BREAKFAST CEREALS NEWS. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Νέα έρευνα Γιατί το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Νοέμβριος 2011 / Τεύχος 5

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "BREAKFAST CEREALS NEWS. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Νέα έρευνα Γιατί το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Νοέμβριος 2011 / Τεύχος 5"

Transcript

1 Νοέμβριος 2011 / Τεύχος 5 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 1. Νέα έρευνα: Γιατί το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας 2. Σύντομα στοιχεία για τα δημητριακά πρωινού 2. Απόδειξη στην πράξη: 7η έκδοση οδηγιών διατροφής για Αμερικανούς 3. Κύριο άρθρο: Ποιά η σχέση της ολικής άλεσης με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος; 4. Ολική άλεση και διαχείριση βάρους 5. Συχνές Ερωτήσεις 5. 11th FENS European Nutrition Conference, Οκτώβριος Πρόγραμμα Συνεδρίων 6. Bιβλιογραφία Εισαγωγή Σας καλωσορίζουμε στο 5ο και ανανεωμένο τεύχος της τριμηνιαίας ενημερωτικής ηλεκτρονικής έκδοσης Breakfast Cereals News. Με την έκδοση αυτή μοιραζόμαστε με σας, την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, τη γνώση και τις πρόσφατες ειδήσεις που έχουμε στα χέρια μας και αφορούν θέματα διατροφής, υγείας και έρευνας. Η σημασία των καλών διατροφικών συνηθειών δεν έχει τονιστεί ποτέ όσο σήμερα, ιδιαίτερα καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας. Ελπίζουμε ότι οι ενημερώσεις μας θα συνεχίσουν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που όχι μόνο θα διευρύνει τις γνώσεις σας αλλά θα στηρίζει τη συμβουλευτική σας προς τους ασθενείς σας, ως προς τα απλά, πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν ώστε να βελτιώσουν τη διατροφή τους. Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε οποιοδήποτε από τα άρθρα ή να υποβάλετε κάποια ερώτηση στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις», παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Νέα έρευνα Γιατί το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από 800 νοσηλευτές που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης πρωινού και επιδόσεων στην πραγματική ζωή, αποδεικνύει ότι όσοι ξεκινούν τη μέρα τους με πρωινό είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, λιγότερες γνωστικές βλάβες, λιγότερους τραυματισμούς και χαμηλότερες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα στην εργασία. Σε αντίθεση, το τσιμπολόγημα ιδιαίτερα με τρόφιμα όπως πατατάκια, σοκολάτες και μπισκότα, σχετίζεται με υψηλότερο άγχος, περισσότερες γνωστικές βλάβες και περισσότερους τραυματισμούς έξω από το χώρο εργασίας (Chaplin and Smith, 2011). Η αύξηση της κατανάλωσης πρωινού μπορεί να είναι η βάση ενός προγράμματος παρέμβασης για τη βελτίωση της υγείας (Chaplin and Smith, 2011) Η διατήρηση παροχής γλυκόζης στον εγκέφαλο σε βάθος χρόνου φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση καλών νοητικών επιδόσεων, αλλά η έρευνα συνεχώς εξετάζει και άλλα θρεπτικά συστατικά που εξηγούν τα αποδεδειγμένα οφέλη του πρωινού. Δεδομένου ότι τα οφέλη αυτά έρχονται στο φως μέσα από μια νέα έρευνα, έχει ακόμη προταθεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης του πρωινού θα μπορούσε να είναι η βάση ενός προγράμματος παρέμβασης για την βελτίωση της υγείας (Chaplin and Smith, 2011).

2 Σύντομα στοιχεία για τα δημητριακά πρωινού Για τους ανθρώπους που βιάζονται το πρωί και ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρόνο για πρωινό, τα δημητριακά πρωινού είναι μια πρακτική, υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε πληθυσμιακή ομάδα χαμηλού εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο που μόλις δημοσιεύθηκε, διαπίστωσε ότι τα δημητριακά πρωινού συνεισφέρουν σημαντικά στη λήψη μικροθρεπτικών συστατικών (Holmes et al, 2011). Μερικά δημητριακά πρωινού είναι ολικής αλέσεως, όμως δεν είναι ο μόνος λόγος που είναι μια καλή επιλογή. Κατά κανόνα ισχύουν επίσης ότι: Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Είναι μια σημαντική πηγή και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες και βιταμίνες Β. Είναι μία επιλογή πρωινού χαμηλότερης θερμιδικής πρόσληψης σε σύγκριση με πολλά άλλα. Είναι μία επιλογή πρωινού με λιγότερη ζάχαρη σε σύγκριση με πολλά άλλα. Γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα σε δημοφιλή πρωινά Απόδειξη στην πράξη 7η έκδοση Οδηγιών Διατροφής για Αμερικανούς Οι διατροφικές οδηγίες παίζουν καίριο ρόλο στην αξιοποίηση της επιστήμης της διατροφής έτσι ώστε να συμβουλεύει τους καταναλωτές να ακολουθούν γενικά ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής. Κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η επιστήμη της ολικής αλέσεως έχει εξελιχθεί, όλο και περισσότερες οδηγίες διατροφής συμπεριλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, στο πλαίσιο των συστάσεών τους. Στα τέλη του 2010 το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δημοσίευσε την 7η έκδοση των Οδηγιών Διατροφής προς τους Αμερικανούς. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν στην εξισορρόπηση των θερμίδων με τη σωματική δραστηριότητα, και ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς να καταναλώνουν περισσότερα υγιεινά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς λιπαρά, θαλασσινά, και να καταναλώνουν λιγότερο νάτριο, κορεσμένα και τρανς-λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά. Ολοκληρώνοντας το νέο πρόγραμμα διατροφής, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2011 ένα νέο μοντέλο για την υγιεινή διατροφή που ονομάζεται MyPlate, αντικαθιστώντας το προηγούμενο MyPyramid. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε:

3 Κύριο άρθρο Ποιά η σχέση της ολικής άλεσης με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος; Η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου πλούσιου σε ολικής άλεσης δημητριακά, λαχανικά και ελαιόλαδο και φτωχού σε ξηρούς καρπούς σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα παρουσίας μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Μ. Κοντογιάννη, Λέκτορας Τμ. Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) ορίζεται ως η συσσώρευση λίπους στο 5-10% της συνολικής μάζας των ηπατοκυττάρων, η οποία δεν οφείλεται σε υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. H νόσος περιλαμβάνει την απλή ηπατική στεάτωση και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, που συνεπάγεται φλεγμονή του ήπατος (NASH). Ενώ παλαιότερα θεωρούνταν ως μια καλοήθης κατάσταση, σήμερα είναι πλέον αποδεκτό ότι αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σχετιζόμενης με το ήπαρ. Ανάμεσα στους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου ανήκουν η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά πλέον διερευνούνται και άλλοι, μεταξύ των οποίων και οι μακροχρόνιες διαιτητικές συνήθειες. Στην παρούσα μελέτη διερευνήσαμε τη συσχέτιση ανάμεσα στην υιοθέτηση διαφόρων διατροφικών προτύπων και την παρουσία της NAFLD. Στη μελέτη συμμετείχαν 52 ασθενείς με NAFLD, οι οποίοι παρακολουθούνται από το Εξωτερικό Ηπατολογικό Ιατρείο της Β Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών και 31 υγιείς μάρτυρες ταιριασμένοι με τους ασθενείς ως προς το φύλο, την ηλικία και το δείκτη μάζας σώματος. Για όλους τους εθελοντές πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού και διαιτητικού ιστορικού, βιοχημικός έλεγχος, αξιολόγηση σωματικής δραστηριότητας, μέτρηση ανθρωπομετρικών παραμέτρων και ανάλυση σύστασης σώματος με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης. Τα διατροφικά πρότυπα αποτιμήθηκαν με τη μέθοδο της ανάλυσης σε κύριες συνιστώσες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ασθενείς με NAFLD, σε σχέση με τους υγιείς μάρτυρες, βρέθηκε να ακολουθούν σπανιότερα ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων ολικής άλεσης, λαχανικών, πουλερικών και ελαιολάδου και χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών, καθώς και ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηριζόταν από χαμηλή κατανάλωση γλυκών και άλλων σακχάρων και υψηλή κατανάλωση ψαριών, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους συγχυτικούς παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία, τις καθιστικές δραστηριότητες, το σπλαγχνικό λίπος και τα λιπίδια ορού. Συμπερασματικά λοιπόν, η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου πλούσιου σε ολικής άλεσης δημητριακά, λαχανικά και ελαιόλαδο και φτωχού σε ξηρούς καρπούς και ενός διατροφικού προτύπου πλούσιου σε ψάρι και φτωχού σε γλυκά και άλλα σάκχαρα φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα παρουσίας της νόσου. Απαιτείται ωστόσο επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών και σε άλλα μεγαλύτερα δείγματα για την περαιτέρω κατανόηση της συνεισφοράς αυτών των προτύπων στην παθογένεια της νόσου και της δυνητικής εμπλοκής τους στην αντιμετώπιση αυτής.

4 Ολική άλεση και διαχείριση βάρους Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα επίπεδα παχυσαρκίας έχουν υπερδιπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 43 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα το 2010 (Π.Ο.Υ.), βάζοντας υποψηφιότητα για κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή. Στις συστάσεις του για την πρόληψη της παχυσαρκίας, ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει την αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μικρότερη περίμετρο της μέσης και μικρότερο κίνδυνο να είναι κάποιος υπέρβαρος (Ludwig et al, 1999; Liu et al, 2003; Koh-Banerjee et al, 2004). Μελέτες που έχουν συμπεριλάβει πάνω από ανθρώπους κάθε ηλικίας υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση και δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει σταδιακά στη μείωση του σωματικού βάρους (Harland & Garton, 2008; Williams, 2009). Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο γεύματος, υποστηρίζουν αποτελεσματικά την απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα (Lightowler & Henry, 2009). Πολλοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για το πώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, και συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της ενεργειακής πυκνότητας των τροφίμων, την αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που ωθούν σε κορεσμό και επιβραδύνουν το χρόνο διέλευσης, τη μείωση της απορρόφησης των μακροθρεπτικών συστατικών και την αλλοίωση της έκκρισης των εντερικών ορμονών. Οι πιθανοί μηχανισμοί είναι διαφορετικοί, εν μέρει γιατί τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν ένα πλούσιο εύρος από θρεπτικά συστατικά, όπως οι ολιγοσακχαρίτες, το ανθεκτικό άμυλο, οι φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, τα φυτοχημικά και η λιγνίνη. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν συχνά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα αντίστοιχα ραφιναρισμένα δημητριακά με αποτέλεσμα τη μείωση των μεταγευματικών αντιδράσεων γλυκόζης και τη ζήτηση ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της έχει ευεργετική επίδραση στη φυσιολογία του λιπώδη ιστού και την όρεξη. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ: ακόμα ένας καλός λόγος για τους ασθενείς σας που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης. Στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στη Μαδρίτη, τον Οκτώβριο 2011, παρουσιάστηκε στο συμπόσιο «Θέματα Ολικής Αλέσεως: Μηχανισμοί και νέες γνώσεις» μία ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως με το σωματικό βάρος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι κάτι περισσότερο από ίνες

5 Συχνές ερωτήσεις Γιατί είναι το ασβέστιο τόσο σημαντικό στην ανάπτυξη των παιδιών; Το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό ανόργανο συστατικό του σκελετού και είναι ζωτικής σημασίας για ένα μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος. Οι απαιτήσεις για αύξηση του ασβεστίου ξεκινούν ήδη από τη γέννηση και κορυφώνονται στην εφηβεία, όταν η ξαφνική επιτάχυνση της ανάπτυξης απαιτεί υψηλή ζήτηση σε θρεπτικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει στις ηλικίες ετών για τα κορίτσια και ετών για τα αγόρια. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου τα παιδιά συσσωρεύουν στην οστική μάζα κατά μέσο όρο περίπου 200 mg ασβεστίου την ημέρα, φτάνοντας μέχρι και τα 400 mg / ημέρα (Webb, 1995). Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, που είναι καλά για την ανάπτυξη των παιδιών, είναι το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από το βούτυρο) τα οποία έχουν επίσης υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (εκτός από το σπανάκι, όπου το ασβέστιο δεσμεύεται σε οξαλικά άλατα), τα εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και τα φουντούκια (Ensminger et al, 1995). H άλεση μειώνει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των σιτηρών κατά 50%, καθώς το ασβέστιο βρίσκεται στο φύτρο και το πίτουρο. Γι αυτό το αλεύρι σε πολλές χώρες είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον ασβέστιο. Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το ψωμί, αρτοσκευάσματα και ορισμένα δημητριακά πρωινού, συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή ασβεστίου στη διατροφή (Food Standards Agency, Review of calcium, 2002). Επιπλέον, όταν τα δημητριακά για πρωινό καταναλώνονται με γάλα, παρέχουν μια πρόσθετη πηγή ασβεστίου (Holmes et al, 2011). Θα έπρεπε να ανησυχώ όταν προτείνω δημητριακά για πρωινό, λόγω της περιεκτικότητας σε αλάτι; Παρά τις αντιλήψεις για το αντίθετο, τα δημητριακά πρωινού δεν είναι βασικός συντελεστής της περιεκτικότητας σε αλάτι της διατροφής μας. Για παράδειγμα, ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα δημητριακά πρωινού είναι πολύ δημοφιλή, η συμβολή στη συνολική πρόσληψη νατρίου από δημητριακά πρωινού είναι γύρω στο 5% (Gregory et al, 2004). Ωστόσο, οι βιομηχανίες τροφίμων μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση πρόσληψης αλατιού μέσω της καινοτομίας των προϊόντων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα αλατιού στα τρόφιμά τους. Στη Nestlé καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο και από το 2004 έχουμε αφαιρέσει πάνω από 700 τόνους αλάτι από τα προϊόντα μας. Δεν θα σταματήσουμε να αναθεωρούμε τα επίπεδα αλατιού και να τα μειώνουμε, όπου μπορούμε. 11th FENS European Nutrition Conference, Οκτώβριος 2011 Στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής (FENS) που έγινε στη Μαδρίτη, τα Δημητριακά Πρωινού της Nestlé ήταν στην ευχάριστη θέση να πάρουν μέρος στο HEALTHGRAIN Forum και να υποστηρίξουν το Συμπόσιο με θέμα: «Η Ολική Άλεση είναι σημαντική: Μηχανισμοί και νέες γνώσεις». Στο συμπόσιο παρεβρέθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και παρουσιάστηκε μία νέα έρευνα με τα αποτελέσματα της ολικής άλεσης στους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως έχει εδώ και χρόνια προταθεί ότι συνεισφέρει στην υγεία. Στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, η πρόληψη αδρά επεξεργασμένων δημητριακών (ολική άλεση) συστήνεται να είναι καθημερινή και σε μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Τα δε πιο πρόσφατα στοιχεία για τις δράσεις των δημητριακών ολικής άλεσης ανακοινώθηκαν στο 11ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διατροφής που έγινε στις Οκτωβρίου στην Μαδρίτη. Υπάρχουν πλέον μελέτες που υποδεικνύουν ότι γεύματα με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βελτιώσουν την απόκριση της γλυκόζης και της ινσουλίνης μεταγευματικά και σημαντικό ρόλο για αυτή την ευεργετική δράση δεν παίζει μόνο η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και αυτή σε κάποια συστατικά, όπως τα φαινολικά οξέα. Επίσης, η διαχείριση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη. Πρόσφατα στοιχεία από την μελέτη Framingham υπέδειξαν ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως συσχετίζονται αρνητικά με το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος, ενώ τα επεξεργασμένα δημητριακά συσχετίστηκαν θετικά. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως μικρότερος κίνδυνος για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε αυτούς που τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εντεταγμένα στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Αντίθετα, από μία παρεμβατική μελέτη βραχείας διάρκειας (WHOLEheart) που διήρκεσε 4 μήνες, δεν παρατηρήθηκαν ευεργετικές δράσεις σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επομένως, λαμβάνοντας όλες αυτές τις τελευταίες μελέτες υπόψη, πρέπει πλέον να συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να παρατηρούνται τα ευεργετικά τους οφέλη στην γλυκαιμική απόκριση, στη σύσταση του λιπώδους ιστού αλλά και στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Aντώνης Ζαμπέλας Καθηγητής Διατροφής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

6 Διεθνή συνέδρια: Μήνας Ημέρα Όνομα συνεδρίου Τόπος Website Noέμβριος Recent Advances and Controversies in Measuring Energy Metabolism 2011 Maastricht news1-racmem-2011.html Noέμβριος The AICR Annual Research Conference 2011 on Food, Nutrition, Physical Activity & Cancer Washington PageServer?pagename=research _conference_home Noέμβριος Malnutrition, Gut-Microbial Interactions and Mucosal Immunity to Vaccines New Dehli org/meetings/viewmeetings. cfm?meetingid=1170 Noέμβριος nd International Diabetes and Obesity Forum Istanbul Noέμβριος th Hellenic Conference of Nutrition & Dietetics Greece Δεκέμβριος nd World Allergy Congress Cancun Δεκέμβριος th Cachexia Conference Kobe / Osaka wac2011/ page1aen.php Βιβλιογραφία: Chaplin K, Smith A. Nutrients 2011; 3(5): Ensminger A.H et al. Calcium in: The Concise Encyclopedia of Foods and Nutrition, pp CRC Press, 1995 Food Standards Agency. Review of Calcium. Published (http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/ evm0112p.pdf Accessed on September 2011) Gregory et al. National Diet & Nutritional Survey of Young People aged 4 to 18. London: TSO, 2004 Harland JI, Garton LE. Public Health Nutrition. 2008; 11(6): Holmes et al. European Journal of Clinical Nutrition. 2011; doi: /ejcn [epub] Koh-Banerjee et al. American Journal of Epidemiology. 2004; 159(12): Lightowler HJ, Henry CJ. Nutrition Bulletin. 2009; 34(1): Liu et al. American Journal of Clinical Nutrition. 2003; 78(5): Ludwig et al. JAMA. 1999; 282(16): US Department of Agriculture.7th Edition of the report on Dietary Guidelines for Americans (http:// health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf Accessed, September 2011) Webb G. Nutrition: A health promotion approach. London: Edward Arnold, WHO. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health (http://www.who.int/dietphysicalactivity/ childhood/en/ Accessed, September 2011) Williams, P. Oats for cholesterol lowering: A research summary for healthcare professionals. University of Wollongong, 2011 Williams PG et al. Nutr Rev. 2008; 66(4): BREAKFAST ΕΚΔΟΤΗΣ: CPW Ελλάς Α.Ε. Πατρόκλου 4, Μαρούσι, Τηλ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΥΛΗΣ: Κατερίνα Κωτσιοπούλου, CPH Senior Brand Manager, Σπύρος Παπαντωνίου, CPH Brand Manager ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, NESTLÉ Hellas S.A. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Molivi, Τηλ , 6

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υγείας. Αγωγή. Ερευνητικά Αποτελέσματα παιδιών και εφήβων της Κύπρου. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Υγείας. Αγωγή. Ερευνητικά Αποτελέσματα παιδιών και εφήβων της Κύπρου. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αγωγή Υγείας Ερευνητικά Αποτελέσματα παιδιών και εφήβων της Κύπρου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγή Υγείας Ερευνητικά Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 Έχοντας χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, από χιλιάδες γιατρούς, η μέθοδος Eurodiet είναι ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ρύθμισης βάρους το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Για το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis:

Για το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιας 65 ετων και ανω Για το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου: Αθηνά Λινού Επιμέλεια έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Αποκαλύπτει τα μυστικά της ομορφιάς της

Αποκαλύπτει τα μυστικά της ομορφιάς της ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ T. 18_ΣΕΠΤ - ΟΚΤ. 2014...για να ζω καλύτερα! Βιταμινη D Σύμμαχος του θυρεοειδούς ψυχολογια Φίλες αληθινές ή φίλες από... συνήθεια; ΔΙΑΤΡΟΦΗ Bελτιώστε τη διατροφή σας με 5 απλά βήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Για το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis:

Για το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ενηλικεσ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου: Αθηνά Λινού Επιμέλεια έκδοσης: Αφροδίτη Βελουδάκη,

Διαβάστε περισσότερα

ιαβήτης και διατροφή στα παιδιά και εφήβους

ιαβήτης και διατροφή στα παιδιά και εφήβους 31 ιαβήτης και διατροφή στα παιδιά και εφήβους ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΑΛΛΗ ΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Α.Π.Θ. 1. Εισαγωγή Οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις για παιδιά και

Διαβάστε περισσότερα

éáôòéëà áîàìåëôá ÁöéÝñùìá óôç ÌåôáâïëéóìéêÞ ÉáôñéêÞ Διανέµεται δωρεάν Ôüìïò à Ôåý ïò 23 Éïýëéïò - ÓåðôÝìâñéïò 2014

éáôòéëà áîàìåëôá ÁöéÝñùìá óôç ÌåôáâïëéóìéêÞ ÉáôñéêÞ Διανέµεται δωρεάν Ôüìïò à Ôåý ïò 23 Éïýëéïò - ÓåðôÝìâñéïò 2014 éáôòéëà áîàìåëôá Ôüìïò à Ôåý ïò 23 Éïýëéïò - ÓåðôÝìâñéïò 2014 ÁöéÝñùìá óôç ÌåôáâïëéóìéêÞ ÉáôñéêÞ ISSN 1790-4045 Tñéìçíéáßá êäïóç ôùí Nïóïêïìåßùí ôïõ Ïìßëïõ ÕÃÅÉÁ Διανέµεται δωρεάν Άρθρα 1144 Παχυσαρκία:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ της ΙΓΝΑΤΙΑ ΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ (Α.Μ. 2904) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΕΠΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ιαιτολογίας ιατροφολογίας Κρήτης

Α.Τ.Ε.Ι. ιαιτολογίας ιατροφολογίας Κρήτης Α.Τ.Ε.Ι. ιαιτολογίας ιατροφολογίας Κρήτης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Μελέτη Παρέµβασης: «Σύγκριση του ρυθµού απώλειας βάρους ασθενών µε καρκίνο του µαστού σε σχέση µε φυσιολογικά άτοµα». ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφική Επικαιρότητα

Διατροφική Επικαιρότητα Ιδρυτικά Μέλη XΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ Πρόεδρος ΕΙΔ Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ Αντιπρόεδρος ΕΙΔ Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,MSc Εισαγωγικό Σημείωμα Μία νέα χρονιά ξεκινάει,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 57 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 ΚΩΔΙΚΟΣ 6899. Διατροφή

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 57 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 ΚΩΔΙΚΟΣ 6899. Διατροφή ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 57 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Η σημασία της συχνότητας των γευμάτων Δυσκοιλιότητα: ένα συχνό σύμπτωμα που δεν πρέπει να υποεκτιμάται Σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION 2013 Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Οικονομική κρίση & διατροφή. Τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Λιπώδες Ήπαρ στα παιδιά. Περιπατητικότητα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Οικονομική κρίση & διατροφή. Τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Λιπώδες Ήπαρ στα παιδιά. Περιπατητικότητα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 6 / 8ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Οικονομική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Παρασκευή αρτοσκευασμάτων με χαμηλή θερμιδική αξία Πτυχιακή Μελέτη Σουροπάνη Αργυρώ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 Διατροφή Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Διατροφή Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Ιπποκράτης (460-377π.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Ιπποκράτης (460-377π. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν Ιπποκράτης (460-377π.Χ) Εισαγωγή Η πιθανή σχέση των διατροφικών συνηθειών και της ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 66 / 12 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Ηπατίτιδα C, ύπουλος αλλά, ιάσιμος κίνδυνος Άσκηση για νέες μητέρες Διαχείριση παιδιών με

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα