ο Κώστας το κρασί Μπαζαργάνα Καραμπιριά ξεκίνησε Μηλιά Καθώς επίσης και δύο οργανικά χασάπικα. Ο ερευνητής Παναγιώτης Κουνάδης 11 σε λίστα της Columbia, μας δίνει και τον Παλαμιώτη ηχογραφημένο από τον Τζάρα το Αν και ο Νίκος Τζάρας φέρεται να ήταν οπαδός του «αλά τούρκα» παιξίματος και της λαϊκής τουρκικής μουσικής, παρατηρώντας κανείς τη δισκογραφία του, μπορεί να παρατηρήσει ότι το παίξιμο του στην πλειοψηφία των τραγουδιών, είναι δωρικό 12. Είναι γεγονός βέβαια πως η τεχνολογία της εποχής πάνω στις ηχογραφήσεις, η πίεση του χρόνου της ηχογράφησης που απαιτούσε να ολοκληρωθεί το τραγούδι πριν τελειώσει το κερί στον κύλινδρο, καθώς και η κακή ρυθμική και αρμονική συνοδεία πάνω στην οποία ο σολίστας Τζάρας έπρεπε να αποδώσει δεξιοτεχνικά κομμάτια, είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη ακούγοντας αυτές τις ηχογραφήσεις. Για παράδειγμα η 11 Παναγιώτης Κουνάδης, Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών, κείμενα γύρω από το ρεμπέτικο, εκδ. Κατάρτι, σελ Στακάτο, κοφτό και λυτό παίξιμο χωρίς τραβήγματα και χωρίς έντονη χρήση των διαστημάτων της βυζαντινής και τούρκοαραβικης μουσικής.

10 πλειοψηφία των παραπάνω κομματιών παίζονταν πολύ αργά στην Πρέβεζα σε σύγκριση με την ταχύτητα με την οποία τα αποδίδει ο Τζάρας στους δίσκους. Αυτό πολύ πιθανά να οφείλεται στην πίεση του χρόνου που ασκούσε στον μουσικό ο περιορισμένος χρόνος εγγραφής του κάθε κομματιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον άκουσαν και ακούγοντας και τις ηχογραφήσεις του, ο Τζάρας δείχνει να υπερτερεί στην τεχνική φυσήματος σε σχέση με τη δεξιοτεχνία των δαχτύλων αποδίδοντας έναν ήχο γλυκό και απαλό ο οποίος παρέπεμπε συχνά στο άκουσμα της φλογέρας. Ο Νίκος Τζάρας υπήρξε δάσκαλος για πολλούς νεώτερούς μουσικούς. Κοντά του μαθήτευσαν οι Πρεβεζάνοι Βασίλης Μπεσίρης ή Τουρκοβασίλης και Νίκος Νταής, ο Νίκος Βρυώνης από τη Λευκάδα, ο Φώτης Πατσούρας από το Ξηρόμερο και άλλοι. Αν και έζησε σε εποχές που ο λαϊκός πρακτικός μουσικός δεν έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού και εκτίμησης κυρίως από την «ανώτερη» αστική τάξη, ωστόσο ο ίδιος άφησε ένα μεγάλο όνομα που στηριζόταν όχι μόνο στην πλούσια μουσική του δραστηριότητα αλλά και στο ήθος που διέθετε ως άνθρωπος. Ένας άλλος κλαρινίστας που έγραψε την δική του ιστορία στην λαϊκή μουσική της Πρέβεζας είναι ο Βασίλης Μπεσίρης γνωστός και ως Τουρκοβασίλης. Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1906 και μαθήτευσε αρχικά κοντά στον Νίκο Τζάρα και έπειτα από χρόνια στον Χαράλαμπο Μαργέλη από το Μεσολόγγι. Σε ηλικία 17 χρονών άρχισε να δουλεύει στα πάλκα μαζί με το δάσκαλο του και στη συνέχεια μόνος του 13. Το παρατσούκλι του οφείλεται στο γεγονός πως το παίξιμο του ήταν επηρεασμένο από την τούρκικη μουσική το γνωστό «αλά τούρκα». Αν και ξεκίνησε να δουλεύει στην Πρέβεζα πριν τον πόλεμο, καθιερώθηκε ωστόσο στη δουλειά ως μεγάλος δεξιοτέχνης τις δεκαετίες απ το 1945 ως το 65. Αυτό το διάστημα η κομπανία του Τουρκοβασίλη υπήρξε από τις πιο περιζήτητες κομπανίες στα χωριά του νομού Πρέβεζας, Λευκάδας και Ξηρομέρου. Η κομπανία του απαρτιζόταν από τους Τάκη Τζέμο ή Κώστα Νταή στο 13 βλ Θόδωρος Ακρίδας, Πρεβεζάνικα Χρονικά, ό.π, σελ.19

11 βιολί, τον Νίκο Αναστασίου ή τον Νίδα Δημητρίου στο σαντούρι, τον Γιώργο Λιόλη και Γιώργο Νταή στο λαούτο και στο τραγούδι τον Νίκο Αναστασίου με το σαντούρι, τον Γιώργο Νταή με το λαούτο, τον Γιάννη Μαϊκαντή από το Αγρίνιο και άλλους. Την δεκαετία του 50 τον καλούνε στην Αθήνα να ηχογραφήσει και ο Τουρκοβασίλης ανταποκρίνεται ανοίγοντας μια πόρτα στην πρωτεύουσα, που θα του προσφέρει πλούσια δισκογραφία, δουλειά σε νυχτερινά κέντρα και μέσα από όλα αυτά θα κάνει το όνομα του γνωστό στο πανελλήνιο. Μαθητές του υπήρξαν ο Δημήτρης Λογοθέτης, ο Γιάννης Ζερέγκας και άλλοι. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται τα τραγούδια: Κόρη μ το μαντηλάκι σου Ρούσα παπαδιά Μικρή με πάντρεψες Ανθούλα μου Πανάγω μου ποιόν αγαπάς Τι να σου κάνω Χάϊδω μου Ποια σκύλα μάνα το λεγε Μανιατοπούλα Κόρη με τ αργυρά κουμπιά Ξύπνα πουλάκι μ Λιώνω και πονώ Πήρε ο Απρίλης 12 Μια μάνα είχε τρία παιδιά Χορτάριασε το μνήμα μου (τραγουδά η Τασία Βέρα) Βάσω μ το φουστανάκι σου Πρεβεζάνα (που είναι δική του σύνθεση και τραγουδά επίσης η Τασία Βέρα). Έχει ηχογραφήσει επίσης σε ένα δίσκο δυο οργανικά κομμάτια, ένα τσιφτετέλι «αράπικο» με τίτλο γιαλέλι γιαλέλι, και το Ουλάμ, που προφανώς είναι παραφθορά του

12 Χουζάμ 14 τα οποία είναι και τα τελευταία κομμάτια που ηχογραφεί 15 Έφυγε από τη ζωή το 1971 σε ηλικία 65 χρόνων. Μέσα από τις μαρτυρίες αρκετών αναγνωρισμένων μουσικών της παραδοσιακής μουσικής που δούλεψαν στην Πρέβεζα τα τελευταία χρόνια της ακμής του λιμανιού, όπως ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάκης Βασιλειάδης, ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος ο Βαγγέλης Σούκας και άλλοι, οι βιολιτζήδες που έπαιζαν στην Πρέβεζα εκείνη την περίοδο αποτελούσαν για πολλούς κυρίως μέσα στον κύκλο των μουσικών -τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους των λαϊκών πρακτικών οργανοπαιχτών από πλευράς δεξιοτεχνίας. Αυτοί αντιπροσώπευαν κυρίως το «αλά τούρκα» παίξιμο και υπήρξαν δάσκαλοι όχι μόνο για τους νεώτερους βιολιτζήδες αλλά για όλους τους λαϊκούς οργανοπαίχτες. Αυτή η αίσθηση υπάρχει και όταν αναφέρονται σε αυτούς ορισμένοι Πρεβεζάνοι που τους έζησαν και τους άκουσαν από κοντά, τα χρόνια που έπαιζαν στο Σαϊτάν Παζάρ και σε άλλα στέκια του λιμανιού. Ο Μάκης Βασιλειάδης μας αναφέρει πως δάσκαλος του στην Πρέβεζα ήταν ο βιολιστής Φώτης Ντίνου, ενώ ο Βαγγέλης Σούκας στη βιογραφία του αναφέρει ως δικό του δάσκαλο τον βιολιστή Τάκη Τζέμο λέγοντας: Σήμερα λέω με βεβαιότητα πως το παίξιμο μου ήταν τζεμαίικο 16. Δυστυχώς οι Πρεβεζάνοι δεξιοτέχνες του βιολιού δεν μας έχουν αφήσει ηχογραφήσεις με τα παιξίματα τους. Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός πως παιξίματα του Τάκη Τζέμου έχουν μείνει στη μνήμη ανθρώπων και είναι αξιοπερίεργο πως ο λαουτιέρης Χρήστος Ζώτος και ο Πρεβεζάνος Θόδωρος Ζαφείρης που είναι ένας σπουδαίος τραγουδιστής 17 και έζησε και αυτός από κοντά τον Τζέμο, παρά το γεγονός ότι δε γνωρίζονται μεταξύ τους, αποδίδουν και οι δύο φωνητικά, ένα ταξίμι Χιτζάζ 18 με 14 μουσικός δρόμος κλίμακα ή κατά την τούρκοαράβικη ορολογία μακάμ, που χρησιμοποιείται στη λαϊκή μουσική. Ωστόσο το συγκεκριμένο κομμάτι είναι σε μακάμ Σεγκιάχ και όχι Χουζάμ. 15 βλ. Θόδωρος Ακρίδας, Πρεβεζάνικα Χρονικά, όπ. σελ Ζωή Γκαϊδατζή, Βαγγέλης Σούκας, Όλα για το όνομα, εκδ. Κέδρος σελ Ο Θόδωρος Ζαφείρης έχει ένα σπουδαίο ταλέντο στη φωνή το οποίο όμως κατά τον ίδιο, δεν τον άφησε να το αξιοποιήσει ο πατέρας του λόγω της αντιμετώπισης των λαϊκών μουσικών από το κοινωνικό σύνολο εκείνη την εποχή. 18 Μουσική κλίμακα

13 τον τρόπο που το έπαιζε ο Τζέμος, σχεδόν απαράλλακτα. Επίσης ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση του τρόπου παιξίματος του κλαρινίστα Βαγγέλη Σούκα ο οποίος όπως προαναφέραμε, υπήρξε μαθητής του Τζέμου. Ο Τάκης Τζέμος γεννήθηκε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας το Εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα γύρω στα 1927 όταν η οικογένεια του μετακόμισε από το Μαργαρίτι στην Πρέβεζα όπου ο πατέρας του Θανάσης Τζέμος - που ήταν και αυτός βιολιστής - άνοιξε τσαρουχάδικο. Ο Τάκης Τζέμος παρόλο που βοηθούσε τον πατέρα του στο τσαρουχάδικο άρχισε να ασχολείται από μικρή ηλικία με το βιολί. Όταν ήρθε στην Πρέβεζα ανέλαβαν να τον βοηθήσουν ο πρόσφυγας σαντουριέρης Παράσχος και ένας τραγουδιστής Αράπης 19. Ο Τάκης Τζέμος γρήγορα εξελίσσεται σε ένα σπουδαίο βιολιστή και γίνεται περιζήτητος από τις ορχήστρες της Πρέβεζας. Δουλεύει αρχικά με τον Νίκο Τζάρα ως και το θάνατο του τελευταίου το Μετά το θάνατο του Τζάρα δουλεύει κυρίως με τον Τουρκοβασίλη, τον Κώστα Καραγιάννη από τη Λιβαδειά, τον Τάσο Χαλκιά που για λίγο είχε ενσωματωθεί στο συγκρότημα του Τζέμου και του Τουρκοβασίλη 20, τον Βαγγέλη Σούκα και άλλους. Σε κάποια του εμφάνιση τον άκουσε ένας μεγάλος βιολιστής της εποχής, ο Δημήτρης Σέμσης γνωστός και ως Σαλονικιός, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το παίξιμο του και τον παρότρυνε να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να εργαστεί. Ο Τζέμος έφυγε για την Αθήνα όπου συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς, κέρδισε το θαυμασμό τους και έκανε ακόμα πιο γνωστό το όνομα του στον κύκλο των μουσικών σε πανελλήνια εμβέλεια. Δεν έμεινε όμως για πολύ στην Αθήνα αφού κάποια περιστατικά τον ανάγκασαν να γυρίσει και να μείνει μόνιμα στην Πρέβεζα. Δυστυχώς οι συγκυρίες δε του επέτρεψαν να ηχογραφήσει σε κάποια εταιρεία. Ωστόσο θα χρησιμοποιήσουμε και μαρτυρίες μουσικών που έπαιξαν μαζί του ή τον άκουσαν να παίζει, οι οποίες είναι περιγραφικές και μας δίνουν έστω και μια αμυδρή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν το βιολί. Ο Χρήστος Ζώτος που δούλεψε μαζί του μας 19 Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον Τούρκο τραγουδιστή Ημίν Αράπη για τον οποίο κάνουν λόγω στις μαρτυρίες τους ο Θόδωρος Ζαφείρης ο Τάσος Τζάρας και ο Μάκης Βασιλειάδης. 20 Αντρέας Χρονόπουλος, θύμησες και σημειώσεις Τάσου Χαλκιά, εκδ. Απόπειρα σελ.53

