όπως αυτές των Piaget, Bruner, Vygotsky, Halliday.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "όπως αυτές των Piaget, Bruner, Vygotsky, Halliday."

Transcript

1 O ΓPAMMATIΣMOΣ ΣTHN ΠPΩTH ΣXOΛIKH HΛIKIA Στελλάκης Nεκτάριος Yπ. ιδ. Π.T.N. Παν. Πατρών Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών, Παν. Πατρών. Από τις σηµειώσεις του µαθήµατος: «ιδακτική της Γλώσσας Ι» 1. Eισαγωγή εν χρειάζεται να τονιστεί ο καθοριστικός ρόλος που η ανάγνωση και η γραφή παίζουν στην προσωπική ανάπτυξη κάθε ατόµου αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό πρωταρχικός σκοπός κάθε εκπαιδευτικού συστήµατος είναι να καταστήσει τους µαθητές εγγράµµατους, δηλαδή να τους παράσχει όλα τα απαιτούµενα εφόδια που θα τους κάνουν ικανούς να παίρνουν µέρος ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Tο πρόσφατο ενδιαφέρον για το γραµµατισµό σε ολόκληρο τον κόσµο, και ειδικότερα για τον πρώιµο γραµµατισµό, είναι ενδεικτικό της σηµασίας που η σύγχρονη κοινωνία στην αρχή της τρίτης χιλιετίας αποδίδει σε αυτόν. Eρευνητές από διάφορα επιστηµονικά πεδία, µεταξύ άλλων γλωσσολόγοι, παιδαγωγοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, ασχολούνται µε τον τρόπο που τα παιδιά κατακτούν τις δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και είναι τεράστιος ο όγκος της σχετικής βιβλιογραφίας που είδε το φως της δηµοσιότητος τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου. Σκοπός µας είναι να περιγράψουµε τις κυριότερες επιστηµονικές προσεγγίσεις και τα νέα ερευνητικά δεδοµένα, καθώς και να αποσαφηνίσει τους σχετικούς µε το θέµα επιστηµονικούς όρους προκειµένου να δοθούν στον αναγνώστη τα απαραίτητα εφοδία και κίνητρα να ανατρέξει ο ίδιος στη σχετική βιβλιογραφία. Tο τελευταίο τέταρτο του παρελθόντος αιώνος επήλθε µια ριζική αλλαγή στην αντίληψή µας για το πώς τα παιδιά µαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλαγή που επέβαλλε και την προσαρµογή στα νέα ερευνητικά δεδοµένα των αναλυτικών προγραµµάτων όσον αφορά τη γλώσσα στο πρώτο σχολείο (νηπιαγωγείο) (Πρόγραµµα Σπουδών της Nεοελληνικής Γλώσσας για την προ- ηµοτική Eκπαίδευση-Nηπιαγωγείο Yπ. Aπ. Γ1/58, ΦEK 93/τ.B / 1999). Έως πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι τα παιδιά έπρεπε να φτάσουν σε µια συγκεκριµένη ηλικία, η οποία συνήθως ταυτιζόταν µε την είσοδο στο δηµοτικό σχολείο, προκειµένου να µπορούν να µάθουν «να διαβάζουν και να γράφουν». Για να βοηθηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας προς το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε ένα corpus «προαναγνωστικών και προγραφικών» δεξιοτήτων που υποτίθεται θα

2 βοηθούσαν τα παιδιά στο ξεπέρασµα των δυσκολιών ανάγνωσης και γραφής (θεωρία αναγνωστικής ετοιµότητας reading readiness). Οι δεξιότητες αυτές αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη οπτικών και ακουστικών διακρίσεων, περιγραφή εικόνων, κίνηση του βλέµµατος από αριστερά προς τα δεξιά, οπτικοακουστικό συντονισµό, λεπτή κινητικότητα, διάκριση δεξιού αριστερού και έλεγχο της κίνησης στο χώρο (Miller, 2000). Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, που εντασσσόταν στο µπιχεβιοριστικό µοντέλο, το παιδί δεν ήταν παρά ένας παθητικός αποδέκτης των όσων διδάσκεται από τους ενήλικες. Η µάθηση της γλώσσας, προφορικής και γραπτής, ερµηνευόταν ως απλή µίµηση και οικειοποίηση της γλώσσας του ενηλίκου που λειτουργούσε ως µοντέλο. H εκµάθηση της γραφής και της ανάγνωσης αντιµετωπίζονταν ως δεξιότητες κωδικοποίησης ή αποκωδικοποίησης, η διδασκαλία των οποίων ακολουθούσε µια προδιαγεγραµµένη πορεία, που έδινε έµφαση στη µορφή και όχι στην χρήση, στη εκµάθηση κανόνων και όχι στην επικοινωνία. Aς αναλογιστούµε σε αυτό το σηµείο πόσο επηρέασε η θεωρία της «αναγνωστικής ετοιµότητας» τη θεσµοθετηµένη υποβάθµιση του πρώτου σχολείου (νηπιαγωγείου) στην προ-σχολική ή προ-δηµοτική εκπαίδευση και στον µη υποχρεωτικό του χαρακτήρα για όλα τα παιδιά. H ίδια η λέξη νήπιο (στερητικό νη + έπος) υποννοεί άλλωστε το γλωσσικό έλλειµµα του παιδιού αυτής της ηλικίας. H κριτική του Chomsky (1959) στον Skinner και η ανάπτυξη της δικής του γλωσσολογικής θεωρίας (1965) έδειξαν ότι η µάθηση της γλώσσας απαιτεί την ενεργό συµµετοχή του παιδιού, που δεν µιµείται µόνο τα γλωσσικά πρότυπα των ενηλίκων, αλλά δοκιµάζει, βελτιώνει, αναδοµεί το λόγο. Tην οικοδόµηση της γνώσης από το ίδιο το παιδί υποστηρίζουν και άλλες γνωστικές ή γλωσσολογικές θεωρίες, όπως αυτές των Piaget, Bruner, Vygotsky, Halliday. Yπό το φως των νέων αυτών θεωριών η µάθηση της ανάγνωσης και της γραφής από παιδιά προσχολικής ηλικίας έτυχε ευρείας µελέτης σε όλο το δυτικό κόσµο τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, ανέδειξε το ρόλο του παιδιού ως ενεργού υποκειµένου στη µάθηση, φώτισε το ρόλο που το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον παίζουν σε αυτή τη µάθηση και υπέδειξε νέους τρόπους διδασκαλίας. Tο σηµαντικότερο κατά τη γνώµη µας επίτευγµα είναι ότι το ίδιο το παιδί αναδεικνύεται ως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας στη µάθηση και ότι το ενδιαφέρον µετακινείται στο πώς και δεν περιορίζεται στο τι µαθαίνει το παιδί.

3 2. Aναδυόµενος γραµµατισµός Aναφορικά µε τον όρο «γραµµατισµός» (ή αλφαβητισµός - literacy) έχουν διατυπωθεί πάµπολλοι ορισµοί. Συνήθως αναφέρεται σε τέσσερις αµοιβαία υποστηριζόµενες διαδικασίες: την ανάγνωση, τη γραφή, την οµιλία και την ακοή. Tελευταία έχει προστεθεί και µια πέµπτη διαδικασία, η θέαση, η οποία αναφέρεται στο µήνυµα που µεταφέρεται µε οπτικό τρόπο, και επιβλήθηκε από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη των πολυµέσων (Soderman et al., 1999). Mε τον όρο γραµµατισµό υποννοείται κάτι πολύ ευρύτερο από την γραπτή γλώσσα ως µορφική απεικόνιση ενός κώδικα µόνο. H γραπτή γλώσσα αντιµετωπίζεται ως µια µορφή της συνολικής γλώσσας, που προκαλεί για την ανακάλυψη των λειτουργιών της. Γραµµατισµός σηµαίνει χρησιµοποιώ γλωσσολογικές, γνωστικές και κοινωνικές στρατηγικές προκειµένου να αντλήσω νόηµα από ένα κείµενο που διαβάζω ή να προσδώσω νόηµα σε ένα κείµενο που γράφω. O όρος «αναδυόµενος γραµµατισµός» (emergent literacy) πρωτοχρησιµοποιήθηκε στη διδακτορική διατριβή της Clay το 1966, και έκτοτε επικράτησε ως ο καταλληλότερος για να εκφράσει τις συµπεριφορές των παιδιών προσχολικής ηλικίας που διερευνούν τις λειτουργίες της γραφής και της ανάγνωσης και ταυτόχρονα αναπτύσσουν τη γνώση τους για αυτές (Sulzby, 1991). Mε τον όρο αυτό τονίζεται η διαδικασία µάθησης της γραφής και της ανάγνωσης, που ξεκινά πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού, υποννοείται το αλληλένδετο των συµπεριφορών ανάγνωσης και γραφής και δίνεται έµφαση στον κοινωνικό-οικοδοµιστικό χαρακτήρα αυτής της µάθησης. Eκτός των παραπάνω, η έρευνα έκτοτε οδήγησε στα εξής γενικά συµπεράσµατα (αντλήθηκαν από το Miller, 2000): 1. Ο γραµµατισµός ξεκινά σε πολύ µικρή ηλικία και αναπτύσσεται µε το ρυθµό και µε τον τρόπο που κάθε παιδί επιλέγει. 2. Tα περισσότερα παιδιά που µεγαλώνουν σε µια κοινωνία που κατακλύζεται από τον έντυπο λόγο αρχίζουν να διαβάζουν και να γράφουν µε κάποιο τρόπο πριν την εισαγωγή τους στο σχολείο. 3. H προφορική γλώσσα αρχικά λειτουργεί ως πρόδροµος του γραµµατισµού και αργότερα ως µέσο ενδυνάµωσής του. 4. Tα σκαριφήµατα, η γραφή τυχαίων γραµµάτων και η επινοηµένη γραφή θεωρούνται πολύτιµοι τρόποι γραφής.

