Πως Αντιμετωπίζουμε την Άρνηση Διαβάσματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πως Αντιμετωπίζουμε την Άρνηση Διαβάσματος"

Transcript

1 13o ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 Πως Αντιμετωπίζουμε την Άρνηση Διαβάσματος Στέφανος Δημητρίου Σχολικός Ψυχολόγος

2 Οδηγίες Εργαστηρίου Παρακαλώ κάντε ομάδες των 3-5 ατόμων. Βάλτε τα κινητά σας στο «αθόρυβο» Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων ΔΕΝ θα γίνονται δεκτές ερωτήσεις. Στο τέλος θα παραμείνει κάποιος χρόνος για τυχών ερωτήσεις/ απορίες που θα μείνουν από το εργαστήριο. Λόγω περιορισμό του χρόνου, οι δραστηριότητες θα ακολουθούν συγκεκριμένη ροή. Παρακαλείστε να αλληλεπιδράτε ενεργά για την παραγωγική επιτυχία του εργαστηρίου.

3 Έννοια προς επεξεργασία: Μηχανισμός «προβολής» (10 ) Ερώτηση: Ποιο νομίζετε είναι πιο σημαντικό για το παιδί σας, η ευτυχία του ή η εκπαίδευση του (3 λεπτά). Συνομιλία/ αλληλεπίδραση 6-7 Επεξήγηση: «Προβολή» είναι ο αμυντικός μηχανισμός κατά τον οποίο ένα άτομο «προβάλει» δικές του ανεκπλήρωτες επιθυμίες ή ανάγκες σε ένα άλλο άτομο. Για παράδειγμα σπουδές που οι γονείς πάντα ήθελαν αλλά δεν τα κατάφεραν, ή το να διατηρήσουν ή να προωθήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα στην κοινωνία (του αλάνθαστου γονιού, που δημιούργησε τα πιο έξυπνα, υπάκουα παιδιά, που ακούνε και σέβονται τους μεγάλους, που κάνουν πάντα τις σχολικές τους εργασίες όσο δύσκολές και να είναι κ.ο.κ).

4 Η Ευτυχία ή Εκπαίδευση Δεν χρειάζεται να μάθει τα πάντα για να επιτύχει στη ζωή. Αφήστε το παιδί να επιλέξει τον δρόμο που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Η εκπαίδευση, ΔΕΝ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία. Η επιτυχής επαγγελματική αποκατάσταση ΔΕΝ προϋποθέτει άπταιστη γνώση ΟΛΩΝ των πτυχών της μάθησης Πάνω από όλα η ευτυχία.. Τα υπόλοιπα ακολουθούν Στόχος: Να γίνει κατανοητό πως η προσπάθεια επιβολής των δικών τους προσδοκιών, μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες για τη ζωή του παιδιού. Τα παιδιά που πιέζονται υπερβολικά είναι συνεχώς σε απογοήτευση αφού ΠΟΤΕ δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος τους. Στην καλύτερη περίπτωση, καταλήγουν να είναι δυστυχισμένα σε επαγγέλματα που δεν τα γεμίζουν και δεν τα εκφράζουν. Σε χειρότερα σενάρια τα παιδιά επαναστατούν, ξεκινούν να γίνονται επιθετικά, αρχίζουν να μισούν τη σχολική εργασία και το σχολείο και καταλήγουν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται Εάν θεωρείτε ότι το παιδί πρέπει να είναι σε ΌΛΕΣ τις πτυχές της μάθησης καλός για να επιτύχει στη ζωή του και να είναι ευτυχισμένος, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΤΕ!!

5 Έννοια προς επεξεργασία: «Ενσυναίσθηση» (10 ) Ερώτηση: Σκεφτείτε και καταγράψτε ποια δραστηριότητα/ επάγγελμα μισείτε όσο τίποτε άλλο στον κόσμο (3 λεπτά). Συνομιλία/ αλληλεπίδραση 6-7 Επεξήγηση: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του να μπορεί κάποιος να μπει στη θέση του άλλου, ή/και να κατανοήσει, τι επίδραση έχει η συμπεριφορά του στα συναισθήματα των άλλων. Είναι σημαντικό οι γονείς να καταλάβουν τι συναισθήματα βιώνει ένα παιδί όταν ασχολείται με τη σχολική του εργασία, ιδιαίτερα, όταν υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες.