14 λέει πως ο Τζέμος μπορούσε να «βγάλει» σχεδόν ένα ολόκληρο τραγούδι με μια δοξαριά. Αν και αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο σχήμα λόγου, ο Χ. Ζώτος θέλει να δώσει έμφαση στο γεγονός πως ο Τζέμος δε χρησιμοποιούσε πολύ το δοξάρι πάνω κάτω με «κοντές» δοξαριές, αλλά δούλευε πολύ καλά το αριστερό του χέρι παίζοντας με πολλά γκλισάντα και «γεμάτες» δοξαριές. Ο Θόδωρος Ζαφείρης μας αναφέρει πως ο Τζέμος μετακινούσε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού πάνω στο βιολί χωρίς να τα σηκώνει σχεδόν ποτέ, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο το διαρκές γκλισάντο, ενώ ο Θόδωρος Ακρίδας εξετάζοντας το παίξιμο του αναφέρει τα εξής: «Πλατιά και παχιά δοξαριά, εκλεπτυσμένα και πολύ ευκίνητα δάχτυλα, ήχος βιολιού γεμάτος ευαισθησία και λυρισμό» 21. Ο Τιμολέων Βέσκας ο οποίος δεν είναι μουσικός αλλά φίλος της λαϊκής και ελαφρολαϊκής μουσικής και μπαρμπέρης στο Σαϊτάν Παζάρ από το 1952, θυμάται έντονα τα μαρς και τις χόρες που έπαιζε ο Τζέμος στα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ. Ο Τζέμος συνήθιζε επίσης, λόγω της γνώσης του «αλά τούρκα» παιξίματος και της δεξιοτεχνικής ευχέρειας που διέθετε, να αλλάζει τα κομμάτια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγούδι «βρύση μου μαλαματένια» το οποίο υπάρχει σε ηχογράφηση από τον Βαγγέλη Σούκα παιγμένο με τον τρόπο που το έπαιζε ο Τζέμος. Το τραγούδι είναι σε ρυθμό 7/8. Αν και το τραγούδι ξεκινά σε μακάμ Ράστ με πτώση μια τρίτη προς τα κάτω σε Ουσάκ και κλείσιμο στην τονική με μετατροπή του Ράστ σε μακάμ Νιγρίζ, κατά τη διάρκεια του Ράστ ο Τζέμος μετατρέπει τα διαστήματα από σκληρά διατονικά σε μαλακά, τονίζοντας κυρίως το Ουσάκ και το επιτυγχάνει αυτό δουλεύοντας διαρκώς με γκλισάντα. Είναι και αυτό ένα στοιχείο του παιξίματος «αλά τούρκα» που χρησιμοποιούσαν συχνά στην Πρέβεζα. Ο Βαγγέλης Σούκας παίζει το κομμάτι πολύ πιο αργά από την ταχύτητα που παίζεται στην υπόλοιπη Ήπειρο, αυτό όμως δεν είναι μια πρωτοτυπία του Τζέμου, αλλά κάτι που συνηθίζονταν στην Πρέβεζα και θα το εξετάσουμε στο κεφάλαιο για το ρεπερτόριο. Ο Τζέμος μπορεί να μην άφησε πίσω του δισκογραφία, πέρασε όμως από την Πρέβεζα και σχεδόν όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, σαν ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες 21 βλ. Πρεβεζάνικα Χρονικά, όπ. σελ.22

15 λαϊκούς μουσικούς που πολλοί μουσικοί προσπάθησαν να φτάσουν σε δεξιοτεχνία και ήθος και όλοι θυμούνται με θαυμασμό. Έφυγε από τη ζωή το Ο λαϊκός βιολιστής Φώτης Ντίνου, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες μουσικών, ήταν πιο προσηλωμένος στο «αλά τούρκα παίξιμο» σε σχέση με τον Τζέμο αλλά εκτελούσε πιο «κοντές» και κοφτές δοξαριές. Ο κλαρινίστας Μάκης Βασιλειάδης που υπήρξε μαθητής του και έμεναν στην ίδια γειτονιά στην βόρεια πλευρά της τάφρου, στην σημερινή οδό Αντιτάνων, μας λέει ότι τις πρώτες φορές που άκουσε από το σπίτι του τον Φώτη Ντίνου να παίζει, πίστευε πως άκουγε από ραδιόφωνο της γειτονιάς το σταθμό Άγκυρα 22 που συνήθιζαν να ακούνε τότε οι μουσικοί στην Πρέβεζα. Το αλά τούρκα, το καθ αυτό βυζαντινό το είχε αυτός μας λέει. Τον συνάντησε στα μουσικά καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ όπου δούλευε με τον Μικρασιάτη πρόσφυγα Δημοσθένη Καταρτζή ο οποίος έπαιζε ούτι. Ο Δημοσθένης τραγουδούσε πολλά τούρκικα τραγούδια ενώ ο Φώτης Ντίνου που είχε επίσης καλή φωνή συνήθιζε να λέει αμανέδες. Με αυτούς τους δύο έπαιξε για πρώτη φορά ο Μάκης Βασιλειάδης στην Πρέβεζα. Από τον Φώτη Ντίνου έμαθε και όλα τα οργανικά δεξιοτεχνικά κομμάτια που παίζονταν στην Πρέβεζα. Ο τρόπος «αλά τούρκα» χαρακτηρίζει τα παιξίματα στην Πρέβεζα και φαίνεται να είχε επηρεάσει τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της πόλης. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Πρέβεζα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912, ενώ λίγα χρόνια αργότερα υπήρξε ένα από τα αστικά κέντρα της Ελλάδας που δέχτηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την τάση. Όλα αυτά δικαιολογούν και το γεγονός ότι τούρκοι μουσικοί έρχονταν και έπαιζαν στην Πρέβεζα κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Τα ανατολίτικα ακούσματα ήταν αρεστά σε μερίδα του πληθυσμού της πόλης και πιο συγκεκριμένα σε μεγάλη μερίδα της λαϊκής τάξης. 22 Ραδιοφωνικός σταθμός της Άγκυρας ο οποίος εξέπεμπε στην συχνότητα των βραχέων κυμάτων.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960)

