ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012- ΜΑΪΟΣ 2013"

Transcript

1 , ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ο ΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013

2 ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (Πως και γιατί κάνουµε το σταυρό µας) Εισαγωγική δραστηριότητα: Παρουσιάζουµε στα παιδιά διάφορους σταυρούς(π.χ. Από µοναστήρια,ξύλινους ή µεταλλικούς) σε διάφορα µεγέθη). Βρίσκουµε οµοιότητες και διαφορές: µεγαλύτεροι -µικρότεροι,όλοι φέρουν τον Εσταυρωµένο επάνω τους). Ανάπτυξη: οκιµάζουµε να κάνουµε σωστά το σηµείο του Σταυρού. Σηκώνουµε κι ενώνουµε τον αντίχειρα, το δείκτη και το µέσο και τονίζουµε ότι αυτά τα τρία δάκτυλα ( που συµβολίζουν τον Πατέρα,τον Υιό και το Αγιο Πνεύµα)ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΑ. Ο παράµεσος κι µικρός( που συµβολίζουν τις δύο φύσεις του Χριστού) είναι κατεβασµένα. Η κίνηση του χεριού από το µέτωπο στην κοιλιά δείχνει ότι ο Θεός ΑΓΑΠΑ τόσο πολύ τον άνθρωπο ώστε κατέβηκε από τον ουρανό στη γη.η κίνηση από τον δεξιό ώµο προς τον αριστερό σηµαίνει την αγάπη που πρέπει να υπάρχει ανάµεσα στους ανθρώπους. Τι συµβολίζει ο σταυρός ; Τη ΘΥΣΙΑ που έκανε για όλους τους ανθρώπους ο Χριστός. Πότε κάνω το σταυρό µου; όταν σηκωθώ το πρωί και πριν ξεκινήσω την ηµέρα µου οταν µπαίνω σε κάποιον Ιερό Ναό ή περνώ έξω από αυτόν πριν ασπαστώ µία εικόνα όταν προσεύχοµαι Σε κάθε περίπτωση το σηµείο του σταυρού µου δίνει δύναµη.καλό είναι να φορώ στο λαιµό µου τον Βαπτιστικό µου Σταυρό. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Ζωγραφίζω το Σταυρό και τα δάχτυλα του χεριού µου (φωτοτυπία από το βιβλίο: 'Προτάσεις µαθηµάτων κατήχησης-προσχολική ηλικία (Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών- Γραφείο Νεότητας). ιανοµή µικρών σταυρών στα παιδιά(που φέρουν τον Εσταυρωµένο).

3 Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ( Το θέµα αναπτύχθηκε σε δύο συναντήσεις) ( α µέρος) Εισαγωγική δραστηριότητα: Τοποθετούµε στη µέση της συντροφιάς µας ένα τηλέφωνο(σταθερό ή κινητο παιχνίδι) και συζητάµε µε τα παιδιά για τη χρήση του.με ποιον µιλάµε συνήθως,τι λέµε και αν µας έχει συµβεί να κλείσει ξαφνικά η γραµµή ή να χαλάσει το τηλέφωνο.εναλλακτικά µπορεί όποιο παιδί θέλει να µιλήσει σε κάποιο πρόσωπο (πραγµατικό ή φανταστικό)χρησιµοποιώντας το. Ανάπτυξη: Τα τηλέφωνα τα χρησιµοποιούµε όταν επιθυµούµε να επικοινωνήσουµε µε κάποιον,να µιλήσουµε µαζί του.θα µπορούσαµε,άραγε,µε τον ίδιο τρόπο να µιλήσουµε και στο Θεό; Μα και βέβαια! Αρκεί να βρούµε την κατάλληλη συσκευή. Και ποια είναι αυτήν η συσκευή; εν είναι άλλη από την ΠΡΟΣΕΥΧΗ! Η Προσευχή λειτουργεί σαν το τηλέφωνο και µάλιστα καλύτερα από αυτό.επειδή η γραµµή του Θεού δεν πέφτει ποτέ και Εκείνος έχει πάντα την διάθεση να µας ακούσει,όποια ώρα της ηµέρας ή νύχτας αισθανθούµε την ανάγκη. * Στη συνέχεια µπορούµε να διαβάσουµε στα παιδιά τις παρακάτω προσευχές,τις οποίες και σταδιακά θα µοιράσουµε στα παιδιά για να τις πάρουν µαζί τους: ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ξυπνώ µε την αυγούλα µαζί µε τα πουλιά και στέλνω προσευχούλα ψηλά στην Παναγιά. Βοήθα την µανούλα καλή µας Παναγιά µα και τον Πατερούλη,παππούλη και γιαγιά. Κι εµένα το παιδάκι που Σε παρακαλώ να µε φωτίζεις πάντα να κάνω το καλό. ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Έλα Χριστέ και Παναγιά και κάθησε κοντά µας και ευλόγησε το τραπέζι µας και όλα τα φαγητά µας, να φάµε,να χορτάσουµε και Εσένα να δοξάσουµε. ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ Σ ευχαριστώ πολύ Θεέ µου και Πατέρα γιατί γερό µε φύλαξες ολόκληρη τη µέρα. Οδήγησες και φώτισες το νου και την ψυχή µου όπως σε παρακάλεσα πρωί στην προσευχή µου. *Από το φυλλάδιο Προτάσεις µαθηµάτων κατήχησης Προσχολικής ηλικίας της του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

4 Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ( ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ) Εισαγωγική δραστηριότητα. Παρουσιάζουµε ένα παιδικό κοµποσχοίνι στα παιδιά.και ένα ενηλίκων. Τα περισσότερα έχουν ξαναδεί και κάποια µπορεί να φοράνε. Ρωτάµε εάν γνωρίζουν γιατί το φοράµε.επισηµαίνουµε ότι δεν φοριέται σαν ένα βραχιόλι.το κοµποσχοίνι χρησιµοποιείται για προσευχή και ειδικότερα για την λεγόµενη ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν µε. Αναπτυξη: Ο ίδιος ο Χριστός µας έµαθε πως να προσευχόµαστε και να αποκαλούµε τον Θεό Πατέρα µας,µαθαίνοντάς µας το 'Πάτερ ηµών ή αλλιώς την Κυριακή Προσευχή.( ) Την λέµε και Κυριακή Προσευχή γιατί και τον Χριστό τον αποκαλούµε Κύριο. Μπορούµε να προσευχόµαστε µόνοι µας στο σπίτι µας,στο δρόµο από µέσα µας, µε κοµποσχοίνι ή χωρίς αυτό. Στην Εκκλησία πηγαίνουµε και προσευχόµαστε όλοι µαζί. ΟΜΑ ΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (Κολάζ) Εικονογραφούµε το Πάτερ Ηµών σε ένα µεγάλο χαρτόνι κανσόν(50 επί 70 εκ.) και κάτω από κάθε εικόνα γράφουµε τα ανάλογα λόγια.την αναρτούµε σε εµφανές σηµείο. Σε κάθε µας συνάντηση καθιερώνουµε την Κυριακή Προσευχή. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Μοιράζουµε στα παιδιά φωτοτυπίες που έχουν σχεδιασµένο διαφορα είδη κοµποσχοινίων και εκείνα το χρωµατίζουν ελεύθερα.στη συνέχεια τα βοηθάµε να κόψουν το περίγραµµα µε ψαλίδι.το κρεµάνε στο δωµάτιό τους.

5 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ) Σε ένα τραπέζι στη µέση του χώρου έχουµε τοποθετήσει : 1.Ένα θυµιατό 2.Μία εικόνα 3.4 κεριά 4.Ένα καντηλάκι µε λουµίνι 5.Λίγο ελαιόλαδο σε ένα φλυτζάνι 6.Ένα καρβουνάκι 7.Λίγο θυµίαµα Παρατηρούµε τα αντικείµενα στο τραπέζι και συζητάµε αν και που τα έχουµε ξαναδει. Συµπαιρένουµε ότι χρησιµοποιούνται τόσο στην Εκκλησία όσο και στο σπίτι µας.για ποιο λόγο,όµως, επιλεγουµε τα συγκεκριµένα αντικείµενα στη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και τι ακριβώς συµβολίζει το κάθε ένα από αυτά; ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΟ Τοποθετούµε το καρβουνάκι µέσα στο θυµιατό και το ανάβουµε.(πάντα εµείς και µε ασφαλή τρόπο για τα παιδιά).βάζουµε το θυµίαµα επάνω στο αναµµένο καρβουνακι και µυρίζουµε την ευωδιά που αναδίδεται.ο καπνός που βγαίνει από το κάρβουνο και ανεβαίνει ψηλά συµβολίζει την προσευχή µας που απευθύνεται προς τον Θεό. Θυµιάζουµε τις εικόνες που υπάρχουν στο χώρο του κατηχητικού. Η ΕΙΚΟΝΑ Ο ναός είναι γεµάτος από εικόνες. Ασπάζοµαι µία εικόνα σηµαίνει ότι την φιλάω γιατί αγαπώ το πρόσωπο που εικονίζει(τον Χριστό,την Παναγία,έναν Άγιο ή διάφορα γεγονότα από την ζωή τους).μπορούµε να τις έχουµε και στο σπίτι µας,παρατηρούµε τις εικόνες στο χώρο του κατηχητικού. ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ Το καντήλι είναι ένα ειδικό δοχείο,(στο σπίτι µπορούµε να έχουµε κι ένα απλό ποτηράκι) όπου βάζουµε λάδι και µία καντηλήθρα,πάνω στην οποία ένα παιδί έχει ήδη τοποθετήσει το λουµίνι.ανάβουµε το λουµίνι.το καντήλι συµβολίζει το έλεος,δηλαδή την ευσπλαχνία του Θεού. ΤΟ ΚΕΡΙ Κεριά βρίσκουµε πολλά στην Εκκλησία. Τα ανάβουµε στο ειδικό σηµείο µέσα στο ναό.το φως του κεριού δείχνει την ελπίδα µας στο Χριστό.Ανάβουµε κεριά για τους ζωντανούς ανθρώπους αλλά και για εκείνους που έχουν κοιµηθεί.

6 (συνέχεια) ΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Τα τέσσερα κεριά... (Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM) Σηκώνουµε όρθια τέσσερα παιδιά και τους δίνουµε από ενα κερί αναµµένο.χαµηλώνουµε το φως στο δωµάτιο.εφιστούµε την προσοχή τους να µην καούν( εναλλακτικά µπορούν να τα κρατάνε σβησµένα).τα παιδιά παριστάνουν τα 4 κεριά. Η ιστορία µας ξεκινά... Τα τέσσερα κεριά έλιωναν αργά αργά... Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος,που µπορούσε να ακουστεί η συζήτησή τους... Το πρώτο έλεγε: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ Μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να µε διατηρήσουν. Πιστεύω ότι δεν µου µένει άλλο από το να συνεχίσω να σβήνω....κι έτσι αφέθηκε σιγά σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά. (Το πρώτο παιδί σβήνει το κερί του και πέφτει κάτω) Το δεύτερο έλεγε: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΠΙΣΤΗ υστυχώς δεν χρειάζοµαι πουθενά. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν για µένα,κι έτσι δεν έχει νόηµα να παραµένω αναµµένο......µόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του ένα ελαφρύ αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε... (έρχεται ένα άλλο παιδί και φυσάει απαλά το κερί να σβήσει.το παιδί -αέρας φεύγει, το δεύτερο παιδί µε το κερί πέφτει κάτω). Πολύ λυπηµένο το τρίτο κερί µε τη σειρά του είπε: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΑΠΗ εν έχω τη δύναµη να συνεχίσω να παραµένω αναµµένο. Οι άνθρωποι δεν µου δίνουν σηµασία και δεν αντιλαµβάνονται το πόσο σηµαντικό είµαι. Έπαψαν πια να µε αγαπούν...

7 ...και χωρίς να περιµένει άλλο,το κερί αφέθηκε να σβήσει... ( το τρίτο παιδί σβήνει το κερί του και πέφτει κάτω). Ξαφνικά... ένα παιδακι µπήκε µέσα στο δωµάτιο και είδε τα τρία κεριά σβηστά. Φοβισµένο από το µισοσκόταδο,είπε: (στο σηµείο αυτό έρχεται ένα παιδί µπροστά στα κεριά και λεέι τα παρακάτω λόγια: Μα τι κάνετε! Πρέπει να παραµείνετε αναµµένα, εγώ φοβάµαι το σκοτάδι!...και ξέσπασε σε δάκρυα... (Το παιδί καλύπτει µε τα χέρια του το πρόσωπό του σαν να κλαίει) Τότε το τέταρτο κερί είπε µε συµπόνοια: Μη φοβάσαι καλό µου παιδί, µην κλαις! Όσο θα είµαι εγώ αναµµένο, θα µπορούµε πάντα να ξανανάψουµε τα άλλα τρία κεριά... ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΠΙ Α (Το παιδί σταµατάει να κλαίει,ακουµπάει τα πεσµένα παιδιά και εκείνα σηκώνονται ένα-ένα,αφού πρώτα το παιδί-ελπίδα τους ανάψει ένα ένα τα κεριά τους)

8 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ (Η Θεία Κοινωνία φέρνει το Χριστό µέσα στην καρδιά µου) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ιηγούµαστε την µικρή ιστορία: Στην Εκκλησία µε τον παππού και τη γιαγιά,εκδ.ακρίτας Παιδικά. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο Θάνος και τα αδελφάκια του (ήρωες της ιστορίας) κοινώνησαν το Χριστό. Έτσι κι εµείς. Κάθε φορά που κοινωνάµε βάζουµε το Χριστό µέσα στην καρδιά µας.ο παππούλης στην Εκκλησία προσεύχεται για να γίνει το ψωµί ΣΩΜΑ και το κρασί ΑΙΜΑ του Χριστού. Γι αυτό και όταν µεταλαµβάνουµε προσέχουµε να σκουπιστούµε καλά µε το κόκκινο µαντηλάκι που λέγεται µάκτρο.επειδή, αν στάξει η Θεία Κοινωνία στο πάτωµα, θα είναι σαν να πέφτει κάτω ο ίδιος ο Χριστός. Αφού κοινωνήσουµε το Χριστούλη παίρνουµε από τον Ιερέα το Αντίδωρο,που είναι ευλογηµένο ψωµάκι. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α.Άσκηση παρατήρησης και γνώσεων Αφήνουµε στη µέση ένα χαρτί που απεικονίζει φωτοτυπηµένα διάφορα αντικείµενα που χρησιµοποιούνται στη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. ( Λαβίδα, µάκτρο, καντήλι, βιβλία ψαλµών κλπ). Παρατηρούµε,ονοµάζουµε και κυκλώνουµε µε ένα µαρκαδόρο µόνο εκείνα που χρησιµοποιούνται στη Θεία Μετάληψη( π.χ.λαβίδα,αγιο Ποτήριο,Λόγχη,Πρόσφορο,Νάµα).Τα παιδιά θα χρειαστούν βοήθεια,καθώς κάποια από τα αντικείµενα αυτά,όπως το Ζέον και τη Λόχγη) πιθανόν να µην τα γνωρίζουν. Μία παραλλαγή είναι εάν έχουµε φωτογραφίες ή εικονες από τα παραπάνω αντικείµενα βοηθάµε τα παιδιά να τις κόψουν µε ψαλίδι και τις κολάµε σε µεγάλο χαρτόνι(κανσόν ή χοντρό άσπρο χαρτόνι). ίνουµε τίτλο στην κατασκευή µας και την αναρτούµε ή την κολλαµε µε ταινία σε εµφανές σηµείο στο χώρο, Β.ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ίνουµε στο κάθε παιδί από µία φωτοτυπία που δείχνει ένα µικρό παιδί να κοινωνάει και το καθένα τη χρωµατίζει όπως θέλει.

9 ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Μοιράζουµε φωτογραφίες ή εικόνες από Εκκλησιαστικά περιοδικά που απεικονίζουν Ιερείς -είτε µε Άµφια ή µε ράσο (από Λιτανείες, Ακολουθίες,Μυστήρια κλπ)και τις παρατηρούµε.σχολιάζουµε. Προσπαθούµε να θυµηθούµε τα ονόµατα των Ιερέων που λειτουργούν στη δική µας Ενορία. *Τι είναι ο Ιερέας *Που βλέπουµε Ιερείς *Πως ντύνονται *Πως χαιρετάµε έναν Ιερέα ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο Ιερέας ή παππούλης -όπως τον αποκαλούµε συχνά-αγαπά πολύ το Θεό.Εκείνος µας βαπτίζει,µας παντρεύει, µας κοινωνάει.τον βλέπουµε µέσα στο Ναό συνήθως να φοράει τα πολύχρωµα ειδικά ρούχα (ενδύµατα) που ονοµαζονται ΑΜΦΙΑ.Αλλά και µε µαύρα ρούχα που ονοµάζονται ΡΑΣΑ. Για να χαιρετήσουµε έναν Ιερέα του φιλάµε το χέρι και ζητάµε την ευχή του και την ευλογία του. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α.Μέσα στο Αρχονταρίκι-όπου συναντιόµαστε για το κατηχητικό µας-εντοπίζουµε Αγιογραφίες και ιερές εικόνες που απεικονίζουν Αγίους,Οσίους είτε ρασοφορεµένους είτε ενδεδυµένους µε Άµφια.Παρατηρούµε την εικόνα του Αγίου Ελευθερίου και Αγίου της Ενορίας µας,ο οποίος φέρει πολύχρωµα Ιερατικά Άµφια.Εξηγούµε ότι ήταν Επίσκοπος.Στη συνέχεια εξετάζουµε την εικόνα του Αγίου Αθανασίου,ο οποίος επίσης φέρει Άµφια.Τέλος παρατηρούµε την εικόνα του ρασοφορεµένου Αγίου Κοσµά του Αιτωλού. Β. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Σε κόλλες Α4 τα παιδιά ζωγραφίζουν Ιερείς. Εναν µε ράσο και άλλον µε πολύχρωµα Άµφια. ίνουµε τίτλο: Οι Ιερείς της Ενορίας µας

10 ΣΤΟΧΟΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ (Βιωµατικό) 1.Να αναγνωρίζουν τα παιδιά τα µέρη ενός Ναού. 2.Να γνωρίζουν πως συµπεριφερόµαστε µέσα στο Ναό. 3.Να ξεχωρίζουν το προσκυνητάρι του Αγίου της ηµέρας. 4.Να γνωρίζουν τον τρόπο µε τον οποίο ασπαζόµαστε µία εικόνα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΟ Εξηγούµε στα παιδιά ότι ο Ναός είναι το σπίτι του Θεού αλλά και του Αγίου,θα λέγαµε,του οποίου και το όνοµα φέρει.καλό θα είναι λοιπόν να εισέλθουµε σ'αυτόν µε τάξη και ησυχία.στο Ναό πηγαίνουµε να προσευχηθούµε και όχι να γελάσουµε και να φωνάξουµε Για το λόγο αυτό έχουµε µαζί µας ένα κουτί,όπου θα αφήσουµε τη δυνατή φωνή µας όση ώρα θα βρισκόµαστε µέσα στο Ναό και όταν βγούµε θα την πάρουµε πίσω. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εισερχόµαστε ένας-ένας αθόρυβα στο Ναό και κάνουµε το σταυρό µας. Εξηγούµε µε απλά λόγια στα παιδιά ότι όπως το σπίτι µας έχει δωµάτια έτσι κι εδώ υπάρχουν διάφορα µέρη. Στην είσοδο του Ναού βρίσκεται ο ΠΡΟΝΑΟΣ. Εδώ υπάρχει το παγκάρι που ρίχνουµε τα χρήµατα και παίρνουµε τα κεριά.ανάβοντας το κερί στο µανουάλι µπορούµε να προσευχηθούµε για καποιον που ζει,αλλά και για ένα άτοµο που έχει κοιµηθεί. Πλησιάζουµε το προσκυνητάρι στη µέση της Εκκλησίας µε την εικόνα του Χριστού.Στα δεξιά βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας και στάριστερά η εικόνα του Αγίου της ηµέρας,η οποία αντικαθίσταται καθηµερινά. Στη συνέχεια πρώτοι εµείς και έπειτα τα παιδιά προσκυνούµε και ασπαζόµαστε τις εικόνες. Μετά τον Πρόναο ακολουθεί το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ. Είναι για τους πιστούς. Γι αυτό υπάρχουν και πολλες θέσεις. Παρατηρούµε µε προσοχή τις Αγιογραφίες και προσπαθούµε να εντοπίσουµε τον Προστάτη Άγιό µας. Τέλος τους δείχνουµε το ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ. Εξηγούµε στα παιδιά ότι εδώ µπαίνουν µόνο οι Ιερείς και κάποια άλλα προσωπα που τους βοηθούν.μπορούµε όµως να ασπαστούµε τις εικόνες στο τέµπλο,που χωρίζει το Ιερό Βήµα από το µεσαίο Ναό.Σε κάθε Ναό θα βρούµε στο τέµπλο την εικόνα του Χριστού,της Παναγίας στα δεξιά του,του Αγίου Ιωάννου Προδρόµου στα αριστερά του και του Αγίου του Ναού δίπλα στην Παναγία. Αποχωρούµε διακριτικά από το Ναό και παίρνουµε πίσω τη φωνή µας από το κουτί.επιστρέφουµε στο χώρο µας.

11 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΛΑΖ -ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Μοιράζουµε στα παιδιά από µία φωτοτυπία που δείχνει το τέµπλο µιας εκκλησίας.έχουµε φροντίσει να κόψουµε ή να έχουµε στη διάθεσή µας από πριν εικονίτσες χάρτινες κατά κύριο λόγο ή και πλαστικοποιηµένες του Χριστού,της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου και του Αγίου Ελευθερίου. (Αν δεν υπάρχουν πολλές τις κολλάµε σε µία σελίδα και βγάζουµε έχγρωµες φωτοτυπίες). οκιµάζουµε µε τα παιδιά να τις βάλουµε στο κατάλληλο σηµείο του τέµπλου.χρωµατίζουµε το υπόλοιπο σχέδιο. Στη συνέχεια ζωγραφίζει ο καθένας µε το δικό του τρόπο το εσωτερικό µιας Εκκλησίας ή κάτι που του έκανε εντύπωση από την επίσκεψη στο Ναό.

12 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Η ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Ο Θεός δηµιούργησε τον κόσµο) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Καθόµαστε,ως συνήθως,σε κύκλο για να κοιταζόµαστε όλοι.εξηγούµε στα παιδιά ότι θα χρειαστεί για πολύ λίγη ώρα να σβήσουµε τα φώτα και να κλείσουµε τα ρολά των παραθύρων.(εάν κάποιο παιδί τροµάζει µε την ιδέα δεν κάνουµε τέλεια συσκότιση,απλώς κατεβάζουµε ως τη µέση τα ρολά). Καθόµαστε αµίλητοι για ένα λεπτό περίπου σε απόλυτο σκοτάδι.στη συνέχεια ανάβουµε φώτα και σηκώνουµε τα ρολά.ζητούµε από τα παιδιά να µας πουν πως ένιωσαν µέσα σ'αυτήν την ατµόσφαιρα.η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών απαντά ότι φοβήθηκε και ότι δεν της άρεσε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κι όµως, πολύ πολύ παλιά,πριν δηµιουργηθεί αυτός ο κόσµος που βλέπουµε σήµερα,δεν υπήρχε απολύτως τίποτε.κάπως έτσι µπορούµε να φανταστούµε ότι ήταν.κι Θεός αποφάσισε να φτιάξει τον κόσµο.σιγά σιγά. ηµιούργησε το φως της ηµέρας και το σκοτάδι της νύχτας.έπειτα τον ουρανό,τη θάλασσα,την ξηρά.τον ήλιο,το φεγγάρι και τα άστρα.τα ζώα,τα πουλιά και τα ψάρια. Και τέλος τον άνθρωπο. ΟΜΑ ΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΓΗ -ΑΕΡΑΣ- ΘΑΛΑΣΣΑ Υλικά: Μία µπάλα, ή ένα τσαλακωµένο χαρτί ή εφηµερίδα σε στρόγγυλό σχήµα Σηκωνόµαστε όρθιοι σε κύκλο.στη µέση του κύκλου µπαίνει ο κατηχητής κρατώντας µία µικρή µπάλα.την πετάει µε τυχαία σειρά σε κάθε παιδί.την ώρα που την πετάει αν πει: ΓΗ,το παιδί που την πιάνει πρέπει να πει γρήγορα ένα ζώο.αν πει: ΑΕΡΑΣ, πρέπει να βρει ένα πουλι και αν πει: ΘΑΛΑΣΣΑ να βρει ένα πλάσµα που ζει στη θάλασσα. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ- Η ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (οµαδικη εργασια) (Υλικά: χαρτί µέτρου, ή κανσον λευκό 50 επί 70εκ.,κόλλα στικ ή U-HUρευστή,µαρκαδόροι ή κηροµπογιές, ή ξυλοµπογιές,φιγούρες ζώων,πουλιών,εικόνες ψαριών). Χωρίζουµε το χαρτί σε τρία µέρη και ζητάµε από τα παιδιά να βάψουν σιέλ το επάνω µέρος(ουρανός),απαλό κίτρινο το µεσαίο (γη-ξηρά) και µπλε το κάτω(θάλασσα).έπειτα να κολλήσουν στα ανάλογα σηµεία τα ζώα,τα πουλιά και τα ψάρια που έχουµε κόψει εµείς από πριν.στη συνέχεια το κάθε παιδί,ζωγραφίζει στο χαρτί ήλιο,δέντρα,βουνά,καράβια κλπ ολοκληρώνοντας τη ηµιουργία. Τοποθετούµε την τοιχογραφία της ηµιουργίας σε τοιχο του χώρου µας.

13 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Α ΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ (Η ΠΑΡΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΟ) ΑΦΟΡΜΗΣΗ Τραγουδάµε τη Ρηνούλα στη Μηλιά,το τόσο οικείοτραγούδι σε µικρά παιδιά. Το τραγούδι καταλήγει µε το γνωστό πάθηµα της Ρηνούλας,που αψήφισε τη συµβουλή της µητέρας της. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στη σηµερινή συνάντηση συνδέουµε την ιστορία της δηµιουργίας που αφηγηθήκαµε στην τελευταία µας συνάντηση.αφού ο Θεός έφτιαξε τη γη και τα ζώα στο τέλος έπλασε από χώµα και τον άνθρωπο,τον Αδάµ,τον πρώτο άνδρα.για να µην είναι µόνος,κάποια στιγµή που κοιµόταν,πήρε ο Θεός ένα µέρος από την πλευρά του και έπλασε την Εύα,την πρώτη γυναίκα.ζούσαν ευτυχισµένοι στον Παράδεισο.Ο Θεός τους δώσει µία εντολή.να µην φάνε τον καρπό από ένα δέντρο,της γνώσης του καλούκαιτου κακού.ήρθε,όµως,το φίδι και έπεισε την Εύα να δοκιµάσει τον καρπό.μετά δοκίµασε και ο Αδάµ.Κι αµέσως όλα άλλαξαν.ο Θεός τους έδιωξε από τον Παράδεισο. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & ΚΟΛΑΖ Βλέπουµε τις εικόνες από την ιστορία της Γένεσις.Εχουµε φωτοτυπήσει και κόψει από πριν τις φιγούρες των πρωτόπλαστων.τις κολλάµε σε χαρτί Α4 και ζωγραφίζουµε όπως φανταζόµαστε τον κήπο της Εδέµ. Εν όψει του εορτασµού του Αγίου του Ναού µας αναφερόµαστε στον Άγιο Ελευθέριο και τη µητέρα του Ανθία και µοιράζουµε στα παιδιά δίπτυχα µε την εικόνα του και το Απολυτίκιό του.

14 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιησούς,ο σωτήρας όλων των ανθρώπων ΑΦΟΡΜΗΣΗ Ακούµε στο CD και τραγουδάµε τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (Καλήν Εσπέραν Άρχοντες..) ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αφηγούµαστε την ιστορία της Γέννησης µε απλά λόγια στα παιδιά. Κάνουµε αναφορά στη Βηθλεέµ,το αστέρι,τους προσκυνητές και τους Μάγους µε τα δώρα τους. Παρουσιάζουµε στα παιδιά την εικόνα της Γέννησης και αναφερόµαστε σε όλα τα πρόσωπα που εικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΑΤΝΗΣ (Από το περιδικό Παράθυρο στην Εκπ/ση του παιδιού τευχος 72) (ΥΛΙΚΑ: Γλωσσοπίεστρα, κόλλα,φιγούρες της Παναγίας,του Ιωσήφ,του Θείου Βρέφους,ένα κοµµάτι φελιζόλ,ξυλάκια από σουβλάκι,φιγούρα αστέρι χρυσόµαρκαδόροι. Κολλάµε τρία γλωσσοπίεστρα µεταξύ τους σε σχήµα Π και τα καρφώνουµε πάνω στην ορθογώνια βάση από φελιζόλ.επάνω στο φελιζόλ και µέσα στη φάτνη κολλάµε τις φιγούρες του Ιωσήφ και της Παναγίας.Στη µέση καρφώνουµε µισά ξυλάκια από σουβλάκι για να στερεώσουµε το λικνο του Χριστού.Κολλάµε προβατάκια στην άκρη και ψηλά στο ένα γλωσσοπίεστρο το αστέρι. Μπορούµε,αν θέλουµε,µε διακοσµητικό χόρτο κίτρινο στολίσουµε µε άχυρο τη φάτνη µας. Ο Μικρος τυµπανιστής Τρίγωνα-Κάλαντα ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

15 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ Η υπόσχεση του Θεού ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Φέρνουµε µία µικρή λεκάνη µε νερό και ρίχνουµε µέσα µια πλαστική βαρκούλα. Παρατηρούµε τι συµβαίνει εαν κουνήσουµε τη λεκάνη. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πολά χρόνια πέρασαν µετά τον Αδάµ και την Εύα και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στη γη.οµως ζούσαν µακριά από το Θεό.Όλοι,εκτός από έναν.το Νώε.Ο Θεός παρήγγειλε στο Νώε να φτιάξει ένα µεγάλο καράβι.µία κιβωτό και να βάλει µέσα από ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου.γιατί θα έριχνε πολλή βροχή στη γη(κατακλυσµό).ο Νώε την κατασκεύασε,µπήκε µε την οικογένειά του και τα ζώα στην κιβωτό και περίµενε... ΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ Σε κάποια γωνιά του χώρου µας έχουµε τοποθετήσει µαξιλαράκια το ένα επάνω στο αλλο,δηµιουργώντας ένα βουνο. Στο σηµείο αυτό εµφανίζουµε µία µεγάλη φόδρα µπλετην πιάνουµε από τις άκρες µαζί µε ταπαιδιά και επάνω της αφήνουµε τη βαρκούλα.με το σύνθηµα 1,2,3! ξεκινάµε να κουνάµε την φόδρα και παρατηρούµε τη βάρκα ναστροβιλίζεται. Και συνεχίζουµε την αφήγησή µας χωρίς να αφήνουµε το πανί... Ξεκίνησε λοιπόν η νεροποντή.εβρεχε ασταµάτητα για πολλές ηµέρες.η κιβωτός επέπλεε στα νερά.όλοι οι άνθρωποι χάθηκαν.(τα παιδιά συνεχίζουν να κουνάνε τη φόδρα). Ώσπου κάποια στιγµή η βροχή σταµάτησε.η κιβωτός άραξε πάνω σε ένα βουνο(στο σηµειο αυτό ρίχνουµε τη βαρκούλα πάνω στα µαξιλάρια και καθόµαστε όλοι κάτω.) Τότε ο Νώε έστειλε ένα κοράκι(αναλαµβάνει το ρόλο ένα παιδι) και εκείνο πέταξε αλλα δεν έφερε τίποτε.ύστερα έστειλε ένα περιστέρι( αναλαµβάνει κάποιο αλλο παιδί)και εκείνο γύρισε µε ένα κλαδί ελιάς.τότε ο Νώε µε την οικογένειά του και τα ζώα κατέβηκαν από την κιβωτό και έµειναν εκεί. Τότε εµφανίστηκε ένα ουράνιο τόξο,ως υπόσχεση του Θεού ότι συµφιλιώνεται µε τους ανθρώπους. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΙΒΩΤΟΥ Σχεδιάζουµε και κόβουµε από πριν µία κιβωτόσε λεπτό χαρτόνι.τα παιδιά ζωγραφίζουν τα παράθυρα.κάνουµε µε µαχαίρι (από πριν)µία τοµή σε κάθε φελλό και στερεώνουµε το κάτω µέρος της κιβωτού στους φελλούς(θα χρειαστούµε από δύο φελλούς για κάθε κιβωτό). *Σηµ.:Ηκατασκευή έιναι από το βιβλίο: Αγία Γραφή- ραστηριότητες & Κατασκευές,εκδ.Σαββάλας).

16 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΑΒΡΑΑΜ & ΣΑΡΡΑ (Η πίστη και η υπακοή στο Θεό) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (παιχνίδι µε φακό) Εξηγούµε στα παιδιά ότι θα σβήσουµε για λίγο τα φώτα,θα κλείσουµε τα πατζούρια για να παίξουµε ένα παιχνίδι. Επειδή ο χώρος µας στο Αρχονταρικι το επιτρέπει,ξαπλώνουµε κάτω και κοιτάµε το ταβάνι.σκοτάδι.ο κατηχητής έχοντας το φακο στα χέρια του τον αναβοσβήνει στο ταβάνι.στην αρχή αργά.ρωτάµε τα παιδιά εαν αυτό τους θυµίζει κάτι.(τον ουρανό µε τα αστέρια).μπορούµε να µετρήσουµε τα αστέρια στο ταβάνι µας; Ναι.Αν όµως δοκιµάσουµε να αναβοσβήσουµε πολύ γρήγορα το φακό µας είναι πιο δύσκολο.αν τώρα δοκιµάσουµε να µετρήσουµε τα αληθινά αστέρια στον ουρανό,θα δούµε ότι είναι αδύνατο... Ανοίγουµε τα φώτα και συνεχίζουµε: Θέλετε παιδιά να ακούσετε µία ιστορία για κάποιον 'ανθρωπο που ενώ κοίταζε µια νύχτα τ αστέρια πήρε µια πολύ µεγάλη υπόσχεση από το Θεό; Aυτός ο άνθρωπος ήταν ο Αβραάµ.Αγαπούσε πολύτο Θεό.Είχε για γυναίκα του τη Σάρρα. εν είχαν παιδιά.ήταν πλούσιος και είχε πολλά κοπάδια από πρόβατα.ήταν µεγάλος σε ηλικία.το ίδιο και η Σάρρα.Σαν να λέµε παππούς και γιαγιά.μια µέρα ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάµ να φύγει από εκεί που ζούσε και να πάει κάπου αλλού.σε έναν τόπο που δεν γνώριζε.κι εκείνος υπάκουσε,πηρε τη Σάρρα και πήγε.και µια νύχτα ο Θεός του υποσχέθηκε ότι θα αποκτήσει ένα παιδί και πολλά εγγόνια και δισέγγονα,τόσα,όσα και τρα άστρα του ουρανού.κι 'ετσι κι έγινε.ο Αβραάµ και η Σάρρα απέκτησαν τον Ισαάκ. Ο Αβραάµ είχε µεγάλη εµπιστοσυνη στοθεό και πίστευε ότι του έλεγε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΑΤΟ (υλικά: χαρτόνι λευκό κανσόν,βαµβάκι,µαύρη ξυλοµπογιά,κόλλα στικ) Σχεδιάζουµε και κόβουµε στο χαρτόνι προβατακια ίσα µε τον αριθµό τον παιδιών. Τα παιδιά κολλάνε τοβαµβάκι στο σώµα του προβάτου.με την ξυλοµπογιά βάφουν τα ποδαράκια και σχεδιάζουν τα µάτια του.

17 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΜΩΥΣΗΣ(α µέρος) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(Πείραµα) Κρατάµε ενα κοµµάτι χαρτί στο χέρι µας και ενηµερώνουµε τα παιδιά ότι θα κάνουµε ένα πείραµα.ο κατηχητής στέκεται για λόγους ασφαλείας σε απόσταση από τα παιδιά,ανάβει ένα κεράκι και πλησιάζει το χαρτί (κόλλα Α4) στο κερί.μόλις το ακουµπήσει και µαυρίσει το σβήνουµε. Ρωτάµε τα παιδιά να µας πουν τι συνέβη.το χαρτί κάηκε. Τονίζουµε ότι η φωτιά καίει και ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν δοκιµάζουµε µόνοι µας να παίξουµε µε αναπτήρες ή να ανάψουµε κεριά χωρίς την παρουσία των γονέων ή άλλου ενήλικα. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αφηγούµαστε µε συντοµία και απλά λόγια την ιστορία του Μωυσήαναφέρόµενοι στα εξής σηµεία: *Στη διάσωσή του στο ποτάµι Στην φλεγόµενη βάτο(που αντίθετα µε το πείραµα δεν µαύρισε το δέντράκι) *Στην προσπάθεια του Μωυσή να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από το Φαραώ Στις πληγές του Φαραώ(βατράχια) *Στο φόβο του Φαραώ και την απόφασή του να τους ελευθερώσει. ΠΑΙΧΝΙ Ι ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ Καθόµαστε σε κύκλο πιασµένοι χέρι-χέρι και γινόµαστε µία µεγάλη λίµνη.ένας ένας µε τη σειρά ρίχνουµε µέσα στον πάτο της αυτό που µας φοβίζει περισσότερο( κάποιο ζώο, το σκοτάδι,µία µέλισσα κλπ).

18 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΜΩΥΣΗΣ (β µερος) Συνεχίζουµε την αφήγηση της ιστορίας του Μωυσή και αναφερόµαστε: Στη διάσχιση της Ερυθράς Θάλασσας Στο µάννα ΠΑΙΧΝΙ Ι : ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙΑ ( Η ιδέα προέρχεται : από το βιβλίο: ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ δραστηριότητες-κατασκευές εκδ. Σαββάλας). Σηµαδεύουµε το πάτωµα µε χαρτοταινία και σχηµατίζουµε έναν κύκλο,που θα γίνει η λίµνη του παιχνιδιου µας.ο πάγκος στο Αρχονταρίκι µετατρέπεται σε σπίτι Ενα παιδί στέκεται όρθιο στη µέση του κύκλου.είναι ο βάτραχος. 'Οταν ο βάτραχος φωνάξει: Στη λιµνούλα! όλα τα παιδιά πηδάνε µέσα στον κύκλο.όταν φωνάξει: Στην όχθη! όλοι πηδάνε έξω από τον κύκλο.αν κάποιος µπερδευτεί θα πρέπει να συνεχίσει το παιχνίδι καθισµένος στις φτέρνες. Όταν το παιδί-βάτραχος φωνάξει: έρχονται οι βάτραχοι! τότε όλοι τρέχουν στο σπίτι.κι εκείνοι που τυχόν είναι στις φτέρνες,τώρα µπορούν να σηκωθούν όρθιοι.ο Βάτραχος κυνηγάει τους παίχτες και όποιον πιάσει γίνεται βάτραχος στον επόµενο γύρο. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & ΚΟΛΑΖ (χαρτί φωτοτυπικό Α4, µαρκαδόροι,γλασσέ χαρτί,κόλλαστικ ή ρευστή) Τα παιδιά ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν από την διήγηση της ιστορίας και και κολλάνε κοµµάτια στρόγγυλα από γλασσε χαρτί για το µάννα.

19 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΜΩΥΣΗΣ (γ µερος) ΟΙ ΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Επειδή τα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι συνήθως εξοικειωµένα µε τους κανόνες της τάξης τους χρησιµοποιούµε το παράδειγµα µε το τρενάκι των κανόνων.(ένα σχεδιασµένο τρένο µε βαγόνια στον τοίχο της σχολικής τάξης όπου αναγράφονται οι µη διαπραγµατεύσιµοι κανόνες: δεν τρέχουµε στην τάξη,δεν δαγκώνουµε,δεν ανεβαίνουµνε ανάποδα στην τσουλήθρα κλπ) Οι κανόνες αυτοί µας βοηθάνε να περνάµε την ηµέρα µας στο σχολείο µε ασφάλεια και σεβασµό ο ένας απέναντι στον άλλον. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Όπως εµείς έχουµε γραµµένους στο σχολείο µας τους κανόνες της τάξης έτσι και ο Θεός έδωσε στο Μωυσή τους δικούς του κανόνες που λέγονται ΕΝΤΟΛΕΣ και είναι 10 στον αριθµό.θέλετε να ακούσετε ποιες είναι; Σηµ.: ύο από τα παιδιά θυµήθηκαν τις τρεις από τις δέκα. Αναφέρουµε µε πολύ απλά και κατανοητά λόγια τις εντολές. ιηγούµαστε ότι ο Μωυσής ανέβηκε στο βουνό Σινά.Ο Θεός τις έδωσε πάνω σε δύο µεγάλες πέτρινες πλάκες.ήταν ο νόµος του Θεού που οι άνθρωποι έπρεπε να ακολουθήσουν,για να µπορούν να έχουν καλές σχέσεις µεταξύ τους. ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ίνω στα παιδιά από δύο χάρτινες πλάκες.τις κολλάµε σε µία κόλλα χαρτί.στη συνέχεια µε λεπτό µαρκαδόρο σχηµατίζουµε το περίγραµµά τους.έπειτα το κάθε παιδί στολίζει µε σηµαδάκια που το ίδιο επιθυµεί(π.χ. γραµµούλες κάθετες ή οριζόντιες,κυκλάκια,σταυρουδάκια) τις πλάκες.στο υπόλοιπο χαρτί ζωγραφίζει ό,τι θέλει από την ιστορία που άκουσε.

20 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΙΑΘΗΚΗΣ ΑΦΟΡΜΗΣΗ Κάτω στο πάτωµα έχουµε από πριν αφήσει ένα µικρό ξύλινο κουτί σαν µπιζουτιέρα ή κασετίνα.αφήνουµε τα παιδιά να το πιάσουν και να το περιεργαστούν. Συνδέοντας τη σηµερινή συνάντηση µε την προηγούµενη όπου µιλήσαµε για το Νόµο του Θεού και τις δέκα εντολές συνεχίζουµε την αφήγησή µας στα παιδιά. Ρωτάµε τα παιδιά τι νοµίζουν ότιµπορεί να έκανε ή που να έβαλε τις πλάκες ο Μωυσής. εχόµαστε όλες τις απαντήσεις χωρίς να σχολιάζουµε.για να τα βοηθήσουµε τους ζητάµε να σκεφτούν διάφορα µέρη που θα διάλεγαν τα ίδια να αφήσουν κάτι πολύτιµο. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι Ισραηλίτες µετά απο εντολη του Θεού έβαλαν τις δύο πλάκες σε ένα µεγάλο ξύλινο κουτί(κιβώτιο).εκεί τις φύλαγαν.και επειδή άλλαζαν τόπο πολύ συχνά,όταν σταµατούσαν στο δρόµο έβαζαν το κιβώτιο αυτό σε µία σκηνή σκεπασµένη και στολισµένη µε πολύχρωµα υφάσµατα.εκεί προσεύχονταν και λάτρευαν το Θεό. Μπορούµε να φτιάξουµε και εµείς εδώ µία σκηνή. Πρώτα απ 'ολα αποµακρύνουµε τις καρέκλες από το µεγάλο ορθογώνιο τραπέζι που βρίσκεται στο µχώρο µας.το σκεπάζουµε µαζί µε τα παιδιά µε κοµµάτια φόδρας που έχουµε φέρει.φροντίζουµε να είναι αρκετά µεγάλα,ώστε να καλύπτουν και τα πόδια του τραπεζιού,γιατί είναι σχετικά ψηλό.μόλις το ετοιµάσουµε µπαίνουµε όλοι από κάτω. ΠΑΙΧΝΙ Ι Στη συνέχεια τα παιδιά παίζουµε το γνωστό και αγαπηµένο παιχνίδι: πέτρα,ψαλίδι,χαρτί.

21 ΑΒΙ ΚΑΙ ΓΟΛΙΑΘ Κεντρική ιδέα: Η Πίστη στο Θεό ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Μπορούµε να ξεκινήσουµε δείχνοντας µία φωτογραφία ή εικόνα ενός βοσκού µε τα πρόβατά του.ρωτάµε τα παιδιά αν γνωρίζουν ιστορίες ή παραµύθια µε ήρωες βοσκούς(συνήθως τα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν ακούσει το µύθο του ψεύτη βοσκού.οπότε βρίσκουµε αφορµή να τους αφηγηθούµε την αληθινή ιστορία του αβίδ,ο οποίος αντίθετα από το µύθο,δεν τρόµαξε όταν αντίκρυσε τον κίνδυνο. Ο αβίδ, ήταν ένας νεαρός βοσκός, που ζούσε την εποχή που βασιλιάς των Ισραηλιτών ήταν ο Σαούλ.Εκείνη την εποχή οι Ισραηλίτες βρίσκονταν σε πόλεµο µε έναν άλλο λαό, τους Φιλισταίους.Εκείνοι είχαν µαζί τους έναν πολεµιστή πολύ ψηλό,σωστό γίγαντα, τον Γολιάθ.Κανείς δεν τολµούσε να αναµετρηθεί µαζί του. Ο αβίδ,όµως,που δεν είχε όπλο και σπαθί µαζί του,αλλά µεγάλη πίστη στο Θεό,τον νίκησε πετώντας µία πέτρα µε τη σφεντόνα του και χτυπώντας στον στο µέτωπο.αργότερα ο αβίδ έγινε βασιλιάς της Ιερουσαλήµ. Ο αβίδ,λοιπόν, που είχε το Θεό µε το µέρος του,αποδείχτηκε και ο πιο δυνατός. ΠΑΙΧΝΙ Ι: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (Υλικά: µία µικρή καρέκλα και ένα κουδουνάκι ). Τοποθετούµε την καρέκλα σε µία άκρη στο χώρο και δίπλα της αφήνουµε το κουδουνάκι. Ορίζουµε µια γραµµή εκκίνησης(π.χ. µε µια ταινια κλπ). Τα παιδιά επιλέγουν ποιος θα καθήσει στην καρέκλα.εκείνος θα είναι και ο βασιλιάς της σιωπής, που θα φοράει και µια κορώνα κατασκευασµένη από τα ίδια τα παιδιά. Ένας-ένας προχωράµε προς την καρέκλα αµίλητοι,παίρνουµε το κουδουνάκι και ξαναγυρίζουµε στη θέση µας προσέχοντας να µην κάνουµε θόρυβο. Αν κάποιος παίχτης χτυπήσει κατά λάθος το κουδούνι,τότε πρέπει αµέσως να το ξανατοποθετήσει στην καρέκλα και να επιστρέψει στη γραµµή εκκίνησης. Το παιδί που θα µεταφέρει το κουδουνάκι στην αφετηρία χωρίς να κάνει θόρυβο,θα γίνει ο νέος βασιλιάς της σιωπής ** ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Η ΚΟΡΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ (Υλικά: Χαρτόνι κανσόν,χαρτόνι γλασέ ή γκοφρέ,κόλλα,ψαλίδι,µαρκαδόροι,συρραπτικό). Σε χαρτόνι κανσόν σχεδιάζουµε δύο µακριές παράλληλες γραµµές σε µικρή απόσταση µεταξύ τους.στο µέσο της επάνω λωρίδας σηµατίζουµε τριγωνάκια(οι µύτες του στέµµατος),κόβουµε το περίγραµµα της κορώνας.τα κορίτσια µπορούν να κολλήσουν λουλούδια -που έχουµε ήδη κόψει εµείς από πριν.τα αγόρια µπορούν να σχεδιάσουν γραµµές ή άλλα σχέδια πάνω στην κορώνα τους.τέλος προσαρµόζουµε την κορώνα στο κεφάλι του παιδιού και ενώνουµε τις δύο άκρες µε συρραπτικό. * Από το βιβλίο : Αγία Γραφή- ραστηριότητες και κατασκευές,εκδ.σαββάλας ** Από το βιβλίο της Κ. Τριανταφυλλίδου -Μπαθρέλλου: Συντροφιά µε τον Χριστό

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις:

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις: ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ Τιμή περιοδικού 2 ευρώ Τύποις: Οι Ανεράδες. Ήταν ένας ενωμοτάρχης από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Ήταν γύρω στο 1930 καλοκαίρι την εποχή που είχε τελειώσει

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων

Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων 2 Πειράµατα µε τη Θερµότητα, το Φως και τα Ηλεκτρικά Κυκλώµατα Οδηγίες για τους Εκπαιδευτικούς Των ηµοτικών Σχολείων 3 4 Εκπαίδευση Μουσουλµανοπαίδων 2002-04 ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Πειράµατα

Διαβάστε περισσότερα

Σε κλίμακα. Ένα προς ένα

Σε κλίμακα. Ένα προς ένα 1 2 3 Σε κλίμακα Ένα προς ένα 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Σε κλίμακα ένα προς ένα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2007-2008 6 Αφού ζητάνε από εξάχρονα, αποτυπώματα, Ας μάθουν σε τι κόσμο ήρθανε Στον ανιψιό μου 7 Ο μικρός Αρτέμιος,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ PAULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ ΡΑULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996 Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Ο ALQUIMISTA Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Συγγραφέας...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι πρώτες μέρες στο σπίτι...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το τέλος των παιδικών μου χρόνων...39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ www.gustavoott.com.ar 1 ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Μετάφραση: Σταµάτης Πολενάκης. Gustavo Ott gustavott@yahoo.com www.gustavoott.com.ar SGAE- Sociedad General

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ. Κατασκηνωτικός χώρος «Αγιάσματα» Ελα και εσύ. Τεύχος 46 0,30 Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος 2010

ΝΕΑ. Κατασκηνωτικός χώρος «Αγιάσματα» Ελα και εσύ. Τεύχος 46 0,30 Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος 2010 Κατασκηνωτικός χώρος «Αγιάσματα» Ελα και εσύ ISSN 1792-2623 µηνύµατα ΝΕΑ Τεύχος 46 0,30 Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος 2010 ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ: ένα μικρό και φιλόξενο χωριό του Δήμου Αμανής στη Βόρεια Χίο. Σ ένα ήρεμο,

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πρόγραµµα Αγωγής Υγείας

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πρόγραµµα Αγωγής Υγείας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πρόγραµµα Αγωγής Υγείας Οδηγός Εκπαιδευτικού Πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Ιούνιος 2007 Αγωγή Υγείας ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βιωματικές Ασκήσεις α δ ά μ Ο ν η τ ε μ ιά ε λ υ για δο Γραμματή Ν. Μακέλη Copyright 2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν.

Έδειξα το αριστούργημα μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιο μου τους τρόμαζε. «Γιατί να μας τρομάξει ένα καπέλο;» μου απάντησαν. Μ ια φορά, ήμουν τότε έξι χρονών, σ' ένα βιβλίο για τα παρθένα δάση που λεγόταν «Αληθινές Ιστορίες», είδα μια υπέροχη εικόνα. Έδειχνε ένα βόα να καταπίνει ένα αγρίμι. Αντιγράφω εδώ το σχέδιο. Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ. Τεύχος 42 0,30 Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2009

ΝΕΑ. Τεύχος 42 0,30 Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2009 μηνύματα ΝΕΑ Τεύχος 42 0,30 Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2009 περιεχόμενα 03 І Μήνυμα Γενικής Εφόρου 04 І Στον ίδιο κόσμο ζούμε 05 І Special Olympics 2011 06 І Κλάδος Αστεριών 08 І Κλάδος Πουλιών 10 І Κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές ατιμίες ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ

Μικρές ατιμίες ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ Μικρές ατιμίες «Οι τραγικές μορφές που κατοικούν στο σκληρό τοπίο που ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα μπορούσαν να αποτελούν ήρωες σε ταινία του Φελίνι. Σκηνές από την καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ. Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή-

ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ. Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή- ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή- µατα, όµως ενεργά άρχισε να ασχολείται µε τη συγγραφή σε ηλικία 20 ετών. Το "ΑΝΤΙΟ ΛΟΙΠΟΝ"

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Β ΕΝΟΤΗΤΑ 57 Γενικές οδηγίες Το παρόν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για κάθε δάσκαλο/εκπαιδευτικό που επιθυμεί να υλοποιήσει μια σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις;

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Υλικό για µελέτη για τα µέλη µας 2011 Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε για

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1]

λογοποιός Τεύχος Πρώτο, 2015 ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ [1] λογοποιός ΕΤΗΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ Τεύχος Πρώτο, 2015 [1] [2] Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Ποίηση είναι η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À À Àƒ π π π π π ƒ Àª ø π π À ƒ π º ƒª ƒ ƒ ªª ø à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À µ.. ø À øª ø ƒ º πø À π À π ø π À ºπ ƒπ à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Π Α Ι Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ ΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα