Το Camping και η Ρύπανση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Camping και η Ρύπανση"

Transcript

1 103 Το Camping και η Ρύπανση Και τι γράφεις για το camping; Γράφω υπέρ του ελεύθερου. Εγώ πάντως δεν είμαι υπέρ του ελεύθερου, λέει ο Βαγγέλης που αρκετές φορές έχει απολαύσει με την παρέα του την ελευθερία της κατασκήνωσης στη φύση! Γιατί είναι κάφροι, συνεχίζει. Πάνε και βρωμίζουνε τον τόπο, δεν προσέχουνε καθόλου. Το επιχείρημα περί βρώμας είναι μεγάλη προπαγάνδα. Εσύ ρε Βαγγέλη, είδες σκουπίδια στον Να; Εκτός αν θεωρείς σκουπίδια τις σκηνές και τα συμπράγκαλα που είναι απλωμένα στις όχθες του ποταμού. Και που θα εξαφανιστούν όταν το φθινόπωρο φύγουν όλοι αυτοί. Τα ξενοδοχεία και το μπετόν, όμως, εκεί θα είναι. Άσε που αυτά καταναλώνουν και ρεύμα, χημικά, απορρυπαντικά κ.ο.κ. Έχω δει χαρτάκια πεταμένα, λέει τώρα κάπως μαζεμένα. Ε ναι, υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι, τι να κάνουμε τώρα; Θα καθορίσουμε τη ζωή μας από αυτούς; Άλλωστε είναι και οι επισκέπτες λουόμενοι που, συνήθως, αυτοί δεν προσέχουν τον χώρο που κάνουν μπάνιο. Επειδή θα φύγουν. Ενώ όσοι μένουν εκεί προσέχουν το μέρος. Όχι επειδή είναι οι καλοί της υπόθεσης, αλλά επειδή θα μείνουν. Εμείς όταν πάμε σε μια παραλία να μείνουμε κάνουμε (αντι)γόπινγκ, όπως οι φαντάροι, και φτιάχνουμε τασάκια από μπουκάλια για να μην πετάμε αποτσίγαρα στην άμμο. Έχεις δει κανέναν απλό λουόμενο να το κάνει αυτό; Δεν έχεις δει την Ερωτοσπηλιά [σ.σ. στο Πόρτο Ράφτη, Αττικής] που δεν ξεχωρίζουν τα χαλίκια ανάμεσα απ τις γόπες των τσιγάρων; Κάνει κανείς κατασκήνωση εκεί;...αν είναι έτσι, να σταματήσει ο τουρισμός γενικά, αφού όλοι οι τουρίστες κάνουν σκουπίδια! Εντάξει, μου απαντά, αλλά δεν μ αρέσει να πηγαίνω σε μια παραλία και να ναι γεμάτη με σκηνές. Μου τη σπάει. Κι εμένα μου τη σπάει Βαγγέλη ότι στην παραλία της Μεσακτής [η κουβέντα ξαναγυρνά στην Ικαρία] έχουν χτιστεί ξενοδοχεία. Αυτό δεν σ ενοχλεί; Τα beach-bar, που είναι τίγκα όλη η παραλία; Οι ξαπλώστρες και ομπρέλες, που πέρυσι απλώνονταν στα 2/3 περίπου της παραλίας και φέτος την κάλυπταν ολόκληρη; Η ρύπανση είναι το θέμα νομίζεις; Το ξέρεις ότι στη Γαύδο μαζεύαμε τα σκουπίδια και τα πηγαίναμε, 15 λεπτά ποδαρόδρομο, στον προβλεπόμενο κάδο; Από κει τα μάζευε το σκουπιδιάρικο. Και ξέρεις τι τα κανε; Τι; Τα έριχνε στη θάλασσα, στον γκρεμό, στο πίσω μέρος του νησιού, εκεί που δεν έχει παραλίες.

2 104 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ - Ταξίδι στην Ικαρία Σοβαρά μιλάς; εκπλήσσεται ο Βαγγέλης. Μακάρι να σου κανα πλάκα. Εμείς μαζεύαμε σαν τους μαλάκες όλα τα σκουπίδια, κι αυτοί τα πετάγανε πάλι στη θάλασσα. Και το χειμώνα θα τα ξεβράσει το κύμα πάλι εκεί απ όπου εμείς τα μαζεύαμε. Όχι ότι είμαστε εμείς οι μαλάκες. Αλλά έτσι νιώθεις μ αυτά και με κείνα. Και, απ την άλλη, ναι. Όντως. Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση και είναι κάφροι. Έχω δει πολλούς τέτοιους που πετάνε τα χαρτιά όπου να ναι. Άλλοι θεωρούν το μέρος ιδιοκτησία τους και το καβατζώνουν αφήνοντας εκεί τη σκηνή τους ενέχυρο. Κι άλλοι, λιγότεροι ευτυχώς γιατί τους κράζαμε, έκοβαν κέδρους για να ανάψουν φωτιά 10. Μάλιστα, κάποιοι άλλοι έκοβαν ολόκληρα κλαδιά για να χωράει η σκηνή τους από κάτω. Όμως, κι εδώ είναι το τραγικό, στο Κεδρόδασος των Χανίων κάποιοι ντόπιοι έχουν κόψει ολόκληρους κορμούς από τη ρίζα για να μη βρίσκουν σκιά για να κατασκηνώνουν οι σκηνίτες!...αλλά κανείς απ αυτούς δεν είναι λόγος για να απαγορεύεται το ελεύθερο. Σαν να χεις δίκιο, λέει σκεπτικά, αν και το συνοφρυωμένο ύφος του δείχνει ότι η προκατάληψη με την οποία έχει μεγαλώσει είναι εξίσου, ίσως και πιο ισχυρή από τη λογική Κι όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς επειδή το ελεύθερο απαγορεύεται. Έτσι, κανείς δεν μαθαίνει στα παιδιά πώς να φέρονται όταν είναι στη φύση. Διότι, όταν κάτι είναι απαγορευμένο, δεν τίθεται καν θέμα του πώς μπορεί να γίνει σωστά. Έτσι, διάφορος κόσμος ή πιτσιρίκια που ξεκινάνε με σκηνές για τους νέους μοδάτους εναλλακτικούς προορισμούς με τα κασετόφωνα στα χέρια, προφανώς δεν γνωρίζουν στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού και επιβίωσης στη φύση. Πώς θα αποκτήσουν οικολογική συνείδηση όταν η φύση τους είναι τελείως άγνωστη; Σε αυτή την πτυχή μείναμε αρκετή ώρα στην κουβέντα μας με τον Βαγγέλη. Η δικαιολογία της ρύπανσης είναι βολική. Αυτό το έχω ζήσει από κοντά. Στην περιοχή της Λίμνης και των Ροβιών, στη βόρεια Εύβοια, γινόταν παραδοσιακά ελεύθερη κατασκήνωση. Πολύς κόσμος πήγαινε εκεί, οικογένειες, παρέες Μάλιστα, ο Δήμος Ροβιών έστελνε κάποιον και τους έπαιρνε χρήματα. Για την καθαριότητα, λέει. Ξαφνικά, γύρω στο 2000 τους έδιωξαν όλους. Και έβαλαν πινακίδες «Απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά». Ήθελαν να ενισχύσουν τον τουρισμό μέσα 10. Η οποιαδήποτε παρέμβαση στον κέδρο είναι από κάθε άποψη καταστροφική καθώς πρόκειται για ένα δέντρο που μεγαλώνει μόλις ένα με δύο εκατοστά τον χρόνο.

3 105 στα χωριά και να διώξουν τους θεωρούμενους τζαμπατζήδες. Είχε κάνει και τα παράπονά του το επίσημο camping της περιοχής. «Γιατί να μένουν τζάμπα, να μην ωφεληθεί η Λίμνη;», μου είχε πει ένας Λιμνιώτης. «Αυτοί βρωμίζουν όλο τον τόπο, δεν είδες τι σκουπίδια είχε μαζέψει εκεί;», είπανε όλοι. Τα σκουπίδια! Σε κάποιο σημείο, στη Χαρουπιά, όπου υπήρχαν στο παρελθόν πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές, θυμάμαι για καιρό στοιβαγμένα διάφορα σκουπίδια. Το θέαμα ήταν άσχημο. Όμως, εκτός από την όραση, άλλη αίσθηση δεν εντόπιζε τα σκουπίδια. Ούτε μυρωδιά, ούτε τίποτα. Γιατί; Διότι τα σκουπίδια αυτά δεν μυρίζανε. Δεν ήταν «πραγματικά» σκουπίδια. Στην πλειονότητά τους ήταν σκισμένα στρώματα, πολυθρόνες, μπάζα και διάφορα οικιακά αντικείμενα. Μέχρι και πλυντήριο ρούχων υπήρχε πεταμένο εκεί! Είναι δυνατόν να έχει πάει κανείς κατασκήνωση αγκαλιά με το πλυντήριό του; Και αλλού γίνονται ακόμη χειρότερα. Όπως στην Άνδρο, όπου έχουν κάνει χωματερή την περιοχή Στρόφυλα, η οποία έχει ανακηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος. Και τα σκουπίδια παίρνουν συνέχεια φωτιά. Γεμίζοντας διοξίνες την περιοχή. Με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου 11. Η αντίδραση ορισμένων καθορίζει τη συνέχεια. κι ας πετάνε κι αυτοί τα μπάζα τους εκεί! Ορισμένοι, λοιπόν, προσπάθησαν να διώξουν από τη Μαράτζα, μια από τις πολλές ερημικές παραλίες της περιοχής, μια παρέα νέων της Λίμνης που το καλοκαίρι συνήθιζαν να στήνουν μια κοινόχρηστη σκηνή, μόνιμα εγκατεστημένη με όλα τους τα πράγματα για να πηγαίνει όποιος απ την παρέα ήθελε, όποτε ήθελε. Κάτι σαν τόπος συνάντησης δηλαδή. Πήγαιναν μετά τη δουλειά. το μεσημέρι για μπάνιο.. το βράδυ για ύπνο. κάνα σαββατόβραδο για Πανσέληνο-πάρτυ με τα κρασιά και τις μουσικές τους. Δεν ενοχλούσαν κανέναν. Εκτός από ορισμένους. Και τις Αρχές [αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε πως, συχνά οι Αρχές δεν ασχολούνται, αλλά αν κάποιοι «αγανακτισμένοι πολίτες» τους καλέσουν οφείλουν να πάνε]. Τελικά, το παρεάκι έσπασε. Χάλασε το στέκι. Τώρα τους έμειναν οι νόμιμες, οι φυσιολογικές εναλλακτικές: το μπαράκι με τις «μπόμπες» και η τυποποίηση. Ομοιομορφία και κέρδος πάνω απ όλα. Τώρα, ο δρόμος για τη Μαράτζα, και ως τη Μονή που είναι παραπέρα, έχει ανοιχτεί και στρώθηκε άσφαλτος. Για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι 11. Η τελευταία το 2005, ύστερα από επιθεώρηση του Κ.Α.Σ. υπό την εποπτεία του γ.γ. κ. Ζαχόπουλου. Στοιχεία για την υπόθεση αυτή στην ιστοσελίδα της εκπομπής Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα (www.rwf.gr).

4 106 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ - Ταξίδι στην Ικαρία πελάτες του Θεού. Του «οργανωμένου» Θεού, φυσικά. Όχι οι αυτόνομοι, ανεξάρτητοι πιστοί του Θείου. Αυτοί είναι οι αιρετικοί. * * * Η πινακίδα είναι τοποθετημένη μπροστά απο το υπάρχον εκκλησάκι, πάνω από τη Μαράτζα... Πάνω απ τη Μαράτζα έχουν κόψει δέντρα και το έχουν στρώσει για να χτιστεί κάτι. «Τι;» ρώτησα τον πατέρα μου, που δεν γνώριζε σχετικώς. «Εκκλησάκι», μου απάντησε όταν έμαθε. Κόψανε τα δέντρα για να χτίσουν εκκλησάκι. Αμαρτία απ τον Θεό είναι! [Αν και δεν υπάρχει αμαρτία στην πραγματικότητα. Η αμαρτία είναι ένας τρόπος ελέγχου και υπακοής χωρίς χωροφύλακες και καταναγκασμό. Είναι εσωτερική λογοκρισία βασισμένη στο βασανιστήριο της ενοχής. Το ίδιο που

5 107 χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε θέλει να ελέγχει αλλά δεν μπορεί, ή δεν θέλει να το κάνει με φυσικό καταναγκασμό. Η μεγάλη προσφορά(!) της Εκκλησίας, αλλά και των θρησκειών. Εξ ορισμού ο τρόπος ελέγχου που χρησιμοποιούν και οι γονείς όταν τα αγαπημένα τέκνα τους ενηλικιωθούν και διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους: τύψεις και ενοχές!] Πάντως, αν (ξανα;)κατέβαινε ο Χριστός στη Γη σήμερα και έβλεπε να ξηλώνονται δέντρα για να χτιστεί ο οίκος του Πατέρα του, θα έριχνε μολότοφ στις μπουλντόζες. Μετά θα πήγαινε να ασκητέψει σε κάνα βουνό και θα παρότρυνε τους μαθητές του να κατασκηνώσουν στη Μαράτζα. Διότι ο Θεός δεν χρειάζεται οίκο. Τον οίκο τον χρειάζονται οι άνθρωποι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τον οίκο τον χρειάζονται οι άνθρωποι: η μεταφορά. Μεταφορικά, οι άνθρωποι χρειάζονται τον οίκο καθώς επιθυμούν να έχουν έναν συγκεκριμένο χώρο λατρείας, ένα σημείο αναφοράς ή συγκέντρωσης, μια οργάνωση, μια Αρχή. Δεν μπορούν απλά κι ελεύθερα να πιστέψουν στο θέλημα του Θεού, στις επιταγές και παροτρύνσεις του, στο Καλό. Θέλουν να πιστέψουν στον ίδιο τον Θεό ως αρχή πάνω απ αυτούς. Ως οδηγό. Ως καθοδηγητή. Σε μια συγκεκριμένη ιεραρχία, εξουσιαστική, ηθική και, πάνω απ όλα, πατριαρχική. Ο Θεός-Πατέρας, στην κορυφή της ιεραρχίας. Μετά ο Υιός. Και στη συνέχεια η αμόλυντη φυσικά μητέρα του. Αμόλυντη ως Παρθένα! Διότι σ αυτή την ιεραρχία το σεξ, ειδικά το σεξ στη γυναίκα, είναι βρώμικο, απαξιωτικό. Τόσο απαξιωτικό που, για να διατηρηθεί η ιερότητα αυτής της οικογένειας, καθώς και η θεϊκή υπόσταση του Υιού, η χριστιανική θρησκεία έσπασε τα στεγανά της επιστήμης πείθοντας ότι το γυναικείο ωάριο γονιμοποιήθηκε απ τη γύρη του Κρίνου! Μεταλλαγμένα! Και μετά σου λέει ότι σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ Το άγιο πνεύμα δεν έχω καταλάβει τι ρόλο παίζει σ αυτή την ιστορία. Ακατανόητο. Πάντως, αναρωτιέμαι: τι θα λέγαμε για κάποιον αν σήμερα, ή οποτεδήποτε άλλοτε, έβγαινε και έλεγε ότι η μαμά του είναι παρθένα και ο πατέρας του ο Θεός; Αναρωτιέμαι, μάλιστα, αν ο ίδιος ο Χριστός είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Χριστός αναγνωρίστηκε άλλωστε ως θεάνθρωπος το 325 μ.χ. για λόγους καθαρά θεσμοθέτησης και στήριξης της εξουσίας. [Παρένθεση: ο Χριστός ανακηρύσσεται Θεάνθρωπος. Ο Χριστός ανακηρύχτηκε θεάνθρωπος το 325 μ.χ. από την Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Το μετά Χριστόν βέβαια είναι λίγο σχηματικό, καθώς είναι

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις:

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις: ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ Τιμή περιοδικού 2 ευρώ Τύποις: Οι Ανεράδες. Ήταν ένας ενωμοτάρχης από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Ήταν γύρω στο 1930 καλοκαίρι την εποχή που είχε τελειώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ www.gustavoott.com.ar 1 ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Μετάφραση: Σταµάτης Πολενάκης. Gustavo Ott gustavott@yahoo.com www.gustavoott.com.ar SGAE- Sociedad General

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ABBI GLINES Στα ουράνια Μετάφραση Νίκη Προδρομίδου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: NEVER TOO FAR Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων.

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όρια Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που μου δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ»

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» Συντονίστρια Καθηγήτρια: Χριστοφοράτου Τάνια, Βιολόγος Συγγραφείς: Συγγραφική Ομάδα μαθητών και Χριστοφοράτου Τάνια 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Λάκης Φουρουκλάς. Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 1 Λάκης Φουρουκλάς Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 2 Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 3 Το τίμημα του έρωτα Τώρα πληρώνει το τίμημα, το πιο σκληρό, το πιο βαρύ, εκείνο του

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν.

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν. Μ ια φορά, ήμουν τότε έξι χρονών, σ' ένα βιβλίο για τα παρθένα δάση που λεγόταν «Αληθινές Ιστορίες», είδα μια υπέροχη εικόνα. Έδειχνε ένα βόα να καταπίνει ένα αγρίμι. Αντιγράφω εδώ το σχέδιο. Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΟΙ ΗΡΩΕ ΣΟΤ ΣΙΠΟΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ. Θεασρικό ςε 4 πράξεις

ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΟΙ ΗΡΩΕ ΣΟΤ ΣΙΠΟΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ. Θεασρικό ςε 4 πράξεις ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΟΙ ΗΡΩΕ ΣΟΤ ΣΙΠΟΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ Θεασρικό ςε 4 πράξεις ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΟΙ ΗΡΩΕ ΣΟΤ ΣΙΠΟΣΑ ΣΗ ΓΗ ΣΟΤ ΠΟΤΘΕΝΑ Θεατρικό σε 4 πράξεις Οι ιρωεσ του τίποτα ςτθ γθ του πουκενά Αχιλλέας

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Αντάμης. Το Ηπειροκεάνιο, αποσπάσματα. Dreamtigers 2015 www.yannisadamis.com

Γιάννης Αντάμης. Το Ηπειροκεάνιο, αποσπάσματα. Dreamtigers 2015 www.yannisadamis.com Γιάννης Αντάμης Το Ηπειροκεάνιο, αποσπάσματα Τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου think-about-marios.musicafe.eu Dreamtigers 2015 www.yannisadamis.com 1 -Κι ένας άνθρωπος με το ταλέντο σας, κύριε, να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Επίκαιρα

Γεράσιμος Μηνάς. Επίκαιρα 1 2 3 Γεράσιμος Μηνάς Επίκαιρα 2007 4 5 Η παρούσα προσπάθεια, συνεχίζεται το λοιπόν, με γνώμες που ως επί τω πλείστων διατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου. Είτε αλλάζεις στάση ζωής, Μα κάθε τι, πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

48 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - Ταξίδι στη Σαμοθράκη

48 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - Ταξίδι στη Σαμοθράκη 48 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - Ταξίδι στη Σαμοθράκη Την επόμενη φορά που βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο της Εθνικής Οδού, μπροστά στο ίδιο δίλημμα, κανείς μας δεν μίλαγε. Κοιτάζαμε κι οι δύο ευθεία μπροστά μας δήθεν αδιάφοροι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Το μή λο κά τω άπ τή μήλιά θά πέ σέι

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Το μή λο κά τω άπ τή μήλιά θά πέ σέι ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Το μή λο κά τω άπ τή μήλιά θά πέ σέι cd 1, 1 Η Λωξάντρα είναι μια μεγαλόσωμη καλόκαρδη γυναίκα. Γεννήθηκε και έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστή για την πίστη της στον Θεό, τη φιλοξενία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; Εισήγηση στην Παγκρήτια Σύναξη Νέων 3 Ἰανουαρίου 2015 Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο για την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι.

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. On the road Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. 10.06.2014 Το ερώτημα είναι ποια είναι τα όνειρα σου, ο δρόμος είναι εύκολος. Αν ξέρεις τα όνειρα σου, ο δρόμος φωτίζεται μόνος

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

Καχυποψία και πίστις

Καχυποψία και πίστις Καχυποψία και πίστις Ματθαίος 11:2-15 Α. Εισαγωγή Αν βρίσκεσαι για πρώτη φορά σε µία εκκλησία ή µία εκκλησία σαν αυτή, φαντάζοµαι πως ίσως νιώθεις λίγο άβολα µε όλους αυτούς τους ύµνους, τις προσευχές,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μαρτίου 2013. Πανίκος Γεωργίου: Ενώνει την Oμογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μαρτίου 2013. Πανίκος Γεωργίου: Ενώνει την Oμογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 30 - Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 Πανίκος Γεωργίου: Ενώνει την Oμογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ενώνει την Ομογένεια με την Ελλάδα και την Κύπρο Οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

μα φαρδύ πλατύ κι ούτε μισό Αλέξανδρο Βέργο. Αλλά, σκασίλα της. εν πά να τον λένε και Λωξάντρα.

μα φαρδύ πλατύ κι ούτε μισό Αλέξανδρο Βέργο. Αλλά, σκασίλα της. εν πά να τον λένε και Λωξάντρα. Αγία οικογένεια Ο γιος της καπνίζει φούντα στο μπαλκόνι κι η Βέρα τρώει τα νύχια της στον καναπέ τάχα μου βλέποντας τηλεόραση: Θα θελε να φωνάξει «Ξέρω τι κάνεις μαλακισμένο! ώσε μια τζούρα τώρα!», αν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 9789609331623 Το μυθιστόρημα Ο ΓΑΝΤΖΟΣ διατίθεται στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια Creative Commons (Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Μάτσας: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Έπρεπε να ισορροπήσω τη φωτιά με το νερό!»

Μάκης Μάτσας: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Έπρεπε να ισορροπήσω τη φωτιά με το νερό!» Ημερομηνία 18/03/2015 Μέσο Συντάκτης Link philenews.com Σταύρος Χριστοδούλου http://www.philenews.com/el-gr/politismos-anthropoi/389/247216/makis-matsasitan-poly-skliri-douleia-eprepe-na-isorropiso-ti-fotia-me-to-nero

Διαβάστε περισσότερα