Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας"

Transcript

1 Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Ξεκινήστε το XAMPP και ξεκινήστε (Start) τις υπηρεσίες: Apache και MySQL Πατήστε το πλήκτρο [Admin] δίπλα στην MySQL και θα ανοίξει το περιβάλλον διαχείρισης των βάσεων δεδομένων phpmyadmin. 1 Δρ.

2 phpmyadmin Αυτό είναι το περιβάλλον διαχείρισης των βάσεων δεδομένων phpmyadmin: Βάσεις Δεδομένων Κεντρική Περιοχή Εργασίας Το phpmyadmin μπορούμε να το ανοίξουμε με δύο τρόπους: a) Μέσα από το XAMPP με το πλήκτρο [Admin] στην υπηρεσία MySQL b) Από οποιονδήποτε browser στη διεύθυνση 2 Δρ.

3 Δημιουργία νέας Βάσης Δεδομένων Σε αυτή την άσκηση θα δημιουργήσουμε μία νέα βάση δεδομένων, με ονομασία lab9data. Στο phpmyadmin πατήστε στην επιλογή [Νέα], που βρίσκεται στο αριστερό μενού, στην κορυφή των βάσεων δεδομένων που υπάρχουν ήδη. Δώστε ως όνομα lab9data και πατήστε το πλήκτρο [Δημιουργία]. Η νέα μας βάση θα πρέπει εμφανιστεί στο αριστερό μενού, και προς το παρόν είναι άδεια. 3 Δρ.

4 Δημιουργία Πίνακα σε μία Βάση Δεδομένων Σε αυτό το βήμα θα δημιουργήσουμε έναν καινούργιο πίνακα με ονομασία users στην βάση δεδομένων lab9data που μόλις δημιουργήσαμε. Τον νέο πίνακα users που θα δημιουργήσουμε θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύουμε τα στοιχεία χρηστών που εγγράφονται σε μία ιστοσελίδα μέσω μίας φόρμας, σαν αυτή που φτιάξαμε στο Εργαστήριο 8. Επομένως, για τον νέο πίνακα θα χρειαστούμε τα ακόλουθα πεδία: id firstname lastname username password gender Το πρώτο πεδίο id θα είναι το Πρωτεύων Κλειδί (Primary Key) του πίνακά μας, και θα έχει τη μορφή ενός ακέραιου αριθμού με αυτόματη αρίθμηση (Auto Increment). Δηλαδή, κάθε νέα εγγραφή στον πίνακα θα παίρνει αυτόματα έναν σειριακό αριθμό, ξεκινώντας από το 1 και αυξανόμενο κάθε φορά. Επομένως οι εγγραφές θα παίρνουν ως κλειδί τις τιμές 1, 2, 3, κλπ. Στην MySQL ο κατάλληλος τύπος για αυτό το κλειδί είναι BIGINT. Τα πεδία firstname, lastname, username και password θα αποθηκεύουν Strings. Στην MySQL ο κατάλληλος τύπος για αυτά τα πεδία είναι VARCHAR, ενώ θα πρέπει να δώσουμε και το μέγιστο μήκος που μπορούν να έχουν αυτά τα πεδία. Για τις ανάγκες αυτής της άσκησης θα δώσουμε μήκος 100 χαρακτήρων. Τέλος, το πεδίο gender θα παίρνει ακέραιες τιμές (1: Άνδρας, 2: Γυναίκα). Στην MySQL ο τύπος λέγεται INT. Επομένως, θα χρειαστούμε συνολικά 6 πεδία. Για να δημιουργήσετε τον νέο πίνακα, θα επιλέξετε αρχικά την νέα βάση δεδομένων που μόλις δημιουργήσαμε (lab9data) στο αριστερό μενού. Στη συνέχεια θα επιλέξετε την καρτέλα [Δομή] η οποία μας εμφανίζει του πίνακες που περιέχει η βάση μας. Προς το παρόν θα είναι άδεια. Στην επιλογή [Δημιουργία πίνακα] θα πρέπει να δώσουμε το όνομα του νέου πίνακα και το πλήθος των πεδίων που θα έχει. Δώστε ως όνομα users και σαν αριθμό στηλών 6, όπως φαίνεται παρακάτω: 4 Δρ.

5 Θα σας εμφανίζει μία φόρμα με 6 θέσεις για να συμπληρώσετε τα χαρακτηριστικά του κάθε πεδίου του πίνακα. Σαν πρώτο πεδίο ορίστε: Όνομα: id Τύπος: BIGINT Ευρετήριο: PRIMARY (εδώ θα σας εμφανίσει ένα popup, απλά πατήστε [Εκτέλεση]) A_I: τσεκάρετε αυτή την επιλογή (σημαίνει Auto Increment Αυτόματη Αύξηση) Μην πειράξετε άλλη ρύθμιση εκτός από αυτές. 5 Δρ.

6 Σαν δεύτερο πεδίο ορίστε: Όνομα: firstname Τύπος: VARCHAR Μήκος/Τιμές: 100 (αυτό είναι το μέγιστο μήκος χαρακτήρων του πεδίου) Μην πειράξετε άλλη ρύθμιση εκτός από αυτές. Με τον ίδιο τρόπο (όπως το firstname) ορίστε και τα πεδία lastname, username και password (δηλαδή VARCHAR 100) Τέλος, ορίστε το έκτο πεδίο: Όνομα: gender Τύπος: INT Μην πειράξετε άλλη ρύθμιση εκτός από αυτές. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα στοιχεία των 6 πεδίων σωστά, πηγαίνετε στο κάτω μέρος της σελίδας και πιέστε το πλήκτρο [Αποθήκευση]. Ο νέος πίνακας θα πρέπει να εμφανιστεί στο αριστερό μενού, κάτω από το όνομα της βάσης μας. Στην καρτέλα [Δομή] φαίνεται η δομή των πεδίων του πίνακα. Θα πρέπει να είναι όπως φαίνεται παρακάτω: 6 Δρ.

7 Στην καρτέλα [Περιήγηση] φαίνονται τα περιεχόμενα του πίνακα (οι γραμμές του). Προς το παρόν ο πίνακάς σας θα είναι άδειος, όπως φαίνεται παρακάτω: Τώρα λοιπόν έχουμε μία βάση δεδομένων και έναν πίνακα στον οποίον είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε εγγραφές. Αυτό θα το κάνουμε από μία φόρμα όπως αυτή που φτιάξαμε στο προηγούμενο εργαστήριο. 7 Δρ.

8 Άσκηση 9a Θυμηθείτε: α) ότι θα σώζετε όλα τα αρχεία των ασκήσεων στον φάκελο C:\xampp\htdocs και β) ότι θα εμφανίζετε τις όλες τις σελίδες (και τις HTML και τις PHP) στον browser σας μέσω της διεύθυνσης αρχείου> Σε αυτή την άσκηση θα σχεδιάσουμε την ίδια φόρμα που φτιάξαμε και στο προηγούμενο εργαστήριο, δηλαδή μία φόρμα που ο χρήστης εισάγει τα παρακάτω στοιχεία: Όνομα Επώνυμο Username Password Retype password Φύλο (Άνδρας ή Γυναίκα) Όροι χρήσης (checkbox συμφωνίας) Θα την δημιουργήσουμε όμως με έναν πολύ πιο δομημένο τρόπο από πλευράς κώδικα. Συγκεκριμένα, θα χωρίσουμε τον κώδικα σε 4 αρχεία, τα εξής: page9.php page9_form.php page9_register.php lab9_library.php Το κεντρικό αρχείο κώδικα θα είναι το page9.php. Στο αρχείο lab9_library.php θα βάλουμε κοινές βοηθητικές συναρτήσεις. Στο αρχείο page9_form.php θα μεταφέρουμε τα κομμάτια του κώδικα που θα τρέχουν για την εμφάνιση της φόρμας στον χρήστη. Τέλος στο αρχείο page9_register.php θα γράψουμε τον κώδικα που θα τρέχει όταν έχουν συμπληρωθεί σωστά όλα τα στοιχεία της φόρμας και ο χρήστης πατήσει το πλήκτρο [Εγγραφή]. Ας φτιάξουμε τα 4 αρχεία. 8 Δρ.

9 Δημιουργήστε το αρχείο lab9_library.php με το παρακάτω περιεχόμενο: <?php function PostValue($key, $emptyvalue){ if (key_exists($key, $_POST)) { $value = $_POST[$key]; } else { $value = $emptyvalue; } return $value; } function ErrorExit($message){ echo "<p>σφάλμα: {$message}</p>\n"; echo "<p><a href=\"page8a.html\">επιστροφή</a></p>\n"; exit; }?> function AddError($message){ global $data_ok, $error_message; $error_message.= "{$message}</br/>\n"; $data_ok = false; } Ο κώδικας είναι ίδιος με τη βιβλιοθήκη που φτιάξαμε στο προηγούμενο εργαστήριο, με μία μόνο αλλαγή. Στην συνάρτηση PostValue προσθέσαμε μία 2η παράμετρο, την $emptyvalue. Αυτή η παράμετρος μας επιτρέπει να ορίζουμε τι τιμή θα μας επιστρέφει η PostValue όταν δεν έχει αποσταλεί η ζητούμενη τιμή από την φόρμα (δεν υπάρχει δηλαδή στον πίνακα $_POST). Αυτό το χρειαζόμαστε ώστε να διαφοροποιήσουμε τη συμπεριφορά της PostValue στις περιπτώσεις των μεταβλητών τύπου String και τις μεταβλητές τύπου Integer. Για τις μεταβλητές τύπου String επιθυμούμε συνήθως να επιστρέφουμε το κενό string "" σε περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί καμία τιμή. Για τις μεταβλητές τύπου Integer συνήθως επιθυμούμε να επιστρέφουμε την τιμή 0 σε περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί καμία τιμή. 9 Δρ.

10 Δημιουργήστε το κεντρικό αρχείο page9.php με το παρακάτω περιεχόμενο: <?php include_once 'lab9_library.php'; $data_ok = false; $error_message = ""; $method = $_SERVER['REQUEST_METHOD']; $firstname = PostValue("firstname", ""); $lastname = PostValue("lastname", ""); $username = PostValue("username", ""); $passwordfirst = PostValue("passwordfirst", ""); $passwordsecond = PostValue("passwordsecond", ""); $gender = PostValue("gender", 0); $agreeterms = PostValue("agreeterms", 0); if ($method == "POST") { //Ο χρήστης υπέβαλε την φόρμα $data_ok = true; //Έλεγχοι ορθότητας των στοιχείων if ($firstname == "") AddError("Δεν γράψατε όνομα!"); if ($lastname == "") AddError("Δεν γράψατε επίθετο!"); if ($username == "") AddError("Δεν γράψατε όνομα χρήστη!"); if ($passwordfirst == "") AddError("Δεν γράψατε password!"); if (strlen($passwordfirst) < 8) AddError("Το password πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες!"); if ($passwordfirst!= $passwordsecond) AddError("Δεν ξαναγράψατε σωστά το password!"); if ($gender == 0) AddError("Δεν επιλέξατε φύλο!"); if ($agreeterms == 0) AddError("Δεν συμφωνήσατε με τους όρους χρήσης!"); }?> <html> <head> <meta charset="utf-8" /> <title>εγγραφή χρήστη</title> </head> <body> <h1>εγγραφή νέου χρήστη</h1> <?php if ($data_ok) { //ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ //ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ page9_register.php include_once 'page9_register.php'; } else { //ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ, //ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ page9_form.php include_once 'page9_form.php'; }?> </body> </html> 10 Δρ.

11 Παρατηρήστε την 2η παράμετρο που δίνουμε στην κλήση της συνάρτηση PostValue. Για τις μεταβλητές $firstname, $lastname, $username, $passwordfirst και $passwordsecond θέλουμε να επιστρέφεται το κενό string "" εάν δεν βρεθεί τιμή. Αντίθετα, για τις μεταβλητές $gender και $agreeterms θέλουμε να επιστρέφεται η τιμή 0 εάν δεν βρεθεί τιμή. Παρατηρήστε ότι αντίστοιχα έχουμε αλλάξει τους ελέγχους για τις τιμές των μεταβλητών τύπου Integer σε if ($gender == 0)... if ($agreeterms == 0)... εφόσον πλέον η τιμή 0 θεωρείται ως κενή. Η σημαντικότερη όμως αλλαγή σε αυτό το αρχείο (σε σχέση με το προηγούμενο εργαστήριο) είναι ότι έχει γίνει πολύ πιο καθαρός και κατανοητός ο κώδικας στο κύριο μέρος της σελίδας, μέσα στο <body> της HTML. Παρατηρήστε ότι πλέον δεν έχουμε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις το ίδιο αρχείο, αλλά έχουμε μία πολύ απλή δομή κώδικα όπως παρακάτω: <?php if ($data_ok) { //ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ //ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ page9_register.php include_once 'page9_register.php'; } else { //ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ, //ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ page9_form.php include_once 'page9_form.php'; }?> Εδώ λοιπόν ελέγχουμε τις δύο διακριτές περιπτώσεις. Εάν όλα τα δεδομένα της φόρμας έχουν συμπληρωθεί σωστά τότε κάνουμε include το αρχείο page9_register.php (για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής). Εάν η φόρμα είναι άδεια ή υπάρχουν σφάλματα, τότε κάνουμε include το αρχείο page9_form.php (το οποίο εμφανίζει την φόρμα στον χρήστη). Στα επόμενα βήματα θα υλοποιήσουμε τα 2 αυτά βοηθητικά αρχεία, στα οποία ουσιαστικά έχουμε μεταφέρει όλον τον αντίστοιχο κώδικα της κάθε περίπτωσης που είχαμε και στο προηγούμενο εργαστήριο. 11 Δρ.

12 Δημιουργήστε το πρώτο βοηθητικό αρχείο page9_form.php με το παρακάτω περιεχόμενο: <p> Εισάγετε τα στοιχεία σας για να εγγραφείτε: </p> <?php if ($error_message!= "") {?> <p> <font color="red"> Σφάλμα!<br/> <?=$error_message?> </font> </p> <?php }?> <form action="page9.php" method="post"> <table> <tr> <th>όνομα</th> <td> <input type="text" name="firstname" value="<?=$firstname?>" /> </td> </tr> <tr> <th>επώνυμο</th> <td> <input type="text" name="lastname" value="<?=$lastname?>" /> </td> </tr> <tr> <th>username</th> <td> <input type="text" name="username" value="<?=$username?>" /> </td> </tr> <tr> <th>password</th> <td> <input type="password" name="passwordfirst" value="<?=$passwordfirst?>" /> </td> </tr> <tr> <th>retype Password</th> <td> <input type="password" name="passwordsecond" value="<?=$passwordsecond?>" /> </td> </tr> <tr> <th>φύλο</th> <td> <input type="radio" name="gender" value="1" <?php if ($gender == "1") echo "checked";?> /> Άνδρας <br/> <input type="radio" name="gender" value="2" <?php if ($gender == "2") echo "checked";?> /> Γυναίκα <br/> </td> </tr> <tr> <th>όροι χρήσης</th> <td> <input type="checkbox" name="agreeterms" value="1" <?php if ($agreeterms == "1") echo "checked";?> /> Συμφωνώ με τους όρους χρήσης </td> </tr> <tr> <td> <a href="page9.php">επαναφορά</a> </td> <td><input type="submit" value="εγγραφή" /></td> </tr> </table> </form> 12 Δρ.

13 Σε αυτό το αρχείο λοιπόν σχηματίζουμε την φόρμα εισαγωγής στοιχείων χρήστη για εγγραφή. Έχουμε τα πεδία Όνομα, Επώνυμο, Username, Password (2 φορές), Φύλο και ειδικό πεδίο για να συμφωνήσει ο χρήστης με τους όρους χρήσης. Προσέξτε ότι το action της φόρμας δείχνει στο κεντρικό αρχείο page9.php. Θυμηθείτε ότι το αρχείο page9_form.php που μόλις φτιάξαμε είναι βοηθητικό αρχείο. Περιέχει ένα μικρό κομμάτι της τελικής σελίδας που εμφανίζουμε στο χρήστη, δεν είναι πλήρης κώδικας. Και δεν θα το προσπελάσουμε ποτέ αυτό το αρχείο άμεσα από τον browser. Από τον browser ως χρήστες επισκεπτόμαστε το κεντρικό αρχείο page9.php, το οποίο εσωτερικά καλεί ένα από τα 2 βοηθητικά αρχεία page9_form.php ή page9_register.php, ανάλογα με την περίπτωση. Το ίδιο δηλαδή που ισχύει και για τη βιβλιοθήκη lab9_library.php. Δημιουργήστε το δεύτερο βοηθητικό αρχείο page9_register.php με το παρακάτω περιεχόμενο: <p> Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς! </p> Προς το παρόν δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι στο προηγούμενο εργαστήριο, απλώς εμφανίζουμε ένα μήνυμα ότι η εγγραφή ολοκληρώθηκε. Εμφανίστε στον browser σας (προσοχή, με και όχι ανοίγοντας το αρχείο!) την σελίδα page9.php και κάνετε διάφορες υποβολές, με έγκυρα και μη-έγκυρα στοιχεία, και επιβεβαιώστε ότι λειτουργεί σωστά, με την ίδια δηλαδή συμπεριφορά που είχε και στο προηγούμενο εργαστήριο. Θα δείτε καλύτερα τη συμπεριφορά της φόρμας εάν συμπληρώνετε ένα πεδίο κάθε φορά και πατάτε αμέσως [Εγγραφή], ώστε να ελέγξετε τα μηνύματα λάθους. 13 Δρ.

14 Άσκηση 9b Σε αυτή την άσκηση θα προσθέσουμε τον κατάλληλο κώδικα ώστε τα στοιχεία που υπέβαλε ο χρήστης μέσω της φόρμα να γραφτούν στην βάση MySQL lab9data και συγκεκριμένα στον πίνακα users. Για το σκοπό αυτό τροποποιήστε το περιεχόμενο του βοηθητικού αρχείου page9_register.php ως εξής: <?php //ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ //ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ $DB_SERVER = "localhost"; $DB_NAME = "lab9data"; $DB_USER = "root"; $DB_PASSWORD = ""; //ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ $dblink = mysqli_connect($db_server, $DB_USER, $DB_PASSWORD, $DB_NAME) or die('unable to connect to database!'); $sql_query = "INSERT INTO `users` (`firstname`, `lastname`, `username`, `password`, `gender`)"; $sql_query.= " VALUES ('{$firstname}', '{$lastname}', '{$username}', '{$passwordfirst}', {$gender})"; mysqli_query($dblink, $sql_query);?> <p> Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς! </p> <p> <a href="page9.php">εγγραφή νέου χρήστη</a> </p> Βλέπετε ότι χρειάζονται πολύ λίγες γραμμές κώδικα για να εισάγουμε τιμές στην βάση δεδομένων. Ο παραπάνω κώδικας PHP αποτελείται ουσιαστικά από 3 βήματα: 1. Σύνδεση με τη βάση δεδομένων 2. Χτίσιμο του κατάλληλου ερωτήματος SQL 3. Εκτέλεση του SQL ερωτήματος Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα αυτά: Σύνδεση με τη βάση δεδομένων Η σύνδεση με τη βάση δεδομένων γίνεται με την κλήση της συνάρτησης mysqli_connect η οποία χρειάζεται 4 παραμέτρους: τη διεύθυνση του MySQL server το όνομα χρήστη για τον MySQL server το password για τον MySQL server το όνομα της Βάσης στην οποία θέλουμε να συνδεθούμε 14 Δρ.

15 Αυτές τις 4 παραμέτρους τις έχουμε ορίσει σε 4 αντίστοιχες μεταβλητές $DB_SERVER, $DB_NAME, $DB_USER και $DB_PASSWORD. Στον MySQL server που μας παρέχει το XAMPP ο default χρήστης λέγεται root και το password είναι κενό. Η διεύθυνση του MySQL server είναι localhost ενώ το όνομα της βάσης μας είναι lab9data. Μετά την εκτέλεσή της, η συνάρτηση mysqli_connect μας επιστρέφει ένα αναγνωριστικό της σύνδεσης που μόλις κάναμε, το οποίο κρατάμε στην μεταβλητή $dblink. Αυτό το $dblink θα το χρησιμοποιούμε στη συνέχεια για να εκτελούμε διάφορες εντολές στη βάση. Χτίσιμο του κατάλληλου ερωτήματος SQL Το SQL ερώτημα που θέλουμε να φτιάξουμε είναι το ερώτημα εισαγωγής δεδομένων, και έχει την γενική μορφή: INSERT `όνομα πίνακα` (`όνομα πεδίου 1`, `όνομα πεδίου 2`, `όνομα πεδίου 3`,...) VALUES ('τιμή string', 'τιμή string', αριθμός, αριθμός,...) Ο κώδικας με τον οποίο το χτίζουμε είναι οι 2 γραμμές: $sql_query = "INSERT INTO `users` (`firstname`, `lastname`, `username`, `password`, `gender`)"; $sql_query.= " VALUES ('{$firstname}', '{$lastname}', '{$username}', '{$passwordfirst}', {$gender})"; Σημειώστε ότι στην MySQL τα ονόματα του πίνακα και των πεδίων τοποθετούνται ανάμεσα σε ανάποδα μονά εισαγωγικά (δηλαδή τον χαρακτήρα ` ). Τα πεδία στα οποία θέλουμε να δώσουμε τιμές μπαίνουν σε μία λίστα ανάμεσα σε παρενθέσεις ακριβώς μετά το όνομα του πίνακα. Οι τιμές που θα δώσουμε σε κάθε πεδίο μπαίνουν μετά τη λέξη VALUES, ανάμεσα σε παρενθέσεις σε μία λίστα, με την ίδια σειρά που γράψαμε και την λίστα των ονομάτων των πεδίων. Ας δούμε τώρα πώς χτίζουμε αυτό το ερώτημα με κώδικα PHP. Καταρχήν το χτίσιμο γίνεται σε 2 βήματα (2 γραμμές κώδικα). Στην πρώτη χτίζουμε το πρώτο μισό του ερωτήματος, και στην δεύτερη γραμμή προσθέτουμε το δεύτερο μισό του SQL ερωτήματος. Η προσθήκη σε ένα ήδη κατασκευασμένο string στην PHP γίνεται με την έκφραση.=. Στην πρώτη λοιπόν γραμμή κώδικα γράφουμε το INSERT INTO, το όνομα του πίνακα και στη συνέχεια δίνουμε τη λίστα των πεδίων που θέλουμε να γράψουμε. Στην δική μας περίπτωση βάζουμε τα πεδία firstname, lastname, username, password και gender. Το πεδίο-κλειδί id δεν χρειάζεται να του δώσουμε εμείς τιμή, διότι θα πάρει αυτόματη αρίθμηση μόνο του. 15 Δρ.

16 Στην δεύτερη γραμμή κώδικα, μετά τη λέξη VALUES, μέσα στην παρένθεση βάζουμε τις τιμές που θέλουμε να δώσουμε στα πεδία. Για τα πεδία firstname, lastname, username και password τις τιμές τις βάζουμε ανάμεσα σε απλά εισαγωγικά, επειδή είναι τύπου VARCHAR. Την τιμή του πεδίου gender την βάζουμε χωρίς μονά εισαγωγικά διότι είναι αριθμητικού τύπου. Εκτέλεση του SQL ερωτήματος Τέλος, αφού έχουμε χτίσει το SQL ερώτημα, το μόνο που μένει είναι να το εκτελέσουμε στην βάση στην οποία συνδεθήκαμε. Έχουμε στη διάθεσή μας το $dblink που είναι το αναγνωριστικό της σύνδεσης με τη βάση. Για να εκτελέσουμε το ερώτημα $sql_query που μόλις φτιάξαμε αρκεί απλώς η εντολή: mysqli_query($dblink, $sql_query); Είμαστε τώρα έτοιμοι να ελέγξουμε ότι ο κώδικάς μας λειτουργεί σωστά. Επισκεφθείτε με τον browser σας (προσοχή, με και όχι ανοίγοντας το αρχείο!) την σελίδα page9.php και αφού συμπληρώσετε πλήρως τα στοιχεία της φόρμας πατήστε το πλήκτρο [Εγγραφή]. Θα πρέπει να εμφανιστεί το μήνυμα επιτυχίας χωρίς σφάλματα. Αν όλα έχουν εκτελεστεί σωστά, θα πρέπει οι τιμές που δώσατε στη φόρμα να έχουν αποθηκευτεί στη βάση ως μία νέα εγγραφή. Για να το επιβεβαιώσετε, πηγαίνετε στο περιβάλλον διαχείρισης του phpmyadmin και επιλέξτε τον πίνακα users στη βάση δεδομένων lab9data. Επιλέξτε την καρέτα [Περιήγηση]. Θα πρέπει να δείτε μία εγγραφή στον πίνακα με τις τιμές που δώσατε, πχ κάτι σαν: 16 Δρ.

17 Άσκηση 9c Τροποποιήστε κατάλληλα τον πίνακα στη βάση και τον κώδικα PHP ώστε η να προσθέσετε στη φόρμα εγγραφής του χρήστη και τα ακόλουθα πεδία: Όνομα μητέρας (string μεγέθους μέχρι 100 χαρακτήρες) Όνομα πατέρα (string μεγέθους μέχρι 100 χαρακτήρες) Αγαπημένο χρώμα (επιλογή από 3 χρώματα) Για να προσθέσετε νέα πεδία στον πίνακα users θα πάτε στην καρτέλα [Δομή] στο περιβάλλον του phpmyadmin και κάτω από την δομή του πίνακα θα δείτε την επιλογή για προσθήκη νέων πεδίων: Εκεί συμπληρώστε πόσα πεδία θέλετε να προσθέσετε και πατήστε το πλήκτρο [Εκτέλεση]. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί μία φόρμα για να ορίσετε τα ονόματα και τους τύπους των νέων πεδίων, ακριβώς ίδια με την φόρμα που συναντήσατε στην αρχή του εργαστηρίου για την δημιουργία του πίνακα users. Αφού δημιουργήσετε τα νέα πεδία στον πίνακα, θα πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες αλλαγές στον κώδικα PHP: Στο αρχείο page9_form.php να προσθέσετε τα νέα πεδία στην φόρμα Στο αρχείο page9.php να προσθέσετε νέες γραμμές στις οποίες θα καλείτε την PostValue για να πάρετε τις τιμές των νέων πεδίων να προσθέσετε τους κατάλληλους ελέγχους ορθότητας των στοιχείων για τα νέα πεδία Στο αρχείο page9_register.php Να προσθέσετε κατάλληλα τα νέα πεδία (τα ονόματά τους και τις τιμές τους) στο SQL ερώτημα 17 Δρ.

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP Εργαστήριο 6 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην γλώσσα PHP και η εξοικείωση των φοιτητών στην χρήση του Web Server για την εξυπηρέτηση σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 7. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 7. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 7 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP.

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP. Εργαστήριο #5 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Θα πρέπει να ξέρετε να εισάγετε ένα βασικό πρόγραμμα PHP μέσα σε μια ιστοσελίδα, τη χρήση της echo και τον χειρισμό απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

databases linux - terminal (linux / windows terminal)

databases linux - terminal (linux / windows terminal) databases linux - terminal (linux / windows terminal) 1) ανοίγουμε την mysql -> $ mysql -u root -p (enter) password (enter) TIP: αν κατά την εντολή αυτή μας γράψει, ERROR 2002 (HY000): Can't connect to

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ Ν.3908/2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.Εγγραφή στο σύστημα...3 2. Είσοδος στο σύστημα...4 3. Υποβολή Αίτησης...6

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 08 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας"

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχική Οθόνη...2 Εγγραφή Χρήστη...3 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages Κακαρόντζας Γεώργιος Διάκριση μεταξύ Web και πλήρους προφίλ Στη Java EE υπάρχει η διάκριση μεταξύ web προφίλ και πλήρους προφίλ. Το Web προφίλ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές»

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές» 2 Ενότητα 5 Φίλτρα & Ερωτήματα 3 4 5.1 Φίλτρα Για να εμφανίσετε επιλεκτικά κάποιες εγγραφές που πληρούν κάποια κριτήρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φιλτράρισμα με βάση την επιλογή, φιλτράρισμα εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Οι φόρμες αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο για τη συλλογή δεδομένων μέσω του World Wide Web (WWW). Επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench To ΜySQL Workbench είναι μία εφαρμογή, με γραφικό περιβάλλον, στην οποία μπορούμε να συντάξουμε και να εκτελέσουμε εντολές SQL. To MySQL Workbench απαιτεί να

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία συναλλασσόμενου στην Γενική Λογιστική και αυτόματη σύνδεση του με λογαριασμό Πελάτη ή Προμηθευτή.

Δημιουργία συναλλασσόμενου στην Γενική Λογιστική και αυτόματη σύνδεση του με λογαριασμό Πελάτη ή Προμηθευτή. Δημιουργία συναλλασσόμενου στην Γενική Λογιστική και αυτόματη σύνδεση του με λογαριασμό Πελάτη ή Προμηθευτή. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους 2014 PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους Καρούσος Νικόλαος Επιστημονικός Συνεργάτης Παρασκευά Σταυρούλα Φοιτήτρια, Εργαστηριακή Βοηθός, τμήμα ΕΠΔΟ Μεσολογγίου 33 Έκδοση 1.1 Πρόλογος... - 2-1. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΕΙ Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο (Θ) Τελική Εξέταση Διδάσκων: Δ. Κοτζίνος Όνοµα: Α.Μ. : Εξάµηνο : Αίθουσα Έδωσα Project

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο

Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο HTML Φόρµες Για να δηµιουργήσουµε µια φόρµα στην οποία θα γράφουν σχόλια ή παρατηρήσεις οι επισκέπτες των σελίδων µας, χρειαζόµαστε την ετικέτα .

Διαβάστε περισσότερα

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο)

TEC610 Δυναμικές Εφαρμογές Διαδικτύου (ΣΤ εξάμηνο) TEC610 (ΣΤ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 5

Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 5 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 5 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής 1. Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

PHP/MySQL και Project

PHP/MySQL και Project PHP/MySQL και Project Μια απλή διαδικτυακή εφαρμογή Γεώργιος Ευαγγελίδης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Σχολή Επιστημών Πληροφορίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Περιεχόμενα PHP (Middle tier) Διαδικτυακές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Web Programming for Dummies

Web Programming for Dummies Web Programming for Dummies Γράψαμε αυτό το tutorial, αφού ολοκληρώσαμε την άσκηση Προγραμματισμού στον Παγκόσμιο Ιστό. Προσπαθήσαμε να γράψουμε γενικά πράγματα που βρήκαμε εμείς μετά από αναζητήσεις.aποφύγαμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου. ΕΣ 516: Τεχνολογίες ιαδικτύου ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στην PHP Περιεχόμενα Περιεχόμενα PHP και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις Παράδειγματα 1 Βιβλιογραφία Ενότητας Βιβλιογραφία [Lane 2004]: Chapter

Διαβάστε περισσότερα

3. Γράψτε μία εντολή που να εμφανίζει π.χ. «Πόσα είναι τα κορίτσια του;» και μία που να εμφανίζει: «Τα κορίτσια του Τζειμς Μποντ είναι 4»

3. Γράψτε μία εντολή που να εμφανίζει π.χ. «Πόσα είναι τα κορίτσια του;» και μία που να εμφανίζει: «Τα κορίτσια του Τζειμς Μποντ είναι 4» 1. Τι φαντάζεστε ότι θα κάνει η παρακάτω εντολή: print("καλημέρα.") εκτελέστε την στο περιβάλλον Python Shell 2. γράψτε μια παρόμοια π.χ. print("το όνομα μου είναι Μποντ.") 3. Γράψτε μία εντολή που να

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube

Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube POWERED BY ACT Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube 1 Version: 01 Μάιος 2017 Περιεχόμενα Εκτέλεση Εγκατάστασης Pylon 3 Pylon Auto-Moto Cube Configuration για Sql Server βάση 5 Εγκατάσταση και Εξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός των Πινάκων μίας Βάσης Δεδομένων

Σχεδιασμός των Πινάκων μίας Βάσης Δεδομένων Σχεδιασμός των Πινάκων μίας Βάσης Δεδομένων 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλογή τύπου δεδομένων και ιδιότητες πεδίων Δημιουργία πινάκων Συσχετισμός πινάκων ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΕΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο #12. Βήμα 1 ο. Βήμα 2 ο. Βήμα 3 ο. Βήμα 4 ο.

Εργαστήριο #12. Βήμα 1 ο. Βήμα 2 ο. Βήμα 3 ο. Βήμα 4 ο. Εργαστήριο #12 Από τα προηγούμενα εργαστήρια: Το εργαστήριο αυτό είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα επειδή όμως ασχολείται με τη γλώσσα JavaScript, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το εισαγωγικό Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-200, Βουρλάκος Μιχαήλ Εργαστηριακός Οδηγός για το μάθημα Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ σε περιβάλλον Microsoft Access Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Άρθρου Αλλαγή Εμφάνισης Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017, Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS A. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Γνωριμία με την ACCESS B. Δημιουργία Πινάκων 1. Εξήγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού URegister για Φοιτητές

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού URegister για Φοιτητές Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού URegister για Φοιτητές Με την ενεργοποίηση του λογαριασμού URegister ο φοιτητής θα αποκτήσει το Όνομα Χρήστη (Username) που του έχει αποδοθεί από την Γραμματεία, και θα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

7 Βήματα για δημιουργία Ιστοτόπου Ιστολογίου

7 Βήματα για δημιουργία Ιστοτόπου Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής 7 Βήματα για δημιουργία Ιστοτόπου Ιστολογίου Τα βήματα δημιουργίας ιστοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράμματα σε ASP που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της διαχείρισης των μαθημάτων.

Τα προγράμματα σε ASP που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της διαχείρισης των μαθημάτων. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Τα προγράμματα σε ASP που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της διαχείρισης των μαθημάτων. Αρχική σελίδα (home.asp)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Κοινών Πόρων

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Κοινών Πόρων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Κοινών Πόρων Έκδοση 1.1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 1. Εισαγωγή και Έξοδος απο το Σύστημα... 4 2. Κουμπί Βοήθεια... 4 3. Μενού Επιλογών...

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 7) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Β Μέρος Δομή Ελέγχου if-elif-else Επαναληπτική Δομή Ελέγχου while Επαναληπτική Δομή Ελέγχου for Αλληλεπίδραση χρήστη-προγράμματος Συναρτήσεις Η δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΑΤΕΙ-Θ. Αρ. Μητρώου: 06/3083

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΑΤΕΙ-Θ. Αρ. Μητρώου: 06/3083 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων για την Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΑΤΕΙ-Θ Του φοιτητή Πετράκη Πυρετζίδη Στέφανου Επιβλέπων καθηγητής Δημήτρης Αχιλ. Δέρβος Αρ. Μητρώου: 06/3083 Θεσσαλονίκη 2015

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~ Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~ Στελιος Σφακιανάκης Εαρινό 2019 Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 1 Ροή Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ενότητα: 11Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Δρ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Ηλεκτρονική Υποβολή των Δηλώσεων Φορολογικής

Οδηγίες για την Ηλεκτρονική Υποβολή των Δηλώσεων Φορολογικής Οδηγίες για την Ηλεκτρονική Υποβολή των Δηλώσεων Φορολογικής Απαλλαγής Γενικά Οι Δηλώσεις Φορολογικής Απαλλαγής του Ν.3299/2004 συμπληρώνονται Ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση LdapAdmin TEMPLATE Version 1 23/6/2017 Περιεχόμενα Ldap Admin... 2 Σύνδεση στον Ldap Server με την χρήση του Ldap Admin... 2 Εισαγωγή Χρήστη τύπου Employee-Affiliate

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 232 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην PHP. ΕΣΔ 232 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας. Περιεχόμενα. Περιεχόμενα ΕΣΔ 232 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας Εισαγωγή στην PHP Περιεχόμενα Περιεχόμενα PHP και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις Παράδειγματα 1 Βιβλιογραφία Ενότητας Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών Οδηγός Υποβολής. Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών Οδηγός Υποβολής. Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 Οδηγός Υποβολής Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών 2012 Εισαγωγή Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, θα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994. Οδηγός Υποβολής. Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994. Οδηγός Υποβολής. Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 Οδηγός Υποβολής Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών 2014 Εισαγωγή Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήσης περιοδικών etwinning

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήσης περιοδικών etwinning Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήσης περιοδικών etwinning Εισαγωγή Η εφαρμογή των περιοδικών etwinning δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς που έχουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας

Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας Εγχειρίδιο Χρήσης ΚΕΠΥΕΣ 1 Περιεχόμενα ` ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ... 3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ... 3 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ... 8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ... 12 Αλλαγή Email...

Διαβάστε περισσότερα

Η Απάντηση. Φύλλο Εργασίας. Μηνύματα

Η Απάντηση. Φύλλο Εργασίας. Μηνύματα Η Απάντηση Φύλλο Εργασίας Στο βιβλίο The Hitchhiker s Guide to the Galaxy, περιγράφεται μια υπερευφυής φυλή η οποία αποφασίζει να φτιάξει έναν υπολογιστή που θα δώσει οριστικά την απάντηση για το νόημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Εγχειρίδιο Χρήσης για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΜΕΛΕΤΗΣ/ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - Ανοικτές διαδικασίες με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή» Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 11 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. Εφαρμογής Αιτήσεων Σίτισης για το ΤΕΙ Αθήνας. Έκδοση 2η

Εγχειρίδιο Χρήσης. Εφαρμογής Αιτήσεων Σίτισης για το ΤΕΙ Αθήνας. Έκδοση 2η Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Αιτήσεων Σίτισης για το ΤΕΙ Αθήνας Έκδοση 2η Περιεχόμενα Γενικά... 3 Ρόλος «Φοιτητή»... 3 Login... 3 Δημιουργία Αίτησης... 5 Επεξεργασία / Συμπλήρωση Αίτησης... 5 Υποβολή Αίτησης...

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ( accounts)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ( accounts) ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ (email accounts) (v. 0.7 : 14/05/2015) Εισαγωγή Σας ευχαριστούμε που προτιμήσατε την Simple S&A Solutions για την παροχή υπηρεσιών Internet.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python. 1η Ομάδα Ασκήσεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python. 1η Ομάδα Ασκήσεων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python 1η Ομάδα Ασκήσεων Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων IDLE - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων Python - Εισαγωγικά προγράμματα / print / μεταβλητές / input

Διαβάστε περισσότερα

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα.

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ PHP Τι θα μάθουμε; Να καταλάβουμε τι είναι η PHP και πώς δουλεύουν τα PHP scripts Τι χρειάζεται για να ξεκινήσουμε με την PHP Να δημιουργήσουμε και να τρέξουμε ένα απλό script HTML PHP Η

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εργαστήριο 1. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Ακαδημαϊκό Έτος Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος

Βάσεις Δεδομένων. Εργαστήριο 1. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Ακαδημαϊκό Έτος Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο 1 Διαφάνεια 1 Πώς να δημιουργήσω ένα νέο πίνακα στην ACCESS, όταν έχω την αντίστοιχη οντότητα; Ας υποθέσουμε ότι έχουμε την οντότητα φοιτητής, με ιδιότητες (γνωρίσματα), όπως

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία εγγραφής σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης

Διαδικασία εγγραφής σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Διαδικασία εγγραφής σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης http://epaggelmatikimathisi.pi.ac.cy Για την εγγραφή του σχολείου στην Ηλεκτρονική Πύλη Επαγγελματικής Μάθησης ακολουθούνται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Change Reference

Γενικά. Change Reference ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ Date Change Reference 27-06-2001 Αρχικό 17-09-2001 Προσθήκες Διαχωρισμός των σεναρίων σε αγορές και πωλήσεις Μεταβλητή ADDWHERE για σενάρια μαζικών μετασχηματισμών 24-09-2001 Προσθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας υπολογισμού και αυτόματης υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.1 2012 Τμήμα Οργάνωσης & Πληροφορικής - 1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Απλά, γρήγορα, σωστά ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Απλά, γρήγορα, σωστά ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 26-2-2010 Κεντρική σελίδα επιλογής εταιρείας και προϊόντων Εµφάνιση λίστας µε αποθηκευµένες αιτήσεις ή προσφορές Αλλαγή του username και password και άλλων στοιχείων Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Κωδικού URegister για Νεοεισαχθέντες Φοιτητές

Ανάκτηση Κωδικού URegister για Νεοεισαχθέντες Φοιτητές Ανάκτηση Κωδικού URegister για Νεοεισαχθέντες Φοιτητές H Υπηρεσία Διαχείρισης Kωδικού χρήστη σας παρέχει τη δυνατότητα Ανάκτησης του Κωδικού και Αλλαγής του Κωδικού σας με ασφαλή τρόπο σε περίπτωση που

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην C. Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C

Εισαγωγή στην C. Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C Εισαγωγή στην C Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C Τµήµα Α Με την εντολή include συµπεριλαµβάνω στο πρόγραµµα τα πρότυπα των συναρτήσεων εισόδου/εξόδου της C.Το αρχείο κεφαλίδας stdio.h είναι ένας κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

SQL Τύποι Δεδομένων Δημιουργία Πίνακα Παράδειγμα.. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (1)

SQL Τύποι Δεδομένων Δημιουργία Πίνακα Παράδειγμα.. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (1) Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγή στη My (1) Η (Structured Query Language) είναι μια πλήρης γλώσσα Βάσεων Δεδομενων Είναι δομημένη σε βάσεις που περιέχουν πίνακες Οι πίνακες αποτελούνται από γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994. Οδηγός Υποβολής

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994. Οδηγός Υποβολής Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 Οδηγός Υποβολής Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τo Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (μερικής φοίτησης) Διετούς

Διαβάστε περισσότερα