Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ"

Transcript

1 Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ (Οδηγία 2010/45/EΕ του Συµβουλίου) Γιατί συντάχθηκαν οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις; Οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της νοµοθεσίας που έχει εκδοθεί σε επίπεδο ΕΕ και, σε αυτή την περίπτωση, κατά κύριο λόγο της οδηγίας σχετικά µε την τιµολόγηση (2010/45/ΕΕ). Καθώς δηµοσιεύονται περισσότερο από ένα έτος πριν από την ηµεροµηνία εφαρµογής της νέας νοµοθεσίας, αναµένεται να επιτρέψουν στα κράτη µέλη να την µεταφέρουν µε πιο οµοιόµορφο τρόπο στις εθνικές νοµοθεσίες τους και να παράσχουν στις επιχειρήσεις τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να µπορέσουν να προσαρµοστούν εγκαίρως στους νέους κανόνες. εν αντικαθιστούν τις κατευθυντήριες γραµµές της Επιτροπής ΦΠΑ ούτε έναν εκτελεστικό κανονισµό, καθώς και οι δύο διαδραµατίζουν τον δικό τους ρόλο στη νοµοθετική διαδικασία. Τι θα βρείτε στις επεξηγηµατικές σηµειώσεις; Οι «επεξηγηµατικές σηµειώσεις» έχουν στόχο να λειτουργήσουν ως εργαλείο καθοδήγησης, που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη διευκρίνιση της εφαρµογής των κανόνων τιµολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ. Παρέχουν ένα µείγµα πρακτικής βοήθειας και βοήθειας στην κατανόηση της έννοιας ορισµένων θεµάτων που περιέχονται στα άρθρα. Χαρακτηριστικά των επεξηγηµατικών σηµειώσεων Οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις είναι συλλογικό έργο: παρότι οι σηµειώσεις εκδίδονται από τη Γ TAXUD και παρουσιάζονται στον δικτυακό της τόπο, προκύπτουν από συζητήσεις τόσο µε τα κράτη µέλη όσο και µε τις επιχειρήσεις. Τα κράτη µέλη συνεισέφεραν πρώτα µέσω ενός σεµιναρίου Fiscalis σχετικά µε την τιµολόγηση, το οποίο έλαβε χώρα στη Μάλτα, τον Φεβρουάριο του 2011, και στη συνέχεια µέσω των συζητήσεων στην Επιτροπή ΦΠΑ. Οµοίως, οι απόψεις των επιχειρήσεων ελήφθησαν µέσω µιας επιχειρηµατικής οµάδας ad-hoc, που αποτελούνταν από αντιπροσωπευτικές ευρωπαϊκές οργανώσεις και για θέµατα που αφορούν συγκεκριµένα την ηλεκτρονική τιµολόγηση µέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN).

2 εν είναι νοµικά δεσµευτικές και αποτελούν απλώς µια πρακτική και ενηµερωτική καθοδήγηση σχετικά µε τον τρόπο εφαρµογής της νοµοθεσίας της ΕΕ βάσει των απόψεων της Γ TAXUD. εν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Επιτροπής ούτε η Επιτροπή δεσµεύεται από οποιαδήποτε από τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτές. Εξάλλου, εφόσον η νοµοθεσία σχετικά µε την τιµολόγηση για σκοπούς ΦΠΑ βασίζεται σε οδηγία, κάθε κράτος µέλος είναι υπεύθυνο για τη µεταφορά των εν λόγω διατάξεων στην εθνική νοµοθεσία και για την ορθή εφαρµογή τους στο έδαφός του. Λαµβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που αναπτύχθηκαν προηγουµένως και τις βασικές αρχές της επικουρικότητας, οι εθνικές φορολογικές αρχές φέρουν την κύρια ευθύνη για την ενηµέρωση των υποκείµενων στον φόρο σχετικά µε την ερµηνεία και την εφαρµογή των διατάξεων αυτών. Συνεπώς, µπορεί να αναµένεται η κατάρτιση εθνικών οδηγιών από τα ίδια τα κράτη µέλη για την εφαρµογή των νέων κανόνων τιµολόγησης ΦΠΑ. Στον ακόλουθο δικτυακό τόπο είναι διαθέσιµος ένας κατάλογος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των φορολογικών αρχών των κρατών µελών όπου ενδέχεται να διατίθεται εθνική καθοδήγηση. Οι σηµειώσεις δεν είναι πλήρεις: έχουν συµπεριληφθεί ορισµένα µόνο θέµατα τιµολόγησης, για τα οποία θεωρήθηκε σκόπιµη η παροχή επεξηγήσεων. Οι επεξηγήσεις κρίθηκαν σκόπιµες είτε λόγω των νέων κανόνων δυνάµει της οδηγίας 2010/45/ΕΕ είτε για διευκρινίσεις που θεωρήθηκαν απαραίτητες όσον αφορά τους κανόνες της οδηγίας σχετικά µε τον ΦΠΑ. Είναι ένα έργο υπό εξέλιξη: οι παρούσες σηµειώσεις δεν αποτελούν τελικό προϊόν, αλλά αντικατοπτρίζουν την κατάσταση σε µια συγκεκριµένη χρονική στιγµή βάσει των διαθέσιµων γνώσεων και της διαθέσιµης πείρας. Με την πάροδο του χρόνου, η νοµολογία, οι κατευθυντήριες γραµµές της Επιτροπής ΦΠΑ και η πρακτική εφαρµογή αναµένεται να συµπληρώσουν τις απόψεις που δίνονται στις σηµειώσεις.

3 Ευρετήριο θεµάτων που καλύπτονται από τα σχέδια επεξηγηµατικών σηµειώσεων A: Απαιτήσεις για έντυπα και ηλεκτρονικά τιµολόγια 1. Τα τιµολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγµατική παράδοση ή παροχή αιτιολογική σκέψη 10 της οδηγίας 2010/45/ΕΕ 2. Ορισµός ηλεκτρονικού τιµολογίου άρθρο Αποδοχή του πελάτη άρθρο Αυθεντικότητα της προέλευσης άρθρο 233 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο 5. Ακεραιότητα του περιεχοµένου άρθρο 233 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο 6. Αναγνωσιµότητα άρθρο 233 παράγραφος 1 πρώτο και δεύτερο εδάφιο 7. Επιλογή τρόπου διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο 8. Έλεγχοι των επιχειρήσεων άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο 9. Αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο 10. Προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφή και EDI άρθρο 233 παράγραφος Χρονική στιγµή έκδοσης και λήξη περιόδου φύλαξης άρθρο 233 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο 12. Φύλαξη τιµολογίων (βλ. έγγραφο υπ αριθ. D3)

4 B: Έκδοση των τιµολογίων 1. Άρθρο 219α Ποιου κράτους µέλους οι κανόνες εφαρµόζονται; 2. Άρθρο 221 παράγραφος 3 Εφαρµοστέοι κανόνες τιµολόγησης του κράτους µέλους για τις απαλλασσόµενες παραδόσεις 3. Άρθρο 220 παράγραφος 2 και άρθρο 221 παράγραφος 2 Κανόνες τιµολόγησης για τις απαλλασσόµενες χρηµατοοικονοµικές παροχές (άρθρο 135 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως ζ)) 4. Άρθρο 224 Έκδοση τιµολογίων από τον πελάτη C: Περιεχόµενο των τιµολογίων 1. Άρθρο 226 σηµείο 2 Αλληλοδιάδοχη αρίθµηση 2. Άρθρο 226 σηµείο 7α - Καθεστώς ταµειακής λογιστικής 3. Άρθρο 226 σηµείο 11 Απαλλασσόµενες παραδόσεις ή παροχές 4. Άρθρα 91 και 230 Μετατροπή του ποσού του ΦΠΑ στο εθνικό νόµισµα 5. Άρθρο 226β Απλουστευµένα τιµολόγια D: Φύλαξη τιµολογίων 1. Άρθρο 247 Περίοδος φύλαξης 2. Άρθρο 248α Μετάφραση και γλώσσες που χρησιµοποιούνται στα τιµολόγια 3. Άρθρο 247 Μέσο φύλαξης

5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Έµµεση φορολογία και φορολογική διαχείριση Μονάδα C1: ΦΠΑ και άλλοι φόροι επί του κύκλου εργασιών ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A Αντικείµενο: Απαιτήσεις για έντυπα και ηλεκτρονικά τιµολόγια Γενικό πλαίσιο και καλυπτόµενα θέµατα: Νοµική βάση: Οδηγία 2010/45/EE του Συµβουλίου της 13ης Ιουλίου 2010 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης αξίας όσον αφορά τους κανόνες τιµολόγησης Παραποµπές: Άρθρα 217, 232 και 233, και αιτιολογική σκέψη 10 Καλυπτόµενα θέµατα: 1. Τα τιµολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγµατική παράδοση ή παροχή αιτιολογική σκέψη 10 της οδηγίας 2010/45/ΕΕ 2. Ορισµός ηλεκτρονικού τιµολογίου άρθρο Αποδοχή του πελάτη άρθρο Αυθεντικότητα της προέλευσης άρθρο 233 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο. 5. Ακεραιότητα του περιεχοµένου άρθρο 233 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο. 6. Αναγνωσιµότητα άρθρο 233 παράγραφος 1 πρώτο και δεύτερο εδάφιο 7. Επιλογή τρόπου διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο 8. Έλεγχοι των επιχειρήσεων άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο 9. Αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο 10. Προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφή και EDI άρθρο 233 παράγραφος 2

6 11. Χρονική στιγµή έκδοσης και λήξη περιόδου φύλαξης άρθρο 233 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο 12. Φύλαξη τιµολογίων (βλ. έγγραφο υπ αριθ. D3) Η οδηγία 2010/45/EE του Συµβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2010, για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης αξίας όσον αφορά τους κανόνες τιµολόγησης στοχεύει στην προώθηση και περαιτέρω απλούστευση των κανόνων τιµολόγησης µέσω της άρσης των υφιστάµενων επιβαρύνσεων και φραγµών. Θεσπίζει ίση µεταχείριση για τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά τιµολόγια (η διαδικασία που χρησιµοποιείται για τα έντυπα µπορεί να εφαρµοστεί και για τα ηλεκτρονικά τιµολόγια) χωρίς να αυξάνει τον διοικητικό φόρτο επί των χάρτινων τιµολογίων και στοχεύει στην προώθηση της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας. Η οδηγία αναγνωρίζει την υποχρέωση να αντικατοπτρίζουν τα τιµολόγια µε ακρίβεια πραγµατικές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών και, συνεπώς, απαιτεί τη διασφάλιση της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας από την έκδοσή τους µέχρι και τη λήξη της περιόδου φύλαξης. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί µέσω ελέγχων των επιχειρήσεων, οι οποίοι παρέχουν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ του τιµολογίου και της παράδοσης ή παροχής και διασφαλίζουν την ταυτότητα του προµηθευτή ή εκδότη του τιµολογίου (αυθεντικότητα της προέλευσης), διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία ΦΠΑ (το περιεχόµενο του τιµολογίου που απαιτείται από την οδηγία σχετικά µε τον ΦΠΑ) στο τιµολόγιο δεν έχουν αλλαχτεί (ακεραιότητα περιεχοµένου) και ότι το τιµολόγιο είναι ευανάγνωστο. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων που δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ του τιµολογίου και της παράδοσης ή παροχής µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας όλων των τιµολογίων, εντύπων ή ηλεκτρονικών. Πέραν των ελέγχων των επιχειρήσεων, οι προηγµένες ηλεκτρονικές υπογραφές που βασίζονται 1 σε αναγνωρισµένο πιστοποιητικό και έχουν δηµιουργηθεί από ασφαλή διάταξη δηµιουργίας υπογραφής ή η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδοµένων (EDI) είναι παραδείγµατα του τρόπου µε τον οποίο µπορούν να διασφαλιστούν η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχοµένου των ηλεκτρονικών τιµολογίων µέσω ειδικών τεχνολογιών. Παρέχουν µια εγγύηση ώστε να µπορούν οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν τη συµµόρφωση µε τις απαιτήσεις αυθεντικότητας της προέλευσης και ακεραιότητας του 1 Οι προηγµένες ηλεκτρονικές υπογραφές που βασίζονται σε αναγνωρισµένο πιστοποιητικό και δηµιουργούνται από ασφαλή διάταξη δηµιουργίας αναφέρονται κοινώς ως «Αναγνωρισµένες ηλεκτρονικές υπογραφές».

7 περιεχοµένου και, κατά συνέπεια, παρέχουν ασφάλεια δικαίου. Ωστόσο, πρόκειται µόνο για παραδείγµατα και µπορούν να χρησιµοποιηθούν και άλλες τεχνολογίες ή διαδικασίες. Οι λεπτοµέρειες των στόχων των κανόνων σχετικά µε την ηλεκτρονική τιµολόγηση περιέχονται στις αιτιολογικές σκέψεις 8 έως 11. Τα άρθρα 217, 232 και 233 της οδηγίας σχετικά µε τον ΦΠΑ άλλαξαν και αντικατοπτρίζουν τους εν λόγω στόχους. Η παρούσα πρόσθετη καθοδήγηση παρέχεται για να βελτιωθεί η κατανόηση των ανωτέρω άρθρων. Στόχος είναι η παροχή βοήθειας στα κράτη µέλη µέσω της καθοδήγησης σχετικά µε τον τρόπο εφαρµογής και θέσης σε εφαρµογή των άρθρων στην εθνική νοµοθεσία µε πιο συνεκτικό τρόπο και η παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις όσον αφορά τις πρακτικές πτυχές.

8 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-1 Θέµα: Τα τιµολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγµατική παράδοση ή παροχή Παραποµπή: Αιτιολογική σκέψη 10 της οδηγίας 2010/45/ΕΚ Τα τιµολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις πραγµατικές παραδόσεις ή παροχές και θα πρέπει συνεπώς να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα, η ακεραιότητα και η αναγνωσιµότητά τους. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων µπορούν να χρησιµοποιούνται για την καθιέρωση αξιόπιστης διαδροµής ελέγχου που θα συνδέει τα τιµολόγια µε τις παραδόσεις ή παροχές, διασφαλίζοντας µε τον τρόπο αυτόν τη συµµόρφωση όλων των τιµολογίων (χάρτινων ή ηλεκτρονικών) προς τις απαιτήσεις αυτές. Η αιτιολογική σκέψη 10 αναφέρει ότι τα τιµολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις πραγµατικές παραδόσεις ή παροχές και θα πρέπει, συνεπώς, να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα, η ακεραιότητα και η αναγνωσιµότητά τους. Εναπόκειται στον κάθε υποκείµενο στον φόρο να διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες τιµολόγησης που ανταλλάσσονται αντικατοπτρίζουν µε ακρίβεια µια πραγµατική παράδοση ή παροχή. Ο τρόπος µε τον οποίο γίνεται αυτό αποτελεί επιλογή του υποκείµενου στον φόρο. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων, οι οποίοι δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ ενός τιµολογίου και µιας παράδοσης ή παροχής, µπορεί να αποτελέσουν έναν τρόπο, µέσω της καθιέρωσης µιας αξιόπιστης διαδροµής ελέγχου που να συνδέει τα τιµολόγια και τις παραδόσεις ή παροχές. Επιπλέον, το κείµενο του άρθρου 233 παράγραφος 2 ορίζει ότι ο υποκείµενος στον φόρο µπορεί να εκπληρώνει την υποχρέωση διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης και της ακεραιότητας του περιεχοµένου, για παράδειγµα µέσω της χρήσης των τεχνολογιών που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο: µιας προηγµένης ηλεκτρονικής υπογραφής ή της ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδοµένων (EDI). Ωστόσο, οι ανωτέρω τεχνολογίες δεν µπορούν από µόνες τους να αποδείξουν ότι έλαβε χώρα µια παράδοση ή µια παροχή. Η επιλογή των µεθόδων για την εκπλήρωση των εν λόγω υποχρεώσεων εναπόκειται, σύµφωνα µε το άρθρο 233, στον υποκείµενο στον φόρο.

9 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-2 Θέµα: Ορισµός ηλεκτρονικού τιµολογίου Παραποµπή: Άρθρο 217 Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ως «ηλεκτρονικό τιµολόγιο» νοείται ένα τιµολόγιο που περιέχει τις απαιτούµενες σύµφωνα µε την παρούσα οδηγία πληροφορίες και το οποίο έχει εκδοθεί και έχει ληφθεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική µορφή. Ο µοναδικός σκοπός του ορισµού του ηλεκτρονικού τιµολογίου είναι η αποσαφήνιση της αποδοχής του πελάτη δυνάµει του άρθρου 232 και η διευκρίνιση της χρήσης της επιλογής που δίνεται στα κράτη µέλη στο άρθρο 247 παράγραφος 2 σχετικά µε τη φύλαξη των τιµολογίων. Ένα ηλεκτρονικό τιµολόγιο, ακριβώς όπως συµβαίνει και µε τα έντυπα τιµολόγια, πρέπει να περιέχει τα στοιχεία που απαιτούνται δυνάµει της οδηγίας σχετικά µε τον ΦΠΑ. Επιπλέον, προκειµένου ένα τιµολόγιο να θεωρείται ηλεκτρονικό σύµφωνα µε την οδηγία σχετικά µε τον ΦΠΑ, πρέπει να εκδοθεί και να παραληφθεί σε οποιονδήποτε ηλεκτρονικό µορφότυπο. Η επιλογή του µορφότυπου αποφασίζεται από τους υποκείµενους στον φόρο. Συνηθισµένοι µορφότυποι περιλαµβάνουν τιµολόγια ως δοµηµένα µηνύµατα (όπως XML) ή άλλα είδη ηλεκτρονικών µορφότυπων (για παράδειγµα ένα µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου µε συνηµµένο αρχείο PDF ή µια τηλεοµοιοτυπία που λαµβάνεται σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη µορφή). Σύµφωνα µε τον ορισµό, δεν θεωρούνται όλα τα τιµολόγια που δηµιουργούνται σε ηλεκτρονική µορφή «ηλεκτρονικά τιµολόγια». Τα τιµολόγια που δηµιουργούνται σε ηλεκτρονική µορφή, για παράδειγµα µέσω λογιστικού λογισµικού ή µέσω λογισµικού επεξεργασίας κειµένου, τα οποία αποστέλλονται και λαµβάνονται σε έντυπη µορφή δεν είναι ηλεκτρονικά τιµολόγια. Από την άλλη πλευρά, τα τιµολόγια που δηµιουργούνται σε έντυπη µορφή, σαρώνονται, αποστέλλονται και λαµβάνονται µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου µπορούν να θεωρηθούν ηλεκτρονικά τιµολόγια. εν πρέπει να θεωρείται σηµαντικό το είδος του ηλεκτρονικού µορφότυπου του τιµολογίου, παρά µόνο το γεγονός ότι το τιµολόγιο είναι σε ηλεκτρονική µορφή κατά την έκδοση και κατά τη λήψη του. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται δυνατή η αποστολή και λήψη

10 των ηλεκτρονικών τιµολογίων σε έναν µορφότυπο και η µετατροπή τους σε άλλον στη συνέχεια. Ένα τιµολόγιο πρέπει να θεωρείται ότι εκδόθηκε όταν ο προµηθευτής ή ένα τρίτο µέρος που ενεργεί εκ µέρους του ή ο πελάτης, στην περίπτωση αυτοτιµολόγησης, διαθέτει το τιµολόγιο ούτως ώστε να µπορεί να παραληφθεί από τον πελάτη. Αυτό µπορεί να σηµαίνει ότι το ηλεκτρονικό τιµολόγιο µεταβιβάζεται απευθείας στον πελάτη, παραδείγµατος χάριν µέσω µηνύµατος ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ή ενός ασφαλούς συνδέσµου, ή έµµεσα µέσω ενός ή περισσότερων παρόχων υπηρεσιών, ή ότι διατίθεται και είναι προσβάσιµο για τον πελάτη µέσω διαδικτυακής πύλης ή οποιασδήποτε άλλης µεθόδου. Είναι σηµαντικό να προσδιορίζεται µια ηµεροµηνία κατά την οποία θεωρείται ότι εκδόθηκε το τιµολόγιο, προκειµένου να εκπληρώνεται η υποχρέωση του προµηθευτή για έκδοση τιµολογίου εντός της απαιτούµενης περιόδου (άρθρο 222) αλλά και η υποχρέωση του παραλήπτη όσον αφορά τη φύλαξη των τιµολογίων.

11 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-3 Θέµα: Αποδοχή του πελάτη Παραποµπή: Άρθρο 232 Η χρήση ηλεκτρονικού τιµολογίου υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών. Η ειδική µνεία ότι η χρήση ηλεκτρονικών τιµολογίων πρέπει να είναι αποδεκτή από τον πελάτη δικαιολογείται κυρίως µε βάση τις τεχνικές απαιτήσεις που χρειάζονται για τη λήψη ενός ηλεκτρονικού τιµολογίου ή την ικανότητα του πελάτη να διασφαλίσει την αυθεντικότητα, την ακεραιότητα και την αναγνωσιµότητά του οι εν λόγω απαιτήσεις ενδέχεται να πρέπει να ρυθµιστούν για τη λήψη ηλεκτρονικών τιµολογίων, ενώ δεν υφίστανται για τα έντυπα τιµολόγια. εδοµένου ότι τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά τιµολόγια πρέπει να τυγχάνουν ίσης µεταχείρισης, η αποδοχή ηλεκτρονικού τιµολογίου από έναν πελάτη µπορεί να προσδιοριστεί κατά παρόµοιο τρόπο µε την αποδοχή ενός έντυπου τιµολογίου από τον πελάτη. Αυτό µπορεί να περιλαµβάνει οποιαδήποτε γραπτή αποδοχή, επίσηµη ή ανεπίσηµη, ή να γίνεται µε σιωπηρή συµφωνία, για παράδειγµα, µέσω της επεξεργασίας ή πληρωµής του παραληφθέντος τιµολογίου. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση χρήσης ηλεκτρονικών τιµολογίων παραµένει, σε τελική ανάλυση, ζήτηµα που πρέπει να συµφωνηθεί µεταξύ των συναλλασσοµένων.

12 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-4 Θέµα: Αυθεντικότητα της προέλευσης Παραποµπή: Άρθρο 233 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο Με τον όρο «αυθεντικότητα της προέλευσης» νοείται η διασφάλιση της ταυτότητας του προµηθευτή ή του εκδότη του τιµολογίου. Η αυθεντικότητα της προέλευσης ενός τιµολογίου αποτελεί υποχρέωση του υποκείµενου στον φόρο που λαµβάνει την παράδοση των προϊόντων ή την παροχή των υπηρεσιών, καθώς και του υποκείµενου στον φόρο που την πραγµατοποιεί. Και οι δύο µπορούν να διασφαλίσουν την αυθεντικότητα της προέλευσης, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Υπάρχουν τέσσερα στοιχεία προς εξέταση. 1. ιασφάλιση από τον προµηθευτή Ο προµηθευτής πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζει ότι το τιµολόγιο εκδόθηκε πράγµατι από τον ίδιο ή στο όνοµά του και εκ µέρους του. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί µε την τήρηση ενός αντιγράφου του τιµολογίου στα λογιστικά έγγραφα. Εάν πρόκειται για αυτοτιµολόγηση ή εάν το τιµολόγιο εκδίδεται από τρίτον, αυτό µπορεί να αποδειχθεί µέσω δικαιολογητικών εγγράφων. 2. ιασφάλιση από τον πελάτη Ο υποκείµενος στον φόρο που λαµβάνει την παράδοση ή παροχή πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζει ότι το τιµολόγιο που ελήφθη προέρχεται από τον προµηθευτή ή τον εκδότη του τιµολογίου. Έτσι προσφέρονται δύο εναλλακτικές λύσεις τις οποίες µπορεί να επιλέξει ο υποκείµενος στον φόρο. Η πρώτη εναλλακτική λύση αφορά την επαλήθευση της ορθότητας των στοιχείων ταυτότητας του προµηθευτή, τα οποία αναφέρονται σε ένα τιµολόγιο. Η δεύτερη εναλλακτική λύση αφορά τη διασφάλιση της ταυτότητας του εκδότη του τιµολογίου. α) ιασφάλιση της ταυτότητας του προµηθευτή Η ταυτότητα του προµηθευτή είναι ένα στοιχείο που απαιτείται πάντοτε στο τιµολόγιο. Ωστόσο, αυτό από µόνο του δεν επαρκεί για να διασφαλίσει την αυθεντικότητα της προέλευσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο πελάτης πρέπει να διασφαλίσει ότι ο

13 προµηθευτής που αναφέρεται στο τιµολόγιο έχει πραγµατοποιήσει όντως την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών στις οποίες αναφέρεται το τιµολόγιο. Ο υποκείµενος στον φόρο µπορεί να εφαρµόσει οποιουσδήποτε ελέγχους των επιχειρήσεων, δηµιουργώντας µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ ενός τιµολογίου και της παράδοσης αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών, προκειµένου να εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωση. β) ιασφάλιση της ταυτότητας του εκδότη του τιµολογίου Ο υποκείµενος στον φόρο µπορεί να επιλέξει να διασφαλίσει την ταυτότητα του εκδότη του τιµολογίου µέσω, για παράδειγµα, µιας προηγµένης ηλεκτρονικής υπογραφής ή EDI. Ωστόσο, αυτό ισχύει µε την επιφύλαξη της αιτιολογικής σκέψης 10 της οδηγίας 2010/456/ΕΕ, η οποία αναφέρει, πρώτον και κυριότερον, ότι τα τιµολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγµατικές παραδόσεις ή παροχές. Η διασφάλιση της ταυτότητας του εκδότη του τιµολογίου µπορεί να εφαρµοστεί τόσο σε περιπτώσεις όπου ο προµηθευτής έχει εκδώσει το τιµολόγιο όσο και σε περιπτώσεις που ένα τρίτο µέρος έχει εκδώσει το τιµολόγιο ή στην περίπτωση της αυτοτιµολόγησης.

14 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-5 Θέµα: Ακεραιότητα του περιεχοµένου Παραποµπή: Άρθρο 233 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο Με τον όρο «ακεραιότητα του περιεχοµένου» νοείται ότι το περιεχόµενο που απαιτείται σύµφωνα µε την παρούσα οδηγία δεν έχει αλλοιωθεί. Το περιεχόµενο του τιµολογίου, του οποίου πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα, είναι αυτό που ορίζεται στην οδηγία σχετικά µε τον ΦΠΑ. Η ακεραιότητα του περιεχοµένου ενός τιµολογίου αποτελεί υποχρέωση του υποκείµενου στον φόρο που λαµβάνει την παράδοση των προϊόντων ή την παροχή των υπηρεσιών, καθώς και του υποκείµενου στον φόρο που την πραγµατοποιεί. Μπορούν και οι δύο, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να επιλέξουν τον τρόπο µε τον οποίο θα εκπληρώσουν την εν λόγω υποχρέωση, ή µπορούν να συµφωνήσουν από κοινού, για παράδειγµα, µέσω µιας συγκεκριµένης τεχνολογίας, όπως είναι η EDI ή οι προηγµένες ηλεκτρονικές υπογραφές, προκειµένου να διασφαλίσουν ότι το περιεχόµενο παραµένει το ίδιο. Ο υποκείµενος στον φόρο µπορεί να επιλέξει αν, για παράδειγµα, θα εφαρµόζει ελέγχους των επιχειρήσεων, οι οποίοι δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ ενός τιµολογίου και µιας παράδοσης ή παροχής, ή ειδικές τεχνολογίες για να εκπληρώσει την υποχρέωση. Το κατά πόσον έχει αλλοιωθεί ή όχι το περιεχόµενο του τιµολογίου (ακεραιότητα του περιεχοµένου) δεν σχετίζεται µε τον µορφότυπο ενός ηλεκτρονικού τιµολογίου. Εφόσον το περιεχόµενο του τιµολογίου, όπως απαιτείται δυνάµει της οδηγίας σχετικά µε τον ΦΠΑ, δεν αλλάζει, ο µορφότυπος στον οποίο τηρείται το εν λόγω περιεχόµενο µπορεί να µετατραπεί σε άλλους. Έτσι, ο πελάτης ή ένας πάροχος υπηρεσιών που ενεργεί εκ µέρους του, µπορεί να µετατρέψει ή να παρουσιάσει τα ηλεκτρονικά δεδοµένα µε διαφορετικό τρόπο, ούτως ώστε να προσαρµόζονται στο δικό του σύστηµα ΤΠ ή λόγω τεχνολογικών αλλαγών µε την πάροδο του χρόνου. Σε περίπτωση που ο υποκείµενος στον φόρο έχει επιλέξει να εκπληρώσει την υποχρέωση ακεραιότητας του περιεχοµένου χρησιµοποιώντας προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφή, κατά την µετατροπή από µία σε άλλη µορφή η αλλαγή πρέπει να καταγράφεται σε διαδροµή ελέγχου. Ακόµη και αν τα κράτη µέλη χρησιµοποιήσουν την επιλογή που προβλέπεται στο άρθρο 247 παράγραφος 2, βάσει της οποίας απαιτείται η τήρηση των τιµολογίων στην αρχική

15 τους µορφή, είτε έντυπη είτε ηλεκτρονική, σε κάθε περίπτωση ο µορφότυπος του τιµολογίου µπορεί να αλλαχτεί. Ως µορφή νοείται το είδος του τιµολογίου (έντυπο ή ηλεκτρονικό), ενώ ο µορφότυπος αφορά την παρουσίαση του ηλεκτρονικού τιµολογίου. Μια αλλαγή µορφότυπου µπορεί, για παράδειγµα, να είναι η αλλαγή του τρόπου παρουσίασης της ηµεροµηνίας, π.χ. από ηη/µµ/εε σε εεεε/µµ/ηη, ή το είδος του ίδιου του αρχείου, π.χ. XML.

16 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-6 Θέµα: Αναγνωσιµότητα: Παραποµπές: Άρθρο 233 παράγραφος 1 πρώτο και δεύτερο εδάφιο Η αυθεντικότητα της προέλευσης, η ακεραιότητα του περιεχοµένου και η αναγνωσιµότητα των τιµολογίων, σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική µορφή, διασφαλίζεται από τη χρονική στιγµή της έκδοσής τους έως τη λήξη της περιόδου φύλαξής τους. Κάθε υποκείµενος στον φόρο ορίζει τον τρόπο διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητάς του. Αυτό µπορεί να επιτυγχάνεται µε οποιουσδήποτε ελέγχους των επιχειρήσεων οι οποίοι δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ τιµολογίου και παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Η αναγνωσιµότητα ενός τιµολογίου σηµαίνει ότι το τιµολόγιο µπορεί να αναγνωστεί από ανθρώπους. Πρέπει να παραµείνει σε αυτή την κατάσταση µέχρι τη λήξη της περιόδου φύλαξης. Το τιµολόγιο πρέπει να παρουσιάζεται µε τρόπο ώστε όλα τα περιεχόµενα ΦΠΑ του τιµολογίου να είναι ευανάγνωστα, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική µορφή, χωρίς να χρειάζεται υπερβολική εξέταση ή ερµηνεία, π.χ. µηνύµατα EDI, XML και άλλα δοµηµένα µηνύµατα στην αρχική τους µορφή δεν θεωρούνται αναγνώσιµα από ανθρώπους (µετά από µια διαδικασία µετατροπής µπορεί να θεωρηθούν αναγνώσιµα βλ. κατωτέρω). Για τα ηλεκτρονικά τιµολόγια, η ανωτέρω προϋπόθεση θεωρείται ότι πληρούται εάν το τιµολόγιο µπορεί να παρουσιαστεί χωρίς καθυστέρηση, κατόπιν αιτήµατος εντός εύλογου χρονικού διαστήµατος, κατά τον τρόπο µε τον οποίο απαιτείται στο άρθρο 245, παράγραφος 1 ακόµη και µετά από µια διαδικασία µετατροπής σε µορφή αναγνώσιµη από ανθρώπους στην οθόνη ή µέσω εκτύπωσης. Πρέπει να είναι δυνατόν να ελεγχθεί αν οι πληροφορίες δεν έχουν αλλάξει µεταξύ του αρχικού ηλεκτρονικού αρχείου και του αναγνώσιµου εγγράφου. Για τη διασφάλιση της αναγνωσιµότητας, πρέπει να διατίθεται κατάλληλο και αξιόπιστο πρόγραµµα απεικόνισης για το µορφότυπο ηλεκτρονικού τιµολογίου καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου φύλαξης. Η αναγνωσιµότητα ενός ηλεκτρονικού τιµολογίου από την έκδοσή του µέχρι και τη λήξη της περιόδου φύλαξης πρέπει να διασφαλίζεται µε οποιονδήποτε τρόπο, αλλά οι προηγµένες ηλεκτρονικές υπογραφές και η EDI, που αναφέρονται στο άρθρο 233 παράγραφος 2, δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της αναγνωσιµότητας.

17 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-7 Θέµα: Επιλογή τρόπου διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας Παραποµπή: Άρθρο 233, παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο Κάθε υποκείµενος στον φόρο ορίζει τον τρόπο διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητάς του. Αυτό µπορεί να επιτυγχάνεται µε οποιουσδήποτε ελέγχους των επιχειρήσεων οι οποίοι δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ τιµολογίου και παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Τόσο ο προµηθευτής όσο και ο πελάτης µπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τον τρόπο µε τον οποίο διασφαλίζουν την αυθεντικότητα της προέλευσης, την ακεραιότητα του περιεχοµένου και την αναγνωσιµότητα του τιµολογίου. Η επιλογή αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται από τα κράτη µέλη. Εάν τα κράτη µέλη παρέχουν καθοδήγηση, πρέπει να γίνεται σαφές ότι πρόκειται αποκλειστικά περί καθοδήγησης η οποία δεν περιορίζει την επιλογή του υποκείµενου στον φόρο. Τα τρία παραδείγµατα διαδικασιών ή τεχνολογιών που αναφέρονται στην οδηγία 2010/45/ΕΕ (έλεγχοι επιχειρήσεων που δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου, προηγµένες ηλεκτρονικές υπογραφές και EDI), δεν πρέπει να αποτρέπουν τη χρήση άλλων τεχνολογιών ή διαδικασιών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητας του τιµολογίου.

18 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-8 Θέµα: Έλεγχοι των επιχειρήσεων Παραποµπή: Άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο Κάθε υποκείµενος στον φόρο ορίζει τον τρόπο διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητάς του. Αυτό µπορεί να επιτυγχάνεται µε οποιουσδήποτε ελέγχους των επιχειρήσεων οι οποίοι δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ τιµολογίου και παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Ο έλεγχος των επιχειρήσεων είναι µια ευρεία έννοια. Είναι η διαδικασία που δηµιουργείται, εφαρµόζεται και επικαιροποιείται από τους υπευθύνους (διοίκηση, προσωπικό και ιδιοκτησία) για την παροχή εύλογης διασφάλισης σχετικά µε την υποβολή οικονοµικών, λογιστικών και κανονιστικών εκθέσεων και για την εξασφάλιση της συµµόρφωσης µε τις απαιτήσεις του νόµου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του άρθρου 233, πρέπει να νοείται ως η διαδικασία µέσω της οποίας ο υποκείµενος στον φόρο έχει δηµιουργήσει, εφαρµόσει και τηρήσει ενήµερο ένα εύλογο επίπεδο διασφάλισης της ταυτότητας του προµηθευτή ή εκδότη του τιµολογίου (αυθεντικότητα της προέλευσης), ότι το περιεχόµενο ΦΠΑ δεν έχει αλλοιωθεί (ακεραιότητα του περιεχοµένου) και της αναγνωσιµότητας του τιµολογίου από τη στιγµή της έκδοσής του µέχρι τη λήξη της περιόδου φύλαξης. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων πρέπει να είναι κατάλληλοι για το µέγεθος, τη δραστηριότητα και το είδος του υποκείµενου στον φόρο και να λαµβάνουν υπόψη τον αριθµό και την αξία των συναλλαγών, καθώς και τον αριθµό και το είδος των προµηθευτών και των πελατών. Εάν συντρέχει λόγος, πρέπει να λαµβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες. Ένα παράδειγµα ελέγχου επιχείρησης είναι η αντιστοίχιση των δικαιολογητικών εγγράφων. Η σηµασία που προσδίδεται σε δικαιολογητικά έγγραφα πρέπει να αντικατοπτρίζει παράγοντες όπως είναι ο βαθµός της ανεξαρτησίας του εκδότη των δικαιολογητικών εγγράφων από τον υποκείµενο στον φόρο και το βάρος που δίνεται σε αυτά τα έγγραφα στη λογιστική διαδικασία. Μια σηµαντική πτυχή αυτού του είδους ελέγχου των επιχειρήσεων είναι ότι το τιµολόγιο ελέγχεται ως έγγραφο εντός της επιχείρησης και της λογιστικής διαδικασίας και δεν αντιµετωπίζεται ως ανεξάρτητο µεµονωµένο έγγραφο.

19 Είναι σηµαντικό να λαµβάνεται υπόψη το γεγονός ότι τα τιµολόγια, έντυπα ή ηλεκτρονικά, είναι γενικά ένα µόνο έγγραφο σε µια σειρά εγγράφων (π.χ. εντολή αγοράς, σύµβαση, έγγραφο µεταφοράς, ειδοποίηση πληρωµής κ.λπ.) που σχετίζονται µε µια συναλλαγή και αποτελούν την τεκµηρίωσή της. Για τον προµηθευτή, το τιµολόγιο µπορεί να αντιστοιχιστεί µε µια εντολή αγοράς, έγγραφα µεταφοράς και απόδειξη πληρωµής. Για τον πελάτη, το τιµολόγιο µπορεί να αντιστοιχιστεί µε την εγκεκριµένη εντολή αγοράς (δελτίο επιβεβαίωσης αγοράς), το δελτίο παράδοσης, το δελτίο πληρωµής και µεταβίβασης. Ωστόσο, τα παραπάνω είναι µόνο παραδείγµατα των εγγράφων που ενδέχεται να είναι διαθέσιµα και πολλά άλλα έγγραφα µπορούν να αντιστοιχιστούν µε το τιµολόγιο.

20 ηµιουργήθηκε: 05/10/2011 Τελευταία επεξεργασία: 05/10/2011 Αριθ. αναφοράς εγγράφου: A-9 Θέµα: Αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου Παραποµπή: Άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο Κάθε υποκείµενος στον φόρο ορίζει τον τρόπο διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχοµένου και της αναγνωσιµότητάς του. Αυτό µπορεί να επιτυγχάνεται µε οποιουσδήποτε ελέγχους των επιχειρήσεων οι οποίοι δηµιουργούν µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου µεταξύ τιµολογίου και παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της λογιστικής, µια διαδροµή ελέγχου µπορεί να περιγραφεί ως η τεκµηριωµένη ροή της συναλλαγής από την έναρξη, το έγγραφο πηγή, όπως για παράδειγµα µια εντολή αγοράς, έως την ολοκλήρωσή της, όπως είναι η τελική καταχώριση στους ετήσιους λογαριασµούς, και αντιστρόφως, που παρέχει τον σύνδεσµο µεταξύ των διαφόρων εγγράφων της διαδικασίας. Μια διαδροµή ελέγχου περιλαµβάνει τα έγγραφα πηγές, τις συναλλαγές που διεκπεραιώθηκαν και τις αναφορές στον σύνδεσµο µεταξύ των δύο. Μια διαδροµή ελέγχου µπορεί να περιγραφεί ως αξιόπιστη όταν ο σύνδεσµος µεταξύ των δικαιολογητικών εγγράφων και των συναλλαγών που διεκπεραιώθηκαν είναι εύκολο να ακολουθηθεί (εφόσον υπάρχουν αρκετές λεπτοµέρειες για τη σύνδεση των εγγράφων), συνάδει µε τις αναφερθείσες διαδικασίες και αντικατοπτρίζει τις διεργασίες που έχουν πραγµατικά εκτελεστεί. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγµα, µε έγγραφα τρίτων χωρών, π.χ. έγγραφα κίνησης λογαριασµών, έγγραφα του πελάτη ή του προµηθευτή (έγγραφα δεύτερου µέρους) και εσωτερικούς ελέγχους π.χ. διαχωρισµός καθηκόντων. Για τους σκοπούς του ΦΠΑ µια διαδροµή ελέγχου, όπως ορίζεται στο άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, πρέπει να παρέχει έναν σύνδεσµο που να µπορεί να ελεγχθεί µεταξύ ενός τιµολογίου και µιας παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του κατά πόσον ένα τιµολόγιο αντικατοπτρίζει µια παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών που έχει λάβει χώρα. Ο τρόπος µε τον οποίο ένας υποκείµενος στον φόρο µπορεί να αποδείξει τον σύνδεσµο µεταξύ ενός τιµολογίου και µιας παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υποκείµενου στον φόρο. Το κράτος µέλος δύναται να εκδίδει καθοδήγηση για να βοηθήσει τον υποκείµενο στον φόρο να καθιερώσει µια αξιόπιστη διαδροµή ελέγχου, αλλά η εν λόγω καθοδήγηση δεν πρέπει να περιλαµβάνει οποιεσδήποτε υποχρεωτικές απαιτήσεις. Ως παράδειγµα αναφέρεται ένα σύνολο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ)

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ) ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07-01-2015 Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ) Βασικές Αρχές (Άρθρο 8: ΠΟΛ. 1003/31-12-2014 του Ν. 4308/2014.) 1. Μία ενιαία ονομασία «Τιμολόγιο» (8.1.1 Η παράγραφος αυτή, σύμφωνα με την

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2001/115/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ 2001/115/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ L 15/24 Ο ΗΓΙΑ 2001/115/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής εκεµβρίου 2001 για την τροποποίηση της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ µε στόχο την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισµό και την εναρµόνιση των όρων που επιβάλλονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS))

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS)) 7.9.2018 A8-0260/ 001-023 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-023 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Tom Vandenkendelaere A8-0260/2018 Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως

Υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως 23.11.2017 A8-0307/ 001-021 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-021 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Cătălin Sorin Ivan A8-0307/2017 Υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.12.2017 L 348/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/2454 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 για τη διοικητική συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.12.2018 COM(2018) 819 final 2018/0415 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0471 Υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως * Νομοθετικό ψήφισμα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ 7.12.2018 L 311/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2018/1910 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 4ης Δεκεμβρίου 2018 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την εναρμόνιση και απλούστευση ορισμένων κανόνων στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 7.6.2018 C(2018) 3568 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7.6.2018 για την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Εισηγητής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΑΤΟΣ Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός Τι είναι ηλεκτρονική τιμολόγηση Ηλεκτρονική τιμολόγηση σημαίνει η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών πώλησης σε

Διαβάστε περισσότερα

8741/16 GA/ag,alf DGG 2B

8741/16 GA/ag,alf DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Ιουνίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2012/0102 (CNS) 8741/16 FISC 70 ECOFIN 378 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

12848/1/18 REV 1 GA/ag ECOMP.2.B. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 12848/1/18 REV 1

12848/1/18 REV 1 GA/ag ECOMP.2.B. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 12848/1/18 REV 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0251 (CNS) 12848/1/18 REV 1 FISC 397 ECOFIN 881 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

A8-0418/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Έκθεση

A8-0418/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Έκθεση 10.12.2018 A8-0418/ 001-021 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-021 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Gabriel Mato A8-0418/2018 Κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας όσον αφορά την προσωρινή

Διαβάστε περισσότερα

Εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο B2C. Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο B2C. Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο B2C Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4439 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.1.2017 COM(2016) 833 final 2016/0417 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2013/677/ΕΕ που επιτρέπει στο Λουξεμβούργο να εφαρμόσει

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου Εγκρίθηκε 1

Εκδόθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου Εγκρίθηκε 1 Κατευθυντήριες γραμμές 4/2018 σχετικά με τη διαπίστευση των φορέων πιστοποίησης βάσει του άρθρου 43 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (2016/679) Εκδόθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2018 Εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

α. Νέος κανόνας περί φορολόγησης στον τόπο εγκατάστασης του παρέχοντος τις υπηρεσίες

α. Νέος κανόνας περί φορολόγησης στον τόπο εγκατάστασης του παρέχοντος τις υπηρεσίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α «ΦΠΑ» 2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ Ζ «Φορολογικής Απεικόνισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.1125/ Υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ή ορισμού φορολογικού

ΠΟΛ.1125/ Υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ή ορισμού φορολογικού Πίνακας περιεχομένων ΠΟΛ.1125/2016 - Υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ή ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου από μη εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα κατά την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό των πιο σημαντικών νομισμάτων στα οποία 28/03/2018 70-708036281-66 EL Πίνακας περιεχομένων I. Σύνοψη... 3 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Άρθρο 2 Τρόπος απεικόνισης συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8)

Ενότητα 2. Άρθρο 2 Τρόπος απεικόνισης συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) Ενότητα 2 Άρθρο 2 Τρόπος απεικόνισης συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) (1 8) Τρόπος Απεικόνισης Συναλλαγών 1. Από την απεικόνιση των συναλλαγών στα βιβλία και από τα στοιχεία πρέπει να προκύπτουν συγκεντρωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2001R1207 EL 18.02.2008 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B M1 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1207/2001 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 2001, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

10043/1/17 REV 1 ΘΚ/γομ 1 DG G 2B

10043/1/17 REV 1 ΘΚ/γομ 1 DG G 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2017 (OR. en) Διοργανικοί φάκελοι: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 10043/1/17 REV 1 FISC 130 ECOFIN 504 UD 145 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοκοινοτικό Εμπόριο

Ενδοκοινοτικό Εμπόριο Ενδοκοινοτικό Εμπόριο 1 Βασικές αλλαγές με την Ένταξη στην Ευρώπη Επέκταση της ενιαίας αγοράς. Κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων και φραγμών υφιστάμενων και νεοεισερχομένων μελών. Συμμόρφωση με τους κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής 1 Προϋποθέσεις έναρξης ατομικής επιχείρησης (μικρής οντότητας) με κύκλο εργασιών 1.500.000 -απλογραφικό λογιστικό σύστημα 1. Εύρεση ΚΑΔ (Κωδικοί Αρίθμησης Δραστηριότητας). Αφορά τον κωδικό της επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

2677 Κ.Δ.Π. 381/2004

2677 Κ.Δ.Π. 381/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3849, 30.4.2004 2677 Κ.Δ.Π. 381/2004 Αριθμός 381 Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικό Καθεστώς για Υπηρεσίες που Παρέχονται Ηλεκτρονικά) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόµου 4141/2013,

Θέµα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόµου 4141/2013, Αθήνα, 17.06.2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14η /ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β, Α Ταχ. /νση : Σίνα 2-4 Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.10.2010 COM(2010) 544 τελικό 2010/0272 (COD) C7-0316/10 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση του κανονισµού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Διεκδίκηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Θέμα: Διεκδίκηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Θέμα: Διεκδίκηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. 1. Στις 18.1.2018 κατατέθηκε από την Επιτροπή Σχέδιο Οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ 29.12.2017 L 348/7 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2017/2455 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και της οδηγίας 2009/132/ΕΚ όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση)

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) 21.6.2001 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 165/1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1207/2001 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Ιουνίου 2001 σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0349 (CNS) 15904/17 FISC 365 ECOFIN 1134 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

13841/17 ΘΚ/νικ 1 DG G 2B

13841/17 ΘΚ/νικ 1 DG G 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικοί φάκελοι: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 13841/17 FISC 245 ECOFIN 899 UD 250 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 91/36 29.3.2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/518 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 924/2009 όσον αφορά ορισμένες χρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.10.2016 COM(2016) 665 final 2016/0326 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2009/790/ΕΚ που επιτρέπει στη Δημοκρατία της Πολωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Μ. Σταρά - Μ. Γεροντάρη Τηλέφωνο :

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Μ. Σταρά - Μ. Γεροντάρη Τηλέφωνο : ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 16 Ιουλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 1077022/412/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ: 1104 ΤΜΗΜΑΤΑ: Α - Β Ταχ. Δ/νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2332360-14/07/2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 98/34/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4427 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό της ουσιαστικής σημασίας ενός κεντρικού αποθετηρίου τίτλων (ΚΑΤ) για το κράτος μέλος υποδοχής 28/03/2018 ESMA70-708036281-67

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4432 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ C 374/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.12.2012 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 6ης Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

EIOPA-17/651 4 Οκτωβρίου 2017

EIOPA-17/651 4 Οκτωβρίου 2017 EIOPA-17/651 4 Οκτωβρίου 2017 Κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με την οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων όσον αφορά τα βασιζόμενα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα που έχουν δομή η οποία δυσχεραίνει

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστικά αρχεία και παραστατικά πωλήσεων σύµφωνα µε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Λογιστικά αρχεία και παραστατικά πωλήσεων σύµφωνα µε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Λογιστικά αρχεία και παραστατικά πωλήσεων σύµφωνα µε τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Άρθρο Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ψηφίστηκε στις 20 Νοεµβρίου το νοµοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, το οποίο επιχειρεί αφενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΕΣΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ε.Π.Ε. Δεκέμβριος 2009 ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η σύντομη αυτή ενημέρωση,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.11.2013 COM(2013) 831 final 2013/0411 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία επιτρέπεται στην Πολωνία να εφαρμόσει μέτρα κατά παρέκκλιση του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 28.1.2009 COM(2009) 21 τελικό 2009/0009 (CNS) C6-0078/09 Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

10044/17 ΘΛ/σα 1 DG G 2B

10044/17 ΘΛ/σα 1 DG G 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2017 (OR. en) Διοργανικοί φάκελοι: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ. ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της αποθήκευσης (logistics),

ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ. ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της αποθήκευσης (logistics), ΟΔΗΓΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 1. Τι είναι το καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης; καθεστώς αποθήκευσης στο οποίο υπάγονται με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας μη ενωσιακά και εγχώρια εμπορεύματα με

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τον πιστοποιημένο υποκείμενο στον φόρο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τον πιστοποιημένο υποκείμενο στον φόρο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.10.2017 COM(2017) 567 final 2017/0248 (CNS) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τον πιστοποιημένο υποκείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6. Τιμολόγηση Συναλλαγών

Άρθρο 6. Τιμολόγηση Συναλλαγών Άρθρο 6 Τιμολόγηση Συναλλαγών 1. Για την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου και την παροχή υπηρεσιών από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών σε άλλο υπόχρεο, σε πρόσωπα της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

* ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0068(CNS)

* ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0068(CNS) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2015/0068(CNS) 14.7.2015 * ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον εσωτερικοποιημένο διακανονισμό δυνάμει του άρθρου 9 του κανονισμού για τα ΚΑΤ

Κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον εσωτερικοποιημένο διακανονισμό δυνάμει του άρθρου 9 του κανονισμού για τα ΚΑΤ Κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον εσωτερικοποιημένο διακανονισμό δυνάμει του άρθρου 9 του κανονισμού για τα ΚΑΤ 30/04/2019 ESMA70-151-367 EL Κατευθυντήριες γραμμές για την

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Τελικές κατευθυντήριες γραμμές

Τελικές κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2017/03 11/07/2017 Τελικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον συντελεστή μετατροπής του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο κατά την αναδιάρθρωση παθητικού 1. Συμμόρφωση και υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 1.12.2008 COM(2008) 805 τελικό 2008/0228 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση περί Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων της επιχείρησης PRAGMASSI Μ.Ι.Κ.Ε. (Privacy Notice)

Δήλωση περί Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων της επιχείρησης PRAGMASSI Μ.Ι.Κ.Ε. (Privacy Notice) Δήλωση περί Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων της επιχείρησης PRAGMASSI Μ.Ι.Κ.Ε. (Privacy Notice) Η Επιχείρηση PRAGMASSI M.I.K.E. (οδός Ψαρρών, αριθ. 25Β, ΤΚ. 54642, Ελλάδα, τηλ: +302315006623, email: info@pragmassi.com)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.11.2017 COM(2017) 660 final 2017/0294 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/73/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 4.12.2018 A8-0359/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών Έκθεση Marlene Mizzi A8-0359/2018 Συμπλήρωση της νομοθεσίας περί εγκρίσεως τύπου της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόμου 4141/2013, για θέματα ΦΠΑ»

Θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόμου 4141/2013, για θέματα ΦΠΑ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 17.06.2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β, Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΥΣΚΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - 1 / 5 - ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΝΟΥΣΚΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ - 1 / 5 - ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Καλή σας ημέρα, Αλλαγών συνέχεια λοιπόν και σε αυτό το email θα επισημάνουμε συνοπτικά τις κυριότερες αλλαγές που προκύπτουν στην έκδοση των παραστατικών. Καταρχήν, ο γνωστός Κ.Β.Σ. (Κώδικας Βιβλίων &

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Π Ο Λ. 1 1 8 4 / 2 0 1 8 Γ Ε Ν Ι Κ Η Δ / Ν Σ Η Τ Ε Λ Ω Ν Ε Ι Ω Ν & Ε Φ Κ Δ / Ν Σ Η Ε Φ Κ & Φ Π Α τι είναι το καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης; Kαθεστώς αποθήκευσης στο οποίο υπάγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 22.2.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 51/3 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 19ης Νοεμβρίου 2013 επί της πρότασης οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0279 C8-0191/ /0140(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0279 C8-0191/ /0140(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 6.3.2019 A8-0060/ 001-055 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-055 κατάθεση: Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού Έκθεση Claudia Schmidt Ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές A8-0060/2019 (COM(2018)0279

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 22.01.2002 COM(2002) 19 τελικό Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ µε την οποία εξουσιοδοτείται η Ελλάδα να εφαρµόσει µέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 2 και 28 α

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ. 1052/04.04.2017 ΠΟΛ. 1052/04.04.2017 Έκδοση πιστωτικού τιμολογίου, για διαφορές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α'

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 3193/2003 Κανόνες τιµολόγησης, ρυθµίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ 3193/2003 Κανόνες τιµολόγησης, ρυθµίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. ΝΟΜΟΣ 3193/2003 Κανόνες τιµολόγησης, ρυθµίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. Τι θα βρείτε 1. Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης τιµολογίου για υπηρεσίες που πραγµατοποιούνται είτε σε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 146/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/879 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2ας Ιουνίου 2016 για τη θέσπιση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

* Φ.Π.Α * Νο. 4

* Φ.Π.Α * Νο. 4 -- 139 -- * Φ.Π.Α * Νο. 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 25 Ιανουαρίου 1999 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ.:1008141/339/61/E0014 1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1009 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Ε 2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Ιουλίου 2016 (OR. en) 11453/16 STATIS 52 COMPET 430 UD 169 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.7.2016 COM(2016) 477 final 2016/0229 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.5.2017 C(2017) 3522 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 31.5.2017 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 98(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ 2016

Αριθμός 98(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ 2016 870 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 98(Ι)/2017 Αρ. 4612, 14.7.2017 Ο περί Διοικητικής Συνεργασίας στον Τομέα της Φορολογίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY

EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY Γνωμοδότηση της Κοινής Εποπτικής Αρχής της Ευρωπόλ (Γνωμοδότηση 09/32) σχετικά με το σχέδιο κανόνων του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπόλ για τη λήψη πληροφοριών από πηγές

Διαβάστε περισσότερα

12849/18 CH/ag ECOMP.2.B. Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 12849/18. Διοργανικός φάκελος: 2017/0249 (NLE) FISC 398 ECOFIN 882

12849/18 CH/ag ECOMP.2.B. Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 12849/18. Διοργανικός φάκελος: 2017/0249 (NLE) FISC 398 ECOFIN 882 Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0249 (NLE) 12849/18 FISC 398 ECOFIN 882 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 20.10.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 290/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 967/2012 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 9ης Οκτωβρίου 2012 για την τροποποίηση του εκτελεστικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε. Οι εξαγωγικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και οι παγίδες του ΦΠΑ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ Ε.Ε. Πωλήσεις εντός Ε.Ε. ΠΩΛΉΣΕΙΣ ΑΓΑΘΏΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ Κανόνες και συντελεστές ΦΠΑ Παρόλο που στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 14/48 21.1.2015 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ Διορθωτικό στην οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τη μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα (mini One Stop Shop) στον τομέα του ΦΠΑ

Οδηγός για τη μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα (mini One Stop Shop) στον τομέα του ΦΠΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Έμμεση φορολογία και φορολογική διαχείριση ΦΠΑ Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2013 Οδηγός για τη μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα (mini One Stop

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0065 (CNS) 8214/2/15 REV 2 FISC 34 ECOFIN 259 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιθέα, 13/05/2016. Αριθμός απόφασης: 1774

Καλλιθέα, 13/05/2016. Αριθμός απόφασης: 1774 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ Α6 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο :

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 30ής Απριλίου 2010

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 30ής Απριλίου 2010 EL ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 30ής Απριλίου 2010 σχετικά µε σχέδιο νόµου για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής (CON/2010/36) Εισαγωγή και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10.6.2015 L 144/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/884 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Ιουνίου 2015 για τη θέσπιση των τεχνικών προδιαγραφών και διαδικασιών που απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.4.2018 C(2018) 2205 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18.4.2018 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 όσον αφορά τους διαδικαστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0392(COD) της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0392(COD) της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2016/0392(COD) 19.6.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX SWD(2016) 174 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο πρόταση για ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ 27 Ιουνίου 2014 EBA/GL/2014/03 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη δημοσιοποίηση βεβαρημένων και

Διαβάστε περισσότερα

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 51

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 51 -- 645 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 51 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Ιουνίου 1998 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1069830/442/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1173 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: 12η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πολιτική Απορρήτου Prudential Actuarial Solutions 1

Περιεχόμενα. Πολιτική Απορρήτου Prudential Actuarial Solutions 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 1. Εισαγωγή... 2 1.1 Σχετικά... 2 1.2 Τροποποιήσεις... 2 2. Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα... 3 2.1 Συλλογή... 3 2.2 Μεταβίβαση... 3 2.3 Διατήρηση... 4 3. Δικαιώματα των Υποκειμένων...

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.10.2015 COM(2015) 546 final 2015/0254 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 348 Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 60ό έτος 29 Δεκεμβρίου 2017 Περιεχόμενα I Νομοθετικές πράξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2454 του Συμβουλίου, της

Διαβάστε περισσότερα

5803/17 ROD/ech DGG 3B

5803/17 ROD/ech DGG 3B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5803/17 Διοργανικός φάκελος: 2016/0327 (NLE) UD 13 SPG 5 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα : Συμφωνία υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ VIES ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ VIES

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ VIES ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ VIES ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ VIES Το VIES (VAT Information Exchange System) είναι το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το ΦΠΑ με άλλα ΚΜ, στα πλαίσια της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των ΚΜ. Οι πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0278(COD) Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0278(COD) Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 2015/0278(COD) 10.5.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας προς την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Διαβάστε περισσότερα

Εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.12.2016 COM(2016) 755 final 2016/0371 (CNS) Εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«13. Παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών σε μη υποκείμενους στο φόρο.

«13. Παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών σε μη υποκείμενους στο φόρο. 1. Η παράγραφος 13 του άρθρου 14, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000 (Α 248), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «13. Παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και

Διαβάστε περισσότερα