ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ"

Transcript

1 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΡΙΚΗ Θέση: Αναπληρώτρια καθηγήτρια (πρυτανική πράξη 4792/ , ΦΕΚ διορισμού 317/ τ. Γ ) Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) Διεύθυνση: Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Παν/μιο Πατρών Ρίο Πάτρα Τηλ.: Ηλεκτρονική διεύθυνση: ΣΠΟΥΔΕΣ Πτυχίο: Πτυχίο Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφικό, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών. Ημ. Λήψης: Μεταπτυχιακοί τίτλοι: D.E.A. στη Φιλοσοφία (τομέας: Φιλοσοφία του Πολιτισμού), Université Paris I - Panthéon-Sorbonne. Τομείς μελέτης και έρευνας: Φιλοσοφία, Αισθητική, Θεωρία της τέχνης, Θεωρία της κουλτούρας. Ημ. Λήψης: Οκτώβριος Αρ. αναγνώρισης ΔΙΚΑΤΣΑ: 25/73, : Μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Τομείς μελέτης: Φιλοσοφία, Αισθητική. Διδακτορικό: Doctorat στη Φιλοσοφία (Φιλοσοφία της τέχνης). Université Paris I - Panthéon- Sorbonne. Ημ. Λήψης: Αρ. αναγνώρισης ΔΙΚΑΤΣΑ: 25/186, Ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική.

2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Μάιος σήμερα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (πρυτανική πράξη υπ αριθμ. 4792/ , ΦΕΚ διορισμού 317/ τ. τρίτο) στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική θεωρία και Αγωγή». Διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων: «Ιστορία Τέχνης Ι», «Ιστορία Τέχνης ΙΙ», «Αισθητική Αγωγή», «Αισθητικές θεωρίες». Διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος: «Προσεγγίσεις στην αισθητική θεωρία και αγωγή», στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών κατεύθυνση: «Λόγος, Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» Μάιος 2011: Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια (ΦΕΚ μονιμοποίησης: 41/ τ. τρίτο) στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική θεωρία και Αγωγή». Διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων: «Ιστορία Τέχνης Ι», «Ιστορία Τέχνης ΙΙ», «Αισθητική Αγωγή», «Αισθητικές θεωρίες». Διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος: «Προσεγγίσεις στην αισθητική θεωρία και αγωγή», στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών κατεύθυνση: «Λόγος, Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» : Διδασκαλία (και συντονισμός) του μεταπτυχιακού μαθήματος «Αισθητική Αγωγή», στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - κατεύθυνση: «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σήμερα: Μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πρόγραμμα σπουδών: Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Θεματική Ενότητα: Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη : Επίκουρη Καθηγήτρια (εκλογή Δεκέμβριος 2003, διορισμός 24 Μαρτίου ΦΕΚ διορισμού: 76/ τ. Ν.Π.Δ.Δ.) στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική θεωρία και Αγωγή». Διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων «Ιστορία Τέχνης Ι», «Ιστορία Τέχνης ΙΙ», «Αισθητική Αγωγή», «Αισθητικές θεωρίες». Διδασκαλία του μαθήματος «Φιλοσοφία Τέχνης Ι - Αισθητικές θεωρίες» στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών : Λέκτορας (εκλογή Ιούλιος 1998, διορισμός Φεβρουάριος 1999) στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (πρώην Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών, στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική θεωρία

3 και Αγωγή». Διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων «Ιστορία Τέχνης Ι», «Ιστορία Τέχνης ΙΙ», «Αισθητική Αγωγή», «Αισθητικές θεωρίες» (χειμερινό εξάμηνο): Παν/μιο Πατρών - Π.Τ.Ν. (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών). Διδασκαλία των μαθημάτων: «Αισθητικές θεωρίες» και «Ιστορία Τέχνης Ι» (με σύμβαση επί τη βάσει του Π.Δ. 407/80) : Παν/μιο Πατρών. Συμμετοχή στο πρόγραμμα εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών : Παν/μιο Αιγαίου. Συμμετοχή στα προγράμματα εξομοίωσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών (εαρινό εξάμηνο): Mediterranean College. Μαθήματα με γενικό τίτλο «Θεωρίες της τέχνης», στους τεταρτοετείς σπουδαστές του τμήματος Λογοτεχνίας (χειμερινά εξάμηνα): Πάντειο Παν/μιο. Σειρά μαθημάτων με τίτλο: «Αισθητική, τέχνη και επικοινωνία» στο πλαίσιο επιδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σεμιναρίων για την επιμόρφωση πτυχιούχων : Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Διδασκαλία του μαθήματος «Θεωρία και Μεθοδολογία Ανάλυσης Έργων Τέχνης» συνεχώς στους σπουδαστές του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, καθώς και του μαθήματος «Ιστορία Τέχνης» και «Ιστορία Πολιτισμών» για ορισμένα εξάμηνα : Paris I - Panthéon Sorbonne. Διδασκαλία στα πλαίσια των σεμιναρίων μεταπτυχιακών σπουδαστών του καθηγητή O. Revault d Allonnes (τομέας Φιλοσοφίας της τέχνης) και του καθηγητή Marc Zimenez (τομέας Πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης). Ομιλίες - διαλέξεις: : Παν/μιο Αθηνών. Διαλέξεις σχετικά με το νόημα του μυθιστορηματικού «κόσμου» και της αισθητικής του διάστασης, στο πλαίσιο μαθημάτων του καθηγητή Β. Καραποστόλη με γενικό τίτλο: «Τέχνη και επικοινωνία» : Πάντειο Παν/μιο. Ομιλίες σχετικά με την ερμηνευτική, τη φαινομενολογία και την αισθητική στο πλαίσιο των σεμιναριακών μαθημάτων του καθηγητή Γ. Βέλτσου (Τμήμα Επικοινωνίας). Επίβλεψη Διπλωματικών Εργασιών Κύρια επιβλέπουσα στη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με θέμα τη θέση και το ρόλο του τραγουδιού στην εκπαιδευτική πράξη, την οποία εκπόνησε η κυρία Αγγελική Κωνσταντακοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών (Μ.Π.Σ. «Λόγος, Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση») και υποστηρίχθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2012.

