ιαχείρισηέργων I. Sommerville 2006 Κεφ. 5 ΒασικέςαρχέςΤεχνολογίαςΛογισµικού, 8ηαγγ. έκδοση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιαχείρισηέργων I. Sommerville 2006 Κεφ. 5 ΒασικέςαρχέςΤεχνολογίαςΛογισµικού, 8ηαγγ. έκδοση"

Transcript

1 ιαχείρισηέργων

2 Στόχοι Ερµηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισµικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισµικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασµού έργων και της σχετικής διαδικασίας Επίδειξη του τρόπου χρήσης γραφικών αναπαραστάσεων στη διαχείριση έργων Εξέταση της έννοιας των κινδύνων και της διαδικασίας διαχείρισής τους

3 Περιεχόµενα ραστηριότητες διαχείρισης Σχεδιασµός έργου Χρονοπρογραµµατισµός έργων ιαχείριση κινδύνων

4 ιαχείρισηέργωνλογισµικού Αφορά τις δραστηριότητες µε τις οποίες διασφαλίζεται ότι το λογισµικό θα παραδοθεί στην ώρα του, σύµφωνα µε το πρόγραµµα και σύµφωνα µε τις απαιτήσεις των οργανισµών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη και την προµήθειά του. Η διαχείριση έργων λογισµικού είναι απαραίτητη επειδή η παραγωγή λογισµικού υπόκειται πάντοτε σε περιορισµούς προϋπολογισµού και χρονοπρογραµµατισµού που καθορίζονται από τον οργανισµό που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης του λογισµικού.

5 ιαφορέςδιαχείρισηςλογισµικού Το προϊόν δεν είναι απτό. Το προϊόν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευελιξία. Η τεχνολογία λογισµικού δεν αναγνωρίζεται ως τεχνικός κλάδος ίδιου επιπέδου όπως η µηχανολογία, η ηλεκτρολογία, κ.λπ. Η διαδικασία ανάπτυξης λογισµικού δεν είναι τυποποιηµένη. Πολλά έργα λογισµικού συχνά είναι έργα «εφάπαξ».

6 ραστηριότητεςδιαχείρισης Σύνταξη πρότασης Σχεδιασµός και χρονοπρογραµµατισµός έργου Κοστολόγηση έργου Παρακολούθηση έργου και επισκοπήσεις Επιλογή και αξιολόγηση προσωπικού Σύνταξη αναφορών και παρουσιάσεις

7 Κοινοτοπίεςδιαχείρισηςέργων Αυτές οι δραστηριότητες δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη διαχείριση έργων λογισµικού. Πολλές από τις τεχνικές διαχείρισης τεχνικών έργων µπορούν κάλλιστα να εφαρµοστούν στη διαχείριση έργων λογισµικού. Τα σύνθετα τεχνικά ή τεχνολογικά συστήµατα συνήθως µαστίζονται από τα ίδια προβλήµατα που εµφανίζονται στα συστήµατα λογισµικού.

8 Στελέχωσηέργων Η ανάθεση των δραστηριοτήτων ενός έργου στα ιδανικά άτοµα µπορεί να µην είναι εφικτή Ο προϋπολογισµός του έργου µπορεί να µην καλύπτει τη χρήση υψηλόµισθου προσωπικού Μπορεί να µην υπάρχει διαθέσιµο προσωπικό µε την κατάλληλη πείρα Η εταιρεία µπορεί να επιθυµεί να αναπτύξει τις δεξιότητες των υπαλλήλων της στα πλαίσια ενός συγκεκριµένου έργου λογισµικού. Οι διευθυντές έργων λογισµικού πρέπει να εργάζονται µέσα στο πλαίσιο αυτών των περιορισµών ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη εκπαιδευµένου προσωπικού.

9 Σχεδιασµόςέργου Ίσως η δραστηριότητα της διαχείρισης έργων που απαιτεί τον περισσότερο χρόνο. Συνεχής δραστηριότητα από την αρχική σύλληψη µέχρι την παράδοση του συστήµατος. Τα πλάνα πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά καθώς νέες πληροφορίες γίνονται διαθέσιµες. Για την υποστήριξη του βασικού πλάνου ανάπτυξης του έργου λογισµικού, το οποίο αναφέρεται στο χρονοπρογραµµατισµόκαιτονπροϋπολογισµό, µπορείνααναπτυχθούνδιάφοροιτύποιπλάνων.

10 Τύποιπλάνων Πλάνο Πλάνο ποιότητας Πλάνο επικύρωσης Πλάνο διαχείρισης διευθετήσεων Πλάνο συντήρησης Πλάνο ανάπτυξης προσωπικού Περιγραφή Περιγράφει τις διαδικασίες και τα πρότυπα ποιότητας που θα χρησιµοποιηθούν σε ένα έργο. είτε το Κεφάλαιο 24. Περιγράφει την προσέγγιση, τους πόρους, και το χρονοδιάγραµµα που χρησιµοποιούνται για την επικύρωση του συστήµατος. είτε το Κεφάλαιο 19. Περιγράφει τις διαδικασίες και τις δοµές της διαχείρισης διευθετήσεων που θα χρησιµοποιηθούν. είτε το Κεφάλαιο 29. Προβλέπει τις απαιτήσεις συντήρησης του συστήµατος, το κόστος συντήρησης, και την απαιτούµενη εργασία. είτε το Κεφάλαιο 27. Περιγράφει πώς θα αναπτυχθούν οι δεξιότητες και η πείρα των µελών της οµάδας του έργου. είτε το Κεφάλαιο 22.

11 ιαδικασίασχεδιασµούέργων Καθορισµός των περιορισµών του έργου Πραγµατοποίηση αρχικών εκτιµήσεων για τις παραµέτρους του έργου Ορισµός των οροσήµων και των παραδοτέων του έργου while το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ή ακυρωθεί loop ηµιουργία χρονοδιαγράµµατος έργου Έναρξη δραστηριοτήτων σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα Αναµονή (για λίγο) Επιθεώρηση της προόδου του έργου Αναθεώρηση εκτιµήσεων για τις παραµέτρους του έργου Ενηµέρωση του χρονοδιαγράµµατος του έργου Επαναδιαπραγµάτευση των περιορισµών του έργου και των παραδοτέων if ( προκύψουν προβλήµατα ) then Έναρξη τεχνικής επισκόπησης και πιθανής αναθεώρησης end if end loop

12 Τοπλάνοτουέργου Προσδιορίζει: Τους πόρους που είναι διαθέσιµοι για το έργο Την κατάτµηση της εργασίας Ένα χρονοδιάγραµµα εργασιών.

13 οµήτουπλάνουενόςέργου Εισαγωγή Οργάνωση έργου Ανάλυση κινδύνων Απαιτήσεις σε πόρους υλικού και λογισµικού Κατάτµηση της εργασίας Χρονοδιάγραµµα έργου Μηχανισµοί παρακολούθησης και αναφορών

14 ιάρθρωσηδραστηριοτήτων Οι δραστηριότητες ενός έργου πρέπει να είναι διαρθρωµένες µε τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν απτά αποτελέσµατα τα οποία θα χρησιµοποιεί η διοίκηση για να γνωµοδοτεί επί της προόδου. Ορόσηµο είναι ένα αναγνωρίσιµο τελικό σηµείο µιας δραστηριότητας της διαδικασίας. Παραδοτέο είναι ένα αποτέλεσµα του έργου το οποίο παραδίδεται στον πελάτη. Το µοντέλο καταρράκτη επιτρέπει τον εύκολο προσδιορισµό οροσήµων προόδου.

15 Ορόσηµαστηδιαδικασίατης προδιαγραφήςαπαιτήσεων

16 Χρονοπρογραµµατισµόςέργων ιαχωρισµός έργου σε επιµέρους εργασίες και εκτίµηση απαραίτητου χρόνου και πόρων για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Οργάνωση παράλληλης προόδου των εργασιών µε γνώµονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του εργατικού δυναµικού. Ελαχιστοποίηση της αλληλεξάρτησης των εργασιών για την αποφυγή καθυστερήσεων οι οποίες προκαλούνται από την ύπαρξη κάποιας εργασίας που βρίσκεται σε αναµονή για την ολοκλήρωση κάποιας άλλης. Εξαρτάται από τη διαίσθηση και την πείρα του διευθυντή έργου.

17 ιαδικασία χρονοπρογραµµατισµούέργου

18 Προβλήµαταστο χρονοπρογραµµατισµό Η εκτίµηση της δυσκολίας των προβληµάτων, και εποµένωςκαιτοκόστοςανάπτυξηςµιαςλύσης, είναι δύσκολη. Η παραγωγικότητα δεν είναι ευθέως ανάλογη του πλήθους των ατόµων που απασχολούνται σε µια εργασία. Ηπροσθήκηατόµωνσεέναέργοπουείναι αργοπορηµένο προκαλεί επιπλέον καθυστέρησή του λόγω της πρόσθετης επικοινωνίας. Πάντα συµβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα. Πάντα να προβλέπετε στον προγραµµατισµό σας ότι θα συµβούν αναπάντεχα γεγονότα.

19 Ραβδογράµµατακαι δίκτυαδραστηριοτήτων Γραφικές σηµειογραφίες που χρησιµοποιούνται για την απεικόνιση του χρονοδιαγράµµατος ενός έργου. Προβολή της κατάτµησης του έργου σε επιµέρους εργασίες. Οι εργασίες δεν πρέπει να είναι πολύ σύντοµες. Πρέπει να διαρκούν περίπου µία ή δύο εβδοµάδες. Τα δίκτυα δραστηριοτήτων δείχνουν τις εξαρτήσεις µεταξύ των εργασιών και την κρίσιµη διαδροµή. Τα ραβδογράµµατα δείχνουν το χρονοδιάγραµµα σε σχέση µε τον ηµερολογιακό χρόνο.

20 ιάρκειακαιεξαρτήσειςεργασιών Εργασία ιάρκεια (ηµέρες) Εξαρτήσεις T1 8 T2 15 T3 15 T1 (M1) T4 10 T5 10 T2, T4 (M2) T6 5 T1, T2 (M3) T7 20 T1 (M1) T8 25 T4 (M5) T9 15 T3, T6 (M4) T10 15 T5, T7 (M7) T11 7 T9 (M6) T12 10 T11 (M8)

21 ίκτυοδραστηριοτήτων

22 ιάγραµµαχρόνου δραστηριοτήτων

23 Κατανοµήπροσωπικού

24 ιαχείρισηκινδύνων Η διαχείριση κινδύνων αφορά τον προσδιορισµό κινδύνων και την κατάρτιση πλάνων ελαχιστοποίησης της επίδρασής τουςσεέναέργο. Κίνδυνος ονοµάζεται η πιθανότητα να συµβεί κάποιο δυσµενές περιστατικό Οι κίνδυνοι του έργου επηρεάζουν το χρονοδιάγραµµα ή τους πόρους του έργου Οι κίνδυνοι του προϊόντος επηρεάζουν την ποιότητα ή την απόδοση του λογισµικού που αναπτύσσεται Οι επιχειρηµατικοί κίνδυνοι επηρεάζουν την εταιρεία που αναπτύσσει ή προµηθεύεται το λογισµικό.

25 Κίνδυνοιλογισµικού Κίνδυνος Τύπος κινδύνου Περιγραφή Μεταβολές προσωπικού Έργου Έµπειρο προσωπικό αποχωρεί από το έργο πριν αυτό ολοκληρωθεί. Αλλαγή διεύθυνσης Έργου Γίνεται αλλαγές στη διεύθυνση του οργανισµού και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Μη διαθέσιµος υλικός εξοπλισµός Αλλαγή απαιτήσεων Καθυστερήσεις προδιαγραφών Υποτίµηση µεγέθους Ανεπάρκεια εργαλείων CASE Έργου Έργου και προϊόντος Έργου και προϊόντος Έργου και προϊόντος Προϊόντος Εξοπλισµός που είναι απαραίτητος για το έργο δεν παραδίδεται στην ώρα του. Υπάρχουν περισσότερες αλλαγές στις απαιτήσεις από ό,τι αναµενόταν. Οι προδιαγραφές κάποιων σηµαντικών διασυνδέσεων δεν είναι διαθέσιµες στην ώρα τους. Το µέγεθος του συστήµατος έχει υποτιµηθεί. Τα εργαλεία CASE που υποστηρίζουν το έργο δεν αποδίδουν όπως αναµενόταν. Τεχνολογικές αλλαγές Επιχείρησης Η υποκείµενη τεχνολογία επάνω στην οποία δοµείται το σύστηµα υποσκελίζεται από νέα τεχνολογία. Εµπορικός ανταγωνισµός Επιχείρησης Ένα ανταγωνιστικό προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά πριν ολοκληρωθεί το σύστηµα.

26 ιαδικασίαδιαχείρισηςκινδύνων Προσδιορισµός κινδύνων Προσδιορίζονταιοιπιθανοίκίνδυνοιγιατοέργο, το προϊόν και την επιχείρηση Ανάλυση κινδύνων Εκτιµώνται οι πιθανότητες και οι συνέπειες αυτών των κινδύνων Σχεδιασµός αντιµετώπισης κινδύνων Καταστρώνονται πλάνα για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των κινδύνων Παρακολούθηση κινδύνων Οι κίνδυνοι παρακολουθούνται καθόλη τη διάρκεια του έργου

27 ιαδικασίαδιαχείρισηςκινδύνων

28 Προσδιορισµόςκινδύνων Τεχνολογικοί κίνδυνοι Ανθρώπινοι κίνδυνοι Εταιρικοί κίνδυνοι Κίνδυνοι σχετικοί µε τις απαιτήσεις Κίνδυνοι που αφορούν τις εκτιµήσεις

29 Κίνδυνοικαιτύποικινδύνων Τύπος κινδύνου Τεχνολογία Άνθρωποι Εταιρεία Εργαλεία Απαιτήσεις Εκτίµηση Πιθανοί κίνδυνοι Η βάση δεδοµένων που χρησιµοποιείται στο σύστηµα δεν µπορεί να επεξεργαστεί τόσες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο όσες αναµενόταν. Συστατικά στοιχεία λογισµικού που πρέπει να επαναχρησιµοποιηθούν έχουν ελαττώµατα που περιορίζουν τη λειτουργικότητά τους. Είναι αδύνατο να προσληφθεί προσωπικό µε τις απαιτούµενες δεξιότητες. Βασικά µέλη του προσωπικού είναι ασθενή και µη διαθέσιµα σε κρίσιµες χρονικές περιόδους. εν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού. Γίνεται αναδόµηση της εταιρείας και η ευθύνη του έργου περνάει σε διαφορετικά διευθύνοντα στελέχη. Οικονοµικά προβλήµατα της εταιρείας επιβάλλουν µειώσεις του προϋπολογισµού του έργου. Ο παραγόµενος κώδικας από τα εργαλεία CASE είναι µη αποδοτικός. εν µπορεί να γίνει ενοποίηση των εργαλείων CASE. Προτείνονται αλλαγές στις απαιτήσεις οι οποίες απαιτούν ριζικό ανασχεδιασµό. Οι πελάτες δεν µπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των αλλαγών στις απαιτήσεις. Ο απαιτούµενος χρόνος για την ανάπτυξη του λογισµικού έχει υποτιµηθεί. Η συχνότητα επιδιόρθωσης των ελαττωµάτων έχει υποτιµηθεί. Το µέγεθος του λογισµικού έχει υποτιµηθεί.

30 Ανάλυσηκινδύνων Εκτίµηση της πιθανότητας και της σοβαρότητας κάθε κινδύνου. Η πιθανότητα του κινδύνου µπορεί να εκτιµηθείωςπολύχαµηλή, χαµηλή,µέτρια, υψηλή ή πολύ υψηλή. Οι επιπτώσεις του κινδύνου θα µπορούσαν ναεκτιµηθούνωςκαταστροφικές, σοβαρές, ανεκτές ή ασήµαντες.

31 Ανάλυσηκινδύνων (α) Κίνδυνος Πιθανότητα Επιπτώσεις Οικονοµικά προβλήµατα του οργανισµού επιβάλλουν µειώσεις του προϋπολογισµού του έργου. Είναι αδύνατο να προσληφθεί προσωπικό µε τις απαιτούµενες δεξιότητες για το έργο. Βασικά µέλη του προσωπικού είναι ασθενή σε κρίσιµες χρονικές περιόδους του έργου. Συστατικά στοιχεία λογισµικού που πρέπει να επαναχρησιµοποιηθούν έχουν ελαττώµατα τα οποία περιορίζουν τη λειτουργικότητά τους. Προτείνονται αλλαγές στις απαιτήσεις οι οποίες απαιτούν ριζικό ανασχεδιασµό. Γίνεται αναδιάρθρωση της εταιρείας και η ευθύνη του έργου περνάει σε διαφορετικά διευθύνοντα στελέχη. Χαµηλή Υψηλή Μέτρια Μέτρια Μέτρια Υψηλή Καταστροφικές Καταστροφικές Σοβαρές Σοβαρές Σοβαρές Σοβαρές

32 Ανάλυσηκινδύνων (β) Κίνδυνος Πιθανότητα Επιπτώσεις Η βάση δεδοµένων που χρησιµοποιείται στο σύστηµα δεν µπορεί να επεξεργαστεί τόσες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο όσες αναµενόταν. Ο απαιτούµενος χρόνος για την ανάπτυξη του λογισµικού έχει υποτιµηθεί. Μέτρια Υψηλή Σοβαρές Σοβαρές εν µπορεί να γίνει ενοποίηση των εργαλείων CASE. Υψηλή Ανεκτές Οι πελάτες δεν µπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στις απαιτήσεις. Μέτρια Ανεκτές εν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού. Μέτρια Ανεκτές Η συχνότητα επιδιόρθωσης των ελαττωµάτων έχει υποτιµηθεί. Μέτρια Ανεκτές Το µέγεθος του λογισµικού έχει υποτιµηθεί. Υψηλή Ανεκτές Ο παραγόµενος κώδικας από τα εργαλεία CASE είναι µη αποδοτικός. Μέτρια Ασήµαντες

33 Σχεδιασµόςαντιµετώπισης κινδύνων Εξέταση κάθε κινδύνου και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείρισή του. Στρατηγικές αποφυγής Μειώνουν την πιθανότητα να προκύψει ο κίνδυνος Στρατηγικές ελαχιστοποίησης Μειώνουν τις επιπτώσεις του κινδύνου στο έργο ήτοπροϊόν Πλάνα εκτάκτων καταστάσεων Αν ο κίνδυνος ανακύψει, πρέπει να διαθέτετε πλάνα αντιµετώπισής του

34 Στρατηγικέςδιαχείρισης κινδύνων (α) Κίνδυνος Οικονοµικά προβλήµατα του οργανισµού Προβλήµατα προσλήψεων Ασθένεια προσωπικού Ελαττωµατικά συστατικά στοιχεία Στρατηγική Προετοιµασία ενός ενηµερωτικού εγγράφου για τη διεύθυνση, που να δείχνει µε ποιον τρόπο το έργο συµβάλλει σηµαντικά στους σκοπούς της επιχείρησης. Ενηµέρωση των πελατών για πιθανές δυσκολίες και για την πιθανότητα καθυστερήσεων, έρευνα αγοράς για έµπειρα στελέχη. Αναδιοργάνωση της οµάδας έτσι ώστε να υπάρχει µεγαλύτερη επικάλυψη εργασιών και το κάθε µέλος να κατανοεί την εργασία του άλλου. Αντικατάσταση πιθανώς ελαττωµατικών στοιχείων µε την αγορά στοιχείων γνωστής αξιοπιστίας.

35 Στρατηγικέςδιαχείρισης κινδύνων (β) Κίνδυνος Αλλαγές απαιτήσεων Αναδόµηση του οργανισµού Απόδοση της βάσης δεδοµένων Υποτίµηση του χρόνου ανάπτυξης Στρατηγική Παραγωγή πληροφοριών ανιχνευσιµότητας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των αλλαγών στις απαιτήσεις, µεγιστοποίηση απόκρυψης πληροφοριών κατά το σχεδιασµό. Προετοιµασία ενός ενηµερωτικού εγγράφου για τη διεύθυνση, που να δείχνει µε ποιον τρόπο το έργο συµβάλλει σηµαντικά στους σκοπούς της επιχείρησης. Έρευνα της πιθανότητας αγοράς µιας βάσης δεδοµένων υψηλότερης απόδοσης. Έρευνα για την αγορά έτοιµων συστατικών στοιχείων, έρευνα για τη χρήση µιας γεννήτριας προγραµµάτων.

36 Παρακολούθησηκινδύνων Αξιολόγηση, σετακτάχρονικάδιαστήµατα, κάθε κινδύνου που έχει προσδιοριστεί για να διαπιστωθεί αν ο κίνδυνος αυτός έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο πιθανός. Επίσης, αξιολόγηση ενδεχόµενης αλλαγής των επιπτώσεών του Κάθε κρίσιµος κίνδυνος πρέπει να εξετάζεται και να αναλύεται ξεχωριστά σε συνελεύσεις εξέτασης προόδου.

37 Ενδείξειςκινδύνων Τύπος κινδύνου Τεχνολογία Άνθρωποι Εταιρεία Εργαλεία Απαιτήσεις Εκτίµηση Πιθανές ενδείξεις Καθυστερηµένη παράδοση υλικού ή λογισµικού υποστήριξης, αναφορά πολλών τεχνολογικών προβληµάτων. Χαµηλό ηθικό προσωπικού, κακές σχέσεις µεταξύ των µελών της οµάδας, διαθεσιµότητα θέσεων εργασίας. ιαδόσεις µέσα στην εταιρεία, αδράνεια της διεύθυνσης Απροθυµία από µέλη της οµάδας να χρησιµοποιήσουν εργαλεία, παράπονα για τα εργαλεία CASE, απαιτήσεις για ισχυρότερους σταθµούς εργασίας Πολλές αιτήσεις αλλαγών απαιτήσεων, παράπονα πελατών Αδυναµία τήρησης του συµφωνηµένου χρονοδιαγράµµατος, αδυναµία επιδιόρθωσης αναφερθέντων ελαττωµάτων

38 Πλάνο του έργου Κατακερµατισµός εργασιών Πρόγραµµα του έργου Πλάνο διαχείρισης πόρων Κόστος έργου Ανάλυση ρίσκου Λοιπάπλάνα. Μηχανισµοί παρακολούθησης και αναφορών

39 Κατακερµατισµός εργασιών οµήκατακερµατισµούεργασιών (Work Breakdown Structure) Ποιες οι φάσεις ανάπτυξης ενός έργου? Ποια τα βήµατα/ δραστηριότητες? Ποιες οι ενέργειες? Ποιαταορόσηµα Ορόσηµο: είναι ένα χρονικό σηµείο στο οποίο ελέγχουµε αν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες δραστηριότητες Ο κατακερµατισµός του έργου σε ενέργειες είναι απαραίτητος για την διαχείριση του έργου και την παρακολούθηση της προόδου του.

40 Μέγαλα έργα: Κατακερµατισµός έργου σε φάσεις και µετά σε ενέργειες ΕΡΓΟ ΦΑΣΗ 1 ΒΗΜΑ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.1 ΒΗΜΑ 2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.2 : ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.3 : ΦΑΣΗ 2 ΦΑΣΗ n ΒΗΜΑ 1 ΒΗΜΑ 2 : ΒΗΜΑ 1 ΒΗΜΑ 2 : ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 3.3 :

41 Πρόγραµµα του έργου Κατακερµατισµός έργου σε φάσεις δραστηριότητες και ενέργειες Εκτίµηση διάρκειας κάθε ενέργειας Ανάθεση πόρων σε κάθε ενέργεια Εύρεση εξαρτήσεων µεταξύ των ενεργειών Οργάνωση ενεργειών Ταυτόχρονη εκτέλεση Βελτιστοποίηση προγράµµατος Ελαχιστοποίηση εξαρτήσεων µεταξύ των ενεργειών Ελαχιστοποίηση καθυστερήσεων που προκαλούνται από την αναµονή µιας ενέργειας να τελειώσει η προηγούµενη. Πωςγίνεταιτοπρόγραµµατουέργου Εξαρτάται από την διαίσθηση και την εµπειρία του διαχειριστή του έργου.

42 Ενέργειες και ορόσηµα Παράδειγµα: ACT IVITI ES Feasibility study Requir ements anal ysis Prototype development Desig n study Requir ements s pecificatio n Feasibility report Requir ements definiti on Evaluati on report Architect ural design Requir ements s pecification MI LESTON ES

43 Κατακερµατισµός εργασιών

44 οµή κατακερµατισµού εργασίας

45 ιαγράµµατα Gantt Εργαλείο χρονοπρογραµµατισµού στον οριζόντιο άξονα απεικονίζει µια κλίµακα χρόνου στον κατακόρυφο απεικονίζει τις ενέργειες που προκύπτουν απότηνµέθοδο «κατακερµατισµούεργασίας». To διάγραµµα Gantt υποστηρίζει τη γραφική απεικόνιση των φάσεων, ενεργειών, ορόσηµων ενός έργου µε τη µορφή ράβδωνσεµιακλίµακαχρόνου. η οριζόντια µπάρα απεικονίζει την διάρκεια µιας ενέργειας οι κατακόρυφες τις ηµεροµηνίες έναρξης και λήξης των ενεργειών.

46 ιαγράµµατα Gantt Συνοψίζοντας τις ιδιότητες ενός διαγράµµατος Gantt: Επιτρέπει την απεικόνιση της διάρκειας µιας ενέργειας. Επιτρέπει την απεικόνιση της σειράς µε την οποία πραγµατοποιούνται οι ενέργειες. Επιτρέπει την διαχείριση των εξαρτήσεων ανάµεσα στις ενέργειες Υποστηρίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης των ενεργειών σε ένα χρονικό σηµείο. Υποστηρίζει την διεξαγωγή διορθωτικών κινήσεων και την απεικόνιση των αποτελεσµάτων τους.

47 ιάγραµµα Gantt

48 Πλάνο διαχείρισης πόρων Πόρος Όνοµα Περίοδος ενασχόλησης στο έργο yyyy-mm-dd--yyyy-mm-dd ιαθεσιµότητα Ώρες/ ηµέρα Ανάθεση πόρων σε κάθε ενέργεια ιάρκεια ενασχόλησης σε κάθε ενέργεια

49 Πλάνο ιαχείρισης Πόρων

50 Εκτίµηση κόστους Εκτίµηση, πρόβλεψη: η διαδικασία κατά την οποία αποδίδουµε τιµή σε µια µεταβλητή. Εκτίµηση κόστους λογισµικού: η διαδικασία κατά την οποία αποδίδουµε µια τιµή στην αναµενόµενη παραγωγικότητα που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός έργου λογισµικού. Η εκτίµηση και ο προγραµµατισµός σε ένα έργο είναι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες. Οι ερωτήσεις που θα θέλαµε να απαντήσουµε πριν την έναρξη ενός έργου λογισµικού συνήθως είναι : πόσοµεγάλοθαείναι? πόσο θα κοστίσει? πόσοθαδιαρκέσειηανάπτυξήτου? ποιοι παράγοντες καθορίζουν τα ανωτέρω? τιρόλοπαίζειοκάθεπαράγοντας?

51 Συνιστώσες κόστους λογισµικού Κόστος υλικού και λογισµικού. Έξοδα µετακινήσεων και εκπαίδευσης προσωπικού. Κόστος προσπάθειας (Ο πρωτεύον παράγοντας κόστους) Μισθοί προσωπικού Κόστος κοινωνικής ασφάλισης Πάγιαέξοδα. Λειτουργικά έξοδα Κόστος δικτύωσης και επικοινωνιών Γιατί είναι απαραίτητη Κατανοµή πόρων. Χρονοπρογραµµατισµός. Ικανοποίηση χρονικών και οικονοµικών περιορισµών. Γιατί παραµένει ένα άλυτο ζήτηµα Ποικιλοµορφία παραγόντων κόστους. Μηξεκάθαρηηπροσφοράτους. Έλλειψηγνώσης. Περιβάλλοντα που διαρκώς µεταβάλλονται.

52 Συχνοί λόγοι αστοχίας στην εκτίµηση του κόστους Συχνές αιτήσεις για αλλαγές από τους χρήστες ραστηριότητες που παραλείφθηκαν. Έλλειψη κατανόησης απαιτήσεων από τους χρήστες Ανεπαρκής ανάλυση κατά την εκτίµηση του κόστους Έλλειψη συντονισµού µεταξύ οµάδων Έλλειψη µεθόδων εκτίµησης

53 Εκτίµηση παραγωγικότητας Μέτροτουρυθµούµετονοποίονοιεµπλεκόµενοιµετοέργο παράγουν λογισµικό ή τεκµηρίωση κατά την διάρκεια ανάπτυξης του έργου. Παραγωγικότητα = Γίνεται µέτρηση της λειτουργικότητας που παράγεται ανά µονάδα χρόνου. Η παραγωγικότητα µετράται σε: Μέγεθος Προσπάθεια Γραµµές κώδικα ανά µονάδα χρόνου. Βαθµοί λειτουργίας ανά µονάδα χρόνου. Αντικειµενοστρεφήςκώδικαςανάµονάδαχρόνου.

54 Κύριασηµεία Η καλή διαχείριση των έργων λογισµικού είναι απαραίτητη για την επιτυχή κατάληξή τους. Επειδή το λογισµικό δεν είναι απτό, δηµιουργούνται προβλήµατα στη διαχείριση των έργων λογισµικού. Οιδιευθυντέςέργωνλογισµικούέχουνποικίλουςρόλους, αλλά οι πλέον σηµαντικές δραστηριότητές τους είναι ο σχεδιασµός, η αξιολόγηση και ο χρονοπρογραµµατισµός του έργου. Ο σχεδιασµός και η αξιολόγηση είναι επαναληπτικές διαδικασίες οι οποίες συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του έργου.

55 Κύριασηµεία Ορόσηµοέργουείναιµιαπροβλέψιµηκατάσταση, στην οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί στη διεύθυνσηκάποιαεπίσηµηαναφοράπροόδου. Ο χρονοπρογραµµατισµός ενός έργου περιλαµβάνει την προετοιµασία διαφόρων γραφικών αναπαραστάσεων πλάνων που δείχνουν τις δραστηριότητες του έργου, τη διάρκεια καθεµιάς τουςκαιτοντρόποστελέχωσήςτους. Η διαχείριση κινδύνων αφορά τον προσδιορισµό κινδύνων που ίσως επηρεάσουν το έργο και την κατάστρωση πλάνων που θα εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν θα εξελιχθούν σε µεγάλες απειλές.

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5 Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5 Διαχείριση έργων Στόχοι Κύριες εργασίες ενός συντονιστή έργου λογισμικού Διαχείριση έργων λογισμικού Εξέταση του σχεδιασμού έργων Γραφικές αναπαραστάσεις στη διαχείριση έργων Κίνδυνοι και διαδικασίες διαχείρισής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων.

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Στην προηγούμενη Εκπαιδευτική Μονάδα παρουσιάστηκαν ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα διαδεδομένων εργαλείων για τον χρονοπρογραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού

Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού Μεθοδολογίες Παραγωγής Λογισµικού Βασικά Γενικά Μοντέλα Μοντέλο καταρράκτη (waterfall model) Ξεχωριστές φάσεις καθορισµού απαιτήσεων και ανάπτυξης, επικύρωσης, εξέλιξης Εξελικτική ανάπτυξη (evolutionary

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Πλάνο έργου Εργαλείο ελέγχου για την πορεία του έργου. Περιγραφή έργου Απαιτήσεις Τµηµατοποίηση έργου Χρονο-προγραµµατισµός έργου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22 Περιεχόμενα Πρόλογος........................................................ 15 Σημείωμα του συγγραφέα............................................ 18 Υποστηρικτικό υλικό................................................

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εκτίμηση κόστους Λογισμικού / Μέθοδος COCOMO

Εισαγωγή στην εκτίμηση κόστους Λογισμικού / Μέθοδος COCOMO Εισαγωγή στην εκτίμηση κόστους Λογισμικού / Μέθοδος COCOMO Εκτίμηση κόστους λογισμικού. Η εκτίμηση κόστους λογισμικού: Προσδιορισμός του απαιτούμενου κατασκευαστικού κόστους για την ολοκλήρωση ενός έργου

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό Διοίκηση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό Μήνας και Ανθρωποµήνας Υπάρχουν tasks στα οποία δεν μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια αν προσθέσουμε πολλά άτομα σε αυτό. Για παράδειγμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Πρότυπα διαχείρισης έργου 46

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Πρότυπα διαχείρισης έργου 46 Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι)

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Γενική Επισκόπηση Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Έργο Ø «Ένα προσωρινό εγχείρημα που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος, υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου Διαχείριση Έργων Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΔ-...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΔ-... ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΔ-... ΕΡΓΟ: «Πιλοτικό Σύστηµα Τηλεµέτρησης και ιαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών

Διαβάστε περισσότερα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ 2.1 Βασικοί Ορισµοί ιοίκηση έργου είναι η διαδικασία (process) του σχεδιασµού και της διοίκησης εργασιών και αποθεµάτων, και της επικοινωνίας µεταξύ προόδου και αποτελεσµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων Κεφάλαιο 12 Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων 12.1 Επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη συστημάτων Τα νέα πληροφοριακά συστήματα δημιουργούνται για να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα Η ανάπτυξη ενός

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυµη ονοµασία. Ενότητα 13 η Σχεδίαση,Επιλογή, ιανοµή Προϊόντων 1

Επώνυµη ονοµασία. Ενότητα 13 η Σχεδίαση,Επιλογή, ιανοµή Προϊόντων 1 Επώνυµη ονοµασία Η επώνυµη ονοµασία είναι αυτή η ονοµασία που ξεχωρίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες µας από αυτές των ανταγωνιστών. Οι σχετικές αποφάσεις θα επηρεαστούν από τις εξής ερωτήσεις: 1. Χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ jordan@uom.gr Κτήριο Η- Θ γραφείο 402 Τηλ. 2310-891-591 DAN BORGE «Η διαχείριση του κινδύνου είναι δυνατό να μας βοηθήσει να αρπάξουμε μια ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες ύλες. Πιθανοί κίνδυνοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Καθορισµός πιθανότητας επιβίωσης µικροοργανισµών. Εκτίµηση επικινδυνότητας

Πρώτες ύλες. Πιθανοί κίνδυνοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Καθορισµός πιθανότητας επιβίωσης µικροοργανισµών. Εκτίµηση επικινδυνότητας 1 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ HACCP Αρχή 1η: Προσδιορισµός των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται µε την παραγωγή τροφίµων σε όλα τα στάδια, από την ανάπτυξη και τη συγκοµιδή των πρώτων υλών, την παραγωγική διαδικασία, την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 29/12/2014 Παράδοση Εργασίας: 31/01/2015 Γενικά: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Ανασκόπηση - Ορισµοί. Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος. Γλώσσες Προγραµµατισµού Ασκήσεις

Περιεχόµενα. Ανασκόπηση - Ορισµοί. Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος. Γλώσσες Προγραµµατισµού Ασκήσεις Προγραµµατισµός Η/Υ Ανασκόπηση - Ορισµοί Περιεχόµενα Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Περιγραφή προβλήµατος Ανάλυση προβλήµατος Λογικό ιάγραµµα Ψευδοκώδικας Κωδικοποίηση Συντήρηση Γλώσσες Προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Αυτό το πληροφοριακό έντυπο παρέχει γενικές οδηγίες στα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που εκτελούν μια επιχείρηση ή αναλαμβάνων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Αντικείμενο της Τεχνολογίας Λογισμικού Η ανάπτυξη λογισμικού Μοντέλα διαδικασίας λογισμικού τεχνολογία λογισμικού Κλάδος της πληροφορικής που

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία, Τεχνικές και Θεωρία για Οικονοµοτεχνικές Μελέτες. Πρόλογος 9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου 11

Μεθοδολογία, Τεχνικές και Θεωρία για Οικονοµοτεχνικές Μελέτες. Πρόλογος 9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου 11 Μεθοδολογία, Τεχνικές και Θεωρία για Οικονοµοτεχνικές Μελέτες Πρόλογος 9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου 11 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οικονοµοτεχνικές Μελέτες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Επιχειρηµατικότητα και Νέες Επιχειρηµατικές ραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Διαδικασία λήψεως αποφάσεων Δεδομένα - πληροφορίες και managers Πληροφοριακά συσυστήματα και οργανισμοί Λάθη και επιλογές κατα τη λήψη αποφάσεων 1 1 Είδη αποφάσεων - προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού

Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού Μάρα Νικολαϊδου Δραστηριότητες Διαδικασιών Παραγωγής Λογισµικού Καθορισµός απαιτήσεων και εξαγωγή προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα

Πνευµατικά ικαιώµατα Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού

02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού 02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού Τεχνολογία Λογισμικού Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χειμερινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

9 ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ

9 ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ 9 ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Στο κεφάλαιο αυτό, αναλύεται πλήρως ένα τεχνικό έργο, συγκεκριµένα αυτό της κατασκευής ενός µικρού αντλιοστασίου. Για την ανάλυση του έργου χρησιµοποιείται το πακέτο λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.2 «ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Τεχνολογία Λογισμικού 8ο Εξάμηνο 2018 19 Εισαγωγή στη διαχείριση έργων λογισμικού Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr A. Διαχείριση έργου γενικά Ορισμοί Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 1.3-1.4: Εισαγωγή Στον Προγραµµατισµό ( ιάλεξη 2) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Περιεχόµενα Εισαγωγικές Έννοιες - Ορισµοί Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Παραδείγµατα Πότε χρησιµοποιούµε υπολογιστή?

