ΟΕμμανουήλ Παπάς, που παλαιότερα ονομαζόταν Δοβίστα, To γεφύρι βρίσκεται στην παροπλισμένη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΕμμανουήλ Παπάς, που παλαιότερα ονομαζόταν Δοβίστα, To γεφύρι βρίσκεται στην παροπλισμένη"

Transcript

1 Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α

2 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 161 Κάνοντας πράξη την ευχή της Προέδρου της Βιβλιοθήκης κας Σοφίας Γεωργιάδου - Σωτηρίου, αλλά και την προτροπή του αγαπητού φίλου κ. Γεωργίου Τσότσου, συνέχισα την έρευνά μου και εντόπισα τριάντα ακόμη γεφύρια και δύο υδρογέφυρες, αφού όμως είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εκτύπωση του βιβλίου. Το νέο αυτό υλικό κρίναμε σκόπιμο με τον επιμελητή της έκδοσης κ. Ιωάννη Σαπουντζή να συμπεριλάβουμε στην παρούσα έκδοση με τη μορφή παραρτήματος. ΓΕΦΥΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ 1. Το γεφύρι στη θέση Βιρός Το γεφύρι βρισκόταν στην περιοχή Καπάλιστε σε απόσταση 400 περίπου μέτρων από τη σημερινή σύγχρονη γέφυρα στο δρόμο που οδηγούσε από τον Ελαιώνα στο χωριό Λάκκος και στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Την πληροφορία μου έδωσε ο Απόστολος Θεοδωρίδης, ο οποίος περιέγραψε το γεφύρι με δύο πέτρινες βάσεις που συνδέονταν μεταξύ τους με ξύλινους κορμούς, δημιουργώντας έτσι το κατάστρωμά του. Εκτίμησή μου είναι ότι υπήρχε πέτρινη καμάρα που λόγω φυσικής καταστροφής αντικαταστάθηκε από τους κορμούς. 2. Το γεφύρι στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς ΟΕμμανουήλ Παπάς, που παλαιότερα ονομαζόταν Δοβίστα, το 1912 είχε 1950 κατοίκους σύμφωνα με απογραφή του ελληνικού στρατού. Υπήρχε μεγάλο μονότοξο γεφύρι, που δυστυχώς έχει καταστραφεί, στην περιοχή Αβρήτας λάκκος και συγκεκριμένα δίπλα στα σπίτια των Τσιάπου και Τζιόμαλου. Την πληροφορία μου έδωσαν η Ευαγγελία Τσιάπου και ο Γεώργιος Πάνος. 3. Το γεφύρι στο χωριό Τούμπα To γεφύρι βρίσκεται στην παροπλισμένη σιδηροδρομική γραμμή πριν το χωριό Τούμπα. Έχει άνοιγμα τόξου 3 μ., ύψος 1,80 μ. και πλάτος 7,70 μ. 3. Το γεφύρι στο χωριό Τούμπa.

3 162 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ Ηπαλιά ονομασία της Ζίχνης ήταν Ζηλιάχοβα και είχε κατοίκους από τους οποίους οι ήταν Έλληνες και οι 563 Τούρκοι. Είχε δύο γεφύρια: 4. Το πρώτο γεφύρι στη Ν. Ζίχνη Βρισκόταν δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, όπου τώρα στεγάζεται το Δημαρχείο. 4. Η θέση της πρώτης γέφυρας στη Ν. Ζίχνη. 5. Το δεύτερο γεφύρι στη Ν. Ζίχνη Βρισκόταν στον Τσιγγενέ μαχαλά, πιο νότια από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Την πληροφορία μου έδωσε ο Ευάγγελος Μουρατίδης τον οποίο και ευχαριστώ. 5. Η θέση της δεύτερης γέφυρας στη Ν. Ζίχνη. ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΛΟΥΦΚΙΚΙΑ Τα ερείπια του κατεστραμμένου χωριού Λουφκίκια βρίσκονται δυτικά της Μεσορράχης και συγκεκριμένα πίσω από το εκκοκκιστήριο του Λαουτίδη. Στην περιοχή υπήρχαν δύο πέτρινα γεφύρια, το βόρειο Κοκάρ Κιπρί και το νότιο Κοκάρ Κιπρί (=Βρώμικο γεφύρι). Την περιοχή επισκέφθηκα στις με τους Δημήτριο Μωραΐτη και Δημήτριο Ξενοδόχο, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά τους. 6. Το βόρειο Κοκάρ Κιπρί στο κατεστραμμένο χωριό Λουφκίκια Βρισκόταν δυτικά από το χωριό Λουφκίκια στην συμβολή των ρεμάτων Τζίντερε και Λουφκίκια. Όπως με πληροφόρησε ο Δημήτριος Μωραΐτης είχε ύψος τουλάχιστον 3,50 μ. και μήκος πάνω από 12 μ. Καταστράφηκε μεταξύ Η θέση του βόρειου Κοκάρ Κιπρί. 7. Το νότιο Κοκάρ Κιπρί στο κατεστραμμένο χωριό Λουφκίκια Βρισκόταν νότια, στο ίδιο ρέμα. Ο Δημήτριος Μωραΐτης μου ανέφερε ότι θάφτηκε το κι οι πέτρες που διακρίνονται μέσα στο νερό και τριγύρω είναι από το τόξο του γεφυριού και το κατάστρωμά του. 7. Η θέση του νότιου Κοκάρ Κιπρί.

4 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 163 ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΟΡΡΑΧΗΣ - ΚΡΗΝΙΔΑΣ - ΚΟΡΜΙΣΤΑΣ 8. Το γεφύρι της Μεσορράχης Ήταν μονότοξο και βρισκόταν στο ανατολικό ρέμα της Μεσορράχης που ονομαζόταν λάκκος Κετσετζή, ονομασία που πήρε από το όνομα του ιδιοκτήτη της παρακείμενης οικίας. Την θέση του μου υπέδειξαν οι Δημήτριος Μωραΐτης και Δημήτριος Ξενοδόχος στις Το χωριό ονομαζόταν παλιά Ράχοβα και το 1912 είχε πληθυσμό 800 κατοίκους από τους οποίους 650 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι Τούρκοι. 9. Το σύγχρονο πέτρινο γεφύρι στην Κρηνίδα (παλιά Βιτάστα) Βρίσκεται πριν την είσοδο του χωριού και πάνω του περνάει δημόσιος δρόμος που οδηγεί στο χωριό. Το άνοιγμα του τόξου είναι 2 μ. και το πλάτος 5 μ. Κατασκευάστηκε το 1957 σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού. 9. Το σύγχρονο πέτρινο γεφύρι στην Κρηνίδα (παλιά Βιτάστα). 10. Το πέτρινο γεφύρι στην Κορμίστα Βρίσκεται εκατό μέτρα δυτικά της Κορμίστας και συγκεκριμένα 80 μ. βόρεια από το σύγχρονο γεφύρι της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας. Σώζεται το ανατολικό βάθρο της γέφυρας και 50 μ. περίπου από το καλντερίμι. Το άνοιγμα του τόξου ήταν κατά προσέγγιση 6 μ., το ύψος 4,40 μ. ενώ το συνολικό ύψος από τον πυθμένα ήταν 5,20 μ. και το πλάτος 3,20 μ. ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ Η Πρώτη, γενέτειρα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον 18ο αιώνα ονομαζόταν Εβδομίστα, γιατί είχε 70 κατοίκους και από το 1890 έως το 1926 ονομαζόταν Κιουπ-κιοϊ. Το 1912 είχε πληθυσμό κατοίκους από τους οποίους οι ήταν Έλληνες και μόνο οι 77 ήταν Τούρκοι. Υπήρχαν 4 πέτρινα τοξωτά γεφύρια επάνω στο ρέμα που λεγόταν Μπορδάνος και διέσχιζε το χωριό. Αυτά ήταν: 1) το Μπελίκ, 2) το γεφύρι δίπλα στο σπίτι του Λάζαρου Λαζάρου, 3) το γεφύρι στην περιοχή Καναρά και 4) το γεφύρι κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Επίσης υπήρχαν άλλα 4 γεφύρια πάνω στον δρόμο μεταξύ Πρώτης και της Μονής της Αναλήψεως. Ευχαριστώ θερμά τον Παρίση Γάλλο που μου ανέφερε τα 4 γεφύρια μέσα στην Πρώτη, καθώς και τον Χρήστο Τσιφούτη που μου έδωσε τρεις σπάνιες φωτογραφίες, από το αρχείο του Ιωάννη Ιατρίδη ( ), των γεφυριών που έχουν καταστραφεί. Τα επισκέφτηκα την Κυριακή με συνοδό τον Δημήτριο Ξενοδόχο κάτοικο Μεσορράχης. 10. Το βάθρο από το πέτρινο γεφύρι στην Κορμίστα.

5 164 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 11. Το γεφύρι του Μπελίκ Το γεφύρι του Μπελίκ ήταν μονότοξο και αρκετά ψηλό, βρισκόταν στο σημείο όπου είναι σήμερα η πλατεία του χωριού και το ακριβές σημείο μού το υπέδειξε ο Θωμάς Χατζηβάσιος. Η φωτογραφία που μου παραχώρησε ο Χρήστος Τσιφούτης εκτιμάται ότι είναι του 1930 και σ αυτήν απεικονίζονται κάτοικοι της Πρώτης που εκτελούσαν εθελοντική εργασία, κτίζοντας το ανατολικό πέτρινο στηθαίο για την προστασία του γεφυριού. 11β. Η πλατεία της Πρώτης όπου βρισκόταν το γεφύρι του Μπελίκ. 11a. Κάτοικοι της Πρώτης κατά την κατασκευή της γέφυρας (από το φωτογραφικό αρχείο του Ιωάννη Ιατρίδη).

6 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Το γεφύρι στο σπίτι του Λάζαρου Λαζάρου Βρισκόταν πιο πάνω από του Μπελίκ και ήταν μονότοξο. Στη φωτογραφία που μου παραχώρησε ο Χρήστος Τσιφούτης απεικονίζεται ένα ξύλινο γεφύρι, προφανώς γιατί σε κάποια πλημμύρα το νερό παρέσυρε την καμάρα και στη θέση της κατασκεύασαν μία αντίστοιχη ξύλινη. Στο ρέμα αργότερα κατασκεύασαν οχετό επάνω από τον οποίο περνάει ο δημόσιος δρόμος. Την θέση του γεφυριού μου υπέδειξε ο Θωμάς Χατζηβάσιος. 12α. Το σπίτι του Λάζαρου Λαζάρου. 12β. Η ξύλινη γέφυρα στη θέση του κατεστραμμένου πέτρινου γεφυριού (από το φωτογραφικό αρχείο του Ιωάννη Ιατρίδη).

7 166 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 13. Το γεφύρι στην περιοχή Καναρά Βρισκόταν στην περιοχή Καναρά, δίπλα στο σπίτι του Παναγιώτη Παπαδανιήλ όπως φαίνεται στη φωτογραφία που μου παραχώρησε ο Χρήστος Τσιφούτης. Το γεφύρι καταστράφηκε το 1976 ολοσχερώς, όταν δημιουργήθηκε ο οχετός. Το ύψος του ήταν περίπου 4 μ., το άνοιγμα του τόξου 5 μ. και το μήκος 8 μ. Δεξιά και αριστερά του γεφυριού υπήρχε στηθαίο κατασκευασμένο από πέτρες. 14. Το γεφύρι στην περιοχή Άνω Καναρά Το γεφύρι βρίσκεται κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δίπλα στο σπίτι του Θωμά Πολυστεριάδη και απέχει μόλις 60 μ. από το στόμιο του οχετού. Φωτογράφησα το γεφύρι μέσα από τον οχετό και μέτρησα τις διαστάσεις του. Πρόκειται για ένα επιβλητικό γεφύρι που πιθανόν να είναι βυζαντινό. Οι θολίτες του είναι από πελεκητό πωρόλιθο μήκους 0,40 μ. Εκτιμώ ότι το συνολικό του ύψος θα ήταν πάνω από 4,20 μ. 13a. Το σπίτι του Παναγιώτη Παπαδανιήλ. 14a. Το σπίτι του Θωμά Πολυστεριάδη. 13β. Το γεφύρι στην περιοχή Καναρά σε παλιότερη φωτογραφία. 14β. Τμήμα της καμάρας από το γεφύρι στην περιοχή Άνω Καναρά.

8 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 167 TΑ ΔYΟ ΓΕΦYΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡOΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤHΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ 15. Το γεφύρι στη θέση Σωληναρούδι Το γεφύρι στη θέση Σωληναρούδι βρίσκεται σε απόσταση μ. περίπου από την Πρώτη, ανατολικά από το δρόμο που οδηγεί στη Μονή Αναλήψεως σε ένα μικρό ρέμα, που χύνεται στη νότια πλευρά του χειμάρρου Μπορδάνου. Έχει συνολικό μήκος 7,80 μ., πλάτος 1 μ. και άνοιγμα καμάρας 3,80 μ. Το ύψος της γέφυρας είναι 2 μ. αλλά το κατάστρωμά της από τον πυθμένα του ρέματος απέχει 4,20 μ., γιατί είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Το ύψος μεταξύ του τόξου και του καταστρώματος είναι 0,50 μ. 16. Το γεφύρι στη θέση Προφήτης Ηλίας Βρίσκεται 100 μ. πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο που οδηγεί στη Μονή της Αναλήψεως. Είναι ένα όμορφο γεφύρι με επιβλητική καμάρα που προεξέχει επιδεικτικά από το υπόλοιπο τμήμα. Έχει συνολικό μήκος 6,70 μ. ενώ υπάρχει δυτικός πτερυγότοιχος μήκους 4,5 μ. και πλάτους 1,04 μ. Το άνοιγμα της καμάρας είναι 3,20 μ. και το ύψος 2,70 μ. Τη θέση της γέφυρας μού υπέδειξε ο Θωμάς Χατζηβάσιος και με συνόδευσε ο Δημήτριος Ξενοδόχος. 15. Το γεφύρι στη θέση Σωληναρούδι και ο διάδρομος διάβασης. 16. Το γεφύρι στην θέση Προφήτης Ηλίας και ο διάδρομος διάβασης.

9 168 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ Το Ροδολίβος το 1912 είχε κατοίκους από τους οποίους ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι 352 Τούρκοι. Υπήρχαν 3 πέτρινα γεφύρια πάνω στον κεντρικό χείμαρρο που έχουν σκεπαστεί από τον οχετό που έχει κατασκευαστεί. 19. Το τρίτο γεφύρι στην περιοχή του Ροδολίβους Βρίσκεται δίπλα στην οικία του Στάγκου. Το γεφύρι σώζεται μέσα στον οχετό και το φωτογράφησα στις ύστερα από υπόδειξη του Στέργιου Στάγκου, κατοίκου Ροδολίβους, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για τη συνολική του βοήθεια. 17. Το πρώτο γεφύρι στην περιοχή του Ροδολίβους Βρισκόταν στο ρέμα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω δίπλα στο ξενοδοχείο του Μανάφη. Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμερα η οικία Μανάφη. 19. Η οικία Στάγκου. 18. Το δεύτερο γεφύρι στην περιοχή του Ροδολίβους To γεφύρι βρισκόταν δίπλα στην οικία Μαλιώτα. 17. Η οικία Μανάφη. 18. Η οικία Μαλιώτα. ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ Ηπαλιά ονομασία της Παλαιοκώμης ήταν Προβίστα και το 1912 σύμφωνα με την απογραφή του ελληνικού στρατού είχε πληθυσμό 909 κατοίκους από τους οποίους οι 704 ήταν Έλληνες και οι 205 Τούρκοι. Βρισκόταν ακριβώς νότια της σημερινής Παλαιοκώμης. Σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία της Παναγίας και ένα από τα δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια. 20. Το πρώτο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης Το πρώτο πέτρινο γεφύρι βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Παναγίας και νότια της μεγάλης στέρνας. Ένωνε τον οικισμό και οδηγούσε στα Λακκοβίκια (παλαιά Μεσολακκιά). Είναι μονότοξο και έχει συνολικό ύψος 2,80 μ., μήκος 10 μ., πλάτος 2,10 μ. και άνοιγμα τόξου στην κατάντη πλευρά 4,26 μ.,

10 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Το πρώτο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης, ο διάδρομος διάβασης και λεπτομέρεια από την καμάρα. 21. Το δεύτερο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης. Το δεύτερο πέτρινο γεφύρι, που είναι κατεστραμμένο, βρισκόταν 70 μ. ανατολικά από το πρώτο. Δεξιά και αριστερά υπήρχαν τοίχοι στήριξης έως 2,50 μ. ύψος, που κατηύθυναν τα νερά του ρέματος κάτω από το τόξο της γέφυρας. Το μήκος του κατά προσέγγιση ήταν περίπου 3,60 μ. και το ύψος του 2,50 μ. Το σημείο που βρισκόταν το γεφύρι μού υπέδειξε ο Ευστράτιος Βασιλειάδης και το επισκέφθηκα στις με συνοδό τον Δημήτριο Ξενοδόχο. Τους ευχαριστώ και τους δύο. ενώ το μήκος των θολιτών είναι 0,36 μ. Το σημείο που βρίσκεται το γεφύρι μού υπέδειξε ο Δημήτριος Μελίτος, τον οποίο και ευχαριστώ. 21. Το δεύτερο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης ΑΛΛΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ 22. Γεφύρι στην τοποθεσία Σιντελή Σύμφωνα με τον Γεώργιο Τσότσο στην περιοχή του Αηδονοχωρίου και στην τοποθεσία «Σιντελή» υπήρχε ένα πέτρινο γεφύρι το οποίο όμως καταστράφηκε πριν από χρόνια. (Γ. Τσότσος: Τα πέτρινα γεφύρια της Βισαλτίας, Πρακτικά Β Επιστημονικού Συμποσίου Νιγρίτα Οκτωβρίου 1996, Θεσσαλονίκη 2000, σ. 760). 23. Το γεφύρι στους Τολάδες Το γεφύρι στους Τολάδες βρισκόταν στο ρέμα Κρυφόβρυση στη θέση Γεφυρούδι. Από αυτό περνούσε ο δρόμος που συνέδεε τον Άγιο Δημήτριο με τη Δάφνη. Το κατεστραμμένο

11 170 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών αυτό γεφύρι μού το ανέφερε ο Δημήτριος Χρηστούδης τον οποίο και ευχαριστώ. 24. Το γεφύρι στο χωριό Ραχμανλή (Αμυγδαλοχώρι ) Το χωριό Ραχμανλή είχε πληθυσμό 234 κατοίκους που ήταν Τούρκοι Από αυτό το γεφύρι, που συνέδεε τον μεσαίο μαχαλά με τον Χατζή μαχαλά, σώζονται μόνο τα βάθρα του. Το ανατολικό βάθρο είχε ύψος 2,20 μ., πλάτος 1,50 μ. και μήκος 1 μ. Κατά προσέγγιση το δυτικό βάθρο είχε ύψος 3,50 μ., πλάτος 2,30 μ. και συνολικό ύψος μέχρι τον πυθμένα 5 μ., ενώ είχε άνοιγμα τόξου 2,40 μ. Το γεφύρι μού το υπέδειξαν οι Παναγιώτης Μιχαηλίδης και Άγγελος Παπάζογλου τους οποίους και ευχαριστώ. 25. Τα βάθρα της γέφυρας βόρεια από το Ραχμανλή. 26. Το γεφύρι στο Λακκούδι του Αμυγδαλεώνα Βρίσκονταν περίπου στο 2 ο χιλιόμετρο του αγροτικού δρόμου Καστανοχωρίου - Ραχμανλή (Αμυγδαλοχώρι) και συγκεκριμένα δίπλα στο μαντρί του Παυλίδη. Το γεφύρι είναι κατεστραμμένο. Την πληροφορία μού έδωσε ο Δημήτριος Χρηστούδης, κάτοικος Καστανοχωρίου. 24. Τα βάθρα από το γεφύρι στο χωριό Ραχμανλή (Αμυγδαλοχώρι). 25. Το γεφύρι βόρεια από το Ραχμανλή Το γεφύρι βρίσκεται βόρεια από το ερειπωμένο χωριό Ραχμανλή, σ ένα μικρό ρέμα και μόλις 50 μ. βόρεια του ποταμού Τέσσερα Σωληνάρια. Σώζονται μόνο τα βάθρα του που έχουν πλάτος 2,30 μ. και ύψος περίπου 4,50 μ. Το άνοιγμα της καμάρας θα ήταν κατά προσέγγιση 2,70 μ. Το γεφύρι μού υπέδειξε ο Δημήτριος Χρηστούδης. 26. Το σημείο που βρίσκονταν το γεφύρι στο Λακκούδι του Αμυγδαλεώνα.

12 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 171 ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ Ήταν 4 οι πέτρινες γέφυρες στη Δάφνη. Οι δύο βρίσκονταν βόρεια της Δάφνης στον Ξερόλακκο ή Λακκούδι και οι άλλες δύο ανατολικά της Δάφνης, στο ίδιο ρέμα, και απείχαν μεταξύ τους 100 μ. Μόνο από την πρώτη γέφυρα σώζονται ελάχιστα ερείπια. Τις θέσεις που υπήρχαν οι γέφυρες μού υπέδειξε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης. 29. Τα γεφύρια ανατολικά της Δάφνης Υπήρχαν άλλες δύο γέφυρες ανατολικά της Δάφνης, στο ίδιο ρέμα, και απείχαν 100 μ. η μία από την άλλη. Και οι δύο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τα σημεία που υπήρχαν οι γέφυρες μού υπέδειξε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης. 27. Το γεφύρι βόρεια της Δάφνης Το γεφύρι βρισκόνταν βόρεια της Δάφνης στον Ξερόλακκο ή Λακκούδι. Σώζεται μόνο η δυτική βάση με πλάτος 3,40 μ. και μήκος 0,80 μ. Το συνολικό μήκος του γεφυριού εκτιμάται ότι ήταν 5,30 μ. Στο σημείο που υπήρχε το γεφύρι έχει κατασκευαστεί σύγχρονη γέφυρα. Το γεφύρι οδηγούσε στο Δημοτικό Σχολείο και μου το υπέδειξε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης. 28. Το γεφύρι δυτικά της Δάφνης. ΥΔΡΟΓΕΦΥΡΕΣ 30. Υδρογέφυρα στη Νιγρίτα στη θέση Κερασούδα 27. Το γεφύρι βόρεια της Δάφνης. 28. Το γεφύρι δυτικά της Δάφνης Το γεφύρι βρισκόταν στον Ξερόλακκο ή Λακκούδι, δυτικά του χωριού, και συνέδεε το κέντρο του χωριού με το Δημοτικό Σχολείο. Έχει καταστραφεί ολοσχερώς και στο ίδιο σημείο κατασκευάστηκε σύγχρονη γέφυρα. Οι διαστάσεις του, κατ εκτίμηση, ήταν: μήκος 8,20 μ., πλάτος 3,40 μ. και ύψος 4 μ. Από αυτή την υδρογέφυρα σώζονται μόνο τα ερείπια των ακρόβαθρων με άνοιγμα τόξου 6 μ. 31. Υδρογέφυρα στη Νιγρίτα στη θέση Γκογκόια Βρισκόταν 500 μ. νοτιοδυτικά από το γεφύρι στη θέση Κερασούδα και έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τις ρίψεις μπάζων.

13 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 173 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αρριανού: Αλεξάνδρου Ανάβασις. Ι, 11, Ζήτρος, Θεσσαλονίκη Γκαβανάς Δ.Γ.: Τραγούδια ξενιτιάς δημοτικά Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 1977 Επιτελική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού: Στατιστικοί πίνακες του πληθυσμού κατ' εθνικότητας των νομών Σερρών και Δράμας, Αθήνα Ευριπίδης: Ρήσος σ.σ Ηρόδοτος: Ηροδότου Ιστορία Πολύμνια, εκδόσεις Πάπυρος, χ.χ, βιβλ. Ζ. Θεοχαρίδης Γ.: Ιστορία της Μακεδονίας κατά τους μέσους χρόνους , Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης: Θουκυδίδη Ιστορία, βιβλ. IV, κεφ. 103, Μαλλιάρης - Παιδεία, Θεσσαλονίκη Ιωάννου Γ.: Τα δημοτικά μας τραγούδια, Ταχυδρόμος, Αθήνα Κασομούλης Ν.: Στρατιωτικά ενθυμήματα, τ. 1 ος, Αθήνα Κατσαρός Β. - Παπαστάθης Χ.: «Ο Νέος Μέγας Κώδηξ της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών», Σερραϊκά Ανάλεκτα, τ. 1 ος, Σέρρες Καφταντζή Γ.: Ιστορία της πόλεως Σερρών και της περιφέρειάς της, 1 ος, Αθήνα 1967/ 2 ος, Σέρρες 1972, 3 ος Θεσ/νίκη Λαζαρίδης Δ.: Αμφίπολις, Τ.Α.Π.Α., ΥΠ.ΠΟ, Αθήνα Μακρής Γ.: Οι γέφυρες στην αρχαία Ελλάδα, Αίολος, Αθήνα 2004 Μαντάς Σ.: Το Γεφύρι κι ο Ηπειρώτης, Τεχνικές Εκδόσεις Μολοσσός Ζ.: Δρομολόγιο Ελληνικής Χερσονήσου Νικολάου Ν.: Μνήμη του Ε.Μ. Cousinery και του Voyage Dans Macedoine», Σερραϊκά Χρονικά, τ. 9ος, Αθήνα Παπάγελλος Α.: «Ο πόρος Μαρμαρίου». Πρακτικά Αρχαιολογικού Συνεδρίου: Πόλις και χώρα στην αρχαία Μακεδονία, Μνήμη Δ. Λαζαρίδη, Καβάλα 9-11 Μαΐου 1986, Θεσσαλονίκη Παπαγεωργίου Π.Ν.: Αι Σέρραι και τα προάστεια, τα περί τας Σέρρας και η Μονή Ιωάννου του Προδρόμου, (επανέκδοση από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών), Σέρρες, Πέννας Π.: Ιστορία των Σερρών , Ι.Λ.Ε.Σ.Μ, Αθήνα, Β, 1966 Πετρονώτης Α.: «Επτά ημέρες», ένθετο εφημ. Καθημερινή, Σαμσάρης Δ.: Έρευνες στην ιστορία, την τοπογραφία και τις λατρείες των Ρωμαϊκών επαρχιών Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκη Σαμσάρης Δ.: Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη Σαρικάκης Θ.: Ρωμαίοι άρχοντες της επαρχίας Μακεδονίας, μέρος Β, από του Αυγούστου μέχρι του Διοκλητιανού 27 π.χ μ. Χ., 3 ος Θεσ/νίκη Στράτης Ε.: Ιστορία της πόλεως Σερρών, (επανέκδοση από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών), Σέρρες Τζανακάρης Β.: Εικονογραφημένη ιστορία των Σερρών, 2ος, Σέρρες Τσότσος Γ.: Τα πέτρινα γεφύρια της Βισαλτίας, πρακτικά Β Επιστημονικού Συμποσίου, Νιγρίτας Οκτωβρίου 1996, Θεσ/νίκη Χατζηκυριακού Γ.: Σκέψεις και εντυπώσεις εκ περιοδείας ανά τήν Ανατολικήν Μακεδονίαν , εκδ. Ι.Μ.Χ.Α., Θεσσαλονίκη Χριστοφόρου: Προσκυνητάριον, Λειψία ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Chelebi Evliya: Ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Εκάτη, Αθήνα Collart P.: Ville de Macedoine, Paris Cousinery E. M.: Voyage dans La Macedoine, Paris L ILLUSTRATION: τεύχος 3675, 2 Αυγούστου Leake W.M.: Travels in northern Greece Vol. ΙΙΙ, Amsterdam 1967.

14 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 175 ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 1 Η γέφυρα μεταξύ των χωριών Δαμάσκηνο και Άνω Καρυδιά Η γέφυρα μεταξύ Αγκίστρου και Άνω και Κάτω Καρυδιάς Το γεφύρι στην περιοχή του Αγκίστρου Το γεφύρι του Σιδηροκάστρου Το γεφύρι της Φαιάς Πέτρας Το γεφύρι του Καπνοφύτου Το γεφύρι της Σαμοκόβας Το γεφύρι της Πεχτσέτας Το γεφύρι της Τουπουβίτσας Το γεφύρι της Κάτω Μπέλιτσας Το γεφύρι της Τζιογκόλας (Άνω Μπέλιτσα) Το γεφύρι στη θέση Ποτιστικά Το κατεστραμμένο γεφύρι του Μααρά Το γεφύρι των Λιβαδιών Το γεφύρι στη διασταύρωση για Βροντού Το γεφύρι των Αγίων Ταξιαρχών Το γεφύρι της Αγοράς Το γεφύρι του Κούτσεβιτς Το γεφύρι της Γκέρκας ή της Πίκλας Το γεφύρι του Πίτσουρ Η κατεστραμμένη γέφυρα στο χείμαρρο του Λευκώνα Η γέφυρα στο ρέμα του Ιμαρέτ Η γέφυρα του Αγίου Βλασίου Η γέφυρα του Αγίου Παντελεήμονα Η γέφυρα στα Ταμπάχανα (σημερινή πλατεία Εμπορίου) Η γέφυρα των Μοναχών ή Κεσίς Κιουπρί Η γέφυρα των Αγίων Αναργύρων Η γέφυρα του Αχμέτ πασά

15 176 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 29 Η θρυλική πέτρινη Κόκκινη γέφυρα Το γεφυράκι του τούρκικου μύλου Η γέφυρα μεταξύ Oρεινής και Ελαιώνα στη θέση Μος Το γεφύρι της Κάτω Oρεινής Το δίτοξο γεφύρι κάτω από το χωριό Μπάνιτσα Το γεφύρι της Μπάνιτσας Το γεφύρι του Σαριγιάρ Το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι του Ελαιώνα (Ντουτλί) Το γεφύρι δίπλα στην κεντρική πύλη του Μοναστηριού Το πρώτο γεφύρι στη νότια πλευρά του τείχους της Μονής Η γέφυρα του παραπορτιού της Μονής Η συμπληρωματική γέφυρα στο παραπόρτι της Μονής Η παλιά (κατεστραμμένη) γέφυρα του παραπορτιού της Μονής Το γεφύρι πάνω από την τεχνητή σήραγγα Το δίτοξο γεφύρι κάτω από το στόμιο εξόδου του νερού Το γεφύρι της Oινούσας Το γεφύρι κάτω από την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Το γεφύρι πάνω από την Αγία Παρασκευή Το γεφύρι κάτω από την εκκλησία του χωριού Λάκκος Το γεφύρι του χωριού Λάκκος Το γεφύρι μετά το χωριό Λάκκος Το μεγάλο γεφύρι στην περιοχή Oυζουντζάς Το μικρό γεφύρι στην περιοχή του Oυζουντζά Το γεφύρι Σεϊτάν Κιουπρεσί ή Διαβολογέφυρο Το γεφύρι στο 25ο χιλιόμετρο Σερρών - Άνω Βροντούς Το γεφύρι στην τοποθεσία Χάνια Το γεφύρι στη θέση Κουρί Το γεφύρι κάτω από την Oινούσα Το γεφύρι του Νέου Σουλίου Το γεφύρι ανάμεσα στη Δράνοβα και Μούκλιανη Το γεφύρι στη θέση πλάτανος του Βαδιάκα στο Άγιο Πνεύμα

16 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 177 Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 60 Το γεφύρι στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πνεύματος Το γεφύρι στη θέση Ζιλί Το γεφύρι στην θέση Άγος Το γεφύρι βόρεια της Συκιάς Το γεφύρι νότια της Συκιάς Το γεφύρι στον κάμπο της Συκιάς Το γεφύρι του Τράικου στο κέντρο του χωριού Δαφνούδι Το γεφύρι δίπλα στα μνήματα στο χωριό Δαφνούδι Το γεφύρι στη θέση Λόφκα του Γαζώρου Το γεφύρι της παλιάς Ζίχνης Το γεφύρι στο ρέμα Ξηρόλακκοςστην περιοχή Γαζώρου Το γεφύρι βόρεια του Θολού Η γέφυρα στο ανατολικό ρέμα της Αγριανής Η γέφυρα του Σφελινού Το γεφύρι της Αλιστράτης Ένα φυσικό πέτρινο γεφύρι βόρεια της Αλιστράτης Το κατεστραμμένο δίπλα στο δρόμο Σερρών - Αμφίπολης Το γεφύρι του Αγγίτη ποταμού Το γεφύρι της Συμβολής ή Κατίν Κιοπερσί Το γεφύρι στα Κοκκινόγεια και Γραμμένη του Ν. Δράμας 80 Το τετράτοξο γεφύρι του Μααρά 81 Το μικρό γεφυράκι του Μααρά 82 Το κατεστραμμένο γεφύρι του Μααρά 83 Το γεφύρι στη θέση Κρεμαστή Το γεφύρι στο κεντρικό πηγάδι του χωριού Λακκοβίκια Το γεφύρι νότια του χωριού Λακκοβίκια Το γεφύρι νοτιοανατολικά του χωριού Λακκοβίκια Το γεφύρι στο ρέμα «ο λάκκος του Γερούξαλη» Το γεφύρι της Ντρίστας Το γεφύρι του Λευκοτόπου Το γεφύρι του Σιτοχωρίου

17 178 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 91 Η πρώτη γέφυρα του Χουμνικού Η δεύτερη γέφυρα του Χουμνικού Το γεφύρι στο Γερμανόρεμα δυτικά του κάστρου Η γέφυρα Σουχνιάς ανάμεσα στον Σοχό και τη Νιγρίτα Το πρώτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το δεύτερο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το τρίτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το τέταρτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το δίτοξο γεφύρι πριν την διασταύρωση του Καπνόφυτου Η πρώτη υδρογέφυρα δίπλα και ανατολικά του πεδίου βολής Η δεύτερη υδρογέφυρα ανεβαίνοντας τον ρου του χειμάρρου Η τρίτη υδρογέφυρα, όπως ανεβαίνουμε τον ρου του χειμάρρου Η υδρογέφυρα στο ρέμα του Ιμαρέτ Η υδρογέφυρα στον λόφο Μουσαλά (Τσουμπλέκ Ντερέ) Η βυζαντινή υδρογέφυρα στα δυτικά της Ακρόπολης (Κουλάς) Η θρυλική πέτρινη Κόκκινη γέφυρα Η μικρή υδρογέφυρα Η υδρογέφυρα πηγών Ελαιώνα Η υδρογέφυρα βόρεια του Ελαιώνα στον περίγυρο της Ιεράς Μόνης του Τιμίου Προδρόμου Η παλιά (κατεστραμμένη) υδρογέφυρα της Μονής Η υδρογέφυρα κάτω από το παραπόρτι της Μονής Η υδρογέφυρα της Πηγής Η υδρογέφυρα του εργοστασίου στη Βροντού Η υδρογέφυρα της Βροντούς Η υδρογέφυρα ή Κεμέρι του Αγίου Πνεύματος Η υδρογέφυρα του Δαφνουδίου Η πρώτη στη θέση Σπιάκες ή Ντάρδανα Η δεύτερη υδρογέφυρα στο δυτικό ρέμα της Αγριανής Η υδρογέφυρα στο ανατολικό ρέμα της Αγριανής Η υδρογέφυρα Αλιστράτης Η υδρογέφυρα του Χουμνικού

18 O XAΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ

19 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΙΛΚΙΔΗ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΣΕ 1500 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 7

20 150 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 113. Η υδρογέφυρα της Πηγής Λίγο πιο πάνω από το πρώτο γεφύρι που συναντάμε βόρεια της Μονής, βρίσκεται η υδρογέφυρα της Πηγής η οποία είναι η μεγαλύτερη σε μήκος και ύψος από οποιαδήποτε άλλη γέφυρα στον Ν. Σερρών. Έχει μήκος 81 μ., το μεγαλύτερο ύψος της, που βρίσκεται στο σημείο της μεγάλης καμάρας, φθάνει τα 11,50 μ., ενώ το πλάτος είναι 1,35 μ. Η υδρογέφυρα συνδέει τα δύο άκρα της χαράδρας και μέσα από το πέτρινο αυλάκι, διαστάσεων 20 επί 20 εκ. που υπάρχει στο κατάστρωμά της, μετέφερε το νερό από τη μία πλευρά στην άλλη. Στη νοτιοανατολική πλευρά, δέκα μέτρα από το σημείο που αρχίζει η τοιχοποιία, υπάρχει ένας πύργος ύψους 1,50 μ. και πλάτους 1,30 μ., που εμποδίζει τη διέλευση ανθρώπων και ζώων επάνω από τη γέφυρα για λόγους ασφαλείας, λόγω του μεγάλου ύψους της, αλλά και της στενότητας του καταστρώματος. Επάνω ακριβώς από την γέφυρα και σε απόσταση περίπου 90 μ. βρίσκεται το στόμιο από το οποίο βγαίνει το νερό που ξεκινάει από την περιοχή Ουζουντζάς και κατευθυνόμενο προς τα κάτω ενώνεται με το ποτάμι. Στο σημείο, λοιπόν, εκείνο και εκμεταλλευόμενοι την υψομετρική διαφορά κατασκεύασαν την υδρογέφυρα με σκοπό να μεταφέρουν το νερό στην απέναντι πλευρά της χαράδρας. Η υδρογέφυρα έχει τρία ανοίγματα, που σχηματίζονται από δύο τόξα και ανάμεσά τους υπάρχει ένα άνοιγμα σε σχήμα τετραγώνου διαστάσεων 3 επί 3 μ., επάνω στο οποίο υπάρχει τοιχοποιία μέχρι το κατάστρωμα ύψους 4,50 μ., ενώ η υδρογέφυρα σε εκείνο το σημείο έχει ύψος 7.50 μ. Το νοτιοδυτικό τόξο είναι μεγαλύτερο, γιατί από κάτω περνάει η κοίτη του ποταμού, έχει άνοιγμα καμάρας 8,30 μ. και ύψος από την επιφάνεια του νερού 11,50 μ. Το βορειοδυτικό τόξο, που είναι οξυκόρυφο και θυμίζει ινδική πύλη, έχει άνοιγμα καμάρας 3,10 μ., ύψος 4,40 μ. και τοιχοποιία μέχρι το κατάστρωμα 2,60 μ. Το ύψος της υδρογέφυρας σε εκείνο το σημείο είναι 7 μ. Η πρώτη φορά που φωτογράφισα το γεφύρι ήταν στις , η δεύτερη μαζί με τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Ιωάννη Σαπουντζή στις , όταν μέτρησα και τις διαστάσεις του και η τελευταία στις Ο Γ. Καφταντζής μάς αναφέρει ότι στη γέφυρα υπήρχε επιγραφή χαραγμένη σε μάρμαρο, ενώ κατά τον Χριστοφόρο (Χριστοφόρου: Προσκυνητάριο, σ. 48) η πλάκα ήταν εντοιχισμένη "παρά τον εντός της Μονής καταρράκτην" (Γ. Καφταντζή: Ιστορία της πόλεως Σερρών και της περιφέρειάς της, τ. 1 ος, Αθήνα 1967, σ. 233, επιγ. 372). Το κείμενο της επιγραφής έχει ως εξής: Ο# ΥΤΟΣ 'Ο UΔΡΑΓΩΓΟΣ ΈΚ Τ - ΠΗΓ - Σ Α'VΤΟV - ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟŪΜΟ ΝΑΣΤΗΡΙ ΟΥ ΈΓΕΝΕΤΟ ΠΑ ΣΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟŪ ΕUΓΕΝΕΣΤΑ ΤΟU ΚΑΙ 'ΕΠΙΤΡΟΠΟU ΠΕΡΙ ΚΛΕΟŪΣ ΤΟŪ 'ΙΕΡΟU ΜΟΝΑ ΣΤΗΡΙ ΟU ΚUΡΟŪ Χ#ΠΕΤΚΟΥ ΣΠΑΝΔΩΝΗ - ΒΑΣΜΑΤΖΗ α. Τμήμα της τοιχοποιίας της υδρογέφυρας της Πηγής.

21

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 71 Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, «Ô[ÈÎËÙ ÚÈÔÓ Ù~?ˆ apple Ï È [ Ó Ú~ˆÓ, [ ÚÂÙ Ó ÌÂÙÈfiÓÙˆÓ», κτίστηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν αρκετά και είχαν κατασκευαστεί γύρω στο 1870, όταν

Ήταν αρκετά και είχαν κατασκευαστεί γύρω στο 1870, όταν 137 97. Το τρίτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι. 98. Το τέταρτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι. 99. Το δίτοξο γεφύρι πριν την διασταύρωση του Καπνοφύτου στο δρόμο Σιδηροκάστρου- Αχλαδοχωρίου Και αυτό, όπως τα τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ 38 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ 7. Το γεφύρι της Σαμοκόβας Το πέτρινο γεφύρι της Σαμοκόβας είναι μονότοξο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 8-6-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & Αριθμ. Πρωτ.: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/55265/2765 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

3η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

3η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η ΤΟΥΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ιδηρόκαστρο-καπνόφυτο-αχλαδοχώρι-καρυδοχώρι ΕΙΑΓΩΓΗ Η συγκεκριµένη διαδροµή εκτείνεται στο βορειοανατολικό τµήµα του νοµού ερρών και χαρακτηρίζεται από στοιχεία ιδιαίτερου φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα Δ. Δ του Δήμου Σερρών είναι :

Τα Δ. Δ του Δήμου Σερρών είναι : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ/ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:«ΛΗΨΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑΣ & ΜΗΝΙΑΙΑΣ - -

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ "Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία σύνταξης εντύπου: 15/01/2015 Ημερομηνία συμπλήρωσης εντύπου: 10/9/2015 Έκδοση: Α' Πίνακας: 01

Ημερομηνία σύνταξης εντύπου: 15/01/2015 Ημερομηνία συμπλήρωσης εντύπου: 10/9/2015 Έκδοση: Α' Πίνακας: 01 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.Π.Ε.Κ.Α. Γεν. Γραμ. Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Γεν. Διεύθυνση Πολεοδομίας Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΕΡΓΟ: Μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου : Κυριακής Μεγαλομ. : Ευφημίας Μεγαλομ. : Μαρίνης Μεγαλομ. : Προφήτου Ηλία : Παρασκευής Οσιομ. : Παντελεήμονος Μεγαλομ. Χάλκινο αγαλματίδιο του Οφέλτη, του οποίου ο θάνατος ήταν η αιτία της ίδρυσης των

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Που βρίσκεται ο ηµοτικός Ραδιοφωνικός Σταθµός Καλύµνου; α. Στην Πόθια β. Στην γέφυρα γ. Στις Ελιές δ. Στο Χωριό 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος Το Φρούριο της Καντάρας Κατεχόμενη Κύπρος Εισαγωγή Το φρούριο της Καντάρας αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικά κάστρα κτισμένα πάνω στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου στην επαρχία Αμμοχώστου στην κατεχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ. Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική Μελέτη ανάπλασης. Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική Μελέτη ανάπλασης

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ. Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική Μελέτη ανάπλασης. Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική Μελέτη ανάπλασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΤΙ Υ.Π.Ε.Κ.. εν. ραμ. Χωροταξίας & στικού Περιβάλλοντος εν. Διεύθυνση Πολεοδομίας Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ' ΦΣΗ - ΣΤΔΙΟ ΠΡΟΤΣΗ ΠΛΙΣΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΚΟΥ ΠΡΟΡΜΜΤΟΣ ΕΡΟ: Μελέτη Μορφολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Γνωρίζω και Μαθαίνω την Πόλη μου» Πέμπτη, 08 Νοέμβριος :32

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Γνωρίζω και Μαθαίνω την Πόλη μου» Πέμπτη, 08 Νοέμβριος :32 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το φθινοπωρινό κύκλο δωρεάν ξεναγήσεων με τίτλο «Γνωρίζω και Μαθαίνω την Πόλη μου».βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάδειξη και η προβολή των μοναδικών μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΕΥΣΗΣ κ.λ.π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΕΥΣΗΣ κ.λ.π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες 12-9 - 2012 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αριθ. Πρωτ.: 16499 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Δ.Α.Δ. : 11/2012 Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ομόνοιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

1 ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ : ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΤΜΗΜΑ : Α 4 ΣΕΡΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

1 ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ : ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΤΜΗΜΑ : Α 4 ΣΕΡΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 1 ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ : ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΤΜΗΜΑ : Α 4 ΣΕΡΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης ΥΛΙΚΟ Το γεφύρι αποτελείται από μάρμαρο και πέτρα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει «ξαναχτιστεί» με καμάρα πάνω και κάτω από την οποία περνά δρόμος. Επίσης έχει ζωγραφιστεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας)

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) (1) εγκαταστάσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας χημικών (2) Ι Ν Αγίου Νικολάου (3) θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι (4) κορυφή λόφου Βελατούρι (5) αρχαία πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Τιλκίδης, Αθανάσιος, 1964. Τα πέτρινα γεφύρια του νομού Σερρών / Αθανασίου Τιλκίδη επιμέλεια Ιωάννη Σαπουντζή. Σέρρες : Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 2006. 184

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος

Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος 2013-2014 Η Γέφυρα του Ομολίου Πρόκειται για ένα μεγάλο γεφύρι, που γεφύρωνε τον Πηνειό και σε παλιότερους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.6.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη 1. Περιγραφή Ο ανεµόµυλος της καταγραφής βρίσκεται στο χωριό Απείρανθος, που υπάγεται διοικητικά στον ήµο ρυµαλίας της νήσου Νάξου. Η βασική λειτουργία του ήταν η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Φραγκομονάστηρο Ζαράκα - Λίμνη Στυμφαλία Λίμνη Δόξα

Φραγκομονάστηρο Ζαράκα - Λίμνη Στυμφαλία Λίμνη Δόξα Φραγκομονάστηρο Ζαράκα - Λίμνη Στυμφαλία Λίμνη Δόξα by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Τα ερείπια του φραγκομονάστηρου Ζαράκα (ή Ζαρακά), βρίσκονται δίπλα στο χωριό Κιόνια, στο νομό Κορινθίας, λίγες εκατοντάδες

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Τοπωνύμια του Καλού Χωριού Ορεινής. Έρευνα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Παναγή, Φιλόλογο και ερευνητή Δημοτικό Καλού Χωριού Ορεινής

Τοπωνύμια του Καλού Χωριού Ορεινής. Έρευνα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Παναγή, Φιλόλογο και ερευνητή Δημοτικό Καλού Χωριού Ορεινής Τοπωνύμια του Καλού Χωριού Ορεινής Έρευνα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Παναγή, Φιλόλογο και ερευνητή Δημοτικό Καλού Χωριού Ορεινής 1 Μερίκα Σε κατάστιχο (1825) της Αρχιεπισκοπής και σε οθωμανικό έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΑΝΑΡΗ: ΤΡΕΝΟΓΕΦΥΡΑ Οκτάτοξη γέφυρα με οκτώ ίσα ανοίγματα μήκους 12,5μ., το καθένα σε οριζοντιογραφική καμπύλη συνολικού μήκους 165,84μ.,

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου http://www.google.com.cy/imgres?imgurl=http://www.pigizois.net/sinaxaristis/12/22.jpg&imgrefurl=http://www.saint.gr/3239/saint.aspx&usg= 3Fna2LMd87t9UxeDDztnUV4LuDo=&h=835&w=586&sz=63&hl=en&start=1&zoom=1&tbnid=bpzYaMtyqRnVnM:&t

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή Όταν λέµε Αγία Παρασκευή εννοούµε τη µικρή Εκκλησία, που είναι δυτικά του χωριού στη θέση Παναγία (Παναΐα), την οποία βλέπουµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια)

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αφετηρία διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης 2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017 Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης Ομαδική Εργασία: Λιοδάκη Χριστίνα και Λιοδάκης Ζαχαρίας. 1.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km Χρόνος: 3 ¾ 4 ¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4.1

Διαβάστε περισσότερα

Α Ι Ν Ο Σ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ. έτος ίδρυσης 1976

Α Ι Ν Ο Σ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ. έτος ίδρυσης 1976 Α Ι Ν Ο Σ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΝΟΥ`` ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ έτος ίδρυσης 1976 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ`` ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Εικόνες από την Αίνο Χάρτης ΓΥΣ 1945 Αίνος Ιστορική πόλη Αλησμόνητη πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων. ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΣΗΜΕΡΑ Σήμερα η κοινότητα Σουλίου είναι ο τέταρτος σε έκταση Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Θεσπρωτίας (93.230 στρέμματα). Έχει πληθυσμό λιγότερο από 1.000 κατοίκους, καθώς η ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

I.Θέσητωνπολιτιστικώνκαιτωνφυσικώναντικειμένωνστηναντίληψητουτ οπικούπληθυσμούγιατηνανάπτυξητηςστοχευμένηςπεριοχής

I.Θέσητωνπολιτιστικώνκαιτωνφυσικώναντικειμένωνστηναντίληψητουτ οπικούπληθυσμούγιατηνανάπτυξητηςστοχευμένηςπεριοχής Ένθετο 1.3. Ανάλυσηκαιεκτίμησητηςαναγνωρισιμότηταςτωναντικειμένωντηςπολιτιστικής καιτηςφυσικήςκληρονομιάςμεταξύτουπληθυσμούτηςστοχευμένηςπεριοχής/επα ρχίαχάσκοβο I.Θέσητωνπολιτιστικώνκαιτωνφυσικώναντικειμένωνστηναντίληψητουτ

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα 11/02/2019 15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Όλοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικόνα «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΑΣ Αχ, Άνθρωπε Βρέθηκες σε απάτητα βουνά και απελπίστηκες. Μοιρολατρείς. Σμίλεψε την πέτρα, γεφύρωσε τα άγρια ποτάμια, δανείσου τους καρπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

1805 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο)

1805 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο) 1805 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο) 1810 Άποψη της Αθήνας από τον Λυκαβηττό (σχέδιο) 1821 (περίπου) Σχέδιο της εποχής 1825 Αθηναίοι μπροστά από τον Παρθενώνα 1835 Πανοραμική άποψη 1837 Άποψη

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα Αρ.Πρωτ.: ΥΠΟΠΑΙΘ/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ10-β/403

Πάτρα Αρ.Πρωτ.: ΥΠΟΠΑΙΘ/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ10-β/403 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΝΟΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροδοσία Υποψηφίων Βουλευτών ανά εκλογικό τµήµα

Σταυροδοσία Υποψηφίων Βουλευτών ανά εκλογικό τµήµα Ν ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΠΟΤΑΜΙ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ Φ. ΒΛΑΧΒΕΗΣ Μ. ΙΒΑΝΙ ΟΥ-ΚΑΤΑΡΤΖΗ Π. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Κ. ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΗΣ Θ. ΤΣΙΑΠΑΡΑ Ε. ΤΣΙΜΕΡΙΚΑΣ Γ. ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ Κ. ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ Ε. ΓΑΛΙΑΝΟΥ Ε. ΚΑΜΠΑΝΤΑΪ ΗΣ Γ. ΚΑΡΤΕΡΟΣ Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μεθώνης 10 & Κανάρη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες, 22 Ιουλίου 2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σχολικό έτος 2013 14, υπεύθυνη καθηγήτρια: Όλγα Ευσταθίου Βυζαντινός Περίπατος

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη Βελβεντό - Αξιοθέατα Ευρύτερη Περιοχή (οδηγός & υπόµνηµα) Προτεινόµενες ιαδροµές (χάρτες διαδροµών) velvento.gr σύντοµος οδηγός επισκέπτη 1 velvento.gr σύντοµος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

3η.Ω Ε1Θ ε2μ Ε3Θ ε4μ Ε5Θ ε6μ.σ. Θερµών, Ιβήρων, Κ.Καµήλας, Σιτοχωρίου

3η.Ω Ε1Θ ε2μ Ε3Θ ε4μ Ε5Θ ε6μ.σ. Θερµών, Ιβήρων, Κ.Καµήλας, Σιτοχωρίου ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 15ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙ ΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ:ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ ΣΥΜΕΩΝ 15ο.Σ. Σερρών, 19ο.Σ. Σερρών Τµήµα 2ο Τµήµα 2ο Τµήµα 3ο Τµήµα 4ο Τµήµα 5ο Τµήµα 6ο 18ο.Σ. Σερρών, 17ο.Σ. Σερρών 4-Σεπ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

1. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται: α) Στο Λιμάνι β) Στο Ανδρώνι γ) Στον Τούρκικο Γυαλό δ) Στον Ρωμέϊκο Γυαλό

1. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται: α) Στο Λιμάνι β) Στο Ανδρώνι γ) Στον Τούρκικο Γυαλό δ) Στον Ρωμέϊκο Γυαλό 1. Το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται: α) Στο Λιμάνι β) Στο Ανδρώνι γ) Στον Τούρκικο Γυαλό δ) Στον Ρωμέϊκο Γυαλό 2. Το Λιμεναρχείο βρίσκεται: α) Κοντά στο Τελωνείο β) Κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα γ) Μέσα στην

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Αρχικές Σκέψεις Πόσο καλά γνωρίζουμε την πόλη μας; Πόσο καλά ξέρουμε την

Διαβάστε περισσότερα