ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012- ΜΑΪΟΣ 2013"

Transcript

1 , ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ο ΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013

2 ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (Πως και γιατί κάνουµε το σταυρό µας) Εισαγωγική δραστηριότητα: Παρουσιάζουµε στα παιδιά διάφορους σταυρούς(π.χ. Από µοναστήρια,ξύλινους ή µεταλλικούς) σε διάφορα µεγέθη). Βρίσκουµε οµοιότητες και διαφορές: µεγαλύτεροι -µικρότεροι,όλοι φέρουν τον Εσταυρωµένο επάνω τους). Ανάπτυξη: οκιµάζουµε να κάνουµε σωστά το σηµείο του Σταυρού. Σηκώνουµε κι ενώνουµε τον αντίχειρα, το δείκτη και το µέσο και τονίζουµε ότι αυτά τα τρία δάκτυλα ( που συµβολίζουν τον Πατέρα,τον Υιό και το Αγιο Πνεύµα)ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΑ. Ο παράµεσος κι µικρός( που συµβολίζουν τις δύο φύσεις του Χριστού) είναι κατεβασµένα. Η κίνηση του χεριού από το µέτωπο στην κοιλιά δείχνει ότι ο Θεός ΑΓΑΠΑ τόσο πολύ τον άνθρωπο ώστε κατέβηκε από τον ουρανό στη γη.η κίνηση από τον δεξιό ώµο προς τον αριστερό σηµαίνει την αγάπη που πρέπει να υπάρχει ανάµεσα στους ανθρώπους. Τι συµβολίζει ο σταυρός ; Τη ΘΥΣΙΑ που έκανε για όλους τους ανθρώπους ο Χριστός. Πότε κάνω το σταυρό µου; όταν σηκωθώ το πρωί και πριν ξεκινήσω την ηµέρα µου οταν µπαίνω σε κάποιον Ιερό Ναό ή περνώ έξω από αυτόν πριν ασπαστώ µία εικόνα όταν προσεύχοµαι Σε κάθε περίπτωση το σηµείο του σταυρού µου δίνει δύναµη.καλό είναι να φορώ στο λαιµό µου τον Βαπτιστικό µου Σταυρό. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Ζωγραφίζω το Σταυρό και τα δάχτυλα του χεριού µου (φωτοτυπία από το βιβλίο: 'Προτάσεις µαθηµάτων κατήχησης-προσχολική ηλικία (Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών- Γραφείο Νεότητας). ιανοµή µικρών σταυρών στα παιδιά(που φέρουν τον Εσταυρωµένο).

3 Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ( Το θέµα αναπτύχθηκε σε δύο συναντήσεις) ( α µέρος) Εισαγωγική δραστηριότητα: Τοποθετούµε στη µέση της συντροφιάς µας ένα τηλέφωνο(σταθερό ή κινητο παιχνίδι) και συζητάµε µε τα παιδιά για τη χρήση του.με ποιον µιλάµε συνήθως,τι λέµε και αν µας έχει συµβεί να κλείσει ξαφνικά η γραµµή ή να χαλάσει το τηλέφωνο.εναλλακτικά µπορεί όποιο παιδί θέλει να µιλήσει σε κάποιο πρόσωπο (πραγµατικό ή φανταστικό)χρησιµοποιώντας το. Ανάπτυξη: Τα τηλέφωνα τα χρησιµοποιούµε όταν επιθυµούµε να επικοινωνήσουµε µε κάποιον,να µιλήσουµε µαζί του.θα µπορούσαµε,άραγε,µε τον ίδιο τρόπο να µιλήσουµε και στο Θεό; Μα και βέβαια! Αρκεί να βρούµε την κατάλληλη συσκευή. Και ποια είναι αυτήν η συσκευή; εν είναι άλλη από την ΠΡΟΣΕΥΧΗ! Η Προσευχή λειτουργεί σαν το τηλέφωνο και µάλιστα καλύτερα από αυτό.επειδή η γραµµή του Θεού δεν πέφτει ποτέ και Εκείνος έχει πάντα την διάθεση να µας ακούσει,όποια ώρα της ηµέρας ή νύχτας αισθανθούµε την ανάγκη. * Στη συνέχεια µπορούµε να διαβάσουµε στα παιδιά τις παρακάτω προσευχές,τις οποίες και σταδιακά θα µοιράσουµε στα παιδιά για να τις πάρουν µαζί τους: ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ξυπνώ µε την αυγούλα µαζί µε τα πουλιά και στέλνω προσευχούλα ψηλά στην Παναγιά. Βοήθα την µανούλα καλή µας Παναγιά µα και τον Πατερούλη,παππούλη και γιαγιά. Κι εµένα το παιδάκι που Σε παρακαλώ να µε φωτίζεις πάντα να κάνω το καλό. ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Έλα Χριστέ και Παναγιά και κάθησε κοντά µας και ευλόγησε το τραπέζι µας και όλα τα φαγητά µας, να φάµε,να χορτάσουµε και Εσένα να δοξάσουµε. ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ Σ ευχαριστώ πολύ Θεέ µου και Πατέρα γιατί γερό µε φύλαξες ολόκληρη τη µέρα. Οδήγησες και φώτισες το νου και την ψυχή µου όπως σε παρακάλεσα πρωί στην προσευχή µου. *Από το φυλλάδιο Προτάσεις µαθηµάτων κατήχησης Προσχολικής ηλικίας της του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

4 Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ( ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ) Εισαγωγική δραστηριότητα. Παρουσιάζουµε ένα παιδικό κοµποσχοίνι στα παιδιά.και ένα ενηλίκων. Τα περισσότερα έχουν ξαναδεί και κάποια µπορεί να φοράνε. Ρωτάµε εάν γνωρίζουν γιατί το φοράµε.επισηµαίνουµε ότι δεν φοριέται σαν ένα βραχιόλι.το κοµποσχοίνι χρησιµοποιείται για προσευχή και ειδικότερα για την λεγόµενη ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν µε. Αναπτυξη: Ο ίδιος ο Χριστός µας έµαθε πως να προσευχόµαστε και να αποκαλούµε τον Θεό Πατέρα µας,µαθαίνοντάς µας το 'Πάτερ ηµών ή αλλιώς την Κυριακή Προσευχή.( ) Την λέµε και Κυριακή Προσευχή γιατί και τον Χριστό τον αποκαλούµε Κύριο. Μπορούµε να προσευχόµαστε µόνοι µας στο σπίτι µας,στο δρόµο από µέσα µας, µε κοµποσχοίνι ή χωρίς αυτό. Στην Εκκλησία πηγαίνουµε και προσευχόµαστε όλοι µαζί. ΟΜΑ ΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (Κολάζ) Εικονογραφούµε το Πάτερ Ηµών σε ένα µεγάλο χαρτόνι κανσόν(50 επί 70 εκ.) και κάτω από κάθε εικόνα γράφουµε τα ανάλογα λόγια.την αναρτούµε σε εµφανές σηµείο. Σε κάθε µας συνάντηση καθιερώνουµε την Κυριακή Προσευχή. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Μοιράζουµε στα παιδιά φωτοτυπίες που έχουν σχεδιασµένο διαφορα είδη κοµποσχοινίων και εκείνα το χρωµατίζουν ελεύθερα.στη συνέχεια τα βοηθάµε να κόψουν το περίγραµµα µε ψαλίδι.το κρεµάνε στο δωµάτιό τους.

5 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ) Σε ένα τραπέζι στη µέση του χώρου έχουµε τοποθετήσει : 1.Ένα θυµιατό 2.Μία εικόνα 3.4 κεριά 4.Ένα καντηλάκι µε λουµίνι 5.Λίγο ελαιόλαδο σε ένα φλυτζάνι 6.Ένα καρβουνάκι 7.Λίγο θυµίαµα Παρατηρούµε τα αντικείµενα στο τραπέζι και συζητάµε αν και που τα έχουµε ξαναδει. Συµπαιρένουµε ότι χρησιµοποιούνται τόσο στην Εκκλησία όσο και στο σπίτι µας.για ποιο λόγο,όµως, επιλεγουµε τα συγκεκριµένα αντικείµενα στη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και τι ακριβώς συµβολίζει το κάθε ένα από αυτά; ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΟ Τοποθετούµε το καρβουνάκι µέσα στο θυµιατό και το ανάβουµε.(πάντα εµείς και µε ασφαλή τρόπο για τα παιδιά).βάζουµε το θυµίαµα επάνω στο αναµµένο καρβουνακι και µυρίζουµε την ευωδιά που αναδίδεται.ο καπνός που βγαίνει από το κάρβουνο και ανεβαίνει ψηλά συµβολίζει την προσευχή µας που απευθύνεται προς τον Θεό. Θυµιάζουµε τις εικόνες που υπάρχουν στο χώρο του κατηχητικού. Η ΕΙΚΟΝΑ Ο ναός είναι γεµάτος από εικόνες. Ασπάζοµαι µία εικόνα σηµαίνει ότι την φιλάω γιατί αγαπώ το πρόσωπο που εικονίζει(τον Χριστό,την Παναγία,έναν Άγιο ή διάφορα γεγονότα από την ζωή τους).μπορούµε να τις έχουµε και στο σπίτι µας,παρατηρούµε τις εικόνες στο χώρο του κατηχητικού. ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ Το καντήλι είναι ένα ειδικό δοχείο,(στο σπίτι µπορούµε να έχουµε κι ένα απλό ποτηράκι) όπου βάζουµε λάδι και µία καντηλήθρα,πάνω στην οποία ένα παιδί έχει ήδη τοποθετήσει το λουµίνι.ανάβουµε το λουµίνι.το καντήλι συµβολίζει το έλεος,δηλαδή την ευσπλαχνία του Θεού. ΤΟ ΚΕΡΙ Κεριά βρίσκουµε πολλά στην Εκκλησία. Τα ανάβουµε στο ειδικό σηµείο µέσα στο ναό.το φως του κεριού δείχνει την ελπίδα µας στο Χριστό.Ανάβουµε κεριά για τους ζωντανούς ανθρώπους αλλά και για εκείνους που έχουν κοιµηθεί.

6 (συνέχεια) ΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Τα τέσσερα κεριά... (Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM) Σηκώνουµε όρθια τέσσερα παιδιά και τους δίνουµε από ενα κερί αναµµένο.χαµηλώνουµε το φως στο δωµάτιο.εφιστούµε την προσοχή τους να µην καούν( εναλλακτικά µπορούν να τα κρατάνε σβησµένα).τα παιδιά παριστάνουν τα 4 κεριά. Η ιστορία µας ξεκινά... Τα τέσσερα κεριά έλιωναν αργά αργά... Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος,που µπορούσε να ακουστεί η συζήτησή τους... Το πρώτο έλεγε: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ Μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να µε διατηρήσουν. Πιστεύω ότι δεν µου µένει άλλο από το να συνεχίσω να σβήνω....κι έτσι αφέθηκε σιγά σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά. (Το πρώτο παιδί σβήνει το κερί του και πέφτει κάτω) Το δεύτερο έλεγε: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΠΙΣΤΗ υστυχώς δεν χρειάζοµαι πουθενά. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν για µένα,κι έτσι δεν έχει νόηµα να παραµένω αναµµένο......µόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του ένα ελαφρύ αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε... (έρχεται ένα άλλο παιδί και φυσάει απαλά το κερί να σβήσει.το παιδί -αέρας φεύγει, το δεύτερο παιδί µε το κερί πέφτει κάτω). Πολύ λυπηµένο το τρίτο κερί µε τη σειρά του είπε: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΑΠΗ εν έχω τη δύναµη να συνεχίσω να παραµένω αναµµένο. Οι άνθρωποι δεν µου δίνουν σηµασία και δεν αντιλαµβάνονται το πόσο σηµαντικό είµαι. Έπαψαν πια να µε αγαπούν...

7 ...και χωρίς να περιµένει άλλο,το κερί αφέθηκε να σβήσει... ( το τρίτο παιδί σβήνει το κερί του και πέφτει κάτω). Ξαφνικά... ένα παιδακι µπήκε µέσα στο δωµάτιο και είδε τα τρία κεριά σβηστά. Φοβισµένο από το µισοσκόταδο,είπε: (στο σηµείο αυτό έρχεται ένα παιδί µπροστά στα κεριά και λεέι τα παρακάτω λόγια: Μα τι κάνετε! Πρέπει να παραµείνετε αναµµένα, εγώ φοβάµαι το σκοτάδι!...και ξέσπασε σε δάκρυα... (Το παιδί καλύπτει µε τα χέρια του το πρόσωπό του σαν να κλαίει) Τότε το τέταρτο κερί είπε µε συµπόνοια: Μη φοβάσαι καλό µου παιδί, µην κλαις! Όσο θα είµαι εγώ αναµµένο, θα µπορούµε πάντα να ξανανάψουµε τα άλλα τρία κεριά... ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΠΙ Α (Το παιδί σταµατάει να κλαίει,ακουµπάει τα πεσµένα παιδιά και εκείνα σηκώνονται ένα-ένα,αφού πρώτα το παιδί-ελπίδα τους ανάψει ένα ένα τα κεριά τους)

8 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ (Η Θεία Κοινωνία φέρνει το Χριστό µέσα στην καρδιά µου) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ιηγούµαστε την µικρή ιστορία: Στην Εκκλησία µε τον παππού και τη γιαγιά,εκδ.ακρίτας Παιδικά. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο Θάνος και τα αδελφάκια του (ήρωες της ιστορίας) κοινώνησαν το Χριστό. Έτσι κι εµείς. Κάθε φορά που κοινωνάµε βάζουµε το Χριστό µέσα στην καρδιά µας.ο παππούλης στην Εκκλησία προσεύχεται για να γίνει το ψωµί ΣΩΜΑ και το κρασί ΑΙΜΑ του Χριστού. Γι αυτό και όταν µεταλαµβάνουµε προσέχουµε να σκουπιστούµε καλά µε το κόκκινο µαντηλάκι που λέγεται µάκτρο.επειδή, αν στάξει η Θεία Κοινωνία στο πάτωµα, θα είναι σαν να πέφτει κάτω ο ίδιος ο Χριστός. Αφού κοινωνήσουµε το Χριστούλη παίρνουµε από τον Ιερέα το Αντίδωρο,που είναι ευλογηµένο ψωµάκι. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α.Άσκηση παρατήρησης και γνώσεων Αφήνουµε στη µέση ένα χαρτί που απεικονίζει φωτοτυπηµένα διάφορα αντικείµενα που χρησιµοποιούνται στη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. ( Λαβίδα, µάκτρο, καντήλι, βιβλία ψαλµών κλπ). Παρατηρούµε,ονοµάζουµε και κυκλώνουµε µε ένα µαρκαδόρο µόνο εκείνα που χρησιµοποιούνται στη Θεία Μετάληψη( π.χ.λαβίδα,αγιο Ποτήριο,Λόγχη,Πρόσφορο,Νάµα).Τα παιδιά θα χρειαστούν βοήθεια,καθώς κάποια από τα αντικείµενα αυτά,όπως το Ζέον και τη Λόχγη) πιθανόν να µην τα γνωρίζουν. Μία παραλλαγή είναι εάν έχουµε φωτογραφίες ή εικονες από τα παραπάνω αντικείµενα βοηθάµε τα παιδιά να τις κόψουν µε ψαλίδι και τις κολάµε σε µεγάλο χαρτόνι(κανσόν ή χοντρό άσπρο χαρτόνι). ίνουµε τίτλο στην κατασκευή µας και την αναρτούµε ή την κολλαµε µε ταινία σε εµφανές σηµείο στο χώρο, Β.ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ίνουµε στο κάθε παιδί από µία φωτοτυπία που δείχνει ένα µικρό παιδί να κοινωνάει και το καθένα τη χρωµατίζει όπως θέλει.

9 ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Μοιράζουµε φωτογραφίες ή εικόνες από Εκκλησιαστικά περιοδικά που απεικονίζουν Ιερείς -είτε µε Άµφια ή µε ράσο (από Λιτανείες, Ακολουθίες,Μυστήρια κλπ)και τις παρατηρούµε.σχολιάζουµε. Προσπαθούµε να θυµηθούµε τα ονόµατα των Ιερέων που λειτουργούν στη δική µας Ενορία. *Τι είναι ο Ιερέας *Που βλέπουµε Ιερείς *Πως ντύνονται *Πως χαιρετάµε έναν Ιερέα ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο Ιερέας ή παππούλης -όπως τον αποκαλούµε συχνά-αγαπά πολύ το Θεό.Εκείνος µας βαπτίζει,µας παντρεύει, µας κοινωνάει.τον βλέπουµε µέσα στο Ναό συνήθως να φοράει τα πολύχρωµα ειδικά ρούχα (ενδύµατα) που ονοµαζονται ΑΜΦΙΑ.Αλλά και µε µαύρα ρούχα που ονοµάζονται ΡΑΣΑ. Για να χαιρετήσουµε έναν Ιερέα του φιλάµε το χέρι και ζητάµε την ευχή του και την ευλογία του. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α.Μέσα στο Αρχονταρίκι-όπου συναντιόµαστε για το κατηχητικό µας-εντοπίζουµε Αγιογραφίες και ιερές εικόνες που απεικονίζουν Αγίους,Οσίους είτε ρασοφορεµένους είτε ενδεδυµένους µε Άµφια.Παρατηρούµε την εικόνα του Αγίου Ελευθερίου και Αγίου της Ενορίας µας,ο οποίος φέρει πολύχρωµα Ιερατικά Άµφια.Εξηγούµε ότι ήταν Επίσκοπος.Στη συνέχεια εξετάζουµε την εικόνα του Αγίου Αθανασίου,ο οποίος επίσης φέρει Άµφια.Τέλος παρατηρούµε την εικόνα του ρασοφορεµένου Αγίου Κοσµά του Αιτωλού. Β. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Σε κόλλες Α4 τα παιδιά ζωγραφίζουν Ιερείς. Εναν µε ράσο και άλλον µε πολύχρωµα Άµφια. ίνουµε τίτλο: Οι Ιερείς της Ενορίας µας

10 ΣΤΟΧΟΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ (Βιωµατικό) 1.Να αναγνωρίζουν τα παιδιά τα µέρη ενός Ναού. 2.Να γνωρίζουν πως συµπεριφερόµαστε µέσα στο Ναό. 3.Να ξεχωρίζουν το προσκυνητάρι του Αγίου της ηµέρας. 4.Να γνωρίζουν τον τρόπο µε τον οποίο ασπαζόµαστε µία εικόνα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΟ Εξηγούµε στα παιδιά ότι ο Ναός είναι το σπίτι του Θεού αλλά και του Αγίου,θα λέγαµε,του οποίου και το όνοµα φέρει.καλό θα είναι λοιπόν να εισέλθουµε σ'αυτόν µε τάξη και ησυχία.στο Ναό πηγαίνουµε να προσευχηθούµε και όχι να γελάσουµε και να φωνάξουµε Για το λόγο αυτό έχουµε µαζί µας ένα κουτί,όπου θα αφήσουµε τη δυνατή φωνή µας όση ώρα θα βρισκόµαστε µέσα στο Ναό και όταν βγούµε θα την πάρουµε πίσω. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Εισερχόµαστε ένας-ένας αθόρυβα στο Ναό και κάνουµε το σταυρό µας. Εξηγούµε µε απλά λόγια στα παιδιά ότι όπως το σπίτι µας έχει δωµάτια έτσι κι εδώ υπάρχουν διάφορα µέρη. Στην είσοδο του Ναού βρίσκεται ο ΠΡΟΝΑΟΣ. Εδώ υπάρχει το παγκάρι που ρίχνουµε τα χρήµατα και παίρνουµε τα κεριά.ανάβοντας το κερί στο µανουάλι µπορούµε να προσευχηθούµε για καποιον που ζει,αλλά και για ένα άτοµο που έχει κοιµηθεί. Πλησιάζουµε το προσκυνητάρι στη µέση της Εκκλησίας µε την εικόνα του Χριστού.Στα δεξιά βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας και στάριστερά η εικόνα του Αγίου της ηµέρας,η οποία αντικαθίσταται καθηµερινά. Στη συνέχεια πρώτοι εµείς και έπειτα τα παιδιά προσκυνούµε και ασπαζόµαστε τις εικόνες. Μετά τον Πρόναο ακολουθεί το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ. Είναι για τους πιστούς. Γι αυτό υπάρχουν και πολλες θέσεις. Παρατηρούµε µε προσοχή τις Αγιογραφίες και προσπαθούµε να εντοπίσουµε τον Προστάτη Άγιό µας. Τέλος τους δείχνουµε το ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ. Εξηγούµε στα παιδιά ότι εδώ µπαίνουν µόνο οι Ιερείς και κάποια άλλα προσωπα που τους βοηθούν.μπορούµε όµως να ασπαστούµε τις εικόνες στο τέµπλο,που χωρίζει το Ιερό Βήµα από το µεσαίο Ναό.Σε κάθε Ναό θα βρούµε στο τέµπλο την εικόνα του Χριστού,της Παναγίας στα δεξιά του,του Αγίου Ιωάννου Προδρόµου στα αριστερά του και του Αγίου του Ναού δίπλα στην Παναγία. Αποχωρούµε διακριτικά από το Ναό και παίρνουµε πίσω τη φωνή µας από το κουτί.επιστρέφουµε στο χώρο µας.

11 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΛΑΖ -ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Μοιράζουµε στα παιδιά από µία φωτοτυπία που δείχνει το τέµπλο µιας εκκλησίας.έχουµε φροντίσει να κόψουµε ή να έχουµε στη διάθεσή µας από πριν εικονίτσες χάρτινες κατά κύριο λόγο ή και πλαστικοποιηµένες του Χριστού,της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου και του Αγίου Ελευθερίου. (Αν δεν υπάρχουν πολλές τις κολλάµε σε µία σελίδα και βγάζουµε έχγρωµες φωτοτυπίες). οκιµάζουµε µε τα παιδιά να τις βάλουµε στο κατάλληλο σηµείο του τέµπλου.χρωµατίζουµε το υπόλοιπο σχέδιο. Στη συνέχεια ζωγραφίζει ο καθένας µε το δικό του τρόπο το εσωτερικό µιας Εκκλησίας ή κάτι που του έκανε εντύπωση από την επίσκεψη στο Ναό.

12 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Η ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Ο Θεός δηµιούργησε τον κόσµο) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Καθόµαστε,ως συνήθως,σε κύκλο για να κοιταζόµαστε όλοι.εξηγούµε στα παιδιά ότι θα χρειαστεί για πολύ λίγη ώρα να σβήσουµε τα φώτα και να κλείσουµε τα ρολά των παραθύρων.(εάν κάποιο παιδί τροµάζει µε την ιδέα δεν κάνουµε τέλεια συσκότιση,απλώς κατεβάζουµε ως τη µέση τα ρολά). Καθόµαστε αµίλητοι για ένα λεπτό περίπου σε απόλυτο σκοτάδι.στη συνέχεια ανάβουµε φώτα και σηκώνουµε τα ρολά.ζητούµε από τα παιδιά να µας πουν πως ένιωσαν µέσα σ'αυτήν την ατµόσφαιρα.η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών απαντά ότι φοβήθηκε και ότι δεν της άρεσε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κι όµως, πολύ πολύ παλιά,πριν δηµιουργηθεί αυτός ο κόσµος που βλέπουµε σήµερα,δεν υπήρχε απολύτως τίποτε.κάπως έτσι µπορούµε να φανταστούµε ότι ήταν.κι Θεός αποφάσισε να φτιάξει τον κόσµο.σιγά σιγά. ηµιούργησε το φως της ηµέρας και το σκοτάδι της νύχτας.έπειτα τον ουρανό,τη θάλασσα,την ξηρά.τον ήλιο,το φεγγάρι και τα άστρα.τα ζώα,τα πουλιά και τα ψάρια. Και τέλος τον άνθρωπο. ΟΜΑ ΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΓΗ -ΑΕΡΑΣ- ΘΑΛΑΣΣΑ Υλικά: Μία µπάλα, ή ένα τσαλακωµένο χαρτί ή εφηµερίδα σε στρόγγυλό σχήµα Σηκωνόµαστε όρθιοι σε κύκλο.στη µέση του κύκλου µπαίνει ο κατηχητής κρατώντας µία µικρή µπάλα.την πετάει µε τυχαία σειρά σε κάθε παιδί.την ώρα που την πετάει αν πει: ΓΗ,το παιδί που την πιάνει πρέπει να πει γρήγορα ένα ζώο.αν πει: ΑΕΡΑΣ, πρέπει να βρει ένα πουλι και αν πει: ΘΑΛΑΣΣΑ να βρει ένα πλάσµα που ζει στη θάλασσα. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ- Η ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (οµαδικη εργασια) (Υλικά: χαρτί µέτρου, ή κανσον λευκό 50 επί 70εκ.,κόλλα στικ ή U-HUρευστή,µαρκαδόροι ή κηροµπογιές, ή ξυλοµπογιές,φιγούρες ζώων,πουλιών,εικόνες ψαριών). Χωρίζουµε το χαρτί σε τρία µέρη και ζητάµε από τα παιδιά να βάψουν σιέλ το επάνω µέρος(ουρανός),απαλό κίτρινο το µεσαίο (γη-ξηρά) και µπλε το κάτω(θάλασσα).έπειτα να κολλήσουν στα ανάλογα σηµεία τα ζώα,τα πουλιά και τα ψάρια που έχουµε κόψει εµείς από πριν.στη συνέχεια το κάθε παιδί,ζωγραφίζει στο χαρτί ήλιο,δέντρα,βουνά,καράβια κλπ ολοκληρώνοντας τη ηµιουργία. Τοποθετούµε την τοιχογραφία της ηµιουργίας σε τοιχο του χώρου µας.

13 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Α ΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ (Η ΠΑΡΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΟ) ΑΦΟΡΜΗΣΗ Τραγουδάµε τη Ρηνούλα στη Μηλιά,το τόσο οικείοτραγούδι σε µικρά παιδιά. Το τραγούδι καταλήγει µε το γνωστό πάθηµα της Ρηνούλας,που αψήφισε τη συµβουλή της µητέρας της. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στη σηµερινή συνάντηση συνδέουµε την ιστορία της δηµιουργίας που αφηγηθήκαµε στην τελευταία µας συνάντηση.αφού ο Θεός έφτιαξε τη γη και τα ζώα στο τέλος έπλασε από χώµα και τον άνθρωπο,τον Αδάµ,τον πρώτο άνδρα.για να µην είναι µόνος,κάποια στιγµή που κοιµόταν,πήρε ο Θεός ένα µέρος από την πλευρά του και έπλασε την Εύα,την πρώτη γυναίκα.ζούσαν ευτυχισµένοι στον Παράδεισο.Ο Θεός τους δώσει µία εντολή.να µην φάνε τον καρπό από ένα δέντρο,της γνώσης του καλούκαιτου κακού.ήρθε,όµως,το φίδι και έπεισε την Εύα να δοκιµάσει τον καρπό.μετά δοκίµασε και ο Αδάµ.Κι αµέσως όλα άλλαξαν.ο Θεός τους έδιωξε από τον Παράδεισο. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & ΚΟΛΑΖ Βλέπουµε τις εικόνες από την ιστορία της Γένεσις.Εχουµε φωτοτυπήσει και κόψει από πριν τις φιγούρες των πρωτόπλαστων.τις κολλάµε σε χαρτί Α4 και ζωγραφίζουµε όπως φανταζόµαστε τον κήπο της Εδέµ. Εν όψει του εορτασµού του Αγίου του Ναού µας αναφερόµαστε στον Άγιο Ελευθέριο και τη µητέρα του Ανθία και µοιράζουµε στα παιδιά δίπτυχα µε την εικόνα του και το Απολυτίκιό του.

14 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιησούς,ο σωτήρας όλων των ανθρώπων ΑΦΟΡΜΗΣΗ Ακούµε στο CD και τραγουδάµε τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (Καλήν Εσπέραν Άρχοντες..) ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αφηγούµαστε την ιστορία της Γέννησης µε απλά λόγια στα παιδιά. Κάνουµε αναφορά στη Βηθλεέµ,το αστέρι,τους προσκυνητές και τους Μάγους µε τα δώρα τους. Παρουσιάζουµε στα παιδιά την εικόνα της Γέννησης και αναφερόµαστε σε όλα τα πρόσωπα που εικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΑΤΝΗΣ (Από το περιδικό Παράθυρο στην Εκπ/ση του παιδιού τευχος 72) (ΥΛΙΚΑ: Γλωσσοπίεστρα, κόλλα,φιγούρες της Παναγίας,του Ιωσήφ,του Θείου Βρέφους,ένα κοµµάτι φελιζόλ,ξυλάκια από σουβλάκι,φιγούρα αστέρι χρυσόµαρκαδόροι. Κολλάµε τρία γλωσσοπίεστρα µεταξύ τους σε σχήµα Π και τα καρφώνουµε πάνω στην ορθογώνια βάση από φελιζόλ.επάνω στο φελιζόλ και µέσα στη φάτνη κολλάµε τις φιγούρες του Ιωσήφ και της Παναγίας.Στη µέση καρφώνουµε µισά ξυλάκια από σουβλάκι για να στερεώσουµε το λικνο του Χριστού.Κολλάµε προβατάκια στην άκρη και ψηλά στο ένα γλωσσοπίεστρο το αστέρι. Μπορούµε,αν θέλουµε,µε διακοσµητικό χόρτο κίτρινο στολίσουµε µε άχυρο τη φάτνη µας. Ο Μικρος τυµπανιστής Τρίγωνα-Κάλαντα ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

15 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ Η υπόσχεση του Θεού ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Φέρνουµε µία µικρή λεκάνη µε νερό και ρίχνουµε µέσα µια πλαστική βαρκούλα. Παρατηρούµε τι συµβαίνει εαν κουνήσουµε τη λεκάνη. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πολά χρόνια πέρασαν µετά τον Αδάµ και την Εύα και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στη γη.οµως ζούσαν µακριά από το Θεό.Όλοι,εκτός από έναν.το Νώε.Ο Θεός παρήγγειλε στο Νώε να φτιάξει ένα µεγάλο καράβι.µία κιβωτό και να βάλει µέσα από ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου.γιατί θα έριχνε πολλή βροχή στη γη(κατακλυσµό).ο Νώε την κατασκεύασε,µπήκε µε την οικογένειά του και τα ζώα στην κιβωτό και περίµενε... ΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ Σε κάποια γωνιά του χώρου µας έχουµε τοποθετήσει µαξιλαράκια το ένα επάνω στο αλλο,δηµιουργώντας ένα βουνο. Στο σηµείο αυτό εµφανίζουµε µία µεγάλη φόδρα µπλετην πιάνουµε από τις άκρες µαζί µε ταπαιδιά και επάνω της αφήνουµε τη βαρκούλα.με το σύνθηµα 1,2,3! ξεκινάµε να κουνάµε την φόδρα και παρατηρούµε τη βάρκα ναστροβιλίζεται. Και συνεχίζουµε την αφήγησή µας χωρίς να αφήνουµε το πανί... Ξεκίνησε λοιπόν η νεροποντή.εβρεχε ασταµάτητα για πολλές ηµέρες.η κιβωτός επέπλεε στα νερά.όλοι οι άνθρωποι χάθηκαν.(τα παιδιά συνεχίζουν να κουνάνε τη φόδρα). Ώσπου κάποια στιγµή η βροχή σταµάτησε.η κιβωτός άραξε πάνω σε ένα βουνο(στο σηµειο αυτό ρίχνουµε τη βαρκούλα πάνω στα µαξιλάρια και καθόµαστε όλοι κάτω.) Τότε ο Νώε έστειλε ένα κοράκι(αναλαµβάνει το ρόλο ένα παιδι) και εκείνο πέταξε αλλα δεν έφερε τίποτε.ύστερα έστειλε ένα περιστέρι( αναλαµβάνει κάποιο αλλο παιδί)και εκείνο γύρισε µε ένα κλαδί ελιάς.τότε ο Νώε µε την οικογένειά του και τα ζώα κατέβηκαν από την κιβωτό και έµειναν εκεί. Τότε εµφανίστηκε ένα ουράνιο τόξο,ως υπόσχεση του Θεού ότι συµφιλιώνεται µε τους ανθρώπους. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΙΒΩΤΟΥ Σχεδιάζουµε και κόβουµε από πριν µία κιβωτόσε λεπτό χαρτόνι.τα παιδιά ζωγραφίζουν τα παράθυρα.κάνουµε µε µαχαίρι (από πριν)µία τοµή σε κάθε φελλό και στερεώνουµε το κάτω µέρος της κιβωτού στους φελλούς(θα χρειαστούµε από δύο φελλούς για κάθε κιβωτό). *Σηµ.:Ηκατασκευή έιναι από το βιβλίο: Αγία Γραφή- ραστηριότητες & Κατασκευές,εκδ.Σαββάλας).

16 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΑΒΡΑΑΜ & ΣΑΡΡΑ (Η πίστη και η υπακοή στο Θεό) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (παιχνίδι µε φακό) Εξηγούµε στα παιδιά ότι θα σβήσουµε για λίγο τα φώτα,θα κλείσουµε τα πατζούρια για να παίξουµε ένα παιχνίδι. Επειδή ο χώρος µας στο Αρχονταρικι το επιτρέπει,ξαπλώνουµε κάτω και κοιτάµε το ταβάνι.σκοτάδι.ο κατηχητής έχοντας το φακο στα χέρια του τον αναβοσβήνει στο ταβάνι.στην αρχή αργά.ρωτάµε τα παιδιά εαν αυτό τους θυµίζει κάτι.(τον ουρανό µε τα αστέρια).μπορούµε να µετρήσουµε τα αστέρια στο ταβάνι µας; Ναι.Αν όµως δοκιµάσουµε να αναβοσβήσουµε πολύ γρήγορα το φακό µας είναι πιο δύσκολο.αν τώρα δοκιµάσουµε να µετρήσουµε τα αληθινά αστέρια στον ουρανό,θα δούµε ότι είναι αδύνατο... Ανοίγουµε τα φώτα και συνεχίζουµε: Θέλετε παιδιά να ακούσετε µία ιστορία για κάποιον 'ανθρωπο που ενώ κοίταζε µια νύχτα τ αστέρια πήρε µια πολύ µεγάλη υπόσχεση από το Θεό; Aυτός ο άνθρωπος ήταν ο Αβραάµ.Αγαπούσε πολύτο Θεό.Είχε για γυναίκα του τη Σάρρα. εν είχαν παιδιά.ήταν πλούσιος και είχε πολλά κοπάδια από πρόβατα.ήταν µεγάλος σε ηλικία.το ίδιο και η Σάρρα.Σαν να λέµε παππούς και γιαγιά.μια µέρα ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάµ να φύγει από εκεί που ζούσε και να πάει κάπου αλλού.σε έναν τόπο που δεν γνώριζε.κι εκείνος υπάκουσε,πηρε τη Σάρρα και πήγε.και µια νύχτα ο Θεός του υποσχέθηκε ότι θα αποκτήσει ένα παιδί και πολλά εγγόνια και δισέγγονα,τόσα,όσα και τρα άστρα του ουρανού.κι 'ετσι κι έγινε.ο Αβραάµ και η Σάρρα απέκτησαν τον Ισαάκ. Ο Αβραάµ είχε µεγάλη εµπιστοσυνη στοθεό και πίστευε ότι του έλεγε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΑΤΟ (υλικά: χαρτόνι λευκό κανσόν,βαµβάκι,µαύρη ξυλοµπογιά,κόλλα στικ) Σχεδιάζουµε και κόβουµε στο χαρτόνι προβατακια ίσα µε τον αριθµό τον παιδιών. Τα παιδιά κολλάνε τοβαµβάκι στο σώµα του προβάτου.με την ξυλοµπογιά βάφουν τα ποδαράκια και σχεδιάζουν τα µάτια του.

17 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΜΩΥΣΗΣ(α µέρος) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(Πείραµα) Κρατάµε ενα κοµµάτι χαρτί στο χέρι µας και ενηµερώνουµε τα παιδιά ότι θα κάνουµε ένα πείραµα.ο κατηχητής στέκεται για λόγους ασφαλείας σε απόσταση από τα παιδιά,ανάβει ένα κεράκι και πλησιάζει το χαρτί (κόλλα Α4) στο κερί.μόλις το ακουµπήσει και µαυρίσει το σβήνουµε. Ρωτάµε τα παιδιά να µας πουν τι συνέβη.το χαρτί κάηκε. Τονίζουµε ότι η φωτιά καίει και ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν δοκιµάζουµε µόνοι µας να παίξουµε µε αναπτήρες ή να ανάψουµε κεριά χωρίς την παρουσία των γονέων ή άλλου ενήλικα. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αφηγούµαστε µε συντοµία και απλά λόγια την ιστορία του Μωυσήαναφέρόµενοι στα εξής σηµεία: *Στη διάσωσή του στο ποτάµι Στην φλεγόµενη βάτο(που αντίθετα µε το πείραµα δεν µαύρισε το δέντράκι) *Στην προσπάθεια του Μωυσή να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από το Φαραώ Στις πληγές του Φαραώ(βατράχια) *Στο φόβο του Φαραώ και την απόφασή του να τους ελευθερώσει. ΠΑΙΧΝΙ Ι ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ Καθόµαστε σε κύκλο πιασµένοι χέρι-χέρι και γινόµαστε µία µεγάλη λίµνη.ένας ένας µε τη σειρά ρίχνουµε µέσα στον πάτο της αυτό που µας φοβίζει περισσότερο( κάποιο ζώο, το σκοτάδι,µία µέλισσα κλπ).

18 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΜΩΥΣΗΣ (β µερος) Συνεχίζουµε την αφήγηση της ιστορίας του Μωυσή και αναφερόµαστε: Στη διάσχιση της Ερυθράς Θάλασσας Στο µάννα ΠΑΙΧΝΙ Ι : ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙΑ ( Η ιδέα προέρχεται : από το βιβλίο: ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ δραστηριότητες-κατασκευές εκδ. Σαββάλας). Σηµαδεύουµε το πάτωµα µε χαρτοταινία και σχηµατίζουµε έναν κύκλο,που θα γίνει η λίµνη του παιχνιδιου µας.ο πάγκος στο Αρχονταρίκι µετατρέπεται σε σπίτι Ενα παιδί στέκεται όρθιο στη µέση του κύκλου.είναι ο βάτραχος. 'Οταν ο βάτραχος φωνάξει: Στη λιµνούλα! όλα τα παιδιά πηδάνε µέσα στον κύκλο.όταν φωνάξει: Στην όχθη! όλοι πηδάνε έξω από τον κύκλο.αν κάποιος µπερδευτεί θα πρέπει να συνεχίσει το παιχνίδι καθισµένος στις φτέρνες. Όταν το παιδί-βάτραχος φωνάξει: έρχονται οι βάτραχοι! τότε όλοι τρέχουν στο σπίτι.κι εκείνοι που τυχόν είναι στις φτέρνες,τώρα µπορούν να σηκωθούν όρθιοι.ο Βάτραχος κυνηγάει τους παίχτες και όποιον πιάσει γίνεται βάτραχος στον επόµενο γύρο. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & ΚΟΛΑΖ (χαρτί φωτοτυπικό Α4, µαρκαδόροι,γλασσέ χαρτί,κόλλαστικ ή ρευστή) Τα παιδιά ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν από την διήγηση της ιστορίας και και κολλάνε κοµµάτια στρόγγυλα από γλασσε χαρτί για το µάννα.

19 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ ΜΩΥΣΗΣ (γ µερος) ΟΙ ΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Επειδή τα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι συνήθως εξοικειωµένα µε τους κανόνες της τάξης τους χρησιµοποιούµε το παράδειγµα µε το τρενάκι των κανόνων.(ένα σχεδιασµένο τρένο µε βαγόνια στον τοίχο της σχολικής τάξης όπου αναγράφονται οι µη διαπραγµατεύσιµοι κανόνες: δεν τρέχουµε στην τάξη,δεν δαγκώνουµε,δεν ανεβαίνουµνε ανάποδα στην τσουλήθρα κλπ) Οι κανόνες αυτοί µας βοηθάνε να περνάµε την ηµέρα µας στο σχολείο µε ασφάλεια και σεβασµό ο ένας απέναντι στον άλλον. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Όπως εµείς έχουµε γραµµένους στο σχολείο µας τους κανόνες της τάξης έτσι και ο Θεός έδωσε στο Μωυσή τους δικούς του κανόνες που λέγονται ΕΝΤΟΛΕΣ και είναι 10 στον αριθµό.θέλετε να ακούσετε ποιες είναι; Σηµ.: ύο από τα παιδιά θυµήθηκαν τις τρεις από τις δέκα. Αναφέρουµε µε πολύ απλά και κατανοητά λόγια τις εντολές. ιηγούµαστε ότι ο Μωυσής ανέβηκε στο βουνό Σινά.Ο Θεός τις έδωσε πάνω σε δύο µεγάλες πέτρινες πλάκες.ήταν ο νόµος του Θεού που οι άνθρωποι έπρεπε να ακολουθήσουν,για να µπορούν να έχουν καλές σχέσεις µεταξύ τους. ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ίνω στα παιδιά από δύο χάρτινες πλάκες.τις κολλάµε σε µία κόλλα χαρτί.στη συνέχεια µε λεπτό µαρκαδόρο σχηµατίζουµε το περίγραµµά τους.έπειτα το κάθε παιδί στολίζει µε σηµαδάκια που το ίδιο επιθυµεί(π.χ. γραµµούλες κάθετες ή οριζόντιες,κυκλάκια,σταυρουδάκια) τις πλάκες.στο υπόλοιπο χαρτί ζωγραφίζει ό,τι θέλει από την ιστορία που άκουσε.

20 ΠΑΛΑΙΑ ΙΑΘΗΚΗ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΙΑΘΗΚΗΣ ΑΦΟΡΜΗΣΗ Κάτω στο πάτωµα έχουµε από πριν αφήσει ένα µικρό ξύλινο κουτί σαν µπιζουτιέρα ή κασετίνα.αφήνουµε τα παιδιά να το πιάσουν και να το περιεργαστούν. Συνδέοντας τη σηµερινή συνάντηση µε την προηγούµενη όπου µιλήσαµε για το Νόµο του Θεού και τις δέκα εντολές συνεχίζουµε την αφήγησή µας στα παιδιά. Ρωτάµε τα παιδιά τι νοµίζουν ότιµπορεί να έκανε ή που να έβαλε τις πλάκες ο Μωυσής. εχόµαστε όλες τις απαντήσεις χωρίς να σχολιάζουµε.για να τα βοηθήσουµε τους ζητάµε να σκεφτούν διάφορα µέρη που θα διάλεγαν τα ίδια να αφήσουν κάτι πολύτιµο. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι Ισραηλίτες µετά απο εντολη του Θεού έβαλαν τις δύο πλάκες σε ένα µεγάλο ξύλινο κουτί(κιβώτιο).εκεί τις φύλαγαν.και επειδή άλλαζαν τόπο πολύ συχνά,όταν σταµατούσαν στο δρόµο έβαζαν το κιβώτιο αυτό σε µία σκηνή σκεπασµένη και στολισµένη µε πολύχρωµα υφάσµατα.εκεί προσεύχονταν και λάτρευαν το Θεό. Μπορούµε να φτιάξουµε και εµείς εδώ µία σκηνή. Πρώτα απ 'ολα αποµακρύνουµε τις καρέκλες από το µεγάλο ορθογώνιο τραπέζι που βρίσκεται στο µχώρο µας.το σκεπάζουµε µαζί µε τα παιδιά µε κοµµάτια φόδρας που έχουµε φέρει.φροντίζουµε να είναι αρκετά µεγάλα,ώστε να καλύπτουν και τα πόδια του τραπεζιού,γιατί είναι σχετικά ψηλό.μόλις το ετοιµάσουµε µπαίνουµε όλοι από κάτω. ΠΑΙΧΝΙ Ι Στη συνέχεια τα παιδιά παίζουµε το γνωστό και αγαπηµένο παιχνίδι: πέτρα,ψαλίδι,χαρτί.

21 ΑΒΙ ΚΑΙ ΓΟΛΙΑΘ Κεντρική ιδέα: Η Πίστη στο Θεό ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Μπορούµε να ξεκινήσουµε δείχνοντας µία φωτογραφία ή εικόνα ενός βοσκού µε τα πρόβατά του.ρωτάµε τα παιδιά αν γνωρίζουν ιστορίες ή παραµύθια µε ήρωες βοσκούς(συνήθως τα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν ακούσει το µύθο του ψεύτη βοσκού.οπότε βρίσκουµε αφορµή να τους αφηγηθούµε την αληθινή ιστορία του αβίδ,ο οποίος αντίθετα από το µύθο,δεν τρόµαξε όταν αντίκρυσε τον κίνδυνο. Ο αβίδ, ήταν ένας νεαρός βοσκός, που ζούσε την εποχή που βασιλιάς των Ισραηλιτών ήταν ο Σαούλ.Εκείνη την εποχή οι Ισραηλίτες βρίσκονταν σε πόλεµο µε έναν άλλο λαό, τους Φιλισταίους.Εκείνοι είχαν µαζί τους έναν πολεµιστή πολύ ψηλό,σωστό γίγαντα, τον Γολιάθ.Κανείς δεν τολµούσε να αναµετρηθεί µαζί του. Ο αβίδ,όµως,που δεν είχε όπλο και σπαθί µαζί του,αλλά µεγάλη πίστη στο Θεό,τον νίκησε πετώντας µία πέτρα µε τη σφεντόνα του και χτυπώντας στον στο µέτωπο.αργότερα ο αβίδ έγινε βασιλιάς της Ιερουσαλήµ. Ο αβίδ,λοιπόν, που είχε το Θεό µε το µέρος του,αποδείχτηκε και ο πιο δυνατός. ΠΑΙΧΝΙ Ι: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (Υλικά: µία µικρή καρέκλα και ένα κουδουνάκι ). Τοποθετούµε την καρέκλα σε µία άκρη στο χώρο και δίπλα της αφήνουµε το κουδουνάκι. Ορίζουµε µια γραµµή εκκίνησης(π.χ. µε µια ταινια κλπ). Τα παιδιά επιλέγουν ποιος θα καθήσει στην καρέκλα.εκείνος θα είναι και ο βασιλιάς της σιωπής, που θα φοράει και µια κορώνα κατασκευασµένη από τα ίδια τα παιδιά. Ένας-ένας προχωράµε προς την καρέκλα αµίλητοι,παίρνουµε το κουδουνάκι και ξαναγυρίζουµε στη θέση µας προσέχοντας να µην κάνουµε θόρυβο. Αν κάποιος παίχτης χτυπήσει κατά λάθος το κουδούνι,τότε πρέπει αµέσως να το ξανατοποθετήσει στην καρέκλα και να επιστρέψει στη γραµµή εκκίνησης. Το παιδί που θα µεταφέρει το κουδουνάκι στην αφετηρία χωρίς να κάνει θόρυβο,θα γίνει ο νέος βασιλιάς της σιωπής ** ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Η ΚΟΡΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ (Υλικά: Χαρτόνι κανσόν,χαρτόνι γλασέ ή γκοφρέ,κόλλα,ψαλίδι,µαρκαδόροι,συρραπτικό). Σε χαρτόνι κανσόν σχεδιάζουµε δύο µακριές παράλληλες γραµµές σε µικρή απόσταση µεταξύ τους.στο µέσο της επάνω λωρίδας σηµατίζουµε τριγωνάκια(οι µύτες του στέµµατος),κόβουµε το περίγραµµα της κορώνας.τα κορίτσια µπορούν να κολλήσουν λουλούδια -που έχουµε ήδη κόψει εµείς από πριν.τα αγόρια µπορούν να σχεδιάσουν γραµµές ή άλλα σχέδια πάνω στην κορώνα τους.τέλος προσαρµόζουµε την κορώνα στο κεφάλι του παιδιού και ενώνουµε τις δύο άκρες µε συρραπτικό. * Από το βιβλίο : Αγία Γραφή- ραστηριότητες και κατασκευές,εκδ.σαββάλας ** Από το βιβλίο της Κ. Τριανταφυλλίδου -Μπαθρέλλου: Συντροφιά µε τον Χριστό

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι; Μια φορά κι έναν καιρό Αλλά μήπως δεν ήταν μια φορά κι έναν καιρό, μα μόλις χτες; Ή μήπως όλα αυτά που θα σας αφηγηθώ γίνανε πριν από λίγα μόνο χρόνια; Τι να σας πω κι εγώ;

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών

Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών Φερφελή Ιωάννα του Ευαγγέλου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Δασκαλάκης Αντώνης του Ιωάννη, 8 ετών

Δασκαλάκης Αντώνης του Ιωάννη, 8 ετών Δασκαλάκης Αντώνης του Ιωάννη, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών

Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Σταμελάκη Φωτεινή του Δημητρίου, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Το κοιμητήριο του Γέροντα Παΐσιου μέσα από τα μάτια του AmfLife

Το κοιμητήριο του Γέροντα Παΐσιου μέσα από τα μάτια του AmfLife Βγαίνοντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με προορισμό την Χαλκιδική, στο 10 χιλιόμετρο περίπου συναντήσαμε μια έξοδο στα δεξιά μας, η οποία μας έστειλε στους Ταγαράδες, ένα χωριό το οποίο είναι 5 χιλιόμετρα

Διαβάστε περισσότερα

Μουτσάκης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 8 ετών

Μουτσάκης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 8 ετών Μουτσάκης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν µυριάδες τρόποι να τιµήσει κανείς τη Μητέρα του κόσµου, την Παναγία µας Γι αυτό φτιάξαµε για Εκείνη ένα

Υπάρχουν µυριάδες τρόποι να τιµήσει κανείς τη Μητέρα του κόσµου, την Παναγία µας Γι αυτό φτιάξαµε για Εκείνη ένα Υπάρχουν µυριάδες τρόποι να τιµήσει κανείς τη Μητέρα του κόσµου, την Παναγία µας Γι αυτό φτιάξαµε για Εκείνη ένα µικρό προσκυνητάρι. 2010 Υλικά: Λινάτσα (θα αποτελέσει τη βάση του έργου µας). Οργαντίνα,

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Λιουλης Χρήστος του Μελετίου, 8 ετών

Λιουλης Χρήστος του Μελετίου, 8 ετών Λιουλης Χρήστος του Μελετίου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Από Ειρήνη Πετράκη (δασκάλα / σύμβουλο ΣΧ.Τ.) ΦΑΡΜΑ ομές ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 40λεπτο Τα ζώα της φάρμας ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ζώα της φάρμας ή αλλιώς ήμερα ζώα είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗ ΑΨΟΥΡΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕ ΡΙΩΝ 8-10 ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τσιαφούλης Λεωνίδας του Αριστείδη, 10 ετών

Τσιαφούλης Λεωνίδας του Αριστείδη, 10 ετών Τσιαφούλης Λεωνίδας του Αριστείδη, 10 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ «Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 «Κι είναι ακόμη τα γόνατα που κάθιζε αμίλητος, δυο δυο τα παιδιά κι απλώνοντας δίπλα του,

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών

Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών Παναγιώτης Σκάρπας του Νικολάου, 13 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Σιάχου Ισμήνη του Ιωάννη, 12 ετών

Σιάχου Ισμήνη του Ιωάννη, 12 ετών Σιάχου Ισμήνη του Ιωάννη, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Νώε» Άρχισε βροχή, η δυνατή μοιάζει σαν πολλές βροχές που κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλη Αναστασία του Ιωάννη, 12 ετών

Μιχάλη Αναστασία του Ιωάννη, 12 ετών Μιχάλη Αναστασία του Ιωάννη, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Μυλωνάκη Εμμανουέλα του Ιωάννη, 9 ετών

Μυλωνάκη Εμμανουέλα του Ιωάννη, 9 ετών Μυλωνάκη Εμμανουέλα του Ιωάννη, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών

Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών Σταμελάκη Αντωνία του Δημητρίου, 8 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Φοιτήτριες: Μαρία Τσακίρη, Βασιλική Γιαννακίδου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) 1 η ΜΕΡΑ Την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Λιναρδάτου Θεοδώρα Μαρίνα του Γεράσιμου, 7 ετών

Λιναρδάτου Θεοδώρα Μαρίνα του Γεράσιμου, 7 ετών Λιναρδάτου Θεοδώρα Μαρίνα του Γεράσιμου, 7 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Κεσίσογλου Παρθενία Θεοφανία του Ιορδάνη, 10 ετών

Κεσίσογλου Παρθενία Θεοφανία του Ιορδάνη, 10 ετών Κεσίσογλου Παρθενία Θεοφανία του Ιορδάνη, 10 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας,

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2019 ΝΕΦΕΛΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Πάνος Τσίρος, Η μοναξιά των σκύλων Εξώφυλλο: Shutterstock Σχεδιασμός βιβλίου: Περικλής Δουβίτσας Διόρθωση:

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ Θεατρικό από τον Πάνο Σακέλη ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΗΣ / ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ / 1 ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ Πρόσωπα: ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΕΛΙΑ: Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ- ΤΑ ΦΥΛΛΑ- ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ 1 Η

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή Κοσμέτου του Θεόδωρου, 11 ετών

Παρασκευή Κοσμέτου του Θεόδωρου, 11 ετών Παρασκευή Κοσμέτου του Θεόδωρου, 11 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

Ευθυμιάδη Άννα του Γεωργίου, 7 ετών

Ευθυμιάδη Άννα του Γεωργίου, 7 ετών Ευθυμιάδη Άννα του Γεωργίου, 7 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1

ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΦΥΛΛΟ ραστηριοτήτων 1 ραστηριότητες Θεµατικής Ενότητας Α ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 4 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ, ΚΑΘΕΤΟΤΗΤΑ, ΥΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαματσή Μερόπη του Μιχαήλ, 9 ετών

Μαματσή Μερόπη του Μιχαήλ, 9 ετών Μαματσή Μερόπη του Μιχαήλ, 9 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα έμεναν

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Φυσική ΣΤ τάξης Ι Ενότητα «ΦΩΣ» 1 ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ. 143 146) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: -Να διαπιστώσουµε πειραµατικά την ανάλυση του λευκού φωτός σε φως

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια 14/07/2019 Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια / Ορθόδοξες Προβολές Το 1858 στο χωριό Ουτέβκα της Σαμάρας, στη Ρωσία, γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ζουράβλεφ, ένα ιδιαίτερο παιδί όμως αφού

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Σακελλάρη Πελαγία του Εμμανουήλ, 12 ετών

Σακελλάρη Πελαγία του Εμμανουήλ, 12 ετών Σακελλάρη Πελαγία του Εμμανουήλ, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα