ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ"

Transcript

1 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Η υπερσύχρονη τεχνολογία και ο οικολογικός σχεδιασµός οδήγησαν σε πολυάριθµες καινοτοµίες που διευρύνουν τα όρια της παραγωγής ενέργειας και την αποδοτική κατανάλωση πόρων. Σήµερα, η τεχνολογία και γενικά η αρχιτεκτονική έχουν προχωρήσει τόσο ώστε µας δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάσουµε πολυώροφα κτήρια που είναι ικανά να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε ρεύµα από µόνα τους (µε ανεµογεννήτριες, ηλιακά κάτοπτρα κτλ) Λόγω των τεράστιων ενεργειακών αναγκών του κοινού ουρανοξύστη, σχεδιάζονται σύγχρονοι ουρανοξύστες που θα είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Μια διεθνής εταιρεία παροχής συµβουλών διαχείρισης, εκτιµά ότι πάνω από οικολογικοί ουρανοξύστες θα κατασκευαστούν στις επόµενες δυο δεκαετίες.γενικά, πάρα πολλά κτήρια προορίζονται στο να είναι αµιγώς η εν µέρη οικολογικά. Οι φιλοδοξίες των µηχανικών είναι τεράστιες κυρίως για την µελλοντική ανέγερση εκπληκτικών οικολογικών κτηρίων.

2 Dynamic Tower Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) Ο dynamic tower σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Φίσερ για λογαριασµό της Dynamic Architecture. Παρουσιάζει σχεδιαστικά στοιχεία ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, τα οποία εντυπωσιάζουν µε τον καινοτόµο σχεδιασµό τους. Όταν τελειώσει, θα είναι σχεδόν 420 µέτρα ψηλός και θα διαθέτει 80 ορόφους εκ περιτροπής, 79 οριζόντιες ανεµογεννήτριες (µία ανάµεσα σε κάθε όροφο), και πολλα φωτοβολταϊκά στην οροφή του. Η υναµική Αρχιτεκτονική ισχυρίζεται ότι µόνο ένα µέρος των ανεµογεννητριών θα είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το 100% των ενεργειακών αναγκών του πύργου, και ότι το υπόλοιπο των ανεµογεννητριών θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει γύρω ουρανοξύστες παρόµοιου µεγέθους. Αυτή η δοµή περιγράφεται από τους σχεδιαστές ως «πρώτος ουρανοξύστης στον κόσµο σε κίνηση»! Το περιστρεφόµενο δάπεδο και οι ανεµογεννήτριες λόγω του σχήµατος του κτιρίου θα πρέπει να είναι συνεχώς µεταβαλλόµενες. O πύργος υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του Το έργο αυτό σηµατοδοτεί την πρώτη φορά που ένας ουρανοξύστης θα κατασκευαστεί σε στάδια που χρησιµοποιούν προκατασκευασµένα τµήµατα. Με πάνω από ώρες ανέµου ετησίως στο Ντουµπάι η κατασκευή του αποτελεί µια πραγµατική πρόκληση.

3 World Trade Center Towers (Μανάμα, Μπαχρέιν) Οι Πύργοι του Παγκόσµιου Κέντρου Εµπορίου στο Μπαχρέιν είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό θαύµα σχεδιασµένο από τον αρχιτέκτονα της Νοτίου Αφρικής Shaun Killa. ιαθέτει τρεις τεράστιες ανεµογεννήτριες µε πτέρυγες 96 ποδιών, µεταξύ των πύργων, ώστε πάνω από 1100 µεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας να παράγονται ανά έτος. Ο τριγωνικός σχεδιασµός των πύργων υιοθετήθηκε για τη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα µεταξύ των πύργων, δίνοντας στις τουρµπίνες την ευκαιρία να παράγουν περισσότερη ενέργεια. Αυτός ο ουρανοξύστης ήταν ο πρώτος που κατασκευάστηκε µε ανεµογεννήτριες ενσωµατωµενες στο σχεδιασµό του ίδιου του κτηρίου.

4 Pearl River Tower (Guangzhou, Κίνα) Σχεδιασµένο από τον αρχιτέκτονα American Gordon Gill, αυτή η σχεδόν 1000 ποδιών ψήλο κτήριο είναι σχεδιασµένο µε πολλούς περιβαλλοντικούς στόχους κατά νου. εν είναι µόνο η δοµή αλλά προβλέπεται να είναι ο πρώτος στον κόσµο «µηδενικής ενέργειας ουρανοξύστης» Είναι επίσης προγραµµατισµένος να παράγει το πλεόνασµα ηλεκτρικής ενέργειας που στη συνέχεια θα τοποθετείται στο τοπικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Pearl River Tower θα έχει εσωτερικές σήραγγες χτισµένες σε δύο από τους 71 ορόφους του. Η ίδια η δοµή του θα είναι σε σχήµα σαν ένα φτερό γίγαντας που θα χρησιµεύσει για να οδηγεί τον άνεµο στο τούνελ. Μαζί µε την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, στον πύργο θα ενσωµατώθεί επίσης η γεωθερµική ενέργεια για τα πατώµατα και τους νεροχύτες, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωµένα φωτοβολταϊκά συστήµατα.

5 Bank of America Tower (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) Το Bank of America Tower στη Νέα Υόρκη, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Cook και Fox. Αυτοί είναι που πραγµατικά δίνουν τον τόνο για το µέλλον των ουρανοξυστών που θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ. Αυτός είναι επίσης ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες που χτίστηκε σε µεγάλο βαθµό µε τη χρήση ανακυκλωµένων και ανακυκλώσιµων υλικών. Φυσικες κυψέλες καυσίµου αερίου θα προστεθούν στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας του κτηρίου ως συµπλήρωµα παραγωγής ενέργειας και θα µετριάσουν πολλές από τις βασικού φορτίου ενέργειες του ουρανοξύστη. Ένα εξελιγµένο σύστηµα σύλληψης νερού της βροχής, καθώς επίσης και παράθυρα που µεγιστοποιούν το φως του ήλιου σε συνδυασµό µε τον έξυπνο και αποτελεσµατικό φωτισµό LED καθιστούν το κτήριο ένα από τα πιο οικολογικά του κόσµου.

6 Okhta Tower (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία) Σχεδιασµένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία του Ηνωµένου Βασιλείου, RMJM, το Okhta tower προορίζεται να γίνει η νέα έδρα της Gazprom, µια ρωσική εταιρία φυσικού αερίου. Θα κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα στον ποταµό Νέβα στην Αγία Πετρούπολη και η δοµή θα δώσει έµφαση σε νέα επίπεδα της οικολογικής σχεδίασης. Ο πύργος έχει σχεδιαστεί µε τέτοιο τρόπο ώστε να µεγιστοποιηθεί η ποσότητα του ηλιακού φωτός που διαπερνά το εσωτερικό του κτιρίου, και αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι το µεγαλύτερο µέρος της θερµικής ενέργειας που θα παραµένει µέσα στη δοµή του κατά τη διάρκεια του σκληρού και κρύου χειµώνα της Ρωσιας.

7 340 on the Park (Σικάγο, ΗΠΑ) Το Σικάγο 340 σχεδιάστηκε από τον Σολοµώντα Cordwell Buenz και είναι ο πρώτος κατοικηµένος πύργος στην Αµερική µε ασηµένια πιστοποίηση LEED. ιαθέτοντας υψηλή τεχνολογία µόνωσης και συγκέντρωσης όµβριων υδάτων,θέτει πραγµατικά τις βάσεις για τους οικολογικούς ουρανοξύστες στις ΗΠΑ. Το 340 on the park είναι εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο και µάλιστα στον 25 όροφό του στεγάζει έναν τεράστιο κήπο µε σπάνια φυτά.

8 Lighthouse tower (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) Η Dubai International Financial Center σχεδίασε έναν ουρανοξύστη που ονοµάστηκε "Ο Φάρος Πύργος". Σχεδιασµένος από τον Atkins Μέσης Ανατολής, το 66οροφων κτήριο µπορεί να υπερηφανεύεται για ένα προτεινόµενο ποσό ηλιακών συλλεκτών που θα ενσωµατωθούν στη νότια πρόσοψή του, καθώς και τρεις τεράστιες ανεµογεννήτριες των 225 κιλοβάτ. Υπολογίζεται ότι ο σχεδιασµός του πύργου µαζί µε τις ολοκληρωµένες οικολογικές τεχνολογίες του θα φτάσει το 65% των συνολικών του ενεργειακών αναγκών. Οι προγραµµατιστές στο Ντουµπάι θεωρούν αυτό το κτήριο ως έναν από τους πολλούς προγραµµατισµένους "οικολογικούς ξύστρες" που θα µειώσουν τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα σε νέα χαµηλά επίπεδα όσον αφορά τη συνολική επίπτωση του κτιρίου στο τοπικό περιβαλλοντικό τοπίο.

9 Kak Tower (Μάντσεστερ, Αγγλία) Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική Solar Tower στο Μάντσεστερ της Αγγλίας έθεσε ένα νέο σηµείο αναφοράς µε αναδροµική εγκατάσταση τεχνολογίας ανανεώσιµων πηγών ενέργειας πάνω στον πύργο της κατά τη διάρκεια της ανακαίνισής του το Με πάνω από 7000 ηλιακούς συλλέκτες και 24 ανεµογεννήτριες, ο πύργος της ΚΑΚ χωρίς αµφιβολία αποτελεί ένα εκπληκτικό επίτευγµα της σύγχρονης µηχανικής. Προς το παρών, το κτήριο µπορεί να παράγει περισσότερο από το 10% της ενέργειας που χρειάζεται καθηµερινά και επιπλέον είναι ένα τεχνολογικό θαύµα που αποτελεί ένα µεγάλο παράδειγµα για την ενσωµάτωση τεχνολογιών ανανεώσιµων πηγών ενέργειας σε προϋπάρχοντα κτήρια.

10 Hearst Tower (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) Ο Hearst Πύργος ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης που έλαβε το χρυσό πιστοποιητικό LEED. Σχεδόν το 80% του χάλυβα που χρησιµοποιήθηκε για τη δηµιουργία αυτής της δοµής ήταν ανακυκλώσιµο, καθώς και ένα µεγάλο µέρος του δαπέδου του εσωτερικού του µαζί µε τα υλικά οροφής. Το διαµαντένιο σχήµα των δοκών στήριξης από χάλυβα επιτρέπουν τη µικρότερη χρήση ατσαλιού και συγχρόνως εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο της δοµικής ακεραιότητας. Η µοναδική διαµόρφωση της δοµής του διασφαλίζει επίσης άφθονο φως του ήλιου το οποίο είναι αξιοποιήσιµο. Ο Hearst tower κάνει επίσης άριστη χρήση του νερού της βροχής. Υπάρχει µια δεξαµενή γαλονιών στο υπόγειο του κτιρίου που χρησιµεύει ως σηµείο εκκίνησης που επιτρέπει τον πύργο να καλύψει το 50% των αναγκών σε νερό.

11 Gwanggyo (Σεούλ, Νότια Κορέα) Πιθανώς ένα από τα πιο µοναδικά σχέδια για να δείτε ποτέ το σχεδιαστήριο, µια ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρία σχεδίου που ονοµάζεται MVRDV κέρδισε µια προσφορά για το σχεδιασµό µιας «αυτάρκης πόλης» που ονοµάζεται Gwanggyo και θα συσταθεί 35 χιλιόµετρα νότια της Σεούλ της Κορέας. Τα κτίρια θα µοιάζουν µε ψηλό λόφο, δοµή που δίνει έµφαση στην διατήρηση ενός πιο «οργανικού τοπίου» που θα ενσωµατώνεται τέλεια στο περιβάλλον του. Χτισµένο µε την πυκνότητα του πληθυσµού κατά νου, αυτή η «οικολογική πόλη» θα µπορούσε να στεγάσει πάνω από άτοµα και προσφέρει αρκετο εµπορικό και δηµόσιο χώρο για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες της κοινότητας. Στην καρδιά της περιοχής θα είναι µια µονάδα παραγωγής ενέργειας που θα χρησιµοποιεί τις πιο εξελιγµένες τεχνολογίες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Επί του παρόντος, το έργο αυτό βρίσκεται σε ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του 2021.

12 NEW WORLD TRADE CENTER Το New World Trade Center περισσότερο γνωστό ως freedom tower, το άρχων κτήριο του συγκροτήματος κτηρίων WTC στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Ο 105 ορόφων οικολογικός ουρανοξύστης θα χτιστεί γύρω από τα θεµέλια που βρίσκονταν στο παρελθόν οι δίδυµοι πύργοι. Το καινούργιο WTC θα είναι πρότυπο για τα επόµενης γενιάς ψηλά. Επίσης στα πόδια ενός από τα τρία κτήρια θα είναι το National September 11 Memorial and Museum που θα είναι ένα µουσείο που θα κρατά στην ανάµνηση του τραγικού συµβάντος της 11 ης Σεπτεµβρίου. Το New World Trade Center θα έχει κλασικό σχεδιασµό µε στοιχειά µοντερνισµού. Έτσι σύµφωνα µε το NY Police Department θα είναι το πιο ευπαρουσίαστο αλλά και το ποιο σύγχρονο κτήριο της περιοχής. Το WTC θα περιέχει τετραγωνικά µέτρα γραφειακού χώρου και θα είναι 541 µέτρα ψηλό µε αποτέλεσµα να είναι ένα από τα πιο ψηλά και οικολογικά κτήρια του κόσµου

13 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ -ΟΦΕΛΗ ΑΝΕΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Πλεονεκτήµατα Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά µηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα. εν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση µε τα ορυκτά καύσιµα. Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια µικρών και αναπτυσσόµενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση µε την οικονοµία του πετρελαίου. Είναι ευέλικτες εφαρµογές που µπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη µε τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσµού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες µονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για µεταφορά της ενέργειας σε µεγάλες αποστάσεις. Ο εξοπλισµός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει µεγάλο χρόνο ζωής. Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις.

14 Μειονεκτήµατα Έχουν αρκετά µικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαµηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά µεγάλο αρχικό κόστος εφαρµογής σε µεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο µέχρι τώρα χρησιµοποιούνται σαν συµπληρωµατικές πηγές ενέργειας. Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών µεγάλων αστικών κέντρων. Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίµα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται. Για τις αιολικές µηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κοµψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όµως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκτάστασης (π.χ. σε πλατφόρµες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήµατα έχουν σχεδόν λυθεί. Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση µεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω απ' το νερό κι έτσι συντελούν στο φαινόµενο του θερµοκηπίου. Τα άµεσα οφέλη της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. Το Πορτογαλικό παράδειγµα Η Πορτογαλία ξεπέρασε την Ισπανία στην 2 η θέση της κατά άτοµο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές και υπολείπεται πια σε παγκόσµια κλίµακα µόνο της ανίας. Η χώρα καλύπτει πια το 36% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιµες πηγές, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 41% αν συµπεριληφθεί και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η εκπληκτική πρόοδος η οποία έλαβε χώρα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση των εκποµπών ρύπων της χώρας ακόµα και κατά 70% έως το 2020.

15 Η Πορτογαλία χωρίς αποθέµατα άνθρακα, πετρελαίου, αερίου και χωρίς εµπειρία στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, υιοθέτησε στις αρχές της δεκαετίας το φιλόδοξο πρόγραµµα ανάπτυξης ανανεώσιµων µονάδων σε ευρεία κλίµακα µε σκοπό να µειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση προσέλκυσε επενδύσεις µεγάλης και µικρής κλίµακας χάρη στη µείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την παροχή µακροπρόθεσµων εγγυήσεων επί των τιµών. Η έκρηξη αυτή στην παραγωγή από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας περιλαµβάνει τόσο τη δηµιουργία µεγάλων αιολικών ή ηλιακών πάρκων, όσο και την ανάπτυξη αντίστοιχων µικρότερων τα οποία τροφοδοτούν συγκεκριµένες περιοχές ή ακόµα και µεµονωµένα κτίρια κατοικιών ή/ και επιχειρήσεων Σύµφωνα µε τον Οργανισµό Ανανεώσιµων Πηγών της χώρας (APREN), η παραγωγή από ανανεώσιµες πηγές έφτασε στο 35.9% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής. Αν σε αυτό το ποσοστό συµπεριληφθεί και η ενέργεια που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια τότε το 41,1 της συνολικής παραγωγής ενέργειας στη χώρα καλύπτεται από ανανεώσιµες πηγές. Όσον αφορά στην κατανάλωση από τα νοικοκυριά, οι ανανεώσιµες πηγές εξασφαλίζουν το 15% της οικιακής κατανάλωσης. Σύµφωνα µε στοιχεία της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισµού της χώρας, αυτό σηµαίνει ότι για κάθε 24ωρο παροχής ενέργειας, 3 ώρες και 36 λεπτά καλύπτονται από ανανεώσιµες πηγές. Στόχος έως το 2020 είναι η κατανάλωση των νοικοκυριών να καλύπτεται σε ποσοστό 60%. Τα αποτελέσµατα είναι εντυπωσιακά και έχουν ξεπεράσει ακόµα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις καθώς µοιάζει εφικτός πλέον ο στόχος που πριν από µερικά χρόνια είχε θέσει η κυβέρνηση, να καλύπτεται µέχρι το 2010 το 45% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ. Η Πορτογαλία µάλιστα µέσω αυτής της ανάπτυξης φιλοδοξεί µέχρι το 2020 να έχει µειώσει τις εκποµπές ρύπων της κατά 70%. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους η Πορτογαλία συνεχίζει να επενδύει στην εγκατάσταση ΑΠΕ πλησιάζοντας σε απόλυτη ποσότητα παραγόµενης αιολικής ενέργειας, κράτη πολύ µεγαλύτερα σε έκταση, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία. Το παράδειγµα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Πορτογαλία, αξίζει να αντιπαρατεθεί µε την αντίστοιχη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα µας, καθώς αµφότερες οι δύο χώρες διακρίνονται για τις τεράστιες δυνατότητες στην ανάπτυξη ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, λόγω της ισχύος των ανέµων και της µεγάλης ηλιοφάνειας, διαθέτοντας τον ίδιο σχεδόν πληθυσµό και τις ίδιες οικονοµικές δυνατότητες

16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Λόγω της ανάγκης για τη δραστική µείωση εκποµπών ρύπων στην ατµόσφαιρα αλλά και για την εξοικονόµηση των φυσικών πόρων της γης οι αρχιτέκτονες-µηχανικοί τείνουν στη δηµιουργία αµιγώς ή εν µέρη οικολογικών κτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα τη ανέγερση αξιοθαύµαστων, φιλικών προς το περιβάλλον κτηρίων. Ταυτόχρονα, το µέλλον φαντάζει λαµπρό για την οικονοµική µηχανική. Παράλληλα, η ανθρωπότητα καταφέρνει να κάνει ορθή και ταυτόχρονα συλλογισµένη χρήση των µη ΑΠΕ, έτσι οι άνθρωποι δηµιούργησαν νέες µηχανές οι οποίες αξιοποιούν πλήρως τις διαφορές µορφές των ΑΠΕ στην γη. Το ενδιαφέρον αυτό, δείχνει ποσό νοιάζονται οι αρχιτέκτονες για να οικοδοµήσουν ορθολογικότερα κτήρια που θα προσφέρουν περισσότερα ωφέλει στον άνθρωπο Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια Υδροηλεκτρικά εργοστάσια ονοµάζονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε την εκµετάλλευση της δυναµικής ενέργειας του νερού (π.χ. ενός ποταµού, µιας λίµνης). εδοµένου ότι παράγουν ενέργεια χωρίς να καταναλώνουν φυσικούς πόρους, θεωρούνται ως τρόποι παραγωγής ενέργειας από ανακυκλώσιµες πηγές. Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αποτελείται από τα εξής τµήµατα: Αρχικά κατασκευάζεται ένα φράγµα, το οποίο συγκρατεί το νερό σε µια τεχνητή λίµνη (ταµιευτήρα).το νερό αυτό πρέπει να µπορεί να ρέει προς τα κάτω, γι αυτό τα φράγµατα κατασκευάζονται σε σηµεία µε σχετικά απότοµες κλίσεις της κοίτης των ποταµών. Με τη ροή αυτή η δυναµική ενέργεια του νερού του ταµιευτήρα µετατρέπεται σε κινητική. Στο κάτω µέρος του φράγµατος τοποθετούνται υδατοφράκτες. Με τη βοήθειά τους ρυθµίζεται η ποσότητα ροής του νερού από τον ταµιευτήρα από την τουρµπίνα µέσω του υδαταγωγού. Τουρµπίνα (ή τουρµπίνες ανάλογα µε το µέγεθος του εργοστασίου). Είναι συσκευές µε ειδικά πτερύγια χάρη στα οποία η κινητική ενέργεια του νερού που ρέει µετατρέπεται σε περιστροφική. Η υψοµετρική διαφορά µεταξύ στάθµης του ταµιευτήρα και της θέσης της τουρµπίνας προκαλεί τη κίνηση του νερού, το οποίο µε τη σειρά του θέτει σε κίνηση την τουρµπίνα.

17 Γεννήτρια (ή γεννήτριες ανάλογα µε το µέγεθος του εργοστασίου):άµεσα συνδεδεµένη στον άξονα της τουρµπίνας βρίσκεται συνδεδεµένη µια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύµατος, την οποία θέτει σε κίνηση η τουρµπίνα. Με τον τρόπο αυτό η κινητική ενέργεια του νερού µετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύµα. Γραµµές µεταφοράς: Από την εγκατάσταση παραγωγής ισχύος εκκινούν γραµµές µεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους τόπους κατανάλωσής τους. Οι τύποι υδροηλεκτρικών εργοστασίων είναι: Μικρής κλίµακας: Παράγουν από 1ΚW έως 1MW ισχύος. Η βασική τους χρήση είναι η ηλεκτροδότηση µικρών οικισµών (χωριών) ή µικρών εργοστασίων δευτερογενούς παραγωγής. Μεσαίας κλίµακας: Παράγουν µέχρι 20 MW ισχύος, είναι σχετικά χαµηλού κόστους κατασκευή ενώ είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα κατά τη λειτουργία τους. Χρησιµοποιούνται για την ηλεκτροδότηση είτε αστικών περιοχών είτε για τη λειτουργία µεγάλων παραγωγικών µονάδων µε πολλές ενεργειακές απαιτήσεις. Μεγάλης κλίµακας: Παράγουν περισσότερα από 20 ΜW ισχύος και απαιτούν την κατασκευή µεγάλων φραγµάτων. Ένα από τα µεγαλύτερα εργοστάσια αυτού του τύπου είναι αυτό που κατασκευάστηκε στο φράγµα Χούβερ στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το οποίο έχει ισχύ ΜW. Επί της κοίτης: Σε αρκετές περιοχές του κόσµου υπάρχουν υδάτινα ρεύµατα τα οποία έχουν συνεχή και ταχεία ροή για όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό βοηθά στο να

18 κατασκευάζονται εργοστάσια πάνω στην κοίτη του ποταµού, χωρίς να είναι αναγκαία η κατασκευή φράγµατος. Αυτό έχει ως πλεονέκτηµα την πολύ µικρή περιβαλλοντική παρέµβαση στις γύρω περιοχές χωρίς να επηρεάζεται η ροή των υδάτων. Μειονέκτηµά τους είναι η παρεµπόδιση της ελεύθερης διακίνησης των υδρόβιων ζώων ( ψάρια). Τα πλεονεκτήµατα χρήσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων είναι: Οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις στηρίζονται σε ανανεώσιµη πηγή ενέργειας, την ροή του νερού. εν παράγουν απόβλητα, δεν εµφανίζουν εκποµπή κανενός είδους ρύπου και η µόνη περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι η κατασκευή του φράγµατος και η αδυναµία επικοινωνίας των δυο τµηµάτων του ποταµού (που διαχωρίζει το φράγµα) για τις υδρόβιες µορφές ζωής (σε ορισµένες περιπτώσεις). Συµπεράσµατα: Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν βοηθήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας µε πολύ χαµηλό κόστος και συνιστούν ένα πολύ σηµαντικό τοµέα στην εκµετάλλευση των Α.Π.Ε.

19 ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Η χώρα µας, γεωγραφικά και γεωλογικά, διαθέτει σηµαντικά πλεονεκτήµατα σχετικά µε την εκµετάλλευση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Τα µεγάλα υδροηλεκτρικά έργα αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου από το όποιο το 11,5 % προέρχεται από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Ο στόχος για το 2020 είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 20%. Οι κύριες µορφές ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι η υδροηλεκτρική, η αιολική και η ηλιακή οι οποίες όµως επειδή αντιµετωπίζουν προβλήµατα στην προώθηση τους η αγορά παραµένει στάσιµη. Σχετικά µε την αιολική ενεργεία τα έργα δεν ολοκληρώνονται διότι δεν υπάρχει θέληση από τους πολίτες να τοποθετηθούν ανεµογεννήτριες. Σχετικά µε την ηλιακή ενεργεία το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταικών είναι τεράστιο ειδικά στις µέρες µας που υπάρχει οικονοµική κρίση και επίσης η ΕΗ καθυστέρει πολύ στη σύνδεση του ρεύµατος στους φωτοβολταικους πινάκες. Την τελευταία πενταετία η χρήση των ΑΠΕ αυξήθηκε σηµαντικά επειδή γινόταν συχνά έλεγχος από την ευρωπαϊκή ένωση. Μέχρι το 1994 η ΕΗ είχε το µονοπώλιο µέχρι που κάποιοι επενδυτές µπόρεσαν να παράγουν ηλεκτρική ενεργεία από Απέ. Το 1999 ιδρύθηκε η ΡΑΕ (ρυθµιστική αρχή ενέργειας) καθώς και ο ΕΣΜΗΕ ( ιαχειριστής Εθνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η ΡΑΕ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που γνωµοδοτεί στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά µε ζητήµατα ενέργειας (άδειες παραγωγής, τιµολόγηση κλπ), ενώ ο ιαχειριστής Εθνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εκτός από τη διαχείριση του δικτύου είναι και ο εµπορικός διαχειριστής των µονάδων ΑΠΕ του διασυνδεδεµένου συστήµατος της χώρας.. Ενδεικτικά η ονοµαστική ισχύς των µονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε από 351 MW το 2001 σε 1040 ΜW το Το 2001 η Ελλάδα είχε σαν στόχο να φτάσει το 20,1% στην παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας µέχρι το Καθυστέρηση της χρήσηςτων Α.Π.Ε. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, είναι αρκετά σηµαντική αλλά θα µπορούσε να είναι γρηγορότερη. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης είναι πολιτικής, κοινωνικής, τεχνικής και οικονοµικής φύσης. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι η γραφειοκρατία, δηλαδή µια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρονο.επειδη όµως αρκετοί πολίτες δεν έχουν την υποµονή και διαθέσιµο χρόνο για την διαδικασία αυτή, δεν καταφέρνουν να πραγµατοποιήσουν τον αρχικό τους στόχο.

20 Η Ε.Ε αποφάσισε το λεγόµενο << >> δηλαδή 20 % µείωση στις εκποµπές αέριων του θερµοκηπίου,20% αύξηση της χρήσης των Α.Π.Ε. από το 6,5% που είναι σήµερα και 20% αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ για το 2020 ο στόχος για την ηλεκτροπαραγωγή είναι το 40%. Η Eunice Energy Group, αναγνωρίζει τα περιβαλλοντικά και τα οικονοµικά οφέλη των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα και ελπίζει να βελτιωθεί η ανάπτυξη τους. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του 2008 η κατανάλωση των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα φτάνει το 8% ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 18%.Πρωταθλητές είναι οι Σουηδοί των οποίων η κατανάλωση ξεπερνά το 44% και ο στόχος τους είναι να φτάσουν το 49% το εύτεροι είναι οι Φιλανδοί µε κατανάλωση πάνω από 30% και στόχο 38% ενώ τρίτοι έρχονται οι Λιθουανοί µε ποσοστό 30% και στόχο 40%. Το ποσοστό ενέργειας της Ελλάδας στις µεταφορές χρησιµοποιώντας τις Α.Π.Ε. είναι 1% οπότε συνειδητοποιούµε πως είναι πολύ πίσω σε σχέση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.για παράδειγµα η πρώτη χώρα η οποία είναι η Αυστρία το ποσοστό ενέργειας της φτάνει το 7%. Ενώ η ανία και η Σλοβακία έρχονται δεύτερες µε ποσοστό 6%. Το ποσοστό που καταναλώθηκε από όλη την Ε.Ε. φτάνει το 89,7% το οποίο παράχθηκε από συµβατικά καύσιµα ενώ το 5,5% χρησιµοποιήθηκε για θέρµανση από Α.Π.Ε., το 4% για ηλεκτρισµό και 0,8% για µεταφορές. Στην παραγωγή <<πράσινης >> ενέργειας από Α.Π.Ε. το 60% αποτελεί υδροηλεκτρική ενέργεια το 21% η αιολική το 17% η βιοµάζα το 1% η ηλιακή και το 1% η γεωθερµική. Η Ελλάδα στο ενεργειακό ισοζύγιο βρίσκεται στην 7 η θέση από το τέλος. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται οι εξής χώρες : Λουξεµβούργο (2,8%),Βρετανία (3%),Κύπρος (3.5%), Βέλγιο (3,8%), Ολλανδία (3,9%), Ιρλανδία (4,3%) και Τσεχία (5,7 %).Αντιθέτως υπάρχουν χώρες που έχουν ξεπεράσει το 20% µεταξύ αυτών : η Πορτογαλία (19 %), η Φινλανδία (23,2 %), η Αυστρία (27,3 %), η Σουηδία (34,4 %), η Λετονία (36,2 %) η Νορβηγία (42,4 %). Σχετικά µε την παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. η Ελλάδα και η Ε.Ε. έχουν ορίσει βασικές προτεραιότητες και περιορισµούς.

21 Η Ελλάδα µε σκοπό να δηµιουργήσει ασφάλεια στους ενεργειακούς πόρους και να προστατεύσει το περιβάλλον προωθεί τη χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Οι Α.Π.Ε. παίζουν όλο και πιο σηµαντικό ρόλο στην πολιτική της Ελλάδας αφού η παραγωγή βασίζεται στους υδροηλεκτρικούς σταθµούς της ΕΗ. Αν αφαιρέσουµε λοιπόν, το 5% της παραγωγής των υδροηλεκτρικών σταθµών, οι Α.Π.Ε. αποτελούν το 5% της ενεργειακής παραγωγής. Σχετικά µε την αιολική και την ηλιακή ενέργεια πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν τα ποσοστά παραγωγής τους. Ακόµη αναµένεται ότι τα βιοκαύσιµα θα συµβάλλουν σηµαντικά ως µελλοντικά καύσιµα µεταφορών. Το πρώτο εξάµηνο του 2011,, η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς των ανανεώσιµων πηγών έφτασε τα 2022,2 MW. Το 75% της ισχύος παράγεται από αιολική ενέργεια, το 11,5% από ηλιακή, ενώ το υπόλοιπό 13,5% από βιοµάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια. Στόχος της Ελλάδας για το 2020 είναι η ηλεκτροπαραγωγή να φθάσει το 40%. Η Ελλάδα για να πετύχει το στόχο της, ο οποίος είναι να φθάσει το 20% µέχρι το 2020 πρέπει να επενδύσει 22,2 δις. Ευρώ. Από αυτά, 2,1 δις. ευρώ προϋπολογίζονται για νέες λιγνιτικές µονάδες µειωµένων εκποµπών, 3,3 δις. για µονάδες φυσικού αερίου ενώ τα περισσότερα εκτιµάται ότι θα αφορά επενδύσεις σε ΑΠΕ: 16,5 δις. για µονάδες ηλεκτροπαραγωγής (7 δις. για αιολικά, 5,5 δις. για φωτοβολταϊκά, 1,6 δις. για αντλιοταµίευση, 1,1 δις. για ηλιακή ψύξη / θέρµανση, 0.5 δις. για βιοµάζα) και 5 δις. για επέκταση / ενίσχυση των δικτύων µεταφοράς και διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας.

22 Τα κύρια πλεονεκτήµατα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι τα εξής: - Είναι ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και συµβάλλουν στη µείωση της εξάρτησης από µη ανανεώσιµους ενεργειακούς πόρους - Είναι εγχώριες πηγές ενέργειας - Είναι διάσπαρτες γεωγραφικά - - Μειώνουν τις απώλειες από τη µεταφορά ενέργειας - Προσφέρουν τη δυνατότητα ορθής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσµα των ενεργειακών αναγκών των χρηστών (π.χ. ηλιακή ενέργεια για θερµότητα χαµηλών θερµοκρασιών, αιολική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή) - Έχουν συνήθως χαµηλό κόστος που δεν επηρεάζεται από τις διακυµάνσεις της διεθνούς οικονοµίας και ειδικότερα των τιµών των συµβατικών καυσίµων - Οι εγκαταστάσεις εκµετάλλευσης των ΑΠΕ έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών και σε µικρή κλίµακα εφαρµογών ή σε µεγάλη κλίµακα, αντίστοιχα, έχουν µικρή διάρκεια κατασκευής, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη ανταπόκριση της προσφοράς προς τη ζήτηση ενέργειας - Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι εντάσεως εργασίας, δηµιουργώντας σηµαντικό αριθµό νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο -Μπορούν να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονοµικά και κοινωνικά υποβαθµισµένων περιοχών - Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και η αξιοποίησή τους είναι γενικά αποδεκτή από το κοινό

23 υναµική ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια Ξεπερνά τα MW, η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα µας, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσίευσε ο ΕΣΜΗΕ για τους µήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, η εγκατεστηµένη ισχύς στα αιολικά πάρκα αυξήθηκε κατά 39,3 MW, ενώ στα φωτοβολταϊκά τον Ιούνιο προστέθηκαν 21,07 MW και στην συνέχεια άλλα 23,41 MW, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική εγκατεστηµένη ισχύ τους στα 280,13 MW.Πιο µικρή ήταν η αύξηση που σηµείωσαν τα υδροηλεκτρικά, αφού προστέθηκε ισχύς 8,5 MW µετά από πολλούς µήνες στασιµότητας. Τώρα πια, η συνολική ισχύς τους φτάνει τα MW. εν παρατηρείται η ίδια εικόνα όµως στη βιοµάζα και στο βιοαέριο, όπου η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς παραµένει από τον Μάιο και µετά στα 43,55 ΜW.Εκείνο που αξίζει να σηµειωθεί είναι το στατιστικό στοιχείο που έχει σχέση µε τη ραγδαία αύξηση στη συµβολαιοποιηµένη ισχύ των φωτοβολταϊκών, η οποία φτάνει πλέον τα ΜW, έναντι 896 MW τον Μάιο και 989 MW τον Ιούνιο.Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά κορυφώθηκε τον Ιούνιο στις µεγαβατώρες και στην συνέχεια υποχώρησε στις µεγαβατώρες τον Ιούλιο.Όσον αφορά στα γεωγραφικά στοιχεία, πρωταθλήτρια στα φωτοβολταϊκά αναδεικνύεται και πάλι η Πελοπόννησος µε 52 MW, ενώ στα αιολικά τα πρωτεία κατέχουν η Εύβοια µε την Ανατολική Μακεδονία µε 264 MW και 240 MW αντίστοιχα.

24 ΧΡΗΣΗ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Λιγνίτης: 52% Φυσικό αέριο:20% Εισαγωγές-εξαγωγές:12% Υδροηλεκτρική ενέργεια:12% Α.Π.Ε.:4.3% Πετρέλαιο:0.3% Στόχοι Α.Π.Ε. για το 2020 Ισχύς 2010 Στόχος 2020 Αιολική ενέργεια 1298MW 7500MW Υδροηλεκτρική 3237MW 4650MW Φωτοβολταικα 198.3MW 2200MW Κατοπτρικά ηλιακά 0MW 250MW Βιοµάζα/Βιοαέριο 44MW 350MW Γεωθερµία 0MW 120MW

25 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009 Από το 1990 µέχρι το 2000 η ισχύς των µικρών υδροηλεκτρικών συστηµάτων διατηρούνταν σταθερή ενώ από το 2001 άρχισε να αυξάνεται σταθερά. Σχετικά µε την αιολική ενεργεία η παράγωγη της ξεκίνησε το 1991 και µέχρι το 1998 η ισχύς της διατηρούνταν σταθερή µε πολύ µικρό ποσοστό όµως. Από το 1999 παρατηρούµε µεγάλη αύξηση της ισχύς. Η βιοµάζα άρχισε να παράγεται το 2000 και µέχρι το 2009 η παραγωγή αυξήθηκε κατά πολύ.τα φωτοβολταικα πρωτοεµφανίστηκαν το 2006 και µέχρι το 2009 παρειχθηκε σχετικά µικρή ποσότητα. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

26 Φωτοβολταϊκά Ορισµός: Με τον όρο φωτοβολταϊκά χαρακτηρίζονται οι βιοµηχανικές διατάξεις µετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Η µετατροπή αυτή γίνεται αθόρυβα, αξιόπιστα και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρογεννήτριες που συγκροτούνται από πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία σε επίπεδη διάταξη που έχουν ως βάση λειτουργίας το φωτοβολταϊκό φαινόµενο. Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το Φ/Β φαινόµενο ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Ανρί Μπεκερέλ (Becquerel). Περιληπτικά πρόκειται για την απορρόφηση της ενέργειας του φωτός από τα ηλεκτρόνια των ατόµων του Φ/Β στοιχείου και την απόδραση των ηλεκτρονίων αυτών από τις κανονικές τους θέσεις µε αποτέλεσµα την δηµιουργία ρεύµατος. Το ηλεκτρικό πεδίο που προϋπάρχει στο Φ/Β στοιχείο οδηγεί το ρεύµα στο φορτίο. Χρήσεις: Τα φωτοβολταϊκά είναι διατάξεις που αποθηκεύοντας την ηλιακή ενέργεια παράγουν ηλεκτρικό ρεύµα. Το ηλεκτρικό ρεύµα χρησιµοποιείται για να δώσει ενέργεια σε µία συσκευή ή για να φορτίσει µια µπαταρία. Επίσης, υπάρχουν µερικοί υπολογιστές τσέπης, οι οποίοι δεν χρειάζονται µπαταρίες, αλλά µπορούν να δουλέψουν αν εκτεθούν στον ήλιο. Ακόµη, τα φωτοβολταϊκά χρησιµοποιούνται συχνά σε συστοιχίες για την παραγωγή ενέργειας σε µεγάλη κλίµακα. Σε τέτοια µορφή χρησιµοποιούνται για να δίνουν ενέργεια σε δορυφόρους, διαστηµόπλοια αλλά και σε ποιο απλούς µηχανισµούς π.χ. τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης σε αποµακρυσµένα σπίτια. Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράµµατα επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που µεταπωλείται και εισάγεται στα δηµόσια δίκτυα µεταφοράς. Τα προγράµµατα αυτά έχουν τη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Project Τμήμα Α 3

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Project Τμήμα Α 3 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Project Τμήμα Α 3 Ενότητες εργασίας Η εργασία αναφέρετε στις ΑΠΕ και μη ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Στην 1ενότητα θα μιλήσουμε αναλυτικά τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για τις μη

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Εισαγωγή στις ήπιες μορφές ενέργειας Χρήσεις ήπιων μορφών ενέργειας Ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη κάλυψης ηλεκτρικών αναγκών νησιού με χρήση ΑΠΕ

Μελέτη κάλυψης ηλεκτρικών αναγκών νησιού με χρήση ΑΠΕ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Μελέτη κάλυψης ηλεκτρικών αναγκών νησιού με χρήση ΑΠΕ Σπουδαστές: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ Επιβλέπων καθηγητής: ΒΕΡΝΑΔΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 1: Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Κατανόηση βασικών αρχών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εργασία από παιδιά του Στ 2 2013-2014 Φυσικές Επιστήμες Ηλιακή Ενέργεια Ηλιακή είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο. Για να μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε στην παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά.

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. από το 1957 με γνώση και μεράκι Βασικές Αγορές Βιομηχανία Οικίες Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ /04/2013 ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Εισαγωγή Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι μία συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ηλιακή ενέργεια Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο και αξιοποιείται μέσω τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται τη θερμική και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ήλιου με χρήση μηχανικών μέσων για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Εφαρμογές Α.Π.Ε. σε Κτίρια και Οικιστικά Σύνολα Μαρία Κίκηρα, ΚΑΠΕ - Τμήμα Κτιρίων Αρχιτέκτων MSc Αναφορές: RES Dissemination, DG

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ορισμός «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2011-2012 Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Με τον όρο Ηλιακή Ενέργεια χαρακτηρίζουμε το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Το φως και η θερμότητα που ακτινοβολούνται, απορροφούνται

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2014 Παράγει ενέργεια το σώμα μας; Πράγματι, το σώμα μας παράγει ενέργεια! Για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουμε ενέργεια από τις

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ

Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ Ομιλητές: Ι. Νικολετάτος Σ. Τεντζεράκης, Ε. Τζέν ΚΑΠΕ ΑΠΕ και Περιβάλλον Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ΑΠΕ προκαλούν συγκριτικά τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & EΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στην Γερμανία

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & EΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στην Γερμανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & EΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βερολίνο, Μάρτιος 2010 Οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στην Γερμανία Στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής Μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2020

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. Ο ήλιος χρειάζεται κίνητρα για να λάµψει!

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. Ο ήλιος χρειάζεται κίνητρα για να λάµψει! ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Ο ήλιος χρειάζεται κίνητρα για να λάµψει! Μάιος 2004 Έξω πάµε καλά, µέσα θα µπορούσαµε και καλύτερα Με πρωτόγνωρους ρυθµούς ανάπτυξης κινείται η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013 Ενέργεια & Περιβάλλον Το ενεργειακό πρόβλημα (Ι) Σε τι συνίσταται το ενεργειακό πρόβλημα; 1. Εξάντληση των συμβατικών ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινο & Κοινωνικό Επιχειρείν

Πράσινο & Κοινωνικό Επιχειρείν Πράσινο & Κοινωνικό Επιχειρείν 1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) Eίναι οι ενεργειακές πηγές (ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, κλπ.), οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον Το ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα

Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτογερόπουλος Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Παγκόσμια Αγορά Εγκατεστημένων Φ/Β Μέγεθος Αγοράς,

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας στα κτίρια. Εμμανουήλ Σουλιώτης

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας στα κτίρια. Εμμανουήλ Σουλιώτης Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας στα κτίρια Εμμανουήλ Σουλιώτης Πρόβλεψη για τις ΑΠΕ μέχρι το 2100 ΗΛΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΒΙΟΜΑΖΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΝΕΡΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Οι προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τµήµα υτ. Κρήτης 22-23 Μαΐου 2009, Χανιά Περιφερειακός Σχεδιασµός για την Ενέργεια στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αρκετές διαφωνίες ως προς την έννοια, τη χρησιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητά της τα τελευταία χρόνια.

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αρκετές διαφωνίες ως προς την έννοια, τη χρησιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητά της τα τελευταία χρόνια. Ν. Χατζηαργυρίου: «Έξυπνη προσαρμογή ή θάνατος;» Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Economist για το σημερινό Συνέδριο που έχει ως επίκεντρο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η 2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η παγκόσμια παραγωγή (= κατανάλωση + απώλειες) εκτιμάται σήμερα σε περίπου 10 Gtoe/a (10.000 Mtoe/a, 120.000.000 GWh/a ή 420 EJ/a), αν και οι εκτιμήσεις αποκλίνουν: 10.312

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Χανιά, 22 και 23 Μαΐου 2009 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ηλιακός θερµοσίφωνας αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τεχνολογιών για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα κτίρια

Ανάπτυξη τεχνολογιών για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα κτίρια ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΓΕΤ με ενσωματωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Εισαγωγικά στοιχεία: Δομή εργαστηρίου. Τεχνολογίες ΑΠΕ. Πολυζάκης Απόστολος Καλογήρου Ιωάννης Σουλιώτης Εμμανουήλ

Εργαστήριο ΑΠΕ I. Εισαγωγικά στοιχεία: Δομή εργαστηρίου. Τεχνολογίες ΑΠΕ. Πολυζάκης Απόστολος Καλογήρου Ιωάννης Σουλιώτης Εμμανουήλ Εργαστήριο ΑΠΕ I Εισαγωγικά στοιχεία: Δομή εργαστηρίου. Τεχνολογίες ΑΠΕ. Πολυζάκης Απόστολος Καλογήρου Ιωάννης Σουλιώτης Εμμανουήλ Ενότητες Εργαστηρίου ΑΠΕ Ι και Ασκήσεις Ενότητα 1 - Εισαγωγή: Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αιολική Ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμική Ενέργεια Κυματική Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β2Β 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΟΝΑ ΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΒΗΕ Greek Solar Industry

Διαβάστε περισσότερα

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας 1 Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ και ο ρόλος της Η Ελληνική Εταιρία (Σύνδεσμος) Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 1.1.Ορισμός, ιστορική αναδρομή «17 1.2. Μορφές ενέργειας «18 1.3. Θερμική ενέργεια «19 1.4. Κινητική ενέργεια «24 1.5. Δυναμική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

με Θέμα : ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ξενοδοχείο ATHENAEUM INTERCONTINENTAL Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

με Θέμα : ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ξενοδοχείο ATHENAEUM INTERCONTINENTAL Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΣTO ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ : Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» με Θέμα : ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΕΣ & ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Λάζαρος Λαφτσής Παναγιώτης Μιχαηλίδης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΕΣ & ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Λάζαρος Λαφτσής Παναγιώτης Μιχαηλίδης ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΕΣ & ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Λάζαρος Λαφτσής Παναγιώτης Μιχαηλίδης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ηλιακή ονομάζουμε την ενέργεια που μας δίνει ο ήλιος. Μερικές

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά συστήµατα-φωτοβολταϊκά & εξοικονόµηση ενέργειας

Ενεργειακά συστήµατα-φωτοβολταϊκά & εξοικονόµηση ενέργειας Επιστηµονικό Τριήµερο Α.Π.Ε από το Τ.Ε.Ε.Λάρισας.Λάρισας 29-30Νοεµβρίου,1 εκεµβρίου 2007 Ενεργειακά συστήµατα-φωτοβολταϊκά & εξοικονόµηση ενέργειας Θεόδωρος Καρυώτης Ενεργειακός Τεχνικός Copyright 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ; ΤΜΗΜΑ Β1

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ; ΤΜΗΜΑ Β1 ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ; ΤΜΗΜΑ Β1 Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνήσουμε αν ο αέρας ο ήλιος το νερό μπορούν να αποτελέσουν τις ενεργειακές λύσεις για την ανθρωπότητα για το παρόν και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ 23 Ιουνίου 21 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Χωρίς όραμα για το μέλλον Χωρίς όραμα και σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και για άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, είναι δυστυχώς το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

(550C, 150bar) MWh/MW

(550C, 150bar) MWh/MW Κανόνες Λειτουργίας Ηλιοθερµικών Σταθµών στη Νησιωτική Ελλάδα Αλέξης Φωκάς-Κοσµετάτος 4 ο Εθνικό Συνέδριο RENES 11 Μαϊου 2010 Πίνακας Περιεχοµένων Συνοπτική παρουσίαση της ηλιοθερµικής τεχνολογίας Προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Στοιχεία και αριθμοί Στην παρούσα 3 η έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης παρουσιάζεται ένα πιο φιλόδοξο και προοδευτικό σενάριο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Α.Π.Ε. ή με Α.Π.Ε.;» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Γιάννης Βουρδουµπάς Μελετητής-Σύµβουλος Μηχανικός Ελ. Βενιζέλου 107 Β 73132 Χανιά, Κρήτης e-mail: gboyrd@tee.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το πρόβληµα των εκποµπών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΣΕΕ-Greenpeace-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2005 Στέλιος Ψωµάς Περιβαλλοντολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές της Ηλιακής Ενέργειας στην Ελλάδα. Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ

Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές της Ηλιακής Ενέργειας στην Ελλάδα. Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές της Ηλιακής Ενέργειας στην Ελλάδα Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ Δυνατότητες Αξιοποίησης Ηλιακής Ενέργειας Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φ/Β).

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΙΑΚΗ Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο ραγδαίων εξελίξεων προσελκύοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο. Επένδυση στην Ηλιακή Ενέργεια Ένα Μέλλον Φωτεινό Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

10 o ΣΥΝΕ ΡΙΟΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ" 27-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΑΠΕ :ΗΕλλάδακαιοιάλλοι... Στόχοι και εσµεύσεις / Προκλήσεις και Ευκαιρίες Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ 2244/94 : Ρύθµιση θεµάτων Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, από Συµβατικά Καύσιµα και άλλες διατάξεις Oί ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) - αιολική, ηλιακή, γεωθερµία,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030!

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030! ΕυρωπαϊκήΕνεργειακήΠολιτική Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός ΣύµβουλοςΕνέργειας, Περιβάλλοντος &Ανάπτυξης Υποψήφια Βουλευτής Ν, Α Θεσ/νίκης, 2007 1 Ενέργεια και Περιβάλλον : υο προκλήσεις Οι αλλαγές των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Τα φωτοβολταϊκά συστήµατα αποτελούν µία από τις πλέον διαδεδοµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ ΑΕΜ 7424 ΕΤΟΣ 2009-2010

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ ΑΕΜ 7424 ΕΤΟΣ 2009-2010 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΠΙΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ ΑΕΜ 7424 ΕΤΟΣ 2009-2010 Γενικά αιολική ενέργεια ονομάζεται ηενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Ηενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Βασικότερα τμήματα ενός Φ/Β συστήματος Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Climate Change & Business Opportunities

Climate Change & Business Opportunities Climate Change & Business Opportunities Μαβίκα Ηλιού Senior Manager Εργασίες Green Banking Σοφία Φραντζή Μονάδα Περιβάλλοντος Αθήνα, 17.12.2013 Τράπεζα Πειραιώς, Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη Γιώργος Αντωνιάδης ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Οικονοµία και Περιβάλλον Η ανάπτυξη της οικονοµίας, µέσα

Διαβάστε περισσότερα

From Marginal to Renewable Energy Sources Sites

From Marginal to Renewable Energy Sources Sites From Marginal to Renewable Energy Sources Sites 16-11 11-2012 Συμβολή των Φ/Β συστημάτων στην ενεργειακή τροφοδότηση των αστικών περιοχών υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Μάρτιος 2011

ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Μάρτιος 2011 Το Εθνικό Σχέδιο ράσης για τις ΑΠΕ 2010-2020 καιτο Υποστηρικτικό του Θεσµικό Πλαίσιο ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Επικεφαλής Υπηρεσίας ΑΠΕ, ΥΠΕΚΑ Μάρτιος 2011 1 Εθνικό Σχέδιο ράσης ΑΠΕ (2010-2020) 2020) Ηχώραµαςπαρουσίασετοκαλοκαίριτου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΑΛΚΙ Α 10/04/2009 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΕ Σε ολόκληρο τον κόσµο

Διαβάστε περισσότερα

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1 ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας April 1, 2013 Slide 1 Η ενεργειακή πρόκληση σήμερα Αυξανόμενη ζήτηση Ευρώπη και Β. Αμερική 5.4% 26% Κίνα 94% 177% Πρόβλεψη IEA 2007-30 Αύξηση στη

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην εθνική οικονομία

Η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην εθνική οικονομία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην εθνική οικονομία Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος ΣΕΦ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ρόδος, 8 και 9 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός

Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός Αν δεν πιστεύετε τις στατιστικές, κοιτάξτε το πορτοφόλι σας. Πάνω από τη µισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι, καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2014

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2014 Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2014 2 2 2015 Το 2014 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μόνιμος πληθυσμός (απογρ. 2011) 680.000 κάτοικοι. Ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Η ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ Η ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα site: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Β. ΚΟΝΤΟΚΟΛΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ανθέων 34-36 - 111 43 Αθήνα Τ 210 2512701 F 210 2512701 U www.kontokolias.gr email info@kontokolias.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η προστιθέμενη αξία των φωτοβολταϊκών

Η προστιθέμενη αξία των φωτοβολταϊκών ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Η προστιθέμενη αξία των φωτοβολταϊκών Σοφοκλής Πιταροκοίλης Μέλος ΔΣ ΣΕΦ 1 Ιουλίου 2013 ΣΕΦ Το πρόσωπο της αγοράς Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS Χριστίνας Αναστασοπούλου

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS Χριστίνας Αναστασοπούλου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS Χριστίνας Αναστασοπούλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με αυτή την διπλωματική εργασία γίνεται μια ανασκόπηση σε βάθος που αφορά όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη Επιχειρηµατικότητα και Θέσεις Εργασίας

Πράσινη Επιχειρηµατικότητα και Θέσεις Εργασίας Πράσινη Επιχειρηµατικότητα και Θέσεις Εργασίας ιεθνής Συνάντηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στην Πράξη Νίκος Χαραλαµπίδης Σητεία, 21 Σεπτεµβρίου 2010 Οικονοµική και περιβαλλοντική κρίση Συγκρουόµενες ή αλληλένδετες

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας 1 Ο Διεθνές Συνέδριο «BIOSOL 2011» Εσπερίδα: «ΑΠΕ: Συνεργασία Έρευνας και Βιομηχανίας» Χανιά 16/9/2011 Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η περίπτωση του Leicester Το 1990, το δημοτικό συμβούλιο του Leicester

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Αθήνα, 20-2-2006 ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Οι προτάσεις του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Ο ΣΕΦ έχει επανειλημμένως αποστείλει τεκμηριωμένες προτάσεις προς το

Διαβάστε περισσότερα

Η χώρα μας παρουσίασε το καλοκαίρι του 2010 το ΕθνικότηςΣχέδιο ράσηςγιατιςαπε(ορίζοντας )

Η χώρα μας παρουσίασε το καλοκαίρι του 2010 το ΕθνικότηςΣχέδιο ράσηςγιατιςαπε(ορίζοντας ) Το Εθνικό Σχέδιο ράσης για τις ΑΠΕ 2010-2020 και το Υποστηρικτικό του Θεσμικό Πλαίσιο ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Επικεφαλής Υπηρεσίας ΑΠΕ,, ΥΠΕΚΑ Απρίλιος 2011 1 Εθνικό Σχέδιο ράσης ΑΠΕ (2010-2020) 2020) Η

Διαβάστε περισσότερα

Χριστίνα Αδαλόγλου Βαγγέλης Μαρκούδης Ευαγγελία Σκρέκα Γιώργος Στρακίδης Σωτήρης Τσολακίδης

Χριστίνα Αδαλόγλου Βαγγέλης Μαρκούδης Ευαγγελία Σκρέκα Γιώργος Στρακίδης Σωτήρης Τσολακίδης Χριστίνα Αδαλόγλου Βαγγέλης Μαρκούδης Ευαγγελία Σκρέκα Γιώργος Στρακίδης Σωτήρης Τσολακίδης Οι ανεπανόρθωτες καταστροφές που έχουν πλήξει τον πλανήτη μας, έχουν δημιουργήσει την καθυστερημένη άλλα αδιαμφισβήτητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γενικές Πληροφορίες Η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Υδρογόνου

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Εξοικονόμηση χρημάτων σε υφιστάμενα και νέα κτίρια Ένα υφιστάμενο κτίριο παλαιάς κατασκευής διαθέτει εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/)

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Το ελληνικό κράτος το 1994 με τον Ν.2244 (ΦΕΚ.Α 168) κάνει το πρώτο βήμα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους εκτός της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικές ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκά

Νομοθετικές ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκά Νομοθετικές ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκά Ποιος υποσκάπτει την ανάπτυξη; Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών 19 Δεκεμβρίου 2012 ΣΕΦ: το πρόσωπο της αγοράς Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα