ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ"

Transcript

1

2 -2- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ Αγαπητέ Κύριε-α Συνάδελφε. Με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετατίθεστε στη φρουρά Πλάτης, στην ακριτική περιοχή του Β. ΕΒΡΟΥ. Μια περιοχή με πολύχρονη ιστορία και πολλές ιδιαιτερότητες, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι 3 κρατών (Ελλάδος Τουρκίας Βουλγαρίας). Η Υπηρεσία βρίσκεται στο πλευρό σας και στο πλευρό της οικογενείας σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει σε κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε, καθ όλο το χρονικό διάστημα της εδώ, παρουσίας σας. Για το σκοπό αυτό ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί το Τμήμα Μέριμνας Προσωπικού της ΤΔ/21 Μ/Κ ΣΠ, με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο , (ΕΨΑΔ: ),για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασής σας στη Φρουρά. Με εκτίμηση Ο Διοικητής

3 -3- ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΔ / 21 Μ/Κ ΣΠ Επί του εμβλήματος απεικονίζεται σύνθεση περικεφαλαίας με ξίφος και διπλό πέλεκυ. Η περικεφαλαία συμβολίζει το μαχητή, το ξίφος το επιθετικό πνεύμα και ο διπλός πέλεκυς την υπερφυσική δύναμη, την κατανίκηση του λάθους και τον τιμωρό. Η περικεφαλαία του εμβλήματος βασίζεται στην αντίστοιχη χάλκινη που ανευρέθη στην περιοχή του χ ΑΡΖΟΣ της περ Τριγώνου και χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 4ου π.χ. αιώνα. ΡΗΤΟ: «ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΙΣ ΠΟΛΕΜΙΟΙΣ ΜΑΧΟΜΕΘΑ» (ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ). Από τα «Ηθικά» του Πλούταρχου. Η απάντηση που έδωσε ο Λακεδαιμόνιος στρατηγός και διπλωμάτης Ανταλκίδας, σ αυτόν που ζήτησε να μάθει γιατί οι Λακεδαιμόνιοι χρησιμοποιούν κοντά εγχειρίδια. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΔ/21 Μ/Κ ΣΠ Το 21 ΣΠ συγκροτήθηκε το 1912 στην Πάτρα υπό την VII ΜΠ. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στις επιχειρήσεις Το 1951 εγκαταστάθηκε στη Νέα Σάντα Κιλκίς υπό την VI ΜΠ και το καλοκαίρι του 1964 μεταστάθμευσε στην Κύπρο από την οποία επέστρεψε το 1968 και επανεγκαταστάθηκε στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Το 1987 μεταστάθμευσε στο χωριό Πλάτη και την 22 Νοε 1996 αναδιοργανώθηκε σε ΤΔ/21 ΣΠ. Την 22 Δεκ 2000, με διαταγή του ΓΕΣ, μετονομάσθηκε σε ΤΔ/21 ΣΠ «ΔΡΑΜΑ» είς ανάμνηση του γεγονότος ότι το 21 ΣΠ, την 1 Ιουλίου 1913, μετά τη μάχη του Κιλκίς Λαχανά, εισήλθε στην πόλη της Δράμας και την έσωσε από βέβαιο εμπρησμό από τους Κομιτατζήδες. Στις 31 Μαρτίου του 2011, με διαταγή του ΓΕΣ, μετονομάσθηκε εκ νέου σε ΤΔ/21 Μ/Κ ΣΠ. Οι συνολικές απώλειες του 21 ΣΠ από την συγκρότησή του μέχρι σήμερα είναι 21 Αξκοί και 231 οπλίτες.

4 -4- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΛΑΤΗΣ (ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΤΔ/21 Μ/Κ ΣΠ) Το χ Πλάτη δημιουργήθηκε από κατοίκους της Μπάρας και λίγους της Γυαλιάς (χωριά που σήμερα δεν υπάρχουν), μετά την οριοθέτηση της μεθορίου, το Μάη του Τα χωράφια των δύο προαναφερθέντων χωριών βρέθηκαν στην πλευρά της Βουλγαρίας καθώς και η περίφημη Μονή της Λαμπούς. Λέγεται ακόμα και σήμερα ότι ένας Βούλγαρος μεγαλοτσιφλικάς δωροδόκησε την επιτροπή χάραξης των συνόρων κι έτσι μια αμιγής Ελληνική περιοχή βρέθηκε στην απέναντι πλευρά. Το παραπάνω γεγονός πιστοποιήθηκε από διηγήσεις Βουλγάρων κατοίκων του χωριού Λαμπούχ. Έτσι λοιπόν οι Μπαριώτες μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, πήραν και τον Αη Γιώργη τους και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον οικισμό Σαντιρλί ή Σαδερλί. Μέσα στον κάμπο κοντά στον ποταμό Άρδα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην αρχή 300 κι αργότερα όλοι οι υπόλοιποι κατέβηκαν άλλοι στην Πλάτη και άλλοι στο Σπήλαιο. Η κοινότητα της Πλάτης ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως τεύχος Α 155/1950. Προηγουμένως ανήκε στην κοινότητα Σπηλαίου (ΦΕΚ τ.α175/1928). Το 1954 κατασκευάστηκε γέφυρα που ένωσε την Πλάτη με τον Κέραμο, όμως τα Θεοφάνια του 1955 πλημμύρησε ο Άρδας και την παρέσυρε, με αποτέλεσμα να πάρει μαζί του και τα όνειρα των κατοίκων της περιοχής για ανετότερη διέλευση και σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπολείμματα της βάσης, μόνο έμειναν. Σαράντα ένα, ολόκληρα χρόνια μετά, και με όλες τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης, το εγχείρημα επαναλαμβάνεται επιτυχώς αυτή την φορά. Η νέα γέφυρα Ελιάς-Φυλακίου γίνεται πραγματικότητα το Έχει μήκος 500 μέτρα, και πλάτος 7 και ύψος 1,60 μέτρα. Η απόσταση για την Ορεστιάδα μειώνεται στα μισά χιλιόμετρα. Ένας τύμβος είναι το φυσικό σύνορο Πλάτης και Ελιάς. Η «τουμπούδα» που γύρω-γύρω σκάφτηκε αλλά επίσημη ανασκαφή δεν έγινε ακόμα. Ένας θρύλος θέλει θαμμένο εδώ, έναν χρυσό αργαλειό, ενώ άλλος μιλάει για χρυσό κάρο. Δίπλα στην τούμπα, ένας τσεσμές, μία βρύση για να ξεδιψούν τα εναπομείναντα ζώα των δύο χωριών. Απέναντι ακριβώς στέκει το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού. Δύο χιλιόμετρα είναι η απόσταση Πλάτης Ελιάς κατά μήκος της οποίας είναι σπαρμένες ακακίες Κωνσταντινουπόλεως. Το Σπήλαιο βρίσκεται επίσης δύο χιλιόμετρα βορειότερα, ενώ ο Άρζος απέχει κι εκείνος τρία χιλιόμετρα ανατολικά και άλλα τρία χιλιόμετρα μετά από αυτόν βρίσκεται ο Καναδάς. Η Πλάτη λοιπόν βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και σωστά επιλέχτηκε ως έδρα του Σχολικού Κέντρου, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, του Μηχανοκίνητου Συντάγματος, και του ΟΤΕ.

5 -5- Σήμερα λειτουργεί δύο μίνι μάρκετ, τρία ίντερνετ καφέ, Λέσχη Αξκών και όλα τα απαραίτητα μικρομάγαζα και λοιπές υπηρεσίες για την άνετη διαβίωση του τοπικού πληθυσμού, ενώ στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι της Πλάτης, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχονται σε 603 κάτοικοι. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ Η ονομασία «Τρίγωνο» χρησιμοποιείται πολλά χρόνια, όμως απουσίαζε η νομική της υπόσταση και καθιέρωσή της, κάτι που έγινε τα τελευταία με το Νόμο περί συνένωσης των Δήμων και Κοινοτήτων (Πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας), ενώ από , τέθηκε σε ισχύ το νέο πρόγραμμα του Καλλικράτη. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι, από το φυσικό τρίγωνο που σχηματίζεται μεταξύ των ποταμών Άρδα, Έβρου και τα χερσαία σύνορα με την Βουλγαρία. Οριοθετείται από τη ροή του ποταμού Άρδα προς Νότο, τη ροή του ποταμού Έβρου προς Δυσμάς και τέλος, τη Βουλγαρική μεθόριο προς Ανατολάς και Βορρά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύφορη έκταση, στην οποία είναι εγκατεστημένες 13 κοινότητες με 18 συνολικά χωριά: Άρζος, Δίκαια, Δίλοφος, Ελαία, Θεραπειό, Καναδάς, Κόμαρα, Κριός, Κυπρίνος, Μαράσια, Μηλιά, Ορμένιο, Πάλλη, Πεντάλοφος, Πετρωτά, Πλάτη, Πτελέα και Σπήλαιο. Η συγκεκριμένη περιοχή, ως τμήμα της Θράκης κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια. Από ανασκαφές που έχουν γίνει στους λεγόμενους Τύμβους (Τούμπες) βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα (τάφοι, νομίσματα, επιγραφές κ.λ.π) που μαρτυρούν την μακρόχρονη και συνεχή παρουσία του Ελληνισμού. Συγχρόνως ανακαλύφθηκαν αναθηματικές και επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες από τα χρόνια της παλαιολιθικής εποχής και συγκεκριμένα στα χωριά Ρίζια και Κέραμο που χρονολογούνται από εώς χρόνια π.χ. Επίσης οικισμούς συναντούμε την περίοδο της εποχής του σιδήρου( π.χ) και συγκεκριμένα στα Δίκαια, την Πλάτη, τα Πετρωτά, τα Ρίζια και τα Μαράσια. Στις περιοχές αυτές, αναβιώνουν πανάρχαια Ελληνικά έθιμα και πλούσιες πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις, όπως για παράδειγμα τα έθιμα της καμήλας, των Σούρβα (Σούρβαλα), του Τρύφωνα, του Μπέη, της Μπάμπως και άλλα. Ωστόσο η μετανάστευση έχει επιδράσει στην περιοχή, σε σημαντικό βαθμό, αφού δεκάδες εκατοντάδες κατοίκων, έχουν αναζητήσει καλύτερη τύχη τόσο στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία αλλά και στο εσωτερικό, κυρίως στις μεγαλουπόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στις πρωτεύουσες των επαρχιακών κέντρων, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι, πολλά χωριά να έχουν ερημώσει και εγκαταλειφθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ σε άλλα έχει σημαντικά μειωθεί ο πληθυσμός.

6 -6- Ενδεικτικά αναφέρονται τα τέσσερα χωριά της περιοχής Πενταλόφου, Παλαίστρα, Δρέπανο, Μπάρα και Γυαλιά που δεν κατοικούνται πλέον, ενώ το τελευταίο, δηλαδή η Γυαλιά, που το 1919 αριθμούσε 900 κατοίκους, εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους τελευταίους κατοίκους το Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ακόμη η τραγική απώλεια ακραιφνών ελληνικών χωριών της περιοχής αυτής μετά τις δοκιμασίες της από τους Βουλγάρους κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Πρόκειται για την κωμόπολη Λίτιτσα ή Ορτακιοί, η οποία μέχρι και το 1919 ήταν έδρα Μητροπόλεως και Ελληνικών σχολείων, όπου φοιτούσαν 1312 μαθητές και άλλων 10 χωριών, ακραιφνώς Ελληνικών, του Αηδονοχωρίου, της Λιτίτσης, της Πολυκράβας, του Ακαλανίου, της Μανδρίτσας, της Τσεκερδεκλής, της Πλαβούς, της Λειβαδούς, του Καρά Τεπέ και της Κετανλής. Η παραχώρηση της περιοχής αυτής στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τη συνθήκη του Νεϊγύ, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των κατοίκων της, προκειμένου να χαραχθεί η ελληνοβουλγαρική μεθόριος μόνο κατά δέκα χιλιόμετρα προς τα δυτικά, έτοι ώστε να συμπεριληφθούν τα 11 χωριά, με τους συνολικά Έλληνες κατοίκους εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας, οδήγησε στον πλήρη αφελληνισμό τους. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των χωριών αυτών κατέφυγαν, ως πρόσφυγες, στο εσωτερικό του ελλαδικού χώρου. Η στρατηγική σημασία του Τριγώνου είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογισθεί κανείς, ότι αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς τον Εύξεινο Πόντο, αφού στην απώτερη άκρη του βρίσκεται το τελωνείο του Ορμενίου, από το οποίο διέρχεται ο οδικός άξονας Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας-Σβίλεγκραντ-ΦιλιππούποληςΣόφιας-Βάρνας, και από εκεί προς την Κεντρική Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο και την τη Ρωσία. Από το Τρίγωνο, διέρχεται επίσης και η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Βουλγαρία. Στο χωριό του Άρζου ζουν μόνιμα 576 κάτοικοι. Στην ενορία του λειτουργεί ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, με το αντίστοιχο πανηγύρι που διοργανώνεται πάντα την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Σε τύμβο που έχει ανασκαφεί, βρέθηκαν πολλά αντικείμενα του 4ου π.χ αιώνα, με σημαντικότερα χάλκινο κράνος, (περικεφαλαία), χάλκινη ραμφόστομη οινοχόη, χάλκινος μικρός κάδος, χάλκινη λεκάνη, κλ[. Επίσης βόρεια του χωριού υπάρχει ταφικός τύμβος. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές στο συγκεκριμένο χωριό εγκαταστάθηκαν βορειοθρακιώτες. Στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων και με μέριμνα του Συλλόγου γυναικών του χωριού, και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου εκάστοτε έτους λαμβάνει δράση η γιορτή της πίτας. Στο χωριό του Καναδά ζουν μόνιμα 309 κάτοικοι. Στα πλαίσια αρχαιολογικών ανασκαφών, βρέθηκαν δύο ταφικοί τύμβοι, ένας στην Γεφυρίτσα κι ένας στη Βρύση. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου. Τον Μάρτιο του 1937, ανακαλύφθηκε στα Κόμαρα στην τοποθεσία Μπουναρτζίκ, μία ανάγλυφη και ενεπίγραφη πλάκα με την παράσταση του «ήρωα της Θράκης» ή αλλιώς του «Θράκα Ιππέα», η οποία μοιάζει με τους Έλληνες ημίθεους και θεούς, ιδιαίτερα δε με τον Απόλλωνα, του οποίου το όνομα φέρει. Επίσης μοιάζει με εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου. Παράλληλα

7 -7- από την Πλάτη και την Ελιά ως τα Κόμαρα και το Νεοχώρι έχουμε διάφορες αναθηματικές και επιτύμβιες επιγραφές, ενώ από τα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας και μεταγενέστερα «χειρωνακτικά» ανάγλυφα «Θρακός Ιππέως». Οι κάτοικοι των Κομάρων προέρχονται από την περιοχή της Αδριανούπολης, του Ορτακιοΐ και ορισμένες οικογένειες από την Ήπειρο, απ` όπου ήρθαν κατά την περίοδο της εξουσίας του Αλή Πασά. Οι Τούρκοι κάτοικοι του, το εγκατέλειψαν μαζικά το 1923 και το κτήμα που ανήκε στον Μπέη διανεμήθηκε σε άκληρους αγρότες. Από εδώ κατάγεται ο ήρωας Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Σταθάτος που μετά από φρικτά βασανιστήρια, φονεύθηκε στις 23/12/1943. Ωστόσο παραμένουν ακόμη και σήμερα στο χωριό 6-7 οικογένειες μουσουλμάνων, μερικοί από τους οποίους έχουν βαπτισθεί χριστιανοί και έχουν παντρευτεί με χριστιανούς. Στην ενορία λειτουργεί ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου. Στην κοινότητα δραστηριοποιούνται Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Τράπεζα Αίματος. Ο συνολικός πληθυσμός αγγίζει το σύνολο των 921 ατόμων, ενώ το όμορφο αυτό χωριουδάκι φημίζεται για το φρέσκο ποταμίσιο ψάρι, ψημένο στα κάρβουνα Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην κοινότητα αυτή λειτουργούν αρκετές βιοτεχνίες, ενώ ο σημαντικός αριθμός αρδευόμενων εκτάσεων έχει συμβάλλει στη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή. Κάθε χρόνο στο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων προς το τέλος του μήνα Αυγούστου λαμβάνει χώρα καθιερωμένη θεατρική παράσταση από το εργαστήρι της ΚΔΕΠΑ Φερών. Στο χωριό Ελαία ή Ελιά, σύμφωνα με την τοπική ονομασία, ανακαλύφθηκαν δύο πλάκες εκ των οποίων, η μία παριστάνει ανάγλυφη εικόνα άνδρα, πιθανόν του Ηρακλή, και η δεύτερη ενός περιστεριού και ενός σκύλου που ανάγονται στη ρωμαϊκή περίοδο. Οι κάτοικοι της κοινότητας Ελαίας προέρχονται, ως επί το πλείστον, από τα εγκαταλειφθέντα χωριά της Γιαλιάς και της Μπάρας κοντά στον Πεντάλοφο, τα οποία όπως προαναφέρθηκε εξαιτίας της χάραξης των συνόρων, έχασαν σημαντικό μέρος από την καλλιεργήσιμη γη τους, που περιήλθε στη Βουλγαρία. Στην ενορία τους υπάρχει ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου. Επίσης υπάρχει η επιχείρηση ``Καφάς Α. & Σία Ο.Ε`` με εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και από πλευράς εκπαιδεύσεως τίθεται σε λειτουργία νηπιαγωγείο και φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Στα Μαράσια ο Άρδας ενώνει τα νερά του με τον Έβρο, και είναι το απώτερο

8 -8- χωριό του Τριγώνου προς την Ελληνοτουρκική μεθόριο. Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, βρίσκεται το τουρκικό φυλάκιο στα ανατολικά του ποταμού Έβρου, που αγγίζει σχεδόν τα τελευταία σπίτια της κοινότητας. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Λόγκος. Οι σημερινοί του κάτοικοι είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό γηγενείς, ενώ αρκετοί προέρχονται από την Ανατολική Ρωμυλία. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός της Μεταμόρφωσης. Οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια ανέρχονται σε 323 άτομα, ωστόσο στο χωριό κατοικούν μόλις 250 άτομα, ενώ σημαντικός αριθμός έχει μεταναστεύσει πρωτίστως στην Αθήνα και Ορεστιάδα και δευτερευόντως στη Γερμανία. Το Δημοτικό σχολείο έχει διακόψει τη λειτουργία του από το Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία. Απέναντι η Αδριανούπολη φαίνεται πεντακάθαρα. Τα μνήματα του χωριού έχουν κάτι το ξεχωριστό: επιγράμματα επιμελημένα και καλλιτεχνικά με ζωντανές παραστάσεις από το 1700 μ.χ(τσιμιντίρινα), ενώ σε αρχαιολογικές αναδρομές θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη τριών ταφικών τύμβων. Αξίζει να σημειώσουμε μία μεγάλη επιχείρηση, που λειτουργεί στην περιοχή με την ονομασία ``Εβρίτικα Κελάρια`` με αμπελώνες, οινοποιείο και αποστακτήριο, παράγοντας κρασιά με μοναδικές γεύσεις. Στον Πεντάλοφο όλοι ισχυρίζονται την Κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή τους. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1920, ήταν έδρα Δημαρχίας. Στο Δήμο Πενταλόφου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα, και η Γυαλιά, χωριά που όπως προαναφέραμε δεν υπάρχουν σήμερα. Οι κάτοικοι του, σύμφωνα με στοιχεία της κοινότητας, προέρχονταν από τα προάστεια της Κωνσταντινούπολης και κατέφυγαν εκεί μετά την άλωση για να διασωθούν από την καταδίωξη των Οθωμανών κατακτητών. Αρχικά αναζήτησαν καταφύγιο στα πυκνά δάση που σκέπαζαν την περιοχή και στη συνέχεια άρχισαν να επεξεργάζονται το κάρβουνο, το οποίο πωλούσαν στην Αδριανούπολη, να καλλιεργούν γεωργικά προϊόντα και να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η σημερινή εκκλησία και το πρώτο σχολείο χτίσθηκαν μεταξύ Το χωριό καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους κατά το διάστημα Οκτ.1912-Ιουν.1913, ακολούθησαν οι Τούρκοι, επέστρεψαν και πάλι οι Βούλγαροι το 1915, όπου και παρέμειναν τελικά μέχρι την 21 Μαΐου 1920, οπότε απελευθερώθηκε πανηγυρικά από τον ελληνικό στρατό, ανήμερα της εορτής των πολιούχων του Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται θρησκευτικό πανηγύρι. Κατά το διάστημα των δεκαετιών το χωριό επλήγη από την μετανάστευση, με αποτέλεσμα, το 70% περίπου των κατοίκων να καταφύγει κυρίως στην Γερμανία και την Ελβετία, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι μετανάστες αυτοί έχουν συμβάλλει οικονομικά στον εξωραϊσμό του τόπου καταγωγής τους. Σήμερα στο χωριό, o συνολικός του πληθυσμός φτάνει τους 931 κατοίκους και δραστηριοποιούνται Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Αιμοδοτών από το 1986 και Αθλητική Ένωση. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει καθιερωθεί και διεξάγεται το Φεστιβάλ γκάιντας, στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου κάθε δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου δεκάδες οργανοπαίχτες γκάιντας, παρουσιάζουν την αυθεντική μουσική παράδοση της Θράκης. Σημαντικό τέλος, είναι το γεγονός ότι, σε ανασκαφή του 1993 στην περιοχή του χωριού, ήρθαν

9 -9- στο φώς τρείς τάφοι με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Επίσης λειτουργεί πολυτελές συγκρότημα ξενοδοχείο με την ονομασία ``Ευρωθήραμα Α.Ε`` με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, περιλαμβάνοντας εκτροφείο θηραμάτων και εστιατόριο. Στο χωριό του Κριού (113 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001), βρέθηκαν χαυλιόδοντες και τμήματα γνάθου και γόμφια ενός μαστόδοντου (Μastodon Lougirostris), τα οποία χρονολογήθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα 5-3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι κάτοικοι του χωριού ήρθαν από το Ορτακτσί της Αδριανουπόλεως. Στην ενορία του λειτουργεί ο ιερός ναός των Αγίων Ανάργυρων, Κοσμά και Δαμιανού, που γιορτάζεται την επομένη των Αγίων Αποστόλων. Ο σημαντικός αριθμός αρδευόμενων εκτάσεων έχει συμβάλλει τελευταία στην συγκράτηση του πληθυσμού της περιοχής, με ελαφρά πτωτική τάση. Στο χωριό του Διλόφου βρίσκεται ο τάφος του εθνικού ήρωα των Βουλγάρων, καπετάν Αντρέεφ, που τον σκότωσαν οι Τούρκοι, στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων του Το χωριό απέναντι, στη μεριά της Βουλγαρίας ονομάστηκε προς τιμήν του Καπετάν Αντρεέβο. Οι κάτοικοι του είναι συνολικά 148, χωρίς τάσεις αυξομείωσης. Στην ενορία του λειτουργεί ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος, με το αντίστοιχο πανηγύρι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Ορμένιο ή Τζερμιάνου, πόλη των Βυζαντινών, κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία με την ομώνυμη μάχη του 1371, στην οποία σφαγιάσθηκαν περίπου Χριστιανοί (Σέρβοι, Ούγγροι, Κροάτες) από τους γενίτσαρους του ελληνικής καταγωγής Εβρενός Πασά, με αποτέλεσμα να εδραιώσουν οι Οθωμανοί τη κυριαρχία τους στα Βαλκάνια. Οι Τούρκοι το ονόμαζαν Τσερμέν και το μετέτρεψαν σε έδρα επαρχίας με 700 περίπου οικογένειες τουρκικές και τρία τεμένη, τα οποία όμως κατεδαφίσθηκαν. Οι τελευταίοι Τούρκοι(25 περίπου οικογένειες) εγκατέλειψαν το χωριό το Το Ορμένιο υπέστη καταστροφές από τους Βουλγάρους, κατά την κατάληψη της Αδριανούπολης το 1912, οι οποίοι και το πυρπόλησαν κατά την φυγή τους από την περιοχή. Το 1922 εγκαταστάθηκαν εκεί Έλληνες πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και το 1926 πρόσφυγες από τα χωριά Ουρούμκιοϊ και Κοζούλτζια επίσης της Ανατολικής Ρωμυλίας, καθώς και 17 οικογένειες από τον γειτονικό Πεντάλοφο και 11 οικογένειες από την Ανατολική Θράκη με αποτέλεσμα, να αυξηθεί ο πληθυσμός σε συνολικά άτομα, που φέρονται σήμερα εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, από τους οποίους όμως, μόνο οι 700 διαμένουν στο χωριό, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονται ως μετανάστες στη Γερμανία και 200 βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πόλεις της Ελλάδας. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου. Στο Ορμένιο υπάρχουν Μορφωτικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Αιμοδοτών και Αθλητικός Σύλλογος με την επωνυμία «Ακρίτας», καθώς επίσης και υποτυπώδες λαογραφικό μουσείο, με σπάνια λαογραφική συλλογή σε αίθουσα της κοινότητας. Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα την ημέρα της γιορτής του Σωτήρος δηλαδή στις 06 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου διεξάγεται η γιορτή του Μετανάστη με μέριμνα του Συλλόγου γυναικών του χωριού. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο με καταξιωμένες ορχήστρες. Σήμερα το

10 -10- Ορμένιο είναι ένα όμορφο μικρό χωριό, που στο τελωνείο του ανοίγεται η πύλη για την Ευρώπη. Είναι ο μόνος δρόμος, που οδηγεί προς την Βουλγαρία. Έχει γίνει ίσως από τους μεγαλύτερους τελωνειακούς σταθμούς, αφού τα τελευταία χρόνια το πέρασμα εκατοντάδων αυτοκινήτων ημερησίως, έχει αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα πλησίον του σταθμού λειτουργεί ένα σύγχρονο κατάστημα αφορολογήτων ειδών(duty Free). Τα Πετρωτά είναι ένα όμορφο χωριουδάκι με παραδοσιακό χρώμα αποτελούμενο από 608 κατοίκους. Η παράδοση θέλει να έχουν έρθει από την Μάλτα της Μεσογείου ή από την Ήπειρο. Οι προγονοί τους άριστοι χτίστες γεφυριών, στέριωσαν πολλές γέφυρες στον Έβρο. Οι τοξωτές γέφυρες, κοντά στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, είναι τα θαυμαστά τους έργα. Από τον γεωλογικό χάρτη του χωριού θα διαπιστώσουμε ότι η περιοχή δομείται από πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πετρώματα(ιζήματα, ηφαιστειακά, μεταμορφωμένα). Η ηλικία αυτών των πετρωμάτων φτάνει μέχρι και πάνω από 65 εκατομμύρια χρόνια. Το καθένα από τα πετρώματα αυτά έχει την δική του ιστορία και τη δική του χρήση. Έτσι και η πέτρα που εξορυσσόταν στα Πετρωτά έιχε ανάλογα με το είδος της και διαφορετική χρήση. Εντυπωσιάζουν οι φορεσιές των παλαιών, που αρχίζουν σιγά-σιγά να στολίζουν μόνο το λαογραφικό μουσείο τους. Την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνουν το παλιό έθιμο του «Μπέη», μία σάτιρα καταδίκη του Τούρκου δυνάστη, που για 500 χρόνια και πλέον, η παρουσία του μόλυνε ακόμη και τον καθαρό αέρα των Ελλήνων. Εδώ ο επισκέπτης θα δει και τη σπηλιά των θρύλων του «Κουγιουμτζή την τρύπα», όπου ένας χρυσοχόος έφτιαχνε αριστουργήματα, για τους φύλακες των κάστρων. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου διεξάγονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στους μετανάστες. Το κυριότερο πρόβλημα του χωριού είναι η πληθυσμιακή του κατάρρευση. Η κοινότητα Σπηλαίου (συνολικός πληθυσμός 590 κάτοικοι) δημιουργήθηκε μετά το 1920 από πρόσφυγες του χωριού Μπάρα που διαλύθηκε όταν η ελληνοβουλγαρική μεθόριος άφησε όλα σχεδόν τα κτήματα του στη Βουλγαρία και από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου ενεργείται μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ` αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου. Το δημοτικό σχολείο δεν λειτουργεί και τα παιδιά μεταφέρονται στο γειτονικό σχολείο της Πλάτης. Στο, χωριό λειτουργεί αγροτικός συνεταιρισμός γυναικών με την επωνυμία «Γαία» όπου παράγει και διαθέτει παραδοσιακά προϊόντα. Συγχρόνως λειτουργεί και αρχαιολογική έκθεση όπου μπορεί να επισκεφτεί κανείς κατόπιν συνεννοήσεως με το Δήμο. Στο Θεραπειό (με συνολικό πληθυσμό 203 κατοίκων) βρέθηκαν ρωμαϊκά λουτρά και ιαματικές πηγές δυτικά του χωριού. Όμως σκεπάστηκαν, γιατί οι Τούρκοι που προσέρχονταν λεηλατούσαν την περιοχή. Αργότερα οι χριστιανοί άνοιγαν λάκκους σε μια πλαγιά και έκαιγαν ξύλα. Πάνω στα κάρβουνα άπλωναν χόρτα και ξάπλωναν όσο άντεχαν. Επειδή αρκετοί γιατρεύονταν ονομάστηκε Θεραπείον. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός της

11 -11- Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1895, με κτητορική επιγραφή την 25 Αυγούστου του ιδίου έτους, όπου κάθε χρόνο προς τιμήν της διεξάγεται θρησκευτικό πανηγύρι, με παραδοσιακή ορχήστρα, μερίμνει του Δήμου Τριγώνου σε συνεργασία με τον σύλλογο γυναικών του χωριού. Στη Μηλιά (με συνολικό πληθυσμό 200 κατοίκων) υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά όπου ανευρέθη ένα αργυρό θασιακό τετράδραχμο του 2ου π.χ αιώνα. Το νόμισμα αυτό δείχνει τον εμπορικό δρόμο που ακολουθούσαν οι αρχαίοι, ενώ συγχρόνως φανερώνει την οικονομική κίνηση της περιοχής. Επίσης στο χωριό αυτό, βρέθηκαν υπολείμματα ναού, πιθανόν βυζαντινού, δύο κολυμβήθρες, η μία σώζεται στην εκκλησία του χωριού (Άγιοι Απόστολοι-30 Ιουνίου, διεξάγεται θρησκευτικό πανηγύρι) και η άλλη σε αυλή ιδιώτη. Επίσης, βρέθηκε δάπεδο αποτελούμενο από παχιές πλάκες, τύπου τερακότα. Πρόσφυγες κατά βάση από την Ανατολική Ρωμυλία αποτελούν και τον πληθυσμό της κοινότητας Πτελέας, όπου εγκαταστάθηκαν μετά το Επί Οθωμανικής περιόδου το χωριό ονομαζόταν «Καραγατσούδι» που σημαίνει στα ελληνικά μικρή πτελέα εξαιτίας του γεγονότος ότι το χωριό καλυπτόταν από δάσος πτελέας, απ όπου προέρχεται και η σημερινή του ονομασία. Από τους 1120 εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια κατοίκους σταθερά παραμένουν στο χωριό μόλις οι 660, ενώ οι μισοί σχεδόν από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Στην ενορία τους λειτουργεί ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου. Οι εναπομείναντες κάτοικοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά, με την γεωργία. Όπως και στο Ορμένιο έτσι και εδώ στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο προαύλιο του Λαογραφικού μουσείου, λαμβάνει χώρα διήμερο παραδοσιακό γλέντι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τίτλο «Βραδιές Μετανάστη», με μεγάλη επιτυχία. Το χ. ΚΥΠΡΙΝΟΣ παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή. Μετά από μετακινήσεις οι κάτοικοι, που προέρχονται από το Ορτακιοϊ, το Φερρύγγιο και άλλα γειτονικά χωριά, όπως για παράδειγμα τη Γαλήνη, το Θεραπειό και τη Μηλιά και αφού στο μεταξύ άλλαξαν τοποθεσία δύο φορές, κατοίκησαν τελικά, εξαιτίας μιας μεγάλης πλημμύρας του ποταμού Άρδα το , στο σημερινό χώρο που τουρκικά ονομαζόταν «Σαριχαντίρ», δηλαδή κίτρινο ψάρι και μετονομάσθηκε σε Κυπρίνο. Σήμερα λειτουργεί 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο, 2/θεσιο Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο με τρείς τάξεις. Επίσης στην κοινότητα δραστηριοποιούνται Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Εθελοντών Αιμοδοτών, καθώς και Αθλητικός Σύλλογος, όπως και το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο, συνεπικουρούμενων και των εξεταστηρίων σε όλους τους οικισμούς. Ακόμη πλησίον του παλαιού Δημαρχείου λειτουργεί Κ.Ε.Π, Αστυνομικό τμήμα με την εποπτεία του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών και βρίσκονται και ΣΟΑ για τα στελέχη του Στρατού, που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα στόχος της περιοχής έχει τεθεί η ανάπτυξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα. Η οικονομία στηρίζεται ως επί το πλείστον, στο πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα το χωρίο αναπτύσσεται συνεχώς και συγκεντρώνει όλο και περισσότερους κατοίκους από τα μικρότερα γύρω χωριά.

12 -12- Τα χ. Δίκαια, η πρωτεύουσα του Τριγώνου, πολύ κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της επαρχίας, που μαζί με τους οικισμούς της Πάλλης, του Κριού και του Διλόφου φθάνουν τους 1604 συνολικά κατοίκους, οι οποίοι προέρχονται από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Από αρχαιολογικής πλευράς έχει βρεθεί κεραμοσκεπής τάφος γαιοκτημόνων της εποχής του Αυτοκράτορα Κόμοδου ( μ.χ), αγγεία με τέσσερις λαβές, χάλκινη πόρπη λυχνάρια, οστέινα ανάγλυφα ζάρια καθώς και γυάλινα δοχεία, παραμορφωμένο γυάλινο αγγείο, βαλσαμάριο, χρυσά νομίσματα και ελάσματα. Στην κοινότητα λειτουργούν Γυμνάσιο και Λύκειο που συγκεντρώνουν 250 μαθητές, Δημοτικό Σχολείο με 110 μαθητές, Νηπιαγωγείο με 25 και Παιδικός Σταθμός με 22 παιδιά. Υπάρχουν ακόμη Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Αθλητικός Σύλλογος «Ορφέας» που διατηρούν ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις. Επίσης στα Δίκαια λειτουργεί και Κέντρο Παλιννοστούντων Ομογενών που φιλοξενεί 120 άτομα, όπως και ξενοδοχείο με την επωνυμία «Μορφέας», δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ενώ τέλος αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της σιδηροδρομικής γραμμής «Θεσ/νίκη-Δίκαια». Κατά την περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων όλη η περιοχή των Δικαίων αποτελεί ένα υπαίθριο θέατρο, όπου αρκετοί καλλιτέχνες της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, δίνουν το παρόν τους. Ειδικά την περίοδο από Αυγούστου, στο πλαίσιο του τριγωνιώτικου ανταμώματος, στο σιδηροδρομικό σταθμό, λειτουργεί «το τρένο του πολιτισμού», το οποίο μας «ταξιδεύει» στον κόσμο της τέχνης, της δημιουργίας και της γνώσης με ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα (Εκθέσεις βιβλίου-φωτογραφίας-φιγούρας καραγκιόζη-κούκλας, κουκλοθέατρου, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ και ειδικά αφιερώματα), προβάλλοντας με ιδιαίτερη επιτυχία πτυχές του θρακιώτικου πολιτισμού. Σημαντική είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τριγώνου υπό την αιγίδα του οποίου εκτελούνται έργα στην περιοχή με κυριότερο το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ξύλου, αλλά και την πρόσφατη κατασκευή οδού σύνδεσης ΚυπρίνουΙβαίλογκραντ, που εγκαινιάστηκε την 9 Σεπ.2010, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ Ιδιαίτερα σημαντικός για την περιοχή είναι ο ποταμός Άρδας, ο οποίος μετά την κατασκευή του φράγματος του Θεραπειού, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Σημαντικό πρόβλημα του χωριού, όπως και της ευρύτερης περιοχής είναι η διαρκής μείωση του γηγενούς πληθυσμού.

13 -13- ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

14 -14- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ AΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ Στην Αλεξανδρούπολη (απόσταση περίπου 130 χλμ από το χ ΠΛΑΤΗ) βρίσκεται το Α/Δ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Από εκεί υπάρχει δυνατότητα πτήσεων είτε με Α/Φ C-130 της ΠΑ. προς ΑΘΗΝΑ είτε με Α/Φ των ιδιωτικών εταιρειών προς πολλούς προορισμούς της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Υπάρχει διαθέσιμο στρατιωτικό λεωφορείο για τη μεταφορά των επιβατών του C-130 καθώς και γραμμή ΚΤΕΛ με διαδρομή Α/Δ "Δημόκριτος" - Σουφλί Διδυμότειχο-Ορεστιάδα. Χρήσιμα τηλέφωνα Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης: Πρακτορείο Ο.Α Αλεξανδρούπολης: Πρακτορείο Ο.Α Ορεστιάδος Πρακτορείο AEGEAN Αλεξανδρούπολης: Πρακτορείο AEGEAN Ορεστιάδος : ΟΔΙΚΕΣ Από Ορεστιάδα προς Αθήνα (985 χλμ.) και προς Θεσσαλονίκη (450 χλμ.). Εκτελούνται ημερήσια δρομολόγια με λεωφορεία του KTEΛ (1 για Αθήνα, 2 για Θεσ/νίκη). Επίσης καθημερινά το ΚΤΕΛ Ν. ΕΒΡΟΥ διεξάγει 16 δρομολόγια για Αλεξ/πολη ενώ από την Πλάτη υπάρχουν 3 δρομολόγια καθημερινά για την Ορεστιάδα. Χρήσιμα τηλέφωνα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολη: ΚΤΕΛ Διδυμότειχο: ΚΤΕΛ Ορεστιάδας ΚΤΕΛ Δικαίων ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ Από Θες/νίκη προς Διδυμότειχο- -Δίκαια : Τακτικά δρομολόγια (2 κάθε ημέρα). Πλάτη : Πλησιέστερος Σιδηροδρομικός Σταθμός είναι στα Δίκαια. Χρήσιμα τηλέφωνα OΣE Διδυμότειχο: τηλ ΟΣΕ Δικαίων : τηλ

15 -15- ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦ. ΑΠΟΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΚΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΦΩΤΑΚΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΩΤ. ΤΣΕΡΚΕΖΗ ΑΣΤΡΑΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΑ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 25ης ΜΑΪΌΥ ΚΡΙΕΖΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΣΚΡΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΡΙΤΩΝ ΒΑΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΜ. ΡΗΓΑ ΕΜΜ. ΡΗΓΑ ΣΚΡΑ ης ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΕΖΗ ης ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΕΖ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ ΠΕΤΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ. ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΕΖΗ ΑΘ.ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΑΝΔΑΛΙΔΟΥ ΟΘΩΝΟΣ ΜΑΪΟΥ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ης ΜΑΪΟΥ ΣΚΡΑ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 7 8 ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΑΡΓΙΑΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΣΙΟΡΜΠΑΤΖΟΥΔΗΣ ΧΡ. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΓΕΡΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 26 ΓΚΙΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΒΙΣΣΑΡΙΩΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 29 ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 31 ΜΑΥΡΙΔΗ ΣΟΛΩΝΑ 32 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΚΩΤΣΙΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 35 ΚΑΡΑΚΑΣΝΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 36 ΓΚΑΡΒΑΝΗ ΜΥΡΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ 37 ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΠΑΖΙΟΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 40 ΣΤΡΟΦΥΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 41 ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΣΟΦΙΑ 42 ΚΑΤΩΔΡΥΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 43 ΤΣΕΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 44 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΑΞΙΩΤΗ ΠΕΤΚΟΒΑ ΚΩΝ/ΝΑ ης ης

16 -16- Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦ. ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ ΟΡΕΣΤΟΥ ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΕΜ.ΡΗΓΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥΤΖΟΤΖΟΛΑ Ε 46 ΝΑΣΤΟΥΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ 47 ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΒΕΡΟΝΙΚΑ 48 ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 49 ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΟΥΡΔΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΤΑΝΑΣ ΑΤΑΝΑΣΩΦ ΖΑΦΙΡΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΤΖΟΥΡΙΔΗ Ο.Ε. 53 ΚΟΥΛΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 54 ΑΦΟΙ ΜΑΤΖΟΥΡΙΔΗ 55 ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 56 ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΜΜ. ΡΗΓΑ ΠΕΧΛΙΒΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΡΖΩΝΟΣ ΠΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΚΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΤΣΕΡΚΕΖΗ ΜΑΙΟΥ ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΕΖΗ ΟΡΕΣΤΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΡΕΒΕΚΑ 25 ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΕΖΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΣΩΤ.ΤΣΕΡΚΕΖΗ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ Ω.Ρ.Λ. ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΤΣΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 65 ΜΟΥΤΑΦΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 66 ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΣΙΑΤΑ ΕΛΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ης ΛΥΜΠΕΡΑΚΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ης ης

17 -17- ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Πρώην) ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΠ Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάτης Δημοτικο Διαμέρισμα Ορμενίου ΥΔΡΕΥΣΗ (ΠΛΑΤΗΣ) (Πρώην) ΔΗΜΟΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ Τηλ. Κέντρο Υπηρεσίες ΚΕΠ (Πρώην) ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ Δήμος Μεταξάδων κ ΚΕΠ (Πρώην) ΔΗΜΟΣ Ν. ΒΥΣΣΑΣ Δήμος Βύσσας ΚΕΠ Υδρευση ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΤ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΑΤ ΟΡΜΕΝΙΟΥ ΑΤ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΟΡ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΡΜΕΝΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΟΡΜΕΝΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ (ΔΙΚΑΙΑ) ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (ΔΙΚΑΙΩΝ) ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (ΚΥΠΡΙΝΟΣ) ΟΤΕ (ΔΙΚΑΙΩΝ) ΒΛΑΒΕΣ ΟΤΕ (ΚΥΠΡΙΝΟΣ) ΕΛΤΑ (ΔΙΚΑΙΑ) ΕΛΤΑ (ΚΥΠΡΙΝΟΣ) ΕΛΤΑ (ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ) ΕΛΤΑ (ΒΥΣΣΑΣ) κ

18 -18- ΑΓΡ. ΙΑΤΡΕΙΟ (ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ) ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ (ΔΙΚΑΙΑ) ΕΘΝΙΚΗ (ΔΙΚΑΙΑ) ΑΓΡΟΤΙΚΗ (ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ) ΑΓΡΟΤΙΚΗ (ΒΥΣΣΑ) ΑΤΜ(ΔΙΚΑΙΑ) ΑΤΜ(ΠΛΑΤΗ) κ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΗΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Δήμος Ορεστιάδας Β. Κων/νου 9-11 ΟΤΕ Κων/πόλεως 122 ΔΕΗ Κων/πόλεως 163 Δ.Ε.Υ.Α.Ο. Αγ. Θεοδώρων 202 Δ.Ο.Υ Ορεστιάδας Ιπποκράτους 30 Πρωτοδικείο Εισαγγελία Ειρηνοδικείο Α.Τ Ορεστιάδας Άμεση επέμβαση Τμήμα Ασφαλείας Δίωξη Ναρκωτικών Εθνομαρτύρων 64 Α Εθνομαρτύρων 64 Α Αθηνάς & Ευριπίδου Β. Κων/νου 4 Τμήμα Τροχαίας Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας Αστυνομικός Σταθμός Καστανιών Αστυνομικός Σταθμός Ν. Βύσσας Πυροσβεστική Κ.Τ.Ε.Ο Ο.Α.Ε.Δ. Νοσοκομείο Διδ/χου Κέντρο Υγείας ΕΛΤΑ Τελωνείο Καστανιών Χωρ. Ν. Βύσσα Αρχή Κων/πόλεως Καβύλη Αρχή Κων/πόλεως 25 Μαρτίου 116, Διδ/χο Ευριπίδου 10 11ης Διλοχίας

19 -19- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΙΕΝΝΗ ΕΣΤΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ ΣΕΛΗΝΗ Β. Κων/νου 46 Β. Κων/νου 10 Ορέστου 50 Πύργος Α. Πανταζίδου 52 Σ. Τσερκέζη ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ALPHA ΒANK ΓΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ EFG EUROBANK ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΥ Κων/πόλεως 146 Β. Κων/νου 86 Κων/πόλεως 193 Β. Κων/νου 81 Κων/πόλεως 246 Αγ. Θεοδώρων 123 Κατάστημα Ριζίων Ιπποκράτους Κων/πόλεως 207 Πλ. Δασίου ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ AIFEL TOURS KΩΣΤΑΡΕΛΛΟΣ ΑΘΑΝ. KARAKATSANIS TOURS CHATZIGIANNIS TOURS ALPINO TOURS HAKO TOURS Ηφαίστου 5 Β. Κων/νου Ευριπίδου Κων/πόλεως Κων/πόλεως 108 Σ. Τσερκέζη

20 -20- ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΟΛΙΟΓΛΟΥ ΧΑΡ. Ι.Μ.Ε ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΒΑΧΑΡΙΔΗΣ ΑΝΤ. 1ο χλμ Ορεστιάδας-Σάκκου Σόλωνος 7 Ιπποκράτους 109 Β. Κων/νου τέρμα ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΡΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΟΥΔΗΣ ΚΩΝ. ΤΕΛΟΥΔΗΣ ΑΓΓ. ΤΟΨΙΔΗΣ ΧΡ. Κων/πόλεως 191 Κωνσταντινουπόλεως 115 Κωνσταντινουπόλεως 169 Κωνσταντινουπόλεως ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Α ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Β ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Γ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ Σ Ορφέως Σοφοκλέους Περικλέους Πατριάρχου Γρηγορίου Έ Μπότσαρη Μάρκου Αδριανουπόλεως 70 ΜΕΛΙ Εμμ. Ρήγα 3 ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ Χ. ΣΑΚΚΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Λ. Διαμαντή 23 Πανταζίδου 53 Αγ. Θεοδώρων 201 Εκκλησία Αγ. Δημητρίου --Κων/πόλεως 36 Πλατεία Κ. Σαγήνης