6 Βιώστε τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού σας Πως θα νιώθατε αν κάποιος σας έλεγε να κάνετε (αυτό που μισείτε) από το πρωί ως τη νύχτα χωρίς να έχετε επιλογή Πως θα νιώθατε αν για να πετύχετε στην κοινωνία και να βρείτε μια καλή δουλειά, θα πρέπει να κάνετε (αυτό που μισείτε και δεν είστε καθόλου καλοί) για 20+ χρόνια?? Πως θα νιώθατε αν αυτό που εσείς μισείτε, για κάποιον άλλον ήταν η καλύτερη δουλειά του κόσμου και θα έπρεπε να τον συναγωνιστείτε για να κερδίσετε μια καλή θέση στην κοινωνία?? Στόχοι: Να κατανοήσουν οι γονείς πως η σχολική εργασία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, προκαλεί σοβαρά αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά, όπως και στον κάθε ένα που θα έκανε (αναγκαστικά) μια δραστηριότητα ή ένα επάγγελμα που μισά όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Συχνά οι γονείς που δεν μπορούν να μπουν στη θέση του παιδιού τους και να κατανοήσουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους διακινούνται, έχουν ψηλές απαιτήσεις και πιέζουν τα παιδιά τους να ολοκληρώνουν όλες τις σχολικές τους εργασίες όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Αυτό πολλές φορές καταλήγει σε ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, μια δραστηριότητα που το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μισεί, αφού δεν τα καταφέρνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να βιώνει συνεχή ματαίωση, να κατακρεουργείται η αυτοεκτίμηση του, να μισήσει τη σχολική εργασία και το σχολείο και να οδηγηθεί σε σχολική αποτυχία.

7 Έννοια προς επεξεργασία: «Δημοκρατικός διάλογος» (5 ) Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι προβάλουμε λίγο δικές μας επιθυμίες ή ανάγκες στο παιδί μας Έχουμε μπει στη θέση του και έχουμε κατανοήσει πόσο κόπο και γνωστικό φόρτο πρέπει να καταβάλει το παιδί μας στη σχολική του εργασία ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ?? (2 λεπτά) Αναγνώριση των δυσκολιών και δημιουργία εφικτών προσδοκιών Μείωση της ύλης (συνεργασία με εκπαιδευτικό) Απαίτηση λογικών και εφικτών στόχων Συνομιλία/ αλληλεπίδραση 2-3 Επεξήγηση: Μέσα από το δημοκρατικό διάλογο, δίνουμε στο παιδί να καταλάβει ότι το κατανοούμε και το αφήνουμε να συμμετέχει στη διαδικασία της εύρεσης των εφικτών στόχων.

8 Δημοκρατικές διαδικασίες «ξέρω ότι δυσκολεύεσαι με τα μαθήματα σου και σου παίρνει πάρα πολύ ώρα να διαβάσεις. Γι αυτό θα κάνουμε μια συμφωνία. Δεν θα αναμένω να τα κάνεις όλα, αλλά θα αναμένω να βάζεις τα δυνατά σου και να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς σε συγκεκριμένη ώρα». Στόχοι: Να αναγνωρίσουν οι γονείς την αξία του να κάνουν τα παιδιά τους συνεχίζουν να προσπαθούν! Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν υπερβολικά τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συχνή επιβράβευση αφού ποτέ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Αυτό οδηγεί σε ματαίωση και παραίτηση με αποτέλεσμα το παιδί να μην κατακτά ούτε και αυτή τη γνώση που θα μπορούσε να αποκτήσεις υπό άλλες συνθήκες. Μειώνοντας τους στόχους (με τη μείωση της ύλης) και επιβραβεύοντας την προσπάθεια, τότε τα παιδιά θα νιώθουν ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και θα συνεχίζουν να προσπαθούν. Η συνεχής προσπάθεια, αναπόφευκτα να οδηγεί σε συνεχή βελτίωση που είναι και το ζητούμενο.

9 Έννοια προς επεξεργασία: «Αναγνώριση συναισθήματος» (10 ) Παραδείγματα αναγνώρισης του συναισθήματος (2 λεπτά): Λυπημένος Φαίνεσαι λυπημένος, έγινε κάτι? Φωνάζει φαίνεσαι αναστατωμένος, τι έχει συμβεί? Κτυπά/ φωνάζει/ έχει άγριο βλέμμα Φαίνεσαι θυμωμένος, σε πείραξε κάποιος? Παραδείγματα όπου κατανοούμε το συναίσθημα αλλά πρέπει να επιβάλουμε πράγματα (3 λεπτά): Αρχίζει να βρίζει γιατί δεν τον αφήσατε να παίξει στον υπολογιστή Καταλαβαίνω ότι έχεις αναστατωθεί επειδή δεν έπαιξες στον υπολογιστή αλλά ΔΕΝ δικαιούσαι να βρίζεις. Αρχίζει να κτυπά γιατί δεν πήγε περίπτερο Καταλαβαίνω ότι θύμωσες που δεν πήγες περίπτερο, αλλά ΔΕΝ δικαιούσαι να κτυπάς Επεξήγηση: Πιθανόν, λόγω μαθημένων συμπεριφορών, το παιδί να εξακολουθεί να είναι αρνητικό προς το διάβασμα. Η αναγνώριση του συναισθήματος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που απαιτούμε από τα παιδία μας και στο κατά πόσο, ακολούθως, θα συνεργαστούν

10 Αναγνώριση συναισθήματος και επιβολή δραστηριότητας Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι προβάλουμε λίγο δικές μας επιθυμίες ή ανάγκες στο παιδί μας Έχουμε μπει στη θέση του και έχουμε κατανοήσει πόσο κόπο και γνωστικό φόρτο πρέπει να καταβάλει το παιδί μας στη σχολική του εργασία Έχουμε μειώσει την ύλη του και δώσαμε εφικτούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει άρνηση για τα διάβασμα Αρνείται να κάνει τα μαθήματα του (1 ) καταλαβαίνω ότι σου είναι πολύ δύσκολο να ασχολείσαι με τα μαθήματα του σχολείου, γι αυτό και δεν αναμένω να τα κάνεις όλα. Αναμένω όμως να κάνεις αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Στόχοι: Να αναγνωριστεί ότι ο ρόλος των γονιών είναι, σε αρκετές περιπτώσεις να καθοδηγεί τα παιδιά του σωστά και να επιβάλει πράγματα. Όταν οι γονείς είναι σωστοί και λογικοί, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις που θα πρέπει να επιβάλουν στα παιδιά τους συγκεκριμένους κανόνες. Π.χ, τη ζώνη στο αυτοκίνητο, το γλυκό μετά το φαγητό, το ελεγχόμενο διαδίκτυο, την ώρα επιστροφής του από μια έξοδο, τη σχολική του εργασία κ.ο.κ

11 Έννοια προς επεξεργασία: «Οργάνωση» (5 ) Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι προβάλουμε λίγο δικές μας επιθυμίες ή ανάγκες στο παιδί μας Έχουμε μπει στη θέση του και έχουμε κατανοήσει πόσο κόπο και γνωστικό φόρτο πρέπει να καταβάλει το παιδί μας στη σχολική του εργασία Έχουμε μειώσει την ύλη του και δώσαμε εφικτούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες του παιδιού μας Του έχουμε δώσει τη δυνατότητα να εμπλακεί στη διαδικασία εξεύρεσης των εφικτών στόχων. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε τις δυσκολίες του αλλά ΔΕΝ γίνεται να μην ασχολείται καθόλου με τη σχολική του εργασία Τώρα ας τον οργανώσουμε Σκεφτείτε και καταγράψτε μια τυπική μέρα του παιδιού σας (2 λεπτά) (δημιουργία προγράμματος) Συνομιλία αλληλεπίδραση 2-3 Επεξήγηση: Η έρευνα έχει δείξει ότι όσο πιο οργανωμένο είναι ένα παιδί, τόσο πιθανότερο είναι να ανταποκριθεί στις σχολικές του υποχρεώσεις. Η επιβολή συγκεκριμένου ωραρίου διαβάσματος (σε συνδυασμό με τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της (μη) συμμόρφωσης του) βοηθούν το παιδί να παραμείνει στο πρόγραμμα και να αποκτήσει μια υγιή συμπεριφορά διαβάσματος.

12 Παράδειγμα Ημερήσιου/ εβδομαδιαίου προγράμματος Έχω να κάνω σήμερα Δευτέρα Τρίτη Τετάρ. Πέμπτη Παρασκ. Σάββ Κυριακ 3:00-3:30: Μεσημεριανό και παρακολούθηση τηλεόρασης 3:30-4:30 Διάβασμα: 1. Ανάγνωση 2. Φυλλάδιο μαθηματικών 3. Ορθογραφία 7:30: Ποδόσφαιρο 5:00: Διαγώνισμα Μάθημα κιθάρας 3:00-4:00 Αγγλικά ιδιαίτερα Αναμένεται παράδοση σκέφτομαι και γράφω Τεστ ορθογραφίας 10:00-11:00 Αγγλικά ιδιαίτερα 4:00 Περίπατο στο πάρκο με γονείς Γενέθλια Μαρίας 4:30-5:00 Βραδινό 5:00-6:30 κολύμβηση 6:30-7:30 Παιχνίδι 7:30-8:00 εξάσκηση μουσικού οργάνου Στόχοι: Να μάθουν την αξία της οργάνωσης και πως να φτιάχνουν ημερήσιο/ εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τα παιδιά τους

13 Έννοια προς επεξεργασία: «Διασπαστές» (10 ) Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι προβάλουμε λίγο δικές μας επιθυμίες ή ανάγκες στο παιδί μας Έχουμε μπει στη θέση του και έχουμε κατανοήσει πόσο κόπο και γνωστικό φόρτο πρέπει να καταβάλει το παιδί μας στη σχολική του εργασία Έχουμε μειώσει την ύλη του και δώσαμε εφικτούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες του παιδιού μας Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε τις δυσκολίες του αλλά ΔΕΝ γίνεται να μην ασχολείται καθόλου με τη σχολική του εργασία Έχουμε δημιουργήσει μια καθημερινή ρουτίνα οργανώνοντας τη μέρα του και ξεκινά το διάβασμα Τώρα ας δούμε τι επηρεάζει αυτή τη διαδικασία και γενικότερα την απόδοση του παιδιού Ερώτηση: Έχετε τρία λεπτά να καταγράψετε οτιδήποτε νομίζετε μπορεί να λειτουργήσει σαν διασπαστής στη διαδικασία διαβάσματος των παιδιών (3 ). Επεξήγηση: Πολλές φορές οι γονείς δεν αναγνωρίζουν τους πιθανούς διασπαστές οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στη απόδοση του παιδιού τους (ή δεν θεωρούν κάποιους τόσο σημαντικούς). Συνομιλία/ αλληλεπίδραση 6-7

14 Απομονώστε αφαιρέστε τους διασπαστές Διάβασμα στην κουζίνα. Διάβασμα μπροστά από την τηλεόραση. Διάβασμα με τον υπολογιστή ανοικτό. Διάβασμα με το τηλέφωνο ανοικτό. Διάβασμα μπροστά από παράθυρο. Διάβασμα σε ηχηρό περιβάλλον. Μη σταθερό περιβάλλον διαβάσματος. Ανοργάνωτος χώρος και χρόνος διαβάσματος. Διάβασμα με δυνατή μουσική/ φωνές Κ.Ο.Κ Στόχοι: Να αναγνωρίσουν οι γονείς ποιες καταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως διασπαστές για τα παιδιά τους και να τες αποφύγουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τα παιδιά να παραμείνουν σε ένα πρόγραμμα, να τελειώνουν τη σχολική τους ύλη στα επιθυμητά χρονικά πλαίσια και να συνεχίσουν να προσπαθούν καθ όλη τη διάρκεια της μαθησιακής τους πορείας.

15 Έννοια προς επεξεργασία: «Κινήτρων και Κανόνες» (10 ) Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι προβάλουμε λίγο δικές μας επιθυμίες ή ανάγκες στο παιδί μας Έχουμε μπει στη θέση του και έχουμε κατανοήσει πόσο κόπο και γνωστικό φόρτο πρέπει να καταβάλει το παιδί μας στη σχολική του εργασία Έχουμε μειώσει την ύλη του και δώσαμε εφικτούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες του Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε τις δυσκολίες του αλλά ΔΕΝ γίνεται να μην ασχολείται καθόλου με τη σχολική του εργασία Έχουμε δημιουργήσει μια καθημερινή ρουτίνα οργανώνοντας τη μέρα του και ξεκινά το διάβασμα Έχουμε εντοπίσει και εξαλείψει τους πιθανούς διασπαστές που επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία διαβάσματος Δημιουργούμε τους κανόνες επιβράβευση εάν το πρόγραμμα ακολουθείται τιμωρία αν όχι. Επεξήγηση: Ειδικότερα στην αρχή της εφαρμογής μιας ρουτίνας ως προς το διάβασμα, το παιδί πιθανόν να δοκιμάσει να την αποφύγει. Θα πρέπει το παιδί να κατανοήσει ότι η μη συμμόρφωση ως προς το (διαφοροποιημένο) πρόγραμμα θα ακολουθεί μια αρνητική συνέπεια, ενώ τη συμμόρφωση του μια θετική. Με αυτό τον τρόπο υποδεικνύουμε στο παιδί τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμμόρφωσης ή της μη συμμόρφωσης του. Εφόσον υπήρξαμε κατανοητικοί, δημοκρατικοί και λογικοί ως προς τις προσδοκίες μας, πλέον μπορούμε να απαιτήσουμε από το παιδί μας, εφαρμόζοντας ανάλογα, την επιβράβευση ή την τιμωρία.

16 Εύρεση κινήτρων Ερώτηση: Σκεφτείτε και καταγράψτε πράγματα που αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά σας Στόχοι: Να βρουν οι γονείς συγκεκριμένα πράγματα που αρέσουν στα παιδιά τους και μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρα για να βοηθήσουν το παιδί τους να υιοθετήσει μια υγιή προσέγγιση διαβάσματος Παρακολούθηση τηλεόρασης Ηλεκτρονικά παιχνίδια Δραστηριότητα εκτόνωσης (π.χ κολύμπι, καράτε, μπαλέτο, ζωγραφική ) Αστεράκια Οικογενειακή δραστηριότητα Βαθμοί (οι οποίοι εξαργυρώνονται στο τέλος της βδομάδας). Γενέθλια και άλλα πάρτι

17 Έννοια προς επεξεργασία: «Επιβράβευση/ τιμωρία» (10 ) Στόχοι: Να μάθουν οι γονείς να επιβραβεύουν (και να τιμωρούν) σωστά δίνοντας τα ανάλογα κίνητρα προς το παιδί τους. Αρχές επιβράβευσης/ τιμωρίας: Επιβραβεύουμε/ τιμωρούμε ονομάζοντας πάντοτε τη συμπεριφορά Επιβραβεύουμε με ενθουσιώδες ύφος Αν υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε μια συμπεριφορά επιβραβεύουμε τα θετικά και προσπαθούμε να αγνοούμε τα αρνητικά. Τιμωρούμε χωρίς φωνές και τσακωμούς επιβάλλοντας τις προκαθορισμένες συνέπειες Παραδείγματα επιβράβευσης: Το παιδί τελειώνει τα μαθήματα του στην προκαθορισμένη ώρα Είμαι πολύ περήφανη που τέλειωσες όλα τα μαθήματα σου τόσο γρήγορα. Μπορείς τώρα να παίξεις στον υπολογιστή Το παιδί γράφει μια σελίδα σκέφτομαι και γράφω η οποία είναι γεμάτη ορθογραφικά λάθη Γουάου μου άρεσε πάρα πολύ που έγραψες τόοοοσα πολλά πράγματα στο σκέφτομαι και γράφω. Παραδείγματα τιμωρίας: Το παιδί βρίσκει διάφορες δικαιολογίες και δεν τελειώνει στην προκαθορισμένη ώρα Δεν τέλειωσες τα μαθήματα σου μέχρι την ώρα που είπαμε γι αυτό δεν μπορείς να παίξεις στον υπολογιστή Το παιδί δεν ακολουθεί το προκαθορισμένο πρόγραμμα Δεν ακολουθείς το πρόγραμμα που έχουμε βάλει γι αυτό δεν μπορείς να πας στα γενέθλια του συμμαθητή σου το Σάββατο.

18 Επιβράβευση/ τιμωρία Επεξήγηση: η επιβράβευση και η τιμωρία μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και να αυξήσουν την πιθανότητα μια επιθυμητή συμπεριφορά να επαναληφθεί στο μέλλον, γιατί αναγνωρίζουν και υποδεικνύουν στο παιδί ποιες συμπεριφορές εγκρίνει ο γονιός και ποιες όχι. Συνεπώς εάν για παράδειγμα το παιδί μας έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα που του έχουμε βάλει, τότε επιβραβεύεται και λαμβάνει τον ενισχυτή (λεκτική επιβράβευση και τη δυνατότητα π.χ να παίξει στον υπολογιστή). Εάν δεν έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα, τότε δεν επιβραβεύεται και ΔΕΝ λαμβάνει τον υπολογιστή. Και στις δύο περιπτώσεις η πιθανότητα να εμφανίσει στο μέλλον μια πιο επιθυμητή, ή ΤΗΝ επιθυμητή συμπεριφορά αυξάνεται.

19 Ανακεφαλαίωση Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι προβάλουμε λίγο δικές μας επιθυμίες ή ανάγκες στο παιδί μας Έχουμε μπει στη θέση του και έχουμε κατανοήσει πόσο κόπο και γνωστικό φόρτο πρέπει να καταβάλει το παιδί μας στη σχολική του εργασία Έχουμε μειώσει την ύλη του και δώσαμε εφικτούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες του Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε τις δυσκολίες του αλλά ΔΕΝ γίνεται να μην ασχολείται καθόλου με τη σχολική του εργασία Τον έχουμε εμπλέξει δημοκρατικά στη διαδικασία Έχουμε δημιουργήσει μια καθημερινή ρουτίνα οργανώνοντας τη μέρα του. Έχουμε εντοπίσει και εξαλείψει τους πιθανούς διασπαστές που επιδρούν αρνητικά στη διαδικασία διαβάσματος Έχουμε εντοπίσει και καταγράψει διάφορους ενισχυτές (πράγματα που αρέσουν στο παιδί μας) και έχουμε κάνει ξεκάθαρους τους κανόνες. Το παιδί μας ακολουθεί το πρόγραμμα και βάζει τα δυνατά του να επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει γι αυτό επιβραβεύεται. Το παιδί μας εξακολουθεί να παρουσιάζει αντιστάσεις και γι αυτό επιβάλλονται οι προκαθορισμένες τιμωρίες. Εφόσον είμαστε λογικοί και κατανοητικοί Ελαττώσαμε τις προσδοκίες μας και απαιτήσαμε εφικτούς στόχους με βάση τις δυνατότητες του παιδιού μας Πλέον τιμωρούμε την τεμπελιά και ΌΧΙ το παιδί μας!!!

20 Κλείσιμο Εφαρμόστε αυτή τη διαδικασία στα παιδιά σας και να είστε σίγουροι πως Τα παιδιά σας δεν θα είναι δυστυχισμένα Θα συνεχίζουν να προσπαθούν παρ όλες τις δυσκολίες τους Θα αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες τους Η αυτοεκτίμηση τους θα είναι ανεβασμένη Θα ακολουθήσουν μια υγιή μαθησιακή πορεία και θα μπορέσουν να επιλέξουν το επαγγελματικό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει σε μια επαγγελματική αποκατάσταση που θα τα γεμίζει Πάνω απ όλα, θα είναι ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΙΣ!!

21 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