Χρυσούλα Δημητρακάκη. [Εικόνες της Κατοχής] (από το βιβλίο Φρατζέσκα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων) Η γωνία με τα λουκούμια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρυσούλα Δημητρακάκη. [Εικόνες της Κατοχής] (από το βιβλίο Φρατζέσκα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων) Η γωνία με τα λουκούμια"

Transcript

1 Χρυσούλα Δημητρακάκη [Εικόνες της Κατοχής] (από το βιβλίο Φρατζέσκα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων) Η γωνία με τα λουκούμια Οι όλμοι των Γερμανών τρύπωναν στα σπίτια χωρίς διακρίσεις, όπως αργότερα τρύπωναν και οι όλμοι από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα των ίδιων των Ελλήνων. Εξόντωση μέχρις εσχάτων, για μια γη και μια πατρίδα, με ανακατεμένες τις έννοιες και τις όποιες διευκρινίσεις. Μια πατρίδα που ο καθένας, ήθελε να είναι δικιά του... Οι σειρήνες, ηχούσαν μ' ένα μόνιμο συριγμό. Δεν ξεχώριζαν πια αν τις ζούσαν στην πραγματικότητα ή αν τις άκουγαν σαν ηχώ, μέχρι που εγίνονταν, ένα μόνιμο σφύριγμα μέσα στ' αυτιά τους. Ο ήχος των σειρήνων, έφτανε μέχρι και τα πιο βαθιά καταφύγια. Το υπόγειο ΑΛΚΑΜΣ, ήταν το καταφύγιο της γειτονιάς, στη γωνία των οδών Αγίων Πάντων και Ι. Μεταξά. Η αγαπημένη γωνιά, των λουκουμιών. Η ονειρεμένη μπουκιά, μικρών και μεγάλων, που παρέμεινε ονειρική, σε προπολεμικές και μεταπολεμικές περιόδους. Ένα όνειρο γεμάτο λευκή άχνη, της ζάχαρης. Ο κόσμος, μόλις άκουγε τις σειρήνες, κουτρουβαλώντας κατέβαινε τις σκάλες. Οι μάνες άρπαζαν τα παιδιά τους με κομμένη την ανάσα κι έτρεχαν να σωθούν από τις βόμβες των Γερμανών, μέσα στην αγωνία, ώσπου να βάλουν το κεφάλι τους μέσα στο καταφύγιο. Το δρόμο, τον ήξερε όλη η γειτονιά. Τους οδηγούσε η μυρωδιά. Όπως ήταν ακουμπισμένοι στον τοίχο, αντί να στεναχωριούνται για τη σκοτεινιά, έπαιρναν βαθιές ανάσες από τη γλυκιά μυρωδιά που είχε ποτίσει τους τοίχους... Μέσα στην ευδαιμονία των οσμών, η αγωνία τους, γινότανε λιγότερο οδυνηρή.

2 Εκείνη την περίοδο, το κάθε περιφρονημένο υπόγειο, είχε γίνει περιζήτητο. Όλοι είχαν ανοίξει τις πόρτες τους να καλύψουν άγνωστους και γνωστούς, ξεχνώντας την οποιαδήποτε διαφορά που είχαν μεταξύ τους. Ο κίνδυνος, τους είχε ενώσει, με εκείνη την περίεργη ένωση συσπείρωσης, που σε κάνει να ξεχνάς. Στο μέλλον, όταν ο κίνδυνος θα ήταν μια ανάμνηση, θα είχαν όλη την πολυτέλεια να ανακαλύψουν το μέτρο της δυστυχίας τους. Τρέξε να σωθείς Η κάθε μέρα που ξημέρωνε ήταν πολύτιμη. Αφού είχες κατορθώσει να επιζήσεις από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, γύριζες το βλέμμα σου να εκδηλώσεις την ευγνωμοσύνη σου, χωρίς παρακάλια, κρατώντας τη ψυχή σου μακριά από τον διασυρμό των ορίων σου και μη προλαβαίνοντας να σκεφθείς, μήτε να μιλήσεις. Η προσευχή σου, δυο γρήγορες λέξεις. Στεγνά. - «Βοήθα Παναγιά!» Ξέρεις καλά ότι μπορείς να πεθάνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και είσαι έτοιμος. Όχι γιατί το θέλεις, αλλά γιατί δεν έχεις επιλογή. Οι Γερμανοί, είχαν μαζέψει όλα τα νεαρά αγόρια σ' ένα οικόπεδο για τις συνηθισμένες έρευνες και εξακριβώσεις της στιγμής... Ένας Γερμανός σκοτώθηκε. Ένας προδότης, χαφιές, συνεργάτης των Γερμανών, φορώντας μαύρη κουκούλα στο κεφάλι, αφήνοντας δυο τρύπες για τα μάτια, «έδειχνε» ποιοι «φταίνε» για να υποστούν τις συνέπειες. Με θάνατο! Σαν εξιλαστήρια θύματα για οποιαδήποτε αιτία. Κανείς δεν έβλεπε το πρόσωπο του καταδότη. Έτσι, τουλάχιστον, νόμιζε εκείνος. Οι Γερμανοί, είχαν μαζέψει κακήν κακώς, τον κόσμο της περιοχής, γυναίκες και άντρες, σ' ένα ανοικτό χώρο... Ο κόσμος, γύρω-γύρω. Ο καταδότης, στη μέση.

3 Η διαχρονική φιγούρα του είχε γίνει εφιαλτική μνήμη, σε αναδρομές που νόμιζες ότι ζούσες πραγματικά, ακόμα κι αν είχαν περάσει χρόνια. Ο καταδότης απλώνει το χέρι και με το δάκτυλο τεντωμένο, γυρνά με αργές κινήσεις, γύρω γύρω... Κάποια στιγμή σταματά. Μαζί του σταματά και η ανάσα του κόσμου. Νεκρική σιγή. Εκεί που δείχνει, ίσον θάνατος. Για μια στιγμή φαίνεται διστακτικός. Από τον κόσμο ακούγεται μια ανακούφιση... Το χέρι, με το δάκτυλο τεντωμένο, προχωρεί... Κάνει, πάλι, ότι τάχα σταματάει, απολαμβάνοντας την επιθανάτια αγωνία και συνεχίζει αργά-αργά, γυρίζοντας γύρω-γύρω. Ο κύκλος τελειώνει, μα εκείνος συνεχίζει από την αρχή, σα να φαίνεται ότι κάτι ψάχνει... Κάποια στιγμή, ξανασταματά, δείχνοντας με το δάκτυλο ένα πρόσωπο. Όλοι νομίζουνε ότι είναι μέρος του παιχνιδιού. Μα εκείνος, κουνά το δάκτυλο με δυο τρεις επιτακτικές κινήσεις, δείχνοντας, ό,τι δεν μπορεί να πει με λόγια. Δεν μιλά. Φοβάται μήπως αναγνωρίσουν τη φωνή του. Οι Γερμανοί, αρπάζουν βίαια τον άνδρα και σε λίγα λεπτά, χωρίς να του δέσουν μαντήλι στα μάτια, ακούς τους πυροβολισμούς. Ένας-δυο ήταν αρκετοί. Όλα, είχαν τελειώσει, για εκείνη την ημέρα και ο καταδότης φυγαδεύεται από τους Γερμανούς, φορώντας ακόμα την κουκούλα. Όλοι οι καταδότες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, να «ψαρεύουν» πληροφορίες και να παίζουν το διπλό τους ρόλο. Η «συνεργασία» τους κάποτε έληγε. Ή τους σκότωναν οι Γερμανοί ή τους λιντσάριζαν οι Έλληνες, όταν τους ανακάλυπταν. Όσοι δεν είχαν αυτό το τέλος, τους έβρισκαν κρεμασμένους, ζητώντας λύτρωση. Κατοχή. Το δίκαιο του ισχυρότερου, ήταν ένα ανεξέλεγκτο αυτοδίκαιο. Μα οι Γερμανοί ήθελαν και συμπαραστάτες, που θα δημιουργούσαν την απαραίτητη ανακατωσούρα στους ανθρώπους που ήδη δεινοπαθούσαν. Διαλυμένοι μέσα στην φαγωμάρα, θα ξεχνούσαν αυτά που έπρεπε να θυμούνται. Από την άλλη ο εκφοβισμός ήταν μέρος της ψυχολογικής βίας.

4 Χρόνοι σκοτεινοί. Ο κάθε είδους καταδότης, πίσω από τη μαύρη κουκούλα, έκρυβε τη ντροπή. Ούτε που ήξερε τι έδειχνε ούτε ποιον έδειχνε. Όποιον πάρει ο Χάρος. Χωρίς πολλή σκέψη. Από την μια, για να γλιτώσει το δικό του το τομάρι, από την άλλη, μέσα στο γενικό κατρακύλισμα και μην έχοντας κανένα ενδοιασμό, μπορούσε να δείχνει οποιονδήποτε τύχαινε να είχε κάποια προσωπική διαφορά μαζί του. Ακόμα και εκείνον που δεν του είπε την «Καλημέρα» όπως την ήθελε. Τους καταδότες τους χρησιμοποιούσανε οι Γερμανοί, ίσα-ίσα για να κάνουν τη δουλειά τους. Κανένας δεν τους εμπιστευόταν. Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Έλληνες... Όπως ήταν μαζεμένοι... Τα μπλόκα δεν είχαν τέλος. Όταν ξημέρωνε η μέρα, δεν ήξερες αν θα βραδιάσεις... Ένα τσούρμο άνδρες, μικροί μεγάλοι, μαζεμένοι κακήν κακώς σε μία μάντρα. Ο κύκλος, ο κουκουλοφόρος και η γνωστή συνέχεια. Η αιτία της εξιλαστήριας τιμωρίας, άγνωστη. Ανάμεσα στα μελλοντικά θύματα τους, ένας αδελφός της Φρατζέσκας, ο Μανώλης. Ο κουκουλοφόρος, είχε όνομα και παρατσούκλι. Ήταν γνωστός. Μα προς το παρόν δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Του την είχαν όμως «φυλαγμένη». Έδειχνε με το δάκτυλο, περνώντας τα πρόσωπα ένα-ένα. Τον θείο τον ήξερε. Δεν θα γλίτωνε. Ήταν σίγουρο. Αυτός, που σίγουρα του χρωστούσε χρόνια ο Θεός, πήδηξε το φράκτη και έτρεξε με όση δύναμη είχε για να σωθεί. Στην άκρη του πεζοδρομίου, βρισκόταν ένα μεγάλο πιθάρι ακουμπισμένο στον τοίχο. Οι Γερμανοί, χτένισαν την περιοχή για να τον βρουν. Όταν νύχτωσε καλά καλά, έβγαλε με προσοχή το κεφάλι του από το πιθάρι κι αφού βεβαιώθηκε πως δεν τον παρακολουθούσαν, έδωσε έναν πήδο και με χίλιες προφυλάξεις, από γωνία σε γωνία, έφτασε στο σπίτι.

5 Η γιαγιά περίμενε, γέρνοντας το μισό σώμα της, έξω από την πόρτα, να βλέπει όσο φτάνει η ματιά της. Ήταν η ώρα που απαγορευότανε η κυκλοφορία. Εκείνος, έλεγε και έλεγε. Εκείνη, σιωπούσε. Μόνο γύρισε και κοίταξε την εικόνα της Παναγιάς και μετά πήγε ανακουφισμένη να γείρει. Ούτε η γιαγιά, ούτε ο θείος, μπορούσαν να κρίνουν την υπόλοιπη ζωή τους από ένα γεγονός. Τα γεγονότα, πια, ήταν πολλά και με κόπο βρίσκανε τρόπο να παίρνουν θάρρος. Ο θείος, μετά από εκείνο το γεγονός, σα να άλλαξε κάτι μέσα του. Έπαψε να βρίσκει λόγο για να αποφεύγει πια τους Γερμανούς, αφού ο θάνατος ήταν δίπλα του, στις αδέσποτες σφαίρες, στα πισώπλατα κτυπήματα, στη μαύρη κουκούλα. Γρήγορα έπιασε δουλειά σαν σιτιάρχης. Την ώρα που μετέφερε τις κουραμάνες, πέταγε όσες μπορούσε στους περαστικούς και στα παιδιά που καιροφυλακτούσαν στις γωνίες. Η γοητεία της καλοσύνης, δεν είχε χρόνο. Μάγευε, ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Ακόμα κι όταν όλα ήταν εφησυχασμένα στα δεδομένα της περιόδου, έδινε τις μεγαλύτερες μάχες, για να κρατηθεί Άνθρωπος. Η γαλάρα Μετά την κατοχή, η εκκλησία μοίραζε συσσίτιο και η Φρατζέσκα, μαζί με τον αδερφό της τον Θόδωρα, περίμεναν στην ουρά. Αυτό ήταν μια καθημερινή ενασχόληση, απαραίτητη για την επιβίωση. Πολλές φορές το είχαν πει κι άλλες τόσες, το 'χαν σκεφθεί... Στο περβάζι του παραθύρου του μαγειρείου, ήταν αραδιασμένες μερικές γαλάρες, γεμάτες ρεβίθια, για τις κυρίες που μοίραζαν το συσσίτιο. Μια τέτοια γαλάρα, θα έσωζε ολόκληρη την οικογένεια. Το είπανε και το κάνανε. Μετά από τόση ταλαιπωρία πού καιρός για όνειρα; Προς το παρόν, όλα τα όνειρα, ήταν μέσα σε μια γαλάρα ρεβίθια.

6 Η μέρα ήταν γεμάτη από την έγνοια της επιβίωσης. Να πάρουν το συσσίτιο, να μαζέψουν ξύλα και να πουλήσουν κάτι, για να έχουν χρήματα για τα απαραίτητα. Ξύλα, χαρτιά, χόρτα, ακόμα και φλούδες από πατάτες. Η ζωή είχε γίνει τέχνη πρόβλεψης. Κάθε μέρα, τα τρία αδέλφια της Φρατζέσκας, ο Γιάννης, ο Θόδωρας και ο Μανώλης, περπατούσαν ώρες, από την Καλλιθέα μέχρι τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. Με όλους τους κινδύνους να παραφυλάνε σε κάθε τους βήμα. Γυρνώντας, κουβαλούσαν στην πλάτη, όσα περισσότερα ξύλα μπορούσαν. Η επιστροφή ήταν βαριά. Μα και η πείνα ήταν ασήκωτη. Και δεν ήταν μόνο μια μέρα. Ήταν η κάθε μέρα, σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Μια παράλληλη πορεία ενάντια στο θάνατο, που έπρεπε καθημερινά να φτάνει μέχρι το τέρμα του προορισμού της.

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια Έλευθερια μεταξα ΟTAN MIΛΟΥΝ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ Στους γονείς μου, Νίκο και Δέσποινα, που μου χάρισαν τη ζωή Στον Τάσο μου, που πορεύεται μαζί μου στη ζωή αυτή, στα εύκολα και στα δύσκολα Και στον Γιώργο μου,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τέσυ Μπάιλα, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Τέσυ Μπάιλα. Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2014, 6.000 αντίτυπα ΙSBN 978-618-01-0786-9

Τέσυ Μπάιλα, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Τέσυ Μπάιλα. Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2014, 6.000 αντίτυπα ΙSBN 978-618-01-0786-9 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ουίσκι μπλε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τέσυ Μπάιλα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Δουρίδα ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Τέσυ Μπάιλα, 2014 Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ METAΦPAΣH: AΘΗΝΑ ΨΥΛΛΙΑ

ΒΙΒΛΙΟ METAΦPAΣH: AΘΗΝΑ ΨΥΛΛΙΑ Ζοζέ ΛουΙς Πεϊσότο ΒΙΒΛΙΟ METAΦPAΣH: AΘΗΝΑ ΨΥΛΛΙΑ K E Δ P O Σ 1 (1948) Η μάνα ακούμπησε το βιβλίο στα χέρια του γιου της. Μυστήριο. Το αγόρι δεν κατάφερνε να φανταστεί ένα σκοπό για το αντικείμενο που

Διαβάστε περισσότερα

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1]

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1] λογοποιός ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Τεύχος Πρώτο, 2015 [1] [2] Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Ποίηση είναι η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Αναμνήσεις και βιώματα του 2 ου Παγκοσμίου πολέμου

Αναμνήσεις και βιώματα του 2 ου Παγκοσμίου πολέμου 1 Αναμνήσεις και βιώματα του 2 ου Παγκοσμίου πολέμου Τάσου Κολοκοτρώνη ******************** Μελβούρνη 2008 2 Περιεχόμενα Σελ. Πρόλογος... 3 28 η Οκτωβρίου 1940... 7 Η εκκένωση της Θεσσαλονίκης και οπισθοχώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις;

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Αν έχεις βρεθεί Στα βαθιά υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις; ABBI GLINES Στα ουράνια Μετάφραση Νίκη Προδρομίδου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: NEVER TOO FAR Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ. Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά;

ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ. Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; Πρόλογος Σταύρου Θεοδωράκη ΑΘΗΝΑ 2011 Άννα Κουρουπού Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; 2011 Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Επιμέλεια: Σπύρος Σεραφείμ Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το διώροφο της Τσιμισκή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ανδρεάδης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Γιώτα Φώτου,

Διαβάστε περισσότερα

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία.

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 80.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πέντε κλειδιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 9789609331623 Το μυθιστόρημα Ο ΓΑΝΤΖΟΣ διατίθεται στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια Creative Commons (Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Κοτζιάς, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλέξανδρος Κοτζιάς, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1585_011KP_GOBES_Layout 1 25/05/2011 2:33 μ.μ. Page 1 Αρβυλάκια, λουστρινένιες γόβες, καλοκαιρινά πέδιλα, μια παρέα φοιτητών και συνάμα παπουτσιών, μας σεργιανίζουν στα σκληρά χρόνια της Κατοχής και της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ τα μάτια του, βρισκόταν εκεί, στο ίδιο σημείο που είχε ξαπλώσει την ώρα του μεγάλου χαμού. Μόνος, έρημος, πληγωμένος κι αβοήθητος. Ο Άγγελος πουθενά. «Θα έρθουν να με πάρουν» σκέφτηκε.

Διαβάστε περισσότερα

Καταγράφοντας παράξενες τρομακτικές ιστορίες του χωριού. Ερευνητική Εργασία 50 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β2 2012-2013.

Καταγράφοντας παράξενες τρομακτικές ιστορίες του χωριού. Ερευνητική Εργασία 50 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β2 2012-2013. 50 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β2 2012-2013 Ερευνητική Εργασία Ομάδα Εργασίας Μαριάννα Μ., Βασίλης Ν., Κλεοπάτρα Κ., Γεωργία Κ., Γιάννης Κ., Ελένη Ξ., Χαρά Κ., Κασσιανή Κ., Μπάμπης Π., Δημήτρης Ν., Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Πιπίνα Δ. Έλλη. Τζούλη Τζένκινς Κελί 333. Μυθιστόρημα

Πιπίνα Δ. Έλλη. Τζούλη Τζένκινς Κελί 333. Μυθιστόρημα Πιπίνα Δ. Έλλη Τζούλη Τζένκινς Κελί 333 Μυθιστόρημα 379380 1 2 Τζ (ούλη) Τζ (ένκινς) Κελί 333 Μυθιστόρημα Σύδνεϋ 2013 3 ΠΙΠΙΝΑ Δ. ΕΛΛΗ Τζούλη Τζένκινς Κελί 333 [J(ulie) J(enkins) Cell 333] Μυθιστόρημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE BURIED GIANT Από τις Εκδόσεις Faber & Faber, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο θαμμένος γίγαντας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Kazuo Ishiguro ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αργυρώ Μαντόγλου

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά

Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Ιδιόκτητα και αδέσποτα σκυλιά Έ ν α β ι β λ ί ο γ ι α ι δ ι ό κ τ η τ α κ α ι α δ έ σ π ο τ α σ κ υ λ ι ά ε ι δ ι κ ά σ χ ε δ ι α σ μ έ ν ο γ ι α π α ι δ ι ά Συγγραφέας: Carien Radstake Επιμέλεια έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Θανααάση... Θανάααση!!! ακούστηκε μια φωνή γεμάτη απελπισία.

Θανααάση... Θανάααση!!! ακούστηκε μια φωνή γεμάτη απελπισία. χειμωνασ τησ ανατολησ 11 1 Θανααάση... Θανάααση!!! ακούστηκε μια φωνή γεμάτη απελπισία. Το παιδί κοκάλωσε, η πάνινη μπάλα έπεσε από το χέρι του. Πάνιασε. Το αίμα έφυγε από το πρόσωπό του. Η μάνα! Έλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις:

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις: ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ Τιμή περιοδικού 2 ευρώ Τύποις: Οι Ανεράδες. Ήταν ένας ενωμοτάρχης από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Ήταν γύρω στο 1930 καλοκαίρι την εποχή που είχε τελειώσει

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα Νικηφόρου Βρεττάκου Τα ποιήματα 1 2 ΤΑ ΤΡΥΠΙΑ ΧΕΡΙΑ 3 ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 31 Μαρτίου 1958 Νιώθω παράξενα σήμερα. Κάπως Έτσι περίπου: Όπως όταν ανοίγει ένα παράθυρο στον ήλιο κανείς, νιώθω σα ν άνοιξα μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΥΡΩ ΛΕΝΤΟΥΔΗ. Αφύπνιση. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ

ΑΡΓΥΡΩ ΛΕΝΤΟΥΔΗ. Αφύπνιση. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ Αφύπνιση Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δίδυμα φεγγάρια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη,

Διαβάστε περισσότερα