ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ "ΤΥΦΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ "ΤΥΦΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ""

Transcript

1 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ "ΤΥΦΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" Πρόλογος Το µεγαλύτερο µέρος της εργασίας του φιλολόγου στον Η/Υ αφορά τον επεξεργαστή κειµένου. Ενώ ο Η/Υ προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στη διαχείριση κειµένου (µορφοποίηση, αποθήκευση, εκτύπωση κλπ), απαιτείται αρκετή προσπάθεια και χρόνος για την εισαγωγή του κειµένου. Γι' αυτό θεωρούµε πολύ χρήσιµη τη γνώση του "τυφλού συστήµατος δακτυλογράφησης" για τον φιλόλογο, αφού του επιτρέπει την ταχεία εισαγωγή των κειµένων του στον Η/Υ. Εισαγωγή Τυφλό (στο εξής χωρίς εισαγωγικά) ονοµάζεται το σύστηµα δακτυλογράφησης κατά το οποίο ο χρήστης του Η/Υ ή της γραφοµηχανής, γνωρίζοντας την ακριβή θέση των πλήκτρων, γράφει χωρίς να αναζητά µε το βλέµµα τα στοιχεία που πληκτρολογεί και εποµένως, πατώντας τα πλήκτρα "αυτόµατα" και χωρίς σκέψη, µπορεί να πληκτρολογεί µε πολύ µεγάλη ταχύτητα. "Γνωρίζω τυφλό σύστηµα δακτυλογράφησης" σηµαίνει: α. Γνωρίζω την ακριβή θέση κάθε στοιχείου στο πληκτρολόγιο β. Γνωρίζω µε ποιο δάχτυλο πατάω το κάθε πλήκτρο. γ. Πατάω το κάθε πλήκτρο χωρίς να κοιτάω το πληκτρολόγιο Για την εκµάθηση αυτών απαιτείται λίγος χρόνος και κόπος. Από εκεί κι έπειτα ο χρήστης αποκτά ταχύτητα στην δακτυλογράφηση µε συνεχή και καθηµερινή εξάσκηση. Με άλλα λόγια, τυφλό σύστηµα είναι πολύ εύκολο να µάθει ο καθένας. Ωστόσο, γρήγορη δακτυλογράφηση (σε βαθµό που να ξεπερνά την ταχύτητα της γραφής µε το µολύβι) µπορεί να αποκτήσει µόνο όποιος εξασκεί σε µεγάλο βαθµό το τυφλό σύστηµα. Επεξήγηση συµβόλων! σηµεία που πρέπει να προσέξετε. * χρήσιµες συµβουλές ή πληροφορίες Τώρα µπορείτε να ξεκινήσετε τα µαθήµατα. Ανοίξτε έναν επεξεργαστή κειµένου και γυρίστε το πληκτρολόγιο στα ελληνικά.

2 ΜΑΘΗΜΑ 1ο (Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ) Τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω στο πληκτρολόγιο, µε τα δάχτυλα να ακουµπούν στη µεσαία σειρά γραµµάτων (ΑΣ κλπ) έτσι ώστε ο δείκτης του αριστερού χεριού να βρίσκεται πάνω από το Φ και ο δείκτης του δεξιού πάνω από το Ξ. Στα περισσότερα πληκτρολόγια, πάνω στα δύο αυτά γράµµατα υπάρχουν δύο µικρά εξογκώµατα που βοηθούν την τοποθέτηση των δεικτών στα γράµµατα Φ και Ξ. Όντας τοποθετηµένα έτσι τα χέρια, τα δάκτυλα βρίσκονται πάνω από τα γράµµατα ως εξής: Αριστερός µικρός: πάνω από το Α Αριστερός παράµεσος: πάνω από το Σ Αριστερός µέσος: πάνω από το Αριστερός δείκτης: πάνω από το Φ εξιός δείκτης: πάνω από το Ξ εξιός µέσος: πάνω από το Κ εξιός παράµεσος: πάνω από το Λ εξιός µικρός: πάνω από την [οξεία] Οι αντίχειρες βρίσκονται πάνω από το πλήκτρο του διαστήµατος (space bar). Και τώρα πάρτε µια για πάντα τα µάτια σας από το πληκτρολόγιο. Στο εξής θα πρέπει να κοιτάτε µόνο την οθόνη και να αποφεύγετε τον πειρασµό να ρίχνετε µατιές στο πληκτρολόγιο. (Καλό θα ήταν να σκεπάσετε χέρια και πληκτρολόγιο µε ένα πανί). 'Οταν τα χέρια σας φύγουν από τη σωστή θέση, θα τα επαναφέρετε µε την αφή: θα αναζητάτε τα µικρά εξογκώµατα των πλήκτρων Φ και Ξ. Μην κοιτάτε το πληκτρολόγιο για να βάλετε τα χέρια στη σωστή θέση. Αν νιώθετε τα µικρά εξογκώµατα στις άκρες του δεξιού και αριστερού δείκτη τότε ξέρετε ότι τα χέρια σας είναι τοποθετηµένα σωστά.! Να θυµάστε ότι πάντα τα χέρια πρέπει να βρίσκονται τοποθετηµένα στη θέση αυτή όποιο γράµµα κι αν πατάµε.

3 ΜΑΘΗΜΑ 2ο (ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΛΗΚΤΡΩΝ) Βήµα Α' Με τα χέρια τοποθετηµένα στη σωστή θέση (βλ. µάθηµα 1) θα πληκτρολογήσετε τα γράµµατα της µεσαίας σειράς ξεκινώντας από το Α (µε τον αριστερό µικρό) και καταλήγοντας στην οξεία (µε τον δεξιό µικρό). Όπως παρατηρείτε πάνω από τα πλήκτρα Γ και Η δεν τοποθετούνται δάχτυλα. Αυτά τα πλήκτρα θα τα πατάτε µε τον αριστερό και δεξιό δείκτη αντίστοιχα ως εξής: Για να πατήσετε το Γ, µετακινείτε τον αριστερό δείκτη από το πλήκτρο του (Φ), πιέζετε το Γ και αµέσως τον επιστρέφετε πάλι στο Φ. Για να πατήσετε το Η, µετακινείτε τον δεξιό δείκτη από το πλήκτρο του (Ξ), πιέζετε το Η και αµέσως τον επιστρέφετε πάλι στο Ξ. Ξεκινήστε λοιπόν να πληκτρολογείτε από τα αριστερά προς τα δεξιά όλη τη µεσαία σειρά γραµµάτων και ταυτόχρονα να προφέρετε δυνατά τα γράµµατα αυτά: άλφα, σίγµα, δέλτα, φι, γάµα, ήτα, ξι, κάπα, λάµδα, τόνος. Όταν πατάτε µε τον αριστερό µικρό το Α, προφέρετε δυνατά άλφα και ταυτόχρονα βλέπετε το α στην οθόνη. Όταν πατάτε µε τον αριστερό παράµεσο το Σ, προφέρετε δυνατά σίγµα και ταυτόχρονα βλέπετε το σ στην οθόνη και ούτω καθεξής. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία επί δεκαπέντε λεπτά: πατάτε το πλήκτρο µε το σωστό δάκτυλο, προφέρετε δυνατά το γράµµα, το βλέπετε στην οθόνη (τα µάτια µόνο στην οθόνη). Σιγά σιγά θα µάθετε να λέτε απ' έξω την ακολουθία γραµµάτων άλφα, σίγµα, δέλτα, φι, γάµα, ήτα, ξι, κάπα, λάµδα, τόνος. Το ζητούµενο όµως δεν είναι αυτό, αλλά να αρχίσετε να µαθαίνετε µε ποιο πλήκτρο χτυπάτε το κάθε γράµµα. Βήµα Β Αφού κάνετε επί δεκαπέντε λεπτά αυτή την άσκηση αρχίστε να πληκτρολογείτε τα γράµµατα Α Σ Φ Γ Η Ξ Κ Λ [τόνος] µε τυχαία σειρά. ηλαδή: Προφέρετε δυνατά ξι, σκέφτεστε µε ποιο δάχτυλο πατάτε το Ξ, το πατάτε, το βλέπετε στην οθόνη. Προφέρετε δυνατά λάµδα, σκέφτεστε µε ποιο δάχτυλο πατάτε το Λ, το πατάτε, το βλέπετε στην οθόνη. και ούτω καθεξής. Για να βρείτε µε ποιο δάχτυλο χτυπάτε το σωστό γράµµα, θα πρέπει να λέτε δυνατά ή από µέσα σας την ακολουθία άλφα, σίγµα, δέλτα κλπ.! εν αρκεί απλά να πατάτε το πλήκτρο που θέλετε αλλά είναι σηµαντικό να το πατάτε και µε το σωστό δάχτυλο. Επαναλαµβάνω ότι αν τα χέρια φεύγουν από τη σωστή θέση τα επαναφέρετε ακουµπώντας τους δείκτες στα εξογκώµατα των πλήκτρων Φ και Ξ.

4 * Μη σας απασχολεί το γεγονός ότι πρέπει να σκέφτεστε ποιο πλήκτρο θα πατήσετε. Όταν θα εξασκηθείτε αρκετά, θα πατάτε το πλήκτρο που θέλετε αυτόµατα. Αν πατήσετε λάθος γράµµα, δεν χρειάζεται να το σβήσετε κι ούτε έχει κανένα νόηµα να το βρείτε κοιτώντας το πληκτρολόγιο. Όσο κι αν αργείτε να βρείτε το σωστό γράµµα µην ανησυχείτε. Κάντε πολλές φορές αυτή τη διαδικασία: σκεφτείτε ένα από τα γράµµατα Α Σ Φ Γ Η Ξ Κ Λ [τόνος], σκεφτείτε µε ποιο δάχτυλο το χτυπάτε, πατήστε το, δείτε το στην οθόνη. Βήµα Γ Τώρα προσπαθήστε να πληκτρολογήσετε ακολουθίες γραµµάτων ή και λέξεις: Πληκτρολογήστε την ακολουθία γκλσ πολλές φορές. Ανάµεσα πατάτε και το κενό µε τον αντίχειρα (δεξιό ή αριστερό δεν έχει σηµασία). ηλαδή στην οθόνη θα εµφανίζεται το κείµενο: γκλσ γκλσ γκλσ γκλσ γκλσ κλπ. 'Οταν κάνετε λάθη, απλώς ξαναπροσπαθήστε. Βήµα Πάρτε µία - µία τις παρακάτω ακολουθίες γραµµάτων και επαναλάβετέ τες πολλές φορές την καθεµία: άκσδ λήσφ κδάσ ηγφξ ηγξφ ξφηγ γξφη κλσδ σλκδ άσακ λάκδ (µην ξεχνάτε τον τόνο όπου υπάρχει) Βήµα Ε Γράψτε πολλές φορές τις παρακάτω λέξεις: δάση φάση καλή καλά σάλα σκάφη σκάλα δασκάλα * Πολλοί χρήστες αφήνουν δύο ή τρία κενά ανάµεσα στις λέξεις. Το σωστό είναι ένα και µόνο κενό. ηλαδή µετά από µία λέξη πρέπει να πατάτε µόνο µία φορά τη µπάρα του διαστήµατος (space bar). Και τώρα ξεκουραστείτε διαβάζοντας τα παρακάτω χρήσιµα: Αν καταφέρετε να γράφετε τα παραπάνω χωρίς να κοιτάτε το πληκτρολόγιο έχετε κάνει ένα σηµαντικό βήµα, έστω κι αν αργείτε απελπιστικά. Να θυµάστε πάντα ότι ο αρχάριος χρήστης του τυφλού συστήµατος γράφει πολύ πιο αργά από αυτόν που γράφει κοιτώντας στο πληκτρολόγιο. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα µε την εξάσκηση να φθάσει σε ταχύτητες που ποτέ δεν θα µπορέσει να πιάσει ο µη γνώστης του τυφλού για τους εξής απλούς λόγους: - Ο εξασκηµένος γνώστης του τυφλού δεν αναζητά τα πλήκτρα αλλά τα πατάει σχεδόν αυτόµατα χωρίς να σκέφτεται. - Ο µη γνώστης του τυφλού χρησιµοποιεί συνήθως τον ένα ή τους δύο δείκτες των χεριών του οποίους µετακινεί συνεχώς δεξιά κι αριστερά. Ο γνώστης του τυφλού

5 χρησιµοποιεί όλα τα δάκτυλα που τα κρατά πάντα κοντά στα πλήκτρα που θα χτυπήσει. Ο χρόνος µετακίνησης των δακτύλων από το ένα πλήκτρο στο άλλο µπορεί να σας φαίνεται απειροελάχιστος, αλλά, αθροιζόµενος για όλα τα πλήκτρα που πρέπει να χτυπηθούν για ένα κείµενο, δεν είναι καθόλου αµελητέος. Επιπλέον το τυφλό σύστηµα προσφέρει στο χρήστη τα εξής πλεονεκτήµατα: - Είναι πολύ πιο ξεκούραστο, αφού κινούνται κυρίως τα δάχτυλα και πολύ λιγότερο οι καρποί των χεριών. - Ο χρήστης µπορεί να βλέπει κατευθείαν τα λάθη του στην οθόνη και να τα διορθώνει.

6 ΜΑΘΗΜΑ 3ο (ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ ΠΛΗΚΤΡΩΝ) Βήµα Α Αφού µάθατε τη µεσαία σειρά πλήκτρων, µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο µπορείτε να µάθετε την πάνω σειρά που περιλαµβάνει τα στοιχεία: ςερτυθιοπ. Τα δάκτυλα χτυπούν τα γράµµατα ως εξής: Αριστερός µικρός: ς Αριστερός παράµεσος: Ε Αριστερός µέσος: Ρ Αριστερός δείκτης: Τ εξιός δείκτης: Υ και Θ εξιός µέσος: Ι εξιός παράµεσος: Ο εξιός µικρός: Π Προσοχή: τα χέρια είναι τοποθετηµένα µε τον τρόπο που µάθατε στο 1ο µάθηµα δηλαδή µε τα δάχτυλα πάνω από τη µεσαία σειρά γραµµάτων. Το κάθε δάκτυλο πρέπει να αφήνει τη θέση του (δηλ. το πλήκτρο της µεσαίας σειράς πάνω από το οποίο βρίσκεται τοποθετηµένο), να χτυπά το πλήκτρο της πάνω σειράς και να επιστρέφει αµέσως στη µεσαία σειρά. Αυτό ίσως σας δυσκολέψει λίγο στην αρχή. Π.χ. για να χτυπήσουµε το ς, σηκώνουµε τον αριστερό µικρό από το Α, τον µετακινούµε µπροστά και δεξιά, πατάµε το ς και τον επιστρέφουµε στη θέση του. Φυσικά είναι δύσκολο την ίδια στιγµή να κρατάµε τον αριστερό παράµεσο και τον αριστερό µέσο στη θέση τους. Φυσιολογικά θα µετακινηθούν κι αυτοί µπροστά και δεξιά. Αυτό δεν πειράζει, αρκεί να επιστρέψουν στη θέση τους (δηλ. στη µεσαία σειρά) µόλις χτυπήσουµε το ς. Παροµοίως για το ε θα σηκώσουµε τον αριστερό παράµεσο, θα τον µετακινήσουµε µπροστά και λίγο δεξιά, θα πατήσουµε το Ε και θα επιστρέψουµε το δάκτυλο στη θέση του (στο Σ) και ούτω καθεξής.!προσέξτε ότι ο δεξιός δείκτης χτυπάει δύο γράµµατα της πάνω σειράς (Υ και Θ). Για το Θ θα πρέπει να το µετακινούµε µπροστά και αριστερά, ενώ για το Υ µπροστά και λίγο πιο αριστερά ακόµη. Καλό θα ήταν να χτυπήσετε πολλές φορές διαδοχικά Υ και Θ (πάντα µε τον δεξιό δείκτη και πάντα χωρίς να κοιτάτε στο πληκτρολόγιο) µέχρι να καταλάβετε τη διαφορά των δύο κινήσεων. Βήµα Β Όπως κάνατε για τη µεσαία σειρά, έτσι και τώρα, χτυπάτε ένα - ένα τα γράµµατα προφέροντάς τα δυνατά. Προσπαθήστε παράλληλα να θυµάστε µε ποιο δάχτυλο χτυπάµε το κάθε γράµµα της πάνω σειράς. Κάνετε το ίδιο για δεκαπέντε λεπτά.

7 Βήµα Γ Τώρα πληκτρολογήστε ακολουθίες γραµµάτων πατώντας µε τον αντίχειρα το κενό µεταξύ τους. Πληκτρολογήστε πολλές φορές την καθεµία από τις παρακάτω ακολουθίες (πρώτα την πρώτη πολλές φορές, µετά τη δεύτερη πολλές φορές κ.ο.κ.) εθιος ιοθε πρες οθυες τροπς τυροθ, πευθρι Βήµα Πληκτρολογήστε τις παρακάτω λέξεις πολλές φορές την καθεµία. ουτε ποτε τυπος θυτες πουρο πουρες τρεις (χωρίς τόνο) Βήµα E Πληκτρολογήστε ακολουθίες γραµµάτων ή λέξεις που συνδυάζουν τη µεσαία και την πάνω σειρά: πάσες κότα λουρί γάτες κορίτσια φασαρία περίστροφο τυρόπιτα (µην ξεχνάτε να βάζετε τόνους και να αφήνετε κενό).

8 ΜΑΘΗΜΑ 4ο (ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ ΠΛΗΚΤΡΩΝ) Βήµα Α Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα µάθετε και την κάτω σειρά πλήκτρων (ΖΧΨΩΒΝΜ,.) Εδώ πάλι πρέπει να προσέξετε ότι τα δάχτυλα µετακινούνται προς τα κάτω και επιστρέφουν στη µεσαία σειρά. Τα δάκτυλα χτυπούν τα γράµµατα ως εξής: Αριστερός µικρός: Ζ Αριστερός παράµεσος: Χ Αριστερός µέσος: Ψ Αριστερός δείκτης: Ω και Β εξιός δείκτης: Ν εξιός µέσος: Μ εξιός παράµεσος:, [κόµµα] εξιός µικρός:. [τελεία]!υπενθυµίζω για µία ακόµη φορά ότι τα χέρια είναι πάντα τοποθετηµένα πάνω από τη µεσαία σειρά γραµµάτων. Το κάθε δάκτυλο πρέπει να αφήνει τη θέση του, να µετακινείται λίγο προς τα κάτω, να χτυπά το πλήκτρο της τρίτης σειράς και να επιστρέφει αµέσως στη µεσαία σειρά. Π.χ. για να χτυπήσουµε το Ζ, σηκώνουµε τον αριστερό µικρό από το Α, τον µετακινούµε κάτω και δεξιά, πατάµε το Ζ και τον επιστρέφουµε στη θέση του. Το ίδιο και τα άλλα. Πάλι, αναγκαστικά, κατά την κίνηση του χεριού θα µετακινηθούν και άλλα δάκτυλα τα οποία πάλι πρέπει να επιστρέψουν στη µεσαία σειρά.!προσέξτε ότι ο αριστερός δείκτης χτυπάει δύο γράµµατα της κάτω σειράς (Ω και Β). Για το Ω θα πρέπει να το µετακινούµε κάτω και δεξιά, ενώ για το Β κάτω και λίγο πιο δεξιά ακόµη. Καλό θα ήταν να χτυπήσετε πολλές φορές διαδοχικά Ω και Β (πάντα µε τον αριστερό δείκτη και πάντα χωρίς να κοιτάτε στο πληκτρολόγιο) µέχρι να καταλάβετε τη διαφορά των δύο κινήσεων. Βήµα Β Όπως κάνατε για τις άλλες σειρές, έτσι και τώρα, χτυπάτε ένα - ένα τα γράµµατα προφέροντάς τα δυνατά. Προσπαθήστε παράλληλα να θυµάστε µε ποιο δάχτυλο χτυπάµε το κάθε γράµµα της σειράς. Κάνετε το ίδιο για δεκαπέντε λεπτά. Βήµα Γ Τώρα πληκτρολογήστε ακολουθίες γραµµάτων πατώντας µε τον αντίχειρα το κενό µεταξύ τους.

9 Πληκτρολογήστε πολλές φορές την καθεµία από τις παρακάτω ακολουθίες (πρώτα την πρώτη πολλές φορές, µετά τη δεύτερη πολλές φορές κ.ο.κ.) ζβνµ νζχψ,µ.ν ω.ζχ ψ,ων Βήµα Πληκτρολογήστε τις παρακάτω λέξεις πολλές φορές την καθεµία. χωνω ζωνω Βήµα E Τώρα πια που έχετε µάθει και τις τρεις σειρές γραµµάτων µπορείτε να πληκτρολογείτε το κείµενο που θέλετε χωρίς βέβαια χρήση κεφαλαίων ή άλλων συµβόλων. Πληκτρολογήστε δικά σας κείµενα για εξάσκηση. Αποµένει µόνο να µάθετε τα άλλα πλήκτρα καθώς και τους τρόπους που εµφανίζονται γράµµατα που απαιτούν συνδυασµό πλήκτρων.

10 ΜΑΘΗΜΑ 5ο (ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΛΗΚΤΡΑ - ΣΥΝ ΥΑΣΜΟΙ) Αριθµοί Για να µάθετε τους αριθµούς θα ακολουθήσετε τη µέθοδο που χρησιµοποιήσαµε και για την εκµάθηση της πάνω σειράς γραµµάτων. Τα δάχτυλα θα πρέπει να αφήνουν τη µεσαία σειρά και να ανεβαίνουν αρκετά πάνω, εκεί όπου βρίσκονται τοποθετηµένοι οι αριθµοί. Έτσι τα δάχτυλα αντιστοιχούν στους αριθµούς ως εξής: Αριστερός µικρός: 1 Αριστερός παράµεσος: 2 και 3 Αριστερός µέσος: 4 Αριστερός δείκτης: 5 και 6 εξιός δείκτης: 7 και 8 εξιός µέσος: 9 εξιός παράµεσος: - εξιός µικρός: 0 Ενδέχεται πάντως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις καθώς κάποιοι χρήστες µπορεί να συνηθίσουν να χτυπούν τα πλήκτρα αυτά µε άλλα δάχτυλα (π.χ. το 9 µε τον παράµεσο). Πάντως αν δεν συνηθίζετε να πληκτρολογείτε κείµενα µε πολλούς αριθµούς, η εργασία σας δεν θα καθυστερήσει σηµαντικά αν τους κοιτάτε από το πληκτρολόγιο. Κεφαλαία και συνδυασµοί πλήκτρων Κάθε φορά που θα χρειαστεί να γράψετε κεφαλαία θα πρέπει να συνηθίσετε να κουνάτε τον αριστερό µικρό αριστερά για να πατάτε το πλήκτρο Caps Lock. Για το πάτηµα του Shift θα πρέπει να χρησιµοποιείτε το µικρό δάχτυλο του χεριού που δεν χτυπάει το πλήκτρο που θέλουµε να εµφανίσουµε. Π.χ. όταν θέλουµε να εµφανίσουµε το κεφαλαίο Ξ, πρέπει πρώτα να κρατήσουµε πατηµένο µε τον αριστερό µικρό το Shift και µετά να πατήσουµε µε τον δεξιό δείκτη το πλήκτρο Ξ. Αντιστρόφως όταν θέλουµε να πατήσουµε το κεφαλαίο Φ πρέπει πρώτα να κρατήσουµε πατηµένο µε τον δεξιό µικρό το Shift και µετά να πατήσουµε µε τον αριστερό δείκτη το Φ. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι για το κεφαλαίο γράµµα δεν πρέπει να σκεφτούµε µόνο ποιο δάχτυλο θα χρησιµοποιήσουµε αλλά να κρατήσουµε πατηµένο το Shift µε τον µικρό του άλλου χεριού. Με τον καιρό όµως, και αυτή η διαδικασία θα γίνεται αυτόµατα. Προτιµήστε να το µάθετε έτσι (µε το ένα χέρι το Shift και µε το άλλο το πλήκτρο που θέλετε) και µην πατάτε το συνδυασµό µε δύο δάχτυλα του ίδιου χεριού. * Τώρα θα σας λύθηκε η απορία που ενδεχοµένως είχατε, γιατί όλα τα πληκτρολόγια υπολογιστών έχουν διπλά πλήκτρα Shift, Ctrl, Alt. Να ξέρετε πάντως ότι στους φορητούς υπολογιστές όπου ο χώρος είναι περιορισµένος και τα πληκτρολόγια συµπτυγµένα οι κατασκευαστές συχνά θυσιάζουν το δεύτερο Ctrl καθώς και το δεύτερο Alt, αλλά πάντα κρατούν και τα δύο Shift ακριβώς για το τυφλό σύστηµα δακτυλογράφησης.

11 Enter και απόστροφος Παροµοίως πρέπει να µάθετε να κινείτε τον δεξιό µικρό λίγο δεξιά για την απόστροφο και ακόµη πιο δεξιά για το Enter. Επειδή είναι δύο πλήκτρα που χρησιµοποιούνται συχνά (ιδίως το Enter) συνηθίστε να τα χτυπάτε µε τον αριστερό µικρό. Ακριβώς όµως επειδή το Enter το πατάµε αρκετά συχνά, θα το συνηθίσετε πολύ γρήγορα. Back Space Για το πλήκτρο αυτό οι περισσότεροι γνώστες τυφλού συστήµατος απλά σηκώνουν γρήγορα το δεξί του χέρι και το χτυπάνε µε τον µέσο (που είναι πιο µακρύς). εδοµένου ότι είναι ένα πλήκτρο που θα πατάτε συχνά (λόγω των λαθών που θα κάνετε στην αρχή) συνηθίστε να το πατάτε χωρίς να το κοιτάτε και σύντοµα το χέρι θα πηγαίνει αυτόµατα στη θέση όπου βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια της όρασης. Το σηµαντικό είναι βέβαια να επιστρέφει το χέρι αµέσως στη θέση του. Tab, ερωτηµατικό, άνω-κάτω τελεία Και τα τρία αυτά πλήκτρα θα πρέπει να τα χτυπάτε µε τον αριστερό µικρό. Το ερωτηµατικό είναι στο πλήκτρο Q (όταν γράφουµε ελληνικά) ενώ η άνω και κάτω τελεία (:) εµφανίζεται µε Shift και Q. Και τα λοιπά... Τα πλήκτρα που δεν έχουν αναφερθεί ( [, ], /, \ κλπ) τα χτυπάµε µε τον δεξί µικρό, αλλά είναι τόσο σπάνια ώστε κι αν ακόµη δεν τα µάθετε και τα κοιτάτε από το πληκτρολόγιο, η εργασία σας δεν θα καθυστερεί καθόλου. Αντί επιλόγου Τώρα πια ξέρετε τυφλό σύστηµα, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι µπορείτε να πληκτρολογείτε σαν τη Βουγιουκλάκη στη "Μοντέρνα Σταχτοπούτα". (Παρεπιπτόντως: κανείς στον κόσµο δεν µπορεί να πληκτρολογεί κείµενο που υπαγορεύεται τόσο γρήγορα όσο το υπαγορεύει ο Παπαµιχαήλ στην εν λόγω ταινία). Για να γίνετε γρήγοροι στο γράψιµο χρειάζεται συχνή εξάσκηση. Αν η δουλειά σας σας υποχρεώνει να δακτυλογραφείτε κείµενα, θα διαπιστώσετε ότι χρησιµοποιώντας το τυφλό σύστηµα µέρα µε τη µέρα θα γράφετε όλο και πιο γρήγορα, µέχρι που κάποτε θα διαπιστώσετε ότι γράφετε πλέον πιο γρήγορα απ' ό,τι στο χαρτί µε το στυλό (και - εννοείται- πολύ πιο ξεκούραστα). Αν πάλι η δουλειά σας δεν σας δίνει ευκαιρίες για δακτυλογράφηση πρέπει να τις αναζητάτε πάντοτε και καλό θα ήταν να αποκτήστε τη συνήθεια να χρησιµοποιείτε επεξεργαστή κειµένου και εκτυπωτή αντί για τετράδιο και µολύβι. Έχετε πια µάθει σχεδόν τα πάντα για να γράφετε "στα τυφλά". Το επόµενο µάθηµα περιέχει απλά κάποιες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.

12 ΜΑΘΗΜΑ 6ο (ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ) Γιατί είναι µπερδεµένα τα πλήκτρα; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράµµατα του πληκτρολογίου δεν είναι τοποθετηµένα µε τη σειρά της αλφαβήτου; Πολλοί λένε ότι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να προβάλλονται τα πιο συχνά χρησιµοποιούµενα γράµµατα εις βάρος αυτών που χρησιµοποιούνται σπανιότερα. Αυτό όµως δεν ισχύει. Π.χ. Ενώ το Α χρησιµοποιείται συχνά και το Ζ αρκετά σπάνια είναι τοποθετηµένα σε γειτονικές θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα γράµµατα δεν τοποθετήθηκαν έτσι για να διευκολύνουν τη γρήγορη δακτυλογράφηση αλλά αντιθέτως για να την εµποδίζουν! Ας δούµε την ιστορική αλήθεια... Ο κύριος Ρέµινγκτον ίσως σας είναι γνωστός από τις επαναληπτικές καραµπίνες. Εκτός από όπλα ο εν λόγω κύριος κατασκεύαζε και γραφοµηχανές. Στις πρώτες γραφοµηχανές που κατασκεύασε τα γράµµατα ήταν τοποθετηµένα φυσικά κατά αλφαβητική σειρά. Τότε λοιπόν οι χρήστες είχαν το εξής πρόβληµα. 'Οταν δακτυλογραφούσαν γρήγορα, το έµβολο που ανέβαινε για να αποτυπώσει το χαρακτήρα στο χαρτί προλάβαινε το έµβολο του προηγούµενου γράµµατος που κατέβαινε. Τα δύο έµβολα συγκρούονταν και σφηνωµένα µεταξύ τους µπλόκαραν. Το ίδιο συµβαίνει και στις σηµερινές µηχανικές γραφοµηχανές, αν πατήσουµε δύο γράµµατα ταυτόχρονα. Ο Ρέµινγκτον σκέφτηκε να λύσει το πρόβληµα αποτρέποντας τη γρήγορη δακτυλογράφηση και γι' αυτό άλλαξε τη σειρά των πλήκτρων και τα τοποθέτησε τυχαία. Τότε εξάλλου, οι χρήστες των γραφοµηχανών ήταν ευχαριστηµένοι που µπορούσαν να έχουν γρήγορα ένα έντυπο κείµενο αντί για χειρόγραφο και δεν είχαν απαιτήσεις ταχύτητας. Από τότε όλες οι γραφοµηχανές καθιερώθηκε να χρησιµοποιούν αυτή τη σειρά στην τοποθέτηση των πλήκτρων. Η διάταξη αυτή ονοµάστηκε QWERTY (από τη σειρά των έξι πρώτων γραµµάτων). Τη διάταξη χρησιµοποίησαν και άλλοι κατασκευαστές γραφοµηχανών και µοιραία πέρασε και στους υπολογιστές. Μία διαφοροποίηση αυτής της διάταξης είναι η AZERTY που χρησιµοποιούν Γάλλοι και Γερµανοί. Αν προσθέσετε στα Windows του υπολογιστή σας υποστήριξη γαλλικής ή γερµανικής γλώσσας, θα παρατηρήσετε ότι πατώντας Q βγαίνει A, πατώντας W βγαίνει Z κ.ο.κ. Αυτό συµβαίνει γιατί πολύ απλά οι Γάλλοι και οι Γερµανοί στα πληκτρολόγιά τους έχουν το Q στη θέση του A, το W στη θέση του Z κ.ο.κ.