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960) Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (1930-1960) Βασίλειος Τριάντης, Μουσικολόγος απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Όπως η εκκλησιαστική, έτσι και η δημοτική μουσική είναι μονοφωνική και τροπική και δεν ακολουθεί τη δυτική τονική αρμονία.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Όπως η εκκλησιαστική, έτσι και η δημοτική μουσική είναι μονοφωνική και τροπική και δεν ακολουθεί τη δυτική τονική αρμονία. Το δημοτικό τραγούδι αποτελεί μια σημαντική έκφραση της λαϊκής δημιουργίας. Ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση. Στις παραδοσιακές κοινωνίες (στην εποχή της

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου...

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου... Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας Μουσική παράσταση Άκουσε το τραγούδι μου... 2018 Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας 2018 Άκουσε το τραγούδι μου... Έτσι τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που δίνει ο Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Μουσική Παράσταση Optima Ο Βαγγέλης Τρίγκας και το μουσικό του σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Optima. Ο σολίστ και συνθέτης ανθολογεί τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Jordi Alsina Iglesias. Υποψήφιος διδάκτορας. Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης Ηρακλείο 10/7/2014 Πρώτα άπο όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και τον κύριο Κώστα Παντερή για την προσπάθεια που κάνουν οργανώνοντας για πρώτη φορα μία τέτοια μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως.

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως. A.K. 0294 Επώνυμο Παλαιοθόδωρος Όνομα Παναγιώτης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τάκης Παλαιοθόδωρος Τόπος γεννήσεως Καλύβια Ηλείας Ημερομηνία γεννήσεως 3/5/1942 Ημερομηνία θανάτου Εν ζωή Βιογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 2. Εισαγωγή...4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 2. Εισαγωγή...4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 2 Εισαγωγή...4 Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ 1. Συνοπτική ιστορία της πόλης ( από την περίοδο της Βενετοκρατίας 18 ος αιώνας ως τα μέσα του 20 ου αιώνα).. 9 2. Αναφορές στη μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 39 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 39 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Τηλ: 2795360330, 2795360313 fax: 2795031855 e-mail: culture@gortynia.gov.gr ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr Δημητσάνα, 12/07/2012 Αρ. Πρωτ.: 13055 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Βαγγέλης Τρίγκας ΜΠΟYΖΟYΚΙ, TΡΑΓΟYΔΙ Θόδωρος Μπρουτζάκης ΠΙAΝΟ Μαργαρίτα Καραμολέγκου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Χάρη στο θάρρος των παππούδων μας σώθηκε όλος αυτός ο θησαυρός, η παράδοσή μας

Χάρη στο θάρρος των παππούδων μας σώθηκε όλος αυτός ο θησαυρός, η παράδοσή μας 30 Μαΐου 2018 Χάρη στο θάρρος των παππούδων μας σώθηκε όλος αυτός ο θησαυρός, η παράδοσή μας / Αφιέρωμα στη Μακεδονία Ιωάννης Γεωργίου, Διδάσκαλος Εάν σήμερα όλοι χορεύουν Παϊντούσκα, Τικφέσκο, Τρίτε Πάτα,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Α. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: έννοια και σημασία της Άξονες συζήτησης Διαφορετικές εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα

DJANGOFEST 2018 ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (η είσοδος σε όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης)

DJANGOFEST 2018 ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (η είσοδος σε όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης) DJANGOFEST 2018 ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (η είσοδος σε όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης) Σάββατο 22/9/18 Αίθουσα Νέοι Φούρνοι 15.00-16.00 Χρήστος Κοσίδης (βιολί) Jazz βιολί, βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. 24,25&26 Μαΐου 2018

ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. 24,25&26 Μαΐου 2018 ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 20/5/2018 10 ο Art Festival «Πολιτιστική Παρεμβολή» 24,25&26 Μαΐου 2018 Οι φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ανακοινώνουν την συνέχεια του Art Festival Πολιτιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Μαθητική εφημερίδα της Ε1 τάξης του 3 ου Δ. Σ. Πρέβεζας, Μάρτιος 2014 σελ. 1 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Στο τεύχος αυτό επιλέξαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επειδή μας

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία. του φοιτητή Σάκη Καρακώστα (Α.Μ.: 1403) Εποπτεία: Κοκκώνης Γιώργος

Πτυχιακή εργασία. του φοιτητή Σάκη Καρακώστα (Α.Μ.: 1403) Εποπτεία: Κοκκώνης Γιώργος Πτυχιακή εργασία του φοιτητή Σάκη Καρακώστα (Α.Μ.: 1403) Η οργανική μουσική στο Ξηρόμερο Οργανικές συνθέσεις, Τροπική και μορφολογική ανάλυσή τους Εποπτεία: Κοκκώνης Γιώργος Άρτα 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η μουσική παράδοση της Νάουσας

Η μουσική παράδοση της Νάουσας Η μουσική παράδοση της Νάουσας Του Χρήστου Σ. Ζάλιου Με τη δημοσίευση αυτή θα προσπαθήσω να ρίξω λίγο φως στη μουσική παράδοση της πόλης μας μέσα από την ιστορία μιας μουσικής οικογένειας, των Άτσηδων

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018»

«ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018» «ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΘΑΝΑ 2018» ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Παρασκευή 3 Αυγούστου Θοδωρής Βουτσικάκης σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου Σάββατο 4 Αυγούστου Δημήτρης Μπάσης Κυριακή 5 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τις Δ1 και Δ2 Τάξεις του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο July 2016 SuzukiGuitarthens Τηλ.: 6948009754 Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο Περίπου 500.000 μαθητές της μεθόδου Suzuki σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την μελέτη σε πιάνο, βιολί, τσέλο, βιόλα,

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Το Βιολί. Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Βιολί. Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Βιολί Πασχαλιά-Μπρέντα Νίκη Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Περίληψη Στην

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία)

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου Παρασκευή 20 Ιουνίου - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) Οι Light in Babylon αποτελούν ένα «πολυεθνικό»

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης

Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης Τα χρόνια γοργά περνούν, μα πάντα, εκεί στην γραφική ανηφοριά, στο καπηλειό της χαράς και του καημού, μαζευόμαστε για να ευφρανθούμε με δυο πενιές απτάλικες, με δυο στροφές ασίκικου χορού. Όχι, δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 40ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. 40ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Τηλ: 2795360330 fax: 2795031855 e-mail: culture@gortynia.gov.gr Ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr www.discovergortynia.gr Δημητσάνα, 1.07.2013 Αρ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ-ΟΣΤΙΝΑΤΟ (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: Α ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ: ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1ο Επίπεδο 2ο Επίπεδο 3ο Επίπεδο 4ο Επίπεδο 5ο Ακούσουν το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Δίσκος Odeon GA 1765 του 1933 με την Κατίνα Χωματιανού. Ορχήστρα με βιολί, κιθάρα και ούτι.

Δίσκος Odeon GA 1765 του 1933 με την Κατίνα Χωματιανού. Ορχήστρα με βιολί, κιθάρα και ούτι. Αν ήμουν άντρας :: Παπάζογλου Β. - Χωματιανού Κ. :: 1934 Αριθμός δίσκου: GA-1765 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=4026 Γρήγορο χασάπικο. Δίσκος Odeon GA 1765 του 1933 με την Κατίνα Χωματιανού.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ Όσοι περίμεναν την Ταγαρού Συντάκτης : Αγγελική Κατσαφάνα Τη δεκαετία του 50, που δεν υπήρχε Γυμνάσιο στο χωριό, μόλις τα παιδιά τελειώνανε το Δημοτικό, φοιτούσαν στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική νησιώτικη μουσική

Ελληνική νησιώτικη μουσική Ελληνική νησιώτικη μουσική Περιεχόμενα : Γενικά Ρυθμός Χοροί Σποράδες Κυκλάδες Δωδεκάνησα Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος Επτάνησα Μουσικά Όργανα Λύρα Λαούτο Βιολί Μπουζούκι Ασκομαντούρα Γενικά : Νησιώτικα, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη ΣΤ Τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Εργάστηκαν οι: Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κελεμπάκης Κωνσταντίνος Μαλάμης Μάνος Μίλε Αντρέας Μπαμπάτσικος Ιάσονας. Αφεντούλη Σοφία

Εργάστηκαν οι: Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κελεμπάκης Κωνσταντίνος Μαλάμης Μάνος Μίλε Αντρέας Μπαμπάτσικος Ιάσονας. Αφεντούλη Σοφία ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ Εργάστηκαν οι: Κελεμπάκης Κωνσταντίνος Μαλάμης Μάνος Μίλε Αντρέας Μπαμπάτσικος Ιάσονας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αφεντούλη Σοφία Ρεμπέτικο τραγούδι ονομάζεται το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν. Μουσικά όργανα. Η καθ ημάς Μικρά Ασία

Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν. Μουσικά όργανα. Η καθ ημάς Μικρά Ασία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Π Ε Ι Ρ Α Μ Α Τ Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Ω Ν Μουσικά όργανα Η καθ ημάς Μικρά Ασία Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος Μ Π Ο Υ Ζ Ο Ύ Κ Ι Το μπουζούκι είναι ένα έγχορδο όργανο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5

General Music Catalog General Music  ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5 ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ page 1 / 5 1)ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΒΑΣΑΝΑ 2)ΜΩΡ' ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΟΜΟΡΦΗ 3)ΜΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙΣ ΟΥΡΑΝΕ 4)ΕΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΟΥ 5)ΜΙΑ ΛΥΓΕΡΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 6)ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΚΛΑΨΑΝΕ 7)ΠΕΣ ΜΟΥ ΒΡΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΙ ΚΛΑΙΣ 8)ΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ Τ.Κ. 22007 Τηλέφωνα: 2795360330 08.07.2011 2795360510 Αρ. Πρωτ.: 12601 Fax : 2795031855 Email : culture@gortynia.gov.gr Ιστοσελίδα: www.gortynia.gov.gr ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

Η οδύσσεια ενός ΑΜΕΑ

Η οδύσσεια ενός ΑΜΕΑ Σε μια πολυσύχναστη οδό γεμάτη με καταστήματα ένας 16χρονος, κρατώντας έναν λοστό, σπέρνει τον πανικό Ρίχνει τραπεζάκια που βρίσκονται στα πεζοδρόμια, σπάει τζάμια αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα σε

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι The Mind Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άνω Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Wolfgang Warsch Ας γίνουμε ένα...! Όσο προχωρείτε σε αυτό το πείραμα, τόσο περισσότερο βιώνετε το The Mind σε μια νέα διάσταση. Λαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα;

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα; Τι εισαγωγικό να γράψεις για έναν καλλιτέχνη που εδώ και χρόνια είναι από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού; Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όχι μόνο «πουλάει» αλλά ανανεώνει τη σχέση του με το κοινό με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ page 1 / 5 1)ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ 2)ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ 3)ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ 4)ΤΑ 'ΠΑΙΞΑ ΟΛΑ 5)ΠΩΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ 6)ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΩ 7)ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καψόχωρας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης 6/θ Δ.Σ. ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 2009 2010 ΤΑΞΗ Ε Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρίτα Αγγελική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ομάδα εργασίας: Γάβανου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορο χασάπικο ( χασαπιά ) ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γρήγορο χασάπικο ( χασαπιά ) ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Γρήγορο χασάπικο ( χασαπιά ) ΛΟΓΡΦΙΚ ΣΤΟΙΧΕΙ Παραδοσιακές στολές Θράκης Ο χορός «Γρήγορο χασάπικο» είναι χορός της Θράκης αλλά χορεύεται σήμερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με διαφορετικές μελωδίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία»

ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημιόπολη 157 84 Ζωγράφου Τηλ.: 210 727 7772,727 7302 Fax: 210 727 7575 e-mail: secr@music.uoa.gr ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύς και πλάγιος λόγος

Ευθύς και πλάγιος λόγος Ευθύς και πλάγιος λόγος Ευθύ λόγο έχουμε όταν διαβάζουμε ή ακούμε τα λόγια κάποιου προσώπου, όπως ακριβώς τα είπε. Πλάγιος λέγεται ο λόγος σύμφωνα με τον οποίο πληροφορούμαστε τα λόγια κάποιου μέσω ενός

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Δελτίο Τύπου 19-10-2015 Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 905164, fax: 2310 903721 Email επικοινωνίας: anestis_anastasiadis@yahoo.gr, axmetaloulis@gmail.com Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com Δελτίο Τύπου 19-10-2015

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός δίσκου: ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ 21977

Κωδικός δίσκου: ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ 21977 3 «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ ΜΟΥ ΠΕΡΚΑΛΛΗ» Κύπρος 1990 Κωδικός δίσκου: ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ 21977 Το 1990, ο συνθέτης Αδάμος Κατσαντώνης επιστρέφει στη Κύπρο, μετά από 12 χρόνια σπουδών και σκληρής δουλειάς. Αμέσως τον πλησιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ 1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ Ο Σμυρναϊκός Μανές ή αλλιώς Μανέρως. Κατά τους Αρχαίους συγγραφείς ο Μανέρως ήταν θλιβερός ήχος και τον ονομάζανε Μανέρω ή Λίναιος θρήνος διότι κατά τα λεγόμενα με τον ήχο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ CYMATICS

ΟΠΤΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ CYMATICS ΟΠΤΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ CYMATICS ΟΠΤΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ Μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τον ήχο; Μπορούμε να καταγράψουμε τα ηχητικά κύματα και μέσα από την καταγραφή αυτή να κατανοήσουμε τη φύση των ηχητικών κυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013).

Μέχρι το 1980 περίπου διατηρούσε καφενείο στο Παλαιοχώρι (προσωπική μαρτυρία Τάκη Παλαιοθόδωρου, Ιανουάριος 2013). A.K. 0293 Επώνυμο Μπαλούρδος Όνομα Ιωάννης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Γιάννος Μπαλούρδος, Γιάννος Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως 1922 Ημερομηνία θανάτου 2002 Βιογραφικά στοιχεία Ο Γιάννος μεγάλωσε

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» Δράσεις που υλoποιήθηκαν με τη Ε &ΣΤ τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Μάκης Βασιλειάδης: θεωρητική προσέγγιση οργανικών σκοπών και ταξιμιών Φοιτητής: Σταθόπουλος Άγγελος (Α.Μ. 1176)

Διαβάστε περισσότερα

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Γενικές Πληροφορίες 1. Τι είναι το μάθημα της Απευθείας Εναρμόνισης στο πιάνο: Αφορά την απευθείας εκτέλεση στο πιάνο, μιας δοσμένης μελωδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι η αυλαία για το Φεστιβάλ Παραμυθιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι η αυλαία για το Φεστιβάλ Παραμυθιού Χαλάνδρι, 8/5/2017 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ. 213.2023922 www.halandri.gr e-mail: press@halandri.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι η αυλαία για το Φεστιβάλ Παραμυθιού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live

Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live Ο Χρήστος Μενιδιάτης & η Ελεάνα Παπαϊωάννου μας ανέβασαν στα...αστρα live Εδώ και λίγες μέρες εμφανίζονται στο ΑΣΤΡΑ live στη Θεσσαλονίκη Ο Χρήστος Μενιδιάτης παρέα με την καλή του φίλη και συνεργάτη Ελεάνα

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Θέμελης, Η αφήγηση του αρχιμάστορα

Νίκος Θέμελης, Η αφήγηση του αρχιμάστορα Νίκος Θέμελης, Η αφήγηση του αρχιμάστορα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 99) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Πρόγραμμα, Δράσεις, Προοπτικές Κώστας Χάρδας Λέκτορας Τμήματος Μουσικών Σπουδών «Οι Σπουδές στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τραγουδάει επτά τραγούδια στη δισκογραφική αυτή εργασία στην οποία ξεχωρίζου

Ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τραγουδάει επτά τραγούδια στη  δισκογραφική αυτή εργασία στην οποία ξεχωρίζου 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΥ» Στους μαθητές γίνεται αναφορά για τη ζωή και το έργο του Μ. Χατζηδάκι. www.google.gr/search Ο Δήμος Μούτσης το 1970, ενορχηστρώνει τα τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία»

ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020 Στο ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Διδασκαλία γλώσσας στα Eλληνικά Παροικιακά Σχολεία Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Θεοδώρα Μικκίδου Μαρία Χαραλάμπους Τι μέρα είναι σήμερα; Σήμερα είναι Τετάρτη. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Οδηγίες. Θα το παίξεις... και θα πεις κι ένα τραγούδι! Οδηγίες To Sing It! είναι ένα νέο παιχνίδι παρέας που δοκιμάζει τις γνώσεις σας στο ελληνικό τραγούδι! Μέσα από λέξεις που σας δίνονται, καλείστε να βρείτε τραγούδια που τις περιέχουν. Θα πείτε εσείς τα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πλευρά Α' Ο Μπάμπης ο Φλου (3:30) Μού πες θα φύγω (3:43) Πού να γυρίζεις (4:54) Ξέσπασμα. Οι σοβαροί κλόουν (4:36) Πλευρά Β'

Πλευρά Α' Ο Μπάμπης ο Φλου (3:30) Μού πες θα φύγω (3:43) Πού να γυρίζεις (4:54) Ξέσπασμα. Οι σοβαροί κλόουν (4:36) Πλευρά Β' {begin_newsvisualizer id="1" parameters="closer: false, sticky: true, glue: 'before'"} {news id="1" content=" Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ/ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΓΕΡΟ ΜΑΘΙΟΣ/ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΝΤΑΜΗΣ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ/ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ZORBA

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο...

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Aθηνά Θανοπούλου 1. Εικόνα: Ο Γιώργος Κωστόγιαννης Ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του 1903,στο μικρό ορεινό χωριό Καντρέβα, σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μπούκλας παίζει και μουσική όταν στην πράσινη σημαία γί νει κλικ. αίξε ήχο _ χρι τέλους περίμενε για _ χρόνους. περίμενε για δευτερόλεπτα.

Ο Μπούκλας παίζει και μουσική όταν στην πράσινη σημαία γί νει κλικ. αίξε ήχο _ χρι τέλους περίμενε για _ χρόνους. περίμενε για δευτερόλεπτα. Παραδείγματα εφαρμογών μουσικής Ο Μπούκλας παίζει και μουσική Στο παράδειγμα «Δοκιμαστήριο» του κεφαλαίου 7, είχαμε 3 αντικείμενα: δυο χαρακτήρες, τον Μπούκλα και το Σορτσάκια και το Παραβάν πίσω από το

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn Θεατρική διασκευή mqw e rtyuiopasdfghjklzxcvbnφ γιmλι qπςπ ζ αwωeτrtνyuτioρνμpκaλs dfghςj klzxc vλοπbnαmqwertyuiopasdf

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ»

«Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Α 1 Τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Φεβρουάριος Ιούνιος 2012 1 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα