28 η Οκτωβρίου 1940 Αφιέρωµα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "28 η Οκτωβρίου 1940 Αφιέρωµα"

Transcript

1 28 η Οκτωβρίου 1940 Αφιέρωµα Εισαγωγή 28 Οκτωβρίου 1940: Μια ιστορική εθνική επέτειος που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται µε κάθε επισηµότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο δεύτερος παγκόσµιος πόλεµος είχε αρχίσει από το 1939, µε τη γερµανική εισβολή στην Πολωνία. Στις 10 Ιουνίου η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεµο και τον Αύγουστο του 1940, θα προκαλέσει τη χώρα µας µε τον τορπιλισµό στην Τήνο του ευδρόµου «Έλλη», ανήµερα της µεγάλης γιορτής της Παναγίας. Είναι ο προάγγελος της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, που προετοιµάζεται µε κάθε µυστικότητα, πριν αυτή εκδηλωθεί στις 28 Οκτωβρίου του Η χώρα µας, χωρίς να διαθέτει τα τεράστια πολεµικά µέσα των εισβολέων Ιταλών και µε µόνα όπλα της την ψυχή και τη γενναιότητα του λαού της είπε ΟΧΙ στο ιταµό τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι, καταφέρνοντας, στο µέτωπο της Αλβανίας, καίριο κτύπηµα στις ιµπεριαλιστικές του φιλοδοξίες, σε σηµείο ταπείνωσης, γεγονός που ανάγκασε τον επίσης δικτάτορα της Γερµανίας, τον Χίτλερ, να ανασυντάξει τα πολεµικά του πλάνα και να προστρέξει σε βοήθεια του φανφαρόνου συµµάχου του. Η Ελλάδα, αφού αντιστάθηκε ηρωικά στις σιδηρόφρακτες στρατιές του Χίτλερ, υπέκυψε στις κατά πολύ ανώτερες στρατιωτικές του δυνάµεις και αναπόφευκτα υπέστη στις 24 Απριλίου 1941, την τριπλή κατοχή από τις συνασπισµένες δυνάµεις της Γερµανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Κι από την σκληρή αυτή κατοχή ξεπήδησε η εποποιϊα της Εθνικής Αντίστασης, που σε συνδυασµό µε τις νίκες των συµµάχων οδήγησαν στην πτώση των δυνάµεων του ναζιστικού και φασιστικού άξονα και στην απελευθέρωση της χώρας µας.

2 Αυτό είναι µε λίγα λόγια το ιστορικό πλαίσιο της µεγάλης αυτής ιστορικής επετείου. Όµως τα ωδεκάνησα την περίοδο εκείνη είναι σκλαβωµένα, υπό την κατοχή των Ιταλών, που µετά τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, απέκτησαν κυριαρχικά δικαιώµατα µε βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Και όσο κι αν είναι αντιφατικό και οξύµωρο, από τον ελληνοϊταλικό πόλεµο του 1940, άρχισε να ξαναγεννιέται η ελπίδα ότι µαζί µε τη νίκη των ελληνικών και συµµαχικών δυνάµεων, θα ερχόταν επιτέλους και η ώρα της δικής τους απελευθέρωσης. Ας δούµε όµως υπό µορφή χρονολογίου τα κυριότερα γεγονότα από την έναρξη του Β παγκοσµίου πολέµου, µέχρι τα χρόνια της Κατοχής. 1 Σεπτεµβρίου 1939 Γερµανική εισβολή στην Πολωνία. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι κτήσεις της κηρύσσουν τον πόλεµο στη Γερµανία. Η Ιταλία από τις 7 Απριλίου του 1939 είχε καταλάβει την Αλβανία. 9 Απριλίου 1940 Γερµανική επίθεση στη ανία και τη Νορβηγία. 10 Μαϊου 1940 Γερµανική επίθεση στην Ολλανδία το Βέλγιο και τη Γαλλία, που θα συνθηκολογήσει στις 22 Ιουνίου. 10 Ιουνίου 1940 Η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεµο. ηµιουργείται έτσι ο γερµανοϊταλικός Άξονας. Ιούνιος-Ιούλιος 1940 Η Σοβιετική Ένωση καταλαµβάνει την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Βεσαραβία και άλλα όµορα εδάφη. Αύγουστος 1940 Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αίγυπτο και οι Βρετανοί στη Σοµαλία. 4 Οκτωβρίου 1940 Συνάντηση Χίτλερ και Μουσολίνι. Καµιά αναφορά για Ελλάδα και Ρουµανία. 28 Οκτωβρίου 1940 Στις τρεις τα ξηµερώµατα της ευτέρας, 28 Οκτωβρίου του 1940, για τους Ιταλούς η δεκάτη ογδόη επέτειος από την φασιστική «πορεία προς τη Ρώµη», που έφερε, το 1922, τον Μουσολίνι στην εξουσία, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι, επισκέπτεται, στην οικία του, τον πρωθυπουργό της Χώρας, Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο µε το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθµευση των ιταλικών στρατευµάτων στην Ελλάδα. Με τη γαλλική φράση «Alors, c est la guerre», που σηµαίνει «Πόλεµος λοιπόν», ο Μεταξάς απορρίπτει το ιταµό ιταλικό τελεσίγραφο και απευθύνει διάγγελµα προς τον ελληνικό λαό. Αρχίζει έτσι η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, στο αλβανικό µέτωπο, την ώρα που ο λαός διαδηλώνοντας στους δρόµους της Αθήνας κατά της Ιταλίας, τρέχει µε ενθουσιασµό να καταταγεί και να πολεµήσει στο µέτωπο. Η Ιταλία επιδιώκει µ αυτήν την αιφνιδιαστική, ακόµη και για τους συµµάχους της, επίθεση, δύο στόχους: Να δηµιουργήσει αντιπερισπασµό στις επιτυχίες του Χίτλερ, βάζοντας φρένο στη γερµανική εξάπλωση στο βαλκανικό χώρο και ταυτόχρονα, να

3 περιορίσει τις βρετανικές θέσεις στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, εµπόδιο σ αυτές της τις φιλοδοξίες, έπρεπε µε κάθε τρόπο τιµωρηθεί. Η κατάσταση στα ωδεκάνησα. Την περίοδο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα, πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής στη Ρόδο και στα ωδεκάνησα ήταν ο διαβόητος τετράρχης του φασισµού, ο Cesare Maria De Vecchi, Conte di Val Cismon, όπως υπέγραφε και όπως ήθελε να αποκαλείται, µε αυτόν τον ποµπώδη τρόπο. 28 Οκτωβρίου 1940 Οι Ιταλοί συγκεντρώνουν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως (Concentramento) στην τάφρο του φρουρίου, όλους τους άρρενες ωδεκανήσιους Έλληνες υπηκόους, ηλικίας ετών. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, πυκνές οµάδες ωδεκανησίων, κάθε ηλικίας, από τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και από άλλα κέντρα της Αττικής, συγκεντρώθηκαν, µε τα δωδεκανησιακά λάβαρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατέκλυζαν τα γραφεία των ωδεκανησιακών Συλλόγων για να τους πιέσουν να ενεργήσουν προς τα υπουργεία, ώστε να µπορέσουν να καταταγούν στον Εθνικό Στρατό. Ένα ήταν το αίτηµα: «Να πολεµήσουν και οι ωδεκανήσιοι». Πρόεδρος της Κεντρικής ωδεκανησιακής Επιτροπής διορίζεται ο πατριώτης Ιωάννης Καζούλλης, ο οποίος είχε έλθει από την Αίγυπτο για ειδική αποστολή. 1 Νοεµβρίου 1940 Ο Αλέξανδρος ιάκος από τη Χάλκη, είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωµατικός που «πέφτει» ηρωικά µαχόµενος στο λόφο της Τσούκας. 13 Νοεµβρίου 1940 Με την υπ αριθµ. Α.Π / συγκροτείται το Σύνταγµα Εθελοντών ωδεκανησίων, ως αυτοτελής µονάδα του στρατεύµατος, µε πρώτο προσωρινό διοικητή και διοικητή του Α τάγµατος, τον ταγµατάρχη από τη Σύµη, Μάρκο Κλαδάκη. 27 Νοεµβρίου 1940 Ο Ιταλός κυβερνήτης De Vecchi φεύγει από τη Ρόδο για τη Ρώµη. εν θα επιστρέψει πλέον και θα αντικατασταθεί από τις 16 εκεµβρίου από τον στρατηγό Ettore Bastico. 25 Ιουλίου 1941 Ο νάυαρχος Inigo Campioni αναλαµβάνει κυβερνήτης των νησιών.

4 Το αφιέρωµα της Κεντρικής ηµόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου στην 28 η Οκτωβρίου 1940, περιλαµβάνει τα παρακάτω κείµενα, επεξηγηµατικά και διαφωτιστικά για τα γεγονότα, που περιληπτικά, περιλαµβάνονται στην εισαγωγή και στο χρονολόγιο. Το ιταλικό τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου 1940 Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα, την περίοδο του πολέµου, Emanuele Grazzi, στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους. Η επιχείρηση κατά της Ελλάδος», έκδοση Εστίας, Αθήνα 1980, στις σελίδες , αφού περιγράφει όλο το διπλωµατικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της ιταλικής διακοίνωσης, και το σκεπτικό µε βάση το οποίο «αναγκάσθηκε» η ιταλική κυβέρνηση να προβεί στο διάβηµα αυτό, παραθέτει το κείµενο της διακοίνωσης-τελεσιγράφου το οποίο καταλήγει ως εξής:» Όθεν η Ιταλική Κυβέρνησις κατέληξεν εις την απόφασιν να ζητήση από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν ως εγγύησιν δια την ουδετερότητα της Ελλάδος και ως εγγύησιν δια την ασφάλειαν της Ιταλίας το δικαίωµα να καταλάβη δια των ενόπλων αυτής δυνάµεων δια την διάρκειαν της σηµερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισµένα στρατηγικά σηµεία του ελληνικού εδάφους. Η Ιταλική κυβέρνησις ζητεί από την Εληνικήν Κυβέρνησιν όπως µη εναντιωθή εις την κατάληψιν ταύτην και όπως µη παρεµποδίση την ελευθέραν διέλευσιν των στρατευµάτων των προοριζοµένων να την πραγµατοποιήσωσι. Τα στρατεύµατα ταύτα δεν παρουσιάζονται ως εχθροί του ελληνικού λαού και η Ιταλική Κυβέρνησις δεν προτίθεται ποσώς, δια της προσωρινής κατοχής στρατηγικών τινών σηµείων, επιβαλλοµένης υπό της ανάγκης των περιστάσεων και εχούσης καθαρώς αµυντικόν χαρακτήρα, να θίξη οπωσδήποτε την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος. Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώσει αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς αρχάς, τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αύτη δυνηθή να πραγµατοποιηθή κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύµατα ήθελον συναντήσει αντίστασιν, η αντίστασις αυτή θα καµφθή δια των όπλων και η Ελληνική Κυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας αι οποίαι ήθελον προκύψει εκ τούτου». Νοµίζουµε ότι τα σχόλια περιττεύουν, όπως περισσεύει η ιταµότητα και η αλαζονεία µιας δύναµης που θέλει «πάση θυσία» να καταγράψει στο ενεργητικό της κάποια στρατιωτική επιτυχία και να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής του ιταλογερµανικού Άξονα. Αλλά δεν το πετύχει.

5 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, µπροστά σ αυτήν την πρόκληση δεν έχει τίποτα άλλο να πει από το «Alors, c est la guerre», «Πόλεµος λοιπόν». Και απευθύνει διάγγελµα προς τον ελληνικό λαό. Είναι το ΟΧΙ, που δια στόµατος του πρωθυπουργού, βροντοφώνησε και στην πράξη επικύρωσε και τίµησε ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός στρατός στο αλβανικό µέτωπο αναγκάζοντας τον αλαζόνα εισβολέα να υποστεί ταπεινωτικές ήττες και ντροπιασµένος να υποχωρήσει µέσα από τα αλβανικά σύνορα., περιµένοντας µε αγωνία τη βοήθεια του ισχυρού του συµµάχου. ιάγγελµα Ιωάννη Μεταξά Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 1940 «Η στιγµή επέστη που θα αγωνισθώµεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιµήν της. Μολονότι ετηρήσαµεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, µη αναγνωρίζουσα εις ηµάς το δικαίωµα να ζούµεν ως ελεύθεροι Έλληνες, µου εζήτησε σήµερον την 3 ην πρωινήν την παράδοσιν τµηµάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν, και µου ανεκοίνωσεν ότι, προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευµάτων της θα ήρχιζε την 6 ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτηµα αυτό καθ εαυτό και τον τρόπον µε τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν του πολέµου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωµεν εάν πράγµατι είµεθα άξιοι των προγόνων µας και της ελευθερίας την οποίαν µας εξησφάλισαν οι προπάτορές µας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωµον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς µας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών».

6 Παραθέτουµε, επιλεκτικά, κάποια κείµενα διακεκριµένων δηµοσιογράφων και λογοτεχνών που περιγράφουν το κλίµα και τα συναισθήµατα του λαού µας την κρίσιµη και ηρωική εκείνη περίοδο. Γιώργος Σεφέρης Μέρες Γ 16 Απρίλη εκέµβρη 1940 [ΑΘΗΝΑ-1977-ΙΚΑΡΟΣ] ευτέρα 28. Κοιµήθηκα δύο το πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και µισή µια φωνή µέσα από το τηλέφωνο µε ξύπνησε: «έχουµε πόλεµο». Τίποτε άλλο, ο κόσµος είχε αλλάξει. Η αυγή, που λίγο αργότερα είδα να χαράζει πίσω από τον Υµηττό, ήταν άλλη αυγή: άγνωστη. Περιµένει ακόµη εκεί που την άφησα. εν ξέρω πόσο θα περιµένει, αλλά ξέρω πως θα φέρει το µεγάλο µεσηµέρι. Ντύθηκα κι έφυγα αµέσως. Στο Υπουργείο Τύπου δυο-τρεις υπάλληλοι. Ο Γκράτσι είχε δει τον Μεταξά στις τρεις. Του έδωσε µια νότα και του είπε πως στις 6 τα ιταλικά στρατεύµατα θα προχωρήσουν. Ο πρόεδρος του αποκρίθηκε πως αυτό ισοδυναµεί µε κήρυξη πολέµου, και όταν έφυγε κάλεσε τον πρέσβη της Αγγλίας. Αµέσως µετά τον Νικολούδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος ήταν µέσα µε τον πρέσβη της Τουρκίας. Στο γραφείο του Μαυρουδή, ο Μελάς έγραφε σπασµωδικά ένα τηλεγράφηµα. Ο Μαυρουδής µέσα στο παλτό του σαν ένα µικρό σακούλι. ιάβασα τη νότα του Γκράτσι. Ο Γάφος κι ο Παπαδάκης τηλεφωνούσαν. Καθώς ετοίµαζα το τηλεγράφηµα του Αθηναϊκού πρακτορείου, µπήκε ο Τούρκος πρέσβης για να ιδεί τη νότα και σε λίγο ο πρόεδρος µε όψη πολύ ζωντανή. Έπειτα άρχισαν να φτάνουν οι υπουργοί, χλωµοί περισσότερο ή λιγότερο, καθένας κατά την κράση του. Το υπουργικό συµβούλιο κράτησε λίγο. Ο Μεταξάς πήγε αµέσως στο γραφείο του κι έγραψε το διάγγελµα στο λαό. Το πήραµε και γυρίσαµε στο υπουργείο τύπου. Μέσα από τα τζάµια του αυτοκινήτου, η αυγή µ ένα παράξενο µυστήριο χυµένο στο πρόσωπό της. Έγραψα µαζί µε το Νικολούδη το διάγγελµα του βασιλιά. Καµιά δακτυλογράφος ακόµη. Πήγα σπίτι µια στιγµή και το χτύπησα στη γραφοµηχανή µου. Η Μαρώ µου είχε ετοιµάσει

7 καφέ. Γύρισα στο Υπουργείο καθώς σφύριζαν οι σειρήνες Στη γωνία Κυδαθηναίων µια φτωχή γυναίκα µε µια υστερική σύσπαση στο πρόσωπο. Τώρα όλοι µαζεµένοι στα υπόγεια της «Μεγάλης Βρετανίας». Ο βασιλιάς µε ύφος νέου αξιωµατικού. Υπόγραψε το διάγγελµά του και φύγαµε. Τηλεφώνησα στο τηλεγραφείο να σταµατήσουν τα τηλεγραφήµατα και των Γερµανών ανταποκριτών. Οι υπάλληλοι εκεί είναι ακόµη ουδέτεροι. εν µπορούν να πιστέψουν τη φωνή µου:-είστε βέβαιος; και των Γερµανών; -Και των Γερµανών είπα. -Τι δικαιολογία να δώσουµε; εν έχω καιρό για συζητήσεις: -Πέστε τους πως τώρα είναι χαλασµένα τα σύρµατα µε το Βερολίνο, κι αν φωνάζουν πολύ στείλτε τους σ εµένα. Πήρα και έδωσα το πρώτο πολεµικό ανακοινωθέν µας και κατέβηκα στους δρόµους για να ιδώ τα πρόσωπα. Το πλήθος έσπαζε τα τζάµια των γραφείων της «Αλα Λιτόρια». Παύλος Παλαιολόγος: Προς το καθήκον. (Από την εφηµερίδα «Ελεύθερον Βήµα» της 29 ης Οκτωβρίου 1940) Σειρήνες και κωδωνοκρουσίες. ευτεριάτικο πρωινό. Ανήσυχες µορφές στα παράθυρα. Κοιτάζονται οι γείτονες, συνεννοούνται µε το βλέµµα, και µένουν σύµφωνοι. Τα πάντα για την τιµή. εν είναι η µανία του πολέµου που τους εµπνέει, δεν είναι το πάθος της περιπέτειας. Είναι η συναίσθηση της αξιοπρέπειας. Όταν αυτή είναι εκτεθειµένη σε κινδύνους, τότε το τροπάριο της ειρηνοφιλίας διακόπτεται. Όχι από αγάπη προς τον πόλεµο. Από αγάπη προς αυτή την ειρήνη. Γιατί τίποτα δεν εξυπηρετεί την ειρήνη χειρότερα από την καλοπροαίρετη διάθεση των λαών να δέχονται ραπίσµατα. Κακός είναι ο πόλεµος. Αλλά υπάρχει κάτι πιο απαίσιο κι απ αυτόν ακόµα, η λάσπη που πέφτει και κηλιδώνει τις υπολήψεις των λαών όταν θελήσουν να τον αποφύγουν µε θυσία της τιµής τους. Τέτοιες κηλίδες τίποτα δεν είναι ικανό να τις καθαρίσει. Ούτε το σβήσιµο της γενεάς που τις έχει προκαλέσει. Οι γενεές φεύγουν, αλλά µένουν οι σελίδες της Ιστορίας, για να θυµίζουν τη ντροπή. Μένουν οι µεταγενέστεροι, και ζητούν ευθύνες από τη στάχτη µας. Στρατιώτες της ειρήνης όσο δεν προσβάλλεται η Ελευθερία και το ίκαιο. Όταν όµως κινδυνεύουν τα δύο αυτά αγαθά, τότε η εµµονή στην ειρήνη αποτελεί ανανδρία, αναξιοπρέπεια και αφιλοτιµία. Για όλα µπορούν να µας κατηγορήσουν. Ένα µόνο δεν θα πει κανείς: ότι δεν διατηρήσαµε, µέσα στο πέρασµα των αιώνων, άσπιλη την εθνική µας φιλοτιµία. Έτσι άσπιλη θα την διατηρήσουµε και τώρα. Κοινή είναι η θέληση: Να το ξαναφορέσουµε. Γνώριµη στολή του λαού µας. Τη φόρεσε ο παππούς, τη φόρεσε ο πατέρας, θα τη φορέσει τώρα ο γιος. Και πάντα για τον ίδιο σκοπό. Για την Τιµή και για την Ελευθερία. Για τους ίδιους λόγους καλούµαστε και σήµερα. Το καθήκον υπογράφει τις προσκλήσεις. Η φωνή του είναι η πιο επιβλητική απ όλες τις φωνές. Τη δέχεσθε χωρίς υπολογισµούς. Η περηφάνια αγνοεί την αρίθµηση. εν µετρά τις δυνάµεις εκείνου που θέλει να την τσαλακώσει. Βαδίζει µε το µέτωπο ψηλά στο δρόµο της τιµής. Οι Θερµοπύλες δεν είναι ένα γεωγραφικό σηµείο, δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Είναι ένα σύµβολο. Το

8 σύµβολο αυτό το διατήρησαν ψηλά οι γενεές των Ελλήνων. Από τις Θερµοπύλες ως το 21, και πέρα απ αυτό, µε κλειστό το βιβλίο της αριθµητικής βάδισε το έθνος στους δρόµους των πεπρωµένων του. Με την αριθµητική στο χέρι δούλοι θα είµαστε σήµερα. Στην περιφρόνηση της αριθµητικής οφείλουµε την εθνική µας υπόσταση. Το 1940 δεν θα κάµει εξαίρεση. Παλιά και πρόσφατη ιστορία δείχνει ποιο κατάντηµα περιµένει τους λαούς εκείνους που, µε οδηγό τον υπολογισµό, έστερξαν σε ταπεινώσεις και σε διασυρµό της τιµής τους. Η τιµή που σπίλωσαν δεν είναι η µόνη τους θυσία. Μαζί µ αυτήν έχασαν και τα υλικά αγαθά που πίστεψαν ότι θα εξασφάλιζαν αν δέχονταν τον εξευτελισµό. Καθήκον και συµφέρον είναι η προάσπιση της εθνικής τιµής. Στην εκτέλεση του καθήκοντος καλούνται οι πολίτες. Καθήκον προς τα µάρµαρα που αποτελούν τη δόξα των περασµένων, προς το βράχο που κοίλαναν ο ιδρώτας και το αίµα των γενεών που προηγήθηκαν, προς εµάς τους ίδιους, προς τους τάφους των πατέρων µας, προς τα λίκνα των παιδιών µας, που θα ντρέπονταν αν µας έβλεπαν απρόθυµους να συνεχίσουµε την εθνική µας παράδοση. Αλλά τέτοια περίπτωση δεν υπήρξε, δεν υπάρχει, δεν θα υπάρξει. Μας το είπε η χθεσινή µέρα. Θα µας το πουν οι επόµενες. Θα µας το λένε όλες οι µέρες, όσο υπάρχει ο γαλάζιος ουρανός µας, όσο υπάρχουν οι αφροί του Αιγαίου µας, για να σχηµατίζουν την απέραντη κυανόλευκη, που αγκαλιάζει πέρα ως πέρα τους ελληνικούς ορίζοντες. Γιώργος Θεοτοκάς : Τετράδια ηµερολογίου [ΑΘΗΝΑ-εστια] 3 Νοεµβρίου 1940 «Την πρώτη µέρα του πολέµου η διαδήλωση της λεωφόρου Κηφισιάς, που αποδοκίµασε την Ιταλική πρεσβεία και ύστερα πήγε να φωνάξει «ζήτω» έξω από την αγγλική, όταν πέρασε από τη γερµανική πρεσβεία κράτησε απόλυτη σιγή.» Ξέρω πως όλα αυτά ήταν όλως διόλου αυθόρµητα. Είδα τη διαδήλωση µε τα µάτια µου, την αποτελούσαν κατά µέγα µέρος φοιτητές και νοµίζω, αρκετοί ωδεκανήσιοι. Είναι πραγµατικά κάτι το αξιοπρόσεχτο αυτό το πολιτικό ένστικτο του ελληνικού πλήθους, που το καθοδηγεί αυθόρµητα να φωνάξει εδώ, αλλά να µην φωνάξει (τουλάχιστο προς το παρόν) εκεί.» Γίνεται λόγος για επικείµενη επίθεση εναντίον των ωδεκανήσων µε συνδυασµένη ενέργεια του αγγλικού στόλου και του στρατού µας της Κρήτης. Η είδηση αυτή µε συγκινεί ξεχωριστά»

9 Άγγελος Σικελιανός Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940 ( ηµοσιεύθηκε στις 15 Νοεµβρίου 1940 στο περιοδικό Νέα Εστία, τεύχος 334) (Από τα Χωρικά της Σίβυλλας: ο «Όρθιος σκοπός») Το γένος βουλιαγµένο µες στον αιώνα να λυτρωθεί µονάχο του µπορεί µα να ξυπνήσει πρέπει η πλέρια Μνήµη βαθειά του, αδάµαστη και τροµερή Κανείς δε θα ξεφύγει τη γενιά του! το βάρος της θα σπάσει ως τη στιγµή που βγαίνοντας από τη λησµονιά του στο φως που πια δεν στέκουν δισταγµοί,. Της ζωής θε να ντυθεί την πανοπλία, και µ ακέριο τον άγιο σκελετό των περασµένων, θα στηθεί στη γη του µε το κεφάλι αλύγιστο κι ορτό! Ελέγαµε: ένα Μαραθώνα ακόµα! Ελέγαµε : Μια Σαλαµίνα ακόµα! Ελέγαµε: Ακόµα ένα εικοσιένα! Κι ήρτες τέλος συ, Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασµένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατο τους ηθικόν Ιστορικό Ρυθµό! Ω δικαίωση όλων των ελληνικών αγώνων! Ω ύψιστη ηθική στροφή µέσα στο χάος ολόκληρου του Κόσµου! Και µαζί, ω γιγάντια, πλέρια ιστορική καταβολή, από την οποία, Ν ι κ η τ έ ς, οι Έλληνες, θα ξεκινήσουµε αύριο, πρωτοπόροι της πνευµατικής ανάπλασης ολόκληρης της γης! Ω Μέρα-Μάννα, που µας έσπασες ακέρια κι ως το ύστατο, όλα τα κρυφά εσωτερικά δεσµά µας! Ω κοσµοϊστορική Ελευθερία, τόσο βαθειά λαχταρισµένη! Να Σε! Σε κατέχουµε! Σε νιώθουµε! Σε θέλουµε! Και θε να Σε κρατήσουµε όλοι, στο τεράστιο ύψος που µας φανερώθηκες απ τα χαράµατα των Εικοσιοχτώ του Οχτώβρη του 1940, κι ως µε τη συντέλεια των αιώνων, είτε ζήσουµε, είτε, αύριο που θα φέγγεις πάνω απ όλο τον πλανήτη το γιγάντιο φως Σου, θα βρισκόµαστε στα σπλάχνα Σου, ω Μητέρα, αθάνατοι νεκροί! 5 του Νοέµβρη 1940, Αθήνα

10 Στράτης Μυριβήλης: Η ώρα της ιστορίας. ( ηµοσιεύθηκε στις 15 Νοεµβρίου 1940 στο περιοδικό Νέα Εστία, τεύχος 334) Σε µιαν ώρα που κανείς δεν ξέρει, σε µια στιγµή που µόνο ο Θεός ορίζει, µέσα στο ναό της Ιστορίας σηµαίνει ξαφνικά η βαθειά καµπάνα της Μοίρας πάνω στα ριζικά των λαών. Τότε τα άτοµα που αποτελούν την εθνικήν ολότητα, πετούν θεληµατικά ένα µεγάλο µέρος από τα πιο ακριβά προνόµιά τους, αυτά ίσα-ίσα που κατοχυρώνουν τη µονάδα µέσα στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι τότες, υποταγµένοι σε µιαν ακατανίκητη κεντροµόλο δύναµη, αναζητούν τον πυρήνα της οµογένειας, πυκνώνουνται γύρω εκεί, για να δώσουν, όσο γίνεται πιο υπεύθυνα, το µεγάλο «παρών» της φυλής,. Μπροστά στο κάλεσµα της Μοίρας.. Μια φυλή, ένα έθνος, ένας λαός, είναι προικισµένα µε βιολογικά νειάτα τόσο περισσότερο, όσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσµατικά θα µπορέσουν να κάνουν τη σωτήρια προσαρµογή, από το άτοµο στην οµαδική ολότητα. Σαν γίνει αυτό, τότες πια η φυλή, οπλισµένη µε όλα τα ψυχικά και ζωικά της χαρίσµατα, παίρνει την ιστορική της φυσιογνωµία και από µια σκόνη ατόµων, που ήταν πριν, γίνεται ξαφνικά µια πελώρια ενιαία µορφή, εµψυχωµένη από µια µοναδική θέληση. Αναπνέει µέσα της ένας ολάκερος λαός, µ ένα στήθος πελώριο, και το ρυθµό στις πράξεις και στους λογισµούς τους, τον δίνει µια θεόρατη καρδιά µε το σφυροκόπηµα του ρυθµού της. Μόνο στους λαούς πού ναι γερασµένοι βιολογικά, βλέπουµε τα άτοµα και τις µικρές οµάδες, να τραβάνε παραζαλισµένα, το καθένα το δρόµο του, µπροστά στην κρίσιµη ώρα, όταν επίσηµα θα βαρέσει η βαριά καµπάνα της Μοίρας. Αυτή η οµοθυµία των δέκα εκατοµµυρίων Ελλήνων, µε την οποίαν αντίκρυσαν το φοβερό γεγονός του πολέµου, είναι θαρρώ το πιο σπουδαίο φαινόµενο µέσα στην ιστορία του έθνους µας ολόκληρη. Η Ελλάδα σύσσωµη, σύψυχη, στάθηκε µπροστά στο ανοιχτό βιβλίο της Μοίρας και υπαγορεύει το νέο κεφάλαιο της ιστορίας της. εν έγινε αυτό µε εξαναγκασµούς ούτε µε φοβέρες. Τα δέκα εκατοµµύρια των Ελλήνων πρόσφεραν τους πληγωµένους εγωισµούς των, τις φιλοδοξίες και τα µίση και τα πάθη τους τα πολιτικά, και τους προσωπικούς φθόνους και τις µαταιοδοξίες τους, πρόσφεραν τις κοσµοθεωρίες τους και τις διαφωνίες τους και τις αυταρέσκειές τους, πρόσφεραν τις ελευθερίες τους στο βωµό της Ελλάδας, µε τον ίδιο τρόπο που τα ζευγάρια πρόσφεραν τις χρυσές βέρες τους και οι πτωχές υπηρέτριες τις οικονοµίες τους. Έτσι οι πεντακόσιες χιλιάδες των στρατευµένων νέων πρόσφεραν τα νειάτα και τη ζωή τους. Όλοι µε λεύτερη τη θέληση, όλοι από το περίσσευµα της καρδιάς. Αυτό το θάµα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται µέσα στην ιστορία της φυλής, ε θα ναι και η στερνή. Γιατί η Ελλάδα, µέσα στο προνοµιούχο κύτταρό της, είναι ένας αιώνια νέος και ολοζώντανος οργανισµός. Είναι η ίδια η έννοια της νιότης, ενσαρκωµένη σε µια ράτσα εύστροφη, ευφάνταστη, γεµάτη πείσµα και γοητευτική τρέλα. Απ την άλλη µεριά των συνόρων µας χτυπά ένας λαός 45 εκατοµµυρίων. Τον νικούµε γιατί είµαστε µια φυλή αρσενική και λεύτερη, κι είναι µια φυλή από 45 εκατοµµύρια σκλάβους. Είναι ένας αγώνας άνισος αυτός και οι λαοί του κόσµου, οχτροί και φίλοι και αδιάφοροι, τον παρακολουθούν µε κατάπληξη. Ποιο θα ναι το τέλος του; Ελάχιστα ενδιαφέρει αυτό το τέλος. Ολάκερη η δικαίωσή µας στέκεται στην αρχή. Το πώς όλοι µαζί κάναµε τον πόλεµο, αυτό είναι η νίκη της φυλής. Όλα τ άλλα είναι µηχανολογία. Και δεν είναι µόνο µια πράξη τιµής ετούτη η οµόψυχη ενέργεια. Είναι

11 ακόµα µια πράξη υγείας και µια πράξη φαντασίας. Μόνο ένα οργανισµός πληµµυρισµένος από τη χαρά και τη δόξα της ζωής έχει τη δύναµη να ορµά προς τη θυσία µε τόσο κέφι. Και µόνο ένας λαός µε ισχυρή φαντασία, µπορεί να εξαρθεί πάνω από το υλικό βάρος των ατοµικών συµφερόντων και να χυµήξει µε τέτοια αποκοτιά, µε ανοιχτές τις φτερούγες προς την αναµµένη φλόγα. Σήµερα στεκόµαστε στην υψηλότατη κορφή της ιστορίας µας. Εκεί που ο αέρας είναι αµβροσία. Μπορούµε σήµερα να δεχτούµε τον Αισχύλο κοντά µας, δίχως να µας ταπεινώσει ο µεγάλος και ιερός ίσκιος του. Και είναι µια υπεράνθρωπη χαρά για κάθε πνευµατικό άνθρωπο, να µπορέσει να σταθεί µε ασφάλεια και µε επίγνωση σε τούτη την επικίνδυνη θέση, όπου το χώµα είναι σφραγισµένο από τα βήµατα των θεών και των ηρώων. Να σταθεί µε τη συνείδηση φωτισµένη από το µεγάλο ήλιο της φυλής, φωτισµένη ως τα βαθειά, έτσι όπως φωτίζεται ο καθάριος βυθός της θάλασσας, όταν τον χτυπάει κάθετα ο ήλιος, και ξεχωρίζεις µέσα να γαλανίζουν λογής-λογής πετράδια και νερολούλουδα. Όρθιος πάνω στη βίγλα της επίσηµης ώρας, γεµάτος από ολάκερο το παρελθόν της φυλής, γεµάτος από όλο το νόηµα της Ελληνικής Γης, που γέννηµα και φύτρο της είναι ο καθένας µας, έργο του ήλιου της και του χώµατος και της θάλασσάς της. Να σταθεί ο καθένας µας δικαιωµένος και ήσυχος µπρος σ οτιδήποτε κι αν πρόκειται να συµβεί. Φτάνει αυτό να ναι µέσα στο Νόµο της Ιστορίας της φυλής, που αυτός προστάζει και εµείς πράττουµε. Να σταθεί ευτυχισµένος και να αναπνεύσει µε όλο του το στήθος τον αέρα των ελληνικών αιώνων, που ναι µεθυστικός σαν κρασί, γιατί είναι γεµάτος από σπέρµατα ζωής, από τραγούδια και µύθους και φαντασίες. Ο καθένας να σταθεί έτσι µε τη ψυχή γυµνή µπροστά στο Θεό, ώσπου να αισθανθεί την ασήµαντη µονάδα της ύπαρξής του απόλυτα ενσωµατωµένη µέσα στην αιώνια µορφή της φυλής, αιώνιος κι αυτός µαζί της. Γιατί σήµερα µέσα στον καθένα µας υπάρχει ολάκερη η Ελλάδα, ζει µέσα µας µε όλους τους αιώνες της ιστορίας της, κοιτάζει µεσ από τα µάτια µας µε όλους τους ήρωές της, λατρεύεται στην προσευχή µας µε όλους τους θεούς της, χορεύει µέσα στη φαντασία µας µε όλα τα χρώµατα, τους ήχους και τις γραµµές της. Αν όλοι µπορέσουµε να φωτίσουµε την πράξη του πολέµου που πολεµούµε µε αυτό το ήρεµο και σταθερό φως, δεν υπάρχει φόβος να λυγίσει κανένα γόνατο, ως το τέλος. Αυτό το φως, το «ιλαρόν φως», που λέει η εκκλησία, είναι κείνο που έκαµε και κάνει όλους τους ήρωες της πανανθρώπινης ιστορίας να τραβάνε χαµογελαστοί το δρόµο της αποστολής τους, µε τόση ασφάλεια, µε τόση χάρη.

12 Ο πρώτος, Αλέξανδρος ιάκος, υπολοχαγός Πεζικού, ωδεκανήσιος Η ιστορία της θυσίας γραµµένη από τον Κώστα Τριανταφυλλίδη πολεµικό ανταποκριτή ( ) «Ψηλά πάνω στο Λυκοκρέµασµα, καθώς µεσηµέριαζε και ο ουρανός καθάριος πια και ολογάλανος, γελούσε σαν ανοιξιάτικος, και η φάλαγγα ξετυλιγµένη στη βουνοκορφή, συνέχιζε τη γρήγορη πορεία της, αντήχησε ακόµη ψηλότερα, στο δροσερό αέρα, ένα βουητό που ολοένα ζύγωνε και δυνάµωνε. Φτερά µετάλλινα αστράψανε στον ήλιο. Φαντάροι, πυροβολητές και καβαλλάρηδες, µε σηκωµένο το βλέµµα, κοιτούσανε περίεργοι και ανήσυχοι. -Τι να είναι τάχα; ικά µας ή εχθρικά; -Έχουνε σταυρό στην ουρά ελληνικά είναι!.. -Είναι ιταλικά βοµβαρδιστικά, είπε µε ήρεµη βεβαιότητα ένας µελαχρινός νέος. Στις επωµίδες του είχε τα δυο αστέρια του υπολοχαγού και από την ανοιχτή χλαίνη του, στο χιτώνιό του επάνω, φαινότανε το σήµα µε τα ανοιχτά φτερά του επίκουρου παρατηρητή. -Καλυφθήτε όλοι γρήγορα! Πρόσταξε. Οι άντρες κάµανε να σκορπίσουν. -Μη φοβάστε! Φώναξε κάποιος. Προκηρύξεις ρίχνουν. -Καλυφθήτε! Βοµβαρδίζουν! Υψώθηκε επιτακτικότερη η φωνή του υπολοχαγού. Τα άσπρα πραµατάκια που, σα φυλλαράκια χαρτί, είχαν αιωρηθή για µια στιγµή κάτω από το αεροπλάνα, χαθήκανε ξαφνικά από το µάτι. Ένας στριγγός ήχος ξέσκισε τον αέρα κι έπειτα το βουνό δονήθηκε από τις εκρήξεις. Πέρα από τη στράτα, στην απότοµη πλαγιά, οι βόµβες σκάσανε, ταράζοντας τους αντίλαλους ως τη Στρούντζα και το Τάλιαρο. Μέσα στα δέντρα και στους ψηλούς θάµνους είχανε σκορπίσει τώρα αξιωµατικοί και στρατιώτες. Οι καβαλλάρηδες τραβούσανε τ άλογά τους και οι πυροβολητές τα µουλάρια τους, για να τα καλύψουν.

13 Στο µονοπάτι επάνω έστεκε µόνος ο υπολοχαγός, µε το βλέµµα στυλωµένο στα τρία αεροπλάνα, που αποµακρύνονταν προς την ανατολή. Θα ξαναγυρίζανε τάχα να ρίξουνε κι άλλες βόµβες, να πυροβολήσουν; Ή µήπως είχαν άλλη αποστολή, σπουδαιότερη αλλού; Ο νεαρός αξιωµατικός δεν έλεγε να ξεκολλήσει το βλέµµα από τα τρία σηµάδια, που σβήνανε τώρα, χάνονταν στον ορίζοντα. Από τα ωδεκάνησα, από τη Χάλκη και τη Ρόδο, είχε χρειαστεί να κάµει πολύ δρόµο για να αντικρύσει πάλι τον εχθρό, το µισητό τύραννο. ώδεκα χρόνια είχε βαστάξει η πορεία για να φτάσει ο Αλέκος ιάκος από την ηλιολουσµένη και ήµερη και σκλαβωµένη πατρίδα στην άγρια Πίνδο, που τολµούσε τώρα να την πατήσει ο Ιταλός. Από ψηλά, πάλι στα σίγουρα, ο εχθρός του έδινε το πρώτο χτύπηµα. Όµως, η µεγάλη στιγµή της ανταποδόσεως δεν µπορούσε, βέβαια, να βρίσκεται µακρυά. Και ήταν, αλήθεια, πολύ κοντά η µεγάλη αυτή στιγµή, που η µοίρα του ιάκου την ήθελε λαµπρή και δοξασµένη, στιγµή αποθεώσεως.» Η στράτα που ανεβάζει από τη Ζούζουλη στη Τσούκα, µόλις βγει από το χωριό, χώνεται σε µια δασωµένη ρεµατιά και την ακολουθεί ως µισή ώρα δρόµο, µέχρις ένα εικονοστάσι, όπου φτάνεις ύστερα από µια δύσκολη ανηφοριά. Απ εκεί συνεχίζεις, σκαρφαλώνοντας σε πλαγιές και ξαναπέφτοντας µέσα σε ρεµατιές ως ένα διάσελο, που το περνάς αφήνοντας αριστερά σου και σε µικρή απόσταση τη ράχη Τσούκα, για να τραβήξεις πια κατά τη Φούρκα. Στο εικονοστάσι ο υπολοχαγός Αλέκος ιάκος, διοικητής του 2 ου λόχου του 1/4, είχε στήσει τις προφυλακές του, κρατώντας πιο πίσω, µέσα στη ρεµατιά, το λόχο ολόκληρο. Το παγερό σκοτάδι εκεί µέσα έκανε και τα κόκαλα ακόµα να αναριγούν. - Ν ανάψουµε φωτιές, κύριε υπολοχαγέ, είχανε ρωτήσει δειλά οι φαντάροι. Φωτιές; Οι κανονισµοί το απαγόρευαν. Σε κάθε στιγµή µπορούσε να παρουσιασθεί ο εχθρός και οι φωτιές ήταν ενδεχόµενο να προδώσουνε τις θέσεις των τµηµάτων. Η ρεµατιά όµως ήτανε βαθιά. Και το ρουµάνι που τη γέµιζε πυκνό ούτε ανταύγεια θ άφηνε να περάσει. Εξάλλου, ολόκληρη νύχτα µέσα σε τέτοια παγωνιά θ αχρήστευε το λόχο. - Ανάψτε όσες φωτιές θέλετε, απάντησε ο ιάκος. Ήτανε µεσάνυχτα περασµένα. Γερµένοι γύρω από τις φωτιές οι φαντάροι κοιµόνταν. Μόνο ο ρόγχος της ρεµατιάς και κάπου-κάπου µακρυά, το σκούξιµο κανενός αγριµιού ταράζανε τη σιωπή. Καθισµένος ανάµεσα στους κοιµισµένους στρατιώτες του, κοντά σε µιαν από τις φωτιές, µε το βλέµµα χαµένο στη φλόγα που τρεµόπαιζε, ο ιάκος αγρυπνούσε.. Σε λίγες ώρες, σε λίγα λεπτά ίσως, µια άλλη φωτιά θ άναβε. Χρόνια τώρα, από µικρό παιδί, προς αυτή βάδιζε. Ποιος ξέρει, µπορεί να ήτανε και το τέρµα του ταξιδιού. Θα έπρεπε όµως να είναι ωραίο το τέρµα Η φλόγα µπροστά του πέταξε µια µεγάλη διπλή γλώσσα που άνοιξε σαν αυλαία. Η στυλωµένη µατιά του είδε, σαν µέσα σε κρυστάλλινη µαγική σφαίρα, το νησάκι δίπλα στη Ρόδο ν ασπροβολάει στον ήλιο της Μεσογείου, αγκαλιασµένο από τα γαλανά νερά. Εκεί στη Χάλκη, πριν από εικοσιεννιά χρόνια είχε αρχίσει το ταξίδι Όλα εκεί κάτω ήτανε λευκά και γαλανά. Σαν τη Σηµαία την Ελληνική Σηµαία. Όλα εκεί κάτω τα είχανε κάµει οι Θεοί ελληνικά. Κι όµως, τόσα χρόνια τόσα χρόνια! η καταχνιά της σκλαβιάς πάσχιζε να σβήσει µέσα στις ψυχές τ άχραντα χρώµατα. Το λευκό και το γαλάζιο.

14 Η µνήµη λοξοδρόµησε λίγο κι αµέσως µια άλλη σηµαία έκαµε να ξετυλιχθεί και να ανεµίσει ανάµεσα στις πύρινες γλώσσες που ξάφνου ξανασήκωνε η φωτιά. Ήτανε στη Ρόδο. Κι αυτός ήτανε µαθητής στο Βενετόκλειο Γυµνάσιο. Ένα πρωινό, το σχολείο είχε γεµίσει από Καραµπινιέρους, που φωνάζανε και χειρονοµούσαν. Ιταλική λέγανε είναι η ωδεκάνησος. Ιταλική για πάντα και τούτο έπρεπε να το νιώσουνε καλά όλοι. Και τα σχολεία ήτανε ιταλικά κι έπρεπε να σηκώσουνε την ιταλική σηµαία. Αµέσως δάσκαλοι και µαθητές υποχρεωθήκανε να µαζευτούνε για να χαιρετίσουνε την έπαρση του λαβάρου που συµβόλιζε τη σκλαβιά τους. Στην πορτοκαλιά ανταύγεια της φωτιάς τ όµορφο πρόσωπο του Έλληνα αξιωµατικού πήρε µια σκληράδα, φάνηκε ν αγριεύει. Τη στιγµή που η τρίχρωµη µπαντιέρα υψωνόταν στο κοντάρι, κάτι ασυγκράτητο είχε ξεσπάσει µέσα του. Την οργή του την είχε φωνάξει. Τον πιάσανε αµέσως οι Ιταλοί και τον σύρανε στην καραµπινιερία. -Μικρό παιδί είναι, άµυαλο και δεν ξέρει τι κάνει.. Τα παρακάλια αυτά των φρονίµων και των τροµαγµένων τον είχαν επαναστατήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Θα προτιµούσε να µείνει χρόνια στο µπουντρούµι παρά να ιδεί δικά του αγαπηµένα πρόσωπα, Έλληνες, να εξευτελίζονται για να σωθούν. Θα ερχόταν όµως η µέρα της εκδικήσεως, που θα ήταν και η µέρα του λυτρωµού. Το ήξερε και µε πόση βεβαιότητα! από τότε. Τώρα ένιωθε πως η µέρα δεν θα µπορούσε να είναι µακρυά. Κι ας φαινόταν ο ουρανός τόσο σκοτεινός τώρα. Κι ας βάραινε τις ψυχές η αγωνία. Αυτός ένιωθε πως η µεγάλη ώρα ζύγωνε Τότε τον πλησίασε ένα παλικάρι. -Λέτε να µας έρθουν απόψε οι Ιταλοί, κύριε υπολοχαγέ; -Ποιος ξέρει Λευτέρη, αποκρίθηκε ο ιάκος. -Μακάρι. Όσο νωρίτερα αρχίσει το πανηγύρι, τόσο το καλύτερο. Τα νεύρα σπάει αυτή η αβεβαιότητα. -Μη στεναχωριέσαι δε θα βαστάξει πολύ. Ο ιάκος κοίταξε συλλογισµένος το νεανικό πρόσωπο του συντρόφου του, που σκυµµένος ανασκάλευε τη φωτιά. Φαινότανε γερό παλληκάρι ο Λευτέρης Ντάσκας, έφεδρος ανθυπολοχαγός, διµοιρίτης στο 2ο λόχο του 1\4. Θα πολεµούσε τάχα σαν αληθινό παλληκάρι1 Τούτο η µάχη µόνο θα το έδειχνε. Στη µάχη φανερώνονται οι άνδρες Το βλέµµα του ιάκου ξαναχάθηκε µέσα στις φλόγες. Η µια απορία είχε φέρει την άλλη: Ο ίδιος ο Αλέκος ιάκος από τη ωδεκάνησο ο ίδιος τι θα έκανε τάχα όταν θ άναβε η µάχη; Πρώτη φορά θα γνώριζε αληθινό πόλεµο. Η µεγάλη και αποφασιστική δοκιµασία ανάµεσα σε ποιους θα τον έταζε; ε θέλησε να βασανίσει πολλή ώρα τη σκέψη του, Ξένοιαστα έδιωξε την απορία. Ήταν η αποστολή του, δυνατότερη από κάθε τι άλλο, αίσθηµα ή περίσταση, να πολεµήσει. Ήτανε το καθήκον του, που ελεύθερα αυτός, δίχως καµιά επιφύλαξη, το είχε δεχτή όταν έδινε τον όρκο, ως εύελπις πρώτα το 1930, ως αξιωµατικός του Ελληνικού Στρατού αργότερα το Περήφανες µέρες εκείνες! Τ όνειρο των παιδικών χρόνων γινόταν πραγµατικότητα. Θυµήθηκε πως είχε φύγει το 1929 από τη Ρόδο. Πως µέχρι την τελευταία στιγµή έτρεµε η καρδιά του µήπως οι Ιταλοί µαντέψουνε το µυστικό του και τον κρατήσουνε για πάντα αιχµάλωτο στα σκλαβωµένα νησιά. Θυµήθηκε έπειτα τη σκληρή µελέτη στην Αθήνα, για να µπει στη Σχολή. Τις εξετάσεις, την επιτυχία: Εύελπις, ανθυπολοχαγός, υπολοχαγός, επίκουρος παρατηρητής της αεροπορίας. Το χέρι του