4 5. O γραµµατισµός αναπτύσσεται καλύτερα σε αυθόρµητες καταστάσεις καθηµερινότητας από ό,τι σε φτιαχτές καταστάσεις στο σχολείο ή το σπίτι. 6. Η καθηµερινή ανάγνωση από τη βρεφική ηλικία βοηθά στη µάθηση της γραφής και της ανάγνωσης. 7. Η µάθηση της ανάγνωσης και της γραφής είναι ένας σύνθετος σκοπός που απαιτεί εργασία και ενέργεια από τα παιδιά. 8. Η µάθηση της ανάγνωσης και της γραφής απαιτεί πολύ χρόνο. 9. Tο παιδί χρειάζεται γεµάτες νόηµα εµπειρίες για να µάθει να διαβάζει και να γράφει. 3. Oι ρίζες του γραµµατισµού Oι ρίζες της µάθησης της γραφής και της ανάγνωσης βρίσκονται στη µάθηση της προφορικής γλώσσας. Aς δούµε, όµως, αναλυτικότερα αυτή τη θέση. Σύµφωνα µε τον Halliday (1973) η εκµάθηση της µητρικής γλώσσας ισοδυναµεί πρωτίστως µε την µάθηση του νοήµατος. Mέσω αυτής της µάθησης προσλαµβάνονται έµµεσα και τα φωνολογικά ή γραµµατικά χαρακτηριστικά της γλώσσας. Mέσα από επικοινωνιακές πράξεις, ως παραγωγός ή λήπτης, το παιδί αναπτύσσει τη γλώσσα χωρίς να εστιάζει την προσοχή του στη γλώσσα αυτή καθαυτή. Mέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον και για να ικανοποιήσει συγκεκριµένες του ανάγκες το παιδί µαθαίνει πώς να χρησιµοποιεί τη γλώσσα. Eάν η γλώσσα δεν συνδεόταν µε κοινωνικές λειτουργίες, τότε το παιδί δεν θα µπορούσε να µάθει να µιλά. Oι γονείς λειτουργούν ως καθοδηγητές και η υποστήριξη που προσφέρουν στο παιδί τους δεν αποσκοπεί πρωτίστως στην κατάκτηση µεταγλωσσικών ικανοτήτων. Για παράδειγµα, όταν οι γονείς ζητούν από το παιδί τους να κλείσει το µάτι του και αυτό το κάνει, ο ενθουσιασµός τους ελάχιστα αφορά την κατανόηση της εντολής. Xαίρονται, µάλλον, γιατί το παιδί έχει µάθει να κάνει τη συγκεκριµένη πράξη. Έτσι, και όταν παίζουν µε τα παιδιά τους οι γονείς εστιάζουν στη χαρά που αντλούν από αυτή τη δραστηριότητα και ελάχιστα στην εκµάθηση των κανόνων. Συµπερασµατικά, βλέπουµε ότι το παιδί παίζει τον σηµαντικότερο ρόλο στην εκµάθηση της προφορικής γλώσσας, που πραγµατοποιείται µε τη στήριξη των γονέων µεν, αλλά κυρίως µε τη διερεύνηση από το ίδιο το παιδί της γλώσσας του περιβάλλοντος. Το παιδί µαθαίνει την προφορική γλώσσα για να κατανοήσει τον κόσµο που το περιβάλλει, να καθορίσει τον προσωπικό του χώρο µέσα από µια γλωσσικά ολιστική διαδικασία, που ελάχιστη σηµασία έχουν οι επιµέρους γλωσσικές δοµές.

5 Αν δούµε την εκµάθηση της γλώσσας σαν µια διαδικασία ανακάλυψης του νοήµατος, δεν µας είναι δύσκολο να ανακαλύψουµε τη σχέση που υπάρχει ανάµεσα στην προφορική και γραπτή γλώσσα. H γραπτή γλώσσα, όπως ακριβώς και η προφορική, υπάρχει για να δηµιουργούνται νοήµατα και να πραγµατοποιείται η επικοινωνία µεταξύ των ανθρώπων. Kαι οι δύο µορφές της γλώσσας άλλωστε αποτελούν κοινωνικά συµβάντα. Eίναι περιττό να αναλύσουµε το πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος κατακλύζεται από τον έντυπο λόγο. Eίναι πολλές οι έρευνες που έχουν γίνει ακόµη και σε χαµηλά µορφωτικά κοινωνικά στρώµατα (Goodman, 1984; Anderson & Stokes, 1984; Dorsey-Gaines 1988; Delgado-Gaitan; 1987; Fitzgerald, Spiegel & Cunningham, 1991; Ortiz, 1992), που δείχνουν ότι η ποσότητα έκθεσης στον έντυπο λόγο των παιδιών που προέρχονται από αυτά είναι αξιοσηµείωτη και δεν µπορεί σε καµιά περίπτωση να παραγνωριστεί. Σε κάθε περίπτωση τα συµβάντα που περιλαµβάνουν δραστηριότητες γραφής και ανάγνωσης στο οικογενειακό περιβάλλον αποτελούν µέρος µιας ενέργειας πολύ πλατύτερης και συχνά παραγνωρίζονται και από τα ίδια τα υποκείµενα που την πραγµατοποιούν (Schieffelin & Cochran-Smith, 1984; Anderson & Stokes, 1984). Το ότι οι δραστηριότητες γραµµατισµού αποτελούν µέρος µιας ευρύτερης δραστηριότητας διαπιστώνεται και στα παιχνίδια των παιδιών. Tα παιδιά διαβάζουν βιβλία για δική τους ευχαρίστηση µόνα τους ή διαβάζουν σε άλλους, γράφουν κλήσεις, παραγγελίες σε εστιατόρια, λίστες µε ψώνια κ. ά. (Bissex, 1980; Heath, 1983; Kammler, 1984; Hall et al. 1986). Bλέπουµε, λοιπόν, ότι οι ρίζες του γραµµατισµού βρίσκονται στο σπίτι, µε τους γονείς να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διερεύνηση που κάνει το παιδί προκειµένου να κατανοήσει τις λειτουργίες του. 4. Πώς τα παιδιά µαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν Όπως αναφέρθηκε προηγουµένως η πορεία µάθησης της γραφής και της ανάγνωσης αρχίζει όταν το παιδί πρωτοπιάνει ένα βιβλίο στα χέρια του ή χαράζει µε το µολύβι το πρώτο του σκαρίφηµα σε µια λευκή σελίδα. Πρώτος σηµαντικός σταθµός στο ταξίδι αυτό αποτελεί η συνειδητοποίηση από το παιδί ότι ο γραπτός λόγος περιέχει νόηµα και εποµένως πρέπει να βρεί τρόπο να το αντλήσει (Goodman, 1986). Όλες οι συµπεριφορές που υιοθετούνται από τα παιδιά προς αυτό το σκοπό πρέπει να θεωρούνται γνήσιες αναγνωστικές ή γραφικές πράξεις (Γιαννικοπούλου, 1998) και αποτελούν πολύτιµα στοιχεία για τον τρόπο οικοδόµησης της γνώσης του γραµµατισµού. Mέσα από αναγνωστικές πράξεις τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν

6 ένα ευρύ φάσµα γνώσεων για το πώς διαβάζουµε στη ύση. Η Clay (1985) αναφέρει τις κυριότερες από αυτές: ιαβάζουµε το κείµενο και όχι την εικόνα ( κατακτάται γύρω στα τέσσερα χρόνια - Goodman,1986; Hiebert, 1981; Ferreiro & Teberosky, 1982) ιαβάζουµε από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω Στο γραπτό κείµενο οι λέξεις ξεχωρίζονται µεταξύ τους (λόγω της ροής του προφορικού λόγου αποκτάται δύσκολα, αλλά το να κατανοήσουν ότι οι λέξεις λειτουργούν ως αυτόνοµες γλωσσικές µονάδες, θα τα διευκολύνει στο να αντιληφθούν πώς λειτουργεί ο γραπτός λόγος Adams, 1990) Aναγνώριση των γραµµάτων και διάκρισή τους σε κεφαλαία και πεζά Ένα βιβλίο έχει αρχή και τέλος Aναγνώριση βασικών σηµείων στίξης, τελείας, κόµµατος και ερωτηµατικού. Kατά τους Garton & Pratt (1989) η κατανόηση της λειτουργίας των σηµείων στίξης προϋποθέτει την κατανόηση της δοµής της γραπτής γλώσσας, που επηρεάζεται από την έκθεση του παιδιού σε γραπτά κείµενα (αναφ. στο Tάφα, 2001) Θα ήταν παράλειψη εάν σε αυτό το σηµείο δεν αναφερόµαστε στην «τεχνική» γλώσσα της ανάγνωσης. Όροι όπως τίτλος, σελίδα, πρόταση είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές από τα παιδιά ακόµη και του δηµοτικού σχολείου (Bαρνάβα Σκούρα, 1994; Παντελιάδου & Xεππάκη, 1995), η γνώση τους όµως βοηθάει σηµαντικά την κατανόηση της λειτουργίας του έντυπου λόγου. H πορεία προς την κατάκτηση του γραµµατισµού γίνεται ιδιαίτερα αισθητή εάν εξετάσουµε πρώιµα γραπτά παιδιών που δεν έχουν διδαχτεί πώς να γράφουν στο σχολείο. H Clay (1975) διατύπωσε µια σειρά από δεκατρείς αρχές που µπορούν να διερευνηθούν σε αυτά τα γραπτά. Eκτός από τη διάταξη της σελίδας και τα κενά ανάµεσα στις λέξεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι κυριότερες αρχές είναι: Kάθε σύµβολο µεταφέρει ένα µήνυµα. Το παιδί γνωρίζει πως κάθε σύµβολο αντιπροσωπεύει κάτι. Έτσι µπορεί να γράψει σε ένα βενζινάδικο που έχει ζωγραφίσει τα αρχικά BP ή να υπογράψει τη ζωγραφιά του µε το αρχικό γράµµα του ονόµατός του. Kάθε γραπτό µεταφέρει ένα µήνυµα. Το παιδί κατανοεί ότι το γραπτό µεταφέρει ένα µήνυµα και γι αυτό το διαβάζει αν του ζητηθεί.

7 H παραγωγή καθρεπτικών γραπτών. Tο παιδί γράφει από δεξιά, αλλάζοντας τη φορά των γραµµάτων. H αρχή της ανακάλυψης. Tο παιδί πειραµατίζεται µε τα γράµµατα που ξέρει για να παράγει νέα, π.χ. Λ-A, T-Π, ν-n. H αρχή της γενίκευσης. Tο παιδί γνωρίζει ότι όλες οι λέξεις γράφονται µε ένα σταθερό σύνολο γραµµάτων, π.ψ. στα ελληνικά µε τα 24 γράµµατα του αλφαβήτου. Έτσι χρησιµοποιεί τα γράµµατα που ξέρει µε διαφορετική σειρά για να παραγάγει νέες λέξεις. H αρχή της ευελιξίας. Tα παιδιά δεν περιορίζονται στα αποδεκτά σύµβολα, αλλά περιλαµβάνουν στο γραπτό τους και διάφορα άλλα σύµβολα (αριθµούς, σήµατα τροχαίας, καρδούλες). Oι αρχές αυτές δεν αποτελούν στάδια (Clay, 1975), απλώς περιγράφουν τι κάνει ο πρώιµος συγγραφέας. Παρότι η Clay (1975) αρνείται την ύπαρξη εξελικτικών σταδίων στην κατάκτηση του γραµµατισµού, κάποιοι ερευνητές προσπάθησαν να την περιγράψουν και µε αυτόν τον τρόπο. Για λόγους οικονοµίας χώρου θα προσπαθήσουµε να εστιάσουµε στα κοινά σηµεία των κυριότερων µοντέλων ( Gentry, 1982; Frith, 1985; Temple κ.ά., 1993) αποφεύγοντας έτσι την ανάλυση των διαφορών τους, που δεν αφορά τους σκοπούς αυτού του κειµένου. 1. Προεπικοινωνιακό, προφωνηµικό ή λογογραφικό στάδιο. Tα παιδιά αναγνωρίζουν λέξεις του περιβάλλοντος, όπως λογότυπα, ονόµατα ή άλλες πολύ οικείες λέξεις, η εικόνα των οποίων έχει εντυπωθεί καλά στη µνήµη τους. Γράφουν µε ορνιθοσκαλίσµατα (scribbles), ψευδογράµµατα ή αποδεκτά γράµµατα γραµµένα µε τυχαίο τρόπο. Aκόµη κι αν ξέρουν να γράφουν το όνοµά τους, το κάνουν αποτυπώνοντας στο χαρτί µια σειρά από γράµµατα που έχουν αποµνηµονεύσει. 2. Aλφαβητικό ή φωνητικό στάδιο. Σε αυτό το στάδιο τα παιδιά έχουν αρχίσει να αντιλαµβάνονται ότι τα γράµµατα αντιπροσωπεύουν ήχους της προφορικής γλώσσας και όταν διαβάζουν προσπαθούν να συλλαβίσουν τη λέξη, ενώ όταν γράφουν, ακόµη κι αν παραλείπουν ή αντικαθιστούν ήχους των λέξεων, είναι εµφανής η προσπάθειά τους να αποτυπώσουν στο χαρτί τους ήχους της προφορικής γλώσσας.

8 3. Oρθογραφικό στάδιο. Σε αυτό το στάδιο το παιδί µπορεί να χαρακτηριστεί ικανός αναγνώστης ή συγγραφέας. Συνήθως φτάνει µετά την είσοδό του στο δηµοτικό σχολείο και την τυπική διδασκαλία της γραφής και της ανάγνωσης. Aπό τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κατάκτηση του γραµµατισµού είναι µια µακρά διαδικασία, που αρχίζει πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού και χρειάζεται πολύ δηµιουργικότητα, πειραµατισµός, αλληλεπίδραση µε τον έντυπο λόγο του περιβάλλοντος, εξοικείωση µε τα µέσα γραφής, προβληµατισµό για την ίδια τη γλώσσα και τη λειτουργία της για να µπορέσει να επιτευχθεί. 5. Φωνηµική επίγνωση Τη µετάβαση από το αρχικό στάδιο γραµµατισµού (προφωνηµικό) στο επόµενο (φωνηµικό) σηµατοδοτεί η επίγνωση από µέρους του παιδιού ότι τα γράµµατα αντιπροσωπεύουν ήχους της προφορικής γλώσσας (φωνηµική επίγνωση). Η ικανότητα αυτή είναι αποτέλεσµα µιας µακροχρόνιας εξοικείωσης µε τον έντυπο λόγο του περιβάλλοντος και αναζήτησης των κανόνων που τον διέπουν και ολοκληρώνεται αφού το παιδί έχει διδαχτεί στο δηµοτικό ανάγνωση και γραφή. Η φωνηµική επίγνωση µπορεί να οριστεί ως η ικανότητα χειρισµού µονάδων της προφορικής γλώσσας µικρότερων από τη συλλαβή (φωνήµατα). Για παράδειγµα η λέξη «γάτα» έχει δύο συλλαβές, «γα» και «τα» και τέσσερα φωνήµατα «γ-α-τ-α». Στα αλφαβητικά συστήµατα γραφής, όπως το ελληνικό, η ικανότητα αυτή είναι κεφαλαιώδους σηµασίας για την κατάκτηση του γραµµατισµού γιατί τα γράµµατα αντιστοιχούν σε φωνήµατα. Η αντιστοιχία βέβαια αυτή δεν είναι πάντα σταθερή γιατί για παράδειγµα το φώνηµα /ο/ αντιστοιχεί σε δύο γράµµατα (ο, ω), το /ι/ σε τρία (ι,η,υ) και τρεις συνδυασµούς γραµµάτων (οι, ει, υι), για το φώνηµα /ου/ δεν υπάρχει αντίστοιχο γράµµα, ενώ για τα δύο φωνήµατα /κς/ ένα γράµµα, ξ. Παρόλες, πάντως αυτές τις εξαιρέσεις, ο βασικός κανόνας της γραπτής γλώσσας µας είναι ότι τα γράµµατα αντιστοιχούν σε φωνήµατα. Ένας πραγµατικά τεράστιος όγκος ερευνών που έχουν πραγµατοποιηθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς έχει δείξει πως υπάρχει εντονότατη σχέση µεταξύ της φωνηµικής επίγνωσης και της µάθησης της ανάγνωσης. Αυτό συµβαίνει γιατί, όπως υποστηρίζει η Κατή (1992, ), «η µάθηση της ανάγνωσης και της γραφής έχει άµεση σχέση µε τις φωνολογικές γνώσεις των παιδιών και, κυρίως, µε τις συνειδητές γνώσεις για την κατάτµηση των γλωσσικών µονάδων µε σηµασία, που είναι οι λέξεις και οι φράσεις, σε µονάδες χωρίς αυτοδύναµη σηµασία, που είναι τα φωνήµατα». Για

9 να µπορέσουν τα παιδιά να γράψουν ή να διαβάσουν µια λέξη, πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν τα φωνήµατα που την απαρτίζουν και να τα ταυτίσουν µε τα αντίστοιχα γραφήµατα. Η διάσπαση της λέξης σε φωνήµατα είναι µια αρκετά δύσκολη ικανότητα για τα παιδιά, που συνήθως έχουν στραµµένη την προσοχή τους στο νόηµα της λέξης. Ο συνειδητός χειρισµός και έλεγχος της φωνολογικής δοµής της γλώσσας αρχίζει γύρω στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων πρώτα από τις µεγαλύτερες γλωσσικές µονάδες, όπως η λέξη ή η συλλαβή, και µόνο αργότερα επεκτείνεται και προς τις µικρότερες, τα φωνήµατα. Η ικανότητα φωνηµικής κατάτµησης της λέξης φαίνεται να είναι ο καλύτερος δείκτης πρόγνωσης για τη µετέπειτα αναγνωστική και ορθογραφική ικανότητα. Η έρευνα έχει δείξει πως όσα παιδιά πριν πάνε στο δηµοτικό σχολείο µπορούν να αναλύσουν τον προφορικό λόγο στις φωνηµικές µονάδες που τον απαρτίζουν υπερέχουν στην εκµάθηση της γραφής και της ανάγνωσης από εκείνα που δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Στην Ελλάδα έρευνες για το θέµα αυτό έχουν κάνει οι Παπούλια-Τζελέπη (1997), Τάφα κ.ά. (1998), Παντελιάδου κ.ά. (1998, 2000), Πόρποδας, (1998, 1999), οι οποίες έδειξαν ότι τα παιδιά µε ικανότητα φωνηµικής κατάτµησης στην προσχολική ηλικία µάθαιναν ευχερέστερα ανάγνωση και γραφή στο δηµοτικό. Οι δραστηριότητες που ενισχύουν την φωνηµική επίγνωση στην προσχολική ηλικία καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα στόχων. Ξεκινώντας από τη συνειδητοποίηση της έννοιας λέξης και συλλαβής καταλήγουµε στην έννοια φώνηµα, που είναι και αυτή µε τη µεγαλύτερη σηµασία. Θα πρέπει να αναγνωρίζουµε πόσες λέξεις περιέχει µια φράση, από πόσες και ποιες µια σύνθετη (αγριο αχλαδο - πορτοκαλο µανταρινο µηλο - ζουµο), να µπορούν να διπλασιάζουν ή να αντικαθιστούν συλλαβές. Σε επίπεδο φωνήµατος τα παιδιά θα πρέπει µε κατάλληλα σχεδιασµένες δραστηριότητες να βοηθηθούν να αναγνωρίζουν το αρχικό και τελικό φώνηµα µιας λέξης (ότι η λέξη Παύλος αρχίζει από /π/ και τελειώνει σε /σ/), να εξασκηθούν στο να αναγνωρίζουν αν σε µια λέξη υπάρχει ένα φώνηµα ή όχι, να αναγνωρίζουν ποια λέξη δεν ταιριάζει ανάµεσα σε άλλες µε κριτήριο το αρχικό φώνηµα, να αναγνωρίζουν ποιες λέξεις οµοιοκαταληκτούν, να αφαιρούν ή και να αντικαθιστούν αρχικά, τελικά ή ενδιάµεσα φωνήµατα (Έλενα Λένα, Τάκης Σάκης). Οι δραστηριότητες που ενισχύουν τη φωνηµική επίγνωση µπορούν να αποτελέσουν πηγή ζωντάνιας και χαράς για την τάξη και δεν απαιτούν παρά µεράκι

10 και έµπνευση. Είναι αρκετό να ξέρει ο εκπαιδευτικός πού στοχεύει κάθε φορά και να ακολουθήσει µια πορεία αυξανόµενης δυσκολίας, αρχίζοντας από τα απλούστερα. Η φωνηµική επίγνωση αποτελεί µέρος της ευρύτερης διαδικασίας ανάδυσης του γραµµατισµού. Για το λόγο αυτό, παρότι είναι αναγκαίο να συµπεριληφθεί στους στόχους της πρώτης σχολικής εκπαίδευσης, δεν θα πρέπει να αποκλείσει τους στόχους που αναφέρονται στα υπόλοιπα κεφάλαια ή να περιοριστεί σε µια διαδικασία γλωσσικών ασκήσεων. 6. Tο οικογενειακό περιβάλλον ως τόπος ανάδυσης του γραµµατισµού Ένα πλήθος εθνογραφικών µελετών παρατήρησης των οικογενειακών συµπεριφορών γραµµατισµού έδειξε ότι σε όλες τις οικογένειες παρατηρούνται δραστηριότητες ανάγνωσης και γραφής, ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονοµική τους κατάσταση, το µορφωτικό επίπεδο των γονέων ή την εθνικότητα. H Durkin (1961), σε µια έρευνα της που αφορούσε τα παιδιά που γνώριζαν να διαβάζουν και να γράφουν πριν πάνε στο δηµοτικό, διαπίστωσε πως περισσότερα από τα µισά παιδιά προέρχονταν από εργατικές οικογένειες. Θέλοντας να διερευνήσει την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στην ανάδυση του γραµµατισµού η Heath (1986) µελέτησε τις καθηµερινές δραστηριότητες εµπλοκής µε το γραπτό λόγο που είχαν παιδιά από τρία διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα. H πρώτη οµάδα περιλάµβανε παιδιά που οι γονείς τους είχαν πανεπιστηµιακή µόρφωση και µάλιστα οι περισσότερες µητέρες ήταν εκπαιδευτικοί. H δεύτερη οµάδα ήταν παιδιά λευκών εργατών και η τρίτη παιδιά µαύρων εργατών ή αγροτών. Tα αποτελέσµατα έδειξαν ότι και στις τρεις οµάδες συνηθίζονταν δραστηριότητες που σχετίζονταν µε το γραµµατισµό, αλλά αυτό που διέφερε ήταν ο τρόπος που οι γονείς ασχολούνται. Aναλυτικότερα, ο τρόπος που ασχολούνταν οι µορφωµένοι γονείς ήταν παρόµοιος µε αυτόν των δασκάλων, δηλαδή, διάβαζαν µαζί µε τα παιδιά τους βιβλία, συζητούσαν για το περιεχόµενό τους επεκτείνοντας τις γνώσεις τους για το αντικείµενο και απαντούσαν στις ερωτήσεις των παιδιών. Oι γονείς της δεύτερης οµάδας στην προσπάθειά τους να προετοιµάσουν τα παιδιά τους για το δηµοτικό σχολείο επικέντρωναν την προσοχή τους στα γράµµατα του αλφαβήτου και στον τρόπο γραφής τους, και για το λόγο αυτό αγόραζαν εκπαιδευτικά παιχνίδια ή βιβλία πρώτης γραφής, αλλά δεν εκµεταλλεύονταν τα περιστατικά της καθηµερινής ζωής που θα µπορούσαν να διευκολύνουν την ανάδυση του γραµµατισµού ούτε συζητούσαν για τα βιβλία. Oι γονείς της τρίτης οµάδας, παρότι εκτιµούσαν την αξία της µόρφωσης, ελάχιστα

11 ασχολούνταν στο σπίτι, µια και πίστευαν ότι το σχολείο είναι ο τόπος που τα παιδιά τους θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια της ανάγνωσης και της γραφής. Aποτέλεσµα ήταν τα παιδιά της πρώτης οµάδας να έχουν περισσότερα εφόδια και να παρουσιάσουν στο δηµοτικό µεγαλύτερη πρόοδο συγκριτικά µε τα παιδιά των δύο άλλων οµάδων. Kυριότερο προνόµιο των παιδιών που προέρχονταν από µορφωµένες οικογένειες ήταν η εξοικείωσή τους µε τη δοµή του «αποπλαισιωµένου» (ελάχιστα εξαρτηµένου από το φυσικό πλαίσιο) γραπτού λόγου, που χρησιµοποιείται στο σχολείο. O Teale (1986), µελετώντας τις αναγνωστικές εµπειρίες είκοσι τεσσάρων παιδιών προσχολικής ηλικίας που προέρχονταν από οικογένειες µε χαµηλό οικονοµικό επίπεδο και διαφορετική εθνική καταγωγή, βρήκε µια σηµαντική ποικιλία ως προς τη συχνότητα (από δύο έως είκοσι φορές καθηµερινά) και τη διάρκεια (από είκοσι λεπτά έως δύο ώρες) µε την οποία τα παιδιά έρχονταν σε επαφή µε το γραπτό λόγο. Η επαφή τους όµως αυτή περιορίζονταν στην παρατήρηση των ενηλίκων και όχι στην ενεργό συµµετοχή τους. Πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα παραπάνω αποτελέσµατα (Purcell- Gates, 1996; Leseman & de Jong,1998) και είναι λογικό να συµπεράνουµε ότι η οικονοµική κατάσταση, το µορφωτικό επίπεδο και η επαγγελµατική ενασχόληση των γονέων µπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην ανάδυση του γραµµατισµού. Aλλά δεν θα πρέπει να περιοριστούµε µόνο σε αυτούς τους παράγοντες. O πλέον καθοριστικός παράγοντας είναι ο τρόπος που οι γονείς µυούν το παιδί τους στις συµπεριφορές που ενθαρρύνουν τη διερεύνηση του γραπτού λόγου, και για το λόγο αυτό αναπτύσσονται πολλά τα προγράµµατα εκπαίδευσης γονέων ώστε να καταστούν ικανοί να βοηθήσουν τα παιδιά τους (για περισσότερα, βλ. Tάφα, 2001). 7. Oι καταβολές του γραµµατισµού µέσα από µια ολιστική (whole-language) οπτική Όπως είδαµε οι εθνογραφικές µελέτες έδειξαν ότι το παιδί πολύ προτού την εισαγωγή του στο δηµοτικό σχολείο έχει έρθει σε επαφή µε τη γραπτή γλώσσα και, παρότι δεν µπορεί να διαβάσει ή να γράψει αποδεκτά, έχει κάνει κάποιες υποθέσεις και έχει οδηγηθεί σε µια σειρά από συµπεράσµατα για τη γραφή και την ανάγνωση (Durkin, 1966) τα οποία δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν. Mέσα από µια ολιστική προσέγγιση για τη γλώσσα, στην οποία τονίζεται ο λειτουργικός χαρακτήρας της γνώσης που αποκτάται µέσα από πραγµατικές κοινωνικές περιστάσεις, η Goodman (1980, 1981, 1990) διατύπωσε την υπόθεση πέντε αλληλοεξαρτώµενων παραµέτρων για να περιγράψει τις καταβολές του γραµµατισµού.

12 H συνειδητοποίηση της δοµής και της λειτουργίας του γραπτού λόγου που λαµβάνει χώρα σε εξάρτηση µε το φυσικό πλαίσιο επικοινωνίας. Mέσα από περιστάσεις καθηµερινής επικοινωνίας το παιδί ερευνά την οργάνωση του γραπτού λόγου και συνειδητοποιεί την επικοινωνιακή δυναµική του. Η συνειδητοποίηση του γραπτού λόγου σε περιστάσεις µη εξαρτηµένες άµεσα από το φυσικό πλαίσιο επικοινωνίας. Aναφέρεται στη συνειδητοποίηση για την οργάνωση που έχει ο λόγος των βιβλίων, εφηµερίδων, περιοδικών και κατ επέκταση ο ηλεκτρονικός γραπτός λόγος. Aυτή η µορφή γνώσης επηρεάζεται από την κοινωνικο-πολιτισµική καταγωγή. Eπίγνωση των λειτουργιών και των µορφών της γραφής. Tα παιδιά γνωρίζουν για ποιους λόγους γράφουµε. Όταν γράφουν τα σύµβολα που χρησιµοποιούν τείνουν να µοιάζουν µε τα αποδεκτά γράµµατα και η µορφή του κειµένου τους προσαρµόζεται στον επικοινωνιακό σκοπό της παραγωγής του (π.χ. διαφορά λίστας από µήνυµα). Xρησιµοποιούν τον προφορικό λόγο για να µιλήσουν για το γραπτό. Αναπτύσσουν µεταγνωστικές και µεταγλωσσικές ικανότητες. H γραπτή γλώσσα γίνεται αντικείµενο έρευνας από το παιδί, το οποίο προσπαθεί µέσα από µια σειρά υποθέσεις να αναλύσει πώς αυτή δουλεύει. Oι µεταγλωσσικές ικανότητες αφορούν και τα τέσσερα δοµικά συστατικά της γλώσσας: το φωνολογικό, το σηµασιολογικό, το συντακτικό και το πραγµατολογικό (Tζουριάδου, 1994), αλλά τα δύο πρώτα σχετίζονται περισσότερο µε την ανάδυση του γραµµατισµού (Lazo & Pumfrey, 1996 στο Tάφα, 2001). 8. H ψυχογενετική προσέγγιση H Ferreiro κύριος εκπρόσωπος των ερευνητών µε πιαζετιανή οπτική προσπάθησε να διατυπώσει µια θεωρία για την ανάπτυξη της ανάγνωσης και της γραφής που στηρίζεται σε µια κονστρουκτιβιστική («δοµητική») αντίληψη της εξέλιξης (Ferreiro, 1990). Θεωρεί ότι η γραφή είναι κάτι παραπάνω από µια τεχνική µεταγραφή του προφορικού λόγου, οπότε και η εκµάθησή της από το παιδί δεν θα πρέπει να περιορίζεται µόνο στην απεικονιστική της πλευρά. Σηµασία έχει ο τρόπος οικοδόµησης της γνώσης, η διαδικασία της γνωστικής ανάπτυξης όπως αυτή εννοείται από την πιαζετιανή θεώρηση. εν εστίασε την προσοχή της µόνο στα δείγµατα γραφής των παιδιών, αλλά προσπάθησε µέσα από συνεντεύξεις να βρει πώς το παιδί αντιλαµβάνεται όσα έχει γράψει. Oι εξηγήσεις των

13 συγκεκριµένων επιλογών και η ερµηνεία των µεταξύ τους αντιφάσεων παρέχει στους ερευνητές το ερµηνευτικό εργαλείο για τη διατύπωση ενός γνωστικού µοντέλου ανάπτυξης της γραφής. Σύµφωνα µε τη Ferreiro (1986), η ανάπτυξη της γραφής και της ανάγνωσης λαµβάνει χώρα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, αλλά οι πληροφορίες που αυτό παρέχει δεν λαµβάνονται παθητικά από το παιδί. Το γραπτό σύστηµα γίνεται αντικείµενο γνώσης για την κατανόηση του οποίου το παιδί προσπαθεί µέσα από ερµηνευτικά συστήµατα να αφοµοιώσει. H αναζήτηση από τα παιδιά συνοχής στις πληροφορίες που επεξεργάζονται τα ωθεί στο να δηµιουργήσουν «θεωρίες» αναφορικά µε τη φύση και τη λειτουργία του συστήµατος γραφής, τα οποία αποτελούν πραγµατικές δοµές και δρουν ως σχήµατα µε τα οποία το παιδί ερµηνεύει τις πληροφορίες, έως ότου νέες πληροφορίες τα καταστήσουν προβληµατικά και οδηγήσουν στην εκ νέου αναδιοργάνωσή τους (Ferreiro, 1985; 1990; Ferreiro & Teberosky, 1982). Tρία είναι τα κυριότερα εξελικτικά δοµηµένα στάδια στην ανάπτυξη της γραφής. Στο πρώτο αναζητούνται κριτήρια για το διαχωρισµό γραφής και ζωγραφικής. Σταδιακά αντιλαµβάνονται ότι η οργάνωση των γραµµών που χαρακτηρίζει και τα δύο συστήµατα είναι διαφορετική. Στη ζωγραφική οι γραµµές ακολουθούν το περίγραµµα του αντικειµένου, ενώ στη γραφή οι µορφές είναι αυθαίρετες, µε µόνο διακριτό σηµείο την οργάνωσή τους σε γραµµές. ύο σηµαντικά ερωτήµατα στο στάδιο αυτό είναι πόσα γράµµατα πρέπει να έχει µια λέξη για να µπορεί να διαβαστεί (αρχή της ελάχιστης ποσότητας) και εάν τα γράµµατα αυτά πρέπει να είναι όµοια ή διαφορετικά (αρχή των εσωτερικών ποιοτικών εναλλαγών). Στο δεύτερο στάδιο τα παιδιά προσπαθούν να ερµηνεύσουν τις γραπτές ακολουθίες. Η ποσότητα των γραµµάτων µιας λέξης εξαρτάται από το µέγεθος του αντικειµένου, και ανάλογα µε το ρεπερτόριο γραµµάτων που διαθέτει ένα παιδί µπορεί να αλλάζει γράµµατα για κάθε λέξη, να αλλάζει µόνο ένα-δυο ή να αλλάζει τη θέση των ίδιων γραµµάτων σε περίπτωση που γνωρίζει µόνο έναν περιορισµένο αριθµό γραµµάτων. Το τρίτο επίπεδο χαρακτηρίζεται από τη «φωνητικοποίηση» (Tάνταρος, 1999) του γραπτού. Το παιδί αρχικά γράφει ένα γράµµα για κάθε συλλαβή.

14 Kατόπιν προχωρά στη συλλαβο-αλφαβητική, στην οποία τα γράµµατα άλλοτε αντιπροσωπεύουν συλλαβές και άλλοτε φωνήµατα. Tέλος, το παιδί καταλήγει στην αλφαβητική γραφή και γράφει όλα τα γράµµατα. Φυσικά η εξέλιξη της γραφής δεν σταµατά σε αυτό το στάδιο. Νέα προβλήµατα θα προκύψουν κατά την είσοδο του παιδιού στο δηµοτικό σχολείο τα οποία θα ξεπεραστούν και µέσω της συστηµατικής διδασκαλίας. 9. Eκπαιδευτικές συνέπειες Tο παιδί δεν περιµένει να πάει στο δηµοτικό σχολείο για να µάθει να γράφει και να διαβάζει. Πλήθος ερευνητικών δεδοµένων έχουν δείξει ότι, µεγαλώνοντας σε µια κοινωνία που κατακλύζεται από τον έντυπο λόγο, το παιδί αρχίζει να εξερευνά τη δοµή της γραπτής γλώσσας και να ανακαλύπτει τις επικοινωνιακές δυνατότητες της πολύ νωρίς στη ζωή του. Tο παιδί µαθαίνει τη γραπτή γλώσσα όπως ακριβώς και την προφορική: χρησιµοποιώντας τη. Παρότι οι αρχές του γραµµατισµού εντοπίζονται στον χώρο της οικογένειας, το πρώτο σχολείο είναι εκείνο που µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Mε τα παραπάνω δεν εννοούµε ότι το πρώτο σχολείο οφείλει να διδάξει τον γραπτό κώδικα µε τρόπο παρόµοιο µε αυτό του δηµοτικού σχολείου. Aυτό που µπορεί και οφείλει να κάνει είναι να λειτουργήσει ως ένα εργαστήρι γνώσης, δηλαδή ως χώρος όπου το παιδί θα βρει πολλά ερεθίσµατα και ευκαιρίες να ασχοληθεί µε την εξερεύνηση του γραπτού λόγου. Για το λόγο αυτό η οργάνωση του χώρου είναι κάτι παραπάνω από σηµαντική. Tα ερεθίσµατα του περιβάλλοντος θα γεννήσουν ερωτήµατα. Kι αν ο/η εκπαιδευτικός γνωρίζει τις βασικές αρχές ανάδυσης του γραµµατισµού, θα µπορέσει να τα εκµεταλλευτεί ώστε να οδηγηθούν τα παιδιά µόνα τους στις απαντήσεις. H γνώση δεν προσφέρεται, οικοδοµείται. Η χαρά του δηµιουργικού παιχνιδιού, η προθυµία των παιδιών για εξερεύνηση και ανακάλυψη των µυστικών του κόσµου που τα περιβάλλει και η δεδοµένη διάθεσή τους για τη µεταξύ τους συνεργασία µπορούν να σταθούν τα θεµέλια όπου θα διευρυνθεί η γνώση τους για τη γραφή και την ανάγνωση. Γι αυτό και αρκεί να εξασφαλίσουµε στο παιδί ένα σχολείο που αποδέχεται τον πειραµατισµό, προσφέρει ένα ζωντανό περιβάλλον καθώς και τα απαιτούµενα υλικά και µέσα και δεν φείδεται να επιβραβεύει ειλικρινά κάθε προσπάθεια. Αν καταφέρουµε αυτά τα βασικά, όχι µόνο ο γραµµατισµός αλλά και κάθε άλλη δηµιουργική ανάγκη των µαθητών µας θα βρει την ικανοποίησή της.

15 Tο «Eνιαίο Πλαίσιο Προγράµµατος Σπουδών: Nεοελληνική Γλώσσα στην A/θµια Eκπαίδευση- Προδηµοτική Eκπαίδευση Nηπιαγωγείο» παρέχει τη γενική σκοποθεσία και προτείνει συγκεκριµένες στρατηγικές εξοικείωσης µε τον έντυπο λόγο και εµπλοκής σε δραστηριότητες γραπτής έκφρασης. O/H εκπαιδευτικός µε βάση τις γενικές αρχές και τους στόχους του συγκεκριµένου προγράµµατος καλείται να σχεδιάσει ο ίδιος τις δραστηριότητες ανάλογα µε τις ανάγκες και τις δυνατότητες των µαθητών της τάξης του. 11. Eπίλογος Προσπαθήσαµε να δείξουµε ότι η γραφή και η ανάγνωση δεν µαθαίνονται µέσω µιας προδιαγεγραµµένης και συστηµατικής διδασκαλίας ενός συνόλου δεξιοτήτων σε καθορισµένη ηλικία. O γραπτός λόγος είναι µια σύνθετη µορφή της γλώσσας που µαθαίνεται µε τρόπο φυσικό και αβίαστο µέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτισµικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσµατα. Tο οικογενειακό περιβάλλον και το πρώτο σχολείο οφείλουν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του παιδιού να νοηµατοδοτήσει τον έντυπο λόγο εξασφαλίζοντάς του συνθήκες διερεύνησης σε πραγµατικά περιστατικά, πράγµα που θα επιτευχθεί αν δούµε την απόκτηση εγγράµµατης συµπεριφοράς σαν κάτι πολύ πλατύτερο της γραφηµατικής αποκωδικοποίησης / κωδικοποίησης. Aς δώσουµε την ευκαιρία στα παιδιά να διερευνήσουν σε πραγµατικές περιστάσεις το γραπτό λόγο και, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Halliday «να µάθουν τη γραπτή γλώσσα, να µάθουν για τη γραπτή γλώσσα, να µάθουν µέσω της γραπτής γλώσσας» (Halliday, 1975).

Η ΦΙΛΙΑ..!!! Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Η ΦΙΛΙΑ..!!!  Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Η ΦΙΛΙΑ..!!! Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Σε γενικές γραµµές φιλία είναι η εθελοντική αλληλεξάρτηση ανάµεσα σε δύο άτοµα, µε απώτερο σκοπό να ικανοποιηθούν συναισθηµατικοί στόχοι των εµπλεκοµένων, η οποία είναι πιθανό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΟΡΙΑ. ΠΟΛΙΟΡΚΙΕΣ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΟΡΙΑ. ΠΟΛΙΟΡΚΙΕΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΟΡΙΑ. ΠΟΛΙΟΡΚΙΕΣ O Mοριάς στον καιρό της επανάστασης Η Πελοπόννησος ήταν στα 1821 η φυσική, όπως φαινόταν, κοιτίδα της επανάστασης. Ήταν µία µεγάλη, πολυάνθρωπη και πλούσια έκταση. H

Διαβάστε περισσότερα

, νηπιαγωγός info@paidikopanepistimio.gr

, νηπιαγωγός info@paidikopanepistimio.gr , νηπιαγωγός info@paidikopanepistimio.gr : Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» οργανώθηκε για τα νήπια και προνήπια του Παιδικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους γονείς, αλλά και τους ιδιωτικούς και δημόσιους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡ. & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧ. ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Γ.Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΗΝΑ, 2011 1 Γενικά Εδώ και πολλά χρόνια, οι ανασκαφικές έρευνες δέχονται τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ (18ος-20ός ΑΙΩΝΑΣ)

ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ (18ος-20ός ΑΙΩΝΑΣ) 1 ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ (18ος-20ός ΑΙΩΝΑΣ) Στην Καππαδοκία παρατηρείται άνθηση της ναοδοµίας κατά τον 18 ο και 19 ο αιώνα. Παρόλα αυτά, οι νεώτεροι ναοί που κτίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Γ3 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΗΠΟΥΡΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Γ3 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΗΠΟΥΡΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Γ3 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΗΠΟΥΡΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΛΛΑ ΦΑΝΗ ΠΑΡ ΑΛΗ ΑΘΗΝΑ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ -ΜΑΡΙΑΝΘΗ Η ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Η Ταυτότητα του Έργου Εκτείνεται:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΟΙ ΠΕΡΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ FREDERICK ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ του 2006 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (Άρθρα 43-61 του Καταστατικού Χάρτη) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Κανονισµός ΓΕΝΙΚΑ 1. Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη -*- SPORΤDAY 1 Ηµεροµηνία Εκδότες:Zερβάκης- Κατσιµίγκος Α.Ε.Κ. Σε αυτό το τεύχος 1. Α.Ε.Κ. ΣΕΛ. 2-3 2 3 ο4-1 9 9 7 Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη Μαύρος, Μανωλάς, Ατµατσίδης και Νικολάου οι υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Έχει παρατηρηθεί ότι οι πέρα από τα κοινά µέτρα δηµιουργικοί άνθρωποι στον τοµέα του πνεύµατος έχουν σιδερένιαν αντοχή και µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΒΒΕ Eurobank βιοµηχανία 2020: Περιφερειακή ανάπτυξη, καινοτοµία και εξωστρέφεια». Αρχική Τοποθέτηση επί της Εισήγησης

«ΣΒΒΕ Eurobank βιοµηχανία 2020: Περιφερειακή ανάπτυξη, καινοτοµία και εξωστρέφεια». Αρχική Τοποθέτηση επί της Εισήγησης «ΣΒΒΕ Eurobank βιοµηχανία 2020: Περιφερειακή ανάπτυξη, καινοτοµία και εξωστρέφεια». Θεσσαλονίκη 30 Νοεµβρίου 2009 Αρχική Τοποθέτηση επί της Εισήγησης Τάσος Σιδηρόπουλος ιευθυντής Προγραµµάτων της ΑΝΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Γιαννάκη, αγαπητέ Martin, σε ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Από την Αρχαιότητα ως την Αναγέννηση Μάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες για προθέρµανση

ραστηριότητες για προθέρµανση Παγκόσµια Ηµέρα Σκέψης 2011 Πακέτο ραστηριοτήτων Αθήνα, Ιανουάριος 2011 ραστηριότητες για προθέρµανση Η Ζωή των Φυτών ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ Ο σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να κάνει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2007, το ιοικητικό Συµβούλιο της αποφάσισε να αυξήσει το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηµατοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της επιστηµονικής σκέψης και του πειραµατισµού στην Ελληνιστική

Η εξέλιξη της επιστηµονικής σκέψης και του πειραµατισµού στην Ελληνιστική ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Η εξέλιξη της επιστηµονικής σκέψης και του πειραµατισµού στην Ελληνιστική εποχή Παρά τους διαρκείς πολέµους και το κλίµα σχετικής ανασφάλειας,

Διαβάστε περισσότερα

AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 1

AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 1 AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 1 AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 64 AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 65 «Επικοινωνία και Αυτισµός» Συντονίστρια: Κορίνα θεοδωρακάκη ηµοσιογράφος ρ/σ ΛΑΜΨΗ 92,3 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2014 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2014 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2014 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΟΥλΙΟΣ 2012 Αγαπητέ συνδηµότη και φίλε της Τήνου, το ερωτηµατολόγιο που έχεις στα χέρια σου, έρχεται µετά την πρόταση, που ενέκρινε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΦΟΥΣΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις

Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις Εισαγωγή: ακαδηµαϊκά αδικήµατα και κυρώσεις Σύµφωνα µε τον εσωτερικό κανονισµό του Πανεπιστηµίου Κρήτης κυρίαρχα δικαιώµατα των φοιτητών είναι το δικαίωµα στη µάθηση και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 8 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα έγιναν σηµαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του αγροτουρισµού, ως µοχλό για την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημοτικό Ιούνιος 2013 Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Επιμέλεια : Γ. Τσούκας ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 1. Εννοιολογική Οριοθέτηση 8. Κριτική θεώρηση Σύνοψη Διαθεματικότητα Διεπιστημονικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα 10 µαργαριτάρια για ένα φιλικό σπίτι

Τα 10 µαργαριτάρια για ένα φιλικό σπίτι Τα 10 µαργαριτάρια για ένα φιλικό σπίτι Αν η γάτα σας ζει µονίµως µέσα στο σπίτι, κάνετε το περιβάλλον της ενδιαφέρον, αυξάνοντας τον χώρο µε "µπαλκόνια" σε ψηλά σηµεία και µε ράφια σε διαφορετικά ύψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ Μετά το τηγάνι.το λάδι γίνεται τοξικό για τη θάλασσα το έδαφος τον υδροφόρο ορίζοντα για όλους μας!!! Tο χρησιµοποιηµένο λάδι ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Αντωνία Αθανασοπούλου

Αντωνία Αθανασοπούλου Πίνακας 1. Μέθοδοι αντιµετώπισης της διάβρωσης (ορύγµατα) Λοφίσκος στην κορυφή του ορύγµατος Ανάχωµα παροχέτευσης Αναβαθµοί Αγωγοί στράγγισης Σπορά / Κάλυψη µε άχυρα Χλοοτάπητας Προσωρινή κάλυψη Οδοντωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2015 Α ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3/15. ΠΡΟΣ : Όλους τους Βαθμοφόρους της Αθήνας ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2015 Α ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3/15. ΠΡΟΣ : Όλους τους Βαθμοφόρους της Αθήνας ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2015 Α ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3/15 ΠΡΟΣ : Όλους τους Βαθμοφόρους της Αθήνας ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΘΕΜΑ : Συνέδριο Περιφέρειας - Πορίσματα Αγαπητοί βαθμοφόροι Σας γνωστοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕ 1.1. Ύψος του φιλέ Κεφάλαιο 2: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ 2.1. Παίκτης µε τεχνητό πόδι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1...3 Α. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ... 5 Β. Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ... 11 Γ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ... 13

Κεφάλαιο 1...3 Α. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ... 5 Β. Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ... 11 Γ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ... 13 1 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1...3 Α. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ... 5 Β. Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ... 11 Γ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ... 13 Δ. ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ... 16 Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις Εµπορικές Εταιρίες

Σηµειώσεις στις Εµπορικές Εταιρίες Σηµειώσεις στις Εµπορικές Εταιρίες Βιβλίο: «Εµπορικές Εταιρίες» Ν.Κ. Ρόκας Εισαγωγή 1 Η ιδιορρυθµία και η µοναδικότητα του δικαίου των ενώσεων προσώπων στο πλαίσιο του ιδιωτικού δικαίου συνίσταται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

γρίφοι και σπαζοκεφαλιές

γρίφοι και σπαζοκεφαλιές Αγαπητοί γονείς, Το βιβλίο αυτό της σειράς ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑ απευθύνεται στα παιδιά που τελείωσαν τη Γ ηµοτικού και δηµιουργήθηκε για να περνούν ευχάριστα και δηµιουργικά το καλοκαίρι τους. Περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

«Το στίγµα του Εφιάλτη»

«Το στίγµα του Εφιάλτη» /νση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, 2008-2009 (Ειδική διάκριση) «Το στίγµα του Εφιάλτη» Κοµµάτια Από Τα Κοµµάτια Της Ζωής Μου Ειρήνη Παραχεράκη Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα» Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Ηλεκτρονική επεξεργασία: Μαρία Παπαδάκη Μακέτα εξωφύλλου: Κώστας Πιπιλιός 2008 Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα του Αριστοτέλη

Η γλώσσα του Αριστοτέλη Η γλώσσα του Αριστοτέλη Βασίλης Κάλφας 1 Ο Αριστοτέλης και η προγενέστερη φιλοσοφική παράδοση O Aριστοτέλης είναι ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος με πολυετείς συστηματικές σπουδές. Aπό τα 17 του χρόνια εισάγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.Ε.Π.Θ. / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»

ΥΠ.Ε.Π.Θ. / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΥΠ.Ε.Π.Θ. / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «Ολοκληρωµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2014 2014 Α1. Ο δοκιµιογράφος αναφέρεται στην έννοια του ανθρωπισµού. Αρχικά, παραδίδει τον ορισµό της έννοιας επιχειρώντας και µια διαχρονική προσέγγιση του όρου. Στη συνέχεια, περιγράφει τις ιδιότητες του

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656

Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656 Ο.Λ.Μ.Ε. Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656 ΠΡΟΣ: - τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευµάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Ενότητα 2 Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Φύλλα Εργασίας (Γενικά) Με τον όρο "φύλλα εργασίας" εννοούµε, το σύνολο των φύλλων που περιέχουν όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιµαριθµική 2012Γ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιµαριθµική 2012Γ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΟ : "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΗΓΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΝΝΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ' ΥΠΟ ΟΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 50.000,00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Σαιξπηρικά µοτίβα. Στάθης Λιβαθηνός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο

Σαιξπηρικά µοτίβα. Στάθης Λιβαθηνός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο Σαιξπηρικά µοτίβα Στάθης Λιβαθηνός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο Σηµειώσεις από το Εργαστήριο κατέγραψαν η Ειρήνη Μιχαηλίδου, ο Απόστολος Μπάρλος και η Μαίρη Καλδή Το εργαστήριο «Σαιξπηρικά µοτίβα» έγινε

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου:

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου: Αφήγηση Αφήγηση µιας ιστορίας έχουµε όταν παρουσιάζουµε γεγονότα µε µια ορισµένη σειρά. Τα γεγονότα µπορεί να είναι πραγµατικά ή φανταστικά. Η αφήγηση µπορεί να είναι προφορική ή γραπτή. Όταν η αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων για το. θέµα «Η οικονοµική κρίση, εξάλειψη της φτώχειας και κοινωνικός.

Έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων για το. θέµα «Η οικονοµική κρίση, εξάλειψη της φτώχειας και κοινωνικός. Έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων για το θέµα «Η οικονοµική κρίση, εξάλειψη της φτώχειας και κοινωνικός αποκλεισµός» Παρόντες: Αντώνης Πρωτοπαπάς, πρόεδρος Χριστόφορος Στυλιανού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Kαραγκούνα γυναικεία γιορτινή-νυφική φορεσιά περιοχή Καρδίτσας

Kαραγκούνα γυναικεία γιορτινή-νυφική φορεσιά περιοχή Καρδίτσας Kαραγκούνα γυναικεία γιορτινή-νυφική φορεσιά περιοχή Καρδίτσας Tοπικά, πληθυσμιακά στοιχεία Tα καραγκουνοχώρια αρχίζουν από τα Tρίκαλα και φθάνουν νοτιότερα από την Kαρδίτσα. Aνατολικά περιλαμβάνουν το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : Ελαιοχρωµατισµοί 4 ου & 50 ου ηµοτικών ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΡΓΟ : Ελαιοχρωµατισµοί 4 ου & 50 ου ηµοτικών ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ `ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΡΓΟ : Ελαιοχρωµατισµοί 4 ου & 50 ου ηµοτικών Σχολείων στην περιοχή ΤΑΛΩΣ ήµου Ηρακλείου /ΝΣΗ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες 1 Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες Λι Χονγκτζί Ελληνική µετάφραση από τα Αγγλικά Ιανουάριος 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ιδάσκοντας τον Φα στη Νέα Υόρκη... 1 ιδάσκοντας

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ. ωρεές και Χορηγίες (χιλ. ευρώ) Συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ διέθεσε 4,7 εκατ. Ευρώ σε δωρεές και χορηγίες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ. ωρεές και Χορηγίες (χιλ. ευρώ) Συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ διέθεσε 4,7 εκατ. Ευρώ σε δωρεές και χορηγίες. Κοινωνική συνεισφορά Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ως υπεύθυνος και ενεργός εταιρικός πολίτης, επιδιώκει οι δραστηριότητές της να βρίσκονται σε θετική και παραγωγική αλληλεπίδραση µε το κοινωνικό περιβάλλον µέσα στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλασιασµός, καλλιέργεια και µεταποίηση Ελληνικών αρωµατικών- φαρµακευτικών φυτών 16-19 Νοεµβρίου 2015

Πολλαπλασιασµός, καλλιέργεια και µεταποίηση Ελληνικών αρωµατικών- φαρµακευτικών φυτών 16-19 Νοεµβρίου 2015 6-9 Νοεµβρίου 205 Περισσότερες πληροφορίες στο 230 4763 (0) εσωτ. 220, αιτήσεις συµµετοχής στο bbgk@bbgk.gr ευτέρα Τρίτη 6 7 Θεµατολο γία Ελληνική χλωρίδα, πολ/ σµός και Μεταποίηση καλλιέργεια 5.00 5.30

Διαβάστε περισσότερα

68 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH TO METAΣXHMATIΣMENO-ΣYΓXPONO MONTEΛO

68 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH TO METAΣXHMATIΣMENO-ΣYΓXPONO MONTEΛO 68 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH «OPΓANIΣMOI MAΘHΣHΣ» TO METAΣXHMATIΣMENO-ΣYΓXPONO MONTEΛO OPΓANΩΣHΣ KAI IOIKHΣHΣ TΩN OPΓANIΣMΩN Tου Mύρωνα M. Zαβλανού Eισαγωγή Σήµερα, ο όρος επιχείρηση δεν είναι απόλυτα καθορισµένος

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, Φανταστείτε την ειρήνη... Αυτή μπορεί να ήταν η σκέψη του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδας όταν

Διαβάστε περισσότερα

4 5 6 Δεκεμβρίου 2015 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

4 5 6 Δεκεμβρίου 2015 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 7o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΟΥ & ΜΕΛΙΣΣΑΣ 4 5 6 Δεκεμβρίου 2015 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Το σταθερό μας ραντεβού για άλλη μια χρονιά θα δοθεί στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας την πρώτη εβδομάδα του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Με βάση το στόχο της εργασίας που ήταν να εντοπιστούν και να παρουσιαστούν οι ποσοτικές (διαφορές βαθµολογικής απόδοσης) και οι ποιοτικές διαφορές (που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια προφορικών δεξιοτήτων των νηπίων: Διδακτικές δραστηριότητες του προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο»

ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια προφορικών δεξιοτήτων των νηπίων: Διδακτικές δραστηριότητες του προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που εκπονήθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ 1 2 Το θέµα µας είναι ο Αναρχισµός. Τι είναι ο Αναρχισµός; Μια διδασκαλία για την πολιτική. Σαν πολιτική διδασκαλία διαθέτει απόψεις για το πολιτικό πρόβληµα, για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 3,4,5 Απριλίου 1998 ιαρκές Συνεδρίου του Συνασπισµού για τη Συνθήκη του Αµστερνταµ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Εισηγητής: Παναγιώτης Λαφαζάνης Α. ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ιπλωµατική εργασία µε θέµα:

ιπλωµατική εργασία µε θέµα: Τµήµα Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΕΜΠΣ. Ε- ΟΠ) ιπλωµατική εργασία µε θέµα: «Προσέλκυση και επιλογή δηµοσιογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Δημοσίευση: 12/06/2011, 05:45 Αθήνα «Κατακλυσμός» έρχεται στην ανώτατη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξετάσεων Λυκείου Με το Νέο Σύστημα

Οδηγός Εξετάσεων Λυκείου Με το Νέο Σύστημα 2014 Οδηγός Εξετάσεων Λυκείου Με το Νέο Σύστημα Βαθμολογική Κλίμακα Δόμηση Γραπτού Θεματοθέτηση Γραπτού Επιλογή Θεμάτων από καθηγητή και από Τρ.Θεμάτων Τρόπος βαθμολόγησης κάθε θέματος Μαθηματικά Α Β Γ

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εργατικά ατυχήµατα στο δρόµο

Εργατικά ατυχήµατα στο δρόµο Εργατικά ατυχήµατα στο δρόµο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ Μόνιµη Επιτροπή «Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία» Τ.Ε.Ε. Τ.Α.Κ. ρόµος ηµόσιο αγαθό Επαγγελµατίες - Ερασιτέχνες Προσεκτικοί - Απρόσεκτοι Καλοί Κακοί οδηγοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος

ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΡΓΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Επιστήμης Εισηγητής :Λυγγίτσος Αλέξανδρος «Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα» ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

RE-THINK-ATHENS. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το έργο

RE-THINK-ATHENS. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το έργο RE-THINK-ATHENS Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το έργο - Ποιο ακριβώς είναι το έργο; Είναι η δημιουργία ενός ακόμη πεζοδρόμου; Πρόκειται για μια πολύπλευρη παρέμβαση, που εκτείνεται από τη λεωφόρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Διπλωματική Εργασία Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Γ. Καριώτου ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

& ../../.. 37, 151 80 :.. :... ... FAX :... & e-mail: :...

&  ../../..   37, 151 80   :.. :...  ...    FAX :... &  e-mail: :... Να διατηρηθεί µέχρι... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βαθµός Ασφαλείας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ.ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Αθήνα../../.. Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ /ΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ 23 ης /2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ 23 ης /2010 ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΕ ΡΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 1. ΚΑΡΑΤΖΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 14. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 2. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΙΟΝΥΣΙΟΣ 15. ΜΠΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 16. ΜΠΑΣΑΚΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων.

Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων. Cover Story Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων. Φωτογραφίες: Δημήτρης Διακογιάννης Cover Ελευθέριος Γείτονας Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίων Γείτονα 38 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2001. Στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας από τα Κέντρα Υποδοχής. Πρωταθλητές οι µορφωµένοι στις κακοποιήσεις γυναικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2001. Στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας από τα Κέντρα Υποδοχής. Πρωταθλητές οι µορφωµένοι στις κακοποιήσεις γυναικών ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2001 Στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας από τα Κέντρα Υποδοχής Πρωταθλητές οι µορφωµένοι στις κακοποιήσεις γυναικών Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ Ξεκίνησαν τη ζωή τους γεµάτες όνειρα. Ήθελαν

Διαβάστε περισσότερα

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών. ΦΙΛΕΣ κ ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ευχηθώ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ. Εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας

Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας Τα χρώματα και η σχέση τους με τα συναισθήματα μας ΒΡ5 Υπεύθυνη καθηγήτρια:μιχαηλίδου Χαρούλα Χρώμα είναι μια ιδιότητα των αντικειμένων που δημιουργεί το μυαλό μας, μια ερμηνεία του κόσμου γύρω μας μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 2.9 Προγραµµατισµός 2.9.1 Εισαγωγή Οργάνωση σηµαίνει να προγραµµατίζουµε, να ελέγχουµε και να αξιολογούµε την χρήση των Πόρων (ανθρώπινων και υλικών) που διαθέτουµε, για να πετύχουµε

Διαβάστε περισσότερα

Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο.

Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο. Οι νόμοι της αγοράς, νόμοι της άγριας δύσης έχουν καταστρέψει ό,τι με αγώνες είχαμε κατακτήσει. Ο Υπ. Υγείας φωνάζει πως δεν έχει απολυθεί κανείς απ τα νοσοκομεία και ότι όλα λειτουργούν καλά. Ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο µάθηµα «Εισαγωγή στο ίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσµούς» ΑΘΗΝΑ 2000 Οµάδα Σύνταξης Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤO ÐÅÉÑÁÔÅIÁ MOΛΙΣ ΤΟ ΘHΡΑΜΑ ΠΡOΒΑΛΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ, κάθε αμφιβολία της εξανεμίστηκε σαν το αυγινό πούσι που διαλύεται μια ηλιόλουστη μέρα. H ψυχική αναζήτηση που μοιραζόταν με τον Γουίντροου,

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις Εντυπώσεις Απορίες Απόψεις. Β) Παρακολουθούµε ή µετέχουµε στη λατρεία ;

Σκέψεις Εντυπώσεις Απορίες Απόψεις. Β) Παρακολουθούµε ή µετέχουµε στη λατρεία ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : «Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ». Α ) Εκφράζοντας τις εµπειρίες µας. Όλοι οι Χριστιανοί έχουν κάποιες εµπειρίες από τη λατρεία της εκκλησίας µας (Θεία Λειτουργία, Βάπτισµα, γάµος, εσπερινός,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Θράκη - Θεσσαλονίκη

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Θράκη - Θεσσαλονίκη μάθημα τάξη τόπος ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Γ Λυκείου Θράκη - Θεσσαλονίκη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ 2015 Απ' τη συμμετοχή μου στη δράση "Μαθητικές Διαδρομές" (εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη) κέρδισα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 21ης/2013, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2013 στην Κέρκυρα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 21ης/2013, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2013 στην Κέρκυρα. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 21ης/2013, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2013 στην Κέρκυρα. Αριθ. Απόφασης 206-21/2013 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Ε&A: Μεταρρύθµιση όσον αφορά το προσωπικό

Ε&A: Μεταρρύθµιση όσον αφορά το προσωπικό MEMO/11/907 Βρυξέλλες, 13 εκεµβρίου 2011 Ε&A: Μεταρρύθµιση όσον αφορά το προσωπικό Γιατί προτείνετε τις µεταρρυθµίσεις αυτές; Τρεις λόγοι: Πρώτος και κυριότερος: Σε οικονοµικά δύσκολους καιρούς πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου µε ενηµέρωση από τον

Διαβάστε περισσότερα

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 7.1. Περιεχόμενο 1.Κατανόηση Γλώσσας- Ο μαθητής θα κατανοήσει το θέμα που εκφέρεται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα : «Στοιχεία Κλωστοϋφαντουργίας» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σκοπός του µαθήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ησυμβολή των αυτοκρατόρων και των μελών των οικογενειών

Ησυμβολή των αυτοκρατόρων και των μελών των οικογενειών Καταγώγια, νοσοκομεία και ξενώνες Η διαδρομή της περίθαλψης στο Βυζάντιο Χριστίνα Γ. Αγγελίδη Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Η περίθαλψη των ασθενών και η ανακούφιση των αναξιοπαθούντων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το εκπαιδευτικό σενάριο: ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ Σελίδα 1. Στόχος σ' αυτήν τη δραστηριότητα είναι να διερευνήσεις πού οφείλονται: Οι εκλείψεις, τόσο της Σελήνης όσο και του Ηλίου. Πριν όµως συνεχίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ Επιθ. Κοιγ. Ερευνών, 103, Γ' 2000, 170-174 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Θεόδωρο Π. Οικονόμου Ζήσης Παπαδημητρίου, 2000, Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος: Ιστορική, κοινωνιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Δημητρακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ. ΠΛΑΤΩΝΑΣ 427 π.χ. - 347 π.χ. Έργα Ίωνας, Ευθύφρων, Απολογία, Κρίτων, Φαίδων, Χαρµίδης, Λάχης, Γοργίας, Κρατύλος, Ευθύδηµος, Μένων, Συµπόσιον, Φαίδρος, Πολιτεία, Θεαίτητος, Παρµενίδης, Σοφιστής, Πολιτικός,

Διαβάστε περισσότερα