Ηλέκτρα Ρεµούνδου. Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ντουσάκης. Εκδόσεις Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηλέκτρα Ρεµούνδου. Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ντουσάκης. Εκδόσεις Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων"

Transcript

1 Ηλέκτρα Ρεµούνδου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ντουσάκης Εκδόσεις Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων

2

3

4 Τίτλος βιβλίου: Το ταξίδι ενός κόκκου άμμου στις αμμοθίνες με τους κέδρους Συγγραφέας: Ηλέκτρα Ρεμούνδου Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Συρρή Εικονογράφηση - Σελιδοποίηση: Βαγγέλης Ντουσάκης Copyright 2012 Πρώτη έκδοση Απρίλιος 2012 ISBN ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων Αλσύλιο Αγροκηπίου, Τ.Θ. 85, Χανιά, ΤΗΛ: , Fax: info@maich.gr

5 Λίγα λόγια για την ιστορία Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος Junicoast «Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη κέδρων στην Κρήτη και στο Ν.Αιγαίο-Ελλαδα» (LIFE07NAT/GR/000296, ), είχα την τύχη να συμμετέχω στην ομάδα έργου και να γνωρίσω από κοντά τον πανέμορφο οικότοπο των παράκτιων αμμοθινών με είδη κέδρων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο οικότοπο που απαντάται σε λίγες μόνο περιοχές στις ακτές της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης και χαρακτηρίζεται από αμμοθίνες (αμμόλοφους) με είδη Κέδρων (Juniperus). Στην Ελλάδα ο οικότοπος συναντάται κυρίως στην Κρήτη (Κεδρόδασος, Γαύδος, Φαλάσαρνα και νήσος Χρυσή) και στο Ν. Αιγαίο (Νάξος, Μήλος, Πολύαιγος και Ρόδος). Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν αρκετές επισκέψεις στις περιοχές μελέτης. Έγινε εκτενής παρατήρηση και παρακολούθηση του οικότοπου, αλλά και των πιέσεων που δέχεται, καθώς οι περιοχές που συναντάται είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για υπαίθρια αναψυχή. Από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις μας σε αυτές τις περιοχές προέκυψε μια αυθόρμητη ανάγκη να μεταδώσουμε στο κοινό την αγάπη και το σεβασμό γι αυτά τα όμορφα μέρη. Και αυτό, όχι μόνο επειδή η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού συμπεριλαμβανόταν στις τυπικές υποχρεώσεις μας στο πρόγραμμα, αλλά και γιατί εμείς οι ίδιοι διαπιστώσαμε τη σημασία της προστασίας και διατήρησης αυτού του φυσικού πλούτου. Η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη σήμερα, καθώς η ολοένα αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη των περιοχών αυτών καθιστά την προτεραιότητα για προστασία ακόμη πιο επιτακτική. Έτσι προέκυψε η εκπαιδευτική ιστορία που κρατάτε στα χέρια σας. Η προσέγγιση του θέματος γίνεται από την οπτική γωνία ενός μικροσκοπικού κόκκου άμμου που ταξιδεύει στις αμμοθίνες με τους Κέδρους. Γνωρίζει έμβια και άβια στοιχεία στης φύσης, συναντά τους Κέδρους και έρχεται αντιμέτωπος με τις φυσικές και ανθρωπογεννείς πιέσεις. Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη για τη σημασία της διατήρησης των φυσικών διεργασιών, τους κινδύνους που προκύπτουν από την αδιαφορία ή την άγνοια των επισκεπτών και, κατ επέκταση, την αναγκαιότητα σεβασμού και προστασίας αυτού του σπάνιου οικοτόπου. Ευχαριστώ θερμά όσους βοήθησαν στην σύνταξη, επιμέλεια και εικονογράφηση αυτής της ιστορίας. Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων για την ευκαιρία που μου έδωσε να εργαστώ στο πρόγραμμα Junicoast και για τη σημαντική υποστήριξη στην ολοκλήρωση της έκδοσης. Ηλέκτρα Ρεμούνδου.

6 Στη δύναμη των μικρών πραγμάτων

7 7 1. Βγαίνοντας από το βυθό στον κόσμο των αμμοθινών Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μακρινή παραλία ένας μικροσκοπικός κόκκος άμμου, που ζούσε για χρόνια στο βυθό της θάλασσας, παρασύρθηκε από ένα μεγάλο κύμα και ξεπρόβαλε στην ακτή. Ήταν μια κρύα, βροχερή, θυελλώδης μέρα και ο άνεμος λυσσομανούσε και στροβίλιζε τα πάντα στο πέρασμα του. Ο κόκκος για μια στιγμή κρατήθηκε στην ακτή. Έπειτα όμως μια δυνατή ριπή του ανέμου τον παρέσυρε μαζί με άλλους κόκκους μακριά από εκεί που έσκαγε το κύμα. Δεν είχε ξαναβγεί ποτέ του από το βυθό και ο έξω κόσμος του δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, αλλά και τρόμο. Πού βρισκόταν; Πού πήγαινε; Δεν ήξερε. Ο βυθός, όπου τόσα χρόνια ζούσε, δεν είχε ανέμους και ιπτάμενα ταξίδια, μόνο μια απέραντη, υγρή ησυχία. Μη μπορώντας, όμως, να σταματήσει πουθενά άρχισε να πετάει με τον άνεμο προσπαθώντας να κρατηθεί στη στεριά μόνο με το βάρος του αναπηδώντας στην άμμο πολλές φορές, ώσπου κατάληξε σε ένα μικρό, παραλιακό φυτό.

8 8 «Πού βρίσκομαι; Ποιος είσαι εσύ;», ρώτησε αναστατωμένος ο κόκκος άμμου το φυτό. Το φυτό, που τώρα εκτινασσόταν δεξιά και αριστερά, σχεδόν ανεξέλεγκτα, από το δυνατό αέρα, του είπε: «Είσαι στην παραλία με τις αμμοθίνες! Κοίτα γύρω σου, υπάρχει παντού άμμος. Ρώτα τους άλλους κόκκους να σου πουν, γιατί εγώ παλεύω να κρατηθώ με τις ρίζες μου στο έδαφος, πράγμα πολύ δύσκολο με αυτήν την κακοκαιρία», του φώναξε. Ο κόκκος κοίταξε τριγύρω και είδε πολλούς κόκκους άμμου να έχουν σχηματίσει ένα λοφάκι από άμμο στη βάση του φυτού και τους ρώτησε: «Παιδιά, παιδιά! Τι γίνεται εδώ; Τι είναι αυτές οι αμμοθίνες που μου λέει το φυτό;» Οι κόκκοι τον κοίταξαν με απορία. Μα φυσικά, ήταν καινούργιος στην παραλία. Ένας σκουρόχρωμος κόκκος, που φαινόταν ο πιο παλιός της παραλίας, πήρε σοβαρό ύφος και ανέλαβε να του εξηγήσει: «Οι αμμοθίνες είναι λόφοι από άμμο», του είπε. «Όταν οι κόκκοι άμμου που παρασύρονται από τον άνεμο χτυπήσουν σε ένα εμπόδιο, όπως είναι αυτά τα παραλιακά φυτά, παγιδεύονται εκεί και όλοι μαζί σχηματίζουν τους λόφους από άμμο».

9 9 Εκείνη τη στιγμή κόπασε για λίγο ο άνεμος και το φυτό πρόλαβε να πει στον κόκκο: «Oι αμμοθίνες με βοηθάνε να επιβιώνω, γιατί προστατεύουν τις ρίζες μου από το δυνατό αέρα και με βοηθούν να συγκρατούμαι στο έδαφος!» Ο μικροσκοπικός κόκκος παρατήρησε με θαυμασμό το φυτό. Τα φύλλα του ήταν παχιά, σαρκώδη και αναρωτήθηκε σε τι να χρησιμεύουν. Σαν να διάβασε τη σκέψη του το φυτό, συνέχισε: «Στις αμμοθίνες έχει ελάχιστο ή και καθόλου νερό. Τα φύλλα μου είναι παχιά και λειτουργούν σαν αποθήκες νερού και έτσι με βοηθάνε να αντέχω στην ξηρασία». Ο σκουρόχρωμος κόκκος που του είχε μιλήσει πριν, φάνηκε να διασκεδάζει με το απορημένο ύφος του κόκκου και του είπε: «Έλα, έχω να σου δείξω κάτι!» «Τι να μου δείξεις;», ρώτησε σχεδόν τρομαγμένος ο κόκκος. «Θα σου δείξω πώς να ταξιδεύεις πιο εύκολα με τον άνεμο. Κάνε λίγο υπομονή Μόλις ο άνεμος δυναμώσει, απλά άσε τον να σε παρασύρει όσο πιο μακριά γίνεται». «Μα φοβάμαι», παραπονέθηκε εκείνος. «Μη φοβάσαι. Έτοιμος; Ένα, δύο, τρία Πάμεεεε!!!», φώναξε ο σκουρόχρωμος κόκκος και μια ακόμη δυνατή ριπή του ανέμου τους άρπαξε και άρχισε να τους ταξιδεύει προς το εσωτερικό της παραλίας.

10 10 Για λίγες στιγμές που βρέθηκαν στον αέρα, είδαν από ψηλά τις αμμοθίνες με πολλά φυτά, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, που είχαν συγκεντρώσει γύρω τους άμμο, αλλά δεν είδαν περισσότερα, γιατί ξανάπεσαν στο έδαφος, στροβιλίστηκαν για λίγο και προσέκρουσαν σε ένα άλλο φυτό, μεγαλύτερο αυτή τη φορά. «Πού είμαστε τώρα;», ρώτησε σαστισμένος ο κόκκος το σκουρόχρωμο κόκκο. «Είσαι κάτω από ένα φυτό των αμμοθινών, το Θυμάρι», είπε εκείνος κάνοντας τον έξυπνο. «Παραδίπλα υπάρχουν και άλλα φυτά: Σκίνοι, Ονονίδες, Σιλένε και ένα σωρό άλλα» Σταμάτησε για λίγο κι ύστερα ψιθύρισε κάπως συνωμοτικά. «Θες να μάθεις και ένα μυστικό;», και πριν ακόμα πάρει απάντηση, συνέχισε: «Λοιπόν, υπάρχει ένας μύθος γι αυτό εδώ το μέρος!» «Μύθος!», αναφώνησε ο κόκκος με θαυμασμό. «Λένε ότι σ αυτήν την παραλία φυτρώνουν, μαζί με τα άλλα φυτά, και κάτι παράξενα δέντρα. Ο μύθος λέει ότι είναι αιωνόβια, ότι, δηλαδή, ζουν πολλά χρόνια. Τα λένε Κέδρους. Ελάχιστοι κόκκοι άμμου που έχω συναντήσει τους έχουν δει πραγματικά. Λένε ότι αν πας κοντά τους, δε θες ποτέ να ξαναφύγεις. Πιστεύω ότι σύντομα θα καταφέρω να τους δω από κοντά και να μείνω και εγώ κοντά τους». «Και πώς είσαι τόσο σίγουρος;», τον ρώτησε με αμφιβολία ο κόκκος, ενώ από μέσα του αναρωτιόταν αν στ αλήθεια υπήρχαν αυτοί οι μυστηριώδεις Κέδροι. «Γιατί, όταν θέλεις κάτι με όλη σου την καρδιά, στο τέλος πραγματοποιείται!», είπε ο σκουρόχρωμος κόκκος με αυτοπεποίθηση. Δεν πρόλαβαν να πουν τίποτα άλλο. Μια ακόμη δυνατή ριπή του ανέμου τους πέταξε με δύναμη στον αέρα και τους παρέσυρε μακριά.

11 11 2. Επιβεβαιώνοντας το μύθο των Κέδρων Καθώς πετούσαν στον αέρα πάνω από τις αμμοθίνες, κοίταξαν από ψηλά τις όμορφες καμπύλες και τα σχέδια που δημιουργούσε ο άνεμος στην άμμο. Ο κόκκος μαγεύτηκε τόσο από την ομορφιά του τοπίου, που ούτε που κατάλαβε πότε έχασε τον σκουρόχρωμο κόκκο από το οπτικό του πεδίο. Όταν συνειδητοποίησε ότι είχε απομείνει να πετάει μόνος, τον κυρίευσε πανικός και έπεσε απότομα στο έδαφος, ζαλισμένος. Όταν συνήλθε από την πτώση, παρατήρησε δίπλα του μια μικρή ριζούλα που ξεπρόβαλε μέσα από την άμμο. «Εσύ ποια είσαι;», τη ρώτησε, ενώ από μέσα του αναρωτήθηκε πού να εξαφανίστηκε ο σκουρόχρωμος κόκκος που του είχε μάθει να ταξιδεύει. Η ριζούλα τον κοίταξε ερωτηματικά στην αρχή, αλλά μετά κατάλαβε ότι ήταν καινούργιος και της ξέφυγε ένα μικρό, αθώο γελάκι. «Εγώ είμαι μια ρίζα», του είπε.

12 12 Αρχικά, σκέφτηκε να της πει ότι ψάχνει το σκουρόχρωμο κόκκο, αλλά αντί γι αυτό, είπε: «Ψάχνω τους Κέδρους» «Τότε ήρθες στο κατάλληλο μέρος! Εγώ είμαι μια ρίζα Κέδρου», του είπε με περηφάνια. «Άρα οι μυθικοί Κέδροι υπάρχουν στ αλήθεια!», ψιθύρισε με δέος. «Μα φυσικά και υπάρχουν. Εμείς, οι ρίζες τους, είμαστε που τους κρατάμε στη ζωή. Οι Κέδροι έχουν πολύ μεγάλες ρίζες, άλλες βαθιά στην άμμο και άλλες επιφανειακά σαν και μένα. Για κακή μου τύχη, η άμμος έφυγε μ ένα δυνατό βοριά από πάνω μου πριν από λίγους μήνες και από τότε είμαι εκτεθειμένη στον αέρα και στον ήλιο. Ελπίζω, όμως, ότι σύντομα θα με ξανασκεπάσει και θα βρω κι εγώ λίγο νεράκι να στείλω στον Κέδρο μου». «Και πού είναι ο Κέδρος σου;», τη ρώτησε με ανυπομονησία ο κόκκος κοιτώντας γύρω γύρω. Η ριζούλα γέλασε και πάλι. «Ε», είπε, «αφού σου είπα ότι οι κέδροι έχουν μεγάλες ρίζες. Υποθέτω ότι έχεις ακόμα δρόμο, μέχρι να τον συναντήσεις», είπε αινιγματικά. Εκείνη τη στιγμή ο άνεμος στροβίλισε την άμμο δίπλα τους και δημιούργησε ένα μικρό λοφάκι, που σχεδόν σκέπασε τη ριζούλα αφήνοντας έξω μόνο μια μικρή ακρούλα της.

13 13 «Ήρθες και μου έφερες γούρι!», του φώναξε η ριζούλα σχεδόν μέσα από την άμμο. «Φαίνεται ότι είσαι τυχερός κόκκος και θα βρεις και τον Κέδρο που ψάχνεις». Λίγη ακόμη άμμος προστέθηκε και σκέπασε περισσότερο τη ριζούλα. «Σ ευχαριστώ», άκουσε μέσα από την άμμο τη φωνή της, «καλή τύχη! Πάω να αναζητήσω λίγο νερ», αλλά η φράση της χάθηκε, καθώς σκεπάστηκε εντελώς από την άμμο. Ο κόκκος απόμεινε μόνος περιμένοντας κάποια δυνατή ριπή του ανέμου. Μόνο που ο άνεμος είχε πλέον κοπάσει. Οι ώρες περνούσαν αργά και ο κόκκος βυθίστηκε σε σκέψεις. Όχι μόνο ήταν αληθινός ο μύθος για τους Κέδρους που του είχε πει ο σκουρόχρωμος κόκκος, αλλά βρισκόταν και πολύ κοντά. «Κρίμα να μην είναι εδώ ο σκουρόχρωμος κόκκος, θα χαιρόταν πολύ», σκέφτηκε, καθώς περίμενε να φυσήξει. Όμως δε φυσούσε. Τελικά, ίσως δεν ήταν τόσο τυχερός, όσο του είχε πει η ριζούλα

14 14 3. Η γνωριμία με τους Κέδρους Την επόμενη μέρα ένας λαμπερός ήλιος έλουζε την έρημη παραλία και ο άνεμος είχε κοπάσει εντελώς. Ο κόκκος ξύπνησε με βαριά διάθεση από ένα κελάηδισμα. Ένα μικρό πουλάκι είχε προσγειωθεί δίπλα του και αναπηδούσε στην άμμο τιτιβίζοντας. Ο κόκκος το ζήλεψε που μπορούσε να πετάει από μόνο του δίχως να περιμένει τον άνεμο. Όμως ξαφνικά, ένιωσε ένα ελαφρύ βάρος πάνω του και έπειτα να σηκώνεται απότομα στον αέρα. Είχε κολλήσει πάνω στο πόδι του πουλιού και πετούσε τώρα μαζί του σε ένα καινούργιο εναέριο ταξίδι. Το πουλάκι περιπλανιόταν ανέμελα πάνω από τις αμμοθίνες, ώσπου κατέληξε σ ένα κλαδί και έξυσε το ράμφος του. «Αυτό σίγουρα είναι ένα κλαδί Κέδρου», σκέφτηκε ο κόκκος και δεν μπορούσε να πιστέψει στα καμώματα της τύχης. Για λίγα λεπτά το πουλάκι πηδούσε από κλαδί σε κλαδί και ο κόκκος παρατήρησε πόσο μεγάλος ήταν αυτός ο Κέδρος και πόσα πολλά κλαδιά είχε, άλλα ξερά και άλλα με πράσινα φυλλαράκια. Μερικά κλαδιά είχαν πάνω τους κάτι κόκκινα μπαλάκια και αναρωτήθηκε τι να είναι αυτά. Με ένα γρήγορο φτερούγισμα το πουλάκι έφυγε από το δέντρο και ο κόκκος έπεσε πάλι στο έδαφος δίπλα στο μεγάλο Κέδρο.

15 15 «Τα κατάφερες επιτέλους να έρθεις;», άκουσε κάποιον δίπλα του να του λέει με ενθουσιασμό. Δεν ήταν άλλος από το σκουρόχρωμο κόκκο που τώρα τον κοιτούσε χωρίς να κρύβει τη χαρά του που ξαναβρεθήκανε. «Σε περίμενα τόσες ώρες», συνέχισε. «Κάπου χαθήκαμε, καθώς ταξιδεύαμε. Σε είδα να πέφτεις στο έδαφος, ενώ εγώ συνέχιζα να πετάω. Κάποια στιγμή κουτούλησα σε ένα σκληρό πράγμα και να μαι! Θα κατάλαβες φαντάζομαι ότι είμαστε δίπλα σε ένα μεγάλο Κέδρο» «Τελικά υπάρχουν στ αλήθεια οι Κέδροι», διαπίστωσε ο κόκκος σαστισμένος. «Αφού στο είπα ότι υπάρχουν», είπε ο σκουρόχρωμος κόκκος με τη γνωστή του αυτοπεποίθηση. «Αλλά, όσο και να προσπάθησα να του μιλήσω, δεν φαίνεται να με ακούει. Ίσως αν φωνάξουμε μαζί να μας ακούσει». Και οι δύο κόκκοι έβαλαν όλη τους τη δύναμη και άρχισαν να φωνάζουν μαζί στον Κέδρο, τόσο συντονισμένα, που οι φωνές τους ενωθήκαν και ο Κέδρος κούνησε νωχελικά τα κλαδιά του, πλησίασε το έδαφος και είπε: «Ποιος με ψάχνει;», ακούστηκε μια μπάσα γυναικεία φωνή. «Εμείς, εμείς οι κόκκοι άμμου», είπαν με μια φωνή χαρούμενοι οι κόκκοι. «Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για σένα».

16 16 Ο Κέδρος κούνησε πάλι τα κλαδιά του ικανοποιημένος. «Εγώ είμαι ο παραθαλάσσιος Κέδρος», είπε με περηφάνια. «Ζω εδώ πάνω από 150 χρόνια, μεγαλώνοντας αργά αργά. Η ζωή μου ξεκίνησε από ένα μικρό σποράκι, αλλά κατάφερα να επιβιώσω παρ όλες τις δύσκολες συνθήκες. Το νερό ήταν λίγο, ο άνεμος φυσούσε συνέχεια γύρω μου, χορτοφάγα ζώα προσπάθησαν να με φάνε ζωντανό» «Αυτά τα κόκκινα μπαλάκια στα κλαδιά σου τι είναι;», ρώτησε ο μικροσκοπικός κόκκος. «Αυτά είναι τα φρούτα μου», είπε ο Κέδρος. «Στην αρχή είναι πράσινα, μετά πορτοκαλί και όταν πια είναι ώριμα γίνονται κόκκινα. Αλλά δεν έχουν όλοι οι Κέδροι φρούτα, μόνο οι θηλυκοί. Υπάρχουν και οι αρσενικοί Κέδροι που μας βοηθάνε να κάνουμε τα φρούτα μας. Κάθε φρούτο έχει μέσα τρία ή περισσότερα μικρά σποράκια, που κάποια στιγμή θα πέσουν στην άμμο...» «Και μετά; Τι θα γίνουν τα σποράκια;», ρώτησε ο κόκκος με αγωνία. «Κάποτε θα φυτρώσουν και, αν όλα πάνε καλά, θα γίνουμε και εμείς Κέδροι», ακούστηκε μια νεαρή φωνή από δίπλα τους. Ήταν ένα μικρό φυτό με πρασινωπά, μυτερά φυλλαράκια με μια λεπτή ασημόχρωμη γραμμή στη μέση. «Εσύ ποιος είσαι πάλι;», ρώτησε ο σκουρόχρωμος κόκκος. «Είμαι ένας νεογέννητος Κέδρος. Αν καταφέρω να βρω λίγο νερό, θα γίνω και εγώ μεγάαααλος», είπε χαρούμενο το κεδράκι. «Αν φυσικά δε με φάει κάποιο ζώο ή αν δε με ξεριζώσει κανένας άνθρωπος». «Άνθρωπος;» ρώτησε με απορία ο κόκκος

17 17 «Ναι, τώρα είναι χειμώνας και δεν έχουμε επισκέπτες στην παραλία μας», είπε το κεδράκι. «Όταν όμως έρθει το καλοκαίρι, η παραλία γεμίζει κόσμο. Ένα σωρό πόδια μας ποδοπατάνε και βάζουν πάνω μας τις πετσέτες τους. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα άλλα που μπορεί να κάνουν» «Δηλαδή τι άλλα;», ρώτησαν ταυτόχρονα οι δύο κόκκοι ταραγμένοι. Όμως, δεν πήραν καμιά απάντηση ούτε από το κεδράκι, ούτε από το μεγάλο θηλυκό Κέδρο. Ο Κέδρος μόνο τίναξε απότομα τα κλαδιά του, σαν να θελε να διώξει αυτή τη σκέψη από πάνω του και σιώπησε. Οι δύο κόκκοι αισθάνθηκαν ένα απροσδιόριστο φόβο για τον ερχομό των ανθρώπων το καλοκαίρι Καθώς οι μέρες περνούσαν, οι κόκκοι, το κεδράκι και ο μεγάλος θηλυκός Κέδρος γνωρίστηκαν καλύτερα. Ανάμεσα τους άρχισε να δημιουργείται μια βαθιά, ειλικρινής σχέση, μια σχέση που εξελίχθηκε σε τρυφερή φιλία. Ένα βροχερό πρωινό, ο Κέδρος τους είπε με μυστήριο τόνο στη φωνή του. «Όλα αυτά που βλέπετε γύρω σας συνυπάρχουν και συμβιώνουν. Είναι μια αλυσίδα. Εμείς, τα έμβια όντα, δηλαδή τα φυτά, τα έντομα, τα πουλιά και τα ζώα, έχουμε προσαρμοστεί να ζούμε εδώ, με τον άνεμο να φυσά συνεχώς, την αλμύρα της θάλασσας, τη ζέστη και την άμμο που μετακινείται. Δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε άλλες συνθήκες. Χρειαζόμαστε κάθε κομμάτι αυτού του οικοσυστήματος για να επιβιώσουμε». Τους κοίταξε για λίγο τρυφερά και πρόσθεσε: «Και εσάς σας χρειαζόμαστε μικροί μου κόκκοι» Οι δύο κόκκοι, αν και δεν κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε ο Κέδρος με αυτά τα λόγια, ρίγησαν από συγκίνηση και ένιωσαν και αυτοί ένα μικρό, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι ενός οικοσυστήματος που συνεχώς αλλάζει

18 18 4. Οι άνθρωποι Ο χειμώνας πέρασε γρήγορα και σύντομα ήρθε η πολύχρωμη άνοιξη και όλα τα φυτά γύρω τους άνθισαν. Οι κόκκοι, άλλοτε κουβέντιαζαν μεταξύ τους για το βυθό της θάλασσας και για τον κόσμο των αμμοθινών και άλλοτε έκαναν συντροφιά στον Κέδρο. Αυτός με τη σειρά του, τους διηγούνταν ιστορίες από τη ζωή του και οι μέρες κυλούσαν ευχάριστα και ανάλαφρα. Μέχρι που ένα ζεστό πρωινό του Ιουνίου οι κόκκοι άκουσαν ομιλίες. «Φαίνεται ότι ήρθαν οι άνθρωποι», ψιθύρισε ο σκουρόχρωμος κόκκος στον κόκκο και ένιωσαν και οι δυο μια αόριστη απειλή. Δίπλα τους ο Κέδρος αναστέναξε και τους είπε: «Από εδώ και στο εξής, και μέχρι να έρθει το Φθινόπωρο, θα έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην παράλια μας. Έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους και τα μπάνια τους. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι μας προσέχουν και μας σέβονται. Άλλοι όμως», και η φράση του έμεινε μισοτελειωμένη. Λίγες μέρες αργότερα οι κόκκοι κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο Κέδρος.

19 19 «Ετοιμάζονται να κόψουν τα κλαδιά μου», τον άκουσαν να φωνάζει αναστατωμένος και αμέσως μετά ακούστηκε ένας δυνατός ήχος από πριόνι και χρουτς χρουτς. Μια εύθυμη κι ανεύθυνη παρέα έκοψε ένα μεγάλο κλαδί και προχώρησε στο επόμενο. «Μα τι θα τα κάνουν τα κλαδιά του Κέδρου;», αναρωτήθηκαν οι κόκκοι. Δεν άργησαν να το μάθουν. Σε λίγο αισθάνθηκαν μια παράξενη ζέστη, ένα έντονο κάψιμο. Η εύθυμη κι ανεύθυνη παρέα είχε ανάψει φωτιά με τα κλαδιά του Κέδρου ακριβώς δίπλα τους. Καθώς τσουρουφλίζονταν, άκουσαν τον Κέδρο να αγκομαχά. «Τι του συμβαίνει;», ρώτησε ο κόκκος το σκουρόχρωμο κόκκο. «Νομίζω ότι η φωτιά είναι πολύ μεγάλη και κοντεύει να κάψει τα κλαδιά του», είπε ο σκουρόχρωμος κόκκος με ανησυχία. «Έλα! Πρέπει να τον βοηθήσουμε», συνέχισε. «Να τους φωνάξουμε να σταματήσουν». Και πάλι έβαλαν όλη τους τη δύναμη και φώναξαν για πολύ ώρα, αλλά κανείς δεν φάνηκε να τους ακούει. Ένα αεράκι φούντωσε τη φωτιά επικίνδυνα. Για καλή τους τύχη, κάποιος κατάλαβε τον κίνδυνο, έριξε νερό και περιόρισε τις δυνατές φλόγες. Ο Κέδρος ήταν ασφαλής. Προς το παρόν

20 20 Έτσι πέρασε εκείνο το βράδυ, ώσπου η φωτιά σιγά σιγά έσβησε και απόμειναν μερικά καρβουνάκια να σιγοκαίνε στο χάραμα. Ήταν μια εφιαλτική νύχτα. Το πρωινό τους βρήκε απογοητευμένους και ανήσυχους, σαν να είχανε δώσει μια σκληρή μάχη. «Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Οι περισσότεροι είναι προσεκτικοί, αλλά ένας δυο φτάνουν για να γίνει το κακό», είπε το κεδράκι κι ο λόγος του λες κι ήταν προφητικός. Δυο μέρες αργότερα μια άλλη παρέα με γέλια και φωνές πλησίασε τον Κέδρο και κάποιος άρχισε να σκάβει με μανία. Ήθελε να ισιώσει την άμμο κάτω από τη σκιά του Κέδρου για να βάλει ένα τραπεζομάντιλο και να φάνε εκεί το μεσημεριανό τους. Έτσι όπως έσκαβε ξερίζωσε και το μικρό Κεδράκι που, παρόλο που είχε μεγαλώσει κάπως, οι ρίζες του δεν άντεξαν τη δύναμη του σκαψίματος, ξεθάφτηκαν και το κεδράκι απόμεινε ξεριζωμένο πάνω στη ζεστή άμμο. Οι κόκκοι, που τώρα πήγαιναν μια δεξιά και μια αριστερά, έτσι που ίσιωνε ο άνθρωπος την άμμο, κοίταξαν με αγωνία το κεδράκι ανήμποροι να βοηθήσουν. Το άκουσαν να μουρμουρίζει κάτι ασυνάρτητο και μετά σιωπή.

21 21 Έπειτα η παρέα έστρωσε το τραπεζομάντιλο, ανοίξανε τις συσκευασίες των τροφίμων κι άρχισαν να τρώνε με όρεξη. Όταν τέλειωσαν το φαγητό τους, ένα αεράκι φύσηξε τις συσκευασίες, και, αφού κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τα μαζέψει, πλαστικά και χαρτάκια ανέμισαν για λίγο και τελικά σφηνώθηκαν πίσω από κάτι θάμνους. Οι δύο κόκκοι έβλεπαν τους ανθρώπους ευχαριστημένους να συζητάνε αδιάφορα και αναρωτιόνταν αν στ αλήθεια καταλάβαιναν ότι με τον τρόπο αυτό προξενούσαν ζημιά σε κάποια άλλα έμβια όντα. «Αυτό γίνεται κάθε καλοκαίρι. Κάθε μέρα η ίδια αγωνία. Η αγωνία του αύριο. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην παραλία και ξεχνούν, πολλές φορές, ότι αν δεν σεβαστούν τον τόπο που, προσωρινά, τους φιλοξενεί, ίσως δε θα βρουν την ίδια όμορφη εικόνα τα επόμενα χρόνια», μουρμούρισε ο Κέδρος. «Ίσως αν υπήρχε ενημέρωση», είπε διστακτικά ο κόκκος «Αν γνώριζαν και συνειδητοποιούσαν οι άνθρωποι σε πόσο αντίξοες συνθήκες επιβιώνει αυτό το οικοσύστημα ίσως να ήταν πιο προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του», συνέχισε με μεγαλύτερη σιγουριά αυτή τη φορά. «Ναι, ίσως τότε να μας σέβονταν περισσότερο», είπε με ελπίδα ο σκουρόχρωμος κόκκος και η κουβέντα σταμάτησε εκεί.

22 22 Λίγες μέρες αργότερα, ένα μεσημέρι, ο κόκκος ένιωσε να σηκώνεται στον αέρα από μια άγνωστη δύναμη και να ξαναπέφτει μαζί με άλλους κόκκους σ ένα σκοτεινό μέρος. Δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα παιδάκι, που γέμιζε ένα κουβαδάκι με άμμο για να φτιάξει ένα κάστρο δίπλα στη θάλασσα. Ο κόκκος αναζήτησε το σκουρόχρωμο κόκκο, αλλά δεν κατάφερε να τον βρει. Φαίνεται ότι είχε ξεγλιστρήσει από το χέρι του παιδιού και είχε μείνει δίπλα στο μεγάλο Κέδρο. Το παιδί μετέφερε το κουβαδάκι με την άμμο δίπλα στην ακτή και άρχισε να φτιάχνει το κάστρο του με επιμέλεια. Ο κόκκος, που πλέον ήταν μέρος του κάστρου, σκέφτηκε ότι το ταξίδι του στις αμμοθίνες με τους Κέδρους πλησίαζε στο τέλος του

23 23 5. Η αναχώρηση Και δεν είχε άδικο. Οι μέρες κυλούσαν, το καλοκαίρι πέρασε και το κάστρο από άμμο άρχισε σταδιακά να χάνει το σχήμα του και να ενσωματώνεται με την ακτή. Ο κόκκος θυμόταν τους φίλους του και νοσταλγούσε το ταξίδι του στις αμμοθίνες με τους Κέδρους. Βαθιά μέσα του, όμως, ένιωθε τυχερός που κατάφερε να ζήσει, έστω και για λίγο, αυτή τη μοναδική εμπειρία. Άρχισε να διηγείται στους άλλους κόκκους το ταξίδι του. Τους είπε για τα φυτά και τον τρόπο που επιβιώνουν, τους αιωνόβιους Κέδρους, αλλά και για την παράξενη συμπεριφορά των ανθρώπων. Τους εξήγησε, με πάθος, πως όλα, από τον αέρα που φυσά, την αλμύρα της θάλασσας και το λιγοστό νερό μέχρι και τον μικρότερο κόκκο άμμου, παίζουν το δικό τους, μοναδικό ρόλο σ αυτό το οικοσύστημα.

24 24 Ήθελε ακόμα να τους πει για τον καλό του φίλο, το σκουρόχρωμο κόκκο, που του έμαθε τόσα πράγματα και που τελικά έμεινε δίπλα στον Κέδρο, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Αλλά δεν πρόφτασε να τους πει τίποτα άλλο. Ένα μεγάλο κύμα, σαν εκείνο που τον έβγαλε πριν από λίγο καιρό στον έξω κόσμο, έσκασε με δύναμη και άφρισε πάνω του. Ο κόκκος παγιδεύτηκε σε μια μικρή φυσαλίδα θαλασσινού νερού και άρχισε να επιπλέει μαζί της στην επιφάνεια της θάλασσας και να παρασύρεται προς το ταξίδι της επιστροφής. «Αντίο και καλή τύχη», άκουσε τους άλλους κόκκους να του φωνάζουν, καθώς απομακρυνόταν. «Αντίο! Εύχομαι να ξανάρθω μια μέρα», φώναξε κι αυτός, αλλά η ψιλή του φωνούλα χάθηκε ανάμεσα στους παφλασμούς των κυμάτων και στους μουσικούς ήχους του φθινοπωρινού ανέμου. Ναι, θα ξαναρχόταν μια μέρα. Γιατί μερικά πράγματα δεν τελειώνουν ποτέ και μόνο κύκλους κάνουν. Μικρούς ή μεγάλους Τέλος

25

26

27

28 LIFE+ Φύση & Βιοποικιλότητα/ ( ),LIFE07NAT/GR/ Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα) Χρηματοδότηση Ε.Ε. LIFE: 75% Website: Contact: MAICh, P.O. Box 85, Chania, Crete, 73100, Greece Tel: (x577), Fax: Συντονιστής Δικαιούχος: ΔIEΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΝΙΩΝ Συμπράττοντες Δικαιούχοι: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Διεύθυνση Δασών Χανίων Διεύθυνση Δασών Λασιθίου

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Ο θησαυρός της ζούγκλας Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Στον Κόλπο των Βράχων 2. Το Μεγάλο Φίδι 3. Ο Τίγρης της Ζούγκλας 4. Ο Κροκόδειλος του Ποταμού 5.

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Eπίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη

Eπίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Eπίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Παράξενα πουλιά 2. Ένα Γιέμινι; 3. Επικίνδυνη συνάντηση στο χιόνι 4. Η ρωγμή του παγετώνα 5. Η Γκρέτα

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΚΑ 2015/16 * ΡΟΛΟΙ: ΠΟΥΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΣΕΙΡΑ Mystery House ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Δήμητρα Νικολαΐδου ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2015

Kangourou Greek Competition 2015 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2015 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 14 Νοεμβρίου/November 2015 10:00 11:15 Ερώτηση 1 10: 3 βαθμοί Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα