ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ. Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Πουλής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ. Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Πουλής"

Transcript

1 ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Πουλής Κείμενα: Κατερίνα Βασιλειάδου, Μυρτώ Ελευθερίου, Γιάννης Κεντρωτάς, Ντόρα Μουσχουντή, Μαρία Περρή Παίζουν: Αλίκη Ανδρειωμένου-Παναγιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Βλάχου, Δημήτρης Βουτσής, Αφροδίτη Γεωργίου, Σοφία Διαμαντέα, Χρίστος Καρλαύτης, Κώστας Κοντολέων, Ντόρα Μουσχουντή, Ναταλία Ντάσιου, Γιώργος Χριστιανός Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου Μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Λούβαρης Μουσική διδασκαλία: Κώστας Χαριτάτος Επιμέλεια κειμένων προγράμματος: Κατερίνα Βασιλειάδου, Μυρτώ Ελευθερίου Σχεδιασμός εντύπων/φωτογραφίες: Γιάννης Κεντρωτάς Παραγωγή: ΑΣΤΟύΡΘΟΙ 2013 Οι βραδιές στην όπερα, τα γκουρμέ γεύματα, οι λαμπεροί γάμοι και οι πολυτελείς κρουαζιέρες επανέρχονται στην καθημερινότητα του Έλληνα. Οι «Αστούρθοι» σπεύδουν να καλοδεχτούν την ανάπτυξη, που έχει ήδη αρχίσει να αφήνει τα σημάδια της στη χώρα μας, με μια παράσταση απαλλαγμένη από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Τα μονόπρακτα που θα παρακολουθήσετε γράφτηκαν στο σεμινάριο Συγγραφής Θεατρικού Έργου στη «γλωσσολογία», υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Σιμόπουλο και τον Κώστα Εφήμερο για την αφίσα στη «Στρατευμένη τέχνη» και το «Θέατρο κάτω από τη γέφυρα» του Νίκου Δαφνή για τη γενναιόδωρη παραχώρηση σκηνικών και κουστουμιών.

2 LA TRAVIATA σε στίχους του Γιάννη Κεντρωτά Άντρας: Χρίστος Καρλαύτης, Γυναίκα: Ναταλία Ντάσιου Χορωδία: Αλίκη Ανδρειωμένου-Παναγιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Βλάχου, Σοφία Διαμαντέα Γυναίκα Τι χαρά! Μενεγάκη, Λαμπίρη, Αυτιάς! Θα περάσω μια φίνα εβδομάδα. Τα παιδιά τα φυλάω τα πρωινά και το σπίτι κρατάω καθαρό. Βάζω τη σκούπα την ηλεκτρική, τη σκόνη μαζεύω απ τα ράφια. Τους πάγκους παίρνω λίγο με βετέξ, μύρισε πράσινο σαπούνι. Για φαΐ μαγειρεύω λαπά τραχανά με νερό και φθηνά υλικά. Χορωδία Μαγειρεύει λαπά τραχανά με νερό και φθηνά υλικά. (Άντρας μπαίνει στο σπίτι) Το μετρό, ο ΗΣΑΠ, τα ΤΑΞΙ απεργούν. Έκανα δυο ώρες από Γαλάτσι. Δεν μπορώ, πάω να πάω να τρελαθώ. Σκέφτομαι να παραιτηθώ. Γυναίκα Μα, τι λες! Θα μας κλείσουνε φυλακή, αν χάσεις και εσύ τη δουλειά σου. Το δάνειο πρέπει να εξοφληθεί, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Άντρας Τα παιδιά! Τι ντροπή, μας ακούν τα παιδιά, το τραπέζι να στρώσεις να φάμε. Χορωδία Για φαΐ μαγειρεύει λαπά τραχανά με νερό και φθηνά υλικά. Αν πεινάς, θα σου βράσει και δύο αυγά, τα κοινά, όχι τα βιολογικά.

3 Άντρας Πρέπει, επιτέλους, να βρεις μια δουλειά. Γυναίκα Θα πάρω χρυσή ευκαιρία. Άντρας Η Κάτια του Νίκου κουρεύει μαλλί. Γυναίκα Εγώ έχω τελειώσει ΤΕΙ. Χορωδία Στο PC έχει μάθει να βγάζει ψωμί, να περνάει εγγραφές στα αρχεία. Τα ΤΕΙ! Η μαμά έχει βγάλει ΤΕΙ, Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας. ΣΚΟΥΠΙΔΟΦΑΓΟΣ της Κατερίνας Βασιλειάδου Κυρία: Αφροδίτη Γεωργίου Ρακοσυλλέκτης: Χρίστος Καρλαύτης Φίλη: Ντόρα Μουσχουντή Μια κυρία πετάει κατά λάθος το πορτοφόλι της στα σκουπίδια. Εκείνη την ώρα φτάνει στον κάδο ένας ρακοσυλλέκτης που μαζεύει παλιοσίδερα. Κυρία: Αχ, θα χάσουμε το ραντεβού στο κομμωτήριο. Δεν το πιστεύω αυτό που γίνεται σήμερα! Εγώ να κατεβάσω τα σκουπίδια; Τι την πληρώνω τη Φιλιππινέζα; Φίλη: Ε καλά, χρυσή μου, μην κάνεις έτσι, το δικαιούται ένα ρεπό τη βδομάδα. Κυρία: Να το πάρει το ρεπό, αλλά να πάρει και τα σκουπίδια μαζί. Είναι αυτό το χέρι για να πετάει σκουπίδια;

4 Φίλη: Ε, όχι βέβαια! Ρακοσυλλέκτης (Τις κοιτάει από πάνω ως κάτω.) Κυρία: Αχ, κάνε πιο κει, μη μας ακουμπήσει. Ορίστε μας τώρα! Έχω να πετάξω τα σκουπίδια, έχω και το βρομιάρη έξω απ το σπίτι μου. Φίλη: Απορώ γιατί δεν τους μαζεύει η αστυνομία. Το θέαμα είναι εντελώς αντιαισθητικό. Κυρία: Αααααααα! Πέταξα το πορτοφόλι μαζί με τα σκουπίδια! Τι θα κάνω τώρα; Φίλη: Πας καλά, αγάπη μου, πρώτη φορά πετάς σκουπίδια; Κυρία: Όχι, έχω ξαναπετάξει μια φορά, αλλά ήταν πολύ παλιά. Πώς θα το βγάλουμε τώρα; Φίλη: Μη χρησιμοποιείς πληθυντικό. Εγώ τον κάδο δεν τον πλησιάζω. Κυρία: Μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να το βρουν οι σκουπιδιάρηδες, με πιάνει ημικρανία. Φίλη: Έλα, χρυσή μου, μην ταράζεσαι, δεν θα πιάσει η βαφή. Κυρία: Πραγματικά, αυτό σκέφτομαι και δεν έχω ουρλιάξει ακόμα. Φίλη: Το βρήκα! Βάλε το βρομιάρη να το βγάλει. Βρομιάρης είναι, δεν θα χει πρόβλημα. Κυρία: Α! Πολύ καλή ιδέα! Φίλη: Πρόσεχε μη σ ακουμπήσει. Κυρία: Να σου πω, βρομιαρούλη, έριξα το πορτοφόλι μου στον κάδο. Ρακοσυλλέκτης: Τι; Κυρία: Έριξα το πορτοφόλι μου στον κάδο, λέω. Ρακοσυλλέκτης: Ε, μπράβο. Κυρία: Άντε, μπες! Τι κάθεσαι; Ρακοσυλλέκτης: Να μπω στον κάδο; Κυρία: Αχ, δεν καταλαβαίνει κιόλας! Ναι, να μπεις στον κάδο και να το βγάλεις. Ρακοσυλλέκτης: Α, εγώ δεν μπαίνω μέσα ποτέ. Κυρία: Και τι κάνεις δηλαδή; Ρακοσυλλέκτης: Μαζεύω απ έξω και περιμένω. Κυρία: Τι περιμένεις; Ρακοσυλλέκτης: Μια κυρία σαν κι εσένα. Κυρία: Μη με πιάνεις στο στόμα σου απόβρασμα. Πώς τολμάς να με φλερτάρεις; Ρακοσυλλέκτης: (Την πλησιάζει) Θα θελες, ε; Κυρία: Κάνε πιο κει. Φίλη: Μην πλησιάζεις, τομάρι. Κυρία: Έχε χάρη που σ έχω ανάγκη. Ρακοσυλλέκτης: Τι ανάγκη έχει η κυρία; Εγώ είμαι εδώ!

5 Κυρία: Έχω ανάγκη να μην κάνεις τον δύσκολο και να μπεις. Λοιπόν, είναι κόκκινο, δερμάτινο, με μια μικρή χρυσή αγκράφα μπροστά και κεντημένες, στο χέρι παρακαλώ, ραφές. Φίλη: Είναι μοναδικό κομμάτι! Κυρία: Είναι Louis Vuitton, ξέρεις γαλλικά; Φίλη: Σιγά μην ξέρει. Ρακοσυλλέκτης: Θα τ ακούσεις και τα γαλλικά σου. Κυρία: Μου το είχε πάρει ο άντρας μου. Ρακοσυλλέκτης: Το θέμα είναι ποιος θα το πάρει τώρα. Κυρία: Σκάσε και ψάχνε. Φίλη: Καλέ, τώρα που είπες άντρας, τι έγινε τελικά χτες; Κυρία: Πού να σ τα λέω! Ήμουν στο γυμναστήριο και, καθώς πήγαινα προς τη σάουνα, πετυχαίνω στο διάδρομο το μανάρι. Φίλη: Το γνωστό; Κυρία: Το γνωστό μανάρι. Ρακοσυλλέκτης: Έγινε τίποτα τουλάχιστον; Κυρία: (Γυρίζει προς το γύφτο) Όχι, δυστυχώς. Αχ! Εσύ τώρα τι ανακατεύεσαι; Μη με μπερδεύεις! Ψάχνε! Ρακοσυλλέκτης: Συγνώμη, αλλά δεν το βλέπω και βαρέθηκα. Κυρία: Δεν το βλέπεις; Ξέρεις τι μου κάνεις τώρα; Μέσα έχω τα πάντα, ταυτότητα, πιστωτικές, επιταγές, την κάρτα μέλους του spa, του γυμναστηρίου! Τι θα πω στον άντρα μου; Θα με διώξει απ το σπίτι, το καταλαβαίνεις; Δίπλα-δίπλα μας βλέπω να κοιμόμαστε στο παγκάκι! Ρακοσυλλέκτης: Σιγά μη δεν θέλεις. Κυρία: Γελοίο υποκείμενο! Φίλη: Πώς τολμάς να μιλάς έτσι, ανόητε; Ρακοσυλλέκτης: Ό,τι θέλω θα κάνω. Κυρία: Θα πάρω την πυροσβεστική. Φίλη: Επιτέλ... την πυροσβεστική; Κυρία: Ε, ναι, να έρθει να το βγάλει, να τελειώνουμε. Ρακοσυλλέκτης: (Το βγάζει από την τσέπη του) Τι έχουμε εδώ! Κυρία: Το πορτοφόλι μου! Ρακοσυλλέκτης: Χαχαχαχα! Κυρία: Δώσ το μου. Ρακοσυλλέκτης: Τσου! Κυρία: Τσούκσινος! Είπα δώσ το! Ρακοσυλλέκτης: Τι θα δώσεις; Κυρία: Τίποτα. Τελείωνε! Ρακοσυλλέκτης: Τίποτα; Έφυγε! Κυρία: Αααααααα! Το πέταξε! Ρακοσυλλέκτης: Χαχαχαχαχα! Πλάκα έχεις.

6 Κυρία: Θα φωνάξω την αστυνομία. Ρακοσυλλέκτης: Σιγά μην έρθει. Κυρία: Αν τους πω ότι πρόκειται για ένα βρομιάρη, θα δεις πόσο γρήγορα θα έρθει. Ρακοσυλλέκτης: Α, ναι; Και ποιος θα το βγάλει μετά; Οι αστυνομικοί; Χαχαχαχαχα! Φώναξ τους και το πορτοφόλι θα μείνει μέσα. Φίλη: Μην τον αφήνεις να σ εκβιάζει, χρυσή μου. Κυρία: Το θράσος σου δεν έχει όρια, το ξέρεις; Ρακοσυλλέκτης: Το ξέρω. Κυρία: Λοιπόν, ας ηρεμήσουμε, γιατί μου έρχεται ημικρανία. Ρακοσυλλέκτης: Ήρεμος είμαι. Φίλη: Βούλωσέ το επιτέλους, κοπρίτη! Ρακοσυλλέκτης: Ό,τι πουν οι κυρίες. Κυρία: Σου δίνω πενήντα ευρώ μετρητά και ένα γεύμα στο σούσι μπαρ απέναντι. Ε; Φίλη: Μπράβο, καλή μου, ωραία διαπραγμάτευση. Ρακοσυλλέκτης: Μωρή τσιγκούνα, τόσα ευρώ έχει το πορτοφόλι. Κυρία: Δεν αντέχω άλλο. Ρακοσυλλέκτης: Δώσε κι άλλα, δώσε κι άλλα. Φίλη: Άσε, γλυκιά μου, θ αναλάβω εγώ. Λοιπόν, δώσε μας το πορτοφόλι τώρα. Ρακοσυλλέκτης: Να! Φίλη: Α! Κυρία: (Κλαψουρίζοντας στην αγκαλιά της φίλης) Νιώθω ότι κυλιέμαι στο βούρκο! Φίλη: Το ξέρω, καλή μου, το ξέρω. Έλα, σώπα, θα βρούμε τη λύση. Κυρία: Μα να με πει τσιγκούνα η μπίχλα; Φίλη: Σιχαμένο κατακάθι! Είδες τι έκανες; Κλαίει. Ρακοσυλλέκτης: Αχ, πολύ στενοχωριέμαι. Κυρία: Θα μπω! Φίλη: Πού, χρυσή μου; Κυρία: Στον κάδο. Βρέθηκα στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης ταπείνωσης. Αρκετά κουρελιάστηκε η αξιοπρέπειά μου. Φίλη: Και πρέπει τώρα να κουρελιατεί και το Σανέλ; Κυρία: Θα μπω. Δεν τον έχω ανάγκη. Ρακοσυλλέκτης: Χαχαχαχαχα! Όχι, όχι, μη! Θα κουρελιαστεί το Σανέλ. Φίλη: Μην μπαίνεις! Κυρία: Θα μπω. Φίλη: Είσαι τρελή; Κυρία: Δεν αντέχω άλλο.

7 Φίλη: Κι εγώ τι θ απογίνω; Κυρία: Δεν με νοιάζει. Μπαίνω! (Μπαίνει) Ρακοσυλλέκτης: Χαχαχαχαχαχα! Να σου πω, είναι κόκκινο, δερμάτινο, με κάτι χρυσά και μιλάει γαλλικά. Χαχαχαχαχαχαχαχα! Κυρία: Αχ, βοήθεια, πού είναι; Τι πιάνω; Ααααααααα! Ρακοσυλλέκτης: Θα μου ξεκολλήσεις το πετσάκι! Φίλη: Ααααααααααα! Τι ήταν; Κυρία: (Κλαψουρίζει) Δεν ξέρωωω! Ρακοσυλλέκτης: Χαχαχαχαχα! Κυρία: Μόλις βγω, θα τον σκοτώσω. Φίλη: Μην πέφτεις στο επίπεδό του. Ρακοσυλλέκτης: Ναι, καλύτερα πέσε στον κάδο. Χαχαχαχαχαχα! Κυρία: Ε, να λοιπόν! Βρομιάρη, χτικιάρη, κασιδιάρη, μπιχλιάρη, τρισάθλιε! Φίλη: Μην ξεχνάς το στόχο, καλή μου, το πορτοφόλι. Κυρία: Πού το βαλες βρε αλήτη; Ρακοσυλλέκτης: Μέσα είναι κυρία. Πού είναι μια τρύπια σακούλα, που βγαίνουν κάτι φαγητά απ έξω; Κυρία: Ναι; Ρακοσυλλέκτης: Εκεί δίπλα είναι. Κυρία: Δεν το βλέπω. Ρακοσυλλέκτης: Κάτσε να σε βοηθήσω. (Της πατάει το κεφάλι) Να, δεν το βλέπεις; Ε, βέβαια δεν το βλέπεις, πιο κάτω είναι. Κυρία: Βοήθειααα! Ααααα! Φίλη: Φύγε κτήνος, άσ την ήσυχη! Βοήθεια! Ρακοσυλλέκτης: Όχι, θα το βρει! Ψάχνε, ψάχνε! Κυρία: Μη μ ακουμπάς! Φίλη: Αχ, την ακουμπάει! Κυρία: Άσε με να βγω! Ρακοσυλλέκτης: Μπες μέσα! Μέσα είπα και βρες το! Κυρία: Δεν το θέλω πια! Ρακοσυλλέκτης: Το θέλεις! Κυρία: Όχι έτσι! Ρακοσυλλέκτης: Δεν σε ρώτησα! Μέσα! (Ο ρακοσυλλέκτης βγάζει το πορτοφόλι από την τσέπη του, παίρνει τα λεφτά, της πετάει το πορτοφόλι, μαζεύει ατάραχος τα παλιοσίδερα που θέλει και φεύγει.)

8 Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ! ης Ντόρας Μουσχουντή Πάνος: Δημήτρης Βουτσής Μαμά: Αφροδίτη Γεωργίου Χρύσα: Σοφία Διαμαντέα Ο Πάνος είναι αρχικά μόνος του, κουστουμαρισμένος και σιγοτραγουδά το βαλς του γάμου. Η Χρύσα μπαίνει στη σκηνή, τον βλέπει και σταυροκοπιέται. Χρύσα: Πάνο μου; Πάνος: Αγάπη μου! Ήρθες, επιτέλους! Χρύσα: Τι φοράς; Πάνος: Θα σου πω. Έβλεπα προχθές μια εκπομπή στην τηλεόραση για το πώς να σχεδιάσετε το γάμο των ονείρων σας και Χρύσα: Αχ, και στο χω πει τόσες φορές. Μη βλέπεις τηλεόραση. Επηρεάζεσαι και ιδού τα αποτελέσματα. Πάνος: Μα, πρέπει να οργανωθούμε για το γάμο μας, Χρύσα μου. Χρύσα: Ωχ, τον έπιασε πάλι. Βρε Πάνο μου, συγκεντρώσου. Για ποιο γάμο μου μιλάς; Εδώ δεν έχουμε κλείσει καν ημερομηνία. Πάνος: Νομίζεις! Να, πήγα σήμερα στη Μητρόπολη και τα κανόνισα όλα. Χρύσα: Μισό λεπτό. Ποια Μητρόπολη; Στο δημαρχείο της Ν. Σμύρνης δεν θα πηγαίναμε; Πάνος: Τι βλακείες είναι αυτές που λες, αγάπη μου! Για γάμο πάμε ή για γνήσιο της υπογραφής; Κι ύστερα, τι θα πει η μαμά; Χρύσα: Χέστηκα τι θα πει η μαμά! Πάνος: Ααα, Χρύσα, μη μιλάς έτσι για τη μαμά! Άντε, γιατί θ αγριέψω. Μηηηην κάτσεις! Χρύσα: Πας καλά, παιδάκι μου; Με τρόμαξες. Πάνος: Ευτυχώς είναι εντάξει (Ελέγχει τις μπομπονιέρες) Χρύσα: Πότε πρόλαβες να πάρεις και μπομπονιέρες; Πάνος: Εμ, τι τώρα, παιδιά είμαστε; Άσε, τα έχουμε οργανώσει όλα τέλεια! Χρύσα: Είσαστε πολλοί, δηλαδή; Πάνος: Ναι. Εγώ κι η μαμά! Χρύσα: Τώρα ησύχασα. Αχ, ήθελες δεν ήθελες όπως σε βόλευε τα κανόνισες. Πανούλη!

9 Πάνος: Χρύσα, σταματά να με λες Πανούλη! Ούτε η μαμά δεν με λέει έτσι. Χρύσα: Καλά, παίξε τώρα με τις μπομπονιέρες κι άντε παράτα με. Πάνος: Μα, γιατί γκρινιάζεις; Αφού θα είναι όλα τέλεια στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μας! Μα, να σε δω Κατσούφιασε το ζαρκαδάκι μου; Χρύσα: Ναι, Πάνο, κατσούφιασα. Πάνος: Γιατί μου κάνεις μουτράκια τώρα; Ε; Χρύσα: Επειδή μου έχεις κάνει τα νεύρα κορδέλες. Και σταμάτα να χαμογελάς! Πάνος: Αχ, δεν μπορώ! Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που Δεν κρατιέμαι! Χρύσα: Πάνο, ηρέμησε. Πάνος: Να ηρεμήσω; Να ηρεμήσω; Έχεις ιδέα, κυρία μου, πόσα πράγματα πρέπει να κάνεις την ημέρα του γάμου; Χρύσα: Φόνο. Πάνος: Και μανικιούρ, και πεντικιούρ, και το μαλλί! Να γράψεις τα ονόματα των φιλενάδων σου στο παπούτσι Και τη γραμματοσειρά! Πρέπει να διαλέξεις γραμματοσειρά. Αλλά μη μου αγχώνεσαι θα σ τα έχω όλα κανονισμένα. Χρύσα: Πάνο, εγώ δεν Πάνος: Δεν ακούω τίποτα! Πρέπει να κατενθουσιαστείς! (Ήχος πόρτας) Η μαμά με το νυφικό θα είναι! Χρύσα: Τι πράγμα; Έχει η μάνα σου κλειδιά; Πάνος: Και βέβαια έχει. Μαμά: Ποπό! Τι ομορφιές είναι αυτές; Τι παλικάρι έχω εγώ! Πάνος: Έλα τώρα, μαμά, τα παραλές. Μαμά: Και τι ωραίο κουστούμι! Φτου φτου φτου! Η νύφη μας τι κάνει; Πάνος: Έχει τρελαθεί με την ιδέα του γάμου. Χρύσα: Με όλη τη σημασία της λέξεως. Μαμά: Και πού να δει το νυφικό που της φέρνω! Πάνος: Περίμενε! Μην το ανοίξεις! Δεν κάνει να το δω πριν την ημέρα του γάμου. Χρύσα: Μην αγχώνεσαι. Δεν πρόκειται να το δεις έτσι κι αλλιώς γιατί δεν θα το βάλω. Πάνος: Έλα, βρε Χρύσα μου, με κοψοχόλιασες. Μαμά: Αχ, είσαι μια χωρατατζού εσύ. Άτιμο! Πάνος: Λοιπόν, κλείνω τα μάτια μου να το βάλεις, εντάξει Χρύσα μου; Χρύσα: Δεν πρόκειται να βάλω νυφικό, πάρτε το απόφαση!

10 Μαμά: Τι πράγμα; Πάνος: Δεν θα βάλεις νυφικό; Θα μαι εγώ κύριος σωστός, του κουτιού, με το κουστουμάκι μου, τα πανάκριβα παπουτσάκια μου, τη γραβατούλα μου Χρύσα: Φόρα και το σώβρακό σου ανάποδα δεν με απασχολεί, εγώ πάντως μετά τη δουλειά θα έρθω. Μαμά: Θα είναι ο ψηλορείτης μου σαν τα κρύα τα νερά κι εσύ θα έρθεις σαν παρακατιανή; Πάνος: Κι εμένα δεν με σκέφτεσαι, εντάξει. Αλλά τα παρανυφάκια; Τι θα πουν τα παρανυφάκια, Χρύσα; Χρύσα: Ποια παρανυφάκια; Πάνος: Βρε, για τα παιδιά της κουμπάρας μας λέω. Χρύσα: Κλείσαμε και κουμπάρα, δηλαδή! Πάνος: Εμ, τι τώρα; Παιδιά είμαστε; Μαμά: Βρε αγόρι μου, μήπως να το κανονίζαμε λίγο διαφορετικά αυτό με τα παρανυφάκια; Χρύσα: Ναι! Μήπως να μην πάρουμε κανένα, λέω εγώ τώρα. Μαμά: Σιωπή εσύ! Σουρλουλού! Απλώς λέω, Πάνο μου, να βάλουμε τα παιδιά της αδερφής σου για παρανυφάκια. Μην τρέχει και η κουμπάρα με τις ετοιμασίες. Πάνος: Μα, δεν μπορώ, βρε μαμά. Αφού το έχω κανονίσει. Μαμά: Και σου πάει η καρδιά να τ αρνηθείς στη μανούλα; Πάνος: Άντε, να σου κάνω το χατίρι. Μαμά: Αχ! Τι γιο έχω εγώ! Φτου φτου φτου! Χρύσα: Δηλαδή, για να καταλάβω, το παρανυφάκι δεν το γλιτώσαμε. Να μην ελπίζω. Πάνος: Μα γίνεται γάμος χωρίς παρανυφάκια; Τόσοι άνθρωποι θα ρθουν. Τι θα πουν; Χρύσα: Τι πράγμα; Δηλαδή για πόσα άτομα μιλάμε; Πάνος: Γύρω στα 700 με Μαμά: Θα το δούμε βέβαια, μπορεί να βγουν και παραπάνω, ποτέ δεν ξέρεις. Χρύσα: Έχετε τρελαθεί; Γιατί καλέσατε τόσο κόσμο; Μαμά: Μα, μια φορά ντύνεται γαμπρός ο κανακάρης μας. Πάνος: Σωστά. Πρέπει να μαζευτεί όλη η οικογένεια να με καμαρώσει. Χρύσα: Ωραία, ντύσου τις Απόκριες τότε και γύρνα τους δρόμους. Εγώ τι φταίω; Πάνος: (Λυγμοί) Μαμά: Αχ, άκαρδη γυναίκα! Πλήγωσες το σταυραετό μας!

11 Πάνος: Δεν πειράζει μαμά Βαθιά μέσα μου το ξερα. Δεν θέλει να με παντρευτεί! Μαμά: Τι λες, παιδί μου; Πού θα βρει τέτοιο παλικάρι έτσι όπως είναι το ξυλάγγουρο; Χρύσα: Πάνο, τι λες σου σάλεψε τελείως; Πάνος: Συνέχεια με υποτιμάς! Και το μόνο που κάνεις είναι να φέρνεις εμπόδια στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Μαμά: Φτωχό μου παιδί! Να σου στίψω μια πορτοκαλαδίτσα; Πάνος: Δεν θέλω πορτοκαλάδα! Να παντρευτώ θέλω! Χρύσα: Βρε λύσσα κακιά. Μαμά: Μην την ακούς καμάρι μου. Την ημέρα του γάμου να σκέφτεσαι και τίποτα άλλο. Την ημέρα του γάμου. Πάνος: Εντάξει (Κλείνει τα μάτια) Μαμά: Για πες μας τώρα τι βλέπεις; Πάνος: Λουλούδια Κεριά Κορδέλες! Και κόσμος! Πολύς κόσμος Μαμά: Πάνο; Καμάρι μου; Μας ακούς; Χρύσα: Μπα Θα χάθηκε στο πλήθος. Πάνος: Χαρμόσυνοι ψαλμοί θ ακούγονται στην εκκλησία... Μαμά: Αχ, το παλικάρι μου έχει οίστρο! Πάνος: Κι οι καλεσμένοι θα μας πετάνε ρύζι και θα φωνάζουν Να ζήσετε! Να ζήσετε! Μαμά: Να ζήσετε, παλικάρι μου! Να ζήσετε! Πάνος: Ευχαριστούμε μαμά! Χρύσα: Το χαπάκι δεν το γλιτώνεις, όσο περνάει η ώρα χειροτερεύεις. (Τσακωμός) Μαμά: Μη μου τον εκνευρίζεις. Χρύσα: Γιατί; Τι θα πάθει ο σκατόφλωρος; Πάνος: Σσσς Ακούστε τους παφλασμούς των κυμάτων! Παφ-παφ! (x3) Μαμά: Αχ, τι ρομαντικό που είναι το πουλάκι μου! Χρύσα: Κανονίσατε και τη δεξίωση; Μαμά: Βεβαίως! Σ ένα εξαιρετικό εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα. Άντε, να το δεις κι εσύ. Χρύσα: Να σαι καλά. Πάνος: Και θα έχει φαγητό, γαρδουμπάκια και τούρτα! Μια υπέροχη πενταώροφη γαμήλια τούρτα! Μαμά: Ό,τι θέλει ο πασάς μου! Όλα κι όλα δεν κάνουμε τσιγκουνιές στο γάμο σου. Πάνος: Και μετά θα έχουμε χορό! Πολύ χορό! Τα κορμιά μας θα λικνίζονται ρυθμικά καθώς θα χορεύουμε Ντάρι - ντάρι στο γιαλό

12 πετούν οι γλάροι, ντάρι-ντάρι να τα παίζαμε μακάρι. Χρύσα: Φτάνει! Δεν αντέχω άλλο! Το νιώθω με πιάνει κρίση πανικού! Πάνος: Μην ανησυχείς, Χρύσα μου, από τη συγκίνηση είναι. Πάμε μαζί Ντά - ρι ντά - ρι... Χρύσα: Πάνο, άκουσε με προσεκτικά. Δεν θέλω να παντρευτώ! Πάνος: Μα, γιατί; Αφού θα περάσουμε καταπληκτικά. Και ξέρεις γιατί; Γιατί πρέπει! Και θα πάμε και ταξίδι του μέλιτος. Μαμά: Αχ, ναι! Στο Παρίσι! Και έχω πάρει και ένα καπελάκι υπέροχο. Ξέρεις είναι αυτό το στιλ το παριζιάνικο, το ζαβουζε ντε κουντεπιεεε, τουλεεε παρτου παρφε. Χρύσα: Κι αυτό το ξέρεις πια; Τίποτα δεν σου έχει ξεφύγει; Πάνος: Θα είναι μαγεία Χρύσα μου! Σηκουάνας, Musee du Louvre, Versailles, Lido! Παντού θα σε πάω, παντού! Μαμά: Αχ, αγόρι μου, και σ εκείνο το άλλο θέλω να πάμε, το... το... το Moulin Rouge! Πάνος: Μα, αγάπη μου, τι έπαθες; Συγκινήθηκες; Μαμά: Μμμμμμμ... Χρύσα: Βασικά, απελπίστηκα. Πάνος: Άχου το, μωρέ! Έλα, σκούπισε τα ματάκια σου. Μαμά: Ναι, γρήγορα, όμως, να κάνουμε πρόβα και το νυφικό. Χρύσα: Όχι, δεν θέλω! Θέλω να βάλω τις πυτζάμες μου. Μαμά: Έλα τώρα, μην κάνεις τη δύσκολη. Αφού σου τα κανονίσαμε όλα τόσο ωραία. Χρύσα: Σιγά μη σας ευχαριστήσω κι από πάνω. Όλα σκατά κι ανάποδα είναι! Όλα! Πάνος: Όλα; Κι οι μπομπονιέρες; Το νυφικό; Τα παρανυφάκια; Και το κουστουμάκι μου; Χρύσα: Γιατί κλαις πάλι, μου λες; Πάνος: Γιατί δεν σου αρέσει το κουστουμάκι μου! Αυτό δεν είπες; Χρύσα: Όχι! Μαμά: Αυτό είπες. Μην τ αλλάζεις τώρα. Χρύσα: Ε ρε, τρέλα! Πάνος: Αλλά εγώ φταίω! Που το πήρα σε μαύρο για να ταιριάζει με το νυφικό σου, ενώ ήθελα να το πάρω σε blue-black! Μαμά: Αχ, το χρυσούλι μου! Χρύσα: Ό,τι και να ήταν, εγώ πάλι δεν θα σε παντρευόμουν! Πάνος: Δεν θα με παντρευόσουν; Κι εγώ πότε θα γίνω πατέρας, Χρύσα; Χρύσα: Θες και παιδιά, δηλαδή;

13 Πάνος: Εννοείται! Η μαμά το είπε, όσο πιο γρήγορα τα εγγονάκια. Χρύσα: Ναι, αλλά με όσα άκουσα, όχι γάμο, όχι παιδιά, ούτε μουσακά δεν κάνω μαζί σου! Πανούλη! Μαμά: Τι πράγμα; Πάνος: Πες μου την αλήθεια, Χρύσα, έστω κι αν είναι αργά. Μαμά: Σπλάχνο μου, ψυχραιμία. Μαζί θα τα περάσουμε όλα. Πάνος: Τι ήμουνα για σένα; Ένα τρένο που απλά σε προσπέρασε; Ένα πλοίο της γραμμής που σάλπαρε μακριά σου; Ή ένας οδοστρωτήρας που ισοπέδωσε τα πάντα στη ζωή σου; Μαμά: Φτου σου, παιδάκι μου! Είσαι και ποιητής! Χρύσα: Αααα, δεν πρόκειται να συννενοηθούμε. Φεύγω! Πάνος: Δηλαδή Χωρίζουμε; Χρύσα: Μάλιστα, χωρίζουμε! Πάνος/Μαμά: Όοοοχι! (Την αρπάζουν) Χρύσα: Αφήστε με να φύγω! Πάνος: Δεν γίνεται! Έχω κλείσει την εκκλησία, τη δεξίωση! Έχω πάρει μπομπονιέρες, τις προσκλήσεις, το κουστουμάκι μου! Χρύσα: Το κουστουμάκι σου να το βάλεις εκεί που ξέρεις, Πανούλη! Μαμά: Σου έφερα το νυφικό, σου βρήκα και παρανυφάκια. Χρύσα: Δεν μας χέζεις κι εσύ και τα παρανυφάκια! Μαμά: Την ακούς; Πάνος: Χρύσα! Ζήτα αμέσως συγγνώμη από τη μαμά! Χρύσα: Όχι! Το είπα και το ξαναλέω! Δεν παντρεύομαι, ρε! Δεν παντρεύομαι! Πάνος: Χρύσα, λογικέψου. Μαμά: Μην ανησυχείς, αγόρι μου! Άσ την πάνω μου! (Κάθεται πάνω της.) Δεν μπορεί να πάει πουθενά τώρα. Χρύσα: Όοοοοχι! Πάνος: Με το μαλακό, μαμά! Χρύσα: Βοήθειαααα! ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ της Κατερίνας Βασιλειάδου Γραμματέας: Σοφία Διαμαντέα Μαμά: Ναταλία Ντάσιου Υπουργός: Κώστας Κοντολέων

14 Ο υπουργός δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από τη γλυπτική του, ενώ όλοι γύρω του τον πιέζουν να διαβάσει το μνημόνιο. Γραμματέας: Αναδρομικές περικοπές από την 1 η Αυγούστου 2012 για τα ειδικά μισθολόγια. Καταργούνται από την 1 η Ιανουαρίου 2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Θεσπίζεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα... Κύριε Νίκο! Μ ακούτε; Νίκος: Τι; Γραμματέας: Μ ακούτε, λέω; Νίκος: Όχι, δεν άκουγα. Τι είπες; Γραμματέας: Κύριε Νίκο! Σας διαβάζω το μνημόνιο. Πρέπει να το ξέρετε μέχρι να έρθουν οι δημοσιογράφοι. Νίκος: Τι μνημόνια και αηδίες μου λες; Εγώ είμαι σε αδιέξοδο εδώ. Έχω ένα σχήμα χωρίς μορφή, μια μορφή χωρίς σχήμα. Του μιλάω και δεν μου αποκρίνεται. Αν δεν μου μιλήσει, πώς θα γεννηθεί; Γραμματέας: Ε, όχι πάλι τα ίδια. Φέρτε το αυτό εδώ. Νίκος: Μηηηηη! Μην τυχόν και το ακουμπήσεις, θα απολυθείς. Φύγε από τη μέση. Μου κρύβεις το φως. Πώς θα δημιουργήσω χωρίς φως; Ο καλλιτέχνης χρειάζεται δύο πράγματα για να δημιουργήσει, ηρεμία και φως. Φως και στην ψυχή και στο δωμάτιο. Φύγε, φύγε! Γραμματέας: Μόνο που εδώ δεν είναι δωμάτιο, είναι το πολιτικό σας γραφείο. Νίκος: Μην την ξαναπείς αυτή τη λέξη, με σκοτώνει, με ακινητοποιεί. Γραμματέας: Ποια λέξη, το γραφείο; Νίκος: Όχι, όχι αυτήν, την άλλη. Γραμματέας: Το πολιτικό; Νίκος: Ααααααααα! Ναι, αυτήν! Σώπα, σώπα, με σκοτώνεις, με ρίχνεις στα τάρταρα. Φύγε! Γραμματέας: Σας παρακαλώ, ηρεμήστε. Καταλαβαίνω ότι έχετε πολλά στο κεφάλι σας τώρα με το υπουργείο, αλλά... Νίκος: Κάθε άλλο. Είμαι πιο ήρεμος από ποτέ. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Γραμματέας: Τέλος πάντων... τι θα γίνει με το μνημόνιο; Νίκος: Άντε πάλι με το μνημόνιο! Γραμματέας: Αν θέλετε, σας το διαβάζω εγώ ολόκληρο. Κύριε Νίκο, αυτά είναι σοβαρά πράγματα, δεν μπορείτε να τα παρατάτε για ένα χόμπι. Νίκος: (Βουρκώνει) Χόμπι; Γραμματέας: Ωχ! Συγνώμη!

15 Νίκος: Εγώ δεν ήθελα να είναι μόνο ένα χόμπι. Είχα όνειρα και ταλέντο αλλά δεν με άφησαν. Η μαμά με έβαλε στη βουλή χωρίς να το θέλω. Γραμματέας: Ναι, αλλά δείτε πού φτάσατε σήμερα. Νίκος: Με εκβίασε ότι δεν θα ξανάβλεπα τα γλυπτά που είχα φτιάξει όταν ήμουν παιδάκι. Και όντως δεν τα είδα ξανά. Χάθηκαν μέσα σ ένα βράδυ. Αχ, και να ξερα πού πήγαν. Γραμματέας: Ελάτε, κύριε Νίκο μου, μη μου στενοχωριέστε. Δείτε την Ελλάδα σαν ένα έργο, το οποίο εσείς θα ξαναδημιουργήσετε από τα απομεινάρια του. (Παύση) Αλλιώς θα το πω στη μαμά σας. Νίκος: (Αγκαλιάζει τα γλυπτά του σαν να τα προστατεύει) Όχι στη μαμά! Λυπήσου τα. Κινδυνεύουν. Γραμματέας: Εντάξει, δεν θα το πω. Ας διαβάσουμε, όμως, τώρα. Λοιπόν, διαβάζω τα SOS, ακούστε προσεκτικά: Από 1/1/2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των ευρώ από οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως εξής: Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των... Νίκος: Πάντα τόσο βαρετή ήσουν; Γραμματέας: Κύριε Νίκο, φοβάμαι ότι δεν με παρακολουθείτε. Νίκος: Κάνω ό,τι μπορώ. Γραμματέας: Τι έλεγα τώρα; Νίκος: Κάτι για συντάξεις άκουσα. Γραμματέας: Αχ, δεν το πιστεύω... Νίκος: Κοίτα τα! Δεν είναι πανέμορφα; Γραμματέας: Και συνεχίζω: Ποσό σύνταξης, λοιπόν, ή αθροίσματος άνω των Νίκος: Το αγαπημένο μου είναι αυτό. Μετά από αυτό η γλυπτική δεν θα είναι ποτέ πια ίδια! Γραμματέας: Έχει προγραμματιστεί πορεία το μεσημέρι για να μην ψηφιστεί το μνημόνιο. Οι απεργίες μας πνίγουν, η χώρα παραλύει, ο πρωθυπουργός είναι στις Βρυξέλλες και η Τρόικα περιμένει υπογραφές. Τι θα κάνουμε; Νίκος: Φτάνει, τελειώσαμε, βαρέθηκα! Δεν με αφορά. Γραμματέας: Τι; Νίκος: Δεν με αφορά σου λέω. Νόμιζα ότι είχα ένα συνοδοιπόρο, νόμιζα ότι είχες καταλάβει τη πολυπλοκότητα του Νικόλαου, αλλά εσύ με κούρασες. Γραμματέας: Αφού είπατε να σας το διαβάσω. Νίκος: Έτσι είναι ο καλλιτέχνης, λέει και ξελέει (Σπάει απότομα, πολύ υπερφίαλος) Φύγε τώρα. Άσε με μόνο με τα μικρά μου.

16 Γραμματέας: Μα πρέπει να το υπογράψετε αύριο μετά την ψηφοφορία. Νίκος: Δεν υπογράφω τίποτα. Πονάει το χέρι μου. Αν το τραυματίσω, πώς θα συνεχίσω αυτό το μισοτελειωμένο αριστούργημα; Γραμματέας: Και τι θα γίνει, θα μείνει ανυπόγραφο; Νίκος: Στέκεσαι κι εσύ σε κάτι λεπτομέρειες. Πάρε το στυλό, κάνε εκεί πέρα την υπογραφή μου και δώσ το. Γραμματέας: Εκτός απ τη υπογραφή, πρέπει να μιλήσετε και στη βουλή πριν την ψηφοφορία. Τι θα πείτε, αν δεν έχετε ιδέα; Νίκος: Τι θα πω μωρέ, τι θα πω; Θα πω αυτά που λένε όλοι, ότι είναι άδικα τα μέτρα αλλά αναγκαία, ότι θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, ότι δεν θα πληγούν άνεργοι και συνταξιούχοι, τα ξέρω αυτά. Γραμματέας: Ρεζίλι θα γίνουμε. Νίκος: Άντε, μη με καθυστερείς άλλο, φύγε να συνεχίσω. Μαμά: Λάκη Νικολάκη μου, τι κάνεις...ααααα! Νίκος: (Αγκαλιάζει τα γλυπτά) Μητέρα, δεν είναι αυτό που νομίζετε! Μαμά: Αααα, υποτροπίασες; Δεν θα το αντέξω. Είχες πει θα το έκοβες. Πάλι από τις γκαλερί θα σε μαζεύω; Γραμματέας: Εγώ έχω μια δουλειά. Μαμά: Κάτσε εδώ εσύ, βρομότσουλο! Δε μου λες, τι σ έχω εδώ μέσα; Να παριστάνεις την ωραία; Αφού το ξέρεις το πρόβλημά του. Γραμματέας: Εγώ προσπάθησα. Μαμά: Άσε μας σε παρακαλώ που προσπάθησες. (Προς τον Νίκο) Τι χάλια είναι αυτά, παιδί μου; Τρεις γενιές πολιτικών πεταμένες στα σκουπίδια. Μάζεψέ τα γρήγορα μην έρθει κανένας κι έχουμε κι άλλα μετά. (Προς τη γραμματέα) Έλα δω εσύ, πες μου πιο είναι το πρόγραμμα για αύριο, να διαβάσει μπας και σώσουμε την κατάσταση. Γραμματέας: Έχουμε το μνημόνιο για αύριο. Μαμά: Ολόκληρο; Γραμματέας: Κανονικά ναι, αλλά θα συνεννοηθούμε με τους δημοσιογράφους. Θα ρωτήσουν συγκεκριμένα πράγματα, αυτό το ελέγχουμε. Το θέμα είναι τι θα πει στη βουλή την ώρα της ψηφοφορίας. Μαμά: Λάκη, έλα δω. Καταλαβαίνεις ότι αύριο είναι η ψηφοφορία για το μνημόνιο; Τι θα πεις, παιδάκι μου; Νίκος: Θα πω, θα πω... Μαμά: Ευτυχώς που ήρθα. Δεν θα σε αφήσω να γίνεις η ντροπή της κυβέρνησης. Άσ το κάτω αυτό! Οι άλλοι, δηλαδή, καλύτεροι είναι από σένα; Αλλά βέβαια! Εσύ δεν ακούς ποτέ κανέναν. (Τον πιάνει απ το αυτί) Κάτσε και διάβαζε! Νίκος: Δεν θέλω.

17 Μαμά: Λάκη είπα! Νίκος: Αφήστε με. Γραμματέας: Με το μαλακό πάρτε τον. Μαμά: Σκασμός εσύ! Μην ανακατεύεσαι. Διάβαζε είπα! Νίκος: Η μηνιαία σύνταξη ή το θρόισμα των... Γραμματέας: Το άθροισμα! Μαμά: Μην πετάγεσαι σαν την τσουτσού εσύ. Συνέχισε. Νίκος: Το άθροισμα... Μαμά: Ναι; Νίκος: Το ά-θροι-σμα... Μαμά: Το καταλάβαμε αυτό. Παρακάτω! Νίκος: (Λυγίζει) Δεν μπορώ άλλο. Μαμά: Χμ χμ χμ! Έτσι ήταν από μικρός. Δειλός και λάκης. Λάκης! (Παύση) Από μκρός δεν τα παιρνε τα γράμματα. Απ το δημοτικό τον στέλναμε στα φροντιστήρια για να περνάει τις τάξεις. (Σπρώχνει το κεφάλι του) Αδύναμος χαρακτήρας, φοβισμένος. Άχρηστος. Αν δεν ήμουν εγώ... Πάω να πετάξω τα σκουπίδια του. Τι με κοιτάς; Βοήθα με. Γραμματέας: Μήπως δεν είναι καλή ιδέα; Νίκος: Και δεν είμαι ο Λάκης! Είμαι ο γλύπτης Νικόλαος! Μαμά: Ορίστε; Νίκος: Ε, ναι, λοιπόν! Για πρώτη φορά δεν σας φοβάμαι μητέρα. Θα το πω ξανά: είμαι ο γλύπτης Νικόλαος! Τα έργα μου θα δοξαστούν όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Γιατί η αγάπη μου τους δίνει ζωντάνια και ομορφιά. Δείτε τα! Μοιάζουν να κινούνται. Νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν. Αντιθέτως, οι φωνές σας τα κάνουν να μαραίνονται. Αλλοιώνουν την πρώτη τους ύλη, τον πηλό. Μαμά: Αυτό το θεωρείς αριστούργημα; Νίκος: Μην το αγγίζετε μητέρα. Η δυσπιστία σας μολύνει την αγνότητά του. Μαμά: Πώς τολμάς να μου υψώνεις τον τόνο; Κάτσε και διάβασε το μνημόνιο και αύριο πήγαινε να το υπογράψεις, γιατί από γλύπτης θα γίνεις γλείφτης. Όσο γι αυτά, θα πάνε να βρούνε τα άλλα που είχες φτιάξει όταν ήσουν μικρός. Νίκος: Ώστε το παραδέχεστε, λοιπόν! Εσείς τα εξαφανίσατε! Μαμά: Έπρεπε να το κάνω. Δεν καταλαβαίνεις ότι χωρίς εμένα θα ήσουν ένα τίποτα; Λάκη, ε, λάκη! Νίκος: Σταματήστε να με ταπεινώνετε, μητέρα. Γραμματέας: Σας παρακαλώ, μην τον στεναχωρείτε άλλο. Δεν βλέπετε ότι γυαλίζει το μάτι του; Κύριε Νίκο μου, ελάτε εδώ. (Τον αγκαλιάζει) Μαμά: (Ειρωνικά) Κακομοίρη!

18 Νίκος: Έχει δίκιο η μαμά. Κάποτε πρέπει να απαλλαγώ απ τα φαντάσματα του παρελθόντος, γιατί αλλιώς θα είμαι για πάντα ένα τίποτα. Ένα σκουλήκι που σέρνεται στη λάσπη. Θα σας κάνω, λοιπόν, τη χάρη και θα το υπογράψω αύριο. Μαμά: (Ειρωνικά) Μπα! Ξέρεις ποια είναι η υπογραφή σου; Νίκος: Σταματήστε, μητέρα. Πρέπει να απαλλαγώ. Μαμά: Δείξε, κοπέλα μου, στον άχρηστο την υπογραφή του, γιατί θα την κάνει λάθος. Νίκος: Μητέρα... Θ απαλλαγώ. Μαμά: Καμαρώστε εμφάνιση το ρεζίλι του κοινοβουλίου! Νίκος: Μην κάνετε ούτε βήμα, μητέρα. Γραμματέας: Παναγία μου! Μαμά: Τι είναι αυτό, Λάκη μου; Θα αλείψεις βούτυρο σε καμιά φέτα ψωμί; Νίκος: Φύγετε μακριά τους. Μαμά: Λάκη κακομοιράκη... Νίκος: Πάψτε είπααα! (Τη μαχαιρώνει) Γραμματέας: Μηηηηηηηη! Μαμά: Ααααααααα! Νίκος: Απαλάχτηκα! Γραμματέας: Τι κάνατε; Νίκος: Έκανα αυτό που έπρεπε. Φεύγω, πάω μέσα. Γραμματέας: Πού πάτε; Δεν θα το διαβάσετε; Νίκος: Είπα θα το υπογράψω. Μην υπερβάλλουμε. Εξαφανίσου τώρα. Ο καλλιτέχνης θέλει να μείνει μόνος. Πάρε κι αυτό το πτώμα. Μου χαλάει την αισθητική. ΟΥΓΚ! της Μαρίας Περρή Ερμής: Δημήτρης Βουτσής Καιάδας: Κώστας Κοντολέων Χορωδία : Αλίκη Ανδρειωμένου - Παναγιωτοπούλου, Αφροδίτη Γεωργίου, Σοφία Διαμαντέα Δύο μέλη της Ε-ΚΚΚ (Ελληνική Κου-Κλουξ-Κλαν): ο Ερμής και ο Καιάδας (Ουγκ) Στημένοι πλάτη στο κοινό, έτοιμοι προς κατούρημα, ο Ερμής ελέγχει τον Καιάδα.

19 Ερμής: Πώς την έχεις; Καιάδας: Ουγκ; Ερμής: Είναι αλφαδιασμένη ; Καιάδας: Ουγκ; Ερμής: Η τσάκιση, ρε! Καιάδας: Ουγκ; Ερμής: Κομπλέ; Καιάδας: Ουγκ; Ερμής: Το σώβρακο σου; Καιάδας: Ουγκ ; Ερμής: Είναι καλά σιδερωμένο σήμερα; Ερμής: Έτσι πρέπει. Ερμής: (Με υπονοούμενο για επιμέλεια σώβρακου) Μαμά; Καιάδας: (Αρνητικά) Ουγκ. Ερμής: Γυναίκα; Καιάδας: (Δείχνοντας τον εαυτό του) Ουγκ! Ουγκ! Ερμής: Μόνος σου; Ερμής: ΧΡΥΣΟχέρη μου! Ουγκ! (Ο Ερμής, αφού τεντώνεται και σιάχνεται, σε στάση «Heil Hitler!» και με χτύπημα της μπότας του ) Ερμής: Οφείλουμε να είμεθα πατριώται με έμπρακτη αφοσίωση στην πατρίδα Ελλάδα μας! Τη μάνα όλων! Ερμής: Ο πρώτος άνθρωπος στη γη ήταν Έλλην! Οι παλαιότεροι σκελετοί που βρέθηκαν σε ανασκαφές είναι: ο Ουρανοπίθηκος ο Μακεδονικός, ο Αρχάνθρωπος της Τρίλλιας και ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων από το π.χ. παρακαλώ! Ερμής: Από την Ελλάδα μας ξεκίνησαν όλα! Ο πολιτισμός, οι τέχνες, τα γράμματα, οι αριθμοί! Ερμής: Και η δημοκρατία. Ερμής: Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε η μηχανική, η ναυπηγική, η υδραυλική, η βαλλιστική, η πολιορκητική, η υδροδυναμική, η

20 μιταπελτική, τα μαθηματικά, η γεωγραφία, η αστρονομία, η ΦΕΤΑ, η ιατρική, η τραγωδία, η φιλοσοφία και η χύτρα ταχύτητας! Ερμής: Το ήξερες ότι είχαμε χύτρες ταχύτητας από το π.χ.; Ερμής: «Πύραυνος» είναι η ονομασία του αρχαίου Ελληνικού σκεύους και είναι η προδρομική μορφή της σημερινής χύτρας ταχύτητας, συμφώνησαν όλοι οι ειδικοί. Ερμής: Μιλάμε για ασύλληπτες εφευρέσεις. Ερμής: Τα ελικοειδή πλυντήρια του Λαυρίου, η ιπτάμενη μηχανή του Αρχύτα! Ερμής: Η τεχνητή αγελάδα της Πασιφάης! Ερμής: Ξέρεις πώς λεγόταν το πρώτο ρομπότ; Καιάδας: Ουγκ; Ερμής: (Έπαρση) Τάλως! Ερμής: Μοναδικοί εγκέφαλοι οι αρχαίοι μας. Ερμής: Είμαστε η απαρχή των πάντων. Ερμής: Ποια η σχέση της Παναγίας με τις θεές Ίσιδα και Δήμητρα; Εεεεεέ; Καιάδας: Ουγκ; Ερμής: Οι καλικάντζαροι είναι κλώνοι του θεού Πάνα. Ερμής: (Απαγγέλλει) «Του γυρισμού σαν έλθει η ώρα που το αρχέγονο μέλλον χαράσσει, ωσάν λυγμοί θα ακούγονται οι βροντές κι οι αστραπές. Τα βουρκωμένα μάτια κάποιου πανάρχαιου Θεού που έχει λησμονηθεί» Καιάδας: Ουγκ Ερμής: (Έκσταση) Και οι θυσίες! Άαααααχ! Αυτές οι θυσίες! Ερμής: Ήμασταν οι άρχοντες του κόσμου. Το άπαν σύμπαν. Ερμής: Και (Παντομίμα) τώρα μας πηδάνε Μακριά Γαϊδούρα.

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν.

Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν. Γεννηθήκαμε και υπήρξαμε μωρά. Κλαίγαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, κοιμόμασταν, ξυπνάγαμε, λερωνόμασταν. Μεγαλώσαμε λίγο και υπήρξαμε παιδιά. Φωνάζαμε, τσακωνόμασταν, γνωρίζαμε, βρίζαμε, παίζαμε, χαιρόμασταν,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου ISBN: 978-618-5144-54-8 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr www.vakxikon.gr 2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Μπερνάρ Φριό. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Μπερνάρ Φριό. Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Μπερνάρ Φριό Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Περιεχόμενα 10 Η ερωτευμένη μάγισσα 14 20 22 24 28 Για να δούμε παρακάτω 32 34 36 40 42 46 Ρομπότ 48 50 52 Τηλεφωνητής 56 58 62 64 Ενεστώτας 68 70 74 78 82

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες: άλλες για δράκους και νεράιδες, άλλες για πριγκίπισσες και πρίγκιπες στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο

Διαβάστε περισσότερα

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους;

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; 1. Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; Σήμερα αρχίζουν τα μαθήματα των ελληνικών. Η Ελένη έχει αγωνία: φοβάται ότι ξέχασε όλα όσα έμαθε το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα