Γιώργος Γκορέζης. ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ (Δεύτερη Έκδοση)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γιώργος Γκορέζης. ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ (Δεύτερη Έκδοση)"

Transcript

1 Γιώργος Γκορέζης ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ (Δεύτερη Έκδοση)

2

3 Γιώργος Γκορέζης ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ (Δεύτερη Έκδοση)

4 Όλα τα αντίτυπα φέρουν την υπογραφή του συγγραφέα Γιώργος Γκορέζης Παραµυθία Ιωάννινα Αθήνα ISBN

5 Αφιερώνεται Στην ηρωική και πολύπαθη Θεσπρωτία

6 - 1 - ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το βιβλίο µου αυτό στη 2 η έκδοση του οποίου προβαίνω µετά την εξάντληση της 1 ης έκδοσης και ύστερα από ζωηρή επιθυµία του αναγνωστικού κοινού για τη προµήθεια του - περιλαµβάνει µια επιλογή δηµοσιευµάτων και άρθρων µου της χρονικής περιόδου στις τοπικές εφηµερίδες «Θεσπρωτική», «Ηπειρωτικός Αγών», τις Αθηναϊκές «Έθνος», «Νέα» και τα περιοδικά «Τετράδια», «Άµυνα και Τεχνολογία», που αντανακλούν την αγωνία και ανησυχία του συγγραφέα για το πολιτικό σκηνικό της εποχής. Από την πληθώρα των κριτικών της πρώτης έκδοσης γίνεται µια περιορισµένη και επιλεκτική παράθεση ορισµένων απ αυτές, ώστε να αντιπροσωπεύεται ένα ευρύ φάσµα της κοινωνίας µας. Η επικαιρότητα των µηνυµάτων µου στα άρθρα αυτά παραµένει σήµερα ακέραιη. Και αυτό είναι φυσικό να συµβαίνει, αφού τα εθνικά µας θέµατα περιήλθαν σε στασιµότητα, και τα προβλήµατα της κοινωνικής, οικονοµικής και πολιτικής µας ζωής δεν αντιµετωπίζονται, αλλά παραπέµπονται κάθε φορά στις καλένδες. Είναι εµφανής η προσπάθεια µου να δοθεί στο αναγνωστικό κοινό ένα µήνυµα γενικότερης αποδοχής, και όχι στενού κοµµατικού ενδιαφέροντος. Να αποκαλυφθεί µια µεγάλη αλήθεια για τη δηµόσια ζωή του τόπου. Η αλήθεια αυτή είναι ότι η χώρα µας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα και αντιµετωπίζει τεράστια προβλήµατα. Και η λύση στα προβλήµατα έρχεται µόνο µε γενναίες πολιτικές και βαθιές δοµικές παρεµβάσεις, που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισµό της κοινωνίας µας. Με νέα σχήµατα που ξεπερνούν το παρελθόν και ενώνουν το λαό σε ένα κοινό όραµα. Τα γραφόµενα µου δεν αξιώνουν το αλάθητο. Θα ήµουν όµως ευτυχής αν και κατ ελάχιστον συµβάλουν στην αυτογνωσία και αυτοκριτική που έχουµε ανάγκη, αν θέλουµε να επιζήσουµε σαν λαός. «Χρη λέγειν τα καίρια» (Ανάγκη να λέµε αυτά που καίρια µας αφορούν) γράφει ο Αισχύλος. Αν και κατά πόσο το κατάφερα στα κείµενα µου, ας το κρίνει ο αναγνώστης.

7 - 2 - ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Ιερόθεος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Το βιβλίο σας το βρήκα πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον στο περιεχόµενο του. Η Παραµυθία είναι γενέτειρα της µητέρας µου, και πολλές είναι οι αναµνήσεις µου από τα καλοκαίρια που παραθέριζα εκεί στη νεαρή µου ηλικία. Ναπολέων Δοκανάρης Φιλόλογος, µέλος της Διεθνούς Ενώσεως Συγγραφέων Ο Στρατηγός Γιώργος Γκορέζης, µε ολοκληρωµένη στρατιωτική συγκρότηση και µόρφωση (Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέµου, τη Σχολή Εθνικής Αµύνης, τη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών του Αµερικανικού Στρατού, και µε διετή επιτελική υπηρεσία σε καίρια θέση του ΝΑΤΟ ), στη πιο πάνω εργασία του µας παρουσιάζει διερευνητικά, περιεκτικά και τεκµηριωµένα ολόκληρο το πολιτικοστρατιωτικό δράµα της τελευταίας τεσσαρακονταετίας ( ) που οδήγησε στα σηµερινά αδιέξοδα. Με βαθιά διεισδυτικότητα, µε θάρρος και παρρησία επισηµαίνει τα σφάλµατα και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας. Η υποτέλεια στους Αµερικανούς και η ενδοτικότητα και υποχωρητικότητα στις Τουρκικές αξιώσεις ανέτρεψαν τα υπέρ της χώρας µας ευµενή δεδοµένα. Η παραµέληση των εξοπλισµών των Ενόπλων µας Δυνάµεων γεµίζουν µε πόνο και θλίψη τη ψυχή του Στρατηγού και η µελαγχολία αποτυπώνεται στη γραφίδα του. Παραθέτει τους συσχετισµούς δυνάµεων ανάµεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία µε προέκταση στο δηµογραφικό, τα οικονοµικά και τις απώτερες επιδιώξεις και επισηµαίνει τα αδιέξοδα ( Εθνικά, Οικονοµικά και Κοινωνικά ) από τα οποία είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούµε. Οι ξένες παρεµβάσεις στα πολιτικά πράγµατα της χώρας µας αποπροσανατόλισαν και απογοήτευσαν το λαό µας, και µε τη δυσπιστία προς όλους και προς όλα το χάος διευρύνεται.

8 - 3 - Ο στυγνός κοµµατισµός, η αναξιοκρατία, το πελατειακό σύστηµα και η εισαγωγή από την εσπερία του ευδαιµονισµού και του υπερκαταναλωτισµού διέφθειραν τα χρηστά ελληνικά ήθη και έσπρωξαν το λαό µας στο βάραθρο της ανηθικότητας και της κοινωνικής παρακµής. Για όλα φταιει ο τρόπος που λειτουργεί µέχρι τώρα το πολιτικό µας σύστηµα. Κοντολογίς πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο που θίγει όλες τις πλευρές των σηµερινών αδιεξόδων και θα πρέπει να διαβασθεί από κάθε σκεπτόµενο Έλληνα. Εφηµερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ Ο συµπατριώτης µας από την Παραµυθιά Στρατηγός Γιώργος Γκορέζης, πριν από λίγες µέρες κυκλοφόρησε ένα καινούργιο βιβλίο µε τίτλο «Αδιεξοδα Εθνικά-Οικονοµικά-Κοινωνικά», στο οποίο περιλαµβάνονται δηµοσιεύµατα της χρονικής περιόδου , που φιλοξενήθηκαν από τις εφηµερίδες «Έθνος», «Νέα», «Ηπειρωτικός Αγών», «Θεσπρωτική», καθώς και από τα περιοδικά «Τετράδια» και «Άµυνα και Τεχνολογία». Η επικαιρότητα των άρθρων του κ. Γκορέζη παραµένει σταθερή, γιατί τα θέµατα τα οποία θίγει βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η γενικότερη αντικειµενική, έγκυρη και πολύπλευρη προσέγγιση των ζητηµάτων που χαρακτηρίζει τη συγγραφή των άρθρων, προσδίδει σ αυτά µια ιδιαίτερη σηµασία, και καθιστά την ανάγνωση τους άκρως ενδιαφέρουσα και πολύτιµη για όλους αυτούς που θέλουν να έχουν µια σωστή ενηµέρωση για το σηµερινό κοινωνικο-πολιτικό και οικονοµικό γίγνεσθαι. Τα θέµατα που διαπραγµατεύεται στα άρθρα του ο κ. Γκορέζης τα αντλεί από τη κοινωνική µας ζωή, τα τοπικά προβλήµατα, τα εθνικά ζητήµατα, την πολιτιστική και πνευµατική ανάπτυξη, τη προστασία του περιβάλλοντος, τις οικονοµικές εξελίξεις, την πολιτική επικαιρότητα. Η Διεύθυνση της Θεσπρωτικής, της οποίας ο κ. Γκορέζης αποτελεί εκλεκτό συνεργάτη, τον συγχαίρει για την εκδοτική του αυτή προσπάθεια, η οποία έρχεται να δώσει µια νέα πνοή στην ενηµέρωση της κοινής γνώµης, πάνω σε κρίσιµα και ζωτικής σηµασίας θέµατα για την κοινωνία µας. Του εύχεται δε, τόσο µέσα

9 - 4 - από την αρθρογραφία, όσο και γιατί όχι και µε την κυκλοφορία και άλλων παρόµοιων έξοχων βιβλίων, να συνεχίσει την προσπάθεια του αυτή, που τόσο ωφελεί όλους µας. Σπύρος Εργολάβος Φιλόλογος, τ. Αντιδήµαρχος Ιωαννίνων Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων-στην οποία είχε εισαχθεί µεταξύ των τεσσάρων πρώτων- και των Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών Αµερικής, Ανωτάτης Σχολής Πολέµου, Σχολής Εθνικής Αµύνης και όλων των Σχολών επιµόρφωσης του Εσωτερικού, ο Γιώργος Γκορέζης αποστρατεύθηκε στο 1992, σε πολύ νεαρή ηλικία από τη κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας. Με πλούσια εµπειρία από τη στρατιωτική και πολιτική ζωή της Ελλάδος και του Εξωτερικού-όπου και υπηρέτησε-παρακολούθησεκαι παρακολουθεί τα δρώµενα στη πατρίδα µας και καταστάλαξε σε ορισµένα θλιβερά-και συνεπώς χρήσιµα-συµπεράσµατα. Αυτά τα συµπεράσµατα παρουσιάζει στο βιβλίο του «Αδιέξοδα» ( Εθνικά, κοινωνικά, οικονοµικά ) που πρόσφατα κυκλοφόρησε. Πρόκειται, βασικά, για άρθρα του, δηµοσιευµένα στον τοπικό και στον Αθηναϊκό τύπο «που αντανακλούν-όπως γράφει-την αγωνία και την ανησυχία του συγγραφέα για το πολιτικό σκηνικό της εποχής». Μια αγωνία που δικαιολογείται απ το γεγονός ότι «η χώρα µας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα και αντιµετωπίζει τεράστια προβλήµατα. Τα εθνικά µας θέµατα περιήλθαν σε στασιµότητα και τα οικονοµικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήµατα δεν αντιµετωπίζονται, αλλά, κάθε φορά παραπέµπονται στις καλένδες». Τα αίτια γι αυτή τη κατάσταση είναι κατά το συγγραφέα γνωστά: «Τα ελληνικά κόµµατα δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν σωστή οργάνωση, παρέµειναν προσωποπαγή και υποταγµένα στην εκλογική πελατεία. Τα πρόσωπα που στέλνονται στη Βουλή αφοµοιώνονται τελικά στους µηχανισµούς του κατεστηµένου και προδίδουν την εντολή του λαού.

10 - 5 - Στη χώρα µας υπάρχει οικονοµική ολιγαρχία που εξαρτά µεγάλα συµφέροντα από τη διατήρηση της σχέσης υποτέλειας προς τους ξένους και από τις υποανάπτυκτες οικονοµικές,κοινωνικές και πολιτικές δοµές στο εσωτερικό. Η κοινωνία µας κρατήθηκε µακριά από πολιτικά, κοινωνικά και οικονοµικά συστήµατα θεσµών. Και εκεί που υπάρχουν θεσµοί, υπάρχουν στην επιφάνεια µόνο. Οι θεσµοί υπάρχουν για τα πρόσωπα, και τα πρόσωπα δεν εξυπηρετούν τους θεσµούς. Αυτή η απίστευτη φθορά και, πολλές φορές, ανυπαρξία θεσµών, είναι συγχρόνως αίτιο και αποτέλεσµα διαφθοράς. Μιας διαφθοράς που διατρέχει τη κοινωνία µας οριζόντια και κατακόρυφα, σε βαθµό ώστε οι έννοιες της αξιοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, έχασαν τη σηµασία τους, ή έπαυσαν να υπάρχουν. Το οικοδόµηµα της κοινωνικής ηθικής εκθεµελιώθηκε, και επικράτησε ο καιροσκόπος, ο ανίκανος, ο ανέντιµος, ο κενός. Τα µέσα µαζικής επικοινωνίας στο βαθµό που παρουσιάζουν πλαστές πραγµατικότητες, είναι επικίνδυνο ναρκωτικό όχι µόνο για τη κοινωνία, αλλά και για τη δηµοκρατία. Γιατί η τελευταία δεν είναι αγαθό που διδάσκεται ή επιβάλλεται από τους κόλακες του λαϊκισµού, αλλά βιώνεται διαµέσου των δηµοκρατικών θεσµών που υπερασπίζονται τα δικαιώµατα του πολίτη». Αυτές είναι µερικές από τις διαπιστώσεις στις οποίες προβαίνει ο συγγραφέας και που έχουν σχέση µε τα τροµερά εθνικά, κοινωνικά, και οικονοµικά αδιέξοδα της χώρας µας. Και το ερώτηµα: Υπάρχει διέξοδος σ αυτά τα αδιέξοδα; Λέει ο συγγραφέας: «Διέξοδος υπάρχει µόνο µε συστηµατική παιδεία, µε νέους και άφθαρτους θεσµούς, που θα δώσουν τη δυνατότητα να φθάσουµε σε µια δηµοκρατία ελεύθερων πολιτών που να έχουν, βέβαια, συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όπως και το δικαίωµα για µια αξιοπρεπή ζωή». Να, λοιπόν, ένα µήνυµα που έρχεται απ το βιβλίο του στρατηγού Γιώργου Γκορέζη, µήνυµα επίκαιρο και γι αυτό ενδιαφέρον.

11 - 6 - Γεώργιος Φώτσης Δηµοσιογράφος Ο Γιώργος Γκορέζης ανήλθε όλες τις βαθµίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας µεταξύ των τεσσάρων πρώτων συναδέλφων του στη Σχολή Ευελπίδων. Αργότερα µετέβη στην Αµερική και φοίτησε στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών του Αµερικανικού Στρατού. Τελευταία υπηρέτησε επί τριετία στη Νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1993 απεστρατεύθη από την κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας, χωρίς παρ όλα αυτά να το βάλει κάτω. Αρθρογραφεί, σχολιάζει και κριτικάρει τη σηµερινή πολιτική κρίση της χώρας, χτυπώντας µια στο καρφί και µια στο πέταλο, για να περισώσει ότι µπορεί από τη καµένη γη στων Ψαρών την ολόµαυρη ράχη! Και αυτό προσπαθεί να πετύχει µέσα από το βιβλίο του «Αδιέξοδα» που παρουσιάζουµε σήµερα. Όπως λοιπόν είναι ευνόητο, µια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται βαθιά γνώση των πραγµάτων, ανάλυση των αιτιών που προκαλούν τις κακοδαιµονίες και υπεύθυνες εισηγήσεις για την επίλυση τους. Με όσα γράφει ο κ. Γκορέζης Γιώργος στο βιβλίο του µε τον τίτλο «Αδιέξοδα» διαφαίνεται πως και την ικανότητα έχει και τετραγωνικούς στοχασµούς της λογικής διαθέτει, ώστε µέσα από το βιβλίο του να προτείνει λύσεις για την κακοδαιµονία και την κρίση που βολοδέρνει τη χώρα µας. Ακόµα ο συγγραφέας µε όσα αναφέρει ρίχνει έτσι µια πέτρα στο πολιτικό, κοινωνικό, οικονοµικό και ηθικό τέλµα για να αναταράξει λίγο τα νερά για τους εθελοτυφλούντες υπεύθυνους και αρµοδίους πατέρες και δελφίνους του έθνους. Εµείς σύµφωνα µε τη ρήση «ουκ εν τω πολλώ το ευ» συνοψίζουµε εδώ, αφήνοντας άλλους κριτικούς να ασχοληθούν αναλυτικότερα µε το πιο πάνω βιβλίο. Σηµειώνουµε µόνο πως το πολιτικό αυτό δοκίµιο πρέπει να βρίσκεται σ όλες τις βιβλιοθήκες κάθε σκεπτόµενου έλληνα στα νοµικά και λοιπά πρόσωπα, οργανισµούς, και ιδιαίτερα στο Πεντάγωνο του κ. Αρσένη και κ. Κουρή.

12 - 7 - To Φάσµα της Ανεργίας Η δυναµική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης παρουσιάζει τελευταία ανησυχητικά σηµεία κάµψης. Το κέντρο βάρους έχει µετακυλισθεί στην υλοποίηση της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Ένωσης ( ΟΝΕ ), η ενοποίηση καθίσταται εκ του λόγου αυτού προβληµατική, και ο ευρωσκεπτικισµός άρχισε να διαχέεται σε όλα τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η επιδίωξη της πλήρους απασχόλησης, που µέχρι τώρα ήταν πρωταρχικός στόχος των Ευρωπαϊκών κρατών, και επιτυγχάνετο έστω και µε τη διεύρυνση των δηµοσίων ελλειµµάτων, µεταβλήθηκε τώρα σε µέσο µείωσης των ελλειµµάτων. Το φαινόµενο της ΟΝΕ και οι επιπτώσεις του αποδίδεται διαυγέστατα µε δήλωση του Πρωθυπουργού του Βελγίου κ. Ντεάν την : «Η ΟΝΕ µέχρι τώρα, ως προς µεν την οικονοµική διάσταση παραµένει ασαφής, ως προς δε την πολιτική απασχόλησης εντελώς βωβή». Μέσα στο δυσµενές αυτό πλαίσιο, η δηµοσιονοµική και νοµισµατική πολιτική των χωρών της Ευρ. Ένωσης καθίστανται µονοδιάστατες πολιτικές που έχουν µοναδική πολιτική τη συγκράτηση του πληθωρισµού. Η νοµισµατική ένωση µε τα αυστηρά και εξυγιαντικά κριτήρια της οικονοµίας, δεν δίδει άµεση απάντηση στις προσδοκίες των λαών, ενώ συγχρόνως ωθεί ευρέα και οικονοµικώς ασθενή στρώµατα του κοινωνικού συνόλου στο περιθώριο και την ανεργία. Ο κοινωνικός σεισµός που σηµειώνεται σήµερα, µε τη µέση ανεργία στην Ευρώπη να πλησιάζει το 13%, έχει τις ρίζες του στην παγκοσµιοποίηση της οικονοµίας και την υπεροχή των ΗΠΑ σε όλους τους τοµείς της νέας τεχνολογίας, αλλά κυρίως στη πληροφορική. Όλα αυτά δικαιολογούν το γερµανικό «Spiegel» να κυκλοφορεί µε εξώφυλλο την Ευρώπη και µε τη κραυγή «Hilfe» (Βοήθεια). Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν καθηµερινά τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που προέβλεψε ότι στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ε. Ένωσης, οι πολιτικοί χάνουν σταθερά τις εξουσίες τους, που περιέρχονται στα χέρια των τραπεζιτών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα λειτουργεί την θα είναι αυτή που θα ρυθµίζει τη νοµισµατική πολιτική. Αυτός που αποφασίζει τελικά για την οικονοµική ανάπτυξη του 2000 δεν είναι ούτε καν ο εκλογείς

13 - 8 - από τον Γερµανικό λαό καγκελάριος Χέλµουτ Κόλ, αλλά ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μπουντεσµπαγκ κ. Χάνς Τιτµάγιερ. Και τον κ. Τιτµάγιερ δεν τον ενδιαφέρει πόσους ανέργους έχει η Ελλάδα ή η Γαλλία, ή πόσο πίσω από τον Ευρωπαϊκό Βορρά είναι το εισόδηµα του Έλληνα και του Πορτογάλου, αλλ άν το Ευρώ είναι το παγκόσµιο νόµισµα που το εµπιστεύονται σ όλο τον κόσµο. «Σήµερα», γράφει ο Αµερικανός πολιτειολόγος Έντουαρντ Λούτβακ, «ενώ η αξία του χρήµατος προστατεύεται από τις κεντρικές τράπεζες, η βιοµηχανία και η εργασία δεν προστατεύεται από κανένα, µονάχα από κυβερνήσεις και κοινοβούλια, που και αυτά λειτουργούν επηρεασµένα από τις φοβέρες των κεντρικών τραπεζών. Η δικτατορία των κεντρικών τραπεζών απειλεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, αφού οι αντιπληθωριστικές πολιτικές τους οδηγούν σε υψηλή ανεργία και χαµηλή ανάπτυξη». Στη χώρα µας η ανεργία, χάρις στα µέτρα της κυβέρνησης, διατηρήθηκε σε πολύ χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί το υπ αριθ. 1. πρόβληµα. Είναι εντονότερη στους νέους παρά στις µεγαλύτερες ηλικίες, και στις γυναίκες παρά στους άνδρες,και αυτό συνδέεται µε προσπάθειες εξορθολογισµού και µείωσης του εργατικού κόστους. Κλάδοι µε φθίνουσα οικονοµική δραστηριότητα παρουσιάζουν συρρίκνωση από πλευράς απασχόλησης εργατικού δυναµικού, ή, οι εργοδότες αντάλλαξαν την ανανέωση του προσωπικού και των νέων γνώσεων που οι νεώτεροι φέρουν στη παραγωγή, µε τη σταθερότητα και υπευθυνότητα. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτηµα που βασανίζει σήµερα τους οικονοµολόγους είναι : Πώς θα πετύχουµε τη ταχύτερη ανάπτυξη, που εξασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας, όταν σε αντίθεση η δηµοσιονοµική και νοµισµατική µας πολιτική έχουν στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισµού. Η απάντηση που δίνουν στο πρόβληµα αυτό η πλειοψηφία των οικονοµολόγων, είναι τα διαρθρωτικά µέτρα, που συµπληρώνουν οι αντίστοιχες µε αυτά πολιτικές, όπως: Η απελευθέρωση των αγορών, οι εκσυγχρονιστικές τοµές στο σύστηµα δηµόσιας διοίκησης για τη δηµιουργία κρατικών λειτουργών που να µπορούν να παρακολουθούν και να κατευθύνουν την οικονοµία, οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση της κρατικής

14 - 9 - περιουσίας κ.λ.π. Όλα αυτά, µαζί µε τη προοπτική ένταξης της χώρας µας σε µια αξιόπιστη και βιώσιµη νοµισµατική ένωση ( ΟΝΕ ), παρέχουν µακροχρόνια εξασφάλιση αποδόσεων, και δηµιουργούν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις επενδυτικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητος, που θα δηµιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Η µαζική είσοδος νέων τεχνολογιών στη παραγωγική διαδικασία της χώρας µας, δηµιούργησε, ή επέτεινε υπάρχουσες διαρθρωτικές ανισορροπίες στην αγορά εργασίας. Οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές σε διαφορετικές οµάδες εργαζοµένων. Για παράδειγµα, ενώ ο αριθµός των ανειδίκευτων µειώθηκε, νέες ανειδίκευτες εργασίες εµφανίσθηκαν. Ιδιαίτερα ο τοµέας παροχής υπηρεσιών παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αλλά η κάλυψη των θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται είναι απελπιστικά βραδεία, λόγω έλλειψης των κατάλληλων µηχανισµών. Και όλα αυτά συµβαίνουν, ενώ είναι παγκοίνως αποδεκτό ότι, ο εργαζόµενος του άµεσου µέλλοντος χρειάζεται γενικές και εµπλουτισµένες γνώσεις και µια εργατική προσαρµοστικότητα, αντί της προβαλλόµενης σήµερα τεχνικής εξειδίκευσης, που και αυτή χωλαίνει σε απαράδεκτο βαθµό. Είναι εξ άλλου σ όλους γνωστό, ότι η υποτονική παρουσία της επαγγελµατικής εκπαίδευσης στο χώρο της Ελληνικής παιδείας, έδωσε τη θέση της σε µια πληθώρα προγραµµάτων, σεµιναρίων και δραστηριοτήτων, που αναλαµβάνονται από δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς, µε µόνο κίνητρο την απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταµεία της Ε. Ένωσης. Στο ταµειακό αυτό στόχο ούτε η ποιότητα, ούτε η αποτελεσµατικότητα παίζουν σηµαντικό ρόλο. Και αυτό όταν είναι σ όλους µας γνωστό ότι η εκπαίδευση είναι ουσιαστικό µέσο για τη καταπολέµηση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της διαρθρωτικής ανεργίας. Αλλά ακόµα και οι θιασώτες µιας πολιτικής ανάπτυξης βασισµένης κυρίως στην εκπαίδευση του εργατικού δυναµικού, προϋποθέτουν και υποστηρίζουν την εφαρµογή συµπληρωµατικών µακροοικονοµικών και επί µέρους κλάδων πολιτικών, οι οποίες θα αξιοποιούν τη βελτίωση των ανθρωπίνων πόρων. Όπως και τη λήψη συµπληρωµατικών µέτρων και πολιτικών, που να θίγουν εισοδήµατα παραοικονοµίας, που τροφοδοτούν τον παρασιτισµό και όχι τις υγιείς ροπές οικονοµικής προόδου. Που να περιορίζουν

15 το σκέλος των εισαγοµένων καταναλωτικών αγαθών. Που να ενδυναµώνουν την εσωτερική ζήτηση. Που να καταπολεµούν τον στάσιµο πληθωρισµό και την υποαπασχόληση. Και που τελικά θα επιλύουν τα µεγάλα προβλήµατα που αντιµετωπίζει τελευταία η Ελληνική οικονοµία, µε σηµαντικότερο όλων το πρόβληµα της ανεργίας. Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι στο παγκόσµιο οικονοµικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει η µεταβατική περίοδος από την GATT στη ΠΟΕ ( Παγκόσµια Οργάνωση Εµπορίου), ευνοούµενες είναι οι χώρες που έχουν ισχυρές παραγωγικές δοµές, επαρκείς χρηµατοδοτικούς πόρους, και ικανή δηµόσια διοίκηση. Έχει όµως και η χώρα µας τα ισχυρά χαρτιά της : Τη καλή ποιότητα του ανθρωπίνου δυναµικού, τις εξαίρετες προσβάσεις στις αναδυόµενες µεγάλες αγορές των Βαλκανίων, της Παρευξείνιας ζώνης και της Μεσογείου, την ισχυρή µας εµπορική ναυτιλία, και κυρίως τη θεσµική συµµετοχή µας στη µεγαλύτερη αγορά του κόσµου, την Ευρωπαϊκή. Και µπορούµε µε τις σωστές κινήσεις πολιτικής, που θα µας κάνουν να αξιοποιήσουµε τα συγκριτικά µας πλεονεκτήµατα, να ελπίζουµε. Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι στη διάρκεια του πυρετού για τον χρυσό( gold-rush) στην Καλιφόρνια, εκτός από τους λίγους τυχερούς χρυσοθήρες, κέρδισαν κυρίως εκείνοι που εµπορεύονταν φτυάρια και σκαπάνες. Μετά την απόφαση µας για τη σύγκλιση µε την οικονοµία της Ευρώπης οι εξελίξεις επιταχύνουν το βήµα τους, και οφείλουµε να επιταχύνουµε και εµείς το δικό µας. Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και κοινωνικής συνοχής, επιβάλλουν να εφεύρουµε και να εφαρµόσουµε τάχιστα τις κατάλληλες πολιτικές για την αντιµετώπιση του προβλήµατος. Η ανεργία και η κακοπληρωµένη εργασία δηµιουργούν εξαθλιωµένους πολίτες, πολίτες εκτός των τειχών ή σε κοινωνικό αποκλεισµό. Και τέτοιοι πολίτες, χωρίς ασφάλεια και κοινωνική ταυτότητα, εύκολα µεταβάλλονται σε µάζα, ευάλωτη στην αντιδραστική προπαγάνδα, ή στην πελατειακή πρακτική. Και τα δύο τελευταία εγκυµονούν κινδύνους στη κοινωνική συνοχή και τη δηµοκρατία.-

16 Ο Τουρισµός στην Ήπειρο και τη Δυτ. Ελλάδα Οι Ευκαιρίες που Χάνονται από την Αδιαφορία των Υπεύθυνων Φορέων Ο Τουρισµός είναι ο σηµαντικότερος κλάδος της Ελληνικής οικονοµίας. Παράγει το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και δηµιουργεί το 18% των θέσεων εργασίας και το 15% των άδηλων πόρων σε συνάλλαγµα. Στη χώρα µας, µε τα 10,5 εκατοµµύρια των κατοίκων και τα 15 εκατοµµύρια των τουριστών, ο τουρισµός, πέραν από τη παροχή υπηρεσιών, συνιστά µια αύξηση της ενεργού ζήτησης για τα εγχώρια προϊόντα µας, τόσο της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και του βιοµηχανικού και του µεταποιητικού τοµέα. Το παλαιό σλόγκαν «ο τουρισµός πουλάει ήλιο, αέρα και θάλασσα» περιορίσθηκε, ως προς τη σηµασία του, στο χώρο της διαφήµισης. Σύµφωνα µε στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού, οι διαφαινόµενες τάσεις δείχνουν για το µέλλον µια περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης σε παγκόσµια κλίµακα. Ως το 2000 προβλέπεται αύξηση των κατ έτος τουριστικών αφίξεων κατά 50%, ενώ το 2010 το σύνολο των τουριστών θα φθάσει τα ( διπλασιασµός έναντι του 1990). Στην Ελλάδα το 1990 είχαµε 9 εκατ. αφίξεις, έναντι 3 εκατ. το 1975, και το 2000 αναµένονται πλέον των 15 εκατ. αφίξεις. Οι σηµερινές συγκυρίες στην Ευρώπη δηµιουργούν ανακατατάξεις στη τουριστική κίνηση. Οι πολιτικές αλλαγές στα Ανατολική κράτη και άλλες αρνητικές κοινωνικοοικονοµικές επιπτώσεις, η οικονοµική ύφεση και ανεργία, και οι πόλεµοι στα Βαλκάνια επιφέρουν ανακατανοµή του τουριστικού ρεύµατος. Ταυτόχρονα, η ευρεία αναδιάρθρωση στον Ευρωπαϊκό χώρο, που έρχεται σαν αποτέλεσµα της κατάργησης των εσωτερικών συνόρων, βάσει της ενιαίας Ευρωπαϊκής πράξης και των εκτεταµένων έργων υποδοµής και µεταφορών, δηµιουργεί νέους πόλους έλξης σοβαρού τουριστικού ρεύµατος για τα χρόνια που έρχονται. Στους νέους πόλους περιλαµβάνεται, κατά τους ειδικούς µελετητές, και ολόκληρη η Ήπειρος και Δυτ. Ελλάδα. Οι άλλοι πόλοι είναι η περιοχή εκατέρωθεν των στενών της Μάγχης, το

17 τρίγωνο Βιένης-Βουδαπέστης-Πράγας,και το νησιωτικό σύµπλεγµα της Ανατ. Μεσογείου. Η Ελλάδα µετατοπίζει σταδιακά το γεωοικονοµικό της κέντρο βάρους προς Δυσµάς, κοντά στις πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ήπειρος και η Δυτ. Ελλάδα άρχισαν να δηµιουργούν υποδοµή. Τα Δυτικά λιµάνια ( Ηγουµενίτσας, Πάτρας, Κατάκωλου, Κυλήνης ) εκσυγχρονίζονται, νέοι οδικοί άξονες ( Εγνατία, ΠΑΘΕ ) διανοίγονται, κατασκευάζονται πορθµιακές ζεύξεις( Ρίο-Αντίρριο, Άκτιο ) και βελτιώνονται άλλες προσπελάσεις( Παραϊόνιος οδός, Αντίρριο- Ιωάννινα, Ηγουµενίτσα-Πρέβεζα). Γενικά οι συνθήκες για την υποδοχή νέων τουριστών βελτιώνονται. Πλέον των ανωτέρω, η περιοχή διαθέτει και το βελτιωµένο περιβάλλον έναντι της υπόλοιπης Μεσογείου, όπου, εκτός των άλλων, το τουριστικό προϊόν έχει ήδη εξαντληθεί Όπως επίσης διαθέτει πλούσιο δίκτυο µνηµείων και τοποθεσιών, που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο µε το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ιστορία του, σηµαντικότατο πόλο έλξης τουριστών. Ο Ελληνικός τουρισµός στηρίχθηκε ανέκαθεν στην ανάδειξη δύο βασικών στοιχείων του πλούτου της χώρας : Της πολιτιστικής κληρονοµιάς και του φυσικού περιβάλλοντος. Η νέα κουλτούρα του τουρισµού, που προσπαθεί να επιβληθεί στον τύπο του µαζικού τουρισµού, βασίζεται τα τελευταία χρόνια στην αρµονική συµβίωση µε τα πολιτιστικά και οικολογικά στοιχεία των τόπων επίσκεψης. Ο τουρισµός αυτός ( πολιτιστικός τουρισµός ) µπορεί άριστα να ανθήσει στη γεωµορφολογική, περιβαλλοντική και πολιτιστική δοµή της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδος. Θα µπορούσε για παράδειγµα να αναπτυχθεί συνδυασµένη πολιτιστική περιήγηση µε επίκεντρο τις ακτές της Δυτικής Ελλάδος, ή θαλάσσιος τουρισµός µε θαλαµηγό, κρουαζιερόπλοιο ή φέρυ. Όπως επίσης θα µπορούσε να ευνοηθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών τουρισµού, όπως : Ο θαλάσσιος, ο συνεδριακός, ο αθλητικός, ο ορεινός, ο οικοτουρισµός, που έχουν το πλεονέκτηµα να διασπείρονται σε τόπο και χρόνο και να αποφύγουµε έτσι τις τουριστικές αιχµές, που είναι συνήθεις στη χώρα µας. Τέτοιες δραστηριότητες θα αποτελούσαν σηµαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη εγκαταλειµµένων σήµερα περιοχών µε έργα γενικής υποδοµής, για τη δηµιουργία νέων συνθηκών απασχόλησης και συγκράτησης του πληθυσµού, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου

18 των κατοίκων της υπαίθρου. Και θα µπορούσαν να ανασάνουν, µπαίνοντας σε αναπτυξιακή τροχιά, ολόκληρες περιοχές που φηµίζονται για την ιστορική, περιβαλλοντική και πολιτιστική τους κληρονοµιά, όπως : Τα χωριά του Σουλίου, τα Ζαγοροχώρια, η περιοχή Πωγωνίου, τα χωριά της Μουργκάνας, η περιοχή των χωριών της Λάκας Σουλίου. Το Συµβούλιο της Ευρώπης έχει κινηθεί µέχρι τώρα σε πολλαπλά επίπεδα για να βοηθήσει στη κατανόηση των λαών µέσω της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισµού. Στη Γρανάδα δηµιουργήθηκε ο θεσµός των «Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδροµών», µε στόχο να αξιοποιείται η πολιτιστική κληρονοµιά µε τρέχουσες τουριστικές πρακτικές. Στο σύνολο µιας «διαδροµής» µελετούνται και συσχετίζονται πόλεις, µνηµεία, µουσεία, τοποθεσίες, γεγονότα, γιορτές, επέτειοι κ.λ.π. Και το 1994 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε συγκεκριµένα µέτρα για νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν οι λεγόµενες ήπιες µορφές τουρισµού ( αγροτοτουρισµός, οικοτουρισµός ). Η συνεργασία και συµµετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στις εκδηλώσεις αυτές κρίθηκε καθοριστική, όπως απαραίτητη είναι η συµβολή των επιχειρηµατιών τουρισµού, και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης µέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Σηµαντική είναι η παρέµβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο χρηµατοδοτικό πλαίσιο : Σε επίπεδο κατευθύνσεων µε το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης , στον τοµέα του περιβάλλοντος µε τα προγράµµατα Envireg, στην ενίσχυση παραµεθορίων περιοχών µε τα προγράµµατα Intereg, στον αγροτουρισµό και πολιτιστικό τουρισµό µε τα προγράµµατα Leader. Παρά το θεσµικό πλαίσιο και τα κίνητρα που τέθηκαν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα µέχρι τώρα µέτρα Ελληνικής τουριστικής και λοιπής πολιτικής για το θέµα είναι αναιµικά και αποσπασµατικά, χωρίς στόχους και στρατηγική ανάπτυξης. Η έµφαση έχει δοθεί στα καζίνο που έχουν αναχθεί σε κύριο στοιχείο τουρισµού και σε νοµοθετικές ρυθµίσεις εκτάσεων γης ιδιοκτησίας ΕΟΤ, και κανείς δεν ασχολείται µε τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον τουρισµό της Ηπείρου και της Δυτ. Ελλάδος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθµού, που έπρεπε να αποτελέσει τον κύριο φορέα γι αυτού του είδους τις αναπτυξιακές

19 δραστηριότητες, λάµπει, σε πανελλήνια κλίµακα, µε την απουσία της. Μέχρι τώρα αρέσκεται σε πολύ φιλολογία και σε ηχηρές διαπιστώσεις για την ερήµωση των περιοχών της, και αρνείται ή αδυνατεί να δράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει το θεσµικό και χρηµατοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λιγοστές εξαιρέσεις που παρατηρούνται σε ορισµένες περιοχές υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, και πρέπει να επαινεθούν και να προβληθούν, µήπως και αποτελέσουν παράδειγµα µίµησης για τους δικούς µας τοπικούς άρχοντες. Απ ότι γράφηκε µέχρι τώρα στον τύπο, αυτές είναι : Oi παραδοσιακοί ξενώνες της Μάνης, το δίκτυο Μουσείων, που εντάχθηκε στις «Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδροµές» µε µέριµνα του Υπουργείου πολιτισµού, και το πρόγραµµα πολιτιστικού τουρισµού στον κάµπο της Χίου µε πρωτοβουλία της εκεί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο µεταξύ συνεχίζεται και επιδεινώνεται η υστέρηση και η αποµόνωση ολόκληρων περιοχών της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδος. Όπως επίσης συνεχίζεται η έκδοση περίεργων ψηφισµάτων για αγώνα και διεκδικήσεις από οργανωτικές συσκέψεις «Συµβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και άλλων φορέων υπευθύνων για την ανάπτυξη του τόπου, χαρακτηριστικό παράδειγµα παράλυτου κράτους που ασχολείται µε τον οµφαλό του._

20 Η Κρίση του Εκπαιδευτικού µας Συστήµατος Το εκπαιδευτικό σύστηµα µιας χώρας συνδέεται µε σηµαντικότατους στόχους, όπως η κοινωνική, πολιτική και οικονοµική ανάπτυξη, η παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες, η µείωση των εισοδηµατικών ανισοτήτων και η καταπολέµηση της ανεργίας. Οι µεταβολές στους στόχους έχουν επιπτώσεις στις δοµές του συστήµατος και στα προϊόντα που παράγει. Και η αναφορά στην εναλλαγή των στόχων µας επιτρέπει να κατανοήσουµε τον κοινωνικό ή ιδιωτικοοικονοµικό ρόλο του εκάστοτε εκπαιδευτικού συστήµατος. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης του εκπαιδευτικού προβλήµατος από την εκάστοτε πολιτική φιλοσοφία του κράτους. Η προσέγγιση του κοινωνικού κράτους, η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, η µαρξιστική προσέγγιση και η πλουραλιστική προσέγγιση. Στην προσέγγιση του κοινωνικού κράτους, η εκπαίδευση είναι αντικείµενο δηµοσίου συµφέροντος. Η εκπαιδευτική πολιτική αφορά σε όλους τους πολίτες και στοχεύει στην ισότητα των ευκαιριών και στη διασφάλιση ενός µίνιµουµ στάνταρντ στην παροχή των εκπαιδευτικών αναγκών. Το εκπαιδευτικό σύστηµα είναι δηµόσιο και είναι εµφανής η διαπλοκή των κορπορατικών συµφερόντων ( συνδικάτα των εκπαιδευτικών κυρίως ) µε το πολιτικό σύστηµα και τους µηχανισµούς διακυβέρνησης. Έµφαση δίνεται στην εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης και στην αναπαραγωγή του κοινωνικού συστήµατος. Η προσέγγιση αυτού του συστήµατος εκπαίδευσης οδηγεί σε πρακτικές, όπως η επέκταση της χρονικής διάρκειας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ( δευτεροβάθµια εκπαίδευση για όλους ), η εύκολη κινητικότητα µεταξύ των εκπαιδευτικών βαθµίδων, και η διαπερατότητα µεταξύ των σχολικών δικτύων. Στο νεοφιλελεύθερο κράτος, σε αντίθεση µε το προηγούµενο κράτος πρόνοιας, η εκπαίδευση είναι ατοµικό µόνο δικαίωµα και εφόδιο του ατόµου στην αγορά εργασίας. Ο κρατικός παρεµβατισµός νοµιµοποιείται µόνο στη βασική εκπαίδευση. Εξυγίανση των εκπαιδευτικών θεσµών νοείται µόνο µέσω της

21 εισαγωγής της αγοράς και στην εκπαίδευση, που κάνει δυνατή τη παράκαµψη του διπλού µονοπωλίου που συγκροτούν κράτος και κορποριστικά συµφέροντα. Οι νεοφιλελεύθερες εκπαιδευτικές πολιτικές ευνοούν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τον περιορισµό της χρηµατοδότησης της από το κράτος. Η µαρξιστική προσέγγιση αναπτύχθηκε στην Ευρώπη σαν έντονη κριτική στη σοσιαλδηµοκρατική εκπαιδευτική πολιτική της δεκαετίας του 70, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά των κατωτέρων τάξεων έχουν ανάγκη όχι από ίσες, αλλά από περισσότερες ευκαιρίες. Αναζητεί την εκπαιδευτική µεταρρύθµιση, που θα ανατρέψει τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης σαν θεσµού αναπαραγωγής της κυρίαρχης σχέσης κεφαλαίου- εργασίας. Και τέλος η πλουραλιστική, που είναι περισσότερο θεωρητική προσέγγιση, κατανοεί την εκπαίδευση σαν αποτέλεσµα αλληλοεπίδρασης παραλλήλων συµφερόντων, όπως της πολιτείας, των επαγγελµατικών οµάδων, των γονέων, και άλλων, και προτείνει τη συλλογική διαχείριση, σαν λύση στη σύγχρονη κρίση των εκπαιδευτικών θεσµών. Στη δεκαετία του 60 και 70 στην Ευρώπη, στα πλαίσια της γενικότερης προσέγγισης του κράτους πρόνοιας, συγκροτήθηκε και το εκπαιδευτικό σύστηµα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το άνοιγµα της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης για τα µικροαστικά και λαϊκά στρώµατα, η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης µέχρι την ηλικία των 16 χρόνων και η κατάργηση των εξετάσεων για το πέρασµα στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα ο β κύκλος δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης διαχωρίζει πλήρως την ακαδηµαϊκή από την τεχνική και επαγγελµατική εκπαίδευση. Σε ορισµένες χώρες γίνεται προσπάθεια συνδυασµού των δύο σ ένα σχολικό θεσµό, το ενιαίο σχολείο, το γνωστό µεταγενέστερα στην Ελλάδα σαν Πολυκλαδικό Λύκειο ( Comprehensive School στην Αγγλία, Gesamptschule στη Γερµανία ). Από τα τέλη όµως της δεκαετίας του 70 αρχίζει η απορύθµιση της δηµόσιας εκπαίδευσης, και δηµιουργούνται σχολεία ελίτ, στα οποία η πρόσβαση για τα χαµηλότερα εισοδηµατικά στρώµατα είναι αδύνατη. Από τότε όλα τα συστήµατα εκπαίδευσης συνιστούν µια συνεχή εκροή πόρων από το δηµόσιο στην ιδιωτική εκπαίδευση, που συµβάλλει ακόµα περισσότερο στη πτώση του επιπέδου εκπαίδευσης και στην

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL. Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η κρίση που βιώνει η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής της Γ Προγραμματικής Περιόδου και κατ ακολουθία και αν δεν εδίδετο παράταση λόγω των καταστροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα,

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα, Xαιρετισµός Υπουργού Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού κ. Αντώνη Μιχαηλίδη στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και το Cyprus College µε τη στήριξη των Price Waterhouse

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα διπλωµατική εργασία µε τίτλο «Η πόλη της Καστοριάς ως τουριστικός προορισµός», µελετάται η σχέση τουρισµού και πόλης, εξετάζοντας αν η αλλαγή που παρατηρείται σήµερα στη φυσιογνωµία

Διαβάστε περισσότερα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα 1. Καταγράφεται σαφής σχέση µεταξύ µορφωτικού επιπέδου και οικονοµικής κατάστασης. Κατά την εξέταση του επιπέδου εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον αναλφαβητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης»

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ν. ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27/3/2003 Κατά την έναρξη του 21 ου αιώνα, από τις κυριότερες προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη και φυσικά και τη

Διαβάστε περισσότερα

OΜΙΛΙΑ. κ. Θανάση Λαβίδα

OΜΙΛΙΑ. κ. Θανάση Λαβίδα OΜΙΛΙΑ του Γενικού Γραµµατέα & Επικεφαλής των ιεθνών ράσεων του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών κ. Θανάση Λαβίδα στο Συνέδριο του Υπουργείου Εξωτερικών «Ο Ρόλος των Υπουργείων Εξωτερικών στην Οικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) 11 Μαΐου 2014 10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνοµαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράγµατι

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΔΕΠΙΝ 2007-2013. (ΛΟΥΤΡΑΚΙ 20/03/2009) Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος MEMO/07/506 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος» - Πρόγραµµα στο πλαίσιο των στόχων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΟΡΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ^ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Ε.Υ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Ιστορική κρίση της αγοράς εργασίας ύψος της ανεργίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο (22.6%) πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Νέο ΕΣΠΑ Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι επτά τομεακά και δεκατρία περιφερειακά. Ο προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Μετά από 10 χρόνια: η Δυναμική του Ευρώ»

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Μετά από 10 χρόνια: η Δυναμική του Ευρώ» Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση του ΚΕΠΠ με θέμα : «Μετά από 10 χρόνια: η Δυναμική του Ευρώ» Αίθουσα Παλαιάς Βουλής Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009 Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μετέχω στη σημερινή συζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης Παράλληλα Κείµενα Θεσμοί, όργανα και της ευρωπαϊκής πολιτικής Hεκπαιδευτικήπολιτικήκαιτασυστήματαδιαβίου εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ευρώπη σε

Διαβάστε περισσότερα

Θέση ΣΕΒ: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Θέση ΣΕΒ: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας Θέση ΣΕΒ: Ευρωπαϊκές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας Στόχος της Προεδρίας πρέπει να είναι η προώθηση µιας ενωµένης και παραγωγικής Ευρώπης ικανής να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχουν απ αυτήν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Ω Ν Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Ε Ω Ν Α Σ Τ ΙΙ Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Ε.. Τ.. Π.. Α.. & Ε.. Κ.. Τ.. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Project1:Layout 1 3/23/2012 3:38 PM Page 1 Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Π. Ε. Πετράκης Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Συγγραφέας Π.Ε. Πετράκης

Διαβάστε περισσότερα

1. Γυναίκα & Απασχόληση

1. Γυναίκα & Απασχόληση 1. Γυναίκα & Απασχόληση Παρά τα βήματα προόδου τα οποία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (νομοθετικό έργο), όσο και στην ανάπτυξη «ειδικευμένων πολιτικών και δράσεων» καταπολέμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Τ.Α)

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Τ.Α) ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Τ.Α) Στέργιος Κεχαγιάς, Δάσκαλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παγγαίου Η εκπαίδευση αποτελεί στην ουσία και στην πράξη μια βασική λειτουργία της κοινωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΘΕΜΑ: Η συμβολή της υλοποίησης Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας Η θεωρία VoC, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάλυση των δύο βασικών μοντέλων καπιταλισμού των φιλελεύθερων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακού Κώστας Καλούδης Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: ,

Τηλ: , Εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης & τοπικής αυτοδιοίκησης Προτεινόμενο Θέμα : Γενικοί προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών (2005-2008) Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συγκεντρώσει την προσοχή της στις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΘΗΝΑ 1-8-2007 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Προοπτική Ανάπτυξης του Κυπριακού Τουρισµού µέσω των PPPs Αντώνης Πασχαλίδης Υπουργός Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού 1 Τι είναι οι Συµπράξεις ηµοσίου Ιδιωτικού Τοµέα; PPP s: είναι ευρέως γνωστές,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ. Πέµπτη, 25 Ιουνίου, 2009

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ. Πέµπτη, 25 Ιουνίου, 2009 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Τηλ. : 2310 539817, Fax : 2310 541933 URL www.sbbe.gr Με την παράκληση να δηµοσιευθεί Πέµπτη, 25 Ιουνίου, 2009 Θέµα: Έρευνα ΣΒΒΕ σχετικά µε την

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 1: Εισαγωγή

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 1: Εισαγωγή Αγροτική Οικονομία Ενότητα 1: Εισαγωγή Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Σκοποί ενότητας Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Το Χαλάνδρι του μέλλοντος

Το Χαλάνδρι του μέλλοντος Το Χαλάνδρι του μέλλοντος Επιμένοντας πως η καθημερινότητα στις γειτονιές του Χαλανδρίου οφείλει να καθορίζει τον χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών, ο Νίκος Παχύλας, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ Η παγκοσμιοποίηση έχει διαταράξει την παραδοσιακή διεθνή κατάσταση. Σαρωτικές αλλαγές, οικονομικές και κοινωνικές συντελούνται ήδη, η ροή των γεγονότων έχει επιταχυνθεί και η πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του Τμήματος: Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (152)

Στόχος του Τμήματος: Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (152) Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (152) Το Τμήμα: Το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 1989 με αρχική ονομασία «Τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης». Ανήκει στην ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ 7 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παρουσίαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στη Συνεδρίαση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, 27 Φεβρουαρίου 2014 Σκέλος Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή µορφολογία, ακραίες καιρικές συνθήκες, µικρή

Ορεινή µορφολογία, ακραίες καιρικές συνθήκες, µικρή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ορεινή περιοχή Καλαβρύτων - Ανατολικής Αιγιαλείας) ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Γεωµορφολογικά κλιµατικά χαρακτηριστικά Ορεινή µορφολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Κος ΚΟΚΚΩΣΗΣ: Καλημέρα. Είναι προφανές ότι ο τουρισμός υπήρξε από τους κατ εξοχήν κλάδους που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. H επίδραση αυτή ήταν πιο πολύ έμμεση και λιγότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς'

Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς' Συνέδριο ΜΟΔΙΠ ΑΤΕΙ-Θ *-* Νοεμβρίου 2012 Grand Hotel Θεσσαλονίκη Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς' Παναγιώτης Τζιώνας Αντιπρόεδρος ΑΤΕΙ-Θ Συμπεράσματα Τα Νέα

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και αξιοποίηση ΤΠΕ

1. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και αξιοποίηση ΤΠΕ Σχεδιασμός για την υποβολή Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη των Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014 2020 1. Αιτιολόγηση των Στρατηγικών Στόχων 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.9 : «EΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΘΕΜΑ : «Η Θεωρητική και Κριτική Διάσταση των Εναλλακτικών και Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Ελλάδα» ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ 1. Η πρώτη τουριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Από τις µεταβολές των γενικών όρων που είναι σηµαντικοί για την εκτέλεση του ΚΠΣ 2000-2006, κατά το έτος 2003 αλλά και τα σχετικά ευρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 2 Αειφορία και Τουρισμός 2.0 Εισαγωγή... 29 2.1 Ανησυχία για το Μέλλον της Ανθρωπότητας... 30 2.2 Ιστορική Αναδρομή... 33 2.3 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Πραγματικότητα & Προοπτικές

Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Πραγματικότητα & Προοπτικές Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Πραγματικότητα & Προοπτικές Νικόλαος Μυλωνίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιούνιος 2012 1 Επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;» ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π 1. SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ Στα πλαίσια του παρόντος επιχειρησιακού προγράμματος πρωτοβουλίας LEADER+ θα ενταχθούν περιοχές που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 - Με την παρούσα εγκύκλιο γίνεται αποτύπωση της προόδου των διαπραγµατεύσεων για τη διαµόρφωση του Κανονιστικού πλαισίου της νέας περιόδου, καθώς και των σηµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και τον

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και τον ΠΡΟΒΟΛΗ & ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. Δημοκρατίας 20, Ηράκλειο Κρήτης 71306 Tηλ: ++30 2810 / 343458 / 341096 Fax: / 343459 E-mail : info@crete-exporters.com Web site : www.crete-exporters.com Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ηµερίδα «Σπουδές στη Γεωγραφία και Προοπτικές Σταδιοδροµίας», Τµήµα Γεωγραφίας, Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006. ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Εκτός από το γεγονός ότι όπως και αποδείχθηκε από την προηγούµενη οικονοµική ανάλυση η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Πτολεµαΐδας, αναµένεται να είναι οικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ Πρωτοβουλία Ίδρυσης Πανεπιστηµιακού Τµήµατος Τουρισµού στην Κρήτη Μάρτιος 2007 Τουρισµός:

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση με θέμα : «Αριστερά και Μεταρρυθμίσεις»

Παρέμβαση Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση με θέμα : «Αριστερά και Μεταρρυθμίσεις» Παρέμβαση Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση με θέμα : «Αριστερά και Μεταρρυθμίσεις» Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007 Η σχέση της αριστεράς με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΙΑ 1. Ο στόχος για το 2003 αναφέρεται σε πληθωρισμό 3,1% και ανάπτυξη 4,15%. Είναι εφικτά τα νούμερα δεδομένου ότι πρόσφατα το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΡ. ΡΑΛΛΗΣ ΓΚΕΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ SKEPSIS Παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πλαστήρα, Νοέμβριος 2014 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 17 Νοεµβρίου 2010 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προτάσεις του ΣΕΒ σε σχέση µε την οικονοµική κατάσταση και την ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά Α. Η κατάσταση της οικονοµίας σήµερα 1. Η χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader)

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αναμενέται σύντομα να προκυρηχθούν τοπικά προγράμματα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών», για τις περιοχές Εύβοιας και Χίου.

Διαβάστε περισσότερα

Σεµινάριο ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Σεµινάριο ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Σεµινάριο ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Ανέστης Στάθης Αναπληρωτής Γ. Γραµµατέας & Γραµµατέας Τύπου ΓΣΕΕ Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2011 Με

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε.Κ.Π.Α.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε.Κ.Π.Α. ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε.Κ.Π.Α. Αικατερίνη Καραγιάννη Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Οδοντιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία του κ. Philippe Μaystadt, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2008 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. B Τρίμηνο 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. B Τρίμηνο 2010 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Τριμηνιαία Έρευνα B Τρίμηνο 2010 Αθήνα, Ιούλιος 2010 2 Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Β Τρίμηνο 2010 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συµπεράσµατα Συνεδρίου «Βιοµηχανία 2020 ΣΒΒΕ Eurobank: Περιφερειακή Ανάπτυξη Καινοτοµία Εξωστρέφεια» ΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Συµπεράσµατα Συνεδρίου «Βιοµηχανία 2020 ΣΒΒΕ Eurobank: Περιφερειακή Ανάπτυξη Καινοτοµία Εξωστρέφεια» ΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Συµπεράσµατα Συνεδρίου «Βιοµηχανία 2020 ΣΒΒΕ Eurobank: Περιφερειακή Ανάπτυξη Καινοτοµία Εξωστρέφεια» ΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α. Βασικά ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τον κλάδο 1. η σηµασία του κλάδου των δοµικών

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2.0 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 2.0 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...62 2.2 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ...63 2.3 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ...64 2.4 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...64 2.5 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...64

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

και Πολιτική Απασχόλησης

και Πολιτική Απασχόλησης Αγορά Εργασίας και Πολιτική Απασχόλησης Μαρίνα Ρήγου Παπαμηνά Παρατηρητήριο Αγοράς Εργασίας, Τμήμα Εργασίας, ΥΕΠΚΑ Οργανόγραμμα Τμήματος Τμήμα Εργασίας Υπηρεσία Αλλοδαπών Συντονισμός ΔΥΑ, Μηχανογραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ k a k Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Πληροφόρηση, Τεκμηρίωση και Συντονισμός των Δικτύων Πληροφόρησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ 14-16.06.2006 "Η Στρατηγική της Λισσαβόνας:

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ O ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 12,2 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ BRANDING ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 14 και 15 Νοεμβρίου Τοποθέτηση του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου. στην 1 η Συνεδρία με θέμα:

Αθήνα, 14 και 15 Νοεμβρίου Τοποθέτηση του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου. στην 1 η Συνεδρία με θέμα: ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αθήνα, 14 και 15 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα