Οι πέτρινες βρύσες της Ναυπάκτου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι πέτρινες βρύσες της Ναυπάκτου"

Transcript

1 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΤΕΥΧΟΣ 66 Σχολείο και Διατροφή σελ.08 Οι πέτρινες βρύσες της Ναυπάκτου σελ.12 «Η Ώρα της Γης» 2015 σελ.14

2

3 EDITORIAL 3 ευχαριστώ (66) ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Πράσινο+Μπλε Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Μεναίχμου 1-3 Ψανή Ναύπακτος Τηλ: fax: Σχεδιασμός εντύπου: alex xd Ξεκινήσαμε το 2010 και συνεχίζουμε την προσπάθεια εδώ και πέντε χρόνια, μέχρι και σήμερα. Ο λόγος για τη δράση μας «ΟΙΚΟθέατρο». Τη σειρά θεατρικών παραστάσεων οικολογικού περιεχομένου, Δημοτικών Σχολείων της Ναυπάκτου, που μας απέδειξε ότι όταν πιστεύουμε πραγματικά σε κάτι, μπορούμε και να το υλοποιήσουμε αξιοπρεπώς, όλοι μαζί. Στην περίπτωση των θεατρικών παραστάσεων, την προσπάθεια όπως κάθε χρόνο αγκάλιασαν εθελοντές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει. Καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε πολλούς, σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος, αλλά πιο πολύ δώσαμε μέσα από το θέατρο, στους μικρούς μαθητές την δυνατότητα να εκφραστούν, να εισπράξουν αλλά και να μεταφέρουν μηνύματα για το περιβάλλον. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, και κυρίως την προσπάθεια. Προσωπικά νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εκείνους που πιστεύουν στην προσπάθεια μας και μας στηρίζουν. Να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που γέμισαν κάθε Κυριακή την Παπαχαραλάμπειο αίθουσα στη Ναύπακτο και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν, καθώς και το προσωπικό του ΚΔΑΠ μεα Ναυπάκτου, που μας δίδαξαν πολλά. Με την δική σας στήριξη να μας δίνει δύναμη, δεσμευόμαστε το «ΟΙΚΟ θέατρο» να είναι κοντά μας και το Να είστε καλά. Tάσος Ξύδης Υπεύθυνος Έκδοσης

4 4 OIKOδράσεις «ΟΙΚΟθέατρο 2015» Ολοκληρώθηκαν οι Θεατρικές παραστάσεις για το περιβάλλον. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου, οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ναυπάκτου, που διοργανώνει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Πράσινο+Μπλε. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας, την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας - Δνσης Α βάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ατω/νίας και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το ΟΙΚΟθέατρο είναι διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις που υλοποιούν μαθητές των Δημοτικών σχολείων και έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την οικολογία. Οι παραστάσεις είναι εμπνευσμένες από οικολογικά παραμύθια γνωστών συγγραφέων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά και που έχουν σκηνοθετηθεί από τους ίδιους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς τους, φυσικά με τη βοήθεια θεατρολόγων. Την 01 Μαρτίου 2015 υλοποιήθηκαν οι θεατρικές παραστάσεις του 1ου ΔΣ Ναυπάκτου τάξη Β 1 «Ανέβα στη στέγη να φάμε τα σύννεφα» του Γιάννη Ξανθούλη καθώς και του 2ου ΔΣ Ναυπάκτου τάξη Ε 1 «Ο κύριος Μπέν η Μου και τα σκουπίδια» της Σοφίας Ζαραμπούκα τις οποίες παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας.

5 ΟΙΚΟδράσεις 5 Στις 08 Μαρτίου στις 18:00 η «Περιπέτεια στην Τραυματούπολη» των Π. Φούρκα και Β. Καρναδάκη από το 2ο Δ.Σ. Ναυπάκτου Τάξη Γ 1 κα στις «Η Μεσόγειος είμαι και δεν είμαι πια εδώ» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου Τάξη Δ 1. Στις 15 Μαρτίου η «Η αρπαγή της Περσεφόνης» από το 35ο Δ.Σ. Πάτρας τάξη Δ 2 και στις «Δωσ μου μια δεύτερη ευκαιρία» της Χρυσάνθης Καραϊσκου από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου Τάξη Ε2. Τέλος η αυλαία έπεσε την Κυριακή 22 Μαρτίου στις18:00 με την παράσταση «Όταν η κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε την πρασινοσκουφίτσα» της Φωτεινής Γιαλούρη, βασισμένο στο βιβλίο της Σ. Κάτσου Καντάνη, «Η Πρασινοσκουφίτσα στο φλεγόμενο δάσος», από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Κ.Δ.ΑΠ.- μεα Ναυπάκτου. Μια παράσταση με πλούσια συναισθήματα που παρακολούθησαν πολλοί θεατές, εισπράττοντας μηνύματα ανθρωπιάς. Οι μικροί μαθητές έστειλαν, μηνύματα για την σημασία του πράσινου μέσα στην πόλη, την ανάγκη για κομποστοποίηση και ανακύκλωση, την μόλυνση της θάλασσας, την προστασία του δάσους καθώς και μηνύματα κυκλοφοριακής αγωγής. Με την παρουσία τους τίμησαν την διοργάνωση: εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ναυπακτίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

6 6 OIKOδράσεις Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς: του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου κα Σμάνη Σπυριδούλα της Β1 τάξης, και στον εκπαιδευτικό εικαστικών κο Σταυλιώτη Χαράλαμπο, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου στην κα Κουταλά Ευαγγελία της Ε1 τάξης και τον κο Χουλιάρα Ανδρέα της Γ1 τάξης καθώς και στην δασκάλα μουσικής του σχολείου κα Τριανταφύλλου Πολυξένη. Στους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου κα Βαληλή Μαρία της Δ1 τάξης και κα Φουντζουλα Δήμητρα της Ε2 τάξης καθώς και στην κα Καλαντζή Βάσω της Δ1 τάξης και στη θεατρολόγο του 35ου Δ.Σ. Πάτρας κα Ζέρβα Τέτη. Συγχαρητήρια στον υπεύθυνη κα Βασιλοπούλου Μαρία και τους εκπαιδευτές των παιδιών του Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Κ.Δ.ΑΠ.- μεα Ναυπάκτου για την απόφασή τους να συμμετέχουν στο «ΟΙΚΟθέατρο 2105» Ψυχή της δράσης η θεατρολόγοι μας Γιαλούρη Φωτεινή η οποία επιμελήθηκε- σκηνοθέτησε τα 4 θεατρικά του 1ου και 3ου Δ. Σ. Ναυπάκτου καθώς και του Κ.Δ.ΑΠ.- μεα Ναυπάκτου, με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη και η θεατρολόγος κα Βασιλοπούλου Κωνσταντίνα από το «Πράσινο+Μπλε» η οποία επιμελήθηκεσκηνοθέτησε τα 2 θεατρικά του 2ου Δ.Σ. Ναυπάκτου. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε θερμά για την σημαντική βοήθεια που προσέφεραν.

7 OIKOδράσεις 7 Ευχαριστούμε το ΙΕΚ Ναυπάκτου τμήμα αισθητικής, τον Δντή του κο Πολίτη, την καθηγήτρια Ζησιμοπούλου Δήμητρα τις φοιτήτριες Διαμαντοπούλου Βίκυ, Ρήγα Ηλιάνα, Βασιλογιάννη Γεωργία, Δημητρακοπούλου Βαρβάρα, Λεκάκη Γεωργία, Καλαβρουζιώτη Γιώτα, Τζούμα Μαρία, Σκαμνιά Κωνσταντίνα, Αδαμοπούλου Ζωή, Καπελέρη Σταματική, Στέγγου Νίκη, Γράψια Κατερίνα καιανδρίτσου Πολυξένη, καθώς και την καθηγήτρια αισθητικής κα Κυπαρίση Βάσω, οι οποίες εθελοντικά επιμελήθηκαν το μακιγιάζ των προσώπων των μικρών μαθητών. Την ομάδα τεχνικών του Δημήτρη Ιωάννου που επιμελήθηκαν με επιτυχία τον ήχο, φωτισμό, video κλπ και φυσικά τους εθελοντές του Πράσινο+μπλε που όπως πάντα ήταν παρόντες, προσφέροντας εθελοντικά την βοήθειά τους στην υλοποίηση της δράσης. Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς μας, με την βοήθεια των οποίων καταφέρνουμε και υλοποιούμε παρόμοιες δράσεις. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν, για το σημαντικό αποτέλεσμα και ευχόμαστε η διάθεση των Σχολείων για συμμετοχή στη δράση ΟΙΚΟθέατρο να συνεχιστεί και για το έτος Στη δράση ΟΙΚΟθέατρο 2015 συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 170 μαθητές και παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις πάνω από θεατές.

8 8 OIKOθέμα Σχολείο και Διατροφή Η διατροφή στη σχολική ηλικία είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, την ποιότητα της διατροφής και κατ επέκταση την ποιότητα ζωής των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους. Με την παχυσαρκία να λαμβάνει επιδημιολογικές διαστάσεις, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, και το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών να ξεπερνά, σε ορισμένες χώρες, αυτό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, οι επιστήμονες αναζήτησαν τους παράγοντες εκείνους που μπορεί να ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα ελληνικά σχολεία, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παίδων, στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και στα μικρά αστικά κέντρα, καταναλώνουν τροφές χαμηλής θρεπτικής και υψηλής θερμιδικής αξίας. Τι τρώνε τα παιδιά; Η διατροφή στα σχολικά κυλικεία δεν είναι κατάλληλη. Επίσημα στοιχεία του ΙΝΚΑ δείχνουν ότι οι μαθητές αγοράζουν σνακς (γαριδάκια, πατατάκια κ.α.) σε ποσοστό 49-56%, προϊόντα με πολύ ζάχαρη σε ποσοστό 36-65%, χυμούς μη φυσικούς και αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης σε ποσοστό 53-57%. Γενικά, το 81% των παιδιών προμηθεύεται για κολατσιό από το σχολείο είδη τροφής τα οποία δεν θα έπρεπε να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία. Παράλληλα, η αδυναμία των γονέων να ετοιμάσουν ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό τουλάχιστον στα παιδιά τους, τους οδηγεί στην εύκολη λύση του χαρτζιλικιού. Αποτέλεσμα, τα τρόφιμα που τα παιδιά κατανάλωναν να επιλέγονταν από καταστήματα που βρίσκονται κοντά στο σχολείο (καφετέριες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα ψιλικών) και το σχολικό κυλικείο. Ένα μικρό ποσοστό μαθητών μόνο προμηθεύονταν κολατσιό από το σπίτι. Το ανησυχητικό στην υπόθεση αυτή είναι το είδος των τροφίμων που οι μαθητές καταναλώνουν.

9 ΟΙΚΟθέμα 9 Τι πρέπει να πουλάνε τα σχολικά κυλικεία; Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, στα κυλικεία των σχολείων επιτρέπεται να πωλούνται τα εξής τρόφιμα: - Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας). - Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, ψωμάκια, φρατζολάκια, σουσαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g). - Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g). Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g). - Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) - Μέλι, σε ατομική συσκευασία. - Χαλβάς και παστέλι (παντός τύπου), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.) - Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30 g.). - Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι. - Γιαούρτι «παντός τύπου». - Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία). Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g). - Γάλα με λίγα λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml). - Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml). - Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου. - Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό). Ο παραπάνω κατάλογος προϊόντων έχει συνταχθεί (και ενημερώνεται όποτε χρειαστεί) από επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου υγείας με δύο κυρίως κριτήρια. Αυτό της ασφάλειας, δηλαδή να πρόκειται για τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα και διατηρούνται στις περιορισμένες συνθήκες του κυλικείου αποτελεσματικά και με διαιτολογικά κριτήρια, δηλαδή να πρόκειται για τρόφιμα που συμβάλουν σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Τι ελέγχουμε στα προϊόντα; Εκτός από σωστή συσκευασία στο κάθε προϊόν, θα πρέπει να ελέγχουμε και την τελική ημερομηνία ανάλωσης, την «ημερομηνία λήξης». Οι ενδείξεις αυτές χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν για πόσο καιρό ένα τρόφιμο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και είναι ασφαλής η χρήση του. Όλες οι βασικές ενδείξεις στις ετικέτες θα πρέπει να είναι στα Ελληνικά ακόμα και αν το προϊόν είναι εισαγόμενο.

10 10 OIKOθέμα ΕΥΗΝΟΣ ο Βασιλιάς της Αιτωλίας Ο Εύηνος ή Φίδαρης πηγάζει απ τα Βαρδούσια (όρος Κόρακας) της Ευρυτανίας και εκβάλλει, μετά από πορεία 113 χιλιομέτρων, στον Πατραϊκό κόλπο απέναντι απ την Πάτρα και δυτικά της Βαράσοβας. Αποτελεί το φυσικό όριο που χωρίζει την Ναυπακτία από την Τριχωνίδα. Το όνομά του το οφείλει στο όνομα του βασιλιά των Αιτωλών Εύηνο που πνίγηκε στα νερά του. Το όνομα Φίδαρης οφείλεται στην οφιοειδή πορεία του μέχρι τις εκβολές του... Η ονομασία του στην αρχαιότητα ήταν Λυκόρμας ίσως εξ αιτίας των ορμητικών του νερών που είχαν την αγριάδα του λύκου. Η σημερινή του ονομασία αποδίδεται σε μια μυθική παράδοση πως ο Εύηνος ήταν ένας απ τους γιούς του Άρη και ήταν βασιλιάς της Αιτωλίας. Σε μια αρματοδρομία όπου ο νικητής θα κέρδιζε την κόρη του Εύηνου για γυναίκα του, ο Ίδας άρπαξε την κόρη του Εύηνου την Μάρπησσα και έφυγε. Ο Εύηνος τον κατεδίωξε και στην προσπάθειά του να τον φτάσει περνώντας τα ορμητικά νερά του Λυκόρμα, πνίγηκε σ αυτά. Από τότε το ποτάμι πήρε το όνομα του βασιλιά Εύηνου. Στην αρχαιότητα ο Εύηνος μαζί με τους παραποτάμους του ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας των Αιτωλικών φύλλων... Αρκετά γεφύρια (πέτρινα και μεταλλικά) και συρμάτινες πεζογέφυρες στα πιο όμορφα σημεία της κοίτης του μας δείχνουν τους παλιούς δρόμους, τα περάσματα και τις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλοτινών εποχών. Αρχαία, Βυζαντινά αλλά κυρίως νεότερα μνημεία (μύλοι, νεροτριβές, γεφύρια κλπ ) είναι στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη μορφή του ποταμού ποικίλει από το ανώτερο τμήμα με την ορμητική ροή, τους μαιάνδρους, τα ελατοδάση, τις πεζούλες και τα φαράγγια. Το μεσαίο τμήμα με τις ποταμολίμνες και την απόθεση φερτών υλικών έως τις εκβολές με τις προσχώσεις και το δέλτα, αποτελεί εύφορη καλλιεργήσιμη έκταση.

11 ΟΙΚΟθέμα 11 Με την δύναμη των νερών του κινούνταν παλιότερα πολλοί μύλοι, νεροτριβές - μαντάνια. Με τις φερτές του ύλες ο Εύηνος ενισχύει το προσχωματικό έργο του Αχελώου βοηθώντας στη δημιουργία της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Η παροχή νερού δεν είναι μόνιμα μεγάλη. Το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται κατά διαστήματα, ιδίως στα χαμηλότερα τμήματα της κοίτης του. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε με την κατασκευή φράγματος στον Άγιο Δημήτριο, για να υδροδοτηθεί η Αθήνα. Στα νερά του αφθονούν τα ψάρια του γλυκού νερού, Πέστροφες, Χέλια, Γλανίδια, Στροσίδια, Τσερούκλες, Χαμοσούρτηδες, Μπριάνια και το σπάνιο θηλαστικό η Βίδρα (Lutra lutra). Στις εκβολές του σχηματίζονται εποχικά έλη, τα λεγόμενα λασποτόπια. Αυτές οι εκτάσεις, ξερές το καλοκαίρι, αναζωογονούνται το φθινόπωρο με τους νοτιάδες και τις πλημμύρες και γεμίζουν με σμήνη από τουρλίδες, ερωδιούς και άλλα θαλασσοπούλια που τρέφονται με μικρούς οργανισμούς που ξεθάβουν από την μαλακή άμμο. Στα στενά φαράγγια του, πετούν σπάνια αρπακτικά πουλιά, ενώ στο Δέλτα του μπορούμε να δούμε γλαρόνια, γλάρους, τσικνιάδες, παπιά (πρασινοκέφαλες, κυνηγόπαπιες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, σαρσέλες), διάφορα βουτηχτάρια, πελαργούς, νερόκοτες, καλαμοκανάδες και φαλαρίδες. Η παραποτάμια βλάστηση είναι πλούσια από Πλατάνια, Λεύκες, Φράξους, Πικροδάφνες και Λυγαριές. Τροφοδοτείται από τα νερά των ρεμάτων Κλινοβίτη, Γιδομανδρίτη, Κοκκινόρρεμα, Μαυρονέρι, Κότσαλο, Πορτάρη, Περιβολιώτικο, Βαθύρρεμα, Λογγούλα, Ποταμούλα, Χοχλαστή και Δαφνόρρεμα. Με τα νερά του αρδεύονται περί τα στρέμματα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο Εύηνος ποταμός προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση αφού διαθέτει χαρακτηριστικά σημεία προσέγγισης για μελέτη του ποτάμιου οικοσυστήματος και αθλητικές δραστηριότητες, rafting - kayak - rappel κ.α.

12 12 ΟΙΚΟθέμα Οι πέτρινες βρύσες της Ναυπάκτου Η Ναύπακτος με ιστορία και πολιτισμό. πάνω από τρεις χιλιετίες, έχει επιπλέον και το φυσικό χάρισμα να διαθέτει άφθονα και γάργαρα νερά. Το δώρο αυτό της φύσης, το εκμεταλλεύτηκαν, οι κάτοικοί της, ανά τους αιώνες, χτίζοντας πέτρινες βρύσες και υδραγωγεία για να υδροδοτούνται όλες οι γειτονιές. Συνολικά υπάρχουν, όπως αναφέρεται από διάφορους περιηγητές, διακόσιες σαράντα πέντε βρύσες στη Ναύπακτο. Από αυτές, 45 κοινόχρηστες και οι υπόλοιπες στις οικίες της πόλης, αναφέρει ο περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή, στα Πολλές από αυτές σώζονται ακόμα και σήμερα αναμορφωμένες και τις παρουσιάζουμε με στόχο την ανάδειξή τους.

13 ΟΙΚΟθέμα 13 Με τόσο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτει η πόλη της Ναυπάκτου, προτείνουμε να δημιουργηθεί μια διαδρομή όπου θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να συναντά τις περισσότερες βρύσες. Η ύπαρξη τόσων βρυσών με ενιαία αισθητική προσαρμοσμένη στην φυσική και ιστορική ομορφιά της πόλης μας, είναι μοναδική στην ευρύτερη περιοχή. Θα ήταν ένας ιδανικός περίπατος για τους επισκέπτες οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται, να ακολουθούν σηματοδοτημένα τα λιθόστρωτα δρομάκια, ξεκινώντας από τα Μποτσαρέϊκα, την οδό Σουλιωτών και μπαίνοντας στο κάστρο στο δεύτερο διάζωμα, φτάνοντας στο «Βεζύρ Τζαμί» και στην «Τάπια», με την υπέροχη και μαγική θέα, βγαίνοντας από το Φαλτσοπόρτι και συνεχίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη να καταλήγουν στο λιμάνι. Όλα αυτά προϋποθέτουν φυσικά, καθαρισμό των βρυσών και του περιβάλλοντα χώρου καθώς και τοποθέτηση πινακίδων με την ονομασία κάθε βρύσης και με ένδειξη της διαδρομής. Δημιουργία εντύπου, σχετικού, το οποίο θα διανέμετε από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών, στο λιμάνι. Σχετική διαφημιστική καμπάνια κ.λ.π. Στέκουν καρτερικά πολλά χρόνια τώρα, βελτιώνοντας την αισθητική μας και διατηρώντας την παράδοση. Ας τις σεβαστούμε και γιατί όχι ας εκμεταλλευτούμε την ύπαρξή τους.

14 14 ΟΙΚΟδράσεις «Η Ώρα της Γης» υπόθεση όλων μας το μέλλον του πλανήτη Τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας σήμερα, στερούν από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, να ζήσουν. Η παγκόσμια κινητοποίηση στην «Ώρα της Γης» για μία ακόμη χρονιά που διοργανώνει το WWF, δεν έχει σαν στόχο την εξοικονόμηση για μια ώρα εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε μία χώρα που συμμετείχε σε αυτήν. Ο στόχο είναι άλλος. Η ευαισθητοποίηση των κυβερνόντων, των πολιτών και των επιχειρήσεων, για το υπαρκτό πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών αλλά και της υπερκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Περισσότερες από 172 χώρες υπολογίζεται ότι συμμετείχαν φέτος στην «Ώρα της Γης», ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Από τις 8:30μμ μέχρι τις 9:30μμ πήραν μέρος στο συμβολικό κάλεσμα του WWF για την «Ώρα της Γης», με σκοπό να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος. Για την ιστορία, να πούμε και να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά, πως η Ώρα της Γης (Earth Hour) γεννήθηκε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυθόρμητα ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα συμβολικά για μία ώρα με την Ελλάδα να συμμετέχει για έβδομη χρονιά.

15 ΟΙΚΟδράσεις 15 Η φετινή «Ώρα της Γης» μας κάλεσε να συμμετέχουμε στο «WWF Καλύτερη Ζωή», να δικτυωθούμε με ενεργούς πολίτες και πρωτοβουλίες, να εφαρμόσουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη. Με λίγα λόγια, η «Ώρα της Γης 2015» ήταν μια αφορμή για να αγκαλιάσουμε έναν άλλον τρόπο ζωής, να γίνουμε «ελαφρύτεροι» για τον πλανήτη και να αλλάξουμε, βήμα βήμα, τα στατιστικά στοιχεία ερευνών, που δεν είναι καθόλου ευοίωνα για το μέλλον του πλανήτη μας. Το WWF Ελλάς προσκάλεσε όλους τους δήμους της χώρας να σβήσουν σημαντικά μνημεία και τοπόσημα της πόλης τους, καθώς και να ενημερώσουν τους δημότες τους για το πρόγραμμα «WWF - Καλύτερη Ζωή» και τα οφέλη της συμμετοχής τους σε αυτό. Στην Ελλάδα πολλοί ήταν οι δήμοι που «κατέβασαν» τον διακόπτη, ενώ την παράσταση έκλεψε ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Η οικολογική οργάνωση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό «Πράσινο+ Μπλε» σε συνεργασία με το WWF Ελλάς συμμετέχει από το 2009 στην δράση αυτή, υλοποιώντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου επί σειρά ετών, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας για τις κλιματικές αλλαγές τους πολίτες της Ναυπάκτου. Ο Δήμος Ναυπακτίας φέτος συμμετείχε με το σβήσιμο του φωτισμού των δημοτικών κτηρίων για μία ώρα και κάλεσε τους δημότες να συμμετάσχουν δηλώνοντας την ατομική συμμετοχή τους μέσα από την ιστοσελίδα www. kalyterizoi.gr που δημιούργησε το WWF Ελλάς. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα κατά της υπερθέρμανσης της γης, της υπερκατανάλωσης φυσικών πόρων να το έλαβαν για μια ακόμη φορά οι «ιθύνοντες» ανά τον κόσμο, μέσα από την «παγκόσμια συσκότιση» της 28ης Μαρτίου 2015 στην «Ώρα της Γης». Μένει να αντιδράσουν επιτέλους με λύσεις και όχι λόγια, στο σοβαρό πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.

16 16 OIKOπαρουσίαση

17 ΟΙΚΟθέμα 17 Ο «λευκός χρυσός» του Μεσολογγίου Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού, συνολικής έκτασης στρεμμάτων, αποτελείται από: Τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, με έκταση στρεμμάτων. Τη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού (Βόρεια), έκτασης στρεμμάτων. Τη Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας (Ανατολικά), έκτασης στρεμμάτων. Τη Λιμνοθάλασσα Γουρνοπούλες και Παλιοπόταμος (δυτικά), έκτασης στρεμμάτων. Τα φερτά υλικά των ποταμών Αχελώου και Ευήνου σε συνδυασμό με τους νοτιοανατολικούς ανέμους, τα θαλάσσια ρεύματα που κυριαρχούν στο χώρο του Πατραϊκού κόλπου, τα νεκρά φύκια που αποθέτονταν είτε στον πυθμένα είτε στην ακτή, καθώς και οι γεωλογικές ανακατατάξεις, δημιούργησαν τον μεγάλης βιολογικής σημασίας υγροβιότοπο της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Η αξία και η συνεισφορά των υγροβιότοπων στο περιβάλλον και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της περιοχής είναι σημαντική, μια και η συμβολή τους είναι καθοριστική μέσω των παρακάτω διαδικασιών. Εμπλουτισμός υπόγειων νερών. Τροποποίηση πλημμυρικών φαινομένων. Παγίδευση ιζημάτων. Αποθήκευση και ελευθέρωση θερμότητας. Δέσμευση ηλι- ακής ακτινοβολίας και στήριξη τροφικών πλεγμάτων. Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Διατήρηση της βιοποικιλότητας. Τεχνητός υδροβιότοπος Εδώ και ενάμιση αιώνα, καθώς φαίνεται να λειτουργούν από 1860, οι αλυκές καταλαμβάνουν το 10% της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Μέχρι το 1965 η αλατοπαραγωγή γινόταν με παραδοσιακό τρόπο, ενώ κατά την περίοδο πραγματοποιήθηκαν έργα επέκτασης στην αλυκή που αφορούσαν την κατασκευή αναχωμάτων, την κατασκευή καναλιών κυκλοφορίας του νερού καθώς και την δημιουργία λεκανών και εγκαταστάσεων. Αργότερα, την δεκαετία υπήρξε άρση ορισμένων παρεμβάσεων που είχαν δημιουργηθεί κατά την δεκαετία του Το 1991 κατασκευάζονται νησίδες φωλιάσματος & αναπαραγωγής πουλιών. Μεγάλες παρεμβάσεις με σκοπό την αποκατάσταση του συστήματος, γίνονται πλέον το Οι αλυκές αποτελούν ένα τεχνητό υγροβιότοπο μεγάλης βιολογικής σημασίας γιατί: είναι χώροι φωλιάσματος των πουλιών. Παρέχουν άφθονη τροφή σε μερικά είδη πουλιών. Είναι χώροι προστατευμένοι από επιδρομές θηρευτών και συχνή ανθρώπινη παρουσία. Είναι περιβάλλον σταθερό καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν ποικίλα περιβάλλοντα σε μικρή έκταση ανάλογα με την αλατότητα του νερού. Οι αλυκές Μεσολογγίου έχουν έκταση στρεμμάτων και ετήσια παραγωγική δυναμικότητα τόνων πρωτογενούς άλατος.

18 18 OIKOδιατροφή Τρόφιμα, παγκόσμια σπατάλη Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και η προτροπή αυτή έχει στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος, μολονότι εκ πρώτης όψεως μοιάζει πιο «αθώο» σε σχέση με τα άλλα παθογόνα αίτια της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τη σπατάλη του φαγητού! Για να είμαστε δίκαιοι, η σπατάλη του φαγητού δεν αποτελεί προνόμιο της νέας ελληνικής κουλτούρας. Σύμφωνα με στατιστικές, το 1/4 του φαγητού που σπαταλιέται σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρώπη, θα αρκούσε για να τραφούν οι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που υποσιτίζονται στον κόσμο σήμερα. Μολονότι αυτές οι χώρες έχουν στη διάθεση τους δύο φορές περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεται για να ικανοποιηθούν οι διατροφικές ανάγκες των πληθυσμών τους, αυτή η πολλαπλάσια ποσότητα χάνεται προτού καταναλωθεί. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το 20%-40% των φρούτων και λαχανικών απορρίπτονται επειδή δεν έχουν την κατάλληλη εμφάνιση! Πέρα από το ότι αποτελεί ύβρη απέναντι στους πεινασμένους του κόσμου, η σπατάλη του φαγητού δεν είναι μόνο κακοδιαχείριση χρημάτων αλλά και κατασπατάληση των αγαθών του πλανήτη από τον οποίο εξαρτόμαστε για την επιβίωσή μας. Κάθε προϊόν απαιτεί τεράστια περιβαλλοντική και κοινωνική επένδυση για να παραχθεί. Η γη, το νερό, η εργασία, όλα αποτελούν μέρος της αξίας του φαγητού που καταλήγει στο τραπέζι μας. Πρέπει να περιορίσουμε τις πράξεις που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

19 ΟΙΚΟδιατροφή 19 Να σταματήσουμε να κόβουμε τα δέντρα για να καλλιεργούμε περισσότερα τρόφιμα, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 10% των εκπομπών που εκλύονται στις πλούσιες χώρες προέρχεται από την παραγωγή διατροφικών προϊόντων που τελικά δεν καταναλώνονται. Το νερό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την άρδευση των καλλιεργειών προϊόντων διατροφής που τελικά αχρηστεύονται θα ήταν αρκετό για να ανταποκριθεί στις ημερήσιες ανάγκες εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, του αριθμού δηλαδή που αναμένεται να αγγίξει ο παγκόσμιος πληθυσμός ως το Ας αφυπνιστούμε λοιπόν σαν κοινωνία για το οξύτατο αυτό πρόβλημα, μάλιστα σε περιόδους δύσκολες και καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος σε θέση χειρότερη από τη δική μας.

20 20 ΟΙΚΟγκρίνιες OIKOγκρίνιες: Εκφράστε την αποψή σας, την καταγγελία σας... Οι ΟΙΚΟγκρίνιες ειναι η γραμμή εποικινωνίας του Πράσινο+Μπλε με εσάς. Η φωνή σας δυναμώνει και οι ΟΙΚΟγκρίνιες δυναμώνουν μαζί σας. Μην διστάζετε να μας στέλνετε αυτά που σας απασχολούν, τους προβληματισμούς σας και τις προτάσεις σας,για να τα μοιραζόμαστε όλα μαζί. Αυτές οι σελίδες είναι η δική σας φωνή, το δικό σας βήμα. Μην σταματάτε. ΔΕΗ και λιγνίτης Ένας λογαριασμός της ΔΕΗ χρησιμεύει σε τρία πράγματα. Αρχικά στο να μάθεις πόσα πρέπει να πληρώσεις. Έπειτα για να διαπιστώσεις πόσα από αυτά είναι πράγματι για ηλεκτρικό ρεύμα και πόσα για τον δήμο, τη NΕΡIΤ, τα χαράτσια κτλ. και τρίτον, για να δεις με ποιον τρόπο παράγεται η ενέργεια που κατανάλωσες. «Μείγμα καυσίμου για όλη τη χώρα», ονομάζεται αυτό το πινακάκι με την ένδειξη, το οποίο συνήθως προσπερνάμε αβασάνιστα. Αυτό λοιπόν το πινακάκι είναι ένας άτυπος δείκτης της εθνικής οικολογικής συνείδησης. Σε έναν τελευταίο λογαριασμό αναγραφόταν ότι το 20,42% του ηλεκτρικού ρεύματος παράχθηκε από φυσικό αέριο, το 8,47% από καύση πετρελαίου, το 8,54% από υδροηλεκτρική ενέργεια, το 8,53% προήλθε από διασυνδέσεις, το 6,71% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 47,34% από καύση λιγνίτη. Σχεδόν το μισό ηλεκτρικό ρεύμα της χώρας παράγεται από την καύση λιγνίτη, παραπάνω από το μισό παράγεται από ορυκτά καύσιμα, με τις γνωστές συνέπειες στο περιβάλλον.απλά μια διαπίστωση έκανα, κοιτάζοντας εκείνο το πινακάκι.. Δημήτρης Β. Γιατί τόση παρακμή; Οι παλιές καλές εποχές για το Αντίρριο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Λίγο τα καράβια που κάπως το τελευταίο καιρό παίρνουν τα πάνω τους και ξεγελιόμαστε. Με τέτοιες όμως προβλήτες και αυτά όπου να ναι θα μας χαιρετίσουν. Δεν παίρνει φόρους το κράτος και το Λιμενικό Ταμείο γιατί αφήνει να υπάρχουν λοιπόν αυτά τα χάλια στο Αντίρριο; Γ.Π.

21 Οι φίλοι του «Πράσινο + Μπλε», Αγγελική και Παντελής, μαθητές της Γ τάξης, μας έστειλαν τις ζωγραφιές τους και τους ευχαριστούμε. ΟΙΚΟγκρίνιες 21

22 22 OIKOπροορισμοί ΑΝΩ ΧΩΡΑ υ ο τ ι τ ά π ο ν ο Μ ο Τ Ηρακλή Απολαύστε μια πανέμορφη διαδρομή σε παραποτάμια βλάστηση. Περπατήστε μέσα στα έλατα, καστανιές, κέδρους, πουρνάρια, ιτιές και πλατάνια, ξεκινώντας από την Άνω Χώρα με προορισμό την Αμπελακιώτισσα. Την άνοιξη θαυμάστε τις αγριοτριανταφυλλιές, τις ορχιδέες και τα πανέμορφα χρώματα από κάθε λογής αγριολούλουδα. Το καλοκαίρι γευτείτε τις νόστιμες αγριοφράουλες που θα βρείτε στο δρόμο σας και δροσιστείτε στα κρύα νερά του Κάκαβου. Το φθινόπωρο θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε εκατοντάδες ποικιλίες μανιταριών και το χειμώνα η όμορφη αγριάδα του φαραγγιού θα σας συναρπάσει. Το μονοπάτι του Κάκαβου, έτσι είναι γνωστό στους περισσότερους, μετονομάστηκε το 1998 από το Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου, μετά από σχετική μελέτη του, σε μονοπάτι του Ηρακλή γιατί σύμφωνα με τη μελέτη, από εκεί περνούσε ο Ηρακλής προερχόμενος από την αρχαία Πλευρώνα προκειμένου να φτάσει στην Εύβοια για να παντρευτεί την Διηάνειρα κόρη του Πλεύρωνα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν επιφανειακά ευρήματα της αρχαίας εποχής όπως νομίσματα και τάφοι. Το μονοπάτι χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες για την επικοινωνία Άνω Χώρας Αμπελακιώτισσας. Το γεφύρι του Κάκαβου χτίστηκε στα τέλη του προπερασμένου αιώνα και έχει μήκος 11.10μ και πλάτος 2.5μ. Στην θέση του, παλαιότερα, υπήρχε ξύλινο γεφύρι το οποίο όμως παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ολόκληρο το γεφύρι είναι χτισμένο από πέτρα της περιοχής. Σαν συνδετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε η «μουρτζουλάνα», μείγμα άμμου και μιας ύλης αντίστοιχης με το σημερινό τσιμέντο. Από το λιθόστρωτο δρόμο του μονοπατιού περνούσαν ταξιδιώτες, αγωγιάτες με τα μουλάρια τους, πραμα- τευτάδες, προσκυνητές του Μοναστηριού της Αμπελακιώτισσας. Την Κατοχή Ιταλοί διέσχισαν το μονοπάτι διερχόμενοι από το Αγρίνιο και με κατεύθυνση την Άμφισσα.. Όσον αφορά το περιβαλλοντικό μέρος, εφόσον το μονοπάτι συντηρηθεί σωστά και καταγραφούν τα φυτικά είδη της περιοχής που είναι πάνω από 300, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωντανό βοτανικό μουσείο όπου κάθε επισκέπτης θα απολαμβάνει την φυσική διαδρομή δίπλα στα τρεχούμενα νερά του φαραγγιού, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

23

24

ΘΕΜΑ: Υγειονομική Διάταξη αναφορικά με κανόνες υγιεινής και καθορισμό προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

ΘΕΜΑ: Υγειονομική Διάταξη αναφορικά με κανόνες υγιεινής και καθορισμό προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Τμήμα Γ, Τμήμα ΣΤ Αθήνα 31/7/2006 Αρ. Πρωτ. ΔΥ1γ/Γ.Π./οικ.93828 ΘΕΜΑ: Υγειονομική Διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Υγειονομική Διάταξη αναφορικά με κανόνες υγιεινής και καθορισμό προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

ΘΕΜΑ: Υγειονομική Διάταξη αναφορικά με κανόνες υγιεινής και καθορισμό προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε. Αρ. Πρωτ. ΔΥ1γ/Γ.Π./ 73828 ΦΕΚ 1183 / 31-08-2006 τ.β ΘΕΜΑ: Υγειονομική Διάταξη αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αρχαρίων στην Αθήνα και τον Εύηνο. 19-20/5 και 26-27/5/2012

Σχολή Αρχαρίων στην Αθήνα και τον Εύηνο. 19-20/5 και 26-27/5/2012 Σχολή Αρχαρίων στην Αθήνα και τον Εύηνο 19-20/5 και 26-27/5/2012 H σχολή αρχαρίων είναι μία τετραήμερης διάρκειας ενασχόληση με το καγιάκ ορμητικών νερών. Με τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες,

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας

Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας DEPARTMENT OF HYGIENE AND EPIDEMIOLOGY Πρακτική άσκηση στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων Πολιτικής Υγείας Κώστας Τσιλίδης, ktsilidi@cc.uoi.gr http://users.uoi.gr/ktsilidi/teaching Προβλήματα 1. Κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Πόσα γεύματα έχουν διανεμηθεί; Ποια είναι η «ιστορία» του Προγράμματος;

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Πόσα γεύματα έχουν διανεμηθεί; Ποια είναι η «ιστορία» του Προγράμματος; Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Το Πρόγραμμα ΔΙΑ.ΤΡΟΦΗ απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, που πλήττονται περισσότερο από

Διαβάστε περισσότερα

«Διατροφή και Υγεία» 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

«Διατροφή και Υγεία» 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών «Διατροφή και Υγεία» 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Δελής Ανδρέας, ΠΕ19 Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Καπελλέ Γεωργία, ΠΕ70 Τάξη: Β Τμήμα: 1 ο Διάρκεια: 5 μήνες (1 ώρα/εβδομάδα) Να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ιατροφικές συστάσεις για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

ιατροφικές συστάσεις για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο ιατροφικές συστάσεις για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο Μαράκης Γεώργιος, PhD /νση ιατροφικής Πολιτικής και Ερευνών Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων - ΕΦΕΤ Παγκοσµιοποίηση Αστικοποίηση Φτώχεια Χαµηλή µόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Λειτουργίες και αξίες των υγροτόπω. Εαρινό

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Λειτουργίες και αξίες των υγροτόπω. Εαρινό ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η και αξίες των υγροτόπω 03/12/10 Εαρινό 2010 2011 Εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων Ρόλο παίζουν οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους και του γεωλογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Αρχισυνταξία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ - Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ Διατροφολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί η αφορμή για να μιλήσουμε με τα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, καθώς πολλές ενότητες στα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ νηπιαγωγοί: Αγγελική Ντέρτη Γιώτα Σταυροπούλου Αριθμός νηπίων: 17 Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Στο νηπιαγωγείο μας κάναμε μια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί καταναλώνω γλυκά και τι μπορώ να κάνω», από την Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, RD, MSc, και το Iatronet.gr!

«Γιατί καταναλώνω γλυκά και τι μπορώ να κάνω», από την Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, RD, MSc, και το Iatronet.gr! «Γιατί καταναλώνω γλυκά και τι μπορώ να κάνω», από την Χριστίνα Έλενα Δρακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, RD, MSc, και το Iatronet.gr! Τα γλυκά περιέχουν αρκετές θερμίδες. Καθώς τα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Πειραιάς, 8 Μαΐου 2008 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 1, 2, 3 Η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Τα μέλη της ομάδας μας:παπαδόπουλος Σάββας Σταθάτος Γιάννης Τσαπάρας Χρήστος Τριανταφύλλου Δημήτρης Χάλαρης Στέλιος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Το νερό στη φύση 3. Νερό και άνθρωπος 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τμήμα Γ2

Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας Τμήμα Γ2 Οικιακή Οικονομία Αγωγή Υγείας 2013 2014 Τμήμα Γ2 Η έρευνα με θέμα «Η σημασία του προγεύματος» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας Αγωγής Υγείας. Κεφάλαιο Γ τάξης «Η τροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Υγείας μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προέβει στην αντικατάσταση της Υ.Δ Υ1γ/Γ.Π οικ.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Λαχτάρα για φαγητό Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε:

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1. Τι ονομάζεται περιβάλλον; Οτιδήποτε μας περιβάλλει ονομάζεται περιβάλλον. Για παράδειγμα στο περιβάλλον ανήκουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων και χώρων εστίασης

Κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων και χώρων εστίασης Κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων και χώρων εστίασης Αριθμ. Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.8.2013 Κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών (σταθερών), χώρων εστίασης εντός των σχολείων και καθορισμός των

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc. Διαιτολόγος - διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Παυλικάκης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Δρ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Θεωρητικό πλαίσιο των εργαστηρίων

Γιώργος Παυλικάκης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Δρ Διαχείρισης Περιβάλλοντος   Θεωρητικό πλαίσιο των εργαστηρίων Γιώργος Παυλικάκης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Δρ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Email: pavlikak@otenet.gr Θεωρητικό πλαίσιο των εργαστηρίων Η έννοια της κατανάλωσης έχει παρεξηγηθεί στην εποχή μας. Κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜ.ΠΡΟΤΕΡ.: ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΜΗΜΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ.Δ/νση: Δωδεκανήσου 10 Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΒΑΘΜ.ΠΡΟΤΕΡ.: ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΜΗΜΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ.Δ/νση: Δωδεκανήσου 10 Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χ.Δ.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΑΘΜ.ΑΣΦ.: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜ.ΠΡΟΤΕΡ.: ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Θεσσαλονίκη 2/4/2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

Bιολογικά Προϊόντα στη Ζωή μας. Δρ Κωνσταντίνος Μακρής

Bιολογικά Προϊόντα στη Ζωή μας. Δρ Κωνσταντίνος Μακρής Bιολογικά Προϊόντα στη Ζωή μας Δρ Κωνσταντίνος Μακρής Ποιοι είμαστε; Εργαστήριο Νερό και Υγεία - Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία Πληθυσμιακές Μελέτες: Αξιολόγηση έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 22/9/14

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 22/9/14 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 22/9/14 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε όλες τις τάξεις με στόχο τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας: Προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις. Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΠΕ Δυτικής Αττικής

Εξοικονόμηση ενέργειας: Προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις. Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΠΕ Δυτικής Αττικής Εξοικονόμηση ενέργειας: Προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΠΕ Δυτικής Αττικής Άλλο «Δραστηριότητες» και άλλο «Δράσεις» Η φιλοσοφία μας είναι «λίγη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η αλιεία, η κτηνοτροφία και η γεωργία, οικονομικοί τομείς που καθορίζουν κοινωνικούς παράγοντες

ΣΤΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η αλιεία, η κτηνοτροφία και η γεωργία, οικονομικοί τομείς που καθορίζουν κοινωνικούς παράγοντες ΣΤΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Κριτήρια επιλογής θέματος ενδιαφέρον γνώσεις πηγές πληροφόρησης μέσω διαδικτύου απόκτηση εμπειριών 2. Τίτλος Η αλιεία, η κτηνοτροφία και η γεωργία, οικονομικοί τομείς που

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες

Διατροφικές συνήθειες 1 Διατροφικές συνήθειες Γενικές πληροφορίες Στην έρευνα συμμετείχαν 1.059 καταναλωτές, από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8/7/2016-28/9/2016, μέσω ερωτηματολόγιου που αναρτήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ

Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ Στις 17 Οκτωβρίου 2008, οι µαθητές του δηµοτικού σχολείου Παναγίας Τριχερούσας στη Λεµεσό θα φιλοξενήσουν την έναρξη της νέας εκστρατείας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Η διατροφικές συνθήκες των μαθητών και το ιδανικό κυλικείο»

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Η διατροφικές συνθήκες των μαθητών και το ιδανικό κυλικείο» Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Η διατροφικές συνθήκες των μαθητών και το ιδανικό κυλικείο» ΟΜΑΔΑ Α (Fat Albert) Δημήτρης Ζαχαράτος Θανάσης Θανόπουλος Σταματία Μάργαρη Γιώργος Μπούτος Ιουλία Σταθάτου

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 1. Τι είναι η Ώρα της Γης; Η Ώρα της Γης είναι µία παγκόσµια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιµατική αλλαγή. Πρόκειται για ένα κάλεσµα στους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής είναι ένας απλός, εικονικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς πώς να τρέφεται σωστά σε καθημερινή βάση. Η εικονική αναπαράσταση βοηθά στο να

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνων Πωλ Φαρατζιάν, MSc Διαιτολόγος-διατροφολόγος Υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης & ερμηνείας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα

Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα Α' Βρεφονηπιακός Σταθμός Ελληνικού Αργυρούπολης Ειρήνη Καλαϊτζίδη Α.Μ.: 20912 ΕΔΔ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ιανουάριος 2014 1ο Εξάμηνο Φορέας υποδοχής ετών. βρεφονηπιακός σταθμός

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα της Παιδικής Παχυσαρκίας Καινοτόμες Εργασίες μέσα από το μάθημα της Οικογενειακής Αγωγής

Το πρόβλημα της Παιδικής Παχυσαρκίας Καινοτόμες Εργασίες μέσα από το μάθημα της Οικογενειακής Αγωγής Το πρόβλημα της Παιδικής Παχυσαρκίας Καινοτόμες Εργασίες μέσα από το μάθημα της Οικογενειακής Αγωγής Λύκειο Παλουριώτισσας Καθηγήτρια: Αικατερίνη Λαμπή 1 Η εργασία περιλάμβανε τρείς δραστηριότητες: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΣΗ 1 Η... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η κουζίνα της Μακεδονίας αντανακλά την πολιτισμική και γαστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα»

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» «Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» Συμμετέχοντες: οι μαθητές του α2 Γυμνασίου Συντονίστριες: Αλεξάνδρα Χιώτη Γεωργία Κολοβελώνη Συμμετείχαν οι μαθητές του α2

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Νοεμβρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο www.gcsc.ac.cy. 2 Οκτωβρίου. 10 Νοεμβρίου.

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Νοεμβρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο www.gcsc.ac.cy. 2 Οκτωβρίου. 10 Νοεμβρίου. The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Οκτώβριος 2014 - Τεύχος 43 2 Οκτωβρίου Γίνονται οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρου κάθε τμήματος. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη To φαινόμενο του θερμοκηπίου Υπερθέρμανση του πλανήτη Έχουμε ασχοληθεί, κατά διαστήματα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως προς τον μηχανισμό δημιουργίας του, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 «ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ»

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 «ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 «ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ» Κατασκευή : Καρανάτσιου Κυριακή Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές της Β τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ματακιά Θεοδώρα Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά Υγιεινή ιατροφή ξέρουµε τι τρώµε; Ματακιά Θεοδώρα Α3 Yπεύθυνη Kαθηγήτρια Ελένη Τοπογλίδη

Ματακιά Θεοδώρα Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά Υγιεινή ιατροφή ξέρουµε τι τρώµε; Ματακιά Θεοδώρα Α3 Yπεύθυνη Kαθηγήτρια Ελένη Τοπογλίδη Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά Υγιεινή ιατροφή ξέρουµε τι τρώµε; Ματακιά Θεοδώρα Α 3 Yπεύθυνη Kαθηγήτρια Ελένη Τοπογλίδη Πρόλογος-Περίληψη Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη της καθηγήτριας φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενέργεια στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Γιώργος Παυλικάκης Δρ Περιβαλλοντικών Επιστημών Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών

Η Ενέργεια στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Γιώργος Παυλικάκης Δρ Περιβαλλοντικών Επιστημών Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Η Ενέργεια στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Παυλικάκης Δρ Περιβαλλοντικών Επιστημών Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Ένα σχολείο κοινότητα Οι

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ ΔΩΡΑ

ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ ΔΩΡΑ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ ΔΩΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες: Για δεκαετίες η διατροφή των Ελλήνων άλλαζε μέσα από την οικονομική άνεση και τον σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Δ ΘΕΜΑ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Μέλη της ομάδας: ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΖΕΠΕΤΖΙΟΥ ΙΛΝΤΑ ΤΥΡΤΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου 1 Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009 Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου Σεβασμιότατε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση»

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό 22 Μαρτίου 2011 «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Σήµερα, 22 Μαρτίου 2011, γιορτάζουµε την Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό, ένα θεσµό που, για 18 η χρονιά,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

2ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT 2014-15 ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κατανομή του νερού στη φύση Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2013 Γυμνάσια - Λύκεια Δρ Μιχάλης Ιερείδης Γενικός Γραμματέας ΧΟΡΗΓΟΙ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2013 Γυμνάσια - Λύκεια Δρ Μιχάλης Ιερείδης Γενικός Γραμματέας ΧΟΡΗΓΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2013 Γυμνάσια - Λύκεια Δρ Μιχάλης Ιερείδης Γενικός Γραμματέας ΧΟΡΗΓΟΙ Τι αλλάζει φέτος; www.cymepa.net χρονοδιάγραμμα ΣΤΑΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ Hλεκτρονική αίτηση 15-25/10/13 Περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Θεματολογία Ιστοσελίδων

Θεματολογία Ιστοσελίδων Θεματολογία Ιστοσελίδων Δ/ΘΜΙΑ Δ/ΝΣΗ 01 054 1ο ΓΕΛ Αμερικάνικου Κολλεγίου Ανατόλια Κατασκευή blog τεχνολογίας βασισμένο στη πλατφόρμα Wordpress. 01 060 Προστασία του περιβάλλοντος. 01 061 Καλλιτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα-ενότητες του Αναλυτικού Προγράμματος: Απορρίμματα, Παραγωγή και Κατανάλωση

Ενότητα-ενότητες του Αναλυτικού Προγράμματος: Απορρίμματα, Παραγωγή και Κατανάλωση ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 3 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Όνομα Εκπαιδευτικού: Μαρία Σωκράτους Σχολείο: Η Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Ζήτημα Σχολείου: Η αύξηση των σκουπιδιών εντός των χώρων του σχολείου, στα πάρκα της κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, Λέσβος - Φεβρουάριος 2014

Μυτιλήνη, Λέσβος - Φεβρουάριος 2014 Μυτιλήνη, Λέσβος - Φεβρουάριος 2014 Η Λέσβ ος εκτός από ένα μαγικ ό ελλην ικό νησί είναι ένας ιδανι κός προορ ισμός για όλους μας. Από τον πιο μικρό μέχρι και τον πιο μεγάλο. Το νησί έχει υπέροχες παραλίες,

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Οικιακή Οικονομία Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Κουτσάκη Μαρία Χρυσή Β 4 Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων Αθηένου Πρόγραμμα Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΕΙΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ Σεπτέμβριο - Οκτώβριο Νοέμβριο 2012 O Άγιος Φωκάς μας βοήθησε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U."

Τίτλος Εργασίας: Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U. Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U." Δράση Teachers4Europe 2016/17 Εκπαιδευτικός Υλοποίησης: Γεωργία Πάνου Σχολείο Υλοποίησης: 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ.

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ. Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ υπευθυνοτητασ 2016 Περιβάλλον Παιδεία Κοινωνία Εργαζόμενοι (σελ. 6) (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) 2 3 Όραμα & Στρατηγική Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αξιοποιώντας συστηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αμπλά Μαρία Συνεργαζόμενοι: Δανέλλη Όλγα, Παπαγεωργίου Αλέξης, Παύλου Μαριάνθη Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα