ΟΕμμανουήλ Παπάς, που παλαιότερα ονομαζόταν Δοβίστα, To γεφύρι βρίσκεται στην παροπλισμένη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΕμμανουήλ Παπάς, που παλαιότερα ονομαζόταν Δοβίστα, To γεφύρι βρίσκεται στην παροπλισμένη"

Transcript

1 Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α

2 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 161 Κάνοντας πράξη την ευχή της Προέδρου της Βιβλιοθήκης κας Σοφίας Γεωργιάδου - Σωτηρίου, αλλά και την προτροπή του αγαπητού φίλου κ. Γεωργίου Τσότσου, συνέχισα την έρευνά μου και εντόπισα τριάντα ακόμη γεφύρια και δύο υδρογέφυρες, αφού όμως είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εκτύπωση του βιβλίου. Το νέο αυτό υλικό κρίναμε σκόπιμο με τον επιμελητή της έκδοσης κ. Ιωάννη Σαπουντζή να συμπεριλάβουμε στην παρούσα έκδοση με τη μορφή παραρτήματος. ΓΕΦΥΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ 1. Το γεφύρι στη θέση Βιρός Το γεφύρι βρισκόταν στην περιοχή Καπάλιστε σε απόσταση 400 περίπου μέτρων από τη σημερινή σύγχρονη γέφυρα στο δρόμο που οδηγούσε από τον Ελαιώνα στο χωριό Λάκκος και στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Την πληροφορία μου έδωσε ο Απόστολος Θεοδωρίδης, ο οποίος περιέγραψε το γεφύρι με δύο πέτρινες βάσεις που συνδέονταν μεταξύ τους με ξύλινους κορμούς, δημιουργώντας έτσι το κατάστρωμά του. Εκτίμησή μου είναι ότι υπήρχε πέτρινη καμάρα που λόγω φυσικής καταστροφής αντικαταστάθηκε από τους κορμούς. 2. Το γεφύρι στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς ΟΕμμανουήλ Παπάς, που παλαιότερα ονομαζόταν Δοβίστα, το 1912 είχε 1950 κατοίκους σύμφωνα με απογραφή του ελληνικού στρατού. Υπήρχε μεγάλο μονότοξο γεφύρι, που δυστυχώς έχει καταστραφεί, στην περιοχή Αβρήτας λάκκος και συγκεκριμένα δίπλα στα σπίτια των Τσιάπου και Τζιόμαλου. Την πληροφορία μου έδωσαν η Ευαγγελία Τσιάπου και ο Γεώργιος Πάνος. 3. Το γεφύρι στο χωριό Τούμπα To γεφύρι βρίσκεται στην παροπλισμένη σιδηροδρομική γραμμή πριν το χωριό Τούμπα. Έχει άνοιγμα τόξου 3 μ., ύψος 1,80 μ. και πλάτος 7,70 μ. 3. Το γεφύρι στο χωριό Τούμπa.

3 162 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ Ηπαλιά ονομασία της Ζίχνης ήταν Ζηλιάχοβα και είχε κατοίκους από τους οποίους οι ήταν Έλληνες και οι 563 Τούρκοι. Είχε δύο γεφύρια: 4. Το πρώτο γεφύρι στη Ν. Ζίχνη Βρισκόταν δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, όπου τώρα στεγάζεται το Δημαρχείο. 4. Η θέση της πρώτης γέφυρας στη Ν. Ζίχνη. 5. Το δεύτερο γεφύρι στη Ν. Ζίχνη Βρισκόταν στον Τσιγγενέ μαχαλά, πιο νότια από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Την πληροφορία μου έδωσε ο Ευάγγελος Μουρατίδης τον οποίο και ευχαριστώ. 5. Η θέση της δεύτερης γέφυρας στη Ν. Ζίχνη. ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΛΟΥΦΚΙΚΙΑ Τα ερείπια του κατεστραμμένου χωριού Λουφκίκια βρίσκονται δυτικά της Μεσορράχης και συγκεκριμένα πίσω από το εκκοκκιστήριο του Λαουτίδη. Στην περιοχή υπήρχαν δύο πέτρινα γεφύρια, το βόρειο Κοκάρ Κιπρί και το νότιο Κοκάρ Κιπρί (=Βρώμικο γεφύρι). Την περιοχή επισκέφθηκα στις με τους Δημήτριο Μωραΐτη και Δημήτριο Ξενοδόχο, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά τους. 6. Το βόρειο Κοκάρ Κιπρί στο κατεστραμμένο χωριό Λουφκίκια Βρισκόταν δυτικά από το χωριό Λουφκίκια στην συμβολή των ρεμάτων Τζίντερε και Λουφκίκια. Όπως με πληροφόρησε ο Δημήτριος Μωραΐτης είχε ύψος τουλάχιστον 3,50 μ. και μήκος πάνω από 12 μ. Καταστράφηκε μεταξύ Η θέση του βόρειου Κοκάρ Κιπρί. 7. Το νότιο Κοκάρ Κιπρί στο κατεστραμμένο χωριό Λουφκίκια Βρισκόταν νότια, στο ίδιο ρέμα. Ο Δημήτριος Μωραΐτης μου ανέφερε ότι θάφτηκε το κι οι πέτρες που διακρίνονται μέσα στο νερό και τριγύρω είναι από το τόξο του γεφυριού και το κατάστρωμά του. 7. Η θέση του νότιου Κοκάρ Κιπρί.

4 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 163 ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΟΡΡΑΧΗΣ - ΚΡΗΝΙΔΑΣ - ΚΟΡΜΙΣΤΑΣ 8. Το γεφύρι της Μεσορράχης Ήταν μονότοξο και βρισκόταν στο ανατολικό ρέμα της Μεσορράχης που ονομαζόταν λάκκος Κετσετζή, ονομασία που πήρε από το όνομα του ιδιοκτήτη της παρακείμενης οικίας. Την θέση του μου υπέδειξαν οι Δημήτριος Μωραΐτης και Δημήτριος Ξενοδόχος στις Το χωριό ονομαζόταν παλιά Ράχοβα και το 1912 είχε πληθυσμό 800 κατοίκους από τους οποίους 650 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι Τούρκοι. 9. Το σύγχρονο πέτρινο γεφύρι στην Κρηνίδα (παλιά Βιτάστα) Βρίσκεται πριν την είσοδο του χωριού και πάνω του περνάει δημόσιος δρόμος που οδηγεί στο χωριό. Το άνοιγμα του τόξου είναι 2 μ. και το πλάτος 5 μ. Κατασκευάστηκε το 1957 σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού. 9. Το σύγχρονο πέτρινο γεφύρι στην Κρηνίδα (παλιά Βιτάστα). 10. Το πέτρινο γεφύρι στην Κορμίστα Βρίσκεται εκατό μέτρα δυτικά της Κορμίστας και συγκεκριμένα 80 μ. βόρεια από το σύγχρονο γεφύρι της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας. Σώζεται το ανατολικό βάθρο της γέφυρας και 50 μ. περίπου από το καλντερίμι. Το άνοιγμα του τόξου ήταν κατά προσέγγιση 6 μ., το ύψος 4,40 μ. ενώ το συνολικό ύψος από τον πυθμένα ήταν 5,20 μ. και το πλάτος 3,20 μ. ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ Η Πρώτη, γενέτειρα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον 18ο αιώνα ονομαζόταν Εβδομίστα, γιατί είχε 70 κατοίκους και από το 1890 έως το 1926 ονομαζόταν Κιουπ-κιοϊ. Το 1912 είχε πληθυσμό κατοίκους από τους οποίους οι ήταν Έλληνες και μόνο οι 77 ήταν Τούρκοι. Υπήρχαν 4 πέτρινα τοξωτά γεφύρια επάνω στο ρέμα που λεγόταν Μπορδάνος και διέσχιζε το χωριό. Αυτά ήταν: 1) το Μπελίκ, 2) το γεφύρι δίπλα στο σπίτι του Λάζαρου Λαζάρου, 3) το γεφύρι στην περιοχή Καναρά και 4) το γεφύρι κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Επίσης υπήρχαν άλλα 4 γεφύρια πάνω στον δρόμο μεταξύ Πρώτης και της Μονής της Αναλήψεως. Ευχαριστώ θερμά τον Παρίση Γάλλο που μου ανέφερε τα 4 γεφύρια μέσα στην Πρώτη, καθώς και τον Χρήστο Τσιφούτη που μου έδωσε τρεις σπάνιες φωτογραφίες, από το αρχείο του Ιωάννη Ιατρίδη ( ), των γεφυριών που έχουν καταστραφεί. Τα επισκέφτηκα την Κυριακή με συνοδό τον Δημήτριο Ξενοδόχο κάτοικο Μεσορράχης. 10. Το βάθρο από το πέτρινο γεφύρι στην Κορμίστα.

5 164 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 11. Το γεφύρι του Μπελίκ Το γεφύρι του Μπελίκ ήταν μονότοξο και αρκετά ψηλό, βρισκόταν στο σημείο όπου είναι σήμερα η πλατεία του χωριού και το ακριβές σημείο μού το υπέδειξε ο Θωμάς Χατζηβάσιος. Η φωτογραφία που μου παραχώρησε ο Χρήστος Τσιφούτης εκτιμάται ότι είναι του 1930 και σ αυτήν απεικονίζονται κάτοικοι της Πρώτης που εκτελούσαν εθελοντική εργασία, κτίζοντας το ανατολικό πέτρινο στηθαίο για την προστασία του γεφυριού. 11β. Η πλατεία της Πρώτης όπου βρισκόταν το γεφύρι του Μπελίκ. 11a. Κάτοικοι της Πρώτης κατά την κατασκευή της γέφυρας (από το φωτογραφικό αρχείο του Ιωάννη Ιατρίδη).

6 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Το γεφύρι στο σπίτι του Λάζαρου Λαζάρου Βρισκόταν πιο πάνω από του Μπελίκ και ήταν μονότοξο. Στη φωτογραφία που μου παραχώρησε ο Χρήστος Τσιφούτης απεικονίζεται ένα ξύλινο γεφύρι, προφανώς γιατί σε κάποια πλημμύρα το νερό παρέσυρε την καμάρα και στη θέση της κατασκεύασαν μία αντίστοιχη ξύλινη. Στο ρέμα αργότερα κατασκεύασαν οχετό επάνω από τον οποίο περνάει ο δημόσιος δρόμος. Την θέση του γεφυριού μου υπέδειξε ο Θωμάς Χατζηβάσιος. 12α. Το σπίτι του Λάζαρου Λαζάρου. 12β. Η ξύλινη γέφυρα στη θέση του κατεστραμμένου πέτρινου γεφυριού (από το φωτογραφικό αρχείο του Ιωάννη Ιατρίδη).

7 166 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 13. Το γεφύρι στην περιοχή Καναρά Βρισκόταν στην περιοχή Καναρά, δίπλα στο σπίτι του Παναγιώτη Παπαδανιήλ όπως φαίνεται στη φωτογραφία που μου παραχώρησε ο Χρήστος Τσιφούτης. Το γεφύρι καταστράφηκε το 1976 ολοσχερώς, όταν δημιουργήθηκε ο οχετός. Το ύψος του ήταν περίπου 4 μ., το άνοιγμα του τόξου 5 μ. και το μήκος 8 μ. Δεξιά και αριστερά του γεφυριού υπήρχε στηθαίο κατασκευασμένο από πέτρες. 14. Το γεφύρι στην περιοχή Άνω Καναρά Το γεφύρι βρίσκεται κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δίπλα στο σπίτι του Θωμά Πολυστεριάδη και απέχει μόλις 60 μ. από το στόμιο του οχετού. Φωτογράφησα το γεφύρι μέσα από τον οχετό και μέτρησα τις διαστάσεις του. Πρόκειται για ένα επιβλητικό γεφύρι που πιθανόν να είναι βυζαντινό. Οι θολίτες του είναι από πελεκητό πωρόλιθο μήκους 0,40 μ. Εκτιμώ ότι το συνολικό του ύψος θα ήταν πάνω από 4,20 μ. 13a. Το σπίτι του Παναγιώτη Παπαδανιήλ. 14a. Το σπίτι του Θωμά Πολυστεριάδη. 13β. Το γεφύρι στην περιοχή Καναρά σε παλιότερη φωτογραφία. 14β. Τμήμα της καμάρας από το γεφύρι στην περιοχή Άνω Καναρά.

8 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 167 TΑ ΔYΟ ΓΕΦYΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡOΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤHΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ 15. Το γεφύρι στη θέση Σωληναρούδι Το γεφύρι στη θέση Σωληναρούδι βρίσκεται σε απόσταση μ. περίπου από την Πρώτη, ανατολικά από το δρόμο που οδηγεί στη Μονή Αναλήψεως σε ένα μικρό ρέμα, που χύνεται στη νότια πλευρά του χειμάρρου Μπορδάνου. Έχει συνολικό μήκος 7,80 μ., πλάτος 1 μ. και άνοιγμα καμάρας 3,80 μ. Το ύψος της γέφυρας είναι 2 μ. αλλά το κατάστρωμά της από τον πυθμένα του ρέματος απέχει 4,20 μ., γιατί είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Το ύψος μεταξύ του τόξου και του καταστρώματος είναι 0,50 μ. 16. Το γεφύρι στη θέση Προφήτης Ηλίας Βρίσκεται 100 μ. πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο που οδηγεί στη Μονή της Αναλήψεως. Είναι ένα όμορφο γεφύρι με επιβλητική καμάρα που προεξέχει επιδεικτικά από το υπόλοιπο τμήμα. Έχει συνολικό μήκος 6,70 μ. ενώ υπάρχει δυτικός πτερυγότοιχος μήκους 4,5 μ. και πλάτους 1,04 μ. Το άνοιγμα της καμάρας είναι 3,20 μ. και το ύψος 2,70 μ. Τη θέση της γέφυρας μού υπέδειξε ο Θωμάς Χατζηβάσιος και με συνόδευσε ο Δημήτριος Ξενοδόχος. 15. Το γεφύρι στη θέση Σωληναρούδι και ο διάδρομος διάβασης. 16. Το γεφύρι στην θέση Προφήτης Ηλίας και ο διάδρομος διάβασης.

9 168 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ Το Ροδολίβος το 1912 είχε κατοίκους από τους οποίους ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι 352 Τούρκοι. Υπήρχαν 3 πέτρινα γεφύρια πάνω στον κεντρικό χείμαρρο που έχουν σκεπαστεί από τον οχετό που έχει κατασκευαστεί. 19. Το τρίτο γεφύρι στην περιοχή του Ροδολίβους Βρίσκεται δίπλα στην οικία του Στάγκου. Το γεφύρι σώζεται μέσα στον οχετό και το φωτογράφησα στις ύστερα από υπόδειξη του Στέργιου Στάγκου, κατοίκου Ροδολίβους, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για τη συνολική του βοήθεια. 17. Το πρώτο γεφύρι στην περιοχή του Ροδολίβους Βρισκόταν στο ρέμα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω δίπλα στο ξενοδοχείο του Μανάφη. Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμερα η οικία Μανάφη. 19. Η οικία Στάγκου. 18. Το δεύτερο γεφύρι στην περιοχή του Ροδολίβους To γεφύρι βρισκόταν δίπλα στην οικία Μαλιώτα. 17. Η οικία Μανάφη. 18. Η οικία Μαλιώτα. ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ Ηπαλιά ονομασία της Παλαιοκώμης ήταν Προβίστα και το 1912 σύμφωνα με την απογραφή του ελληνικού στρατού είχε πληθυσμό 909 κατοίκους από τους οποίους οι 704 ήταν Έλληνες και οι 205 Τούρκοι. Βρισκόταν ακριβώς νότια της σημερινής Παλαιοκώμης. Σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία της Παναγίας και ένα από τα δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια. 20. Το πρώτο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης Το πρώτο πέτρινο γεφύρι βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Παναγίας και νότια της μεγάλης στέρνας. Ένωνε τον οικισμό και οδηγούσε στα Λακκοβίκια (παλαιά Μεσολακκιά). Είναι μονότοξο και έχει συνολικό ύψος 2,80 μ., μήκος 10 μ., πλάτος 2,10 μ. και άνοιγμα τόξου στην κατάντη πλευρά 4,26 μ.,

10 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Το πρώτο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης, ο διάδρομος διάβασης και λεπτομέρεια από την καμάρα. 21. Το δεύτερο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης. Το δεύτερο πέτρινο γεφύρι, που είναι κατεστραμμένο, βρισκόταν 70 μ. ανατολικά από το πρώτο. Δεξιά και αριστερά υπήρχαν τοίχοι στήριξης έως 2,50 μ. ύψος, που κατηύθυναν τα νερά του ρέματος κάτω από το τόξο της γέφυρας. Το μήκος του κατά προσέγγιση ήταν περίπου 3,60 μ. και το ύψος του 2,50 μ. Το σημείο που βρισκόταν το γεφύρι μού υπέδειξε ο Ευστράτιος Βασιλειάδης και το επισκέφθηκα στις με συνοδό τον Δημήτριο Ξενοδόχο. Τους ευχαριστώ και τους δύο. ενώ το μήκος των θολιτών είναι 0,36 μ. Το σημείο που βρίσκεται το γεφύρι μού υπέδειξε ο Δημήτριος Μελίτος, τον οποίο και ευχαριστώ. 21. Το δεύτερο γεφύρι στην περιοχή της Παλαιοκώμης ΑΛΛΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ 22. Γεφύρι στην τοποθεσία Σιντελή Σύμφωνα με τον Γεώργιο Τσότσο στην περιοχή του Αηδονοχωρίου και στην τοποθεσία «Σιντελή» υπήρχε ένα πέτρινο γεφύρι το οποίο όμως καταστράφηκε πριν από χρόνια. (Γ. Τσότσος: Τα πέτρινα γεφύρια της Βισαλτίας, Πρακτικά Β Επιστημονικού Συμποσίου Νιγρίτα Οκτωβρίου 1996, Θεσσαλονίκη 2000, σ. 760). 23. Το γεφύρι στους Τολάδες Το γεφύρι στους Τολάδες βρισκόταν στο ρέμα Κρυφόβρυση στη θέση Γεφυρούδι. Από αυτό περνούσε ο δρόμος που συνέδεε τον Άγιο Δημήτριο με τη Δάφνη. Το κατεστραμμένο

11 170 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών αυτό γεφύρι μού το ανέφερε ο Δημήτριος Χρηστούδης τον οποίο και ευχαριστώ. 24. Το γεφύρι στο χωριό Ραχμανλή (Αμυγδαλοχώρι ) Το χωριό Ραχμανλή είχε πληθυσμό 234 κατοίκους που ήταν Τούρκοι Από αυτό το γεφύρι, που συνέδεε τον μεσαίο μαχαλά με τον Χατζή μαχαλά, σώζονται μόνο τα βάθρα του. Το ανατολικό βάθρο είχε ύψος 2,20 μ., πλάτος 1,50 μ. και μήκος 1 μ. Κατά προσέγγιση το δυτικό βάθρο είχε ύψος 3,50 μ., πλάτος 2,30 μ. και συνολικό ύψος μέχρι τον πυθμένα 5 μ., ενώ είχε άνοιγμα τόξου 2,40 μ. Το γεφύρι μού το υπέδειξαν οι Παναγιώτης Μιχαηλίδης και Άγγελος Παπάζογλου τους οποίους και ευχαριστώ. 25. Τα βάθρα της γέφυρας βόρεια από το Ραχμανλή. 26. Το γεφύρι στο Λακκούδι του Αμυγδαλεώνα Βρίσκονταν περίπου στο 2 ο χιλιόμετρο του αγροτικού δρόμου Καστανοχωρίου - Ραχμανλή (Αμυγδαλοχώρι) και συγκεκριμένα δίπλα στο μαντρί του Παυλίδη. Το γεφύρι είναι κατεστραμμένο. Την πληροφορία μού έδωσε ο Δημήτριος Χρηστούδης, κάτοικος Καστανοχωρίου. 24. Τα βάθρα από το γεφύρι στο χωριό Ραχμανλή (Αμυγδαλοχώρι). 25. Το γεφύρι βόρεια από το Ραχμανλή Το γεφύρι βρίσκεται βόρεια από το ερειπωμένο χωριό Ραχμανλή, σ ένα μικρό ρέμα και μόλις 50 μ. βόρεια του ποταμού Τέσσερα Σωληνάρια. Σώζονται μόνο τα βάθρα του που έχουν πλάτος 2,30 μ. και ύψος περίπου 4,50 μ. Το άνοιγμα της καμάρας θα ήταν κατά προσέγγιση 2,70 μ. Το γεφύρι μού υπέδειξε ο Δημήτριος Χρηστούδης. 26. Το σημείο που βρίσκονταν το γεφύρι στο Λακκούδι του Αμυγδαλεώνα.

12 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 171 ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ Ήταν 4 οι πέτρινες γέφυρες στη Δάφνη. Οι δύο βρίσκονταν βόρεια της Δάφνης στον Ξερόλακκο ή Λακκούδι και οι άλλες δύο ανατολικά της Δάφνης, στο ίδιο ρέμα, και απείχαν μεταξύ τους 100 μ. Μόνο από την πρώτη γέφυρα σώζονται ελάχιστα ερείπια. Τις θέσεις που υπήρχαν οι γέφυρες μού υπέδειξε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης. 29. Τα γεφύρια ανατολικά της Δάφνης Υπήρχαν άλλες δύο γέφυρες ανατολικά της Δάφνης, στο ίδιο ρέμα, και απείχαν 100 μ. η μία από την άλλη. Και οι δύο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τα σημεία που υπήρχαν οι γέφυρες μού υπέδειξε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης. 27. Το γεφύρι βόρεια της Δάφνης Το γεφύρι βρισκόνταν βόρεια της Δάφνης στον Ξερόλακκο ή Λακκούδι. Σώζεται μόνο η δυτική βάση με πλάτος 3,40 μ. και μήκος 0,80 μ. Το συνολικό μήκος του γεφυριού εκτιμάται ότι ήταν 5,30 μ. Στο σημείο που υπήρχε το γεφύρι έχει κατασκευαστεί σύγχρονη γέφυρα. Το γεφύρι οδηγούσε στο Δημοτικό Σχολείο και μου το υπέδειξε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης. 28. Το γεφύρι δυτικά της Δάφνης. ΥΔΡΟΓΕΦΥΡΕΣ 30. Υδρογέφυρα στη Νιγρίτα στη θέση Κερασούδα 27. Το γεφύρι βόρεια της Δάφνης. 28. Το γεφύρι δυτικά της Δάφνης Το γεφύρι βρισκόταν στον Ξερόλακκο ή Λακκούδι, δυτικά του χωριού, και συνέδεε το κέντρο του χωριού με το Δημοτικό Σχολείο. Έχει καταστραφεί ολοσχερώς και στο ίδιο σημείο κατασκευάστηκε σύγχρονη γέφυρα. Οι διαστάσεις του, κατ εκτίμηση, ήταν: μήκος 8,20 μ., πλάτος 3,40 μ. και ύψος 4 μ. Από αυτή την υδρογέφυρα σώζονται μόνο τα ερείπια των ακρόβαθρων με άνοιγμα τόξου 6 μ. 31. Υδρογέφυρα στη Νιγρίτα στη θέση Γκογκόια Βρισκόταν 500 μ. νοτιοδυτικά από το γεφύρι στη θέση Κερασούδα και έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τις ρίψεις μπάζων.

13 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 173 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αρριανού: Αλεξάνδρου Ανάβασις. Ι, 11, Ζήτρος, Θεσσαλονίκη Γκαβανάς Δ.Γ.: Τραγούδια ξενιτιάς δημοτικά Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 1977 Επιτελική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού: Στατιστικοί πίνακες του πληθυσμού κατ' εθνικότητας των νομών Σερρών και Δράμας, Αθήνα Ευριπίδης: Ρήσος σ.σ Ηρόδοτος: Ηροδότου Ιστορία Πολύμνια, εκδόσεις Πάπυρος, χ.χ, βιβλ. Ζ. Θεοχαρίδης Γ.: Ιστορία της Μακεδονίας κατά τους μέσους χρόνους , Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης: Θουκυδίδη Ιστορία, βιβλ. IV, κεφ. 103, Μαλλιάρης - Παιδεία, Θεσσαλονίκη Ιωάννου Γ.: Τα δημοτικά μας τραγούδια, Ταχυδρόμος, Αθήνα Κασομούλης Ν.: Στρατιωτικά ενθυμήματα, τ. 1 ος, Αθήνα Κατσαρός Β. - Παπαστάθης Χ.: «Ο Νέος Μέγας Κώδηξ της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών», Σερραϊκά Ανάλεκτα, τ. 1 ος, Σέρρες Καφταντζή Γ.: Ιστορία της πόλεως Σερρών και της περιφέρειάς της, 1 ος, Αθήνα 1967/ 2 ος, Σέρρες 1972, 3 ος Θεσ/νίκη Λαζαρίδης Δ.: Αμφίπολις, Τ.Α.Π.Α., ΥΠ.ΠΟ, Αθήνα Μακρής Γ.: Οι γέφυρες στην αρχαία Ελλάδα, Αίολος, Αθήνα 2004 Μαντάς Σ.: Το Γεφύρι κι ο Ηπειρώτης, Τεχνικές Εκδόσεις Μολοσσός Ζ.: Δρομολόγιο Ελληνικής Χερσονήσου Νικολάου Ν.: Μνήμη του Ε.Μ. Cousinery και του Voyage Dans Macedoine», Σερραϊκά Χρονικά, τ. 9ος, Αθήνα Παπάγελλος Α.: «Ο πόρος Μαρμαρίου». Πρακτικά Αρχαιολογικού Συνεδρίου: Πόλις και χώρα στην αρχαία Μακεδονία, Μνήμη Δ. Λαζαρίδη, Καβάλα 9-11 Μαΐου 1986, Θεσσαλονίκη Παπαγεωργίου Π.Ν.: Αι Σέρραι και τα προάστεια, τα περί τας Σέρρας και η Μονή Ιωάννου του Προδρόμου, (επανέκδοση από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών), Σέρρες, Πέννας Π.: Ιστορία των Σερρών , Ι.Λ.Ε.Σ.Μ, Αθήνα, Β, 1966 Πετρονώτης Α.: «Επτά ημέρες», ένθετο εφημ. Καθημερινή, Σαμσάρης Δ.: Έρευνες στην ιστορία, την τοπογραφία και τις λατρείες των Ρωμαϊκών επαρχιών Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκη Σαμσάρης Δ.: Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη Σαρικάκης Θ.: Ρωμαίοι άρχοντες της επαρχίας Μακεδονίας, μέρος Β, από του Αυγούστου μέχρι του Διοκλητιανού 27 π.χ μ. Χ., 3 ος Θεσ/νίκη Στράτης Ε.: Ιστορία της πόλεως Σερρών, (επανέκδοση από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών), Σέρρες Τζανακάρης Β.: Εικονογραφημένη ιστορία των Σερρών, 2ος, Σέρρες Τσότσος Γ.: Τα πέτρινα γεφύρια της Βισαλτίας, πρακτικά Β Επιστημονικού Συμποσίου, Νιγρίτας Οκτωβρίου 1996, Θεσ/νίκη Χατζηκυριακού Γ.: Σκέψεις και εντυπώσεις εκ περιοδείας ανά τήν Ανατολικήν Μακεδονίαν , εκδ. Ι.Μ.Χ.Α., Θεσσαλονίκη Χριστοφόρου: Προσκυνητάριον, Λειψία ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Chelebi Evliya: Ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Εκάτη, Αθήνα Collart P.: Ville de Macedoine, Paris Cousinery E. M.: Voyage dans La Macedoine, Paris L ILLUSTRATION: τεύχος 3675, 2 Αυγούστου Leake W.M.: Travels in northern Greece Vol. ΙΙΙ, Amsterdam 1967.

14 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 175 ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 1 Η γέφυρα μεταξύ των χωριών Δαμάσκηνο και Άνω Καρυδιά Η γέφυρα μεταξύ Αγκίστρου και Άνω και Κάτω Καρυδιάς Το γεφύρι στην περιοχή του Αγκίστρου Το γεφύρι του Σιδηροκάστρου Το γεφύρι της Φαιάς Πέτρας Το γεφύρι του Καπνοφύτου Το γεφύρι της Σαμοκόβας Το γεφύρι της Πεχτσέτας Το γεφύρι της Τουπουβίτσας Το γεφύρι της Κάτω Μπέλιτσας Το γεφύρι της Τζιογκόλας (Άνω Μπέλιτσα) Το γεφύρι στη θέση Ποτιστικά Το κατεστραμμένο γεφύρι του Μααρά Το γεφύρι των Λιβαδιών Το γεφύρι στη διασταύρωση για Βροντού Το γεφύρι των Αγίων Ταξιαρχών Το γεφύρι της Αγοράς Το γεφύρι του Κούτσεβιτς Το γεφύρι της Γκέρκας ή της Πίκλας Το γεφύρι του Πίτσουρ Η κατεστραμμένη γέφυρα στο χείμαρρο του Λευκώνα Η γέφυρα στο ρέμα του Ιμαρέτ Η γέφυρα του Αγίου Βλασίου Η γέφυρα του Αγίου Παντελεήμονα Η γέφυρα στα Ταμπάχανα (σημερινή πλατεία Εμπορίου) Η γέφυρα των Μοναχών ή Κεσίς Κιουπρί Η γέφυρα των Αγίων Αναργύρων Η γέφυρα του Αχμέτ πασά

15 176 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 29 Η θρυλική πέτρινη Κόκκινη γέφυρα Το γεφυράκι του τούρκικου μύλου Η γέφυρα μεταξύ Oρεινής και Ελαιώνα στη θέση Μος Το γεφύρι της Κάτω Oρεινής Το δίτοξο γεφύρι κάτω από το χωριό Μπάνιτσα Το γεφύρι της Μπάνιτσας Το γεφύρι του Σαριγιάρ Το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι του Ελαιώνα (Ντουτλί) Το γεφύρι δίπλα στην κεντρική πύλη του Μοναστηριού Το πρώτο γεφύρι στη νότια πλευρά του τείχους της Μονής Η γέφυρα του παραπορτιού της Μονής Η συμπληρωματική γέφυρα στο παραπόρτι της Μονής Η παλιά (κατεστραμμένη) γέφυρα του παραπορτιού της Μονής Το γεφύρι πάνω από την τεχνητή σήραγγα Το δίτοξο γεφύρι κάτω από το στόμιο εξόδου του νερού Το γεφύρι της Oινούσας Το γεφύρι κάτω από την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Το γεφύρι πάνω από την Αγία Παρασκευή Το γεφύρι κάτω από την εκκλησία του χωριού Λάκκος Το γεφύρι του χωριού Λάκκος Το γεφύρι μετά το χωριό Λάκκος Το μεγάλο γεφύρι στην περιοχή Oυζουντζάς Το μικρό γεφύρι στην περιοχή του Oυζουντζά Το γεφύρι Σεϊτάν Κιουπρεσί ή Διαβολογέφυρο Το γεφύρι στο 25ο χιλιόμετρο Σερρών - Άνω Βροντούς Το γεφύρι στην τοποθεσία Χάνια Το γεφύρι στη θέση Κουρί Το γεφύρι κάτω από την Oινούσα Το γεφύρι του Νέου Σουλίου Το γεφύρι ανάμεσα στη Δράνοβα και Μούκλιανη Το γεφύρι στη θέση πλάτανος του Βαδιάκα στο Άγιο Πνεύμα

16 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 177 Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 60 Το γεφύρι στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πνεύματος Το γεφύρι στη θέση Ζιλί Το γεφύρι στην θέση Άγος Το γεφύρι βόρεια της Συκιάς Το γεφύρι νότια της Συκιάς Το γεφύρι στον κάμπο της Συκιάς Το γεφύρι του Τράικου στο κέντρο του χωριού Δαφνούδι Το γεφύρι δίπλα στα μνήματα στο χωριό Δαφνούδι Το γεφύρι στη θέση Λόφκα του Γαζώρου Το γεφύρι της παλιάς Ζίχνης Το γεφύρι στο ρέμα Ξηρόλακκοςστην περιοχή Γαζώρου Το γεφύρι βόρεια του Θολού Η γέφυρα στο ανατολικό ρέμα της Αγριανής Η γέφυρα του Σφελινού Το γεφύρι της Αλιστράτης Ένα φυσικό πέτρινο γεφύρι βόρεια της Αλιστράτης Το κατεστραμμένο δίπλα στο δρόμο Σερρών - Αμφίπολης Το γεφύρι του Αγγίτη ποταμού Το γεφύρι της Συμβολής ή Κατίν Κιοπερσί Το γεφύρι στα Κοκκινόγεια και Γραμμένη του Ν. Δράμας 80 Το τετράτοξο γεφύρι του Μααρά 81 Το μικρό γεφυράκι του Μααρά 82 Το κατεστραμμένο γεφύρι του Μααρά 83 Το γεφύρι στη θέση Κρεμαστή Το γεφύρι στο κεντρικό πηγάδι του χωριού Λακκοβίκια Το γεφύρι νότια του χωριού Λακκοβίκια Το γεφύρι νοτιοανατολικά του χωριού Λακκοβίκια Το γεφύρι στο ρέμα «ο λάκκος του Γερούξαλη» Το γεφύρι της Ντρίστας Το γεφύρι του Λευκοτόπου Το γεφύρι του Σιτοχωρίου

17 178 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών Α/Α OΝOΜΑΣΙΑ - ΤOΠOΘΕΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙOΥ G.P.S. Γραφικές Χ Ψ Ζ Χ Ψ Ζ 91 Η πρώτη γέφυρα του Χουμνικού Η δεύτερη γέφυρα του Χουμνικού Το γεφύρι στο Γερμανόρεμα δυτικά του κάστρου Η γέφυρα Σουχνιάς ανάμεσα στον Σοχό και τη Νιγρίτα Το πρώτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το δεύτερο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το τρίτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το τέταρτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι Το δίτοξο γεφύρι πριν την διασταύρωση του Καπνόφυτου Η πρώτη υδρογέφυρα δίπλα και ανατολικά του πεδίου βολής Η δεύτερη υδρογέφυρα ανεβαίνοντας τον ρου του χειμάρρου Η τρίτη υδρογέφυρα, όπως ανεβαίνουμε τον ρου του χειμάρρου Η υδρογέφυρα στο ρέμα του Ιμαρέτ Η υδρογέφυρα στον λόφο Μουσαλά (Τσουμπλέκ Ντερέ) Η βυζαντινή υδρογέφυρα στα δυτικά της Ακρόπολης (Κουλάς) Η θρυλική πέτρινη Κόκκινη γέφυρα Η μικρή υδρογέφυρα Η υδρογέφυρα πηγών Ελαιώνα Η υδρογέφυρα βόρεια του Ελαιώνα στον περίγυρο της Ιεράς Μόνης του Τιμίου Προδρόμου Η παλιά (κατεστραμμένη) υδρογέφυρα της Μονής Η υδρογέφυρα κάτω από το παραπόρτι της Μονής Η υδρογέφυρα της Πηγής Η υδρογέφυρα του εργοστασίου στη Βροντού Η υδρογέφυρα της Βροντούς Η υδρογέφυρα ή Κεμέρι του Αγίου Πνεύματος Η υδρογέφυρα του Δαφνουδίου Η πρώτη στη θέση Σπιάκες ή Ντάρδανα Η δεύτερη υδρογέφυρα στο δυτικό ρέμα της Αγριανής Η υδρογέφυρα στο ανατολικό ρέμα της Αγριανής Η υδρογέφυρα Αλιστράτης Η υδρογέφυρα του Χουμνικού

18 O XAΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ

19 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΙΛΚΙΔΗ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΣΕ 1500 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 7

20 150 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 113. Η υδρογέφυρα της Πηγής Λίγο πιο πάνω από το πρώτο γεφύρι που συναντάμε βόρεια της Μονής, βρίσκεται η υδρογέφυρα της Πηγής η οποία είναι η μεγαλύτερη σε μήκος και ύψος από οποιαδήποτε άλλη γέφυρα στον Ν. Σερρών. Έχει μήκος 81 μ., το μεγαλύτερο ύψος της, που βρίσκεται στο σημείο της μεγάλης καμάρας, φθάνει τα 11,50 μ., ενώ το πλάτος είναι 1,35 μ. Η υδρογέφυρα συνδέει τα δύο άκρα της χαράδρας και μέσα από το πέτρινο αυλάκι, διαστάσεων 20 επί 20 εκ. που υπάρχει στο κατάστρωμά της, μετέφερε το νερό από τη μία πλευρά στην άλλη. Στη νοτιοανατολική πλευρά, δέκα μέτρα από το σημείο που αρχίζει η τοιχοποιία, υπάρχει ένας πύργος ύψους 1,50 μ. και πλάτους 1,30 μ., που εμποδίζει τη διέλευση ανθρώπων και ζώων επάνω από τη γέφυρα για λόγους ασφαλείας, λόγω του μεγάλου ύψους της, αλλά και της στενότητας του καταστρώματος. Επάνω ακριβώς από την γέφυρα και σε απόσταση περίπου 90 μ. βρίσκεται το στόμιο από το οποίο βγαίνει το νερό που ξεκινάει από την περιοχή Ουζουντζάς και κατευθυνόμενο προς τα κάτω ενώνεται με το ποτάμι. Στο σημείο, λοιπόν, εκείνο και εκμεταλλευόμενοι την υψομετρική διαφορά κατασκεύασαν την υδρογέφυρα με σκοπό να μεταφέρουν το νερό στην απέναντι πλευρά της χαράδρας. Η υδρογέφυρα έχει τρία ανοίγματα, που σχηματίζονται από δύο τόξα και ανάμεσά τους υπάρχει ένα άνοιγμα σε σχήμα τετραγώνου διαστάσεων 3 επί 3 μ., επάνω στο οποίο υπάρχει τοιχοποιία μέχρι το κατάστρωμα ύψους 4,50 μ., ενώ η υδρογέφυρα σε εκείνο το σημείο έχει ύψος 7.50 μ. Το νοτιοδυτικό τόξο είναι μεγαλύτερο, γιατί από κάτω περνάει η κοίτη του ποταμού, έχει άνοιγμα καμάρας 8,30 μ. και ύψος από την επιφάνεια του νερού 11,50 μ. Το βορειοδυτικό τόξο, που είναι οξυκόρυφο και θυμίζει ινδική πύλη, έχει άνοιγμα καμάρας 3,10 μ., ύψος 4,40 μ. και τοιχοποιία μέχρι το κατάστρωμα 2,60 μ. Το ύψος της υδρογέφυρας σε εκείνο το σημείο είναι 7 μ. Η πρώτη φορά που φωτογράφισα το γεφύρι ήταν στις , η δεύτερη μαζί με τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Ιωάννη Σαπουντζή στις , όταν μέτρησα και τις διαστάσεις του και η τελευταία στις Ο Γ. Καφταντζής μάς αναφέρει ότι στη γέφυρα υπήρχε επιγραφή χαραγμένη σε μάρμαρο, ενώ κατά τον Χριστοφόρο (Χριστοφόρου: Προσκυνητάριο, σ. 48) η πλάκα ήταν εντοιχισμένη "παρά τον εντός της Μονής καταρράκτην" (Γ. Καφταντζή: Ιστορία της πόλεως Σερρών και της περιφέρειάς της, τ. 1 ος, Αθήνα 1967, σ. 233, επιγ. 372). Το κείμενο της επιγραφής έχει ως εξής: Ο# ΥΤΟΣ 'Ο UΔΡΑΓΩΓΟΣ ΈΚ Τ - ΠΗΓ - Σ Α'VΤΟV - ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟŪΜΟ ΝΑΣΤΗΡΙ ΟΥ ΈΓΕΝΕΤΟ ΠΑ ΣΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟŪ ΕUΓΕΝΕΣΤΑ ΤΟU ΚΑΙ 'ΕΠΙΤΡΟΠΟU ΠΕΡΙ ΚΛΕΟŪΣ ΤΟŪ 'ΙΕΡΟU ΜΟΝΑ ΣΤΗΡΙ ΟU ΚUΡΟŪ Χ#ΠΕΤΚΟΥ ΣΠΑΝΔΩΝΗ - ΒΑΣΜΑΤΖΗ α. Τμήμα της τοιχοποιίας της υδρογέφυρας της Πηγής.

21

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών 71 Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, «Ô[ÈÎËÙ ÚÈÔÓ Ù~?ˆ apple Ï È [ Ó Ú~ˆÓ, [ ÚÂÙ Ó ÌÂÙÈfiÓÙˆÓ», κτίστηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν αρκετά και είχαν κατασκευαστεί γύρω στο 1870, όταν

Ήταν αρκετά και είχαν κατασκευαστεί γύρω στο 1870, όταν 137 97. Το τρίτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι. 98. Το τέταρτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι. 99. Το δίτοξο γεφύρι πριν την διασταύρωση του Καπνοφύτου στο δρόμο Σιδηροκάστρου- Αχλαδοχωρίου Και αυτό, όπως τα τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ 38 Τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ 7. Το γεφύρι της Σαμοκόβας Το πέτρινο γεφύρι της Σαμοκόβας είναι μονότοξο,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Δ. Δ του Δήμου Σερρών είναι :

Τα Δ. Δ του Δήμου Σερρών είναι : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ/ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:«ΛΗΨΗ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑΣ & ΜΗΝΙΑΙΑΣ - -

Διαβάστε περισσότερα

3η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

3η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η ΤΟΥΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ιδηρόκαστρο-καπνόφυτο-αχλαδοχώρι-καρυδοχώρι ΕΙΑΓΩΓΗ Η συγκεκριµένη διαδροµή εκτείνεται στο βορειοανατολικό τµήµα του νοµού ερρών και χαρακτηρίζεται από στοιχεία ιδιαίτερου φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΕΥΣΗΣ κ.λ.π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΕΥΣΗΣ κ.λ.π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες 12-9 - 2012 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αριθ. Πρωτ.: 16499 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Δ.Α.Δ. : 11/2012 Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ομόνοιας

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Τιλκίδης, Αθανάσιος, 1964. Τα πέτρινα γεφύρια του νομού Σερρών / Αθανασίου Τιλκίδη επιμέλεια Ιωάννη Σαπουντζή. Σέρρες : Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 2006. 184

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

1 ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ : ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΤΜΗΜΑ : Α 4 ΣΕΡΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

1 ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ : ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΤΜΗΜΑ : Α 4 ΣΕΡΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 1 ου ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ :PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ : ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ. ΤΜΗΜΑ : Α 4 ΣΕΡΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΑΝΑΡΗ: ΤΡΕΝΟΓΕΦΥΡΑ Οκτάτοξη γέφυρα με οκτώ ίσα ανοίγματα μήκους 12,5μ., το καθένα σε οριζοντιογραφική καμπύλη συνολικού μήκους 165,84μ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροδοσία Υποψηφίων Βουλευτών ανά εκλογικό τµήµα

Σταυροδοσία Υποψηφίων Βουλευτών ανά εκλογικό τµήµα Ν ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΠΟΤΑΜΙ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ Φ. ΒΛΑΧΒΕΗΣ Μ. ΙΒΑΝΙ ΟΥ-ΚΑΤΑΡΤΖΗ Π. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Κ. ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΗΣ Θ. ΤΣΙΑΠΑΡΑ Ε. ΤΣΙΜΕΡΙΚΑΣ Γ. ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ Κ. ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ Ε. ΓΑΛΙΑΝΟΥ Ε. ΚΑΜΠΑΝΤΑΪ ΗΣ Γ. ΚΑΡΤΕΡΟΣ Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη 1. Περιγραφή Ο ανεµόµυλος της καταγραφής βρίσκεται στο χωριό Απείρανθος, που υπάγεται διοικητικά στον ήµο ρυµαλίας της νήσου Νάξου. Η βασική λειτουργία του ήταν η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΑΣ Αχ, Άνθρωπε Βρέθηκες σε απάτητα βουνά και απελπίστηκες. Μοιρολατρείς. Σμίλεψε την πέτρα, γεφύρωσε τα άγρια ποτάμια, δανείσου τους καρπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες, 22 Ιουλίου 2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή Όταν λέµε Αγία Παρασκευή εννοούµε τη µικρή Εκκλησία, που είναι δυτικά του χωριού στη θέση Παναγία (Παναΐα), την οποία βλέπουµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΤΟ ΠΑΛΙΟΦΡΑΝΤΖΙ (ΠΑΛΙΟΥΦΡΑΝΤΖΙ) Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΤΟ ΠΑΛΙΟΦΡΑΝΤΖΙ (ΠΑΛΙΟΥΦΡΑΝΤΖΙ) Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή. ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΦΡΑΝΤΖΙ (ΠΑΛΙΟΥΦΡΑΝΤΖΙ) Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή. Είναι γνωστά τα της Μάχης του Σπερχειού. ΒΙΒΛΙΟ ΕΝ ΕΚΑΤΟ (ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ). Στο σηµερινό χωριό Φραντζί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μεθώνης 10 & Κανάρη,

Διαβάστε περισσότερα

VIVIANNA A METALLINOU Architect, Environmental Historian YPERIA 2013, AMORGOS

VIVIANNA A METALLINOU Architect, Environmental Historian YPERIA 2013, AMORGOS VIVIANNA A METALLINOU Architect, Environmental Historian YPERIA 2013, AMORGOS W A L K t h e B L U E Η γεωγραφική θέση των Κυκλάδων, google earth -2- Περιδιαβαίνοντας τον Ασφοντυλίτη Αιγιάλη Μινώα Αρκεσίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ Με απόφαση του κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας αποφάσισε αύξηση των τελών ύδρευσης, άρδευσης και τελών καθαριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

«Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

«Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Π.Ε., ενταγμένο στο Δίκτυο σχολείων «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» ΚΠΕ Μακρινίτσας, σχολ. έτος 2011-12

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Απόσταση: 19.5 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2016. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη Βελβεντό - Αξιοθέατα Ευρύτερη Περιοχή (οδηγός & υπόµνηµα) Προτεινόµενες ιαδροµές (χάρτες διαδροµών) velvento.gr σύντοµος οδηγός επισκέπτη 1 velvento.gr σύντοµος

Διαβάστε περισσότερα

Δράση εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΑ ΝΟΜΟ

Δράση εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 13-14 (Πρόσκληση 1360/19.6.13) Δήμος Αμφίπολης ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.) ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.) 298 ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρακτικό 29 Ο /24.07.14 Απόφαση 1292/2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρακτικό 29 Ο /24.07.14 Απόφαση 1292/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρακτικό Ο /24.07.14 Απόφαση 12/2014 ΘΕΜΑ 17 ο : ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: «Έγκριση του 1 ου σταδίου (άνοιγμα Φακέλων Δικαιολογητικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.1.2 Κατάλογος και αναλυτική παρουσίαση περιοχών εξαιρετικού κάλλους και εκτίμηση του βαθμού αξιοποίησής τους Π.3.1.3: Ψηφιακό Υλικό (φωτογραφίες,

Π.3.1.2 Κατάλογος και αναλυτική παρουσίαση περιοχών εξαιρετικού κάλλους και εκτίμηση του βαθμού αξιοποίησής τους Π.3.1.3: Ψηφιακό Υλικό (φωτογραφίες, Π.3.1.2 Κατάλογος και αναλυτική παρουσίαση περιοχών εξαιρετικού κάλλους και εκτίμηση του βαθμού αξιοποίησής τους Π.3.1.3: Ψηφιακό Υλικό (φωτογραφίες, κ.α.) Περιεχόμενα 1. (ΠΑΛΙΟ ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΡΙ)... 3 2. ΚΑΣΤΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

προϋ/σμος - - - - - -

προϋ/σμος - - - - - - Πίνακας επιλεγεισών προς προτάσεων στα πλαίσια της δράσης Lα ΣΑΪΝΙΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Επεξεργασία, Συσκευασία, Τυποποίηση Ελαιολάδου ελαίων και άλλων παραγώγων αυτών 44.8,00.9,0,70 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Παρακαλούμε δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την εύκολη πρόσβαση στο ξενοδοχείο Lato Boutique από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και αναλυτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου http://www.google.com.cy/imgres?imgurl=http://www.pigizois.net/sinaxaristis/12/22.jpg&imgrefurl=http://www.saint.gr/3239/saint.aspx&usg= 3Fna2LMd87t9UxeDDztnUV4LuDo=&h=835&w=586&sz=63&hl=en&start=1&zoom=1&tbnid=bpzYaMtyqRnVnM:&t

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 1 ος ΟΜΙΛΟΣ

Α ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 1 ος ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟ ΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ Μεραρχίας 61, Σέρρες 62125 Τηλ.: 23210 59584, 23210 59893 Fax: 23210 59135 Προς ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΥΝΑΜΕΩΣ ΜΑΣ Ε ΡΕΣ ΤΟΥΣ url : http://www.epss.gr e-mail: epss@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Ονομασία Υπαγωγή. 2.Γεωγραφική θέση. 3.Συνοικισμοί του. 4.Οδική σύνδεσή του. 5.Ιστορία του. 6.Τοποθεσίες[τοπωνυμία] της περιοχής του. 7.Προιόντα

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ KAI ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

4. ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ KAI ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 4. ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ KAI ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΤΥΠΟ 4.6.1. «Κρυπτή στο στάδιο της Νεμέας» Δραστηριότητα 1 η : «Η σημασία της στοάς της Νεμέας» Σχεδιαστική αναπαράσταση αθλητή (πυγμάχου) που περιμένει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΒΑΘΙΕΣ ΛΑΚΕΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΒΑΘΙΕΣ ΛΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΒΑΘΙΕΣ ΛΑΚΕΣ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή. Στις Βαθιές Λάκες βρέθηκαν σηµαντικότατα ευρήµατα, τα οποία θεωρείται σκόπιµο να παρουσιασθούν και να αναλυθούν. Τα ευρήµατα αυτά είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ταχυδρομικά δελτάρια του 20 ου αι.

Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ταχυδρομικά δελτάρια του 20 ου αι. Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ταχυδρομικά δελτάρια του 20 ου αι. Η Θεσσαλονίκη υδρευόταν κυρίως από τις πηγές στο Χορτιάτη, το Ρετζίκι και τη Σταυρούπολη. Μέσα στην πόλη υπήρχαν επίσης πηγάδια, δεξαμενές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου Το Κ. Π. Ε Ανατολικού Ολύμπου ιδρύθηκε στις 11-07-2002 με βάση την υπ αριθμό72942/γ2/11-7-2002 απόφαση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 -

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4.1 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι και το πρώην σχολείο του Αγίου Σώστη είναι ένα πέτρινο κτίριο µε κεραµοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Tο κτίριο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά : 1. Οι διατάξεις του Ν.2556/97 άρθρο 4 παρ.2 (ΦΕΚ Α 270/24-12-1997) 2.

Σχετικά : 1. Οι διατάξεις του Ν.2556/97 άρθρο 4 παρ.2 (ΦΕΚ Α 270/24-12-1997) 2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Οργανισμός OAEE Ασφάλισης Αθήνα, 22 /04/2015 Ελευθέρων Αρ. Πρωτ.: ΔΙΕΣ/Φ19/5/620113 Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η Μαθήτριες: Άννα Μαρία Τοµαρά Ανδριάνα Τζελέπη Φανή Τρύφα Ελένη Ζαβλάνη Μόνικα Σωτηροπούλου Στεφανία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Υδρομετρικά στοιχεία σε 12 θέσεις ροής επιφανειακών νερών του Νομού Σερρών ( ΙΟΥΛ. 2006 έως ΙΑΝ. 2007 )

Υδρομετρικά στοιχεία σε 12 θέσεις ροής επιφανειακών νερών του Νομού Σερρών ( ΙΟΥΛ. 2006 έως ΙΑΝ. 2007 ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ-ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ) Τμήμα του έργου " LIFE-STRYMON / GR / 000217 " 1η και 2η Έκθεση : Υδρομετρικά στοιχεία σε 12 θέσεις ροής επιφανειακών νερών του Νομού Σερρών ( ΙΟΥΛ. 2006 έως ΙΑΝ. 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ / Περιοχή Σερρών: Αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών κατ' επάγγελμα αγροτών

ΔΕΗ / Περιοχή Σερρών: Αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών κατ' επάγγελμα αγροτών ΔΕΗ / Περιοχή Σερρών: Αιτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών κατ' επάγγελμα αγροτών 1 ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΡΟΚΤ. ΜΥΡΡΙΝΗΣ, Δ. Ν.ΖΙΧΝΗΣ, Ν. 99,90 ΦΒΑ 1 1/9/2010 12/1/2012 2 ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΜΑΤΡΑΠΑΖΗΣ ΑΓΡΟΤ. 165, 166,

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΌ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΙ[ΙΟ & ΧΑΡΤΟΓΡΆΦΗΣΗ Α.Ε

ΕΘΝΙΚΌ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΙ[ΙΟ & ΧΑΡΤΟΓΡΆΦΗΣΗ Α.Ε ΓΜΐηΐ3ΐυιυΐ)ΐυο.Μ. τ3χ ηο: + συζίυδουΰ«ΰ2 Ιο_2552038154 Ρ39β:1/7 ΟΒΙΘ: 9/25/2015 3:54:43 ΡΜ ΕΘΝΙΚΌ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΙ[ΙΟ & ΧΑΡΤΟΓΡΆΦΗΣΗ Α.Ε (ΠΛ Α ί " 1Κ Λ Προς: {Πίνακα Αποδεκτών} Αριθ. Ποίιίτ... Ελήφθη,. Φάκελος,:.,..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ K:\Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ\design\tenders\MEBOA-ΓΕΦΥΡΩΝ\2014_οδ_ασφ_γεφ_5365\Tefhi\03_SoW_5365.doc RS/CM/WM/48/22/5365/B02 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 Ιδιαίτερη Μέρα! Ιδιαίτερες Ρυθμίσεις. Οι δρόμοι που οδηγούν εκτός και προς Λευκωσία

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 Ιδιαίτερη Μέρα! Ιδιαίτερες Ρυθμίσεις. Οι δρόμοι που οδηγούν εκτός και προς Λευκωσία Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 Ιδιαίτερη Μέρα! Ιδιαίτερες Ρυθμίσεις. Οι δρόμοι που οδηγούν εκτός και προς Λευκωσία Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012. Μεγάλη γιορτή για την πόλη της Λευκωσίας. Η μοναδική μέρα του

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 26-06-2015 Αρ. Πρωτ.: 10493 ΑΠΟΦΑΣΗ

Θεσσαλονίκη 26-06-2015 Αρ. Πρωτ.: 10493 ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔIEΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ----- Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Κείμενο-φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου του 2011 οργανώθηκε εξερευνητική επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ως μέρος του προγράμματος Άδηλα Ύδατα. Η

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων Environmental Actions for the promotion of alternative forms of tourism Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013 Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΘΕΣΗ : ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟ- ΧΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΗ & ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1. ΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα - Καβάλα - Σέρρες (Circuit) 28 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου

Αθήνα - Καβάλα - Σέρρες (Circuit) 28 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου Αθήνα - Καβάλα - Σέρρες (Circuit) 28 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου www.porscheclubhellas.gr October 2010 Click on page and use the Arrow keys to navigate through the booklet or use your mouse to turm the page

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Πλατεία Τσιστοπούλου 5 503 00 Σιάτιστα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Πλατεία Τσιστοπούλου 5 503 00 Σιάτιστα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Σιάτιστα 0.09.05 ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ Αριθμ. Πρωτ. 757 Πλατεία Τσιστοπούλου 5 50 00 Σιάτιστα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμαρχος Βοΐου διακηρύττει ότι: Εκτίθεται σε φανερή, προφορική

Διαβάστε περισσότερα