ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ "ΤΥΦΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ "ΤΥΦΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ""

Transcript

1 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ "ΤΥΦΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" Πρόλογος Το µεγαλύτερο µέρος της εργασίας του φιλολόγου στον Η/Υ αφορά τον επεξεργαστή κειµένου. Ενώ ο Η/Υ προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στη διαχείριση κειµένου (µορφοποίηση, αποθήκευση, εκτύπωση κλπ), απαιτείται αρκετή προσπάθεια και χρόνος για την εισαγωγή του κειµένου. Γι' αυτό θεωρούµε πολύ χρήσιµη τη γνώση του "τυφλού συστήµατος δακτυλογράφησης" για τον φιλόλογο, αφού του επιτρέπει την ταχεία εισαγωγή των κειµένων του στον Η/Υ. Εισαγωγή Τυφλό (στο εξής χωρίς εισαγωγικά) ονοµάζεται το σύστηµα δακτυλογράφησης κατά το οποίο ο χρήστης του Η/Υ ή της γραφοµηχανής, γνωρίζοντας την ακριβή θέση των πλήκτρων, γράφει χωρίς να αναζητά µε το βλέµµα τα στοιχεία που πληκτρολογεί και εποµένως, πατώντας τα πλήκτρα "αυτόµατα" και χωρίς σκέψη, µπορεί να πληκτρολογεί µε πολύ µεγάλη ταχύτητα. "Γνωρίζω τυφλό σύστηµα δακτυλογράφησης" σηµαίνει: α. Γνωρίζω την ακριβή θέση κάθε στοιχείου στο πληκτρολόγιο β. Γνωρίζω µε ποιο δάχτυλο πατάω το κάθε πλήκτρο. γ. Πατάω το κάθε πλήκτρο χωρίς να κοιτάω το πληκτρολόγιο Για την εκµάθηση αυτών απαιτείται λίγος χρόνος και κόπος. Από εκεί κι έπειτα ο χρήστης αποκτά ταχύτητα στην δακτυλογράφηση µε συνεχή και καθηµερινή εξάσκηση. Με άλλα λόγια, τυφλό σύστηµα είναι πολύ εύκολο να µάθει ο καθένας. Ωστόσο, γρήγορη δακτυλογράφηση (σε βαθµό που να ξεπερνά την ταχύτητα της γραφής µε το µολύβι) µπορεί να αποκτήσει µόνο όποιος εξασκεί σε µεγάλο βαθµό το τυφλό σύστηµα. Επεξήγηση συµβόλων! σηµεία που πρέπει να προσέξετε. * χρήσιµες συµβουλές ή πληροφορίες Τώρα µπορείτε να ξεκινήσετε τα µαθήµατα. Ανοίξτε έναν επεξεργαστή κειµένου και γυρίστε το πληκτρολόγιο στα ελληνικά.

2 ΜΑΘΗΜΑ 1ο (Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ) Τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω στο πληκτρολόγιο, µε τα δάχτυλα να ακουµπούν στη µεσαία σειρά γραµµάτων (ΑΣ κλπ) έτσι ώστε ο δείκτης του αριστερού χεριού να βρίσκεται πάνω από το Φ και ο δείκτης του δεξιού πάνω από το Ξ. Στα περισσότερα πληκτρολόγια, πάνω στα δύο αυτά γράµµατα υπάρχουν δύο µικρά εξογκώµατα που βοηθούν την τοποθέτηση των δεικτών στα γράµµατα Φ και Ξ. Όντας τοποθετηµένα έτσι τα χέρια, τα δάκτυλα βρίσκονται πάνω από τα γράµµατα ως εξής: Αριστερός µικρός: πάνω από το Α Αριστερός παράµεσος: πάνω από το Σ Αριστερός µέσος: πάνω από το Αριστερός δείκτης: πάνω από το Φ εξιός δείκτης: πάνω από το Ξ εξιός µέσος: πάνω από το Κ εξιός παράµεσος: πάνω από το Λ εξιός µικρός: πάνω από την [οξεία] Οι αντίχειρες βρίσκονται πάνω από το πλήκτρο του διαστήµατος (space bar). Και τώρα πάρτε µια για πάντα τα µάτια σας από το πληκτρολόγιο. Στο εξής θα πρέπει να κοιτάτε µόνο την οθόνη και να αποφεύγετε τον πειρασµό να ρίχνετε µατιές στο πληκτρολόγιο. (Καλό θα ήταν να σκεπάσετε χέρια και πληκτρολόγιο µε ένα πανί). 'Οταν τα χέρια σας φύγουν από τη σωστή θέση, θα τα επαναφέρετε µε την αφή: θα αναζητάτε τα µικρά εξογκώµατα των πλήκτρων Φ και Ξ. Μην κοιτάτε το πληκτρολόγιο για να βάλετε τα χέρια στη σωστή θέση. Αν νιώθετε τα µικρά εξογκώµατα στις άκρες του δεξιού και αριστερού δείκτη τότε ξέρετε ότι τα χέρια σας είναι τοποθετηµένα σωστά.! Να θυµάστε ότι πάντα τα χέρια πρέπει να βρίσκονται τοποθετηµένα στη θέση αυτή όποιο γράµµα κι αν πατάµε.

3 ΜΑΘΗΜΑ 2ο (ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΛΗΚΤΡΩΝ) Βήµα Α' Με τα χέρια τοποθετηµένα στη σωστή θέση (βλ. µάθηµα 1) θα πληκτρολογήσετε τα γράµµατα της µεσαίας σειράς ξεκινώντας από το Α (µε τον αριστερό µικρό) και καταλήγοντας στην οξεία (µε τον δεξιό µικρό). Όπως παρατηρείτε πάνω από τα πλήκτρα Γ και Η δεν τοποθετούνται δάχτυλα. Αυτά τα πλήκτρα θα τα πατάτε µε τον αριστερό και δεξιό δείκτη αντίστοιχα ως εξής: Για να πατήσετε το Γ, µετακινείτε τον αριστερό δείκτη από το πλήκτρο του (Φ), πιέζετε το Γ και αµέσως τον επιστρέφετε πάλι στο Φ. Για να πατήσετε το Η, µετακινείτε τον δεξιό δείκτη από το πλήκτρο του (Ξ), πιέζετε το Η και αµέσως τον επιστρέφετε πάλι στο Ξ. Ξεκινήστε λοιπόν να πληκτρολογείτε από τα αριστερά προς τα δεξιά όλη τη µεσαία σειρά γραµµάτων και ταυτόχρονα να προφέρετε δυνατά τα γράµµατα αυτά: άλφα, σίγµα, δέλτα, φι, γάµα, ήτα, ξι, κάπα, λάµδα, τόνος. Όταν πατάτε µε τον αριστερό µικρό το Α, προφέρετε δυνατά άλφα και ταυτόχρονα βλέπετε το α στην οθόνη. Όταν πατάτε µε τον αριστερό παράµεσο το Σ, προφέρετε δυνατά σίγµα και ταυτόχρονα βλέπετε το σ στην οθόνη και ούτω καθεξής. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία επί δεκαπέντε λεπτά: πατάτε το πλήκτρο µε το σωστό δάκτυλο, προφέρετε δυνατά το γράµµα, το βλέπετε στην οθόνη (τα µάτια µόνο στην οθόνη). Σιγά σιγά θα µάθετε να λέτε απ' έξω την ακολουθία γραµµάτων άλφα, σίγµα, δέλτα, φι, γάµα, ήτα, ξι, κάπα, λάµδα, τόνος. Το ζητούµενο όµως δεν είναι αυτό, αλλά να αρχίσετε να µαθαίνετε µε ποιο πλήκτρο χτυπάτε το κάθε γράµµα. Βήµα Β Αφού κάνετε επί δεκαπέντε λεπτά αυτή την άσκηση αρχίστε να πληκτρολογείτε τα γράµµατα Α Σ Φ Γ Η Ξ Κ Λ [τόνος] µε τυχαία σειρά. ηλαδή: Προφέρετε δυνατά ξι, σκέφτεστε µε ποιο δάχτυλο πατάτε το Ξ, το πατάτε, το βλέπετε στην οθόνη. Προφέρετε δυνατά λάµδα, σκέφτεστε µε ποιο δάχτυλο πατάτε το Λ, το πατάτε, το βλέπετε στην οθόνη. και ούτω καθεξής. Για να βρείτε µε ποιο δάχτυλο χτυπάτε το σωστό γράµµα, θα πρέπει να λέτε δυνατά ή από µέσα σας την ακολουθία άλφα, σίγµα, δέλτα κλπ.! εν αρκεί απλά να πατάτε το πλήκτρο που θέλετε αλλά είναι σηµαντικό να το πατάτε και µε το σωστό δάχτυλο. Επαναλαµβάνω ότι αν τα χέρια φεύγουν από τη σωστή θέση τα επαναφέρετε ακουµπώντας τους δείκτες στα εξογκώµατα των πλήκτρων Φ και Ξ.

4 * Μη σας απασχολεί το γεγονός ότι πρέπει να σκέφτεστε ποιο πλήκτρο θα πατήσετε. Όταν θα εξασκηθείτε αρκετά, θα πατάτε το πλήκτρο που θέλετε αυτόµατα. Αν πατήσετε λάθος γράµµα, δεν χρειάζεται να το σβήσετε κι ούτε έχει κανένα νόηµα να το βρείτε κοιτώντας το πληκτρολόγιο. Όσο κι αν αργείτε να βρείτε το σωστό γράµµα µην ανησυχείτε. Κάντε πολλές φορές αυτή τη διαδικασία: σκεφτείτε ένα από τα γράµµατα Α Σ Φ Γ Η Ξ Κ Λ [τόνος], σκεφτείτε µε ποιο δάχτυλο το χτυπάτε, πατήστε το, δείτε το στην οθόνη. Βήµα Γ Τώρα προσπαθήστε να πληκτρολογήσετε ακολουθίες γραµµάτων ή και λέξεις: Πληκτρολογήστε την ακολουθία γκλσ πολλές φορές. Ανάµεσα πατάτε και το κενό µε τον αντίχειρα (δεξιό ή αριστερό δεν έχει σηµασία). ηλαδή στην οθόνη θα εµφανίζεται το κείµενο: γκλσ γκλσ γκλσ γκλσ γκλσ κλπ. 'Οταν κάνετε λάθη, απλώς ξαναπροσπαθήστε. Βήµα Πάρτε µία - µία τις παρακάτω ακολουθίες γραµµάτων και επαναλάβετέ τες πολλές φορές την καθεµία: άκσδ λήσφ κδάσ ηγφξ ηγξφ ξφηγ γξφη κλσδ σλκδ άσακ λάκδ (µην ξεχνάτε τον τόνο όπου υπάρχει) Βήµα Ε Γράψτε πολλές φορές τις παρακάτω λέξεις: δάση φάση καλή καλά σάλα σκάφη σκάλα δασκάλα * Πολλοί χρήστες αφήνουν δύο ή τρία κενά ανάµεσα στις λέξεις. Το σωστό είναι ένα και µόνο κενό. ηλαδή µετά από µία λέξη πρέπει να πατάτε µόνο µία φορά τη µπάρα του διαστήµατος (space bar). Και τώρα ξεκουραστείτε διαβάζοντας τα παρακάτω χρήσιµα: Αν καταφέρετε να γράφετε τα παραπάνω χωρίς να κοιτάτε το πληκτρολόγιο έχετε κάνει ένα σηµαντικό βήµα, έστω κι αν αργείτε απελπιστικά. Να θυµάστε πάντα ότι ο αρχάριος χρήστης του τυφλού συστήµατος γράφει πολύ πιο αργά από αυτόν που γράφει κοιτώντας στο πληκτρολόγιο. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα µε την εξάσκηση να φθάσει σε ταχύτητες που ποτέ δεν θα µπορέσει να πιάσει ο µη γνώστης του τυφλού για τους εξής απλούς λόγους: - Ο εξασκηµένος γνώστης του τυφλού δεν αναζητά τα πλήκτρα αλλά τα πατάει σχεδόν αυτόµατα χωρίς να σκέφτεται. - Ο µη γνώστης του τυφλού χρησιµοποιεί συνήθως τον ένα ή τους δύο δείκτες των χεριών του οποίους µετακινεί συνεχώς δεξιά κι αριστερά. Ο γνώστης του τυφλού

5 χρησιµοποιεί όλα τα δάκτυλα που τα κρατά πάντα κοντά στα πλήκτρα που θα χτυπήσει. Ο χρόνος µετακίνησης των δακτύλων από το ένα πλήκτρο στο άλλο µπορεί να σας φαίνεται απειροελάχιστος, αλλά, αθροιζόµενος για όλα τα πλήκτρα που πρέπει να χτυπηθούν για ένα κείµενο, δεν είναι καθόλου αµελητέος. Επιπλέον το τυφλό σύστηµα προσφέρει στο χρήστη τα εξής πλεονεκτήµατα: - Είναι πολύ πιο ξεκούραστο, αφού κινούνται κυρίως τα δάχτυλα και πολύ λιγότερο οι καρποί των χεριών. - Ο χρήστης µπορεί να βλέπει κατευθείαν τα λάθη του στην οθόνη και να τα διορθώνει.

6 ΜΑΘΗΜΑ 3ο (ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ ΠΛΗΚΤΡΩΝ) Βήµα Α Αφού µάθατε τη µεσαία σειρά πλήκτρων, µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο µπορείτε να µάθετε την πάνω σειρά που περιλαµβάνει τα στοιχεία: ςερτυθιοπ. Τα δάκτυλα χτυπούν τα γράµµατα ως εξής: Αριστερός µικρός: ς Αριστερός παράµεσος: Ε Αριστερός µέσος: Ρ Αριστερός δείκτης: Τ εξιός δείκτης: Υ και Θ εξιός µέσος: Ι εξιός παράµεσος: Ο εξιός µικρός: Π Προσοχή: τα χέρια είναι τοποθετηµένα µε τον τρόπο που µάθατε στο 1ο µάθηµα δηλαδή µε τα δάχτυλα πάνω από τη µεσαία σειρά γραµµάτων. Το κάθε δάκτυλο πρέπει να αφήνει τη θέση του (δηλ. το πλήκτρο της µεσαίας σειράς πάνω από το οποίο βρίσκεται τοποθετηµένο), να χτυπά το πλήκτρο της πάνω σειράς και να επιστρέφει αµέσως στη µεσαία σειρά. Αυτό ίσως σας δυσκολέψει λίγο στην αρχή. Π.χ. για να χτυπήσουµε το ς, σηκώνουµε τον αριστερό µικρό από το Α, τον µετακινούµε µπροστά και δεξιά, πατάµε το ς και τον επιστρέφουµε στη θέση του. Φυσικά είναι δύσκολο την ίδια στιγµή να κρατάµε τον αριστερό παράµεσο και τον αριστερό µέσο στη θέση τους. Φυσιολογικά θα µετακινηθούν κι αυτοί µπροστά και δεξιά. Αυτό δεν πειράζει, αρκεί να επιστρέψουν στη θέση τους (δηλ. στη µεσαία σειρά) µόλις χτυπήσουµε το ς. Παροµοίως για το ε θα σηκώσουµε τον αριστερό παράµεσο, θα τον µετακινήσουµε µπροστά και λίγο δεξιά, θα πατήσουµε το Ε και θα επιστρέψουµε το δάκτυλο στη θέση του (στο Σ) και ούτω καθεξής.!προσέξτε ότι ο δεξιός δείκτης χτυπάει δύο γράµµατα της πάνω σειράς (Υ και Θ). Για το Θ θα πρέπει να το µετακινούµε µπροστά και αριστερά, ενώ για το Υ µπροστά και λίγο πιο αριστερά ακόµη. Καλό θα ήταν να χτυπήσετε πολλές φορές διαδοχικά Υ και Θ (πάντα µε τον δεξιό δείκτη και πάντα χωρίς να κοιτάτε στο πληκτρολόγιο) µέχρι να καταλάβετε τη διαφορά των δύο κινήσεων. Βήµα Β Όπως κάνατε για τη µεσαία σειρά, έτσι και τώρα, χτυπάτε ένα - ένα τα γράµµατα προφέροντάς τα δυνατά. Προσπαθήστε παράλληλα να θυµάστε µε ποιο δάχτυλο χτυπάµε το κάθε γράµµα της πάνω σειράς. Κάνετε το ίδιο για δεκαπέντε λεπτά.

7 Βήµα Γ Τώρα πληκτρολογήστε ακολουθίες γραµµάτων πατώντας µε τον αντίχειρα το κενό µεταξύ τους. Πληκτρολογήστε πολλές φορές την καθεµία από τις παρακάτω ακολουθίες (πρώτα την πρώτη πολλές φορές, µετά τη δεύτερη πολλές φορές κ.ο.κ.) εθιος ιοθε πρες οθυες τροπς τυροθ, πευθρι Βήµα Πληκτρολογήστε τις παρακάτω λέξεις πολλές φορές την καθεµία. ουτε ποτε τυπος θυτες πουρο πουρες τρεις (χωρίς τόνο) Βήµα E Πληκτρολογήστε ακολουθίες γραµµάτων ή λέξεις που συνδυάζουν τη µεσαία και την πάνω σειρά: πάσες κότα λουρί γάτες κορίτσια φασαρία περίστροφο τυρόπιτα (µην ξεχνάτε να βάζετε τόνους και να αφήνετε κενό).

8 ΜΑΘΗΜΑ 4ο (ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ ΠΛΗΚΤΡΩΝ) Βήµα Α Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα µάθετε και την κάτω σειρά πλήκτρων (ΖΧΨΩΒΝΜ,.) Εδώ πάλι πρέπει να προσέξετε ότι τα δάχτυλα µετακινούνται προς τα κάτω και επιστρέφουν στη µεσαία σειρά. Τα δάκτυλα χτυπούν τα γράµµατα ως εξής: Αριστερός µικρός: Ζ Αριστερός παράµεσος: Χ Αριστερός µέσος: Ψ Αριστερός δείκτης: Ω και Β εξιός δείκτης: Ν εξιός µέσος: Μ εξιός παράµεσος:, [κόµµα] εξιός µικρός:. [τελεία]!υπενθυµίζω για µία ακόµη φορά ότι τα χέρια είναι πάντα τοποθετηµένα πάνω από τη µεσαία σειρά γραµµάτων. Το κάθε δάκτυλο πρέπει να αφήνει τη θέση του, να µετακινείται λίγο προς τα κάτω, να χτυπά το πλήκτρο της τρίτης σειράς και να επιστρέφει αµέσως στη µεσαία σειρά. Π.χ. για να χτυπήσουµε το Ζ, σηκώνουµε τον αριστερό µικρό από το Α, τον µετακινούµε κάτω και δεξιά, πατάµε το Ζ και τον επιστρέφουµε στη θέση του. Το ίδιο και τα άλλα. Πάλι, αναγκαστικά, κατά την κίνηση του χεριού θα µετακινηθούν και άλλα δάκτυλα τα οποία πάλι πρέπει να επιστρέψουν στη µεσαία σειρά.!προσέξτε ότι ο αριστερός δείκτης χτυπάει δύο γράµµατα της κάτω σειράς (Ω και Β). Για το Ω θα πρέπει να το µετακινούµε κάτω και δεξιά, ενώ για το Β κάτω και λίγο πιο δεξιά ακόµη. Καλό θα ήταν να χτυπήσετε πολλές φορές διαδοχικά Ω και Β (πάντα µε τον αριστερό δείκτη και πάντα χωρίς να κοιτάτε στο πληκτρολόγιο) µέχρι να καταλάβετε τη διαφορά των δύο κινήσεων. Βήµα Β Όπως κάνατε για τις άλλες σειρές, έτσι και τώρα, χτυπάτε ένα - ένα τα γράµµατα προφέροντάς τα δυνατά. Προσπαθήστε παράλληλα να θυµάστε µε ποιο δάχτυλο χτυπάµε το κάθε γράµµα της σειράς. Κάνετε το ίδιο για δεκαπέντε λεπτά. Βήµα Γ Τώρα πληκτρολογήστε ακολουθίες γραµµάτων πατώντας µε τον αντίχειρα το κενό µεταξύ τους.

9 Πληκτρολογήστε πολλές φορές την καθεµία από τις παρακάτω ακολουθίες (πρώτα την πρώτη πολλές φορές, µετά τη δεύτερη πολλές φορές κ.ο.κ.) ζβνµ νζχψ,µ.ν ω.ζχ ψ,ων Βήµα Πληκτρολογήστε τις παρακάτω λέξεις πολλές φορές την καθεµία. χωνω ζωνω Βήµα E Τώρα πια που έχετε µάθει και τις τρεις σειρές γραµµάτων µπορείτε να πληκτρολογείτε το κείµενο που θέλετε χωρίς βέβαια χρήση κεφαλαίων ή άλλων συµβόλων. Πληκτρολογήστε δικά σας κείµενα για εξάσκηση. Αποµένει µόνο να µάθετε τα άλλα πλήκτρα καθώς και τους τρόπους που εµφανίζονται γράµµατα που απαιτούν συνδυασµό πλήκτρων.

10 ΜΑΘΗΜΑ 5ο (ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΛΗΚΤΡΑ - ΣΥΝ ΥΑΣΜΟΙ) Αριθµοί Για να µάθετε τους αριθµούς θα ακολουθήσετε τη µέθοδο που χρησιµοποιήσαµε και για την εκµάθηση της πάνω σειράς γραµµάτων. Τα δάχτυλα θα πρέπει να αφήνουν τη µεσαία σειρά και να ανεβαίνουν αρκετά πάνω, εκεί όπου βρίσκονται τοποθετηµένοι οι αριθµοί. Έτσι τα δάχτυλα αντιστοιχούν στους αριθµούς ως εξής: Αριστερός µικρός: 1 Αριστερός παράµεσος: 2 και 3 Αριστερός µέσος: 4 Αριστερός δείκτης: 5 και 6 εξιός δείκτης: 7 και 8 εξιός µέσος: 9 εξιός παράµεσος: - εξιός µικρός: 0 Ενδέχεται πάντως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις καθώς κάποιοι χρήστες µπορεί να συνηθίσουν να χτυπούν τα πλήκτρα αυτά µε άλλα δάχτυλα (π.χ. το 9 µε τον παράµεσο). Πάντως αν δεν συνηθίζετε να πληκτρολογείτε κείµενα µε πολλούς αριθµούς, η εργασία σας δεν θα καθυστερήσει σηµαντικά αν τους κοιτάτε από το πληκτρολόγιο. Κεφαλαία και συνδυασµοί πλήκτρων Κάθε φορά που θα χρειαστεί να γράψετε κεφαλαία θα πρέπει να συνηθίσετε να κουνάτε τον αριστερό µικρό αριστερά για να πατάτε το πλήκτρο Caps Lock. Για το πάτηµα του Shift θα πρέπει να χρησιµοποιείτε το µικρό δάχτυλο του χεριού που δεν χτυπάει το πλήκτρο που θέλουµε να εµφανίσουµε. Π.χ. όταν θέλουµε να εµφανίσουµε το κεφαλαίο Ξ, πρέπει πρώτα να κρατήσουµε πατηµένο µε τον αριστερό µικρό το Shift και µετά να πατήσουµε µε τον δεξιό δείκτη το πλήκτρο Ξ. Αντιστρόφως όταν θέλουµε να πατήσουµε το κεφαλαίο Φ πρέπει πρώτα να κρατήσουµε πατηµένο µε τον δεξιό µικρό το Shift και µετά να πατήσουµε µε τον αριστερό δείκτη το Φ. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι για το κεφαλαίο γράµµα δεν πρέπει να σκεφτούµε µόνο ποιο δάχτυλο θα χρησιµοποιήσουµε αλλά να κρατήσουµε πατηµένο το Shift µε τον µικρό του άλλου χεριού. Με τον καιρό όµως, και αυτή η διαδικασία θα γίνεται αυτόµατα. Προτιµήστε να το µάθετε έτσι (µε το ένα χέρι το Shift και µε το άλλο το πλήκτρο που θέλετε) και µην πατάτε το συνδυασµό µε δύο δάχτυλα του ίδιου χεριού. * Τώρα θα σας λύθηκε η απορία που ενδεχοµένως είχατε, γιατί όλα τα πληκτρολόγια υπολογιστών έχουν διπλά πλήκτρα Shift, Ctrl, Alt. Να ξέρετε πάντως ότι στους φορητούς υπολογιστές όπου ο χώρος είναι περιορισµένος και τα πληκτρολόγια συµπτυγµένα οι κατασκευαστές συχνά θυσιάζουν το δεύτερο Ctrl καθώς και το δεύτερο Alt, αλλά πάντα κρατούν και τα δύο Shift ακριβώς για το τυφλό σύστηµα δακτυλογράφησης.

11 Enter και απόστροφος Παροµοίως πρέπει να µάθετε να κινείτε τον δεξιό µικρό λίγο δεξιά για την απόστροφο και ακόµη πιο δεξιά για το Enter. Επειδή είναι δύο πλήκτρα που χρησιµοποιούνται συχνά (ιδίως το Enter) συνηθίστε να τα χτυπάτε µε τον αριστερό µικρό. Ακριβώς όµως επειδή το Enter το πατάµε αρκετά συχνά, θα το συνηθίσετε πολύ γρήγορα. Back Space Για το πλήκτρο αυτό οι περισσότεροι γνώστες τυφλού συστήµατος απλά σηκώνουν γρήγορα το δεξί του χέρι και το χτυπάνε µε τον µέσο (που είναι πιο µακρύς). εδοµένου ότι είναι ένα πλήκτρο που θα πατάτε συχνά (λόγω των λαθών που θα κάνετε στην αρχή) συνηθίστε να το πατάτε χωρίς να το κοιτάτε και σύντοµα το χέρι θα πηγαίνει αυτόµατα στη θέση όπου βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια της όρασης. Το σηµαντικό είναι βέβαια να επιστρέφει το χέρι αµέσως στη θέση του. Tab, ερωτηµατικό, άνω-κάτω τελεία Και τα τρία αυτά πλήκτρα θα πρέπει να τα χτυπάτε µε τον αριστερό µικρό. Το ερωτηµατικό είναι στο πλήκτρο Q (όταν γράφουµε ελληνικά) ενώ η άνω και κάτω τελεία (:) εµφανίζεται µε Shift και Q. Και τα λοιπά... Τα πλήκτρα που δεν έχουν αναφερθεί ( [, ], /, \ κλπ) τα χτυπάµε µε τον δεξί µικρό, αλλά είναι τόσο σπάνια ώστε κι αν ακόµη δεν τα µάθετε και τα κοιτάτε από το πληκτρολόγιο, η εργασία σας δεν θα καθυστερεί καθόλου. Αντί επιλόγου Τώρα πια ξέρετε τυφλό σύστηµα, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι µπορείτε να πληκτρολογείτε σαν τη Βουγιουκλάκη στη "Μοντέρνα Σταχτοπούτα". (Παρεπιπτόντως: κανείς στον κόσµο δεν µπορεί να πληκτρολογεί κείµενο που υπαγορεύεται τόσο γρήγορα όσο το υπαγορεύει ο Παπαµιχαήλ στην εν λόγω ταινία). Για να γίνετε γρήγοροι στο γράψιµο χρειάζεται συχνή εξάσκηση. Αν η δουλειά σας σας υποχρεώνει να δακτυλογραφείτε κείµενα, θα διαπιστώσετε ότι χρησιµοποιώντας το τυφλό σύστηµα µέρα µε τη µέρα θα γράφετε όλο και πιο γρήγορα, µέχρι που κάποτε θα διαπιστώσετε ότι γράφετε πλέον πιο γρήγορα απ' ό,τι στο χαρτί µε το στυλό (και - εννοείται- πολύ πιο ξεκούραστα). Αν πάλι η δουλειά σας δεν σας δίνει ευκαιρίες για δακτυλογράφηση πρέπει να τις αναζητάτε πάντοτε και καλό θα ήταν να αποκτήστε τη συνήθεια να χρησιµοποιείτε επεξεργαστή κειµένου και εκτυπωτή αντί για τετράδιο και µολύβι. Έχετε πια µάθει σχεδόν τα πάντα για να γράφετε "στα τυφλά". Το επόµενο µάθηµα περιέχει απλά κάποιες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.

12 ΜΑΘΗΜΑ 6ο (ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ) Γιατί είναι µπερδεµένα τα πλήκτρα; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράµµατα του πληκτρολογίου δεν είναι τοποθετηµένα µε τη σειρά της αλφαβήτου; Πολλοί λένε ότι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να προβάλλονται τα πιο συχνά χρησιµοποιούµενα γράµµατα εις βάρος αυτών που χρησιµοποιούνται σπανιότερα. Αυτό όµως δεν ισχύει. Π.χ. Ενώ το Α χρησιµοποιείται συχνά και το Ζ αρκετά σπάνια είναι τοποθετηµένα σε γειτονικές θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα γράµµατα δεν τοποθετήθηκαν έτσι για να διευκολύνουν τη γρήγορη δακτυλογράφηση αλλά αντιθέτως για να την εµποδίζουν! Ας δούµε την ιστορική αλήθεια... Ο κύριος Ρέµινγκτον ίσως σας είναι γνωστός από τις επαναληπτικές καραµπίνες. Εκτός από όπλα ο εν λόγω κύριος κατασκεύαζε και γραφοµηχανές. Στις πρώτες γραφοµηχανές που κατασκεύασε τα γράµµατα ήταν τοποθετηµένα φυσικά κατά αλφαβητική σειρά. Τότε λοιπόν οι χρήστες είχαν το εξής πρόβληµα. 'Οταν δακτυλογραφούσαν γρήγορα, το έµβολο που ανέβαινε για να αποτυπώσει το χαρακτήρα στο χαρτί προλάβαινε το έµβολο του προηγούµενου γράµµατος που κατέβαινε. Τα δύο έµβολα συγκρούονταν και σφηνωµένα µεταξύ τους µπλόκαραν. Το ίδιο συµβαίνει και στις σηµερινές µηχανικές γραφοµηχανές, αν πατήσουµε δύο γράµµατα ταυτόχρονα. Ο Ρέµινγκτον σκέφτηκε να λύσει το πρόβληµα αποτρέποντας τη γρήγορη δακτυλογράφηση και γι' αυτό άλλαξε τη σειρά των πλήκτρων και τα τοποθέτησε τυχαία. Τότε εξάλλου, οι χρήστες των γραφοµηχανών ήταν ευχαριστηµένοι που µπορούσαν να έχουν γρήγορα ένα έντυπο κείµενο αντί για χειρόγραφο και δεν είχαν απαιτήσεις ταχύτητας. Από τότε όλες οι γραφοµηχανές καθιερώθηκε να χρησιµοποιούν αυτή τη σειρά στην τοποθέτηση των πλήκτρων. Η διάταξη αυτή ονοµάστηκε QWERTY (από τη σειρά των έξι πρώτων γραµµάτων). Τη διάταξη χρησιµοποίησαν και άλλοι κατασκευαστές γραφοµηχανών και µοιραία πέρασε και στους υπολογιστές. Μία διαφοροποίηση αυτής της διάταξης είναι η AZERTY που χρησιµοποιούν Γάλλοι και Γερµανοί. Αν προσθέσετε στα Windows του υπολογιστή σας υποστήριξη γαλλικής ή γερµανικής γλώσσας, θα παρατηρήσετε ότι πατώντας Q βγαίνει A, πατώντας W βγαίνει Z κ.ο.κ. Αυτό συµβαίνει γιατί πολύ απλά οι Γάλλοι και οι Γερµανοί στα πληκτρολόγιά τους έχουν το Q στη θέση του A, το W στη θέση του Z κ.ο.κ.

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ Πως αλλάζω γλώσσα; 1 ος τρόπος Συνδυασµός πλήκτρων αριστερό Ctrl + Shift 2 ος τρόπος Από την ένδειξη γλώσσας στην γραµµή εργασιών Πως βάζω τον τόνο ; (Εφόσον βρίσκοµαι στα

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Προσθήκη Κειμένου 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου 3. Αλλαγή Παρουσίασης Σελίδας 4. Εισαγωγή Συμβόλων/Ειδικών Χαρακτήρων 5. Παρουσίαση Και Απόκρυψη Μη Εκτυπώσιμων Χαρακτήρων 6. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. Η ελληνική διάταξη πλήκτρων είναι η παρακάτω (δεν υπάρχουν άλλες διατάξεις για το ελληνικό αλφάβητο):

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. Η ελληνική διάταξη πλήκτρων είναι η παρακάτω (δεν υπάρχουν άλλες διατάξεις για το ελληνικό αλφάβητο): ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Διατάξεις χαρακτήρων Το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες κάποιου αλφάβητου π.χ. του λατινικού, και πολλά σημεία στίξης, διακριτικά σύμβολα, και βοηθητικά πλήκτρα. Ανάλογα με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 13: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ

Σενάριο 13: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Σενάριο 13: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Γνωστικό Αντικείμενο: Πληροφορική Διδακτική Ενότητα: Ελέγχω-Προγραμματίζω τον Υπολογιστή Τάξη: Γ Γυμνασίου Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του πληκτρολογίου

Χρήση του πληκτρολογίου Χρήση του πληκτρολογίου Τρόπος οργάνωσης των πλήκτρων... 2 Πληκτρολόγηση κειμένου... 3 Χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου... 3 Χρήση των πλήκτρων περιήγησης... 5 Χρήση του αριθμητικού πληκτρολογίου... 5

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Ofiice To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

η σύνθεση ενός υπολογιστή

η σύνθεση ενός υπολογιστή ιδακτικό υλικό µαθητή η σύνθεση ενός υπολογιστή Αν παρατηρήσουµε έναν υπολογιστή βλέπουµε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: Οθόνη Μονάδα συστήµατος Ποντίκι Πληκτρολόγιο τη µονάδα συστήµατος, όπου βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση σε ένα Microsoft Windows XP Η/Υ

Σύνδεση σε ένα Microsoft Windows XP Η/Υ Σύνδεση σε ένα Microsoft Windows XP Η/Υ Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς θα συνδεθείτε σε έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Η/Υ) του Frederick, πώς να καταχωρίσετε το όνοµα χρήστη και τον προσωπικό σας κωδικό και

Διαβάστε περισσότερα

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι.

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι. HomeWork Ένας δάσκαλος στο σπίτι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο e-homework - 2 - Επιλογή μαθήματος - 3 - Επεξήγηση περιεχομένων βιβλίου - 5 - Μπάρα λειτουργίας video - 7 - Περιήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτονικά στα Windows (XP, Vista & 7)

Πολυτονικά στα Windows (XP, Vista & 7) Πολυτονικά στα Windows (XP, Vista & 7) Απαραίτητες ενέργειες: 1. Ενεργοποιούµε την Πολυτονική ρύθµιση πληκτρολογίου: δεξί κλικ στο εικονίδιο της Γλώσσας (κάτω-δεξιά, εκεί που γράφει ΕL ή ΕΝ) -> Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

γράφοντας µε τον υπολογιστή

γράφοντας µε τον υπολογιστή Γνωριµία µε τους υπολογιστές γράφοντας µε τον υπολογιστή Από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι να δηµιουργούµε έγγραφα τα οποία µπορεί να περιέχουν κείµενα και εικόνες. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Βουρλάκος Μιχαήλ. Microsoft Word. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δουλεύουμε με το Word. Αρχικά θα πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια εμφάνιση :

Βουρλάκος Μιχαήλ. Microsoft Word. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δουλεύουμε με το Word. Αρχικά θα πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια εμφάνιση : Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-2010, Microsoft Word Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δουλεύουμε με το Word. Αρχικά θα πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια εμφάνιση : Εμφάνιση / Απόκρυψη

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Δυνατότητες του Word Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Μας προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον για την πληκτρολόγηση κειμένου, καθώς και πολλές δυνατότητες διόρθωσης, την επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

https://eclass.upatras.gr/courses/pn1407/

https://eclass.upatras.gr/courses/pn1407/ https://eclass.upatras.gr/courses/pn1407/ [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro Για να μπορέσουμε να εισάγουμε δεδομένα από το πληκτρολόγιο αλλά και για να εξάγουμε εμφανίσουμε αποτελέσματα στην οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιούμε τις εντολές Εισόδου και Εξόδου αντίστοιχα. Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) 4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΠΡΟΟΙΜΙΟ 4 η Ενότητα Στην 4 η Ενότητα ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) έχουμε δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο

Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς γ ι α τ ο υ π ο λ ο γ ι σ τ ι κ ό φ ύ λ λ ο Το λογισμικό αυτό μας διευκολύνει να κατηγοριοποιήσουμε τα δεδομένα μας, να τα ταξινομήσουμε με όποιον τρόπο θέλουμε και να κάνουμε σύνθετους

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

https://www.eopyykmes.gr

https://www.eopyykmes.gr https://www.eopyykmes.gr Πρόσβαση στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί πρόσβαση στο σύστημα, ο/η φαρμακοποιός πρέπει να πληκτρολογήσει στην γραμμή διεύθυνσης (address bar) του περιηγητή (browser) την ακόλουθη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!!

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Με αυτή τη μικρή αναφορά θα μάθεις πώς να παίζεις γρήγορα σε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. στη γλώσσα προγραμματισμού. Γκέτσιος Βασίλειος

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. στη γλώσσα προγραμματισμού. Γκέτσιος Βασίλειος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ στη γλώσσα προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro Γκέτσιος Βασίλειος Σημειώσεις στη γλώσσα προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro σελ. 1 Το περιβάλλον προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro Μενού

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007

Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007 Ο επεξεργαστής κειμένου Word 2007 Κουμπί Office Γραμμή εργαλείων γρήγορης πρόσβασης Καρτέλες Κορδέλα Ομάδες Γραμμή κατάστασης Ρυθμιστικό ζουμ Όταν ανοίγουμε το Word, ανοίγει αυτόματα ένα νέο έγγραφο. (Στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης

Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης Φύλλων Εργασίας 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλογή διαφόρων στοιχείων ενός φύλλου Αλλαγή μεγέθους γραμμών και στηλών Εισαγωγή και διαγραφή γραμμών και στηλών Εισαγωγή και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδοχος Φορέας Έργου Οµάδα Ανάπτυξης του Έργου «Όνοµα έργου» Ένωση Φυσικών προσώπων Συντονίστρια έργου: ρ. Νικολέτα Γιαννούτσου Εκπαιδευτική οµάδα: ρ

Ανάδοχος Φορέας Έργου Οµάδα Ανάπτυξης του Έργου «Όνοµα έργου» Ένωση Φυσικών προσώπων Συντονίστρια έργου: ρ. Νικολέτα Γιαννούτσου Εκπαιδευτική οµάδα: ρ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ Κρυϖτογραφήµατα Βιβλίο Μαθητή Έκδοση 3.1 Ιούλιος 2007 Ανάδοχος Φορέας Έργου Οµάδα Ανάπτυξης του Έργου «Όνοµα έργου» Ένωση Φυσικών προσώπων Συντονίστρια έργου: ρ. Νικολέτα Γιαννούτσου

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ. Πρόγραμμα Διαχείρισης Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ. Πρόγραμμα Διαχείρισης Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ Πρόγραμμα Διαχείρισης Α.Π.Δ. Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εγκατάσταση του προγράμματος 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Οδηγίες χρήσης προγράμματος με παράδειγμα 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αντιγραφή Α.Π.Δ. προηγούμενης περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Συµφωνία Χρήσης Προγράµµατος Από τούς παραγωγούς αυτού του προγράµµατος και τη δικαιούχο εταιρία απαγορεύονται ρητά και αυστηρά τα παρακάτω: - Η πιστή αποµίµηση (µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Η Δραστηριότητα 1 του Φύλλου Εργασίας 1 έχει ως στόχο την εξοικείωση με το περιβάλλον του scratch και πιο συγκεκριμένα με τις μορφές και τα σκηνικά.

Η Δραστηριότητα 1 του Φύλλου Εργασίας 1 έχει ως στόχο την εξοικείωση με το περιβάλλον του scratch και πιο συγκεκριμένα με τις μορφές και τα σκηνικά. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Δραστηριότητα 1 Η Δραστηριότητα 1 του Φύλλου Εργασίας 1 έχει ως στόχο την εξοικείωση με το περιβάλλον του scratch και πιο συγκεκριμένα με τις μορφές και τα σκηνικά. Αρχικά θα μάθουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro Μενού επιλογών Γραμμή εργαλείων Επιφάνεια εργασίας Περιοχή Καρτελών Κέντρο εντολών Καρτέλες Οι πρώτες εντολές Εντολές εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό λογισμικό «Παίξε με τις λέξεις 1» Παγκράτιος Παυλίδης Χρίστος Μπίτσης Δήμου Ιουλία Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής

Εκπαιδευτικό λογισμικό «Παίξε με τις λέξεις 1» Παγκράτιος Παυλίδης Χρίστος Μπίτσης Δήμου Ιουλία Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής Εκπαιδευτικό λογισμικό «Παίξε με τις λέξεις 1» Παγκράτιος Παυλίδης Χρίστος Μπίτσης Δήμου Ιουλία Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο-παιχνίδι που βοηθάει στη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚA ΜΕΡΗ. Κεντρική µονάδα επεξεργασίας (CPU - Central Processing Unit)

ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚA ΜΕΡΗ. Κεντρική µονάδα επεξεργασίας (CPU - Central Processing Unit) ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά εξαρτήµατα. Τα περισσότερα από αυτά είναι εσωτερικά, που βρίσκονται µέσα στο κουτί του υπολογιστή. Ωστόσο, µερικά εξαρτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Τμήμα Φυσικής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-2: Σύνθεση αναφοράς Σύνθεση Αναφοράς http://eep.physics.auth.gr Τι περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ Βασικές Έννοιες Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια.

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 04 Δημιουργία φύλλου εργασίας

ΕΝΟΤΗΤΑ 04 Δημιουργία φύλλου εργασίας ΕΝΟΤΗΤΑ 04 Δημιουργία φύλλου εργασίας 4.1 Εισαγωγή Δεδομένων 1. Κτυπήστε στο tab Sheet 2.Τώρα βρίσκεστε στο δεύτερο φύλλο εργασία του Workbook. 2. Μετακινήστε το τόξο στο κελί Α3 χρησιμοποιώντας το ποντίκι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1]

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1] ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2 Κεφάλαιο: 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Ενότητα: 1.5 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εμπλεκόμενες έννοιες: Πληροφορική Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ομάδα: ΣΚΟΠΟΙ Να μάθετε πως θα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Απόστολος Σιόντας ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Η τονικότητα ΝΤΟ µείζων Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης Παλλήνη 2010 Πρόλογος Καθώς θεωρούµε ότι είναι απαραίτητη η γνώση του περιεχοµένου του µουσικού

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Σε τι μας χρησιμεύει ακόμη και η καλύτερη εργασία, αν την έχουμε αποθηκεύσει κάπου στον υπολογιστή μας, αλλά δεν μπορούμε να την ξαναβρούμε; Θα πρέπει να σκεφτούμε κάποιο σύστημα το

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων ιαχείριση Αρχείων Η διαχείριση αρχείων είναι πολύ σηµαντική για την οργάνωση των αρχείων σας σε φακέλους και την αποθήκευση των αρχείων που συσχετίζονται µεταξύ τους στον ίδιο φάκελο. Αν έχετε πολλά αρχεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ. Μάθημα: Πληροφορική Α' Γυμν. Ενότητα: Επεξεργασία κειμένου

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ. Μάθημα: Πληροφορική Α' Γυμν. Ενότητα: Επεξεργασία κειμένου 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Πληροφορική Α' Γυμν. Ενότητα: Επεξεργασία κειμένου ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τα κυριότερα είδη μορφοποιήσεων είναι: Μορφοποιήσεις Χαρακτήρων Μορφοποιήσεις Παραγράφων Οι Μορφοποιήσεις Χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Φύλλα εργασίας MicroWorlds Pro Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας 2 «Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ( Πώς να γράφουμε καλύτερα στις εξετάσεις ) Μέρος της προσπάθειας των υποψηφίων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι και η αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ WORD Κοκκόρη Αθηνά

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ WORD Κοκκόρη Αθηνά 1. Πληκτρολογήστε τα παρακάτω: Καλημέρα, Χαϊδάρι, καΐκι. Που θα πας αύριο; Πάρε μαζί σου: ένα μολύβι, μια γόμα, ένα στυλό. Η έκπτωση είναι 30%. Φοβερό!!! Τόνος: Πατάω το πλήκτρο Διαλυτικά: Πατάω shift

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το περιβάλλον

Γνωριμία με το περιβάλλον Γνωριμία με το περιβάλλον 1.Τι είναι http://www.makolas.blogspot.gr/ 2. Που και πως θα το βρω. Πως το εγκαθιστώ http://scratch.mit.edu/ 3. Γνωριμία με το περιβάλλον Εργασία με σκηνικά Διαγράψτε τη φιγούρα:

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση: Πρόταση για την διδασκαλία της έννοιας αλγόριθµός στο περιβάλλον MicroWorlds Pro

Παιδαγωγική προσέγγιση: Πρόταση για την διδασκαλία της έννοιας αλγόριθµός στο περιβάλλον MicroWorlds Pro Παιδαγωγική προσέγγιση: Πρόταση για την διδασκαλία της έννοιας αλγόριθµός στο περιβάλλον MicroWorlds Pro Το «Φύλλο Εργασίας» για τους µαθητές Το παρακάτω φύλλο εργασίας µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Εκτελώντας το πρόγραμμα παίρνουμε ένα παράθυρο εργασίας Γεωμετρικών εφαρμογών. Τα βασικά κουμπιά και τα μενού έχουν την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα.

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ4 Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. Μαθήτρια: Δεν γνωρίζουμε. Ποιος συμφωνεί με την Ελπίδα; Χρύσα, συμφωνείς Χρύσα: Ναι.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro.

Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro. Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro. 1. μπροστά (μπ) αριθμός Μετακινεί τη χελώνα προς τα εμπρός. π.χ. μπροστά 100 2. πίσω (πι) αριθμός Μετακινεί τη χελώνα προς τα πίσω. π.χ. πι 30 3. δεξιά (δε) αριθμός Στρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Outlook 2016 Συμβουλές και κόλπα

Outlook 2016 Συμβουλές και κόλπα Outlook 2016 Συμβουλές και κόλπα Συντομεύσεις και κόλπα που εξοικονομούν χρόνο για την αγαπημένη σας εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ημερολογίου Ισχύει για το Outlook 2016 για Windows 1. Μεταβείτε

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ Πιο κάτω προσφέρουμε κάποιους τρόπους μελέτης που θα σας βοηθήσουν να μαθαίνετε πιο εύκολα και να θυμάστε καλύτερα τις γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

[ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ]

[ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ] 2015 Λόγαρη Ασημίνα/Logari Asimina Klavaro Touch Typing Tutor Έκδοση 2.00c [ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ] Πίνακας περιεχομένων 1.Εισαγωγή 1.1 Σκοπός της εργασίας. 1.2 Σκοπός του προγράμματος Klavaro

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βασικά έγγραφα του Word. 1 Εξερεύνηση του Word 2010 35. 2 Επεξεργασία και έλεγχος κειμένου 71. 3 Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου 107

Περιεχόμενα. Βασικά έγγραφα του Word. 1 Εξερεύνηση του Word 2010 35. 2 Επεξεργασία και έλεγχος κειμένου 71. 3 Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου 107 Περιεχόμενα Εισαγωγή στο Microsoft Word 2010...11 Αλλαγή της εμφάνισης της Κορδέλας...15 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...21 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...23 Βοήθεια...27 Μέρος 1 Βασικά έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER)

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Επιλογή αρχείων και φακέλων Αν τα αρχεία είναι συνεχόμενα κάνω κλικ στο πρώτο αρχείο μετά πατάω διαρκώς το πλήκτρο Shift και κάνω κλικ στο τελευταίο αρχείο.

Διαβάστε περισσότερα