«Παραολυμπιακή Ημέρα Στο Σχολείο»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Παραολυμπιακή Ημέρα Στο Σχολείο»"

Transcript

1 «Παραολυμπιακή Ημέρα Στο Σχολείο» ΤΕΦΑΑ Σερρών Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής

2 Παραολυμπιακή Ημέρα Σχολείο Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς που στοχεύει να διδάξει θέματα που αφορούν τον Παραολυμπιακό αθλητισμό και την αναπηρία. χρησιμοποιεί κυρίως τη Φυσική Αγωγή και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χωρίς αναπηρία να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν κατανόηση για τα ΑμεΑ καθώς επίσης και για θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τον αθλητισμό. Αξίες: Σεβασμό και αποδοχή των ατομικών διαφορών Σεβασμό στις αθλητικές κατακτήσεις Ο αθλητισμός σαν ανθρώπινο δικαίωμα Ενδυνάμωση» και κοινωνική υποστήριξη στον αθλητισμό (Ευαγγελινού, 2006)

3 Επιστημονική Οργάνωση Συνεργαζόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα a) Katholieke Univeriteit Leuven b) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΤΕΦΑΑ Σερρών, Εργαστήριο ΠΦΑ c) Univerity Koplenz (O. Schantz, F. Reichhart) d) Swedish Development Centre for Disability Sport e) Palacky University of Olomouc f) The Latvian Disabled Children s and Youth Sport

4 Διοικητική οργάνωση της ΠΗΣ H ΔΠΕ είναι μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1989 και εδρεύει στη Βόννη. Ως οργάνωση "ομπρέλα" όπως χαρακτηρίζεται αντιπροσωπεύει παγκοσμίως πολλά διαφορετικά αθλήματα και αθλητές με διαφορετικές αναπηρίες Συμπεριλαμβάνει στους στόχους της αποστολής της να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει την εφαρμογή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την έρευνα καθώς και τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση των αξιών του Παραολυμπιακού Κινήματος.

5 Φάσεις της ΠΗΣ Πριν την εφαρμογή: σ αυτή την φάση η αποστολή είναι διπλή: παρέχει βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα ΠΗΣ καθώς επίσης για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του. Εφαρμογή: σ αυτή την φάση λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες της ΠΗΣ σε ένα περιβάλλον ψυχαγωγίας και παιχνιδιού. Εδώ οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να αποκτήσουν γνώσεις μέσω ποικίλων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε Παραολυμπιακά Αθλήματα, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και αλληλεπίδρασής τους με άτομα με αναπηρία. Μετά την Εφαρμογή: σ αυτή την φάση συνεχίζεται η διαδικασία της εκπαίδευσης, αλλά και παρατείνεται η γνώση που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Στους μαθητές ή στους εκπαιδευτικούς δίνεται η δυνατότητα να προβληματιστούν από τις εμπειρίες τους. Οι καθηγητές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν τη διαδικασία διδασκαλίας καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του αναλυτικού προγράμματος.

6 Πρόγραμμα Ομαδική συζήτηση Προσομοίωση της αναπηρίας Ενημέρωση για την Αναπηρία και τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό μέσω προβολής βιντεοκασέτας Επαφή και παιχνίδι Υποκριτική Ρόλων Καλλιτεχνικές δραστηριότητες Ανθρώπινα Δικαιώματα Παραολυμπιακά Αθλήματα Παιχνίδια Αθλητική Ταξινόμηση Παιχνίδια Προσπελασιμότητας Goal-ball Βοccia Μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο Ζωγραφική Στίβος

7 Βιβλίο για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών Κεφ. 1: Παραολυμπιακή Ημέρα στα Σχολεία Κεφ. 2: Παραολυμπιακή Εκπαίδευση Κεφ. 3: Δικαίωμα στην εκπαίδευση & τον Αθλητισμό Κεφ. 4: Επικοινωνία & Προσβασιμότητα Κεφ. 5: Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή Κεφ. 6: Παραολυμπιακές Εικόνες Κεφ. 7: Παραολυμπιακοί Αγώνες Κεφ. 8: Παραολυμπιακά Αθλήματα Κεφ. 9: Aντιντόπινγκ Κεφ. 10: Ταξινόμηση

8 Παρουσιάσεις Αθλήματα Επαφή Συζητήσεις

9 20 Καρτέλες με διάφορες δραστηριοτήτες που μπορούν οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν Θέμα: Παραολυμπιακά Αθλήματα Δραστηριότητα: Goal-ball Ηλικία: 7-12 ετών (δημοτικό σχολείο) Αριθμός παιδιών: παιδιά ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γενικά: Nα αποκτήσουν επίγνωση για τους αθλητές με διαταραχές όρασης και να αναπτύξουν αίσθημα σεβασμού για τα αθλητικά τους επιτεύγματα. Επίσης, να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τη μοναδικότητα της προσωπικότητας των ατόμων με διαταραχές όρασης. Συγκεκριμένοι στόχοι: Γνωριμία με το άθλημα του Goal-ball (κανόνες, κανονισμοί και οι προσαρμογές του), Μέθοδοι διδασκαλίας: Οι δάσκαλοι ενθαρρύνονται για να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό άμεσων και έμμεσων μεθόδων διδασκαλίας. Πχ Άμεση μέθοδος διδασκαλίας (δηλ. χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη οδηγία ικανότητας μέσω των άμεσων προκλήσεων μετακίνησης) καθώς επίσης και έμμεση μέθοδος διδασκαλίας (δηλ. οι προκλήσεις μετακίνησης υπό μορφή ερωτήσεων ή επίλυσης προβλήματος μετακίνησης και τα παιδιά επιτρέπονται την ευκαιρία να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πτυχές της δραστηριότητας).

10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Καθορίστε το περιβάλλον: Δραστηριότητα εσωτερικού χώρου κατά προτίμηση κλειστό γήπεδο Περιγράψτε λεπτομερώς τον εξοπλισμό που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η δραστηριότητα: π.χ Τρεις μπάλες goal ball Ποια άτομα συμμετέχουν στη δραστηριότητα: Ο αρχηγός της ομάδας, ένας διαιτητής, ο δάσκαλος της τάξης, ένας βοηθός & τρεις αθλητές goal-ball. ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαταραχές όρασης, Γνώση των διαφορετικών αθλητικών δεξιοτήτων Γνώση του συστήματος ταξινόμησης για τους αθλητές με διαταραχές όρασης, Γνώση των βασικών κανόνων παιχνιδιών. ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο αρχηγός της ομάδας αναφέρει επιγραμματικά τους κανόνες, τους κανονισμούς και τους συγκεκριμένους στόχους του αθλήματος Συστήνει τους αθλητές.

11 ΠΕΡΙΦΡΑΦΗ Ο αρχηγός της ομάδας χωρίζει τους μαθητές σε δύο ισάριθμα γκρουπ. Αρχικά ζητά από τα παιδιά να ρίξουν την μπάλα με τα μάτια ανοικτά, και έπειτα με κλειστά τα μάτια. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο διαιτητής δημιουργεί διαφορετικές φάσεις έτσι ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσει στους μαθητές τους κανονισμούς του παιχνιδιού. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών της δραστηριότητας, και ενώ τα παιδιά κάθονται σε κύκλο, α) Ο αρχηγός της ομάδας κάνει μια αναφορά στη συμμετοχή και την απόδοση των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας β) Τα παιδιά καλούνται να αξιολογήσουν: Την απόδοσή τους,τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο παιχνίδι, τις δυσκολίες που κατά την άποψη τους, ένας αθλητής με διαταραχές όρασης τυχόν αντιμετωπίζει όχι μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και στην καθημερινή του δραστηριότητα Επιπλέον: Τα παιδιά καλούνται να γράψουν για τα συναισθήματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη δραστηριότητα

12 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Να χρησιμοποιηθούν: πιο μαλακές μπάλες, πιο μικρές μπάλες, να μειωθούν οι διαστάσεις του γηπέδου Στα παιδιά πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος για ψηλάφηση των γραμμών του τέρματος του γηπέδου ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Τα παιδιά θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε πραγματικό παιχνίδι goal-ball (αθλητές εναντίον παιδιών, ή μικτές ομάδες). Ένα αληθινό/ψεύτικο ερωτηματολόγιο να δοθεί σε όλα τα παιδιά, προκειμένου να αξιολογηθεί η γνώση τους σχετικά με τους κανόνες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Συνέντευξη με έναν αθλητή του goal-ball Παρακολούθηση ενός παιχνιδιού goal-ball στο γήπεδο ή στο βίντεο και σχολιασμός των διαφορετικών στρατηγικών προπόνησης.

13 Που θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ΠΗ; Το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικότερο περιβάλλον για τη διεξαγωγή μιας ΠΗ. Εντούτοις, λόγω της δυναμικής και ευέλικτης φύσης του προγράμματος είναι επίσης δυνατό να διεξαχθεί σε διάφορους χώρους, όπως αθλητικοί σύλλογοι, κατασκηνώσεις κ.λ.π.

14 Πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ΠΗ; Η διεξαγωγή μιας ΠΗ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσα στη σχολική περίοδο. Ανάλογα με την εποχή και τη διαθέσιμη υποδομή του σχολείου, όλες οι δραστηριότητες που έχουν καταγραφεί σ αυτό το εγχειρίδιο μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα για να διεξαχθούν σε κλειστούς αλλά και υπαίθριους χώρους.

15 Γιατί είναι σημαντική η αλληλεπίδραση με τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων και η συμμετοχή σε Παραολυμπιακά Αθλήματα; Η επαφή με ΑμεΑ ασκεί θετική επίδραση στη στάση εάν οι αλληλεπιδράσεις είναι συχνές, ευχάριστες και ουσιαστικές. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αλλαγή της στάσης, εκτός του ότι η επαφή πρέπει να είναι προσεκτικά δομημένη είναι οι ακόλουθες: α) επαφή κάτω από ισότιμες συνθήκες, β) κοινωνικό κλίμα που απαιτεί συχνή επαφή, γ) συμμετοχή σε δραστηριότητες συναγωνιστικές παρά ανταγωνιστικές, δ) ευχάριστες και με ανταμοιβή επαφές, ε) θετική στάση από πλευράς των καθηγητών ως πρότυπο συμπεριφοράς προς μίμηση ζ) επιστημονικά σχεδιασμένη πεποίθηση. Μια ισότιμη σχέση είναι μια η σχέση όπου η παροχή και η λήψη της βοήθειας, προτάσεων, εντολών και συζητήσεων είναι ισότιμες και διαλογικές. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας δραστηριότητας θα μπορούσε να είναι μια συνεργατική δραστηριότητα για την επίλυση συγκεκριμένου θέματος, όπου όλοι μαθητές μπορούν να έχουν παρόμοιους και ισότιμους ρόλους. Τα άριστα παραδείγματα της συνεργασίας μπορούν να φανούν στα ενσωματωμένα υπαίθρια ή βιωματικά προγράμματα εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά δοκιμάζουν τα μοναδικά ερεθίσματα και έχουν την ευκαιρία να υπερνικήσουν τις προσεκτικά δομημένες προκλήσεις δουλεύοντας μαζί.

16 Φιλοσοφία Η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή των στάσεων για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια ημέρα. Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και το πρόγραμμα Π. Η.Σ παρέχει μόνο ένα εργαλείο για την προώθηση του σεβασμού και της αποδοχής. Εναπόκειται στους διοργανωτές να καθορίσουν τη διάρκεια και την έμφαση που θα δοθεί σε κάθε φάση του προγράμματος. Η ημέρα διεξαγωγής μπορεί να ορισθεί ως σημείο αφετηρίας μιας διαρκούς αντανάκλασης ή μπορεί να αποτελέσει το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας προπαρασκευαστικής φάσης. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια προετοιμασίας των μαθητών και ο χρόνος αντανάκλασης, είναι τόσο σημαντικός όσο και οι δραστηριότητες που διεξαχθούν. Αυτό θα εξασφαλίσει μια θετική και μακροπρόθεσμη εμπειρία εκμάθησης

17 ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής Αγ. Ιωάννης 62100, Σέρρες Τηλ: Φαξ:

18 Συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο Φ.. Α. Αν. Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής κ ο Οξύζογλου Νικόλαο 1 η Παραολυμπιακή Ημέρα. Ημερομηνία: 6 Απριλίου Συμμετέχοντες 80 καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Α/θμιας Εκπ/σης. Χώρος διεξαγωγής: Αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας. Η κάθε δραστηριότητα διήρκεσε 20 λεπτά (15 λεπτά η δραστηριότητα και 5 λεπτά η μετάβαση από τον έναν σταθμό στον άλλον). Οι ΕΦΑ που συμμετείχαν χωρίστηκαν με βάση τον αριθμό τους σε (10) ομάδες σε αντιστοιχία με τους σταθμούς και οι ομάδες συμμετείχαν κυκλικά σε όλες τις δραστηριότητες. Ο συνολικός χρόνος διάρκειας του προγράμματος ήταν έξι διδακτικές ώρες του τυπικού σχολείου από τις 9.00π.μ ως τις 14.00π.μ. Δραστηριότητες / σταθμοί: 1. Γκόλμπολ, 2. Ποδόσφαιρο τυφλών, 3. Άρση βαρών σε πάγκο, 4. Καθιστό βόλεϊ, 5. Στίβος, 6. Μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια, 7. Ανθρώπινα δικαιώματα, 8. Ταξινόμηση των αθλητών στους αγώνες, 9. Προσπελασιμότητα, 10. Συνέντευξη με έναν Παραολυμπιονίκη.

19 Συνεργασία με τον Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Αν. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής 2 η Παραολυμπιακή Ημέρα Ημερομηνία: Δεκεμβρίου Συμμετέχοντες 100 καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χώρος διεξαγωγής: Αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν τον υψηλό αθλητισμό αθλητών με αισθητηριακές αναπηρίες η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε αθλητές με κινητικές αναπηρίες. Η κάθε δραστηριότητα διήρκεσε 20 λεπτά (15 λεπτά η δραστηριότητα και 5 λεπτά η μετάβαση από τον έναν σταθμό στον άλλον). Οι ΚΦΑ που συμμετείχαν χωρίστηκαν με βάση τον αριθμό τους σε (10) ομάδες την πρώτη ημέρα και 10 την δεύτερη σε αντιστοιχία με τους σταθμούς και οι ομάδες συμμετείχαν κυκλικά σε όλες τις δραστηριότητες. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος έδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό στη βελτίωση των στάσεων και των προθέσεων των ΚΦΑ απέναντι στην ένταξη μαθητών με αναπηρία στο τυπικό σχολείο

1η Ημερίδα Η Ειδική Φυσική Αγωγή Στην Eκπαίδευση

1η Ημερίδα Η Ειδική Φυσική Αγωγή Στην Eκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεσσαλονίκη, Μεγάλη αίθουσα ισογείου 4 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Teachers Guidelines PATHWAY. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Προς Την Διερευνητική Μέθοδο Διδασκαλίας Των Επιστημών. (The PATHWAY to Inquiry Based Science Education)

Teachers Guidelines PATHWAY. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Προς Την Διερευνητική Μέθοδο Διδασκαλίας Των Επιστημών. (The PATHWAY to Inquiry Based Science Education) PATHWAY Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Προς Την Διερευνητική Μέθοδο Διδασκαλίας Των Επιστημών The PATHWAY to Inquiry-Based Science Teaching Teachers Guidelines (The PATHWAY to Inquiry Based Science Education) (The PATHWAY

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή

Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή Άσκηση & Υγεία στη Φυσική Αγωγή Οδηγός Οργάνωσης Μαθημάτων «Άσκησης για Υγεία» Αρχές, Ιδέες & Συμβουλές ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Jo Harris, Jill Elbourn, Ανδρέας Αυγερινός Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική ένταξη σε σχολείο και η μετάβαση σε χώρο εργασίας για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού: Θεωρητικά ζητήματα και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις

Η κοινωνική ένταξη σε σχολείο και η μετάβαση σε χώρο εργασίας για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού: Θεωρητικά ζητήματα και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις Η κοινωνική ένταξη σε σχολείο και η μετάβαση σε χώρο εργασίας για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού: Θεωρητικά ζητήματα και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ Δ.Γούναρη 62-68, 54635, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

"Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων

Άθληση για Όλους Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων "Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων Επιµέλεια Έκδοσης: Αθανάσιος Κουστέλιος Πρόλογος «...η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας...»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ DEAFVOC ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Π 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 1.1. ΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες. Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U. Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες. Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U. Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων Πακέτο Εργασίας 4: «Προσαρμογή των εκπαιδευτικών εργαλείων στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 3205 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 197 23 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 8561/Δ2 Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Φυσική Αγωγή» της Α, Β, Γ τάξης Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Επαγγελματοποιώντας τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Δεξιότητες των επαγγελματιών και Διαδρομές απόκτησης προσόντων στην Ευρώπη Επαγγελματοποιώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 121 ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1. Εισαγωγή Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν θετικές στάσεις απέναντι στα Αγγλικά και στις ξένες γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών για την Ένταξη Εξελίξεις και Ευκαιρίες για τις Ευρωπαϊκές Χώρες EUROPEAN AGENCY for Special Needs and Inclusive Education ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Student s evaluation through the project method- Case study

Student s evaluation through the project method- Case study Η αξιολόγηση του μαθητή μέσω της μεθόδου project - Μελέτη περίπτωσης Student s evaluation through the project method- Case study Βενετία Καπαχτσή, Εκπαιδευτικός, Med, Phd, bekapah@gmail.com Ιωάννα Παντελίδη,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

High Heels. Χτίζοντας ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο. ΠΕ3 Μεταφορά, προσαρμογή και αναβάθμιση του περιεχομένου

High Heels. Χτίζοντας ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο. ΠΕ3 Μεταφορά, προσαρμογή και αναβάθμιση του περιεχομένου High Heels Χτίζοντας ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο ΠΕ3 Μεταφορά, προσαρμογή και αναβάθμιση του περιεχομένου RNo 15 Συνολική δομή του προγράμματος κατάρτισης και μικτής μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡΘΡΟ 1 ο : Γενικές Αρχές Οι βασικές κατευθυντήριες αρχές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης για την ανάπτυξη του βόλεϊ μέσα από πρωτοποριακές και καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (2003ΣΕ04530072) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΥ: Λαμπροπούλου Βενέττα, π.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Psych. Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα