Η Διαχείριση της Κρίσης: Ξεπερνώντας τον Τεϋλορισμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Διαχείριση της Κρίσης: Ξεπερνώντας τον Τεϋλορισμό"

Transcript

1 Η Διαχείριση της Κρίσης: Ξεπερνώντας τον Τεϋλορισμό Kώστας Αξαρλόγλου Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής ALBA Graduate Business School Αθηνάς και Άρεως 2A, Βουλιαγμένη, Ελλάδα και Alexander Paufler Πρόεδρος και CEO, Mercedes-Benz Thailand Επισκέπτης Καθηγητής στο ALBA Graduate Business School Στην σημερινή οικονομία πρέπει να υιοθετήσετε διαφορετικές δράσεις. Δεν μπορείτε απλώς να κάνετε τα ίδια πράγματα όπως και πέρυσι. Rose Marie Bravo (πρώην CEO της Burberry) για την οικονομική κρίση. 1 1 Η Ιδέα Συνειδητοποιείτε ότι το κύριο θέμα συζήτησης σε κάθε κοινωνική σας εκδήλωση είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας σας και φυσικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον που δραστηριοποιείστε. Το ίδιο ακούτε στις ειδήσεις, αυτό συζητούν οι οικονομικοί αναλυτές, σ αυτό αναφερόταν πολύ πρόσφατα το έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας σας. Σε όλο τον κόσμο πλέον όλοι μιλούν για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το διαπιστώσατε ιδίοις όμασι όταν πληκτρολογήσατε στο Google την λέξη economic crisis και 2009 και σε 0.19 δευτερόλεπτα βρήκατε ευρήματα! 2 Εσείς βέβαια λίγα μπορεί να κάνετε για αναστρέψετε το κλίμα αυτό. Όμως καλείστε άμεσα να πάρετε καίριες αποφάσεις για το πώς θα χειριστείτε τις επιπτώσεις της παρούσας κρίσης στην επιχείρησή σας; Πως θα προετοιμάσετε την επιχείρησής σας να αντιμετωπίσει την επερχόμενη «χιονοστιβάδα»; Επιχειρώντας όπως συνήθως; Όχι βέβαια επιχειρώντας διαφορετικά! Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο, να αψηφήσετε συμβατικές στρατηγικές και ανταγωνισμό και να είστε δημιουργικοί. Διατηρείστε την κερδοφορία της επιχείρησής σας αλλά κυρίως την ρευστότητά της. 3 Όμως κάντε το με την αύξηση των εσόδων σας και των πωλήσεών σας, όχι απαραίτητα στους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας, αλλά προσεγγίζοντας νέους πελάτες προσφέροντάς τους προϊόντα και υπηρεσίες που θα τους δελεάσουν. Χειριστείτε αποτελεσματικά τον επιχειρηματικό κίνδυνο και αξιοποιείστε τις 1 Fortune, December 8, 2008, pp Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009 στις 17: 29 ώρα Ελλάδος. 3 Ας μη ξεχνάμε ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων οι εταιρίες πτωχεύουν όχι λόγω έλλειψης κερδοφορίας αλλά κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας.

2 ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από την κρίση και τελικά δημιουργείστε νέες ευκαιρίες σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. 2 Η Πρόταση στην Πράξη Το καίριο ερώτημα βέβαια είναι πως θα καταφέρετε τα παραπάνω. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε τα εξής: Ξανασχεδιάστε την προϊοντική σας προσφορά στους παραδοσιακούς σας πελάτες ενσωματώνοντας προϊοντικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αξία που αυτοί απολαμβάνουν από τα προϊόντα σας και ταυτόχρονα απορρίπτοντας προϊοντικά χαρακτηριστικά που προσθέτουν σχετικά μικρή αξία και ταυτόχρονα επιβαρύνουν τα κόστη σας. Ξανασχεδιάστε την προϊοντική σας προσφορά με στόχο την προσέλκυση πελατών που δεν έχουν υιοθετήσει μέχρι τώρα τα προϊόντα σας. Προσελκύστε δηλαδή «μη-πελάτες» επεκτείνοντας τα όρια της αγοράς σας. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι πελάτες αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες, είναι διατεθειμένοι να πειραματιστούν με νέα προϊοντικά πακέτα και συνεπώς είναι πιο εύκολο να τους προσελκύσετε. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ιαπωνία (δεκαετία του '90), οι άνθρωποι έμεναν περισσότερο στο σπίτι τους σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξόδων τους. Έτσι, η μαγειρική στο σπίτι έγινε δημοφιλής και οι παρασκευαστές μπαχαρικών και μαγειρικών συστατικών είδαν τις πωλήσεις τους ν αυξάνουν περισσότερο από 10% το χρόνο. Ταυτόχρονα τα περιοδικά διακόσμησης γνώρισαν χρυσές εποχές μιας και οι γιαπωνέζοι, επειδή δεν μπορούσαν να αλλάξουν την διακόσμηση του χώρους τους, προσπαθούσαν τουλάχιστον να ζήσουν κάτι τέτοιο με την φαντασία τους! 3. Διαχείριση της Κρίσης: Ξεπερνώντας τον Τεϋλορισμό Ο οικονομικός κύκλος είναι η επαναλαμβανόμενη αυξομείωση της οικονομικής δραστηριότητας και είναι έμφυτο φαινόμενο στις οικονομίες της αγορά. Χαρακτηρίζεται από την οικονομική ανάκαμψη (όπου η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται), την οικονομική άνθηση, την οικονομική ύφεση (όπου η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται) και την οικονομική κρίση (το χειρότερο σημείο, από πλευράς παραγωγικής δραστηριότητας, του οικονομικού κύκλου). Συνήθως: Η ανάκαμψη διαρκεί πολύ περισσότερο από την ύφεση. 4 Η οικονομική ύφεση διαρκεί μόνο για λίγο (περίπου 11 μήνες κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ μετά το 1950). Εντούτοις, η παρούσα οικονομική ύφεση αναμένεται να είναι πιο μακροχρόνια και βαθύτερη δεδομένου ότι επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Η οικονομική ύφεση συνοδεύεται πάντα από την οικονομική ανάπτυξη και άνθηση που διαρκεί περισσότερο από την οικονομική ύφεση. 4 Πρόσφατη μελέτη της εταιρίας συμβούλων McKinsey (2009) δείχνει ότι κατά την περίοδο η οικονομία των ΗΠΑ βρέθηκε σε ύφεση μόλις κατά το 12,9% της περιόδου αυτής, η οικονομία της Μ. Βρετανίας κατά το 10,7% ενώ εκείνη του Καναδά κατά το 8,2%.

3 Η οικονομική ύφεση οδηγεί τους καταναλωτές στο να αναθεωρήσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες (με το να μένουν περισσότερο σπίτι, να οδηγούν λιγότερο, να δαπανούν με μεγαλύτερη φειδώ, κλπ). Κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης προκαλούνται μεγάλες αλλαγές αφενός μεν στην δομή των κλάδων της οικονομίας (μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων) και αφετέρου στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Η οικονομική ύφεση πιέζει τα περιθώρια κέρδους, την κερδοφορία και την ρευστότητα των επιχειρήσεων. 5 Η παραδοσιακή προσέγγιση του management για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει ως δεδομένη την κατάρρευση των πωλήσεων της επιχείρησης και κατ επέκταση των εσόδων της. Συνεπώς, για να διατηρηθεί μια αποδεκτή κερδοφορία, κάποια υγιή περιθώρια κέρδους και μια αναγκαία ρευστότητα, προτείνεται η δραστική περικοπή του κόστους σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας της επιχείρησης, από την διαφήμιση, την εκπαίδευση, τα επαγγελματικά τα ταξίδια των στελεχών μέχρι τον καφέ που σερβίρεται στην κουζίνα των γραφείων της επιχείρησης. Επιπλέον, προτείνεται η μείωση των τιμών των προϊόντων σε μια προσπάθεια να πειστούν οι διστακτικοί πελάτες να συνεχίζουν να ξοδεύουν. Αυτό συνήθως πυροδοτεί παρόμοιες αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση των περιθωρίων κέρδους και της κερδοφορίας, θέτοντας ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αντίθετα θεωρούμε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής ύφεσης, και πάντα με την προοπτική της επερχόμενης οικονομικής ανάκαμψης και άνθησης, οι managers θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις πωλήσεις της επιχείρησης ως δυνητικά αυξανόμενες και συνεπώς να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην αναδιατύπωση της προϊόντικής αξίας που προσφέρουν με έναν πιο δημιουργικό και δελεαστικό τρόπο. Αυτή η στρατηγική θα οδηγήσει αφενός μεν σε αύξηση των πωλήσεων ακόμα και σε μη-πελάτες, και αφετέρου σε επιλεγμένη μείωση του κόστους (από απόρριψη χαρακτηριστικών του προϊόντος που προσφέρουν ελάχιστα στην προίοντική αξία), διατηρώντας έτσι την κερδοφορία, τα περιθώρια κέρδους και την ρευστότητα της επιχείρησης. Αυτή η στρατηγική βασίζεται αποκλειστικά στον καινοτόμο ανασχεδιασμό του προσφερόμενου προϊοντικού πακέτου και συνεπώς διαφέρει από την συμβατική Τεϋλοριστική προσέγγιση στα παρακάτω: 5 Πρόσφατη μελέτη της εταιρίας συμβούλων McKinsey (2009) δείχνει ότι κατά την διάρκεια των τεσσάρων οικονομικών υφέσεων που πέρασε η οικονομία των ΗΠΑ από το 1970 και μεταγενέστερα, η κερδοφορία των επιχειρήσεων μειώθηκε από 36% μέχρι 71% στους κλάδους των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων, από 33% μέχρι 72% στους κλάδους των πρώτων υλών, και από 23% μέχρι 55% στους κλάδους της ενέργειας.

4 ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΤΕΫΛΟΡΙΣΜΟΣ) Εστιάστε στους παραδοσιακούς πελάτες σας και τους πελάτες ανταγωνιστών σας. Μειώστε δραστικά τα κόστη σε όλες ανεξαιρέτως της δραστηριότητες της επιχείρησής σας. Μειώστε τις τιμές για να ελκύσετε τους διστακτικούς πελάτες και τους πελάτες των ανταγωνιστών. Ξεκινήστε έναν άγριο ανταγωνισμό με τους ανταγωνιστές σας και ανταποκριθείτε άμεσα στις επιχειρηματικές τους προκλήσεις. Να είστε δημιουργικοί στον περιορισμό των δαπανών και στην επίτευξη της λειτουργικής αποδοτικότητας. Σκεφτείτε την επερχόμενη οικονομική κρίση, που αργεί όμως ακόμα. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Επεκταθείτε και σε μηπελάτες που ψάχνουν για νέες προϊοντικές ευκαιρίες και είναι πρόθυμοι να «αλλαξοπιστήσουν». Απορρίψτε προϊόντικά χαρακτηριστικά που δεν προσθέτουν αξία και προσθέτουν στο κόστος σημαντικά. Διατηρήστε τις τιμές για να αποφύγετε πελάτες που είναι ευαίσθητοι στις τιμές. Αγνοείστε τον παραδοσιακό ανταγωνισμό σας και ελκύστε πελάτες από άλλες αγορές. Να είστε δημιουργικοί και πρωτοποριακοί στην προσφορά ύψιστης προϊοντικής αξίας σε πελάτες και μη-πελάτες. Προετοιμαστείτε για την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη που έρχεται σύντομα. ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών (π.χ. Nintendo, Plystation) ανασχεδιάζουν τα παιχνίδια τους στοχεύοντας πλέον και σε ενήλικες που τείνουν να μένουν στο σπίτι περισσότερο και οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ως μια πιο οικονομική μορφή διασκέδασης. Το τσίρκο του Ηλίου ( Cirque de Soleil) απέκλεισε από τις παραστάσεις του την χρήση ζώων μειώνοντας σημαντικά τα κόστη λειτουργία του. Επιτραπέζια παιχνίδια που απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια έχουν υψηλότερη τιμή από αυτά για παιδιά. Επίσης η Cirque de Soleil χρεώνει υψηλότερες τιμές για μια παράσταση σε σχέση με άλλα τσίρκο μιας και το κοινό της είναι λιγότερο ευαίσθητο στις τιμές. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών ελκύουν νέους πελάτες από άλλες μορφές διασκέδασης. Οι σχεδιαστές της Deux Hommes διατηρούν την υψηλή προϊοντική τους πρόταση με έντονα πελατοκεντρική προσέγγιση σε αντιδιαστολή με τους ανταγωνιστές του. (Armani, Dior, Gucci, etc.) Επιχειρήσεις με αυξημένη ρευστότητα προχωρούν σε επιλεκτικές εξαγορές για να τοποθετηθούν στρατηγικά πριν την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη

5 3 Επί του Πρακτέου Σε δύσκολους καιρούς όλοι γινόμαστε ειδήμονες. Οι συμβουλές δίνουν και παίρνουν όπως: «Αποτελεσματική ηγεσία είναι πλέον κρίσιμη», «να είστε ρεαλιστικοί αλλά και θετικοί», «δεσμευτείτε με την ομάδα σας και θέστε την σε λειτουργία», «να είστε όσο σαφέστεροι μπορείτε» Μπράβο σε όλους αυτούς τους καλούς σύμβουλους, αλλά συνήθως ξεχνούμε να αναφέρουμε το «πώς». Ορίστε λοιπόν πως θα αναδιατυπώσετε το προϊοντικό σας πακέτο ώστε να το κάνετε πιο ελκυστικό σε πελάτες και μη-πελάτες. Δημιουργήστε θετική αίσθηση για άμεση δράση που ενστερνίζεται η ομάδα σας επικοινωνώντας την με εμπάθεια. Εξασφαλίστε ότι το άγχος δεν καταστρέφει τη δημιουργικότητα της ομάδας σας. Πείτε στο προσωπικό σας ότι οι ιδέες είναι η καλύτερη προστασία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην οικονομική κρίση. Δείξτε τους αριθμούς για να τους πείσετε για την κρίση (μειωμένο εισόδημα, μειωμένες παραγγελίες και αυξημένα κόστη χρηματοδότησης). Δώστε στην ομάδα σας διαφάνεια, όσον αφορά την κρίση, και επικοινωνήστε το όραμα σας για το πώς θα βγει η επιχείρηση και συνεπώς όλοι μαζί από αυτήν την δύσκολη θέση. Κάντε ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσετε ένα θετικό αγωνιστικό πνεύμα του προσωπικού σας δημιουργώντας ταυτόχρονα αίσθηση υπευθυνότητα της ομάδας σας. Ενεργοποιήστε την δημιουργικότητα της ομάδας σας για να προσφέρει ιδέες και περάστε το μήνυμα ότι η συμμετοχή όλων είναι αναγκαία και σημαντική. Πολλοί ηγέτες-managers ξεχνούν να εκτιμούν ολόκληρη την ομάδα δίνοντας περιορισμένες εργασίες σε μικρούς εργασιακούς κύκλους και συνεπώς η σοφία τους πλήθους χάνεται στην πορεία. Βεβαιωθείτε ότι η ομάδας σας γνωρίζει και εκπαιδεύεται σε μεθόδους δημιουργικότητας και εξασφαλίστε ένα περιβάλλον που ενισχύει την δημιουργικότητα. Αυτή η δημιουργικότητα θα πρέπει να διοχετευτεί ταυτόχρονα στην αναδιατύπωση της προϊοντικής σας αξίας και του δημιουργικού ελέγχου των δαπανών σας. Δημιουργικές εταιρίες όπως η Apple, η Google ή η Zara διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό χρόνου, π.χ.10% των εργάσιμων ωρών, για την δημιουργία και την περαίωση ιδεών για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Τέτοιες εταιρίες γνωρίζουν ότι τα μυαλά των ανθρώπων τους είναι «χρυσωρυχείο» εκμεταλλευόμενες έτσι στο έπακρο την «σοφία» της ομάδας τους.

6 4 Συμπέρασμα Ο οικονομικός κύκλος είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και έμφυτο στην οικονομία της αγοράς. Έτσι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μάθουν πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την οικονομική ύφεση και να προετοιμάζονται στρατηγικά για την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη. Οι βασικοί κανόνες είναι: Αυξήστε τις πωλήσεις σας και μειώστε τα κόστη μέσω του επανασχεδιασμού του προϊοντικού σας πακέτου. Προσελκύστε πελάτες και μη-πελάτες μέσω της αυξημένης προϊοντικής αξίας και όχι μόνο μέσω χαμηλότερων τιμών. Διεισδύστε σε νέες ομάδες αγοραστών που θα προτιμούν πλέον τα δικά σας προϊόντα όταν η οικονομία ανακάμψει. Χρησιμοποιήστε τους πόρους και τις δεξιότητες της επιχείρησής σας για να υποστηρίξετε τις αναδιατυπωμένες προϊοντικές αξίες σας. Να είστε δημιουργικοί και καινοτόμοι στην αναμόρφωση και παρουσίαση των προϊοντικών σας πακέτων. Συνεπώς, μια οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητες της ομάδας σας και την δημιουργικότητα της προσφέροντας νέες και ανώτερες προϊοντικές αξίες για υπάρχοντες και νέους πελάτες. Το μυαλό των ανθρώπων σας είναι χρυσωρυχείο μην ξεχάσετε να το «χρησιμοποιήσετε».

Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ. Νικόλαος Γ.

Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ. Νικόλαος Γ. Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ. Νικόλαος Γ. Θερίου 1 Είναι γνωστό ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις αναφορικά με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΕΦ, ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΕΦ, ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΕΦ, ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ STARTUP ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ STARTUP ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 1 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΙΣ ΧΑΘΗΚΑΝ - ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας ALBA Graduate Business School 2007 Ο Δ Η Γ Ο Σ Ν Ε Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Ω Ν 2 0 0 7 Συντάκτης του ΟΔΗΓΟY ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ 2007 είναι ο κ. Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατύπωση, η διαμόρφωση και η αξιολόγηση της στρατηγικής της οποιασδήποτε επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Βερόνικα Σαχμπαζίδου

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Βερόνικα Σαχμπαζίδου ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Βερόνικα Σαχμπαζίδου

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» Οδηγός ανάπτυξης εξαγωγών Δεκέμβριος 2014 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας

Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας Μετατρέποντας τα προβλήματα σε µ π[4] ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας 1 4.1 Εισαγωγή 4.2 Ανάλυση 4.3 Κυρίως σενάριο 4.4 Δραστηριότητες 4.5 Παραρτήματα 4.6 Ενδεικτική βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ 2.4.2.β «Υποστήριξη Επιχειρηματικών Ιδεών των σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών» ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΠΕΑΕΚ 2.4.2.β «Υποστήριξη Επιχειρηματικών Ιδεών των σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών» ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ των σπουδαστών από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ EIΣΑΓΩΓΗ Η επιρροή της διαφήμισης υπήρξε κι εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα αισθητή, τόσο σε οικονομικά και επιχειρηματικά πλαίσια, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα»

FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα» ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα» ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Α.Μ. 7283 Επιβλέπων: Δρ. Π. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

«Υγιεινή πολυτέλεια, σε κάθε γεύµα της ηµέρας. Και... ξεχάστε το κουκούτσι! Μόνο από την Άλτις»

«Υγιεινή πολυτέλεια, σε κάθε γεύµα της ηµέρας. Και... ξεχάστε το κουκούτσι! Μόνο από την Άλτις» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΙΟΡ ΑΝΗΣ ΛΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ MARKETING ΑΠΌ ΤΟ THE MET HOTEL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υπό της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Enterprise Resource Planning.....3 Εισαγωγή.3 1.1 Τι είναι ERP; Ποια είναι η πλήρης ονομασία του (Enterprise Resource Planning)...4 1.1.2. Οι αντικρουόμενες απόψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΙΔΕΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ... 35 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ... 36 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ...

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ... 35 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ... 36 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ... Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΑΠΗ ΔΡΟΣΟΥΛΑ ΜΟΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΜ:086/07 ΑΜ:249/07 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Ειρήνη Σωπασή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. i. Πρόλογος ii. Ευχαριστίες Εισαγωγή... σελ. 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. i. Πρόλογος ii. Ευχαριστίες Εισαγωγή... σελ. 8 ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????::????????????????????::?????????????????????????????????????????????? K..???????? Minoan Lines 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ του ΣΥΜΕΩΝ ΒΑΣΒΑΝΗ Υποβλήθηκε ως απαιτούμενο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ TRADE WITHOUT BORDERS FOR THE COMPANIES OF GREECE - The former Yugoslav Republic of Macedonia INTERREGIONAL AREA ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1. Κίνητρα ενασχόλησης με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (E-MBA)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (E-MBA) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (E-MBA) Διπλωματική εργασία ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σπουδάστρια: Κυριακή Βαρσάμη

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σπουδάστρια: Κυριακή Βαρσάμη Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Εκπόνηση οδηγού διαφημιστικής πολιτικής για τον ΕΟΤ Σπουδάστρια: Κυριακή Βαρσάμη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ BOUTIQUE, ART &DESIGN

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ BOUTIQUE, ART &DESIGN 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ BOUTIQUE, ART &DESIGN ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ:ΧΑΤΖΗΡΙΖΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του Μάρκετινγκ

Η φύση του Μάρκετινγκ Η προθήκη του μάρκετινγκ Ένα νέο βίντεο για την Προθήκη του Μάρκετινγκ με πρωταγωνιστή τον Διευθυντή Δημιουργικού είναι στη διάθεση των καθηγητών για παρουσίαση και συζήτηση στην τάξη. ΜΕΡΟΣ 1 Ο οδηγούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πάτρα 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ MARKETING ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2012 Διδάσκων : Καραγιάννη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Πτυχιακή εργασία με θέμα : MARKETING ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ εμπειρική έρευνα στους σπουδαστές του Τει Σερρών ΜΙΧΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχειρησιακή καινοτομία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα παραδείγματα ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε.- Easy Jet»

«Επιχειρησιακή καινοτομία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα παραδείγματα ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε.- Easy Jet» Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Πτυχιακή Εργασία «Επιχειρησιακή καινοτομία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα Μπούρη Στυλιανή Α.Ε.Μ.

Διαβάστε περισσότερα