Ι ΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ι ΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ"

Transcript

1 Ι ΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Οµιλία της Μάρθας Μπουρνιά σε διηµερίδα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Μπουρνιά Μάρθα Υπ. ιδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστήµιου. Παιδοψυχίατρος. Τηλ: , ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι αρκετά σοβαρή και συχνή, οικογενής και µε χρόνια πορεία. Η εµφάνισή της στα παιδιά και τους εφήβους είναι αρκετά συχνή, σε ποσοστό 1% έως 3,6%, όµως συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Η κατανόηση της αιτιολογίας της γίνεται µόνο µέσω του βιοψυχοκοινωνικού µοντέλου. Στα παιδιά οι βιολογικοί και γενετικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι σηµαντικοί. Η κλινική εικόνα σ αυτές τις ηλικίες δεν διαφέρει από τη συµπτωµατολογία των ενηλίκων, µε συνηθέστερες τις ιδεοληψίες µόλυνσης και τους καταναγκασµούς καθαρισµού και ελέγχου. Ο ρόλος του παιδαγωγού είναι σηµαντικός, τόσο για την έγκαιρη επισήµανσή της, όσο και για την συµβολή του στην αντιµετώπισή της. Η οικογένεια, τόσο οι γονείς, όσο και τα αδέλφια του πάσχοντος, επηρεάζουν και επηρεάζονται σηµαντικά από την διαταραχή. Γι αυτό η θεραπευτική παρέµβαση σε ολόκληρη την οικογένεια κι όχι µόνο η εξατοµικευµένη αντιµετώπιση του πάσχοντος, κρίνεται αναγκαία. Θα είχε κατά συνέπεια πολύ ενδιαφέρον να ερευνηθούν, ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι, που δρουν προστατευτικά στο οικογενειακό σύστηµα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου, που όταν υπάρχουν προκαλούν σηµαντική δυσλειτουργία σ αυτό και αναγκαστική υπερεµπλοκή των µελών του µε τα συµπτώµατα της OCD.

2 Ι ΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Η OCD είναι µια αρκετά σοβαρή και συχνή νευροψυχoλογική διαταραχή, οικογενής και µε χρόνια πορεία. Προσβάλλει όλα τα κοινωνικοοικονοµικά στρώµατα κι όλες τις φυλές ανεξαιρέτως και µε την ίδια συχνότητα τους άντρες και τις γυναίκες. Είναι η τέταρτη πιο συχνή από τις ψυχιατρικές διαταραχές. Είναι πολύ βασανιστική τόσο για το άτοµο όσο και για την οικογένειά του και µπορεί κανείς να κατανοήσει την αιτιολογία της µόνο µέσω του βιοψυχοκοινωνικού µοντέλου. Στην οµιλία µου θα αναφερθώ στα χαρακτηριστικά της διαταραχής όταν αυτή εµφανίζεται σε παιδιά και εφήβους και στις επιπτώσεις αυτής τόσο στους πάσχοντες όσο και στο περιβάλλον τους και το αντίθετο. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η Ι ΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ (OCD) Το διαγνωστικό σύστηµα DSMVI την ορίζει, ως τη διαταραχή εκείνη που χαρακτηρίζεται από: Επαναλαµβανόµενες ιδεοληψίες ή/και καταναγκασµούς που έχουν τέτοια σοβαρότητα ώστε να προκαλούν κατανάλωση χρόνου, περισσότερο από µια ώρα την ηµέρα, µεγάλη δυσφορία στο άτοµο και µεγάλη παρεµβολή στις καθηµερινές του συνήθειες, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις σηµαντικές σχέσεις µε τους άλλους. Ιδεοληψίες ονοµάζουµε σκέψεις ή εικόνες που έρχονται διαρκώς στο µυαλό και είναι ανεπιθύµητες ή ενοχλητικές. Αυτές οι σκέψεις εµφανίζονται παρά τη προσπάθεια που κάνει κανείς να τις αγνοήσει. Μπορεί να φαίνονται παράλογες ή αποκρουστικές και συνοδεύονται από άσχηµα συναισθήµατα όπως φόβο, αηδία, αµφιβολία, προκαλώντας δυσφορία στο άτοµο. Το άτοµο έχει την επίγνωση ότι αυτές οι σκέψεις προέρχονται από το ίδιο του το µυαλό και δεν είναι απλά έντονοι φόβοι σχετικά µε πραγµατικά προβλήµατα, αν και τα µικρά παιδιά µπορεί να µην είναι σε θέση να το περιγράψουν και θέλει µεγάλη προσοχή στην εκτίµηση. Παραδείγµατα ιδεοληψιών είναι: Η επίµονη ιδέα ότι τα χέρια του ατόµου είναι µολυσµένα ή βρώµικα, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ τα πλένει. Η ιδέα ότι µπορεί να βλάψει κανείς τον εαυτό του, ακόµη και αν δεν έχει καµιά πρόθεση να το κάνει. Καταναγκασµούς ονοµάζουµε την έντονη ανάγκη που έχει κανείς να κάνει κάτι ξανά και ξανά σαν κάτι να τον εξαναγκάζει ή να κάνει κάτι µε κάποιο συγκεκριµένο τρόπο. Εµφανίζονται σαν απάντηση σε µια ιδεοληψία, στην προσπάθεια του ατόµου να εξουδετερώσει, να

3 καταπνίξει ή να αγνοήσει τόσο την έµµονη σκέψη όσο και τα άσχηµα συναισθήµατα που συνδέονται µε αυτήν. Για παράδειγµα, το πλύσιµο των χεριών ξανά και ξανά ακόµη κι αν είναι καθαρά. Ο επαναλαµβανόµενος έλεγχος ότι κλείδωσε την πόρτα ή ότι έσβησε το ηλεκτρικό µάτι. Η ανάγκη να αγγίξει κάτι συγκεκριµένες φορές. Να ξαναδιαβάζει κάτι πολλές φορές επειδή συνεχώς αµφιβάλλει ότι το έκανε σωστά, ή να τακτοποιεί τα αντικείµενα µε συγκεκριµένο τρόπο. Αν και τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι αναγνωρίζουν ότι οι πράξεις αυτές στερούνται νοήµατος, µπορεί, συχνότερα από ότι στους ενήλικους να λείπει αυτή η επίγνωση (poor insight type). ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η OCD; Σύµφωνα µε την Ψυχαναλυτική προσέγγιση, τα ψυχαναγκαστικά συµπτώµατα προέρχονται από την προσπάθεια ενός αυστηρού υπερεγώ να διαχειριστεί τις ισχυρές επιθετικές ή σεξουαλικές ενορµήσεις και τα έντονα συναισθήµατα ενοχής που τις συνοδεύουν. Κινητοποιούνται αµυντικοί µηχανισµοί όπως η αντίδραση µε το αντίθετο(reaction formation), η παλινδρόµηση σε µια πρωτόγονη παντοδυναµία της σκέψης, η µόνωση των συναισθηµάτων(isolation) και διανοητικοποίηση κάθε θέµατος, η µετάθεση και η µαταίωση(undoing) µε µαγικούς τρόπους, που έχουν σαν αποτέλεσµα την κλινική εικόνα της διαταραχής. Η συµπεριφοριστική προσέγγιση υποστηρίζει ότι οι ψυχαναγκαστικές εκδηλώσεις θεωρούνται ως µαθησιακά καθορισµένες αντιδράσεις αποφυγής. Κατά την παιδική ηλικία, η σύνδεση ορισµένων σκέψεων µε τυχαία αγχογόνα γεγονότα, τις µετατρέπει σε ψυχαναγκαστικές και καθώς ορισµένες µαγικές ενέργειες ανακουφίζουν το άτοµο, ενισχύονται και µονιµοποιούνται. Αν και οι ενδοψυχικοί µηχανισµοί είναι σηµαντικοί για την ανάπτυξη ψυχαναγκαστικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας, φαίνεται να υπάρχει ξεχωριστή βιολογική επιβάρυνση σε αυτά τα άτοµα που θα αναπτύξουν O.C.D. Ιδίως όταν η έναρξη της διαταραχής συµβαίνει στην παιδική ή εφηβική ηλικία οι σύγχρονες έρευνες συµφωνούν ότι οι βιολογικοί και γενετικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι σηµαντικοί. Σ αυτό συντελούν τα παρακάτω δεδοµένα: 1. Η θεραπευτική δράση των αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης έχει οδηγήσει στην διατύπωση της «σεροτονεργικής υπόθεσης» σύµφωνα µε την οποία η διαταραχή οφείλεται σε µια βιοχηµική ανισσοροπία που σχετίζεται µε την σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τον ύπνο, την όρεξη, το άγχος και τις επαναλαµβανόµενες συµπεριφορές.

4 2. Παρατηρήσεις συµπεριφορών των ζώων που αναφέρονται µε τον όρο grooming, όπως το γλείψιµο, το πλύσιµο, το τσίµπηµα προς χάριν περιποίησης και συσχέτισης αυτών µε την OCD και την τριχοτιλλοµανία οδηγούν στη θεωρία ότι η OCD αποτελεί µια αρχέγονη συµπεριφορά grooming που εµφανίζεται εσφαλµένα. 3. Γενετικές οικογενειακές µελέτες δείχνουν ότι σε µερικές περιπτώσεις η OCD αποτελεί έκφραση του ίδιου γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την εµφάνιση των τικ. 4. Νευροαπεικονιστικές µελέτες που µελετούν την λειτουργία του εγκεφάλου όπως η PET ( Τοµογραφία µε την µέθοδο εκποµπής ποζιτρονίων), φανερώνουν ανωµαλίες στα κυκλώµατα που ενώνουν τα βασικά γάγγλια µε τον προµετωπιαίο φλοιό. Αυτές οι ανωµαλίες διορθώνονται όταν τα συµπτώµατα της OCD υποχωρούν τόσο µετά από φαρµακευτική αντιµετώπιση όσο και µετά από CBT. 5. Έχει παρατηρηθεί έναρξη OCD αιφνίδια σε παιδιά µετά από λοίµωξη του ανώτερου αναπνευστικού σαν µια αυτοάνοση αντίδραση προς τον β-αιµολυτικό στρεπτόκοκκο.(ότι ανήκει στο φάσµα του συνδρόµου που αναφέρεται µε τον όρο PANDAS pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders associated with streptococcal infections και περιλαµβάνει ιδεοληψίες, καταναγκασµούς, τικ και χορεία) 6. Μπορεί να εµφανιστεί σαν αποτέλεσµα διαφόρων νευρολογικών διαταραχών όπως µετά από δηλητηρίαση µε µονοξείδιο του άνθρακα, όγκους, αλλεργικές αντιδράσεις στο τσίµπηµα σφήκας, εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλικό τραύµα, χορεία του Sydenham, και άλλες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τα βασικά γάγγλια. Το γονεϊκό περιβάλλον παίζει σηµαντικό ρόλο στην ανάδυση της διαταραχής, τονίζοντας κατά την διαπαιδαγώγηση την αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο. Ιδίως στην εφηβεία οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα συµπτώµατα δρουν σαν φράγµα που προστατεύει τον έφηβο από την υπερβολική κοντινότητα µε τον ένα γονέα, που την αντιλαµβάνεται σαν απειλητική. Κατά την αρχική αξιολόγηση πάντα πρέπει να συνεκτιµούµε οικογενειακούς παράγοντες όπως: η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίµηση των γονέων, η εµπλοκή τους στις τελετουργίες, η αλλαγή του τρόπου ζωής που τους επιβάλλεται λόγω των συµπτωµάτων και την επικέντρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος µόνο στις παθολογικές συµπεριφορές.

5 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ και ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ Το ένα τρίτο µε ένα δεύτερο των ενηλίκων πασχόντων από OCD, αναφέρουν έναρξη της νόσου κατά την εφηβική ή τη παιδική ηλικία. Σήµερα θεωρείται µια αρκετά συχνή πάθηση της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, µε επιπολασµό από 1% ως 3.6% ανάλογα µε τους ερευνητές. Αυτό την φέρνει να ξεπερνάει σε συχνότητα παθήσεις όπως ο νεανικός διαβήτης και το άσθµα. Αν και συνηθέστερα η έναρξή της συµβαίνει στην εφηβεία, έχουν αναφερθεί περιστατικά σε πολύ µικρότερες ηλικίες, µέχρι και σε νήπια τριών ετών. Η µέση ηλικία έναρξης της OCD των παιδιών κι εφήβων είναι τα 10 χρόνια, αν και τα συµπτώµατα αρχίζουν 2-3 χρόνια πριν. Η πρώιµη έναρξή της συσχετίζεται µε οικογενή χαρακτήρα (περισσότερα µέλη της οικογένειας πάσχουν από την διαταραχή) και µε την συννοσηρότητα της διαταραχής στα αγόρια µε τικ και µάλιστα µε σύνδροµο Tourette. Συχνότερα η έναρξη προ της εφηβείας συµβαίνει στα αγόρια µε µια συχνότητα 3 προς 2. Στην κλινική πράξη συχνότερα συµβαίνει να βλέπουµε αγόρια µε έναρξη της OCD προ της εφηβείας που έχουν συχνά στην οικογένειά τους κι άλλα άτοµα που παρουσιάζουν OCD ή τικ, ενώ τα κορίτσια συνήθως εµφανίζονται µε έναρξη των συµπτωµάτων κατά την εφηβεία. Ακόµα µεγαλύτερη είναι η συχνότητα της υποκλινικής OCD στην εφηβεία, που ανάλογα µε τα διαγνωστικά κριτήρια φτάνει από 4%-19%. Οι ιδεοληψίες του µη κλινικού πληθυσµού διαφέρουν ως προς τη συχνότητα, (είναι πιο σπάνιες) την ένταση, (είναι µικρής διάρκειας, λιγότερο ξένες προς το εγώ και σπάνια συνοδεύονται από καταναγκασµούς) και ως προς τις συνέπειες (δεν προκαλούν δυσφορία στο άτοµο και δεν προκαλούν παρεµβολές στην καθηµερινή του ζωή ή κάποια δυσλειτουργία στην κοινωνική ή σχολική του ζωή). Είναι ανάγκη να διαχωρίζονται οι ιδεοληψίες από τις ήπιες τελετουργίες κι εµµονές όπως οι συνήθειες του ύπνου, που φυσιολογικά εµφανίζονται ιδίως κατά τη νηπιακή ηλικία, λόγω των αναπτυξιακών αναγκών της ηλικίας αυτής, όπως αυτές της κυριαρχίας και του ελέγχου, που δίνουν το αίσθηµα της ασφάλειας. Σήµερα έχουµε την πεποίθηση ότι είναι µια διαταραχή που εµφανίζεται στα παιδιά και τους εφήβους πολύ συχνότερα απ ότι παλιότερα πίστευαν. Το ότι η διαταραχή αυτή συχνά υποδιαγιγνώσκεται, µπορεί να αποδοθεί αφ ενός στην µυστικότητα που κρατούν γύρω από τα συµπτώµατά τους οι πάσχοντες, που τα φανερώνουν µόνο όταν πια γίνουν τόσο σοβαρά, ώστε δεν είναι δυνατόν πια να συνεχίσουν να τα κρύβουν και αφ ετέρου στην άγνοια τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των ειδικών γύρω από τη συµπτωµατολογία της διαταραχής. Γι αυτό συχνά αναφέρεται ως

6 η κρυµµένη επιδηµία. Συχνά οι γονείς οδηγούνται στους ειδικούς, όχι για την ίδια διαταραχή, αλλά για δευτερογενή προβλήµατα που δηµιουργούνται λόγω της διαταραχής, µε συχνότερο την πτώση της σχολικής επίδοσης. Από τα παραπάνω φαίνεται πόσο σηµαντική είναι η συµβολή του παιδαγωγού στην πρώιµη επισήµανση της ανάγκης για διερεύνηση και έτσι στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιµετώπιση. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό ιδίως τώρα που διαθέτουµε αρκετά αποτελεσµατικές µεθόδους αντιµετώπισης, όπως την συµπεριφοριστική-γνωσιακή θεραπεία και, για τις βαρύτερες περιπτώσεις, την φαρµακοθεραπεία µε τους αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, που µπορεί να βελτιώσουν σηµαντικά την ζωή τόσο του πάσχοντος όσο και της οικογένειάς του. Γι αυτό είναι σηµαντικό ο παιδαγωγός να γνωρίζει την εικόνα µε την οποία εµφανίζεται η διαταραχή. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ) Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συµπτωµατολογία της διαταραχής δεν διαφέρει σηµαντικά στα παιδιά σε σχέση µε τους ενήλικες. Τα συµπτώµατα αλλάζουν µε τον χρόνο και συχνά συµβαίνει κάποιος να εµφανίσει τελικά σε κάποιο βαθµό, σχεδόν όλα τα συµπτώµατα που περιγράφονται. Τα πιο συνηθισµένα συµπτώµατα της OCD στην παιδική ηλικία είναι ιδεοληψίες µόλυνσης, που συχνά συνοδεύονται από καταναγκαστικό πλύσιµο και αποφυγή του µολυσµένου αντικειµένου, που οδηγεί σε ολοένα αυξανόµενο περιορισµό δραστηριοτήτων. Έµµονοι φόβοι για την ασφάλεια των ίδιων ή των γονέων, είναι συχνοί. Άλλο συνηθισµένο σύµπτωµα είναι ο καταναγκαστικός επαναλαµβανόµενος έλεγχος, όπως αν οι πόρτες είναι κλειδωµένες ή τα µέλη της οικογένειας είναι ασφαλή. Ο έλεγχος µπορεί να είναι εκδήλωση ψυχαναγκαστικής αµφιβολίας, που οδηγεί το παιδί να ελέγχει επαναλαµβανόµενα χωρίς να µπορεί να σιγουρευτεί ότι είναι εντάξει. Άλλοι συχνοί καταναγκασµοί είναι αυτοί που περιλαµβάνουν επαναληπτικό µέτρηµα, τοποθέτηση στη σειρά ή άγγιγµα. Αν και οι περισσότεροι καταναγκασµοί είναι συνδεδεµένοι µε κάποια ειδική ανησυχία, πολλοί αποτελούν πράξεις που επαναλαµβάνονται έως ότου γίνουν σωστά, δηλαδή µε απόλυτη ακρίβεια σύµφωνα µε ορισµένο τρόπο. Καταναγκαστικό επαναλαµβανόµενο ξαναδιάβασµα και ξαναγράψιµο των σχολικών εργασιών µπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη σχολική επίδοση. Μπορεί να συµβαίνουν και νοητικές τελετουργίες, όπως σιωπηλή προσευχή, µέτρηµα, επανάληψη.

7 Μια µειοψηφία υποφέρει µόνο από ιδεοληψίες, που µπορεί να είναι εικόνες που εισβάλλουν ξαφνικά σεξουαλικού ή επιθετικού περιεχοµένου ή αυτοτραυµατισµού. Ψυχαναγκαστική επιβράδυνση, κατά την οποία ένας έφηβος κινείται πάρα πολύ αργά, εµφανίζεται λιγότερο συχνά, προκαλώντας µεγάλη δυσλειτουργία. Προσεκτική εξέταση αποδεικνύει ενασχόληση µε πολλαπλούς νοητικούς καταναγκασµούς που εµποδίζουν τις κανονικές δραστηριότητες. Μετά από τις πρόσφατες έρευνες πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν το διαχωρισµό δύο τύπων OCD, την «συνδεόµενη µε τικ» και την «µη συνδεόµενη µε τικ», που διαφέρουν µεταξύ τους κι ως προς το είδος των συµπτωµάτων. Στον πρώτο τύπο, που συµβαίνει συνήθως σε αγόρια µε πρώιµη έναρξη των συµπτωµάτων, υπάρχουν συχνότερα τα εξής συµπτώµατα: 1. Η επιτακτική ανάγκη για άγγιγµα ή τρίψιµο, τελετουργίες ανοιγοκλεισίµατος ή καρφώµατος των µατιών. 2. Ανησυχία για την ύπαρξη συµµετρίας ή ακρίβειας. 3. Αίσθηµα ότι κάτι λείπει και εισβολή σκέψεων και εικόνων επιθετικού ή σεξουαλικού περιεχοµένου. 4. Οι καταναγκασµοί προέρχονται κυρίως από την επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι ακριβώς όπως πρέπει. Στον δεύτερο τύπο υπάγονται κυρίως κορίτσια µε έναρξη των συµπτωµάτων στην εφηβεία, που παρουσιάζουν συχνότερα: Ιδεοληψίες µόλυνσης τις οποίες ακολουθούν καταναγκασµοί καθαρισµού. Είναι σηµαντικό να αξιολογηθεί επίσης, ο χρόνος που το άτοµο καταναλώνει µε τις ιδεοληψίες και τους καταναγκασµούς, η παρεµβολή τους στην καθηµερινή του ζωή, πόσο µεγάλη δυσφορία του προκαλούν, πόσο αντιστέκεται σ αυτά τα συµπτώµατα και σε ποιο βαθµό καταφέρνει να τα ελέγξει. Συχνά η κλινική εικόνα και η θεραπευτική αντιµετώπιση περιπλέκεται από την ύπαρξη συννοσηρότητας. Άλλες διαταραχές άγχους, όπως υπεραγχώδης διαταραχή ή άγχος αποχωρισµού, έχουν το ένα τρίτο µε ένα δεύτερο των περιστατικών. Η κατάθλιψη είναι εξ ίσου κοινή συνυπάρχουσα διαταραχή, µε επιπολασµό από 20% - 73% ανάλογα µε τις έρευνες. Ύπαρξη τικ σε κάποια στιγµή της ζωής των πασχόντων από OCD φτάνει το 60%. Πολλά παιδιά είναι ευερέθιστα και παρορµητικά και τα µισά πληρούν τα κριτήρια της διάγνωσης της διαταραχής της υπερκινητικότητας µε διάσπαση προσοχής ή της εναντιωµατικής διαταραχής. Έτσι είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στο ίδιο άτοµο τελειοµανία και ταυτόχρονα µεγάλη ακαταστασία.

8 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ OCD 1. Να συµβάλλει στην έγκαιρη επισήµανση του προβλήµατος. 2. Γνωρίζοντας την συµπτωµατολογία της διαταραχής να αντιληφθεί τους καταναγκασµούς ή τη συµπεριφορά αποφυγής. 3. Να αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες στη λειτουργικότητα όπως αυτές εκδηλώνονται µε τη πτώση στη σχολική επίδοση, την αφηρηµάδα, την αποµόνωση από τις παρέες ή τις συχνές απουσίες. 4. Να ενισχύσει την οικογένεια ώστε να αναζητήσει βοήθεια από ειδικούς. 5. Πρέπει να επισηµάνει το πρόβληµα µε τέτοιο τρόπο που να µην ενοχοποιείται ούτε το παιδί ούτε η οικογένεια. Σ αυτό θα τον βοηθήσει η κατανόηση της φύσης της διαταραχής. Η OCD είναι µια διαταραχή που βασανίζει το άτοµο κι όχι ένα λάθος ή µια κακιά συνήθεια που θα µπορούσε το παιδί να σταµατήσει εάν απλά προσπαθούσε περισσότερο. Η οικογένεια επηρεάζει και επηρεάζεται από την διαταραχή, όµως τα οικογενειακά προβλήµατα δεν προκαλούν O.C.D. 6. Να βοηθήσει σηµαντικά στην αρχική αξιολόγηση του παιδιού από τους ειδικούς, δίνοντάς τους πολύτιµες πληροφορίες σχετικά µε την συµπτωµατολογία και τη λειτουργικότητά του, σε ένα περιβάλλον έξω από την οικογένειά του. 7. Να συµµαχήσει µε το παιδί τους γονείς και τους ειδικούς στη µάχη κατά της OCD. 8. Οφείλει να αντιµετωπίζει τα συµπτώµατα της διαταραχής µε υποµονή και κατανόηση, χωρίς να µπλέκεται σε ατέρµονες συζητήσεις προκειµένου να εξηγήσει στο παιδί την παραδοξότητα των φόβων και των συµπεριφορών του. 9. Να ενθαρρύνει το παιδί στον αγώνα του να απαλλαγεί από την OCD, χωρίς ανυποµονησία που θα το φόρτωνε µε επιπλέον άγχος. 10. Πρέπει να διαχωρίσει το παιδί από τη συµπτωµατολογία της OCD και να στρέφει την προσοχή του σε κείνους τους τοµείς, όπου το παιδί τα καταφέρνει. Ο παιδαγωγός οφείλει να αναγνωρίσει ότι η OCD είναι µια νόσος ξεχωριστή από το παιδί ως άτοµο και δεν επηρεάζει την ικανότητα του υπόλοιπου εγκεφάλου και του παιδιού να λειτουργεί φυσιολογικά.

9 Αυτός ο διαχωρισµός από τον παιδαγωγό θα βοηθήσει ώστε και οι συµµαθητές του παιδιού να κάνουν το ίδιο και να µην το αποµονώνουν. Πρέπει να γνωρίζουµε ότι η τιµωρία δεν βοηθάει το ίδιο και η απόρριψη. Αντίθετα το χιούµορ όταν χρησιµοποιείται για την γελοιοποίηση της OCD κι όχι του παιδιού µπορεί να δράση καταλυτικά. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Η δυσλειτουργία της οικογένειας δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε αρκετή ώστε να οδηγήσει στην έναρξη της διαταραχής. Πράγµατι τα οικογενειακά προβλήµατα δεν προκαλούν OCD, όµως ο τρόπος που η οικογένεια αντιµετωπίζει τα συµπτώµατα µπορεί να επηρεάσει την πορεία της διαταραχής και ταυτόχρονα τα συµπτώµατα της OCD µπορεί να προκαλέσουν µεγάλη δυσλειτουργία στην οικογένεια. Σε µια έρευνα (Hibbes 1991) αποδεικνύεται ότι η ύπαρξή αυξηµένου expressed emotion ( θυµός, αρνητικά σχόλια, κριτική και υπερεµπλοκή) µπορεί να προκαλέσει έξαρση των συµπτωµάτων της OCD, ενώ µια ήρεµη υποστηρικτική οικογένεια µπορεί να βελτιώσει τα συµπτώµατα. Η OCD εµπλέκει από τη φύση της, όλα τα µέλη της οικογένειας και δηµιουργεί σε αυτά έντονα αρνητικά συναισθήµατα όπως θυµό και µαταίωση, καθώς και σύγχυση γιατί συνυπάρχουν στον πάσχοντα υγιή και παθολογικά στοιχεία συγχρόνως. Οι γονείς και τα αδέλφια εµπλέκονται συχνά στα συµπτώµατα του παιδιού, µε αποτέλεσµα σοβαρή βλάβη της οικογενειακής ζωής και διαιώνιση των συµπτωµάτων. Το αποτέλεσµα είναι ότι η OCD δεν βασανίζει µόνο τον πάσχοντα αλλά και ολόκληρη την οικογένειά του. Πιθανώς ο οικογενής χαρακτήρας της διαταραχής να έχει επηρεάσει τη σχέση των γονιών µε τα δικά τους πάσχοντα ή µη αδέλφια ή γονείς (March 1996) και αυτό να επηρεάζει τόσο τη σχέση τους µε τα δικά τους παιδιά όσο και την αδελφική σχέση των παιδιών µεταξύ τους και ιδίως µε τον πάσχοντα αδελφo (AΑCAP 1998 θετικό ιστορικό για Ι Ψ διαταραχή µπορεί να επηρεάσει τη στάση των γονέων προς τα συµπτώµατα του παιδιού). Παρ όλα αυτά υπάρχουν λίγες έρευνες που µελετούν την επίδραση της Ι Ψ διαταραχής στην οικογενειακή και συζυγική ζωή. Σ' αυτές όµως φαίνεται καθαρά ότι αυτή η επίδραση, κάθε άλλο παρά ασήµαντη, είναι. Στην Epidemiologic Catchement Area Survey αποδεικνύεται ότι άτοµα µε Ι Ψ διαταραχή είναι πιο συχνά διαζευγµένα ή χωρισµένα, απ' ότι άτοµα χωρίς Ι Ψ διαταραχή (Κarna et al.1988).

10 Σε µια πρόσφατη µελέτη σε 419 µέλη της Obsessive Compulsive Foundation, το 73% των συµµετεχόντων ανέφερε ότι η διαταραχή παρεµβαίνει στις οικογενειακές σχέσεις.(hollander et.al 1996). Σε µια άλλη µελέτη από την Obsessive Compulsive Foundation, στην οποία συµµετείχαν 450 µη πάσχοντα µέλη της, βρέθηκε ότι το 85% των µελών της οικογένειας ενοχλούνται από τις τελετουργίες των συγγενών τους, το 75% διαταράσσονται από την υπερβολική ενασχόληση µε τον εαυτό τους ( shelf involvement ) που παρουσιάζουν οι συγγενείς τους και το 63% ανέφερε ότι σύρεται στην τελετουργική συµπεριφορά από τους συγγενείς τους.(cooper et al.1994). Σε µια συστηµατική µελέτη στο Brown University, 114 οικογένειες που είχαν κάποιο µέλος µε Ι Ψ διαταραχή, συµπλήρωσαν το Family Assesment Device. Απ' αυτές οι µισές βαθµολογήθηκαν σαν δυσλειτουργικές στις κατηγορίες της επικοινωνίας, της συναισθηµατικής απαντητικότητας (affective responsiveness ), του ελέγχου της συµπεριφοράς (behavior control )και της γενικής λειτουργικότητας. (Van Noppe et. al.1993). Η µελέτη των Calvoresi, Lewis et al. 1995, επικεντρώνεται στη συµµόρφωση (accomodation) της οικογένειας στην Ι..Ψ. διαταραχή των συζύγων ή των ενηλίκων παιδιών. Τα αποτελέσµατα επιβεβαιώνουν, ότι η οικογενειακή εµπλοκή εµφανίζεται στα πλαίσια γενικής οικογενειακής δυσλειτουργίας και άγχους. Επίσης υποστηρίζεται, ότι η οικογένεια προσπαθεί να συµµορφωθεί µε τις απαιτήσεις του πάσχοντος, για να µειώσει το άγχος του ή το θυµό του προς τους συγγενείς. Yπάρχει µια πολύ πρόσφατη µελέτη των Black et al. η οποία δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί, που αφορά την επίδραση της Ι Ψ διαταραχής στην οικογένεια παιδιών και εφήβων, που βρίσκονται σε αυξηµένο κίνδυνο ν' αναπτύξουν αυτή την διαταραχή και των οποίων ο ένας γονέας πάσχει από αυτήν. Εδώ αναφέρονται τα προκαταρκτικά ευρήµατα της µελέτης, που δηµοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του Η µελέτη πραγµατοποιήθηκε σε 19 πυρηνικές οικογένειες µε παιδιά 7-18 ετών, των οποίων ο ένας γονέας είχε Ι Ψ διαταραχή. Χρησιµοποιήθηκε για την αξιολόγηση των οικογενειών το Family Assesment Device.Επίσης χρησιµοποιήθηκε ένα ερωτηµατολόγιο, που ετοιµάστηκε από τους ερευνητές. Τα προκαταρκτικά αποτελέσµατα δείχνουν, ότι οι οικογένειες αυτές έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην επικοινωνία και υπερβολική εµπλοκή ο ένας στις δραστηριότητες του άλλου. Οι δύο στους τρεις συζύγους αναφέρουν συζυγικές και σεξουαλικές δυσκολίες. Το 60% αυτών αναφέρει ότι είναι γι αυτούς µεγάλο βάρος η φροντίδα του πάσχοντος. Γενικά τα αποτελέσµατα από τις παραπάνω έρευνες, αλλά και από την καθηµερινή πρακτική φανερώνουν, ότι οι οικογένειες στις οποίες

11 ένα ή περισσότερα µέλη έχουν OCD, είναι σε πολλούς τοµείς διαταραγµένες ή δυσλειτουργικές και ότι η συζυγική δυσαρµονία είναι συχνή σε τέτοιες οικογένειες. Γι αυτό η θεραπευτική παρέµβαση σε ολόκληρη την οικογένεια κι όχι µόνο η εξατοµικευµένη αντιµετώπιση του πάσχοντος κρίνεται αναγκαία. Όµως σε καµιά απ 'αυτές τις έρευνες δεν έχει επικεντρωθεί η µελέτη, στην επίδραση της OCD παιδιών και εφήβων στην λειτουργικότητα της οικογένειάς τους. Ούτε έχει µελετηθεί η επίδραση στην ψυχοκοινωνική προσαρµογή των µη πασχόντων αδελφών τους. Γι αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ερευνηθούν, ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι, που δρουν προστατευτικά στο οικογενειακό σύστηµα, ώστε να µπορέσει να εµπεριέξει την διαταραχή διατηρώντας τη λειτουργικότητά του και προάγοντας έτσι την εξέλιξη όλων των µελών του και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου, που όταν υπάρχουν προκαλούν σηµαντική δυσλειτουργία στο οικογενειακό σύστηµα και αναγκαστική υπερεµπλοκή των µελών του µε τα συµπτώµατα της OCD. Μια τέτοια µελέτη θα συνέβαλλε σηµαντικά στην αποτελεσµατικότητα των θεραπευτικών µας παρεµβάσεων.

12 ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΒΛΙΟ Barrry D. Garfinkel, Gabrielle A. Carlson, Elizabeth B. Weller: Psychiatric Disorders in Children and Adolescents. W.B Sunders Company ΑΡΘΡΑ Donald W. Black: Epidemiology and Genetics of OCD: A review and discussion of futures directions for research. CNS SPECTRUMS Vol1 - No1 September John S March, Henrietta L. Leonard: Obsessive-Compulsive Disorder in Children and Adolescents: A review of the past 10 years.. AM ACAD. CHILD ADOLESC. PSYCHIATRY, 34:10, October Wayne K. Goodman, Lawrence H. Price, Steven A. Rasmussen et al: The Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale. Arch Gen Psychiatry Vol 46 November Euthymia D. Hibbs, Theodore P. Zahn, Susan D. Hamburger et al: Parental Expressed Emotion and Psychophysiological Reactivity in Disturbed and Normal Children. British Journal of Psychiatry (1992) Marvin Karno, Jacqueline M. Goding, Susan B. Sorenson, M. Audrey Burnam: The Epidemiology of Obsessive-Compulsive Disorder in Five US Communities. Arch Gen. Psychiatry Vol. 45 December Henrietta l Leonard, Susan E. Swedo, Marge C. Lenane et al: A 2 to 7 Year Follow-up of 54 Obsessive-Compulsive Children and Adolescents. Arch Gen. Psychiatry Vol. 50 June Hoover,C. F., Insel, T. R Familiew of origin in obsessivecompulsive disorder. J. Nerv. Ment. Dis. 172:

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Θέμα: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα.2. Κατάθλιψη.3. Γενικά..3. Πού οφείλεται;.3. Ποια είναι τα συμπτώματα; 3. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;. 3. Πώς θεραπεύεται;...

Περιεχόμενα.2. Κατάθλιψη.3. Γενικά..3. Πού οφείλεται;.3. Ποια είναι τα συμπτώματα; 3. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;. 3. Πώς θεραπεύεται;... Ανώτατο Tεχνολογικό Eκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας Τμήμα νοσηλευτικής Εργασία στο μαθημα: Κοινοτική Νοσηλευτική- Ιδρύματα Τμήμα: Z4 Θέμα: Κατάθλιψη Σπουδάστρια: Αλεξανδρή Ευαγγελία Καθηγήτρια: κ. Κυπαρίση

Διαβάστε περισσότερα

«Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας»

«Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας» Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Πτυχιακή εργασία: «Νευρική ανορεξία Ο ρόλος του Νοσηλευτή-τριας» Εισηγήτρια πτυχιακής: Παπαγιαννοπούλου Ε. Σπουδάστριες: Αθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ); Φανταστείτε ότι το µυαλό σας µένει κολληµένο σε µια συγκεκριµένη σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ιπολική ιαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)

ιπολική ιαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) Τι είναι η ιπολική ιαταραχή; ιπολική ιαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) Η ιπολική ιαταραχή, γνωστή και ως µανιοκατάθλιψη, θεωρείται µια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.2 ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ Η ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΠΟΛΙΚΗ ΙΑΤΑΡΑΧΗ Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς µανιοκατάθλιψη ανήκει στις συναισθηµατικές διαταραχές. Αυτές είναι βιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ημήτρης Λ. Αβραμόπουλος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Η πολιτική μας για την ψυχική υγεία είναι βασικός άξονας των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού κράτους και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής του τόπου μας. Ο αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Συντάκτης Πτυχιακής: Τζουμαϊλής

Διαβάστε περισσότερα

Αγχώδεις Διαταραχές. Γιώργος Ανωγειανάκις καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Αγχώδεις Διαταραχές. Γιώργος Ανωγειανάκις καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Αγχώδεις Διαταραχές Γιώργος Ανωγειανάκις καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Μαρία Καραγιαννίδου, Ψυχολόγος, B.Sc. Middlesex Univ., M.Sc. Univ. of Sheffield Βασίλειος Παπαλιάγκας, Ιατρός, Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Οµάδας Στάθης Τριανταφύλλου Ψυχολόγος

Υπεύθυνος Οµάδας Στάθης Τριανταφύλλου Ψυχολόγος Υπεύθυνος Οµάδας Στάθης Τριανταφύλλου Ψυχολόγος οκίµια Γιώργος Καραντάνος Παιδοψυχίατρος Βάγια Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος Μαρίτσα Καµπούρογλου Λογοπεδικός Γιάννης Βογινδρούκας Λογοπεδικός Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

H ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

H ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΦΩΤΗΣ ΜΩΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡ.ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ H ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ, ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2007 H

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ «ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΟΥΡΑΝΙΑ Χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ 13. ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ - ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡ. ΙΑΚ. ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 647/02-10-2006 ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24/01/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Επιστημονική Επιμέλεια Έκδοσης Στέργιος Νότας - Μαρία Νικολαίδου Εκδόσεις Βήτα ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας

Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 2006 197 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο παιδίατρος αντιμέτωπος με σύγχρονα «προβλήματα» του παιδιού και της οικογένειας ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Α. ΞΥΠΟΛΥΤΑ-ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ Internet: Οφέλη και κίνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ

Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Επιμέλεια κειμένων: Ευαγγελία Άνθη, Πρόεδρος Καλυψώ Οδηγός ενημέρωσης για την ψωρίαση. Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε. Το Καλυψώ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές και Σχολείο»

Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές και Σχολείο» ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ επιμελήτρια Τζάνειου νοσοκομείου bournia@ppsy.gr

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ επιμελήτρια Τζάνειου νοσοκομείου bournia@ppsy.gr ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ επιμελήτρια Τζάνειου νοσοκομείου bournia@ppsy.gr Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΣΕΩΝ Το τάισμα του μωρού από τη μητέρα του παίζει πρωταρχικό

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 Προσκεκλημένη Ομιλία Trusting what you're told: How children learn from others

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 Προσκεκλημένη Ομιλία Trusting what you're told: How children learn from others 1 ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ -Οι συγγραφείς των υποβολών είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο των περιλήψεών τους. -Τα κείμενα των περιλήψεων δημοσιεύονται στη μορφή στην οποία ελήφθησαν. 2 Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 Προσκεκλημένη

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις για το 1 ο έτος. Ντιάνα Χαρίλα Κλινική Ψυχολόγος (PhD)-Ψυχοθεραπεύτρια. Εκδόσεις του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συµπεριφοράς

Σηµειώσεις για το 1 ο έτος. Ντιάνα Χαρίλα Κλινική Ψυχολόγος (PhD)-Ψυχοθεραπεύτρια. Εκδόσεις του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συµπεριφοράς Γνωσιακή-Συµπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρητικό υπόβαθρο - βασικές αρχές - ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και τεχνικές Σηµειώσεις για το 1 ο έτος Ντιάνα Χαρίλα Κλινική Ψυχολόγος (PhD)-Ψυχοθεραπεύτρια WWW. IBRT.GR

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (THE BURNOUT SYNDROME) ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ». ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ιπλωματική εργασία με θέμα: «θεατρικό παιχνίδι στην ειδική αγωγή»

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;»

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» Και τα δυο, αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή και σύνδρομο Asperger, ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Haim Omer, Ph.D. Department of Psychology, Tel-Aviv University

Περίληψη. Haim Omer, Ph.D. Department of Psychology, Tel-Aviv University Γονική Παρουσία και ροπή στην επιθετικότητα: Ένα μοντέλο καλού συνταιριάσματος (goodness-of-fit) για την εξέλιξη και στην πρόληψη της παιδικής επιθετικότητας στην οικογένεια. Haim Omer, Ph.D. Department

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα