ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΕΜΟΣ"

Transcript

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

2 Δυο λόγια για την έκδοση... Η σύντομη πορεία της ομάδας μας, οι κουβέντες και οι αναλύσεις που κάναμε μέχρι τη διάλυσή της, αποτυπώνονται με απλό και άμεσο τρόπο μέσα σε αυτό το κόμικ των Prole. Κανένα λογοτεχνικό / καλλιτεχνικό ενδιαφέρον δε μας οδήγησε στη μετάφραση και το μοίρασμά του. H κοινή μας ανάγκη για ανάλυση της πραγματικότητας και η εναντίωση μας προς τον τρόπο που αυτή είναι δομημένη ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό. Μέσα σε λίγες σελίδες ενός ευκολοδιάβαστου κόμικ, συμπυκνώνονται κουβέντες και αναλύσεις πολλών μηνών. Aντιλαμβανόμαστε ολόκληρη την οργάνωση της κοινωνίας ως ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλέγμα διαχωρισμών. Παραμένοντας αδύναμοι και διαιρεμένοι αποτελούμε την πρώτη ύλη που δομεί το σύστημα που μας εκμεταλλεύεται. «Εκείνο που πρέπει να καταργηθεί εξακολουθεί να υπάρχει και μαζί του συνεχίζεται και η φθορά μας... μας ερημώνουν, μας ξεχωρίζουν, τα χρόνια περνούν και δεν έχουμε αλλάξει τίποτα...» (Yves Le Manach, Κριτική της μορφής) Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να βοηθήσει στο βαθμό που της αναλογεί στη διάδοση της ταξικής ανάγνωσης της πραγματικότητας και να συντελέσει τα μέγιστα στην όξυνση του ταξικού πολέμου. Για την Επανάσταση Για τον Κομμουνισμό Για την Αναρχία Προλετάριοι Χωρίς(?) Αυταπάτες φθίνοπωρο, '08

3 «Ζητείται η γνώμη του καθενός για την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να τον αποτρέψουν να έχει μία για την ολότητα.» Raul Vaneigem Κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε έναν κόσμο πέρα από τον έλεγχό μας. Ο καθημερινός μας αγώνας για επιβίωση διεξάγεται ενάντια σε ένα απέραντο και διαρκώς μετακινούμενο φόντο...

4 ...κινούμενο από τις φυσικές καταστροφές στις τρομοκρατικές επιθέσεις... από τη νέα δίαιτα στο νέο λιμό... από τα ροζ σκάνδαλα των επωνύμων στα σκάνδαλα διαφθοράς... από τους θρησκευτικούς πολέμους στο οικονομικό θαύμα... από τις προκλητικές νέες διαφημίσεις στα στερεότυπα τηλεοπτικά παράπονα για την κυβέρνηση... από προτάσεις για το πως να γίνεις ο ιδανικός εραστής σε προτάσεις για το πως να αποτραπούν τα έκτροπα των οπαδών... από νέους πυροβολισμούς της αστυνομίας σε νέα προβλήματα υγείας... Ίδιες διαδικασίες λειτουργούν παντού... τόσο σε δημοκρατικές όσο και σε ολοκληρωτικές κυβερνήσεις... σε εταιρίες και στις οικογενειακές επιχειρήσεις... στα χάμπουργκερ και στα τόφου... στην όπερα, στη λαϊκή μουσική και στη χιπ-χοπ... σε κάθε χώρα και σε κάθε γλώσσα... στις φυλακές, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα εργοστάσια, στους πύργους γραφεία, στις εμπόλεμες ζώνες και στα μπακάλικα. Κάτι ροκανίζει τις ζωές μας και φτύνει το θέαμά τους στα μούτρα μας. Αυτό το κάτι είναι το προϊόν της δικής μας δραστηριότητας. Οι καθημερινά εργαζόμενες ζωές μας πωλούνται ώρα με την ώρα, βδομάδα με τη βδομάδα, γενιά με τη γενιά. Δεν έχουμε ιδιοκτησίες ή επιχειρήσεις για να βγάλουμε λεφτά, έτσι είμαστε αναγκασμένοι να πουλάμε το χρόνο και την ενέργειά μας σε κάποιον άλλο. Είμαστε η σύγχρονη εργατική τάξη. Οι προλετάριοι.

5 ΕΡΓΑΣΙΑ «Το κεφάλαιο είναι πεθαμένη (παρελθοντική εργασία) που ζωντανεύει μονάχα σαν το βρικόλακα, ρουφώντας ζωντανή εργασία. Όσο περισσότερη ζωντανή εργασία ρουφά τόσο περισσότερο ζει.» Karl Marx

6 Δεν δουλεύουμε επειδή το θέλουμε. Δουλεύουμε γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο να βγάλουμε λεφτά. Πουλάμε την ενέργειά μας στα αφεντικά, ούτως ώστε να αγοράσουμε αυτά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Μας τοποθετούν μαζί με άλλους εργάτες και μας αναθέτουν διαφορετικά καθήκοντα. Ειδικευόμαστε σε διαφορετικά πόστα και επαναλαμβάνουμε τα ίδια καθήκοντα ξανά και ξανά. Ο χρόνος μας στη δουλειά δεν είναι στην πραγματικότητα κομμάτι των ζωών μας. Είναι νεκρός χρόνος ελεγχόμενος από τα αφεντικά και τους διευθυντές μας. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς παράγουμε αυτά που τα αφεντικά μας μπορούν να πουλήσουν. Αυτά είναι αντικείμενα όπως ρούχα, υπολογιστές και ουρανοξύστες ή ποιότητες όπως καθαρά πατώματα και υγιείς ασθενείς ή υπηρεσίες όπως να έχεις ένα λεωφορείο που σε πηγαίνει όπου θες, να έχεις ένα σερβιτόρο που παίρνει τη παραγγελία σου ή να έχεις κάποιον που σου τηλεφωνεί και προσπαθεί να σε πεί- σει να αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Δε δουλεύουμε εξαιτίας αυτού που παράγουμε. Το κάνουμε για να πληρωθούμε και το αφεντικό μάς πληρώνει για αυτό ώστε να έχει κέρδος.

7 Στο τέλος της ημέρας τα αφεντικά μας επανεπενδύουν τα λεφτά που κερδίζουν από μας μεγεθύνοντας τις επιχειρήσεις τους. Η δουλειά μας αποθηκεύεται στα πράγματα που τα αφεντικά μας κατέχουν και πουλάνε. Το κεφάλαιο. Πάντα ψάχνουν για νέους τρόπους αποθήκευσης της δραστηριότητάς μας σε πράγματα, νέες αγορές για να τα πουλήσουν, καινούργιους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να πουλήσουν εκτός από χρόνο και ενέργεια για να δουλέψουν γι αυτούς.

8 Αυτό που παίρνουμε από την εργασία είναι λεφτά αρκετά για να πληρώσουν το ενοίκιο, το φαγητό, τα ρούχα και τη μπύρα, αρκετά μόνο για να μας κάνουν να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά. Όταν δεν είμαστε στη δουλειά, σπαταλάμε το χρόνο μας μετακινούμενοι από και προς τη δουλειά, προετοιμαζόμαστε για τη δουλειά, ξεκουραζόμαστε επειδή είμαστε εξουθενωμένοι από τη δουλειά ή μεθάμε για να ξεχάσουμε τη δουλειά. Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από τη δουλειά, είναι το να μην την έχεις. Τότε σπαταλάμε βδομάδες ψάχνοντας για δουλειά, χωρίς να πληρωνόμαστε για αυτό. Αν υπάρχει δυνατότητα για επίδομα ανεργίας, είναι μεγάλος μπελάς να το πάρεις και ποτέ δεν είναι όσο ο μισθός. Η διαρκής απειλή της ανεργίας είναι που μας αναγκάζει να πηγαίνουμε στη δουλειά κάθε μέρα. Η εργασία μας είναι το θεμέλιο αυτής της κοινωνίας. Η δύναμη που τα αφεντικά μας παίρνουν απ αυτή, μεγαλώνει κάθε φορά που δουλεύουμε. Είναι η κυρίαρχη δύναμη σε κάθε χώρα του κόσμου.

9 Στη δουλειά είμαστε κάτω από τον έλεγχο των αφεντικών και της αγοράς. Αλλά η ίδια πειθαρχία και ματαιότητα επιβάλλεται από ένα αόρατο χέρι και στην υπόλοιπη ζωή μας. Η ζωή μας μοιάζει με θέαμα που παρακολουθούμε απ έξω, χωρίς να έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω της.

10 Όλες οι άλλες δραστηριότητες τείνουν να γίνουν τόσο αλλοτριωμένες, βαρετές και αγχωτικές όσο η δουλειά: οι δουλειές στο σπίτι, οι εργασίες για το σχολείο, η τεμπελιά. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

11 ΑΝΤΙ-ΕΡΓΑΣΙΑ «Φυσικά, οι καπιταλιστές είναι πολύ ευχαριστημένοι με το καπιταλιστικό σύστημα. Και γιατί να μην είναι άλλωστε; Πλουτίζουν από αυτό.» Alexander Berkman

12 Η εργασία βιώνεται πολύ διαφορετικά ανάλογα με την πλευρά στην οποία βρίσκεσαι. Για τα αφεντικά, η εργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λεφτά τους θα φέρουν κι άλλα, περισσότερα, λεφτά. Για μας, η εργασία είναι ένας άθλιος τρόπος επιβίωσης. Όσο λιγότερο μας πληρώνουν, τόσο λιγότερο βγάζουμε. Όσο πιο γρήγορα μας επιβάλλουν να δουλέψουμε, τόσο σκληρότερη γίνεται η δουλειά μας. Τα συμφέροντά μας αντιτίθενται. Υπάρχει μια διαρκής πάλη μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων στη δουλειά και κατά συνέπεια στην υπόλοιπη κοινωνία που βασίζεται στην εργασία. Όσο περισσότερο πληρώνουμε για νοίκι ή για εισιτήρια λεωφορείου, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλέψουμε για να τα πληρώσουμε. Η παρούσα κατάσταση των μισθών, των επιδομάτων, των εργασιακών συνθηκών και ωρών εργασίας, καθώς και η πολιτική, η τέχνη και η τεχνολογία είναι αποτέλεσμα της παρούσας κατάστασης αυτού του ταξικού αγώνα. Το να ξεσηκωθούμε για τα δικά μας συμφέροντα σε αυτόν τον αγώνα, αποτελεί την αφετηρία της υπονόμευσης του καπιταλισμού.

13 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «Λοιπόν, ήρθε επιτέλους η ώρα που ο κάθε επαναστάτης πρέπει να κατανοήσει το γεγονός ότι ο λαός και η εργατική τάξη δεν έχουν τίποτα κοινό.» Joe Hill

14 Ο πολιτισμός είναι βαθιά διαιρεμένος. Οι περισσότεροι από μας είναι φτωχοί και ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους δουλεύοντας, σε αντίθεση με τους πλούσιους κατέχοντες που διοικούν και αποκομίζουν κέρδη από την εργασία μας. Όλες οι κοινότητες και οι θεσμοί της κοινωνίας είναι χτισμένοι γύρω από αυτή τη βασική διαίρεση. Υπάρχουν φυλετικές, πολιτισμικές και γλωσσικές διαιρέσεις και κοινότητες. Υπάρχει διαίρεση και κοινότητα σχετικά με το φύλο και την ηλικία. Υπάρχει η κοινότητα του έθνους και της ιθαγένειας, όπως επίσης και η διαίρεση μεταξύ εθνών και αυτή μεταξύ όσων έχουν ή δεν έχουν ιθαγένεια. Είμαστε διαιρεμένοι και ενωμένοι γύρω από θρησκείες και ιδεολογίες. Ερχόμαστε μαζί για να αγοράσουμε και να πουλήσουμε στην αγορά.

15 Ορισμένες από αυτές τις ταυτότητες υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Μερικές είναι άμεσο αποτέλεσμα του τρόπου που δουλεύουμε σήμερα. Άλλα τώρα, όλες είναι οργανωμένες γύρω από το κεφάλαιο. Χρησιμοποιούνται όλες για να βοηθάνε τα αφεντικά μας να συσσωρεύουν περισσότερο από το νεκρό μας χρόνο που είναι εναποτεθειμένος στα προϊόντα και για να διατηρούν τη βασική διαίρεση της κοινωνίας χωρίς αυτή να κινδυνεύει να διαλυ- θεί. Φτωχοί άνθρωποι μιας χώρας μπορεί να ταυτίζονται με τα αφεντικά τους και να πολεμούν φτωχούς ανθρώπους από άλλες χώρες. Οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να οργανώσουν μία απεργία με εργάτες που μοιάζουν διαφορετικοί και μιλούν διαφορετική γλώσσα, ειδικά όταν μία ομάδα νομίζει ότι είναι καλύτερη της άλλης. Αυτές οι διαιρέσεις και οι κοινότητες αντανακλώνται και αντανακλούν τον καταμερισμό της εργασίας στην δουλειά.

16 Όσο αυτές οι διαιρέσεις και οι εκλεκτικές κοινότητες μας επιβάλλονται από τη μία, μια κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, που περιλαμβάνει τα πάντα, μας πλασάρεται από την άλλη. Αυτή η κοινότητα είναι εξίσου φανταστική και ψευδής. Αρνείται τη βασική διαίρεση της κοινωνίας. Επιχειρηματίες ελέγχουν την κυβέρνηση και τα media, τα σχολεία και τις φυλακές, τα γραφεία κοινωνικής πρόνοιας και την αστυνομία. Οι ζωές μας ελέγχονται από αυτούς. Οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλουν τη δική τους οπτική για τον κόσμο. Τα σχολεία διδάσκουν τη μεγάλη ιστορία της κοινωνίας τους και παράγουν ένα φάσμα απόφοιτων και απόβλητων ταιριαστών για διαφορετικά είδη εργασίας. Η κυβέρνηση παρέχει υπηρεσίες για να διατηρεί την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Και όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, έχουν την αστυνομία, τις φυλακές και το στρατό. Αυτή δεν είναι η κοινότητά μας.

17 ΑΝΤΙ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «Μια εξουσία σαν αυτή που η αστική τάξη διαχειρίζεται ακόμα αυτή την περίοδο οφείλεται στην έλλειψη αυτονομίας και ανεξαρτησίας του πνεύματος του προλεταριάτου.» Anton Pannekoek

18 Μας στρέφουν τον έναν ενάντια στον άλλο, αλλά εμείς μπορούμε να οργανωθούμε εναντίον τους. Η ουσία της συζήτησης για της τάξεις και τους προλετάριους είναι να επιμείνουμε στον πολύ βασικό τρόπο με τον οποίο άνθρωποι από διαφορετικές κοινότητες έχουν στην ουσία παρόμοιες εμπειρίες και να δείξουμε ότι άνθρωποι από τις ίδιες κοινότητες πρέπει εμπράκτως να μισούν τους ταξικούς τους αντιπάλους. Αυτή είναι η αφετηρία για να πολεμήσουμε τις υπάρχουσες κοινότητες. Όταν ξεκινάμε να παλεύουμε για τα δικά μας συμφέροντα βλέπουμε ότι και άλλοι κάνουν το ίδιο πράγμα. Οι προκαταλήψεις καταρρέουν και η οργή μας στρέφεται εκεί που πρέπει. Δεν είμαστε αδύναμοι επειδή είμαστε διαιρεμένοι. Είμαστε διαιρεμένοι επειδή είμαστε αδύναμοι. Οι υπάρχουσες κοινότητες αποδυναμώνονται όσο τους επιτιθόμαστε και δέχονται επιθέσεις καθώς αποδυναμώνονται. Ο ρατσισμός και ο σεξισμός χάνουν την ισχύ τους όταν, εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, διαφορετικών φυλών, πολεμούν τους ταξικούς τους εχθρούς ο ένας δίπλα στον άλλο. Και αυτός ο πόλεμος γίνεται πιο αποτελεσματικός όταν εμπλέκει ανθρώπους από διαφορετικές κοινότητες.

19 Δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα γενικό ισοδύναμο (χρήμα) όσων αγοράζονται και πωλούνται όταν δεν θα υπάρχει ανάγκη να μετράμε εργατοώρες συσσωρευμένες σε αυτά τα αντικείμενα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν παράγουμε πράγματα ή παρέχουμε υπηρεσίες επειδή υπάρχει η ανάγκη για αυτά και όχι για να τα ανταλλάξουμε. Δεν θα υπάρχει ανάγκη για μια κυβέρνηση που θα διευθύνει τη κοινωνία, όταν η κοινωνία δεν θα είναι διαχωρισμένη σε αφεντικά και εργαζόμενους - όταν οι άνθρωποι θα διαχειρίζονται τις ζωές τους μόνοι τους. Δεν θα υπάρχει η ανάγκη για εθνικές ή φυλετικές κοινότητες (και θα υπάρχει μία ανθρώπινη κοινότητα) όταν η κοινωνία δεν θα είναι διαχωρισμένη σε πλούσιους και φτωχούς. Ο τρόπος για να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες είναι να πολεμήσουμε τις υπάρχουσες.

20 Η τάση δημιουργίας αυτής της κοινότητας πολεμώντας ενάντια στις υπάρχουσες συνθήκες των ζωών μας, συνεπώς ενάντια στην εργασία, το χρήμα, την ανταλλαγή, τα σύνορα, τα έθνη, τις κυβερνήσεις, την αστυνομία, τη θρησκεία και τη φυλή ονομάστηκε κατά περιόδους κομμουνισμός.

21 ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Όσο περισσότερο μας κυβερνούν τόσο λιγότερο ελεύθεροι είμαστε.» The Alarm

22 Η κυβέρνηση είναι το μοντέλο της πολιτικής δραστηριότητας. Πολιτικοί που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χώρες, περιφέρειες ή κοινότητες μάχονται ο ένας τον άλλο. Μας ενθαρρύνουν να στηρίξουμε τους ηγέτες με τους οποίους διαφωνούμε λιγότερο και ποτέ δεν εκπλησσόμαστε όταν τελικά μας τη φέρνουν. Το εργατικό παρελθόν ενός πολιτικού ή οι ριζοσπαστικές του ιδέες καταντούν άχρηστες όταν αρχίζουν να κυβερνούν. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στη κυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει τη δική της λογική. Το γεγονός ότι αυτή η κοινωνία είναι διαχωρισμένη σε τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα σημαίνει ότι βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο να διαλυθεί. Η κυβέρνηση υπάρχει για να εξασφαλίσει πως αυτό δε θα συμβεί. Είτε η κυβέρνηση είναι δικτατορία είτε δημοκρατία κατέχει τα όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει ενάντια στον ίδιο της τον πληθυσμό για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά.

23 Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μία τρομερά ασταθής κατάσταση σε μία συγκεκριμένη χώρα μπορούσε να ξεπεράσει κρατικοποιώντας όλες τις βιομηχανίες της χώρας, δημιουργώντας ένα αστυνομικό κράτος και ονομάζοντάς το κομμουνισμό. Αυτού του είδους ο καπιταλισμός αποδείχτηκε λιγότερο ικανός και ευέλικτος από τον κλασσικό καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς. Με τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έπαψε να υπάρ- χει ένας Κόκκινος Στρατός για να προελαύνει και να στα- θεροποιεί καθε- στώτα με αυτό τον τρόπο. τα κομμουνιστικά κόμματα σε όλο το κόσμο απλώς μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκρατικά. Ένα πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης είναι αντίφαση όρων. όχι επειδή τα μέλη ενός κόμματος δε μπορούν να ανήκουν στην εργατική τάξη, αλλά επειδή το περισσότερο που μπορεί αυτό να κάνει είναι να δώσει στην εργατική τάξη μια φωνή στην πολιτική. Επιτρέπει στους αντιπροσώπους μας να προωθούν ιδέες για το πώς τα αφεντικά πρέπει να διαχειρίζονται αυτή τη κοινωνία. πώς μπορούν να βγάζουν λεφτά και να μας έχουν υπό έλεγχο. Είτε υπερασπίζουν την κρατικοποίηση είτε την ιδιωτικοποίηση, περισσότερο κοινωνικό κράτος ή περισσότερη αστυνόμευση (ή και τα δύο), τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων είναι διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης του καπιταλισμού.

24 Δυστυχώς, πολιτική υπάρχει και εκτός κυβερνήσεων. Κοινοτικοί ηγέτες, επαγγελματίες ακτιβιστές και σωματεία θέλουν να μπουν μεταξύ εργαζομένων και αφεντικών και να γίνουν οι ενδιάμεσοι κρίκοι, οι διαπραγματευ- τές, τα μέσα της επικοινωνίας, οι αντιπρόσωποι και εν τέλει οι ειρηνοποιοί. Πολεμούν για να κρατήσουν αυτή τη θέση. Για να το πετύχουν, χρειάζεται να κινητοποιήσουν την εργατική τάξη με ελεγχόμενους τρόπους ώστε να πιέσουν περισσότερο τους επαγγελ- ματίες πολιτικούς, προσφέροντας την ίδια στιγμή στις επιχειρήσεις μια εργατική δύναμη έτοιμη να δουλέψει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μας διαλύσουν όταν αρχίζουμε την αντεπίθεση. Μερικές φορές το καταφέρνουν διαπραγματευόμενοι τη συναίνεσή μας, άλλες φορές ξεπουλώντας μας. Οι πο- λιτικοί πάντα μας καλούν να ψηφίσουμε, να επαναπαυτούμε και να τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν. Να ευθυγραμμιστούμε πίσω από τους ηγέτες και τους ειδικούς σε ένα είδος παθητικής συμμετοχής. Αυτοί οι μη-κυβερνητικοί πολιτικοί προσφέρουν στην κυβέρνηση έναν τρόπο για να διατηρηθεί ειρηνικά το status quo και σε αντάλλαγμα κάνουν μπίζνες διαχειριζόμενοι την αθλιότητά μας. Τα πολι- τικά κόμματα είναι γραφειοκρατικά. Τείνουν να αντανακλούν τις δομές της εργασίας, όπου δραστηριότητα ελέγχεται από τα πάνω. Δημιουργούν ειδικούς στη πολιτική. Δημιουργούνται πάνω σε ένα διαχωρισμό μεταξύ ηγετών και ηγούμενων, μεταξύ αντιπροσώπων και αντιπροσωπευόμενων, μεταξύ οργανωτών και οργανωμένων. Δεν είναι κακή επιλογή για το χτίσιμο οργανώσεων, ο εξωραϊσμός τους με μια μεγάλη δόση συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα αυτού που τα πολιτικά κόμματα και δραστηριότητες προσπαθούν να πετύχουν. να διαχειριστούν ένα κομμάτι του καπι- ταλισμού. Το μόνο που μας ενδιαφέρει σχετικά με την πολιτική είναι η καταστροφή της.

25 ΑΝΤΙ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ο αναρχισμός δεν είναι μια όμορφη ουτοπία, ούτε μία αφηρημένη φιλοσοφική ιδέα, είναι ένα κοινωνικό κίνημα των εργαζόμενων μαζών.» Dielo Truda Group

26 Όταν αρχίζουμε να πολεμάμε ενάντια στην υπάρχουσα κατάσταση των ζωών μας, μία δραστηριότητα εντελώς διαφορετικού τύπου εμφανίζεται. Δεν αναζητούμε έναν πολιτικό για να έρθει και να αλλάξει τα πράγματα για μας. Το κάνουμε εμείς, μαζί με άλλους ανθρώπους της εργατικής τάξης. Μόνοι μας. Όποτε η επίθεση της εργατικής τάξης ξεσπάσει, οι πολιτικοί προσπαθούν να την καταστείλουν με μια πλημμυρίδα εκκλήσεων, παρασκηνιακών και εκλογικών εκστρατειών. Αλλά όταν πολεμάμε για τους εαυτούς μας, η δράση μας, είναι τελείως διαφορετική από τη δική τους. Απαλλοτριώνουμε την ιδιοκτησία από τους κατόχους της και τη χρησιμοποιούμε για εμάς. Χρησιμοποιώντας αγωνιστικές τακτικές ενάντια στα αφεντικά μας, καταλήγουμε να πολεμάμε με την αστυνομία. Σχηματίζουμε ομάδες και ο καθένας παίρνει μέρος στη δράση χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ηγετών και ακόλουθων. Δεν πολεμάμε για τους ηγέτες μας, για τα αφεντικά ή για τη χώρα μας. Πολεμάμε για τον εαυτό μας. Αυτά δεν αποτελούν μια τέλεια μορφή δημοκρατίας. Επιβάλουμε τις ανάγκες μας στη κοινωνία χωρίς διάλογο. ανάγκες που είναι ευθέως αντίθετες στα συμφέροντα και τις ευχές των απανταχού πλουσίων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για μας, να μιλήσουμε επί ίσοις όροις με αυτή τη κοινωνία. Αυτή η τάση των αγώνων της εργατικής τάξης, να βγουν εκτός και εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής και να δημιουργήσουν νέες μορφές οργάνωσης που δεν τοποθετούν την πίστη μας σε τίποτα άλλο πέρα από τη δική μας ικανότητα, ονομάστηκε κατά περιόδους αναρχισμός.

27 ΠΟΛΕΜΟΣ «Αφήστε μας να ρημάξουμε τις λεωφόρους που ζουν οι πλούσιοι.» Lucy Parsons

28 Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ταξικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ένα σύνολο ιδεών, προτάσεων και οργανωτικών στρατηγικών που μπορούν να φέρουν τη νίκη. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο. Όσο αυτοί διατηρούν τη πρωτοβουλία των κινήσεων, είμαστε διαχωρισμένοι και παθητικοί. Οι αντιδράσεις μας στις υπάρχουσες συνθήκες των ζωών μας είναι ατομικές:παραιτούμαστε από τη δουλειά μας, μετακομίζουμε σε γειτονιές με φτηνότερο νοίκι, προσχωρούμε σε υποκουλτούρες και συμμορίες, αυτοκτονούμε, παίζουμε λόττο, καταναλώνουμε ναρκωτικά και αλκοόλ, πηγαίνουμε στην εκκλησία. Ο κόσμος τους μοιάζει σαν τη μοναδική επιλογή. Οποιαδήποτε ελπίδα για αλλαγή υπάρχει σε φαντασιακό επίπεδο. διαχωρισμένη από τις καθημερινές μας ζωές. Είναι business as usual, με όλες τις κρίσεις και τις καταστροφές που συνεπάγεται.

29 Όταν κάνουμε επίθεση, αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και να πολεμάμε συλλογικά. Χρησιμοποιούμε τα όπλα της ίδιας της κοινωνίας για να τη διαλύσουμε. Απεργούμε, σαμποτάρουμε, ξεσπάμε, λιποτακτούμε, επαναστατούμε και απαλλοτριώνουμε. Δημιουργούμε οργανώσεις με σκοπό να ενισχύσουμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Κάθε είδους νέες πιθανότητες ανοίγονται μπροστά μας.

30 Γινόμαστε όλο και πιο τολμηροί και πιο επιθετικοί στο κυνήγι των δικών μας ταξικών συμφερόντων. Αυτό δε σημαίνει ότι σχηματίζουμε μία νέα κυβέρνηση ή γινόμαστε τα νέα αφεντικά. Τα συμφέροντά μας βρίσκονται στο τέλος του τρόπου ζωής μας. συνεπώς στη κοινωνία που βασίζεται σ αυτό τον τρόπο ζωής. Είμαστε η εργατική τάξη που θέλει να καταργήσει την εργασία και τις τάξεις. Είμαστε η κοινότητα των ανθρώπων που θέλει να ξεσκίσει την υπάρχουσα κοινότητα. Το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι η καταστροφή της πολιτικής. Για να το πετύχουμε, πρέπει να πιέσουμε τις ανατρεπτικές τάσεις που υπάρχουν σήμερα μέχρι να φτιάξουμε εκ νέου την κοινωνία παντού. Αυτό ονομάστηκε κατά περιόδους επανάσταση.

31 Μπροσούρες & κείμενα για τους εξαγριωμένους μισθωτούς εργάτες -

32

ÓÂÚÁ ÙÈÎfi AÁˆÓÈÛÙÈÎfi M ÙˆappleÔ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΚΑΙ Η ΔΡΆΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΊΩΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΎΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎ ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ

ÓÂÚÁ ÙÈÎfi AÁˆÓÈÛÙÈÎfi M ÙˆappleÔ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΚΑΙ Η ΔΡΆΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΊΩΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΎΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎ ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ÓÂÚÁ ÙÈÎfi AÁˆÓÈÛÙÈÎfi M ÙˆappleÔ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΚΑΙ Η ΔΡΆΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΊΩΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΎΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎ ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ª ƒ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Τι είναι τα συνδικάτα - Ο ρόλος και η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ

Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ Άτομα ή κοινωνία; H οικονομική θεωρία έχει ως σημείο εκκίνησης ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΚΙΟΙΕΙΙ ΚΟΡΟΝΤΖΗ \ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Β.Ι. ΛΕΝΙΝ - ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Διαβάστε περισσότερα

εισαγωγή μάρτης 2012 αναρχικές-οί από τις δυτικές συνοικίες της αθήνας και του πειραιά

εισαγωγή μάρτης 2012 αναρχικές-οί από τις δυτικές συνοικίες της αθήνας και του πειραιά οι καιροί της οργής Κοντά 20 χρόνια από τη διάλυσή τους, οι Επαναστατικοί Πυρήνες και η Rote Zora, βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της καταστολής. Το γερμανικό κράτος, θέλοντας αφ' ενός να

Διαβάστε περισσότερα

Κρίση, Αναδιάρθρωση και Ταξική Πάλη στα Πανεπιστήμια

Κρίση, Αναδιάρθρωση και Ταξική Πάλη στα Πανεπιστήμια Πρόλογος της εκδοτικής ομάδας Κρίση, Αναδιάρθρωση και Ταξική Πάλη στα Πανεπιστήμια Με λίγα λόγια στη ζωή μου είχα κάνει όλες τις δουλειές. Οικοδόμος, αχθοφόρος, λαντζέρης, εργάτης γης, μέχρι και σπουδαστής,

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή ΘΕΣΕΙΣ για τη Β Συνδιάσκεψη

Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή ΘΕΣΕΙΣ για τη Β Συνδιάσκεψη Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή ΘΕΣΕΙΣ για τη Β Συνδιάσκεψη Α. Η καπιταλιστική κρίση και οι προοπτικές της ταξικής πάλης Α.1 Οι βασικές εξελίξεις και η κρίση 1. Η καπιταλιστική κρίση καλά κρατεί. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Σ.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Σ.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Σ.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Πώς βλέπουμε το πανεπιστήμιο εμείς Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιλέγουμε μία σχολή για να συνεχίσουμε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ. ελπίδα και φόβος στην Ελλάδα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Κ.Γαβριηλίδης:Δεν είναι ντροπή να είσαι αυτό που είσαι ΣΕΛ.

ΑΝΑΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ. ελπίδα και φόβος στην Ελλάδα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Κ.Γαβριηλίδης:Δεν είναι ντροπή να είσαι αυτό που είσαι ΣΕΛ. ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20510 - ΤΙΜΗ 2.00 ETOΣ 60ό www.haravgi.com.cy ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποφασισμένοςο Σέρτογλου για την επανένωση του ποδοσφαίρου ΣΕΛ. 25 Ηαλαζονείακαι

Διαβάστε περισσότερα

Σε ένα πολυσυζητημένο σημείο του εναρκτήριου λόγου του, ο πρόεδρος

Σε ένα πολυσυζητημένο σημείο του εναρκτήριου λόγου του, ο πρόεδρος Εισαγωγή Σε ένα πολυσυζητημένο σημείο του εναρκτήριου λόγου του, ο πρόεδρος Κένεντι είπε: «Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για εσάς, να ρωτάτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας». Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΙ στο νeο μνημoνιο κυβeρνησης δανειστων

ΟΧΙ στο νeο μνημoνιο κυβeρνησης δανειστων ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΟΙΗΤΗ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιάς ζωής. Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής Κ. Βάρναλης # 1025 ΙΟΥΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ ΥΨΗΛΗΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ (ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Δεν κλαιν τα μάτια που συνήθισαν φωτιές να βλέπουν. Οι αγωνιστές περήφανα κρατούν ψηλά το αστέρι τους δεν σκύβουν το κεφάλι. Καιρό να κλαίμε τους

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Εισαγωγή Η ιστορία δεν «κατασκευάζεται» από γεγονότα αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη τιµή 2 ευρώ Bδοµαδιάτικη Εφηµερίδα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς www.sekonline.gr 22 Απρίλη 2015 Νο 1170 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015 ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Κανένας συμβιβασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τις βιολογικές προϋποθέσεις της ηθικής: επιθετικότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινη φύση

Σχετικά με τις βιολογικές προϋποθέσεις της ηθικής: επιθετικότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινη φύση Σχετικά με τις βιολογικές προϋποθέσεις της ηθικής: επιθετικότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινη φύση Λες και μέσα μας τ' αντίθετα τραβάν να ψηφίσουμε στο ίδιο παραβάν σαν αιώνιο Ιησούν ή Βαραβάν του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

*** ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΔΕΡΦΙΑ

*** ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΔΕΡΦΙΑ Η νύχτα της δράσης μας σημαδεύτηκε από την εν ψυχρώ δολοφονία του Killa P, στο Κερατσίνι, από ένα ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής με στιλέτο. Η επ αυτοφώρω σύλληψη και ομολογία του δράστη προκάλεσε αναπόδραστα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΙΓΚΑ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΙΓΚΑ Τίτλος Πρωτοτύπου: AGUSTÍN GUILLAMÓN, CRONOLOGIA DE BORDIGA Πρώτη ηµοσίευση: Balance, No. 4., Νοέµβριος, 1995 Πηγή: http://www.left-dis.nl/index. Μετάφραση Μεταγραφή: Σωτήρης Γιαννέλης Κοινό Κτήµα: Marxists

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Η δράση και η αλληλεγγύη είναι αναγκαίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.

Η δράση και η αλληλεγγύη είναι αναγκαίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Η δράση και η αλληλεγγύη είναι αναγκαίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Σκέψεις για την ένταση της καταστολής στη Χιλή. Προπαγανδίζοντας την αλληλεγγύη προς τους Juan, Nataly και Guillermo. Sin Banderas

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

M. Warschawski & G. Taut. Τί είναι ο σιωνισμός. Μια μαρξιστική προσέγγιση

M. Warschawski & G. Taut. Τί είναι ο σιωνισμός. Μια μαρξιστική προσέγγιση M. Claudio Warschawski Katz Ο ιμπεριαλισμός & G.Taut Τί είναι τον ο 21ο σιωνισμός αιώνα 1 M. Warschawski & G. Taut Τί είναι ο σιωνισμός Μια μαρξιστική προσέγγιση Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη Αθήνα 2003 2 M.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ KAI ΝΕΟΝΑΖΙ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ KAI ΝΕΟΝΑΖΙ κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη τιµή 2 ευρώ Bδοµαδιάτικη Εφηµερίδα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ2015 21-24 ΜΑΗ (ΑΣΟΕΕ) ΟΠΑ Πατησίων 76 ΑΘΗΝΑ www.sekonline.gr 6 Mάη 2015 Νο 1172 γυρίστε στις σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Εισαγωγή Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί κάλεσμα της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση αναρχικής πολιτικής οργάνωσης. Η πρωτοβουλία αποτελείται από τις συλλογικότητες:

Διαβάστε περισσότερα