4 Κύρια επιβλέπουσα στη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με θέμα το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οποία εκπόνησε ο κύριος Ευάγγελος Κοσμέτος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών (Μ.Π.Σ. «Λόγος, Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση») και υποστηρίχθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο του Κύρια επιβλέπουσα της διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας με τίτλο: «Τέχνη και επιστήμη. Το γνωστικό υπόβαθρο της σχέσης των δυο πεδίων και η συνάντησή τους στην εκπαίδευση», την οποία εκπόνησε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών (Μ.Π.Σ. «Λόγος, Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση»), κος Β. Σπανός, και υποστήριξε με επιτυχία τον Σεπτέμβριο του Κύρια επιβλέπουσα στη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με θέμα την εικονογραφική ανάλυση και ερμηνεία έργων τέχνης, την οποία εκπόνησε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Χαροκοπείου Παν/μίου, κα Α. Χασανάκου (Μ.Π.Σ. «Πολιτισμός και Εκπαίδευση») και υποστήριξε με επιτυχία τον Ιούνιο του Κύρια επιβλέπουσα στη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με θέμα την πρόσληψη της σύγχρονης τέχνης από μαθητές του νηπιαγωγείου, την οποία εκπόνησε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Χαροκοπείου Παν/μίου, κα Α. Μποκογιάννη (Μ.Π.Σ. «Πολιτισμός και Εκπαίδευση») και υποστήριξε με επιτυχία τον Οκτώβριο του Συνεπιβλέπουσα σε έξι διπλωματικές μεταπτυχιακές εργασίες: α) για τη μοντέρνα τέχνη και τον πριμιτιβισμό των αρχών του 20 ου αιώνα ως ανάκτηση της παιδικότητας, β) τις ψηφιακές μορφές τέχνης, γ) τη διδακτική της ιστορίας, δ) τη μουσειακή αγωγή, ε) την αφηγηματολογική ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στ) το χορό και τον παιδευτικό του ρόλο στα πλαίσια των χορευτικών ομίλων. Οι εργασίες αυτές εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών και υποστηρίχθηκαν με επιτυχία, η μεν πρώτη τον Ιούνιο του 2008, οι επόμενες τέσσερις τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο 2010 και η τελευταία τον Οκτώβριο του Συνεπιβλέπουσα σε 2 διπλωματικές μεταπτυχιακές εργασίες του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και υποστηρίχθηκαν με επιτυχία τον Ιούνιο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012 αντιστοίχως. Συνεπιβλέπουσα σε διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα την έννοια του χρώματος στο έργο του M. Merleau-Ponty, η οποία επίσης υποστηρίχθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του Συνεπιβλέπουσα στη διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία με θέμα «Γεωμετρία και την Τέχνη στην εποχή της Αναγέννησης», της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Μαθηματικού Τμήματος του Παν/μίου Πατρών, κας Στεφανίας Γώτη, η οποία υποστηρίχτηκε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2012 (3/7/2012).

5 Επίβλεψη πολλών πτυχιακών εργασιών. Επίβλεψη Διδακτορικών Διατριβών Κύρια επιβλέπουσα της διδακτορικής διατριβής με τίτλο: Η διερεύνηση των πολλαπλών προσεγγίσεων διδασκαλίας της τέχνης για την προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του σχολείου, την οποία εκπονεί η Άννα Φαλαγκά στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Συμμετοχή σε επιτροπές Διδακτορικών Διατριβών Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής διδακτορικής διατριβής με θέμα την ηγεσία στην εκπαίδευση, της διδάκτορος του Τμήματος Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών κας Βασιλικής Δεμερτζή (Πάτρα, ). Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., κας Διονυσίας Μπλαζάκη με θέμα την αισθητική της μουσικής στο έργο των Χέγκελ και Σοπενχάουερ (Αθήνα, ). Μέλος επταμελών επιτροπών στις διδακτορικές διατριβές των: 1) Μαρίας Αργυροπούλου στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών. 2) Κώστα Κρεμμύδα στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών. 3) Ασπασίας Μαστρογιάννη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν/μίου Αιγαίου (Ρόδος, ). 4) Νικολάου Τσούχλου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. 5) Καλλιόπης Κουντούρη, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν/μίου Αιγαίου (Ρόδος, ). 6) Εσθήρ Λέμη-Πετροπούλου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών (τίτλος διατριβής: "Ο Επαναπροσδιορισμός του Συνολικού Έργου Τέχνης μέσα από τις Νέες Τεχνολογίες") (Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2012). 7) Δημοσθένη Φιστούρη, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών (τίτλος διατριβής: "Η φωνητική γραφή στα έργα του Σπύρου Σαμάρα") (Αθήνα, 2013). 8) Σταματίνας Σπυράκη, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών (τίτλος διατριβής: "Σχέσεις μεταξύ ελληνικής ζωγραφικής και μουσικής στις αρχές του 20 ου αιώνα: κοινωνιολογικές και αισθητικές προσεγγίσεις") (Αθήνα, 2013). Συμμετοχή σε εισηγητικές επιτροπές -αξιολογήτρια Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την εκλογή Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών», του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Παν/μίου Πατρών.

6 2004. Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την εξέλιξη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών», του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Παν/μίου Πατρών Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την εκλογή Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική και Φιλοσοφία της Τέχνης» του τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μίου Κρήτης Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική Αγωγή νηπίου και παιδιού», του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, του Παν/μίου Κρήτης Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στη βαθμίδα του Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο «Θεατρική έκφραση, ρυθμός και κίνηση στην προσχολική ηλικία», του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Παν/μίου Πατρών Μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής για την μονιμοποίηση στη βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών», του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Παν/μίου Πατρών ( ). Αξιολογήτρια του έργου και μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την μονιμοποίηση της κ. Μαρίνας Σωτηροπούλου-Ζορμπαλά στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική Αγωγή Νηπίου και Παιδιού», στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα (άλλων Τμημάτων ή Παν/μίων) Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική και Φιλοσοφία της Τέχνης» του τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μίου Κρήτης Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή Επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία και Φιλοσοφία της Τέχνης» του Τμήματος Θεωρητικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική Αγωγή νηπίου και παιδιού», του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, του Παν/μίου Κρήτης Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την πλήρωση θέσης ΔΕΠ στη βαθμίδα του Λέκτορα στο γνωστικό αντικείμενο «Παιδαγωγική της Τέχνης», του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, του Παν/μίου Ιωαννίνων Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την μονιμοποίηση στη βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική των εικαστικών τεχνών με την υποστήριξη νέων τεχνολογιών» του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας.

7 2011. Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την μονιμοποίηση στη βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Φιλοσοφία: Γνωσιολογία, Οντολογία και Αισθητική» του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης ( ). Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για τη μονιμοποίηση στη βαθμίδα Επίκουρου καθηγητή της κ. Φωτεινής Ζήκα στο γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία και Φιλοσοφία της Τέχνης» του Τμήματος Θεωρητικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ( ). Μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την εξέλιξη στη βαθμίδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας της κ. Χαράς Μπανάκου-Καραγκούνη, με γνωστικό αντικείμενο «Φιλοσοφία του 20ου αιώνα με έμφαση στην αισθητική» του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών Μέλος της επταμελούς επιτροπής για την επιλογή/εξέλιξη στη βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Αισθητική και Φιλοσοφία της Τέχνης» του τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μίου Κρήτης. Προγράμματα: : Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Παν/μίου Πατρών : Συμμετοχή στο πρόγραμμα Interreg II Ελλάδα Ιταλία Μ.5.2, στον τομέα Πολιτισμός. Συμμετοχή σε επιτροπές: Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΟΜΕΡ (Organisation Mondiale pour L' Education Préscolaire) Ελλάδος με θέμα Η γλώσσα ως μέσο και ως αντικείμενο μάθησης στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία, το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Ιουνίου 2007, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της 1ης Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Πελοποννήσου, που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής του Παν/μίου Πατρών, με θέμα Θέατρο, Σχολείο, Ζωή: ανιχνεύοντας σημεία επαφής, δημιουργώντας δεσμούς (Πάτρα, 23, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2007). ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής (International Association for Aesthetics, ΙΑΑ). Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής (American Society for Aesthetics - An Association for Aesthetics, Criticism and Theory of the Arts, ASA).

8 Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αισθητικής (The European Society for Aesthetics, ESA). Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής. Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης (International Society for Education through Art, INSEA). ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1. Συμμετοχή στα όργανα διοίκησης του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) του Παν/μίου Πατρών. 2. Συντονίστρια των καλλιτεχνικών, εικαστικών, μουσικών, κλπ. μαθημάτων του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών. 3. Υπεύθυνη της Μονάδας Αισθητικής Αγωγής του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Παν/μίου Πατρών. 4. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. 5. Μέλος της Επιτροπής Erasmus / φοιτητικά θέματα. 6. Συντονίστρια της Επιτροπής Κατατακτηρίων εξετάσεων, ΙΚΥ-ΔΟΑΤΑΠ. 7. Μέλος της επιτροπής Ασφάλειας / Υγιεινής. 8. Υπεύθυνη για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και τα προγράμματα εξετάσεων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Παν/μίου Πατρών από το 1999 έως το Μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών από την ίδρυσή του (1999) έως και το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ : Φιλόλογος αναπληρώτρια και δόκιμη καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση : Σειρά τακτικών εβδομαδιαίων εκπομπών από το Γ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συνεργασία με το συνθέτη και μουσικολόγο Γ. Ζερβό με γενικό τίτλο: «Μιλώντας για τη μουσική». Παρουσίαση και σχολιασμός κειμένων φιλοσοφίας και αισθητικής της μουσικής με παράλληλη μετάδοση επιλεγμένων έργων κλασικής και σύγχρονης έντεχνης μουσικής.

9 2. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ Α. Βιβλία: Α. 1. Διατριβές: 1. Μουρίκη, Α Utopie et Odyssée. L ascèse à la liberté chez Nikos Kazantzakis. (Ουτοπία και Οδύσσεια. Η άσκηση στην ελευθερία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη). Διπλωματική εργασία (αδημοσίευτη) για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου D.Ε.Α. (Diplôme d Études Approfondies), Université Paris I - Panthéon - Sorbonne. (77 σελίδες). 2. Μουρίκη, Α. (1987). Art et nature dans l esthétique phénoménologique française. M. Merleau-Ponty et M. Dufrenne: la rencontre du logos philosophique avec le logos de l art (Τέχνη και φύση στη γαλλική φαινομενολογική αισθητική. Μ. Μερλώ-Ποντύ και Μ. Ντυφρέν: η συνάντηση του φιλοσοφικού λόγου με το λόγο της τέχνης). Διδακτορική διατριβή (αδημοσίευτη) για την απόκτηση του τίτλου της Διδάκτορος στη Φιλοσοφία, Université Paris I- Panthéon - Sorbonne. (530 σελίδες). Α. 2. Μονογραφία: 3. Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. ISBN Α.3. Κεφάλαια σε βιβλία και συλλογικούς τόμους: 4. Μουρίκη, Α Εισαγωγή στα Δοκίμια Ερμηνευτικής, του Πωλ Ρικέρ, μτφρ. Α. Μουρίκη, Αθήνα: εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Αγροτικής Τράπεζας. 5. Μουρίκη Α Εισαγωγή στο Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα, του Μ. Μερλώ-Ποντύ, μτφρ. Α. Μουρίκη, Αθήνα: Νεφέλη. 6. Μουρίκη, A Αισθητική αγωγή: η θέση και ο ρόλος της αισθητικής στην εκπαίδευση. Στο Η έρευνα στην προσχολική εκπαίδευση, επιμ. Ευ. Κούρτη, τόμος 1 ος, Αθήνα: «Τυπωθήτω» Δαρδανός. 7. Mouriki, Α Post-modernism and the End of Art. In Culture Agonistes. Debating cultures, rereading texts, edited by Th. Tsimpouki and A. Spiropoulou, Bern, Berlin, N. York, Oxford: Peter Lang. 8. Μουρίκη Α Μια φιλοσοφία της έκφρασης: επιστροφή στη λαλιά -επιστροφή στα ίδια τα πράγματα. Επίμετρο στα Σημεία, του Μ. Μερλώ-Ποντύ, μτφρ.- σημειώσεις Γ. Φαράκλας, Αθήνα: «Βιβλιοπωλείο της Εστίας».

10 9. Βάος Α. και Α. Μουρίκη Η εικαστική παιδεία ως τόπος στοχασμού και συγκρότησης κοινωνικής συνείδησης. Στο Ενεργός Πολίτης και Εκπαίδευση, επιμ. Στ. Μπάλιας, Αθήνα: εκδ. Παπαζήση. 10. Mouriki A The Re-orientation of Aesthetics and its Significance for Aesthetic Education. In The turn to aesthetics: an interdisciplinary exchange of ideas in applied and philosophical aesthetics, edited by Clive Palmer and David Torevell, Liverpool: Liverpool Hope University Press. ISBN: Μουρίκη, Α. (υπό δημοσίευση). «Η απουσία, το αόρατο και η δημιουργία». Στο Απουσία (συλλογικός τόμος), Αθήνα: εκδ. Νήσος. Β. Άρθρα: Β.1. Άρθρα σε διεθνή περιοδικά: 12. Mouriki, A. and A. Vaos Ways of Making, Seeing and Thinking about Art: Art Expression and Art Education. The International Journal of the Arts in Society 4 (2): Mouriki, A. and A. Vaos What, After All, Is a Work of Art? The Perplexing Question and Art Education. The International Journal of the Arts in Society 5 (2): Mouriki, A The Cognitive Dimension of Art: Aesthetic and Educational Value. The International Journal of Learning 18 (1): Mouriki A., Arapaki, X., Vaos A., (έχει προγραμματιστεί για δημοσίευση, κατόπιν πρόσκλησης). Iconology and Narrative. Interpreting pictures through story telling. Journal of literature and art studies 2 ISSN (print), ISSN (online) Β.2. Άρθρα σε ελληνικά περιοδικά: 16. Μουρίκη, Α Merleau-Ponty και Husserl. Από την υπερβατική φαινομενολογία στη σκέψη του χιάσματος. Λεβιάθαν 6: Καραποστόλης, Β. και Α. Μουρίκη Ηθική, ομιλία, παρόν. Λεβιάθαν 6: Μουρίκη, Α Gianni Vattimo, La fine della Modernità. Nichilismo ed Ermeneutica nella cultura post-moderna. Σπείρα 2 (Τρίτη περίοδος): Μουρίκη, Α Το τέλος της τέχνης ή μια ανεκτέλεστη καταδίκη σε θάνατο;. Λεβιάθαν 9:

11 20. Μουρίκη, Α Αισθητική της έκφρασης και επικοινωνία. Προβληματισμοί σχετικά με μια μουσική-αισθητική αγωγή. Μουσικολογία 10-11: (εκδ. Νήσος, Αθήνα). 21. Μουρίκη, A Η σημασία της αισθητικής θεωρίας στην αισθητική αγωγή. Σύγχρονα θέματα 80: Μουρίκη, Α Η απώλεια και η επανεύρεση του αισθητικού. Λόγος περί τέχνης 1: ( εκδ. Ψηφίδα, Αθήνα). 23. Μουρίκη, A Μετά το τέλος της τέχνης και πέρα από την ιστορία της. Ύφος 12: Μουρίκη, A Απορίες, φαντάσματα και περιπέτειες της σύγχρονης αισθητικής. Δευκαλίων 25 (1): Μουρίκη, A Επιστήμη και τέχνη: η παιδαγωγική διάσταση μιας αμφιλεγόμενης σχέσης. Δοκιμές 15-16: Γ. Κείμενα σε Πρακτικά Γ.1. Κείμενα σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων: 26. Mouriki A. and A. Vaos Aesthetic Education and Art Education. The Transformational Power of Art. In Theatre and Education: Creating New Roles for the 21st Century, Proceedings of the 5 th Athens International Theatre/Drama & Education Conference, Athens, March 17-19, 2006, edited by Nikos Govas and Nassia Choleva, Athens: Hellenic Theatre/Drama & Education Network (member of the International Drama/Theatre & Education Association IDEA). ISBN Μουρίκη Α. και Α. Βάος Αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική αγωγή. Η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης. Στο Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21 ο αιώνα. Πρακτικά της 5ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο/Δράμα και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, Αθήνα, Μαρτίου 2006, επιμ. Μπέττυ Γιαννούλη, Νίκος Γκόβας, Αναστασία Μερκούρη, Αθήνα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση- IDEA). ISBN: Βάος, Α. και A. Μουρίκη Η γλώσσα των εικαστικών μορφών: ένας μεταβαλλόμενος τόπος πολλαπλών σημασιοδοτήσεων. Στο 6 ο Συνέδριο ΟΜΕΡ Η γλώσσα ως μέσο και ως αντικείμενο μάθησης στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία, Πάτρα, 1-3 Ιουνίου, 2007, Πάτρα, O.M.E.P. (Organisation Mondiale pour L' Education Préscolaire) Ελλάδος. CD-ROM. ISBN

12 28. Mouriki, A Use, Abuse and a different Experience of Beauty. In Aesthetics Bridging Cultures. Proceedings of the 17 th International Conference of Aesthetics Ankara, METU Cultural and Convention Centre, July 9-13, Ankara: SANART (Association of Aesthetics and Visual Culture) and IAA (International Association for Aesthetics) Vaos, A., F. Stathopoulou, and A. Mouriki The contribution of Art photography in a cross curricular program. Stepping up from the superficial use of visuals to real understanding. In European Regional Conference 2009 Current Issues in Preschool Education in Europe: Shaping the Future", Syros, April 28-30, 2009, Syros: O.M.E.P. (Organisation Mondiale de l Education Préscolaire). 30. Arapaki, Χ., A. Vaos, and A. Mouriki The picture and the narrative. From the iconological interpretation to the story telling. In International Congress of Comparative Literature and Teaching of Literature and Language We Speak the Same Culture, Ankara, April 29 May 1 st, 2009, Ankara: Gazi University. 31. Mouriki A Historical and Trans-historical Time of Art or Metamorphosis and the Other History of Art. In IV Mediterranean Congress of Aesthetics Art and Time, Irbid, Jordan, June 22-25, 2008, Irbid: Yarmouk University. Γ.2. Κείμενο σε πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου: 32. Μουρίκη, Α. και Α. Βάος. Υπό δημοσίευση. Η ερωτηματική φύση της τέχνης και η καλλιτεχνική αγωγή. Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών της Εκπαίδευσης, Αθήνα, Μαΐου Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Δ. Συμμετοχές σε συνέδρια και ημερίδες Δ.1. Συμμετοχή σε ελληνικά συνέδρια και ημερίδες με ανακοίνωση και οργάνωση workshop: Ανακοίνωση στο Πανελλήνιο Παιδαγωγικό Συνέδριο που οργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Παν/μίου Κρήτης τον Οκτώβριο του 1999 με θέμα Η έρευνα στην προσχολική εκπαίδευση. Τίτλος ανακοίνωσης: «Αισθητική αγωγή: η θέση και ο ρόλος της στην εκπαίδευση» Ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο με θέμα Culture Agonistes, που διοργάνωσε το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών και η Hellenic Association for American Studies στις Μαΐου Τίτλος ανακοίνωσης: The End of Art?.

13 Ανακοίνωση στο 1ο Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Συνέδριο με θέμα Η τέχνη ως θεμέλιο ανάπτυξης του 21ου αιώνα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας στις Νοεμβρίου Τίτλος ανακοίνωσης: «Η απώλεια και η επανεύρεση του αισθητικού. Το πέρασμα στον 21ο αιώνα» Εισήγηση στο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο (με διεθνείς συμμετοχές) με θέμα Η φιλοσοφία σήμερα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μίου Κρήτης από τις 18 έως 20 Νοεμβρίου 2005 στο Ρέθυμνο. Τίτλος εισήγησης: «Δυνατότητες διατύπωσης μιας νέας αισθητικής στη σύγχρονη συνθήκη» Εισήγηση στο συνέδριο με θέμα Επιστήμη και τέχνη: Αναζητώντας τη σχέση τους μέσα στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στις 11 & 12 Μαρτίου 2006 στο Πόρτο-Χέλι. Τίτλος εισήγησης: «Οι επιστήμες των τεχνών και ο ρόλος της θεωρίας στη συγκρότηση της καλλιτεχνικής αγωγής ως εκπαιδευτικού αντικειμένου» Εισήγηση στην 1η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που διεξήχθη στην Πάτρα 23, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2007, με θέμα Θέατρο, Σχολείο, Ζωή: ανιχνεύοντας σημεία επαφής, δημιουργώντας δεσμούς. Τίτλος εισήγησης: «Τέχνες και σχολείο: Διερευνώντας τα όρια της διδακτικής μας παρέμβασης» Εισήγηση στο συνέδριο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ (Organisation Mondiale pour L' Education Préscolaire) Ελλάδος με θέμα Η γλώσσα ως μέσο και ως αντικείμενο μάθησης στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Πάτρα, Ιουνίου 2007, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Τίτλος εισήγησης: «Η γλώσσα των εικαστικών μορφών: ένας μεταβαλλόμενος τόπος πολλαπλών σημασιοδοτήσεων» Οργάνωση, συντονισμός και παρουσίαση του Επετειακού Εργαστηρίου «Maurice Merleau-Ponty: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του», στο πλαίσιο του 11 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας με θέμα Η έννοια του υποκειμένου και οι μετασχηματισμοί της, που διοργάνωσαν το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Οκτωβρίου 2008, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι: Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής, Α.Π.Θ., Γιώργος Ξηροπαϊδης, Αναπλ. Καθηγητής, Παν/μίου Αθηνών, Γιάννης Πρελορέντζος, Αναπλ. Καθηγητής, Παν/μίου Ιωαννίνων, Ιορδάνης Μαρκουλάτος, Επίκουρος Καθηγητής, Παν/μίου Ιωαννίνων, Νίκος Μανωλόπουλος, υποψήφιος Διδάκτωρ, Πάντειο Παν/μιο, Κατερίνα Πετροπούλου, υποψήφια Διδάκτωρ, Παν/μιο Αθηνών, Ελένη Ρούμκου, Δρ. Φιλοσοφίας Εισήγηση στο 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με άλλες Σχολές και Τμήματα Ελληνικών Α.Ε.Ι, στην Αθήνα, Μαΐου Τίτλος εισήγησης: «Η Ερωτηματική φύση της τέχνης και η καλλιτεχνική αγωγή» Εισήγηση σε Επιμορφωτική Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης Σχολείων της 3 ης εκπαιδευτικής Περιφέρειας νομού Αργολίδας, Άργος, 16 Μαρτίου 2011.

14 Τίτλος εισήγησης: «Πρακτικές δυνατότητες και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις του μαθήματος των Εικαστικών» Εισήγηση στην διεπιστημονική συνάντηση με θέμα την Απουσία, η οποία έλαβε χώρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα, 8 Μαΐου Τίτλος εισήγησης: «Η απουσία, το αόρατο και η δημιουργία» Εισήγηση στην διεπιστημονική ομιλία με θέμα H Στιγμή στην τέχνη, στο πλαίσιο του Forum Μουσική-Τέχνη-Επιστήμη, που διοργανώνει η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου Τίτλος εισήγησης: «Οι στιγμές της στιγμής στην τέχνη» Δ.2. Συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια με ανακοίνωση: Εισήγηση στην 5η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το θέατρο/δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση, με θέμα Το θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα, την οποία διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) στην Αθήνα Μαρτίου Τίτλος εισήγησης: «Αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική αγωγή: η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης» ( Aesthetic Education and Art Education. The transformational impact of art ) Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα The Turn to Aesthetics, που διοργάνωσε το Liverpool Hope University, στο Liverpool, 5-8 Ιουνίου Τίτλος εισήγησης: The Re-orientation of Aesthetics and its Significance for Aesthetic Education Εισήγηση στο 17o Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής με θέμα Aesthetics Bridging Cultures, που διοργάνωσε η SANART (Association of Aesthetics and Visual Culture), υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής (International Association for Aesthetics, ΙΑΑ) στο METU Cultural and Convention Centre, στην Άγκυρα, 9-13 Ιουλίου Τίτλος εισήγησης: Use, Abuse and a different Experience of Beauty Εισήγηση στο IV Μεσογειακό Συνέδριο Αισθητικής, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Yarmouk, στο Irbid της Ιορδανίας, από Ιουνίου 2008, με θέμα Art and Time. Τίτλος εισήγησης: Historical and Trans-historical Time of Art or Metamorphosis and the Other History of Art Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Διδασκαλίας της Λογοτεχνίας και της Γλώσσας με θέμα We speak the same culture, που διοργανώθηκε στην Άγκυρα, στο Gazi University, από το Project Team EU Comenius 2.1 Multilateral Project, A Comparative Analysis of Folk Tales: A Multicultural Perspective, 29 Απριλίου-1η Μαΐου Τίτλος εισήγησης: The picture and the narrative. From the iconological interpretation to the story telling.

15 Εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της ΟΜΕΡ (Organisation Mondiale de l Education Préscolaire), που διεξήχθη στη Σύρο, Απριλίου 2009 με θέμα: Τρέχοντα θέματα Προσχολικής Αγωγής στην Ευρώπη: Διαμορφώνοντας το μέλλον. Τίτλος εισήγησης: The contribution of Art photography in a cross curricular program. Stepping up from the superficial use of visuals to real understanding Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο για τις Τέχνες στην Κοινωνία (International Conference on the Arts in Society), που διεξήχθη στη Βενετία, Ιουλίου 2009, με θέμα Art and Transnationalism. Τίτλος εισήγησης: Ways of Making, Seeing and Thinking about Art: Art Expression and Art Education. Ε. Μεταφράσεις: 52. Καστοριάδη, Κ «Η κατάρρευση της Δύσης», Λεβιάθαν 12: Merleau-Ponty, M Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα. Αθήνα: Νεφέλη. 54. Ρικέρ, Π Δοκίμια ερμηνευτικής. Αθήνα: Εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Αγροτικής Τράπεζας. 55. Βολταίρος Μικρομέγας. Αθήνα: Νεφέλη. ΣΤ. Εργασίες υπό προετοιμασία: - Εμπλουτισμός και επεξεργασία της ομιλίας για την Στιγμή στην τέχνη σε μορφή δοκιμίου προς δημοσίευση από τον εκδοτικό οίκο «Νεφέλη». - Συλλογή υλικού και έρευνα για τη συγγραφή συνθετικής εργασίας με θέμα τη γνωστική διάσταση της τέχνης και την αισθητική κατανόηση.

16 3. ΚΡΙΤΗΣ άρθρων προς δημοσίευση στα περιοδικά: 1. Σύγχρονη Εκπαίδευση (2 άρθρα) 2. Δευκαλίων (3 άρθρα) 3. The International Journal of the Arts in Society (4 άρθρα) 4. The International Journal of Learning (6 άρθρα) προτάσεων προς ανακοίνωση στα συνέδρια: 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ (Organisation Mondiale pour L' Education Préscolaire) Ελλάδος με θέμα Η γλώσσα ως μέσο και ως αντικείμενο μάθησης στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Πάτρα, Ιουνίου 2007, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. (11 προτάσεις) βιβλιοκρισία Για το βιβλίο του Φώτη Τερζάκη (2007). Τροχιές του αισθητικού. Η ιστορική σύσταση μιας αισθητικής φιλοσοφίας και ο ανθρωπολογικός της ορίζοντας. Αθήνα: Futura. Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 30 Σεπτεμβρίου 2007.

17 4. ΒΙΒΛΙΑ (μονογραφία, μεταφράσεις, κεφάλαια βιβλίων) που διανέμονται σε άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα: Α) Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. Διανέμεται σε: 1. Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. 2. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αρχιτεκτονική Σχολή. 3. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. 4. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Β) Merleau-Ponty, M Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα. Πρόλογοςμετάφραση Α. Μουρίκη. Αθήνα: Νεφέλη. Διανέμεται σε: 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. 2. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. 3. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. 3. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Γ) Merleau-Ponty, M Σημεία. Μετάφραση - σημειώσεις Γ. Φαράκλας, Επίμετρο Α. Μουρίκη. Αθήνα: «Βιβλιοπωλείο της Εστίας». Διανέμεται σε: 1. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας.

18 5. ΕΤΕΡΟΑΝΑΦΟΡΕΣ: 1. Μπανάκου-Καραγκούνη, Χ Η δυναμική του βλέμματος στη φιλοσοφία του M. Merleau-Ponty. Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση 14: Αναφορές στα: α) Μουρίκη, Α Merleau-Ponty και Husserl. Από την υπερβατική φαινομενολογία στη σκέψη του χιάσματος. Λεβιάθαν 6: (βλ. σ. 28) β) ελλ. μτφρ. των δοκιμίων του Μ. Μερλώ-Ποντύ Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα. Εισαγωγή-μτφρ. Α. Μουρίκη. Αθήνα: Νεφέλη. 2. Κασίμη, Έρη «Το αισθητικό πρόβλημα στον Χέγκελ». Κριτική του Ο Χέγκελ και η τέχνη του Ζεράρ Μπρα. Ελευθεροτυπία. Βιβλιοθήκη, 25 Αυγούστου Αναφορές στο Μουρίκη, Α Το τέλος της τέχνης ή μια ανεκτέλεστη καταδίκη σε θάνατο;. Λεβιάθαν 9: Κοντογιάννη, Άλκηστις & Αντώνης Βάος Αισθητική Αγωγή: Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση Εικαστική Αγωγή, ΥΠ.Ε.Π.Θ., Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τ.Ε.Ε., Ειδικότητα Βρεφονηπιοκόμων, Αθήνα. Αναφορά στο Μουρίκη, Α Αισθητική της έκφρασης και επικοινωνία. Προβληματισμοί σχετικά με μια μουσική-αισθητική αγωγή. Μουσικολογία 10-11: Στυλιανούδη, Μ.-Γ. Λίλυ «Η θεραπευτική διάσταση της συνέντευξης». Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 107: Αναφορά στο Μουρίκη, Α Εισαγωγή στα Δοκίμια Ερμηνευτικής, του Πωλ Ρικέρ, μτφρ. Α. Μουρίκη, Αθήνα: εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Αγροτικής Τράπεζας. 5. Μπαχτετζής, Σωτήρης «Σχόλια στους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες του Θανάση Τότσικα». Αθηναϊκή Επιθεώρηση Σύγχρονης Τέχνης 10: Αναφορές στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. 6. Σωτηροπούλου-Ζορμπαλά, Μαρίνα Κάθε μέρα πρεμιέρα. Αισθητική προσέγγιση της γνώσης στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Αναφορές στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. 7. Τερζάκης, Φώτης Τροχιές του αισθητικού. Η ιστορική σύσταση μιας αισθητικής φιλοσοφίας και ο ανθρωπολογικός της ορίζοντας. Αθήνα: futura. Αναφορές στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη και στη μετάφραση Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα, του Μ. Μερλώ-Ποντύ. Αθήνα: Νεφέλη. 8. Τζαβάρας, Γιάννης Ανθολόγιο Αισθητικής. Αθήνα: Gutenberg. Περιλαμβάνει το Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη, στην προτεινόμενη βιβλιογραφία.

19 9. Βάος, Αντώνης Ζητήματα διδακτικής των εικαστικών τεχνών. To καλλιτεχνικό εγχείρημα ως παιδαγωγική πράξη. Αθήνα: Τόπος. Αναφορές στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη Τσέτσος, Μάρκος "Κριτική αξιολογία και αισθητική θεωρία. Ορισμένα ζητήματα". Στο Θεωρία, αξίες, κριτική. Αφιέρωμα στον Κοσμά Ψυχοπαίδη, επιμ. Μ. Αγγελίδης, Σ. Δημητρίου, Α. Λαβράνου. Αθήνα: Πόλις. Αναφορές (στις σ. 539 και 547) στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. 11. Μπανάκου-Καραγκούνη, Χ Διαστάσεις του Ορατού. Η φιλοσοφία της τέχνης στο έργο του M. Merleau-Ponty. Αθήνα: Έννοια. α) Αναφορές (στις σ. 288, 321) στο Μουρίκη, Α Merleau-Ponty και Husserl. Από την υπερβατική φαινομενολογία στη σκέψη του χιάσματος. Λεβιάθαν 6: β) Αναφορά επίσης (σ. 429) στη μετάφραση του βιβλίου: Μ. Μερλώ-Ποντύ Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα. Εισαγωγή-μτφρ. Α. Μουρίκη, Αθήνα: Νεφέλη. 12. Τσούρτη, Σοφία «Η Κατερίνα Μερτζάνη στο δρόμο των καλών προθέσεων». Εποχή on line, Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου :35. Αναφορά στη μετάφραση του Μ. Μερλώ-Ποντύ, Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα, του Μ. Μερλώ-Ποντύ. Αθήνα: Νεφέλη. 13. Μπαρούχα, Μαρία «Περί κριτηρίων αξιολόγησης των έργων της τέχνης». Η Αυγή, 11/12/2011. Αναφορά στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. 14. Sotiropoulou-Zormpala, Marina, Aesthetic Teaching : Seeking a Balance between Teaching Arts and Teaching through the Arts. Arts Education Policy Review 113(4) Αναφορά στο Μουρίκη, Α. (1998). «Αισθητική της έκφρασης και επικοινωνία». Μουσικολογία 10-11: Τσέτσος, Μάρκος Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία. Αθήνα: εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Αναφορές (στις σ. 236, 237) στο Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. 16. Μπανάκου-Καραγκούνη, Χ Τέχνη και πραγματικότητα. Φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές εκδοχές μιας πρωτεϊκής σχέσης. Αθήνα: Έννοια Αναφορές (στις σ. 44,60,107, 126, 335, 344) στα: α) Μουρίκη, Α Μεταμορφώσεις της αισθητικής. Αθήνα: Νεφέλη. β) ελλ. μτφρ. των δοκιμίων του Μ. Μερλώ-Ποντύ Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα. Εισαγωγή-μτφρ. Α. Μουρίκη. Αθήνα: Νεφέλη. γ) ελλ. μτφρ. των δοκιμίων του P. Ricoeur Δοκίμια ερμηνευτικής. Εισαγωγήμτφρ. Α. Μουρίκη. Αθήνα: Μορφωτικό Ινστιτούτο Αγροτικής Τράπεζας.

20 6. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ σε εργασίες-δημοσιεύσεις μου: 1. Balasopoulos, Antonis Review of Culture Agonistes: Debating Culture, Rereading Texts (όπου περιλαμβάνεται το κείμενό μου: Post-modernism and the End of Art, σ ). European Journal of American Culture 23 (1): Giorcelli, Cristina (Professor of American Literature at the University of Rome) Review of Culture Agonistes: Debating Culture, Rereading Texts (όπου περιλαμβάνεται το κείμενό μου: Post-modernism and the End of Art, σ ). EAAS Book Reviews (ιστοσελίδα της European Association of American Studies, 3. Σπυροπούλου, Αγγελική «Κρίνοντας το έργο τέχνης. Αισθητική θεωρία και αισθητική αγωγή». Κριτική του Μεταμορφώσεις της αισθητικής της Α. Μουρίκη. Ελευθεροτυπία. Βιβλιοθήκη, 22 Οκτωβρίου 2004, σ Ντόκας, Νίκος και Βασίλης Κ. Καλαμάρας «Φαινομενολογίας εγκώμιον». Κριτική του Σημεία του Μ. Μερλώ-Ποντύ. Ελευθεροτυπία. Βιβλιοθήκη, 18 Μαρτίου [στην παρουσίαση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Επίμετρο του βιβλίου (βλ. Μουρίκη, Α Μια φιλοσοφία της έκφρασης: επιστροφή στη λαλιά -επιστροφή στα ίδια τα πράγματα. Επίμετρο στα Σημεία, του Μ. Μερλώ-Ποντύ, μτφρ.- σημειώσεις Γ. Φαράκλας, Αθήνα: «Βιβλιοπωλείο της Εστίας»)]. 5. Γιαννούλη, Μπέττυ «Θέατρο στην Εκπαίδευση: Δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21 ο αιώνα. Προσεγγίσεις και προβληματισμοί με αφορμή την 5 η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο/Δράμα και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, Μαρτίου 2006». Εκπαίδευση και Θέατρο 7: Αναφορά στην εισήγηση: Μουρίκη Α. και Α. Βάος Αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική αγωγή. Η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο/Δράμα και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, Αθήνα, Μαρτίου 2006.