ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ."

Transcript

1 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ. Φανή Πεταλίδου Λέκτορας Τμήματος Μαθηματικών Ιανουάριος 2015

2 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑπότημέχριτώραγνωριμίασαςκαιεπαφήσαςμεταΜαθηματικά,μέσωτης διδασκαλίας τους στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχετε σχηματίσει την άποψη ότι Μαθηματικός είναι ο καθηγητής που ξέρει να κάνει πράξεις, να λύνει εξισώσεις (πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, ), να γράφει τριγωνομετρικές ταυτότητες και να υπολογίζει ημίτονα και συνημίτονα γωνιών, να κάνει μελέτη συναρτήσεων μίας μεταβλητής και γραφικές παραστάσεις ότι είναι ο καθηγητής που σας φέρνει σ επαφή με τη Γεωμετρία του Ευκλείδη, που σας διδάσκει το Πυθαγόρειο Θεώρημα, κλπ. Στο τέλος, τίθενται πάντοτε τα ερωτήματα: «Και που τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;» «Γιατί να σπουδάσουμε Μαθηματικά;»

3 Σκοπός, λοιπόν, της παρουσίασής μας είναι: sep4u.gr Να δώσουμε μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Θα σας παρουσιάσουμε κάποια παραδείγματα για να δείτε και να πεισθείτε ότι τα Μαθηματικά, μία από τις αρχαιότερες επιστήμες, έχουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Φυσικής, της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Οικονομίας, των Τηλεπικοινωνιών, της Μετεωρολογίας, της Αρχαιολογίας, των Μεταφορών, και όλων σχεδόν των επιστημών!!! Τα τελευταία σαράντα χρόνια με τη βοήθεια των Μαθηματικών όλα λειτουργούν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, πιο αποδοτικά! Σε μαθηματικές θεωρίες βασίζεται η λειτουργία των μηχανών αναζήτησης, π.χ. Google, των GPS, των κινητών τηλεφώνων και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών!

4 Να παρουσιάσουμε το Μαθηματικό Τμήμα του ΑΠΘ και το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει. Να παρουσιάσουμε τις επαγγελματικές προοπτικές ενός/μίας νέου/νέας πτυχιούχου Μαθηματικών.

5 Μαθηματικά και Φυσική ΟιδεσμοίτωνΜαθηματικώνμετηΦυσικήείναιγνωστοίαπότην αρχαιότητα. Η Αρχή του Αρχιμήδη «Κάθε σώμα εμβυθιζόμενο σ ένα υγρό δέχεται μία δύναμηάνωσηίσημετοβάροςτουυγρούπουεκτοπίζει.» περιγράφει ένα Φυσικό φαινόμενο με μία Μαθηματική γλώσσα! Επίσης, γνωρίζουμε ότι η Φυσική γνώρισε μεγάλη άνθηση χάρη στη δημιουργία του Διαφορικού κι Ολοκληρωτικού Λογισμού από τους Newton (Άγγλος Μαθηματικός) και Leibniz (ΓερμανόςΜαθηματικός)κατάτον 17 ο αιώνα.

6 Ακόμη, χάρη στη συμβολή του Γάλλου Μαθηματικού Fourier, που απέδειξε ότι «Κάθε περιοδική συνάρτηση μπορεί να γραφεί ως άπειρο άθροισμα τριγωνομετρικών συναρτήσεων» (των γνωστών σας ημίτονο και συνημίτονο) μπόρεσαν οι Φυσικοί ν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της διάχυσης της θερμότητας, της διάδοσης των κυμάτων, της διάδοσης σήματος, κλπ., Οι Σειρές Fourier, όπως είναι, πλέον, γνωστά, τ άπειρα αυτά αθροίσματα, έχουν πλήθος εφαρμογών στις Τηλεπικοινωνίες, στη Κβαντική Μηχανική, στην Οπτική, στην Οικονομετρία,

7 Παράδειγμα: Κάθε πραγματικό αριθμό x, x π + 2 kπ, k Z, μπορούμε να τον γράψουμε ως x= a+ 2 kπ, όπου a ( π, π ). Ορίζουμε τη συνάρτηση f ( x) = f ( a+ 2 kπ ) = a Αποδεικνύεται, χρησιμοποιώντας το Θεώρημα του Fourier, ότι σε κάθε σημείο x η f μπορεί να γραφεί ως άπειρο άθροισμα ημιτόνων: f ( x) = 2 sin x sin(2 x) + sin(3 x) sin(4 x) n+ 1 ( 1) = 2 sin( nx) n= 1 n

8 Από το DNA στην Τοπολογία! sep4u.gr Όλοι, πλέον, γνωρίζουμε το μόριο του DNA που βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρο ζωντανού οργανισμού και περιέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη του κυττάρου και, κατ επέκταση, όλου του οργανισμού. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε τη δομή αυτού του μορίου, τη διπλή έλικα (δύο έλικες που συστρέφονται η μία γύρω από την άλλη):

9 Μετά την ανακάλυψη των κινούμενων μορίων του DNA (το 1953,απότους Watsonκαι Crick,βραβείοΝόμπελ 1962),οι επιστήμονες άρχισαν να αναρωτιούνται εάν η τοπολογική μορφήτου DNA,δηλαδήηθέσητουμέσαστοκύτταρο,έχει επιπτώσεις στην εξέλιξη του κυττάρου. Το 1971 ο βιοχημικός James Wang παρατήρησε ότι κάποια ένζυμα μπορούν να τροποποιήσουν την εικόνα του DNA, να δημιουργήσουν «κόμπους»,

10 γεγονός που έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του μορίου του DNA μέσα στο κύτταρο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τη βοήθεια της Τοπολογίας, ενός κλάδου των Καθαρών Μαθηματικών, γνωστού και ως «Γεωμετρίας του καουτσούκ», που μελετά τις ιδιότητες των «αντικειμένων συνόλων» που μένουν αναλλοίωτες από τις παραμορφώσεις (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/mug_and_torus_morph.gif), και ειδικότερα της «Τοπολογίας των κόμπων» (Knot Topology) = για να μελετήσουμε την τοπολογική συμπεριφορά του DNA και τις επιπτώσεις της στην λειτουργία των κυττάρων!!!

11 Από τη Θεωρία Αριθμών και την Αλγεβρική Γεωμετρία στη κρυπτογράφηση κι αποκρυπτογράφηση! Όλοι μας έχουμε κάνει πληρωμές, έχουμε κάνει ανάληψη χρημάτων, κλπ. με την τραπεζική μας κάρτα, και όλοι γνωρίζουμε ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει να εισάγουμε τον κωδικό μας. Ποιος, όμως, από εμάς γνωρίζει ότι πίσω από τους κωδικούς υπάρχει μία ολόκληρη Μαθηματική Θεωρία, η Θεωρία Κωδίκων και η Κρυπτογραφία, κλάδοι των Μαθηματικών που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι βασίζονται στη Θεωρία Αριθμών και στην Αλγεβρική Γεωμετρία;

12 Η Θεωρία Αριθμών, ένας από τους αρχαιότερους κλάδους των Μαθηματικών, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των ιδιοτήτων των αριθμών. Το κομμάτι της θεωρίας της που συνδέεται με τους πρώτους αριθμούς, δηλ. τους αριθμούς που διαιρούνται μόνο από τον εαυτό τουςκαιτημονάδα,όπωςείναιοι 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17,,καιτη γραφή των φυσικών αριθμών ως γινόμενο πρώτων αριθμών, π.χ. sep4u.gr 2 153= = 3 17, είναιαυτόπουέχειεξέχουσαθέσηστηθεωρίατωνκωδίκωνκαιστη Κρυπτογραφία.

13 Και μια και μιλάμε για τη Θεωρία Αριθμών, αξίζει ν αναφέρουμε ότι στο πεδίο έρευνας της Θ.Α. ανήκει το αρχαιότερο, κι ίσως δυσκολότερο, και άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα περί της κατανομής των πρώτων αριθμών: «Δοθέντος ενός φυσικού αριθμού N, πόσοι πρώτοι αριθμοί μικρότεροι του N υπάρχουν;» Από την άλλη πλευρά, η Αλγεβρική Γεωμετρία είναι ο κλάδος των Καθαρών Μαθηματικών που μελετά τις αριθμητικές ιδιότητες των σημείων που μηδενίζουν μία πολυωνυμική εξίσωση:

14 Αλγεβρ Αλγεβρική καμπύλη 4 4 x y xy = 0 Αλγεβρική επιφάνεια (κώνος) x + y z = 0 Π.χ., μπορούμε να «προσθέτουμε» κατά κάποιο τρόπο σημεία των αλγεβρικών καμπυλών, επιφανειών, και να λαμβάνουμε σημεία πάλι της καμπύλης, της επιφάνειας... Οι ιδιότητες αυτές μελετούνται από τους ειδικούς και τους βοηθούν να παράγουν νέα κι ασφαλέστερα πρωτόκολλα κρυπτογραφίας!

15 Ανακατασκευή επιφανειών κι απεικόνισή τους sep4u.gr Θέλουμε να καταλάβουμε το σχήμα μιας επιφάνειας γνωρίζοντας μόνο έναν πεπερασμένο αριθμό σημείων της. Το παραπάνω πρόβλημα τίθεται σε διάφορα ερευνητικά πεδία: Στη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας, στις γεωλογικές έρευνες, στην Αρχαιολογία, στην απεικονιστική Ιατρική, Με τη βοήθεια της Διαφορικής και Υπολογιστικής Γεωμετρίας μπορούμε από ένα σύννεφο σημείων (πεπερασμένου πλήθους) της επιφάνειας να κατασκευάσουμε μία «πιστή» της εικόνα!

16 Βάσει αυτής της τεχνικής, απεικονίζουμε τους όγκους που έχουν εντοπισθεί σ έναν οργανισμό κι ανάλογα με το σχήμα τους, τους διαχωρίζουμε σε καλοήθεις και κακοήθεις

17 Γιατί να σπουδάσουμε Μαθηματικά; sep4u.gr Σπουδές Μαθηματικών είναι μία άριστη επιλογή για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που έχουντοαίσθηματηςανάλυσηςκαιτηςαφαίρεσης,της μελέτης αφηρημένων εννοιών, τους/τις αρέσουν οι πνευματικές προκλήσεις, Μάθημα! το Αν ανατρέξουμε στην ετυμολογία της λέξεως «Μαθηματικά» έχουμε: Μαθηματικά Μαθηματικός Μάθημα Μανθάνω = Μαθαίνω, αποκτώ γνώσεις με μελέτη.

18 Τον όρο «Μαθηματικά», για ό,τι εννοούμε σήμερα με αυτόν, τον καθιέρωσε, κατά τον Ανατόλιο, η Σχολή του Αριστοτέλη, διότι, όπως υποστήριζαν οι Περιπατητικοί οι μαθητές του Αριστοτέλη, «για να λάβει κάποιος γνώσεις και να εντρυφήσει στα Μαθηματικά, πρέπει να τα διδαχθεί, να παρακολουθήσει Μάθημα, ενώ τη Ρητορική, την Ποίηση, τη δημώδη Μουσική, μπορεί να τις καταλάβει κάποιος χωρίς να παρακολουθήσει κάποιο Μάθημα»

19 Γιατί να σπουδάσουμε Μαθηματικά; Σπουδάζοντας «Μαθηματικά» μπαίνετε σε έναν τομέα που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις πνευματικές σας ικανότητες, θα σας μάθει την «επιστημονική αυστηρότητα», θα σας ανοίξειπόρτες σε νέα, προκλητικά καιποικίλα επαγγέλματα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι Θετικές Επιστήμες και οι νέες τεχνολογίες έχουν πρωτεύοντα ρόλο, και σε μία κοινωνία, την κοινωνία της πληροφορίας, που έχουν ανάγκη από Μαθηματικούς!!!

20 Γιατί να σπουδάσουμε Μαθηματικά; sep4u.gr Επίσης, τα Μαθηματικά δεν είναι μόνο η επιστήμη του μέλλοντος, έχουν ένα λαμπρό παρελθόν και κατέχουν μία κεντρική θέση στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας και της φιλοσοφίας!!! Σπουδάζοντας Μαθηματικά, σπουδάζετε τη σκέψη μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας διανόησης, του Ευκλείδη, του Αρχιμήδη, του Descartes, του Pascal, του Leibniz, του Laplace, του Euler,του Gauss,του Poincaré,

21 Σπουδάζοντας Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. Το Μαθηματικό Τμήμα του Α.Π.Θ.βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

22 Σπουδάζοντας Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. sep4u.gr Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1928, διανύει, λοιπόν, την ένατη δεκαετία της ζωής του, και τα πρώτα πτυχία δίνονται το Έκτοτε, έχουν αποφοιτήσει από το Τμήμα , περίπου, Μαθηματικοί που έχουν στελεχώσει τα Ελληνικά Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια, και πάρα πολλοί από αυτούς σταδιοδρομούν σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

23 Σπουδάζοντας Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. Είναι ένα Τμήμα που προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές και έχει ως στόχους: Να εκπαιδεύει τους προπτυχιακούς φοιτητές στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης και στην κατανόηση των θεμελιωδών εννοιών των μαθηματικών. Να παρέχει, μέσω των τομέων, τις απαραίτητες μαθηματικές γνώσεις, με απώτερο σκοπό οι πτυχιούχοι του να έχουν υψηλής ποιότητας επιστημονική κατάρτιση.

24 Για την καλύτερη ευόδωση των στόχων του, είναι χωρισμένο σε πέντε τομείς: Τομέας Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Μαθηματικής Λογικής Τομέας Μαθηματικής Ανάλυσης Τομέας Γεωμετρίας Τομέας Επιστήμης Υπολογιστών και Αριθμητικής Ανάλυσης Τομέας Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας οι οποίοι καλύπτουν όλους τους βασικούς κλάδους των Καθαρών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

25 Δομή Προπτυχιακού Προγράμματος Ολοκλήρωση σε 4 έτη 25 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (Υ) 15 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1 ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Η/Υ (Γλώσσα Fortran ή C ++ ) 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΥΕ) (από ομάδα 21 μαθημάτων διαφορετικών τομέων) 5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΕΕ) 6 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (Ε)

26 Η φιλοσοφία του Τμήματος είναι: Oι φοιτητές να εκπαιδευτούν πρώτα με επιτυχία στα υποχρεωτικά μαθήματα και στη συνέχεια, ώριμοι πια, να επιλέξουν προσεκτικά και ανάλογα με το προσωπικό τους ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη κλίση τους τα μαθήματα επιλογής. Στόχος του φοιτητή ΠΡΕΠΕΙ να είναι: Να συμπληρώσει το απαιτούμενο για την αποφοίτηση πλήθος διδακτικών μονάδων (τουλάχιστον 135 δ.μ.) Να αποκτήσει το δικό του προσανατολισμό, με τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και που θα του είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη συνέχιση των σπουδών του σε κάποιο μεταπτυχιακό Τμήμα, αν κάτι τέτοιο τον ενδιαφέρει.

27 Μαθήματα Υποχρεωτικά Τομέας Μαθημ. Ανάλυσης Λογισμός Ι (Α/5/4) Λογισμός ΙΙ (Β/5/4) Λογισμός ΙΙΙ (Γ/4/4) Τοπ. Μετρ. Χώρων (Γ/4/4) Λογισμός ΙV (Δ/4/4) Διαφ. Εξισώσεις (Δ/4/4) Εισ. Πραγμ. Ανάλ. (Ε/3/3) Μιγαδ. Ανάλυση (Στ/4/4) Τομέας Άλγεβρας Τομέας Γεωμετρίας Εισ. Άλγεβρα (Α/4/4) Γραμ. Άλγεβρα Ι (Α/4/4) Γραμ. Άλγεβρα ΙΙ (Β/4/4) Αλγεβρ. Δομές I (Γ/4/4) Αλγεβρ. Δομές II (Δ/4/4) Αναλ. Γεωμετρία Ι (Β/4/4) Αναλ. Γεωμετρία ΙΙ (Γ/4/3) Κλασ. Διαφ. Γεωμ.Ι (Ε/5/4) Διαφορ. Πολ/τες I (Z/3/3) Τομέας Επιστ. Υπ.-Αρ. Αν. Εισ. στον Προγραμματισμό (Fή C) (A/3/-) Θεωρ. Πληρ/ική (Β/3/3) Αριθμ. Ανάλυση (Ε/3/3) Τομέας Στατιστικής & ΕΕ Μαθημ. Προγραμ. (Β/3/3) Θεωρ. Πιθανοτ. Ι (Γ/4/4) Στατιστική (Δ/5/4) Μαθ. Μέθ. Ε.Ε. (Δ/3/3) Θεωρ. Πιθανοτ. ΙΙ (Ε/3/3) Στοχ. Στρατηγικές (Ε/3/3)

28 Μαθήματα Επιλογής Τομέας Άλγεβρας ΘεωρίαΑσαφώνΣυνόλων(Στ) Θεωρία Συνόλων ΙΙ(Η) Μαθηματική Λογική ΙΙ(Η) Τομέας Επ.Υπ.- Αρ.Αν. Συμβ.Γλώσ. Προγρ. (Β) Δομές Δεδομένων(Η) ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α και Β Τομέας Μαθ. Ανάλυσης Τομέας Γεωμετρίας ΑρμονικήΑνάλυση(Ζ) Θεωρία Τελεστών(Η) Διαφορικές Μορφές(ΣΤ) Μαθηματική Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας(Η) Τομέας Στατιστικής & ΕΕ Στοχ. Διαδ. Με Ολοκλ Διασ.-Θεωρ. Μάθησης(Ε) Στοχαστ. Διαδικασίες(Στ) Στοχαστ. Μέθ. στα Χρηματοοικονομικά(Ζ) Συνδυαστική(Η) Χρονικές Σειρές(Η) Δειγματοληψία(Η) Στατιστ. Συμπερασματολ.(Η) Στατ. Ανάλ. Πληροφορ. (Η) Από άλλα Τμήματα ΣΘΕ Προσφέρονται 9 μαθήματα

29 Μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής sep4u.gr ΑΛΓΕΒΡΑΣ Θεωρία Οµάδων (Στ) Θεωρία Συνόλων Ι (Ζ) Μαθηµ. Λογική Ι (Ζ) Θεωρία Αριθµών (Η) Θεωρία Galois (Ζ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Υπολογιστικά Μαθηµατικά (Στ) Γλώσσες Μηχανές - Γραµµατικές (Στ) Κώδικες ιορθωτές Λαθών(Η) ΑΝΑΛΥΣΗΣ Θεωρία Μέτρου (Στ) Στοιχεία Συναρτησιακής Ανάλ.. (Στ) ιαφ. Εξισ. µε µερικές παραγ.(ζ) Ανάλυση Fourier (Η) ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Γραµµ. Γεωµετρία Ι (Στ) Κλασ. ιαφορική Γεωµετρία ΙΙ (Στ) ιαφορίσιµες Πολλαπλότητες Ι (Ζ) ιαφορίσιµες Πολλαπλότητες ΙΙ (Η) Εφ. Ανάλ. Παλινδρ. και ιασπ.(στ) Θεωρία Πινάκων (Στ) Προσδ. Μέθοδοι Βελτιστοπ.(Στ) Μαθηµ. Στατιστική(Ζ)

30 Βλέπετε ότι το Τμήμα Μαθηματικών προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, που το στηρίζουν εξαίρετοι συνάδελφοι, παρόλη τη δραστική μείωση προσωπικού που υπέστη τα τελευταία χρόνια: το Τμήμα είχε 42 μέλη ΔΕΠ το Τμήμα έχει 25 μέλη ΔΕΠ Όμως, οι συνάδελφοι, με το μεράκι που τους διακρίνει και το κέφι τους για τη δουλειά τους, τη διδασκαλία τους, πέραν του προπτυχιακού προγράμματος, στηρίζουν και δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

31 Το Π.Μ.Σ. του Τμήματος Μαθηματικών με τρεις ειδικεύσεις 1. Στα Θεωρητικά Μαθηματικά. 2. Στη Στατιστική και Μοντελοποίηση. 3. Στη Θεωρητική Πληροφορική και Θεωρία Συστημάτων και Ελέγχου. Το Διατμηματικό Π.Μ.Σ. στα «Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα» Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Τμήματα του Α.Π.Θ. Μαθηματικό, Γεωλογικό, Βιολογικό και Οικονομικών Επιστημών

32 Στόχοςτωνοποίωνείναιηπροαγωγήτηςγνώσηςκαιηανάπτυξη της έρευνας στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους. Η εισαγωγή των φοιτητών στο πρόγραμμα γίνεται βάσει του βαθμού πτυχίου σε πρώτη φάση και εισαγωγικές εξετάσεις σε δεύτερη φάση. Σε κάθε ειδίκευση του πρώτου προγράμματος εισάγονται το πολύ 15 φοιτητές κάθε έτος. Στο Διατμηματικό πρόγραμμα εισάγονται 20 φοιτητές κάθε έτος κατόπιν συνέντευξης. Η διάρκεια των σπουδών είναι δύο εξάμηνα παρακολούθηση μαθημάτων και ένα εξάμηνο εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η ολοκλήρωση των σπουδών του Π.Μ.Σ. οδηγεί στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να συνεχίσουν στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και να λάβουν το Διδακτορικό Δίπλωμα στα Μαθηματικά!

33 Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του το Π.Μ.Σ του Μαθηματικού έχει απονείμει Περισσότερα από 220 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης, εκ των οποίων 49 έγιναν δεκτοί για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής σε Τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. 24 Διδακτορικές Διατριβές

34 Και μετά τις σπουδές, τι; Ποιες είναι οι ευκαιρίες; Η διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ένα από τα πιο ωραία επαγγέλματα είναι αυτό της μετάδοσης των γνώσεων. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πάντοτε έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς υψηλού επιπέδου! Βιομηχανία και Υπηρεσίες Οι Μαθηματικοί βρίσκουν ευκαιρίες καριέρας σε τομείς όπως: Βιομηχανία,Τηλεπικοινωνίες,Μεταφορές,Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Οικονομικούς Οργανισμούς, Έρευνα Για τους πιο επίμονους και υπομονετικούς, η έρευνα και η Πανεπιστημιακή διδασκαλία προσφέρει μία πολύ ελκυστική καριέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής είναι το πρώτο βήμα

35 Βάσεις Μαθηματικών Τμημάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΠΑΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ , ,65 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ 247 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ , , ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ KAI ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΠΑΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ , , ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΑΜΟΣ) - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ , , ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ , , ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ , ,21

36 ΤοΤμήμα,επίσης,διαθέτει: Τρία μεγάλα αμφιθέατρα χωρητικότητας 200 ατόμων και άνω. Τέσσερεις μικρότερες αίθουσες. Δύο μεγάλα εργαστήρια υπολογιστών. Βιβλιοθήκη με περισσότερους από τόμους βιβλίων και 300 τίτλους περιοδικών που είναι διαθέσιμοι στους φοιτητές, μέσω δανεισμού.

37 Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε: Στην ιστοσελίδα του Τμήματος: Στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος: (http://www.math.auth.gr/sites/default/files/syllabus_20 14_2015%20ver5_0.pdf ) Στην Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος, 2013

38 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας! Σας περιμένουμε!

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα. Τηλέφωνο Τμήματος: +30-210-8203314-6

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Aφιέρωμα Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Επειδή αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κάποιο Μεταπτυχιακό μόλις πάρουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο πτυχίο (ειδικά με την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ

ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÉÙÁÍÍÉÍÙÍ ÓïöïêëÞò Ä. ÃáëÜíçò ÁíáðëçñùôÞò ÊáèçãçôÞò ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ É Ù Á Í Í É Í Á 0 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Γενικά. Αλγόριθμος του Συμπληρώματος 6.3

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013. www.aueb.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013. www.aueb.gr ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013 www.aueb.gr ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης Αντιπρύτανης

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ H έννοια της συνάρτησης κατά την πλοήγηση στο χώρο µε τρισδιάστατα ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης γεωγραφικής πληροφορίας

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ H έννοια της συνάρτησης κατά την πλοήγηση στο χώρο µε τρισδιάστατα ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης γεωγραφικής πληροφορίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πολιτικών Δοµικών Έργων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων Συντάκτης Δηµήτριος Κακαλέτσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης http://aidromon.gr/ Αγαπητοί μαθητές και γονείς, Λόγω της σύνθετης και ρευστής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης η εκπαίδευση αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με αποτέλεσμα να βρίσκεστε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Γνώση στην ψηφιακή εποχή : Εισαγωγή... 3 Χαρακτηριστικά και οφέλη... 3 Εξατομίκευση... 6 Κίνητρο... 7 Υπευθυνότητα... 7 Διαδραστικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. είναι απλή υπόθεση.

Πρόλογος. είναι απλή υπόθεση. Πρόλογος Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους μαθητές Γ Τάξης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ενιαίων Λυκείων, που παρακολουθούν το μάθημα Ανάπτυξη Ε- φαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον του Κύκλου Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση 1. Εισαγωγή Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια (από τη μεταπολίτευση και μετά), το ζήτημα του Λυκείου, και το συνδεόμενο με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αʹ ΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Οδηγός σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 14043 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 934 14 Απριλίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΡΛΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 3 ( ) ( ) ( ) = 4( ) d d ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ 00 Email: dsourlas@phsics.upatras.gr www.phsics.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η πείνα στην εποχη του Cern. Η εφαρμογή στρατηγικού management σε ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης. αναβάθμιση της Υπηρεσίας Mail

Η πείνα στην εποχη του Cern. Η εφαρμογή στρατηγικού management σε ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης. αναβάθμιση της Υπηρεσίας Mail Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Η πείνα στην εποχη του Cern Η εφαρμογή στρατηγικού management σε ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης αναβάθμιση της Υπηρεσίας Mail ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ E-LEARNING ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Βασικές έννοιες. Βασικές έννοιες Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα: Νίκος Μωυσέως Μιχάλης ιονυσίου

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Βασικές έννοιες. Βασικές έννοιες Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα: Νίκος Μωυσέως Μιχάλης ιονυσίου ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Βασικές έννοιες Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 2006-2007 Βασικές έννοιες Α Λυκείου Συγγραφική ομάδα: Νίκος Μωυσέως Μιχάλης ιονυσίου Εποπτεία: Μάριος Μιλτιάδου ΕΜΕ Πληροφορικής Μιχάλης Τορτούρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ακαδ. έτος 2011-2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ακαδ. έτος 2011-2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ακαδ. έτος 2011-2012 Δεκαπενθήμερο γνωριμίας των σχολείων της περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: -ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. Η διδασκαλία της Γεωµετρίας στο ελληνικό δηµοτικό σχολείο

2. Η διδασκαλία της Γεωµετρίας στο ελληνικό δηµοτικό σχολείο Εισαγωγή Η εργασία αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει µια εναλλακτική πρόταση για τη διδασκαλία της Γεωµετρίας στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού σχολείου, αντλώντας περιεχόµενα από τη λαϊκή παράδοση και λαµβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ.

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. ΦΕΚ Β 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟN Ν. 3848/2010) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΙΝΙΑ Αθήνα, Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Σοφία Αποστόλη Msc. European Policy, University of Bristol TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΪΟΣ 2006 Σύνοψη συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ & ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ WMS. Μελέτη περίπτωσης: Ο.Ε.Δ.Β

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ & ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ WMS. Μελέτη περίπτωσης: Ο.Ε.Δ.Β ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS (ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα