Η εικόνα (1) προηγούµενη σελίδα είναι ο Μεγάλος Σταυρός από την ιερά µονή Τιµίου και Ζωοποιού Σταυρού Οµόδους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η εικόνα (1) προηγούµενη σελίδα είναι ο Μεγάλος Σταυρός από την ιερά µονή Τιµίου και Ζωοποιού Σταυρού Οµόδους"

Transcript

1 Ο Σταυρός Στα ρωµαϊκά χρόνια ο σταυρός εθεωρείτο σύµβολο τιµωρίας, ντροπής και κατάρας. Εκεί επάνω σταύρωναν τους εγκληµατίες για να πεθάνουν µέσα σε φρικτούς πόνους. Πάνω στο σταυρό κάρφωσαν και τον Ιησού Χριστό, το ιδάσκαλο της Αγάπης, σαν να ήταν κακούργος. Από τότε ο σταυρός, από σύµβολο ντροπής, έγινε καύχηµα και καµάρι για τους χριστιανούς. Υπάρχει σαν σύµβολο στις σηµαίες πολλών κρατών και στην ελληνική. Βρίσκεται ψηλά στα καµπαναριά και στους θόλους των εκκλησιών µας. Στολίζει τα στήθη πολλών χριστιανών κι είναι το φυλαχτό τους. Για τους χριστιανούς ο σταυρός είναι και σύµβολο αγάπης και θυσίας. Το κατακόρυφο ξύλο συµβολίζει την αγάπη που πρέπει να έχουµε προς το Θεό. Κι η αγάπη του Θεού είναι τόσο µεγάλη, που έστειλε τον Υιό του κι έγινε θυσία για µας. Το οριζόντιο ξύλο του Σταυρού συµβολίζει την αγάπη που πρέπει να έχουµε προς τους συνανθρώπους µας. Εκείνος που αγαπά πραγµατικά το Θεό, αγαπά και τον πλησίον του. Τη µεγάλη Παρασκευή όταν ο Νικόδηµος και ο Ιωσήφ κατέβασαν το σώµα του Χριστού για να το θάψουν, οι σταυρωτές πέταξαν το σταυρό του Χριστού µαζί µε τους άλλους δύο των ληστών, µέσα σε µια χαράδρα, όπου πετούσαν τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες τους. Πέρασαν χρόνια πολλά. Η ιερή στιγµή που ο Τίµιος Σταυρός θα ερχόταν στο φως έφτασε. Η µητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η αγία Ελένη, έφτασε στους Αγίους Τόπους αναζητώντας τα θεία ίχνη του Χριστού. Πού να βρισκόταν όµως ο σταυρός; Είχαν περάσει τριακόσια χρόνια από τη Σταύρωση και κανείς δεν ήξερε γι αυτό. Με τη βοήθεια του Θεού όµως βρέθηκε ο τόπος. Μέσα σε κείνο το σκουπιδότοπο, ανεξήγητα, φύτρωνε ένας σπάνιος θάµνος, που έβγαζε µια ωραιότατη µυρωδιά. Ήταν ο βασιλικός, το όµορφο µυρωδικό λουλούδι. Μόλις τον άγγιζε κάποιος µοσκοβολούσε ο τόπος. Η αγία Ελένη το θεώρησε θείο σηµάδι. Και πραγµατικά! Εργάτες ανέσυραν µέσα από τα χώµατα τρεις σταυρούς

2 Ποιος όµως από τους τρεις ήταν ο σταυρός του Κυρίου; Το ερώτηµα λύθηκε µε τη βοήθεια του Θεού. Εκείνη τη στιγµή περνούσε µια νεκρική ακολουθία. Μόλις το ευλογηµένο ξύλο άγγιξε τη νεκρή, αναστήθηκε! Στο µέρος εκείνο η αγία Ελένη έκτισε ένα µεγάλο ναό. Πέρασαν πολλά χρόνια. Τα Ιεροσόλυµα περνούσαν σκληρές δοκιµασίες. Οι Πέρσες κυρίευσαν τους Αγίους Τόπους, άρπαξαν τον Τίµιο Σταυρό και τον πήραν µακριά στην πατρίδα τους. Τι προσβολή για την χριστιανοσύνη! Όµως ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Ηράκλειος, δεν µπορούσε να δεχτεί αυτή την προσβολή. Έτσι έκαµε µια εκστρατεία εναντίον των Περσών, νίκησε και τους υποχρέωσε να του δώσουν πίσω τον Τίµιο Σταυρό. Νικητής πια ξεκίνησε από την Περσία και τον έφερε µε µεγάλη ποµπή πίσω στα Ιεροσόλυµα. Στις 14 Σεπτεµβρίου του 629 µ.χ τον ύψωσε πάλι στο σηµείο που τον είχε βάλει η αγία Ελένη. Όλοι έψαλλαν µε συγκίνηση: «Σώσον Κύριε τον λαό σου, και ευλόγησον την κληρονοµία σου. Νίκας τοις βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούµενος. Και το σον φυλάττον δια του σταυρού σου πολίτευµα». ηλαδή: «Σώσε, Κύριε, το λαό σου και ευλόγησε τους πιστούς οπαδούς. Χάριζε στους ευσεβείς βασιλιάδες σου νίκες εναντίον των βαρβάρων. Και µε τη δύναµη του σταυρού σου φύλαγε όλους τους χριστιανούς». Η Εκκλησία µας γιορτάζει την ύψωση του Τιµίου Σταυρού στις 14 Σεπτεµβρίου. Στην Κύπρο γίνεται µεγάλο πανηγύρι στο µοναστήρι του Σταυροβουνιού και στο Όµοδος. η (1) Στην ιερά µονή Τιµίου Σταυρού Οµόδους η αγία Ελένη άφησε κοµµάτι από τον ιερό Κάνναβο (το σχοινί µε το οποίο είχαν δέσει το Χριστό πάνω στο Σταυρό)

3 (2) (3) Ιερά Μονή Τιµίου και Ζωοποιού Σταυρού Οµόδους Ιερά Μονή Σταυροβουνίου Η εικόνα (1) προηγούµενη σελίδα είναι ο Μεγάλος Σταυρός από την ιερά µονή Τιµίου και Ζωοποιού Σταυρού Οµόδους Η εικόνα (2) είναι τοιχογραφία από την ιερά Μονή Σταυροβουνίου και δείχνει σχηµατικά την παράδοση για την ίδρυση της Ιεράς Μονής από την αγία Ελένη. Η εικόνα (3) είναι ο Τίµιος Σταυρός της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

4 Εργασία: Να ερευνήσετε τις σχετικές ιστοσελίδες ή και άλλες πηγές και να συµπληρώσετε το σχετικό πίνακα µε τις λέξεις από την παρένθεση. Συµπληρώστε επίσης µε άλλες δικές σας που θεωρείτε σηµαντικές. (Βασιλοµήτωρ αγία Ελένη, Μονή Σταυροβουνίου, σεπτά κειµήλια, Βουνό του Σταυρού, Σταυρός του ληστή, τεµάχιο από το Τίµιο Ξύλο, αγιασµένο καρφί, επιγραφή σε πέτρινη πλάκα, Μοναστήρι Τιµίου και Ζωοποιού Σταυρού, Όµοδος, Άγιο Σχοινί, θαύµατα του Σταυρού, Μεγάλος Σταυρός µε τον Άγιο Κάνναβο, 14 Σεπτεµβρίου, ιερά πανήγυρη)

5 Το πολύτιµο φυλαχτό Σήµερα 14 Σεπτεµβρίου γιορτάζει η Σταυρούλα. Γι αυτό σηκώθηκε το πρωί και πήγε στην εκκλησία µαζί µε τη µητέρα της. Στάθηκε φρόνιµα φρόνιµα και παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία. Της άρεσε πολύ τη στιγµή που ο ιερέας έβαλε το σταυρό σ ένα δίσκο που ήταν γεµάτος µε κλωνάρια βασιλικού που µοσχοµύριζε. Ύστερα, κρατώντας ένα µυροδοχείο, έριχνε πάνω στο σταυρό ροδόσταγµα, ψάλλοντας το: «Σώσον Κύριε το λαόν σου και ευλόγησον την κληρονοµία σου». Μετά όλοι προσκύνησαν τον σταυρό και πήραν ένα κλαδάκι βασιλικό. Η Σταυρούλα δε χόρταινε να το µυρίζει. Είχε πολύ ωραία µυρωδιά. Από τα φύλλα του έσταζε ροδόσταγµα Νίψε το πρόσωπο σου µ αυτό, της είπε η µητέρα. Η δύναµη του σταυρού θα σε βοηθά. Όταν βγήκαν από την εκκλησιά η γιαγιά ήρθε στο σπίτι τους Χρόνια πολλά, Σταυρούλα µου, της είπε και τη φίλησε δίνοντας της ένα µικρό, τόσο δα, κουτάκι. Σου φερα κι ένα µικρό δώρο Ευχαριστώ γιαγιά. Τι είναι; ---- Άνοιξέ το και θα δεις! Η Σταυρούλα το άνοιξε γρήγορα γρήγορα και τι να δει; Ένα χρυσό σταυρουδάκι ήταν εκεί µέσα, καλοφτιαγµένο κι όµορφο Ω γιαγιά! Σ ευχαριστώ! Είπε και της έδωσε δυο φιλιά στα µάγουλα Έλα να σε βοηθήσω να το φορέσεις, της είπε η γιαγιά. Να προσέχεις το σταυρό σου, να µην το χάσεις. Θα σε βοηθά όπου κι αν πας. Έχει µεγάλη δύναµη ο σταυρός, γι αυτό τον τιµούµε σήµερα. Είναι το σύµβολο της πίστης µας γι αυτό το φοράµε µαζί µας, γι αυτό κάνουµε και τον σταυρό µας µε τα τρία δάκτυλά µας, σαν κάνουµε την προσευχή µας. Η Σταυρούλα θυµήθηκε ένα ποίηµα που είχε µάθει για το σταυρό, κι άρχισε να το απαγγέλλει στη γιαγιά της:

6 Ο σταυρός Τον όµορφο σταυρό µου Τον έχω στο λαιµό. Το θέλω σύντροφό µου Κι αχώριστο φρουρό. Καθόλου δε φοβάµαι και δεν καρδιοχτυπώ, γιατί έχω το σταυρό µου σαν φάρο φωτεινό. Τον όµορφο σταυρό µου τον έχω στο λαιµό κι έχω πάντα µαζί µου τον ίδιο το Χριστό. ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ερµηνεία Αρχικά ενώνουµε τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού, οµολογώντας έτσι την πίστη µας σε ένα Θεό, που είναι ταυτόχρονα και τρεις υποστάσεις, τρία πρόσωπα, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύµα. Τα άλλα δύο δάκτυλα, που ακουµπούν στην παλάµη, συµβολίζουν τις δύο φύσεις, δύο θελήσεις και δύο ενέργειες του Κυρίου µας, τη θεία και την ανθρώπινη. Με αυτό τον τρόπο κάνουµε µια συµβολική οµολογία της ορθόδοξης πίστης µας. Μετά φέρνουµε το χέρι στο µέτωπο, τη σωµατική περιοχή της διανοητικής λειτουργίας, φανερώνοντας έτσι ότι αγαπούµε τον θεό µε όλη τη διάνοια µας, και ότι αφιερώνουµε σε Αυτόν όλες τις σκέψεις µας. Το χέρι έρχεται κατόπιν στην κοιλιά. Έτσι δηλώνουµε συµβολικά ότι προσφέρουµε στον Κύριο όλες τις επιθυµίες µας και όλα τα συναισθήµατα µας. Τέλος, φέρνουµε το χέρι στους ώµους, πρώτα στο δεξιό και µετά στον αριστερό, οµολογώντας έτσι ότι και κάθε σωµατική µας δραστηριότητα ανήκει σε Εκείνον. ιασκευή από την έκδοση της Ι.Μ.Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής 2000, Το Σηµείο του Σταυρού.

7 Να αντιστοιχίσετε : Τρία δάκτυλα ύο δάκτυλα Μέτωπο Κοιλιά Ώµοι ύο φύσεις του Θεού (θεία και ανθρώπινη) Κάθε δραστηριότητα ανήκει σ Εκείνον. Τριαδικός Θεός Αγαπούµε το Θεό µε όλη µας τη διάνοια Επιθυµίες και συναισθήµατα προσφέρουµε στο Θεό Σε δύσκολες προσωπικές ή οικογενειακές στιγµές κάνουµε το σταυρό µας και επικαλούµαστε τη βοήθεια του Θεού. Γιατί; Τι είναι ο σταυρός για τους Ορθόδοξους χριστιανούς; Μπορείς να αναφέρεις κάποιο προσωπικό βίωµα όπου ένιωσες έντονα την ανάγκη να κάνεις το σταυρό σου;

8 Ο σταυρός µας Ήταν ένας άνθρωπος πολύ ταλαιπωρηµένος και δυστυχισµένος. Τα βάσανά του ήταν πολλά, γι αυτό παραπονιόταν. --- Θεέ µου, πολύ βαρύ σταυρό µου έδωσες. Γιατί να χω τόσα βάσανα στη ζωή µου; Εκείνη τη νύχτα ο άνθρωπος είδε ένα όνειρο: Βρισκόταν σε µια µεγάλη αίθουσα. Γύρω γύρω στους τοίχους βρίσκονταν πολλοί σταυροί, ξύλινοι, πέτρινοι, µικροί, µεγάλοι Τότε ο άνθρωπος αυτός άκουσε µια φωνή. --- Άνθρωπέ µου, αν νοµίζεις πως ο σταυρός σου είναι πολύ βαρύς για σένα, άφησέ τον και διάλεξε όποιον θέλεις. Ο άνθρωπος άρχισε να δοκιµάζει τους σταυρούς. Ο πρώτος ήταν βαρύς. Ο δεύτερος ασήκωτος. Ο τρίτος είχε µυτερές προεξοχές που τρυπούσαν το σώµα. Έτσι δοκίµασε όλους τους σταυρούς χωρίς να βρει κάποιον που να είναι στα µέτρα του. Σε µια γωνιά τότε διέκρινε ένα πεταµένο σταυρό. Τον σηκώνει, τον ζυγίζει στα χέρια του και αναφωνεί µε χαρά: --- Να! Αυτός είναι στα µέτρα µου! Θα τον πάρω! Τον κοιτάζει καλά και τι ανακαλύπτει; Ήταν ο σταυρός που κρατούσε πιο πριν! Από τότε δεν παραπονιόταν πια, γιατί κατάλαβε πως ο Θεός µας δίνει το σταυρό ( δηλαδή τις δοκιµασίες) που µπορούµε να αντέξουµε κι όχι παραπάνω! ( ιασκευή από το «Περιδέραιο» του Τ. Χριστοφόρου) «Ο Χριστός µεταφέρει το σταυρό του». Έργο του οµίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που βρίσκεται στο Μουσείο Ντελ Πράτο της Μαδρίτης.

9 Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Πριν σου στείλει ο Θεός τον σταυρό που σηκώνεις τον κοίταξε µε τα πάνσοφα µάτια του τον έλεγξε µε την ατέλειωτη δικαιοσύνη του τον θέρµανε στη γεµάτη αγάπη καρδιά του τον ζύγισε καλά µε τα στοργικά του χέρια µη τυχόν και πέσει βαρύτερος απ όσο µπορείς να σηκώσεις. Κι αφού υπολόγισε το θάρρος σου Τον ευλόγησε Και τον απέθεσε στους ώµους σου. Μπορείς να τον σηκώσεις. Κράτησέ τον κι ανέβαινε Από το Γολγοθά Προς την Ανάσταση. Αµήν. Τι συµβολίζει ο σταυρός στο κείµενο «Ο σταυρός µας» και στο ποίηµα «ΣΤΑΥΡΟΣ»; Ποιες ψυχικές αρετές, ποια χαρίσµατα νοµίζεις ότι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να αντέχει τα µικρά ή µεγάλα βάσανα της ζωής; «Μπορείς να τον σηκώσεις. Κράτησέ τον κι ανέβαινε από το Γολγοθά προς την Ανάσταση» Στη σηµερινή κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την ενθάρρυνση και τη στήριξή µας; Ποιο είναι το µήνυµα ζωής που τους προσφέρει ο Χριστός;

10 Κρυπτόλεξο Σ Υ Ν Τ Ρ Ο Φ Ο Σ Ι Β Φ Υ Σ Ι Κ Γ Ε Τ Ρ Ο Ε Κ Λ Β Ε Ρ Ο Λ Α Ι Κ Ξ Θ Υ Σ Ι Α Λ Γ Υ Ω Ι Μ Ε Θ Ε Ο Γ Υ Ρ Ο Μ Ν Ε Ζ Ω Ο Π Ο Ι Ο Υ Α Ρ Χ Ρ Ι Σ Τ Θ Ο Β Φ Σ Υ Ζ Ι Ρ Ι Α Α Φ Ο Ξ Ι Ν Τ Ρ Ο Π Η Σ Μ Υ Ρ Ε Φ Ψ Γ Η Ο Τ Ε Ι Ν Υ Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ 1.Στα ρωµαϊκά χρόνια ο σταυρός ήταν τέτοιο σύµβολο 2.Ο σταυρός για τους Χριστιανούς είναι σύµβολο που δείχνει 3. Ιερά µονή Τιµίου και Σταυρού στο Όµοδος. 4. Βουνό του σταυρού 5. Κρανίου τόπος. Εκεί σταύρωσαν το Χριστό , Ύψωση του Τιµίου Σταυρού. 7. Η Σταυρούλα είχε το σταυρό αχώριστο φρουρό και. 8. Ο σταυρός που σηκώνει κάποιος είναι..

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ O ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος από τους βασιλείς της Ρώµης που δέχτηκε τον χριστιανισµό. Την εποχή που αυτός βρέθηκε αντιµέτωπος µε τα πολυάριθµα στρατεύµατα του Μαξέντιου,

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

του Οίκου Προσευχής Διδασκαλία για την διακονία

του Οίκου Προσευχής Διδασκαλία για την διακονία Από Γιώργο Μαρκάκη, Ποιμένα Χριστιανικού Οίκου Προσευχής «Κέντρο Σαλόμ», Αθήνα 02.2012 Σελ. 1 Ο αδελφός Νίκος έλαβε τον κάτωθι λόγο από τον Κύριο: «Λέγω στην Εκκλησία αυτή την ώρα: μείνετε πιστοί και μήν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2011 Κωδικός 2130 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Στο παρόν τεύχος έχουμε για πρώτη φορά στο περιοδικό μας και στην Ελλάδα μία βιογραφία του δρος Μπίλλυ Γκραίαμ ή Γκράχαμ όπως καθιερώθηκε στα ελληνικά το όνομά του. Την έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013 RETURN ADDRESS: 6616 N. KENTON AVE., LINCOLNWOOD, IL 60712 USA HELLENIC VOICE The Hellenic Newspaper of Chicago ΕΛΛΗΝΙΚΗ CHECK OUT OUR ENGLISH SECTION PAGES 14-17 BY BOB NICOLAIDES Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα Του Γιάννη Ζαμπέλη Πρώτη δημοσίευση: εβδομαδιαία εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας» (Πάσχα 2005) Εισαγωγικό σημείωμα α μέρους Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΧΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΙΟΝΥΣΙΑΤΟΥ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ

ΜΟΝΑΧΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΙΟΝΥΣΙΑΤΟΥ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΙΟΝΥΣΙΑΤΟΥ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ 1 ΕΚ ΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 2000 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οταν ηλθα γιά πρώτη φορά στό Αγιο Ορος, τό 1964, µετά από τίς προσκυνηµατικές επισκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία για τη γιορτή της Μητέρας

Ομιλία για τη γιορτή της Μητέρας Ομιλία για τη γιορτή της Μητέρας Εκφωνήθηκε στις 10 Μαΐου 2009 στην Ιερά Μονή Παναγίας Βιγλιώτισσας από τον Δ/ντή του Α Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως κ. Γεώργιο Μαμάκη Πίστευα πως ερχόμαστε στον πλανήτη

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ Τ ΑΛΛΑΖΑ ΟΛΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Έτος 1927

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ Τ ΑΛΛΑΖΑ ΟΛΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Έτος 1927 ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ Τ ΑΛΛΑΖΑ ΟΛΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Έτος 1927 ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ τη λάτρα στο εσωτερικό του μικρού σπιτιού. Είχε σηκωμένα τα μανίκια και προσπαθούσε να σκουπίσει με μια παλιά ψάθινη σκούπα τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Για τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του κειμένου ισχύουν οι όροι του Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.0/gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός που τον έλεγαν Βασίλη. Ζούσε σε μια μικρή φάρμα με τη γυναίκα του και την κόρη του. Μια

Διαβάστε περισσότερα

6.1.2. Ο Καβάφης στο Πρώτο ταξίδι στην Ελλάδα γράφει:

6.1.2. Ο Καβάφης στο Πρώτο ταξίδι στην Ελλάδα γράφει: 6. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 6.1. Ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης 6.1.1. Συναισθηµατικά φορτισµένοι και νιώθοντας προδοµένοι από τις απερίσκεπτες ενέργειες ενός φίλου σας που σας έθιξαν προσωπικά, καταγράφετε στο προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

Μ ι α π ι ν σ τ ο ν χ ρ ό ν ο

Μ ι α π ι ν σ τ ο ν χ ρ ό ν ο Μ ι α π ι ν σ τ ο ν χ ρ ό ν ο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ HELLENIC MINISTRY OF CULTURE Το κουδούνι χτύπησε, τα παιδιά σηκώθηκαν από τα θρανία και άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους. Άλλη μία εβδομάδα έφθασε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Η μπόρα Το κόκκινο σπίτι Το χρώμα του φεγγαριού Σκισμένο ψαθάκι

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Η μπόρα Το κόκκινο σπίτι Το χρώμα του φεγγαριού Σκισμένο ψαθάκι ΚΑΛΕΝΤΗΣ Γεννήθηκα σ' ένα χωριό της Κρήτης, κοντά στα Χανιά. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος και η μητέρα μου ονειροπόλα. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολα κι έτσι αναγκάστηκα από νωρίς να ψάχνω τα μονοπάτια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εκδίδεται από το 1858

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εκδίδεται από το 1858 Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΕΨΕΙΣ Αγαπητοί Αναγνώστες, Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας έχει μια διπλή ιδιαιτερότητα: 1. Σηματοδοτεί την αλλαγή του εκδότη. Μετά από 12 χρόνια ως Εκδότης, ο αγαπητός φίλος και

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

σόφη Θεοδωρίδου, 2010 πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 5.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-685-6

σόφη Θεοδωρίδου, 2010 πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 5.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-685-6 τιτλοσ βιβλιου: Η νύφη φορούσε μαύρα συγγραφεασ: σόφη Θεοδωρίδου επιμελεια ΔιορΘωση κειμενου: Άννα μαράντη συνθεση εξωφυλλου: κατερίνα Δημοπούλου ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: μερσίνα λαδοπούλου εκτυπωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!»

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!» (Κωμωδία σε τρεις πράξεις) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2010 1 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ: - ΚΥΡΙΑ (ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ) - ΚΥΡΙΟΣ (ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: ΜΑΡΤΣΕΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΗ

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΗ Μελέτη 1: Για το Σάββατο 6 Ιουλίου Σάββατο απόγευμα ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΗ ΕΔΆΦΙΟ ΜΝΉΜΗΣ: «Ιδού, ίσταµαι εις την θύραν και κρούω, εάν τις ακούση της φωνής µου, και ανοίξη την θύραν, θέλω εισέλθει

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: seo@seo.gr http://www.seo.gr

e-mail: seo@seo.gr http://www.seo.gr ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΜΑΣ Τραγούδι, αγάπη, δουλειά, προσφορά, Στους γύρω σκορπάµε µας λένε Πουλιά Έλα κι εσύ µαζί µ εµάς στη συντροφιά της Ξενοιασιάς Προχώρα µπρος, κοίτα µπροστά και η ζωή Χαµογελά Τριγύρω η Φύση

Διαβάστε περισσότερα