KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Transcript

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 25.

3 Fontos tudnivalók Σ αυτό το μέρος των εξετάσεων θα βρείτε 3 θέματα. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε λεξικό. írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 25.

4 1ο θέμα Στο παρακάτω κείμενο λείπουν οι υπότιτλοι (οι πρώτες λέξεις) κάθε παραγράφου. Βρείτε ποιος υπότιτλος (Α, Β, Γ, Δ,..) ταιριάζει με ποια παράγραφο (σημειωμένες με 1, 2, 3,..)και σημειώστε τα αντίστοιχα γράμματα στον πίνακα κάτω. Η πρώτη περίπτωση είναι παράδειγμα με 0. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, επειδή αυτός προορίζεται για τον καθηγητή του νησιού: Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου στην Κρήτη πριν τουλάχιστον χρόνια. Αυτή η Νεολιθική περίοδος διήρκεσε από το 5000 μέχρι το 2600 π.χ. περίπου. H Μινωική Περίοδος διαδέχτηκε τη μακρά περίοδο της Νεολιθικής εποχής τα γιορτάζουν και σήμερα στα χωριά της Kρήτης, ειδικά στα πιο απομονωμένα. Ανάμεσά τους είναι ο Κρητικός γάμος και η Κρητική βάφτιση. Πρόκειται για ξεχωριστές εκδηλώσεις που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες, ώστε να εκδηλωθεί πλήρως η χαρά των φίλων και των συγγενών να κάνει κανείς έχει πάρα πολλές το νησί. Θα βρείτε βραβευμένες ακτές, θαλάσσια σπορ, διακοπές στο βουνό, πεζοπορία - ορειβασία αναρρίχηση, ορεινά καταφύγια, δάση, εθνικούς δρυμούς, διατηρητέα μνημεία της φύσης, λίμνες λιμνοθάλασσες, σπήλαια φαράγγια, θεραπευτικό-ιαματικό τουρισμό, γκολφ, εκκλησίες μοναστήρια, κάστρα, παραδοσιακούς οικισμούς, να απολαύσει τα Κρητικά φεστιβάλ, και να γευτεί την διάσημη κρητική κουζίνα και κρασιά : τόπος έντονων αντιθέσεων, η Κρήτη βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική λειτουργώντας σαν ένα είδος φυσικής γέφυρας που ενώνει τις τρεις ηπείρους γεωγραφικά και πολιτιστικά : Η Κρήτη είναι η φυσική και φιλόξενη κατοικία μιας πλούσιας και πολυποίκιλης χλωρίδας. Ανάμεσα σε πλήθος φυτών υπάρχουν και 130 διαφορετικά είδη αγριολούλουδων και βοτάνων που φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη. Σ αυτά συγκαταλέγεται το δίκταμο (Organium Dictamus), βότανο, γνωστό ήδη από τον Αριστοτέλη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες : Η Κρήτη χωρίζεται στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίοι με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε επαρχίες. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού και βρέχονται από θάλασσα. Από δυτικά προς ανατολικά αυτές είναι: τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, ο Άγιος Νικόλαος και η Σητεία. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι πάνω από της Κρήτης είναι πιθανόν το ηπιότερο της Ευρώπης. Κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, νοτιοδυτικοί άνεμοι, τα μελτέμια, μετριάζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα. Το φθινόπωρο είναι η φιλικότερη εποχή στην Κρήτη με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν αυτές της άνοιξης της Κρήτης διαθέτει εξίσου μεγάλη ποικιλία με τη χλωρίδα. Ο μοναδικός στον κόσμο άγριος Κρητικός αίγαγρος, Κρι-Κρι ή αγρίμι έχει μια πολύ ξεχωριστή και επιβλητική írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 25.

5 εμφάνιση για όποιον μπορέσει να τον διακρίνει να στέκεται περήφανα ακίνητος σε κάποιο βράχο ή να διασχίζει με άνεση και χάρη κάποια κακοτράχαλη βουνοπλαγιά. Όπως είναι φυσικό πρόκειται για προστατευόμενο είδος και ζει μόνο στα Λευκά Όρη, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς και τα νησάκια Δία, Θοδωρού και Άγιοι Πάντες. Δε λείπει βέβαια από το νησί και η τεράστια ποικιλία πουλιών, όπως ο Κρητικός χρυσαετός και ο γυπαετός της Κρήτης είναι μεσογειακός λαός. Οι γνήσιοι Κρητικοί συγκαταλέγονται στους ψηλότερους κατοίκους της Ευρώπης. Οι Κρητικοί είναι περήφανοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι ενώ οι αγώνες τους εναντίον των κατακτητών καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά τους σήμερα : Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο με έκταση τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σχήμα του νησιού είναι στενόμακρο με μήκος 257 χιλιόμετρα. Α. Έθιμα και γιορτές Β. Ιστορία Γ. Φυτά Δ. Κλίμα Ε. Κάτοικοι Ζ. Νομοί και πόλεις Η. Ζώα χαρακτηριστικά Θ. Δραστηριότητες Ι. Γεωγραφικά Κ. Μέγεθος B Από το εκπαιδευτικό βιβλίο Εν πλω της Νόρας Γιαννακάκη Janakakisz Nóra: En plo c. tankönyvéből Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 25.

6 2 ο θέμα Θα διαβάσετε ένα κείμενο για το ποιοι και πώς σχεδίασαν τα ευρώ. Στον παρακάτω πίνακα πρέπει να σημειώσετε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστό ή λάθος, όπως βλέπετε στην πρώτη περίπτωσηπαράδειγμα με 0. Μη γράφετε στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, επειδή αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Θα ξοδεύαμε περισσότερο ή λιγότερο αν τα χαρτονομίσματα των ευρώ απεικόνιζαν ψάρια, κύκνους, ελάφια, σαλιγκάρια, σαλαμάνδρες του νερού, ακόμη και γάτες; Μήπως η στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα πάνω, η ακριβή αυτή αλλαγή του νομίσματος θα μας ενοχλούσε λιγότερο αν στα ευρώ βλέπαμε τον Έφηβο των Αντικηθύρων, τον Ηνίοχο και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου; Οι καλοφαγάδες θα χόρταιναν περισσότερο ξοδεύοντας χρήματα διακοσμημένα με μαχαιροπίρουνα και φόντο λαχταριστά μήλα και αχλάδια; Κι όμως. Αντί των τριών αρχιτεκτονικών στοιχείων (πύλες, γέφυρες και παράθυρα), που με τον έντονο συμβολισμό τους ενώνουν σήμερα περισσότερους από 300 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε ευρώ που φέρουν πάνω τους θερμόμετρα, λαμπτήρες, δίχτυα ψαρέματος, κισσούς και περικοκλάδες, παιδικά πρόσωπα, αεροφωτογραφίες, μέλισσες και μπεκάτσες, το ζωδιακό κύκλο! Προκειμένου να περάσει η σειρά των επτά χαρτονομισμάτων του ευρώ (5, 10, 20, 50, 100, 200, 500) από το σχεδιαστήριο στο πορτοφόλι μας, χρειάστηκε καιρός. Το 1996 προκηρύχτηκε διαγωνισμός. Ήλθαν 44 προτάσεις, 27 «παραδοσιακές» και 17 «μοντέρνες». Τις αξιολόγησε 14μελής κριτική επιτροπή (από ειδικούς σε μάρκετινγκ, σχεδιαστές και ιστορικούς τέχνης). Περισσότερα από ατόμων των χωρών-μελών εξέφρασαν την γνώμη τους. Το Δεκέμβριο του 1996 παρουσιάστηκε στο Δουβλίνο η νικήτρια πρόταση του 49χρονου Αυστριακού Ρόμπερτ Καλίνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύλες και παράθυρα στην πρόσθια όψη κάθε χαρτονομίσματος, συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας της Ευρώπης. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται μια γέφυρα, αντιπροσωπευτική της αντίστοιχης εποχής της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας: από τις κατασκευές της κλασικής περιόδου ως τις σύγχρονες γέφυρες (στα 500άρικα οι τελευταίες). Οι γέφυρες συμβολίζουν την επικοινωνία των λαών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλα χαρτονομίσματα του ευρώ ως γνωστόν αναγράφεται το όνομα στα λατινικά και στα ελληνικά, ενώ απαραίτητα ήταν τα 12 αστέρια ως σύμβολο. írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 25.

7 0. Το κείμενο λέει ότι θα ξοδεύαμε περισσότερο αν τα χαρτονομίσματα των ευρώ απεικόνιζαν ψάρια, κύκνους, ελάφια, σαλιγκάρια, σαλαμάνδρες και γάτες. 10. Τελικά πύλες, γέφυρες και παράθυρα συμβολίζουν την συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών στα ευρώ εκατομμύρια κόστισε η δημιουργία των ευρωνομισμάτων. 12. Τα χαρτονομίσματα των ευρώ είναι επτά άτομα αποφάσισαν για το πώς να είναι τα ευρώ. 14. Η νικήτρια πρόταση για τις εικόνες στα ευρώ είναι μία Αγγλίδα από Αυστραλία. 15. Το όνομα γράφει σε όλα χαρτονομίσματα του ευρώ και στα λατινικά και στα ελληνικά. 16. Ήλθαν 27 «μοντέρνες» και 17 «παραδοσιακές» προτάσεις για τα ευρώ. 17. Υπάρχουν ευρώ που έχουν πάνω τους θερμόμετρα, λαμπτήρες, δίχτυα ψαρέματος, κισσούς και περικοκλάδες, παιδικά πρόσωπα, κτλ. 18. Βλέπουμε και τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε κάθε ευρώ. 19. Η γέφυρα στην πίσω πλευρά του ευρώ είναι πάντα από την αρχαιότητα. 20. Οι Έλληνες δεν ήθελαν τις εικόνες-γέφυρες για τα ευρώ. 21. Τα ευρώ υπάρχουν επίσημα και στην Αμερική χρονών είναι οι εικόνες στα ευρώ. Σωστό Λάθος χ Από το εκπαιδευτικό βιβλίο Εν πλω της Νόρας Γιαννακάκη Janakakisz Nóra: En plo c. tankönyvéből Max. Elért 13 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 25.

8 3 ο θέμα Στο παρακάτω κείμενο θα βρείτε κάποια κενά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ποιο κομμάτι (Α, Β, Γ,..) από κάτω ταιριάζει στο κάθε κενό (με αραβικούς αριθμούς: 23, 24,...). Τα κομμάτια είναι εννέα (9)μαζί με το παραδείγμα με 0. Για ελάτε... (0.) Είμαστε στα Φηρά, στην. (23.). Η θέα από εδώ είναι υπέροχη και το βράδυ θα σας ψυχαγωγήσουν ζογκλέρ, ζωγράφοι και μίμοι. Πρώτα θα φάτε δείπνο σε μια από (24.) Ή να πούμε για το ξημέρωμα στην πλατεία των Φηρών. Αξίζει να δείτε το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και (25.) Στα Φηρά υπάρχουν γραφεία ταξιδιωτικά και ενοικιάσεων αυτοκινήτων, βιβλιοπωλεία, αφετηρία λεωφορείων, πιάτσα ταξί. Φεύγοντας από τα Φηρά συναντάμε το χωριό Φηροστεφάνι με πολλά αρχοντικά, μετά από το Ημεροβίγλι. Λίγα χιλιόμετρα προς την Οία συναντάμε την Φοινικιά, ένα μικρό υπόσκαφο χωριό. Φτάσαμε στην Οία στο βορειότερο σημείο του νησιού. Ατμόσφαιρα ρομαντική με το πιο γνωστό ηλιοβασίλεμα του κόσμου. Προχωρώντας προς το λιμανάκι του Αμμουδιού θα. (26.) Παίρνοντας την αντίθετη κατεύθυνση, μόλις 6 (27.) Λίγο παρακάτω στην Έξω Γωνιά έχει την.. (28.).. (29.) και ηφαιστειακές, μαύρες αλλά και κόκκινες και άσπρες. Περισσότερο κόσμο συγκεντρώνουν οι παραλίες νοτιοανατολικά: Περίσσα, Περίβολος, Καμάρι, Μονόλιθος και Βλυχάδα. Αλλά αξέχαστη εμπειρία σας δίνουν και αυτές οι... (30.). A. Οι παραλίες της Θήρας είναι «παράξενες» B. μαζί μας! Γ. πρωτεύουσα και στο κέντρο του νησιού. Δ. το Αρχαιολογικό Μουσείο Ε. τις ταβέρνες και μετά θα πάτε για clubbing στην «bar street». Ζ. βρείτε ένα ψαροχώρι μόνο με ψαροταβέρνες. Η. εκκλησία της Παναγιάς Επισκοπής, το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο στο νησί Θ. χιλιόμετρα από τα Φηρά θα βρούμε στον δρόμο μας το χωριουδάκι Βόθωνας, «υπόσκαφος οικισμός. Ι. βόρειες παραλίες: Κολούμπος, Μπαξέδες, Πορί B Max. Elért 8 írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 25.

9 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 25.

10 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 25.

11 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 25.

12 maximális pontszám I. feladat 9 I. Olvasott szöveg értése II. feladat 13 III. feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 25.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 25.

15 Fontos tudnivalók Σ αυτό το μέρος των εξετάσεων θα βρείτε 3 θέματα. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε λεξικό. írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 25.

16 1 ο θέμα Από το παρακάτω κείμενο λείπουν κάποιες λέξεις. Βρες ποια από τις δύο λέξεις (Α, Β) ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (1, 2, 3...) και σημείωσε το γράμμα της αντίστοιχης περίπτωσης όχι στα κενά του κειμένου, αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις. Η πρώτη περίπτωση είναι παράδειγμα με 0. Μη γράφεις στον πίνακα με τον γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, επειδή αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Η Αστρολογία σας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα όνειρά σας μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αποκαλύπτει τι πραγματικά ψάχνετε, τι θέλετε, και (0.) θα αποκτήσετε αυτά που θέλετε. Κάθε Ζώδιο και κάθε Πλανήτης αντιπροσωπεύει ένα ή και δύο μέρη του σώματός μας. Από πολύ παλιά κάθε Ζώδιο είχε μια ειδική σχέση με μιαν ορισμένη περιοχή του ανθρώπινου (1.), αρχίζοντας από τον Κριό (στο κεφάλι) και (2.) στους Ιχθύες (στα πόδια). Η πιο πρόσφατη αστρολογικά προσανατολισμένη ιατρική σκέψη έχει υπογραμμίσει τις σχέσεις μεταξύ των Ζωδίων και του αδενικού και νευρικού συστήματος. Οι συσχετισμοί αυτοί (3.) συχνά με την πολικότητα. Ένας Κριός, δηλαδή, μπορεί να επηρεάζεται από τις ασθένειες που περιβάλλουν τα μέρη του σώματος που ελέγχονται από το αντίθετο, τον Ζυγό. Οι πονοκέφαλοι ίσως σχετίζονται με τη λειτουργία των νεφρών, που υπάγονται στην επιρροή του Ζυγού. Από (4.) παλιά αναγνωριζόταν ότι καθένας από τους Πλανήτες συνδέεται μ' ένα ειδικό μέρος του ανθρώπινου σώματος. Για σας: Η επόμενη (5.) είναι φορτωμένη από δουλειά και ευθύνες. Θα καταφέρετε ωστόσο να ολοκληρώσετε όλες σας τις υποχρεώσεις με επιτυχία, (6.). Δυνατές ευκαιρίες για το μέλλον σας, θα προκύψουν μέσα από τυχαίες συναντήσεις, νέες φιλίες (7.) και μετακινήσεις, αγαπητοί φίλοι. Θα (8.) να ξεκαθαρίζουν τα (9.) στις σχέσεις σας, πολύ σύντομα. (10.) να περνάτε όμορφες και ρομαντικές στιγμές με το ταίρι σας. Στον ελεύθερο σας χρόνο να είστε μαζί του. Αδέσμευτοι, ο έρωτας σας κυριεύει, αφού ένα πρόσωπο από το παρελθόν σας επιστρέφει στη ζωή (11.). írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 25.

17 0. A.) πώς 1. A.) σώμου 2. Α.) έφτασα 3. Α.) επειδή B.) πως B.) σωμάτων Β.) φτάνοντας Β.) γίνονται Γ.) που Γ.) σώματι Γ.) φτάνανε Γ.) μάλλον Δ.) πος Δ.) σώματος Δ.) φτάσιμο Δ.) γινοντέ 4. A.) πολύ 5. Α.) περίοδες 6. Α.) φίλοι 7. Α.) άλα B.) πολή Β.) περίοδοι Β.) φιλί Β.) αλλά Γ.) πολλή Γ.) περίοδος Γ.) φυλές Γ.) γιατί Δ.) πόλη Δ.) περίοδη Δ.) φίλους Δ.) αλλιώς 8. Α.) άρχισαν 9. A.) πράγμα 10. A.) Φροντίζετε 11. A.) στου Β.) τελειώουν B.) πράγματα B.) Φροντίζοντας B.) του Γ.) αρχίσουν Γ.) πράγματι Γ.) Φροντιστήριο Γ.) σάς Δ.) τελειώνουν Δ.) πρόγραμμα Δ.) Φρόνιμα Δ.) σας Α Max. Elért 11 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 25.

18 2ο θέμα Από το παρακάτω κειμενάκι λείπουν κάποιες μικρές λεξούλες. Βρείτε ποιο από τα τρία (α, β, γ) ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (12, 13,..) και σημειώστε το γράμμα της αντίστοιχης περίπτωσης όχι στα κενά του κειμένου αλλά, στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, επειδή αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Καλησπέρα, μόλις διάβασα τα μηνύματα και έχω πάθει πλάκα! Δεν περίμενα (0.) ξυπνήσει τόσος κόσμος (12.) μας δει να παίζουμε στις το πρωί. Ειλικρινά δεν έχω λόγια να το περιγράψω, αλλά (13.) πω ότι ζωγραφίζεται ένα χαμόγελο στα χείλη μου και νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους. Δεν εννοώ μόνο αυτούς που έβαλαν το ξυπνητήρι για να μας δουν! Όμως, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τη φίλαθλο από τη Μοζαμβίκη και ελπίζω (14.) της δημιουργήσουμε πρόβλημα με τον σύντροφό της, λόγω των... περίεργων ωρών που παίζουμε. Από εκεί και πέρα, μπορώ (15.) σιγουριά να πω ότι το παιχνίδι με την Αγκόλα ήταν μακράν (16.) περίεργο και δύσκολο που έχω παίξει, (17.) το κορμί μου δεν είχε καταφέρει ακόμα να... ξυπνήσει και το ένιωθα πολύ βαρύ. Ευτυχώς, κύλησαν όλα μια χαρά και είχαμε μια άνετη επικράτηση. Σίγουρα, η σημερινή μέρα ήταν περίεργη και αναγκάστηκα να φάω δύο φορές πρωινό, καθώς στις που ξυπνήσαμε τι άλλο να τρώγαμε... όχι τίποτα, (18.) δεν είχαν και καμιά καντίνα εδώ γύρω για να φάμε κανένα «βρώμικο». Φυσικά αστειεύομαι. Όμως, και (19.) 11 που τελειώσαμε το ματς, ούτε τότε μπορούσαμε να πάμε να φάμε κάτι άλλο. Το καλό ήταν (20.) είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας κι έτσι πήγαμε μια βόλτα (21.) το σινικό τοίχος. Πιστεύω ότι θα ήταν κρίμα να έχουμε κάνει τόσα χιλιόμετρα και να μην δούμε (22.) ένα μικρό μέρος από τον πολιτισμό της Κίνας. Ήταν κάτι το μαγευτικό να βλέπεις ένα τέτοιο κατασκεύασμα (23.) καλύπτει όλο το βουνό φτιαγμένο πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. (24.) τα καταφέρω, θα σας στείλω και φωτογραφία! írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 25.

19 0. α. να 12. α. για να 13. α. δεν 14. α. να 15. α. μην β. που β. ότι β. με β. να μην β. που γ. θα γ. ό,τι γ. αν γ. πως γ. με δ. από δ. όπου δ. θα δ. μα δ. σε 16. α. το 17. α. μια 18. α. αλλά 19. α. στης 20. α. δεν β. το πιο β. να β. αλλά ούτε β. στους β. να γ. πάρα πιο γ. μιας και γ. αλλιώς ούτε γ. στις γ. ότι δ. πολλή δ. πριν δ. κι άλλοι δ. στη δ. μην 21. α. κάτω 22. α. το 23. α. που 24. α. Μην β. μέσα β. και για β. ποιος β. Αν γ. ως που γ. έστω και γ. πότε γ. που δ. μέχρι δ. όλο δ δ. Δεν α Διασκευή αυθεντικού κειμένου από άρθρο περιοδικού Eredeti szöveg feldolgozása egy újságcikkből Max. Elért 13 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 25.

20 3 ο θέμα Εδώ σε αυτό το μικρό κείμενο πάλι θα βρείτε κενά. Βρείτε ποιο από τα τρία ρήματα (Α, Β, Γ) ταιριάζει στα κενά που είναι σημειωμένα με αραβικούς αριθμούς (25, 26,..) και σημειώστε το γράμμα της αντίστοιχης περίπτωσης όχι στα κενά του κειμένου αλλά στα αντίστοιχα τετραγωνάκια της δεύτερης σειράς του πίνακα που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις. Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, επειδή αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Ένα δευτερότοκο παιδί δεν... (0.) τι σημαίνει να τα έχεις όλα και ξαφνικά να τα... (25.). Αυτό το «τραύμα» δύσκολα το ξεχνάνε και έχουν μεγαλύτερη επιθετικότητα. Όταν το πρώτο παιδί δεν μπορεί... (26.) τα πρωτεία με ωραία συμπεριφορά, προσπαθεί με άλλον τρόπο να βρει μια θέση. Μπορεί να γίνει προβληματικό παιδί. Το δεύτερο παιδί πάντα... (27.) μπροστά του ένα παιδί που είναι πιο προχωρημένο από αυτό. Οι δευτερότοκοι... (28.) συνήθως άνθρωποι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Αναπτύσσουν πολλαπλά και πρωτότυπα ενδιαφέροντα, προσπαθούν να βρουν τη δική τους θέση μέσα στην οικογένεια. Στατιστικά έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νέες αντιλήψεις σε σχέση με τους πρωτότοκους. Τα παιδιά αυτά εύκολα... (29.) βοήθεια και προστασία, όπως έκαναν μικροί. (30.) λοιπόν πιο κοινωνικοί. 0. Α. ξέρει 25. Α. χάνει 26. Α. να κρατήσει 27. Α. έχοι Β. ξερή Β. χάνεις Β. να κρατούσε Β. ίχε Γ. ηξέρει Γ. έχανες Γ. κρατήσει Γ. έχει Δ. ξέροι Δ. έχασε Δ. κρατηθούν Δ. σε έχει 28. Α. είμαι 29. Α. ζήτων 30. Α. Γινομέ Β. ίμασται Β. ζητηθεί Β. Γίνονται Γ. είναι Γ. ζήτουσαν Γ. Γίνοντουσαν Δ. ήμαστε Δ. ζητούν Δ. Γίνονδε Από το εκπαιδευτικό βιβλίο Εν πλω της Νόρας Γιαννακάκη Janakakisz Nóra: En plo c. tankönyvéből A Max. Elért 6 írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 25.

21 írásbeli vizsga, II. összetevő 9 / május 25.

22 írásbeli vizsga, II. összetevő 10 / május 25.

23 írásbeli vizsga, II. összetevő 11 / május 25.

24 maximális pontszám I. feladat 11 II. Nyelvhelyesség II. feladat 13 III. feladat 6 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár Dátum:. jegyző Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 12 / május 25.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

26 Fontos tudnivalók Καλωσορίσατε στην ενότητα της κατανόησης προφορικού λόγου των απολυτηρίων εξετάσεων. Η ενότητα αυτή αποτελείται από 3 θέματα και διαρκεί 30 λεπτά. Οι οδηγίες και τα κείμενα είναι ηχογραφημένα. Οι οδηγίες, μαζί με τις ασκήσεις που θα λύσετε, είναι τυπωμένες επίσης στο εξεταστικό τετράδιο. Κάθε θέμα αρχίζει από σύντομη μουσική και μετά θα ακούσετε (και μπορείτε επίσης να διαβάσετε) τις οδηγίες των ασκήσεων. Ακολουθεί διάλειμμα για να προλάβετε να μελετήσετε την άσκηση πριν ακούσετε το κείμενο. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά και χωρίς διακοπή. Μετά από σύντομο διάλειμμα θα ξανακούσετε το κείμενο για δεύτερη και τελευταία φορά, αλλά τώρα σε τρεις συνέχειες για να προλάβετε να σημειώσετε τις απαντήσεις. Στο τέλος κάθε θέματος θα έχετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 25.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 25.

28 1 ο θέμα Παίρνετε τηλέφωνο έναν ταξιδιωτικό πράκτορα σχετικά με τις διακοπές σας για ένα νησί, τη Σκόπελο. Θα ακούσετε γενικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες (με αραβικούς αριθμούς: 1, 2,...), τις οποίες πρέπει να τις ταιριάξετε με τις ερωτήσεις σας που έχετε γράψει (με γράμματα Α, Β,...). Η πρώτη περίπτωση (με 0) είναι παράδειγμα. Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω-κάτω στη σελίδα, επειδή αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. Α. Πώς να ταξιδέψετε από Αθήνα; Β. Υπάρχουν κάποια οργανωμένα προγράμματα, όπως εκδρομές; Γ. Σε ποιο λιμάνι φτάνουν τα πλοία της Σκοπέλου; Δ. Από πού θα πάρετε τα εισιτήριά σας; Ε. Πώς να ταξιδέψετε αν θέλετε να φύγετε από Θεσσαλονίκη; Ζ. Πόση ώρα είναι το ταξίδι από Αθήνα για το λίμανι της Γλώσσας; Η. Από Κεντρική Ελλάδα πώς φτάνει κανείς στη Σκόπελο; Θ. Μπορείτε να κάνετε κράτηση από πριν καλώντας το γραφείο; Ι. Χρειαζόμαστε κάποια ειδικά ρούχα για τις εκδρομές; Κ. Με ποιον πρέπει να μιλήσουμε στο γραφείο; Λ. Γιατί προτείνετε αυτή την εκδρομή στο βουνό των Κενταύρων; Γ Μax. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 25.

29 2 ο θέμα Θα ακούσετε μια νοικοκυρά να σας λέει για φαγητά, ταβέρνες και επισκέψεις. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιστοιχίσετε το πρώτο μέρος κάθε φράσης (σημειωμένο με αραβικούς αριθμούς) με το δεύτερο μέρος, δηλαδή τη συνέχεια της ίδιας φράσης (σημειωμένη με κεφαλαία γράμματα: Α, Β,Γ,...). Μετά συμπληρώστε τον πίνακα κάτω από τις φράσεις, βάζοντας στο τετραγωνάκι κάτω από τον αριθμό το γράμμα της συνέχειας που ταιριάζει. Η πρώτη περίπτωση με 0 είναι παράδειγμα. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. Πρώτο μέρος της φράσης Συνέχεια της φράσης 0. Mας τα παίρνετε που μας τα παίρνετε A. που να σπάει δόντι. χοντρά 11. Εννοώ εκείνο το ξεχασμένο μικρό Β. και φυσικά βαριέμαι να μαγειρέψω. παϊδάκι που έτρωγα 12. Όπου και να πήγαμε Γ. παιδί όταν έβγαινα με τους γονείς μου έξω για φαγητό 13. Τα παϊδάκια ήταν Δ. σ αυτές τις ταβέρνες; 14. Το κοκορέτσι ξεροψημένο σε σημείο Ε. σαν από δεινόσαυρο. 15. Επίσης κάποιοι σερβιτόροι παραμένουν ανθρώπινοι και ευγενικοί Ζ. να τους βάλω να ετοιμάσουν μόνοι το τι θα φάνε! 16. Γιατί άραγε ξαναγυρνάμε Η. για να φάμε ένα παϊδάκι, ας είναι τουλάχιστον ποιοτικό! 17. Βαριέμαι να ντυθώ, βαριέμαι να Θ. και γενικά μεζέδες παλιού καφενείου. κουνηθώ 18. Η μόνη λύση είναι Ι. ήταν μια απογοήτευση. 19. Εκτός από ούζο πάντα διπλής απόσταξης, Κ. τρίβει καλά με ένα μισό ντομάτας. έχω και σαρδελίτσες, ελιές, κάποιο τυρί, κάποιο σαλαμάκι αέρος 20. Παίρνει ο καθένας μια φρυγανιά και την Λ. και σε κάνουν να νιώθεις μια ζεστασιά μέσα στο πλήρως εμπορευματοποιημένο σκηνικό H Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 25.

30 3 ο θέμα Αυτό το μικρό κείμενο θα σας πάει στα ωραιότερα μέρη της Ουγγαρίας. Στον παρακάτω πίνακα πρέπει να σημειώσετε ένα Χ στην αντίστοιχη στήλη δίπλα σε κάθε φράση ανάλογα με το αν είναι σωστό ή λάθος, όπως βλέπετε και στην πρώτη περίπτωσηπαράδειγμα με ο (μηδέν). Μη γράφετε στον πίνακα με το γκρίζο φόντο κάτω κάτω στη σελίδα, διότι αυτός προορίζεται για τον καθηγητή. Στην αρχή θα έχετε 30 δευτερόλεπτα για να μελετήσετε τις ερωτήσεις. Μετά θα ακουστεί το κείμενο για πρώτη φορά, χωρίς διακοπή. 0. Το κείμενο μιλάει για τις τακτικές εξετάσεις των ξεναγών στην Ουγγαρία. 21. Κατά λάθος μπήκε το πούλμαν στην θάλασσα. 22. Φτάνοντας στο TIHANY, θα πάμε κατευθείαν να φάμε με πούλμαν. 23. Πριν ξεκινήσουμε για Βουδαπέστη, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και μπάνιο στη Balaton. 24. Στο GÖDÖLLŐ θα μας ξεναγήσει η κυρία Ελισάβεθ. 25. Μετά την βόλτα μας στο TOKAJ, θα πάμε στην Eger, στην πόλη που φτιάχνεται το «Bikavér». Σωστό Λάθος Χ Max. Elért 5 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 25.

31 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 25.

32 maximális pontszám I. feladat 10 III. Hallott szöveg értése II. feladat 10 III. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 25.

33 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Újgörög nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

34 írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 25.

35 Fontos tudnivalók Σε αυτό το μέρος των εξετάσεων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεξικό. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 25.

36 1 ο θέμα Ένας φίλος σας θέλει να πάει διακοπές και ζητάει την συμβουλή σας σχετικά με το πού, ποια περίοδο, πόσες μέρες είναι το πιο ιδανικό για να πάει κάποιος στην Ελλάδα; Προτείνετε κάποιο τόπο, χρόνο και τρόπο (π.χ. αεροπορικώς, με γκρουπ, στα νησιά) για την παραθέρηση του φίλου σας. Γράψτε τη πρότασή σας (50-80 λέξεις) για το θέμα παρακάτω: írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 25.

37 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 25.

38 2 ο θέμα Γράψτε ένα κείμενο ( λέξεις) για ένα από τα παρακάτω θέματα: Θέμα 2/Α Για τον γάμο ενός συγγενή Παντρεύεται ένας συγγενής σας (π.χ. αδελφός, ξάδελφος, ανηψιός) και σας ζητάει να πάρετε μέρος στις προετοιμασίες για το γάμο του. Γράψτε τις σημειώσεις σας παρακάτω σχετικά με τις ιδέες και δουλιές που σκέφτεστε να κάνετε για τον γάμο (π.χ. λίστα προσκεκλημένων, παραγγελίες, μενού, προσκλήσεις, στολίδια, διερμηνέας). Θέμα 2/Β Ο ρόλος της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας Θα συζητήσετε αύριο στο σχολείο το θέμα «Η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας». Γράψε μία μικρή έκθεση τώρα για το θέμα για να πας προετοιμασμένος /-η στο μάθημα. (Π.χ. ο ρόλος του υπολογιστή στο σπίτι και στο σχολείο, ηλεκτρονικά μηχανήματα στην κουζίνα, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστής). Θέμα επιλογής: írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 25.

39 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 25.

40 Feladat I. II. Értékelési szempont maximális pontszám A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 I. Feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 II. Feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 25.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. ÚJGÖRÖG NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Project Nr. 511529-LLP-1-2010-1-IT-KA2-KA2MP Agreement number 2010 4125/001-001 Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Aνδρέας Kαρκαβίτσας. H θάλασσα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Aνδρέας Kαρκαβίτσας. H θάλασσα ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Aνδρέας Kαρκαβίτσας H θάλασσα 1 Πηγή: Ανδρέας Καρκαβίτσας, Η Θάλασσα, εκδ. Παπαδόπουλος, Αθήνα 2000. 2 H θάλασσα 1. Πού βρίσκεται ο συγγραφέας; Τι συμβαίνει γύρω του; Συμπληρώστε τον πίνακα που

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά με την παρέα μου

Ελληνικά με την παρέα μου Ελληνικά με την παρέα μου 2. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο 2004 Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη 74 100 Ρέθυμνο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

A. COMPRENSIÓN ESCRITA / ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (100 puntos)

A. COMPRENSIÓN ESCRITA / ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (100 puntos) A. COMPRENSIÓN ESCRITA / ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (100 puntos) 1. Σε αυτό το κείμενο υπάρχουν διάφορα κενά. Συμπληρώστε τα με τα κομμάτια του πίνακα γράφοντας δίπλα τον αριθμό που ταιριάζει. Προσοχή! Μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη.

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη. ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΑΞΙΔΙ... ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΛΟΓΟΥ - Τι βλέπεις στις φωτογραφίες; - Εσύ ταξιδεύεις; - Πού θέλεις να ταξιδέψεις; Άσκηση 1 Διαβάζεις γρήγορα το παρακάτω κείμενο και βάζεις σε κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Λασιθίου...4 Η πόλη του Αγίου Νικολάου...5 Παραλία Χαβάνια...7 Παραλία Αμμούδι...7 Παραλία Κιτροπλατεία...7 Παραλία Άμμος...7 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 η : Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα

Ενότητα 1 η : Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα A N M E k Φ - ΕΚΘΕΣΗ ΡΑΣΗ Β Γυμνaσίου Ενότητα 1 η : Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει τα εξής μέρη: Α) το λεξιλόγιο, σχετικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7 ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ1ο1ο- -Φεβρουάριος Φεβρουάριος2013 2013 Μαθητική Εφημερίδα 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Ο Κουτσομπόλης του Σχολείου μας Viva Voce Η χορωδία μας Διάβασε τα πρώτος στη σελ. 3 Μάθε οσα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα:

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα: ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ Σε αυτή την ενότητα: θα διαβάσουμε για τις βόλτες ενός άσπρου γάτου και τα αποτελέσματα τους θα διαβάσουμε διάφορες ιστορίες με λύκους και θα δούμε αν οι άνθρωποι τους φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα

TRAVEL ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Αυτό το καλοκαίρι πάμε ΗΠΕΙΡΟ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επτά νομοί, ένας προορισμός

TRAVEL ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Αυτό το καλοκαίρι πάμε ΗΠΕΙΡΟ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επτά νομοί, ένας προορισμός ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 ΤΕΥΧΟΣ 04 ΞΕΝΑΓΗΣΗ Σαντορίνη - Τήνος - Ρόδος - Λευκάδα - Ντουμπάι SPECIAL ΠΡΟΤΑΣΗ Μόσχα Αγία Πετρούπολη HOT SPOT Αμμουδιά Πρέβεζας ΔΙΑΜΟΝΗ «BEST OF» Alexandros Palace Χαλκιδική Hotel

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education GREEK 0543/01 Paper 1 Listening For Examination from 2015 SPECIMEN TAPESCRIPT Approx. 45 minutes

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014!! Πάντα Ψηλά!! Oρειβατώντας...

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014!! Πάντα Ψηλά!! Oρειβατώντας... 1 2 Oρειβατώντας... Κοιτάζοντας πίσω τη χρονιά που πέρασε, διαπιστώσαμε ότι η ορειβατική οικογένειά μας μεγάλωσε, είχαμε πολλά καινούργια μέλη και φίλους που ήρθαν μαζί μας στις πεζοπορίες, τις αναβάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1)

Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα Ζωάκου Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ανανέωση Ετήσιας Συνδρομής

Ανανέωση Ετήσιας Συνδρομής 1 2 Oρειβατώντας... Στις περυσινές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, εμείς οι νέοι ορειβάτες γνωρίσαμε από κοντά τους παλιούς ορειβάτες, που μέχρι τότε ακούγαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ. Κατασκηνωτικός χώρος «Αγιάσματα» Ελα και εσύ. Τεύχος 46 0,30 Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος 2010

ΝΕΑ. Κατασκηνωτικός χώρος «Αγιάσματα» Ελα και εσύ. Τεύχος 46 0,30 Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος 2010 Κατασκηνωτικός χώρος «Αγιάσματα» Ελα και εσύ ISSN 1792-2623 µηνύµατα ΝΕΑ Τεύχος 46 0,30 Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος 2010 ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ: ένα μικρό και φιλόξενο χωριό του Δήμου Αμανής στη Βόρεια Χίο. Σ ένα ήρεμο,

Διαβάστε περισσότερα

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 Τ Ι Μ Η 0, 0 1 δείτε τα ΔΩΡΑ ΜΑΣ σελ. 25 στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αν θες μπορείς κι εσύ να της πεις αντίο. GAMING Xbox One VS Nintendo Wii U VS PlayStation

Διαβάστε περισσότερα

Ω χ!το ξέχασα... Ε 1. Π ε μ π τ α σ τ έ ρ ι α τ ο υ 8 ο υ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ Σ χ ο λ ε ί ο υ Π ε τ ρ ο ύ π ο λ η ς. και ακόμα...

Ω χ!το ξέχασα... Ε 1. Π ε μ π τ α σ τ έ ρ ι α τ ο υ 8 ο υ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ Σ χ ο λ ε ί ο υ Π ε τ ρ ο ύ π ο λ η ς. και ακόμα... Ω χ!το ξέχασα... Σ χ ο λ ι κ ή η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ή ε φ η μ ε ρ ί δ α α π ό τ α Π ε μ π τ α σ τ έ ρ ι α τ ο υ 8 ο υ Δ η μ ο τ ι κ ο ύ Σ χ ο λ ε ί ο υ Π ε τ ρ ο ύ π ο λ η ς Ε 1 Συνέντευξη με τον Σεβασμιώτατο

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ»

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» Συντονίστρια Καθηγήτρια: Χριστοφοράτου Τάνια, Βιολόγος Συγγραφείς: Συγγραφική Ομάδα μαθητών και Χριστοφοράτου Τάνια 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

1-6_NEOELL 1/29/13 11:03 AM Page 1. Νεοελληνική Γλώσσα Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

1-6_NEOELL 1/29/13 11:03 AM Page 1. Νεοελληνική Γλώσσα Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ -6_NEOELL /9/3 :03 AM Page Νεοελληνική Γλώσσα Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ -6_NEOELL /9/3 :03 AM Page ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ελένη Κατσαρού, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση 16 2007-2008 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα Μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα