Εδιμβούργο. κερδίζει τις εντυπώσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εδιμβούργο. κερδίζει τις εντυπώσεις"

Transcript

1 Εδιμβούργο κερδίζει τις εντυπώσεις Ο Sean Connery μοίραζε γάλα με το άλογο στους δρόμους της πόλης πριν γίνει διάσημος... Στην πλατεία Grassmarket, οι διαβόητοι δολοφόνοι Burke and Hare σκότωναν ανυποψίαστους περαστικούς και πωλούσαν τα πτώματα στην Ιατρική Σχολή της πόλης... Από την κορυφή του Carlton Hill, ένας ημιτελής ναός -αντίγραφο του Παρθενώνα- «χαιρετά» την πόλη... Σκωτία ο τόπος και Εδιμβούργο η πόλη... Οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τη Σκωτία με το θρυλικό τέρας του Loch Ness, τη μυθική γη των Highlands, τον αειθαλή Sean Connery και τα δεκάδες επιβλητικά κάστρα που ξεπροβάλλουν μέσα από την πυκνή ομίχλη της τοπικής παράδοσης και Ιστορίας. Έτσι όμως αδικείται κατάφορα η πρωτεύουσα Εδιμβούργο, μια πόλη στη νότια ακτή του κόλπου Firth of the Forth (πολύ κοντά στη Βόρεια Θάλασσα), με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μνημεία, αυθεντική μεσαιωνική ατμόσφαιρα και εκλεπτυσμένη φινέτσα, η οποία, συν τοις άλλοις, «μυρίζει» έντονα λογοτεχνία? ένα πνευματικό παιδί του Εδιμβούργο, ο Robert Louis Stevenson, ήταν ο συγγραφέας του περίφημου «Δόκτωρ Τζέκιλ, Μίστερ Χάιντ». «Το Εδιμβούργο σε σχέση με το Λονδίνο είναι όπως η ποίηση σε σχέση με την πρόζα», είπε κάποτε η συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ. Από τις πιο υπερήφανες πρωτεύουσες του κόσμου, η πρωτεύουσα της Σκοτίας είναι χτισμένη όπως η Ρώμη, πάνω σε επτά λόφους. Η θέα στην πόλη από το Calton Hill κόβει την ανάσα και δικαιώνει τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, συγγραφέα του «Dr Jekyll and Mr Hyde», ο οποίος έγραφε: «Κι όμως δεν είναι σκηνικό θεάτρου, είναι μια πραγματική πόλη»! Εκτός από «Αθήνα του Bορρά» - λόγω των σοβαρών επιρροών που έχει ασκήσει στην αρχιτεκτονική του η κλασική αναγέννηση- το Εδιμβούργο έχει τη φήμη της θερμότερης πόλης του Bορρά. Kαι όχι γιατί οι θερμοκρασίες του είναι υψηλότερες από γειτονικές περιοχές, πολύ συχνά οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται γύρω ή και κάτω από το μηδέν, αλλά γιατί το έμψυχο υλικό του θυμίζει κάτι από ζεστή Mεσόγειο! Πόλη ζωντανή και «συμπυκνωμένη». Γεμάτη υπέροχα «τουριστικά» -από τα καφέ ως το κάστρο- αλλά και καθημερινά δρώμενα, μικρής -ατέλειωτα φοιτητικά πάρτι και συναυλίες σε μπαράκια- ή μεγάλης -φεστιβάλ μουσικής- πολιτιστικής σημασίας. Πρωτεύουσα της Σκοτίας από το 1437 το Εδιμβούργο των κατοίκων είναι σήμερα η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μετά το Λονδίνο, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, χωρισμένο στο παλιό (μεσαιωνικό) και στο νέο κομμάτι (το γεωργιανό, που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1767 και 1830), διατηρεί αναλλοίωτη την παλιά αίγλη του Εδιμβούργου και περιλαμβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Αγνοήστε ό,τι έχετε ακούσει για τους Σκωτσέζους: δεν παρατηρήσαμε να είναι πιο προσεκτικοί με τα χρήματά τους απ' ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι. Πρόκειται για μια πόλη φιλόξενη, που προκαλεί να την περπατήσετε, να την γνωρίσετε, και να την ζήσετε!

2 Το κέντρο του Σκοτσέζικου Διαφωτισμού Σε μια πρότερη εποχή -την περίοδο του Διαφωτισμού- το Εδιμβούργο αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο του «Σκοτσέζικου Διαφωτισμού», ενώ πολλοί διάσημοι πνευματικοί άντρες (όπως ο οικονομολόγος Adam Smith και ο φιλόσοφος-ιστορικός David Hume) πέρασαν από το φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης. Οπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν τυχαίο που η πρωτεύουσα της Σκοτίας απέκτησε το ζηλευτό προσωνύμιο «Αθήνα του Βορρά» - οι κάτοικοι του Εδιμβούργου ήλπιζαν πως η πόλη τους θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο, όπως η αρχαία Αθήνα άλωσε πολιτισμικά τη Ρώμη. Κανείς όμως δεν θέλει να θυμάται το υποτιμητικό παρατσούκλι «Auld Reekie» που στιγμάτιζε πριν από περίπου 100 χρόνια το Εδιμβούργο, εξαιτίας του ανθυγιεινού πέπλου από τις αναθυμιάσεις κάρβουνου και άνθρακα που ξερνούσαν οι αναρίθμητες καμινάδες της πόλης. Με άλλα λόγια, η φυσική και οικονομική πρωτεύουσα της Σκοτίας είναι μια χαρισματική μητρόπολη του ευρωπαϊκού Βορρά με πολυσήμαντη κληρονομιά, η οποία αποτυπώνεται κυρίως στα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας και αισθητικής οικοδομήματα της πόλης περισσότερα από κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Παράλληλα, η προσπάθεια των κατοίκων του Εδιμβούργου να διατηρήσουν ατόφιο τον πολιτιστικό πλούτο του παρελθόντος και η εμμονή τους για μια διαρκή πνευματική ανανέωση του τόπου τους, αποτελούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα της σκοτσέζικης πρωτεύουσας. Στα μάτια του σημερινού επισκέπτη, η «Αθήνα του Βορρά» παρουσιάζει δύο διαφορετικές τοπογραφικές εικόνες - πρόκειται ουσιαστικά για δύο πόλεις σε μία: η Παλαιά Πόλη (Old Town), που έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης, και η Νέα Γεωργιανή Πόλη (New Town), που κτίστηκε με αυστηρό πολεοδομικό σχεδιασμό τον 18ο αιώνα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της Παλαιάς Πόλης. Το Εδιμβούργο, γεμάτο εκλεκτά εστιατόρια, γουστόζικα καφέ και παραδοσιακές pubs, είναι μια ζωντανή πόλη που μεταμορφώνεται κάθε καλοκαίρι σε μια διεθνή σκηνή μουσικών εκδηλώσεων και διαπολιτιστικών δραστηριοτήτων χάρη στο φεστιβάλ «Edinburgh International Festival». Κάθε εποχή του χρόνου προσφέρεται πάντως για μια επίσκεψη στο Εδιμβούργο - ακόμα και οι κρύες, υγρές μέρες του χειμώνα. Είναι αλήθεια ότι η ομίχλη και η καταχνιά προσδίδουν μια διαφορετική, πιο απόκοσμη όψη στην πόλη και στην περιοχή. Κατηφορίζοντας από το κάστρο, θα περπατήσετε στο «Βασιλικό Μίλι» (Royal Mile), τον δημοφιλέστερο πεζόδρομο του Εδιμβούργου, που συνδέει το κάστρο με το παλάτι Holyroodhouse, τη χειμερινή κατοικία των βασιλιάδων του παρελθόντος - και επίσημη κατοικία της βασίλισσας στη Σκοτία σήμερα. Κάθε επισκέπτης του Εδιμβούργου θεωρεί must να διασχίσει από την αρχή έως το τέλος τη Βασιλική οδό, που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Castlehill, Lawnmar-ket, High Street και Canon gate.

3 Βαδίζοντας πάνω στο λιθόστρωτο ίχνος του «Royal Mile», μπορείτε να διαβάσετε όλη την ιστορία της Παλιάς Πόλης. Είναι καταγεγραμμένη στις μεσαιωνικές κατοικίες, στα γραφικά μικρομάγαζα, στις γοτθικές εκκλησίες (Καθεδρικός ναός St. Giles) και στα ενδιαφέροντα μουσεία («Μουσείο του Ουίσκι» - Scotch Whisky Experien-ce, «Μουσείο της Παιδικής Ηλικίας» - Museum of Childhood), που βρίσκονται κατά μήκος του διασημότερου δρόμου της Σκοτίας. Και η ατμόσφαιρα; Επιστροφή πίσω στα χρόνια του Διαφωτισμού... Λίγο νότια του «Royal Mile» βρίσκεται η πλατεία Grassmarket, από τα πιο ζωντανά σημεία του Eδιμβούργου. Σε αλλοτινές εποχές (15ο αιώνα), η κατάμεστη, σήμερα, με εστιατόρια και pubs πλατεία της πόλης ήταν τόπος εκτελέσεων. Η Νέα Γεωργιανή Πόλη Όπως η Ρώμη και η Κων/πολη, έτσι και το Εδιμβούργο είναι κτισμένο πάνω σε μια σειρά από χαμηλούς λόφους, ανάμεσα στους οποίους «φιδοσέρνεται» ο ποταμός Leith. Ανηφορίστε έως την κορυφή του λόφου Carlton Hill (του δεύτερου σημαντικότερου λόφου της πόλης) και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει πανοραμικά πάνω από το Eδιμβούργο, μέχρι την κοντινή θάλασσα. Στη βορινή πλευρά του Carlton Hill υπάρχει το μνημείο «Nelson Monument» (χτίστηκε το 1807 για τη νίκη των Αγγλων στη ναυμαχία του Tραφάλγκαρ), ενώ στην κορυφή ορθώνεται το αμφιλεγόμενο «National Monument», ένας ημιτελής ναός με 12 κολώνες που στόχευε να γίνει μια πιστή αντιγραφή του δικού μας Παρθενώνα - αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το Εδιμβούργο αναφέρεται ως η «Αθήνα του Βορρά». Από τα ριζά του Carlton Hill ξεκινά η οδός Princess Street, ο κεντρικότερος εμπορικός δρόμος της πόλης. Σημείο αναφοράς στην Princess Street αποτελεί το Scott Monument, ένας μαρμάρινος γοτθικός πυλώνας ύψους 55 μ. αφιερωμένος στον μεγάλο Σκοτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott. Η γεμάτη καταστήματα Princess Street αποτελεί το όριο ανάμεσα στις δύο «πόλεις»: στα νότια εκτείνεται η μεσαιωνική «Old Town» και στα βόρεια η γεωργιανού ρυθμού «New Town», που δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από τον νεαρό αρχιτέκτονα James Craig. Με υποδειγματικό πολεοδομικό σχεδιασμό και αυστηρή ορθογώνια λογική, η «Νέα Πόλη» του Εδιμβούργου αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για μια ευχάριστη αστική περιπλάνηση, καθώς διαθέτει μεγάλους δρόμους, νεοκλασικά κτίρια, κατάφυτα πάρκα και ευρύχωρες πλατείες (St Andrew Square, Charlotte Square). Στα όρια της «Νέας Πόλης» αξίζει να κάνετε μια στάση στο «Georgian House», μια εκπληκτικά διατηρημένη κατοικία του 1796 (είναι ανοικτή στο κοινό), στο Μουσείο «Royal Museum of Scotland», στην γκαλερί «National Portrait Gallery» και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Σκοτίας, την επονομαζόμενη «Bute House».

4 Το κάστρο και το Βασιλικό Μίλι Ποια είναι η πιο ελκυστική γωνιά της σκοτσέζικης μητρόπολης; Αναμφίβολα, ο παλιός μεσαιωνικός τομέας, που απλώνεται στις παρυφές ενός βράχου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το μεγαλοπρεπές κάστρο-σύμβολο της πόλης. Κανείς δεν μπορεί να φύγει από το Εδιμβούργο αν δεν έχει πρωτίστως ξεναγηθεί στο επιβλητικό κάστρο του, το πιο πολυσύχναστο μνημείο της Βρετανίας μετά τον Πύργο του Λονδίνου. Περίπου 80 μ. πάνω από το έδαφος, το κάστρο του Εδιμβούργου (χρονολογείται από τον 12ο αιώνα) υψώνεται προστατευτικά πάνω από την πόλη και υπήρξε η κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκοτίας. Εδώ, εκτός από το Μουσείο National War Museum και το μικρό παρεκκλήσι St Margaret's, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονται τα εμβλήματα του σκοτσέζικου θρόνου (η κορώνα, το σκήπτρο και το σπαθί, που ονομάζονται Honours of Scotland). Δύο πόλεις σε μία, την παλιά και την... πιο παλιά, συνθέτουν το τοπογραφικό προφίλ της «ωραίας της Σκωτίας» Αν είστε τυχεροί, μπορεί κάποιο πρωί να βγείτε έξω και όλη η πόλη να μυρίζει ψωμί. Είναι από το ζυθοποιείο». Η περιγραφή της Αννέτας, που έχει περάσει ένα χρόνο φοιτητικής ζωής στο Εδιμβούργο, ακούγεται... λαχταριστή. Είχα ακούσει πολλά για την ομιχλώδη πρωτεύουσα της Σκωτίας, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Και είναι αλήθεια ότι το είχα λησμονήσει, μέχρι εκείνο το κυριακάτικο πρωινό... Εχει μόλις ξημερώσει. Οι δρόμοι άδειοι, τα μαγαζιά κλειστά. Υγρασία και παγωνιά. Ενα απόκοσμο σκηνικό, που θα μπορούσε να είναι τρομακτικό αν δεν γαργαλούσε τα ρουθούνια μας αυτή η μυρωδιά της μπίρας που ψήνεται. Αμέσως έφερε στο νου ζεστό ψωμί. Ή και ποπ κορν! Βρισκόμαστε στην κατά το ήμισυ πεζοδρομημένη Grassmarket, από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης του Εδιμβούργου, το οποίο αποτελείται από την Old Town και τη New Town (η τελευταία χτισμένη από τον 18ο αιώνα και μετά), με το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην Παλιά Πόλη και στο Κάστρο. Από αυτή την πλευρά του Εδιμβούργου βρίσκεται και το περίφημο πανεπιστήμιο της πόλης και ολόκληρη η περιοχή σφύζει από ζωή: πολλοί φοιτητές, πολυάριθμοι επίσης επισκέπτες (το Εδιμβούργο είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός της Βρετανίας μετά το Λονδίνο), περιποιημένα εστιατόρια, καλόγουστα καφέ και pubs. Το προηγούμενο βράδυ στην άδεια τώρα Grassmarket αλλά και στους γύρω δρόμους γινόταν χαμός. Νεανικές παρέες να γυρνούν από μαγαζί σε μαγαζί, κορίτσια ντυμένα... με μάλλον ελάχιστα για την εποχή ρούχα (χαρακτηριστικό γνώρισμα ολόκληρης της Βρετανίας αυτό) να καπνίζουν έξω κυριολεκτικά αψηφώντας το κρύο. Έντονες φυσιογνωμίες, όμορφοι άνθρωποι, χαμογελαστοί και πολύ ευγενικοί. Σκωτσέζοι! Από την Grassmarket, λοιπόν, στρίβουμε στη μικρή χρωματιστή Victoria Street με τα χαριτωμένα καταστήματα (μεταξύ αυτών και μια κάβα που πουλάει χύμα ουίσκι - στη Σκωτία βρισκόμαστε, άλλωστε) και ανηφορίζουμε προς την George IV Bridge. Από εδώ κατευθυνόμαστε αρχικά δεξιά, όπου ύστερα από λίγο περπάτημα συναντάμε το μοντέρνο

5 κτίριο του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας και επισκεπτόμαστε την έκθεση: «Scotland: A Changing Nation», που θα διαρκέσει ώς το Δεκέμβριο του 2011 [«Σκωτία: Ενα έθνος που εξελίσσεται», Chambers Street, τηλ. +44 (0) , Μια πρώτη ματιά στην ιστορία και στους ανθρώπους της Σκωτίας και πορεία προς το Κάστρο. Το Κάστρο είναι μια... επιβεβλημένη επίσκεψη. Είναι η καρδιά της πόλης, η οποία και αναπτύχθηκε γύρω του, παίρνοντας πολλές διαφορετικές μορφές με το πέρασμα των διάφορων κατακτητών και των χρόνων, και σήμερα αξίζει το χρόνο σας για να ανεβείτε μέχρι πάνω. Μπείτε στις διαφορετικές αίθουσες και στα κτίσματα και μουσεία που έχει, και φυσικά -καιρού επιτρέποντος ή, πιο σωστά, ομίχλης- απολαύστε την πόλη από ψηλά (www.edinburghcastle.gov.uk). Και αυτό δεν είναι το μόνο σημείο με ωραία θέα στην πόλη. Το Βασιλικό Μίλι (Royal Mile ή High Street) είναι ο δρόμος που κάθε επισκέπτης του Εδιμβούργου περπατάει από την αρχή του, δηλαδή από το Κάστρο, ώς το τέλος, ήτοι το μοντέρνο κτίριο του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου και το παλάτι Holyroodhouse. Εδώ λέγεται ότι ξεχειμώνιαζαν οι βασιλείς του παρελθόντος, επειδή στο Κάστρο είχε πολύ αέρα. Σήμερα, το παλάτι λειτουργεί σαν μουσείο και είναι ανοιχτό καθημερινά (www.royalcollection.org.uk). Από εδώ εισέρχεται κανείς και στο Holyrood Park με τους κήπους και τις λίμνες, αγαπημένο σημείο συνάντησης την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου μικροί και μεγάλοι περνούν τις ώρες τους βολτάροντας και ταΐζοντας τις πάπιες, ενώ δεν είναι λίγοι και οι τολμηροί (λόγω της ανηφόρας) που ανεβαίνουν ώς την κορυφή του καταπράσινου λόφου, στο Arthur's Seat, για να απολαύσουν την καλύτερη (ναι, αυτή είναι) θέα της πόλης, θέα πανοραμική που βλέπει ολόκληρο το Εδιμβούργο και θάλασσα! Γιατί το Εδιμβούργο δεν είναι μόνο το Κάστρο, η Παλιά και η Νέα Πόλη, όπως είναι τουλάχιστον η αρχική εντύπωση που σχηματίζει κάποιος κινούμενος κεντρικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, μετά τη Γλασκώβη (γιατί πρέπει να το πούμε και αυτό), έχει και ένα λιμάνι, το Leith, το οποίο στο παρελθόν είχε πολύ μεγάλη εμπορική σημασία (και σήμερα νυχτερινή -κυρίως- ζωή). Έχει και ένα ποτάμι που λέγεται Water of Leith και το οποίο χαρίζει ιδιαίτερο χρώμα στη Νέα Πόλη με τη μία όχθη του να κινείται σε πιο μποέμ ρυθμούς και την άλλη να παρουσιάζει μεγαλύτερη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη. Εχει ακόμα και το Dean Village, μια περιοχή στα δυτικά του κέντρου με χαρακτήρα μοναδικό. Ένα πνιγμένο στη βλάστηση χωριό, χτισμένο στις πιο πάνω όχθες του Water of Leith, με περιποιημένα σπίτια, που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και στην ύπαιθρο, και μια κοινότητα κατοίκων οι οποίοι προωθούν μέσω ενός τοπικού συλλόγου τη διατήρηση και προστασία του «χωριού» τους αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία «που τόσο συχνά λείπει απ' τις πόλεις», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Και όμως, στο Εδιμβούργο μόνο έλλειψη επικοινωνίας δεν αισθανόμαστε. Εδώ, άλλωστε, είναι Σκωτία. Και οι Σκωτσέζοι είναι άνθρωποι ιδιαίτεροι. Και δεν ξεχωρίζουν μόνον επειδή πολύ συχνά τους βλέπεις στο δρόμο να φορούν τα παραδοσιακά τους κιλτ. «Κι εσείς, οι Ελληνες, δεν έχετε, άλλωστε, κιλτ;», αναρωτιέται μια κυρία που συνοδεύει τον σύζυγο και τον εγγονό της -ντυμένοι και οι δύο με κιλτ- σε ένα γάμο. Παρ' όλα αυτά, είναι δύσκολο να της εξηγήσουμε ότι στην Ελλάδα δεν θα δεις κανένα να φοράει φουστανέλα, εκτός και αν βρεθείς στον Άγνωστο Στρατιώτη ή σε βλάχικο γάμο στη Θήβα! Στο Εδιμβούργο, πάλι, το κιλτ φοριέται σε κάθε επίσημη κοινωνική εκδήλωση, είτε πρόκειται

6 για γάμο είτε για αποφοίτηση απ' το σχολείο ή το πανεπιστήμιο είτε ακόμα-ακόμα στην κυριακάτικη βόλτα ή σε κάποιο ντέρμπι στο ράγκμπι. Περπατάμε στην οδό Princes, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο του Εδιμβούργου στα όρια μεταξύ των δύο «πόλεων», κρατώντας έναν οδηγό στο χέρι, που αναφέρει ότι η αγορά της Νέας Πόλης παρουσιάζει ενδιαφέρον γύρω από τις οδούς Princes και George. Στην George Street, επίσης, συγκεντρώνεται και η νυχτερινή ζωή της Νέας Πόλης - το σημειώνουμε για την επόμενη φορά. Παραμένουμε στην Princes, την οποία διανύουμε έως εκεί που αλλάζει όνομα και γίνεται Waterloo Place. Τελευταία μας στάση στην πόλη το Calton Hill. Ο καταπράσινος λόφος πάνω στον οποίο υπάρχει ναός που θυμίζει (όχι και πολύ πετυχημένα) τον δικό μας Παρθενώνα και αποτελεί και έναν απ' τους λόγους που το Εδιμβούργο ονομάζεται «Αθήνα του Βορρά». Οι άλλοι έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία του τόπου (Κάστρο και Παλιά Πόλη) και τον Πειραιά (λιμάνι Λιθ) αλλά και το γεγονός ότι από εδώ κατάγονται σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο σκεπτικιστής φιλόσοφος και ιστορικός Ντέιβιντ Χιουμ και ο οικονομολόγος Αντάμ Σμιθ. Από το Κάλτον χαζεύουμε τη θέα προς το Κάστρο, αλλά και προς το λιμάνι ενώ παρατηρούμε έναν νεαρό να εκπαιδεύει το σκύλο του και μια άλλη ομάδα μεγαλύτερων αντρών και γυναικών που πραγματοποιούν μες στο κρύο μια πολύ κοπιαστική προπόνηση. Πότε να πάτε Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για μια επίσκεψη στο Εδιμβούργο. Βασικό χαρακτηριστικό του χειμώνα, εκτός από το αναμενόμενο κρύο, η ταιριαστή στο περιβάλλον - είναι η αλήθεια - ομίχλη και η νύχτα. Ξημερώνει αργά το πρωί και νυχτώνει νωρίς το μεσημέρι. Οι ενδιάμεσες εποχές, το φθινόπωρο και η άνοιξη, χαρίζουν στον επισκέπτη τα καλύτερα χρώματα της πόλης, και από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Ιουνίου τις μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου. Νυχτώνει (δηλαδή ο ουρανός παίρνει ένα βαθύ μπλε χρώμα) στις το βράδυ και ξημερώνει στις 3.30 το πρωί! Επίσης, την Πρωτομαγιά αξίζει να βρεθείτε στο Εδιμβούργο για να γιορτάσετε με ένα μοναδικό τρόπο και έθιμα παγανιστικά τον ερχομό της άνοιξης. Τέλος το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, οι αφίξεις κορυφώνονται, καθώς είναι η εποχή που διοργανώνεται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, το Edinburgh International Festival (www.eif.co.uk). Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου θα πραγματοποιηθεί 13 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου και το πρόγραμμά του θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάρτιο. Μετακίνηση Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε είτε με λεωφορείο είτε με ταξί. Το πρώτο θα σας μεταφέρει μέχρι τον κεντρικό σταθμό των τρένων (Edinburgh Waverley train station), μεταξύ Παλιάς και Nέας Πόλης, και θα σας κοστίσει 3,50 λίρες η απλή μετάβαση και 6 λίρες μετ' επιστροφής (τηλ. +44 (0) , Το ταξί, πάλι, κοστίζει περίπου 20 λίρες, δηλαδή ευρώ (δεδομένου ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η 1 λίρα ισούται με 1,2 ευρώ). Η Παλιά Πόλη, στην οποία θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στη διάρκεια μιας ολιγοήμερης επίσκεψης στην πόλη,

7 είναι ιδανική για περπάτημα. Κατά τα άλλα, μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορείο ή και ταξί, το οποίο στις μικρές σχετικά αποστάσεις που θα διανύσετε δεν κοστίζει πολύ και είναι μια εμπειρία που στη Βρετανία αξίζει έστω και για μια φορά να ζήσετε. Σαν σε ταινία! Επειδή είναι μια σχετικά μικρή πόλη, αξίζει κανείς να την «περπατήσει», προκειμένου να τη γνωρίσει καλύτερα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει οργανωμένο δίκτυο λεωφορείων (www.edinburgh.gov.uk) και στους δρόμους κυκλοφορούν συνεχώς ταξί. Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιούνται έργα για την κατασκευή τραμ - τα οποία, τις ώρες αιχμής, προκαλούν κυκλοφοριακό χάος. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Edinburgh Waverley συνδέει την πρωτεύουσα της Σκωτίας με κεντρικές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας (www.networkrail.co.uk), ενώ το αεροδρόμιο βρίσκεται μισή ώρα μακριά από το κέντρο (www.edinburghairport.com). Tι να φάτε και που Σε αντίθεση με την Αγγλία, η Σκωτία έχει γαστρονομική παράδοση και συγκεκριμένα το Εδιμβούργο διαθέτει πολύ συμπαθητικά εστιατόρια, αλλά και παμπ που σερβίρουν φαγητό (συνήθως μπέργκερ και την τοπική τριάδα Haggis, Neeps & Tattis που βασίζεται στο κρέας, στην πατάτα και στη γλυκιά κολοκύθα) σε τιμές προσιτές. Τώρα το χειμώνα σερβίρονται επίσης παντού ζεστές σούπες! Δεν υπάρχει ποτό που να φέρει τόσο βαθιά στη ρίζα του τη γεύση και τα αρώματα της περιοχής που το παράγει όσο τα σκοτσέζικα malts. Εκείνα των Lowlands ξεχωρίζουν από τη στρογγυλάδα και την ισορροπημένη γεύση τους, όπως και το τοπίο: πιο επίπεδο, λιγότερο άγριο, με πιο ήπιο καιρό. Όσο για τα malts του Speyside, ποιο είναι το μυστικό που τα τοποθετεί ανάμεσα στα κορυφαία διεθνώς; Το πλούσιο σε μέταλλα νερό του ποταμού Spey και το πρώτης ποιότητας κριθάρι. Τα περισσότερα αποστακτήρια χρησιμοποιούν ντόπιο κριθάρι, από την περιοχή Laigh του Moray ( ευρύτερη περιοχή όπου ανήκει το Speyside ) και από τις καλλιέργειες κατά μήκος των ακτών του. Το πιο ήπιο κλίμα σε συνδυασμό με τις μεγάλες καλοκαιρινές ημέρες δίνουν την ιδανική πρώτη ύλη. Επίσης, τα συγκεκριμένα malts είναι πιο «ζεστά» και δεν έχουν μεγάλες αντιθέσεις, ενώ είναι συχνά πολύ φρουτώδη και πολύπλοκα, με τα αρώματα του μελιού να μπλέκονται με εκείνα των λουλουδιών. Τι θα ήταν όμως η Σκοτία χωρίς τα Highlands; Κάθε φθινόπωρο η γη γεμίζει ρείκια και τα malts της περιοχής παίρνουν αυτό το άρωμα. Τα νησιά, τέλος, δίνουν μια ιδιαίτερη αλμύρα στα malts τους. Όσο για τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε haggis ( παραδοσιακό πιάτο σαν λουκάνικο από εντόσθια αρνιού ). Maison Bleue, Victoria Street, Περιποιημένο περιβάλλον και νόστιμη κουζίνα, σκωτσέζικη και διεθνής, στον πιο γραφικό δρόμο της Παλιάς Πόλης. Petit Paris, Grassmarket,

8 Μικρό γαλλικό εστιατόριο, σαν στο Παρίσι! Black Bull, 12 Grassmarket, τηλ. +44 (0) Τυπική παμπ για φαγητό και για ποτό από το μεσημέρι, όπου θα δείτε μέχρι και οικογένειες με παιδιά μέχρι το βράδυ, οπότε τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και οι μπίρες και τα ουίσκι αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστή. The Elephant House, 32 Marshall Street, Old Town, Αυτοσυστήνεται ως το ιδανικό μέρος για «γκουρμέ τσάι, καφέ και φαγητό». Βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας και επιβάλλεται να το επισκεφτείτε όχι μόνο για το ούτως ή άλλως ωραίο περιβάλλον του, αλλά και για να γνωρίσετε από κοντά το μέρος που ενέπνευσε την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ να γράψει τον Χάρι Πότερ! The Wold's End 4 High Street - Royal MileΕκεί που τελειώνει ο κόσμος θα γευτείτε το μεγαλύτερο και χορταστικότερο μπέργκερ του... κόσμου! Αξιοθέατα Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το Royal Mile. Eνας παλιός, ανηφορικός δρόμος που ξεκινάει από τη "μοντέρνα" Princess Street και ανηφορίζει ως το κάστρο του Εδιμβούργου. Αλλά τι δρόμος! Ανάμεσα στις μεσαιωνικές πέτρες του, συμπυκνώνεται όλη η πόλη. Αριστερά και δεξιά, γοτθική ατμόσφαιρα, επιβλητικά μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μουσεία. Kαι στη μέση, έτσι για να ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα, πλανόδιοι πωλητές που θα δοκιμάσουν να σας συγκινήσουν με κάθε τρόπο. Στην κορυφή του Royal Mile το κάστρο του Εδιμβούργου. Αλλιώς, η ακρόπολη των Σκωτσέζων. Περί τα 7 ευρώ θα δώσετε και θα δείτε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ευρώπης. Ιστορικό και μαζί λαογραφικό μουσείο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πύργους, με τον κεντρικό να δεσπόζει ψηλότερα απ' όλους. Aν και το εισιτήριο που θα πληρώσετε είναι μάλλον φθηνό -αναλογικά με το τι θα δείτε- στο Kάστρο θα βρείτε πάμπολλες ευκαιρίες να χαλάσετε τα λεφτά σας. Aπό βιβλία με την ιστορία του τόπου μέχρι T-shirts με το τέρας του Λοχ Nες, όλα πωλούνται εντός των τειχών! Mην ξεχάσετε κατεβαίνοντας να σταθείτε σε κάποια φιλόξενη παμπ του Royal Mile για μια μπίρα. Όταν ο ήλιος πέφτει, δηλαδή πολύ νωρίς στο Εδιμβούργο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Glassmarket. Πρόκειται για μία από τις παλιότερες αγορές της πόλης - πρωτολειτούργησε στα που σήμερα έχει μετατραπεί σε trendy περιοχή, γεμάτη κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια. Στις πρωινές σας βόλτες, όλο και κάποιο flyer θα σας έχουν μοιράσει για κάποιο πάρτι που θα γίνεται. Αλλά και εντελώς "αδιάβαστοι" να πάτε, υπάρχει πάντα η λύση να "στήσετε αυτί" και να επιλέξετε το μπαράκι της αρεσκείας σας από τη μουσική που θα παίζει. Tο Εδιμβούργο, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, είναι γεμάτο πάρκα. Περπατώντας κατά μήκος της Princess Street, στο δεξί σας χέρι, προς την

9 παλιά πόλη και το Royal Mile, θα βλέπετε εμπορικά καταστήματα κι από την αντίθετη πλευρά, πράσινο! Mπείτε σε οποιοδήποτε από αυτά τα πάρκα και αράξτε με τις ώρες! Παλάτι του Holyrood, Holyrood Palace Το παλάτι του Holyrood, η επίσημη κατοικία στη Σκωτία της Βασίλισσας, βρίσκεται στο τέλος του Royal Mile του Εδιμβούργου. Είναι βήματα από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας και κάθεται στην άκρη του Holyrood Park. Ιδρύθηκε ως μοναστήρι το 1128 και ήταν σε ένα σημείο την κατοικία της Βασίλισσας Μαίρης της Σκωτίας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα Βασιλικά Διαμερίσματα, όταν η Βασίλισσα δεν είναι στην κατοικία, καθώς και επίσκεψη Πινακοθήκη της νέας βασίλισσας που φιλοξενεί εναλλασσόμενες εκθέσεις από τη Βασιλική Συλλογή. roodhouse.aspx Κάστρο του Εδιμβούργου, Edinburgh Castle Το υπέροχο αυτό φρούριο πάνω στο βράχο είναι ορατό από μίλια μακριά και είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το κάστρο του Εδιμβούργου έχει εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς κατά τη διάρκεια των αιώνων που ανήλθε πάνω από την πόλη. Η υψηλή του θέση του έδινε άλλες εποχές στρατιωτικό πλεονέκτημα αλλά σήμερα χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τους περιηγητές που περπατούν την πόλη. Για τη Σκωτία είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Το κάστρο αποτελείται από μια συλλογή από κτίρια που στεγάζονται στο εσωτερικό των τειχών. Πολλά από τα κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί και επειδή είχαν αλλοιωθεί με την πάροδο των αιώνων το οποίο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για τους επισκέπτες. Αν και η Μεγάλη Αίθουσα χτίστηκε αρχικά το 1511 υπό την εντολή του James IV, χρονολογείται σήμερα από μια εκτενή αποκατάστασης που ξεκίνησε το Το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο είναι παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας που χρονολογείται από τον 12ο. Στο 1140, το κάστρο έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη σημείο συνάντησης του συγκροτήματος που ξέρουμε σήμερα ως το Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Το 1566, ήταν η γενέτειρα για το μοναδικό παιδί της Βασίλισσας Μαίρης της Σκωτίας, ένα γιο που μεγάλωσε για να ενώσει τα στέμματα της Σκωτίας και της Αγγλίας. Το 1689, το φρούριο θα υπομείνει την τελευταία πλήρη πολιορκία του, όταν η φρουρά του έγινε η τελευταία που υπερασπίστηκε το βασιλιά James Stewart VII και II. Στο κάστρο μπορείτε να δείτε τα Βασιλικά κοσμήματα της Σκωτίας και την Πέτρα της ενθρόνισης. Κάθε μέρα στη μία το μεσημέρι ένα κανόνι ρίχνει μία βολή από το κάστρο. Αυτή η παράδοση κρατά από το Το κάστρο είναι γεμάτο στρατιωτική ιστορία, αλλά είναι επίσης η έδρα του βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας και εξυπηρετεί ως τόπος για ορισμένες από τις εργασίες της 52 Ταξιαρχίας Πεζικού. Το κάστρο φιλοξενεί επίσης το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Σκωτίας, το οποίο διαγράφει τέσσερις αιώνες συμμετοχή της Σκωτίας σε πολέμους.

10 Βασιλικό Μίλι, Royal Mile Το Royal Mile του Εδιμβούργου είναι μια εντυπωσιακή οδός που συνδέει το κάστρο του Εδιμβούργου στην κορυφή του λόφου με το παλάτι του Holyrood στο κάτω μέρος. Μπορεί να μην υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλο μέρος που παρουσιάζει σε έναν δρόμο ένα τόσο ποικίλο μείγμα της ιστορίας, με ειδύλλια, φρικιαστικές ιστορίες και τόση ίντριγκα. Η «οδός» στην πραγματικότητα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, που είναι γνωστή με τη σειρά ως Castlehill, Lawnmarket, High Street και Canongate. Εδώ θα βρείτε εντυπωσιακά κτίρια και μαγαζιά όλων των ειδών που λειτουργούν εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Επισκεφτείτε τους ανεξάρτητους έμπορους ουίσκι και μαλλιού καθώς θα καταλάβετε την διαφορά του εμπορίου και την αυθεντικής τέχνης. Σταματήστε μπροστά στην καρδιά του Midlothian, ένα μωσαϊκό σε σχήμα καρδιάς ενσωματωμένο στο πεζοδρόμιο κοντά στο St Giles High Kirk. Καταγράφει τη θέση του Tolbooth του Εδιμβούργου του 15ου αιώνα, που κατεδαφίστηκε το 1817 και ήταν το διοικητικό κέντρο της πόλης, η φυλακή και σημείο δημόσιας εκτέλεσης. Έδωσε το ονομά του στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Sir Walter Scott, The Heart of Midlothian, που δημοσιεύθηκε το Οι επισκέπτες του Εδιμβούργου θα παρατηρήσουν συχνά τους περαστικούς να φτύνουν στο πάνω στην καρδιά. Έτσι καταδικάζουν το σημείο των εκτελέσεων και θεωρείται καλή τύχη. Ένας δημοφιλής μύθος λέει ότι το φτύσιμο προορίζεται σαν υπόσχεση για να επιστρέψει μια ημέρα στο Εδιμβούργο. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι είναι κακή τύχη να περπατήσει πάνω από την καρδιά και όσοι το αψηφήσουν δεν θα βρουν ποτέ την αληθινή αγάπη. The Real Mary King's Close, 2 Warriston Close, Royal Mile, τηλ. +44 (0) Το Εδιμβούργο είναι πόλη ιδανική για spooky περπατήματα ειδικά μετά τη δύση του ήλιου. Ένα από τα ωραιότερα είναι εκείνο στη σκοτεινή, υγρή και κρύα υπόγεια περιοχή Mary King s Close του Old Town, που είχε σφραγιστεί το 17ο αιώνα, όταν ξέσπασε στην πόλη πανούκλα. Κρυμμένο κάτω από το Βασιλικό Μίλι, βρίσκεται το μεγαλύτερο μυστικό του Εδιμβούργου. Μια ολόκληρη συνοικία από δαιδαλώδη στενά, αδιέξοδα και στοές, με διασημότερο αυτό το οποίο πήρε το όνομά του από τη Mary King. Ένα τουρ κάτω από τη γη που μπορεί και να σας... τρομάξει. Λόφος του Calton, Calton Hill Το Calton Hill είναι ένας από τους λόφους του Εδιμβούργου, ακριβώς δίπλα στο κέντρο της πόλης. Με την πρώτη ματιά είναι ολοφάνερη η ομοιότητα της με μια απόπειρα να μοιάσει την ακρόπολη των Αθηνών χωρίς επιτυχία όμως. Η ακρόπολη είναι στην πραγματικότητα μια ημιτελής μνημείο - αρχικά με την ονομασία «Εθνικό Μνημείο της Φύσης». Ξεκίνησε το 1816, ένα χρόνο μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό και ήταν γραφτό να γίνει ένα αντίγραφο του Παρθενώνα της Αθήνας, ως μνημείο για όσους είχαν πεθάνει στη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1822, αλλά τα κεφάλαια τελείωσαν με τον αρχιτέκτονα William Playfair να βλέπει μόνο τη μια πρόσοψη του κτιρίου που ολοκληρώθηκε. Βαπτίστηκε από τους κατοίκους τότε "ντροπή του Εδιμβούργου" αλλά είναι τώρα ένα δημοφιλές ορόσημο. Η κορυφή του λόφου

11 Calton είναι συνήθως ήσυχο μέρος για βόλτα με την πανοραμική θέα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Princes (η κύρια οδική αρτηρία για αγορές) και το κάστρο του Εδιμβούργου. Το Calton Hill είναι εύκολα προσβάσιμο. Χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να φτάσετε στην κορυφή του λόφου από μια σκάλα στη Regent Road στη νότια πλευρά του, και στη Royal Terrace στη βόρεια πλευρά. Υπάρχουν επίσης δύο παρατηρητήρια στο λόφο. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης ο λόφος γίνεται χώρος πολλών εκδηλώσεων. Σε αυτό το λόφο γίνεται επίσης κάθε χρόνο και το φεστιβάλ Beltane Fire που γιορτάζεται η έλευση του καλοκαιριού κατά τη αρχαία παγανιστική γιορτή. Μνημείο του Σκοτ, Scott Monument Μετά το θάνατο του Sir Walter Scott το 1832, ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κάλεσε τους αρχιτέκτονες της εποχής να καταθέσουν σχέδια για ένα κατάλληλο μνημείο για το μεγάλο Σκωτσέζο συγγραφέα. Το νικητήριο σχέδιο υποβλήθηκε από τον George Meikle Kemp και η κατασκευή ξεκίνησε το Ο επίσημος θεμέλιος λίθος τέθηκε με μια μεγάλη τελετή στα γενέθλια του Scott, την 15η Αυγούστου. Δυστυχώς ο Kemp πέθανε πριν την ολοκλήρωση του. Το μνημείο του Scott είναι γοτθικού στυλ με 64 κόγχες να περιέχουν αγαλματίδια των χαρακτήρων από τα μυθιστορήματα του Scott και 16 πεσσούς που απεικονίζουν ποιητές της Σκωτίας που υποστηρίζουν την θολωτή στέγη. Το άγαλμα του Sir Walter Scott στο κέντρο του μνημείου φιλοτεχνήθηκε από τον John Steell σε μάρμαρο Carrera. Το συνολικό κόστος κατασκευής του Μνημείου ήταν λίρες, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να συγκεντρώνονται από δημόσια εγγραφή. Το Μνημείο άνοιξε επίσημα τον Αύγουστο του 1846 και προσφέρει εκπληκτική θέα από την κορυφή του που μπορείτε να επισκεφτείτε αν αντέχετε τα 286 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή. Μουσείο του Ουίσκι, Scotch Whisky Experience Είπαμε, Σκωτία σημαίνει ουίσκι. Και μια και βρίσκεστε στο Εδιμβούργο, είναι η καλύτερη ευκαιρία να δείτε βήμα - βήμα πώς γίνεται η παραγωγή του, μέσα από ένα διαδραστικό τουρ μιας ώρας που περιλαμβάνει και whisky tasting! Εδώ θα δείτε και τη μεγαλύτερη συλλογή, 3.384, διαφορετικών ετικετών ουίσκι. Το Μουσείο του Ουίσκι (Scotch Whisky Experience) αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια από το Scottish Tourist Board, και το οποίο προσφέρει μια περιήγηση για τα 300 χρόνια ιστορίας του ουίσκι. Βρίσκεται στην αρχή του ιστορικού Royal Mile του Εδιμβούργου και προσφέρει για μία ώρα ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία του νέκταρ κεχριμπαριού, συμπεριλαμβανομένου μιας βόλτας μέσα σε βαρέλι για τη διήγηση της ιστορίας με αναπαραστάσεις από τα Highlands μέχρι τα βασιλικά δωμάτια του Λονδίνου. Η περιήγηση περιλαμβάνει ένα δωρεάν δράμι ενός εκλεκτού ουίσκι ή αναψυκτικό. Το Μουσείο του Ουίσκι στεγάζει επίσης το εστιατόριο Amber που προσφέρει παραδοσιακή Σκωτσέζικη κουζίνα. Στο ουίσκι μπαρ, που βρίσκεται παράλληλα με το εστιατόριο, θα βρείτε πάνω από 300 φιάλες malt ουίσκι στη διάθεση σας. Για εκείνους που χρειάζονται

Αγία Πετρούπολη. Η Βενετία του Βορρά

Αγία Πετρούπολη. Η Βενετία του Βορρά Αγία Πετρούπολη Η Βενετία του Βορρά Στο μυχό του Φιννικού Κόλπου, εκεί όπου εκβάλλει ο ποταμός Νέβας, τυλιγμένη ανάμεσα σε υδάτινους δρόμους και νησίδες, βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη. Είναι το αστικό θαύμα

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι 24/08 01/ 09 ΑΓΓΛΙΑ ΣΚΩΤΙΑ ΧΑΪΛΑΝΤΣ 22/10 28/ 10 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι 24/08 01/ 09 ΑΓΓΛΙΑ ΣΚΩΤΙΑ ΧΑΪΛΑΝΤΣ 22/10 28/ 10 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ Αγαπητοί συνάδελφοι Η Ο.Σ.Φ.Ε και ο όμιλος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε σας ευχαριστούν ειλικρινά για την εμπιστοσύνη σας και για την συμμετοχή σας στα ταξίδια που οργανώνουν. Ολοι οι συντελεστές, αισθανόμαστε βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

Βουδαπέστη το διαμάντι του Δούναβη

Βουδαπέστη το διαμάντι του Δούναβη Βουδαπέστη το διαμάντι του Δούναβη Μαγυάροι βασιλείς, Τούρκοι κατακτητές, Αψβούργοι αυτοκράτορες και Σοβιετικοί κομισάριοι άφησαν τα ίχνη τους και κομμάτια από τον πολιτισμό τους σε μια πόλη που διεκδικεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών ΔΕΛΦΟΙ Στον Ομφαλό της Γης Κάποτε, λέει ο μύθος, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και αυτοί έσμιξαν πάνω από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», όπως

Διαβάστε περισσότερα

Λισαβόνα. η κυρά του Ωκεανού

Λισαβόνα. η κυρά του Ωκεανού Λισαβόνα η κυρά του Ωκεανού Θρύλοι αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα! Γι αυτό και αναφέρεται ως «Πόλη του Οδυσσέα», επίσης "Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων - εξερευνητών", και ως και "κυρά του

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία... Η κυρία των Μεδίκων

Φλωρεντία... Η κυρία των Μεδίκων Φλωρεντία... Η κυρία των Μεδίκων Η Φλωρεντία είναι όλα όσα έχετε φανταστεί ποτέ να είναι... μια όμορφη πόλη γεμάτη από εντυπωσιακή, ιστορική αρχιτεκτονική, πλούσια σε μνημεία και τον πολιτισμό, μουσεία,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός στα ενδότερα της περιοχής των Πρεσπών

Ένας οδηγός στα ενδότερα της περιοχής των Πρεσπών Ένας οδηγός στα ενδότερα της περιοχής των Πρεσπών Σύντομη περιγραφή της περιοχής Στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 850 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται περιτριγυρισμένη

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Υόρκη. the big apple

Νέα Υόρκη. the big apple Νέα Υόρκη the big apple Η Νέα Υόρκη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το κέντρο της μητροπολιτικής περιοχής New York Metropolitan Area, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

Παρίσι. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Παρίσι. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παρίσι Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Πληροφορίες Χώρα: Γαλλία (τηλ. κωδικός +33, νόμισμα: Ευρώ) Πληθυσμός: 11.769.433 Αεροδρόμια: Paris-Charles de

Διαβάστε περισσότερα

Στις ημέρες της καλύτερης θέασης των ανθισμένων κερασιών ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΞΙΑΣ 300 ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΑΠΩΝΙΑ

Στις ημέρες της καλύτερης θέασης των ανθισμένων κερασιών ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΞΙΑΣ 300 ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601 Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ανοιξιάτικες αποδράσεις

ανοιξιάτικες αποδράσεις ανοιξιάτικες αποδράσεις η επιλογή στα ταξίδια σας! www.dieseltravel.gr ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Έκδοση οικονομικών αεροπορικών εισιτηρίων για όλο τον κόσμο, από το εξειδικευμένο

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωµα ΚΕΡΚΥΡΑ Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ- ΕΘΙΜΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ- ΕΞΥΠΝΑ TIPS. Εαρινές

Αφιέρωµα ΚΕΡΚΥΡΑ Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ- ΕΘΙΜΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ- ΕΞΥΠΝΑ TIPS. Εαρινές Κοσµοπολίτικα και ροµαντικά ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΙΣΙ ΜΑ ΡΙΤΗ ΑΝ ΑΛΟΥΣΙΑ ΡΩΜΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ #7 ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ 01.04.12 Αφιέρωµα ΚΕΡΚΥΡΑ Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ- ΕΘΙΜΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-

Διαβάστε περισσότερα

Σαν Φρανσίσκο. Πολύχρωμο και εκκεντρικό

Σαν Φρανσίσκο. Πολύχρωμο και εκκεντρικό Σαν Φρανσίσκο Πολύχρωμο και εκκεντρικό Η αμερικανική μεγαλούπολη της δυτικής ακτής προσφέρει στον επισκέπτη αντιφατικές εικόνες. Οι... αναρίθμητοι ουρανοξύστες οριοθετούν το κοσμοπολίτικο κέντρο και η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινούπολη. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Κωνσταντινούπολη. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Κωνσταντινούπολη Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Πληροφορίες Χώρα: Τουρκία (τηλ. κωδικός +90, νόμισμα: Τουρκική λίρα) Πληθυσμός: 12.573.836 Αεροδρόμιο(α):

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΒΟΛΟΣ 2013 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΤΑΞΗ Β ΤΜΗΜΑ 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Οι σουρωμένοι Galacticos: Δημητρίου Ευθύμης Ευαγγελινός Γιάννης Ζώκαρης Γιώργος Καραίσκος Παναγιώτης Κατσαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Buenos Aires. Μποτσουάνα Πράγα. Θεσσαλονίκη Καλάβρυτα Βουδαπέστη. + δώρο. tango pasιόn. insight. shopping στο Λονδίνο ΤΕΥΧΟΣ 4

Buenos Aires. Μποτσουάνα Πράγα. Θεσσαλονίκη Καλάβρυτα Βουδαπέστη. + δώρο. tango pasιόn. insight. shopping στο Λονδίνο ΤΕΥΧΟΣ 4 ΤΕΥΧΟΣ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΙΜΗ 4,5 Buenos Aires tango pasιόn 2009 Ski Guide Ναµίµπια Μποτσουάνα Πράγα insight Θεσσαλονίκη Καλάβρυτα Βουδαπέστη + δώρο shopping στο Λονδίνο 2 editorial Το τέλος του

Διαβάστε περισσότερα

Τοσκάνη. Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της!

Τοσκάνη. Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της! Τοσκάνη Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της! Αμπελώνες, χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, στάχυα και ηλιοτρόπια. Αυτή η μαγική εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων, δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο, µε έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Βρίσκεται νότια της Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Μαδρίτη. Με τον αέρα της βασίλισσας

Μαδρίτη. Με τον αέρα της βασίλισσας Μαδρίτη Με τον αέρα της βασίλισσας Ατμόσφαιρα εποχής, με μεγαλόπρεπα κτίρια και αναφορές στους μεγάλους βασιλιάδες της χρυσής εποχής της Ισπανίας, σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα που γοητεύει τον επισκέπτη

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ηρακλείου...4 Η πόλη του Ηρακλείου...5 Ιστορία...6 Αξιοθέατα...7 Το χωριό Αμμουδάρα...9 Το χωριό Λινοπεράματα... 10 Η παραλία Παλαιόκαστρο...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 3 η Λυκείου ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΙΛΑΝΟ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ - ΣΙΕΝΑ - ΡΩΜΗ 1-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 1-12 2008 ευτέρα 2-12 2008 Τρίτη 3-12 2008 Τετάρτη 4-12 2008 Πέμπτη 5-12 2008 Παρασκευή 6-12 2008 Σάββατο 7-12 2008 Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

και είσαι μέσα και στον Πειραιά!

και είσαι μέσα και στον Πειραιά! και είσαι μέσα και στον Πειραιά! Υπό την ίδια διεύθυνση λειτουργεί και δεύτερο κατάστημα της εταιρείας στην περιοχή Βρυώνη, στον Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 108 & Σαχτούρη). Δύο από τα καλύτερα καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

TRAVEL ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Αυτό το καλοκαίρι πάμε ΗΠΕΙΡΟ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επτά νομοί, ένας προορισμός

TRAVEL ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Αυτό το καλοκαίρι πάμε ΗΠΕΙΡΟ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επτά νομοί, ένας προορισμός ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 ΤΕΥΧΟΣ 04 ΞΕΝΑΓΗΣΗ Σαντορίνη - Τήνος - Ρόδος - Λευκάδα - Ντουμπάι SPECIAL ΠΡΟΤΑΣΗ Μόσχα Αγία Πετρούπολη HOT SPOT Αμμουδιά Πρέβεζας ΔΙΑΜΟΝΗ «BEST OF» Alexandros Palace Χαλκιδική Hotel

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία Αν έχετε ακούσει να σας μιλούν για την κυκλαδίτικη μαγεία, θα τη βρείτε οπωσδήπ καθώς θα ανηφορίζετε μέσα στα γραφικά στενοσόκακα της Φώρας για να φτ λόφου με τις κάτασπρες εκκλησούλες.

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα. Νικαια. Ξάνθη. 25η Μαρτίου. μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία Ξεφάντωμα σε Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς προορισμούς

Πάτρα. Νικαια. Ξάνθη. 25η Μαρτίου. μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία Ξεφάντωμα σε Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς προορισμούς Νικαια Βενετια Ξάνθη Πάτρα 25η Μαρτίου Απόκριες 2015 μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία Ξεφάντωμα σε Ευρωπαϊκούς & Ελληνικούς προορισμούς ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Κλασική Κίνα... 3 Βενετσιάνικο

Διαβάστε περισσότερα