Ποιαείναιηιστορίατουαλκοόλ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ποιαείναιηιστορίατουαλκοόλ;"

Transcript

1 ΑΛΚΟΟΛΚΑΙΤΣΙΓΑΡΟ

2 Ποιαείναιηιστορίατουαλκοόλ; Το αλκοόλ χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.χ. στην Περσία, όπου ατανάλωναν συστηματικά ένα βαρύ είδος ζύθου. Στην αρχαία Ελλάδα υδοκιμούσετοσιτάρι, τοαμπέλι, ηελιά. Όσοιδενέτρωγανψωμίκαι δενέπινανκρασί, θεωρούντανβάρβαροι. ΟΚύκλωπαςΠολύφημος, όντας άγριος, αγνοούσε το κρασί και τρέφονταν μόνο με κρέας και γαλακτοκομικά. Οι πολιτισμένοι έπιναν κρασί, όχι όμως άκρατο. Ο σίοδος και ο Πλούταρχος, θεωρούσαν ιδανική την αναλογία νερού και κρασιού 3 προς 1. Ποτά με υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος παρήχθησανγιαπρώτηφοράμετηχρήσητηςαπόσταξηςαπότους αλχημιστές.

3 τον όρο ζύμωση στη Χημεία οείται η διαδικασία παραγωγής ργειας κατά τη μετατροπή μιας ή ισσοτέρωνοργανικώνενώσεων, ς είναι οι υδατάνθρακες, σε ένα ή μια αλκοόλη. Ειδικότερα, ο ςζύμωσηείναιπιθανόνα φέρεται στη χρήση μιας ειδικής ηγορίας μυκήτων(τους όμενους"ζυμομύκητες") για τη ατροπή ενός σακχάρου(είδος τάνθρακα) σε αλκοόλη ή στη ση βακτηρίων για την παραγωγή ακτικού οξέος σε μερικά φιμα. Τιείναιηζύµωση; Ζάχαρη ενέργεια + αλκοόλ + διοξείδιο του άνθρακα.

4 Ποιοιείναιοικυριότεροιτύποι αλκοολούχωνποτών; Τα αλκοολούχα ποτά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Ζυμούμενα: Παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση αμυλούχου ή σακχαρούχουπρώτηςύλης. (Κρασί, μπίρα). Αποσταζόμενα: Σε αυτό τον τύπο ποτών η αλκοολική ζύμωση της πρώτης ύλης ακολουθείται από απόσταξη σε ειδική συσκευή, τον αποστακτήρα(κοινώς αποκαλούμενη"καζάνι"). (Τσίπουρο, ούζο, βότκα, ουίσκι κ.ά.) Ηδύποτα: Ταποτάαυτούτουτύπουείναιεξολοκλήρουτεχνητήςπαρασκευής: Αναμιγνύονταιπροϋπολογισμένεςποσότητεςαιθυλικήςαλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών(τις περισσότερες φορές μη φυσικής προέλευσης) και γλυκαντικών ουσιών. (λικέρ)

5 Απόσταξη ονομάζεται η μέθοδος με την οποία απομονώνεται ένα υγρό συγκεκριμένου σημείου βρασμούαπόέναμίγμα. Μετη μέθοδο αυτή θερμαίνεται ένα μίγμα που περιέχει υγρό μέχρι το υγρό να βράσει, οπότε σχηματίζει ατμούς. Οι ατμοί αυτοί οδηγούνται σε σχετική διάταξη ενός μέσου που λέγεται συμπυκνωτής όπου εκεί ψύχονται και μετατρέπονται σε"καθαρότερη μορφή υγρού". Τιείναιηαπόσταξη;

6 ΥΖΟ Ποιαείναιτακυριότεραελληνικά αλκοολούχαποτά; ύζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που αράγεται και καταναλώνεται ευρέως στην λάδα και στην Τουρκία, όπου είναι γνωστό ς Ρακί. Το ούζο είναι μείγμα αιθανόλης ινοπνεύματος) νερού και διάφορων ρωματικών βοτάνων, μεταξύ των οποίων εριλαμβάνεται πάντα ο γλυκάνισος. Το ούζο ναι συνήθως μόνο σε μικρό ποσοστό προϊόν πόσταξης σταφυλιών. Η απόσταξη γίνεται σε δικά αποστακτήρια(καζάνια). Μετά την νάμειξη των συστατικών ακολουθεί το ράσιμο" του μίγματος, περισσότερες από ία φορές. Το τελικό προϊόν έχει συνήθως νάμεσα σε 40 και 50 αλκοολικούς βαθμούς.

7 ο τσίπουρο είναι ένα ελληνικό λκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε νπορείατουπριναπόεπτάπερίπου ιώνες στα μοναστήρια του Αγίου ρους. ΗΤσικουδιάήΡακήστην ρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η ριότερη διαφορά του είναι ότι η ικουδιά είναι προϊόν μονής πόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια οτάείναιηιταλικήγκράπακαιτο ράκ της Μέσης Ανατολής. Το ίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 6 με 45 αλκοολικούς βαθμούς. Δεν ρέπεινασυγχέεταιμετοούζο, ποτό εδιαφορετικότρόποπαρασκευής. ΤΣΙΠΟΥΡΟ

8 Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ΘερμαντικόηδύποτοτηςΠάτρας, έχει γλυκιά γεύση και παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση, διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως, Ρούμι ή Μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, με κύρια συστατικά την κανέλα και το γαρύφαλλο. ΤΕΝΤΟΥΡΑ

9 ΚΙΤΡΟΝΑΞΟΥ οκίτρονάξουδενείναιλικέρ, αλλά πόσταγμα, καθώς προκύπτει από την πόσταξη καθαρού οινοπνεύματος σε αραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, όπως τα λασικάαποστάγματα(τσίπουρο, ρακί, λπ). ΗπρώτηύληείναιτοΚίτρο. Γιατην αρασκευή του Κίτρου Νάξου ρησιμοποιούνται τα φύλλα του δέντρου ου Κίτρου(Κιτριά), που περιέχουν ισχυρά ρωματικάαιθέριαέλαια. Ταέλαιααυτά, ου συμμετέχουν στην απόσταξη του οτού, χαρακτηρίζονταιγιατηνδυνατή, λλά ταυτόχρονα κομψή αρωματικότητά ους.

10 Πωςπαρασκευάζονταιτακυριότερα αλκοολούχαποτά; Λικέρ Για την παραγωγή του λικέρ απαιτούνται τρειών ειδών πρώτες ύλες: Φρούτα(στην περίπτωση παραγωγής λικέρ φρούτων), καθαρή αλκοόλη ή απόσταγμα(ζυμωμένου πολτού της αρεσκείας του παραγωγού) και μια γλυκαντική ύλη (συνήθως ζάχαρη). Οι συνταγή κάθε παραγωγού κρατείται αυστηρώς μυστική. Βερμούτ Κρασιά που εμπλουτίζονται με διάφορα αρωματικά μέρη φυτών όπως γεντιανή, κορίανδρος, ύσσω ρίγανη, κανέλα, δίκταμο, θυμάρι, κενταυρίς, τσάι, πορτοκαλόφλουδ από πικρά πορτοκάλια, αγριοδιόσμ ροδοπέταλα, βιολέτα, κιγκίνα, καρ κέδρου, ίρις, μοσχοκάρφι, χαμομή μοσχολίβανο, ζιγγίβερη, φασκομηλ αλόη, βανίλλη, αψίνθι.

11 ούμι ο ρούμι παράγεται με απόσταξη ίτε ζυμωμένης μελάσας(το προϊόν ου μένει όταν παραλάβουμε το εγαλύτερο μέρος της ζάχαρης από ο ζαχαροκάλαμο) είτε χυμού αχαροκάλαμου, χωρίς την ροσθήκη αρωματικών ουσιών. εκίλα αράγεται με απόσταξη του υμωμένου χυμού του φυτού gave ( γαυη) της οικογένειας gavaceae. Τζίν Παράγεται με μια σειρά τεσσάρων αποστάξεων ενός ζυμωμένου πολτού που αποτελείται από βύνη, σπόρους σίκαλης και σπόρους αραβόσιτου. Στην τελευταία απόσταξη προστίθεται ποσότητα καρπών Αρκεύθου(ανήκει στο γένος Juniperus της οικογένειας Cupressaceae).

12 υίσκι Ιρλανδίας αράγεται με βάση ένα αραιωμένο πολτό ιτηρών που αποτελείται από βύνη 20-0%, κριθάριμηφυτρωμένο, σίκαλη, ιτάρικαιβρώμη. πέρμπον ο όνομα Μπέρμον προήλθε από έναν όμηπουείχεαυτότοόνομακαι σχολήθηκε με την παρασκευή του μερικάνικου ουίσκι. Παράγεται και αυτό ε απόσταξη ζυμωμένου πολτού ο οποίος μωςπρέπειαναγκαστικάναπεριέχει51% πόρους καλαμποκιού. Η παλαίωση του πέρμπον γίνεται σε καινούρια δρύινα αρέλια με έντονα καμένο το εσωτερικό ους. Ουίσκι Σκωτίας Παρασκευάζεται με διπλή απόσταξη ζυμωμένου πολτού. Ο πολτός αυτός είτε αποτελείται μόνο από βύνη(malt ουίσκι είτεαπόβύνημαζίμεάλλουςσπόρους π.χ. αραβόσιτου(blended ουίσκι). Παλιότερα στην ξήρανση της βύνης χρησιμοποιούσαν και καπνούς τύρφης, ο οποίοι και έδιναν στο ουίσκι χαρακτηριστικό άρωμα. Σήμερα η τεχνικ αυτή τείνει να εκλείψει λόγω της έλειψη της τύρφης στην Σκωτία. Το ουίσκι που κυκλοφορεί σήμερα στο εμπόριο πρέπει υποχρεωτικά να έχει παλαιώσει για τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια. Η χρήση της λέξης Whisky γίνεται συνήθως από τους Σκωτσέζους ενώ στην Ιρλανδία, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά χρησιμοποιούν περισσότερο τη λέξη Whiskey.

13 υίσκι Καναδά αραγωγή του Καναδέζικου ουίσκι μοιάζει με υτήτουμπέρμποναλλάοπολτόςπρέπεινα ποτελείται σε ποσοστό 51% από σίκαλη. υίσκι Ιαπωνίας απωνέζοι για να παρασκευάσουν το δικό ους ουίσκι ακολουθούν τα σκωτσέζικα ρότυπα, παράγοντας ουίσκι μεέντονες ποχρώσεις. Τα περισσότερα από αυτά είναι ναμίξεως(blended) αλλά υπάρχουν και κέτης βύνης(malt). σίπουρο ρόπος παρασκευής είναι ίδιος με τον τρόπο αρασκευής της τσικουδιάς με τη διαφορά τι στη δεύτερη απόσταξη προστίθονται πόροι γλυκάνισου ή μάραθου ή άλλου ρωματικούπουπεριέχειτηνουσίαανηθόλη. εκίνησε ως τοπικό ποτό της Μακεδονίας, της εσσαλίας και της Ηπείρου. Βότκα Ας σημειωθεί αρχικά ότι"votka" στα ρωσικά σημαίνει"νεράκι".η βότκα παρασκευάζεται με απόσταξη ζυμωμένου πολτού ο οποίος μπορεί ναπροέρχεταιαπόσιτάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, πατάτες, ζαχαρότευτλα, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη συνταγή. Είναι έν ποτό από το οποίο απέχουν παντελώ αρωματικές ενώσεις, για αυτό και είναι ένα ουδέτερο ποτό. Είναι επίση δυνατό, αν ο παραγωγός κρίνει ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, να περάσειτοαπόσταγμααπόφίλτρα, γιαναφύγουνκαιοιελάχιστες αρωματικές ενώσεις που μπορεί να περιέχονται σε αυτό.

14 άκε σάκεείναικρασίκαιόχιαπόσταγμα. αρασκευάζεται στη Ιαπωνία, με ρώτηύλητορύζι, τοοποίοαφού ποστεί μια στοιχειώδη επεξεργασία πάσιμο, πλύσιμο, κτλ) εμπλουτίζεται ε μικροοργανισμούς για να γίνει η ύμωση. Μετά τη ζύμωση το προϊόν ιηθείται, παστεριώνεται και αφήνεται α παλαιώση για λίγους μήνες. πράντυ ρασκευάζεται με διπλή απόσταξη υμωμένουγλεύκουςσταφύλων, ηλαδή κρασιού. Με τον τρόπο αυτό έρνουμε ένα άχρωμο απόσταγμα ψηλού αλκοολικού βαθμού. Ο λκοολικός βαθμός των μπράντυ που υκλοφορούν στην αγορά μειώνεται με ραίωση με νερό. Το χρώμα(συνήθως οκκινωπό) πετυχένεται είτε με ροσθήκη καραμέλας είτε με προσθήκη λεύκους σταφυλιών. Η παλαίωση του ποστάγματος γίνεται σε ξύλινα αρέλια. Κονιάκ Τοκονιάκόπωςκαιτομπράντυ προέρχεταιαπόδιπλήαπόσταξηκρασιού. Και στην περίπτωση του κονιάκ η παλαίωση γίνεται σε ξύλινα βαρέλια.διαφέρει με το μπράντυ στο ότι το κονιάκ έχει τίτλο ονομασίας προελεύσεως. ΡακήήΤσικουδιά Παρασκευάζεται ύστερα από διπλή απόσταξη σταφύλων. Τα στέμφυλα είναι ότιμένειαπότο"πάτημα" των σταφυλιών. Αποτελούνται δηλαδή από τους φλοιούς των καρπών, τους βόστρυχους που είναι τα ξυλώδη μέρη των τσαμπιών και τους εναπομείναντες χυμούς των σταφυλιών. Ενδεχομένως για την αύξηση του αποστάγματος να γίνει προσθήκηκρασιούήαζύμωτουγλεύκους. Να τονιστεί ότι πριν γίνει η απόσταξη πρέπει το προς απόσταξη προϊόν να είναι ζυμωμένο. Είναι τοπικό ποτό της Κρήτης.

15 Ποιές είναι οι επιπτώσεις του αλκοολισµού στη ζωή των ανθρώπων; βλήματα στο συκώτι:τα προβλήματα στο συκώτι είναι το συνηθέστερο πρόβλημα υγείας που ίλεται στον εθισμό στο αλκοόλ. Η βαριά χρήση οδηγεί στην οινοπνευματώδη ηπατίτιδα, η οπο ρεί τελικά να οδηγήσει στην κίρρωση του συκωτιού. τρεντερικάπροβλήματα:οεθισμόςστοαλκοόλοδηγείσεδιάφοραπροβλήματαστοστομάχι, εμπόδιση της σωστή λειτουργίας του και στην απορρόφηση βιταμινών. Έχει σοβαρές επιπτώσ ης στο πάγκρεάς, που οδηγεί στην ανικανότητα του σώματος να μεταβολίσει τα λίπη και τους τάνθρακες και προκαλεί ορμονικές διαταραχές. τικάπροβλήματα: Ηκατανάλωσητουοινοπνεύματοςκατάτηδιάρκειατηςκύησης, ιατρικά, ρεί να θεωρηθεί έγκλημα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οφείλεται για πολλαπλάσια γενετικά βλήματα στα έμβρυα. Το εμβρυϊκό σύνδρομο οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τογέννεση, όπως μικρό κεφάλι στο έμβρυο, καρδιακά προβλήματα, και σοβαρά προβλήματα σης. ανόμενος κίνδυνος καρκίνου: Ο εθισμός στο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε διάφορ να του σώματος. Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, στον φάρυγγα, στον φάγο, στον λάρυγγα και στο συκώτι. ρολογικές διαταραχές: Η αλλαγή της φυσιολογικής κατάστασης των νευροδιαβιβαστών και οι ίνδυνες ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν στην ανώμαλη λειτουργία του νευρικού τήματος. Μούδιασμα των άκρων, συσπάσεις στους μυς, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στ α.

16 Άλλες επιπτωσεις του αλκοόλ ρκίνος ιδράσεις στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα ιδράσεις στο νευρικό σύστημα χαιμική καρδιοπάθεια και διαβήτης ιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα ιδράσεις κατά την κύηση φάνιση αιματολογικών διαταραχών(αναιμία ή θρομβοπενία), υοσκελετικές διαταραχές(μυοπάθειες, οστεοπόρωση κ.λπ.), αταραχές της αναπαραγωγικής λειτουργίας(διαταραχές στύσης, μείωση όγκου και ότητας του σπέρματος κ.λ.π.). ινωνικές επιπτώσεις

17 Τρόποι απεξάρτησης από το αλκοόλ Θεραπεία αλκοολισμού& αποτοξίνωση ναγνώρισηκαιαξιολόγησητουπροβλήματος. ποτοξίνωση. ντιμετώπιση οργανικών ή και ψυχιατρικών διαταραχών. εραπευτικόπρόγραμμα. ιαχρονική παρακολούθηση

18 νομικές διαστάσεις του αλκοολισμού αναφερθεί ότι ο αλκοολισμός στοιχίζει κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, στη ηχανία των Η.Π.Α., οι δυσκολίες όμως να υπολογιστεί η διάδοση ων προβλημάτων πο ρχουν εξαιτίας του ποτού κάνουν την εκτίμηση μόνο ένα αδρό οδηγό. Για την Βρετανί αναφερθείτοποσότων40 εκατομμυρίωνλιρών, απόταοποίατα20 πληρώνονταισε ρρωτικές άδειες. Είναι λοιπόν υπερβολικά τα έξοδα που πληρώνει η κοινωνία και το τοςστηνυγείατουίδιουτουπότη. μηκαιμελέτεςπουεπικεντρώνουνμόνοστιςδημόσιεςδαπάνεςγιαυγεία, υνόμευση και κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεραίνουν ότι το κόστος των υπολοίπων ωνικών υπηρεσιών υπερβαίνει το άμεσο κόστος των υπηρεσιών υγείας. Βάση της σκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, το συνολικό(άμεσα μετρήσιμο) κόστος του οόλστηνε.ε. το2003 υπολογίστηκεστα125 δισεκατομμύριαευρώ(79 δις-220 δις ώ), ποσότοοποίοισοδυναμείμετο1,3% GDP καιτοοποίοείναικατάπροσέγγισηίσο υτό που πρόσφατα υπολογίστηκε για τον καπνό.

19 φωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος(2007), η μέση ιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αλκοολούχα κατά την περίοδο , ήταν 9 Ευρώ. Τανοικοκυριάτηςπρωτεύουσαςεμφανίζουντηνυψηλότερηδαπάνη(15,23 ώ), ακολουθούμενα από τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης(12,61 Ευρώ). Οι λοιπες αστικές περιοχές και οι ημιαστικές/ αγροτικές περιοχές εμφανίζουν όμοια μέση μηνιαία δαπάνη(περίπου Ευρώ). τη συνολική μέση μηνιαία δαπάνη, το μεγαλύτερο μέρος(4,61 Ευρώ) αφορά στην ρά αποσταγμάτων(ούζο, ουίσκι, λοιπά οινοπνευματώδη), εκ των οποίων το ουίσκι ρροφά το μεγαλύτερο μέρος(2,13 Ευρώ). Το κρασί, επίσης, καταλαμβάνει μεγάλο ος της δαπάνης για την αγορά αλκοολούχων(4,25 Ευρώ), ενώ, τέλος, ακολουθεί η ρα(3,54 Ευρώ).

20 Τι γνωρίζουμε για την ιστορία του τσιγάρου; κάπνισμα έγινε ευρύτερα γνωστό με την ανακάλυψη της Αμερικής και την εισαγωγή πνού στην Ευρώπη από τον Κολόμβο. Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων δεν ήταν ιλικές προς τον καπνό. Ο Ιάκωβος Α της Αγγλίας αποκήρυξε το κάπνισμα το κάπνισμα αι ο Λουδοβίκος ΙΓ της Γαλλίας έστελνε τους καπνιστές στα κάτεργα. Ο καπνός στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Στα τέλη του 18ου αιώνα εμφανίστηκαν τα πρώτα τσιγάρα, οπότε και το κάπνισμα έγινε κοινωνικά αποδεκτή συνήθειαστονδυτικόκόσμο. Ενσυνεχεία, ησυνήθειατουκαπνίσματοςδιαδόθηκε, υρίως στον ανδρικό πληθυσμό. Το 1904 μια γυναίκα συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη ειδή κάπνιζε μέσα σε αυτοκίνητο! Το 1912 γίνεται για πρώτη φορά λόγος για πιθανή ση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά μόνο στην δεκαετία του 1960 ε την ιστορική μελέτη των Άγγλων επιδημιολόγων R. Doll και R. Peto, τεκμηριώνεται πιστημονικά η σχέση αυτή. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί νθετο μείγμα από περισσότερες από 4300 ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι γνωστο τοξικοίκαικαρκινογόνοιπαράγοντες.

21 Πως παρασκευάζεται ο καπνός; ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η παρακολούθηση των διαφόρων ειδών καπνού και μείγμα συστατικών που χρησιμοποιούνται είναι το κλειδί και οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να παρακολουθείτε περιόδους παραγωγής υγρασία είναι επίσης ζωτικής σημασίας Πάρα πολύ ξηρό και τα φύλλα του καπνού θα καταρρεύσει;

22 αραγωγή καπνού κακής ποιότητας ή εάν η παραγωγή χρησιμοποιεί υγρό έδαφος για τ αγωγή του, απαγορεύεται από τον νόμο. Οι καπναργοί δέχονται 4-5 αρόσεις, αναλόγω ις καιρικές συνθήκες του έτους. Το πρώτο όργωμα βάθους εκατοστών γματοποιείται συνήθως το Φθινόπωρο, ενώ τα υπόλοιπα βάθους εκατοστών τ ιξη. Η λίπανση των καπναγρών γίνεται με ζωτικά κόπρανα καθώς χρησιμοποιούνται κα ρώτο όργωμα και ανά τετραετία. Η σπορά ενεργείται σε διάφορες εποχές, αναλόγως ατολογικών συνθηκών έκτασης της περιοχής, κατά τους μήνες: Δεκέμβριο, Ιανουάριο εταφύτευση των καπνοφυτειών στον αγρό γίνεται από του μηνός Μαρτίου και μέχρι υς του Ιονίου. Στην μεταφύτευση συνήθως ακολουθούν δύο σκαλίσματα κατά διάστη 0 ημερών. Τα σκαλίσματα γίνονται αποκλειστικά χειροποίητα λόγο των μικρών στάσεων, οι οποίες αφήνονται μεταξύ των φυτών και είναι απαραίτητο λόγω της ότητας του κλίματος. Η συλλογή του καπνού διαρκεί όλο το καλοκαίρι στις επαρχιακές ιοχές, καθώς σε πόλεις μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου και γίνεται σταδιακά μέχρι λθειηωρίμανση.

23 ΣΤΑΔΙΑ: πρώτο στάδιο,δηλαδή το κιτρίνισμα, συντελείται κάτω από σκιά και κατά προτίμηση, σε υγρό περιβάλ ουαφήνονταιαναρτημένεςοιαρμάθεςγιαμία-δυοημέρες, ενώταυπόλοιπαστάδιαμετηνέκθεσητω αρμάθων στον ήλιο. Μετά την πλήρη αποξήρανση, οι αρμάθες μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου ή αναρτώνται στο ταβάνι ή στο δάπεδο της αποθήκης. Κατά την διάρκεια της αποθήκευσης τα καπνά ρακολουθούνται επιμελώς για την αποφυγή καταστροφής με«άναμμα» ή«μούχλιασμα» των φύλλων, οποίο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους και με κατάλληλα μέτρα όπως αερισμός της αποθήκης, κατάλληληθέρμανση, ανασχηματισμόςτωνσωρώνκαιαραίωσητωναρμάθων. ο τελευταίο στάδιο των εργασιών του παραγωγού για τον καπνό συνίσταται στη χωρική επεξεργασία κ δεματοποίηση. Οι διαδικασίες αυτές διευκολύνουν την ποιοτική εκτίμηση και τη διαπραγμάτευση της λησης. Εξασφαλίζεται η σωστή συντήρηση και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη ζύμωση πο κειται ο καπνός την επόμενη άνοιξη. Επίσης, η κατανομή των φύλλων καπνού σε δέματα διασφαλίζει αβλαβή μετακίνηση και μεταφορά τους. Ηδιαλογήτουςπραγματοποιείταιμετοδιαχωρισμότωνφύλλωνσε«μαξούλια»(πρώτηςποιότητας), εφούζια»ή«σκάρτα»(δεύτερηποιότητα) και«άχρηστα»(ταπολύπράσιναήταπολύμαύραήτασάπ φύλλαπουδεναποτελούναντικείμενοαγοραπωλησίαςκαικαταστρέφονται.). «Αρμαθόδεμα»: Κατά το σύστημα αυτό οι αρμάθες κόβονται σε ίσα μέρη και τοποθετούνται σε ειδικ ώτιασεδύοαντίθετεςσειρέςκαισεεπάλληλαστρώματαμετιςκορυφέςτωνφύλλωνπροςτοεσωτερι τους μίσχους προς το εξωτερικό του δέματος. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται για τα περισσότερα καπ της Νότιας Ελλάδος και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

24 Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος; Καρκίνος του πνεύμονα( Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα! ) Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας(τοπική εμφάνιση καρκίνου μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του νίσματος) Καρκίνος του λάρυγγα(τοπική εμφάνιση καρκίνου μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος) Καρκίνος του οισοφάγου(τοπική εμφάνιση καρκίνου μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος) Καρκίνος ουροδόχου κύστης(50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!) Καρδιακές παθήσεις(άλλη μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος) Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης. Εμφύσημα Διατάραξη της όρασης(νικοτινική αμβλυωπία μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος στην όραση) Φαρυγγίτιδα(Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα) Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής(μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος) Τρεμούλιασμα των άκρων Ίλιγγος Νευραλγίες Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη Παλμούς Πόνους στομάχου και εντέρων δυσκοιλιότητα Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα

25 Τι είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο και ηλεκτρονικό κάπνισμα; λεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Λειτουργεί σιμοποιώντας ηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας σε αυτούς που το χρησιμοποιούν την θηση του καπνίσματος αλλά χωρίς τις βλαβερές και τοξικές ουσίες για τον οργανισμό μας που ιέχει το κλασικό τσιγάρο. λεκτρονικό τσιγάρο έχει την εικόνα, την αίσθηση την γεύση και το μέγεθος του κλασικού άρου. Aποτελείται από ένα αναλώσιμο φίλτρο που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίω προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη. Ακίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται και στα φιμα. νέοντας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο χρήστης ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδ ούστονμηχανισμόπουπαράγειατμόκαιοχρήστηςέχειτηνίδιααίσθησημεαυτήπουέχει ένα κλασικό τσιγάρο, χωρίς όμως τις βλαβερές ουσίες όπως νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του ρακα που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα. άλος αριθμός βλαβερών, καρκινογόνων και τοξικών ουσιών παράγεται από την καύση του άρου. Ο καπνός ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν καύσης. λεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο ατμός παράγεται σε έν κά διαμορφωμένο θάλαμο. Η θερμοκρασία του ατμού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του νού ενός κλασικού τσιγάρου(50-60 C). Λόγω του ότι ο"καπνός" που παράγεται στο κτρονικό τσιγάρο είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας τμός διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα ητικού καπνίσματος.

26 οιάείναιταοφέληαπότηνδιακοπήτουκαπνίσματος; πτά. Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. - Ο αριθμός των σφίξεων ομαλοποιείται(ελαττώνεται). - οκρασία των χεριών και ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό(αυξάνει). 8 ώρες. Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι φυσιολογικό, το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνει και ι στα φυσιολογικά επίπεδα. 12 ώρες. Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό. 24 ώρες. Η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται. 48 ώρες. Βελτιώνονται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. 72 ώρες. Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται. 5 ημέρες. Έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης. 2 εβδομάδες έως 3 μήνες. Η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται. - Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η ργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%. 1 έως 9 μήνες. Λιγότερο λαχάνιασμα. Αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος. Καλύτερη κατάσταση των όνων ικανοί να αντισταθούν σε μολύνσεις. 1 έτος. Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου. 5 έτη. Έχει ήδη μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου. 10 έτη. Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου. 15 έτη. Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ. Όσοι διακόψουν νισμα αρρωσταίνουν λιγότερο από λοιμώξεις και γενικότερα μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις ειες που προκαλεί το κάπνισμα. Το σώμα γενικά αποκτά μεγαλύτερη σφριγηλότητα, η αναπνοή είναι καλύτερη και η στην κούραση μεγαλύτερη. Στις εγκύους η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει να φτάσει στο έμβρυο περισσότερο νο και να αναπτυχθεί σε πιο υγιείς συνθήκες.

27 Θεραπεία καπνίσματος& αποτοξίνωση Πώς να διακόψω; ησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού. Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελμα (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού. προγράμματα ικές-ψυχιατρεία ιάτρους-φαρμακευτικέςαγωγές-«ανταγωνιστές», ικρή ή μεγάλη χρονική διάρκεια ποτοξινωθείς μόνος-η νή"χαρμάνα" τικες υποσχέσεις γή εργασιών γές περιβάλλοντος(σπίτι, περιοχή, συναναστροφές, κλπ) ατάστατα Αντικαταστάσεις κόλλητα νικοτίνης ες νικοτίνης ό σπρέι νικοτίνης ακευτική Αγωγή ροπιόνη νικλίνη«champix»

28 Εναλλακτικές Μέθοδοι ΛΟΝΙΣΜΟΣ την εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του δέρματος(σημεία βελονισμού), ο βελονισμός κινητοποιε ν οργανισμό την«αντίδραση ξένου σώματος», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η νικοτίνη. ΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ να επιτύχει αυτή η τεχνική χρειάζεται ο καπνιστής να είναι αρκετά δεκτική προσωπικότητα και θετικός προς τη οδο. κεκριμένα, ο υπνοθεραπευτής υποβάλλει τον καπνιστή σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, και υπό μορφή ήτησης εστιάζει την προσοχή του στο θέμα του τσιγάρου και σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό. ΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ερα οι καπνιστές μπορούν να απευθυνθούν στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργούν πλέον υχώς και στην Ελλάδα.

29 Οικονομικές διαστάσεις του τσιγάρου μεσο και έμμεσο ακόστος του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται για το 2000 μεταξύ και 130,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, στις ΗΠΑ, το κόστος από την απώλεια της παραγωγικότητας και την άρυνση των υπηρεσιών υγείας εκτιμάται ότι φτάνει τα 10,47 δολάρια για κάθε πακέτο τσιγάρων που είται. Για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι το κόστος περίθαλψης νοσημάτων που οφείλονται στο ισμα ξεπερνά τα 2,14 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις δυνατότητες του ήματος υγείας, ενώ ειδικότερα για το ΕΣΥ, η νοσηλεία ασθενών εξαιτίας του τσιγάρου κοστίζει σσότεροαπό500 εκατ. ευρώετησίως. και ο ίδιος ο καπνιστής επιβαρύνεται οικονομικά για την αγορά των τσιγάρων. Για μια μέση νάλωση20 τσιγάρωντηνημέρα, έναςελληναςκαπνιστήςξοδεύειπερίπου60 ευρώτονμήναή720 ευρ ίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κάπνισμα φτάνει να κοστίζε 80 ευρώκατάμέσοόροτονμήναήπάνωαπό2,6 ευρώτηνημέρα. Τοποσόαυτόείναιπολύμεγαλύτερ ολλούςκαπνιστέςπουκαπνίζουνπερισσότερααπό20 τσιγάρατηνημέρα. την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, ο έλεγχος του καπνίσματος εξακολουθεί να ρηματοδοτείται. Ετησίως δαπανώνται 173 φορές περισσότερα δολάρια απ' όσα συλλέγονται ανά τον ο από τον επιβληθέντα φόρο στον καπνό, προκειμένου να εφαρμοστούν αντικαπνιστικές τηριότητες. Οι δε αντικαπνιστικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται καλύπτουν κάτω του 10% του όσμιουπληθυσμού. Το2009 μόνοσε17 χώρεςίσχυαναντικαπνιστικάμέτρα. ακόμα κρίσιμη παράμετρος είναι η κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων του καπνίσματος. Στις σσότερες χώρες, οι άνθρωποι από τα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερη νότηταναείναικαπνιστές, αλλάκαινανοσήσουνήναπεθάνουναπόαιτίεςπουσχετίζονταιμετο ισμα. Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων καπνού επιβαρύνει οικονομικά τις φτωχότερες οικογένειε υσχεραίνει την πρόοδο, ακόμα και την επιβίωσή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας ιστής ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερα από ευρώ για αγορά τσιγάρων στη διάρκεια της ζωή

30 αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τις γυναίκες, δεν ζεις περισσότερο. Απλώς σου φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερ Clement Freud, , Βρετανός συγγραφέας ντεύωτοπαρελθόνμιαςγυναίκαςαπότοντρόποπουκρατάειτοτσιγάροτηςκαιτομέλλονενόςάντρααπότοντρόποπουκρατ οτό του. Sacha Guitry, , Γάλλος συγγραφέας εργαλεία που χρειάζομαι για τη δουλειά μου είναι χαρτί, καπνός, τροφή και λίγο ουίσκυ. William Faulkner, , Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1949 ων ερωτηθείς υπό Περιάνδρου παρά πότον επεί σιωπών ετύγχανε, πότερα δια λόγων σπάνιν ή δια μωρίαν σιωπά αλλ ουδείς α, μωρός εν συμποσίω σιωπάν δύναιτο. Σόλων, π.χ., Αθηναίος νομοθέτης& φιλόσοφος : ερωτηθείς, ενώταπίνανεκαιδενμιλούσε, ανσιωπάεπειδήδενέχειτίποταναπειήεπειδήείναιβλάκας: κανέναςβλάκαςδεν εί να μείνει σιωπηλός σε ένα συμπόσιο κρασί αυξάνει την επιθυμία αλλά μειώνει το αποτέλεσμα. Γουίλιαμ Σαίξπηρ, , Άγγλος συγγραφέας

31 ΠΕΣΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΛΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΟΝΟΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΪΣΙΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΑΪΤΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΛΙΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΠΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΤΣΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΡΟΚΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΘΑ ΨΑΡΡΑ ΕΛΕΝΗ ΨΑΡΡΑ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΨΑΡΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. Κος ΠΡΟΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ 49 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ Ιστορία, χημική σύσταση και τρόπος δράσης, αίτια, επιπτώσεις, πρόληψη και αντιμετώπιση. Αθήνα, Β τετράμηνο 2011-2012 1 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε Π Ι Β Λ Έ Π Ω Ν Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ή Σ : Μ Ύ Α Ρ Η Σ Γ Ι Ά Ν Ν Η Σ, Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ό Γ Ο Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ό Έ Τ Ο Σ : 2 0 1 2-2 0 1 3

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Σχολικού Έτους 2012-13

Ερευνητική Εργασία Σχολικού Έτους 2012-13 Ερευνητική Εργασία Σχολικού Έτους 2012-13 Σχολικού Έτους 2012-13 Θέμα: «Εθιστικές Ουσίες. Καφές, Καπνός, Αλκοόλ, Φάρμακα, Ναρκωτικά Χάπια, Χασίς, Κοκαΐνη, Ηρωίνη» Σχολείο : ΓΕΛ Αυλωναρίου Σχολείο Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Βελονισμός

Κάπνισμα και Βελονισμός Κάπνισμα και Βελονισμός Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και η συμβολή του βελονισμού στα προγράμματα απεξάρτησης από νικοτίνη Διευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός Φυσικής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος

Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος Ναρκωτικά Η ιστορία της κοκαΐνης Το φυτό της κόκας (Erythroxylum coca) είναι ένας

Διαβάστε περισσότερα

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν.

Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη για την υποστήριξη που µας προσέφεραν. Πώς πώς να βοηθήσετε τους ασθενείς.. να διακόψουν το κάπνισµα.. Αργυρώ Πολυχρονοπούλου Θεσσαλία Αθανασούλη οδηγός για την οδοντιατρική οµάδα Θερµές ευχαριστίες στους οδοντιάτρους Τ. Γάτου και Ε. Παπαλέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Το κάπνισμα ενοχοποιείται για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Γι αυτό το λόγο η εξάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής

Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εφαρμοσμένης Οπτικής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κύπρου Μέτρηση των Συστατικών του Καπνού με Φασματογραφία Ράμαν από την Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr ΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Μια πρακτική βοήθεια Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; Νικόλαος Χαιρετάκης Αναισθησιολόγος - Ιατρικός Βελονισµός www. heretis. gr Σε όσους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 4 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, 4 εποχές ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΥΓΕΙΑΣ! Ioύνιος 2014 Με το τεύχος αυτό συμπληρώνεται o ετήσιος κύκλος 4 εκδόσεων της Free Health

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή πρακτική επιστήµη. Συνδέεται άµεσα µε τη δηµιουργία κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις.

1. Εισαγωγή πρακτική επιστήµη. Συνδέεται άµεσα µε τη δηµιουργία κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις. 1. Εισαγωγή Η Χηµεία είναι, κυρίως, πρακτική επιστήµη. Δεν ασχολείται µε τα αφηρηµένα αλλά µε τα εφαρµόσιµα. Μελετά τα στοιχεία και τις ενώσεις τους που εµπλέκονται στην καθηµερινή ζωή (στις αρχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ... 32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 3 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ... 10 3.1 ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ... 10 3.2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ... 11 3.3 ΧΡΟΝΙΑ ΟΞΕΩΣΗ... 17 3.4 ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ... 25 3.5 ΧΡΟΝΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΕΡΝΑ ΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΜΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 Στην Οδύσσεια (9.5)

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Πράσινη βίβλος. Βιολογικά προϊόντα. Διατροφή βρέφους Φυτοστερόλες & καρδιαγγειακά νοσήματα. Άγχος σωματικές & ψυχικές συνέπειες

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Πράσινη βίβλος. Βιολογικά προϊόντα. Διατροφή βρέφους Φυτοστερόλες & καρδιαγγειακά νοσήματα. Άγχος σωματικές & ψυχικές συνέπειες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ/ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2007 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 3 / 5ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Á Å Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Πράσινη βίβλος Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1.

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1. Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Δεκέμβριος 2012 2 Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Για τις ανάγκες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας http://syllogoskarkinopathondramas.blogspot.gr Θέλοντας να βοηθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες» ΔιχηΝΕΤ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας

Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την πρόληψη χρήσης προϊόντων καπνού στην παιδική και εφηβική ηλικία Επιστημονικός Υπεύθυνος Έκδοσης: Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Κατάληξη. Η καλύτερη επιλογή και η κατάληξη = ΥΓΕΙΑ. Εναλλακτική κατάληξη : ΘΑΝΑΤΟΣ ή ΒΑΡΙΕΣ Ασθένειες Οργάνων του Σώματος

Κατάληξη. Η καλύτερη επιλογή και η κατάληξη = ΥΓΕΙΑ. Εναλλακτική κατάληξη : ΘΑΝΑΤΟΣ ή ΒΑΡΙΕΣ Ασθένειες Οργάνων του Σώματος STOP SMOKING Εθισμός Κατάληξη Η καλύτερη επιλογή και η κατάληξη = ΥΓΕΙΑ Εναλλακτική κατάληξη : ΘΑΝΑΤΟΣ ή ΒΑΡΙΕΣ Ασθένειες Οργάνων του Σώματος STOP SMOKING IT S Εργασία Οικιακής Οικονομίας στο Κάπνισμα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οινοποιία Ρέντη. Ομάδα Εργασίας

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οινοποιία Ρέντη. Ομάδα Εργασίας 2 ο Γυμνάσιο Αγ.Ι.Ρέντη Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Μεθέξ Οινοποιία Ρέντη Ομάδα Εργασίας 1.Πιτσάρη Ευθυμία 2.Μπεκάκου Ειρήνη 3.Ντινόπολους Θέμης 4.Παυλοπούλου Κυριακή 5.Παζαράκης Δημήτρης 7.Νομικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι διατροφικές διαταραχές έγιναν «επιδημία» OMOΡΦΙΑ Άνοιξη, καιρός για... ανανέωση. ΠΟΔΙΑ Ετοιμαστείτε να φορέσετε πέδιλα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι διατροφικές διαταραχές έγιναν «επιδημία» OMOΡΦΙΑ Άνοιξη, καιρός για... ανανέωση. ΠΟΔΙΑ Ετοιμαστείτε να φορέσετε πέδιλα ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ / TEΥΧΟΣ 14 / ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 ΔΙΑΝEΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕAΝ ΜEΣΩ ΣΥΝΕΡΓΑΖOΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕIΩΝ OMOΡΦΙΑ Άνοιξη, καιρός για... ανανέωση ΠΟΔΙΑ Ετοιμαστείτε να φορέσετε πέδιλα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα