ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"

Transcript

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Διεύθυνση: Κεφαλληνίας 46 TK Αθήνα ΤΗΛ.: FAX: ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤHN ΕΡΓΑΣΙA 5 Εκπόνηση Μελέτης για την Καινοτομία στις Μικρές Επιχειρήσεις ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Το παρόν παραδοτέο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του υποέργου «Εκπόνηση Μελέτης για την Καινοτομία στις Μικρές Επιχειρήσεις» της πράξης «Δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και των μορφών συνεργασίας στις μικρές επιχειρήσεις»

2 Παραδοτέο προς την Αναθέτουσα Αρχή: «ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ» Στα πλαίσια του Έργου: «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΤΟΥ Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ THN ΕΡΓΑΣΙA 5 Αθήνα, Απρίλιος 2013

3 Στοιχεία Επικοινωνίας και Διεύθυνση του Αναδόχου Επωνυμία του Ανάδοχου: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΛΚΕ/ΟΠΑ) Νομική μορφή: ΝΠΔΔ Έτος ιδρύσεως: 1983 Α.Φ.Μ.: Διεύθυνση: ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 46, , ΑΘΗΝΑ Ομάδα Έργου: Ειρήνη Βουδούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΟΠΑ. Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής, Λέκτορας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΟΠΑ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Senior Lecturer, Norwich Business School, University of East Anglia, UK Γεώργιος Παπαγιαννάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΟΠΑ. Ιωάννης Κατσίκης, Διδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΟΠΑ. Στοιχεία Επικοινωνίας: Διεύθυνση: Πατησιών 76, 10434, ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: FAX: ivoudour@aueb.gr

4

5 Σύνοψη Το κείμενο αυτό αποτελεί το τρίτο παραδοτέο στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Εκπόνηση Μελέτης για την Καινοτομία στις Μικρές Επιχειρήσεις» που προκηρύχθηκε από τo Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Αντικείμενο του τρίτου αυτού παραδοτέου είναι να αποτελέσει τη θεωρητική βάση και να προσδιορίσει το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η εμπειρική μελέτη καθώς και το σχέδιο δράσης για την ίδρυση και λειτουργεία του Γραφείου Υποστήριξης Καινοτομίας του ΙΜΕ ΓΣΕΕΒΕ. Το παραδοτέο αυτό αναπτύσσεται σύμφωνα με την Εργασία 5 όπως αυτή διατυπώνονται στη με αριθμό διακήρυξης 05/2012 προκήρυξη του Έργου. Το παρόν τεύχος συγκροτείται από έξι διακριτές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα αναλύεται ο σχεδιασμός και η μεθοδολογία της έρευνας πεδίου. Πιο αναλυτικά, σε αυτή την ενότητα περιγράφεται η ερευνητική μεθοδολογία και αναλύονται τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής έρευνας πεδίου (Qualitative Field Research) και της ποσοτικής έρευνας. (Quantitative Research). Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της αρχικής (διερευνητικής) ποιοτικής έρευνας. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα από τις εστιασμένες ομαδικές συζητήσεις (Focus Groups). Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας. Στην Πέμπτη ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της τελικής (επιβεβαιωτικής) ποιοτικής έρευνας. Το παραδοτέο ολοκληρώνεται με την έκτη ενότητα η οποία είναι αφιερωμένη σε συμπεράσματα και συζήτηση όπου συνοψίζονται τα ευρύματα της μελέτης που έλαβε χώρα στα πλαίσια αυτού του παραδοτέου.

6 Abstract The current text is the third deliverable submitted in the frames of the project titled as Study for the Innovation in the Small Firms funded by the Institute for Small Firms, General Confederation of Professionals, Craftsmen & Merchants Association (IME / GSEVEE). The purpose of this third deliverable is to provide the theoretical basis and define the framework within which we shall develop the empirical study and the action plan for the establishment and function of the Office of Innovation Support at IME GSEEVE. The deliverable is developed under Tasks 5 to 6 as descripted in the Declaration No. 05/2012 Notice of the Project. This issue consists of six distinct sections. The first section discusses the design and methodology of the field study. More specifically, in this section describes the research methodology and analyzes the characteristics of the qualitative field research and the quantitative research. The second section presents and analyzes the results of the initial (exploratory) qualitative research. The third section presents and analyzes the results of the focus groups. The fourth section presents and analyzes the results of quantitative research. The fifth section presents and analyzes the results of the final (confirmatory) qualitative research. The deliverable concludes with the sixth section, which is devoted to conclusions and discussion, summarizing the findings of the study.

7 Εισαγωγή Σκοπός του Παραδοτέου Το κείμενο αυτό αποτελεί το τρίτο παραδοτέο στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Εκπόνηση Μελέτης για την Καινοτομία στις Μικρές Επιχειρήσεις» που προκηρύχθηκε από τo Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Αντικείμενο του πρώτου παραδοτέου είναι να αποτελέσει ένα προσχέδιο Σχεδίου Δράσης σύμφωνα με τις Εργασίες 5-6 όπως αυτές διατυπώνονται στη με αριθμό διακήρυξης 05/2012 προκήρυξη του Έργου. Το παρόν έργο εντάσσεται στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις για την Ενίσχυση του Ρόλου της Καινοτομίας και των Μορφών Συνεργασίας στις Μικρές Επιχειρήσεις» που υλοποιείται από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Η πράξη αναφέρεται στην υλοποίηση ενεργειών που θα ενισχύσουν τις μικρές επιχειρήσεις στο πεδίο της καινοτομίας και της συνεργασίας. Σε πρώτο επίπεδο προβλέπεται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μικρών επιχειρήσεων για την έννοια της καινοτομίας και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την πρακτική της εφαρμογή στη σύγχρονη επιχείρηση. Επιπλέον, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ θα προωθήσει την καινοτομία, αποτελώντας σημείο σύζευξης αφενός των αναγκών των μικρών επιχειρήσεων για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομικών εφαρμογών και αφετέρου των φορέων καινοτομίας. Σε δεύτερο επίπεδο διακρίνοντας τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της συνεργασίας των επιχειρήσεων και τη συνδρομή της εν γένει στην προώθηση της καινοτομίας, θα προσπαθήσει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να εξοικειώσει τις μικρές επιχειρήσεις με την έννοια της συνεργασίας και της δικτύωσης, να κάνει γνωστά τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις και τέλος να ενθαρρύνει την δημιουργία σχημάτων συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του παραδοτέου είναι η ανάλυση της ποιοτικής και της ποσοτικής έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του παρόντος έργου και η εξαγωγή συμπερασμάτων που θα διευκολύνουν στην κατανόηση των θεμάτων που άπτονται της καινοτομίας από τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

8 1. Σχεδιασμός και Μεθοδολογία της Έρευνας Πεδίου 1.1. Εισαγωγή Σκοπός της Ενότητας Η διεξαγωγή της εμπειρικής έρευνας πεδίου αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μέρος του παρόντος έργου. Η έρευνα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, την ανάδειξη καθώς και τη καταγραφή των εμποδίων πρόσβασης αξιοποίησης καινοτομιών παράλληλα με τον εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων σύζευξης μεταξύ φορέων παροχής και φορέων αξιοποίησης καινοτομιών. Η μεθοδολογία υλοποίησης της μελέτης περιλαμβάνει δύο στάδια. Για την ανάπτυξη του ερευνητικού μέρους υιοθετήθηκε μια μεικτή μεθοδολογική προσέγγιση (mixed methodological approach) με τη χρήση τόσο 1) ποσοτικών (quantitative) όσο και 2) ποιοτικών (qualitative) μεθοδολογιών έρευνας. Κατά την αρχική φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκαν έξι (6) διερευνητικές συνεντεύξεις με υπεύθυνους φορέων/οργανισμών που σχετίζονται με την καινοτομία. Μετά πραγματοποιήθηκαν δύο εστιασμένες ομάδες συζήτησης (focus group) αποτελούμενες από προέδρους/υπεύθυνους φορέων καινοτομίας και κλάδων που εκπροσωπεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σε 135 επιχειρήσεις και τέλος πραγματοποιήθηκα έξι (6) νέες συνεντεύξεις οι οποίες είχαν ως στόχο την επιβεβαίωση των ευρημάτων της έρευνας. Η αξιοπιστία της ποιοτικής έρευνας διασφαλίστηκε με το συνδυασμό διαδικασιών και βημάτων, που περιλαμβάνουν μαγνητοφώνηση και άμεση κωδικοποίηση όλων των συνεντεύξεων, τη διόρθωση των ατομικών αναφορών των συμμετεχόντων και την τήρηση ενός αρχείου της διαδικασίας της ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων. Τέλος, η αξιοπιστία της έρευνας ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες προέρχονται από πολλαπλούς συμμετέχοντες Ερευνητική Μεθοδολογία Περιγραφή Οι ερευνητικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της μελέτης διακρίνονται σε δυο μεγάλες και ευρείες κατηγορίες κατάταξης: Στις ποιοτικές μεθοδολογίες έρευνας (qualitative research methodologies), και στις ποσοτικές μεθοδολογίες έρευνας (quantitative research methodologies). Οι ποσοτικές αναλύουν την ποσότητα εμφάνισης του φαινομένου που εξετάζεται και οι ποιοτικές αναφέρονται στο είδος, στο συγκεκριμένο χαρακτήρα του φαινομένου (Kvale, 1996: 67). Και οι δύο μέθοδοι δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσθει ένα ερευνητικό πεδίο, παράλληλα, όμως, έχουν σημαντικές διαφορές.

9 Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας Η ποιοτική έρευνα συχνά θεωρείται ως η καταλληλότερη μεθοδολογική προσέγγιση καθώς συμβάλλει σημαντικά στη βαθύτερη κατανόηση των υπό μελέτη φαινομένων, βοηθώντας στην ερμηνεία των σχέσεων αιτιώναποτελεσμάτων διαφόρων παραγόντων που κρίνονται σημαντικοί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες-επιχειρηματίες (Παρασκευοπούλου - Κόλλια, 2008). Σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ποιοτικές μεθόδους είναι ότι έχουν μια φυσιολογική ροή και κατά ένα μεγάλο βαθμό δεν είναι κατευθυνόμενες από τον ερευνητή. Οι Lincoln και Guba (1985) υποστηρίζουν ότι οι ποιοτικές μέθοδοι είναι φυσικές, δεδομένου ότι ο ερευνητής μπορεί να διεισδύσει στην προσωπικότητα των υποκειμένων και να κατανοήσει τις κοινωνικές επιρροές που τα υποκείμενα έχουν δεχτεί (Παπαγεωργίου, 1998: 9-10). Οι ποιοτικές μέθοδοι δίνουν την ευκαιρία να εμβάθυνσης στο αντικείμενο το οποίο εξετάζεται. Οι ποιοτικές μέθοδοι καταγράφουν τη φωνή του υποκειμένου και τις εκφράσεις του (Eisner, 1991). Οι ποιοτικές μέθοδοι έρευνας (qualitative methodologies) χρησιμοποιούνται στις παρακάτω περιπτώσεις: Εάν ήδη υπάρχει γνώση για ένα πρόβλημα και χρειάζεται να διευκρινιστούν οι λόγοι. Εάν δεν είναι κατανοητή μία κατάσταση και χρειάζεται να συγκεντρωθούν πληροφορίες για να εφαρμοστούν ποσοτικές μέθοδοι αξιολόγησης στη συνέχεια. Επίσης, εφαρμόζονται συνήθως σε μικρά δείγματα και χρησιμεύουν για την ανάλυση πολύπλοκων προβλημάτων σε βάθος. Τέλος, απαντούν περισσότερο σε ερωτήσεις του τύπου «Γιατί;» και λιγότερο στο «Πόσο συχνά;». Για την ανάπτυξη μεθόδων ποιοτικής έρευνας χρησιμοποιούνται πιο συχνά οι τεχνικές των συνεντεύξεων και των συναντήσεων ομάδων (focus groups). Σημειώνεται ότι οι τεχνικές αυτές ενεργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, αλλά και ως προς τις ποσοτικές μεθόδους έρευνας Συνεντεύξεις Είναι συναντήσεις που γίνονται με κάθε ερωτώμενο χωριστά, έχουν συνήθως δομημένη μορφή και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο όταν πρέπει να εξαχθούν σοβαρές, ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες. Στις δομημένες συνεντεύξεις ζητείται από τον ερωτώμενο να απαντήσει σε προκαθορισμένες ερωτήσεις, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο αριθμό και περιεχόμενο Εστιασμένες Ομαδικές Συζητήσεις (Focus Groups) Είναι συναντήσεις με ομάδες όπου ένας υπεύθυνος κατευθύνει τη συζήτηση από τα γενικά στα πιο ειδικά ζητήματα που αφορούν την έρευνα.

10 Οι συμμετέχοντες διατυπώνουν τις απόψεις τους με το δικό τους τρόπο, έχουν σχετική ευελιξία έκφρασης, παρέχουν προκαταρκτικές πληροφορίες για περαιτέρω έρευνες αλλά και ιδέες για ερωτήσεις σε ερωτηματολόγια. Οι πληροφορίες που παρέχονται με την τεχνική αυτή δεν δίνουν ασφαλείς απαντήσεις σε προβλήματα και δεν αρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, παρέχουν όμως ιδέες για περαιτέρω έρευνες Ποσοτικές Μέθοδοι Έρευνας Η διαδικασία διεξαγωγής μιας ποσοτικής κοινωνικής έρευνας ακολουθεί δύο διακριτά στάδια. Κατά το πρώτο, το στάδιο σχεδιασμού, διατυπώνονται οι σκοποί της έρευνας και προσδιορίζονται τα ζητούμενα βάσει της ανάπτυξης υποθέσεων εργασίας, ακολούθως δε, επιλέγεται η μέθοδος πραγματοποίησης της και σχεδιάζεται η βήμα προς βήμα υλοποίησή της έρευνας. Κατά το δεύτερο, το στάδιο υλοποίησης, συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία, ακολουθεί η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν και γίνεται η σύνθεσή τους και διατύπωση των σχετικών συμπερασμάτων. Οι ποσοτικές μέθοδοι έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Πλεονεκτήματα Μπορεί να λαμβάνονται οι απόψεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Έχουν δομημένη μορφή. Δίνονται συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις. Επιτυγχάνεται ουδετερότητα και αντικειμενικότητα στις απαντήσεις. Χρησιμοποιούνται στατιστικές μέθοδοι για την ανάλυση των δεδομένων. Μειονεκτήματα Έλλειψη ευελιξίας. Δεν είναι εύκολη η διόρθωση σφαλμάτων. Δεν διαφαίνεται η στάση διαφορετικών ομάδων ανθρώπων στις ίδιες ερωτήσεις. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, ώστε να προβλέπονται (κατά το δυνατόν) οι εναλλακτικές περιπτώσεις για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Οι απαντήσεις απηχούν τις απόψεις ατόμων και όχι ομάδων Ποιοτική Έρευνα Πεδίου (Qualitative Field Research) Το κεφάλαιο αυτό εστιάζει στην ποιοτική έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε μέσω: (α) έξι (6) αρχικών διερευνητικών συνεντεύξεων βάθους (Exploratory In-depth Interviews), (β) δύο (2) εστιασμένων

11 ομαδικών συζητήσεων (Focus Groups) και έξι (6) επιβεβαιωτικών συνεντεύξεων βάθους (Confirmatory In-depth Interviews) Ατομικές Συνεντεύξεις Βάθους (In Depth Interviews) Στα πλαίσια του παρόντος έργου διεξήχθησαν δώδεκα (12) ατομικές συνεντεύξεις βάθους (in depth interviews) με επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, στελέχη φορέων παροχής καινοτομίας και φορέων υλοποίησης προγραμμάτων που σχετίζονται με την καινοτομία, ειδικούς εμπειρογνώμονες κ.α (βλέπε Παραρτήματα ΙΙ & ΙΙΙ). Η ποιοτική έρευνα βασίστηκε ως επί το πλείστον σε εις βάθος, ημι-δομημένες συνεντεύξεις (semi-structured interviews) που ακολούθησαν έναν οδηγό συνεντεύξεων ο οποίος αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του παρόντος έργου. Στις συνεντεύξεις οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους σε κάθε ένα από τα θέματα που πραγματεύεται η έρευνα (βλέπε Παραρτήματα ΙΙ & ΙΙΙ για το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για τις συνετεύξεις). Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με ανοιχτές ερωτήσεις οι οποίες είναι πιο κατάλληλες για τη συλλογή των απόψεων των συμμετεχόντων, με απώτερο στόχο την εξεύρεση ενός αυθεντικού τρόπου που αποσκοπεί στην κατανόηση των εμπειριών των συμμετεχόντων (βλέπε Παράρτημα Ι) Εστιασμένες Ομαδικές Συζητήσεις (Focus Groups) Διεξήχθησαν δύο (2) εστιασμένες ομαδικές συζητήσεις (focus groups) αποτελούμενων από επτά (7) και οκτώ (8) άτομα αντίστοιχα, με επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, στελέχη φορέων παροχής καινοτομίας και φορέων υλοποίησης προγραμμάτων που σχετίζονται με την καινοτομία, ειδικούς εμπειρογνώμονες κ.α (βλέπε Παράρτημα IV). Η διαδικασία υλοποίησης των ομάδων εστιασμένης συζήτησης περιελάμβανε τη διαμόρφωση ειδικού οδηγού πλοήγησης της κάθε εστιασμένης ομαδικής συζήτησης (βλέπε παράρτημα I) και τη μαγνητοφώνηση της κάθε εστιασμένης ομαδικής συζήτησης Ποσοτική Έρευνα (Quantitative Research) Το κεφάλαιο αυτό εστιάζει στην ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 135 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων σε όλη την Ελλάδα για το σκοπό της έρευνας Σχεδιασμός και Υλοποίηση Ποσοτικής Έρευνας Για την υλοποίηση της ποσοτικής έρευνας διαμορφώθηκε ειδικό δομημένο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου το οποίο προσαρμόστηκε κατόπιν των αρχικών συνεντεύξεων και των εστιασμένων συζητήσεων. Ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου βασίσθηκε σε έγκυρες κλίμακες μέτρησης από τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς και στην παγκόσμια αποδεκτή απογραφική έρευνα Community Innovation Survey CIS. Επίσης, το ερωτηματολόγιο αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά και επαληθεύτηκε η λειτουργικότητά του και η δυνατότητα συλλογής αξιόπιστων δεδομένων

12 (pilot testing) σε μικρό δείγμα ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων του χώρου (βλέπε παράτημα Ι). Το ερωτηματολόγιο αυτό δημιουργήθηκε τόσο σε φυσική όσο και σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη συμμετοχή στην έρευνα. Στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν σε τρεις τομείς και πιο συγκεκριμένα στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Συνολικά συμμετείχαν 135 επιχειρήσεις από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας καθώς και από διαφορετικούς κλάδους προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Κατόπιν, τα στοιχεία από αυτές τις επιχειρήσεις καταχωρήθηκαν σε βάση δεδομένων και η επεξεργασία τους πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου ανάλυσης SPSS. 2. Συμπεράσματα Ποσοτικής και Ποιοτικής Έρευνας Προκειμένου να γίνει μία αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από διάφορους τύπους έρευνας, και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία σύνοψη της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί ενδελεχώς τα ακόλουθα: Ποιοτική έρευνα με τη μορφή συνεντεύξεων στις οποίες συμμετείχαν επιλεγμένοι εκπρόσωποι των τομέων της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και των κλάδους που εμπίπτουν στο ενδιαφέρον της έρευνας (εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες). Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η ανάδειξη όλων των πτυχών του προς εξέταση θέματος, καθώς και η αναζήτηση των αιτίων που οδηγούν σε συγκεκριμένες στάσεις απέναντι στις διαστάσεις της καινοτομίας που διερευνήθηκαν. Ποιοτική έρευνα, βασισμένη στη μεθοδολογία των Ομάδων Εστιασμένης Συζήτησης (Focus Groups), στην οποία συμμετείχαν δύο ομάδες απαρτιζόμενες από κατάλληλα επιλεγμένα μέλη. Η έρευνα αυτή διεξήχθη με σκοπό να εμπλουτίσει τα δεδομένα της πρώτης ποιοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε και είτε να τα επιβεβαιώσει είτε να αντιπαραβάλλει νέα ζητήματα και απόψεις. Ποσοτική έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίου, το οποίο απευθύνθηκε σε 135 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κάποιον από τους κλάδους εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση. Μέσω της ποσοτικής έρευνας οι επικρατούσες απόψεις αποτυπώθηκαν με τη μορφή αριθμών, παρέχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των απόψεων και των προτιμήσεων της πλειονότητας των μικρών επιχειρήσεων του δείγματος. Ποιοτική έρευνα με τη μορφή συνεντεύξεων, με στόχο την επικύρωση ή τη περαιτέρω ανάλυση και επεξήγηση των αποτελεσμάτων της ποσοτικής έρευνας. Στη συνέχεια ακολουθούν: Τα κύρια ευρήματα της έρευνας, βάσει των αποτελεσμάτων όλων των επιμέρους εμπειρικών ερευνών.

13 Οι προτάσεις που απορρέουν από τα αποτελέσματα της έρευνας και κρίνονται ως οι πλέον κατάλληλες βάσει της υφιστάμενης κατάστασης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ανά ζήτημα που εξετάστηκε από τους προαναφερόμενους τύπους ποιοτικών και ποσοτικών ερευνών.

14 2.1. Ανασταλτικοί παράγοντες για την καινοτομία Βάσει όλων των επιμέρους ερευνών που διεξήχθησαν τόσο οι μικρές επιχειρήσεις όσο και οι εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων έθεσαν στο επίκεντρο των προβλημάτων την έλλειψη της υποστήριξης και των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη ή/και την υιοθέτηση καινοτομιών. Η έλλειψη αυτή φάνηκε να προκαλείται κατά κύριο λόγο από δύο αιτίες: την έλλειψη επαρκών πηγών χρηματοδότησης και το υψηλό κόστος καινοτομίας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας και επιβεβαιώνεται ακολούθως και από όλες τις επιμέρους ποιοτικές αναλύσεις. Να προστεθεί ότι οι ποιοτικές συνεντεύξεις, και κυρίως οι ομάδες εστίασης, ανέδειξαν και μια νέα διάσταση προβλημάτων της μικρής επιχείρησης, αυτή της έλλειψης ευέλικτων δομών και ενισχυτικών δράσεων της πολιτείας. Μέσω των ποιοτικών συνεντεύξεων δόθηκε η εικόνα σύμφωνα με την οποία η καινοτομία από την οπτική των σημερινών ελληνικών μικρών επιχειρήσεων είναι περισσότερο ανάγκη επιβίωσης παρά πολυτέλεια, λογική που αντανακλά τη δυσκολία της μικρής επιχείρησης να καινοτομήσει χωρίς να υπάρχει η επαρκής οικονομική και γενικότερη στήριξη Ανάπτυξη επιχειρηματικών και παραγωγικών καινοτομιών από τη σημερινή μικρή επιχείρηση Όλα τα αποτελέσματα που προέκυψαν αναφορικά με τη χρήση και την εφαρμογή παραγωγικών καινοτομιών, κυρίως αυτά των ποιοτικών ερευνών, συγκλίνουν στο ότι η μικρή επιχείρηση καινοτομεί περισσότερο για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό παρά για να αναπτυχθεί. Οι τύποι καινοτομίας που φάνηκε να κυριαρχούν σε όλους τους τύπους συνεντεύξεων είναι η βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων, ή η ανάπτυξη νέων, και η εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων στον τρόπο προώθησης και διάθεσης του προϊόντος. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θεωρήθηκε σημαντική από αρκετές ομάδες συμμετεχόντων (πρώτη ποιοτική έρευνα, ποσοτική έρευνας, επιβεβαιωτικές συνεντεύξεις) η τεχνολογική καινοτομία, η οποία όμως στους κύκλους συνεντεύξεων διαχωρίστηκε από ορισμένους εκπροσώπους ερευνητικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους η καινοτομία στην τεχνολογία αποτελεί τη βάση για να αναπτυχθεί η επιχείρηση σε άλλους τομείς. Είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι -σύμφωνα με την ποιοτική έρευναοι καινοτομίες που ενδιαφέρεται η μικρή επιχείρηση να αναπτύξει μελλοντικά αφορούν κυρίως σε νέα προϊόντα/υπηρεσίες και σε τεχνολογία και εξοπλισμό. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τύποι καινοτομίας που εφαρμόζονται συσχετίστηκαν θετικά με τους τύπους καινοτομίας που χρηματοδοτούνται, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημαντικότητα της χρηματοοικονομικής υποστήριξης για την ανάπτυξη καινοτομιών.

15 2.3. Κύρια οφέλη της μικρής επιχείρησης από την καινοτομία Οι απόψεις της πλειοψηφίας των ερωτώμενων (της ποσοτικής και των ποιοτικών ερευνών) φάνηκαν να συγκλίνουν στο ότι το βασικότερο όφελος της επιχείρησης είναι η διαφοροποίηση του προϊόντος της, λόγω της ποιοτικής του αναβάθμισης. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από την ανάλυση των συσχετίσεων μεταξύ των παραγόντων της ποσοτικής έρευνας, καθώς το συγκεκριμένο όφελος συσχετίστηκε θετικά και στατιστικά σημαντικά με όλους τους τύπους καινοτομίας. Παρατηρώντας όμως τα διαθέσιμα δεδομένα λίγο πιο προσεκτικά γίνεται αντιληπτό ότι τόσο η πρώτη ποιοτική συνέντευξη όσο και οι ομάδες εστίασης, αναγνωρίζουν ως επίσης πολύ σημαντικό όφελος της επιχείρησης τη μείωση του κόστους τους προϊόντος. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της ποσοτικής αλλά και των επιβεβαιωτικών συνεντεύξεων φαίνεται να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με αυτό το εύρημα. Εξετάζοντας τα δεδομένα των ποσοτικών αναλύσεων, με σκοπό τη διερεύνηση αυτής της απόκλισης, φάνηκε ότι η οι μικρές επιχειρήσεις δεν θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι η καινοτομία έχει θετικά αποτελέσματα στο τζίρο ή στα κόστη τους. Εν αντιθέσει, δραστηριοποιούνται σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα ίσως να μειώνουν τη σημασία μεταβολών (σε κέρδη ή σε κόστη) που δεν επαρκούν για να τους επιλύσουν βιοποριστικά προβλήματα Ανάπτυξη συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτομιών Η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι επιχειρήσεις δε συνάπτουν συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς για την ανάπτυξη καινοτομιών παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Το γεγονός αυτός στηρίχθηκε σε διάφορους ανασταλτικούς παράγοντες, όπως την έλλειψη φορέων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τη μικρή επιχείρηση, την έλλειψη ενός ευέλικτου νομικού πλαισίου και γενικότερα την έλλειψη υποστήριξης του επιχειρηματία στην εύρεση συνεργατών. Αυτά προέκυψαν μέσα από τις ποιοτικές έρευνες, στις οποίες το πλαίσιο των ερωτήσεων επέτρεπε την έκφραση πληθώρας απόψεων. Όσον αφορά στην ποσοτική έρευνα, όπου η δυνατότητα απαντήσεων και τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν περισσότερο οριοθετημένα, κυριότεροι συνεργάτες της μικρής επιχείρησης φάνηκε να είναι οι προμηθευτές και διάφοροι σύμβουλοι, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον τελευταίο κύκλο συνεντεύξεων. Στην πραγματικότητα, το εύρημα αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό των ποιοτικών ερευνών, καθώς οι μεν προμηθευτές είναι οι πιο άμεσα συνδεδεμένοι με τη μικρή επιχείρηση, οι δε σύμβουλοι αναπτύσσουν ιδιαίτερα έντονες δράσεις προσέγγισης των επιχειρήσεων προκειμένου να συνεργαστούν. Κατά συνέπεια, όλα τα αποτελέσματα συγκλίνουν στο ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η μικρή επιχείρηση δεν της επιτρέπει να αναπτύξει συνεργασίες, καταφεύγοντας έτσι σε φορείς που είτε είναι πιο κοντά της σε λειτουργικό επίπεδο είτε την προσεγγίζουν (αυτοβούλως) περισσότερο.

16 2.5. Κύριες πηγές πληροφόρησης της μικρής επιχείρησης για την καινοτομία Επί του παρόντος ζητήματος, κυριάρχησαν διάφορες απόψεις ανά τύπο έρευνας. Η μεν ποσοτική έρευνα έδειξε ότι οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης της μικρής επιχείρησης για θέματα καινοτομίας είναι οι προμηθευτές, ενώ εξίσου σημαντικές πηγές είναι τα διάφορα επαγγελματικά συνέδρια και τα περιοδικά, οι εφημερίδες και η τηλεόραση, ευρήματα που επιβεβαιώθηκαν και από την τελευταία έρευνα (επιβεβαιωτικές συνεντεύξεις) που διεξήχθη. Η πρώτη ποιοτική έρευνα όμως ανέδειξε ως κυριότερη πηγή πληροφόρησης τις διάφορες εκθέσεις και τους φορείς κλαδικών εκπροσώπων. Μια πιθανή εξήγηση της απόκλισης αυτής μπορεί να δοθεί αν παρατηρηθεί ότι η ποσοτική έρευνα διεξήχθη απευθείας στη μικρή επιχείρηση, ενώ η ποιοτική βασίστηκε στις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών διαφόρων κλάδων. Συνεπώς, οι μεν πρώτοι (επιχειρηματίες) είναι σε άμεση επικοινωνία με τους προμηθευτές τους ή έρχονται σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες μέσω επαγγελματικών συνεδρίων, οι δε δεύτεροι (κλαδικοί εκπρόσωποι) συναναστρέφονται περισσότερο με άλλους συλλογικούς φορείς. Τέλος, οι συμμετέχοντες στις ομάδες εστίασης διατήρησαν μια πιο αποστασιοποιημένη και γενική οπτική του ζητήματος συγκλίνοντας στο ότι υπάρχει μία γενικότερη έλλειψη αποτελεσματικών δικτύων πληροφόρησης για θέματα καινοτομίας. Συμπερασματικά, παρατηρείται μία σχετική αντιστοιχία μεταξύ των κύριων πηγών πληροφόρησης της μικρής επιχείρησης για θέματα καινοτομίας και των συνεργασιών που συνάπτει για αυτό το σκοπό Υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Συνολικά, από τις υπηρεσίες που θα μπορούσε να παρέχει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ως πιο χρήσιμη κρίθηκε η ενημέρωση για πιθανή συμμετοχή ή/και χρηματοδότηση από προγράμματα ενίσχυσης καινοτομίας και ανάπτυξης. Η υπηρεσία αυτή αναδείχθηκε ως η σημαντικότερη μέσα από την ποσοτική έρευνα, τις επιβεβαιωτικές συνεντεύξεις και τις ομάδες εστίασης, ενώ αντιμετωπίστηκε θετικά και από τους συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο συνεντεύξεων. Επιπροσθέτως, η ποσοτική έρευνα, οι επιβεβαιωτικές συνεντεύξεις και οι ομάδες εστίασης συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη πιο σημαντική υπηρεσία είναι η ενημέρωση σχετικά με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλες επιχειρήσεις, εύρημα με το οποίο δε συμφωνούν τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου συνεντεύξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο συνεντεύξεων, η μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε σε υπηρεσίες που αφορούν την ανάπτυξη συνεργασιών και συγκεκριμένα στην ενθάρρυνση των συνεργασιών και της διασύνδεσης μεταξύ των επιχειρήσεων και στις επιχειρηματικές επισκέψεις και συναντήσεις (π.χ., διοργάνωση ημερίδων ή συναντήσεων) με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη συνεργασιών. Παρατηρείται λοιπόν ότι η μία ομάδα ερευνών (ποσοτική έρευνα, επιβεβαιωτικές συνεντεύξεις, ομάδες εστίασης) κατέδειξε τη σημαντικότητα υπηρεσιών ενημέρωσης, ειδικότερα σε θέματα χρηματοδότησης, ενώ η πρώτη ποιοτική έρευνα εστίασε σε υπηρεσίες ενθάρρυνσης και υποστήριξης

17 της ανάπτυξης συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτομίας. Δεδομένου ότι τονίστηκε ιδιαίτερα η έλλειψη οικονομικών πόρων και δικτύων επικοινωνίας είναι λογικό η μικρή επιχείρηση να εστιάζει σε μεθόδους εύρεσης πόρων που θα της επιτρέψουν να επιβιώσει στο δύσκολο περιβάλλον που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, περιγράφηκε μια γενικότερη δυσκαμψία και έλλειψη κουλτούρας συνεργατικών δράσεων, γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη συνεργασιών δύσκολη για τη μικρή επιχείρηση. Ειπώθηκε μάλιστα ότι η μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με αποστροφή την ανάπτυξη συνεργασιών εξαιτίας αυτού, κάτι που αιτιολογεί τις μέτριες βαθμολογίες και τα μετριοπαθή σχόλια που έλαβαν οι υπηρεσίες που αφορούν τις συνεργασίες. Αντιμετωπίζοντας όμως τα ίδια δεδομένα από διαφορετική οπτική γωνία, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ποιοτική έρευνα (εις βάθος συνεντεύξεις) υποστήριξαν ότι ακριβώς επειδή εκλείπει το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν εκείνες οι δράσεις που θα το ενισχύσουν.

18 Βιβλιογραφία Eisner, W.E., (1991), The Enlightened Eye, Qualitative Inquiry and the Enhancement of Educational Practice. New York: Macmillan. Kvale, S., (1996), Interviews, an Introduction to Qualitative Research Interviewing. Thousand Oaks: SAGE Publications. Lincoln, Y. S. and Guba, E. (1985). Naturalistic Inquiry. SAGE: Beverly Hills. Παπαγεωργίου Γ. (1998). Μέθοδοι στην Κοινωνιολογική Έρευνα. Αθήνα: Τυπωθήτω. Παρασκευοπούλου - Κόλλια Ε.Α., (2008), Methodology of Qualitative Research in Social Sciences and Interviews, Open Education - The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology, Vol. 4, Nο. 1. / Section one.

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων

Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δράσεις υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών επιχειρήσεων Υποστηρίζουμε τη μικρή επιχείρηση, Ενισχύουμε την

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις

Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις (Quantitative Approaches to Research) Δρ ΚΟΡΡΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2013 Ποσοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις (Quantitative Research

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Έρευνα. Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Ποσοτική Έρευνα. Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Ερωτηματολόγια & Συνεντεύξεις Ποσοτική Έρευνα Βασικό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης

Διασφάλιση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης Διασφάλιση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πέτρος Κωσταγιόλας λέκτορας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο pkostagiolas@ionio.gr (26610-87402 & 6944 456336)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (QUALITATIVE APPROACHES TO RESEARCH) 2 Ποιοτικές ερευνητικές προσεγγίσεις (Qualitative Research Approaches) Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Κάποιες έννοιες Επιστήμη : κάθε συστηματικό πεδίο μελέτης ή σύστημα γνώσης που έχει ως σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας Η ερευνητική διαδικασία έχει ως αφορμή ένα προβληματισμό και προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ερευνητικό ερώτημα.

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η Θεματική ενότητα: Ανάλυση μεθοδολογίας ερευνητικής εργασίας Σχεδιασμός έρευνας: Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας

Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας Σύντομος οδηγός επιβίωσης Μεθοδολογία Ερευνητικής Εργασίας: Γ. Τράπαλης & Ά. Μητρέλης 1 Τι είναι Έρευνα: η παραγωγή πρωτότυπων αποτελεσμάτων μέσω της συστηματικής, ορθολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Διεύθυνση: Κεφαλληνίας 46 TK 112 51 Αθήνα ΤΗΛ.: 2108665350 FAX: 2108676265 www.rc.aueb.gr Κείμενο Μελέτης Σύμφωνα με τις Εργασίες 6

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΔΙΚΤΥΩΣΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΔΙΚΤΥΩΣΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΔΙΚΤΥΩΣΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» Περίληψη Οδηγού Υλοποίησης Προγράμματος Υποστήριξης «ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για το υποέργο: «Εξωτερική Αξιολόγηση Πράξης» Δράσεις προσαρμογής επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης διαμέσου πιλοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική διαδικασία και συγγραφή διατριβής: Μεθοδολογικές παρατηρήσεις ρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας Τα βασικά στάδια για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνώντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στο city branding.

Διερευνώντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στο city branding. Διερευνώντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στο city branding. Ονοματεπώνυμο: ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: ΒΡΕΧΟΠΟΥΛΟΣ Α. Δεκέμβριος 2014 BRAND ΚΑΙ BRANDING Kotler and Armstrong

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Περιεχόμενο μαθήματος (γενικά) Μέρος Ι: Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Έρευνα Μέρος ΙΙ: Ποσοτικές Προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας. «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων»

Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας. «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων» Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας Κοδριγκτώνος 12, 210 8203573, 210 8203 803 http://este.dmst.aueb.gr/ «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων» ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η προώθηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Η Μεθοδολογία της Έρευνας (research methodology) είναι η επιστήμη που αφορά τη μεθοδολογία πραγματοποίησης μελετών με συστηματικό, επιστημονικό και λογικό τρόπο, με σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΜΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Δεοντολογία και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Αξιολογώντας την ποιότητα των ποιοτικών ερευνών Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις στις Επικοινωνίες

Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις στις Επικοινωνίες Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις στις Επικοινωνίες Διάλεξη 1 Δρ. Ειρήνη Τσίχλα Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας WHO AM I? Δρ. Ειρήνη Τσίχλα Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών με ειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ ΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Prototype by TEE αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» «Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης ( )

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης ( ) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης (2008-2010) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Μέσα στα πλαίσια των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Στελεχών της Εκπαίδευσης (Π.Ε.Σ.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Μέσα συλλογής δεδομένων Β) Συνέντευξη Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αποκωδικοποίηση του STAKEHOLDER ENGAGEMENT μέσω της ONLINE έρευνας αγοράς

Η αποκωδικοποίηση του STAKEHOLDER ENGAGEMENT μέσω της ONLINE έρευνας αγοράς Η αποκωδικοποίηση του STAKEHOLDER ENGAGEMENT μέσω της ONLINE έρευνας αγοράς page...2 Ποια είναι η Global Link? Γιατί ONLINE έρευνα αγοράς? Αποτελέσματα έρευνας Global Sustain Stakeholders Engagement page...3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ 2014 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ικανοποίηση των Εργαζομένων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης 2014 Συνοπτική Έκδοση Ηράκλειο, Σεπτέμβριος 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5η: Έρευνα Μάρκετινγκ και Κατανόηση του Πελάτη Ξέρουμε τι Θέλουν οι Καταναλωτές;

Διάλεξη 5η: Έρευνα Μάρκετινγκ και Κατανόηση του Πελάτη Ξέρουμε τι Θέλουν οι Καταναλωτές; Διάλεξη 5η: Έρευνα Μάρκετινγκ και Κατανόηση του Πελάτη Ξέρουμε τι Θέλουν οι Καταναλωτές; Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm104/

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο...

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... 1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... Οι Επιμορφωτικές Ανάγκες των Διοικητικών Υπαλλήλων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών: Μια Εμπειρική Διερεύνηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης

Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης και συγγραφή ερευνητικής έκθεσης / διατριβής. Δρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π.,., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016)

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 19/08/2015), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου. Υπάρ χουν αμφιβολί ες

Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου. Υπάρ χουν αμφιβολί ες Χαρακτηριστικά ΝΑΙ Ο Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου Τεκμηρίωση Κριτική αποτίμηση των πηγών (είναι οι πηγές έγκυρες και αξιόπιστες) Αναδεικνύονται τα νέα στοιχεία Υπάρχουν σύγχρονες (της τελευταίας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Φιλία Ίσαρη 2016-17 Σεμινάριο Πτυχιακής Εργασίας Διάγραμμα παρουσίασης Εισαγωγή στην Ποιοτική Έρευνα Σύγκριση με την ποσοτική έρευνα Πλεονεκτήματα και περιορισμοί Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες Σκοπός του μαθήματος Να προετοιμάσει τις φοιτήτριες/τους φοιτητές για το εγχείρημα της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (1)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (1) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (1) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (3) Ε: Για το προσωπικό αναφέρεστε; Και μία τελευταία ερώτηση. Από πόσα

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τα 4η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

This project is co-financed by the ERDF and made possible by the MED Programme

This project is co-financed by the ERDF and made possible by the MED Programme This project is co-financed by the ERDF and made possible by the MED Programme Πρόγραμμα MED έργο WIDE growing of SMEs: organizational innovation and Development in med area Αντώνης Μπούμπουλας Προϊστάμενος

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 2.2.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνθεση Πολιτικής...3 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης όπως προέκυψαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν ως εξής:

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης όπως προέκυψαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν ως εξής: Μέτρηση της Ικανοποίησης και Εμπιστοσύνης των Ελλήνων Ασθενών στο Φάρμακο με βάση των Ευρωπαϊκό Δείκτη Ικανοποίησης EPSI Rating (European Performance Satisfaction Index) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρόν άρθρο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηµατικότητα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηµατικότητα Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηµατικότητα Τα αποτελέσµατα δειγµατοληπτικής έρευνας που πραγµατοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Οικονοµικών Μελετών της ICAP Group

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π. 2 (Π.2.1) Έκθεση/Μεθοδολογία/Οδηγός Συνεντεύξεων

Παραδοτέο Π. 2 (Π.2.1) Έκθεση/Μεθοδολογία/Οδηγός Συνεντεύξεων 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017)

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) 1. Ταυτότητα της έρευνας Η παρούσα αξιολόγηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αξιολόγησης, που

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ÀÌ Ä º± µä À ¹ ¼ ½

þÿ ÀÌ Ä º± µä À ¹ ¼ ½ Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2016 þÿ ÀÌ Ä º± µä À ¹ ¼ ½ þÿµºà±¹ µåä¹ºì ¹ ¹º ĹºÌ ÃÍÃÄ ¼± þÿãä ½ º±Ä±½µ¼

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας ς ς ς σε Επιχειρήσεις η Δειγµατοληπτική έρευνα για την διεξήγαγε για 8 συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονοµικών Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε., τα αποτελέσµατα της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης

Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Grundtvig Multilateral LLP Ref. n. 540477-LLP-1-2013-1-IE-Grundtvig-GMP Έκθεση FIERE (Παραδοτέο 6.6) Πακέτο Εργασίας 6: ΔΙΑΧΥΣΗ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΡΟΛΟΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΡΟΛΟΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΡΟΙ ΑΜΟΙΒΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΡΟΛΟΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγική Παρουσίαση 1. Η αγορά εργασίας στελεχών στην Ελλάδα γενική προσέγγιση 2. Εννοια, ρόλος και

Διαβάστε περισσότερα

Διδάκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διδάκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ Χατζηπαναγιώτου Κ. Χατζηπαναγιώτου Διδάκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Έρευνα Μάρκετινγκ είναι...... Η Συστηματική, Αντικειμενική, και Ολοκληρωτική εξέταση και μελέτη στοιχείων που έχουν σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Στόχος της ΜΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ θα είναι η επέκταση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) Το Κέντρο Ερευνών Science-to-Marketing του Munster University (Γερμανία) πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΜΑΪΟΣ 2015 Πρώτη εβδομάδα (5 + 5 + 8 + 8 = 26 ώρες) Τετάρτη 11 Μαρτίου (5 ώρες) 15: 00 16: 00 Α. Βασικές Αρχές Κοινωνικής Έρευνας (α) Ερευνητικός κύκλος: προσδιορισμός του προβλήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Λεωνίδας Κυριακίδης Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

(Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

(Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση των Προεπαγγελματικών Προγραμμάτων που Εφαρμόζονται στα Ειδικά Σχολεία και στις Ειδικές Μονάδες Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΕΜΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, PhD ΙΑΤΡΙΚHΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΕΜΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, PhD ΙΑΤΡΙΚHΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΕΜΜ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, PhD ΙΑΤΡΙΚHΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η επιστημονική έρευνα στηρίζεται αποκλειστικά στη συστηματική μελέτη της εμπειρικής

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ179-ΩΗΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΛ179-ΩΗΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Κωνσταντινουπόλεως 45-49

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ 1 ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 08-06-2011 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων Ενότητα 20ή: Έρευνα Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων Χρίστος Καμενίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ

Media Monitoring. Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Media Monitoring Ενότητα 2: Η ανάλυση περιεχομένου Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Ορισμός Μετατρέπει υλικό ποιοτικής κυρίως φύσης σε μορφή ποσοτικών/ποιοτικών δεδομένων Μπορεί να οριστεί ως

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ Α..ΠΑΙ.Σ.Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ: Γιώργος Μουστάκας email: moke1@aspete.gr ΣΗΛΕΦΩΝΟ: 210-28 96 884 blog: http://mokeaspete.blogspot.com/

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE Value thrugh Research and Innvatin ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΙMP3ROVE Αθήνα Ιανουάριος 2014 Ο Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος είναι Πιστοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλκυση & Διατήρηση Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα

Προσέλκυση & Διατήρηση Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα Συνεργαστήριο Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου Προσέλκυση & Διατήρηση Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα Σύνοψη Αποτελεσμάτων Με το στόχο του προσδιορισμού των προκλήσεων και του καθορισμού δράσεων για την προσέλκυση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «Ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών αναζήτησης, θέασης, τηλεφόρτωσης και μετασχηματισμού γεωχωρικών δεδομένων του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα Η οπτική του χρήστη

Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα Η οπτική του χρήστη Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα Η οπτική του χρήστη Ελισάβετ Ι. Καραπάνου Επιβλέποντες Καθηγητές: Ταραμπάνης Κων/νος Ταμπούρης Ευθύμιος Εξεταστές: Γεωργίου Ανδρέας Μάνθου Βασιλική Το πρόβλημα Ζητήματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 16-17 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 Εισαγωγή Η παρούσα παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Γιατί κάνουμε ανασκόπηση στη βιβλιογραφία; 1. Γιαναπροσδιορίσουμεκενάστηνέρευνατου γνωστικού μας αντικειμένου 2. Για να εντοπίσουμε νέες τάσεις στην έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151)

εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151) εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151) Βασική (ή Καθαρή) και Εφαρμοσμένη 1 Η Βασική ή Καθαρή έρευνα δεν στοχεύει σε οικονομικά ή κοινωνικά οφέλη και δεν καταβάλλονται προσπάθειες για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνοντας την απόδοση των συστημάτων CRM:

Αυξάνοντας την απόδοση των συστημάτων CRM: Αυξάνοντας την απόδοση των συστημάτων CRM: 1 η Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Αυλωνίτης, Καθηγητής Μάρκετινγκ Ο.Π.Α. (avlonitis@aueb.gr) Νικόλαος Παναγόπουλος, Λέκτορας Μάρκετινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ενημερωμένο) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ενημερωμένο) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΠΕΓΑ - Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Τμήμα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ενημερωμένο) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 Αίθουσα Τμήματος Γεωγραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 30/06/2015 Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Το παρόν ερωτηματολόγιο συντάχθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ

Η ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ Δρ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ Κ. ΣΠΑΝΑΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠ65 Η ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Τι είναι η τριγωνοποίηση; Ποια είδη τριγωνοποίησης υπάρχουν; Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος; Τι μας προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Μάθημα 7 ο : Ποιοτική & Ποςοτική Έρευνα Νίκη Σιςςαμπέρη-Δημήτρησ Κολιόπουλοσ Σχολή Ανθρωπιςτικών & Κοινωνικών Επιςτημών Τμήμα Επιςτημών τησ Εκπαίδευςησ & τησ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Η παρακολούθηση ενός project κινητικότητας. Η διαδικασία παρακολούθησης ενός διακρατικού project κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2015-2016 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο ΤΕΙ Αθήνας: διερεύνηση των τάσεων και των προοπτικών

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο ΤΕΙ Αθήνας: διερεύνηση των τάσεων και των προοπτικών Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο ΤΕΙ Αθήνας: διερεύνηση των τάσεων και των προοπτικών Νεφέλη Χατζηδιάκου, Κοινωνική Ερευνήτρια, συνεργάτης ΜΟΚΕ ΤΕΙ Αθήνας Στόχοι της έρευνας Χαρτογράφηση του τοπίου

Διαβάστε περισσότερα