Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 10 / Mάιος - Ιούνιος Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 10 / Mάιος - Ιούνιος 2009. Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 10 / Mάιος - Ιούνιος 2009 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Νέα και σημαντικά θέματα του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου Υγεία Εγγυήσεις προϊόντος που δίνονται απευθείας από την ίδια τη φαρμακευτική βιομηχανία ΣΥ. ΦΑ. News Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης 77 χρόνια Επικαιρότητα Ευνοϊκή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #10 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 8 w Σελ. 12 w Σελ. 15 w Σελ. 24 w Σελ. 26 w Σελ. 30 w Σελ. 34 w Σελ. 38 w Σελ. 40 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα και σημαντικά θέματα του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου ΥΓΕΙΑ Εγγυήσεις προϊόντος που δίνονται απευθείας από την ίδια τη φαρμακευτική βιομηχανία! ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο για τον εγκέφαλο Γονίδια βρέθηκαν να επηρεάζουν την ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης Η εργασία σε μεγάλη ηλικία προστατεύει από το Alzheimer ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ευνοϊκή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ενημέρωση για τα επονομαζόμενα «life style» φάρμακα. ΕΟΦ: Επανεξέταση του τρόπου διάθεσης εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Δελτία Τύπου από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης 77 χρόνια ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 10 Μάιος - Ιούνιος 2009 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε μαζί σας και πάλι, μέσα από το περιοδικό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα «Φαρμακευτικά και Επίκαιρα», το οποίο κυκλοφορεί ανά δίμηνο και αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας του συλλόγου μας με τα μέλη του. Σε ό,τι αφορά στα νέα του κλάδου μας, ευνοϊκή ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα γεωγραφικά κριτήρια. Το Κοινοτικό Δίκαιο επιτρέπει ρύθμιση, κατά την οποία μόνον οι φαρμακοποιοί μπορούν να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται σαφώς το πλεονέκτημα του φαρμακοποιού που προκύπτει από την επιστημονική κατάρτισή του και την επαγγελματική πείρα του, καθώς και από την ευθύνη που έχει. Σε αντίθεση προς τους φαρμακοποιούς, οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν, εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη μ εκείνη των φαρμακοποιών. Υπό τις περιστάσεις αυτές, επιβάλλεται η διαπίστωση ότι οι μη φαρμακοποιοί δεν παρέχουν τα ίδια εχέγγυα με τους φαρμακοποιούς. Κατά συνέπεια, ένα κράτος-μέλος μπορεί, στο πλαίσιο του περιθωρίου εκτιμήσεως που διαθέτει, να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και, ειδικότερα, για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής των φαρμάκων. Και να έρθουμε τώρα στο περιοδικό μας. Στο τεύχος που έχετε στα χέρια σας, μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις εγγυήσεις προϊόντος που δίνονται απευθείας από την ίδια τη φαρμακευτική βιομηχανία, το οποίο μετέφρασε και επιμελήθηκε η συνάδελφος Άννα Σιδηροπούλου. Επίσης, στις αποσπώμενες σελίδες του περιοδικού μας θα ενημερωθείτε για όλες τις ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για τα τελευταία δελτία Τύπου από φορείς υγείας και για ό,τι νεότερο υπάρχει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Καλή ανάγνωση! 04 Επισήμανση Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην κατανομή των συνταγών των κλινικών του ΙΚΑ, καλούνται να προσκομίσουν στα γραφεία του Συλλόγου, μέχρι τις 20 Ιουνίου του 2009, ευκρινές φωτοαντίγραφο της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠΑ, για το έτος 2008, του φαρμακείου τους. Στο φωτοαντίγραφο θα πρέπει να φαίνονται καθαρά το ποσό των εισροών, των εκροών και του ΦΠΑ, καθώς και η σφραγίδα με το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου της ΔΟΥ που παρέλαβε τη δήλωση.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Νέα και σημαντικά θέματα του μουσείου μας 06 Το Δ. Σ. του Ελληνικoύ Φαρμακευτικού Μουσείου ευχαριστεί τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, για την προσφορά σημαντικού χρηματικού ποσού από το Υπουργείο προς το ΕΦΜ, και τον υφυπουργό, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, για την προσφορά σημαντικού χρηματικού ποσού από τον ΟΠΑΠ προς το ΕΦΜ. Το ΕΦΜ κατέταξε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τον ΟΠΑΠ στον πίνακα των Ευεργετών. Οι δωρεές κειμηλίων συνεχίζονται από συναδέλφους, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συλλογές του μουσείου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, όμως, η δωρεά κειμηλίων από την κυρία Ανθούλα Αελιών. Πρόκειται για κειμήλια που ανήκαν στο φαρμακείο του συζύγου της, Αβραάμ Αελιών του Βιτάλ, που λειτούργησε στο oθωμανικό κτίσμα επί της οδού Εγνατία 55, το γνωστό «Αλκαζάρ». Το Φαρμακείο Αελιών άρχισε να λειτουργεί το 1958 και μετά τον θάνατο του φαρμακοποιού (1979) εξακολούθησε να προσφέρει υπηρεσίες έως τις 14 Απριλίου 1985, με τη συνδρομή άλλου υπεύθυνου φαρμακοποιού. Όταν σταμάτησε το φαρμακείο, το κατάστημα άρχισε να λειτουργεί ως υποδηματοποιείο, αλλά στο πατάρι του, που σφραγίστηκε με ψευδοροφή το 1983, παρέμειναν όλα τα αποθηκευμένα φαρμακευτικά είδη (πρώτες ύλες, φιάλες, μηχανήματα, προτομές, δρόγες κ.ά.). Το 2006 είχε ωριμάσει η ιδέα της δημιουργίας φαρμακευτικού μουσείου στην Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, με ενημέρωσε ότι συμφώνησε με την κα Ανθούλα Αελιών να παραδοθούν τα αποθηκευμένα είδη στον ΦΣΘ. Ένιωσα δέος όταν ανέβηκα με πρόχειρη και επικίνδυνη σκάλα στο πατάρι του φαρμακείου. Η σκόνη του χρόνου μπορούσε να μετρηθεί με το μέτρο. Οι αράχνες ήταν οι κύριοι κάτοικοι του χώρου. Η σπανιότητα των ειδών που συνάντησα ήταν η αμοιβή μας. Φιάλες διάφορων μεγεθών, εκχυλιστήρες, μηχανήματα συμπίεσης, προτομή του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού, αλλά κυρίως μια μοναδική, σπανιότατη συλλογή δρογών του Μεσοπολέμου, στην αυθεντική ξύλινη συσκευασία τους, όπως έφθασαν από την κεντρική Ευρώπη. Τέσσερις πρόθυμοι οδηγοί του ΣΥ. ΦΑ. περίμεναν κάτω να συσκευάσουν και να φορτώσουν στα αυτοκίνητα του συνεταιρισμού τα κειμήλια, τα οποία μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν προσωρινά στον ΣΥ. ΦΑ. (τους ευχαριστούμε, όπως και τον ΣΥ. ΦΑ. για τη συνδρομή του). Μετά την ίδρυση του Μουσείου (2007), τα κειμήλια μεταφέρθηκαν στο μουσείο και οι τρεις υπάλληλοι του ΔΙΛΟΦ προσφέρθηκαν να τα καθαρίσουν (η εργασία κράτησε έναν μήνα τους ευχαριστούμε). Σήμερα, τα κειμήλια του Φαρμακείου Αελιών εκτίθενται στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, όπου μπορούμε να τα θαυμάσουμε. Το Δ. Σ. του ΕΦΜ ονόμασε την κυρία Ανθούλα Αελιών «Δωρήτρια» του ΕΦΜ, προσφέροντάς της και την αντίστοιχη περγαμηνή. Βασίλειος Νικόλτσιος αντιπρόεδρος Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου Συμπιεστής κόνεος (επάνω) και εκχυλιστήρας (κάτω) Δρόγες της περιόδου του Μεσοπολέμου

5 #10 Γυάλινο φιαλίδιο με ετικέτα Οι προτομές του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη Γυάλινα φιαλίδια του Φαρμακείου Αελιών 07

6 Υγεία 08 Μετάφραση-επιμέλεια: Άννα Σιδηροπούλου Εγγυήσεις προϊόντος που δίνονται απευθείας από την ίδια τη φαρμακευτική βιομηχανία! Ένα ενδιαφέρον άρθρο βρήκαμε σε βρετανική εφημερίδα και αποφασίσαμε να σας το παρουσιάσουμε. Πρόκειται για πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, περνούν σιγά σιγά στην Ευρώπη και δεν αποκλείεται να τις συναντήσουμε, αργά ή γρήγορα, και στη χώρα μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ύστερα από συνεχείς πιέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένες φαρμακευτικές βιομηχανίες αρχίζουν πλέον να αναπροσαρμόζουν το κόστος των φαρμάκων, όχι βάσει των πωλήσεων, αλλά βάσει του εάν και κατά πόσον τα συγκεκριμένα φάρμακα βελτιώνουν την υγεία των ασθενών.

7 Υγεία 10 Τέτοια «συμβόλαια» ποιότητας-αποτελεσματικότητας άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη εδώ και μερικά χρόνια και σε άλλα κράτη με εθνικά συστήματα υγείας. Με μοχλό, δηλαδή, το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα φάρμακο, τα κράτη αυτά θα μπορούσαν εύκολα να μπλοκάρουν ένα φάρμακο από την κυκλοφορία, αν η αναλογία κόστους-οφέλους ήταν δυσανάλογη. Συγκεκριμένα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck αποφάσισε να στηρίξει την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Cigma στην απόφασή της να καλύψει την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων Januvia και Janumet, που χορηγούνται για τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Πρόσφατα, επίσης, η φαρμακευτική εταιρεία Procter and Gamble, που σε συνεργασία με τη γαλλική Sanofi-Aventis είναι υπεύθυνες για τη διανομή του γνωστού φαρμάκου για την οστεοπόρωση Actonel, συμφώνησε να αποζημιώσει την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Ηealth Alliance όσον αφορά το κόστος των αναφερόμενων παρενεργειών από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το 2007 θεωρείται η χρονιά-ορόσημο, με τη φαρμακευτική εταιρεία Johnson and Johnson να κλείνει άλλο ένα τέτοιου είδους «συμβόλαιο» με την αγγλική κυβέρνηση. Το Eθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας είχε αποφασίσει να μην προωθήσει το κυτταροστατικό φάρμακο Velcade, οπότε η φαρμακευτική εταιρεία αντιπρότεινε, ουσιαστικά, μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων! Δηλαδή, αν το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν κατάφερνε να συρρικνώσει ικανοποιητικά τον όγκο ασθενούς ύστερα από πειραματική δοκιμασία, η εταιρεία θα αποζημίωνε το Αγγλικό Σύστημα Υγείας για το κόστος χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου, εξ ολοκλήρου! Παραδοσιακά, οι εκπτώσεις και οι διακανονισμοί μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων βασίζονταν στην κατανάλωση του φαρμάκου και όχι στο πόσο αποτελεσματικό είναι το συγκεκριμένο φάρμακο για τους χρήστες του. Η σύγχρονη τάση, όμως, απαιτεί τον συνδυασμό των παραπάνω με το πόσο καλά το εκάστοτε φάρμακο βελτιώνει την υγεία των πολιτών. Έτσι λοιπόν, με τη συμφωνία των φαρμακευτικών εταιρειών Procter and Gamble και Sanofi-Aventis για το φάρμακο Actonel, εάν ένας ασθενής υποστεί κάποιο κάταγμα, παρά το γεγονός ότι παίρνει σωστά το φάρμακό του, οι παραπάνω εταιρείες θα συνεισφέρουν στην ιατρική περίθαλψη και αποκατάστασή του, ξοδεύοντας για ένα κάταγμα γοφού, για παράδειγμα, ποσά ύψους έως και δολαρίων. Τέτοιου είδους προσέγγιση παρουσιάζει διπλό όφελος, τόσο για την ασφαλιστική εταιρεία, όσο και για τις μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες. Από τη μια πλευρά ελαττώνει ολοφάνερα το κόστος του φαρμάκου για το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ ταυτόχρονα ελαττώνει και την πίεση του ασφαλιστικού ταμείου από το να απομακρύνει τους ασθενείς από το Actonel, κατευθύνοντάς τους σε ένα άλλο παρόμοιο, αλλά λιγότερο ακριβό σκεύασμα. Η συμφωνία τώρα ανάμεσα σε μιαν άλλη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, την Merck, και μιαν ασφαλιστική εταιρεία, την Cigma, είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Η φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε να δώσει στην ασφαλιστική εταιρεία μεγαλύτερες αρχικές (!) εκπτώσεις στα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, Januvia και Janumet. Αυτό βοηθάει και την Cigma, γιατί οι ασθενείς οι οποίοι ευλαβικά θα παίρνουν τα φάρμακά τους, έχουν στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να πάθουν επιπλοκές από την πάθησή τους, και την Merck, γιατί πουλάει περισσότερο. Η λογική σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Cigma θα πιέσει για προγράμματα συμμόρφωσης ασθενών που θα προτρέπουν τους ασθενείς να πάρουν το φάρμακό τους στη σωστή δόση, τη σωστή ώρα. Επιπλέον, η Merck εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις για τα συγκεκριμένα φάρμακα, εάν το σάκχαρο του αίματος των ασθενών ρυθμιστεί καλά, ανεξάρτητα με το αν η βελτίωση έρχεται και από τη σύγχρονη χρήση και άλλων φαρμάκων ανταγωνιστικών εταιρειών. Εννοείται, βέβαια, πως η εταιρεία ευελπιστεί πως με αυτό τον τρόπο όχι μόνο το φάρμακό της θα αποδειχτεί καλύτερο, αλλά και ότι θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στην Cigma για να διατηρήσει τους ασθενείς σε αυτήν τη συγκεκριμένη αγωγή.

8 Επιστημονική ενημέρωση Ίντερνετ Φαρμακευτικές εταιρείες w Αυστραλία: Το ροχαλητό είναι επικίνδυνο για τον εγκέφαλο O ένας στους τέσσερις άνδρες που ροχαλίζουν, κινδυνεύει να υποστεί βλάβες στον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Η μελέτη μάς δείχνει πως ο εγκέφαλος είναι περισσότερο ευπρόσβλητος κατά τη διάρκεια του ύπνου», είπε η δρ Κάρολαϊν Ράι, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών. Η μελέτη εξέτασε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, και πώς αντιδρά στην περίπτωση του ροχαλητού. «Ακόμα κι αν κάποιος χάσει για πολύ λίγο την αναπνοή του, οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο είναι σημαντικές και οι αντιδράσεις μοιάζουν ως έναν βαθμό με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ενός ανθρώπου λίγο πριν πεθάνει από εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς», είπε η κα Ράι, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου. Η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει ακόμα γιατί ο εγκέφαλος αντιδρά κατ αυτόν τον τρόπο. «Πιθανότατα, ο εγκέφαλος να προσπαθεί να αμυνθεί. Ίσως είναι ένας μηχανισμός άμυνας», είπε. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως τα αποτελέσματα της μελέτης θα ενθαρρύνουν τα άτομα που ροχαλίζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Τα πιο ευπαθή άτομα είναι μεσήλικοι άνδρες που καπνίζουν και είναι υπέρβαροι. Πηγή: HEALTH.ana-mpa.gr w Γονίδια βρέθηκαν να επηρεάζουν την ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης 12 Επιβεβαιώνονται οι υποψίες για τον ρόλο των γονιδίων στο πότε ξεκινάει και σταματάει η εμμηνόρροια στις γυναίκες. Γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν δύο γονίδια που επηρεάζουν την ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου, καθώς και τέσσερα γονίδια που συμμετέχουν στον καθορισμό της ηλικίας εμμηνόπαυσης. Οι γενετικές ποικιλομορφίες που επηρεάζουν το γυναικείο βιολογικό ρολόι εντοπίστηκαν με αναλύσεις που κάλυψαν όλο το εύρος του γονιδιώματος, σε σχεδόν γυναίκες από τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Η διεθνής μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics», ίσως εξηγεί εν μέρει γιατί τα κοντά και υπέρβαρα κορίτσια συχνά έχουν την πρώτη τους περίοδο πιο νωρίς από τον μέσον όρο: τα δύο γονίδια που επηρεάζουν την ηλικία εμμηναρχής βρίσκονται δίπλα σε γονίδια που συμμετέχουν στον καθορισμό του ύψους και του βάρους. Μια δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του περιοδικού, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δείχνει ότι ένα από τα δύο γονίδια που βρέθηκαν να επηρεάζουν την ηλικία εμμηναρχής επηρεάζει επίσης την ηλικία εισόδου στην εφηβεία τόσο στα κορίτσια, όσο και στα αγόρια. Όπως εξηγεί ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο συνεργάστηκε για την πρώτη μελέτη με ερευνητές από την Μεγάλη Βρετανία, η ανακάλυψη των γονιδίων θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στην κατανόηση και την πρόληψη διάφορων γυναικείων ασθενειών: Η πρώιμη εμμηναρχή (δηλαδή, η εμφάνιση της πρώτης έμμηνης ρύσης σε ηλικία μικρότερη του μέσου όρου) και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας. Από την άλλη, η πρώιμη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι σχέσεις αυτές ανάμεσα στο γυναικείο ρολόι και την εμφάνιση νοσημάτων πιστεύεται ότι οφείλονται σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα. Οι ερευνητές τονίζουν, πάντως, ότι το βιολογικό ρολόι του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος πιθανότατα επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Πηγή: health.in.gr

9 Επιστημονική ενημέρωση w Η εργασία σε μεγάλη ηλικία προστατεύει από το Alzheimer 14 Η διατήρηση ενεργού του εγκεφάλου, δουλεύοντας σε μεγάλη ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για ν αποδιώξει κάποιος τη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ασθενών με άνοια, στους οποίους περιλαμβάνονταν 382 άντρες. Ανακάλυψαν ότι στους άντρες, η συνέχιση της εργασίας σε μεγάλη ηλικία βοήθησε τον εγκέφαλο να παραμείνει αρκετά οξύς, ώστε να καθυστερήσει η εμφάνιση της άνοιας. Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες του King s College, στο Λονδίνο, και δημοσιεύεται στο περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry». Η άνοια προκαλείται από τη μαζική απώλεια κυττάρων στον εγκέφαλο, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας τρόπος να προστατευτεί κάποιος, είναι να χτίσει όσο περισσότερους συνδέσμους μεταξύ των κυττάρων είναι δυνατόν, παραμένοντας πνευματικά ενεργός σε όλη του τη ζωή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το καλό μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί, ενδεχομένως, να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στην περίπτωση που η συνέχιση των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο εξακολουθεί σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι άνθρωποι που πήραν αργά σύνταξη, εμφάνισαν Alzheimer πιο αργά σε σχέση με αυτούς που προτίμησαν να σταματήσουν να εργάζονται. Κάθε πρόσθετος χρόνος εργασίας συνδέθηκε με καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου κατά 6 εβδομάδες. Ο ερευνητής δρ John Powell δήλωσε ότι η πιθανότητα τα «νοητικά αποθέματα» ενός ανθρώπου να μπορούν να τροποποιηθούν και σε μεγάλη ηλικία, ενισχύει την άποψη «χρησιμοποίησέ το ή θα το χάσεις», όπου το να διατηρείται κάποιος σε εγρήγορση στην τρίτη ηλικία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι αλλάζει η φύση της συνταξιοδότησης και ότι για ορισμένους μπορεί να παρέχει τα ίδια ερεθίσματα με την εργασία. Ο ερευνητής Simon Lovestone δήλωσε ότι τα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος σε μεγάλη ηλικία από τον χώρο της εργασίας μπορεί να εμποδίσουν την εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων, επιμηκύνοντας τον χρόνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε αποτελεσματικά ή να εμποδίσουμε την άνοια. Η δρ Susanne Sorensen, από την Ένωση Alzheimer στην Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε ότι το μικρό δείγμα της έρευνας δυσκολεύει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων και πως μπορεί, ενδεχομένως, να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η εμφάνιση της άνοιας σε άντρες που δουλεύουν και σε μεγάλη ηλικία. Θεωρεί πως οι άντρες αποσύρονται νωρίτερα λόγω προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, η εργασία βοηθάει στο να διατηρούνται ενεργά το σώμα και το πνεύμα. Αυτή η κατάσταση, ως γνωστόν, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Πηγή: iatornet.gr

10 Επικαιρότητα Μάιος - Ιούνιος 2009 Μάιος - Ιούνιος 2009 #10 ΠΦΣ: Ευνοϊκή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων w Από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ενημερωθήκαμε ότι, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε στις 19 Μαΐου 2009, δικαιολογούνται πλήρως οι διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, όσον αφορά: α) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, β) τα πληθυσμιακά κριτήρια και γ) τα γεωγραφικά κριτήρια. Τα επιχειρήματα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ως πρώτου μάρτυρα υπεράσπισης της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, που βρέθηκαν κατηγορούμενες από την Επιτροπή, έγιναν εξ ολοκλήρου δεκτά. Πρόκειται για πρώτη μεγάλη νίκη, με μακρύ, συνεχή και δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση του επαγγέλματός μας. Το Κοινοτικό Δίκαιο δεν αποκλείει ρύθμιση, κατά την οποία μόνον οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο. Μια τέτοια ρύθμιση, που περιλαμβάνουν η Γερμανική και η Ιταλική Νομοθεσία, δικαιολογείται από τον σκοπό της εγγυήσεως του ασφαλούς και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε αποφάσεις επί δύο υποθέσεων σχετικών με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν, κυρίως, το ζήτημα αν το Κοινοτικό Δίκαιο απαγορεύει τις διατάξεις της Ιταλικής και της Γερμανικής Νομοθεσίας, κατά τις οποίες μόνον οι φαρμακοποιοί δύνανται να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο. Οι συνεκδικασθείσες Υποθέσεις C-171/07 και C-172/07 (Apothekerkammer des Saarlandes κ.λπ.) έχουν ως αφετηρία την άδεια που χορηγήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο του Ομόσπονδου Κράτους του Σάαρ στην ολλανδική ανώνυμη εταιρεία DocMorris, περί λειτουργίας υποκαταστήματος φαρμακείου στο Sarrebruck, από 1ης Ιουλίου Κατά της αποφάσεως του υπουργείου ασκήθηκε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Ομόσπονδου Κράτους του Σάαρ, από φαρμακοποιούς και τις επαγγελματικές τους ενώσεις, για τον λόγον ότι η απόφαση αντιβαίνει στη Γερμανική Νομοθεσία, κατά την οποία μόνο στους φαρμακοποιούς επιτρέπεται να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα ως προς το αν οι διατάξεις της Συνθήκης περί Ελευθερίας Εγκαταστάσεως πρέπει να ερμηνεύονται υπό την έννοια ότι απαγορεύουν μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου, στην Υπόθεση C-531/06 (Επιτροπή κατά Ιταλίας), η Επιτροπή ζητάει, ειδικότερα, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η Ιταλική Δημοκρατία, καθόσον επιτρέπει μόνο στους φαρμακοποιούς να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται ιδιωτικά φαρμακεία, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το Κοινοτικό Δίκαιο. Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η απαγόρευση που επιβάλλεται στους μη φαρμακοποιούς να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο ή να αποκτούν μερίδια συμμετοχής σε εταιρείες εκμεταλλεύσεως φαρμακείων, συνιστά περιορισμό στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. Πάντως, αυτός ο περιορισμός δύναται να δικαιολογηθεί από τον σκοπό που συνίσταται στην εγγύηση του ασφαλούς και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα. Οσάκις υφίστανται αμφιβολίες ως προς τη συνδρομή ή τη σημασία των κινδύνων για την υγεία των ατόμων, πρέπει το κράτος-μέλος να μπορεί να λαμβάνει μέτρα προστασίας, χωρίς να οφείλει να αναμένει να αποδειχθεί πλήρως το υπαρκτό των εν λόγω κινδύνων. Επιπλέον, το κράτος-μέλος μπορεί να λαμβάνει μέτρα τα οποία περιορίζουν, στο μέτρο του δυνατού, κινδύνους για τη δημόσια υγεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, ειδικότερα, ενδεχόμενος κίνδυνος για τον ασφαλή και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με φάρμακα. 15

11 Επικαιρότητα Μάιος - Ιούνιος Σε αυτό το πλαίσιο, το Δικαστήριο υπογραμμίζει τον όλως ιδιάζοντα χαρακτήρα των φαρμάκων, στο μέτρο που οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτών τα διαφοροποιούν ουσιαστικά από τα λοιπά προϊόντα. Αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες, σε περίπτωση που τα φάρμακα λαμβάνονται χωρίς λόγο ή κατά τρόπον μη σύμφωνο με τις οδηγίες, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη της υγείας, χωρίς ο ασθενής να είναι σε θέση να το αντιληφθεί κατά τη χορήγηση των φαρμάκων. Επιπλέον, η υπερβολική λήψη φαρμάκων ή η λήψη φαρμάκων κατά τρόπον μη σύμφωνο με τις οδηγίες, συνεπάγεται σπατάλη οικονομικών πόρων, η οποία είναι ακόμη πιο επιζήμια, αν ληφθεί υπ όψιν το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός τομέας συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες και πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυξανόμενες ανάγκες, ενώ οι διαθέσιμοι για την υγειονομική περίθαλψη οικονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι, ασχέτως του τρόπου χρηματοδοτήσεως. Λαμβανομένης υπ όψιν της ελευθερίας που αναγνωρίζεται στα κράτη-μέλη να αποφασίζουν για τον βαθμό προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να γίνει δεκτό ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να απαιτούν η διανομή των φαρμάκων να γίνεται από φαρμακοποιούς που απολαύουν πραγματικής επαγγελματικής ανεξαρτησίας. Δεν αμφισβητείται ότι ο φαρμακοποιός αποσκοπεί, όπως και άλλα πρόσωπα, στην επίτευξη κέρδους. Εντούτοις, ως επαγγελματίας φαρμακοποιός θεωρείται ότι εκμεταλλεύεται το φαρμακείο όχι μόνο με σκοπό την επίτευξη κέρδους, αλλά και υπό μια επαγγελματική προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό, το ατομικό του συμφέρον για την επίτευξη κέρδους μετριάζεται από την κατάρτιση και την επαγγελματική εμπειρία του, καθώς και από την ευθύνη που υπέχει, δεδομένου ότι ενδεχόμενη παράβαση των νομικών κανόνων ή των κανόνων δεοντολογίας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνον την αξία της επενδύσεώς του, αλλά και την ίδια την επαγγελματική του υπόσταση. Σε αντίθεση προς τους φαρμακοποιούς, οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν, εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη μ εκείνη των φαρμακοποιών. Υπό τις περιστάσεις αυτές, επιβάλλεται η διαπίστωση ότι οι μη φαρμακοποιοί δεν παρέχουν τα ίδια εχέγγυα με τους φαρμακοποιούς. Κατά συνέπεια, ένα κράτος-μέλος μπορεί, στο πλαίσιο του περιθωρίου εκτιμήσεως που διαθέτει, να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και, ειδικότερα, για την ασφάλεια και την ποιότητα της λιανικής διανομής των φαρμάκων. Εξάλλου, δεν αποδείχθηκε ότι κάποιο άλλο λιγότερο περιοριστικό μέτρο, πλην του κανόνα περί αποκλεισμού των μη φαρμακοποιών, είναι ικανό να διασφαλίσει κατά τρόπον εξίσου αποτελεσματικό το επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας του εφοδιασμού του πληθυσμού με φάρμακα, το οποίο απορρέει από την εφαρμογή του εν λόγω κανόνα. Ένα-κράτος μέλος μπορεί, ενόψει του περιθωρίου εκτίμησης που διαθέτει, να κρίνει ότι στην πράξη υφίσταται κίνδυνος παραβάσεως των λιγότερο περιοριστικών κανόνων που σκοπούν στη διασφάλιση της επαγγελματικής ανεξαρτησίας των φαρμακοποιών, όπως είναι ένα σύστημα ελέγχων και κυρώσεων, δεδομένου ότι το συμφέρον των μη φαρμακοποιών για την επίτευξη κέρδους δεν μετριάζεται κατά τρόπον ανάλογο προς το συμφέρον των ανεξάρτητων φαρμακοποιών και δεδομένου ότι η εξάρτηση των φαρμακοποιών, ως μισθωτών, από τον έχοντα την εκμετάλλευση του φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να αντιταχθούν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η ελευθερία εγκαταστάσεως και η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων δεν απαγορεύουν εθνική ρύθμιση μη επιτρέπουσα σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει, επίσης, την προσφυγή, λόγω παραβάσεως που η Επιτροπή άσκησε κατά της Ιταλικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι θεωρείται δικαιολογημένη όχι μόνον η απαγόρευση που επιβάλλεται στους μη φαρμακοποιούς να εκμεταλλεύονται ιδιωτικό φαρμακείο, αλλά και η απαγόρευση που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις διανομής φαρμάκων, όσον αφορά την απόκτηση μεριδίων συμμετοχής σε δημοτικά φαρμακεία. Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, το οποίο δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-531/06 171/07.

12 Μάιος - Ιούνιος 2009 #10 Ενημέρωση για τα επονομαζόμενα «life style» φάρμακα w Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΔΥΓ3(α)/οικ / Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίζεται ρητά ότι όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της εγκυκλίου του ΕΟΦ ΑΠ49781/ , δηλαδή τα επονομαζόμενα «life style», πρέπει να αποζημιώνονται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον συνοδεύονται από σχετική γνωμάτευση. Παρατίθεται το κείμενο της ανωτέρω Εγκυκλίου: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3457/06 και τα οριζόμενα στους οικείους κανονισμούς, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί οφείλουν να παρέχουν στους ασφαλισμένους τους τα αναγκαία, για την αποκατάσταση της υγείας τους ή προς ανακούφιση από τη νοσηρή τους κατάσταση, φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.»με αφορμή των σχετικών επί του θέματος αιτημάτων, που έχουν κατατεθεί τόσο στην υπηρεσία μας, όσο και στον ΕΟΦ, διευκρινίζουμε ότι:»τα φάρμακα που αντιστοιχούν στις σχετικές ενδείξεις και περιλαμβάνονται στο παράρτημα της Εγκυκλίου του ΕΟΦ ΑΠ49781/ , κατόπιν εφαρμογής της υπ αριθμόν ΔΥΓ3α/Γ Π.84921/ ΚΥΑ, αποζημιώνονται, εφόσον συνοδεύονται από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η οποία θα συσχετίζει την ένδειξη του φαρμάκου με την παθολογική κατάσταση του ασθενούς.»η δαπάνη απόκτησης των εν λόγω φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν υφίσταται αναγκαιότητα συνταγογράφησης, λόγω συνύπαρξης παθήσεων, που, σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμάτευση, προκαλούν ή επάγουν δυσλειτουργίες ή προβλήματα που συμβάλλουν στη νοσηρή κατάσταση του ασθενούς.»υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός Νόμος (3457/08) προβλέπει την μη κάλυψη ενδείξεων φαρμάκων και όχι καθαυτών των φαρμάκων». Ύστερα απ αυτήν την εξέλιξη, το Δ. Σ. του Συλλόγου μάς απέστειλε έγγραφο προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, στο οποίο ζητάμε την αποζημίωση αυτών των ιδιοσκευασμάτων. Το έγγραφο αναφέρει: «Σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που σας επισυνάπτουμε, ορίζεται ρητά ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να αποζημιώνουν όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της Εγκυκλίου του ΕΟΦ Α. Π / , όταν η συνταγογράφησή τους από τον θεράποντα ιατρό συνοδεύεται από σχετική γνωμάτευση.»ως εκ τούτου, παρακαλούμε να μην υπάρχουν περικοπές συνταγών που περιέχουν τέτοιου είδους φάρμακα, όταν αυτές συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις». Συνεπώς, ΟΛΑ τα φάρμακα που αντιστοιχούν σε ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή τα φάρμακα του πίνακα της σελίδας 34 της Φαρμακευτικής Ατζέντας 2009 (ενδεικτικά αναφέρουμε τα cialis, champix, daflon, neurobion, reductil κ.ά.), χορηγούνται απ ΟΛΑ τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον συνοδεύονται από ιατρική γνωμάτευση, η οποία συσχετίζει την ένδειξη του φαρμάκου με την παθολογική κατάσταση του ασθενούς. ETAA-Τομείς Μηχανικών: Διευκρίνιση για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών που περιλαμβάνουν αναλώσιμα υλικά σακχαρώδη διαβήτη wεν συνεχεία του υπ αριθμόν 13299/ εγγράφου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, απεστάλη διευκρινιστική επιστολή σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών που περιλαμβάνουν αναλώσιμα υλικά σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα: 1. Τα αναλώσιμα υλικά (ταινίες, σύριγγες, βελόνες κ.λπ.) θα αναγράφονται σε ξεχωριστή συνταγή από τα φάρμακα. 2. Χρειάζεται έγκριση από ελεγκτή ιατρό του ΕΤΑΑ πριν από την εκτέλεση της συνταγής. 17

13 Επικαιρότητα Μάιος - Ιούνιος 2009 Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης w Με έγγραφο που λάβαμε από τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του ΥΥΚΑ, ενημερωθήκαμε ότι ο ΟΠΑΔ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αρμοδιότητας ΓΓΚΑ υποχρεούνται να εξοφλούν συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ανεξαρτήτως αν αυτά περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/Γ.Π /08, χωρίς να είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή εκ μέρους του φαρμακείου του κρατικού νοσοκομείου της ένδειξης «στερούμεθα». Από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και συγκεκριμένα από το Τμήμα Συνταγογραφίας και Φαρμακευτικής Ενημέρωσης, μας διευκρίνισαν πως όσον αφορά στα φάρμακα που διαθέτει ειδικά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τα φαρμακεία του, σύμφωνα με τα γενικά έγγραφα Γ55/625/ , Γ55/630/ και Γ55/657/ , τα οποία και εξακολουθούν να ισχύουν, για να εκτελεστούν σε ιδιωτικό φαρμακείο, θα πρέπει στη σχετική συνταγή να υπάρχει η ένδειξη «στερούμεθα» από το αντίστοιχο φαρμακείο του Ιδρύματος που έχει ορισθεί να διαθέτει το φάρμακο. Χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία w Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η διαδικασία χορήγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3α/Γ.Π / , παρατείνεται, όσον αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία, έως την 1 Οκτωβρίου Επίσης, το ΙΚΑ μάς διευκρίνισε ότι τα φάρμακα που αναφέρονται στην ανωτέρω απόφαση, χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος και θα εξακολουθήσουν να διατίθενται αποκλειστικά και μετά την έναρξη της ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Εξαίρεση αποτελούν τα CERTICAN, ENBREL, HEPSERA, HUMIRA, KINERET, MYFORTIC, ORENCIA, RAPAMUNE και VELCADE, τα οποία χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία και θα εξακολουθήσουν να διατίθενται απ αυτά. Η διαφορά γι αυτά τα εννέα φάρμακα έγκειται στον τρόπο χρέωσης, και συγκεκριμένα έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος (1 Οκτωβρίου 2009) θα χρεώνονται στη λιανική τιμή. Επίσης, εξαίρεση αποτελεί και το ιδιοσκεύασμα REVLIMID, το οποίο απαιτεί νοσοκομειακή παραγγελία και διατίθεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου που παρακολουθείται ο ασφαλισμένος. 18

14 #10 Μάιος - Ιούνιος 2009 IKA: Διευκρινίσεις όσον αφορά στη χορήγηση από φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ερυθροποιητικών παραγόντων σε νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αυξητικής ορμόνης και παραγόντων αποσιδήρωσης w Από το Τμήμα Συνταγογραφίας και Φαρμακευτικής Ενημέρωσης του ΙΚΑ διευκρινίστηκαν τα παρακάτω: 1. Για τους ασφαλισμένους που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση σε κρατικό νοσοκομείο, οι ερυθροποιητικοί παράγοντες θα χορηγούνται με τον ίδιο τρόπο όπως για τους αιμοκαθαιρόμενους, σύμφωνα με το έγγραφο Γ55/674/ , από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων που παρακολουθούνται. Η προμήθεια των ερυθροποιητικών παραγόντων σε νεφροπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε κατ οίκον περιτοναϊκή κάθαρση θα εξακολουθήσει να γίνεται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος, με βάση τα όσα έχουν ορισθεί στα αντίστοιχα γενικά έγγραφα της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Γ55/625/ , Γ55/630/ και Γ55/657/ ). 2. Η προμήθεια της αυξητικής ορμόνης για τους ασφαλισμένους της επαρχίας, εφόσον διαμένουν σε διαφορετική πόλη απ αυτήν στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο που παρακολουθούνται και εφόσον το επιθυμούν, θα εξακολουθήσει να γίνεται από την οικεία Μονάδα Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως έως σήμερα, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας τους. Εξυπακούεται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να στείλει την έγκριση στο Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου. Όσοι ασφαλισμένοι έχουν έγκριση του Υπουργείου Υγείας, θα παραλάβουν την ποσότητα και του δεύτερου τριμήνου με τον ίδιο τρόπο που προμηθεύτηκαν την ποσότητα του πρώτου τριμήνου. 3. Όσον αφορά στη χορήγηση παραγόντων αποσιδήρωσης, διευκρινίζουμε ότι αναφερόμαστε στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα DESFERAL και EXJADE. Για όλα τα ανωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, το Ίδρυμα αναλαμβάνει την απόδοση δαπάνης όπως προβλέπεται από τον Ν. 3730/2008, δηλαδή με βάση την επίσημη χονδρική τιμή, προσαυξημένη κατά 5%. Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα συνταγογραφούνται από τους ελεγκτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που επισκέπτονται τα κρατικά νοσοκομεία ή από ιατρό της οικείας Μονάδας Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής μετατέθηκε για την 1η Οκτωβρίου

15 Επικαιρότητα Μάιος - Ιούνιος 2009 ΕΟΦ: Επανεξέταση του τρόπου διάθεσης εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(Α)/83657 (ΦΕΚ Β50/ ), τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες, ως προς τον τρόπο διάθεσής τους: 1. Φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή α) με ιατρική συνταγή ανανεώσιμη ή όχι β) με ειδική ιατρική συνταγή γ) με ιατρική συνταγή περιορισμένης χρήσης 2. Φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή Δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν εγκριθεί φαρμακευτικά προϊόντα με τρόπο διάθεσης ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με τα αναφερόμενα στην προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση, συγκεκριμένα στην άδεια κυκλοφορίας ορίζεται ως «και χωρίς ιατρική συνταγή» ή «μόνον από τα φαρμακεία», παρακαλούνται οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας να καταθέσουν, εντός 2 μηνών από τη λήψη της παρούσης, αίτηση, με την οποία θα προτείνουν δόκιμο τρόπο διάθεσης, όπως ορίζεται από την προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση, υποβάλλοντας σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2001/83/ΕΚ (άρθρο 71). Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/ (ΦΕΚ Β 284/ ), τα προϊόντα για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και εντάσσονται στην κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8.1, 2, 3, 4. (Ως προς τη διαφήμιση αυτών των προϊόντων, θα ακολουθούνται τα αναφερόμενα στο άρθρο Α.2 της εν λόγω απόφασης.) 20

16 #10 Μάιος - Ιούνιος 2009 Ενημέρωση από τον ΕΟΦ w Απαγόρευση εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης των αντι-ιικών φαρμάκων RELENZA & TAMIFLU νοσοκομειακή συνταγή, η οποία θα φυλάσσεται στο φαρμακείο. Ο περιορισμός ισχύει μέχρι νεωτέρας αποφάσεως του ΕΟΦ. Με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, απαγορεύεται η εξαγωγή από την Ελλάδα προς τις τρίτες χώρες και η ενδοκοινοτική διακίνηση προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των αντι-ιικών φαρμάκων RELENZA (zanamivir) και TAMIFLU (oseltamivir). Το μέτρο αφορά τις εταιρείες-κατόχους των σχετικών αδειών κυκλοφορίας και τις φαρμακαποθήκες, και ισχύει μέχρι νεωτέρας αποφάσεως του ΕΟΦ. w Περιορισμός διάθεσης των αντι-ιικών φαρμάκων TAMIFLU (oseltamivir) της Roche (Hellas) A. E. και RELENZA (zanamivir) της GlaxoSmithKline AEBE Ενημερωθήκαμε, με έγγραφο που λάβαμε από τον ΕΟΦ, ότι αποφασίστηκε να περιοριστεί η διάθεση και διακίνηση του αντι-ιικού φαρμάκου TAMIFLU (oseltamivir) και του αντι-ιικού φαρμάκου RELENZA (zanamivir) μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ. Τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία, θα χορηγούνται μόνο με w Ενημέρωση για τη διακίνηση στην Ευρώπη, μέσω Ίντερνετ, του πλαστού φαρμακευτικού προϊόντος Genotonorm Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας Sandoz, διακινείται στην Ευρώπη, μέσω Ίντερνετ, το πλαστό φαρμακευτικό προϊόν Genotonorm, με λογότυπο της εταιρείας Sandoz. Το γνήσιο προϊόν παράγεται από την εταιρεία Pfizer και περιέχει σωματοτροπίνη (ανθρώπινη αυξητική ορμόνη hgh), ενώ το πλαστό φέρεται να περιέχει συνδυασμό σωματοτροπίνης και ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα 1 (IGF-1). Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε, εκ νέου, ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, μέσω Ίντερνετ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Σε λειτουργία ο ιστότοπος της Pfizer για τους έλληνες φαρμακοποιούς! (www.pfizerpro.gr) w Από τις 4 Μαΐου 2009 λειτουργεί ο εξειδικευμένος ιστότοπος της Pfizer Ηellas για τους έλληνες φαρμακοποιούς (www.pfizerpro.gr). Στο o φαρμακοποιός μπορεί να βρει πλήρες πληροφοριακό υλικό για κάθε προϊόν της Pfizer που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Θα βρει, επίσης, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τον ίδιο, αλλά και για το κοινό. Η πρόσβαση στον ιστότοπο είναι περιορισμένη και απαιτεί εισαγωγή κωδικών (username, password), αφού περιέχει πληροφοριακό υλικό που αφορά μόνο επαγγελματίες υγείας. Γνώμονας αυτής της προσπάθειας είναι η γρήγορη και εύκολη αναζήτηση της πληροφορίας, μέσω ενός φιλικού προς τον χρήστη περιβάλλοντος πλοήγησης. Στόχος της Pfizer είναι, με αυτόν τον τρόπο, ν ανοίξει ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας και έγκυρης ενημέρωσης μεταξύ της εταιρείας και του κλάδου. (PHA-PR-01-09) 21

17 Επικαιρότητα Μάιος - Ιούνιος 2009 ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών (ΤΣΑΥ): Ενημέρωση για την αλλαγή διαχειρίστριας τράπεζας Το ΕΤΑΑ-Τομείς Υγειονομικών (τέως Ταμείο Συντάξεως και Αυτασφάλισης Υγειονομικών-ΤΣΑΥ) ανέθεσε την ταμειακή του διαχείριση στην EFG EUROBANK. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πρέπει να καταβάλετε τις εισφορές και συνεισφορές σας, και τις εν γένει υποχρεώσεις σας, επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους: Από 25 Μαΐου 2009, μέσω οποιουδήποτε καταστήματος EFG EUROBANK, με καταβολή μετρητών ή με χρέωση του λογαριασμού σας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή είναι να αναφέρετε αν η καταβολή αφορά τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ή ληξιπρόθεσμες ή ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων δόσεων, και να δώσετε το χρονικό διάστημα για το οποίο καταβάλλετε τις εισφορές και το ΑΦΜ σας. Επίσης, από 1 Ιουλίου 2009 σάς παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλετε τις εισφορές και τις εν γένει υποχρεώσεις σας, μέσω ευρείας γκάμας τραπεζών, με τη χρήση της εντολής «πληρωμή ΤΣΑΥ» του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Η πληρωμή με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα κανάλια που διαθέτει κάθε τράπεζα (phone banking, e-banking, καταστήματα), και είναι απαραίτητη η χρήση, κατά περίπτωση, των παρακάτω κωδικών πληρωμής, ως εξής: Τρέχουσες εισφορές: Ληξιπρόθεσμες εισφορές: Ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις: Σε περίπτωση που επιλέξετε τον δεύτερο τρόπο πληρωμής, χρεώνεστε με τα έξοδα της συναλλαγής της τράπεζας της επιλογής σας. Σημειώνεται ότι και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται αριθμός λογαριασμού ΤΣΑΥ. 22

18 Εξελίξεις Μάιος - Ιούνιος 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ Τμήμα Συνταγογραφίας και Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Αριθ. Πρωτ. Γ55/687 Θέμα: Σχετικά με την απόδοση δαπάνης για την αγορά προϊόντων βιταμινών για ωχροπάθεια Με αφορμή συχνά ερωτήματα ασφαλισμένων μας, μονάδων υγείας και υποκαταστημάτων του Ιδρύματος, αναφορικά με την απόδοση δαπάνης για την αγορά των σκευασμάτων βιταμινών που συστήνονται για την αντιμετώπιση της ωχροπάθειας (π.χ., OCUVITE, SYSTANE, VITALUX και τα όμοιά τους), σας γνωρίζουμε ότι: Τα εν λόγω περιστατικά δεν θα παραπέμπονται πλέον για γνωμοδότηση στην Ειδική Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και υψηλού κόστους. Η σχετική δαπάνη για την αγορά των σκευασμάτων βιταμινών που συστήνονται για την αντιμετώπιση της ωχροπάθειας, θα αποδίδεται στους ασφαλισμένους μας από τις υπηρεσίες παροχών των υποκαταστημάτων. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εν λόγω απόδοση δαπάνης είναι: 1. Ιατρική γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό (οφθαλμίατρο), στην οποία θα αναφέρεται: η πάθηση για την οποία συστήνεται η χορήγηση των σκευασμάτων και το χρονικό διάστημα της εν λόγω αγωγής στην αναγκαία ποσότητα ανά μήνα. 2. Παραπεμπτικό από ιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που θα αναφέρει το προτεινόμενο από τον θεράποντα ιατρό προϊόν στην αναγκαία ποσότητα ανά μήνα. 3. Απόδειξη που θα έχει εκδοθεί στο ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου για την αγορά του εν λόγω σκευάσματος, στην ποσότητα που ορίζεται στο παραπεμπτικό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για την αγορά του σκευάσματος θα αποδίδεται το ποσό που αναφέρεται στις σχετικές αποδείξεις, αφαιρουμένων των νόμιμων κρατήσεων (συμμετοχή 25%). Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας Κωνσταντίνος Νικολαΐδης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΑΕΕ Διεύθυνση Υγειονομικού Τμήμα Φαρμακευτικής Περίθαλψης Θέμα: Ενημέρωση για τη συνταγογράφηση του σκευάσματος XOLAIR Σας ενημερώνουμε ότι ο τρόπος διάθεσης του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος XOLAIR, όπως καθορίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, είναι ο εξής: «Η διάγνωση και οι πρώτες δοσολογικές χορηγήσεις πρέπει να γίνονται σε νοσοκομεία ή σε ιδρύματα με κατάλληλα διαγνωστικά μέτρα, υπό στενή παρακολούθηση». Οι συνταγές θα πρέπει να συνοδεύονται από νοσοκομειακές βεβαιώσεις, με σφραγίδα του νοσοκομείου ή της κλινικής, ή από επικυρωμένη φωτοτυπία αυτής. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ EΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ EOΦ Αριθ. Πρωτ Θέμα: Ανακύκλωση ληγμένων φαρμακευτικών προϊόντων Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων πρόκειται να λάβει μέτρα, ώστε τα ληγμένα φάρμακα να μην απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και, εμμέσως, της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής αυτών των ληγμένων φαρμάκων αποτελεί Κοινοτική υποχρέωση, στην οποία πρέπει να εναρμονιστεί η χώρα μας. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει την τοποθέτηση σε όλα τα φαρμακεία ενός ειδικού γι αυτόν τον σκοπό κάδου, στον οποίον θα συγκεντρώνονται τα ληγμένα φάρμακα. Οι γεμάτοι κάδοι θα συλλέγονται από τα φαρμακεία ανά τακτά διαστήματα (π.χ., δύο φορές τον χρόνο), από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης. Για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα, θεωρούμε απαραίτητη τη μεταξύ μας συνεργασία. Ο πρόεδρος Βασίλης Κοντοζαμάνης

19 #10 Μάιος - Ιούνιος 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΑΕΕ Τμήμα Νοσοκομειακής και Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 51 Θέμα: Σχετικά με τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου DESFERAL Με την ανωτέρω Εγκύκλιο έχει ορισθεί ότι η χορήγηση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος DESFERAL, το οποίο περιλαμβανόταν στα φάρμακα της αρ. 7/οικ.809/99 Υπουργικής Απόφασης, που χορηγούνταν από τα κρατικά νοσοκομεία, γίνεται με συνταγή που εκδίδεται είτε από τον θεραπευτή ιατρό του Οργανισμού, είτε από τον θεράποντα ιατρό του νοσοκομείου όπου μεταγγίζεται ο ασθενής-ασφαλισμένος. Η συνταγή θεωρείται από τον ελεγκτή ιατρό και η προμήθεια του σκευάσματος γίνεται από το φαρμακείο του κρατικού νοσοκομείου που μεταγγίζεται ο ασφαλισμένος. Με την αρ. 38/2009 Εγκύκλιο σας ενημερώσαμε ότι με την ΔΥΓ3α/ΓΠ151509/ Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν εκ νέου τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων ή από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Επειδή στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνεται το DESFERAL, σας ενημερώνουμε ότι η προμήθεια αυτού του φαρμάκου δεν θα γίνεται πλέον από τα κρατικά νοσοκομεία, αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία, άνευ συμμετοχής του ασφαλισμένου, ύστερα από συνταγή που θα εκδίδεται από θεραπευτή ιατρό του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι εάν αυτό το φάρμακο έχει χορηγηθεί από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων με το προγενέστερο καθεστώς, θα εξοφληθούν αυτές οι δαπάνες από τις υπηρεσίες του Οργανισμού μας. Ο διοικητής Κ. Παπαθανασίου 25

20 Φαρμακευτική αγορά Μάιος - Ιούνιος 2009 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Seroquel XR 50 mgr Φαρμακευτικό προϊόν Astra Zeneca A. E. FP505 της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, διότι εκ λάθους επικολλήθηκε ταινία γνησιότητας με τα στοιχεία και την τιμή του προϊόντος Seroquel XR200 mgr, με κωδικό προϊόντος Terramycin W. Polymyxin, αλοιφή 15 g για δερματική χρήση Φαρμακευτικό προϊόν PFIZER HELLAS A. E της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, διότι διαπιστώθηκε απόκλιση από τις προδιαγραφές ποιότητάς του. NAVELBINE 30 MG Φαρμακευτικό προϊόν PIERRE FABRE MEDICAMENT PRODUCTION - FRANCE της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, διότι, σύμφωνα με ενημέρωση των ιταλικών αρχών, ενδεχομένως να έχουν τοποθετηθεί κάψουλες της παρτίδας AQ20164, περιεκτικότητας 20 mg, στην ανωτέρω συσκευασία. Υδρόφιλο βαμβάκι COTONI Φαρμακευτικό προϊόν ΤΣΙΝΙΑ ΜΑΡΙΑ των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω υδρόφιλου βαμβακιού, διότι, σύμφωνα με τις υπ αριθμόν , , , , , , , , , Εκθέσεις Ανάλυσης της Διεύθυνσης Εργαστηρίων του ΕΟΦ, τα αποτελέσματα του χρόνου βύθισης (απορροφητικότητα) δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές. 26 JIA YI JIAN Φυτικό Viagra Hu Nan Aimin Pharmaceuticals Ltd, Κίνα Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω προϊόντος, διότι, παρά την αναφορά στη συσκευασία του ότι περιέχει μόνο φυτικά συστατικά, στην πραγματικότητα περιέχει επικίνδυνα υψηλή δόση φαρμακευτικών ουσιών (Sibutramine και Tadalafil), η χρήση των οποίων, χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

21 #10 Μάιος - Ιούνιος 2009 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Healthy liver 50 caps Khelma Hellas A. E. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω προϊόντος, διότι, σύμφωνα με την επισήμανσή του, δεν φέρει σαφή προσδιορισμό όσον αφορά την κατηγορία του (φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής) και δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ. Natural vitality 50 caps Khelma Hellas A. E. Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω προϊόντος, διότι, σύμφωνα με την επισήμανσή του, δεν φέρει σαφή προσδιορισμό όσον αφορά την κατηγορία του (φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής) και δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ. INVITROGEN D-MEM/F-12 (1:1) Liquid without L-Glutamine 500ml ΑΝΤΙΣΕΛ ΑΦΟΙ Α. ΣΕΛΙΔΗ της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, λόγω μη αποτελεσματικής λειτουργίας του. Βακτηρία τρίποδη Ιατροτεχνολογικό προϊόν ΟΡΘΟΔΥΝΑΜΙ- ΚΗ ΑΒΕΕ του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, γιατί δεν καλύπτει τις απαιτήσεις επισήμανσης, διαμέτρου πελμάτων και στατικής φόρτισης. Βακτηρία τετράποδη Ιατροτεχνολογικό προϊόν ΟΡΘΟΔΥΝΑΜΙ- ΚΗ ΑΒΕΕ του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, γιατί δεν καλύπτει τις απαιτήσεις επισήμανσης, διαμέτρου πελμάτων και σταθερότητας εσωτερικού και εξωτερικού τμήματος. Χειρουργικά γάντια από λάτεξ, χωρίς πούδρα Ιατροτεχνολογικό προϊόν Γενική Χημικών Προϊόντων Α. Ε. Η της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, γιατί κατά τον μικροβιολογικό έλεγχο εμφανίστηκε θολερότητα στα θρεπτικά υλικά, οφειλόμενη σε ανάπτυξη μικροοργανισμών σε ορισμένα από τα ενοφθαλμισθέντα γάντια, που πιθανώς οφείλεται σε μη ομοιογενή αποστειρωτική διαδικασία ή μη διασφάλιση της στειρότητας μετά την αποστείρωση. 27

22 Φαρμακευτική αγορά Μάιος - Ιούνιος 2009 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Σύριγγες μιας χρήσης των 20 ml Ιατροτεχνολογικό προϊόν Sterile Hellas A. E της εν λόγω παρτίδας συριγγών μιας χρήσης των 20 ml, γιατί στο εσωτερικό της σφραγισμένης αποστειρωμένης σύριγγας διαπιστώθηκε, ύστερα από μακροσκοπικό έλεγχο, η παρουσία ξένου σώματος. Συσκευή έγχυσης (Regusend-I) Ιατροτεχνολογικό προϊόν Knowmedical S.r.I., Ιταλία 8Μ15340 της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, γιατί στο εσωτερικό της σφραγισμένης συσκευής έγχυσης διαπιστώθηκε, ύστερα από μακροσκοπικό έλεγχο, η παρουσία ξένου σώματος Καθετήρες BD Insyte Autoguard Shielded IV Καθετήρες BD Hellas των εν λόγω παρτίδων καθετήρων, λόγω πιθανού κινδύνου από τη χρήση τους Babynat Βρεφικά γάλατα VITAGERMINE (ΓΑΛΛΙΑ) Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απόφασης ανάκλησης των εν λόγω βρεφικών γαλάτων, γιατί έπαψε να ισχύει ο λόγος της ανάκλησης μετά τη γνωστοποίησή τους στον ΕΟΦ. ΒΙΟ-ΒΑΜΒΙΝΙ Αγελαδινό γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας SUNVAL Gmbh (Γερμανία) Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω προϊόντος, γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία του στον ΕΟΦ. 28 Senhorinha 100 ml Κρεμώδεις βαφές μαλλιών Ισπανία L του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί περιέχει 2-νιτρο-pφαινυλενοδιαμίνη, που είναι απαγορευμένη, σύμφωνα με τη νομοθεσία των καλλυντικών.

23 #10 Μάιος - Ιούνιος 2009 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Tinta em Crème de Oleo Vison Cobre Κρέμα βαφής Ισπανία L του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί περιέχει 2-νιτρο-pφαινυλενοδιαμίνη, που είναι απαγορευμένη, σύμφωνα με τη νομοθεσία των καλλυντικών. Botanis Ziegenbutter- Crème (goat butter cream) Καλλυντικό προϊόν Charlotte Cosmetics (Hungary) EAN No του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί είναι μολυσμένο με μικρόβια Pseudomonas aeruginosa. LUBRIX (λιπαντικό προϊόν) Καλλυντικό προϊόν Γαλλία Αρ. παρτ. Κ-05 του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί σε αυτό περιέχονται μεσοφιλικοί μικροοργανισμοί (yeast) που είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Ως εκ τούτου, θεωρείται επικίνδυνο. Saugella Poligyn -ph neutral- Liquid cleanser specifically for intimate hygiene based on lactic acid and chamomile extract Καλλυντικό προϊόν Ιταλία Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, διότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του χρήστη, εξαιτίας της χημικής ουσίας methyldibromo glutaronitrile που περιέχεται στη σύνθεσή του, η χρήση της οποίας απαγορεύεται στα καλλυντικά, σύμφωνα με την Οδηγία 76/768/ ΕΕC και τις τροποποιήσεις της. Massage und Pflege Balsam, 100% naturrein- Sheabutter 500ml Καλλυντικό προϊόν Semler Herbert (Austria) του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί είναι μολυσμένο με παθογόνα μικρόβια Staphylococcus aureus. PILFOOD SHAMPOO ph 6, with millet extract Καλλυντικό προϊόν Ισπανία Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση και διακίνηση του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, διότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του χρήστη, εξαιτίας της χημικής ουσίας methyldibromo glutaronitrile που περιέχεται στη σύνθεσή του, η χρήση της οποίας απαγορεύεται στα καλλυντικά, σύμφωνα με την Οδηγία 76/768/ ΕΕC και τις τροποποιήσεις της. Αφρόλουτρο 250ml Sinnesrausch Erotik Schaumbad Καλλυντικό προϊόν Γερμανία του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί περιέχει νιτροζοδιεθανολαμίνη, που είναι απαγορευμένη, σύμφωνα με τη νομοθεσία των καλλυντικών. Λιπ γκλος Disney Princess Wishes & Kisses Lip Gloss Collection Καλλυντικό προϊόν Κίνα του εν λόγω καλλυντικού προϊόντος, γιατί σε αυτό περιέχεται μόλυβδος σε υψηλά επίπεδα και, ως εκ τούτου, θεωρείται επικίνδυνος. 29

24 Ανακοινώσεις Απώλειες & κλοπές συνταγολογίων, σφραγίδων ιατρών κ.λπ. Από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα του ιατρού κ. Μάριου Φράγκου, ειδικευόμενου γυναικολόγου της Α Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής ΑΠΘ. Από το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου ενημερωθήκαμε ότι η ιατρός κ. Ιωάννα Παπουτσή, επιμελήτρια Α Γενικής Ιατρικής του Π. Ι. Δουμπίων, απόλεσε από το αυτοκίνητό της την ιατρική της τσάντα, που περιείχε υπηρεσιακές σφραγίδες και συνταγολόγια (ΙΚΑ με αριθμούς , & και ναρκωτικών, μονόριγο με αριθμό και δίριγο με αριθμό ). Όπως ενημερωθήκαμε από το ΙΚΑ, βρέθηκε το συνταγολόγιο του ΙΚΑ, με αριθμό Α, της ιατρού κ. Αγλαΐας Αντωνίου, παιδιάτρου, που είχε χαθεί. Από το Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου χάθηκε ένα (1) συνταγολόγιο ΙΚΑ, με αριθμό , του ιατρού κ. Γεωργίου Λόγγου, καρδιολόγου, αναπληρωτή διευθυντή ΕΣΥ. Από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η προσωπική σφραγίδα του ιατρού της Νευροχειρουργικής Κλινικής κ. Ιωάννη Πατσαλά, επίκουρου καθηγητή ΑΠΘ, με τα εξής στοιχεία: ΠΑΤΣΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα της ιατρού κ. Μαρίας Μίξιου, επιμελήτριας Α Πλαστικής Χειρουργικής. Από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα της ιατρού κ. Χαρίκλειας Ιωάννου, ειδικευομένης παιδιάτρου της Δ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ. Ο ιατρός κ. Φαρούκ Ναρκούση, που εργάζεται στην Κλινική ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, μας ενημέρωσε ότι εκλάπη η τσάντα του από το αυτοκίνητό του και ότι μέσα υπήρχε η ατομική του σφραγίδα. Από Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα του ιατρού κ. Ευστάθιου Σιδηρόπουλου, ειδικευόμενου ιατρού Βιοπαθολογίας. Από την ΤΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νεάπολης ενημερωθήκαμε για την απώλεια από το Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου συνταγολογίου ευρωπαίων ασφαλισμένων, με αριθμό , της αγροτικής ιατρού κας Άλλα Αλίδου του Ιβάν. Από το Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα της ιατρού κ. Δέσποινας Καραγιάννη, αναπληρώτριας διευθύντριας της Γ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ. Από το Πολυιατρείο Αγίου Δημητρίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης ενημερωθήκαμε για την απώλεια συνταγολογίου του οδοντιάτρου Αθανασίου Παπανικολάου. Πρόκειται για κοινό συνταγολόγιο με αριθμό , τελευταία αναγραφή συνταγής , με αύξοντα αριθμό Παρακαλούμε να μην εκτελεστεί καμία συνταγή με τα παραπάνω στοιχεία ή σφραγίδες.

25 Ανακοινώσεις Μικρές Αγγελίες ΖΗΤΗΣΗ Ζητείται υπάλληλος βοηθός φαρμακείου, φαρμακοποιός ή κυρία, με προϋπηρεσία στον χώρο, για φαρμακείο στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Απαραίτητη η γνώση Η/Υ. Η γνώση ξένης γλώσσας και η γνώση καλλυντικών είναι επιθυμητά. Τηλ.: Ζητείται κοπέλα φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου για μόνιμη απασχόληση σε φαρμακείο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τηλ.: Ζητείται αδειούχος φαρμακοποιός για πλήρη απασχόληση στην Κοζάνη. Τηλ.: Ζητείται υπάλληλος φαρμακείου με γνώσεις Η/Υ. Τηλ.: Ζητείται κοπέλα φαρμακοποιός ή βοηθός για εργασία σε φαρμακείο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Τηλ.: Ζητείται φαρμακοποιός ή βοηθός για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τηλ.: Ζητείται πτυχιούχος φαρμακοποιός για εργασία σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση. Τηλ.: ΠΡΟΣΦΟΡΑ Πωλούνται έπιπλα φαρμακείου της εταιρείας FORMA σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.: Αδειούχος φαρμακοποιός του ΑΠΘ ζητάει συνεργασία με φαρμακοποιό, σε Θεσσαλονίκη και περίχωρα, που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί εντός διετίας. Τηλ.: Απόφοιτη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, βοηθός φαρμακείου, με πτυχίο Η/Υ, ζητάει απασχόληση σε φαρμακείο στην δυτική ή στην κεντρική Θεσσαλονίκη. Τηλ Αδειούχος φαρμακοποιός, με διετή εμπειρία, ζητάει συνεργασία με συνάδελφο που διατηρεί φαρμακείο στον νομό Θεσσαλονίκης και πρόκειται να αποχωρήσει άμεσα. Τηλ.: Φαρμακοϋπάλληλος, νέος, με εμπειρία στον χώρο, αναζητάει εργασία σε φαρμακείο, κατά προτίμηση στην ανατολική Θεσσαλονίκη, για ημιαπασχόληση ή πλήρη απασχόληση. Απόφοιτος ΠΑΣΤΕΡ, βοηθός φαρμακείου, γνώστης αγγλικών και Η/Υ. Τηλ.: Κοπέλα, πτυχιούχος φαρμακοποιός, με εμπειρία στον χώρο, γνώσεις αγγλικών και υπολογιστών, ζητάει εργασία μερικής ή πλήρους απασχόλησης σε φαρμακείο. Τηλ.: Αδειούχος φαρμακοποιός, με εμπειρία 2 ετών ως υπεύθυνος, ζητάει εργασία σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης. Τηλ.: & Κοπέλα φαρμακοποιός από την Πολωνία, που σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την ελληνική γλώσσα, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ζητάει εργασία σε φαρμακείο. Τηλ.: & Ζητώ εργασία σε φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Είμαι απόφοιτη Ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. και έχω πάρει την πιστοποίηση από τον ΟΟΕΚ. Γνώση αγγλικών και πτυχίο Η/Υ. Τηλ.: Υπάλληλος φαρμακείου, με οκταετή πείρα και γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, ζητάει εργασία, κατά προτίμηση στην κεντρική ή στην δυτική Θεσσαλονίκη. Τηλ.: &

26 Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και 77 χρόνια. Η εξέλιξή του σε βάθος χρόνου ήταν συνεχής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια οι επιδόσεις και η ανάπτυξή του εντυπωσιάζουν. Η εξέλιξη αφορά το επίπεδο υποδομών (λειτουργικό) και τα οικονομικά μεγέθη. Μερικά από τα οικονομικά του στοιχεία παρατίθενται παρακάτω: Συνέταιροι (βάσει τoυ Μητρώoυ Μελώv) Οι συνέταιροι την 31η Δεκεμβρίου 2007 ήταv: 879 Ενεγράφησαν νέα μέλη το 2008: 21 Συνέταιρoι την 31η Δεκεμβρίου 2008: 900 Συνέταιρoι ΣΗΜΕΡΑ, 19 Μαΐου 2009: % 2007 % Διαφοροποίηση % Πωλήσεις φαρμάκων Πωλήσεις παραφαρμάκων ,01 90, ,18 90, ,83 11, ,49 + 9, ,43 + 9, ,06 + 8,13 ΣΥΝΟΛΟ ,50 100, ,61 100, ,89 10,94 Από τα παρακάτω στοιχεία φαίνεται πόσο πιο γρήγορα κυκλοφορεί το σύνολο των προϊόντων της αποθήκης μας. Όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό, τόσο μεγαλύτερη οικονομία επιτυγχάνει η επιχείρηση. Για το απόθεμα Φάρμακα 17,31 ημερολογιακές ημέρες 16,07 ημερολογιακές ημέρες 16,25 ημερολογιακές ημέρες 17,38 ημερολογιακές ημέρες Παραφαρμακευτικά 42,35 ημερολογιακές ημέρες 42,45 ημερολογιακές ημέρες 50,35 ημερολογιακές ημέρες 51,28 ημερολογιακές ημέρες ΣΥΝΟΛΟ 19,48 ημερολογιακές ημέρες 18,43 ημερολογιακές ημέρες 19,39 ημερολογιακές ημέρες 20,59 ημερολογιακές ημέρες 34

27 #10 Νέα Ανακοινώσεις ΔΙΑΦΟΡΑ Τα καθαρά κέρδη τoυ 2007, πρo φόρωv, αvήλθαv Μείον προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων Ανάκτηση αφορ. αποθεματικών Ν. 3220/2004 Πλέον υπόλοιπο κερδών προηγούμενων χρήσεων Τελικό καθαρό κέρδoς, πρo φόρoυ , , , ,11 0,00 0, ,00 0,00 0, ,65 0, , , , , , , , , ,48 Μείον φόρoς εισoδήματoς , , , ,90 Μείον φόρος ανάκτησης αποθεματικών Ν. 3220/04 Μείον κρατήσεις υπέρ των πάσης φύσεως αποθεματικών 0, ,33 0, , , , , ,27 Υπόλοιπο κερδών εις νέο , , , ,22 Καθαρό πρoς διανομή μέρισμα , , , , ΑΥΞΗΣΗ 1 Πωλήσεις σε ευρώ , , Εργάσιμες ημέρες Παραγγελίες Γραμμές Κινηθέντα είδη, κατά μέσον όρο, την ημέρα Φάρμακα πλήθoς ειδώv Παραφαρμακευτικά πλήθoς ειδώv Παραγγελίες, κατά μέσον όρο, την ημέρα Γραμμές, κατά μέσον όρο, την ημέρα Μέσος όρος γραμμών ανά παραγγελία 10,66 10, Μέσος όρος αξίας παραγγελιών 241,32 223, Μέσος όρος αξίας γραμμής 22,64 21,

28 ΜΕΤΑΦΟΡIΚΑ ΜΕΣΑ Κατά τo 2008, o συνεταιρισμός χρησιμοποίησε 36 αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα έκαναν, συνoλικά: το χιλιόμετρα το χιλιόμετρα το χιλιόμετρα } 28% ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Το 2005 αγόρασε 6 καινoύργια, πούλησε 3. Το 2006 αγόρασε 2 καινoύργια, πούλησε 5. Το 2007 αγόρασε 8 καινoύργια, πούλησε 2 και διέγραψε οριστικά 1. Το 2008 αγόρασε 5 καινoύργια, πούλησε 1. Την τετραετία ( ) αγόρασε 21 καινoύργια, πούλησε 11 και διέγραψε οριστικά 1. 36

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856

ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011. Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 ΑΝΑΡΤΗΤΈΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ: 30/08/2011 Aριθμ. Πρωτ.: Γ55/856 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (25-01-2012) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr ΑΘΗΝΑ, 25/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θέμα : «Παροχή πρόσθετων οδηγιών για τη διαδικασία απόδοσης δαπάνης αγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Αθήνα, 12-07-12 Παροχής Υπηρεσιών Αρ. Πρωτ.: 31596 Υγείας www.eopyy.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ».

ΘΕΜΑ : «Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ». Αθήνα 14.11.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ. : 151

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 19-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/747 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Στ.. σήμερα την 20 οι κάτωθι συμβαλλόμενοι: Ι. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία.. που χάριν συντομίας θα αποκαλείται Ταμείο και που εδρεύει στ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1. Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Αρθρο 1 Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: α) Εγγραφή: η διαδικασία που συνίσταται στη δήλωση βούλησης

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012).

Προς: Θέμα: «Ένταξη του κλάδου ασθενείας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ». Σχετικό: 1.Νόμος υπ αρίθμ. 4052 /2012 άρθρο 13 παρ.17 (ΦΕΚ 41/Α/1-3- 2012). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 30 Απριλίου 2012 Αρ. Πρωτ.: 20589 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΩΝ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. (Σημειώνεται ότι αλλαγές ή/και προσθήκες στα ήδη ισχύοντα άρθρα ή εδάφια εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα) Άρθρο 3 Β. 5. Όλο το μόνιμο προσωπικό

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διενέργεια του ελέγχου»

«Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διενέργεια του ελέγχου» Άρθρο 83 ΥΠΕΔΥΦΚΑ 1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του νόμου 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α ), που προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 18 του νόμου 3846/2010 (ΦΕΚ 66 Α ), αντικαθίσταται ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Το εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Kλινικές Mελέτες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1Τι είναι οι κλινικές μελέτες είναι σημαντικές; > Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε και άλλη γιατί πληροφορία ή διευκρίνηση χρειάζεστε

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Κανονισμού Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ : Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713)

10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) 10 Φεβρουαρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: ****/**** Πληροφορίες: Ειρήνη Κυριακάκη (τηλ.:2107289802), Σαµάνθα Στρατιδάκη (τηλ.:2107289713) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΟΦ Μεσογείων 284 ΤΚ 15 562 Χολαργός Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 18 Ιουνίου 2010 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 Πληροφορίες: Ε. Αλεξοπούλου Αριθμ. τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/ ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790/15-07-2016 ΘΕΜΑ: Φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. ΣΧΕΤ.: 1.Το άρθρο 33 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/16). 2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε νέο δικαιολογητικό, από την 1/2/2011, θα αποστέλλεται στις Κεντρικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με την πιο κάτω περιγραφόμενη διαδικασία.

Κάθε νέο δικαιολογητικό, από την 1/2/2011, θα αποστέλλεται στις Κεντρικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με την πιο κάτω περιγραφόμενη διαδικασία. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣ: - Τις Περιφερειακές Υπηρεσιακές Ενότητες - Όλο το Παραγωγικό Δίκτυο Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2011 ΘΕΜΑ: Κεντροποίηση διαχείρισης των αποζημιώσεων των Ομαδικών Συμβολαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 2/2/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 310 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 5 Ενημερωτικό Σημείωμα Σχετικά με τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 67/2000 Καθορισμός υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών και επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων. έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( )

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ( ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΑΘΗΝΑ, 18/01/2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (18-01-2012)

Διαβάστε περισσότερα

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2

Αρ.Πρωτ.Α ΚΟΙΝ: Αποδέκτες πίνακα διανοµής Α..07/2009 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 2 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Tαχ. /νση: Κάνιγγος 20 Τ.Κ.: 101 81 Πληροφορίες : Ν. ηµητρακόπουλος Τηλέφωνο : 210 3840153

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ (ΟΑΕΕ) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών Τ ΗΛ.: ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Όπως ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 Πίνακας Αποδεκτών ΤΜΗΜΑ: Ι Τ ΗΛ.: 210-6551248 ΚΟΙΝ.: Φ. : 838.1/ 225 /13 Σ. : 17186 ΑΘΗΝΑ, 25 Ιουλίου 2013 ΣΥΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011 2011-01-11 12:28:57 Αυστηρό έλεγχο από κλιμάκια της τρόικας ανά τρίμηνο και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ), προβλέπει για το 2011 το αναθεωρημένο μνημόνιο στον τομέα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ Αθήνα, 27/1/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αρ. Πρωτ. 224 ΝΠΔΔ ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 1 / 10 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Θέμα : «Εκτέλεση και τιμολόγηση των αναλωσίμων και ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΚΖΘ-6ΤΕ ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΔΑ: ΒΙΚΖΘ-6ΤΕ ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, 17/03/2014 Αριθ. Πρωτ.: Υ3/Γ.Π./οικ.23726 Ταχ. Διεύθυνση :Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας"

Θέμα : Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας Αθήνα, 25-2-2016 Αρ. Πρωτ. 73 Προς: Τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.με.Α κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη & Μέλη του Δ.Σ. Κοιν: -Μέλη Δ.Σ. ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ -Φορείς-Μέλη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Θέμα : "Προτάσεις - Παρατηρήσεις - Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή»

ΘΕΜΑ : «Διαδικασία για την απόδοση δαπάνης- Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή» Αθήνα, 7/2/13 Αρ. Πρωτ.: 6046 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.: 2106871714 Fax: 2106871795 Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ: 2148/1993 ΦΕΚ: Α 96/

ΝΟΜΟΣ: 2148/1993 ΦΕΚ: Α 96/ ΝΟΜΟΣ: 2148/1993 ΦΕΚ: Α 96/16.06.1993 ΤΙΤΛΟΣ: ΚΥΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΩΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΦΩΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δ.Ν. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Ειδικοί Επιστήμονες: Γιάννης Κωστής, Έλενα Σταμπουλή, Τασούλα Τοπαλίδου

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δ.Ν. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Ειδικοί Επιστήμονες: Γιάννης Κωστής, Έλενα Σταμπουλή, Τασούλα Τοπαλίδου ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Αθήνα 21 Ιουνίου 2005 Αριθμ. Πρωτ.: 18811/2004 Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Η ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ, ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr

Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011. http://www.e-syntagografisi.gr Μυτιλήνη, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 http://www.e-syntagografisi.gr Η διασφάλιση της υγείας των ασθενών και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Πολίτες Η επίτευξη σημαντικών οικονομιών στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών»

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύσταση Λογαριασμού Παροχών σε Χρήμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κοινοποίηση σχετικών διατάξεων και παροχή οδηγιών» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα 27 /01/ 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ.Διεύθυνση :Αγ. Κων/νου 8 (102 41) Γ99/22 ΑΡ. 8 Αρ.Τηλεφώνου

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνευτική Εγκύκλιος (σελίδες 6, συν. 4)

Ερμηνευτική Εγκύκλιος (σελίδες 6, συν. 4) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός, Αθήνα Διεύθυνση Πληροφόρησης & Δημοσίων Σχέσεων Τηλ. : 210 6507384, 6507297, 6507206 Χολαργός, 28-01- 2010 Αρ. πρωτ. 6434

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή

Άρθρο 17 Ειδική Αγωγή ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ 1/6/2012 Αρ. Πρωτ. : 26528 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: 1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2. ΠΑΡΟΧΩΝ & ΚΑΤ. ΣΥΝΒΑΣΕΩΝ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39 Τ. Κ: 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Ταχ. Κώδ.: Πληροφορίες: Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Στ σήμερα την οι συμβαλλόμενοι: Ι. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «.» που χάριν συντομίας θα αποκαλείται Ταμείο και που εδρεύει στ, με Α.Φ.Μ... (Δ.Ο.Υ...

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλεία στο Εξωτερικό 1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους δικαιούχους του δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα

Νοσηλεία στο Εξωτερικό 1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους δικαιούχους του δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα Νοσηλεία στο Εξωτερικό 1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους δικαιούχους του δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από αιτιολογημένη γνωμάτευση των Ειδικών Υγειονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΓΒΘ-Η. ΑΘΗΝΑ 1 /04/2011 Αριθ.Πρωτ.: Δ.ΥΓ3(β)/ΓΠ.οικ.37105

ΑΔΑ: 4ΑΓΒΘ-Η. ΑΘΗΝΑ 1 /04/2011 Αριθ.Πρωτ.: Δ.ΥΓ3(β)/ΓΠ.οικ.37105 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΔΑ: 4ΑΓΒΘ-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Τμήμα Β Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 4Α8ΨΛ-ΨΑΡ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Τμήμα ΙΙΙ Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 40 Ταχ. Κώδικας: 10182 FAX: 210 5295400 THΛ: 2131516037 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Xpress. Βέροια. Απρίλιος 2015

Xpress. Βέροια. Απρίλιος 2015 Xpress Βέροια Απρίλιος 2015 Τι είναι το Φαρμακείο; Το Φαρμακείο είναι στοιχείο της δομής της πρωτοβάθμιας υγείας, που επιτρέπει στον φαρμακοποιό να πραγματώσει τον κοινωνικό του σκοπό δηλαδή την μείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ Γ5(β)/Γ.Π.οικ /2016 (ΦΕΚ Β 1445) «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ - ΙΔΡΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ»

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ Γ5(β)/Γ.Π.οικ /2016 (ΦΕΚ Β 1445) «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ - ΙΔΡΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ» ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ Γ5(β)/Γ.Π.οικ. 36277/2016 (ΦΕΚ Β 1445) «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ - ΙΔΡΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ» Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΑΡΙΘΜ.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΑΡΙΘΜ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΑΡΙΘΜ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 21/2015 CPV: 15511000-3 Κ.Α.Ε. : 20.6063 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Η διαρκώς παρατηρούμενη σύγχυση στο πρόβλημα της αναγνώρισης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις των ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ HELLAS PHARM 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΊΑ ΓΚΟΥΡΑ ΧΗΜΙΚΌς MBA TQM Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Αποστολή του ΕΟΦ Η προώθηση και κατοχύρωση της δημόσιας

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 12 ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 12.1. Το Ταµείο εγκρίνει στα άµεσα µέλη του και στα έµµεσα µέλη της ιδίας οικογενείας που πάσχουν από ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, τη µετάβαση σε ενδεδειγµένα θεραπευτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09»

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Αθήνα 03 /09/2009 Αρ.Πρωτ.Α3-4192 Ταχ. /νση : Πλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο Σχέδιο Νόμου «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9 ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΟΡΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΤΙΩΝ ΣΗΨΗΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Κ.Α.: 20.7131.0008 Κάδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284 155 62 Χολαργός Διεύθυνση: Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων Τμήμα: Ελέγχου Κυκλοφορίας ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Χολαργός,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. N. 4019/11 (ΦΕΚ 216 Α/30-9-2011) «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Κυριάκος Σουλιώτης 1, Χαράλαμπος Νάκος 2 1 Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτής Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 2 Φαρμακοποιός / Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4334691ΩΓ-Ξ69. Βαθμός Ασφαλείας. Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΔΑ: Β4334691ΩΓ-Ξ69. Βαθμός Ασφαλείας. Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012 Βαθμός Ασφαλείας ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚHTIΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔ/ΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Μενάνδρου 41-43 Ταχ. Κώδικας: 104 37 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Α. Στεργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΡΙΘ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 11/2012 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο Δήμος Νέας Σμύρνης διακηρύσσει ότι εκτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ : 15-3-2010 ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Αριθ. Πρωτ.: Γ 55/744 ΤΜΗΜΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Ταχ. Δ/νση: Aγ. Κων/νου 8/10241 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: 2103891604,

Διαβάστε περισσότερα

μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) Πληροφορίες : Ε. Σίμα Τηλέφωνο : 210-5281104 : 210-5281127 : 210-5281125 Fax : 210-5281113 Email : amea@yeka.

μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) Πληροφορίες : Ε. Σίμα Τηλέφωνο : 210-5281104 : 210-5281127 : 210-5281125 Fax : 210-5281113 Email : amea@yeka. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 29-9 - 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. Πρωτ.: Δ24α /Φ. /ΓΠ.οικ42890/804 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ. «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E.» (εφεξής η «Τράπεζα»)

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ. «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E.» (εφεξής η «Τράπεζα») ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ Στοιχεία ταυτότητας και στοιχεία επικοινωνίας του πιστωτικού φορέα Πιστωτικός Φορέας «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E.» (εφεξής η «Τράπεζα») ΑΦΜ:

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την Επικοινωνία των ΦΕ Στόχος της έρευνας Αξιολόγηση της επικοινωνίας των Φαρμακευτικών Εταιριών με: Γιατρούς Φαρμακοποιούς Κοινό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) μου γνωστοποίησε τα εξής:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) μου γνωστοποίησε τα εξής: Αθήνα, 25 Ιουνίου 2010 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) μου γνωστοποίησε τα εξής: Διοικητές Νοσοκομείων, λόγω μη επαρκών εγκεκριμένων κονδυλίων εφημεριών, προβαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά Πανελλήνιο Πρόγραµµα Eνηµέρωσης για ιατρούς, επαγγελµατίες υγείας και κοινό στο πλαίσιο του Προγράµµατος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας του Σακχαρώδη

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: ΠΟΛ.1078/28.3.2012 Φορολογική μεταχείριση του καταβληθέντος ποσού (rebate), από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία καθώς και του τέλους εισόδου από τις φαρμακευτικές εταιρείες Αθήνα, 28 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Ο.Α.Ε.Ε. Πληροφ: Ι. Παπαδόπουλος - Γραφείο Διοικητή Διεύθυνση: Σταδίου 29 Ακαδημίας 22 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Αθήνα 106 71 Αθήνα

ΠΡΟΣ: Ο.Α.Ε.Ε. Πληροφ: Ι. Παπαδόπουλος - Γραφείο Διοικητή Διεύθυνση: Σταδίου 29 Ακαδημίας 22 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Αθήνα 106 71 Αθήνα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 23-12 - 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Aρ. πρ.: Φ.10035/οικ. 54871 /1270 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β44Θ4691Ω3-ΙΙΟ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18 10432 ΑΘΗΝΑ : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΤΗΛ. : 210-5285569 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 14

ΑΔΑ: Β44Θ4691Ω3-ΙΙΟ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18 10432 ΑΘΗΝΑ : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΤΗΛ. : 210-5285569 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 14 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 2/3/2012 Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ24/14/19118 Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ACCURATE HEALTH AUDITING & CONSULTING A.E.

ACCURATE HEALTH AUDITING & CONSULTING A.E. Προς Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Αξιότιμοι κύριοι, Σε συνέχεια της επιστολής που μας στείλατε με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2014, σας αποστέλλουμε την οικονομική μας προσφορά προς τον Σύλλογο σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ Πληροφορίες ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ Πληροφορίες ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΔΑ: ΒΙΕΒΘ-86Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & αρ. πρωτ.: Υ1/Γ.Π. οικ.15906 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σύμφωνα με την «ιατρική προσέγγιση» η αναπηρία σχετίζεται με την απώλεια, τη βλάβη ή την απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: 32 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: 32 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές Ημερ.: 22 / 07 / 2015 Ελληνική Ένωση Τραπεζών: 32 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών, μπορώ

Διαβάστε περισσότερα

* ΝΟΜΟΙ * Νο. 10

* ΝΟΜΟΙ * Νο. 10 - 619 - * ΝΟΜΟΙ * Νο. 10 ΝΟΜΟΣ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 3457/93 Α /8.5.2006 Μεταρρύθµιση του Συστήµατος Φαρµακευτικής Περίθαλψης. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ( ΕΤΑΑ ΝΠΔΔ ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΗΜΕΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ( ΕΤΑΑ ΝΠΔΔ ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΗΜΕΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ( ΕΤΑΑ ΝΠΔΔ ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΗΜΕΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Στ.σήμερα την μεταξύ αφενός του Διοικητή του Νοσοκομείου..., δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου 1 Τρέχουσα Κατάσταση Έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αδυναμία διάθεσης σημαντικών φαρμάκων από Νοσοκομεία, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά Φαρμακεία Συσσώρευση

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά

Σακχαρώδη ιαβήτη Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιµετώπισέ τον σωστά Πανελλήνιο Πρόγραµµα Eνηµέρωσης για ιατρούς, επαγγελµατίες υγείας και κοινό στο πλαίσιο του Προγράµµατος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης & Θεραπείας του Σακχαρώδη

Διαβάστε περισσότερα

Στην Αθήνα σήμερα την οι συμβαλλόμενοι:

Στην Αθήνα σήμερα την οι συμβαλλόμενοι: ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ/ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Στην Αθήνα σήμερα την οι συμβαλλόμενοι: παρακάτω Α. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «EΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (Ε.Τ.Α.Α.)»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Εκπαίδευσης. Χώρα: Ελλάδα

Τμήμα: Εκπαίδευσης. Χώρα: Ελλάδα Τμήμα: Εκπαίδευσης Χώρα: Ελλάδα Γιατί το Medical Easy είναι Μοναδικό! Εξαιρετικά Ανταγωνιστικό Ασφάλιστρο. Αναδεικνύει τον ρόλο του Συνεργάτη ως Συμβούλου και όχι ως χειριστή διαδικασιών: Χωρίς ανάμειξή

Διαβάστε περισσότερα

Με το ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου, γίνεται πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημά σας των τελευταίων ετών.

Με το ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου, γίνεται πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημά σας των τελευταίων ετών. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΩΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ Προς Όλο το Παραγωγικό Δίκτυο Περιφερειακές Υπηρεσιακές Ενότητες Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2016 Θέμα: Full, Κάλυψη Εξόδων από Ατύχημα Αγαπητοί Συνεργάτες, Με το ξεκίνημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣ:

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣ: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 14. 3. 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Γ32/7 ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 2893 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 129 3 Αυγούστου 2010 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3868 Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Οι λογαριασμοί που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥΥ αφορούν δαπάνες υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1-1-12.

Οι λογαριασμοί που θα υποβληθούν στον ΕΟΠΥΥ αφορούν δαπάνες υγείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1-1-12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας www.eopyy.gov.gr Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και ανάπτυξης Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Ο ΝΟΜΟΣ 4254/2014 (ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ Ο ΝΟΜΟΣ 4254/2014 (ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ) ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αναλυτικά ΟΛΟΣ ο νόμος και οι ερμηνείες για τα άρθρα που μας αφορούν. Κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια από την νομικό σύμβουλο του ΦΣΑ ώστε το κάτωθι κείμενο να είναι έγκυρο και κατανοητό σε όλους. Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας

Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Υπ. Εργασίας: Οι 20 αλλαγές στις παροχές Υγείας Καθιέρωση ποσοστού συμμετοχής ασφαλισμένων ύψους 10% επί της δαπάνης προϊόντων ειδικής διατροφής, ορισμό ανώτατου ορίου ωρών ημερησίως για υπηρεσίες φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Μ. Σταρά - Μ. Γεροντάρη Τηλέφωνο :

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. Ταχ. Κώδικας : ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες : Μ. Σταρά - Μ. Γεροντάρη Τηλέφωνο : ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 16 Ιουλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 1077022/412/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ: 1104 ΤΜΗΜΑΤΑ: Α - Β Ταχ. Δ/νση : Καρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 7 ΑΠΟΦ.ΑΡΙΘΜ.407 ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΟΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Ε.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ 7 ΑΠΟΦ.ΑΡΙΘΜ.407 ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΟΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Ε.Δ.Ε. ΘΕΜΑ 7 ΑΠΟΦ.ΑΡΙΘΜ.407 ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΟΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Ε.Δ.Ε. Ο Διευθυντής Συντάξεων και Ασφάλισης Ε.Τ.Α.Α Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε κ. Κων/νος Καραγιαννάκης θέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Aθήνα, 17-4-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αριθ. Πρωτ: 3625/42655 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: Η αριθμ. ΠΟΛ. 1037/22-2-2011 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας.

ΣΧΕΤ.: Η αριθμ. ΠΟΛ. 1037/22-2-2011 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ.Δ/νση : Σίνα 2-4 Ταχ.Κωδ. : 10672 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α Τηλέφωνο : 210-5285598 fax : 210-5285599 e-mail : esoda@oaee.gr Κοιν: Η.ΔΙ.ΚΑ ΑΕ

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α Τηλέφωνο : 210-5285598 fax : 210-5285599 e-mail : esoda@oaee.gr Κοιν: Η.ΔΙ.ΚΑ ΑΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Οργανισμός OAEE Ασφάλισης Αθήνα, 24/02/2014 Ελευθέρων Αρ. Πρωτ.: ΔΙΕΣ/Φ19/11/299023 Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ Πληροφορίες ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014. ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ Πληροφορίες ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 17/2 /2014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & αρ. πρωτ.: Υ1/Γ.Π. οικ.15906 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Β - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5-09-2014 YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Aριθ. Πρωτ.: Υ9α/76908 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Σχετ.: 58892, 58020 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Tαχ. Δ/νση : Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

«1. Τι είναι τα ΜΗΣΥΦΑ

«1. Τι είναι τα ΜΗΣΥΦΑ «1. Τι είναι τα ΜΗΣΥΦΑ Μη Συνταγογραφούµενα Φάρµακα είναι τα φάρµακα που θεωρούνται κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται για τη χρήση τους ιατρική συνταγή και που δεν αποζηµιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ..Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ Βόλος 10 Δεκεμβρίου 2009 Α.Π.5298/Φ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ..Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ Βόλος 10 Δεκεμβρίου 2009 Α.Π.5298/Φ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ Ν.Π.Δ.Δ Νόμος 3601 Ελευθ..Βενιζέλου 7 Τηλ. 04210-20270 38333 ΒΟΛΟΣ Βόλος 10 Δεκεμβρίου 2009 Α.Π.5298/Φ.5,1 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ε&A: τα δικαιωµατα των ασθενων στη διασυνοριακη υγειονοµικη περιθαλψη

Ε&A: τα δικαιωµατα των ασθενων στη διασυνοριακη υγειονοµικη περιθαλψη MEMO/11/32 Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2011 Ε&A: τα δικαιωµατα των ασθενων στη διασυνοριακη υγειονοµικη περιθαλψη Ένας ηλικιωµένος Γερµανός µε διαβήτη έχει µαζί του πρόσθετες ιατρικές συνταγές σε ένα ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η φαρμακοποιός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005)

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4358 Κ.Δ.Π. 571/2005 Αρ. 4058,16.12.2005 Αριθμός 571 Οι περί

Διαβάστε περισσότερα