ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας"

Transcript

1 ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα αργίας για τα Δημοτικά σχολεία της πόλης μας. Την Αγία αυτή θεωρούσαν θαυματουργή όχι μόνο οι χριστιανοί, αλλά και οι Τούρκοι που κατοικούσαν στην πόλη μας. Θεράπευε από αρρώστιες της εποχής εκείνης, όπως ελονοσία - ευλογιά κλπ! Σ' αυτήν την εκκλησία και στη Μεγάλη Παναγία, προσεύχονταν και οι Ρώσοι όταν ήταν στο Ρέθυμνο. Εκεί μοίραζαν στους φτωχούς ένα ψωμί που το έλεγαν "χλέμπα". Το βράδυ της Ανάστασης ο δεσπότης μας έψαλλε το "Χριστός Ανέστη", και αμέσως απαντούσε ο Ρώσος Επίσκοπος "Κρίστο Βόσκρες". Τον όμορφο θόλο της έχει ζωγραφίσει ένας παλιός μας Δεσπότης, ο Ιερόθεος ο Μπραουδάκης. Είναι μία από τις σπάνιες απεικονίσεις του ίδιου του θεού, που θα δεις. Όταν την επισκεφθείς παρατήρησε το θόλο της και φαντάσου το δεσπότη με τα πινέλα του και τις μπογιές του να τον ζωγραφίζει, όπως μας το περιγράφει ο Πρεβελάκης στο βιβλίο του "Το χρονικό μιας Πολιτείας", αφού πρώτα νήστεψε δύο εβδομάδες. "Την τρίτη βδομάδα, ανέβηκε πάνω στη σκαλωσιά με τις μπογιές, και τα κοντύλια του, και έβαλε αρχή".

2 «Να στοχαστείς ένα θεόρατο καυκί, με άνοιγμα φαρδύτερο από δύο οργιές, και εκεί από κάτω τον εξηντάρη δεσπότη και αγιογράφο ξαπλωμένο ανάσκελα στη σκαλωσιά δώδεκα μπόγια πάνω από τη γης, να στορίζει τη φοβερή μορφή του παντοκράτορα.» Στο κτίριο μέσα στην αυλή της εκκλησίας θα βρίσκεται για μερικές μέρες ακόμα η βιβλιοθήκη της πόλης μας. Μια πολύ πλούσια βιβλιοθήκη με πάνω από βιβλία και συλλογές παλιών εφημερίδων. Η παλιά πόλη άνοιξε την αγκαλιά της και η βιβλιοθήκη μας θα πετάξει στην νέα πόλη σε μια νέα αγκαλιά που την περιμένει στην οδό Σταυριανού Μπίρη. Θα μείνουν όμως στην παλιά βιβλιοθήκη τα παιδικά βιβλία, δηλαδή το παιδικό τμήμα βιβλίου για εσένα το παιδί. Έτσι θα μπορείς και τη

3 βόλτα σου να κάνεις στην πόλη και τη βιβλιοθήκη να επισκέπτεσαι για κανένα "μικρό - παιδικό " βιβλίο. - Στους αριθμούς 2, 12 και 21 υπάρχουν τρία ιδιωτικά χαμάμ που έχουν γίνει ξενώνες. - Στον αριθμό 26 η αίθουσα του κατηχητικού. - Απέναντι, η αίθουσα όπου η εκκλησία των 4 Μαρτύρων καθημερινά μαγειρεύει για μικρούς και μεγάλους της πόλης μας, που έχουν την ανάγκη ενός πιάτου φαγητού. Οδός Αγίου Γεωργίου Η παράδοση λέει, ότι ο Άγιος Γεώργιος καβάλα στο άλογο, αξιωματικός, σκοτώνει το δράκο που φύλαγε την πηγή και δεν άφηνε τους κατοίκους να πάρουν νερό. Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης του πεζικού. Το δρόμο αυτό θα τον ακούσεις να τον λένε και Γρότα γιατί έχει σχήμα "Γ" και είναι αδιέξοδος. Την εποχή των Τούρκων οι χριστιανοί έβρισκαν εκεί καταφύγιο, γιατί το εκκλησάκι ήταν μικρό και καλά κρυμμένο ανάμεσα σε σπίτια στο αδιέξοδο δρομάκι. - Εδώ βρίσκεται η μικρή και όμορφη εκκλησούλα του Αγίου Γεωργίου. Ένα μεγάλο πεύκο στολίζει τη μικρή της αυλή. Έχει ένα μικρό και απλό καμπαναριό με μία καμπάνα. Οδός Αγίου Φραγκίσκου Είναι ο Άγιος των Ενετών που προστατεύει τους φτωχούς και αδύναμους. Ο "φτωχούλης του Θεού" όπως τον λέει ο Καζαντζάκης.

4 - Στον αριθμό 4 η πιο όμορφη ενετική εκκλησία της πόλης μας, η αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου με το πιο ωραίο θύρωμα. Αξίζει να σταματήσεις αρκετή ώρα και να το θαυμάσεις. Επάνω από την πόρτα υπάρχουν 6 μεγάλα καμαρωτά παράθυρα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν πτωχοκομείο. - Στο τέλος του δρόμου, το διπλό θύρωμα του Τούρκικου σχολείου που σήμερα έχει γίνει η είσοδος μόνο για την πλατεία Μικρασιατών. Από πάνω είναι το καμαρωτό ενετικό θύρωμα διακοσμημένο με κλαδιά αμπελιού. Είναι το μόνο του οποίου σώζεται το χρώμα. Πράσινα τα φύλλα και κόκκινα τα σταφύλια. Από κάτω, το μικρό τούρκικο θύρωμα που έδειχνε ότι εδώ πήγαιναν σχολείο τα μικρά τουρκόπουλα. - Μια κυλινδρική καμινάδα με 3 φουρούσια. - Η αίθουσα της "Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης", που διοργανώνει διάφορες εκδρομές, συμμετέχει στο καρναβάλι και ετοιμάζει αποκριάτικους χορούς για μικρούς και μεγάλους. Οδός Αραμπατζόγλου Θοδωρή Ηταν Αντιδήμαρχος της πόλης μας. Πέθανε αρκετά νέος. Εδώ και στην οδό Πάνου Κορωναίου,βρίσκονται τα περισσότερα κιόσκια. -Στον αριθμό 50 θα συναντήσεις ένα εντυπωσιακό σπίτι, το "Παλάτι του Επισκόπου", όπως το έλεγαν οι Ενετοί. Έμενε δηλαδή ο Επίσκοπος- Δεσπότης πάνω και μερικοί καλόγεροι κάτω. Αυτοί οι καλόγεροι ήταν φιλάνθρωποι και μοίραζαν τροφή στους φτωχούς. Κοίταξε ψηλά να δεις τα παράθυρα του. Ίσως είναι τα πιο ωραία της πόλης.

5 - Στον αριθμό 30 το μοναδικό σπίτι με δύο κιόσκια, βλέπει από τη μία μεριά στην Αραμπατζόγλου και από την άλλη στην Ραδαμάνθυος, στον αριθμό 28. Οι χανούμισσες που έμεναν εδώ, πήγαιναν πότε από το ένα κιόσκι και πότε από το άλλο. Ήταν από τις τυχερές. Οδός Αρκαδίου Πήρε το όνομά της από το ιστορικό μοναστήρι, το Αρκάδι μας. Η Αρκαδίου μαζί με την Εθνικής Αντιστάσεως, είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης. Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος βιτρίνες. Είναι η μεγάλη αγορά όπως ακούγεται στις μέρες μας (μικρή αγορά η Εθν. Αντιστάσεως), ένας δρόμος που λίγα έχει να ζηλέψει από τους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων ελληνικών πόλεων. Παλιά η Αρκαδίου, η Μεγάλη Ρούγα των Ενετών, η οδός Τσάρων των Ρώσων, ήταν τελείως διαφορετική. Τα μαγαζιά της πέτρινα με καμαρωτές ξύλινες πόρτες, χωρίς βιτρίνες, που οι μαγαζάτορες τις άνοιγαν κάθε πρωί για να φανεί τί εμπόρευμα είχαν μέσα. Αλλά ας αφήσουμε πάλι τον Πρεβελάκη να μιλήσει για τη μεγάλη μας αγορά: "...με τα μεγάλα εμπορικά από δεξιά και από ζερβά, που ξεκινά από την Πόρτα της Ανατολής και φτάνει ίσαμε κάτω στο λιμάνι. Ο δρόμος τούτος που τον χωρίζουν από τη θάλασσα μια σειρά σπίτια, είναι σκεδιασμένος σα μισοφέγγαρο..." -Στον αριθμό 182 μπορείς να δεις ένα διώροφο κιόσκι πολύ καλά συντηρημένο. Εδώ ήταν παλιά το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο, το "Χατζηγρηγοράκειο" με είσοδο από την οδό Χατζηγρηγοράκη στον αριθμό 5. Πιο παλιά ήταν το σπίτι του Εδεχέμ Κλαψαράκη. Ειναι ο ίδιος Τούρκος που έφτιαξε το τούρκικο σχολείο για να πηγαίνουν τα κορίτσια (θα δεις την επιγραφή στο τέλος της Γοβατζιδάκη).

6 Σήμερα και αυτό το κτίριο λειτουργεί σαν ξενώνας για τους επικέπτες της πόλης μας με το όνομα "Anassa". Οδός Βερνάρδου Μανουήλ («Ο Κρης») Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, Άνθρωπος των γραμμάτων, προστάτης των Ελληνικών σχολείων. Βοήθησε πάρα πολύ στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων. - Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο Τζαμί της πόλης (Τζαμί του Γαζή Χουσείν Πασά) το τζαμί της Νερατζές όπως ακούγεται στο Ρέθυμνο, λόγω μιας παλιάς νερατζιάς, που υπήρχε στην πόρτα του τζαμιού. - Έχει τρεις τρούλους (θόλους) και τον πιο ψηλό και όμορφο μιναρέ με δύο μπαλκόνια. Από τα μπαλκόνια του, ο μουεζίνης (τούρκος ιερέας) κάθε μέρα καλούσε τους πιστούς του για προσευχή, λέγοντας: «Αλάχ Ιλαλά Μωχάμετ Ρουσαλά». - Ακουγόταν από όλη την πολιτεία (όση ήταν τότε). Σήμερα ο Δήμος μας προσπαθεί να συντηρήσει τον μιναρέ, για να αντέξει στο χρόνο και να τον καμαρώνουν και οι επόμενες γενιές. Το κυρίως κτίριο του τζαμιού, με το πιο επιβλητικό θύρωμα της πόλης, το έχτισαν οι Ενετοί και το αφιέρωσαν στην Santa Maria. Ήταν δηλαδή η εκκλησία της Παναγίας τους. Σήμερα στεγάζει το Ωδείο μας και η αίθουσά του ονομάζεται αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη». Εκεί γίνονται συναυλίες, ομιλίες, μαθήματα μουσικής κλπ. Πλησίασε στη βάση του μιναρέ να δεις πόσο χονδρός είναι. Σου προκαλεί δέος. - Αμέσως μετά το Τζαμί είναι η είσοδος για την πλατεία Μικρασιατών, και μετά το «Σπίτι του Πολιτισμού», που φτιάχθηκε

7 από το Δήμο τα τελευταία χρόνια. Εδώ γίνονται εκθέσεις φωτογραφίας, και διάφορες εκδηλώσεις. Λίγο παρακάτω θα συναντήσεις το μουσείο της Δημοτικής εκπαίδευσης που τιμά το δάσκαλο και τη δασκάλα, με φωτογραφίες της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, και μια συλλογή από τα μολύβια της. Μπορείς να το επισκεφθείς κάθε Σάββατο Στον αριθμό 28 βρίσκεται το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο (εταιρεία) Ρεθύμνης (ΙΛΕΡ). Παλιά ήταν το κονάκι (σπίτι) ενός Τούρκου Αγά, του Σελήμ Μπέη, τον οποίο οι Ρεθεμνιώτες έλεγαν «Μεταξά» γιατί είχε μεταξωσκώληκες. Και στο Τούρκικο σχολείο τα παιδιά τον μήνα Μάιο άδειαζαν τη μεγάλη επάνω αίθουσα από τα θρανία τους και την έκαναν εργαστήρι με μεταξοσκώληκες που τάιζαν από τις μουριές που βρίσκονταν στην αυλή του σχολείου τους. - Κάτω από τις καμάρες της ΙΛΕΡ, ήταν παλιά το γιαουρτάδικο του γέρο Τσόγκα. Αυτός έφτιαχνε το γιαούρτι σε μεγάλα πήλινα τσουκάλια, και τα παιδιά έτρεχαν στις 5 το απόγευμα να μπουν στην ουρά για να αγοράσουν ζεστό γιαούρτι. Ο γέρο Τσόγκας με μια μεγάλη κουτάλα, τους έβαζε στο πιάτο που έφερναν από το σπίτι τους, μια μεγάλη κουταλιά. Όχι δεύτερη για να φθάσει για όλους. - Στον αριθμό 30 ένα ξεχωριστό θύρωμα με τη λατινική επιγραφή σε μετάφραση "Με την αρετή αστράφτει το σπίτι". Εδώ είναι το εργαστήριο του κ. Γιώργου Χατζηπαράσχου που μαζί με τη γυναίκα του, την κυρία Κατερίνα, χρόνια τώρα ακούραστα φτιάχνουν το μοναδικό στο Ρέθυμνο φύλλο για μπακλαβά και κανταΐφι! - Στον αριθμό 45 θα δεις ένα σπάνιο κιόσκι που είναι διώροφο.

8 Οδός Γοβατζιδάκη Μεγάλη οικογένεια οι Γοβατζήδες. Οι πιο πολλοί ήταν παπουτσήδες που έφτιαχναν γόβες και γι αυτό πήραν αυτό το επίθετο. Οι Γοβατζήδες ήταν και πατριώτες που πολέμησαν για την πατρίδα μας αλλά και πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές). - Στην αρχή του δρόμου, ήταν το πατρικό σπίτι που έζησαν και μεγάλωσαν οι Γοβατζήδες. - Στον αριθμό 17 υπάρχει το μικρό θεατράκι που οι φοιτητές της πόλης μας δίνουν διάφορες παραστάσεις. Σήμερα λειτουργεί σαν σχολή χορού. - Στο τέλος της Γοβατζιδάκη (αρχή της Παπαμιχελάκη) υπάρχει η πίσω πόρτα του Τούρκικου σχολείου. Ένα δέντρο (Βενιαμίν) εμποδίζει σήμερα να δεις την τούρκικη επιγραφή. Αυτή σε ελεύθερη μετάφραση γράφει: "Αυτό το σχολείο το έχτισε ο Εδεχέμ Κλαψαράκης (ή Κλάψας) για να πηγαίνουν τα θηλυκά παιδιά αυτής της πόλης". Οδός Εθνικής Αντιστάσεως Ο δρόμος αυτός ονομάσθηκε έτσι για να τιμηθεί η Αντίσταση όλου του Ελληνικού λαού, απέναντι στα εχθρικά γερμανικά στρατεύματα. Οι Ενετοί είχαν ονομάσει την Εθνικής Αντιστάσεως "Grande Ruga", δηλαδή Μεγάλο Δρόμο, και ήταν ο πιο εμπορικός τους δρόμος. - Εδώ βρίσκεται μια από τις 3 παλιές πύλες της πόλης μας, η Μεγάλη Πόρτα όπως ακούγεται στις μέρες μας, η Πόρτα Guora όπως την ονομάτιζαν οι Ενετοί, που ήταν και οι κατασκευαστές της. Αν θέλεις να επισκεφθείς την παλιά πόλη με τις πλατείες και τα σοκάκια της, είναι

9 σωστό να αρχίσεις από την πόρτα Guora. Αυτή η καμαρωτή πόρτα θα σε οδηγήσει σε όλα τα μνημεία της πόλης μας και θα μάθεις την ιστορία τους. - Το μεγάλο πέτρινο ενετικό πηγάδι, σκεπασμένο μ ένα χονδρό κρύσταλλο στο μέσον της μικρής πλατειούλας της Μεγάλης Πόρτας. Στα χρόνια των Ενετών μια όμορφη κρήνη κοντά στο πηγάδι συμπλήρωνε το στολισμό της πλατείας. Το πηγάδι και σήμερα έχει καθαρό νερό. - Προχωρώντας στον αριθμό 84 θα συναντήσεις το "Κέντρο Βυζαντινών τεχνών", σπίτι παλιό Τούρκου Αγά (Μουλαμεχμετάκη). Αν ανέβεις τη σκάλα του θα δεις όμορφες ζωγραφιές του λαϊκού Ρεθεμνιώτη ζωγράφου Γαληνού. Ξεχωρίζει αυτή που απεικονίζει ένα ανοικτό παράθυρο, όπου μέσα από τα τζάμια του, περνά μέσα στο σπίτι ένα κλαδί ανθισμένης αμυγδαλιάς. Σήμερα φιλοξενεί τα πορτραίτα φαγιούμ, δηλαδή κάτι σαν αγιογραφίες.

10 Οδός Επιμενίδου Ηταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Οι επτά σοφοί ήταν: 1.Βίας ο Πριηνεύς 2. Θαλής ο Μιλήσιος 3. Κλεόβουλος ο Ρόδιος 4. Πιττακός ο Μυτιληναίος 5. Χίλων ο Λακεδαιμόνιος 6.Σόλων ο Αθηναίος 7. Επιμενίδης Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Επιμενίδης δεν ήταν ένας από τους επτά σοφούς. Πάντως το σίγουρο είναι πως ήταν Κρητικός και μάλιστα Ηρακλειώτης. Κάποιοι λένε ότι πέθανε σε ηλικία 150 ετών και κάποιοι άλλοι 292. Είναι ο δρόμος απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο. -Στον αριθμό 4 υπάρχει ένα ωραίο αρχοντικό το VE NETO, που ήταν το σπίτι του Ρισβάν Πασά και σήμερα ιδιωτικός ξενώνας.

11 Οδός Καστρινογιαννάκη Διονυσίου Σπουδαίος Επίσκοπος - Δεσπότης της πόλης μας, που στάθηκε κοντά στους πιστούς του σε δύσκολους καιρούς και φώτισε με την προσωπικότητά του το φτωχό τότε Ρεθυμνάκι μας. Πέθανε πολύ νέος και οι Ρεθυμνιώτες θρήνησαν για το θάνατο του δεσπότη τους. - Εδώ υπήρχε μια όμορφη Ενετική εκκλησία αφιερωμένη στους Άγιους 12 Αποστόλους. Οι Τούρκοι τη γκρέμισαν (ήταν μία από τις συνήθειές τους να γκρεμίζουν εκκλησίες) και ένας Τούρκος Αγάς έχτισε εκεί το σπίτι του. Στην αυλή της εκκλησίας είχε φτιάξει ένα "κυνοκομείο", ένα είδος ιατρείου δηλαδή για τα αδέσποτα σκυλιά. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα εικονοστάσι με την εικόνα των Αγ. Αποστόλων, αλλά το καντήλι τους είναι αναμμένο. - Δίπλα θα δούμε ένα παλιό θύρωμα με την επιγραφή "Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος". - Στον αριθμό 12 βρίσκεται σήμερα το ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ίδρυσαν οι κάτοικοι αυτής της πόλης, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους για το συνάνθρωπό τους. - Στον αριθμό 15 απέναντι από το κοινωνικό ιατρείο, είναι το κοινωνικό φαρμακείο (Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις αν θέλεις στη βόλτα που θα κάνεις). - Στον αριθμό 2 βρισκόταν παλιά το αρχαιολογικό μας μουσείο. Εδώ ήταν το πρώτο του σπίτι.

12 Οδός Κλειδή Στυλιανού Αρχηγός ενός σώματος από 200 άντρες που πολέμησε εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων στους Βαλκανικούς πολέμους και σκοτώθηκε στην Ήπειρο. - Στον αριθμό 13 ένα από τα ωραιότερα ενετικά θυρώματα της πόλης μας. Σκαλισμένα δεξιά και αριστερά δύο "στρουμπουλά" παιδάκια ή για άλλους αγγελάκια (μικροί Έρωτες), που κυνηγούν να πιάσουν κάποια πουλιά. Η λατινική επιγραφή σε μετάφραση γράφει: "Όποιος πιστεύει στο Θεό θα ανακουφιστεί". Οδός Κόρακα Μιχαήλ Ήταν σπουδαίος αγωνιστής από το Ηράκλειο. Λεβέντης Κρητικός που δε φοβήθηκε τους Τούρκους και αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τιμήθηκε με το χάλκινο σταυρό του Φοίνικα. Οδός Κορνάρου Βικεντίου ή Βιτσέντζου Ποιητής που έγραψε το γνωστό ποίημα "Ερωτόκριτος". Μία ιστορία αγάπης του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας με καλό τέλος. Στην παραλία της Σητείας υπάρχει ένα όμορφο άγαλμα - γλυπτό του ποιητή, αφού είναι η πόλη που γεννήθηκε. Διάβασε μερικούς στίχους του ποιήματος και ζήτησε στο σχολείο ή στο σπίτι να ακούσεις και τη μουσική του Ερωτόκριτου. «Ήκουσες Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα.

13 Που ο Κύρης σου μ' εξόρισε στης ξενιτιάς τη στράτα;. Βγάνει το δαχτυλίδι της, όμορφο δαχτυλίδι Με δάκρυα κι αναστεναγμούς του Ρώκριτου το δίδει». Η οδός Κορνάρου αρχίζει από τη Σουλίου και καταλήγει στην Αρκαδίου.

14 Οδός Κορωναίου Πάνου Μεγάλος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Ήλθε στην Κρήτη για να βοηθήσει στην επανάσταση των Κρητικών εναντίον των Τούρκων το Στο δρόμο αυτό παλαιότερα υπήρχαν πολλά κιόσκια. Ήταν ο δρόμος με τα κιόσκια. Σήμερα έχουν μείνει τρία. - Στον αριθμό 2 μια όμορφη καμινάδα με 4 φουρούσια. - Στον αριθμό 12 θύρωμα που επάνω έχει κλαδιά από κληματαριά (όπως του Τούρκικου σχολείου την είσοδο), και δεξιά και αριστερά 2 ανθοδοχεία με λουλούδια. Όταν τελειώσεις τη βόλτα σου στην πόλη, και δεις όλα τα θυρώματα, ζωγράφισε και εσύ το δικό σου και στόλισέ το όπως νομίζεις (να θυμάσαι όμως ότι σκαλίζεις την πέτρα και δεν είναι τόσο εύκολο). Η Πάνου Κορωναίου έχει και άλλα αξιόλογα μνημεία, αλλά τα όρια του κυνηγιού μας την κόβουν στη μέση. Εσύ μπορείς να περπατήσεις μέχρι κάτω μια άλλη φορά και να τα δεις όλα (Τζαμί ξύλινου μιναρέ, Αγ. Σοφία, 2 κρήνες- παλιά υπήρχαν 5 κρήνες). Oδός Μελχισεδέκ Πρόσωπο από την εκκλησία μας ο Ηγούμενος στη Μονή Πρέβελη, ο Μελχισεδέκ. Στα χρόνια που έζησε ήταν γνωστός σαν "Τσουδερογούμενος", γιατί το επίθετό του ήταν Τσουδερός. Η παράδοση λέει ότι όταν ήταν μικρός στη Μονή, τα μαλλιά του άρπαξαν φωτιά από αναμμένο κερί. Τσουδίστηκαν δηλαδή, και από εκεί προήλθε το "Τσουδερός". Ο

15 Ηγούμενος αυτός ήταν και αγωνιστής - επαναστάτης. Κάτω από τα μαύρα ράσα του παπά, έκρυβε τον επαναστάτη που είχε δώσει όρκο να πολεμήσει τους Τούρκους μέχρι τέλους. Έτσι και έγινε. Σκοτώθηκε από Τούρκικο βόλι. - Στον αριθμό 6 το κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,με τον κόκκινο σταυρό να ξεχωρίζει. Οι ερυθροσταυρίτες, που επίσης φορούν κόκκινες στολές, έχουν δώσει όρκο να βρίσκονται σ' όλη τους τη ζωή στο πλευρό του συνανθρώπου τους, όπου η ανάγκη τους καλεί. Και πάντα βέβαια με προθυμία βοηθούν στο παιδικό κυνήγι, γι' αυτό για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά τους. ( ε όχι όμως και να σας λύσουν και το γρίφο...!!!!) - Στον αριθμό 10 το 2ο σύστημα ναυτοπροσκόπων και 6ο σύστημα δασοπροσκόπων, με το χαρακτηριστικό τριφύλλι τους και το "ΈΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ", πάντα δηλαδή έτοιμος να τρέξω για βοήθεια. Κοίταξε ψηλά, όταν φτάσεις εκεί, θα δεις ένα όμορφο μικρό μπαλκονάκι με 3 μικρά φουρούσια και μια σιδεριά με 2 τριφύλλια. - Στον αριθμό 20 ο Σύλλογος Μικρασιατών. Οι άνθρωποι αυτοί ήλθαν το 1922 από την πατρίδα τους, τη Μικρασία στην Ελλάδα και στο Ρέθυμνο, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, χωρίς να προλάβουν να πάρουν μαζί τους ούτε μία αλλαξιά ρούχα. Για χάρη τους ονομάσθηκε η μεγάλη πλατεία της παλιάς πόλης "Μικρασιατών". Οδός Μίνωος Σπουδαίος Βασιλιάς που έζησε στο παλάτι της Κνωσού στο Ηράκλειο, το οποίο οι περισσότεροι θα έχετε επισκεφθεί. Στα υπόγεια του

16 παλατιού, στο Λαβύρινθο, ζούσε ο Μινώταυρος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. - Στον αριθμό 3 θα αντικρίσεις την πιο όμορφη καμινάδα της πόλης μας. Πετρόχτιστη, ψηλή με 6 φουρούσια. Στη βόλτα που θα κάνεις παρατήρησε αυτήν την καμινάδα. Μέτρησε τα φουρούσια της να δεις αν κι εμείς τα μετρήσαμε σωστά. Μπορείς να τη σχεδιάσεις;; Στο ίδιο σημείο, στον όροφο υπάρχει ιδιωτικό χαμάμ. Οδός Μουσούρου Μάρκου Ένας από τους πιο σπουδαίους Ρεθεμνιώτες που υπηρέτησαν τα γράμματα. Ήταν φιλόλογος και ποιητής. Έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και εκεί γνωρίστηκε με μεγάλους ευρωπαίους επιστήμονες. Έγραψε δύο μεγάλα ελληνικά λεξικά για να μπορούν οι Ευρωπαίοι να διαβάσουν και να μεταφράσουν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. - Στην οδό αυτή βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Είναι εκκλησία-σπήλαιο και για να μπεις στην αυλή του κατεβαίνεις ένα σκαλί από τον δρόμο (ίσως αυτό να δείχνει την ταπεινότητα του Αγίου). Ο Άγιος Αντώνιος έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην έρημο, μέσα σε σπηλιές, ταπεινά, με προσευχή και νηστεία. Μέσα στο εκκλησάκι, δεξιά όπως μπαίνεις, είναι η εικόνα του στο μεγάλο προσκυνητάρι, γεμάτη από τάματα, που δείχνει πόσο οι Ρεθεμνιώτες πιστεύουν και αγαπούν τον Άγιο Αντώνιό τους. - Στον αριθμό 4 βρίσκεται ένα όμορφο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Βαλαρή. Στο εσωτερικό του έχει τις ωραιότερες ίσως ζωγραφιές του λαϊκού μας ζωγράφου Γαληνού. Αν κοιτάξουμε ψηλά θα δούμε ένα όμορφο μπαλκόνι και δεξιά και αριστερά δύο κόκκινες βαμμένες

17 εσοχές. Στο ισόγειο του λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με σπουδαιότερο πίνακα το παλιό ενετικό μας λιμάνι. Οδός Μπουνιαλή Τζάνε Μαρίνου Αυτό το παράξενο όνομα ανήκει σε Ενετό Κρητικό ποιητή που έζησε στο Ρέθυμνο, και το αγάπησε σαν την πατρίδα που τον γέννησε. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη μας, ο Μαρίνος με τ' αδέλφια του φεύγουν για την πρώτη τους πατρίδα, τη Βενετία. Εκεί θα γράψει το μεγάλο του ποίημα "Ο Κρητικός Πόλεμος", η αντίσταση δηλαδή της Κρήτης απέναντι στους νέους εισβολείς Τούρκους. Η θλίψη του ποιητή για τη συμφορά της Κρήτης, αλλά και η αγάπη του για το Ρέθυμνο, και ο πόνος που φεύγει και το αφήνει αποτυπώνονται στο ποίημα. Διάβασε μερικούς στίχους: "Πατρίδα μου ίντα παθες εις τη ζωή μου μένα, και στέκομαι για λόγου σου, Ρέθεμνος, πικραμένα;" Και παρακάτω λέει: "Πατρίδα μου, μισεύγω σου, ψυχή μου και καρδιά μου, και τ' όνομά σου μοναχά θ' ακούγεται στ' αυτιά μου. Γιατί δε στέκω να θωρώ, πατρίδα, τον καημό σου, κι ποιά καρδιά να μη ραγεί, στον αποχωρισμό σου;" Στο δρόμο αυτό παλιά ήταν τα πεταλάδικα και τα σαμαράδικα. Εδώ έφερναν τα όμορφα άλογά τους, Χριστιανοί και Τούρκοι, να τους αλλάξουν τα πέταλα (όπως εσύ αλλάζεις τα παπούτσια σου όταν παλιώσουν), να τους παραγγείλουν ένα όμορφο πλουμιστό σαμάρι, να τα ξυστρίσουν, να τα περιποιηθούν. - Στον αριθμό 16 υπήρχε ένα χαλκουργείο, η χαρκιδιό του κ. Χλιαουτάκη, που έφτιαχνε όμορφα μπακίρια για να στολίσουν τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, αλλά και να μαγειρέψουν μέσα σ'

18 αυτά (τηγάνια, τσικάλια, ταψιά, μπρίκια). Σήμερα στολίζουν τα σπίτια μας και μας θυμίζουν άλλες εποχές. Στό χώρο αυτό υπάρχουν και σήμερα μπακίρια αλλά όχι το χαλκουργείο. Αυτό δωρήθηκε από τον κ. Χλιαουτάκη στο ιστορικό - λαογραφικό μουσείο. Μην παραλείψεις να το δεις όταν το επισκεφτείς. - Στον αριθμό 51 ο κ. Χαμογιωργάκης ή Χαμογιώργης, όπως συνηθίσαμε να τον λέμε, διατηρεί ένα παραδοσιακό μπακάλικο. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση, όταν το επισκεφθείς, είναι τα τσουβάλια γεμάτα με όσπρια. - Στον αριθμό 63 βρίσκεται σήμερα το Σώμα Ελλήνων Οδηγών. Και εδώ κάποτε ζούσε ένας Τούρκος αγάς, ο Αλή Βαφής με τη γυναίκα του. Το σπίτι είχε ένα πολύ όμορφο κήπο με δένδρα και παγώνια, αλλά ας αφήσουμε το ρεθεμνιώτη συγγραφέα Νενεδάκη να μας τον περιγράψει με την όμορφη γραφή του: Τα δέντρα, οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές ήταν φορτωμένες καρπό, αυτά όμως που μόνο στον κήπο του Αλή Βαφή μπορούσε να δει ήταν τα παγώνια. Τέσσερα μεγάλα παγώνια πεντάμορφα Οδός Παλαιολόγου Κωνσταντίνου Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου που η μοίρα ήθελε να υπερασπιστεί τη βασιλεύουσα από την οργή των Τούρκων και να πεθάνει με το σπαθί στο χέρι πάνω στα τείχη της. - Στον αριθμό 36 υπάρχει ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται εκεί πολλά χρόνια. Το όνομά του είναι "Mona Lisa".

19 - Στο τέλος του δρόμου, στη γωνία με την οδό Αρκαδίου, θα σταθείς αρκετά για να καμαρώσεις το στολίδι που μας έχτισαν οι Ενετοί, τη Λότζια μας (Loggia). Οι Ενετοί το χρησιμοποιούσαν σαν "Λέσχη Ευγενών", δηλαδή, κάτι σαν το γνωστό μας καφενείο. Συζητούσαν και έπαιζαν διάφορα τυχερά (χαρτιά) και επιτραπέζια παιχνίδια. Μετά από χρόνια, αφού έφυγαν Ενετοί και Τούρκοι, έγινε το αρχαιολογικό μας μουσείο που σήμερα έχει μεταφερθεί στο λόφο της Φορτέτζα έξω από το κάστρο. Η Loggia μας είναι τώρα ένα απλό εκθετήριο των αγαλμάτων που βρίσκονται στο μουσείο μας αλλά και στα μουσεία όλης της χώρας σε αντίγραφα και μπορείς να αγοράσεις ό,τι σου αρέσει. Αντίθετα τα εκθέματα που υπάρχουν στον κήπο της Loggia είναι αυθεντικά (αληθινά) όπως π.χ. το λιοντάρι από την Μεγάλη Πόρτα (Porta Guora). Οδός Πατελάρου Νεοφύτου Μοναχός στη Μονή Αρκαδίου. Έγινε Μητροπολίτης όλης της Κρήτης. Ήταν Ρεθυμνιώτης. - Στον αριθμό 53 υπάρχει το εργαστήριο της Αρχαιολογικής και φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας. Επάνω γίνονται διάφορες ομιλίες και κάτω συντηρούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα του Πανεπιστημίου. - Στον αριθμό 45 αν κοιτάξεις ψηλά, θα δεις την επιγραφή "1828 ΕΝΩΣΙΣ ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ". - Ανάμεσα στους αριθμούς 15 και 16 υπάρχει μια καθολική ενετική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Λάζαρο. Σήμερα εκεί γίνονται γάμοι ζευγαριών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

20 - Στον ίδιο χώρο από πάνω στεγάζεται η Σπηλαιολογική εταιρεία που ασχολείται με τα σπήλαια του νομού μας. Αξίζει να την επισκεφτείς (ώρες ωραρίου κάθε Τετάρτη μετά τις 7 το απόγευμα). Καθώς θα μπαίνεις μέσα θα δεις μια πολύ όμορφη Ενετική Κρήνη (δε φαίνεται από το δρόμο). - Στον αριθμό 5 ένα άλλο ενετικό αρχοντικό, ξενώνας και αυτό, με το όνομα "Casa Vitae", το σπίτι της ζωής. Οδός Πατριάρχου Γρηγορίου Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Γρηγόριος ο Ε. Την ημέρα της Ανάστασης, το Μ. Σάββατο ο Γρηγόριος ψάλλει το "Χριστός Ανέστη" σε πλήθος χριστιανών, πράγμα που ο Σουλτάνος του είχε απαγορεύσει. Την άλλη μέρα τον κρέμασαν στη μεσαία πύλη της εκκλησίας του Πατριαρχείου. Ήταν από τους πρώτους μάρτυρες του Στον αριθμό 1 μια μικρούλα καμινάδα με 2 μικρά φουρούσια, όχι ιδιαίτερα καλόγουστη, αλλά μπορείς να τη δεις καλά, γιατί βρίσκεται χαμηλά. - Στον αριθμό 27 τούρκικη κρήνη με σύγχρονη βρύση που τρέχει νερό. Η επιγραφή της λέει: "Εδώ που θα πιεις νερό και θα πάρεις απ' αυτή τη βρύση, προσευχήσου για μένα, που την έφτιαξα, να πάει η ψυχή μου στον παράδεισο". Όλες οι Τούρκικες βρύσες γράφουν, σχεδόν τα ίδια πράγματα, όπως την παραπάνω επιγραφή.

21 - Στους αριθμούς 82 και 86 η δεύτερη είσοδος του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου (η άλλη είσοδος στην οδό Πατελάρου). Μια σκαλιστή ορθογώνια πέτρα γράφει: "Φιλοσοφική Σχολή Εργαστήριο Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης" Στον κήπο αυτού του κτιρίου ζει μια πορτοκαλιά που δίνει χρώμα και άρωμα στη γειτονιά. Οδός Ραδαμάνθυος Πρόσωπο της μυθολογίας μας. Ήρωας της Κρήτης και νομοθέτης. Μαζί με το Βασιλιά Μίνωα και το Σαρπηδόνα ήταν γιοι του Δία και της Ευρώπης. - Στον αριθμό 25 βρίσκεται το πιο όμορφο χαμάμ της πόλης μας. Θα συναντήσεις κι άλλα χαμάμ στη βόλτα σου. Στο μακρύ στενό, στην Μίνωος, στη Ρενιέρη και στην Αγίας Βαρβάρας. Το χαμάμ είναι ένας λουτρώνας (λουτρό) όπου οι Τούρκοι απολάμβαναν το ζεστό τους μπάνιο. Έμεναν για αρκετή ώρα σε δωμάτιο με ατμούς και μετά ο λουτράρης ή η λουτράρισσα τους άλειφε με λάδια που χαλάρωναν και ξεκούραζαν το σώμα. Το χαμάμ είναι ένας ψηλός θόλος γεμάτος με εξαγωνικά ανοίγματα που από εκεί έμπαινε το φως του ήλιου και σκορπούσε μέσα στο χαμάμ τις πολύχρωμες ακτίνες του. Τα εξάγωνα αυτά ανοίγματα τα έλεγαν τα "μάτια του ελέφαντα". Από πάνω είχαν κρύσταλλα και στην κορυφή

22 ένα μικρό μπαλάκι. Οι γείτονες που τα έβλεπαν από τις ταράτσες των σπιτιών τους, όσοι τα θυμούνται, μας τα παρομοίαζαν με γυναικεία στήθη. Το χαμάμ αυτό ανήκει σε ιδιώτη, δεν είναι επισκέψιμο και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, αν και πρέπει να ήταν το ωραιότερο της πόλης. Οδός Ρενιέρη Μάρκου Φιλόλογος, νομικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

23 - Ένας δρόμος με αρκετά θυρώματα και από τις δυο του πλευρές. Σήμερα σώζονται τέσσερα. Άραγε πόσα να ήταν παλαιότερα; - Στον αριθμό 10 θα δεις ένα θύρωμα, αλλά αυτό που αξίζεις να παρατηρήσεις είναι το "κλειδί" του. Πολλά θυρώματα έχουν "κλειδί". Είναι μια πέτρα σε σχήματα τραπέζιου που μπαίνει στη μέση και πάνω πλευρά του θυρώματος και έτσι "κλειδώνει" τα δύο πελέκια αριστερά και δεξιά που σχηματίζουν την πόρτα. Τώρα έμαθες και τι είναι το "κλειδί". Θα το δεις και σε πολλές καμάρες.

24 Οδός Σουλίου Ορεινό χωριό, γνωστό μας από την ιστορία με τους Σουλιώτες, τον Αλή- Πασά και το χορό του Ζαλόγγου. - Εδώ υπήρχαν παλιά τα περισσότερα τσαγκαράδικα και μαχαιράδικα της πόλης μας. Μικρά πετρόχτιστα μαγαζάκια με όμορφες καμαρωτές πόρτες. Σιγά-σιγά το ένα μετά το άλλο τσαγκαράδικα έκλειναν όταν άρχισαν να πωλούνται τα έτοιμα παπούτσια. Εδώ φτιάχνονταν και τα κρητικά στιβάνια-σαλβάρια. Σήμερα, όλα αυτά τα μαγαζάκια το καλοκαίρι γεμίζουν τις βιτρινούλες τους με τουριστικά προϊόντα και περιμένουν τους επισκέπτες της πόλης μας να τα αγοράσουν. Η Σουλίου το καλοκαίρι γεμίζει ανθρώπους απ' όλες τις χώρες του πλανήτη. Το χειμώνα όμως ερημώνει, οι καμαρωτές πόρτες κλειδώνονται και περιμένουν υπομονετικά τη νέα τουριστική χρονιά. Είναι ίσως το πιο γραφικό σοκκάκι της πόλης μας. - Στον αριθμό 31 είναι η πιο όμορφη πόρτα της οδού Σουλίου με παράξενα λουλούδια που προεξέχουν σας μικρές μπαλίτσες. Οδός Τομπάζη Πήρε το όνομά της από τον αγωνιστή Τομπάζη, ο οποίος ήλθε στην Κρήτη με ένα όμορφο πλοίο, σαν Κυβερνήτης του νησιού. Το πλοίο του είχε το όνομα μιας από τις εννέα μούσες, της Τερψιχόρης. Λεγόταν δηλαδή "Τερψιχόρη". - Στον αριθμό 17 το τζαμί της μεγάλης πόρτας ή αλλιώς το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας, δηλαδή της μητέρας του Σουλτάνου. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το επισπευτούμε. Έχει ένα όμορφο μιναρέ με ένα μπαλκόνι που μπορείς να το δεις από την πλατεία 4 Μαρτύρων, δύο

25 τρούλους και μία πολύ όμορφη κρήνη που βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο, στο βιβλιοπωλείο Δασκαλάκη. Κι εδώ υπήρχε χαμάμ. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η πόρτα του θα ανοίξει και θα μπορούμε να το περιεργαστούμε κι αυτό το παράξενο, στα παιδικά σας μάτια, τζαμί των Τούρκων. - Στον αριθμό 59 ένα ακόμη όμορφο θύρωμα με δύο κεφάλια στρατιωτών δεξιά και αριστερά. Είναι το Casa Moazzo, δηλαδή το σπίτι του γιατρού Μοάτσου και σήμερα λειτουργεί σαν ξενώνας.

26 Οδός Τσαγρή Γεωργίου Νομάρχης Ρεθύμνου. Σκοτώθηκε στα υπόγεια της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στην οδό Τσουδερών, από γερμανική βόμβα, όταν οι γερμανοί το Μάιο του 1941 βομβάρδισαν το Ρέθυμνο. - Στον αριθμό 2 υπάρχει ένα από τα 4 θολωτά περάσματα που υπάρχουν στο Ρέθυμνο. Από πάνω είναι το δωμάτιο ενός σπιτιού. Το καμαράκι αυτό ενώνει την οδό Τσαγρή με την οδό Κορνάρου. Θα δεις άλλο ένα από τα 4, στην οδό Εμμ. Βερνάρδου. - Στον αριθμό 28 σήμερα ένας από τους ελάχιστους παραδοσιακούς φούρνους που ψήνει με ξύλα. Ίσως και ο μοναδικός στην παλιά πόλη. Παλιότερα, όλοι οι φούρνοι έψηναν με ξύλα, και τα σοκάκια της πόλης μύριζαν από την καπνιά του φούρνου. - Στον αριθμό 34 θα δεις ένα ακατοίκητο σπίτι με ξύλινη πόρτα και ρόπτρο (πόμολο) το παραδοσιακό χεράκι. Παλιά σ' αυτό το σπίτι μαζεύονταν Ρεθεμνιώτισσες κυρίες, κουβέντιαζαν για τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της. Αυτός ήταν ο "Σύλλογος Κυριών". Μία από τις κυρίες αυτές ήταν η Λέλα Κούνουπα. Δες τη φωτογραφία της σε παιδική ηλικία. Σήμερα έχει πεθάνει. Η κυρία αυτή, παλιότερα οργάνωσε τις πρώτες παιδικές κατασκηνώσεις, που τις ονόμασε «Παιδικές Εξοχές». Οδός Τσουδερών Ήταν 6 αδέλφια. Το όνομά τους πήραν από μια "αστεία" ιστορία. Ένα από τα 6 αδέλφια, ο Εμμανουήλ στην ηλικία του έφηβου, μαθήτευε στη Μονή Πρέβελη. Εκεί από κάποιο αναμμένο κερί πήραν φωτιά τα

27 μαλλιά του και κάηκαν (τσουδίστηκαν). Οι Τσουδεροί ήταν μια μεγάλη οικογένεια, που γέννησε έναν από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, τον Εμμανουήλ Τσουδερό. - Στον αριθμό 12 θα δεις, κατά τη γνώμη μας, το πιο ωραίο θύρωμα, μετά το θύρωμα του Αγ. Φραγκίσκου. Είναι το πατρικό σπίτι της οικογένειας Τσουδερών. Το θύρωμα είναι γεμάτο σκαλιστά λουλούδια και μια πολύ όμορφη ξύλινη πόρτα με δυο πόμολα, που χρυσίζουν, από μπρούντζο. Το ένα είναι χεράκι, όπως τα παλιά πόμολα (ρόπτρα). - Το κτίριο της Εθνικής μας Τράπεζας, που στον κήπο του ήταν, το πολύ γνωστό μας ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού της κυρίας Αμαλίας. Σ' αυτό τον κήπο τα μικρά παιδιά μάθαιναν παίζοντας σε αμμοδόχους και σε λιμνούλες με τα κουβαδάκια τους, ή παίζοντας με τα δώρα του Froebel (Ο δάσκαλος ή η δασκάλα σου ξέρουν να σου εξηγήσουν τί ήταν τα φρεμπελιανά δώρα). Οδός Φωκά Νικηφόρου (Μακρύ Στενό) Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Η παράδοση λέει ότι έστειλε από την Κωνσταντινούπολην 12 αρχοντόπουλα στην Κρήτη. Οι Τούρκοι το έλεγαν Ουζούν Γιολ μακρύ στενό. Πραγματικά είναι ένας στενός και μακρύς δρόμος σε ευθεία γραμμή, η χαρά των παιδιών, που με τα ποδήλατά τους τρέχουν από τη μια μεριά στην άλλη. Εδώ παλιά ήταν πολλά γιουρτάδικα, που έφτιαχναν το γιαούρτι. - Στον αριθμό 29 υπάρχει ένα μικρό άδειο πέτρινο εικονοστάσι. - Στον αριθμό 65 μια κρήνη, όχι τόσο όμορφη, με κάποιες ζημιές.

28 - Στους αριθμούς το βενετσιάνικο σπίτι με 2 κεφάλια στρατιωτών δεξιά και αριστερά, ίδια με την οδό Τομπάζη, στον ξενώνα Casa Moazzo (όχι όμως τόσο καλά διατηρημένα). Και το σπίτι αυτό έχει γίνει ξενώνας και ονομάζεται "Casa Dei Delfini", δηλαδή "το σπίτι των δελφινιών". Στην αυλή της εισόδου έχει ένα πολύ όμορφο ψηφιδωτό με δελφίνια. - Στον αριθμό 89 καμινάδα με 4 φουρούσια. - Στον αριθμό 104 καμινάδα με 3 φουρούσια. Οδός Χατζηγρηγοράκη Ήταν γιατρός και πρόξενος (αντιπρόσωπος) των Ρώσων, γιατί μιλούσε πολύ καλά τη ρωσική γλώσσα. Φρόντιζε τους φτωχούς και γι' αυτό οι Ρεθεμνιώτες τον έλεγαν "Φτωχομάνα". "Όποιος σιμώνει στο Χατζηγρηγόρη βλέπει καλό", έλεγαν. Το σπίτι του είναι γωνία Χατζηγρηγοράκη και Αρκαδίου στον αριθμό 180 της Αρκαδίου. Σήμερα είναι ακατοίκητο και χρειάζεται πολύ γρήγορα να συντηρηθεί. Κοίταξέ το καλά και θα καταλάβεις πόσο "'άρρωστο" είναι το σπίτι του γιατρού Χατζηγρηγόρη. Η οδός Χατζηγρηγοράκη βγαίνει στην Αρκαδίου. Πλατεία Μητροπόλεως Εδώ βρίσκεται η μητρόπολή μας, η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Είναι γνωστή σαν Μεγάλη Παναγία γιατί είναι πιο

11:00. του bike sharing.

11:00. του bike sharing. Ποδηλατοδράσεις από τον ΟΤΕ και την COSMOTE Στο ήµο Ρεθύµνης Ηµεροµηνία: 24 & 25Οκτωβρίου2014 Τοποθεσία: Είσοδος Ενετικού Λιµανιού Ποδηλατούµε για καλό σκοπό στον 1ο Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων ήµου Ρεθύµνης

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου.

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. 01/08/2019 Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι; Μια φορά κι έναν καιρό Αλλά μήπως δεν ήταν μια φορά κι έναν καιρό, μα μόλις χτες; Ή μήπως όλα αυτά που θα σας αφηγηθώ γίνανε πριν από λίγα μόνο χρόνια; Τι να σας πω κι εγώ;

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια 14/07/2019 Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια / Ορθόδοξες Προβολές Το 1858 στο χωριό Ουτέβκα της Σαμάρας, στη Ρωσία, γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ζουράβλεφ, ένα ιδιαίτερο παιδί όμως αφού

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

Το κοιμητήριο του Γέροντα Παΐσιου μέσα από τα μάτια του AmfLife

Το κοιμητήριο του Γέροντα Παΐσιου μέσα από τα μάτια του AmfLife Βγαίνοντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με προορισμό την Χαλκιδική, στο 10 χιλιόμετρο περίπου συναντήσαμε μια έξοδο στα δεξιά μας, η οποία μας έστειλε στους Ταγαράδες, ένα χωριό το οποίο είναι 5 χιλιόμετρα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Κ Υ Ν Η Γ Ι Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Υ 2 0 1 4

Κ Υ Ν Η Γ Ι Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Υ 2 0 1 4 Κ Υ Ν Η Γ Ι Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Υ 2 0 1 4 Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Σελίδα ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ 3 Λότζια 4 Porta Guora 4 Κρήνη Rimondi 5 Άγιος Φραγκίσκος 5 Θύρωμα Τούρκικου Σχολείου 5 Santa Maria 6 Αγία Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Το βιβλιαράκι αυτό ανήκει: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο: Στο βιβλιαράκι αυτό, που κρατάς στα χέρια σου, θα διαβάσεις για μένα, τον Πάμπλο Πικάσο. Μαζί θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Κωνσταντίνα Ευείδη 29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο... ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΠΡΩΤΙΑ ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... Η ΕΦΟ Ρ ΕΙΑ Π ΡΟ Ϊ ΤΟ ΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πριν από μερικές βδομάδες, επισκεφθήκαμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν φτάσαμε, το είχα καταλάβει, διότι είχε πολλούς αστυνομικούς έξω από ένα μεγάλο επιβλητικό

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ και ο τόπος μου»

«Εγώ και ο τόπος μου» «Εγώ και ο τόπος μου» Στ Τάξη (ΚΒ) - ΤΣΙΡΕΙΟ Στοιχεία Ενότητας Θέμα: Εγώ και ο τόπος μου Σύντομη Περιγραφή Ενότητας: Τα παιδιά, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, διερεύνησαν και κατέγραψαν στοιχεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:...

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:... ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γραπτή Έκφραση Όνομα:...................... Επώνυμο:................................................. Γραπτή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΥΗ (ΠΑΛΑΤΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ) 5 η ομάδα

ΣΚΕΥΗ (ΠΑΛΑΤΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ) 5 η ομάδα 5 η ομάδα 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015 Μυρσίνη Μαλιόγκα, Ευάγγελος Σωτηριάδης, Κατερίνα Γαλλιού 1. Τι σκεύη χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες στις στρατιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

β) Ποιες λέξεις ή φράσεις δηλώνουν την πορεία που ακολουθεί ο συγγραφέας στην περιγραφή του τοπίου;

β) Ποιες λέξεις ή φράσεις δηλώνουν την πορεία που ακολουθεί ο συγγραφέας στην περιγραφή του τοπίου; Ο Μιστράς Σαν μια αγιογραφία έλαμπε οτο πρωινό φως, γεμάτη μαύρα κυπαρίσσια κι ηλιοψημένες εκκλησίες κι αόρατες γαλάζιες παρουσίες, ο Μιστράς. Μέσα από τα πλατάνια, τις μουριές και τις λυγαριές του Ευρώτα,

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί.

Το σπίτι μου. Ένα σπίτι θα χτίσω. στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή. στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή. Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Το σπίτι μου Ένα σπίτι θα χτίσω στο βουνό στην μοναξιά και στη σιωπή στα δέντρα και την πρασινάδα με μεγάλη αυλή Μάλλον δε θα το χτίσω εκεί. Ένα σπίτι θα χτίσω μακριά στην θάλασσα να σου το κύμα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα Βλαχάκου-Χαλούλου. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γηρατειά, πανάθεμάτα! Παναγιώτα Βλαχάκου-Χαλούλου, 2017 ISBN

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα Βλαχάκου-Χαλούλου. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γηρατειά, πανάθεμάτα! Παναγιώτα Βλαχάκου-Χαλούλου, 2017 ISBN ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα Βλαχάκου-Χαλούλου ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γηρατειά, πανάθεμάτα!, 2017 ISBN 978-0-9958500-0-2 Επί τέλους η σκέψη μου τέλειωσε με την ολοκλήρωση του μικρού αυτού βιβλίου. Θέλω να γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία)

Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία) Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία) Η Δεύτερη μέρα μας με την κρουαζιέρα Louis Cruises ξημέρωσε στην Τουρκία. Όταν ξυπνήσαμε και κοιτάξαμε έξω από το παράθυρό της καμπίνας μας, το πρώτο πράγμα που είδαμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Στις 6 Νοεμβρίου 2012 πήγαμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας, στις Βαρβάρες. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, για όλες τις τάξεις του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ:

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΆ * * Γίνε ο ήρωάς του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ OIE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Στην Ελλάδα πέρασα υπέροχα ήταν μια εμπειρία φανταστική.

Στην Ελλάδα πέρασα υπέροχα ήταν μια εμπειρία φανταστική. Στην Ελλάδα πέρασα υπέροχα ήταν μια εμπειρία φανταστική. Όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο μπήκαμε στο αυτοκίνητο (ταξί). Η διαδρομή ήταν 3 ώρες. Όμως εμείς κάναμε σταθμό στον Ισθμό της Κορίνθου. Ο Ισθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα