ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ & ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ & ΤΑ ΧΩΡΙΑ"

Transcript

1 ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ & ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

2 Πουλιά των υγροτόπων Οι υγρότοποι (λίμνες, ποτάμια, έλη, υγρά λιβάδια κ.λπ.) είναι τόσο πλούσια μέρη ώστε περισσότερα από τα 2/3 των ελληνικών ειδών πουλιών εμφανίζονται σε αυτούς. Πιο αντιπροσωπευτικές πάντως είναι οι ομάδες των καλοβατικών, παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών που ζουν συνεχώς κοντά στο νερό. Το πόσο «δεμένες» είναι αυτές οι ομάδες με τους υγρότoπους φαίνεται αμέσως από τα ανατομικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα τα πόδια και τα ράμφη, που θυμίζουν γνωστά εξαρτήματα ψαράδων. Το «ράμφος-καμάκι» και τα «πόδια-κουπιά» είναι τα πιο ενδεικτικά. Η ποικιλία των πουλιών στους ελληνικούς υγρότοπους είναι μεγάλη: μεταξύ άλλων, εμφανίζονται τακτικά 9 διαφορετικά είδη ερωδιών, 2 είδη πελαργών, 20 περίπου είδη πάπιας και 40 περίπου είδη παρυδάτιων! Τα καλοβατικά (ερωδιοί, πελαργοί, γερανοί, φοινικόπτερα) είναι λυγερόκορμα, μεγάλο σώμα, είδη πουλιών με μακριά λεπτά πόδια και λαιμούς. Κινούνται «με χάρη» στα ρηχά νερά. Τα περισσότερα παρυδάτια (χαραδριοί, μπεκατσίνια, σκαλίδρες, τρύγγες) είναι πιο μικρόσωμα και τσαλαβουτούν στα πολύ ρηχά νερά και τις λάσπες. Τα παράδοξα ράμφη τους μοιάζουν με παραλλαγές χειρουργικών εργαλείων με τα οποία το καθένα προσεγγίζει διαφορετικό είδος τροφής μέσα στη λάσπη και το νερό.

3 Τα υδρόβια (πάπιες, χήνες, νερόκοτες, φαλαρίδες, βουτηχτάρια, πελεκάνοι, κορμοράνοι) συνήθως κολυμπούν αφού τα πόδια τους μοιάζουν με κουπιά. Και άλλες ομάδες πουλιών συνδέονται στενά με τους υγρότοπους. Οι ψαροφάγες Αλκυόνες, τα περισσότερα γλαροειδή, οι ποταμίδες των καλαμώνων είναι μερικά μονάχα από τα είδη που σχεδόν πάντα ζουν κοντά στο νερό. Τα πουλιά των υγροτόπων δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτούς. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε: Σήμερα που πολλοί υγρότοποι υποβαθμίζονται ή αποξηραίνονται, μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διατήρηση ή βελτίωση όσων απέμειναν ή την επαναδημιουργία κάποιων που έχουν χαθεί. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υποστηρίζει και δρα για την προστασία των ελληνικών υγροτόπων τονίζοντας στις αρμόδιες αρχές τη σημασία τους αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχαν κάποια σχέδια για την αξιοποίησή τους.

4 Νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis) Στρουμπουλό σώμα «χωρίς ουρά». Είναι το πιο μικρό από τα 5 είδη βουτηχταριών της Ελλάδας. Όλα εντυπωσιάζουν με τα μακροβούτια τους. Σε αυτό βοηθούν τα πόδια τους που μοιάζουν με βατραχοπέδιλα! Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) Συχνά «λιάζεται» με ανοιχτές τις φτερούγες. Τα σμήνη πετούν με τεντωμένους λαιμούς σε αρμονικούς V σχηματισμούς. Στην Ελλάδα ζουν και δύο ακόμη συγγενείς του: η μικρόσωμη Λαγγόνα και ο ενδιάμεσος σε μέγεθος Θαλασσοκόρακας ο οποίος ζει αποκλειστικά στη θάλασσα. Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) Ο μεγαλύτερος πελεκάνος του κόσμου, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά που πετούν. Στην Ελλάδα αναπαράγεται σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ πολλοί ξεχειμωνιάζουν. Επίσης αναπαράγεται ο Ροδοπελεκάνος που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική.

5 Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) Κατάλευκος ερωδιός που όταν πετά ξεχωρίζει από τα κίτρινα «δάχτυλα» στην άκρη των μαύρων ποδιών. Στο γαμήλιο φτέρωμα αποκτά διπλό λοφίο στο κεφάλι και «αραχνοΰφαντα» φτερά στη ράχη. Το χειμώνα απαντά και ο επίσης κατάλευκος αλλά πολύ πιο μεγαλόσωμος συγγενής του, ο Αργυροτσικνιάς. Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea) Μεγαλόσωμος, σκουρόχρωμος ερωδιός. Όπως όλοι οι ερωδιοί, πετά με το λαιμό μαζεμένο. Φωλιάζει συνήθως κατά αποικίες σε δέντρα ενώ αρκετοί μένουν το χειμώνα στη χώρα μας. Ο παρόμοιος αλλά πιο κοκκινοκαφετής Πορφυροτσικνιάς εμφανίζεται μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πελαργός (Ciconia ciconia) Οι περισσότερες πελαργοφωλιές βρίσκονται μέσα σε μικρές πόλεις και χωριά, γι αυτό ο Λευκοπελαργός είναι από τα πιο οικεία σε μας καλοβατικά. Στην Ελλάδα όμως επίσης ζει ο πιο σπάνιος και δειλός Μαυροπελαργός που έχει μαύρο λαιμό και κεφάλι.

6 Χαλκόκοτα (Plecadis falcinellus) Αντίθετα από τους ερωδιούς, πετά με τεντωμένο λαιμό. Ξεχωρίζει από το μακρύ κυρτό προς τα κάτω ράμφος της. Καλοκαιρινός επισκέπτης που σπανίζει, σημαντικά όμως σμήνη εμφανίζονται κατά τη μετανάστευση. Φοινικόπτερο («Φλαμίγκο») (Phoenicopterus ruber) Παράδοξο ράμφος με το οποίο φιλτράρει μικρόσωμους οργανισμούς από τα ρηχά νερά. Πετά κρατώντας τα πολύ μακριά πόδια και λαιμό τεντωμένα. Τα νεαρά είναι πιο καφετιά. Πρασινοκέφαλη Πάπια (Anas platyrhynchos) Είναι από τις πιο κοινές αφρόπαπιες, άρα δεν βυθίζεται ολόκληρη μέσα στο νερό και μπορεί να απογειωθεί σχεδόν κάθετα. Η αρσενική, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πάπιες, έχει πιο φανταχτερό γαμήλιο φτέρωμα.

7 Γκισάρι (Aythya ferina) Είναι το πιο κοινό είδος βουτόπαπιας, άρα μπορεί να βουτάει με ευκολία στα βαθιά νερά, ενώ για να απογειωθεί πρέπει να πλαταγίσει στην επιφάνεια του νερού σαν να είναι «αεροδιάδρομος». Νερόκοτα (Gallinula chloropus) Πιο συχνά ακούμε τη φωνή της («κίρρικ») μέσα από τους πυκνούς καλαμώνες, παρά τη βλέπουμε. Τότε όμως διακρίνεται από το ζωηρόχρωμο ράμφος της και τα λευκά σημάδια στο πίσω μέρος της. Φαλαρίδα (Fulica atra) Την ονομάζουν και «Μαυρόκοτα» λόγω χρωματισμού. Διακρίνεται αμέσως από το λευκωπό ράμφος που προεκτείνεται στο κεφάλι σχηματίζοντας μια μετωπική πλάκα. Θα την αναζητήσουμε στους πυκνούς καλαμώνες όσο και σε κοπάδια στα ανοιχτά νερά τον χειμώνα. Καλαμοκανάς (Himantopus himantopus) Σαν μια μικρογραφία πελαργού. Διαθέτει, αναλογικά, τα πιο μακριά πόδια στον κόσμο των πουλιών. Φωλιάζει σε μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της Ελλάδας, αρκεί να μην τον ενοχλούν οι άνθρωποι.

8 Αβοκέτα (Recurvirostra avosetta) Από τα πιο κομψά πουλιά των ελληνικών υγροτόπων. Αρμονικά ασπρόμαυρα σχέδια και παράδοξο ράμφος -που κατευθύνεται προς τα πάνω!- την κάνουν να ξεχωρίζει αμέσως. Προτιμά τα αλμυρά και υφάλμυρα νερά. Ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius) Ένα από τα είδη χαραδριών, το μοναδικό που γεννά σε κοίτες με χαλίκια των ελληνικών ποταμών. Όπως όλοι, τρέχει με σβελτάδα σε μια χαρακτηριστική, «καμπουριαστή» στάση. Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta) Η μικρότερη από τις σκαλίδρες που περνούν από την Ελλάδα. Όλες βαδίζουν με άνεση στα λασποτόπια. Είναι πιο συνηθισμένες κατά τη μετανάστευση, όταν κατευθύνονται προς τους υγρότοπους του Βορρά για να φωλιάσουν. Κοκκινοσκέλης (Tringa totanus) Είδος τρύγγα, το μοναδικό που φωλιάζει στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικά λευκά σημάδια στις φτερούγες που φαίνονται όταν πετά. Οι περισσότεροι τρύγγες έχουν, αναλογικά, μακρύτερα πόδια από τις σκαλίδρες.

9 Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago) Συνήθως το αντιλαμβανόμαστε την τελευταία στιγμή όταν ξεπετάγεται σαν τρομαγμένο από τη χαμηλή βλάστηση των υγροτόπων. Πετά τότε φωνάζοντας σε ζικ-ζακ πορεία. Τουρλίδα (Numenius arquata) Το πιο μεγάλο από τα τρία είδη του γένους Numenius της Ελλάδας. Όλα έχουν εντυπωσιακά μακρύ και κυρτό προς τα κάτω ράμφος. Χαρακτηριστική η φωνή της («τουρλί») που της χάρισε το όνομα. Καστανοκέφαλος Γλάρος (Larus ridibundus) Στο μέγεθος περιστεριού με κόκκινα πόδια και ράμφος. Χειμερινός επισκέπτης στην Ελλάδα σχεδόν σε κάθε είδους υδάτινη επιφάνεια. Το κεφάλι του τον χειμώνα είναι σχεδόν λευκό, ενώ στο γαμήλιο φτέρωμα γίνεται σκούρο καφέ.

10 Ασημόγλαρος (Larus michahellis) Ο πιο τυπικός γλάρος των θαλασσών μας, με κίτρινα πόδια και ράμφος, εμφανίζεται στους περισσότερους ελληνικούς υγρότοπους αλλά και σε πόλεις, σκουπιδότοπους κ.λπ. Οι νεαροί έχουν καφέ χρωματισμό που χάνεται σταδιακά χρόνο με τον χρόνο. Χειμωνογλάρονο (Sterna sandvicensis) Σε αντίθεση με τους γλάρους, τα γλαρόνια έχουν μυτερά και λεπτά ράμφη και πιο στενόμακρες φτερούγες. Η ουρά τους είναι αρκετά ψαλιδωτή. Τα περισσότερα βουτούν από ψηλά στο νερό για να πιάσουν ψάρια. Το Χειμωνογλάρονο είναι το μοναδικό που απαντά τον χειμώνα στην Ελλάδα. Αλκυόνη (Alcedo atthis) Πετά με γρηγοράδα, σαν ένα γαλάζιο βέλος πάνω από το νερό. Φωλιάζει σε όχθες ποταμών αλλά ψαρεύει και σε θάλασσες, λίμνες και λιμνοθάλασσες. Χάρισε το όνομά της στις χειμωνιάτικες «Αλκυονίδες ημέρες» παρόλο που γεννά κανονικά την άνοιξη.

11 Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava) Είδος σουσουράδας με λαδοπράσινη ράχη που τον χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Φωλιάζει στη χαμηλή βλάστηση πολλών ελληνικών υγροτόπων. Το αρσενικό του ελληνικού υποείδους έχει μαύρο κεφάλι. Περαστικά βλέπουμε και άλλα ευρωπαϊκά υποείδη με γαλάζιο, κίτρινο ή σταχτί κεφάλι. Τσιχλοποταμίδα (Acrocephalus arundinaceus) Το πιο μεγαλόσωμο από τα μικροπούλια των καλαμώνων. Τέλεια προσαρμοσμένη στο ιδιαίτερο περιβάλλον που σχηματίζουν οι καλαμιές. Το παράξενο, ηχηρό κελάηδημά της μπορεί να μπερδευτεί με τα κοάσματα των βατράχων! Υφάντρα (Remiz pendulinus) Ο πρωτομάστορας των ελληνικών πουλιών στο πλέξιμο της φωλιάς: ένα χνουδωτό, λευκωπό φλασκί που κρέμεται συνήθως από τα κλαδιά μιας ιτιάς στην όχθη ποταμού. Τον χειμώνα θα την αναζητήσουμε στους πυκνούς καλαμώνες. Τα ενήλικα έχουν χαρακτηριστική μαύρη «μάσκα» στο κεφάλι.

12 Πουλιά των πόλεων και χωριών Παρόλο που το περιβάλλον που διαμόρφωσε ο άνθρωπος μέσα στις πόλεις και τα χωριά διαφέρει πολύ από το φυσικό, δεν είναι λίγα τα πουλιά που κατάφεραν να ζουν σε αυτό. Τα περισσότερα, βέβαια, προτιμούν τα πάρκα και τους μεγαλύτερους κήπους. Μερικά είναι «είδη-απομεινάρια» που ζούσαν εκεί πριν τον ερχομό του ανθρώπου και επιβίωσαν στις «νησίδες πρασίνου». Άλλα είναι «είδη-εισβολείς» που τους ταίριαζε το αστικό περιβάλλον και αποφάσισαν να ζήσουν σε αυτό. Σήμερα ένα σωρό πουλιά συντροφεύουν τον άνθρωπο στις κατοικημένες περιοχές. Ακόμη και 50 διαφορετικά είδη μπορεί να περάσουν μέσα σε έναν χρόνο από έναν μεγάλο κήπο, περιβόλι ή πάρκο!...στις τέσσερις εποχές: Χειμώνας: Πολλά είδη εμφανίζονται στα πάρκα και τους κήπους τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Οι περισσότερες πόλεις εξάλλου βρίσκονται στα πιο ζεστά, χαμηλού υψομέτρου μέρη. Οι κήποι μπορεί να είναι φιλόξενοι όταν οι θάμνοι και άλλα φυτά είναι κατάφορτα με καρπούς. Τυπικοί χειμωνιάτικοι επισκέπτες είναι οι Κοκκινολαίμηδες, οι Μαυροσκούφηδες, οι Δεντροφυλλοσκόποι, τα Ψαρόνια. Άνοιξη- Φθινόπωρο: Νέα είδη εμφανίζονται κατά τις μεταναστευτικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου όταν, κατάκοπα, πρέπει να σταματήσουν σε οποιαδήποτε φιλόξενη γωνιά. Τυπικοί περαστικοί μετανάστες είναι οι ασπρόμαυροι Μυγοχάφτες και οι Δασοφυλλοσκόποι.

13 Καλοκαίρι: Λιγότερα είδη θα αντιληφθούμε το καλοκαίρι. Έχοντας κάνει ένα τεράστιο ταξίδι από την Αφρική, οι καλοκαιρινοί επισκέπτες είναι πιο εκλεκτικοί. Σε κήπους με πυκνούς θάμνους και ώριμα δέντρα θα δούμε Μυγοχάφτες και Ωχροστριτσίδες. Τα σπίτια καλοδέχονται τα χελιδόνια. Μερικοί τυχεροί οικισμοί φιλοξενούν Πελαργούς και τα μικρόσωμα γεράκια των σπιτιών, τα Κιρκινέζια. Μόνιμοι κάτοικοι: Θα τους δούμε όλο τον χρόνο. Σπουργίτες, Δεκοχτούρες, Κότσυφες, Καλόγεροι και Καρακάξες είναι τα πιο τυπικά είδη. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε: Βασικά πρέπει να κάνουμε το αστικό περιβάλλον πιο κατάλληλο για τα πουλιά. Γι αυτόν τον σκοπό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προτείνει: Φυτέψτε στους κήπους, ακόμη και στις βεράντες, ελληνικά φυτά (τα οποία επιπλέον δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα). Προτιμήστε είδη που προσφέρουν τροφή στα πουλιά (ιδιαίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα) ή πυκνές φυλλωσιές για να κουρνιάσουν ή και να γεννήσουν, π.χ. κισσό, πυράκανθο κ.ά.

14 Στα περιποιημένα δέντρα των πόλεων όπου απουσιάζουν οι κουφάλες που χρειάζονται πολλά πουλιά για να γεννήσουν, μπορούμε να τοποθετήσουμε ξύλινα κουτιά με μικρή είσοδο (διαμέτρου 2,5-3 εκ.). Αντικαθιστούν τις φυσικές κοιλότητες των δέντρων. Τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα μπορούμε να δώσουμε και λίγη τροφή στα πουλιά που δυσκολεύονται να βρουν. Θρυμματισμένο στάρι, πατημένη βρώμη («κουάκερ»), σταφίδες και άψητα/ανάλατα φιστίκια αρέσουν σε πολλά πουλιά. Το καλοκαίρι μπορούμε να τοποθετήσουμε ποτίστρες - δηλαδή ένα ρηχό πιάτο με νερό σε κάποιο ασφαλές σημείο στον κήπο ή στην πλατεία. Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) Μικρό καφετί γεράκι, στο μέγεθος περιστεριού που ζει όλο το χρόνο στην Ελλάδα. Το αρσενικό έχει γκρι κεφάλι και μαύρα στίγματα στη ράχη. Μπορούμε να το δούμε να «αιωρείται», φτερουγίζοντας επιτόπου στον αέρα, για πολύ ώρα. Ζει μοναχικό ή σε οικογενειακές ομάδες. Φωλιάζει σε απόκρημνα βράχια, αλλά και σε αποθήκες, ψηλά κτίρια κ.ά.

15 Κιρκινέζι (Falco naumanni) Πολύ όμοιο με το Βραχοκιρκίνεζο. Το αρσενικό έχει επίσης γκρι κεφάλι, όχι όμως μαύρα στίγματα στη ράχη. Έρχεται την άνοιξη από την Αφρική και σχηματίζει αποικίες (πολλών ζευγαριών συνήθως), σε στέγες και τρύπες παλιών σπιτιών. Δυστυχώς, οι πληθυσμοί του παρουσιάζουν συνεχή μείωση. Δεκοχτούρα (Streptopelia decaocto) Μοιάζει με περιστέρι, έχει όμως πάντα τον ίδιο γκριζωπό χρωματισμό με λεπτό κολάρο στο λαιμό και φωνή που μοιάζει να λέει «δεκαοχτώ!». Παλιότερα ζούσε μόνο στα Βαλκάνια, μέσα στον 20ο αιώνα έχει εποικήσει χιλιάδες ευρωπαϊκές πόλεις. Σταχτάρα ή Μαυροσταχτάρα (Apus apus) Λέγεται και «πετροχελίδονο» παρόλο που δεν συγγενεύει με τα χελιδόνια. Γεννά στις εσοχές των κτιρίων αλλά τον περισσότερο χρόνο πετά, είναι από τα πιο αερόβια πουλιά του κόσμου. Οι φτερούγες της θυμίζουν δρεπάνι.

16 Βουνοσταχτάρα (Apus melba) Πολύ μεγαλόσωμη σταχτάρα με λευκή κοιλιά. Γεννά σε βράχους κοντά στη θάλασσα ή σε ψηλά βουνά αλλά και σε παλιά κτίρια. Όπως όλες οι σταχτάρες, δεν κατεβαίνει στο έδαφος. Για τη φωλιά της μαζεύει αιωρούμενα υλικά που παρασύρει ο άνεμος. Βαλκανικός Δρυοκολάπτης (Dendrocopos syriacus) Το πιο πιθανό είδος δρυοκολάπτη που μπορούμε να συναντήσουμε σε μικρές πόλεις και χωριά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Όπως όλοι, σκαρφαλώνει με άνεση στους κορμούς και τα μεγάλα κλαδιά. Σταβλοχελίδονο (Hirundo rustica) Ολόμαυρο από πάνω, με μακριά ψαλιδωτή ουρά. Καφεκόκκινος λαιμός και μέτωπο, με μαύρο κολάρο. Η πήλινη φωλιά του είναι τελείως ανοιχτή στο επάνω μέρος. Συχνά φωλιάζει στο εσωτερικό δωματίων - αρκεί να υπάρχει μόνιμα ανοιχτό παράθυρο ή φεγγίτης! Μιλτοχελίδονο (Hirundo daurica) Μοιάζει με το Σταβλοχελίδονο αλλά η βάση της ουράς στο πάνω μέρος είναι ανοιχτόχρωμη. Η πήλινη φωλιά του είναι κλειστή με έναν διάδρομο για είσοδο.

17 Σπιτοχελίδονο (Delichon urbica) Ασπρόμαυρο με ελαφρά διχαλωτή ουρά. Λευκό στη βάση της ουράς. Φτιάχνει κλειστή πήλινη φωλιά με ένα μικρό άνοιγμα στο πάνω μέρος. Αποδέχεται εύκολα και τεχνητές φωλιές, σαν αυτές που φτιάχνουμε στα «Χελιδονίσματα»! Σταχτοσουσουράδα (Motacilla cinerea) Γκρίζα ράχη και κίτρινη κοιλιά. Φωλιάζει κοντά σε τρεχούμενα νερά αλλά το χειμώνα επισκέπτεται ακόμη και τις μεγαλύτερες πόλεις. Όπως όλες οι σουσουράδες, περπατά κουνώντας πάνω-κάτω την ουρά της. Λευκοσουσουράδα (Motacilla alba) Η μόνη σουσουράδα χωρίς κίτρινο χρώμα. Φωλιάζει κοντά σε τρεχούμενα νερά αλλά και σε ακτές και σε μικρά «ξερονήσια». Τον χειμώνα θα τη δούμε συχνά μαζί με Σταχτοσουσουράδες, σε πεζοδρόμια, πλατείες, δρόμους και προαύλια σχολείων. Τρυποφράχτης (Troglodytes troglodytes) Δύσκολα τον βλέπουμε αφού είναι μικρόσωμος, διακριτικός και τρυπώνει συνεχώς ανάμεσα στις πυκνότερες φυλλωσιές των θάμνων. Χαρακτηριστικά κοντή όρθια ουρά. Παραδόξως, έχει ένα από τα πιο ηχηρά και μελωδικά κελαηδήματα!

18 Κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula) Εξαιτίας του τολμηρού χαρακτήρα του, όλοι θα τον δούμε το χειμώνα. Αντίθετα, το καλοκαίρι ζει πιο διακριτικά, στα δάση. Τόσο ο αρσενικός όσο και ο θηλυκός κελαηδούν τον χειμώνα ένα μελωδικό μελαγχολικό σκοπό. Καρβουνιάρης (Phoenicuros ochruros) Οι καρβουνιάρηδες τον χειμώνα επισκέπτονται ταράτσες και άλλους χώρους με τσιμέντο που τους θυμίζουν τις βραχώδεις τοποθεσίες που φωλιάζουν στα ορεινά. Έχουν χαρακτηριστική όρθια στάση και κινούν με τρέμουλο την πορτοκαλιά ουρά τους. Κότσυφας (Turdus merula) Ο αρσενικός ξεχωρίζει αμέσως από το κίτρινο ράμφος και το κατάμαυρο φτέρωμα. Το θηλυκό και τα νεαρά είναι σκούρα καφετιά. Φωλιάζει στα πάρκα των πόλεων και το πολύ μελωδικό κελάηδημά του ακούγεται ήδη από τα μέσα του χειμώνα.

19 Μαυροτσιροβάκος (Sylvia melanocephala) Πολύ κοινό ελληνικό πουλί που λίγοι όμως γνωρίζουν! Ζει όλο τον χρόνο διακριτικά μέσα στις φυλλωσιές θάμνων και δέντρων. Χαρακτηριστική «γραντζουνιστή» φωνή. Μαύρο κεφάλι και κόκκινος δακτύλιος γύρω από το μάτι. Μαυροσκούφης (Sylvia atricapilla) Είδος τσιροβάκου, με χαρακτηριστικό «φεσάκι» στο κεφάλι (μαύρο στο αρσενικό, καφέ στο θηλυκό και στα ανήλικα). Κοινό στους κήπους τον χειμώνα. Το καλοκαίρι ανεβαίνει σε δροσερά χωριουδάκια και ρεματιές. Δεντροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita) Όλοι οι φυλλοσκόποι είναι μικρά λαδοπράσινα πουλάκια που τριγυρνούν αεικίνητα στις φυλλωσιές δέντρων και θάμνων. Ο Δεντροφυλλοσκόπος είναι ο μοναδικός που θα δούμε τακτικά τον χειμώνα στην Ελλάδα. Τον ονομάζουν και «Σουϊτάκι» λόγω της φωνής του που ακούγεται σαν «σου-ίτ».

20 Βασιλίσκοι (Regulus spp.) Τα δύο είδη βασιλίσκων (Χρυσοβασιλίσκος και Πυρροβασιλίσκος) ξεχωρίζουν από το ζωηρό χρώμα στο κεφάλι (κίτρινο στο θηλυκό, πορτοκαλί στο αρσενικό), που μοιάζει με στέμμα. Συνήθως κινούνται στα ψηλότερα κλαδιά των δέντρων. Μυγοχάφτης (Muscicapa striata) Θυμίζει σπουργίτι. Στέκεται όμως κορδωτός και έχει χαρακτηριστική συμπεριφορά: περιμένει σε μια περίοπτη θέση απ όπου εφορμά κάθε τόσο για να αρπάξει κάποιο έντομο στον αέρα και να επιστρέψει στο «πόστο» του. Όπως πολλά εντομοφάγα πουλιά, φεύγει τον χειμώνα για την Αφρική. Γαλαζοπαπαδίτσα (Parus caeruleus) Στην Ελλάδα ζουν 7 διαφορετικά είδη παπαδίτσας. Η Γαλαζοπαπαδίτσα είναι η μοναδική που έχει γαλάζιο «σκουφάκι» στο κεφάλι. Όλες οι παπαδίτσες εντυπωσιάζουν με τις ακροβατικές κινήσεις τους στα κλαδιά: μπορούν ακόμη και να κρεμαστούν ανάποδα προκειμένου να ξετρυπώσουν κάποια κρυμμένη λιχουδιά.

21 Καλόγερος (Parus major) Είδος παπαδίτσας που ξεχωρίζει από το μαύρο σκουφί, που θυμίζει καλυμμαύκι, και τη μαύρη γραμμή στο στήθος και την κοιλιά που θυμίζει «πετραχήλι». Στο αρσενικό αυτή η γραμμή είναι πιο έντονη. Μόνιμος κάτοικος στα μεγάλα πάρκα, χρησιμοποιεί συχνά τεχνητές φωλιές. Καμποδεντροβάτης (Certhia brachydactyla) Θυμίζει μικροσκοπικό δρυοκολάπτη καθώς σκαρφαλώνει με άνεση, πάντα προς τα πάνω, στους κορμούς και τα μεγάλα κλαδιά των δέντρων. Είναι το μοναδικό ελληνικό πουλί που έχει κυρτό ράμφος και είναι μικρότερο από σπουργίτι. Καρακάξα (Pica pica) Δεν μπερδεύεται με άλλο πουλί. Ασπρόμαυρη με πολύ μακριά ουρά. Η φωλιά της ξεχωρίζει επίσης εύκολα αφού είναι θολωτή και μοιάζει με μεγάλη μπάλα από κλαδιά στερεωμένη ψηλά σε κάποιο δέντρο.

22 Κουρούνα (Corvus corone) Γκρι κορακοειδές με μαύρο κεφάλι και φτερούγες. Μεγαλόσωμη με βαρύ πέταγμα, στιγμιαία μπορεί να την μπερδέψουμε με αρπακτικό πουλί. Κινείται μοναχική ή σε μικρές ομάδες αλλά και σε μεγάλα σμήνη, ειδικά όταν πάει να κουρνιάσει. Ψαρόνι (Sturnus vulgaris) Στο μέγεθος περίπου του Κότσυφα με μαυριδερό επίσης φτέρωμα που όμως είναι διάστικτο με ασπριδερές κηλίδες, ειδικά τον χειμώνα. Πολύ φλύαρο, μιμείται και τις φωνές άλλων πουλιών. Τον χειμώνα μπορεί να σχηματίσει τεράστια σμήνη που εντυπωσιάζουν με τους συγχρονισμένους ελιγμούς τους. Σπιτοσπουργίτης (Passer domesticus) Μάλλον ο πιο επιτυχημένος συμπολίτης του ανθρώπου, σπάνια θα τον δούμε μακριά από ανθρωπογενές περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη σπουργιτιών αλλά ο αρσενικός Σπιτοσπουργίτης είναι ο μοναδικός που έχει γκρι «στέμμα». Ο θηλυκός είναι πιο ομοιόχρωμος, χωρίς μαύρο στο λαιμό.

23 Δεντροσπουργίτης (Passer montanus) Ένα μαύρο σημάδι σε κάθε μάγουλο τον διακρίνει αμέσως από τα άλλα σπουργίτια. Αρσενικός και θηλυκός έχουν παρόμοια εμφάνιση. Φωλιάζει συχνά σε κουφάλες δέντρων, σε τρύπες κτιρίων και πολύ συχνά σε τεχνητές φωλιές. Σπίνος (Fringilla coelebs) Ο «σπουργίτης» του δάσους φωλιάζει επίσης σε μεγάλα πάρκα, ενώ τον χειμώνα επισκέπτεται ακόμη και τους μικρούς κήπους. Διακρίνεται από τη διπλή σειρά λευκών «γαλονιών» στις φτερούγες. Το αρσενικό έχει γκρι κεφάλι και καφετιά ράχη ενώ το θηλυκό είναι πιο ομοιόχρωμο. Την άνοιξη ξεχωρίζει το σύντομο αλλά πολύ μελωδικό κελάηδημα του αρσενικού.

24 Σκαρθάκι (Serinus serinus) Είναι συγγενής του Καναρινιού. Μικρό, με γενναίες ποσότητες κίτρινου χρώματος στο φτέρωμά του (ειδικά του αρσενικού) και σκουρόχρωμα στίγματα. Το φλύαρο κελάηδημα του αρσενικού είναι ιδιαίτερα επίμονο την άνοιξη. Φλώρος (Carduelis chloris) Λαδοπράσινος με έντονα κίτρινα σημάδια στις φτερούγες και στα πάνω άκρα της ουράς. Ο αρσενικός έχει πιο λαμπρό χρωματισμό. Το χειμώνα συχνά σε σμήνη με άλλες σπίζες. Τρέφεται κυρίως με σπόρους. Φωλιάζει συχνά στα κυπαρίσσια. Καρδερίνα (Carduelis carduelis) Πανέμορφος συνδυασμός απαλών και έντονων χρωμάτων. Κόκκινο στο πρόσωπο και κίτρινο χρώμα στις φτερούγες. Μελωδικό κελάηδημα και κάλεσμα. Ανάλαφρο πέταγμα. Συχνά τη βλέπουμε σε αγκάθια των οποίων προτιμά τους σπόρους.

25 26 Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα. Από το 1982, εργάζεται με σκοπό να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο. To έργο της περιλαμβάνει ευρύ φάσμα δράσεων: από την προστασία και τη μελέτη, ως την ενημέρωση, την εκπαίδευση, αλλά και τις παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί τα πουλιά; Τα άγρια πουλιά, εκφραστές της ομορφιάς και της ελευθερίας της Φύσης, απαντούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, σε όλα τα οικοσυστήματα και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους δείκτες της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα σε διεθνές επίπεδο, τόσο για τα ενδημικά όσο και τα μεταναστευτικά είδη πουλιών. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και με απίστευτη ποικιλία φυσικού περιβάλλοντος κατέχει μία προνομιακή θέση για τη ζωή εκατοντάδων ειδών. Ως χερσόνησος, διευκολύνει το ταξίδι εκατομμυρίων πουλιών πάνω από τη Μεσόγειο, ενώ η θέση της στην νότια Ευρώπη αποτελεί φιλόξενο τόπο για είδη του Βορρά που χρειάζονται ηπιότερο χειμώνα. Μια μεγάλη οικογένεια Η Ορνιθολογική είναι εταίρος της BirdLife International, της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας που στοχεύει στην προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους. Άλλωστε, τα προβλήματα των πουλιών δε γνωρίζουν σύνορα Υποστηρικτές Υποστηρικτές της Ορνιθολογικής μπορούν να γίνουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα πουλιά και τους βιοτόπους τους χωρίς να είναι απαραίτητη η ειδική γνώση στα θέματα αυτά.

26 Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της το 1982, με την υποστήριξη της τότε Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ο.Κ. Έπειτα από πολλές δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενημέρωση δεκάδων χιλιάδων παιδιών, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με αμείωτη όρεξη, θέτοντας υψηλότερους στόχους και ελπίζοντας ότι συμβάλλουμε έστω και λίγο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου. Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σκοπός των δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ορνιθολογικής είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ενασχόληση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την προστασία των άγριων πουλιών, αλλά και γενικότερα με θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να προάγουν συνειδητοποίηση, γνώσεις, στάσεις, δεξιότητες, ικανότητες και συμμετοχή. Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές και Οργανωμένες Ομάδες Πάρκο «Α. Τρίτσης» - Ίλιον Αττικής Υγρότοπος Βραυρώνας - Αττική Ταξιδεύοντας με τη Νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους (ετήσιο πρόγραμμα) Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γνωριμία με τη φύση των προστατευόμενων περιοχών Αιγαίο και θαλασσοπούλια Απειλούμενα είδη Τα πουλιά στην πόλη Η μετανάστευση των πουλιών Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα και το Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ορνιθολογικής στην ιστοσελίδα μας: 27

27 Κείμενα: Παναγιώτης Λατσούδης Εικονογράφηση: Πασχάλης Δουγαλής Σχεδιασμός: Μαρία Ζαχαριουδάκη Προσαρμογή: ONArt Φωτογραφία εξωφύλλου: Ρούλα Τρίγκου Εκτύπωση: COLORPRINT - Τσεκούρας Ε.Π.Ε. Copyright σκίτσων: Πασχάλης Δουγαλής - Paschalis Dougalis Copyright κειμένων: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Το έντυπο αυτό επανεκτυπώθηκε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του

28 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Κεντρικό Γραφείο: Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα, Τ/Φ: , info@ornithologiki.gr Γραφείο στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»: Τέρμα Σπύρου Μουστακλή, Ίλιον, Τ/Φ: park@ornithologiki.gr Γραφείο Β. Ελλάδας: Κομνηνών 23, Θεσσαλονίκη, Τ/Φ: thess@ornithologiki.gr ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ

Χαρακτηριστικά είδη πουλιών. της Σκύρου. Εθελοντική Ομάδα Διατήρησης της Βιοποικιλότητας Σκύρου

Χαρακτηριστικά είδη πουλιών. της Σκύρου. Εθελοντική Ομάδα Διατήρησης της Βιοποικιλότητας Σκύρου Χαρακτηριστικά είδη πουλιών της Σκύρου Εθελοντική Ομάδα Διατήρησης της Βιοποικιλότητας Σκύρου Χαρακτηριστικά είδη πουλιών της Σκύρου Νησιώτικη Πέρδικα Αρτέμης Θαλασσοκόρακας Λευκοτσικνιάς Γερακίνα Σπιζαετός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΠΤΗΝΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΠΤΗΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΠΤΗΝΑ 1. Σκουφοβουτηχτάρα Podiceps cristatus Περιγραφή Το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας το καλοκαίρι διακρίνεται από το λευκό λαιμό, τα δύο μαύρα λοφία και

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Ορνιθόπολις; Ποιος είναι ο στόχος; Η Ορνιθόπολις έχει δύο βασικούς στόχους: Γιατί να παρατηρώ τα πουλιά;

Τι είναι η Ορνιθόπολις; Ποιος είναι ο στόχος; Η Ορνιθόπολις έχει δύο βασικούς στόχους: Γιατί να παρατηρώ τα πουλιά; Οδηγός Παρατήρησης Τι είναι η Ορνιθόπολις; Η Ορνιθόπολις είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τη γνωριμία και τη συνεργασία των πολιτών με την επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Motacillidae (Κελάδες-Σουσουράδες) Είδος: Motacilla alba (Λευκοσουσουράδα)

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Motacillidae (Κελάδες-Σουσουράδες) Είδος: Motacilla alba (Λευκοσουσουράδα) Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Motacillidae (Κελάδες-Σουσουράδες) Είδος: Motacilla alba (Λευκοσουσουράδα) Γνωρίσµατα: Έχει το ίδιο µέγεθος (18εκ.) µε τη Σταχτοσουσουράδα από την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας Ασπόνδυλα Πτηνά

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας Ασπόνδυλα Πτηνά ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία

Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Αποδημητικά πουλιά της Κύπρου Όνομα: Κωνσταντίνος Χριστοφή Τμήμα: Γ 4 Μάθημα: Βιολογία Εισαγωγή Αποδημητικά πουλιά είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν, από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και

Διαβάστε περισσότερα

Κλείδα αναγνώρισης για τα κυριότερα είδη πουλιών της λίμνης της Ορόκλινης

Κλείδα αναγνώρισης για τα κυριότερα είδη πουλιών της λίμνης της Ορόκλινης Κλείδα αναγνώρισης για τα κυριότερα είδη πουλιών της λίμνης της Ορόκλινης 1 Μέρη πουλιού 2 3 Κλείδα αναγνώρισης για τα κυριότερα είδη πτηνών της λίμνης της Ορόκλινης Συγγραφή κειμένων κλείδας Δρ. Μαρίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ για το πρόγραμμα. Τα Πουλιά στην Πόλη

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ για το πρόγραμμα. Τα Πουλιά στην Πόλη ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ για το πρόγραμμα Τα Πουλιά στην Πόλη Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποιήσης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 1 Γνωρίζοντας τα Πουλιά Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ 1. Αλκυόνη Alcedo atthis Περιγραφή πολύ μεγάλο κεφάλι, μακρύ και οξύληκτο ράμφος μήκους 3-4 εκ., κοντές φτερούγες, πόδια και ουρά, πάνω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Ciconiiformes (Πελαργόµορφα) Οικογένεια: Ardeidae (Ερωδιοί) Είδος: Ardea cinerea (Σταχτοτσικνιάς)

Τάξη: Ciconiiformes (Πελαργόµορφα) Οικογένεια: Ardeidae (Ερωδιοί) Είδος: Ardea cinerea (Σταχτοτσικνιάς) Τάξη: Ciconiiformes (Πελαργόµορφα) Οικογένεια: Ardeidae (Ερωδιοί) Είδος: Ardea cinerea (Σταχτοτσικνιάς) Γνωρίσµατα: Είναι ο µεγαλύτερος σε µέγεθος ερωδιός (91εκ.). Αναγνωρίζεται εύκολα από το σταχτί πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Δακτυλιώσεις πουλιών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Δακτυλιώσεις πουλιών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δακτυλιώσεις πουλιών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δρ Σάββας Καζαντζίδης, Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Ένα ζευγάρι Κότσυφες (το αρσενικό δεξιά). Η δακτυλίωση είναι μια μέθοδος για

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα της Ολυμπίας και η συμβολή των εργασιών αποκατάστασης της βλάστησης

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα της Ολυμπίας και η συμβολή των εργασιών αποκατάστασης της βλάστησης Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα της Ολυμπίας και η συμβολή των εργασιών αποκατάστασης της βλάστησης Δρ Γεώργιος Λυριντζής, Διατελέσας Τακτικός Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Υπεύθυνος Γενικού Συντονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Πτηνά ΙΙ: Μηχανική πτήσης, βιολογικός κύκλος, συμπεριφορά, μετανάστευση

Πτηνά ΙΙ: Μηχανική πτήσης, βιολογικός κύκλος, συμπεριφορά, μετανάστευση Πτηνά ΙΙ: Μηχανική πτήσης, βιολογικός κύκλος, συμπεριφορά, μετανάστευση Χείλος προσφυγής κατώρευμα Χείλος εκφυγής Νόμος του Bernoulli: Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα ενός ρευστού, η πίεση που ασκεί πάνω στις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 6. ΧΗΝΕΣ ΠΑΠΙΕΣ 1. Χωραφόχηνα Anser fabalis Περιγραφή μοιάζει με τη σταχτόχηνα αλλά σκουρότερη, πάνω μέρος φτερούγων γκριζογάλαζο σε αντίθεση με τα πολύ σκούρα κεφάλι και λαιμό,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Anseriformes (Χηνόµορφα) Οικογένεια : Anatidae (Ανατίδες) Είδος: Anas clypeata (Χουλιαρόπαπια)

Τάξη: Anseriformes (Χηνόµορφα) Οικογένεια : Anatidae (Ανατίδες) Είδος: Anas clypeata (Χουλιαρόπαπια) Τάξη: Anseriformes (Χηνόµορφα) Οικογένεια : Anatidae (Ανατίδες) Είδος: Anas clypeata (Χουλιαρόπαπια) Γνωρίσµατα: Μετρίου µεγέθους πάπια (51εκ.) µε χαρακτηριστικό µεγάλο ράµφος που µοιάζει µε σπάτουλα.

Διαβάστε περισσότερα

www.ornithologiki.gr Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα, Tηλ. Fax: 210 8228704, 210 8227937 Κομνηνών 23, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ.

www.ornithologiki.gr Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα, Tηλ. Fax: 210 8228704, 210 8227937 Κομνηνών 23, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ. Επιμέλεια έκδοσης: Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Βασίλης Χατζηρβασάνης Γραφιστική επιμέλεια: Sandipo Όλγα Βλάχου Εκτύπωση: COLORPRINT - Τσεκούρας Ε.Π.Ε. ISBN: 978-960 - 6861-29 -1 Ελληνική Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Παναγιώτης ΛΑΤΣΟΥΔΗΣ Αθήνα 2010 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Αθήνα: Βασιλέως Ηρακλείου 24, 106 82 Αθήνα Τηλ.: 210 8228704 Fax: 210 8227937 Θεσσαλονίκη: Τηλ/Fax: 2310 244245

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στο ΠΑΡΚΟ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 2020 Περιεχόμενα 1. Αναλυτικός Πίνακας Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Σχολικό Έτος 2019-20

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο»

«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο» 10 Οκτωβρίου 2015 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Τα πουλιά: οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Πάρκου» Εύα Κατράνα Βιολόγος Msc Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τροφή: Τρέφεται µε µικρά καρκινοειδή και µαλάκια τα οποία εντοπίζει κουνώντας το ράµφος της οριζόντια πάνω από τον πυθµένα σαν να τον σκουπίζει.

Τροφή: Τρέφεται µε µικρά καρκινοειδή και µαλάκια τα οποία εντοπίζει κουνώντας το ράµφος της οριζόντια πάνω από τον πυθµένα σαν να τον σκουπίζει. Τάξη: Charadriiformes (Χαραδριόµορφα) Οικογένεια: Recurvirostridae (Αβοκέτες και Καλαµοκανάδες) Είδος: Recurvirostra avosetta (Αβοκέτα) Γνωρίσµατα: Παρυδάτιο πτηνό µε µέγεθος 43 εκατοστά όσο και του Καλαµοκανά.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ & Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ & Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ & Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Η εργασία αυτή είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας μας που αποκτήθηκε: Από τις δράσεις μας Απ όσα είδαμε Απ όσα ακούσαμε Και απ όσα ερευνήσαμε 2 Αφού χωριστήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή Λίγα λόγια για την παρατήρηση πουλιών Πελαργός Γερακίνα Δεκαοχτούρα Τσαλαπετεινός...

Περιεχόμενα. Εισαγωγή Λίγα λόγια για την παρατήρηση πουλιών Πελαργός Γερακίνα Δεκαοχτούρα Τσαλαπετεινός... Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Λίγα λόγια για την παρατήρηση πουλιών... 3 Πελαργός... 7 Γερακίνα... 9 Δεκαοχτούρα... 11 Τσαλαπετεινός... 13 Κατσουλιέρης... 15 Σπιτοχελίδονο... 17 Κοκκινοκεφαλάς... 19 Καρακάξα...

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό ταξίδι της νανόχηνας

Το μαγικό ταξίδι της νανόχηνας Το μαγικό ταξίδι της νανόχηνας ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Γ1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΒΔΕΛΑ Η Φαίδρα και ο Περσέας Μια φορά και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 9. ΕΔΑΦΟΒΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 9. ΕΔΑΦΟΒΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 9. ΕΔΑΦΟΒΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΜΟΡΦΑ 1. Αγριόκουρκος Tetrao urogallus Περιγραφή αρσενικό: γενικός χρωματισμός γκριζόμαυρος, στήθος πρασινογάλανο, κοιλιά με λευκές λωρίδες ακανόνιστου σχήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Muscicapidae (Μυγοθήρες) Είδος: Muscicapa striata (Μυγοχάφτης)

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Muscicapidae (Μυγοθήρες) Είδος: Muscicapa striata (Μυγοχάφτης) Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Muscicapidae (Μυγοθήρες) Είδος: Muscicapa striata (Μυγοχάφτης) Γνωρίσµατα:Έχει το µέγεθος του σπουργιτιού και σταχτόλευκη εµφάνιση. Το πάνω µέρος του φτερώµατος

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Sturnidae (Ψαρόνια) Είδος: Sturnus vulgaris (Ψαρόνι)

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Sturnidae (Ψαρόνια) Είδος: Sturnus vulgaris (Ψαρόνι) Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Sturnidae (Ψαρόνια) Είδος: Sturnus vulgaris (Ψαρόνι) Γνωρίσµατα:Έχει µέγεθος 22 εκ., µακρύ ράµφος, κοντή ουρά και παρουσιάζει εποχικό διµορφισµό. Το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

περιβάλλον: προνομιακό πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Ευγενία Πανώριου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

περιβάλλον: προνομιακό πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Ευγενία Πανώριου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Αδόμητοι πράσινοι χώροι στο αστικό περιβάλλον: προνομιακό πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Ευγενία Πανώριου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Μοναδική περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα πουλιά της Μεσαορίας

Γνωρίστε τα πουλιά της Μεσαορίας Γνωρίστε τα πουλιά της Μεσαορίας LIFE - FORBIRDS (LIFE 13 NAT/CY/000176) Γνωρίστε µερικά από τα πουλιά της Μεσαορίας Το φυλλάδιο αυτό ετοιµάστηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE-FORBIRDS που συγχρηµατοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ. Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ. Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙΔΑ Μπίρτσας Π. Κ., Χ. Κ. Σώκος, & Κ. Ε. Σκορδάς Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 20 km

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ - ΝΥΚΤΟΒΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ - ΝΥΚΤΟΒΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 8. ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ - ΝΥΚΤΟΒΙΑ 1. Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus Περιγραφή ο χρωματισμός του φτερώματος στο πάνω μέρος είναι μαυρόφαιος με λευκές περιοχές στη ράχη, τα πρωτεύοντα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Gaviiformes (Κολυµβόµορφα) Οικογένεια: Gaviidae (Θαλασσοβούτια) Είδος: Gavia arctica (Λαµπροβούτι)

Τάξη: Gaviiformes (Κολυµβόµορφα) Οικογένεια: Gaviidae (Θαλασσοβούτια) Είδος: Gavia arctica (Λαµπροβούτι) Τάξη: Gaviiformes (Κολυµβόµορφα) Οικογένεια: Gaviidae (Θαλασσοβούτια) Είδος: Gavia arctica (Λαµπροβούτι) Γνωρίσµατα: Μεγάλο υδρόβιο πτηνό (60-70εκ.) µε εποχικό διµορφισµό στο φτέρωµα. Το καλοκαίρι αναγνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. Συµπεριλαµβάνεται στα είδη του Παραρτήµατος ΙΙ της Σύµβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

ΙΙ. Συµπεριλαµβάνεται στα είδη του Παραρτήµατος ΙΙ της Σύµβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων. Τάξη: Caprimulgiformes (Αιγοθηλόµορφα) Οικογένεια: Caprimulgidae (Αιγοθηλίδες) Είδος: Caprimulgus europaeus (Γιδοβύζι - Γιδοβυζάστρα) Γνωρίσµατα: Είναι ένα πολύ ξεχωριστό πουλί όσον αφορά στην εµφάνισή

Διαβάστε περισσότερα

Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά

Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά 1. Τι είναι τα ωδικά πουλιά ; 2. Ποια η κατάταξή τους; 3. Πώς εξελίχθηκαν; 4. Πού ζουν; 5. Με τι τρέφονται; 6. Γιατί τραγουδούν; 7. Είναι καλοί περιβαλλοντικοί δείκτες;

Διαβάστε περισσότερα

Πύθωνας των βράχων από. το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη. μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. κάνοντας πλάγια βήματα, τα

Πύθωνας των βράχων από. το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη. μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. κάνοντας πλάγια βήματα, τα ΟΝΟΜΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΑ Πύθωνας των βράχων από KAA το Βιβλίο της Ζούγκλας, μεγαλόσωμο φίδι, μεγάλη μυϊκή δύναμη, μικρό κεφάλι. Ζώο της θάλασσας, κινείται ΚΑΒΟΥΡΑΣ κάνοντας πλάγια βήματα, τα μάτια του κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ D4: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ

ΔΡΑΣΗ D4: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΔΡΑΣΗ D4: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ Εισαγωγή Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Υλοποίηση μέτρων διαχείρισης στον υγρότοπο του Άγρα» και ειδικότερα για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 2016 1 Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι της Αττικής έχουν συρρικνωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΚΟ Α.ΤΡΙΤΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΚΟ Α.ΤΡΙΤΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΚΟ Α.ΤΡΙΤΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 2018 Περιεχόμενα 1. Αναλυτικός Πίνακας Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΙΡΓΙΑ

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΙΡΓΙΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΤΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Γ 3 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-18 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΙΡΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ Τι είναι η μετανάστευση ή αποδημία; Είναι η τακτική των

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Οδηγός Αναγνώρισης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Οδηγός Αναγνώρισης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Οδηγός Αναγνώρισης Τα Πουλιά της Λίµνης της Καστοριάς και της Λεκάνης Απορροής της ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες της Εξέλιξης

Θεωρίες της Εξέλιξης 1 ο ΘΕΜΑ Θεωρίες της Εξέλιξης Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ Α, Β, C ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ

ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ Α, Β, C ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ Α, Β, C Τετράδες Μονά Κατηγορία A001 A003 Χαρτζ - Κλασσικό - Μόνο Φωνή A002 A000 Χαρτζ - Κλασσικό - Μόνο Φωνή 2άδα B001 B003 Μαλινουά - Κλασσικό - Μόνο Φωνή B002 B000 Μαλινουά - Κλασσικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες των Πεζών και του Μεραμβέλλου Κρήτης

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες των Πεζών και του Μεραμβέλλου Κρήτης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Φαράγγι του Πολυλιμνίου

Φαράγγι του Πολυλιμνίου Φαράγγι του Πολυλιμνίου Σε ένα καλά κρυμμένο μικρό φαράγγι, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, σε ένα απερίγραπτου κάλλους φυσικό τοπίο βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο

ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου & Ρούλα Τρίγκου Δραστηριότητες Ευγενία Πανώριου Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό Ευγενία Πανώριου & Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ Κατάλογος ειδών για την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2017

ΕΙΔΗ Κατάλογος ειδών για την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2017 ΕΙΔΗ Κατάλογος ειδών για την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2017 Είδος Κοινό όνομα Αριθμός Accipiter gentilis Διπλοσάινο 1 Accipiter nisus Ξεφτέρι 64 Acrocephalus arundinaceus Τσιχλοποταμίδα 3 Aegithalos

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 2. ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 2. ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 2. ΑΦΘΟΝΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Το σύνολο των ατόμων του ίδιου είδους που απαντώνται σε καθορισμένη περιοχή και σε συγκεκριμένο χρόνο (μπορούν να ζευγαρώνουν και να δίνουν γόνιμους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΟΡΟΚΛΙΝΗΣ

Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΟΡΟΚΛΙΝΗΣ Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΟΡΟΚΛΙΝΗΣ Φορείς υλοποίησης έργου: Η παρουσίαση αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού πακέτου «Εκπαιδευτικό υλικό για τη

Διαβάστε περισσότερα

Οι υγρότοποι της Θεσπρωτίας στο διεθνές προσκήνιο Δρ. Τσιακίρης Ρήγας

Οι υγρότοποι της Θεσπρωτίας στο διεθνές προσκήνιο Δρ. Τσιακίρης Ρήγας Οι υγρότοποι της Θεσπρωτίας στο διεθνές προσκήνιο Δρ. Τσιακίρης Ρήγας Δασολόγος-Σύμβουλος του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR)

ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR) ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΣΥΜΒΑΣΗ RAMSAR) Κωνσταντίνης Α 1, Διαμάντης Χ 1, Κόντος Κ 1, Μάντος Α 1, Μαρτίνης Α 1, Μπούκας ΑΝ 2, Πασχάλη Θ 3, Ράπτη

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Πυγοποδόμορφα Σκουφοβουτηχτάρι, Podiceps cristatus

Τάξη Πυγοποδόμορφα Σκουφοβουτηχτάρι, Podiceps cristatus Τάξη Πυγοποδόμορφα Σκουφοβουτηχτάρι, Podiceps cristatus Ζουν σε λίμνες ή υφάλμυρα νερά. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στην επιφάνεια της λίμνης πάνω σε υδρόβια φυτά. Σπάνια απομακρύνεται από την όχθη. Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η ορνιθοπανίδα του Κόλπου Καλλονής»

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Ρούλα Τρίγκου ασολόγος MSc Συντονίστρια Ενημέρωσης ράσεων ιατήρησης ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ- 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ΑΝ ΡΟΣ ιαχρονική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

[TYPE ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ THE COMPANY NAME] ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

[TYPE ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ THE COMPANY NAME] ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE 2010 COMPANY NAME] ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Συντάκτες: Μαργαρίτα Τζάλη, Νίκος Προμπονάς,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ζώα και οι Φωλιές τους. Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Τα Ζώα και οι Φωλιές τους. Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης + Τα Ζώα και οι Φωλιές τους Μια εργασία των μαθητών και των μαθητριών του Β2 με τη δασκάλα τους Λαζοπούλου Ελένη 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Κορνηλία Ρηνιώ Κυριακή Νάσια Γιώργος Στράτος +

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυρίνοι. Πετάνε οι γυρίνοι;;;; Ένα ιπτάμενο τεύχος!! από την περιβαλλοντική ομάδα του 2 ου Γυμνασίου Μίκρας

Οι γυρίνοι. Πετάνε οι γυρίνοι;;;; Ένα ιπτάμενο τεύχος!! από την περιβαλλοντική ομάδα του 2 ου Γυμνασίου Μίκρας Οι γυρίνοι Πετάνε οι γυρίνοι;;;; Ένα ιπτάμενο τεύχος!! από την περιβαλλοντική ομάδα του 2 ου Γυμνασίου Μίκρας Μάρτης 2009 Σημείωμα σύνταξης Το τεύχος των «Γυρίνων» είναι αφιερωμένο το καταλάβατε μάλλον-

Διαβάστε περισσότερα

Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη

Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα Μαργαρίτα Τζάλη Διαχείριση και αξιοποίηση ρεμάτων στο αστικό περιβάλλον. Προκλήσεις και προοπτικές, 2012 Περιεχόμενο παρουσίασης Η Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1

41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1 41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1 Φώκια Μονάχους- Μονάχους Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus πήρε το όνομά της είτε εξαιτίας του σχήματος του πάνω μέρους του κεφαλιού της που μοιάζει σαν

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων ΚοτυχίουΚοτυχίου Στροφυλιάς Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Ορφανού,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας εποχικός σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και έδωσε το όνομα και στην παρακείμενη πόλη, το Παραλίμνι.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΤΟ ΜΕΛΙ Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα και θεωρείται το πιο σπουδαίο, από οικονομικής άποψης, έντομο

Διαβάστε περισσότερα

[TYPE ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ THE COMPANY NAME]

[TYPE ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ THE COMPANY NAME] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE 2009 COMPANY NAME] ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Συντάκτες: Μαργαρίτα Τζάλη, Jakob Fric,

Διαβάστε περισσότερα

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής

Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Μέρος 1 Η δράση μας μέσα από το Πρόγραμμα LIFE: Καλές πρακτικές & επιτυχημένα παραδείγματα Γιώργος Σγούρος Διευθυντής Ποιοι είμαστε Η Ορνιθολογική ιδρύθηκε το 1982. Είναι από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

13 Νοεμβρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΡΑΜΑΛΙΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

13 Νοεμβρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΡΑΜΑΛΙΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος Προσανατολισμός Γιώργος Τσεβεκίδης Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα Πιτένη Αναστασία Καραγιάννης Στέργιος ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Προσανατολισμός είναι η διαδικασία με την οποία καθορίζουμε τη θέση του Βορρά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

dasarxeio.com ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ EΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

dasarxeio.com ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ EΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ EΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Έκδοση Α : Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση φύλου στα καναρίνια

Αναγνώριση φύλου στα καναρίνια Αναγνώριση φύλου στα καναρίνια Η διάκριση του φύλου στα καναρίνια αποτελούσε και αποτελεί ένα πάγιο ερώτημα των ερασιτεχνών εκτροφέων καναρινιών. Πόσοι από μας που ερασιτεχνικά και μόνο από αγάπη εκτρέφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και εθελοντική εργασία στους Υγρότοπους: Το παράδειγµα της Τεχνητής Λίµνης των Μπραµιανών Ιεράπετρας ασκαλάκης Παύλος

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και εθελοντική εργασία στους Υγρότοπους: Το παράδειγµα της Τεχνητής Λίµνης των Μπραµιανών Ιεράπετρας ασκαλάκης Παύλος Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και εθελοντική εργασία στους Υγρότοπους: Το παράδειγµα της Τεχνητής Λίµνης των Μπραµιανών Ιεράπετρας ασκαλάκης Παύλος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Οµάδας ΤΕΕ Ιεράπετρας περί εθελοντισµού

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ. Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 22 ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Παρατηρήστε και συγκρίνετε τις παρακάτω εικόνες. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα

Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Σχολ. Έτος: 2011 2012 Επιμέλεια: Χριστίνα Τσώτα ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ Κοινό όνομα: Μεσογειακή φώκια Μήκος: 2 3 μέτρα Βάρος: 300

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ ΗΜΗΤΡΙΟΥ & Ε Υ Α Κ Ο Λ Ο Μ Π Α Ρ Η,

Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ ΗΜΗΤΡΙΟΥ & Ε Υ Α Κ Ο Λ Ο Μ Π Α Ρ Η, ράσεις ιατήρησης των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων (Μ.Ε.Λ.) στην Κρήτη ((LLIIFFEE0044NAATT//GGRR//000000110055)) Καταγραφή ειιδών Ορνιιθοπανίίδας στιις περιιοχές των Μ.Ε.Λ. της υτιικής Κρήτης Επιµέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πάρκο για τα πουλιά και τους ανθρώπους

Ένα πάρκο για τα πουλιά και τους ανθρώπους Ένα πάρκο για τα πουλιά και τους ανθρώπους ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Περιεχόμενα Μέρος Α Το εκπαιδευτικό υλικό: Ένα πάρκο για τα πουλιά και τους ανθρώπους 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης 18 Νοεμβρίου 2016 Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Κερκίνης Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Σέσσι, Γραμματικό κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Το καλοκαίρι του 2009 το Γραμματικό έγινε η περισσότερο συζητημένη περιοχή, αφού δυστυχώς για μια εβδομάδα σχεδόν το όνομα του φιγουράριζε σε όλα τα δελτία

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες 1.,2.: Ο Πηνειός και o Θεσσαλικός κάμπος σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Εικόνες 1.,2.: Ο Πηνειός και o Θεσσαλικός κάμπος σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. 4. Φύση και βιοποικιλότητα 4Α. Παρουσίαση κατάστασης Το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λάρισας, διαμορφώνεται ως αγροτικό τοπίο, με σχετικά επίπεδο ανάγλυφο, μέση ετήσια θερμοκρασία 15,7 ο C (απόλυτες

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 5. Ορνιθοπαγίδα Μεσογείου Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ορνιθοπανίδα Μεσογείου 1/4 366 είδη στη Μεσόγειο 500 είδη

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΙ ΑΛΥΚΕΣ ΕΛΟΥΝΤΑΣ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Ελούντα βρίσκεται 10 χλµ βόρεια του Αγίου Νικολάου στη θέση της αρχαίας Ολούς.

3. ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΙ ΑΛΥΚΕΣ ΕΛΟΥΝΤΑΣ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Ελούντα βρίσκεται 10 χλµ βόρεια του Αγίου Νικολάου στη θέση της αρχαίας Ολούς. 3. ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΙ ΑΛΥΚΕΣ ΕΛΟΥΝΤΑΣ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Ελούντα βρίσκεται 10 χλµ βόρεια του Αγίου Νικολάου στη θέση της αρχαίας Ολούς. Πρόκειται για οικισµό στο µυχό ενός κλειστού κόλπου που

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.3 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.3 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα για την Ορνιθοπανίδα Έργου: Σελίδα 2 από 47 Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 Γενικές πληροφορίες για την ορνιθοπανίδα των πεδινών εκτάσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Ροδόπης 4 Βασική νομοθεσία 4 Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τελική αναφορά Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τη Γεν.

Διαβάστε περισσότερα

[TYPE ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ THE COMPANY NAME] ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

[TYPE ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ THE COMPANY NAME] ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ [TYPE THE 2011 COMPANY NAME] ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Συντάκτες: Μαργαρίτα Τζάλη, Νίκος Προμπονάς,

Διαβάστε περισσότερα

Ορνιθοπανίδα Πρεσπών

Ορνιθοπανίδα Πρεσπών Ορνιθοπανίδα Πρεσπών ΑΣΠΡΟΜΕΤΩΠΗ ΧΗΝΑ Η ασπρομετωπόχηνα είναι από τις πιο κοινές χήνες που επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι σχετικά μεγάλη χήνα, με καφέ και γκρι αποχρώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

«Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

«Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ «Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» Η ερευνητική ομάδα Οι μαθητές Ιωάννα Αποστολοπούλου Γιώργος Αναγνώπουλος Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Η εξέλιξη της μελισσοκομίας Η μέλισσα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος

Οι φίλοι μας, τα ζώα Σχ. έτος Ο ΣΚΥΛΟΣ Το τρίχωμά του έχει χρώμα μαύρο. Έχει τέσσερα πόδια, μεγάλα μάτια, μακριά αυτιά και μαύρη μύτη. Η ουρά του είναι κοντή. Είναι θηλαστικό ζώο. Γεννάει κουταβάκια. Τα κουταβάκια είναι παιχνιδιάρικα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙ ΩΝ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙ ΩΝ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙ ΩΝ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΗΣ 267 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙ ΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ KANAΡΙΝΙ FIFE FANCY

ΤΟ KANAΡΙΝΙ FIFE FANCY ΤΟ KANAΡΙΝΙ FIFE FANCY Χαρακτηριστικά. Το καναρίνι FIFE FANCY ανήκει στην κατηγορία των καναρινιών εμφάνισης και πιο συγκεκριμένα στην υποκατηγορία των καναρινιών τύπου. Είναι ένα μικρόσωμο φανταχτερό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας Ενότητα 2: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός ΜΕΘΟΔΟΙ

Διαβάστε περισσότερα