Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά"

Transcript

1 Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Έ ν α β ι β λ ί ο γ ι α ι δ ι ό κ τ η τ α κ α ι α δ έ σ π ο τ α σ κ υ λ ι ά ε ι δ ι κ ά σ χ ε δ ι α σ μ έ ν ο γ ι α π α ι δ ι ά Συγγραφέας: Carien Radstake Επιμέλεια έκδοσης: Isabelle Sternheim Έκδοση προς τιμή της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου Σε συνεργασία με το Stray Animal Foundation Platform, Animal Medical Care Foundation & Dog Research Ιδιαί τερες ευχαριστίες οφείλο ν τα ι στην A n d r e a K r u i s γ ι α τα εκπληκτικά σκίτσα της!

2 Ενημερωτικό βιβλίο για ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Γιατί φτιάξαμε αυτό το βιβλίο: Για να σου μιλήσουμε για τα σκυλιά. Πώς ζει ένα σκυλί, τι ανάγκες έχει, και πώς «σκέφτεται». Είναι ένα βιβλίο για τα ιδιόκτητα αλλά και τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία έχεις πιθανώς δει στη χώρα που ζεις ή κατά τη διάρκεια των διακοπών σου στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, φτιάξαμε αυτό το βιβλίο για να μάθουμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα σκυλιά! Όλοι μας, και εσύ και εμείς, μπορούμε να κάνουμε κάτι, μικρό ή ακόμα και μεγάλο, για να βοηθήσουμε τα δυστυχισμένα αδέσποτα σκυλιά και να τα κάνουμε λίγο πιο χαρούμενα. Θα βοηθήσεις; Τα κείμενα σε αυτό το βιβλίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, υπό τον όρο ότι θα αναφέρεται η συγγραφέας και το και αφού έχει δοθεί η άδεια από την

3 3. Περιεχόμενα Ενημερωτικό βιβλίο για ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Δυτική Ευρώπη Οι χώρες των σκύλων...4 Φροντίζοντας καλά το σκύλο σου...5 Ένα σκυλί θα προτιμούσε να μην είναι μόνο του...7 Ποιός με περιποιείται; Βλέπω, βλέπω, αυτό που εσύ δεν βλέπεις!...9 Φοβάσαι τα σκυλιά; Φυλές των σκύλων Κανόνες αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και σκύλων Αλυσοδεμένα σκυλιά Αδέσποτα σκυλιά Πολλά αδέσποτα σκυλιά Γιατί πεθαίνουν τόσα αδέσποτα σκυλιά Αδέσποτα σκυλιά και τροφή Μειώνοντας τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων Τί μπορώ να κάνω εγώ! Θα μας βοηθήσεις να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα; Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα αδέσποτα σκυλιά ακόμα πιο πολύ Παντοτινή υπόσχεση ζωής ότι είμαι φίλος ενός αδέσποτου σκύλου Εξέταση για τον ειδικό σκύλων Εξέταση για τον ειδικό αδέσποτων σκύλων Μετά την εξέταση Δίπλωμα ειδικού αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων Απαντήσεις... 39

4 Δυτική Ευρώπη οι χώρες των σκύλων Οι περισσότερες Δυτικές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ολλανδία, Γερμανία κ.τ.λ. ) είναι αληθινές χώρες των σκύλων, αφού σε σχεδόν 15 έως 20% των νοικοκυριών ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας. Συνολικά αυτό σημαίνει εκατομμύρια και εκατομμύρια σκυλιά που ζουν μαζί με τις οικογένειες τους που τα αγαπάνε! Αυτό είναι πολύ λογικό γιατί με το σκύλο σου μπορείς να περάσεις όμορφα παίζοντας, τρέχοντας, αλλά και χαλαρώνοντας στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Ο σκύλος σου είναι επίσης το φιλαράκι σου, που είναι πάντα εκεί για σένα. Δεν έχει σημασία για το σκύλο σου αν μιλάς ή όχι, γιατί αν είσαι εκεί για αυτόν, είναι και αυτός εκεί για σένα. Στην πραγματικότητα τα παιδιά είναι πιο υγιή αν έχουν ένα σκύλο. Αυτό έχει επίσημα ερευνηθεί και αποδειχθεί. Τα παιδιά που ζουν μαζί με σκύλο υποφέρουν λιγότερο συχνά από λοιμώξεις και χρησιμοποιούν λιγότερα αντιβιοτικά. Περίεργο, μιας και κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι ένα σκυλί είναι «βρώμικο». 4 «Σε έναν τέλειο κόσμο, κάθε σκυλί έχει ένα σπίτι...και κάθε σπίτι έχει ένα σκυλί».

5 Φροντίζοντας καλά το σκύλο σου Εάν έχεις σκύλο, αυτός είναι καλά μόνο αν τον φροντίζεις σωστά. Ένας σκύλος χρειάζεται φαγητό, νερό, και ένα στεγνό μέρος να κοιμηθεί. Ένας σκύλος είναι εύκολος και προσαρμόζεται μαζί μας γρήγορα. Παραδείγματος χάρη, ένας σκύλος μπορεί να τρώει μία φορά τη μέρα, ενώ κάποιος άλλος δύο ή ακόμα και τρεις φορές τη μέρα. Ο σκύλος έχει πολύ διαφορετικό γαστρεντερικό σωλήνα από τους ανθρώπους. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε συνηθισμένοι να τρώμε τα πάντα: λαχανικά, ψωμί, μακαρόνια, κρέας ή υποκατάστατα κρέατος. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να τρώνε μία μεγάλη ποικιλία τροφών αλλά αυτό εξαρτάται από τι ταίζει ο ιδιοκτήτης το σκύλο. Κάποια σκυλιά τρώνε μόνο ξηρά τροφή αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος να ταίζεις το σκύλο και εύκολος τρόπος να καθαρίζεις μετά. Ένα άλλο σκυλί μπορεί να τρώει μόνο φαγητό που του προετοιμάζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ή να τρώει ό,τι τρώει και ο ιδιοκτήτης. Ήξερες ότι στο παρελθόν τα σκυλιά συνήθιζαν να τρώνε ό,τι έτρωγε και ο ιδιοκτήτης τους και αυτό πίστευαν τότε ότι ήταν φυσιολογικό; Και αυτό δεν γινόταν και στο τόσο μακρινό παρελθόν. Η γιαγιά σου ή ο προπάππους σου θα τάιζε το σκύλο μόνο κατά αυτό τον τρόπο. Επίσης, κάποια σκυλιά τρώνε ειδικές κονσέρβες για σκύλους και άλλα ξηρή τροφή που έχει βραχεί στο νερό. 5 Επειδή ο σκύλος προσαρμόστηκε τόσο εύκολα στην συνύπαρξη με τον άνθρωπο, άρχισε να ζει κοντά του. Ο τρόπος ζωής ενός σκύλου εξαρτάται κυρίως από τη χώρα στην οποία ζούμε. Οπότε, τα σκυλιά στην Ολλανδία ζούνε κυρίως μέσα στο σπίτι, αλλά στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή στο Μαρόκο ζούνε κυρίως εκτός σπιτιού. Μερικές φορές ο σκύλος θεωρείται ένας εξαιρετικός φίλος, μερικές άλλες ένα ζώο εργασίας, και κάποιες φορές ένα βλαβερό ζωύφιο. Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με το σκύλο διαφέρει και εξαρτάται από τον πολιτισμό και τα πιστεύω μιας χώρας και το κλίμα της κάθε περιοχής. Ο σκύλος δεν έχει τουαλέτα μέσα στο σπίτι και συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να τον πηγαίνουμε βόλτα για να κάνει τσίσα και κακά. Μερικές φορές σε εμάς