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών

Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών 5. Σχεδιασµός Μεθόδου Παραγωγής Μελέτη Εργασίας Μελέτη µεθόδου Μέτρηση εργασίας Εισηγητής: Θοδωρής Βουτσινάς ρ Μηχ/γος Μηχ/κός Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ Λ Ε Υ Κ Α Δ Α 2 0 1 2 (1/2) Ένα έργο (project) Πληροφορικής είναι ένα σύνολο από δραστηριότητες, δηλαδή εργασίες που η υλοποίηση τους απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας. Σύνοψη

3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας. Σύνοψη 3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας Σύνοψη 1. Διατύπωση στόχων του Οι στόχοι του έργου εκφράζουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα παραδοτέα του. Βασικοί Στόχοι:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης,

Διαβάστε περισσότερα

1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων

1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων 1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων Θεωρείστε ένα έργο που απαιτεί τις δραστηριότητες του Πίνακα 1. Για κάθε δραστηριότητα αναγράφονται οι προαπαιτούμενες δραστηριότητες αν υπάρχουν, και οι εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 10: Διοίκηση - Διαχείριση Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ. Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου

Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ. Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Τµηµατοποίηση Έργου Ø Κατάτµηση σε φάσεις Ø Καλύτερος έλεγχος Ø Σύνδεση µε λειτουργίες της επιχείρησης Ø Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Περιεχόμενα Μέρους Α Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Αναδιοργάνωση ιαδικασιών Οργανισμών με έμφαση στη ημόσια ιοίκηση (Public Sector BPR) - Μέρος Α - 1) Ορισμοί 2) Τα αναμενόμενα οφέλη από την αναδιοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκουσα: Χαρίκλεια Τσαλαπάτα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΗΜΜΥ 420 htsalapa@inf.uth.gr (e-ce.uth.gr) 1 Εκπαιδευτικό υλικό μαθήματος Ιστοσελίδα: http://eclass.uth.gr/eclass/courses/mhx330/

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Βασικές έννοιες 2. Ανάλυση του έργου και διαμόρφωση του δικτύου 3. Επίλυση δικτύου 1 1. Βασικές έννοιες Με τον όρο έργο, εκτός από

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μέρος 13 Εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη νέων προϊόντων-υπηρεσιών 13.1.1 Χρηµατοδότηση λειτουργίας Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α): A. εν υπάρχει προϋπολογισµός για Ε&Α. Η λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Διαχείριση Έργων Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων

Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ασκήσεις Αθήνα, Ιανουάριος 2010 Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα ιερεύνησης: Ο καιρός

Θέµα ιερεύνησης: Ο καιρός Θέµα ιερεύνησης: Ο καιρός Αντικείµενο της συγκεκριµένης δραστηριότητας είναι η µεθοδική παρατήρηση των καιρικών συνθηκών για ένα σχετικά µεγάλο χρονικό διάστηµα, η καταγραφή και οργάνωση των παρατηρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης

Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΏΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης 1o φροντιστήριο στο µάθηµα Ανάλυση και µοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4 Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Στόχοι Παρουσίαση μοντέλων παραγωγής λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων παραγωγής λογισμικού και πότε μπορούν να χρησιμοποιούνται Γενική περιγραφή των μοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνου Αποτελεσματικής Διαχείρισης Ταλέντων Γενικά Στοιχεία. Τα 5 Cs: Οι 5 κατηγορίες κινδύνου αποτελεσματικής διαχείρισης ταλέντων

Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνου Αποτελεσματικής Διαχείρισης Ταλέντων Γενικά Στοιχεία. Τα 5 Cs: Οι 5 κατηγορίες κινδύνου αποτελεσματικής διαχείρισης ταλέντων Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνου Αποτελεσματικής Διαχείρισης Ταλέντων Γενικά Στοιχεία Από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2013, η KPMG International σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία ερευνών Brandon

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ. & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( RND ) ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ συνοπτική Marketing Τεχνολογική. προσέγγιση. συνοπτική παρουσίαση :

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ. & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( RND ) ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ συνοπτική Marketing Τεχνολογική. προσέγγιση. συνοπτική παρουσίαση : ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ( RND ) ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ συνοπτική Marketing Τεχνολογική προσέγγιση συνοπτική παρουσίαση : 2/14/2013 1 RND - Βασικοί στόχοι διαδικασίας Ποιότητα Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας

Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας ειγµατοληψία αποδοχής, µε τη λήψη αντιπροσωπευτικών δειγµάτων σύµφωνα µε την στατιστική θεωρία της δειγµατοληψίας. ιαγράµµατα ελέγχου, όπου τα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σεμινάριο ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Θέμα: «Τεχνικές Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ PROJECT MANAGEMENT

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ PROJECT MANAGEMENT 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ - Τρόποι πρόληψης της αποτυχίας Η ΣΑΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Λουκάς Τσιρώνης

Λουκάς Τσιρώνης M3 Λουκάς Τσιρώνης loukas.tsironis@gmail.com Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στη ΟΠ 2. Σχεδιασμός Ποιότητας 3. Έλεγχος Ποιότητας 4. Βελτίωση Ποιότητας 5. Οικονομική Ανάλυση της Ποιότητας 6. Μέθοδοι Τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισµικού

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισµικού ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Μάθηµα "Τεχνολογία Λογισµικού", 9ο εξάµηνο Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισµικού Νίκος Παπασπύρου Γιάννης Μαΐστρος Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

Balanced Scorecard Μέρος Ι

Balanced Scorecard Μέρος Ι Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 13 Balanced Scorecard Μέρος Ι Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2004 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚ. ΦΟΡΕΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚ. ΦΟΡΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚ. ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Οργάνωση κατασκευαστικού φορέα Κλασσικές μορφές οργάνωσης Αμοιβή εργαζομένων στα έργα Η οργανωτική δομή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών

Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών Τεχνο-οικονοµικά Συστήµατα ιοίκηση Παραγωγής & Συστηµάτων Υπηρεσιών 6. Χωροταξικός Σχεδιασµός ιαδικασία σχεδιασµού Ροή υλικών και χωροταξία Η µέθοδος SLP Εισηγητής: Θοδωρής Βουτσινάς ρ Μηχ/γος Μηχ/κός

Διαβάστε περισσότερα

κώστας βεργίδης εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637

κώστας βεργίδης εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637 εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών κώστας βεργίδης λέκτορας τμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637 διαχείριση επιχειρηματικών διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΔΙΟΙΚΗΣΗ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Σύστημα λήψης αποφάσεων. Λήψη αποφάσεων σε επίπεδο λειτουργικής δραστηριότητας. Εσωτερικός Κανονισμός. Λήψη αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΒΑΚΙΟ/E-SLATE

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΒΑΚΙΟ/E-SLATE Θέµα ιερεύνησης: Σχεδιασµός γραµµάτων Μπορώ να φτιάξω το δικό µου επεξεργαστή κειµένου; Στη διερεύνηση αυτή οι µαθητές καλούνται να κατασκευάσουν µια γραµµατοσειρά µε όλα τα κεφαλαία γράµµατα του ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις δραστηριότητες ενός έργου, τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη διάρκειά τους σε εβδομάδες.

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις δραστηριότητες ενός έργου, τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη διάρκειά τους σε εβδομάδες. Το Διάγραμμα Gantt Tο πλέον χρησιμοποιούμενο εργαλείο για το χρονοπρογραμματισμό ενός έργου είναι το διάγραμμα Gantt, το οποίο αναπτύχθηκε από το Η. Grantt. To διάγραμμα Gantt αποτελεί ένα γραμμικό διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων

ιοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων Παράγοντες αποτελεσµατικής λειτουργίας αθλητικής ιοίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων Βασικά Ζητήµατα Οργάνωσης & ιοίκησης Μιας Αθλητικής Εγκατάστασης Η αποτελεσµατική λειτουργία µιας αθλητικής καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ERP Τι Είναι - Χαρακτηριστικά Οφέλη από την Εφαρµογή τους 2. Μεθοδολογική Προσέγγιση Επιλογής & Υλοποίησης Συστηµάτων ERP

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 1: Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό (1 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Άσκηση 1. Λύση

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Άσκηση 1. Λύση ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Άσκηση 1 Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Εισαγωγή στη Ενοποιηµένη Προσέγγιση Unified Process (UP) ρ. Πάνος Φιτσιλής

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Εισαγωγή στη Ενοποιηµένη Προσέγγιση Unified Process (UP) ρ. Πάνος Φιτσιλής 1 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Εισαγωγή στη Ενοποιηµένη Προσέγγιση Unified Process (UP) ρ. Πάνος Φιτσιλής 2 Περιεχόµενα Τι είναι η UP Βασικές αρχές µηχανικής λογισµικού Οι βασικές έννοιες της UP Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισµικού Ι Κεφάλαια 1-21

Τεχνολογία Λογισµικού Ι Κεφάλαια 1-21 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραµµα σπουδών "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ" - Θ.Ε. ΠΛΗ11 Τεχνολογία Λογισµικού Ι Κεφάλαια 1-21 Βασίλειος Βεσκούκης ιδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών v.vescoukis@cs.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών 1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών Η Voiceland στα πλαίσια των επιχειρησιακών της λειτουργιών διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακά συστήματα μέσω των οποίων προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνίας στην πελατειακή της

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάθεση του ΥΠΟΙΟ στον ΕΛΟΤ τον Αύγ. 07 για την ανάπτυξη Ελληνικών Προτύπων ιαχείρισης Έργων µέχρι το τέλος του 2008. Τα πρότυπα & οι προδιαγραφές θα

Ανάθεση του ΥΠΟΙΟ στον ΕΛΟΤ τον Αύγ. 07 για την ανάπτυξη Ελληνικών Προτύπων ιαχείρισης Έργων µέχρι το τέλος του 2008. Τα πρότυπα & οι προδιαγραφές θα Το νέο πρότυπο για τη διαχειριστική επάρκεια ΣΕΠ ΕΛΟΤ 1429 Γρηγόρης Γρηγορόπουλος Καθηγητής ΕΜΠ Η παρουσίαση θα αναφερθεί στα εξής: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΟΙ & ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Εσύ μαζί με 3 φίλους σου αποφασίζετε να βάψετε το καθιστικό. Για να μπορέσετε

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Επιλογής ιαδικασιών (Process Decision Program Chart)

Μέθοδος Επιλογής ιαδικασιών (Process Decision Program Chart) Μέθοδος Επιλογής ιαδικασιών (Process Decision Program Chart) Βασίζεται στη µέθοδο του διαγράµµατος συστηµατοποίησης και αναλύσει τις εναλλακτικές περιπτώσεις συµβάντων. Τα βασικά συστατικά είναι τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 4 Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Η ιαχείριση Απαιτήσεων στην Ενοποιηµένη ιαδικασία. ρ. Πάνος Φιτσιλής

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Η ιαχείριση Απαιτήσεων στην Ενοποιηµένη ιαδικασία. ρ. Πάνος Φιτσιλής 1 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Η ιαχείριση Απαιτήσεων στην Ενοποιηµένη ιαδικασία ρ. Πάνος Φιτσιλής Περιεχόµενα Τι είναι διαχείριση απαιτήσεων Ποια είναι η ροή των εργασιών στη φάση της καταγραφής των

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγµατα ωριµότητας. Παραδείγµατα Υποδειγµάτων Ωριµότητας

Υποδείγµατα ωριµότητας. Παραδείγµατα Υποδειγµάτων Ωριµότητας Υποδείγµατα ωριµότητας Γραµµική προσέγγιση διαδοχικών αναγνωρίσιµων καταστάσεων ενός γενικότερου σύνθετου υποδείγµατος. Σε αντίφαση µε την παραδοχή της χαοτικής εξέλιξης της πολυπλοκότητας. Οδηγός για

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων. μέρος A 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού

Πίνακας Περιεχομένων. μέρος A 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού Πρόλογος...21 μέρος A Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού 1.1 Το λογισμικό...25 1.1.1 Ο ρόλος και η σημασία του λογισμικού...26 1.1.2 Οικονομική σημασία του λογισμικού...28

Διαβάστε περισσότερα

«Περιεχόµενα. 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα. 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών

«Περιεχόµενα. 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα. 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών «Περιεχόµενα 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών 05 Χαρακτηριστικά Τι περιλαµβάνει το epolis 06 Πλεονεκτήµατα Λύσεις και οφέλη του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προηγείται κάθε ενέργειας ανάπτυξης του προϊόντος (πχ. έγκρισης του προϊόντος και δηµιουργίας οµάδας ανάπτυξης). Προγραµµατίζουµε το χρόνο και το είδος των έργων που

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Ευκαιρίας. 2.Διαδικασία Αναγνώρισης Ευκαιρίας

Ορισμός Ευκαιρίας. 2.Διαδικασία Αναγνώρισης Ευκαιρίας 11 Ορισμός Ευκαιρίας Είναι μια ανεπεξέργαστη αντιστοιχία μεταξύ μιας ανάγκης και μιας πιθανής λύσης. Κάποιες ευκαιρίες γίνονται τελικά νέα προϊόντα ενώ άλλες δεν εκτιμώνται για περαιτέρω ανάπτυξη Μία ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2018 C(2018) 533 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2.2.2018 σχετικά με τη θέσπιση ενιαίων, λεπτομερών προδιαγραφών για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Βασικές αρχές οργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα