Τ ε χ ν ι κ έ ς ι α χ ε ί ρ ι σ η ς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τ ε χ ν ι κ έ ς ι α χ ε ί ρ ι σ η ς"

Transcript

1 Τ ε χ ν ι κ έ ς ι α χ ε ί ρ ι σ η ς Προβληµάτων Συµπεριφοράς στη Σχολική Τάξη Ιγνάτιος Καράµηνας Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ M.Ed Εφαρµοσµένη Παιδαγωγική, M.Εd Εκπαίδευση Ενηλίκων ρ ιδακτικής Πανεπιστηµίου Αθηνών

2 Έννοια της Συµπεριφοράς «Συµπεριφορά είναι κάθε πράξη ή αντίδραση του παιδιού, η οποία µπορεί να παρατηρηθεί και να περιγραφεί, καθώς και ο τρόπος που αυτή εκδηλώνεται, µε την οποία δηλώνονται ή υπονοούνται η στάση του και οι διαθέσεις του προς τον εαυτό του ή και το περιβάλλον του» (Χρηστάκης, 2012: 153).

3 Περιγραφή Συµπεριφοράς: Μελέτη Περίπτωσης (Χρηστάκης, 2012) Ο Νίκος, ένα αγόρι 10 ετών, την ώρα του µαθήµατος σηκώνεται συνέχεια από τη θέση του χωρίς άδεια και µιλάει στα άλλα παιδιά. Έτσι και ο ίδιος δεν µπορεί να µάθει αφού δεν προσέχει, και στην τάξη δηµιουργεί πρόβληµα. Στο διάλειµµα χτυπά χωρίς λόγο τα άλλα παιδιά. Στο σπίτι αυθαδιάζει, αντιµιλά στους γονείς του και αρνείται να κάνει τις σχολικές εργασίες. Η Γεωργία, ένα κορίτσι 12 ετών, όταν είναι στο σχολείο παρακολουθεί µε προσοχή τα µαθήµατα, ζητά άδεια για να σηκωθεί από τη θέση της, µιλάει µε ευγένεια σε όλους και παίζει στα διαλείµµατα µε τα άλλα παιδιά τηρώντας τους κανόνες των παιχνιδιών. Όταν επιστρέφει στο σπίτι, πλένεται, τρώει το φαγητό της και αφού ξεκουραστεί λίγο κάνει πρόθυµα τις σχολικές της εργασίες. Στους γονείς της αλλά και στους άλλους ανθρώπους µιλάει πάντα µε ευγένεια και σεβασµό.

4 Σύγκριση Συµπεριφοράς Η συµπεριφορά του Νίκου είναι παρατηρήσιµη και µπορεί να περιγραφεί. Όµως δεν είναι σύµφωνη µε τα κοινωνικά αυτονόητα. Η συµπεριφορά της Γεωργίας είναι παρατηρήσιµη, µπορεί να περιγραφεί και είναι σύµφωνη µε τους κανόνες αναφοράς της κοινωνίας. Η Γεωργία συµπεριφέρεται µε τρόπο που δεν ενοχλεί ούτε τον εαυτό της ούτε και τους άλλους. Ο τρόπος µε τον οποίο λειτουργεί τη βοηθά να έχει καλές σχέσεις µε όλους, συµµαθητές, δασκάλους, γονείς και να αισθάνεται η ίδια ευτυχισµένη. Η συµπεριφορά της Γεωργίας είναι οµαλή. Ο Νίκος µε τον τρόπο που συµπεριφέρεται ενοχλεί τους συµµαθητές, τους δασκάλους του και στεναχωρεί τους γονείς του. Η συµπεριφορά του Νίκου ζηµιώνει τον ίδιο και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του και προκαλεί αρνητικά συναισθήµατα στον ίδιο και στους άλλους, συµµαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Η συµπεριφορά του Νίκου είναι προβληµατική.

5 Προβληµατική Συµπεριφορά «Μια συµπεριφορά είναι προβληµατική ή διαταραγµένη ή ανεπιθύµητη, όταν ενοχλεί το ίδιο το παιδί ή τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του και προκαλεί δυσάρεστα συναισθήµατα στο ίδιο ή και στους άλλους» (Καλαντζή-Azizi, 1985 στο Χρηστάκης, 2012: 154). Προβλήµατα Συµπεριφοράς: Πρόκειται για ένα ευρύ φάσµα προβληµάτων που συµπεριλαµβάνει τα συνηθισµένα προβλήµατα, τα σοβαρότερα και τα πλέον σοβαρά, όπως είναι η βία και η επιθετικότητα.

6 Προβλήµατα Συµπεριφοράς στη Σχολική Τάξη Ως συνηθισµένα προβλήµατα εκλαµβάνονται: Οι µαθητές µιλούν χωρίς άδεια, δεν προσέχουν. εν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, δεν ακολουθούν τις οδηγίες του εκπαιδευτικού ή του βιβλίου, ξεχνούν τα βιβλία ή τα τετράδιά τους. Κουβεντιάζουν µε το διπλανό τους, θορυβούν, πειράζουν ή διακόπτουν τους άλλους, όταν µιλούν. Φεύγουν από τη θέση τους χωρίς άδεια, ανταλλάσσουν σηµειώµατα. Εµπλέκονται σε λεκτικούς διαξιφισµούς, παρενοχλούν τους άλλους, ψεύδονται, κλέβουν αντικείµενα κ.ά.

7 ιαχείριση Προβληµάτων Συµπεριφοράς Βασικές Αρχές Αποτελεσµατικής Πρόληψης & Παρέµβασης [Jacobsen D., Eggen, P. & Kauchak, D. (2009)-Σαλβαράς,Γ. 2013] Ενηµερότητα και Αλληλοεπικάλυψη Συνέχεια και Συνέπεια Συνοπτικότητα, Ευκρίνεια και Σταθερότητα Προστασία της Αξιοπρέπειας των Μαθητών ιαφορετικότητα

8 ιαχείριση Προβληµάτων Συµπεριφοράς ιδακτικές Τεχνικές [Jacobsen D., Eggen, P. & Kauchak, D. (2009)-Σαλβαράς, Γ. 2013] Ελάχιστη Παρέµβαση Μη Λεκτικές Παρεµβάσεις Έπαινος Λεκτικές Υποµνήσεις Τα Μηνύµατα «Εγώ» Εφαρµογή των Συνεπειών

9 ιαχείριση Προβληµάτων Συµπεριφοράς ιδακτικές Τεχνικές Γνωσιακή Τροποποίηση της Συµπεριφοράς Συµπεριφοριστική Τροποποίηση της Συµπεριφοράς - Εφαρµοσµένη Ανάλυση Η Τεχνική της Αναπλαισίωσης Η Τεχνική της Θετικής Υποδήλωσης των Κινήτρων Η Τεχνική της Κερκόπορτας

10 Ελάχιστη Παρέµβαση Η ελάχιστη παρέµβαση συνίσταται στην επιτιµητική µατιά του εκπαιδευτικού για επαναφορά του µαθητή στην «τάξη». Κοιτάζουµε στα µάτια το µαθητή µέχρι να βεβαιωθούµε ότι σταµατά την προβληµατική/ ανάρµοστη συµπεριφορά. Με την ελάχιστη παρέµβαση δεν προκαλείται άσκοπη διατάραξη της ροής του µαθήµατος.

11 Μη Λεκτικές Παρεµβάσεις Εγγύτητα: Πηγαίνουµε κοντά στο µαθητή που δεν προσέχει. Βλεµµατική επαφή: Κοιτάζουµε κατάµατα το µαθητή που δεν εργάζεται. Προσανατολισµός σώµατος: Στεκόµαστε απέναντι από το µαθητή αντί να τον κοιτάζουµε από πάνω. Έκφραση προσώπου: Συνοφρυώνουµε τα φρύδια σε ενοχλητική συµπεριφορά. Νεύµα: Σηκώνουµε το ένα χέρι στο µαθητή που παρεµβαίνει, όταν µιλά ο συµµαθητής του. Με την αξιοποίηση των µη λεκτικών παρεµβάσεων δεν διακόπτεται η ροή του µαθήµατος. Είναι έµµεσες µορφές παρέµβασης.

12 Έπαινος Αποτελεί ισχυρό παράγοντα διαχείρισης της σχολικής τάξης. Επαινούµε συµπεριφορές που είναι ασύµβατες µε την προβληµατική συµπεριφορά. Παραδείγµατα: Αν κάποιος µαθητής αποµακρύνεται συχνά από το θρανίο του χωρίς άδεια, επαινούµε εκείνους που κάθονται στη θέση τους και εργάζονται. Αν κάποιος µαθητής δεν προσέχει, επαινούµε εκείνους που προσέχουν και συµµετέχουν στο µάθηµα.

13 Τα Μηνύµατα «Εγώ» Κατευθύνονται προς το µαθητή και εκφράζονται σε α ενικό πρόσωπο µε την αντωνυµία εγώ. Εµπεριέχουν τα συναισθήµατα της αγανάκτησης που διακατέχουν τον εκπαιδευτικό από την προβληµατική/ ανάρµοστη συµπεριφορά του µαθητή. Παράδειγµα: Όταν ο εκπαιδευτικός ζητά από τους µαθητές να ανοίξουν τα βιβλία και να πάνε σε συγκεκριµένη σελίδα, ένας µαθητής λέει: «εν έχω βιβλίο σήµερα, το ξέχασα». Ο εκπαιδευτικός τότε του επισηµαίνει: «Όταν δεν φέρνεις το βιβλίο πρέπει να σταµατήσω το µάθηµα και τότε εκνευρίζοµαι και µπερδεύοµαι».

14 Τα Μηνύµατα «Εγώ» Η προσέγγιση είναι γνωστική. Βοήθησε το µαθητή να καταλάβει ότι µε το να µη φέρνει το βιβλίο δηµιούργησε πρόβληµα. Ξεκίνησε την αντιµετώπιση του προβλήµατος µε την παροχή µηνυµάτων «εγώ». Περιέγραψε την κατάσταση (έλειπε το βιβλίο). Προσδιόρισε συνέπειες της συµπεριφοράς (ενόχληση της τάξης). ήλωσε τα συναισθήµατά του (εκνευρισµός).

15 Λεκτικές Υποµνήσεις Αποτελούν άµεσες µορφές παρέµβασης και δίδονται αµέσως µόλις εµφανιστεί η προβληµατική/ ανάρµοστη συµπεριφορά. Παράδειγµα: «Νίκο, συγκεντρώσου στο δικό σου γραπτό». Πολλές φορές η θετική διατύπωση της λεκτικής υπόµνησης δεν φτάνει. Τότε αξιοποιούµε την τεχνική του «χαλασµένου δίσκου», δηλαδή επαναλαµβάνουµε στο µαθητή τι θέλουµε να κάνει µέχρι να σταµατήσει η ανάρµοστη συµπεριφορά. «Νίκο, θέλω να αρχίσεις την εργασία σου τώρα». Ο «χαλασµένος δίσκος» διεκδικεί µε τρόπο σαφή και µη εχθρικό να σταµατήσει ο µαθητής µια ανάρµοστη συµπεριφορά.

16 Εφαρµογή Συνεπειών Αξιοποιείται σε περιπτώσεις µαθητών που εµµένουν στην ανάρµοστη συµπεριφορά και παρεµποδίζουν το µάθηµα. Οι συνέπειες συζητούνται, εξηγούνται, συµφωνούνται από τον εκπαιδευτικό και το µαθητή. Σε µια ανάλογη πράξη ο εκπαιδευτικός ζητά από το µαθητή να κάνει επιλογή: Θα συµµορφωθεί ή θα υποστεί τη συνέπεια της πράξης του. Παράδειγµα: «Σταµάτα να πετάγεσαι να σηκώνεις το χέρι σου, αν θέλεις να απαντήσεις ή διαφορετικά πήγαινε να κάτσεις στο τελευταίο θρανίο και αργότερα να συζητήσουµε. Εσύ αποφασίζεις». Είναι ήπια δυσάρεστες καταστάσεις, που κρατούν λίγο χρονικό διάστηµα. Επιβάλλονται µετά από συµφωνία.

17 Εφαρµογή Συνεπειών Κακή Συµπεριφορά Ο µαθητής µουντζουρώνει το θρανίο του. Λογική Συνέπεια Ο µαθητής καθαρίζει το θρανίο του. Ο µαθητής γράφει µε δυσανάγνωστα γράµµατα την εργασία του ενώ µπορεί να γράψει πιο καθαρά. Ο εκπαιδευτικός δεν θα τη διαβάσει µέχρι να ξαναγραφεί. Ο µαθητής µιλά µε τον διπλανό του και διασπά την προσοχή της τάξης. Ο εκπαιδευτικός τους ζητεί να επικοινωνούν µόνο στο διάλειµµα.

18 Γνωσιακή Τροποποίηση της Συµπεριφοράς Βασίζεται στην αντίληψη ότι οι γνωστικές διαδικασίες λειτουργούν ως αιτιολογικός παράγοντας της συµπεριφοράς. Οι µαθητές φαντάζονται τις συνέπειες της συµπεριφοράς σε µια προσπάθεια να επιφέρουν την αλλαγή της. Με τον τρόπο αυτό ο µαθητής µαθαίνει να παρακολουθεί τη συµπεριφορά του, να την ελέγχει και να εκφράζει τις µεταγνωστικές εµπειρίες του. Ο µαθητής αποφεύγει µια συµπεριφορά, γιατί είναι σκεφτόµενος και καταλαβαίνει τη σχέση ανάµεσα στη συµπεριφορά και τα αποτελέσµατά της και µπορεί να φαντάζεται και να προβλέπει τις συνέπειες.

19 Γνωσιακή Τροποποίηση της Συµπεριφοράς: Φάσεις Αλλαγής Μαθησιακό Συµβόλαιο (Συµφωνία για τον κανόνα). Προτυποποίηση (Ο εκπαιδευτικός δείχνει και εξηγεί ). Εξωτερική Καθοδήγηση (Ο µαθητής κάνει το ίδιο καθοδηγούµενος από τον εκπαιδευτικό). Λεκτική Καθοδήγηση (Ο µαθητής κάνει το ίδιο ). Σιωπηρή Αυτοκαθοδήγηση (Ο µαθητής κάνει το ίδιο δίνοντας οδηγίες στον εαυτό του «τι να προσέξει»). Αυτοέλεγχος (Εφαρµόζει τον κανόνα, µόνος του µε αυτοέλεγχο. Συγχρόνως λέει: τι κάνει, πώς, γιατί, κάθε πότε).

20 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Εφαρµοσµένη Ανάλυση Άµεση εφαρµογή στην αντιµετώπιση σοβαρότερων προβληµάτων συµπεριφοράς. Βασικές αρχές: Συµπεριφορές που δεν ενισχύονται ή που τιµωρούνται, µειώνεται η συχνότητά τους. Αν µια οποιαδήποτε συµπεριφορά επιµένει στο χρόνο, συντηρείται από κάποιον ενισχυτή. Στρατηγική: Εντοπισµός ενισχυτών και διαχείριση. ίνουµε προσοχή στους µαθητές όταν φέρονται καλά και τους αγνοούµε όταν φέρονται ανάρµοστα. Ο εκπαιδευτικός εστιάζει βασικά στις αµοιβές και αποφεύγει κατά το δυνατόν τις τιµωρίες.

21 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Εφαρµοσµένη Ανάλυση Αναγνώριση της συµπεριφοράς στόχου και των ενισχυτών (παρατήρηση, εντοπισµός, αποσαφήνιση, εξακρίβωση). Προσδιορισµός βασικού επιπέδου της συµπεριφοράς στόχου (συχνότητα εµφάνισης). Επιλογή ενισχυτών. Αν είναι αναγκαίο, η επιλογή τιµωρίας.

22 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Επιλογή Ενισχυτών Επαινετικές λέξεις ή φράσεις (είµαι χαρούµενος ) Εγγύτητα (δουλεύουµε µαζί, συζητάµε καθόµαστε µαζί ) Φυσική επαφή (άγγιγµα, χειραψία, χτύπηµα στον ώµο ) Εκφράσεις (χαµόγελο, νεύµα µε τα µάτια ) Προτεινόµενες δραστηριότητες (να καθίσει όπου θέλει, να επιλέξει ασκήσεις ) Αν οι παραπάνω ενισχυτές αποδειχθούν αναποτελεσµατικοί, τότε αξιοποιούµε «συµβολικά συστήµατα», όπου οι µαθητές κερδίζουν πόντους, κουπόνια κ.ά.

23 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Επιλογή Ενισχυτών Βασικές αρχές αξιοποίησης ενισχυτών: Κατάλληλος ενισχυτής θεωρείται εκείνος που έχει επίδραση πάνω στο µαθητή. Τα αποτελέσµατα από τη χρήση του ενισχυτή είναι αυτόµατα και δεν χρειάζεται να τα εξηγήσουµε. Γίνεται χρήση του ενισχυτή κάθε φορά που εµφανίζεται η επιθυµητή συµπεριφορά. Η χρήση του ενισχυτή είναι άµεση και συχνότερη, όταν τροποποιείται η συµπεριφορά και µετά αραιώνει.

24 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Η επιλογή τιµωρίας Παραµένει η τελευταία επιλογή. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση της επιδρά προσωρινά στην αποτροπή της ανάρµοστης συµπεριφοράς, η οποία υποτροπιάζει γρήγορα. υο είδη τιµωρίας: α. Πρόσθεση στην ανάρµοστη συµπεριφορά του µαθητή ενός δυσάρεστου συναισθήµατος π.χ. µορφασµός αποδοκιµασίας, επίπληξη, αποµάκρυνση κ.ά. β. Αφαίρεση ενός ευχάριστου συναισθήµατος, εξαιτίας της ανάρµοστης του συµπεριφοράς π.χ. επιλογή εργασίας Πιο συγκεκριµένα: Η αποδοκιµασία Η αποµάκρυνση Η επίπληξη

25 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Η αποδοκιµασία Η πιο συνηθισµένη µορφή τιµωρίας. Είναι συνήθως λεκτική «δεν πρέπει να κάνεις αυτό», αλλά µπορεί να είναι και µη λεκτική «νεύµα του κεφαλιού». Χρησιµοποιείται µε µεγάλη συχνότητα, συνήθως κάθε 2 λεπτά. Περισσότερο αποδοκιµάζονται οι µαθητές µε υποεπίδοση και τα αγόρια σε σχέση µε τα κορίτσια. Η αποτελεσµατικότητά της εξαρτάται: Από το αν περιέχει αιτιολόγηση και αναφέρεται στις συνέπειες Από το αν γίνεται µε σταθερό τόνο και ενισχύεται από το βλέµµα και τις χειρονοµίες του εκπαιδευτικού Από το αν γίνεται µε ήπιο τρόπο

26 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Η αποµάκρυνση Ο µαθητής αποµακρύνεται από µια κατάσταση από την οποία θα περίµενε να ενισχυθεί. Τρεις διαφορετικές εκδοχές: Ο µη-αποκλεισµός: Η πιο ήπια. Ο µαθητής που φέρεται άσχηµα αποµακρύνεται από τη συµµετοχή στα δρώµενα (πηγή ενίσχυσης) αλλά του επιτρέπεται να παρακολουθεί τους άλλους. Ο αποκλεισµός: Ο µαθητής που φέρεται άσχηµα αποµακρύνεται από τη θέση του και από τη δραστηριότητα (πηγή ενίσχυσης), τοποθετούµενος στο πίσω µέρος της τάξης, κοιτάζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κόστος αντίδρασης: Ο µαθητής που φέρεται άσχηµα χάνει τους ενισχυτικούς παράγοντες που του είχαν δοθεί για καλή συµπεριφορά µε βάση τη συµφωνία εκπαιδευτικού- µαθητή, που περιλαµβάνει ενισχύσεις για επιθυµητή συµπεριφορά.

27 Συµπεριφοριστική τροποποίηση της συµπεριφοράς: Η επίπληξη Πρόκειται για διαταγή του εκπαιδευτικού για επαναφορά στην «τάξη». Ασκεί υψηλό βαθµό εξωτερικού ελέγχου. Ενισχύεται από το βλέµµα του εκπαιδευτικού και τις χειρονοµίες του. Καλό είναι να συνοδεύεται µε υπόδειξη για το αναµενόµενο. Αποδίδει περισσότερο, όταν γίνεται κατά µόνας χωρίς εκφράσεις οργής και απειλών.

28 Σοβαρά Προβλήµατα: Βία και Επιθετικότητα Τεχνικές ιαχείρισης Παραδείγµατα: Ένας µαθητής ξεκινά καβγάδες χωρίς πρόκληση. Άλλος µαθητής είναι ο νταής της τάξης και δέρνει Τα προβλήµατα βίας και επιθετικότητας απαιτούν άµεσες ενέργειες και µακροπρόθεσµες λύσεις. Άµεσες λύσεις Μακροπρόθεσµες λύσεις

29 Σοβαρά Προβλήµατα : Βία και Επιθετικότητα -Τεχνικές ιαχείρισης Άµεσες Λύσεις Περιλαµβάνουν τρία βήµατα: Σταµατήστε το επεισόδιο αν είναι εφικτό (µια δυνατή φωνή, χτύπηµα χεριών ) Προστατέψτε το θύµα Αναζητήστε βοήθεια

30 Σοβαρά Προβλήµατα : Βία και Επιθετικότητα Τεχνικές ιαχείρισης Μακροπρόθεσµες Λύσεις Μαθαίνουµε τους µαθητές να ελέγχουν το θυµό τους, να χειρίζονται τον εκνευρισµό τους, να διαπραγµατεύονται αντί να µαλώνουν. Μηνύµατα «Εγώ» Εµπαθητική ακρόαση ιαµεσολάβηση συνοµηλίκων

31 Οικοσυστηµική Προσέγγιση Με βάση το οικοσυστηµικό µοντέλο, η σχολική µονάδα αναδεικνύεται σε βασικό δοµικό στοιχείο του ευρύτερου σχολικού συστήµατος µε δυνατότητες αυτό-ρύθµισης που ασκούνται συλλογικά από τους υπηρετούντες σε αυτή εκπαιδευτικούς (Ματσαγγούρας, 2000). Οικοσυστηµική ιδέα: Μια αλλαγή σε οποιοδήποτε µέρος ενός οικοσυστήµατος θα επηρεάσει και όλα τα υπόλοιπα µέρη. [Molnar, A & Lindquist, Β. (1995)]

32 Οικοσυστηµική Προσέγγιση [Molnar, A & Lindquist, Β. (1995)] Εστιάζεται στην αλλαγή της προβληµατικής κατάστασης και όχι στη διάγνωση ατόµων µε προβλήµατα. εν απαιτεί πολύπλοκα προγράµµατα που έχουν σκοπό είτε να αντικαταστήσουν είτε να συµπληρώσουν τα όσα γίνονται µέχρι τώρα. Επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να αρχίσουν µε τις πτυχές εκείνες του προβλήµατος, που µπορούν να αντιµετωπίσουν εύκολα. Ενθαρρύνει πολλές και διαφορετικές ερµηνείες για την ίδια προβληµατική συµπεριφορά. Ενθαρρύνει τη συναισθηµατική ανοχή και την ευρύτητα αντιλήψεων, ιδίως όταν έχει κανείς να αντιµετωπίσει χρόνια προβλήµατα. Είναι σχεδιασµένη για να οικοδοµήσει πάνω στα θετικά στοιχεία-στις δυνάµεις του ατόµου-όχι να υπερνικήσει αδυναµίες. Οι οικοσυστηµικές ιδέες µπορούν να γίνουν κτήµα του καθενός, ακόµη κι όταν δεν έχει ειδικές γνώσεις για το θέµα αυτό.

33 Τεχνικές Οικοσυστηµικής Προσέγγισης [Molnar, A & Lindquist, Β. (1995)] Η Τεχνική της Αναπλαισίωσης Η Τεχνική της Θετικής Υποδήλωσης των Κινήτρων Η Τεχνική της Κερκόπορτας

34 Οικοσυστηµικές Τεχνικές ιαχείρισης Η Τεχνική της Αναπλαισίωσης Αναφέρεται στη διαµόρφωση µιας θετικής εναλλακτικής ερµηνείας της προβληµατικής συµπεριφοράς. Βασικά Στοιχεία Συνειδητοποίηση της τωρινής ερµηνείας της προβληµατικής συµπεριφοράς. ιαµόρφωση θετικών εναλλακτικών ερµηνειών της συµπεριφοράς αυτής. Επιλογή µιας εύλογης θετικής ερµηνείας της συµπεριφοράς. ιαµόρφωση µιας ή δυο προτάσεων που να περιγράφουν τη νέα θετική ερµηνεία. ράση που αντανακλά αυτή την ερµηνεία.

35 Οικοσυστηµικές Τεχνικές ιαχείρισης Η Τεχνική της Θετικής Υποδήλωσης των Κινήτρων Βασικό στοιχείο της εν λόγω τεχνικής είναι η αναγνώριση πιθανών θετικών κινήτρων στην προβληµατική συµπεριφορά. Βασικά Στοιχεία Συναίσθηση (συνειδητοποίηση) των κινήτρων που αποδίδετε, πριν από την εφαρµογή της τεχνικής, στη σχέση σας µε τον µαθητή που εκδηλώνει την προβληµατική συµπεριφορά. Περιγραφή των θετικών εναλλακτικών κινήτρων της προβληµατικής συµπεριφοράς. Επιλογή ενός εύλογου θετικού κινήτρου. ιατύπωση µιας ή δυο προτάσεων που περιγράφουν το νέο θετικό κίνητρο της συµπεριφοράς. Ενέργειες που αντανακλούν την αναγνώριση των θετικών κινήτρων.

36 Οικοσυστηµικές Τεχνικές ιαχείρισης Η Τεχνική της Κερκόπορτας Είναι ένας τρόπος να επηρεάσουµε την προβληµατική κατάσταση εστιάζοντας την προσοχή µας σε κάποιο µέρος του οικοσυστήµατος που δεν σχετίζεται άµεσα µε το πρόβληµα. Βασικά Στοιχεία Ανεύρεση των µη-προβληµατικών στοιχείων του οικοσυστήµατος. Εντοπισµός µερικών πιθανών θετικών στοιχείων ή συµπεριφορών του ατόµου µε προβλήµατα συµπεριφοράς. Επιλογή µιας θετικής πλευράς ή συµπεριφοράς του ατόµου. Σχεδιασµός του τρόπου διατύπωσης ενός θετικού σχολίου για τη θετική πλευρά της συµπεριφοράς. Έκφραση του θετικού σχολίου.

37 Βιβλιογραφία Jacobsen D., Eggen, P & Kauchak, D (2009). Μέθοδοι ιδασκαλίας. Επιµ.: Μ. Σακελλαρίου & Μ. Κόνσολας). Μτφρ. Ρ. Λαµπρέλλη. Αθήνα: Ατραπός. Molnar, A & Lindquist, Β. (1995). Προβλήµατα Συµπεριφοράς στο Σχολείο. Επιµ.: Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι. Αθήνα: Ελληνικά Γράµµατα. Αγγελή, Κ. & Βλάχου Μ. (2004). Τεχνικές και Μέθοδοι Αντιµετώπισης Προβληµάτων στην Τάξη. Στο: Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι (Επιµ.) Προσαρµογή στο Σχολείο: Πρόληψη και αντιµετώπιση δυσκολιών. Αθήνα: Ελληνικά Γράµµατα. Κουρκούτας, Η. (2011). Προβλήµατα συµπεριφοράς στα παιδιά. Αθήνα: Τόπος. Ματσαγγούρας, Η. (2000). Η Σχολική Τάξη. Αθήνα: Αυτοέκδοση. Σαλβαράς, Γ. (2013). ιδασκαλία παιδιών µε ειδικές ανάγκες στο συνηθισµένο σχολείο. Αθήνα: Γρηγόρης. Χρηστάκης, Κ. (2001). Προβλήµατα Συµπεριφοράς στη Σχολική Ηλικία. Αθήνα: Ατραπός. Χρηστάκης, Κ. (2012). Το παιδί και ο έφηβος στην Οικογένεια και στο Σχολείο. Αθήνα: Γρηγόρης.

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις για το 1 ο έτος. Ντιάνα Χαρίλα Κλινική Ψυχολόγος (PhD)-Ψυχοθεραπεύτρια. Εκδόσεις του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συµπεριφοράς

Σηµειώσεις για το 1 ο έτος. Ντιάνα Χαρίλα Κλινική Ψυχολόγος (PhD)-Ψυχοθεραπεύτρια. Εκδόσεις του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συµπεριφοράς Γνωσιακή-Συµπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρητικό υπόβαθρο - βασικές αρχές - ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και τεχνικές Σηµειώσεις για το 1 ο έτος Ντιάνα Χαρίλα Κλινική Ψυχολόγος (PhD)-Ψυχοθεραπεύτρια WWW. IBRT.GR

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Πρόγραμμα Εξειδίκευσης ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση 1.1. Τι είναι η εκπαιδευτική αξιολόγηση και ποια η διαφορά της από τη διάγνωση ύπαρξης µαθησιακών δυσκολιών; Α3 1.2. Τι περιέχει η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ «ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΟΥΡΑΝΙΑ Χ.

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κωνσταντίνος Φρανσίς Παιδοψυχίατρος, MD, PhD Υπεύθυνος Κλινικού Ιατρείου Διάχυτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας :ενδοσχολική βία Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Κατερίνα Από τον Σπουδαστή

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002 Motivation to learn Monique Boekaerts Translated in Greek (2003) by Dr. Mauroskoufis

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Μάνεσης

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία είναι η διαδικασία µε την οποία µεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήµατα από έναν άνθρωπο σε άλλον.

Επικοινωνία είναι η διαδικασία µε την οποία µεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήµατα από έναν άνθρωπο σε άλλον. 16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 141 156, έκδοση 2014 : σελίδες 136 150 ) 3.3.4 Επικοινωνία Η επικοινωνία ταυτίζεται µε την ανθρώπινη ύπαρξη. Χωρίς αυτήν η ζωή του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο ΤΕΥΧΟΣ Α ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραµµα αυτό έχει χρηµατοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο

Το πρόγραµµα αυτό έχει χρηµατοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο στηβασικήεκπαίδευσηκαιτηνεπιόρφωσητωνεκπαιδευτικών Ευρωπαϊκόπρόγρααγιατηδιαπολιτισικήάθηση EMIL 2006 2 Το πρόγραµµα αυτό έχει χρηµατοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Σωκράτης/Κοµένιος

Διαβάστε περισσότερα

A. Μαθητές µε µαθησιακές δυσκολίες: Τα χαρακτηριστικά τους και οι ανάγκες τους.

A. Μαθητές µε µαθησιακές δυσκολίες: Τα χαρακτηριστικά τους και οι ανάγκες τους. 1 A. Μαθητές µε µαθησιακές δυσκολίες: Τα χαρακτηριστικά τους και οι ανάγκες τους. Συνήθως τα φώτα της δηµοσιότητας και τα ΜΜΕ ασχολούνται µε τις επιτυχίες των µαθητών στις εξετάσεις και µε τους µαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των συναισθηµάτων µέσα από την Αγωγή Υγείας.

Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των συναισθηµάτων µέσα από την Αγωγή Υγείας. Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των συναισθηµάτων µέσα από την Αγωγή Υγείας. Βασίλαρου Βασιλική, εκπαιδευτικός ΠΕ 60 Περίληψη: Η ανθρώπινη νοηµοσύνη είναι ένα πλέγµα από ικανότητες νοηµοσύνες που συνδυάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ 13. ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ - ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡ. ΙΑΚ. ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 647/02-10-2006 ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24/01/2008

Διαβάστε περισσότερα

Εποπτεία: Αριστοτέλης Ράπτης Καθηγητής Συµβουλευτική Παιδαγωγική: Αθανασία Ράπτη

Εποπτεία: Αριστοτέλης Ράπτης Καθηγητής Συµβουλευτική Παιδαγωγική: Αθανασία Ράπτη Εποπτεία: Αριστοτέλης Ράπτης Καθηγητής Συµβουλευτική Παιδαγωγική: Αθανασία Ράπτη 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ... 4 Οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς Οµάδα εργασίας για την εποπτεία της πρακτικής άσκησης Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς άσκαλος Μέλη Αναστασίου Αργυρώ ραµατοθεραπεύτρια Βογινδρούκας Γιάννης Λογοπεδικός έδες ηµήτρης άσκαλος ε.α. ίπλα

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 1.0 Θέλω να γίνω επιχειρηματίας. Έχω ό,τι χρειάζεται για να γίνω;... 6 1.1 Εισαγωγή... 6 1.2 Μία αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή.. σελίδα 3 -Κεφάλαιο 1 Τι είναι συναίσθημα.. σελίδα 5 Συναισθηματική Νοημοσύνη Ο όρος της Σ.Ν στη ζωή μας σελίδα 6 -Πυλώνες Συναισθηματικής Νοημοσύνης σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου. Σκοπός. Έννοιες-Κλειδιά. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου. Σκοπός. Έννοιες-Κλειδιά. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Σκοπός Μ. Γρηγοριάδου, Ε. Γουλή και Α. Γόγουλου Σκοπός του κεφαλαίου είναι η επισκόπηση και η συνοπτική παρουσίαση βασικών εννοιών που αφορούν τη Διδακτική, και ιδιαίτερα τη Διδακτική της Πληροφορικής,

Διαβάστε περισσότερα