6 τους ανθρώπους δεν αρέσει να βγάζουμε το σκύλο βόλτα, ειδικά όταν έχει κακό καιρό, και ίσως έτσι νοιώθεις και εσύ. Αν αυτό είναι αλήθεια, για σκέψου όμως πώς θα ένοιωθες άμα ήθελες να κάνεις τσίσα ή κακά και δεν σου επέτρεπαν να πας τουαλέτα. Χάλια, ε; Εκτός από αυτό, ένα σκυλί νοιώθει πολύ δυστυχισμένο άμα συμβεί κάποιο ατύχημα τουαλέτας μέσα στο σπίτι, γιατί αισθάνεται σα να λερώνει την φωλιά του. 6 Οι ιδιοκτήτες σκύλων χρειάζεται να μαζεύουν τα κακά των σκύλων τους από το δρόμο. Είναι επομένως πολύ εύκολο να κουβαλάς μαζί σου πλαστικές σακουλίτσες όταν βγάζεις το σκύλο σου βόλτα. Σε κάποιους δήμους μπορεί να σου δώσουν ακόμα και πρόστιμο αν βγάλεις το σκύλο σου βόλτα και δεν έχεις μαζί σου πλαστικές σακουλίτσες. Ποτέ δεν μπορείς να το παρακάνεις με το να βγάζεις το σκυλί σου βόλτα το μόνο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να μην το βγάζεις αρκετά. Το σκυλί πρέπει να μπορεί να εκτονώνεται κατά τη διάρκεια της βόλτας. Για παράδειγμα, δεν είναι ωραίο για το σκυλί να ακολουθεί την ίδια διαδρομή στην κάθε βόλτα του αρέσει να μυρίζει και να βλέπει καινούρια πράγματα. Θα χαρεί πολύ να περπατάει μία διαφορετική διαδρομή κάθε μέρα!

7 7 Ένα σκυλί θα προτιμούσε να μην είναι μόνο του Στην πραγματικότητα, το σκυλί σου προτιμάει να ζει μέσα σε μία ομάδα - αυτή η ομάδα λέγεται αγέλη. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα από τα οποία προήλθαν τα σκυλιά, τους λύκους. Σε μία ανθρώπινη οικογένεια, τα μέλη της οικογένειας γίνονται η αγέλη του σκύλου. Το σκυλί είναι χαρούμενο όταν είναι μαζί σου όλη μέρα! Όπως και για σένα, δεν είναι καλό ούτε για το σκύλο να είναι μόνος του όλη τη μέρα. Μερικές φορές τα σκυλιά δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι δεν τους αρέσει η μοναξιά με το να κλαίνε πολύ δυνατά (ουρλιαχτό) ή με το καταστρέφουν πράγματα, επειδή η διαρκής μοναξιά τα κάνει να είναι νευρικά. Αρκετά συχνά και οι άνθρωποι που είναι συνέχεια μόνοι τους, και συνεπώς δυστυχισμένοι, κάνουν άσχημα πράγματα από αντίδραση. Τα σκυλιά είναι πολύ στεναχωρημένα όταν είναι μόνα τους για πολλή ώρα και για αυτό είναι και τόσο χαρούμενα όταν γυρίζεις σπίτι! Ένα νεαρό σκυλί (κουτάβι) δεν μπορεί να μείνει μόνο του πάνω από 2 ώρες. Ένα ενήλικο σκυλί αρχίζει να βαριέται μετά από περίπου 4 ώρες μοναξιάς...

8 8 Ποιός με περιποιείται; Ο σκύλος χρειάζεται περιποίηση. Για παράδειγμα, να τον παρακολουθείς στενά για να δεις αν είναι άρρωστος, αν έχει ένα μολυσμένο αυτί ή μάτια με τσίμπλες, αν έχει ανάσα που μυρίζει (αν η ανάσα του μυρίζει έντονα, τότε έχει τερηδόνα και πρέπει να πάει στον κτηνίατρο) ή αν έχει κάποια πληγή κάπου... ξέρεις τώρα, όπως περιποιούνται οι άνθρωποι που μένουν μαζί ο ένας τον άλλο. Γιατί αν είσαι άρρωστος, κάποιος πρέπει να σε προσέχει. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Μόνο που ένας σκύλος δεν μπορεί να σου πει ότι είναι άρρωστος: πρέπει εσύ ως ιδιοκτήτης να προσέχεις καλύτερα για να το δεις. Ο σκύλος μπορεί να μην γίνεται να σου πει ότι είναι άρρωστος, αλλά η συμπεριφορά του θα στο δείξει: θα κοιμάται περισσότερο, δεν θα θέλει να παίξει ή δεν θα θέλει να φάει τόσο πολύ (ή μπορεί να μη θέλει να φάει και καθόλου) ή θα θέλει να πιεί πάρα πολύ ή καθόλου νερό.

9 9 Βλέπω, βλέπω, αυτό που εσύ δεν βλέπεις! Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τί νοιώθει ένα σκυλί. Για να το μάθεις πρέπει να παρατηρείς τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου. Μπορείς να καταλάβεις από αυτές τις εικόνες πώς νοιώθει αυτό το σκυλάκι; Έχεις 4 επιλογές να διαλέξεις: χαρούμενος, φοβισμένος, θυμωμένος και χαλαρός.

10 10 Αυτό το σκυλί είναι πολύ φοβισμένο. Μπορείς να το δεις αυτό από την ουρά του που είναι κάτω από τα σκέλια. Προσπαθεί να φανεί μικρότερος και είναι δύσκολο για αυτό το σκυλάκι να σε κοιτάξει στα μάτια. Μπορείς να τον βοηθήσεις με το να τον αγνοήσεις και να προσποιηθείς ότι δεν τον βλέπεις. Αυτό το σκυλί είναι χαρούμενο. Το σώμα του είναι χαλαρό ενώ η ουρά του κουνιέται δεξιά αριστερά και σου λέει: Γειά! Σε συμπαθώ, θες να παίξεις μαζί μου; Αν το σώμα του είναι τσιτωμένο και κουνάει την ουρά του δεξιά και αριστερά, τότε είναι ερεθισμένος και καλύτερα να τον αγνοήσεις. Αυτό το σκυλί είναι χαλαρό και αισθάνεται καλά. Αν είναι το δικό σου σκυλί, μπορείς να το χαϊδέψεις κάτω από το μουσούδι του. Αν το κυλί ανήκει σε κάποιον άλλο, μπορείς να ρωτήσεις αν μπορείς να το χαϊδέψεις κάτω από το μουσούδι. Το σκυλί έχει πιθανώς περιέργεια για σένα και κατά πάσα πιθανότητα θα θέλει να σε μυρίσει. Ωχ! Αυτό το σκυλί είναι θυμωμένο. Δείχνει τα δόντια του και στέκεται τεντωμένο. Μπορεί και να γρυλίζει. Η ουρά του είναι σηκωμένη και σου λέει ότι αν τον πλησιάσεις παραπάνω θα σε δαγκώσει. Μην τον κοιτάς, μην φύγεις, μόνο κάτσε ακίνητος και ήσυχος μέχρι να σε προσπεράσει ή μέχρι να το μαζέψει ο ιδιοκτήτης του.

11 11 Φοβάσαι τα σκυλιά; Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που φοβούνται τα σκυλιά από ότι θα περίμενες. Αν κάποιος φοβάται τα σκυλιά, είναι σημαντικό να βρεις το γιατί. Ίσως γιατί ένα σκυλί μπορεί να δαγκώσει; Αν είναι έτσι, τότε είναι καλό να γνωρίζεις ότι μπορείς να καταλάβεις πότε ένα σκυλί δεν θέλει να το προσεγγίσεις. Όταν ένα σκυλί σε αποφεύγει, όταν δείχνει τα δόντια του, όταν στέκεται τεντωμένος, όταν γρυλίζει ή όταν η ουρά του είναι ανάμεσα στα πόδια του, είναι καλύτερα να μην τον πλησιάσεις (κοίτα τις εικόνες στη σελίδα 13). Και πάντα ρώτα πρώτα το χειριστή του σκύλου αν μπορείς να αγγίξεις το σκύλο. Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις για την συμπεριφορά των σκύλων, γιατί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πάντα τα σκυλιά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα σκυλί που κουνάει την ουρά του είναι χαρούμενο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Μία ουρά που πάει πέρα δώθε σαν μαστίγιο, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το σκυλί είναι ερεθισμένο ή εκνευρισμένο. Το αντίστοιχο στους ανθρώπους είναι να κάνουν το χέρι τους γροθιά. Δεν πρόκειται να χτυπήσουν κάποιον αμέσως, αλλά άμα κάνουν το χέρι τους γροθιά, θέλουν να πουν ότι: δεν μου αρέσει αυτό, σταμάτα το. Όταν πρόκειται για ένα σκύλο, πρέπει να δεις ένα συνδυασμό από σημάδια, για παράδειγμα, την ουρά του σε συνδυασμό με την θέση των αυτιών του και με το αν το σκυλί δείχνει τα δόντια του ή φαίνεται το άσπρο των ματιών του. Όταν φοβάσαι και ένας σκύλος σε πλησιάζει, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις ακίνητος, να μην τον κοιτάξεις στα μάτια, και να τον αγνοήσεις. Μοιάζει δύσκολο το να μείνεις ακίνητος και να αγνοήσεις κάτι που φοβάσαι, αλλά άμα το κάνεις το σκυλί θα χάσει το ενδιαφέρον του για σένα και θα φύγει.

12 12 Φυλές των σκύλων Κάποιοι άνθρωποι θέλουν τα σκυλιά τους να έχουν μία συγκεκριμένη εμφάνιση, σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μίας φυλής τα λεγόμενα καθαρόαιμα. Υπάρχουν περισσότερες από 400 φυλές σκύλων. Τα καθαρόαιμα σκυλιά διαφέρουν ως προς το μέγεθος, αλλά και ως προς το σχήμα των αυτιών, τα μάτια, το τρίχωμα και την ουρά. Υπάρχουν όλων των ειδών οι ουρές: μακριές, κοντές, χονδρές ή λεπτές, με πολλές τρίχες ή σχεδόν καθόλου τρίχες που είναι σκληρές ή μαλακές που κρέμονται, ίσιες ή με μπούκλα. Το ήξερες ότι κάποια χαρακτηριστικά προκαλούν δυσφορία στον ίδιο το σκύλο; Για παράδειγμα, υπάρχουν φυλές με πολύ πλακουτσωτή μύτη που λαχανιάζουν όλη την ώρα και έχουν πάντα κρυολογήματα, καθώς η μύτη τους είναι πολύ κοντή. Υπάρχουν σκυλιά που έχουν τόσες ζάρες, που παθαίνουν όλη την ώρα μολύνσεις και φαγούρα. Υπάρχουν επίσης, φυλές που έχουν φτιαχτεί έτσι (αυτό λέγεται εκτροφή) που τελικά έχουν προβληματικά ισχύα στοα πόδια και συνεπώς υποφέρουν από πολύ πόνο και υπάρχουν και σκυλιά με πολύ μικρό κρανίο που προκαλεί συνεχείς πονοκεφάλους. Δεν νομίζεις ότι είναι αρκετά περίεργο που τα ζώα εκτρέφονται για την εμφάνιση τους και αυτό τα κάνει μη υγιή; Είναι καλό που οι γονείς σου δεν σε διάλεξαν για την εμφάνιση σου, δεν συμφωνείς;

13 13 Κανόνες για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-σκύλου Τα σκυλιά βλέπουν όλα τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 12 ετών ως κουτάβια. Και τα κουτάβια πρέπει να μορφώνονται και να εκπαιδεύονται αυτό είναι το ένστικτο κάθε σκύλου. Κάποια σκυλιά είναι πιο αυστηρά από άλλα. Όμως όλα τα σκυλιά σκέφτονται με σκυλίσιο τρόπο, δηλαδή ένας σκύλος πιστεύει ότι: όλα τα παιδιά κάτω των 12 χρειάζεται να ακούν και να κάνουν ότι τους λέει. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι τα σκυλιά σκέφτονται διαφορετικά από εμάς τους ανθρώπους και συνεπώς μας δείχνουν με διαφορετικό τρόπο τι θέλουν. Γι αυτό και είναι τόσο σημαντικό να έχεις τον πατέρα σου ή την μητέρα σου μαζί σου όταν είσαι με το σκύλο σου, γιατί μπορούν να σου εξηγήσουν τί συμβαίνει. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθείς όταν επικοινωνείς με το σκύλο. Αν το κάνεις, τίποτα δεν θα πάει στραβά. Γι αυτό μάθε αυτούς τους κανόνες απ έξω! 1. Άμα δεις ένα ξένο σκυλί, ακόμα και αν εσύ ο ίδιος έχεις σκύλο, ρώτα πρώτα αν μπορείς να τον χαϊδέψεις. Σε κάποια σκυλιά δεν αρέσει να τα χαϊδεύουν οι ξένοι ούτε καν εσύ! 2. Όταν κοιτάς ένα σκυλί κατευθείαν στα μάτια, το ερμηνεύει ως αναίδεια. Τα σκυλιά σχεδόν ποτέ δεν κοιτάνε το ένα το άλλο κατάματα Παρατήρησε το αυτό στα σκυλιά γύρω σου. Οπότε, ποτέ μην κοιτάς ένα σκυλί κατευθείαν στα μάτια! Φαίνεται δύσκολο, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να δουν ένα σκύλο κοιτάζοντας πέρα και πίσω από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθείς να βλέπεις τα πάντα, αλλά δεν κοιτάς επίμονα το σκύλο στα μάτια. 3. Το τρέξιμο για ένα σκύλο είναι σαν το κυνήγι. Άμα τρέξεις προς ένα σκύλο, μπορεί να νομίζει ότι θέλεις να τον κυνηγήσεις, να αισθανθεί ότι απειλείται και να δαγκώσει. Για ένα σκύλο, είναι τρομακτικό το να τρέξεις κατευθείαν προς αυτόν. 4. Εάν τρέχεις μακριά από το σκύλο, νομίζει ότι μπορεί να σε

14 14 κυνηγήσει σαν θήραμα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει σαν ένα μικρό παιχνίδι, αλλά μπορεί επίσης και να φοβηθείς με ένα μεγάλο σκύλο να τρέχει πίσω σου. 5. Μην αγκαλιάζεις το σκύλο βάζοντας τα χέρια σου γύρω από το λαιμό του. Δώστου ένα χάδι στην πλάτη ή γαργάλισε τον κάτω από το πηγούνι απαλά. Αν αγκαλιάσεις ένα σκύλο και με τα δύο χέρια, μπορεί να νοιώσει παγιδευμένος και να ξεκινήσει να αμύνεται. 6. Ποτέ μην χαϊδεύεις το σκύλο στο κεφάλι, μόνο στο στήθος και στο λαιμό. Σε πολλά σκυλιά δεν αρέσει να τα χαϊδεύουν στο κεφάλι. Μπορεί να φοβηθούν και να νομίζουν ότι θες να είναι το αφεντικό. 7. Το να παίζεις με το σκύλο σου έχει πλάκα, αλλά μην παίζεις παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν τραβολογήματα ή χοροπηδηχτά και φωνές, όπως για παράδειγμα διελκυστίνδα. Για ένα σκύλο, μπορεί αυτό να μην είναι παιχνίδι, αλλά να ζυγιάζει ποιός είναι το αφεντικό. Αν ο σκύλος σου νικήσει και πάρει το σκοινί, θα σκεφτεί: Νίκησα και είμαι το αφεντικό! Αυτό δεν είναι καλό ούτε για σένα, ούτε για το σκύλο. 8. Ο σκύλος σου δεν είναι ένας αδελφός ή αδελφή που απλά παίζεις μαζί τους και πρέπει να προσέξεις να παίζεις διαφορετικά από ότι παίζεις με τους φίλους σου. Δεν πρέπει, παραδείγματος χάρη, να ξαπλώνεις πάνω στο σκύλο σου αυτό μπορεί να του κάνει κακό. Ούτε να αφήνεις το σκύλο να ξαπλώνει πάνω σου και να είσαι από κάτω καθώς το σκυλί θα σκεφτεί ότι είναι το αφεντικό. Αυτό επίσης λέγεται ένστικτο. 9. Εάν ο σκύλος τρώει, δεν κάνει να τον ενοχλήσεις και ποτέ μην πάρεις το φαΐ του μακριά από αυτόν. Μείνε μακριά από το μπωλ του φαγητού του, τα κόκκαλα του και τα υπόλοιπα φαγητά του, γιατί μπορεί να ξεκινήσει να τα προστατεύει και να σου επιτεθεί, άμα πιστέψει ότι προσπαθείς να φας το φαγητό του. Για φαντάσου να κάθεσαι με ένα πιατό πατατάκια μπροστά σου και κάποιος να στα πάρει. Ακόμα και αν είναι η αδελφή σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα τσαντιστείς και θα το πάρεις πίσω. Αυτό ακριβώς κάνει και ο σκύλος και μπορεί να σε δαγκώσει. Λογικό, δεν νομίζεις;

15 Άσε στον ύπνο τους τα σκυλιά που κοιμούνται. Αν ξαφνικά τον ξυπνήσεις μπορεί να φοβηθεί, να ξεκινήσει να γρυλλίζει ή να δαγκώσει κατά λάθος. Πάρε τον εαυτό σου για παράδειγμα; Ονειρεύεσαι χαρούμενα, και μέσα στη νύχτα, κάποιος ξαφνικά σε ξυπνάει... Μπορεί να πάρεις ένα μεγάλο φόβο ή να θυμώσεις γιατί έβλεπες ένα ωραίο όνειρο και σε ξύπνησαν. 11. Μην πας να κοιμηθείς στο καλάθι του σκύλου ή στο μέρος που κοιμάται αυτός συνήθως. Αυτό το μέρος είναι μόνο για το σκύλο για να μπορεί να αποσύρεται και να ξεκουράζεται άμα θέλει. Αν δεν τον αφήσεις στην ησυχία του, μπορεί να θυμώσει. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, καθώς ο σκύλος δεν έχει κάπου να πάει να ηρεμήσει εκείνη τη στιγμή και το καλάθι είναι το σπίτι του. Το μέρος που κοιμάται ο σκύλος είναι ακριβώς σαν το δωμάτιο σου. Μερικές φορές θέλεις απλά λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και να σε αφήσουν στην ηρεμία σου. Το ίδιο ισχύει και για το σκύλο σου. 12. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σκύλο σου, μην τον λύσεις μόνος σου. Κάλεσε τους γονείς σου να έρθουν. Αν ο σκύλος σου έχει πάρει κάποιο από τα παιχνίδια σου και το θες πίσω πολύ, ρώτα τους γονείς σου και μην το πάρεις πίσω μόνος σου. Εάν ο σκύλος δεν κάνει αυτό που θες, μην αρχίσεις να ουρλιάζεις ή να τραβολογάς το σκύλο. Ζήτα από τους γονείς σου βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρεσαι πολύ έξυπνα και το σκυλί δεν θα σε δαγκώσει ποτέ!

16 16 Αλυσοδεμένα σκυλιά Στο εξωτερικό, τα σκυλιά ζουν πολύ διαφορετικά από ότι στην Ολλανδία ή στην Αγγλία ή στην Γερμανία. Τα πιο πολλά σκυλιά σε πιο ζεστές χώρες δεν ζουν μέσα στο σπίτι, αλλά έξω από αυτό. Μερικές φορές τους επιτρέπεται να είναι μόνο στον κήπο, και σε ακάλυπτους χώρους ή το μπαλκόνι. Μερικές φορές, είναι αλυσοδεμένα με ή χωρίς κάποια στέγη και άλλες φορές ζουν στο δρόμο και ο ιδιοκτήτης δεν τα φροντίζει πραγματικά. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα να βλέπεις και πιθανώς χαλάει τις διακοπές σου ολοκληρωτικά. Το να είναι αλυσοδεμένος είναι μία φρικτή ζωή για ένα σκύλο. Ο σκύλος θα πρέπει από τη φύση του να μπορεί να τρέχει, να παίζει και να πηγαίνει από εδώ και από εκεί, περπατώντας και μυρίζοντας τα πάντα γύρω. Όταν είναι αλυσοδεμένος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κινηθεί λίγα μέτρα προς διάφορες κατευθύνσεις και τίποτα παραπάνω από αυτό. Άμα ζει έτσι, ο σκύλος σου ξέρει απ έξω και ανακατωτά κάθε χιλιοστό του χώρου αυτού. Τίποτα δεν συμβαίνει, δεν υπάρχει ποτέ τίποτα νέο να μυρίσει και τίποτα για να παίξει. Είναι σαν να ήσουν εσύ κλειδωμένος στην τουαλέτα. Θα βαριόσουνα αφάνταστα.

17 17 Αδέσποτα σκυλιά - Πολλά αδέσποτα σκυλιά Αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερο: υπάρχουν πολλά σκυλιά στον κόσμο που δεν έχουν κανέναν να τα προσέχει. Κανέναν να δει ότι είναι άρρωστα και κανέναν να τα φροντίσει, γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν. Αυτά τα σκυλιά ζουν στο δρόμο και λέγονται αδέσποτα. Πιθανώς τα έχεις δει όταν είσαι διακοπές. Δεν τους δίνουν φαγητό και πρέπει μόνα τους να βρουν το φαΐ τους. Ούτε νερό έχουν. Και αυτό μόνοι τους πρέπει να το βρουν. Όταν αρρωσταίνουν, δεν λαμβάνουν κανένα φάρμακο και καμία φροντίδα και πρέπει να γίνουν καλύτερα μόνα τους. Επειδή είναι ήδη πεινασμένα και διψασμένα, πολλά πεθαίνουν από τις αρρώστιες τους. Φαντάσου να μην είχες κανέναν σε αυτόν τον κόσμο να σε αγαπάει και κανέναν να σε φροντίζει όταν αρρωσταίνεις αυτό δεν θα ήταν καθόλου ωραίο! Αυτός είναι ο λόγος που το ίδρυμα Stray Animal Foundation Platform, εν συντομία (Stray-AFP), υπάρχει. Εμείς από το Stray-AFP, κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθεί η μοίρα αυτών των αδέσποτων σκύλων. Κάνουμε τα πάντα, όπως για παράδειγμα αυτό το βιβλιαράκι, ώστε να γνωρίζεις εσύ τα πάντα για τα σκυλιά, ιδιόκτητα και αδέσποτα, και κυρίως να μάθεις πώς μπορείς να βοηθήσεις τα αδέσποτα σκυλιά, αν θέλεις. Πιστεύεις ότι οι γονείς σου θα μας βοηθήσουν; Τότε πες τους για την ιστοσελίδα μας: Μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε τον πόνο και τα βάσανα των αδέσποτων! Θα έρθεις μαζί μας; O Όχι O Ναι

18 18 Σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία, δεν υπάρχουν πλέον αδέσποτα σκυλιά. Μπορεί ένας σκύλος να παρατηθεί δεμένος σε ένα δέντρο, αλλά τις περισσότερες φορές, αυτός ο σκύλος θα μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο, όπου θα τον φροντίσουν μέχρι να βρεθεί ένας νέος ιδιοκτήτης. Υπάρχουν περισσότερα από 650 εκατομμύρια σκυλιά στον κόσμο, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι περίπου 350 εκατομμύρια είναι αδέσποτα. Απίστευτο ότι υπάρχουν τόσα αδέσποτα, δεν νομίζεις; Γνωρίζεις γιατί υπάρχουν τόσα πολλά; Υπάρχουν γιατί οι άνθρωποι δεν διασφαλίζουν ότι τα θηλυκά σκυλιά δεν θα κάνουν κουτάβια. Κάθε θηλυκό σκυλί μπορεί να κάνει δύο γέννες από περίπου 8 κουτάβια η καθεμία κάθε χρόνο. Τα μισά από αυτά τα κουτάβια είναι και αυτά θηλυκά. Τα 4 θηλυκά κουταβάκια της γέννας μεγαλώνουν και κάνουν και αυτά κουτάβια. Και αυτά πάλι κάνουν κουτάβια και ούτω καθεξής... Ας υπολογίσουμε πόσα μικρά σκυλάκια μία μαμά και ένας μπαμπάς σκύλος μπορούν να κάνουν συνολικά σε 10 χρόνια: Αλλά αυτό δεν είναι όλο... επειδή όλα τα μικρά σκυλάκια μεγαλώνουν και τα θηλυκά κάνουν και αυτά και άλλα πολλά κουτάβια...ωωωχ, μπορείς ακόμα να μετρήσεις ή έχασες το μέτρημα;

19 19 Γιατί πεθαίνουν τόσα αδέσποτα σκυλιά. Ένα κουταβάκι ή μία γέννα από κουταβάκια είναι πολύ αξιολάτρευτα και χαριτωμένα και όμορφα και κοινωνικά και... Αλλά η μιζέρια τόσων πολλών κουταβιών είναι ότι είναι πάρα μα πάρα πολλά! Δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και νερό για όλα και δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να τα φροντίσουν όταν είναι άρρωστα. Γι αυτό το λόγο τα περισσότερα από τα κουτάβια πεθαίνουν από την πείνα ή την δίψα. Ή αρρωσταίνουν και κανείς δεν τα πηγαίνει στον κτηνίατρο, για να γίνουν καλύτερα και πεθαίνουν. Ή μπορεί να τα χτυπήσει αυτοκίνητο, να έχουν όλων των ειδών τις πληγές και ξανά κανείς να μην τα πάει στον κτηνίατρο και να πεθάνουν. Συνεπώς, από όλα τα σκυλιά που γεννιούνται, τα πιο πολλά από αυτά πεθαίνουν και αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό εμείς οι άνθρωποι να διασφαλίζουμε ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να γεννήσουν μικρά σκυλάκια ξανά και αυτό λέγεται στείρωση. Ο κτηνίατρος χειρουργεί τα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά για να βεβαιωθεί ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν κουταβάκια. Η εγχείρηση μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστη, αλλά διασφαλίζει ότι από κάθε σκύλο που έχουμε δεν θα δημιουργηθούν άλλοι χιλιάδες σκύλοι, που θα είναι δυστυχισμένοι και αξιολύπητοι ή που θα πεθάνουν ως αδέσποτα. Οπότε η εγχείρηση είναι καλύτερη, δεν νομίζεις;

20 20 Αδέσποτα σκυλιά και τροφή Οι αδέσποτοι σκύλοι βρίσκουν φαγητό στο δρόμο ψάχνοντας για αποφάγια που έχουν αφήσει οι άνθρωποι. Οι αδέσποτοι σκύλοι και οι αδέσποτες γάτες μερικές φορές πάνε και ζητιανεύουν φαγητό δίπλα από εστιατόρια ψάχνοντας για ένα κομμάτι ψωμί. Πολλές χώρες δεν έχουν κάδους σκουπιδιών, αλλά αφήνουν τα σκουπίδια ή μία σακούλα σκουπιδιών στο δρόμο. Στην Ινδία για παράδειγμα, πολλά σκουπίδια πετιούνται στην άκρη του δρόμου και αυτό γίνεται η αιτία πολλά σκυλιά (και αγελάδες) να σπεύδουν να βρουν φαγητό.

21 21 Μειώνοντας τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν τα αδέσποτα σκυλιά. Τα βοηθάνε φέρνοντας τα στις πατρίδες τους και εξασφαλίζοντας ότι τα θα βρουν ένα καλό σπίτι. Μήπως έχεις και εσύ ένα σκύλο από το εξωτερικό; Εκπληκτική δουλειά και είναι αληθινά υπέροχο να προσφέρεις ένα σπίτι σε ένα αδέσποτο σκυλί από το εξωτερικό, αλλά υπάρχουν ακόμα 350 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και όλα ψάχνουν για σπίτι. Πού θα τα βάλουμε σε όλες αυτές τις χώρες? Θα μπορούσαμε να κλειδώσουμε όλα αυτά τα 350 εκατομμύρια αδέσποτα μέσα στα καταφύγια ζώων. Αυτό όμως θα κόστιζε πάρα πολύ σε λεφτά και χώρο. Αλλά ακόμα πιο σημαντικά: Πόσο καλή θα ήταν για ένα σκύλο η ζωή σε ένα κλουβί από τη στιγμή που είχε συνηθήσει να γυρνάει ελεύθερο στους δρόμους; Για πολλά σκυλιά το κλουβί δεν είναι καλό και στενοχωριούνται... Το Stray Animal Foundation Platform πιστεύει στην ιδέα: η κάθε χώρα να λύνει το δικό της πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Πώς; Με το να λέει στους ανθρώπους ότι είναι έξυπνο να στειρώνεις όσα περισσότερα σκυλιά μπορείς, ώστε να μην κάνουν άλλα κουταβάκια. Για αυτό και η δικιά μας ιδέα είναι: αν θέλεις να βοηθήσεις ένα αδέσποτο όσο είσαι διακοπές, πήγαινε το σε ένα κτηνίατρο να το στειρώσει. Αυτό προλαμβάνει τα δεινά και τα βάσανα όχι μόνο ενός σκύλου, αλλά και των εκατοντάδων κουταβιών που αυτό το σκυλί θα έκανε. Επιπροσθέτως: η στείρωση των σκύλων διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν λιγότεροι καυγάδες ανάμεσα στα σκυλιά που ζουν στο δρόμο, καθώς τα στειρωμένα ζώα δεν μαλώνουν μεταξύ τους πια. Τα στειρωμένα ζώα ξεκινούν να ζουν σε ομάδες και είναι πιο βολικό για τους ανθρώπους να συνυπάρχουν μαζί τους χωρίς ενοχλήσεις. Και αυτό με τη σειρά του διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι δεν θα κυνηγάνε τόσο ή ακόμα και χτυπάνε τα σκυλιά.

22 22 Τί μπορώ να κάνω εγώ! Είσαι λιγάκι στεναχωρημένος από όλες αυτές τις πληροφορίες; Μπορώ να σε καταλάβω πολύ καλά. Ο κόσμος δεν είναι πάντα όμορφος, αλλά...μπορείς να κάνεις πολλά εσύ ο ίδιος ώστε να σιγουρευτείς ότι η ζωή ενός αδέσποτου σκύλου θα βελτιωθεί. Πώς; Κάνοντας τα εξής πράγματα κάθε φορά: 1. Όλα τα σκυλιά χρειάζονται κάποιον να τα φροντίζει και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να τα αγαπάς (αυτό το λέμε βιταμίνη Α, Α = Αγάπη) 2. Όταν έρχεσαι σε επαφή με σκύλους πάντα να ακολουθείς τους κανόνες συμπεριφοράς επακριβώς. Αν οι φίλοι σου δεν ξέρουν πώς, τότε πες τους για τους κανόνες συμπεριφοράς προς τους σκύλους. 3. Βεβαιώσου ότι οι σκύλοι παίρνουν όσα χρειάζονται: φαγητό, φρέσκο νερό, ένα μέρος να κρύβονται και να κοιμούνται, ένας φίλο για παιχνίδια και τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα βόλτα.

23 23 4. Αν δεις ένα σκύλο που χρειάζεται βοήθεια ή είναι σε άσχημη κατάσταση: τότε κάνε κάτι για αυτό. Πες το στους γονείς σου και βοηθήστε το σκύλο πηγαίνοντάς τον στον κτηνίατρο και στειρώνοντάς τον. Μην κοιτάς από την άλλη μεριά όσο είσαι διακοπές τότε είναι που μπορείς συχνά να κάνεις πολλά για να βοηθήσεις τα αδέσποτα ζώα. Ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς αδέσποτα ζώα που υποφέρουν και ελπίζω να μοιράζεσαι το όνειρο μου! 5. Ρίξε μία ματιά στην ιστοσελίδα μας ( ) και βρες εικόνες για να χρωματίσεις ή βρες ενδιαφέροντα πράγματα να διαβάσεις. Πες στους ενήλικες ότι και αυτοί μπορούν να διαβάσουν αρκετές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας. Έχεις μάθει πολλά για τα ιδιόκτητα και τα αδέσποτα σκυλιά διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Μην το πετάξεις αυτό το βιβλίο, αλλά κράτα το για να το ξαναδιαβάσεις στο μέλλον και να ξαναθυμηθείς πράγματα που ίσως έχεις ξεχάσει. Και επίσης, θα ήταν καλή ιδέα να δανείσεις αυτό το βιβλίο σε κάποιον που δεν ξέρει τόσα πολλά για τους σκύλους όσα εσύ.

24 24 Θα μας βοηθήσεις να βοηθήσουμε τα αδέσποτα σκυλιά;

25 25 Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα αδέσποτα σκυλιά ακόμα πιο πολύ! Στη συνέχεια αυτού του βιβλίου υπάρχει ένα μικρό τεστάκι, μπορείς να το πεις και εξέταση. Πριν απαντήσεις στις ερωτήσεις της εξέτασης, θα υποσχεθείς ότι θα γίνεις παντοτινός φίλος των αδέσποτων σκύλων; Αυτό μπορείς να το κάνεις βάζοντας το όνομα σου και την υπογραφή σου κάτω από την υπόσχεση ζωής παντοτινού φίλου αδέσποτων σκύλων! Είναι αρκετά σοβαρή υπόσχεση, οπότε πάρε ένα λεπτό να το σκεφτείς. Μετά από αυτό, έχεις την εξέταση. Αν θυμάσαι τα πάντα για τα ιδιόκτητα και τα αδέσποτα σκυλιά, τότε παίρνεις το σπουδαίο δίπλωμα «ειδικού αδέσποτων σκύλων». Όπως και με κάθε άλλη εξέταση, είναι καλύτερα να απαντήσεις τις ερωτήσεις κατευθείαν ελπίζοντας ότι θα περάσεις. Αν έχεις πρόβλημα να να απαντήσεις στις ερωτήσεις, τότε διάβασε αυτό το βιβλίο από την αρχή... Αφού το έχεις ξαναδιαβάσει, δοκίμασε το τέστ ξανά!

26 26 Παντοτινή υπόσχεση ζωής ότι είμαι φίλος ενός αδέσποτου σκύλου! Εγώ,..(όνομα), Γεννημένος/η στις..(ημερομηνία γέννησης), Καταλαβαίνω ότι: 1. Τα αδέσποτα σκυλιά είναι μέρος του κόσμου και ανήκουν στον κόσμο μας. 2. Όλα τα σκυλιά, στο σπίτι και στους δρόμους, χρειάζονται αγάπη, προσοχή και φροντίδα. 3. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις τα αδέσποτα σκυλιά είναι να διασφαλίσεις ότι γεννιούνται λιγότερα σκυλιά με τη στείρωση. 4. Αν θες ένα σκύλο, είναι καλύτερα να τον πάρεις από ένα καταφύγιο ζώων. 5. Μπορώ να βοηθήσω τα αδέσποτα σκυλιά μιλώντας για αυτά σε όλους. Υπογράφοντας αυτήν την υπόσχεση, μπορώ να πάρω μέρος στην εξέταση ειδικού σκύλων και αδέσποτων σκύλων. Με αυτή την υπογραφή, υπόσχομαι να ακολουθήσω τους κανόνες επαφής με τα σκυλιά και υπόσχομαι να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τα σκυλιά και τα αδέσποτα σκυλιά, όπως μπορώ καλύτερα.. Υπογραφή. Ημερομηνία

27 Εξέταση Μέρος Πρώτο για τον ειδικό σκύλων Ερώτηση 1 Πιστεύεις ότι είναι υγιές για ένα παιδί να ζει μαζί με ένα σκύλο; α. Όχι, αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι υγιές για το παιδί β. Όχι, αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι υγιές για το σκύλο γ. Ναι, αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι υγιές για το παιδί Ερώτηση 2 Πόσο φορές τουλάχιστον πρέπει να βγαίνει βόλτα ένας σκύλος καθημερινά; α. δύο β. τρεις γ. τέσσερις 27 Ερώτηση 3 Πόση ώρα μπορεί ένας ενήλικας σκύλος να μένει μόνος του στο σπίτι; α. Μία ώρα β. Δύο ώρες γ. Τέσσερις ώρες Ερώτηση 4 Πώς προτιμά να ζει ένας σκύλος; α. σε μία οικογένεια, μαζί με άλλον έναν σκύλο β. σε ένα καταφύγιο, δίπλα από πολλά άλλα σκυλιά γ. έξω από το σπίτι, σε ένα ευρύχωρο σκυλόσπιτο Ερώτηση 5 Τί πρέπει να κάνεις με ένα φοβισμένο σκύλο; α. να κάνεις ότι ο σκύλος δεν υπάρχει β. να πας γρήγορα κοντά του για να τον παρηγορήσεις γ. να βάλεις τα χέρια σου γύρω από το λαιμό του και να τον πάρεις μία μεγάλη αγκαλιά

28 28 Ερώτηση 6 Τί κάνεις όταν ένας σκύλος γρυλλίζει; α. πας μπροστά στο σκύλο για να του πεις ότι όλα είναι καλά β. περπατάς πιο πέρα και «ανοιχτά» να τον προσπεράσεις από μακριά γ. μένεις αλύγιστος σαν στύλος και δεν κοιτάζεις το σκύλο Ερώτηση 7 Πώς ένα σκύλος «λέει» ό,τι υπάρχει κάτι που δεν του αρέσει; α. ο σκύλος λυγίζει τα μπροστινά του πόδια με το πίσω μέρος του ψηλά β. ο σκύλος γρυλλίζει απαλά γ. ο σκύλος πάει και ξαπλώνει ανάσκελα Ερώτηση 8 Ποιος τύπος-είδος αυτιών δεν υπάρχει στα σκυλιά; α. κατσαρά αυτιά β. κομμένα αυτιά γ. κρεμαστά αυτιά Ερώτηση 9 Γιατί η εκτροφή συγκεκριμένων φυλών δεν είναι πάντα κάτι καλό για το σκύλο; α. γιατί μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας β. δεν αρέσει πάντα σε ένα σκύλο να έχει μακριά ουρά γ. ένα σκυλί που ζει σε μία κρύα χώρα δε θέλει να έχει κοντό τρίχωμα Ερώτηση 10 Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα σκυλιά να γίνουν περισσότερο κατανοητά; α. δεν μπορείς να τα βοηθήσεις, δεν είναι δυνατόν γιατί είσαι μικρός ακόμα β. με το να εξηγήσεις στους φίλους σου ποιοί είναι οι κανόνες επαφής με ένα σκύλο γ. τα σκυλιά πρέπει να μάθουν να εκφράζουν αυτό που θέλουν καλύτερα

Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά

Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Ένα βιβλίο για ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Συγγραφέας: Carien Radstake Επιμέλεια έκδοσης: Isabelle Sternheim Έκδοση προς τιμή της Παγκόσμιας

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΖΩΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Παιδίατρος Υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας κατοικίδια αδέσποτα άγρια Σέβοµαι τα ζώα Προσπαθώ να τα καταλάβω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ:

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΆ * * Γίνε ο ήρωάς του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ OIE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» Τα παιδιά της Γ Τάξης στα πλαίσια της ενότητας «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» πραγματοποίησαν συνέντευξη στον κτηνίατρο Δρ. Αντρέα Πιτζιόλη Αρχικά, τη μαγνητοφώνησαν. Στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά και μετέτρεψαν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα της γάτας σας

Η φροντίδα της γάτας σας Η φροντίδα της γάτας σας Παρόλο που οι γάτες εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο περίπου 6.000 χρόνια μετά από το σκύλο, σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως σχεδόν τόσες κατοικίδιες γάτες όσο και σκύλοι. Σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Φροντίδας.

Οδηγός Φροντίδας. Οδηγός Φροντίδας www.zoakiafilarakia.gr Παξ, το χαρούμενο κουταβάκι που τρώει λιχουδιές και κάνει κακάκια του! 2016 Hasbro Παξ, το σκυλάκι που λατρεύει τις λιχουδιές! Ταΐσέ τον με τις αγαπημένες του λιχουδιές,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού.

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μια αλεπού πεινούσε πολύ! Είδε σε ένα δέντρο μια κληματαριά γεμάτη σταφύλια. Ήθελε να φάει!

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

13/11/2014 Από την κυρία Mαρία

13/11/2014 Από την κυρία Mαρία 13/11/2014 Από την κυρία Mαρία Η μικρή Μπιζού είναι νεαρής ηλικίας, γύρω στα 3 και ψάχνει ένα μόνιμο και καλό σπιτάκι που να την αγαπάνε και να την φροντίζουν όπως της αξ'ιζει! Ευχαριστώ πολύ! 1 / 6 13/11/2014

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Φροντίδας.

Οδηγός Φροντίδας. Οδηγός Φροντίδας www.zoakiafilarakia.gr 2016 Hasbro Χαρακτηριστικά Ο δράκος ανταποκρίνεται στο άγγιγμά σου με 50+ συνδυασμούς ήχων & κίνησης Τάισέ τον με τη λιχουδιά του που αλλάζει χρώμα Γέμισε την εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα του σκύλου σας

Η φροντίδα του σκύλου σας Η φροντίδα του σκύλου σας Άνθρωποι και σκύλοι ζουν μαζί εδώ και περισσότερο από 10.000 χρόνια. Ο σκύλος υπηρετεί τον άνθρωπο ως σύντροφος, φύλακας, τσοπανόσκυλο ή οδηγός για τυφλούς και ανθρώπους με ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Το Γερµανικό Πίντσερ είναι ένας µεσαίου µεγέθους σκύλος. Το γερµανικό Pinscher είναι µεγαλύτερο από το Min Pin, αλλά µικρότερο από οτι το Doberman. Τα χρώµατα που µπορούµε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί Σκύλος: Πάνω από όλα, μια ασφαλής σχέση! Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος :24

Παιδί Σκύλος: Πάνω από όλα, μια ασφαλής σχέση! Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος :24 Στα προηγούμενα άρθρα μας, «Προετοιμάστε το σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού!» και «Μωρό Σκύλος: Η αρχή μιας υπέροχης σχέσης», αναλύσαμε το πώς πρέπει να χειριστούμε το σκύλο μας, κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο

Το αγαπημένο μου ζώο Το αγαπημένο μου ζώο ο σκύλος μου. Το σκύλο μου τον λένε Μάρκο και είναι κυνηγόσκυλος. Ο σκύλος μου έχει μαύρο, καφέ και άσπρο τρίχωμα. Έχει μεγάλα αυτιά που τα χρησιμοποιεί για ακοή. Έχει μικρή μύτη,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω 1 ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα