Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων"

Transcript

1 Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 9(7): Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων Γεώργιος Σιδηρόπουλος Χωροτάκτης, ρ. Γεωγράφος, Προϊστάµενος Εργαστηρίου Γεωγραφικής Ανάλυσης, Χαρτογραφίας και GIS, Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού. Βασίλης Παππάς Επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών, Εργαστήριο Πολεοδοµικού και Χωροταξικού Σχεδιασµού, Περίληψη Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει σηµαντικά τη χαρτογραφία και έχει εδραιώσει επιστηµονικό διάλογο αναφορικά µε τις νέες δυνατότητές, την µορφή και τις προοπτικές της. Η χαρτογραφική αναπαράσταση σε τρεις διαστάσεις έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: την προσοµοίωση του χώρου µε όσο τον δυνατόν φυσικά χαρακτηριστικά για την καλύτερη κατανόηση και αντίληψή του. Ένα από τα κυριότερα προβλήµατα, που αναδεικνύεται στα εικονικά περιβάλλοντα, αναφέρεται στη χρήση της χαρτογραφικής κλίµακας σε συνδυασµό µε την µελέτη και ανάλυση του χώρου αναφοράς. Αν και στην παραδοσιακή χαρτογραφία η σχέση της γεωγραφικής ανάλυσης και των χαρτογραφικών εργαλείων είναι αυστηρά προσδιορισµένη, στην εικονική χαρτογραφία οι κανόνες της οπτικής κατανόησης και µέτρησης του χώρου ορίζονται από µία αυθαίρετη κίνηση της θέασης, η οποία υπαγορεύει τη φυσική όραση και συνεπώς την αντίληψη του συγκεκριµένου χώρου. Σε στενή σχέση µε την χαρτογραφική κίνηση είναι και η χαρτογραφική οπτικοποίηση του χρόνου και των σχετικών τεχνικών: χρονικός διαµοιρασµός, δηµιουργία χρονικών πλαισίων, συγχρονισµός, ταχύτητα, µοτίβα κίνησης, κλπ. Η παρούσα εργασία περιγράφει, µέσα από συγκεκριµένα παραδείγµατα που εστιάζονται στην αστική (µεγάλη) κλίµακα, µεθοδολογικές και τεχνικές προσεγγίσεις ανάπτυξης εικονικής χαρτογραφίας και τα παρελκόµενα προβλήµατα καθορισµού της έννοιας του χρόνου και της κλίµακας σ αυτήν. Λέξεις κλειδιά: Χαρτογραφική κίνηση, Χρόνος, Χαρτογραφική οπτικοποίηση, Εικονική Πραγµατικότητα, Χαρτογραφική κλίµακα. Ιανουάριος 2003 Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολη, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πεδίον Άρεως, Βόλος, Τηλ: , ιαθέσιµο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

2

3 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων Εισαγωγή Η χαρτογραφία υπόκειται την τελευταία δεκαετία σε σοβαρές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζονται από τις νέες επιστηµονικές και κοινωνικές αναζητήσεις, παράλληλα µε τη γρήγορη ανάπτυξη των τεχνολογιών στη γεωπληροφορική αλλά και σε συνδυασµό από µία εισροή νέων γεωαναφερόµενων (χωρικών) δεδοµένων. Αυτές οι τεχνολογίες είναι µέρος ευρύτερων αλλαγών και εξελίξεων στην αναπαράσταση της γεωαναφερόµενης πληροφορίας και την επεξεργασία της, αντικείµενα µε τα οποία συνδέθηκαν η επιστηµονική οπτικοποίηση και η εικονική πραγµατικότητα. Μια ιδιαίτερη µορφή δυναµικής παρουσίασης µέσα στο πλαίσιο της ανάλυσης των γεωαναφερόµενων δεδοµένων αποτελεί και η χαρτογραφική κίνηση (cartographic animation) η οποία επιτρέπει την αναπαράσταση πολύπλοκων, συνήθως εξελικτικών, διαδικασιών. Η χαρτογραφική κίνηση µπορεί να οριστεί ως η οπτικοποίηση των αλλαγών διαµέσου µιας σειράς χαρτών προβαλλόµενων σε γρήγορη διαδοχή Γενικό πλαίσιο της κίνησης στη χαρτογραφία Οι δισδιάστατες αναπαραστάσεις της χωρικής πληροφορίας διαδραµατίζουν ένα δεδοµένα σηµαντικό ρόλο για τις επιστήµες του χώρου και δικαιολογηµένα η "χαρτογραφική οπτικοποίηση" θεωρείται σαν κάτι όχι καινούργιο. Ο στατικός επίπεδος χάρτης είναι ένα από τα παλαιότερα µέσα επικοινωνίας 2, και εµπεριέχει µία σειρά από εγγενείς περιορισµούς στην απεικόνιση της χωρικής πληροφορίας και συνακόλουθα περιορίζει τον τύπο την πληροφορίας η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί (Parsons E., 1994). Περιορισµοί όπως η παρουσίαση της τρισδιάστατης πραγµατικότητας σε δισδιάστατη παρουσίαση, η δυσκολία αναπαράστασης δυναµικών φαινοµένων, η αδυναµία απελευθέρωσης από τη σταθερή κλίµακα και τη γενίκευση, η δυσκολία αναπαράστασης χρονικών δεδοµένων, είναι πολύ συχνά προβλήµατα που απαντώνται στη χαρτογραφία. Από την άλλη πλευρά το ευρύτερο πλαίσιο διάδοσης και παραγωγής της πληροφορίας µε την αλµατώδη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και το ιαδίκτυο επιβάλουν ένα καινούργιο επικοινωνιακό καθεστώς. Οι νέες δυνατότητες διάδοσης αλλά και επεξεργασίας της γεωπληροφορίας εξαρτώνται από αυτές ακριβώς τις εξελίξεις και υπόκειται στις επιταγές της. Η χαρτογραφική κίνηση και µάλιστα σε τρεις διαστάσεις 1 Πηγή: (τελευταία επίσκεψη ιστοσελίδας 19/5/2002) 2 Χάρτες σε πέτρα ή πηλό παρουσιάζονται για πρώτη φορά πριν από χρόνια στη Μεσοποταµία και λίγο αργότερα παρουσιάζονται και οι χάρτινοι χάρτες (Peterson M., 2000). Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

4 114 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς είναι πλέον µία πραγµατικότητα που επέτρεψε να πραγµατοποιηθεί µέσα από την εξέλιξη του εξοπλισµού (υλικό και λογισµικό) και το επέβαλε η κοινωνία της πληροφορίας. Είναι σίγουρο ότι η κλασσική χαρτογραφία, µε τη µεγάλη της παράδοση που τη βαρύνει και έχοντας διαµορφώσει ένα ισχυρό θεωρητικό και τεχνικό πλαίσιο, είναι διστακτική απέναντι στη χαρτογραφία της κίνησης και της διάδρασης (animated and interactive cartography). Από την άλλη πλευρά η πράξη δείχνει ότι η χαρτογραφία κίνησης δεν είναι απορριπτική απέναντι στις αρχές της κλασσικής χαρτογραφίας αλλά ενέχεται από ένα πνεύµα επαναδιαπραγµάτευσης των αρχών τόσο σε επίπεδο χρηστών όσο και σε επίπεδο ειδικών, όπου κατά µερικούς είναι µία επανάσταση που αφορά τόσο τον τρόπο διάδοσης αλλά και τις προσδοκίας από τη χαρτογραφική πληροφορία. Για πρώτη φορά η κίνηση εµφανίζεται στη χαρτογραφία πριν από µερικές δεκαετίες. Ήδη από το 1960 είναι γνωστή και ως αντικείµενο και ως πρακτική, αλλά µόνο πολύ πρόσφατα κατέστη µία εναλλακτική εφαρµόσιµη πρακτική στην χαρτογραφία. Στην πράξη ακόµα νωρίτερα, στην δεκαετία του '30 οι κινηµατογραφικές πρακτικές δείχνουν το δρόµο της κίνησης στη χαρτογραφία. Για πρώτη φορά η Disney παρουσιάζει την κατάληψη της Βαρσοβίας από την Γερµανία, το 1940, χρησιµοποιώντας κινούµενα σύµβολα πάνω σε χαρτογραφικό υπόβαθρο (Peterson M., 2000). Σχήµα 1: Πέντε καρέ από την παραγωγή των Disney Studios απεικονίζοντας την γερµανική εισβολή στην Πολωνία 3. Η κίνηση στην χαρτογραφία δεν είναι µια συγκυριακή επινόηση που εξωθήθηκε από τη ραγδαία εξέλιξη λογισµικού και υπολογιστών αλλά οι επιστηµονικές της καταβολές παραπέµπουν σ ένα ευρύτερο επιστηµονικό πεδίο, την οπτικοποίηση. Η πρώτη ιεραρχικά ευρισκόµενη έννοια στην πορεία ερµηνείας της κίνησης στη χαρτογραφία είναι η Επιστηµονική Οπτικοποίηση. Α. Η Επιστηµονική Οπτικοποίηση (scientific visualization) είναι η µετατροπή αριθµητικών και συµβολικών δεδοµένων και πληροφοριών σε γεωµετρικές εικόνες που παράγονται από υπολογιστή (Rhyne T., 1999). Η επιστηµονική οπτικοποίηση βασίζεται σε µία σειρά από εφαρµογές και τεχνικές από συναφή πεδία όπως: η επεξεργασία 3 Πηγή: (τελευταία επίσκεψη ιστοσελίδας 12/5/2002) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

5 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων 115 εικόνας, τα γραφικά µε Η/Υ, ο σχεδιασµός µε τη βοήθεια Η/Υ, και η έρευνα για το σχεδιασµό διεπικοινωνιακών εργαλείων µε τον χρήστη (user interfaces). Η έρευνα επιπλέον της Επιστηµονικής Οπτικοποίησης εστιάζεται σε τοµείς όπως η απόδοση χρωµάτων (rendering) στα τρισδιάστατα γραφικά, η κίνηση στις χρονοσειρές (animation), η διαδραστικότητα στους υπολογιστές, κλπ. Β. Η Χαρτογραφική οπτικοποίηση (cartographic visualization), η οποία κατά µερικούς αναλυτές (Peterson M., 1994) ονοµάζεται και γεωγραφική οπτικοποίηση (geographic visualization), αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά έννοια που καθορίζει τη διαδροµή προς τη χαρτογραφική κίνηση. Ορίζεται ως η µορφή οπτικοποιηµένης πληροφορίας η οποία δίνει έµφαση στην ανάπτυξη και την αποτίµηση οπτικών µεθόδων σχεδιασµένων µε τρόπο που να διευκολυνθεί η ερεύνα, η ανάλυση, η σύνθεση και η παρουσίαση της γεωαναφερόµενης πληροφορίας (MacEachren A, 1997.). Η γεωγραφική οπτικοποίηση δίνει συνδυασµένα έµφαση από τη µία πλευρά στην ανάπτυξη θεωρίας, εργαλείων και µεθόδων και από την άλλη στην κατανόηση του τρόπου µε τον οποίο τα εργαλεία και η µέθοδος χρησιµοποιούνται για να ωθήσουν τη σκέψη και να διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων. Γ. Η χαρτογραφία µε κίνηση (cartographic animation), είναι η αλληλεπίδραση (interaction) και η κίνηση (animation) στους χάρτες, και ενσωµατώνει βασικά στοιχεία της οπτικοποίησης. Σηµαντικό στοιχείο είναι ότι προσπαθεί να ενσωµατώσει το χρόνο µέσα στους χάρτες δείχνοντας µε δυναµικό τρόπο όχι µόνο "πού" βρίσκονται τα αντικείµενα, αλλά επίσης "όταν" αυτά θα βρίσκονται, και ακόµα πιο σηµαντικό, πώς αυτά κινούνται και συµπεριφέρονται. Ο βασικός στόχος στη χαρτογραφία µε κίνηση είναι η οπτικοποίηση των "αλλαγών". 3. Γενικά ερωτήµατα για το συµβατικό χρόνο και την αντιµετώπισή του. Η αναπαράσταση του χρόνου και της κίνησης µε το συµβατικό και παραδοσιακό τρόπο, το στατικό χάρτη, είναι δύσκολη και σύνθετη διαδικασία και το βασικό εµπόδιο (ή η βασική πρόκληση) παραµένει: η πραγµατικότητα µπορεί να αναπαρασταθεί µόνο µε στατικά σύµβολα. Η απάντηση στην προσπάθεια αναπαράστασης είναι η ενσωµάτωση κίνησης η οποία προσπαθεί να εξοµοιώσει τις τεχνικές της ανθρώπινης όρασης. Στοιχείο κλειδί στο να αντιµετωπισθεί η κίνηση µέσα στο χρόνο είναι ο "κερµατισµός" του µε τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση σειράς αντιπροσωπευτικών "στιγµών" που θα δώσουν τη δυνατότητα κατανόησης της εναλλαγής. Οι εφαρµογές πρέπει να πλησιάζουν το υπό πραγµατικές συνθήκες δυναµικό σύστηµα (Castagneri J., Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

6 116 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς 1998). Η πιο γνωστή µέθοδος αναπαραγωγής του χρόνου είναι η παραγωγή χρονοσειρών µε χάρτες όπου η κάθε στιγµή αναπαριστά ένα ξεχωριστό χάρτη (Robinson, A., κ.α. 1995). Σχήµα 2. Σχηµατική αναπαράσταση της ποσοτικής εξισορρόπησης Η χρήση όµως των χρονικών δεδοµένων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Στην προσπάθεια, πχ., αναπαραγωγής µίας χρονοσειράς που να αρχίζει τον µεσαίωνα και τελειώνει στα µέσα του παρόντος αιώνα, πρέπει να µεθοδευτεί η κατανοµή της πληροφορίας µε τη λογική της ποσοτικής εξισορρόπησης. ηλαδή, µείωση του υλικού εκεί όπου υπάρχει πληθώρα, µε τη σύµπτυξή του σε συγκεκριµένα "καρέ" και, ανάδειξη του υλικού, εκεί που υπάρχει έλλειψη, µε τη δηµιουργία νέων "καρέ", µε στόχο την απόδοση ολοκληρωµένης, και συνεπούς χρονικά, εικονοσειράς που περιγράφει την εξέλιξη του χωρικού φαινοµένου (Σχήµα 2). ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

7 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων Μορφές και τύποι κίνησης Οι τεχνικές κίνησης κατατάσσονται σε δύο τύπους την χρονική (temporal) 4 και τη µη χρονική (non temporal). Βασική διαφορά µεταξύ τους είναι ότι στην πρώτη κάθε "καρέ" παρουσιάζει µία χρονική στιγµή, ενώ στη δεύτερη κάθε "καρέ" παρουσιάζει µια διαφορετική άποψη (Sandercock M., 1999). Μη χρονική χαρτογραφική κίνηση. Η µη χρονική κίνηση απεικονίζει αλλαγές οι οποίες γίνονται από άλλες µεταβλητές και µπορούν να περιλάβουν οπτικά χρονικά δεδοµένα µε τρόπο µη χρονικό, απεικονίζοντας διαφορετικές αλλά σχετικές οµάδες χωρικών δεδοµένων ή δείχνοντας δεδοµένα µε διαφορετικό επίπεδο γενίκευσης. Στα µη χρονικά δεδοµένα παρατηρούµε τρεις γενικές µορφές: α) εκεί όπου οι αλλαγές γίνονται στα δεδοµένα που θέλουµε να δείξουµε (Changing Time), β) εκεί όπου οι αλλαγές έχουν σχέση µε την ίδια την αναπαράσταση (Changing Data) και γ) εκεί όπου οι αλλαγές αφορούν την ίδια την αναπαράσταση (Representation) των δεδοµένων (Peterson M., 2000). Η παρούσα προσέγγιση αφορά τις δύο τελευταίες περιπτώσεις. Σχήµα 3. Μορφές χαρτογραφικής κίνησης Στην περίπτωση που οι αλλαγές έχουν σχέση µε την ίδια την αναπαράσταση (Changing Data) τότε διακρίνουµε τριών ειδών κινήσεις. 4 Αυτή είναι τεχνικά και η πιο συνηθισµένη και κατανοητή αλλά και εύκολα διαχειρίσιµη κίνηση. Στη χαρτογραφία µε κίνηση (animation) ορίζεται ως η απεικόνιση των "αλλαγών" δια µέσου του χρόνου. Γνωστή χρονική κίνηση (temporal animation) είναι η παρουσίαση της εξέλιξης αστικών περιοχών. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

8 118 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς Οι Πτήσεις (Fly - Through) µία µορφή κίνησης ίσως η πλέον ευρέως διαδεδοµένη µη χρονική χαρτογραφική κίνηση. Η Γραφική Αλλαγή κλίµακας (Graphic Zoom), όπου, όπως και στην προηγούµενη περίπτωση δεν υπάρχει αλλαγή των χαρακτηριστικών. Ένα καλό παράδειγµα είναι η µεγέθυνση (zoom) µέσα σε µία στατική εικόνα, (πχ. φωτογραφία), και Οι Χωρικές Τάσεις (Spatial Trends). Η περίπτωση που σχετίζεται µε την ίδια την αναπαράσταση αφορά το επίπεδο και το βαθµό αφαίρεσης του χάρτη στο πλαίσιο που αυτό το ίδιο το γεγονός της εισαγωγής κίνησης απαιτεί εφαρµογή αφαιρετικών διαδικασιών. Η δυνατότητα αυτή, δηλαδή η αφαίρεση της πραγµατικότητας, κάνει τους χάρτες ισχυρά χρηστικά «παιχνίδια» αλλά ταυτόχρονα και δύσκολους στην ερµηνεία τους. Η χαρτογραφική αφαίρεση χωρίζεται τυπικά σε τέσσερες κατηγορίες: Η χαρτογραφική αυξοµείωση της κλίµακας (Cartographic zoom), η οποία συνοδεύεται από αυξοµείωση των λεπτοµερειών στο χάρτη. Η Ταξινόµηση - Κίνηση όπου κάθε "καρέ" (frame) της παραγωγής απεικονίζει ένα διαφορετικό σχήµα ταξινόµησης. Γενίκευση Κίνηση, η οποία στηρίζεται στις κλασσικές θεωρήσεις και µεθόδους της κλασσικής χαρτογραφικής γενίκευσης, και Ο Ήχος µπορεί και αυτός ως πρόσθετο στοιχείο να αποτελέσει µέρος της χαρτογραφικής κίνησης. 5. Τεχνικές υλοποίησης της χαρτογραφικής κίνησης Κατά τον Dorling (1992) υπάρχουν τρεις τύποι κίνησης: 1) Μετακίνηση (pan, panning) και µεγέθυνση σε στατικές τρισδιάστατες εικόνες (Κίνηση στο Χώρο), 2) κίνηση σε χρονοσειρές σε δισδιάστατες εικόνες (Κίνηση στο Χρόνο), και 3) χρήση κίνησης για να ερευνηθούν τρισδιάστατα αντικείµενα (3 Κίνηση). Παραλλαγή του ίδιου σχήµατος δίνει και ο Acevedo (1997): 1) ισδιάστατη πλανιµετρική κίνηση, 2) τρισδιάστατη προοπτική κίνηση µε σταθερό παρατηρητή, και 3) τρισδιάστατη προοπτική κίνηση µε κινούµενο παρατηρητή. Ανεξάρτητα από τον ποιό διαχωρισµό θα υιοθετήσει κανείς, οι βασικές κατηγορίες τεχνικών κίνησης ταξινοµούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) την "κίνηση που ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

9 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων 119 βασίζεται στις σκηνές" (frame based), και β) την κίνηση που βασίζεται στην ύπαρξη υποκειµένου "ηθοποιών" (cast - based). - Η κίνηση µε βάση τις σκηνές - καρέ (frame based), είναι η πιο απλή κατηγορία από τις δύο τεχνικές. Κάθε ξεχωριστό "καρέ" (frame) µπορεί να κατασκευαστεί από ζωγραφικό, χαρτογραφικό ή ΓΣΠ λογισµικό Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών (Peterson M., 1998). Για κάθε δευτερόλεπτο κίνησης απαιτείται µεγάλος αριθµός σκηνών έτσι ώστε η ψευδαίσθηση των αλλαγών να δηµιουργηθεί από τη γρήγορη εναλλαγή των "καρέ". - Η δεύτερος τύπος κίνησης που βασίζεται στην ύπαρξη υποκειµένου ή υποκειµένων «ηθοποιών» (cast - based), σχετίζεται µε την κλασσική τεχνική δηµιουργίας κίνησης. ιαχωρίζει τον χάρτη σε διάφορα επίπεδα (το υπόβαθρο, το δίκτυο δρόµων, τα οικοδοµικά τετράγωνα κ.α) και κάθε "καρέ" (frame) µπορεί να περιέχει πολλά επίπεδα. Αυτή η µέθοδος είναι πολύ πιο ακριβής, ευέλικτη και λιγότερο µνηµοβόρα, αλλά απαιτεί λογισµικό παραγωγής και θέασης πολύ πιο σύνθετο. Σχήµα 4. Τεχνικές χαρτογραφικής κίνησης Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

10 120 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς Ο Gersmehl (1990), διακρίνει δύο µεγάλες κατηγορίες, η πρώτη αφορά τη δισδιάστατη (2 ) κίνηση (Sprite, Stage & Play, Color Cycling, Morphing) και η δεύτερη τη τρισδιάστατη (3 ) κίνηση ( Model & Camera). Από αυτές το ενδιαφέρον εστιάζεται σ εκείνες τις µορφές που είναι πλέον κατάλληλες για τη δηµιουργία κίνησης σε µεγάλη (αστική) χαρτογραφική κλίµακα. Stage & Play. Η µέθοδος αυτή δεν έχει να κάνει τόσο µε τις αλλαγές µέσα στο χρόνο αλλά µε τις αλλαγές της θέσης και την άποψη του παρατηρητή. Η πιο γνωστή χρήση αυτής της µεθόδου είναι οι πτήσεις (Fly - through) και η βασική εφαρµογή αυτής της τεχνικής είναι η παραγωγή προσχεδιασµένων πτήσεων (movie), ενώ µία ακόµα πιο σύνθετη εφαρµογή είναι η δυνατότητα του χρήστη να πετάξει όπου αυτός επιθυµεί (Virtual Flights). Περισσότερο σύνθετη τεχνική (Model & Camera) αφορά κίνηση σε 3 χαρακτηριστικά εξειδικεύοντας ακόµα περισσότερο προς το αντικείµενο που αφορά την εικονική χαρτογραφία και προφανώς εµπλέκει τρισδιάστατη µοντελοποίηση. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει, σε επίπεδο τύπων κίνησης, αυτό που ισχύει στη Stage & Play (Fly through - movie - virtual Flights). Σ' αυτή την περίπτωση οι δυνατότητες του επιλεγµένου λογισµικού υλοποίησης διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο. Υπάρχουν προγράµµατα που είναι εφαρµογές µόνο µίας τεχνικής όπως το MS PowerPoint και προγράµµατα που προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης όλων σχεδόν των προαναφερθέντων τεχνικών: MacroMedia Director, 3D Studio Max και Viz Autodesk, Adobe Premiere, κλπ. Η βελτίωση της ισχύος και των δυνατοτήτων των Η/Υ διαδραµατίζει ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στη δυνατότητα υλοποίησης 3 κίνησης. 6. Τεχνικές εξοµοίωσης της πραγµατικότητας Στην εικονική πραγµατικότητα τα χαρακτηριστικά της χαρτογραφικής οπτικοποίησης επεκτείνονται µε τη χρήση περαιτέρω ιδιοτήτων: επέκταση στη τρίτη και τέταρτη διάσταση, δηµιουργία ψευδαίσθησης ελευθερίας στη βαρύτητα, στην κίνηση και στην οπτική µε δυνατότητες «βύθισης» στον χώρο. Η επιστηµονική οπτικοποίηση µετατρέπει αριθµητικά και συµβολικά δεδοµένα και πληροφορίες σε γεωµετρικές εικόνες παραγόµενες από υπολογιστή (Rhyne T., 1999). Βασίζεται στην εφαρµογή πεδίων όπως τα γραφικά στους υπολογιστές, την επεξεργασία εικόνας, το CAD, την επεξεργασία σηµάτων (signal), τον σχεδιασµό εργαλείων διεπικοινωνίας (interface), ενώ η έρευνα και ανάπτυξή της εστιάζονται σε πεδία όπως η απόδοση χρωµάτων (rendering), η κίνηση µε χρονοσειρές, και η διαδραστική οπτικοποίηση. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

11 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων 121 Η αναπαράσταση της πραγµατικότητας που παρουσιάζουν οι χάρτες εµπεριέχει την υπέρβαση ότι ο χρήστης είναι γνώστης της δυσκολίας αναπαράστασης της πραγµατικής τρισδιάστατης φύσης του περιβάλλοντος κάνοντας χρήση ενός δισδιάστατου εργαλείου: το χάρτη (Fairbain & Prisley, 1997). Στο παρελθόν έγιναν σηµαντικές απόπειρες για να αναπαρασταθεί τρισδιάστατα ο χώρος., σήµερα όµως είµαστε µάρτυρες νέων τεχνικών αναπαράστασης, µέσω υπολογιστή, µία εκ των οποίων είναι η εικονική πραγµατικότητα. Οι τεχνικές Εικονικής Πραγµατικότητας παράγουν περιβάλλοντα όπου ο χρήστης µπορεί να παρέµβει (interact) πλήρως. Αυτά τα περιβάλλοντα οµοιάζουν πολύ στη συνθετότητα που παρουσιάζει ο πραγµατικός κόσµος. Ο βαθµός της αλληλόδρασης (interaction) εξαρτάται από τις δυνατότητες του χρησιµοποιούµενου εξοπλισµού. Η εικονική πραγµατικότητα µπορεί να προσεγγιστεί ως µια µορφή δυναµικής χαρτογραφίας (Sandercock M., 1999). Αν υιοθετηθεί ο διαχωρισµός του Dorling (1992), που προαναφέρθηκε, τότε διακρίνονται τρεις τύποι κίνησης: 1) Μετακίνηση και µεγέθυνση σε στατικές τρισδιάστατες εικόνες (Κίνηση στο Χώρο), 2) κίνηση σε χρονοσειρές σε δισδιάστατες εικόνες (Κίνηση στο Χρόνο), και 3) χρήση κίνησης για να ερευνηθούν τρισδιάστατα αντικείµενα (3 Κίνηση), τότε εύκολα η Εικονική πραγµατικότητα κατατάσσεται στη τελευταία κατηγορία. Η ισχυρή αναλυτική ικανότητα της Εικονικής Πραγµατικότητας σε χωρικά δεδοµένα είναι µεγαλύτερη και αυτής της χαρτογραφίας (Fairbain & Prisley, 1997). ίνει έµφαση στο φυσικό ρόλο του χαρτογράφου παρέχοντάς του τη δυνατότητα δηµιουργίας νέων οπτικών εικόνων (θεάσεων) των χωρικών δεδοµένων, όχι µόνο για την πληροφόρηση και την παρέµβαση του χρήστη, αλλά και στο να επεκτείνει το στατικό µοντέλο του χάρτη σε ένα δυναµικό περιβάλλον που είναι ενσωµατωµένες δυνατότητες διάδρασης αλλά και λήψης αποφάσεων. Όµως δεν πρέπει να παραγνωριστούν οι δυνατότητες και τα όρια που επιβάλλονται τόσο από τη δυνατότητα αναπαράστασης της προοπτικής όσο και από τις δυνατότητες του εξοπλισµού (υλικό και λογισµικό) και κυρίως από τους περιορισµούς που επιβάλλει η ίδια η υφή και δοµή των χρησιµοποιούµενων δεδοµένων (κλίµακα, συµβολισµός, γενίκευση, κλπ.). Τα συστήµατα Εικονικής Πραγµατικότητας ποικίλουν ανάλογα µε τις ικανότητες τόσο του εξοπλισµού (υλικό και λογισµικό). Οι διαχωρισµοί που αφορούν τύπους Εικονικής πραγµατικότητας είναι διάφοροι και εντελώς σχηµατικά διακρίνονται σε δύο µορφές την πιο σύνθετη, αυτή που δηµιουργεί τη µεγαλύτερη εξοµοίωση µε την πραγµατικότητα, της εµβάπτισης ή βύθισης, και την πιο απλή, της µη εµβάπτισης που στην ουσία αντιπροσωπεύεται από την Επιτραπέζια µορφή της, και η οποία είναι η πιο κοινή και διαδεδοµένη. Είναι γεγονός όµως ότι, από τα υπάρχοντα γνωστά παραδείγµατα - εφαρµογές, µεµονωµένα στοιχεία µίας µορφής χρησιµοποιούνται από µία άλλη µορφή και το αντίστροφο. Προφανώς υφίστανται και διάφοροι άλλοι ενδιάµεσοι διαχωρισµοί, η οποίοι όµως δεν αφορούν την παρούσα εργασία. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

12 122 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς Πλήρης εµβάπτιση (Full ή Immersive). Είναι µία µορφή στην οποία εν γένει εφαρµόζονται πλήρως εξοµοιωµένα περιβάλλοντα. Σ αυτή την περίπτωση η εικονική πραγµατικότητα απαιτεί από το συµµετέχοντα να είναι υποκείµενο σε ένα περιβάλλον που ερεθίζει την όραση, την ακοή, την κίνηση και την αφή. Σ αυτή την περίπτωση τα συστήµατα χρειάζονται το µέγιστο εξειδικευµένο εξοπλισµό, ειδική κάσκα, ηχεία, κινούµενες πλατφόρµες γάντια κλπ. Έρευνες γίνονται και σε άλλους τοµείς όπως η όσφρηση µε αντικειµενικό στόχο την πλήρη υποκατάσταση ή προσοµοίωση όλων των αισθήσεων. Η πλήρης προσοµοίωση της κίνησης επιτυγχάνεται µε κινούµενες πλατφόρµες της θέσης του χρήστη ενώ πιο συχνά όµως συναντάται η πλήρης µη χρονική προσοµοίωση, όπου ο χρήστης µπορεί να κινηθεί οπουδήποτε (αλλαγή της θέσης του παρατηρητή). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πεδίο αλληλόδρασης επί των ίδιων των χαρακτηριστικών του εικονικού περιβάλλοντος (ο χρήστης µε δικιά του πρωτοβουλία µπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει χαρακτηριστικά). Ο όρος πλήρης βύθιση (full immersion) αφορά µία µορφή εικονικής πραγµατικότητας, δεν είναι όµως η µόνη ιαφανής εικονική πραγµατικότητα (Transparent VR). Σ αυτή την περίπτωση σαν υπόβαθρο χρησιµοποιούνται εικόνες του πραγµατικού κόσµου επί του οποίου εµφανίζεται η χωρική πληροφορία Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγµατα είναι η εµφάνιση του µοντέλου εδάφους επί του υάλινου θόλου της καµπίνας (cockpit) των πιλότων της πολεµικής αεροπορίας, όπου εξ άλλου φαίνεται και το πραγµατικό έδαφος. Εφαρµογές αυτής της τεχνικής είναι και εδώ προσφιλείς στην βιοµηχανία της ψυχαγωγίας. Εικονική Πραγµατικότητα Προβολής (Projection VR), η οποία µπορεί να εκληφθεί ως µία πολυσυµµετοχική εµπειρία, όπου προϋπόθεση είναι οι γραφικές αναπαραστάσεις µεγάλης κλίµακας. Είναι µία εκδοχή ηµι-εµβάπτισης (semi-immersive) όπου η ψευδαίσθηση επιτυγχάνεται µε την πλοήγηση σ ένα σχετικά µεγάλο εξειδικευµένο χώρο, που ονοµάζεται CAVE: Cave Automatic Virtual Environment, και του οποίου οι πλευρές του είναι οθόνες. Οι χρήστες φορούν ελαφρά γυαλιά στερεοσκοπικής όρασης και κινούνται µε τη βοήθεια φορητής µικροσυσκευής. Ανάλογα συστήµατα είναι και οι προβολές σε Πλανητάριο. Τέλος η πιο κοινή µορφή Εικονικής Πραγµατικότητας είναι η µη εµβάπτισης (non Immeersive), η επονοµαζόµενη και επιτραπέζια (Desktop VR), για το λόγο ότι µπορεί να παρουσιαστεί σε µία συνηθισµένη οθόνη υπολογιστή. Τελευταία όλο και πιο συχνά τα περισσότερα προγράµµατα Γ.Σ.Π., αλλά και CAD, προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

13 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων Βασικοί παράµετροι της αστικής κλίµακας (urban scale projects) και απαιτήσεις από την Εικονική Πραγµατικότητα Στην αστική γεωγραφία (De Blij H.J, 1995) δύο έννοιες που προσδιορίζουν το πεδίο αναπαράστασης των πόλεων ορίζεται από τις έννοιες της Τοποθεσίας (site) και της Γεωγραφικής Θέσης (situation). Η γεωγραφική θέση αναφέρεται στο µέρος που κατέχει η πόλη ως προς τα µεγάλα γεωγραφικά σύνολα, δηλαδή τους κυριότερους συγκοινωνιακούς άξονες, τους ορεινούς όγκους, τις υδάτινες επιφάνειες, την εµφανή οικονοµική δραστηριότητα, τις όµορες πόλεις κλπ. Το µέγεθος ανάπτυξης και ο χαρακτήρας της πόλης είναι αφ εαυτού της γεωγραφικής τους θέσης. Ο δεύτερος προσδιορισµός που αφορά την ανάπτυξη της πόλης στο χώρο εγκατάστασής της είναι η τοποθεσία. Ο όρος αυτός αφορά τα ισχύοντα φυσικά χαρακτηριστικά της θέσης που η πόλη καταλαµβάνει. Ο ρόλος της τοποθεσίας στην ανάπτυξη των πόλεων αλλάζει µέσα στο χρόνο όπως και τα ίδια τα µορφολογικά χαρακτηριστικά. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ισορροπία σε επίπεδο ανάλυσης ανάµεσα στο ανάγλυφο και τον πολεοδοµικό ιστό επιτυγχάνεται µόνο σε µικρές κλίµακες. Η διαδικασία δηµιουργίας ενός Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους υψηλής ανάλυσης είναι τόσο απαιτητική ώστε να αποτελεί από µόνο του µια ιδιαίτερα απαιτητική παραγωγή. Το ίδιο συµβαίνει και όσον αφορά την τρισδιάστατη δηµιουργία µίας πόλης. Η συνύπαρξη Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους και του µοντέλου της πόλης (κάνναβος, βασικές υποδοµές, κύρια δηµόσια κτίρια κλπ) ειδικά σε µεγάλες κλίµακες ψηφιοποίησης απαιτεί την δραστική ελάφρυνση του µοντέλου γεγονός το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τις χαρτογραφικές απαιτήσεις, στο πλαίσιο που η χαρτογραφική οπτικοποίηση ως επικοινωνιακό εργαλείο επιβάλει το υψηλότερο εφικτό αισθητικό αποτέλεσµα. Αν συνυπολογιστεί επιπλέον ότι το περιβάλλον της Εικονικής Πραγµατικότητας προσοµοιώνει το αληθινό περιβάλλον τότε η παραγωγή φορτίζεται ακόµη περισσότερο. Από τα περισσότερα εν γνώσει σχέδια εργασίας που αφορούν πόλεις, το µοντέλο εδάφους ακόµα και όταν η τοποθεσία της πόλης είναι επίπεδη, αυτό εµφανίζεται µε απολύτως στοιχειώδη µορφή. ύσκολα µπορεί κανείς να διαπιστώσει τις αλλαγές του ανάγλυφου το οποίο έχει βοηθητικό χαρακτήρα κατασκευασµένο από ένα ελάχιστο αριθµό πολυγώνων ή και το αντίστροφο (σχήµατα 4 και 5).. Η έµφαση στις λεπτοµέρειες του ενός επιπέδου απαιτεί τη γενίκευση του άλλου και αντιστρόφως, κλασσική περίπτωση αποτελεί το MS Flight Simulation όπου οι πόλεις δεν έχουν πολλές λεπτοµέρειες ή αφορούν µόνο ένα τµήµα της (η περίπτωση της πόλης του Los Angeles). Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

14 124 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς Σχήµα 5. Τρισδιάστατη απεικόνιση της της Καβάλας. (Σαββίδης Ι., ιπλωµατική Εργασία, ΤΜΧΠΠΑ, 2000). Ενώ το Ψηφιακό Υπόβαθρο Εδάφους διατηρεί τη λεπτοµέρεια - ισοδιάσταση 4 µέτρων µε µέγιστο ύψος τα 336 µ. - η δοµή της πόλης παρουσιάζεται σε επίπεδο Ο.Τ.) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

15 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων 125 Σχήµα 6. Τρισδιάστατη απεικόνιση κεντρικής περιοχής του Βόλου (Φαρασλής Γ., Ρίζου., Μεταπτυχιακή Εργασία Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών, ΤΜΧΠΠΑ, 2000). Η ανάλυση της πόλης είναι σε επίπεδο µονάδας χρήσεων γης, ενώ το υπόβαθρο είναι ψηφιοποιηµένη αεροφωτογραφία. Το DTM ισοδιάστασης 4 µ. - λόγω της επιπεδότητας της περιοχής δεν αναγνωρίζεται). 8. Η χειραγώγηση της «ελευθερίας κίνησης» Βασικό χαρακτηριστικό της Εικονικής Πραγµατικότητας είναι η δυνατότητα πλήρους και απρόσκοπτης πλοήγησης µέσα σε ένα περιβάλλον που εξοµοιώνει την πραγµατικότητα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «περιηγηθεί» µέσα στο χώρο, του παρέχεται δηλαδή το µέγιστο επίπεδο χωρικής κατανόησης και αντίληψης. Η δυνατότητα απόλυτης πλοήγησης θέτει όµως µερικά νέα προβλήµατα που στην κλασσική χαρτογραφία αποτελούν αρχές παγιωµένες. Μερικές από αυτές τις πρακτικές ανατρέπονται καθοριστικά απαιτώντας από το µέσο χρήστη νέα αντιµετώπιση όπως είναι ο προσανατολισµός. Σ ένα εικονικό περιβάλλον απουσιάζει το κλασσικό σύµβολο του βορρά. Στα εικονικά περιβάλλοντα όπως και στην καθηµερινή πραγµατικότητα ο βορράς είναι ένα στοιχείο µε σχετικά µικρή έως ανύπαρκτη συµµετοχή. Αποτελεί µία ρευστή έννοια που αλλάζει ανά πάσα στιγµή σύµφωνα µε τη θέση του παρατηρητή / συµµετέχοντα. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

16 126 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς Εξίσου ρευστή έννοια, από τις πλέον σηµαντικές που χαρακτηρίζει και σε µεγάλο βαθµό και την Εικονική Πραγµατικότητα, είναι η κλίµακα. Το περιβάλλον της Εικονικής Πραγµατικότητας δίνει τη δυνατότητα απόλυτης ελευθερίας στην κίνηση, πρακτική συνέπεια της οποίας είναι η πλήρη ελαστικοποίησή της. Οι διαφορετικές και σαφώς διακριτές κλίµακες που προσφέρει η κλασσική χαρτογραφία χάνονται και η αντίληψή για την κλίµακα πλησιάζει την αντιληπτική ικανότητα της ανθρώπινης όρασης. Όµως το γεγονός αυτό ταυτοχρόνως αποτελεί και πρόβληµα, στο πλαίσιο που ο χάρτης εκτός από µέσο επικοινωνίας είναι και µέσο επιστηµονικής ανάλυσης ταυτισµένος µε την αφαίρεση γενίκευση και ότι η οπτικοποίηση συγκεκριµένων πληροφοριών απαιτεί τη χρήση συγκεκριµένου εύρους κλιµάκων. Η ανάδειξη της µορφολογίας πόλης µπορεί να επιτευχθεί σε διακύµανση της κλίµακας µέσα σε συγκεκριµένα όρια (1: :10.000) ώστε να µπορούν να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της θέσης και της τοποθεσίας ειδάλλως ο χρήστης κινδυνεύει να "κινείται" στα όρια κλιµάκων που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική ή τη γεωγραφία ανεξέλεγκτα µαζί τις κλίµακες που επιτρέπουν την ανάλυση των πόλεων. Το γεγονός αυτό δηµιουργεί σηµαντικά προβλήµατα οπτικοποίησης αλλά και ανάλυσης των πληροφοριών (Σχήµα 6). Η δυνατότητα παράκαµψης ή καλύτερα της χρησιµοποίησης προς την επιθυµητή κατεύθυνση της εικονικής πραγµατικότητας, που εξ ορισµού είναι η σύγχρονη έκφραση της ελευθερίας ψηφιακής κίνησης, δηµιουργεί προβληµατισµό ως προς τη δυνατότητα πιθανότητα καταστρατήγησης του κυριότερου γνωρίσµατός της: δηλαδή τη διερεύνηση τιθάσευσης των κύριων χαρακτηριστικών της προς όφελος της οπτικοποίησης και µελέτης του χώρου σύµφωνα µε την αρχική κλίµακα ψηφιοποίησής των χωρικών δεδοµένων. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

17 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων 127 Σχήµα 7 Τρισδιάστατη απεικόνιση κεντρικής περιοχής του Βόλου (Φαρασλής Γ., Ρίζου., Μεταπτυχιακή Εργασία Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών, ΤΜΧΠΠΑ, 2000). Η τρισδιάστατη οπτικοποίηση αναφέρεται στα κτίρια (ύψος), ενώ το υπόβαθρο είναι ψηφιοποιηµένη αεροφωτογραφία. Η εικόνα που δηµιουργείται από την πτήση (µικρό ύψος παρατηρητή) επιτρέπει µέχρι και την αναγνώριση (διαφοροποίηση) των εικονοστοιχείων της αεροφωτογραφίας. Μ άλλα λόγια η νέα παρουσιαζόµενη, πολύ σηµαντική δυνατότητα ανάλυσης, που προσφέρει η Εικονική Πραγµατικότητα, θέτει νέα ερωτήµατα και προβληµατισµούς. Όπως προαναφέρθηκε, ο προσδιορισµός του πεδίου µελέτης αστικών περιοχών (αστική κλίµακα) είναι καθορισµένος µε µεγάλη ακρίβεια τόσο σε τεχνικό επίπεδο (κλίµακα, γενίκευση, κα) όσο και σε θεωρητικό (ταξινόµηση πεδίων έρευνας στη γεωγραφική ανάλυση). Το γεγονός αυτό επιβάλλει τον έλεγχο και τον περιορισµό της κλίµακας ακόµα και σ αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πλήρη ελευθερία πλοήγησης (ελαστικότητα κλίµακας) Μέσα στο ίδιο θεωρητικό πλαίσιο και η ίδια η έννοια της κλίµακας φαίνεται αφηρηµένη γεγονός που ωθεί στην αναζήτηση τρόπων µετρικής εκλογίκευσης του χώρου εφόσον τα 3 χωρικά µοντέλα έχουν άλλη κλίµακα κοντά στο µάτι του παρατηρητή και άλλη µακρύτερα. Η ύπαρξη ένδειξης επί της οθόνης των συντεταγµένων της κίνησης του Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

18 128 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς παρατηρητή, ή κατά τη διάρκεια της εικονικής προήγησης, θα µπορούσε να είναι µία απάντηση αλλά είναι εντελώς ενδεικτικό εφ όσον ο χρήστης ποτέ δεν κοιτά κάθετα προς τα κάτω αλλά σαρώνει τον χώρο υπό γωνία. Επί πρόσθετα πρέπει να υπολογίζεται το άνοιγµα του φακού µε τον οποίο γίνεται η παρατήρηση (κανονικός, είδος ευρυγωνίου κλπ.). Μια άλλη λύση θα µπορούσε να είναι ο συµβατικός υπολογισµός της κλίµακας ως προς ένα κεντροβαρικό σηµείο του χάρτη (οι παραµορφώσεις και οι αποστάσεις σε τρισδιάστατο χώρο είναι για κάθε σηµείο διαφορετικές) αλλά υπεισέρχονται παράµετροι που είναι δύσκολα ελεγχόµενοι, όπως είναι η ανάλυση (aprerture width) στο λογισµικό µε την οποία παράγεται το τελικό προϊόν (πχ : 256Χ243, 320Χ240, 512Χ486 κλπ) οπότε η κλίµακα πρέπει να προσδιορίζεται και ως προς αυτή κάθε φορά. Παράλληλα η ανάλυση της οθόνης από χρήστη σε χρήστη κάνει ακόµα πιο αβέβαιο τον υπολογισµό απαιτώντας αλγόριθµους πιο σύνθετους. Οι απαντήσεις από ότι φαίνεται δεν πρέπει πλέον να αναζητούνται στις συµβατικές προσεγγίσεις αλλά σε νέο µεθοδολογικό πλαίσιο. Στα λογισµικά εικονικών πτήσεων χρησιµοποιούνται εργαλεία πλοήγησης κοινών αεροσκαφών, ύψος πτήσης, γωνία παρατήρησης, ταχύτητα πλοήγησης, πυξίδα, ίσως δηλαδή πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά η θεώρηση που υπάρχει µέχρι σήµερα "κατανόησης" του χώρου, όπως αυτό γίνεται επί του δισδιάστατου στατικού χάρτου. Η χειραγώγηση δηλαδή του κυριότερου γνωρίσµατος της Εικονικής Πραγµατικότητας, η δυνατότητα πλοήγησης, πρέπει να περιορισθεί σε µία περιοχή όπου η κλίµακα δεν µπορεί να υπερβαίνει προς τα πάνω και προς τα κάτω, αυτή που επιτρέπεται κατά τη γεωγραφική ανάλυση για την επεξεργασία των αστικών περιοχών. Η µοντελοποίηση της πτήσης του παρατηρητή µπορεί να υλοποιηθεί µε τη δηµιουργία απαγορευµένων πεδίων µέσα στα οποία δεν θα µπορεί να κινηθεί ο χρήστης και µπορεί να υπολογιστεί ως ακολούθως: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

19 Η µη χρονική χαρτογραφική κίνηση και η αστική (µεγάλη) κλίµακα έργων 129 = µήκος στο έδαφος δ = µήκος επί της οθόνης ω= γωνία φακού (45 ο ) κ = συντελεστής κλίµακας Η = ύψος πτήσης 2 εφ ω = Η = 2 Η d 1 = = δ κ κ 2 κ εφ ω d 2 Η = 2 ω εφ 2 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΨΟΥΣ "ΠΤΗΣΗΣ" ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ιακρίνονται δύο περιπτώσεις: Κίνηση σε σταθερή ακτίνα και κίνηση µε ελεγχόµενο πεδίο µεταβλητότητας. ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2003, 9(7)

20 130 Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Παππάς Ο παρατηρητής πρέπει να κινείται πάνω στην επιφάνεια του τµήµατος σφαίρας του οποίου η ακτίνα αναλογεί σε συγκεκριµένη κλίµακα. Εάν ο παρατηρητής επιθυµεί να κινείται σε ένα χώρο µεταβλητής ακτίνας (π.χ. µεταξύ 1: και 1:1.000), τότε πρέπει να υπολογιστεί η ακτίνα ενός δεύτερου θόλου. Η κίνηση του παρατηρητή πρέπει να περιορίζεται στο διάκενο που σχηµατίζεται µεταξύ του εξωτερικού του µικρού θόλου και του εσωτερικού του µεγάλου. 9. Συµπέρασµα ΟΙ Εικονικοί Κόσµοι δίνουν ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα στην ανάλυση προσφέροντας απαντήσεις µε προφανή τρόπο σε µία σειρά από ερωτήµατα που η δισδιάστατη χαρτογραφία έχει φυσική δυσκολία ανταπόκρισης και ταυτόχρονα θέτουν ερωτήµατα που αφορούν τον βαθµό απόδοσης την πραγµατικότητας. Είναι ορθοί στόχοι; Σε κάθε περίπτωση η Εικονική Χαρτογράφηση βρίσκεται στην αρχή. Σειρά ουσιαστικών ζητηµάτων πρέπει να διευθετηθούν τα οποία θα της επιτρέψουν να παγιώσει ένα θεωρητικό και ένα τεχνικό πλαίσιο λειτουργίας. Έως τότε κάθε διάλογος που αφορά την υπόστασή της, όπως ο βαθµός εικονικής απόδόσης, οι δυνατότητες αλληλόδρασης, η λειτουργικότητα και η χρήση µέσων και περιφερειακών συσκευών κα. είναι ανοικτός µε την προϋπόθεση ότι πρέπει να της δοθεί ο χρόνος που θα επιτρέψει το σχηµατισµό ενός πρώτου πλαισίου κοινής επιστηµονικής αποδοχής και θα την καταστήσει εξ ίσου αξιόπιστη µε την κλασσική χαρτογραφία. Η πληροφοριακή επανάσταση έκανε στενότερη την επαφή κλάδων και επιστηµών. Η Εικονική Πραγµατικότητα έφερε στη χαρτογραφία την Εικονική Χαρτογραφία, εργαλείο που σήµερα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Οι δυνατότητες που ανοίγονται στην εικονική χαρτογραφία είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και οι ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή τεχνολογία προοιωνίζουν την επερχόµενη εξέλιξη αλλά ο δρόµος για την απόλυτη διαχείριση του φαινοµένου φαίνεται να είναι µακριά και προϋποθέτει µακρόχρονη ενασχόληση. Βιβλιογραφία ACEVEDO W., (1997), Time Series Animation Techniques for Visualizing Urban Growth, DE BLIJ H.J, (1995), The earth, an introduction to its Physical and Human Geography, New York, John Wiley & Sons. DORLING G. (1992), Stretching space and splicing time: from cartographic animation to interactive visualization, Cartography and Geographic Information Systems, 19, , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Visualization of the meaning of time and cartographic animation

Visualization of the meaning of time and cartographic animation Visualization of the meaning of time and cartographic animation Sidiropoulos G. 1, Pappas V., 2 Mostratos N. 3 The cartographic visualization of spatial phenomena, such as the implementation of the evolution

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικότητα και πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες

Διαδραστικότητα και πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες Ενότητα 10 η Διαδραστικότητα και πλοήγηση σε ψηφιακούς χάρτες Βύρωνας Νάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π. - bnakos@central.ntua.gr Bασίλης Κρασανάκης Υποψήφιος διδάκτορας Ε.Μ.Π. krasvas@mail.ntua.gr Β. Νάκος & Β. Κρασανάκης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΣΠ Τα τελευταία 25 χρόνια, τα προβλήµατα που σχετίζονται µε την διαχείριση της Γεωγραφικής Πληροφορίας αντιµετωπίζονται σε παγκόσµιο αλλά και εθνικό επίπεδο µε την βοήθεια των Γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS)

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS) Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems GIS) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΣΓΠ Ένα σύστηµα γεωγραφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ. μεθόδους οι οποίες και ονομάζονται χαρτογραφικές προβολές. Η Χαρτογραφία σχετίζεται στενά με την επιστήμη της

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ. μεθόδους οι οποίες και ονομάζονται χαρτογραφικές προβολές. Η Χαρτογραφία σχετίζεται στενά με την επιστήμη της ΕΛΕΝΗ ΣΥΡΡΑΚΟΥ ΓΤΠ61 2012 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ Χαρτογραφία ονομάζεται η επιστήμη που περιλαμβάνει ένα σύνολο προσδιορισμένων μελετών, τεχνικών ακόμη και καλλιτεχνικών εργασιών που αφορούν απεικονίσεις, υπό κλίμακα,

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωρίδης. Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων. http://infolab.cs.unipi.gr

Γιάννης Θεοδωρίδης. Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων. http://infolab.cs.unipi.gr Πανεπιστήµιο Πειραιώς, Τµήµα Πληροφορικής Εισαγωγή στη Γεωπληροφορική Επισκόπηση µαθήµατος Γιάννης Θεοδωρίδης Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστηµάτων http://infolab.cs.unipi.gr 13-Μαρ-09 Το κύριο µέροςτωνδιαφανειώνπροέρχεταιαπόταtextbooks

Διαβάστε περισσότερα

Οραση - οπτική αντίληψη Οπτική γνώση - οπτική

Οραση - οπτική αντίληψη Οπτική γνώση - οπτική Περιεχόµενα Μαθήµατος Οδηγού Σπουδών (Course Catalog data) Στόχοι του µαθήµατος είναι: Οραση - οπτική αντίληψη Οπτική γνώση - οπτική µνήµη Αντίληψη του χώρου και χάρτες Νοητικές κατηγορίες Αναπαραστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΜΠΟΛΙΕΡΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΗ

ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΜΠΟΛΙΕΡΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΗ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΜΠΟΛΙΕΡΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΗ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ «Η εικονική πραγματικότητα ορίζεται ως ένα 3D περιβάλλον αλληλεπίδρασης, κατασκευασμένο από υπολογιστή, στο οποίο μπορεί κάποιος να εμβυθιστεί».

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Τοπολογικές απεικονίσεις Αζιμουθιακή ισόχρονη απεικόνιση

Κεφάλαιο Τοπολογικές απεικονίσεις Αζιμουθιακή ισόχρονη απεικόνιση Κεφάλαιο 9 Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό, περιγράφονται αναλυτικές χαρτογραφικές μέθοδοι μετασχηματισμού του χώρου, μετατρέποντας τη γεωμετρία του χάρτη με τρόπο που να απεικονίζεται το ίδιο το χωρικό φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική αντίληψη. Μετά?..

Οπτική αντίληψη. Μετά?.. Οπτική αντίληψη Πρωτογενής ερεθισµός (φυσικό φαινόµενο) Μεταφορά µηνύµατος στον εγκέφαλο (ψυχολογική αντίδραση) Μετατροπή ερεθίσµατος σε έννοια Μετά?.. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικοποίηση και Χαρτογραφικός Σχεδιασµός

Οπτικοποίηση και Χαρτογραφικός Σχεδιασµός ΠΜΣ «Πληροφορική» Τµήµα Πληροφορικής Πανεπιστήµιο Πειραιώς ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Introduction to GeoInformatics) Οπτικοποίηση και Χαρτογραφικός Σχεδιασµός Μαργαρίτα Κόκλα Ορισµοί του χάρτη Μια αναπαράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη σχεδίαση κινούμενων γραφικών

Εισαγωγή στη σχεδίαση κινούμενων γραφικών ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Εισαγωγή στη σχεδίαση κινούμενων γραφικών Νικόλας Τσαπατσούλης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επικοινωνίας & Σπουδών Διαδικτύου Εισαγωγή Εφαρμογές Κύρια Χαρακτηριστικά Flash

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Δημιουργίας Τρισδιάστατων Γραφικών

Εργαλεία Δημιουργίας Τρισδιάστατων Γραφικών Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Εργαλεία Δημιουργίας Τρισδιάστατων Γραφικών Εισαγωγή Εξάμηνο: 2014Β Διδάσκουσα: Ηλεκτρονική Τάξη: http://moodleforall.ictlab.edu.gr/ Περιεχόμενα Τι είναι τα γραφικά Είδη

Διαβάστε περισσότερα

εθνικοί χαρτογραφικοί οργανισμοί και γεωπύλες: λειτουργικότητα και χρήστης

εθνικοί χαρτογραφικοί οργανισμοί και γεωπύλες: λειτουργικότητα και χρήστης εθνικοί χαρτογραφικοί οργανισμοί και γεωπύλες: λειτουργικότητα και χρήστης λειτουργικότητα και χρήστης Δρ. Ανδριανή ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ Εργαστήριο Χαρτογραφίας, Ε.Μ.Π. askop@survey.ntua.gr περιεχόμενα εισαγωγή γεωπύλη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Τρισδιάστατα Μοντέλα

Κεφάλαιο 7. Τρισδιάστατα Μοντέλα Κεφάλαιο 7. 7.1 ομές εδομένων για Γραφικά Υπολογιστών. Οι δομές δεδομένων αποτελούν αντικείμενο της επιστήμης υπολογιστών. Κατά συνέπεια πρέπει να γνωρίζουμε πώς οργανώνονται τα γεωμετρικά δεδομένα, προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Αστικός Σχεδιασμός και Χαρτογραφική Υποδομή. Ο μνημειακός πλούτος της Θεσσαλονίκης και οι παραγωγικές δραστηριότητες της πόλης.

Αστικός Σχεδιασμός και Χαρτογραφική Υποδομή. Ο μνημειακός πλούτος της Θεσσαλονίκης και οι παραγωγικές δραστηριότητες της πόλης. Αστικός Σχεδιασμός και Χαρτογραφική Υποδομή. Ο μνημειακός πλούτος της Θεσσαλονίκης και οι παραγωγικές δραστηριότητες της πόλης. Ν. Καρανικόλας, Π. Λαφαζάνη, Μ. Μυρίδης. * Περίληψη Οι πληροφορίες που απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών

GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών GIS: Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών Σηµειώσεις Σεµιναρίου ηµήτρης Τσολάκης v1.2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 9 1.1. GIS in Greek...10 1.2. Γιατί GIS;...10 1.3. Τι Είναι τα GIS...12 1.3.1.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Λοΐσιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντισυνταγματάρχης) Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc στη Γεωπληροφορική Διευθυντής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή...1. 2 Χαρτογραφική Πληροφορία...29

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή...1. 2 Χαρτογραφική Πληροφορία...29 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή...1 1.1 Χάρτης και Χαρτογραφία... 1 1.2 Ιστορική αναδρομή... 5 1.3 Βασικά χαρακτηριστικά των χαρτών...12 1.4 Είδη και ταξινόμηση χαρτών...14 1.4.1 Ταξινόμηση με βάση την κλίμακα...15

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σπύρος Τσιπίδης. Περίληψη διατριβής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Σπύρος Τσιπίδης Γεω - οπτικοποίηση χωρωχρονικών αρχαιολογικών δεδομένων Περίληψη διατριβής H παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Προσομοίωσης

Εφαρμογές Προσομοίωσης Εφαρμογές Προσομοίωσης H προσομοίωση (simulation) ως τεχνική μίμησης της συμπεριφοράς ενός συστήματος από ένα άλλο σύστημα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εφαρμογών των ΤΠΕ. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Γενίκευση στη Χαρτογραφία

Η Γενίκευση στη Χαρτογραφία Η Γενίκευση στη Χαρτογραφία Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήματος [I] Οι χάρτες αποτελούν το μέσο γραφικής απόδοσης - σε σμίκρυνση - κάποιου τμήματος της γήινης επιφάνειας. Θα ήταν δύσκολο - αν όχι

Διαβάστε περισσότερα

14 ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Η Χαρτογραφία σε ένα Κόσμο που Αλλάζει Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

14 ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Η Χαρτογραφία σε ένα Κόσμο που Αλλάζει Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Η Χαρτογραφία σε ένα Κόσμο που Αλλάζει Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου 2016 Χ. Χάρχαρος, Μ. Κάβουρας, Μ. Κόκλα, Ε. Τομαή Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ορίζεται ως η ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ - VIRTUAL REALITY

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ - VIRTUAL REALITY ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ - VIRTUAL REALITY Ορισμός Συστήματα εικονικής πραγματικότητας Εφαρμογές στη ναυτιλία Προσομοίωση γέφυρας Προσομοίωση μηχανής Superscape VRT TM ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΙΚΟ ΙΑΤΙΚΟ Αντιληπτική Κατηγοριοποίηση και Κρίση Ανίχνευση ιάκριση ιάκριση κειµένου, διάκριση σηµειακής εικόνας, διάκριση µοτίβου, διάκριση χρώµατος ιάκριση κίνησης Κρίνοντας την τάξη Κρίνοντας το σχετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 7/4/2013 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ορισμός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διάλεξη 1: Γενικά για το ΓΣΠ, Ιστορική αναδρομή, Διαχρονική εξέλιξη Διάλεξη 2 : Ανάλυση χώρου (8/4/2013) Διάλεξη 3: Βασικές έννοιες των Γ.Σ.Π.. (8/4/2013)

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικός Χάρτης Πόλης

Συνολικός Χάρτης Πόλης Στα πλαίσια εφαρµογής της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, για την αντιµετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι πόλεις, εξαιτίας του οδικού Θορύβου, µε σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

Τα GIS στην Πρόληψη και ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών

Τα GIS στην Πρόληψη και ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών Ηµερίδα: Πρόληψη - ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών. Ο ρόλος του Αγρονόµου Τοπογράφου Μηχανικού Τα GIS στην Πρόληψη και ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών Γεώργιος Ν.Φώτης Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΘ Kωστής

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί 1. Α) Στην ιστορία. Σωστό το ) Σωστό το Γ)

Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί 1. Α) Στην ιστορία. Σωστό το ) Σωστό το Γ) Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί Α) Στην ιστορία. Α) Β) Γ) ) Απλή Β) Στη µελέτη περιβάλλοντος. Γ) Στις φυσικές επιστήµες. ) Σε όλα τα παραπάνω. Είστε

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση τρισδιάστατου κόσμου σε πραγματικό κόσμο: το παράδειγμα του Kinect. ιδάσκων: Φ. Αζαριάδης Φοιτήτρια: Άρτεμις-Αγγελική Σφύρη

Μοντελοποίηση τρισδιάστατου κόσμου σε πραγματικό κόσμο: το παράδειγμα του Kinect. ιδάσκων: Φ. Αζαριάδης Φοιτήτρια: Άρτεμις-Αγγελική Σφύρη Μοντελοποίηση τρισδιάστατου κόσμου σε πραγματικό κόσμο: το παράδειγμα του Kinect ιδάσκων: Φ. Αζαριάδης Φοιτήτρια: Άρτεμις-Αγγελική Σφύρη Computer graphics Μοντελοποίηση τρισδιάστατου κόσμου 2d/3d computer

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για τη δημιουργία διαδικτυακών χαρτών στην εκπαίδευση

Αξιοποίηση ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για τη δημιουργία διαδικτυακών χαρτών στην εκπαίδευση Αξιοποίηση ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) για τη δημιουργία διαδικτυακών χαρτών στην εκπαίδευση Τζελέπης Νικόλαος Κρασανάκης Βασίλειος Νάκος Βύρωνας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ Χαρτογραφία Ι 1 ΟΡΙΣΜΟΙ Φαινόμενο: Ο,τιδήποτε υποπίπτει στην ανθρώπινη αντίληψη Γεωγραφικό (Γεωχωρικό ή χωρικό) φαινόμενο: Ο,τιδήποτε υποπίπτει στην ανθρώπινη αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικά χαρακτηρισµένα σύµβολα

Εννοιολογικά χαρακτηρισµένα σύµβολα γραφικά χαρακτηριστικά σηµείων σύνδεση χαρακτηριστικά δεδοµένων Εννοιολογικά χαρακτηρισµένα σύµβολα Στόχοι χαρτογραφικής σχεδίασης Χάρτης γενικής αναφοράς απόδοση ποικιλίας γεωγραφικών πληροφοριών Θεµατικός

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί Πολλά προβλήματα λύνονται μέσω δισδιάστατων απεικονίσεων ενός μοντέλου. Μεταξύ αυτών και τα προβλήματα κίνησης, όπως η κίνηση ενός συρόμενου μηχανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι

Συστήματα Πολυμέσων. Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι Συστήματα Πολυμέσων Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι Ορισμός των Πολυμέσων / Multimedia Η ταυτόχρονη ενσωμάτωση μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον πληροφορίας, των: Κειμένου Ήχου Κάθε τύπου εικόνας (στατική,

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισµικού

Θέµατα αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισµικού Θέµατα αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισµικού Όνοµα: Τάσος Αναστάσιος Επώνυµο: Μικρόπουλος Τίτλος: Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Εφαρµογών Εικονικής Πραγµατικότητας στην Εκπαίδευση, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας στη Μεταλλευτική Βιομηχανία χρησιμοποιώντας συνήθη λογισμικά πακέτα

Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας στη Μεταλλευτική Βιομηχανία χρησιμοποιώντας συνήθη λογισμικά πακέτα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας στη Μεταλλευτική Βιομηχανία χρησιμοποιώντας συνήθη λογισμικά πακέτα ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥΤΑΝΤΗΣ Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Εικονική Πραγματικότητα. Δασκαλάκη Αναστασία

Εικονική Πραγματικότητα. Δασκαλάκη Αναστασία Εικονική Πραγματικότητα Δασκαλάκη Αναστασία Πλοήγηση Τι είναι; Δομικά Συστατικά Έννοιες Ιστορία Υλικό Κατηγορίες Εικονική Πραγματικότητα και Διαδίκτυο Εικονικά συνεργατικά περιβάλλοντα Πεδία εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση θεματικών δεδομένων

Απόδοση θεματικών δεδομένων Απόδοση θεματικών δεδομένων Ποιοτικές διαφοροποιήσεις Σημειακά Γραμμικά Επιφανειακά Ποσοτικές διαφοροποιήσεις Ειδικές θεματικές απεικονίσεις Δασυμετρική Ισαριθμική Πλάγιες όψεις Χαρτόγραμμα Χάρτης κουκίδων

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και θαλάσσιο αιολικό - κυματικό δυναμικό. Παρασκευή Δρακοπούλου, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και θαλάσσιο αιολικό - κυματικό δυναμικό. Παρασκευή Δρακοπούλου, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και θαλάσσιο αιολικό - κυματικό δυναμικό Παρασκευή Δρακοπούλου, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών: ένα εργαλείο "έξυπνου χάρτη" ολοκληρωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΜΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΥΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] Τι είναι το Google Earth Το Google Earth είναι λογισμικό-εργαλείο γραφικής απεικόνισης, χαρτογράφησης και εξερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (Computer Aided Design)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (Computer Aided Design) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (Computer Aided Design) Ενότητα # 2: Στερεοί Μοντελοποιητές (Solid Modelers) Δρ Κ. Στεργίου

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια (MIS )

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια (MIS ) «Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» Παραδοτέο Π1.11 Χάρτες απεικόνισης με χρήση GIS κρουσμάτων, παγίδων εντόμων,

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό ΣΓΠ. Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ. Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, Τµήµα Γεωγραφίας, ΣΓΠ ΙΙ, Χρίστος Χαλκιάς

Λογισµικό ΣΓΠ. Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ. Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, Τµήµα Γεωγραφίας, ΣΓΠ ΙΙ, Χρίστος Χαλκιάς Λογισµικό ΣΓΠ Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ Εισαγωγή Βασικός στόχος των λογισµικών πακέτων ΣΓΠ, είναι η παροχή ενός ενιαίου πλαισίου εργασίας µε γεωγραφικές πληροφορίες. Η εξέλιξη του λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικός Συμβολισμός Ποιοτικών Χαρακτηριστικών

Θεματικός Συμβολισμός Ποιοτικών Χαρακτηριστικών 5 Θεματικός Συμβολισμός Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Όπως έχει τονιστεί ήδη, η σωστή επιλογή συμβολισμού είναι το θεμελιώδες ζητούμενο για την επικοινωνιακή και την τεχνική επιτυχία ενός θεματικού χάρτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. Λήδα Στάµου, Βασιλική Φιλιππακοπούλου, Βύρωνας Νάκος

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. Λήδα Στάµου, Βασιλική Φιλιππακοπούλου, Βύρωνας Νάκος ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ Λήδα Στάµου, Βασιλική Φιλιππακοπούλου, Βύρωνας Νάκος Εργαστήριο Χαρτογραφίας, Τµήµα Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ενημερωτικός οδηγός εκπαιδευτικού προγράμματος: Βασικές αρχές στο QGIS & στη λειτουργία GPS Πρόγραμμα 30 ωρών (5 ημερών) 2016 ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΚΔΒΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1)

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1) 2. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ H υλοποίηση ενός προβλήµατος σε σύστηµα Η/Υ που επιδεικνύει ΤΝ 1 απαιτεί: Την κατάλληλη περιγραφή του προβλήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Εισαγωγή Τι είναι τα πολυµέσα Ποιοι εµπλέκονται στα πολυµέσα Χαρακτηριστικά των µέσων Απαιτήσεις πολυµέσων Ιδιότητες πολυµέσων Μετάδοση πολυµέσων οµή συστηµάτων πολυµέσων Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Κατευθυντήριες γραμμές σχεδίασης μαθησιακών δραστηριοτήτων Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Εργασία στην Ενότητα Πληροφορική-Πολυμέσα του ΜΠΣ «Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα» του ΕΑΠ Μ. Μαργαριτόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα

Πνευµατικά ικαιώµατα Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Παρουσίαση Μαθημάτων Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Στη θεματική περιοχή: Περιβάλλον

Σύντομη Παρουσίαση Μαθημάτων Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Στη θεματική περιοχή: Περιβάλλον Σύντομη Παρουσίαση Μαθημάτων Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Στη θεματική περιοχή: Περιβάλλον Προπτυχιακά μαθήματα Στη θεματική περιοχή: Περιβάλλον Μάθημα Στόχοι / Περιεχόμενο Εξάμηνο Υποχρ. /Επιλ.

Διαβάστε περισσότερα

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τρεις τρόποι νοηµατοδότησης της ταυτότητας α 3 +β 3 +3αβ(α+β)......

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τρεις τρόποι νοηµατοδότησης της ταυτότητας α 3 +β 3 +3αβ(α+β)...... 4. Βασικά Στοιχεία ιδακτικής της Άλγεβρας µε τη χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών Οι ψηφιακές τεχνολογίες που έχουν µέχρι τώρα αναπτυχθεί για τη διδασκαλία και τη µάθηση εννοιών της Άλγεβρας µπορούν να χωριστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Ι. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής ΔΙΚΤΥΑΚΗ EΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αξονική συµµετρία» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6).

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6). ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΑ Η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους σε μια εικόνα. Στηρίζεται στο ότι η τρισδιάστατη φυσική όραση πραγματοποιείται διότι κάθε μάτι βλέπει το ίδιο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 / Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 1. Σε τί διαφέρουν η ψηφιακή χαρτογραφία και η αναλογική χαρτογραφία; 2. Ποιές λειτουργίες επιτελεί ο χάρτης; 3. Ποιά προϊόντα παρέχει η ψηφιακή χαρτογραφία και ποιές

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές λειτουργίες ΣΓΠ

Αναλυτικές λειτουργίες ΣΓΠ Αναλυτικές λειτουργίες ΣΓΠ Γενικά ερωτήµατα στα οποία απαντά ένα ΣΓΠ Εντοπισµού (locaton) Ιδιότητας (condton) Τάσεων (trend) ιαδροµών (routng) Μορφών ή προτύπων (pattern) Και µοντέλων (modellng) παραδείγµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 18 Μηχανική Μάθηση Ένα φυσικό ή τεχνητό σύστηµα επεξεργασίας πληροφορίας συµπεριλαµβανοµένων εκείνων µε δυνατότητες αντίληψης, µάθησης, συλλογισµού, λήψης απόφασης, επικοινωνίας και δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενο. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Σχεδίαση και Ανάπτυξη Πολυµεσικών Εφαρµογών. Βιβλιογραφία. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 9, [link]

Περιεχόµενο. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Σχεδίαση και Ανάπτυξη Πολυµεσικών Εφαρµογών. Βιβλιογραφία. Καγιάφας [2000]: Κεφάλαιο 9, [link] Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Πολυµεσικών Εφαρµογών Βασικά ζητήµατα σχεδίασης Η διαδικασία ανάπτυξης πολυµεσικών εφαρµογών Η οµάδα ανάπτυξης πολυµεσικών εφαρµογών Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Αστική αειφορία. ιαµόρφωση και εφαρµογή ολοκληρωµένων πιλοτικών προγραµµάτων βιώσιµης αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραµµα URBAN Κερατσίνι - ραπετσώνα.

Αστική αειφορία. ιαµόρφωση και εφαρµογή ολοκληρωµένων πιλοτικών προγραµµάτων βιώσιµης αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραµµα URBAN Κερατσίνι - ραπετσώνα. Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο 1.1. Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ArcGIS 1.1.1. Η δομή του ArcGIS: Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

εύτερη διάλεξη. Η Γεωµετρία στα αναλυτικά προγράµµατα.

εύτερη διάλεξη. Η Γεωµετρία στα αναλυτικά προγράµµατα. εύτερη διάλεξη. Η στα αναλυτικά προγράµµατα. Η Ευκλείδεια αποτελούσε για χιλιάδες χρόνια µέρος της πνευµατικής καλλιέργειας των µορφωµένων ατόµων στο δυτικό κόσµο. Από τις αρχές του 20 ου αιώνα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό,

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό, 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή 1. εδοµένα, Πληροφορίες και Υπολογιστές 2. Πώς φτάσαµε στους σηµερινούς υπολογιστές 3. Το υλικό ενός υπολογιστικού συστήµατος 4. Το λογισµικό ενός υπολογιστικού συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο 3DS Max 2009

Εισαγωγή στο 3DS Max 2009 Μάθημα 1ο Εισαγωγή στο 3DS Max 2009 Σε αυτό το μάθημα πραγματοποιείται εκμάθηση του περιβάλλοντος του προγράμματος 3DS Max 2009. Το 3D Studio Max είναι ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα δημιουργίας και

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδος. Κουρούνη Μαρία, Τσαμπάζη Αικατερίνη. 13ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας

Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδος. Κουρούνη Μαρία, Τσαμπάζη Αικατερίνη. 13ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδος Κουρούνη Μαρία, Τσαμπάζη Αικατερίνη 13ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας Πάτρα, Οκτώβριος 2014 Περιεχόμενα Ι. Σκοπός και κίνητρο ΙΙ. Περιοχή εφαρμογής IV. Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΙΑ ΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1024 Πρακτικά Συνεδρίου - ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΑ ΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γεώργιος Κορακάκης gkor@chemeng.ntua.gr Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Υπολογιστών: Εισαγωγή

Γραφικά Υπολογιστών: Εισαγωγή 1 ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Γραφικά Υπολογιστών: Εισαγωγή Πασχάλης Ράπτης http://aetos.it.teithe.gr/~praptis praptis@it.teithe.gr 2 Περιγραφή Γραφικά Υπολογιστών Τι είναι? Περιοχές εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια της ζήτησης για την έννοια του χάρτη Βασικά συστατικά των χαρτών (συνέχεια)

Συνέχεια της ζήτησης για την έννοια του χάρτη Βασικά συστατικά των χαρτών (συνέχεια) Τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΜΕ801 Χαρτογραφία 1 Μάθηµα επιλογής χειµερινού εξαµήνου Πάτρα, 2016 Συνέχεια της ζήτησης για την έννοια του χάρτη Βασικά συστατικά των χαρτών (συνέχεια) Βασίλης Παππάς, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος Φωτογραμμετρία Εισαγωγή Ορισμοί Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Εφαρμογές Εισαγωγή Προσδιορισμός θέσεων Με τοπογραφικά όργανα Σχήμα Μέγεθος Συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

κτιρίων σε συστήματα πλοήγησης. Google Earth, το παράδειγμα της Google.

κτιρίων σε συστήματα πλοήγησης. Google Earth, το παράδειγμα της Google. Τρισδιάστατη απεικόνιση κτιρίων σε συστήματα πλοήγησης. Google Earth, το παράδειγμα της Google. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και Συστήματα Πλοήγησης Γεωγραφι ικά Συστή ήματα Πλη ηροφοριώ ών (GIS)

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 3: Υλοποίηση Ψηφιοποίησης, Τρισδιάσταση Ψηφιοποίηση, Ψηφιοποίηση ήχου και video Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσομοίωση

Λίγα λόγια για την προσομοίωση Λίγα λόγια για την προσομοίωση Η συγκεκριμένη προσομοίωση με εικονικό εργαστήριο είναι μια ενδιαφέρουσα και αρκετά ελκυστική προσομοίωση για τους μαθητές. Γίνεται αναπαράσταση της κίνησης των φορτίων σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή

Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή Oι οπτικές επιδράσεις, που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα στους χρήστες, αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα αποτελέσματα των λειτουργιών γραφικών με Η/Υ. Τον όρο της οπτικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Βυθού για τον κόλπο του Σαρωνικού, με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Βυθού για τον κόλπο του Σαρωνικού, με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ Κατεύθυνση Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ενότητα 10: Γραφικά υπολογιστή Πασχαλίδης Δημοσθένης Τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 1η - Εισαγωγή

Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 1η - Εισαγωγή Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 1η - Εισαγωγή Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, 2015 Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Κομιανός, Υποψήφιος Διδάκτορας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Καθηγητής/τρια: Αρ. Μαθητών/τριών : Ημερομηνία: Χρόνος: Τμήμα: Ενότητα & Θέμα Μαθήματος: Μάθημα: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Απαραίτητες προϋπάρχουσες/προαπαιτούμενες γνώσεις (προηγούμενοι/προαπαιτούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι:

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι: Χωρική Ανάλυση Ο σκοπός χρήσης των ΣΓΠ δεν είναι μόνο η δημιουργία μίας Β.Δ. για ψηφιακές αναπαραστάσεις των φαινομένων του χώρου, αλλά κυρίως, η βοήθειά του προς την κατεύθυνση της υπόδειξης τρόπων διαχείρισής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 10: Εικονική πραγματικότητα. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 10: Εικονική πραγματικότητα. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 10: Εικονική πραγματικότητα Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Επιμέλεια: Γεωργακαράκος Ευστράτιος ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος και αποκατάσταση συνέπειας χρονοσειρών βροχόπτωσης Παράδειγµα Η ετήσια βροχόπτωση του σταθµού Κάτω Ζαχλωρού Χ και η αντίστοιχη βροχόπτωση του γειτονικού του σταθµού Τσιβλός Υ δίνονται στον Πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Π. ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΩ Α.Π.Θ

Π. ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΩ Α.Π.Θ Π. ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΩ Α.Π.Θ Ο χάρτης ως υπόβαθρο των ΓΣΠ Tα ΓΣΠ βασίζονται στη διαχείριση πληροφοριών που έχουν άμεση σχέση με το γεωγραφικό χώρο, περιέχουν δηλαδή δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία Ενότητα 8: Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Γεωμετρικές Διορθώσεις. Κωνσταντίνος Περάκης Ιωάννης Φαρασλής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται δεξιότητες που αφορούν στη χρήση των πιο διαδεδομένων λογισμικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται δεξιότητες που αφορούν στη χρήση των πιο διαδεδομένων λογισμικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Ενότητα 3η: Χρήση Λογισμικού GIS Το παρακάτω αναλυτικό γνωστικό περιεχόμενο, αποτελεί την τρίτη ενότητα της εξεταστέας ύλης για την πιστοποίηση GISPro και παρέχει το υπόβαθρο της πρακτικής εξέτασης στο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στα πολυμέσα

1. Εισαγωγή στα πολυμέσα 1. Εισαγωγή στα πολυμέσα Σύνοψη Στο τρέχον σύντομο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στην έννοια των πολυμέσων και τη σχετική ορολογία που εμφανίζεται στη βιβλιογραφία. Ορίζονται, επίσης, οι έννοιες της διαδραστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κόντου Έλενα. Μητρόπουλος Δημήτρης. Παπαθανασίου Ανθή. Παπακίτσος Αλέξανδρος. Πατρίκιος Σπύρος. Y.K: Κα.Περάκη

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κόντου Έλενα. Μητρόπουλος Δημήτρης. Παπαθανασίου Ανθή. Παπακίτσος Αλέξανδρος. Πατρίκιος Σπύρος. Y.K: Κα.Περάκη ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Κόντου Έλενα Μητρόπουλος Δημήτρης Παπαθανασίου Ανθή Παπακίτσος Αλέξανδρος Πατρίκιος Σπύρος Y.K: Κα.Περάκη 1 Περιεχόμενα Διαφημιστική φωτογραφία Φωτοειδησεογραφία (φωτορεπορτάζ) Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Εκπαιδευτικά υπερμεσικά περιβάλλοντα Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα