ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟ. Μια παράσταση για άτοµα από 11 χρονών και πάνω

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟ. Μια παράσταση για άτοµα από 11 χρονών και πάνω"

Transcript

1 ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟ. Σκηνοθεσία και κείµενο Robert McNeer Με Elena Giove, Mirko Trevisan, Paola Calogero, Nico Masciullo Μουσική Mirko Lodedo Σκηνογραφία και Φωτισµοί Michelangelo Campanale Εκτέλεση Κουστουµιών Jola Opsteeg Μια παράσταση για άτοµα από 11 χρονών και πάνω Στο όνειρο, το δάσος είναι ένας τόπος µετασχηµατισµού. Όποιος µπαίνει βγαίνει αλλαγµένος. Στο όνειρο του Shakespeare βρίσκουµε µια ωραία µεταφορά για τις αλλαγές που αντιµετωπίζουν τα παιδιά της εφηβείας. Το ονειρικό δάσος είναι µαγεµένο: σε προκαλεί να αφεθείς, να σκαρφαλώσεις, να κρυφτείς, να ερωτευτείς. Αλλά προκαλεί φόβο: είναι κατοικηµένο από ανήσυχα όντα, σκιερά και χάνεσαι εύκολα. Στο Όνειρο της θερινής νυχτός, βρίσκουµε µια υποδειγµατική ιστορία έρωτα στο δάσος. Είναι µια µεγάλη αίσθηση, η αγάπη, που όµως φέρνει µαζί της και άλλα: συντριπτικά και φοβισµένα συναισθήµατα. Το όνειρο µπορεί να γίνει εφιάλτης. Σκεφτόµαστε ότι αυτά τα δυνατά συναισθήµατα, η αγάπη και η σκιά της, είναι σηµαντικά θέµατα για τους εφήβους. Και βρίσκουµε στο κλόουν ένα δυνατό κανάλι για να τα µεταδώσει. Οι κλόουν είναι τα κλειδιά της παράστασής µας. Ο κλόουν, όπως ο έφηβος, ζει τη ζωή του χωρίς φίλτρα, κάθε συναίσθηµα, έστω και αν είναι φευγαλέο, είναι βιωµένη µέχρι τα άκρα. Η αγάπη, για αυτούς είναι ένας κεραυνός, µια καταιγίδα που που κατακλύει, και ο Shakespeare εξετάζει αυτήν την αγάπη µε µια κλινική ακρίβεια. Πολλές φορές δεν ανταλλάσσεται, φυσικά: εκείνη από νέων του δάσους γίνεται ένα είδος βραδυνή χτυπάς και φεύγεις βραδυνή. Και εδώ βλέπουµε το αγόρι, που µεγαλώνει διαµέσου των διαρκών αλλαγών, παίρνοντας και αφήνοντας συµπεριφορές και συµµαχίες µε µια ταχύτητα που οι ενήλικες βρίσκουν συχνά στροβιλώδης. Αλλά εκείνη στο δάσος είναι πάντα µια κωµωδία, και το ευχαριστηµένο βλέµµα των νεράϊδων µας βοηθά να δούµε τα πάντα για εκείνο που είναι: µια ωραία τρέλλα, όµως οι κλόουν, µε τις συγχύσεις τους, µας θυµίζουν ότι µπορεί να είναι πιο χρήσιµο µια καλή καρδιά, και όχι ένα καλό κεφάλι. ιηγούνται οι τέσσερις κλόουν, µε το δικό τους αστείο και τρυφερό τρόπο, µε τη φαντασία, µε τη µουσική (πρότυπης σύνθεσης), µε τις πολεµικές τέχνες και τους άτεχνους χορούς, δηµιουργώντας µια παράσταση την ίδια στιγµή δυνατή και ευαίσθητη Με την ποίηση και τους κωµικούς ρυθµούς του Shakespeare προσφέρουµε στα παιδιά µια παράσταση διαµέσου της οποίας µπορούµε να δούµε τους εαυτούς µας, τις διαταραχές της αγάπης, τις χαρές και τους φόβους της εφηβείας, όπου µπορούν ν αγαπηθούν γι αυτό που είναι, χωρίς να γίνουν ούτε Barbie ούτε Superman. Όπου µπορούν να δοκιµάσουν το µεγάλο παράδοξο της ανθρώπινης ύπαρξης.

2 ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΟ ΠΗΓΑ Ι Ποιοι είµαστε Το Φεγγάρι στο Πηγάδι γεννιέται τον Οκτώβριο 1999 σαν σύλλογος που διαχειρίζεται το πολιτιστικό κέντρο µε το ίδιο όνοµα. Γεννιέται από τη συνάντηση δύο ηθοποιών του τόπου. Ο Robert McNeer και η Pia Wachter, µετά από 15 χρόνια ταξιδιού µε το θίασο του Θεάτρου Kismet του Μπάρι, διαµέσου αναρίθµητων θεάτρων σε όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζουν σ ένα κοµµάτι µεσογής στους αγρούς της Οστούνη το ιδανικό µέρος για να δώσουν ζωή σ ένα όνειρο: Να δηµιουργήσουν έναν τόπο στη φύση για να καλλιεργήσουν και να φιλοξενήσουν τις τέχνες Ένα τόπο, όπου να µπορεί να είναι ικανός να δεχθεί και να ευννοήσει τη δηµιουργική και καλλιτεχνική δουλειά στις διάφορες της µορφές είναι ικανός να τραβήξει και να πλάσει ένα κοινό, προσεχτικό και περίεργο είναι ικανός να µαγέψει τους νέους και να προσφέρει σ αυτούς τη δυνατότητα καλλιτεχνικής και προσωπικής ανάπτυξης διαµέσου των συναντήσεων µε θιάσους και µαέστρους υψηλού επιπέδου είναι ικανός να δηµιουργήσει ένα φυτώριο από παθιασµένους του θεάτρου και των τεχνών είναι ικανός να ευννοήσει τις συναντήσεις, τις ανταλλαγές ανάµεσα στους καλλιτέχνες, τους µαθητές, το κοινό και τους θεσµούς. Είµαστε σίγουροι ότι η οµορφιά των χώρων και ο τρόπος που είναι εναρµονισµένα µε τη φύση περίγυρα, είναι στοιχεία σηµαντικά για τη διάδοση του θεάτρου µας. Έτσι, το κέντρο, που αποτελείται ήδη από διάφορους χώρους κατασκευασµένους το 1800, που επεκτείνεται σε 7 εκτάρια γης από αιωνόβιες ελιές, και εµπλουτισµένο από κάποιες δοµές βασικές για τη θεατρική δραστηριότητα: µια αίθουσα δοκιµών περίπου 100 mq κατασκευασµένη εξ ολοκλήρου από ξύλο και εφοδιασµένη µε θέρµανση, που φιλοξενεί και εξοπλισµούς διαφόρων θιάσων κατά τη διάρκεια του χρόνου ένα αµφιθέατρο από πέτρα, κατασκευασµένο µε την παραδοσιακή µέθοδο της ξεροληθιάς. Με πάλκο 12 m διαµέτρου που έχει καταπληκτική ακουστική, φιλοξενεί περίπου 250 θεατές και είναι εφοσιασµένο µε φώτα και ηχητικά µέσα χωρίς να χάνει την παλιά της µορφή. οι δοµές και οι υπηρεσίες για την υποδοχή των καλλιτεχνών και του κοινού ωµάτια για διαµονή δυναµικότητας 20 ατόµων Επιπλέον 7 εκτάρια αιωνόβιων ελιών µε χώρους για να στοχασµό, για γράψιµο, για συζήτηση, για παρατήρηση, για έπνευση..

3 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Από το φθινόπωρο 1999 αρχίζουν οι διάφορες δραστηριότητες του κέντρου που µε τρόπο αρκετά οργανικό κρυσταλλώνουν γύρω από κάποιες βασικές εστίες: 1.Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Ετήσιοι κύκλοι µαθηµάτων θεάτρου, χορού και διαφόρων τεχνικών κίνησης Stage διαµονής µε εθνικούς και διεθνείς µαέστρους (ανάµεσα σε άλλους οι Tapa Sudana, César Brie, Vivian Gladwell, Imke McMurtrie και η Germana Giannini) µε δουλειά στον Clown, φωνή, θεατρικός Αυτοσχεδιασµός, Μάσκα κτλπ. Σχέδια µε σχολές και θεσµούς σε όλη την Απουλία και από αλλού 2. ΘΕΡΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ TEATRI DI TERRA µε 6 εκδόσεις περίπου 12 συναντήσεων θεάτρου και µουσικής ανάµεσα στο 2003 και το ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ Uròboros, o cos è successo dietro le stelle l Odissea Kisakisarò Woz america Sogno di mezzo 4. Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Ανάµεσα στο 2004 και το 2006 φιλοξενήσαµε διάφορους θιάσους για µεγάλα χρονικά διαστήµατα δοκιµών στο στάδιο της δηµιουργίας του έργου : Τη La Luna nel Letto για τη δηµιουργία του Oz nel paese delle meraviglie Armamaxa για το Mammaliturchi, Teatro Crest για το StoriEgiganti 5. ΤΟ ΙΚΤΥΟ Το κέντρο σ αυτά τα χρόνια έδωσε µεγάλη βαρύτητα στη δηµιουργία ενός καλλιτεχνικού δικτύου διαφορετικότητας και ποιότητας για να φροντίσει τους χώρους της συνάντησης και της ανταλλαγής βαθιά µε βιώµατα, εµπειρίες, ιδέες και ικανότητες δηµιουργώντας τη δυνατότητα της γέννησης νέων, πάντα,σχεδίων και συνεργασιών. Κάποια απτά παραδείγµατα είναι: τα Teatri senza Tetto, ένα σταθερό θεατρικό εργαστήρι, ένα εργαστήρι τεχνιτών του θεάτρου αποτελούµενο από κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες πραγµατικότητες στο θέατρο της Απουλίας, οι συνεργασίες µε τον Αγγλικό Σύλλογο Nose to Nose, η δουλειά σε τρεις κόσµους Tribuana του Tapa Sudana σε δίκτυο µε συλλόγους από τη Γαλλία, Ιταλία και την Ελλάδα.

4 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ROBERT McNEER Γεννηµένος στις Ηνωµένες Πολιτείες το 1957 έχει δουλέψει ως ηθοποιός και θεατρικός παιδαγωγός στην Αµερική και στην Ευρώπη από το Πτυχιούχος της σχολής Φιλολογία και θέαµα στο Northwestern University di Chicago, σπούδασε και στο Mimenschule Ilg στη Ζυρίχη και µε τον Tadashi Suzuki στην Ιαπωνία. ιευθύνει, τακτικά σεµινάρια για ηθοποιούς και εκπαιδευτές στη Γερµανία και σειρές µαθηµάτων θεατρικής τέχνης στο La Luna nel Pozzo στην Οστούνη (BR). Και 13 χρόνια ως ηθοποιός στο θέατρο Kismet του Μπάρι, έκανε µαθήµατα επίσης θεάτρου σε σχολεία, φυλακές και ιδρύµατα µε άτοµα προσβλεβληµένα από ψυχικές ενοχλήσεις. ούλεψε ως ηθοποιός για παιδιά και ενήλικες σε κάθε σηµείο του κόσµου. Το 1999, µαζί µε τη σύζυγό του Pia Wachter, ίδρυσε το Πολιτιστικό Κέντρο La Luna nel Pozzo στους αγρούς της Οστούνης(BR), όπου κοντά µε τη δουλειά του ηθοποιού και του σκηνοθέτη συνεχίζει τις έρευνές του για ένα θέατρο µε µη επαγγελµατίες ηθοποιούς (παιδιά, καθηγητές, άτοµα µε ειδικές ανάγκες) τόσο σε θεατρικά περιβάλλοντα όσο και σ εκείνα τα µη παραδοσιακά όπως οι αγροί, τα ιστορικά κέντρα, οι αρχαιολογικοί χώροι. Το 2003 δηµιούργησε τη La Luna nel Pozzo ένα αµφιθέατρο από ξεροληθιά (250 θέσεων), όπου φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα καλοκαιρινό αφιέρωµα θεάτρου. Το 2003/04 συµµετείχε ως ηθοποιός στο Il cielo degli altri, µια παράσταση σχετικά µε το θέµα της µετανάστευσης µε τη σκηνοθεσία του César Brie (Αργεντινή/Βολιβία). Το 2004 συνεργάζεται µε τον ερευνητή και παιδαγωγό στο Κλόουν Vivian Gladwell (Αγγλία /Γαλλία). Το 2005 έκανε τη σκηνοθεσία για το έργο για παιδιά KiSaKiSaRò, για το οποίο έγραψε το κείµενο µαζί µε την κόρη του, Angel. Στην La Luna nel Pozzo, οργανώνει σεµινάρια Θεάτρου, φωνής και κλόουν µε διεθνείς ειδικούς, καθώς και τη φιλοξενία των οµάδων της καλλιτεχνικής έρευνας. Η La Luna nel Pozzo φιλοξενεί θεατρικές εκδροµές στους αγρούς για τα σχολεία και επιπλέον παρουσιάζει ένα θεατρικό αφιέρωµα κάτω από τ αστέρια. Σε συνεργασία µε το ΕΤΙ (Ιταλικός Οργανισµός Θεάτρου) την άνοιξη του 2006 έγραψε, διεύθυνε και ερµήνευσε το Woz America, ένα έργο σχετικά µε την παιδική του ηλικία στην Αµερική και όχι µόνο. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Northwestern University, Chicago, Usa Bachelor of Science, Interpretation of Literature Mimenschule Ilg, Zurigo, Svizzera Training µίµου και κλόουν Suzuki Company of Togamura, Togamura, Giappone 1982 e 1983 Τεχνική Suzuki ουλειά ηθοποιού µε τις σκηνοθεσίες των : Frank Galati (Usa), Carlo Formigoni, Alain Maratrat (FR), Marco Martinelli, Enzo Toma, César Brie (Argentina/Bolivia) ουλειά στις τεχνικές της φωνής con Iva Formigoni (Ελβετία) Eutonia µε τον Albert Jaton 1991 Οργανική δουλειά µε την Maia Cornacchia Η φωνή σε ακρόαση µε τη Germana Giannini Τρεις κόσµοι δουλειά ηθοποιού µε τη Tapa Sudana (Bali) da 2000

5 Ο κλόουν µε την Vivian Gladwell (FR/UK) ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 1977 The Mother of Us All" µε το Chicago Opera Theater 1982 The Cat in the Hat Comes Back µε τους Mime Walkers Mir sind Dra θεάµατα για νέουςµε τους Thomy Truttmann e il Mimos µε το Teatro Kismet, Bari: περιοδεία στην Ιταλία, Γερµανία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Ισραήλ, Ιαπωνία Federico στο Federico II di svevia, σε σκηνοθεσία του Carlo Formigoni 1987 Το Πνεύµα στο Aladino, σε σκηνοθεσία του C.F Quick quick slow σε σκηνοθεσία του C.F Amleto στο Amleto, σε σκηνοθεσία του C.F Stondants σε σκηνοθεσία του Robert McNeer 1991 Ο Λύκος στο Cappuccetto rosso σε σκηνοθεσία του C.F Το Liliom στο Liliom regia Alain Maratrat 1993 Τον Giorgino στο Giorgio e il Drago σε σκηνοθεσία του Carlo Formigoni 1994 Pinocchio συµπαραγωγή µε το Nottingham Playhouse, σε σκηνοθεσία του Martin Duncan 1995 Uccelli σε σκηνοθεσία του Marco Martinelli 1996 All inferno συµπαραγωγή µε το Teatro Kismet/ Le Albe e TAM Teatro σε σκηνοθεσία του Marco Martinelli 1997 Maccabée σε συνεργασία µε άτοµα µε ειδικές ανάγκες, σε σκηνοθεσία του Enzo Toma con La Luna nel Pozzo, Ostuni: 2001 Ulisse nell Odissea, σε σκηνοθεσία του Robert McNeer 2002 ιαλέξεις παράσταση σε αγγλική γλώσσα στους Shakespeare, Beckett, Joyce 2004 Il cielo degli altri σε σκηνοθεσία του Cèsar Brie 2006 Woz America σε σκηνοθεσία του Robert McNeer ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ 1989 Ulisse and Son στο Teatro Kismet. Σκηνοθεσία και κείµενο 1990 Stondants Σκηνοθεσία και κείµενο 1996 Metamorfosi στο Teatro Kismet. Σκηνοθεσία και κείµενο 1997 NotteTempo στο Teatro Kismet Σκηνοθεσία και κείµενο 1999 Metamorfosi από το Luna nel Pozzo. Σκηνοθεσία και κείµενο 2000 Odissea big Σκηνοθεσία και κείµενο 2001 Odissea Σκηνοθεσία και κείµενο και ηθοποιός 2003 Chi bussa Σκηνοθεσία και κείµενο 2005 Ti ho sognato Σκηνοθεσία και κείµενο 2005 Kisakisarò Σκηνοθεσία και κείµενο 2006 Woz America Σκηνοθεσία και κείµενο και ηθοποιός 2008 Sogno di Mezzo Σκηνοθεσία και κείµενο ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Το 1986 διευθύνει αναρίθµητα εργαστήρια µε επαγγελµατίες και µη: στα γυµνάσεια και στα λύκεια, µε άτοµα µε ειδικές ανάγκες και ψυχικές διαταραχές, στη φυλακή ανηλίκων του Μπάρι, για νέους και σε καθηγητές. Από το 1999 επεµβάνει ως εισηγητής και καθηγητής στην English week σειρά µαθηµάτων υψηλού κύρους για ενηµέρωση των καθηγητών της αγγλικής γλώσσας των σχολείων Waldorf στη Γερµανία. ιευθύνει εργαστήρια Clown και Shakespeare µαζί µε την Vivian Gladwell στην Ιταλία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ TMHMA ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ TMHMA ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ TMHMA ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΚΙΛΚΙΣ Αγαπητοί φιλοι, Ο Δήμος Κιλκίς οργανώνει το 16 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe

EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe 1 2 EDDILI To EDucate is to make possible the DIscovery of LIfe ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟ ΟΣ Στην εκπαίδευση ενηλίκων Επιµέλεια Amico Dolci και Fausto Amico µε τη στήριξη των Marie Marzloff, Hans Donders,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Περιλήψεις 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσική Εκπαίδευση: Μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα Πολύβιος Ανδρούτσος Σε αυτή την εναρκτήρια ομιλία, ο πρόεδρος της

Διαβάστε περισσότερα

Το θέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο

Το θέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο . Κασοµούλη 33 117 44 Αθήνα τηλ. & φαξ: 010 90.25.025 e-mail: theatromathia@yahoo.com Ιστοσελίδα: / Το θέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο ιαθεµατική προσέγγιση του αναλυτικού προγράµµατος µέσω του θεάτρου

Διαβάστε περισσότερα

Κακουδάκη Τζωρτζίνα, Πατρίτσια Απέργη

Κακουδάκη Τζωρτζίνα, Πατρίτσια Απέργη Επιστημονική Ευθύνη Άσπα Τσαούση, Δρ. Κοινωνιολογίας, Επίκ. Καθηγήτρια ALBA Συγγραφή Κακουδάκη Τζωρτζίνα, Πατρίτσια Απέργη Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για Γονείς και Ενήλικες Εθελοντές. Δημιουργικές Γλώσσες για να μάθουμε παρέα με τα παιδιά. Ο καίριος ρόλος των ενηλίκων ως παιδαγωγών

Εγχειρίδιο για Γονείς και Ενήλικες Εθελοντές. Δημιουργικές Γλώσσες για να μάθουμε παρέα με τα παιδιά. Ο καίριος ρόλος των ενηλίκων ως παιδαγωγών Εγχειρίδιο για Γονείς και Ενήλικες Εθελοντές Δημιουργικές Γλώσσες για να μάθουμε παρέα με τα παιδιά Ο καίριος ρόλος των ενηλίκων ως παιδαγωγών Ευχαριστίες Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

(George Weiss / Bob Thiele)

(George Weiss / Bob Thiele) ΑΝΑΦΟΡΑ Καλλιτεχνικού και Βιωµατικού Σεµιναρίου ΑΘΗΝΑ 7, 8 & 9 Ιουλίου 2006 Οργάνωση ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ µε την συνεργασία του ΑΜΑΛΙΕΙΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΘΗΛΕΩΝ και µε την υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά

Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης επιστηµονική διηµερίδα Ο εκπαιδευτικός ως µέλος της σχολικής και της τοπικής κοινότητας: έρευνα - διδακτική πράξη - κοινωνική προσφορά περιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Διεύθυνση: Κασομούλη 33 Αθήνα 117 44 E-mail: theatromathia@yahoo.com Ιστοσελίδα: www.theatromathia.gr Τηλέφωνο & Φαξ: 210 9025025 ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Ηλ ικίες 8-16ε τώ ν ΕΤΟΣ: 2014-2 01 5 Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες Το νέο πρόγραμμα της Στέγης προτείνει και φέτος μια σειρά από πρωτότυπα προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ενήλικες! Παιδιά κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2015

2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2015 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές. ISBN: Copyright Έκδοσης ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Ιωάννου Ράλλη 21, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλ.: 2103306880, 2103610519, 2102855183

Συντελεστές. ISBN: Copyright Έκδοσης ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Ιωάννου Ράλλη 21, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλ.: 2103306880, 2103610519, 2102855183 Συντελεστές Έκθεση Γενικός Συντονισμός: Μιχάλης Δουλγερίδης, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης Επιμέλεια έκθεσης: Νεκταρία Θεοδωροπούλου, Αθηνά Ρηγάτου Μουσική επένδυση έκθεσης: Κωνσταντίνος Βήτα Μεταφορά έργων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

ιεύθυνση Ειδικής Αγωγής ΥΠΕΠΘ

ιεύθυνση Ειδικής Αγωγής ΥΠΕΠΘ ιεύθυνση Ειδικής Αγωγής ΥΠΕΠΘ 0 Μουσική και Ειδική Αγωγή: Ζητήµατα και προσεγγίσεις περιλήψεις πρακτικών 3 Μαρτίου 2007 1ο Ειδικό Σχολείο Πειραιά ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2007 1 Επιστηµονικοί Σύµβουλοι Ιωάννης Σπετσιώτης,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:ΒΑΚΑΡΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΚΑΒΑΛΑ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας Mediterranean School Magazine Practicing English Language and even more Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ενώνει μαθητές, καθηγητές και σχολεία της Ευρώπης Τσιόπτσιας Δημήτριος 1, Πάσσα Μαρία 2, Γκαλένης Σπυρίδων

Διαβάστε περισσότερα

«Ήρθε το καλοκαιράκι» Ήρθε το καλοκαιράκι και τελειώνει το σχολειό γεια χαρά καλοί µου φίλοι και του χρόνου πάλι εδώ.

«Ήρθε το καλοκαιράκι» Ήρθε το καλοκαιράκι και τελειώνει το σχολειό γεια χαρά καλοί µου φίλοι και του χρόνου πάλι εδώ. «Ήρθε το καλοκαιράκι» Ήρθε το καλοκαιράκι και τελειώνει το σχολειό γεια χαρά καλοί µου φίλοι και του χρόνου πάλι εδώ. Όλοι φεύγουµε και πάµε σε βουνά κι ακρογιαλιές και χαρούµενα περνάµε του σχολειού τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

3. Για το περιοδικό. 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. 11. ιηµερίδα Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

3. Για το περιοδικό. 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. 11. ιηµερίδα Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3. Για το περιοδικό 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. Σεµινάρια - εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης µε τον Joseph CornelΙ. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. Σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του:

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: έκανε τη μια ταινία πίσω απ την άλλη, μεταποιώντας σε

Διαβάστε περισσότερα

π π EDITORIAL ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 7ο Τεύχoς 1ο OKTΩΒΡΙΟΣ 2005

π π EDITORIAL ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 7ο Τεύχoς 1ο OKTΩΒΡΙΟΣ 2005 π π ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 7ο Τεύχoς 1ο OKTΩΒΡΙΟΣ 2005 EDITORIAL Αγαπητοί γονείς, Με το τέλος της περασµένης σχολικής χρονιάς µας ήρθε η πολυπόθητη ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Press Kit ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΘΗΝΑ Ο.Α.Κ.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Π.Α.Ο.Κ. SPORTS ARENA ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Quidam Επισκόπηση Σκηνοθεσία: Franco Dragone Το Quidam (Κιντάμ) έκανε την παγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) και Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ)

Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) και Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) και Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) 1ο ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ :ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΠΠΑ ΠΕ09 1 Εξεργάσθηκαν οι μαθητές: Μπέμπη Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010).

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010). Θεματική ενότητα Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία Τίτλος Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Η παραµυθού Σάσα Βούλγαρη

Η παραµυθού Σάσα Βούλγαρη Η παραµυθού Σάσα Βούλγαρη Είναι ψυχοϖαιδαγωγός µε εϖιµόρφωση στην εναλλακτική διδασκαλία και µε εµϖειρία σε εκϖαιδευτικά και δηµιουργικά ϖρογράµµατα καθώς και στην ειδική αγωγή. Ανήκει στους ϖρωτεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα