ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια: Τρύφων-Ιωάννης Λαμπρόπουλος Επιβλέπων: Βασίλειος Σπιτάς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια: Τρύφων-Ιωάννης Λαμπρόπουλος Επιβλέπων: Βασίλειος Σπιτάς"

Transcript

1 ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιμέλεια: Τρύφων-Ιωάννης Λαμπρόπουλος Επιβλέπων: Βασίλειος Σπιτάς

2 Σκοπός του κειμένου Το παρακάτω κείμενο αποσκοπεί στην κατανόηση των βασικών στοιχείων και της βασικής συνδεσμολογίας ενός υδραυλικού κυκλώματος. Η συγγραφή του πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιος που δεν έχει έρθει ποτέ στο παρελθόν σε επαφή με τα υδραυλικά κυκλώματα να δύναται να «διαβάσει» το μονογραμμικό σχέδιο ενός τέτοιου κυκλώματος και να κατανοήσει εν μέρει την λειτουργία αυτού. Προφανώς, προκειμένου να εμβαθύνει κανείς, πρέπει να μελετήσει τις σχέσεις οι οποίες διέπουν αυτά τα συστήματα, καθώς και εναλλακτικές συνδεσμολογίες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο τρόπος που εξηγείται η λειτουργία και η δομή ενός υδραυλικού συστήματος δε συμπίπτει κατ ανάγκην με τον τρόπο σχεδιασμού και υπολογισμού ενός τέτοιου συστήματος! Τι εστί υδραυλικό σύστημα; Πρόκειται περί ενός συστήματος, το οποίο αποσκοπεί στην μετάδοση ισχύος και κινήσεως, εκμεταλλευόμενο την ενέργεια του εργαζομένου μέσου του (υδραυλικό έλαιο). Κοινώς, το υδραυλικό έλαιο, κατευθυνόμενο εντός των σωληνώσεων μέσω βαλβίδων δύναται να «δημιουργεί» ισχύ/ κίνηση με χρήση των καταλλήλων επενεργητών. Ας απλοποιήσουμε όμως τα πράγματα. Τα δομικά στοιχεία ενός υδραυλικού κυκλώματος είναι τα εξής: Μία πηγή υδραυλικής ισχύος, όπως αντλίες (γραναζωτές, πτερυγιοφόρες, αξονικών εμβόλων, κοχλιωτές, περιστρεφομένης δέσμης ρευστού) και συσσωρευτές, μέσω των οποίων προσδίδεται ενέργεια στο εργαζόμενο μέσο Στοιχεία του κυκλώματος και όργανα ελέγχου, όπως σωληνώσεις, βαλβίδες, φίλτρα, μανόμετρα κλπ Υδραυλικούς επενεργητές, δηλαδή υδραυλικούς κινητήρες και υδραυλικά έμβολα. Αυτοί μετατρέπουν την υδραυλική ισχύ σε μηχανική στις θέσεις εργασίας

3 Αποδομώντας ένα υδραυλικό σύστημα Βήμα 1 ο : Έστω ότι εντός μίας δεξαμενής δεδομένης χωρητικότητος (επί παραδείγματι διακοσίων λίτρων) τοποθετείται υδραυλικό έλαιο. Το έλαιο αυτό προς το παρόν δεν προσφέρει σε εμάς κάτι ωφέλιμο. Μπορούμε όμως με την κατάλληλη συνδεσμολογία να προσδώσουμε ενέργεια σε αυτό και εν συνεχεία να την μετατρέψουμε σε μηχανική ισχύ. Βήμα 2 ο : Παίρνουμε μιαν αντλία, η οποία είναι συνδεδεμένη με δύο σωληνώσεις, μια σωλήνωση αναρροφήσεως και μία καταθλίψεως. Μιας και το υδραυλικό έλαιο δεν είναι κάτι που διατίθεται εν αφθονία, βυθίζουμε και τις δύο σωληνώσεις εντός της δεξαμενής. Θέτοντας σε λειτουργία τον ηλεκτροκινητήρα της αντλίας (συμβολίζεται με Μ εντός κύκλου και συνδέεται με την αντλία μέσω ελαστικού συνδέσμου), ουσιαστικώς εξαναγκάζουμε το ρευστό να κινηθεί εντός της σωληνώσεως και να επιστρέψει στη δεξαμενή, όπως φαίνεται στο κάτωθι σχήμα. Επομένως ο σωλήν της καταθλίψεως εν προκειμένω παίζει το ρόλο της σωληνώσεως επιστροφής. Βήμα 3 ο : Προκειμένου να αξιοποιηθεί η ενέργεια που προσδίδεται στο ρευστό πρέπει στο κύκλωμα να συνδεθεί ένας επενεργητής, δηλαδή 1. Είτε ένας υδραυλικός κινητήρας 2. Είτε ένας υδραυλικός κύλινδρος

4 Ας διερευνήσουμε τις δύο περιπτώσεις: 1. Επενεργητής του κυκλώματος είναι ένας υδραυλικός κινητήρας, συζευγμένος με μία εργομηχανή με χρήση ενός ελαστικού συνδέσμου Πλέον το κινούμενο ρευστό διέρχεται από τον υδραυλικό κινητήρα, ο οποίος μετατρέπει την υδραυλική ισχύ του ρευστού σε μηχανική ισχύ στην περιστρεφομένη άτρακτό του. Μέσω της ζεύξεως, η μηχανική ισχύς μεταφέρεται στην εργομηχανή όπου κι αξιοποιείται καταλλήλως. Ήδη είναι διακριτές οι τρείς γραμμές σωληνώσεων που υπάρχουν σε κάθε υδραυλικό κύκλωμα: αυτή της αναρροφήσεως, αυτή της καταθλίψεως και αυτή της επιστροφής. Προκύπτει όμως η εξής αναγκαιότης: υπάρχει περίπτωση να θέλω προσωρινώς να διακόψω τη λειτουργία της εργομηχανής χωρίς να διακόψω τη λειτουργία της αντλίας. Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι χρησιμοποιώντας βαλβίδες κατευθύνσεως της ροής. Με αυτές τις βαλβίδες κατευθύνω τη ροή όπου επιθυμώ εντός των σωληνώσεων. Επί παραδείγματι:

5 Σε αυτήν τη θέση, η βαλβίδα οδηγεί το σύνολο της ροής δια μέσου του υδραυλικού κινητήρος, όπως και προηγουμένως. Εάν όμως η βαλβίδα μετακινηθεί στη θέση 2, η ροή οδηγείται εξ ολοκλήρου στην δεξαμενή, παρακάμπτοντας τελείως τον υδραυλικό κινητήρα, επομένως η εργομηχανή παύει να λειτουργεί.

6 Εδώ κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν κάποιοι μονογραμμικοί συμβολισμοί των βαλβίδων κατευθύνσεως της ροής, καθώς θα χρησιμοποιηθούν παρακάτω: Αναλόγως με τη θέση όπου ευρίσκεται μία τέτοια βαλβίδα, οδηγείται η ροή εντός των σωληνώσεων. 2. Επενεργητής του κυκλώματος είναι ένα υδραυλικός κύλινδρος διπλής ενεργείας και ένα απλής ενεργείας. Καταρχάς αναφέρονται οι ονομασίες των επιμέρους στοιχείων του: Κύλινδρος: είναι το εξωτερικό περίβλημα εντός του οποίου κινείται το έμβολο Έμβολο: είναι μία κυλινδρική διατομή, η οποία εφάπτεται εσωτερικώς με τα τοιχώματα του κυλίνδρου. Η επαφή είναι πλήρως στεγανή (με χρήση τσιμούχας) και διαχωρίζει τον κύλινδρο σε δύο διαμερίσματα. Βάκτρο: είναι το στοιχείο το οποίο συνδέεται με το έμβολο και μας επιτρέπει να αξιοποιούμε την κίνηση του εμβόλου. Το βάκτρο, προκειμένου να κινείται ευθύγραμμα, οδηγείται από τον οδηγό, ο οποίος φέρει στεγανωτικά προκειμένου να μην έχουμε απώλειες ρευστού σε αυτήν τη θέση.

7 Πώς λειτουργεί: Φάση επιστροφής Φάση εργασίας Έμβολο απλής ενεργείας Επεξήγηση: Στα ανωτέρω σχήματα, με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται η γραμμή της καταθλίψεως, ενώ με μπλε η γραμμή επιστροφής. Το ρευστό, αναλόγως προς την θέση της βαλβίδος ρυθμίσεως της ροής οδηγείται εντός του κυλίνδρου. Στο πρώτο σχήμα, το ρευστό εισάγεται εκ της δεξιάς πλευράς με πίεση (κατάθλιψη), σπρώχνοντας τον κύλινδρο προς τα αριστερά. Στο δεύτερο σχήμα, η βαλβίδα έχει αλλάξει θέση και πλέον η εισαγωγή του ρευστού γίνεται εκ της αριστερής πλευράς, σπρώχνοντας το έμβολο προς τα δεξιά. Στο τρίτο σχήμα, το έμβολο κινείται προς τα αριστερά, αποκλειστικά λόγω του ελατηρίου. Η γραμμή επιστροφής είναι «ελεύθερη», εν αντιθέσει με αυτήν της καταθλίψεως. Στοιχεία, τα οποία προστατεύουν το κύκλωμα Στο σχήμα όπου απεικονίζεται το έμβολο απλής ενεργείας παρατηρούμε ότι η γραμμή καταθλίψεως σε αυτή τη θέση της αντλίας είναι φραγμένη.. Τι θα συμβεί όμως σε αυτήν την περίπτωση; Όπως είναι αναμενόμενο, η αντλία θα εξακολουθεί να λειτουργεί, προσπαθώντας να διοχετεύσει και άλλη ποσότητα ρευστού στη σωλήνωση. Μιας και η αντλία είναι θετικής μετατοπίσεως είναι αδύνατον το ρευστό να γυρίσει προς τα πίσω, επομένως θα δημιουργηθεί αδιαχώρητο (κατάσταση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η περαιτέρω συμπίεση του διαλελυμένου αέρος εντός του προαναφερθέντος χώρου, άρα δε γίνεται να χωρέσει άλλο ρευστό). Άμεση απόρρια αυτού του γεγονότος είναι η δραματική αύξηση της πιέσεως στην γραμμή καταθλίψεως. Όπως είναι προφανές όμως, υπάρχει μία μεγίστη πίεση την οποίαν αντέχουν να παραλάβουν τα τοιχία της σωληνώσεως. Όταν αυτά τα όρια ξεπερασθούν, ο σωλήν αστοχεί και τα θραύσματά του εκτοξεύονται με τόσο μεγαλη ορμή, τέτοια ώστε να μπορούν να διαπεράσουν τοίχους και να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Επομένως εδώ τίθεται ένας θεμελιώδους σημασίας παράγων αναφορικά με τα υδραυλικά συστήματα: Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

8 Συνειδητοποιεί κανείς ότι καθώς πρόκειται περι συστημάτων που λειτουργούν σε ιδιαιτέρως υψηλές πιέσεις (μια τυπική πίεση είναι 300bar), πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση εμπλοκής το σύστημα δε θα καταστεί επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούνται πάντοτε ασφαλιστικά, δηλαδή ανακουφιστικές βαλβίδες! Η λειτουργία τους είναι η εξής: όταν στη γραμμή καταθλίψεως η πίεση αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά, ξεπερνώντας ένα όριο ασφαλείας το οποίο έχει τεθεί από τον σχεδιαστή του κυκλώματος, η ανακουφιστική βαλβίδα ανοίγει και διοχετευει τη ροή μέσω μιας σωληνώσεως στη δεξαμενή τροφοδοσίας. Εν σχέσει με το προηγούμενο παράδειγμα, η συνδεσμολογία γίνεται ως εξής: Εάν λοιπόν η μεγίστη πίεση που μπορεί να υποστεί η σωλήνωση χωρίς να αστοχήσει είναι λόγου χάριν 300bar, η ανακουφιστική βαλβίδα ρυθμίζεται έτσι ώστε να ανοίξει στα 250bar. Με αυτόν τον τρόπο, το κύκλωμα προστατεύται από ανεξέλεγκτες αυξήσεις της πιέσεως. Συνοψίζοντας, πάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται ανακουφιστικές βαλβίδες!!! ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρατηρήστε ότι στο σχήμα εικονίζονται δύο δεξαμενές. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο μία δεξαμενή και ο λόγος που σχεδιάζονται δύο ή παραπάνω δεξαμενές στο κύκλωμα είναι η ευκρίνεια (φανταστείτε να έχουμε σε ένα πολύπλοκο κύκλωμα αρκετά ασφαλιστικά και να πρέπει να οδηγήσουμε όλες αυτές τις γραμμές στη γραμμή επιστροφής ή απευθείας στη δεξαμενή). Βαλβίδες Όπως ανεφέρθη προηγουμένως, οι βαλβίδες εν συνδυασμώ με τις σωληνώσεις καθορίζουν τη ροή εντός του κυκλώματος και εξασφαλίζουν ότι το κύκλωμα δε θα καταστεί επικίνδυνο λόγω αναπτύξεως υπερπιέσεων. Συνοψίζοντας, με τη χρήση των καταλλήλων βαλβίδων επιτυγχάνονται: Ρύθμιση της πιέσεως Κατεύθυνση της ροής Αυξομείωση της παροχής Δίδοντας έναν βασικό ορισμό λαμβάνοντας υπ όψιν τα ανωτέρω, καταλήγουμε στο ότι οι βαλβίδες ρυθμίζουν την υδραυλική ισχύ και ελέγχουν τα χαρακτηριστικά του εργαζομένου μέσου. Ας εξετάσουμε τις σχετικές βαλβίδες.

9 Βαλβίδες ρυθμίσεως της πιέσεως Είναι βαλβίδες οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη υπερπιέσεων στο κύκλωμα. Αυτές είναι τα ασφαλιστικά ή βαλβίδες ανακουφίσεως ή ανακουφιστικές βαλβιδες, των οποίων η λειτουργία ανελύθη προηγουμένως. Το σύμβολό τους είναι: Οι συγκεκριμένες βαλβίδες, υιοθετώντας διαφορετικές συνδεσμολογιές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως σε ένα υδραυλικό κύκλωμα, όπως: 1. Ως βαλβίδες διαδοχικών δράσεων 2. Ως βαλβίδες αντισταθμίσεως εξωτερικών δυνάμεων 3. Ως βαλβίδες περιορισμού της πιέσεως 4. Ως βαλβίδες αποφορτίσεως 5. Ως βαλβίδες πεδήσεως 6. Σε συστήματα hi-lo Όλες αυτές οι περιπτώσεις αναλύονται ενδελεχώς στο βιβλίο του μαθήματος (κεφάλαιο 9) και χάριν συντομίας παραλείπονται. Βαλβίδες ρυθμίσεως της παροχής Είναι τα λεγόμενα στραγγαλιστικά. Με αυτά ρυθμίζεται η παροχή που περνά μέσω της σωληνώσεως, μεταβάλλοντας τη διατομή της. Ένας εναλλακτικός τρόπος θα ήταν η χρήση αντλίας μετβλητής παροχής αλλά όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυξάνεται πολύ το κόστος. Υπάρχουν δύο τύποι: Σταθεράς διατομής, όπου το στένωμα δε μπορεί να μεταβληθεί π.χ. orifice Μεταβλητής διατομής όπως για παράδειγμα μία βάννα. Έτσι το σύστημα γίνεται πιο ευέλικτο. Σε πρακτικές εφαρμογές, μπορούν να τοποθετηθούν σε σωληνώσεις που οδηγούν είτε σε υδραυλικούς κυλίνδρους και με αυτόν τον τρόπο να ρυθμίσουμε την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν τα έμβολα αυτών, είτε σε υδραυλικούς κινητήρες για να αυξομειώσουμε τις στροφές με τις οποίες στρέφονται οι άτρακτοι αυτών. Τα σύμβολα των δύο παραπάνω περιπτώσεων είναι τα εξής:

10 Βαλβίδες ρυθμίσεως κατευθύνσεως της ροής Οι μονογραμμικοί συμβολισμοί των βαλβίδων κατευθύνσεως της ροής, είναι: Ο λόγος που επαναλαμβάνεται το συγκεκριμένο τμήμα είναι για λόγους πληρότητος και για να αντιληφθεί κανείς το σύνολο των βαλβίδων και τις λειτουργίες που επιτελεί η κάθε μια εξ αυτών. Τα σχήματα των βαλβίδων κατευθύνσεως της ροής συνοδεύονται από τέσσερα γράμματα: P το οποίο δέιχνει ότι εκεί συνδέεται η αντλία (pump) T το οποίο δέιχνει ότι εκεί συνδέεται η δεξαμενή (tank) A και B τα οποία είναι κανάλια Βαλβίδες αντεπιστροφής Σε κάποιες περιπτώσεις επιθυμούμε η ροή εντός μίας σωληνώσεως να γίνεται μόνον προς τη μία κατεύθυνση και σε καμμία περίπτωση να μην αντιστρέφεται. Για το λόγο αυτό,

11 χρησιμοποιούμε βαλβίδες αντεπιστροφής. Μία βαλβίδα αντεπιστροφής συνήθως χρησιμοποιείται ως παρακαμπτήριος αγωγός (by pass), ο οποίος επιτρέπει τη ροή σε βοηθητική γραμμή γύρω από κάποιο ή καποια στοιχεία του κυκλώματος, όπως μια βαλβίδα ρυθμίσεως της παροχής. Το σύμβολο τους είναι το εξής: Συνδεσμολογία by pass: Φίλτρα Σε ένα υδραυλικό σύστημα, υψίστης σημασίας είναι η καθαρότης του υδραυλικού ελαίου. Ο λόγος είναι ο εξής: εάν εντός του ρευστού ενυπάρχουν ρύποι, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μηχανικό μπλοκάρισμα των μερών που έχουν σχετική κίνηση, να φθαρούν τα συνεργαζόμενα μέρη με αποτέλεσμα να καταστραφεί η στεγάνωση και να λειτουργούν ελαττωματικώς τα στοιχεία ρυθμίσεως λόγω φραγής των διόδων τους. Πώς όμως παρουσιάζονται αυτοί οι ρύποι εντός του κυκλώματος; Δύο είναι οι αιτίες: Αρχική ρύπανση: κοινώς ακάθαρτο υδραυλικό υγρό, οξειδώσεις σωληνώσεων, ρινίσματα που αποκολλώνται εκ των συγκολλήσεων, μικρά μεταλλικά τεμάχια, νημάτια. Συστηματική ρύπανση: εισαγωγή ατμοσφαιρικών ρύπων, οξειδώσεις λόγω συμπυκωμάτων ύδατος, διαβρώσεις λόγω υψηλών ταχυτήτων του ρευστού σε ακροφυσια, βαλβίδες κλπ, σχηματισμός κολλωδών υποπροϊόντων στο υγρό εξαιτίας οξειδώσεων. Το φίλτρο μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του κυκλώματος. Αυτές μπορεί να είναι η γραμμή αναρροφήσεως, η γραμμή καταθλίψεως, η γραμμή επιστροφής. Το πού θα τοποθετηθεί καθορίζεται εκ της πιέσεως στην κάθε γραμμή, καθώς επίσης και από την ικανότητα του φίλτρου (όπου ως ικανότης φίλτρου ορίζεται ένα διάστημα που αφορά στις διαμέτρους των σωματιδίων, τις οποίες δύναται να συγκρατήσει το φίλτρο.

12 Γιατί όμως τοποθετώ το φίλτρο στις διάφορες γραμμές; Τοποθέτηση στην αναρρόφηση: Πλεονεκτεί στο ότι απομακρύνει τους ρύπους πρίν αυτοί κυκλοφορήσουν στο κύκλωμα. Μειονεκτεί όμως λόγω του ότι δημιουργεί πτώση πιέσεως στη γραμμή αναρροφήσεως, η οποία κανονικώς έχει ατμοσφαιρική πίεση (τη μικρότερη δυνατή). Αν η πίεση λόγω του φίλτρου πέσει κάτω από τα 0,8 bar δεν πρέπει να τοποθετηθεί εκεί το φίλτρο. Τοποθέτηση στην κατάθλιψη: Πλεονεκτεί στο ότι μπορεί να έχει περισσότερους πόρους ανα cm 2 διότι η ανεκτή πτώση πιέσεως που μπορεί να προκαλεί το φιλτρο αυξάνεται σημαντικά. Επειδή η αντλία «γεννά» τους περισσοτέρους ρύπους στο κύκλωμα, με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται καλλίτερα όλα τα στοιχεία του κυκλώματος. Τοποθέτηση στην επιστροφή: όταν το μεγαλύτερο μέρος της επιστροφής του ρευστού διέρχεται από έναν μόνο σωλήνα, συμφέρει η τοποθέτηση φίλτρου σε αυτό το σημείο. Μειονεκτεί στο ότι το ρευστό καθαρίζεται αφού περάσει από όλα τα εξαρτήματα, επομένως πρέπει η δεξαμενή να πληροί αυστηρές προδιαγραφές καθαρότητος. Συντηρείται ευκολότερα όμως. Ο συμβολισμός του φίλτρου είναι ο εξής: Σύνδεση φιλτρου στη γραμμή αναρροφήσεως πριν από την αντλία:

13 Ψυγείο Το υδραυλικό έλαιο πρέπει να εργάζεται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Όμως κατά τη λειτουργία του συστήματος το έλαιο θερμαίνεται. Προκειμένου να διατηρείται σε μία αποδεκτή μέση θερμοκρασία τοποθετείται ψυγείο στον κλάδο της επιστροφής. Δεν έχει πρακτικά νόημα να τοποθετηθεί οπουδήποτε αλλού αφού στην επιστροφή το υγρό είναι πάντα πιο θερμό εν σχέσει με τις άλλες θέσεις του κυκλώματος. Το σύμβολο του ψυγείου είναι το εξής: Θερμαντήρας υδραυλικού υγρού Σε περιπτώσεις όπου το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργεί μία υδραυλική μηχανή είναι ιδιαιτέρως ψυχρό, χρησιμοποιείται θερμαντήρας υδραυλικού ελαίου. Ο λόγος είναι πολύ απλός: καθώς η θερμοκρασία ενός υδραυλικού ελαίου μειώνεται, αυξάνεται το ιξώδες του. Δηλαδή το υγρό γίνεται όλο και πιο παχύρρευστο καθώς ψύχεται. Επομένως, πρωτού τεθεί σε λειτουργία το κύκλωμα,πρεπει να εξασφαλισθεί ότι το ιξώδες είναι τέτοιο ώστε η αναρρόφηση της αντλίας να πραγματοποιείται ομαλά. Το σύμβολο του θερμαντήρος είναι το εξής: Μετρητικά Όργανα υδραυλικών συστημάτων

14 Με τη χρήση αυτών των οργάνων μετρώνται χαρακτηριστικά του υδραυλικού ρευστού. Με τα μανόμετρα μετράται η πίεση σε διάφορες θέσεις του κυκλώματος, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το σύμβολο αυτών είναι: Με τα θερμόμετρα μετράται η θερμοκρασία του ρευστού και με ενδεικτικά στάθμης η στάθμη του υδραυλικού υγρού στη δεξαμενή. Συσσωρευτές ή Αποταμιευτές ενεργείας Χρησιμοποιείται για την απορρόφηση μεταβατικών φαινομένων και για την ελάττωση ή ακόμα και εκμηδένιση των παλμών παροχής της αντλίας. Επί παραδείγματι, ένας αποταμιευτής συνδεδεμένος στην γραμμή καταθλίψεως αποταμιεύει ποσότητα εργαζομένου μέσου, την οποίαν αποδίδει σε περίπτωση που για κάποιον λογο ελαττωθεί η παροχή στη γραμμή αυτή. Πώς υλοποιούνται; Με έμβολο και ελατήριο Με βάρος Με θύλακα αερίου Με θύλακα αερίου και έμβολο

15 Δεξαμενή ή κάρτερ ελαίου Είναι ο χώρος του κυκλώματος όπου αποθηκεύεται το υδραυλικό έλαιο. Δεν υπόκειται σε κάποια τυποποίηση, όμως ο σωστός σχεδιασμός της εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρχουν προβλήματα κατά τη λειτουργία του κυκλώματος. Δομικά στοιχεία μιας τέτοιας δεξαμενής είναι το εξαεριστικό (πώμα πληρώσεως), η θυρίδα επισκέψεως από όπου καθαρίζεται η δεξαμενή, το ενδεικτικό στάθμης, το πώμα εκκενώσεως, το διάφραγμα που τοποθετείται μεσα σε μεγάλες δεξαμενές. Οι δεξαμενές πρέπει να εκμηδενίζουν ει δυνατόν την πιθανότητα εμφανίσεως σπηλαιώσεως στην αντλία. Αυτά ήταν τα δομικά στοιχεία ενός υδραυλικού συστήματος. Πλέον ο αναγνώστης είναι εις θέσιν να αναγνωρίζει τα παραπάνω σύμβολα και να «διαβάσει» σωστά τον τρόπο που υλοποιείται η λειτουργία ενός κυκλώματος. Ο τρόπος που ενδείκνυται για να μελετηθεί το ποιες λειτουργίες επιτελεί ένα τέτοιο κύκλωμα είναι ο εξής: ξεκινώντας από τη δεξαμενή του ελαίου παρακολουθώ τη ροη που ακολουθεί το εργαζόμενο μέσο.

16 Μεθοδολογία: 1. Εντοπίζω τη δεξαμενή 2. Εντοπίζω τον κλάδο αναρροφήσεως (αυτός που συνδέεται με την είσοδο της αντλίας) 3. Το ρευστό καταθλίβεται από την αντλία και οδηγείται στον κλάδο καταθλίψεως 4. Εάν καθώς προχωρά το ρευστό στον κλάδο καταθλίψεως συναντά βαλβίδα ρυθμίσεως της ροής, ελέγχω το που διοχετεύται το ρευστό, αναλόγως με τη θέση της βαλβίδας 5. Όπου εντοπίζω επενεργητές ελέγχω τη φορά της κινήσεώς τους για να δω εάν ευρίσκονται σε φάση εργασίας ή φάση επιστροφής 6. Εντοπίζω τον κλάδο επιστροφής και βλέπω πώς οδηγείται το ρευστό στην δεξαμενή 7. Όπου είχα εντοπίσει βαλβίδες κατευθύνσεως της ροής, ελέγχω και για τις άλλες θέσεις τον δρόμο που ακολουθεί το ρευστό Παραδείγματα κυκλωμάτων

17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ενότητα 2.4 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ενότητα 2.4 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ενότητα 2.4 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να περιγράφετε την αρχή λειτουργίας ενός υδραυλικού αυτοματισμού. Να εξηγείτε τη λειτουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Πλεονεκτήματα 1. Εύκολη & οικονομική χρήση 2. Διαθεσιμότητα ατμοσφαιρικού αέρα 3. Δεν εκρήγνυνται 4. Δεν μολύνουν 5. Ικανότητα ανάπτυξης μεγάλων δυνάμεων 6. Διαθεσιμότητα & χαμηλό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ. Μπελεγίνη Σοφία 6260

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ. Μπελεγίνη Σοφία 6260 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ Εργασία χειμερινού εξαμήνου 2014-2015 Θέμα : Τρόποι έλεγχου ταχύτητας σε υδραυλικό κινητήρα. Μπελεγίνη Σοφία 6260 Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός υδραυλικού κινητήρα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΛΙΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΛΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΛΙΩΝ (Από Β.Μ.Π. Ευγενίδου Ιδρύματος, Αθήνα 2015) Επιμέλεια : Ράπτης Κων/νος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ασπρόπυργος 2018 Σελίδα 1 από 8 ΑΝΤΛΙΕΣ 1. Γενικά Η ροή ενός ρευστού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Β

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Β (μονάδες 2) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. που οφείλεται το υδραυλικό κτύπημα a) στην υψηλή θερμοκρασία του υγρού b) στην διακοπή

Διαβάστε περισσότερα

Για να ικανοποιηθούν οι σημερινές απαιτήσεις αναπτύχθηκε ένα

Για να ικανοποιηθούν οι σημερινές απαιτήσεις αναπτύχθηκε ένα Συστήματα Ψεκασμού Για να ικανοποιηθούν οι σημερινές απαιτήσεις αναπτύχθηκε ένα σύστημα συνεχούς ψεκασμού βενζίνης, στο οποίο η ποσότητα της βενζίνης που ψεκάζεται βρίσκεται σε άμεση σχέση με την ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξάρτητααπό τον τύπο του ρυθµιστή πρέπει να διαθέτει δυο κύρια χαρακτηριστικά: Ακρίβεια λειτουργίας Ευστάθεια

Ανεξάρτητααπό τον τύπο του ρυθµιστή πρέπει να διαθέτει δυο κύρια χαρακτηριστικά: Ακρίβεια λειτουργίας Ευστάθεια ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΩΝ Ανεξάρτητααπό τον τύπο του ρυθµιστή πρέπει να διαθέτει δυο κύρια χαρακτηριστικά: Ακρίβεια λειτουργίας Ευστάθεια Το πρώτο αναφέρεται σε µόνιµη λειτουργία δηλαδή σε σταθερές στροφές. Το

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Τμήμα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ & ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Υδροδυναμικών Μηχανών Τμήμα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Άσκηση 6η ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΣ ΑΝΤΛΙΑ & ΣΠΗΛΑΙΩΣΗ ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Ενότητα 2.3 Κεφάλαιο 2 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να αναφέρετε την αρχή λειτουργίας των πνευματικών αυτοματισμών. Να περιγράφετε τα δομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 3 : Γεωργικός Ελκυστήρας Σύστημα Ψύξεως Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 3 ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ Σύστημα ψύξης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 4 : Γεωργικός Ελκυστήρας Σύστημα Λιπάνσεως Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 4 ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Το

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4.7

Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4.7 Απαντήσεις στο : Διαγώνισμα στο 4.7 από την 26 η έως και την 37 η 26. Ποιος είναι ο σκοπός του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου; 126-127 Ο σκοπός του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου είναι η άντληση καυσίμου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισοζύγιο μηχανικής ενέργειας

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισοζύγιο μηχανικής ενέργειας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Συστήματα μεταφοράς ρευστών Ισοζύγιο μηχανικής ενέργειας Η αντίσταση στην ροή και η κίνηση ρευστών μέσα σε σωληνώσεις επιτυγχάνεται με την παροχή ενέργειας ή απλά με την αλλαγή της δυναμικής

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία Εκχυση καυσίμου των Diesel εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 11 η 5.5 Τροφοδοσία και Εκχυση καυσίμου των Diesel 1. Τι περιλαμβάνει το σύστημα τροφοδοσίας με καύσιμο των μηχανών diesel ; 255 δεξαμενή καυσίμου ή

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

Αντλία οδοντωτών τροχών με εξωτερική οδόντωση (gear pump with external teeth), p=103,5±1,5 bar, 2750±40 rpm, Q=9,46 lt/min

Αντλία οδοντωτών τροχών με εξωτερική οδόντωση (gear pump with external teeth), p=103,5±1,5 bar, 2750±40 rpm, Q=9,46 lt/min Υδραυλικές Αντλίες Αντλία οδοντωτών τροχών με εξωτερική οδόντωση (gear pump with external teeth), p=103,5±1,5 bar, 2750±40 rpm, Q=9,46 lt/min Παναγιώτης Ματζινός, Χημικός Μηχανικός, MPhil, PhD Τμήμα Οχημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ - Β ΕΞΑΜ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ - Β ΕΞΑΜ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ - Β ΕΞΑΜ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΒΑΘΜΟΣ Να απαντήσετε σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις που ακολουθούν κυκλώνοντας μία από τις τέσσερις απαντήσεις που τις συνοδεύουν.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο)

Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Εργαστήριο) Ενότητα 8 : Γεωργικός Ελκυστήρας Σύστημα Διεύθυνσης - Σύστημα Πέδησης Δρ. Δημήτριος Κατέρης Εργαστήριο 8 ο ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΘΕΜΑ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ TOMEAΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η εκπόνηση του θέματος και η εκπόνηση της εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι Ερωτήσεις θεωρίας - Θέμα Β Εκφώνηση 1η Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι α) β) γ) Λύση Εκφώνηση 2η Στο διπλανό υδραυλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 2

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 2: Η ροή της θερμότητας από τον κλιματιζόμενο χώρο στο περιβάλλον Κωνσταντίνος Παπακώστας Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ. Ατμοποίηση

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ. Ατμοποίηση ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ Σημειώσεις Ναυτικών Μηχανών - Ατμολέβητες Σκοπός του μηχανήματος αυτού είναι να παράγει ατμό υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει μια ατμομηχανή για παραγωγή έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 8 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΓΩΓΟ Σκοπός του πειράματος είναι να μελετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για ζεστό νερό χρήσης, ήταν η αρχική αιτία της επινόησης των εναλλακτών θερμότητας. Στους εναλλάκτες ένα θερμαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΘΕΜΑ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ TOMEAΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η εκπόνηση του Θέματος και η εκπόνηση της Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣTΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ

Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Ε Ω Σ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ Η αντλία MixRite παίρνει κίνηση από την παροχή του νερού, με ελάχιστη απώλεια πίεσης. Η υδραυλική αντλία δίνει κίνηση στην αναλογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισοζύγιο µηχανικής ενέργειας

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ισοζύγιο µηχανικής ενέργειας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Συστήµατα µεταφοράς ρευστών Ισοζύγιο µηχανικής ενέργειας Η αντίσταση στην ροή και η κίνηση ρευστών µέσα σε σωληνώσεις επιτυγχάνεται µε την παροχή ενέργειας ή απλά µε την αλλαγή της δυναµικής

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια εξέτασης 75 λεπτά

Διάρκεια εξέτασης 75 λεπτά Α.Ε.Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑ... ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΕΠΩΝΗΜΟ.. ΕΞΑΜΗΝΟ B ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ... Οι απαντήσεις να συμπληρωθούν στο πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ

Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ Ενότητα # 6: Υδραυλικά Κυκλώματα Μιχαήλ Παπουτσιδάκης Τμήμα Αυτοματισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ. ρ. Γουργούλης ηµήτριος Καθηγητής ΑΕΝ Μακεδονίας

Υ ΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ. ρ. Γουργούλης ηµήτριος Καθηγητής ΑΕΝ Μακεδονίας Υ ΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 1 2 Υ ΡΑΥΛΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Βαλβίδα 4/3: θέση 2 εξιόστροφη κίνηση Βαλβίδα 4/3: θέση 3 Αριστερόστροφη κίνηση Βαλβίδα 4/3: θέση 1 Ο κινητήρας σταµατά να περιστρέφεται και το λάδι επιστρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ

Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ Α.Ε.Ν ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΘΜΟΣ Να απαντήσετε σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις που ακολουθούν κυκλώνοντας µία από

Διαβάστε περισσότερα

UNIT INJECTOR SYSTEM ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL

UNIT INJECTOR SYSTEM ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL 1 Από την παλιά στη νέα εποχή Από τους συμβατικούς στους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL 2 Rudolf Diesel 1858-1913 Κατοχύρωσε την εφεύρεσή του το 1892 Ο πρώτος λειτουργήσιμος

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες και Αντλιοστάσια

Αντλίες και Αντλιοστάσια Αντλίες και Αντλιοστάσια Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr Γενικοί κανόνες αντλιών & αντλιοστασίων 1. Εκλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. πως μετακινείται το υγρό από την αναρρόφηση στην κατάθλιψη στις αντλίες εκτοπίσεως a) λόγω της υποπιέσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Αντλίες Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Αντλίες Ορισµός Είναι οι µηχανές που χρησιµοποιούνται για να µετακινούν υγρά. Βασική ενεργειακή µετατροπή:

Διαβάστε περισσότερα

Ψυκτικές Μηχανές 28/9/2012. Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης ΠΝ 1. Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1)

Ψυκτικές Μηχανές 28/9/2012. Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης ΠΝ 1. Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές (4.1) Ψυκτικές Μηχανές Συμπιεστες Επανάληψη 1. Ποιός είναι ο σκοπός λειτουργίας του συμπιεστή; 4 Συμπύκνωση 3 Εκτόνωση Συμπίεση 1 Ατμοποίηση 2 Υποπλοίαρχος (Μ) Α.Δένδης Π.Ν. 1 2 Επανάληψη 2. Ποιά μεγέθη του

Διαβάστε περισσότερα

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ;

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ; Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 6 ου κεφαλαίου 1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; 197 1. τον κινητήριο άξονα ( περιστρέφεται με τις μισές στροφές του στροφάλου για 4-χρονο κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ (Από Β.Μ.Π. Ευγενίδου Ιδρύματος, Αθήνα 2015) Επιμέλεια : Ράπτης Κων/νος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ασπρόπυργος 2018 Σελίδα 1 από 7 Χαρακτηριστικά Στοιχεία Αντλιών

Διαβάστε περισσότερα

Βαλβίδες καταστροφής ενέργειας διάτρητων πλακών

Βαλβίδες καταστροφής ενέργειας διάτρητων πλακών Βαλβίδες καταστροφής ενέργειας διάτρητων πλακών Στα περισσότερα υδραυλικά συστήματα είναι απαραίτητη η χρήση ρυθμιστικών βαλβίδων που σκοπό έχουν τον έλεγχο της παροχής ή της πίεσης υπό την επίδραση μικρών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 4-1 Ο ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγικά Στην περίπτωση που επιθυμείται να διακινηθεί υγρό από μία στάθμη σε μία υψηλότερη στάθμη, απαιτείται η χρήση αντλίας/ αντλιών. Γενικώς, ονομάζεται δεξαμενή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ 27 Φεβρουαρίου 2006 Διάρκεια εξέτασης : 2.5 ώρες Ονοματεπώνυμο: ΑΕΜ Εξάμηνο: (α) Επιτρέπονται: Τα βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΝΟΙ 1 Διακόπτουν,ανοίγουν ή ρυθμίζουν την παροχή ενός σωλήνα q Τοποθετούνται σε όλα τα δίκτυα, κλάδους, σε θερμαντικά σώματα.. q 2 3 ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΑΝΤΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Επιτρέπουν την κίνηση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες ελικοειδών συμπιεστών Grasso SSP1. Βιβλίο συντήρησης (Αρχική γλώσσα, Γερμανικά) P_252515_4

Μονάδες ελικοειδών συμπιεστών Grasso SSP1. Βιβλίο συντήρησης (Αρχική γλώσσα, Γερμανικά) P_252515_4 Βιβλίο συντήρησης (Αρχική γλώσσα, Γερμανικά) P_252515_4 Πνευματικά δικαιώματα Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Δεν επιτρέπεται η ανατύπωση ή η διάδοση κανενός τμήματος με κανέναν τρόπο (εκτύπωση,

Διαβάστε περισσότερα

11 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

11 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ 11 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι να μελετηθεί η φυσική εκροή του νερού από στόμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες πνευματικών συστημάτων Νόμοι αερίων και βασικά χαρακτηριστικά μεγέθη αερίων

Κεφάλαιο Βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες πνευματικών συστημάτων Νόμοι αερίων και βασικά χαρακτηριστικά μεγέθη αερίων Κεφάλαιο 6 Σύνοψη Τα πνευματικά συστήματα αυτομάτου ελέγχου χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικά περιβάλλοντα όπου απαιτείται ακριβής και γρήγορος έλεγχος. Με τα πνευματικά συστήματα ελέγχου μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση: Σωλήνας Venturi

Εργαστηριακή άσκηση: Σωλήνας Venturi Εργαστήριο Μηχανικών των Ρευστών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σκοπός της άσκησης Εργαστηριακή άσκηση: Σωλήνας Veturi Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Σύστημα Λίπανσης Σύστημα Ψύξης)

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Σύστημα Λίπανσης Σύστημα Ψύξης) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (Δ.Π.Θ.) ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Σύστημα Λίπανσης Σύστημα Ψύξης) Διδάσκων: Δρ. Αναστάσιος Καρκάνης Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ «ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ» Τεύχος 1389 Απρίλιος 2005 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Παναγιώτη Φαντάκη Μέρος 2 ο. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΠΟΪΛΕΡ Υπάρχουν μπόϊλερ διπλής και τριπλής ενέργειας. Τα μπόϊλερ διπλής ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑS-Α/Y-30, AS-R/Y-30, AS-A/T-30

ΑS-Α/Y-30, AS-R/Y-30, AS-A/T-30 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΑΛΒΙ ΑΣ Αντιπληγµατική διαφραγµατική βαλβίδα εκτόνωσης και διατήρησης πίεσης, φλαντζωτή διπλου θαλάµου (AS-A/Y-30 ευθύγραµµη τύπου Υ, ΑS-A/T-30 γωνιακή, AS-R/Y-30 τύπου Υ µε σπείρωµα) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιεχόμενα Σελίδα Εισαγωγή 1 Τεχνικές προδιαγραφές θερμαντήρα νερού 2 Κύρια στοιχεία του θερμαντήρα νερού 3 Εξαρτήματα συστήματος 4 Τοποθέτηση συσκευής και οδηγίες εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ: ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΡΟΗΣ ΜΑΖΑΣ ΑΕΡΑ (MAF) Στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στον "εγκέφαλο",

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ιδανικό ρευστό ρέει σε σωλήνα μεταβλητής διατομής. α. H παροχή του ρευστού μειώνεται όταν η διατομή του σωλήνα αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Ευρεία γκάμα από μία πηγή. Μοναδικός ανθεκτικός σχεδιασμός. Γρήγορη και αξιόπιστη απόδοση. Τύπος μοντέλων Σελίδα Πρέσες δοκιμής κυκλωμάτων 2 9.2 Ψύκτες σωλήνων 2 9.3 Αντλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΜΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΟΧΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ. Ν. Χασιώτης, Ι. Γ. Καούρης, Ν. Συρίµπεης. Τµήµα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών 65 (Ρίο) Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ Η βασική σχέση που περιγράφει την λειτουργία της καμινάδας είναι Η σχέση αυτή προέρχεται από την εφαρμογή της αρχής διατήρησης ενέργειας στην καμινάδα σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μην ψάχνετε για δείκτη στάθμης λιπαντικού στην νέα γενιά συστημάτων λίπανσης!

Μην ψάχνετε για δείκτη στάθμης λιπαντικού στην νέα γενιά συστημάτων λίπανσης! Μην ψάχνετε για δείκτη στάθμης λιπαντικού στην νέα γενιά συστημάτων λίπανσης! Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σήμερα, ιδιαίτερα στα νέα ακριβά μοντέλα της μάρκας τους χρησιμοποιούν νέα συστήματα λίπανσης

Διαβάστε περισσότερα

Βαλβίδα ελέγχου KV1P KV1S. Οδηγίες ρύθμισης - συντήρησης

Βαλβίδα ελέγχου KV1P KV1S. Οδηγίες ρύθμισης - συντήρησης Βαλβίδα ελέγχου KV1P KV1S Οδηγίες ρύθμισης - συντήρησης Βαλβίδες KV1P και KV1S Γενικά Η βαλβίδα KV1P είναι η πιο απλή βαλβίδα της σειράς KV. Είναι κατάλληλη για μικρές ταχύτητες ανόδου και, μέχρι 0,16

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Αυτοκινήτων

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος

Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος Ενότητα: Σημειώσεις Εργαστηρίου Μιχαήλ Παπουτσιδάκης Τμήμα Αυτοματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΕΣ. Οι ατμομηχανές διακρίνονται σε : 1)Εμβολοφόρες παλινδρομικές μηχανές. Σημειώσεις Ναυτικών Μηχανών - Ατμομηχανές

ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΕΣ. Οι ατμομηχανές διακρίνονται σε : 1)Εμβολοφόρες παλινδρομικές μηχανές. Σημειώσεις Ναυτικών Μηχανών - Ατμομηχανές ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΕΣ Σημειώσεις Ναυτικών Μηχανών - Ατμομηχανές Οι ατμομηχανές διακρίνονται σε : 1)Εμβολοφόρες παλινδρομικές μηχανές v1.03 επιμέλεια σημειώσεων Λεοντής Γεώργιος 1 Ατμομηχανή με 3 βαθμίδες-3 έμβολα.

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεν. Γραμ. Εμπορίου Δ/νση Μετρολογίας

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεν. Γραμ. Εμπορίου Δ/νση Μετρολογίας Αθήνα, 29/1/2014 Έλεγχος ορθής λειτουργίας αεροδιαχωριστή βυτιοφόρων μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης. Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων και προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ελέγχου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ Νο. 13.12 ΑΡΘΟ ΑΝΑΘΕΩΡ. ΥΔΡ 6653.1

ΑΡΘΡΟ Νο. 13.12 ΑΡΘΟ ΑΝΑΘΕΩΡ. ΥΔΡ 6653.1 ΑΡΘΡΟ Νο. 13.12 ΑΡΘΟ ΑΝΑΘΕΩΡ. ΥΔΡ 6653.1 ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΔΙΠΛΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Σώμα βαλβίδας τύπου Υ (σειρά AS-A/Y-05) ή γωνιακού τύπου (σειρά ΑS-A/T-05 για διατομές μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΚ ΙΙ / Γ ΕΠΑΛ 17/03/2019 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός

Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός Εισηγητής : Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός ΣΚΟΠΟΣ Οι αντλίες οι συμπιεστές και η ανεμιστήρες ανήκουν σε μία οικογένεια μηχανών. Σκοπός των μηχανών αυτής της οικογένειας είναι να προσδώσουν ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι. κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι. κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι κ. ΣΟΦΙΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

MITSUBISHI. Starion Turbo (1982-88) Κινητήρες: 4G63-T

MITSUBISHI. Starion Turbo (1982-88) Κινητήρες: 4G63-T 1 MITSUBISHI Starion Turbo (1982-88) Κινητήρες: 4G63-T τα μοντέλα Mitsubishi Starion Turbo (1982-88), με κινητήρες με κωδικούς 4G63-F υπάρχει σύστημα ψεκασμού Mitsubishi ECi. το σύστημα αυτό η πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40

Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40 Περιγραφή κατασκευαστικής σειράς: Wilo-DrainLift TMP 40 Σχεδιασμός Μονάδα άντλησης ακαθάρτων υδάτων (υπέργεια εγκατάσταση) Εφαρμογές Μονάδα άντλησης λυμάτων για την αυτόματη αποστράγγιση ντους, νιπτήρων,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης BWR5054

Οδηγίες χρήσης BWR5054 Οδηγίες χρήσης BWR5054 Χαρακτηριστικά και οδηγίες λειτουργίας GR 1. Εισαγωγή Ένα προϊόν σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το κουρμπάρισμα ή αλλιώς κάμψη σωληνώσεων που λειτουργεί με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Βασικά Στοιχεία Μηχανολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Environmental Fluid Mechanics Laboratory

Environmental Fluid Mechanics Laboratory Environmental Fluid Mechanics Laboratory University of Cyprus Department Of Civil & Environmental Engineering ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΡΟΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ HM 134 ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΡΟΗΣ Εγχειρίδιο Οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού Σκοπός Η γνωριμία και η εξοικείωση των φοιτητών με τον μηχανολογικό εξοπλισμό (σωληνώσεις, αντλίες, ανεμιστήρες, συμπιεστές, μετρητικά όργανα) που χρησιμοποιείται στη

Διαβάστε περισσότερα

Διακίνηση Ρευστών με αγωγούς

Διακίνηση Ρευστών με αγωγούς Διακίνηση Ρευστών με αγωγούς Οι αγωγοί κυκλικής διατομής ονομάζονται σωλήνες Οι σωλήνες με λεπτά και λεία τοιχώματα ονομάζονται αυλοί Οι αγωγοί μεταφοράς αέρα ονομάζονται αεραγωγοί και είναι συνήθως ορθογωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βασικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενο από τη ηλεκτρονική τεχνολογία.

Ένα βασικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενο από τη ηλεκτρονική τεχνολογία. Ένα βασικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος γίνεται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενο από τη ηλεκτρονική τεχνολογία. Το «αμορτισέρ» ή ελληνιστί «Αποσβεστήρας Ταλαντώσεων» αποτελεί τον «συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ Αντλίες: Βασικές αρχές αντλιοστασίου, προσεγγιστικός υπολογισμός ισχύος Αντλίες ονομάζονται τα μηχανικά μέσα με τα οποία επιταχύνεται η διακίνηση ενός υγρού σε μικρή ή μεγάλη απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά. Συμβουλευτικός Οδηγός Τεχνικού Συμβούλου. Υγρά

Υγρά. Συμβουλευτικός Οδηγός Τεχνικού Συμβούλου. Υγρά 02 Συμβουλευτικός Οδηγός Τεχνικού Συμβούλου Υγρά - Υγρό Αυτομάτου Κιβωτίου Ταχυτήτων 2.1 - Υγρό Φρένων 2.2 - Ψυκτικό Υγρό 2.3 - Λάδι & Φίλτρο Λαδιού του Κινητήρα 2.4 - Υγρό Μηχανικού Κιβωτίου Ταχυτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΩΤΗΡΕΣ (ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ) ΠΙΕΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ

ΜΕΙΩΤΗΡΕΣ (ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ) ΠΙΕΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΜΕΙΩΤΗΡΕΣ (ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ) ΠΙΕΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ Τι είναι οι µειωτήρες πίεσης αερίων; Τα αέρια εντός των φιαλών βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις που δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την πλειοψηφία των εφαρµογών.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΘΕΜΑ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ TOMEAΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΕΜΑ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η εκπόνηση του Θέµατος και η εκπόνηση της Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

5-6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

5-6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ -6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ PELTON & FRANCIS Σκοπός της Άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η χάραξη των καμπυλών ισχύος, ροπής στρέψης και βαθμού απόδοσης συναρτήσει του αριθμού στροφών των υδροστροβίλων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Δίχρονοι Πετρελαιοκινητήρες ΑΣΚΗΣΗ 9: ΔΙΧΡΟΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ & ΠΑΧΥΡΡΕΥΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΑΝΤΛΙΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ & ΠΑΧΥΡΡΕΥΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Στην Ελλάδα μόνο οι αντλίες ΕΜΗΚΑΜ έχουν Πιστοποίηση Αντιεκρηκτικότητας ΑΤΕΧ Πτερυγιοφόρες αντλίες Γραναζωτές αντλίες Αντλητικά συγκροτήματα Αντλίες κενού Βάνες εσωτερικές Ανέμες υδραυλικές ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του 3 ου κεφαλαίου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του 3 ου κεφαλαίου Απαντήσεις στις ερωτήσεις του 3 ου κεφαλαίου 1 η. Πώς διακρίνονται τα συστήματα ψεκασμού ανάλογα με την κατασκευή και τον τρόπο λειτουργίας τους ; διακρίνονται σε : * μηχανικά ( μηχανοϋδραυλικά ) * συνδυασμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΑ Αυτό το κεφάλαιο έχει σκοπό να δώσει πληροφορίες για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την τροποποίηση και τη συντήρηση συστημάτων για τη συλλογή αναθυμιάσεων κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ TEST ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΕΥΜΑΤΙΚΑ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ TEST ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΕΥΜΑΤΙΚΑ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ TEST ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΕΥΜΑΤΙΚΑ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΡΙΘΑΡΙΔΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ :

Διαβάστε περισσότερα

Που οφείλεται το υδραυλικό πλήγμα και τι μπορεί να προκαλέσει; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του;

Που οφείλεται το υδραυλικό πλήγμα και τι μπορεί να προκαλέσει; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του; Που οφείλεται το υδραυλικό πλήγμα και τι μπορεί να προκαλέσει; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του; Το υδραυλικό πλήγμα οφείλεται στο απότομο σταμάτημα του αντλητικού συγκροτήματος ή στο απότομο κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ 1 Μια κυλινδρική δεξαμενή ακτίνας 6m και ύψους h=5m είναι γεμάτη με νερό, βρίσκεται στην κορυφή ενός πύργου ύψους 45m και χρησιμοποιείται για το πότισμα ενός χωραφιού α Ποια η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Α βασικό πρόβλημα,, παροχή γνωστή απλός υπολογισμός απωλειών όχι δοκιμές (1): L1 = 300, d1 = 0.6 m, (): L = 300, d = 0.4 m Q = 0.5m 3 /s, H=?, k=0.6 mm Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 03 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ T.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υδραυλικών, Θερμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.... ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Επιτρεπόμενη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Ονοματεπώνυμο:Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημερομηνία εκτέλεσης Πειράματος : 12/4/2000 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι. ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ - ΟΔΟΝΤΟΚΙΝΗΣΗ ΓΚΛΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ dimglo@teiath.gr Εργαστήριο Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και

Διαβάστε περισσότερα