ιάγνωση-αλλαγές και Παρακολούθηση της Κύησης Λυκερίδου Κατερίνα Τακτική Καθηγήτρια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιάγνωση-αλλαγές και Παρακολούθηση της Κύησης Λυκερίδου Κατερίνα Τακτική Καθηγήτρια"

Transcript

1

2 ιάγνωση-αλλαγές και Παρακολούθηση της Κύησης Λυκερίδου Κατερίνα Τακτική Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ-Αθήνας

3 ΚΥΗΣΗ Η Κύηση αποτελεί μια φυσιολογική, δυναμική εξελισσόμενη περίοδο της ζωής της γυναίκας, η οποία μπορεί να επιπλακεί από διάφορες μαιευτικές ή παθολογικές καταστάσεις της ίδιας και του κυήματος.

4 ΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ Η διάρκεια της κύησης είναι εννέα ημερολογιακοί ή δέκα σεληνιακοί μήνες ή 40 εβδομάδες ή 280 ημέρες. Η κύηση χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Α τρίμηνο - 1 έως 13 εβδ. Β τρίμηνο - 14 έως 26 εβδ. Γ τρίμηνο - 27 έως 40 εβδ. Μία κύηση συνήθως τερματίζει στις 38 με 40 εβδ.

5 ΙΑΓΝΩΣΗ ΚΥΗΣΗΣ Υποψία κύησης - η απώλεια μιας περιόδου - τα υποθετικά σημεία και συμπτώματα - τα πιθανά σημεία και συμπτώματα ιάγνωση κύησης - θετικά σημεία - εργαστηριακός βιοχημικός έλεγχος - υπερηχογράφημα

6 ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αμηνόρροια (4 εβδ) > Στρες, έντονη άσκηση, πρόωρη εμμηνόπαυση, ενδοκρινικά προβλήματα, υποσιτισμός ΑλλαγέςΑλλαγές στους μαστούς (3-4 εβδ)-> προεμμηνορυσιακές αλλαγές, αντισυλληπτικά ΝαυτίαΝαυτία εμετός (4-14 εβδ) > γαστρεντερικές διαταραχές

7 Συχνουρία ( εβδ) > λοίμωξη, όγκοι πυέλου ΑύξησηΑύξηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος(από από τη δεύτερη φάση του κύκλου) ΚόπωσηΚόπωση (12 εβδ.).) > Στρες, ασθένεια ΑλλαγέςΑλλαγές στο δέρμα Σκιρτήματα (16-20 εβδ) > αέρια, περισταλτισμός

8 ΠΙΘΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣημείοΣημείο Goodel πυελική συμφόρηση (6 εβδ) ΣημείοΣημείο Chadwick -- πυελική συμφόρηση(6 (6-8 εβδ) ΣημείοΣημείο Hegar -- πυελική συμφόρηση (6-12 εβδ) ΣημείοΣημείο Piscace (5-6 εβδ) ΣημείοΣημείο Noble (12 εβδ)

9 Σημείο Hegar

10 Αντιτυπία > όγκοι, πολύποδες (16-24 εβδ) ΣυστολέςΣυστολές Braxton Hicks > όγκοι (16 εβδ) ΘετικήΘετική δοκιμασία κύησης (ορός αίματος) > υδατιδώδης μύλη, χοριοκαρκίνωμα (4 εβδ) ΘετικήΘετική δοκιμασία κύησης ( ούρα) ψευδώς θετική σε πυελικές φλεγμονές, όγκοι. (6 εβδ)

11 ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Απεικόνιση εμβρύου με Υπερηχογραφική εξέταση σε πραγματικό χρόνο (6 εβδ.). Ανίχνευση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου με υπερήχους, με στηθοσκόπιο, με κοιλιοσκόπιο (6,8-17,17 17, εβδ). Ψηλάφηση εμβρυικών κινήσεων (19-22 εβδ) ΟρατέςΟρατές εμβρυικές κινήσεις(τέλος κύησης)

12 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Οι εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση της εγκυμοσύνης, βασίζονται στην ανίχνευση της χοριακής γοναδοτροπίνης (hcg) στα ούρα και το αίμα της εγκύου.

13 Human chorionic gonadotropin(hcg hcg) Ανιχνεύεται : αίμα 6 ημέρες μετά τη σύλληψη, ή 20 ημέρες από την ΤΕΡ ούρα 26 ημέρες μετά από τη σύλληψη Κορυφώνεται :60 με 70 περίπου ημέρες κύησης και μετά αρχίζει να μειώνεται. Χαμηλότερο : επίπεδο μεταξύ 100ής και 130ής ημέρας της κύησης και παραμένει σταθερό μέχρι και τον τοκετό (Cunningham et al., 2001).

14 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Βιολογικές μέθοδοι (σε πειραματόζωα) Aνοσολογικές μέθοδοι (hcg πολυπεπτίδιο με αντιγονικές ιδιότητες)

15 Aνοσολογικές μέθοδοι Ο ανοσοπροσδιορισμός ή οι δοκιμασίες αναστολής της συγκόλλησης εξαρτώνται από την αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος αντισώματος μεταξύ της hcg και ενός αντιορού (αντι- hcg αντισώματα).

16 Η ευαισθησία των δοκιμασιών αυτών έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να ανιχνεύουν ποσότητα hcg στα ούρα μέχρι mIU miu/ml. Περιορισμός του ποσοστού των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων σε λιγότερο από 5% των περιπτώσεων. ( ιασταυρούμενη αντίδραση με την LH)

17 μέθοδοι ραδιο- ανοσοπροσδιορισμού Οι δοκιμασίες ραδιο-ανοσοπροσδιορισμού ανοσοπροσδιορισμού για την β υπομονάδα της hcg σε δείγματα ορού αίματος ή ούρων, χρησιμοποιούν ραδιενεργά σημασμένους δείκτες.

18 ΑυτέςΑυτές οι δοκιμασίες είναι ακριβείς με χαμηλά επίπεδα hcg (2-4 miu/ml) και μπορούν να επιβεβαιώσουν την κύηση μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. (Hatcher et al., 1998)

19 Η δοκιμασία έχει ακρίβεια 90% με 95% από την 6η με 10η ημέρα της σύλληψης (Pagana & Pagana,, 2001)

20 ELIZA Η ενζυμική ανοσοπροσροφητική ανάλυση (ELIZA) είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη δοκιμασία κύησης. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα (αντί-hcg) με ένζυμα, για να δεσμεύσουν την hcg στα ούρα.

21 Μπορούν να ανιχνευθούν χαμηλά επίπεδα hcg έως και 5-50mIU/ml, ακόμα και 4 ημέρες μετά την εμφύτευση (Hatcher et al., 1998).

22 Το είδος της δοκιμασίας κύησης και ο βαθμός ευαισθησίας της (ικανότητα να ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα της ουσίας), καθώς και η ειδικότητα (ικανότητα να διακρίνει την απουσία μιας ουσίας) θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε συνδυασμό με το ιστορικό της γυναίκας.

23 ΕίναιΕίναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς αν η γυναίκα κάνει κατάχρηση ουσιών και τι είδους φάρμακα λαμβάνει, επειδή φάρμακα όπως τα αντιεπιληπτικά και τα ηρεμιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και τα διουρητικά και η προμεθαζίνη μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα (Pagana & Pagana,, 2001)

24 Η μη σωστή συλλογή του δείγματος, οι ορμονοπαραγωγοί όγκοι και τα λάθη που γίνονται στο εργαστήριο επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα. Όταν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, είναι προτιμότερο να γίνεται περαιτέρω αξιολόγηση ή επανέλεγχος.

25 Προγεννητική περίοδος Σωματικές Προσαρμογές Συναισθηματικές Ψυχολογικές

26 Προγεννητική περίοδος- Συναισθηματικές προσαρμογές Η προγεννητική περίοδος είναι ο χρόνος των φυσικών και φυσιολογικών προσαρμογών για τη γέννηση και τη μητρότητα. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσαρμόζονται στον μητρικό τους ρόλο, μια σύνθετη διαδικασία κοινωνικής και γνωσιακής μάθησης.

27 Το πρώτο βήμα για την προσαρμογή στο ρόλο της μητέρας είναι η αποδοχή της εγκυμοσύνης και η ενσωμάτωσή της στον τρόπο ζωής της γυναίκας (Mercer,, 1995). Ο βαθμός αποδοχής εκφράζεται από την ετοιμότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος και τη συναισθηματική της αντίδραση.

28 αναπτυξιακή διεργασία ΤρειςΤρεις φάσεις Α φάση :αποδέχεται το βιολογικό γεγονός της κύησης. Έχει την ανάγκη να δηλώσει ότι είναι έγκυος. Β φάση : αποδέχεται το αναπτυσσόμενο έμβρυο ως ξεχωριστό από αυτήν άτομο που θα το αναθρέψει. Αυτό συμβαίνει μετά τον πέμπτο μήνα Γ φάση: προετοιμάζεται ρεαλιστικά για τη γέννηση και τη μητρότητα.

29 Η κύηση επιδρά σε όλα τα μέλη της οικογένειας και κάθε ένα από αυτά πρέπει να προσαρμοσθεί στην εγκυμοσύνη και να ερμηνεύει την σημασία που έχει για τον κάθε ένα σύμφωνα με τις ανάγκες του-της της

30 Ο ρόλος του πατέρα Ο May περιέγραψε τρεις φάσεις: Η φάση αναγγελίας: μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες. (αποδοχή του βιολογικού γεγονότος της εγκυμοσύνης) σύνδρομο Couvade Η φάση συμβιβασμού: ο σύντροφος προσαρμόζεται στην πραγματικότητα της εγκυμοσύνης (σχετικά σύντομη ή διαρκεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο).

31 Ο ρόλος του πατέρα Η φάση του εστιασμού, αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο και χαρακτηρίζεται από την ενεργό συμμετοχή του πατέρα στην εγκυμοσύνη και τη σχέση του με το παιδί. Αρχίζει να σκέφτεται το ρόλο του σαν πατέρας.

32 ιευρυμένα καθήκοντα της μητέρας είναιείναι η αναγνώριση του μητρικού ρόλου, καταγράφοντας τη σχέση ανάμεσα στον εαυτό της και στη μητέρα της και στον εαυτό της και στο σύντροφό της, είναιείναι η εδραίωση μίας σχέσης με το αγέννητο παιδί της είναιείναι η προετοιμασία του εαυτού της για την εμπειρία του τοκετού.

33 Συναισθηματικές αλλαγές ΑλλαγήΑλλαγή διάθεσης, ερεθιστικότητα και αμφιθυμία για την εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικές αντιδράσεις κατά την αρχή της εγκυμοσύνης είτε αυτή είναι προγραμματισμένη είτε όχι.

34 προγεννητική περίοδο Η γυναίκα χρησιμοποιεί τη φαντασία της και τα όνειρά της για να προετοιμασθεί για τη μητρότητα. Η σχέση μητέρας παιδιού προοδευτικά ενδυναμώνει κατά την εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες προετοιμάζονται ενεργά για τη γέννα διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ταινίες, παρακολουθώντας μαθήματα προετοιμασίας γονέων με μαίες και συζητώντας με άλλες γυναίκες.

35 Προγεννητική περίοδος Σωματικές προσαρμογές Οι προσαρμογές προστατεύουν τη φυσιολογική λειτουργία της γυναίκας, ώστε να αντεπεξέλθει στις μεταβολικές απαιτήσεις που επιβάλλει η κύηση στο σώμα της και να παρέχει ένα θρεπτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου.

36 ΜετάΜετά την εμφύτευση το γονιμοποιημένο ωάριο και οι χορειακές λάχνες παράγουν hcg, που συντηρεί την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης απ το ωχρό σωμάτιο μέχρι ο πλακούντας να αναλάβει την παραγωγή τους (Creasy & Resnik,, 1999)

37 Oρμόνες Πλακουντιακό λακτογόνο(human placental lactogen HPL), ή ανθρώπινη χοριακή σωματομαμμοτροπίνη (hcs), παράγεται από την συγκυτιοτροφοβλάστη. Η χημική της σύνθεση μοιάζει με την προλακτίνη Η βιολογική της δράση μοιάζει με την αυξητική ορμόνη Αυξάνεται όσο αυξάνεται ο πλακουντιακός ιστός

38 HCS ή HPL δεν παρουσιάζει ημερήσιες διακυμάνσεις οι διαδοχικές μετρήσεις προσδιορίζουν τη λειτουργικότητα του πλακούντα συμβάλλει στη μεγέθυνση των μαστών μειώνει το μητρικό μεταβολισμό της γλυκόζης αυξάνει την ποσότητα των λιπαρών οξέων για τις μεταβολικές ανάγκες (hpl<4μg/ml μετά την 36 η εβδ.υποδηλώνει σοβαρή μητροπλακουντιακή ανεπάρκεια)

39 Oρμόνες Η ριλαξίνη παράγεται από το ωχρό σωμάτιο (έχει μεγάλη ομοιότητα ινσουλίνη) Οι προσταγλανδίνες εκκρίνονται από το ενδομήτριο καθώς και από άλλους ιστούς.

40 Πεπτίδια παράγονται από πλακούντα και ενδομήτριο. Η PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) Η PAPP-B, PAPP-C, PAPP-D placental Protein (PP) 1-21 και Η SP1 (pregnancy specific b-1 b 1 glycoprotein /b1ειδική γλυκοπρωτεϊνη)

41 Οι στεροειδείς ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη και παράγονται από την εμβρυοπλακουντιακή μονάδα. Τα πιο σημαντικά οιστρογόνα στην κύηση η οιστρόνη η οιστραδιόλη και η οιστριόλη.

42 Το έμβρυο συμμετέχει στη δημιουργία των στεροειδών ορμονών από αρχέγονους τύπους όπως είναι η πρεγνενολόνη και δεϋδροεπιανδροστερόνη. Αυτές λαμβάνονται από τον πλακούντα με μορφή θειούχων και μετατρέπονται σε οιστρογόνα και προγεστερόνη.

43

44 Το ήπαρ του εμβρύου και οι ενδοκρινείς αδένες (επινεφρίδια) παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της οιστριόλης και αυτή είναι ένας δείκτης του καλώς έχειν του εμβρύου. Η οιστριόλη αντιπροσωπεύει το 90% των οιστρογόνων στην κύηση.

45 Κατά την φυσιολογική εγκυμοσύνη τα επίπεδα στον μητρικό ορό και των 3 ορμονών ανεβαίνουν αλλά η κάθοδος της οιστριόλης στο πλάσμα είναι η πιο καθοριστική. Τα επίπεδα της οιστριόλης του πλάσματος δείχνουν μια απότομη άνοδο γύρω στις 34 με 36 εβδ. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει αν υπάρχει παθολογία της εγκυμοσύνης που επιδρά στο έμβρυο.

46 Oιστρογόνα Τα οιστρογόνα προκαλούν χάλαση στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις της πυέλου. αλλάζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών,του φυλλικού οξέος αυξάνουν το επίπεδο των πρωτεϊνών

47 Oιστρογόνα προάγουν την κατακράτηση Νa και H2O από τα νεφρικά σωληνάρια. μπορεί να μειώσουν την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος και της πεψίνης, που μπορεί να ευθύνονται για πεπτικές διαταραχές, όπως η ναυτία. μεγέθυνση της μήτρας και των μαστών αυξάνουν την αγγείωση, προκαλώντας αγγειοδιαστολή. (Προγεστερόνη)

48 Προγεστερόνη Η προγεστερόνη παράγεται από την συγκυτιοτροφοβλάστη. ΣτηΣτη μητρική κυκλοφορία και στο έμβρυο. Πρόδομος ουσία είναι η πρεγνενολόνη. Η οδός της παραγωγής η χοληστερόλη της μητέρας.

49 Προγεστερόνη Χαμηλά επίπεδα στο πλάσμα είναι αιτία αυτόματης αποβολής. Έρευνες δείχνουν μια μικρή πτώση περίπου στις 9 εβδ. όταν αναλαμβάνει την παραγωγή ο πλακούντας από το ωχρό σωμάτιο και συμβαίνει μια οξεία άνοδος από την 10 η εβδ. και μετά.

50 Προγεστερόνη Η προγεστερόνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της κύησης προκαλεί : χάλαση των λείων μυϊκών ινών, με αποτέλεσμα τη μειωμένη συσταλτικότητα της μήτρας και την πρόληψη των αυτόματων εκτρώσεων. την εναπόθεση λίπους στον υποδόριο ιστό της κοιλιάς, τη ράχη και το άνω μέρος των μηρών της γυναίκας. (απόθεμα για την κύηση και τη γαλουχία).

51 Κατά τη διάρκεια της κύησης, τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης καταστέλλουν την έκκριση της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH)από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. εν γίνεται ωρίμανση ωοθυλακίου και ωορρηξία.

52 Αν και η πλειοψηφία των γυναικών έχει αμηνόρροια τουλάχιστον το 20% εμφανίζει κάποια ελαφρά ανώδυνη σταγονοειδή αιμόρροια στις αρχές της κύησης. κατάκατά την εμφύτευση και μετά από συνουσία

53 Αλλαγές στο Αναπαραγωγικό Σύστημα Μήτρα Η αρχική μεγέθυνση της μήτρας προκύπτει από την αυξημένη αγγείωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, την υπερπλασία και την υπερτροφία καθώς και την ανάπτυξη του φθαρτού.

54 Μέγεθος μήτρας Σε φυσιολογικές κυήσεις η μήτρα μεγεθύνεται με ένα προβλέψιμο ρυθμό ΤηνΤην 7η εβδομάδα σαν μεγάλο αυγό κότας, ΤηνΤην 10η εβδομάδα σαν πορτοκάλι (το διπλάσιο από το μέγεθος της μη εγκύμονος μήτρας) ΤηνΤην 12η εβδομάδα σαν γκρέιπφρουτ.

55 Σχήμα μήτρας ΚατάΚατά τη σύλληψη έχει σχήμα ανάποδου αχλαδιού. ΚατάΚατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου γίνεται σφαιρική. ΚατάΚατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου γίνεται περισσότερο ωοειδής και ανυψώνεται εκτός της πυέλου, μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα.

56 Θέση μήτρας ΠάνωΠάνω από την ηβική σύμφυση μεταξύ 12 ης και 14 ης εβδομάδας της κύησης ΣτοΣτο επίπεδο του ομφαλού κατά την 22η και 24η εβδομάδα της κύησης ΣχεδόνΣχεδόν στην ξιφοειδή απόφυση κατά την 38η και 40η εβδομάδα

57 Με τη μέτρηση του ύψους του πυθμένα της μήτρας γίνεται κλινική εκτίμηση της ηλικίας κύησης Η ακρίβεια αυτής της εκτίμησης εξαρτάται από την ποσότητα του αμνιακού υγρού, την παρουσία περισσότερων του ενός εμβρύου, την παχυσαρκία της μητέρας, την ανάπτυξη του εμβρύου

58 Η μήτρα περιστρέφεται προς τα δεξιά καθώς ανυψώνεται, πιθανότατα εξαιτίας της παρουσίας του ορθοσιγμοειδούς κόλου στην αριστερή πλευρά. Ωστόσο η εκτεταμένη υπερτροφία (μεγέθυνση) των στρογγύλων συνδέσμων κρατά τη μήτρα στη μέση γραμμή.

59 ΤελικάΤελικά η αναπτυσσόμενη μήτρα αγγίζει το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και μετακινεί το έντερο στην άλλη πλευρά της κοιλιάς. ΌτανΌταν η έγκυος στέκεται όρθια, το μεγαλύτερο μέρος της μήτρας στηρίζεται πάνω στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και αυτό συμβάλλει στην αλλαγή του κέντρου βάρους.

60

61

62 ΠερίπουΠερίπου στις 6 εβδομάδες κύησης, το κατώτερο τμήμα της μήτρας (ο ισθμός της μήτρας) μαλακώνει και συμπιέζεται (σημείο Hegar). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική πρόσθια κάμψη της μήτρας κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της κύησης. Σε αυτή τη θέση ο πυθμένας της μήτρας πιέζει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνουρία στις γυναίκες.

63 Αλλαγές στη συσταλτικότητα (Braxton-Hicks) Μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης, οι συστολές της μήτρας μπορούν να γίνουν αντιληπτές διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Ακανόνιστες, ανώδυνες και εμφανίζονται κατά περιόδους σε όλη τη διάρκεια της κύησης και διευκολύνουν τη ροή του αίματος της μήτρας διαμέσου των μεσολάχνιων χώρων του πλακούντα, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά οξυγόνου στο έμβρυο.

64 Braxton-Hicks ΜετάΜετά την 28η εβδομάδα, οι συστολές γίνονται περισσότερο σταθερές, αλλά συνήθως σταματούν με το περπάτημα ή την άσκηση εν εν αυξάνουν σε ένταση ή συχνότητα και δεν προκαλούν διαστολή του τραχήλου

65 Μητροπλακουντιακή ροή αίματος Σε τελειόμηνη φυσιολογική κύηση, το ένα έκτο του συνολικού όγκου του μητρικού αίματος βρίσκεται μέσα στο αγγειακό σύστημα της μήτρας. Ο ρυθμός της ροής του αίματος διαμέσου της μήτρας είναι περίπου 500ml ml/λεπτό και η κατανάλωση του οξυγόνου της εγκύμονος μήτρας αυξάνει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εμβρύου.

66 Παράγοντες που μειώνουν τη ροή του αίματος. υπέρταση (χρόνια, κύησης) υπόταση - ύπτια θέση - αιμορραγία( υποογκαιμία) - επισκληρίδια αναλγησία συστολές της μήτρας

67 Παράγοντες που μειώνουν τη ροή του αίματος Ελάττωση της αιμάτωσης στο μεσολάχνιο χώρο του πλακούντα δευτερογενώς σε υπερτονία της μήτρας (προκαλείται γενικά από υπερβολική εξωγενή χορήγηση ωκυτοκίνης) σε επιδείνωση του πλακουντιακού αγγειακού συστήματος που συνδέεται με παθήσεις της μητέρας, όπως υπέρταση ή σακχαρώδης διαβήτης.

68 Έλεγχος ροής αίματος Μέτρηση της ταχύτητας ροής αίματος στα μητριαία αγγεία γίνεται με υπερηχογραφία Doppler Ιδιαίτερα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως είναι η υπέρταση, η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η πολύδυμη κύηση. (Creasy & Resnik,, 1999).

69 Τράχηλος αυξημένη αγγείωση, ελαφράελαφρά υπερτροφία υπερπλασία των μυών, του συνδετικού ιστού, των αδένων. ευθρυπτότητα του τραχήλου Κυλινδροπλακώδης συνένωση

70 ΕξαιτίαςΕξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών, η αξιολόγηση μιας παθολογικής δοκιμασίας Παπανικολάου κατά την κύηση μπορεί να είναι περίπλοκη. Ωστόσο είναι σημαντική η προσεκτική εξέταση όλων των εγκύων, επειδή περίπου το 3% από όλους τους καρκίνους του τραχήλου διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της κύησης (Creasy & Resnik,, 1999).

71 Κόλπος και Αιδοίο πάχυνση του κολπικού βλεννογόνου χάλαση του συνδετικού ιστού υπερτροφία των λείων μυών επιμήκυνση του κολπικού θόλου αυξημένη αγγείωση υπερτροφία και εναπόθεση λίπους στο περίνεο διόγκωση μεγάλων χειλέων

72 Κόλπος λευκόρροια είναι μια λευκωπή ή ελαφρώς φαιά βλεννώδης έκκριση, με μια ελαφρά οσμή μούχλας, η οποία δεν είναι ποτέ κνησμώδης ή αιματηρή το pη των κολπικών εκκρίσεων κυμαίνεται από 3,5 έως 6 (αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος /ευάλωτη στις μυκητιάσεις) (Bennett & Brown,, 1999).

73 Κόλπος Η αυξημένη αγγείωση του κόλπου προκαλεί : αύξηση της ευαισθησίας, η οποία διεγείρει σεξουαλικά τη γυναίκα, ειδικά κατά τη διάρκεια του β τριμήνου της κύησης. Η λίμπιντο μπορεί να είναι σε ύφεση στο α τρίμηνο ενώ συχνά αυξάνεται στο β και γ τρίμηνο

74 Μαστοί αίσθημα πληρότητας αυξημένη ευαισθησία νυγμοί αίσθημα βάρους οι θηλές και η θηλαία άλως σκουραίνουν οι θηλές ανορθώνονται φυμάτια του Montgomery (υπερτροφικοί σμηγματογόνοι αδένες) αιμοφόρα αγγεία γίνονται ευδιάκριτα ( κυανό δίκτυο)

75 Μαστοί πιθανές ραβδώσεις ανάπτυξη του μαζικού αδένα υπερπλασία των γαλακτοφόρων πόρων και του λοβιδιακού-κυψελιδικού κυψελιδικού ιστού (γενικευμένη τραχεία, οζώδης υφή) αδενικοί ιστοί αντικαθιστούν το συνδετικό ιστό (πιο μαλακός και πιο χαλαρός). πύαρ από τη 16 εβδομάδα της κύησης (Lawrence,, 1999)

76 Αλλαγές στα Συστήματα του Σώματος Καρδιαγγειακό Σύστημα Αναπνευστικό Σύστημα Ουροποιητικό Σύστημα Καλυπτήριο Σύστημα ( έρμα) Μυοσκελετικό Σύστημα Νευρικό Σύστημα Γαστρεντερικό Σύστημα Ενδοκρινικό Σύστημα

77 Καρδιαγγειακό Σύστημα Σημαντικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα τόσο Στην ανατομία όσο και Στη φυσιολογία. Οι καρδιαγγειακές προσαρμογές : προστατεύουν τη φυσιολογική λειτουργία της γυναίκας καλύπτουν τις μεταβολικές απαιτήσεις που επιβάλει η κύηση στο σώμα της, αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες του εμβρύου.

78 Καρδιακή παροχή Αυξάνεται από 30% έως και 50% την 32η εβδ. αποτέλεσμα του αυξημένου όγκου και της καρδιακής συχνότητας, λόγω των αυξημένων αναγκών των ιστών σε οξυγόνο Μειώνεται στο 20% περίπου στις 40 εβδ. (παρεμπόδιση της επαναφοράς αίματος) (Creasy & Resnik,, 1999).

79

80 Καρδιαγγειακό Σύστημα δευτεροπαθής ελαφρά καρδιακή υπερτροφία (70-80 ml σε όγκο ) η καρδιά ανυψώνεται και στρέφεται προς τα αριστερά Η καρδιακή ώση μετατοπίζεται προς τα πάνω και πλάγια (1 με 1,5 εκ.)

81 Καρδιαγγειακό Σύστημα ΑλλαγήΑλλαγή των ακροαστικών ευρημάτων - πιο ευδιάκριτος διαχωρισμός του S1 S2 και S3 (μετά την 20η εβδ.) - τα συστολικά και διαστολικά φυσήματα μπορεί να ακούγονται πάνω από την περιοχή των πνευμόνων. ( Cunningham et al., 2001)

82 Ακούγεται ένας δεύτερος ήχος με την εισπνοή, ένα χαμηλού βαθμού συστολικό φύσημα από την αορτική και πνευμονική βαλβίδα λόγω της φυσιολογικά αυξημένης ροής αίματος πάνω από το αριστερό όριο του στέρνου. ιογκώνονται τα αγγεία του λαιμού. Το διαστολικό φύσημα δεν θεωρείται φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη.

83 Κατά τον τοκετό προκαλείται αύξηση της καρδιακής παροχής κατά 2L/min (40%) συστολές πόνο και φόβο Αμέσως μετά τον τοκετό αύξηση της καρδιακής παροχής Η εγκυμοσύνη συνεχίζεται φυσιολογικά ακόμα και όταν η μητέρα έχει τεχνητό βηματοδότη

84 Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να διαταραχθεί. Η έγκυος μπορεί να αισθανθεί φλεβοκομβική αρρυθμία, πρώιμες κολπικές και κοιλιακές συστολές. Σε υγιή γυναίκα, δε χρειάζεται θεραπεία. ΣτιςΣτις δίδυμες κυήσεις, η καρδιακή συχνότητα της μητέρας αυξάνει σημαντικά στο τρίτο τρίμηνο

85 Σφυγμός Μεταξύ της 14ης και 20ής εβδομάδας της κύησης, ο σφυγμός αυξάνει περίπου κατά 10 με 15 παλμούς/λεπτό λεπτό, μέχρι το τέλος της κύησης. Πιθανόν να εμφανισθούν ταχυπαλμίες. (Creasy & Resnik,, 1999).

86

87 Αρτηριακή πίεση. επηρεάζεται από : την ηλικία το επίπεδο δραστηριότητας την παρουσία προβλημάτων υγείας το άγχος της μητέρας τη θέση της μητέρας περιχειρίδα

88 Αρτηριακή πίεση ΠρώτοΠρώτο τρίμηνο : στα ίδια επίπεδα με πριν την κύηση. εύτερο εύτερο τρίμηνο : μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεση (5 με 10 mmhg) σαν αποτέλεσμα της περιφερικής αγγειοδιαστολής και ως εκ τούτου της πτώσης των περιφερικών αντιστάσεων (σχεδόν κατά 50% από τις μη έγκυες) ΤρίτοΤρίτο τρίμηνο: πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου.

89

90 Η ισορροπία μεταξύ αγγειοδιασταλτικών και αγγειοσυσταλτικών παραγόντων που καθορίζουν τις περιφερικές αντιστάσεις μπορεί να είναι η βάση της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη και η ανάπτυξη της υπέρτασης. Η αγγειοδιαστολή και η υπόταση επίσης διεγείρει την έκκριση ρενίνης και αγγειοτενσίνης η οποία παίζει ρόλο στην ρύθμιση της Α.Π

91

92 Σύνδρομο κάτω κοίλης φλέβας Οφείλεται στη μείωση της επαναφοράς αίματος στην καρδιά όταν η γυναίκα είναι σε ύπτια θέση, λόγω συμπίεσης της κάτω κοίλης φλέβας από την εγκύμονα μήτρα, στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Παρατηρείται πτώση της συστολικής ΑΠ (30mmHg) mmhg), αντανακλαστική βραδυκαρδία, η καρδιακή παροχή μειώνεται στο μισό και η γυναίκα αισθάνεται ζάλη, ελαφρά λιποθυμία

93 Όγκος και σύσταση του αίματος. Αυξάνεται περίπου κατά ml, ή 40% με 45% πάνω από τα προ κύησης επίπεδα (από 10 η έως 32 η εβδ.) ml πλάσματος - 450ml ερυθρά αιμοσφαίρια (RBCs).

94 Όγκος και σύσταση του αίματος Ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανέρχεται σε 18% αν η γυναίκα δεν λαμβάνει συμπληρώματα ενώ έχει αναφερθεί μια αύξηση 30% με συμπληρώματα σιδήρου (από 1.4 λίτρα στη μη έγκυο σε 1.64 λίτρα στο τέλος της εγκυμοσύνης).

95 Η διαφορά( ασυμφωνία) μεταξύ του ποσοστού αύξησης του όγκου του πλάσματος και εκείνης της αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη και του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας στην φυσιολογική αναιμία. Η μέση συγκέντρωση μοριακής αιμοσφαιρίνης παραμένει σταθερή.

96 Ο συνολικός αριθμός λευκοκυττάρων αυξάνει στο 2 ο και κορυφώνεται στο 3 ο τρίμηνο ενώ κατά τον τοκετό αυξάνουν σε /ml και επανέρχεται στα προ της κύησης επίπεδα στην λοχεία. - πολυμορφοπύρηνα αυξημένα - λεμφοκύτταρα περίπου τα ίδια

97 Τα αιμοπετάλια, η ταχύτητα καθιζήσεως, η χοληστερόλη, η β- σφαιρίνη και το ινωδογόνο πλάσματος ανεβαίνουν. Τα επίπεδα Αλβουμίνης και η γ- σφαιρίνη πέφτουν εξαιτίας της επίδρασης της αραίωσης που προκαλείται από την αύξηση του όγκου του πλάσματος

98 Χρόνος ροής και πήξης Η εγκυμοσύνη είναι υπερπηκτική κατάσταση Κίνδυνος για θρομβοεμβολή 2 φορές στην εγκυμοσύνη και 5.5 φορές στη λοχεία.

99 Χρόνος ροής και πήξης ΧρόνοςΧρόνος ροής και πήξης δεν αλλάζουν κατά την φυσιολογική εγκυμοσύνη παράγοντες VII, VIII, IX, X ινωδογόνο, φιμπρονεκτίνη (παράγοντας Ι) αυξάνουν Η προθρομβίνη (παράγοντας ΙΙ) και οι παράγοντες V και XII δεν αλλάζουν

100 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πνευμονική λειτουργία Οι αλλαγές στο αναπνευστικό κατά την κύηση σχετίζονται με την ανύψωση του διαφράγματος και τις αλλαγές στο θωρακικό τοίχωμα (Creasy & Resnik,, 1999). Οι αλλαγές στο κέντρο της αναπνοής καταλήγουν σε μειωμένο ουδό του διοξειδίου του άνθρακα.

101 Αναπνευστικό Σύστημα Οι απαιτήσεις σε οξυγόνο της μητέρας αυξάνουν λόγω: επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού της ανάγκης αύξησης της ιστικής μάζας της μήτρας και των μαστών Το έμβρυο έχει ανάγκη από o O2 o έναν τρόπο αποβολής CO2

102 Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν : χάλαση στους συνδέσμους του θωρακικού κλωβού, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη έκπτυξη του θώρακα. η εγκάρσια διάμετρος του θωρακικού κλωβού αυξάνει κατά 2 εκ. περίπου και η περίμετρος αυξάνει κατά 6 εκ. η πλευρική γωνία αυξάνει ο κατώτερος θωρακικός κλωβός φαίνεται να διευρύνεται. Ο θώρακας μπορεί να μην επανέλθει στην προ της κύησης κατάσταση μετά τον τοκετό (Cunningham et al., 2001). (Seidel( et al., 1999).

103 Αλλαγές στο αναπνευστικό Στην εγκυμοσύνη το επίπεδο του διαφράγματος και η μεσοπλεύρια γωνία αυξάνεται από 68 ο στη αρχή της εγκυμοσύνης σε 103 ο στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η αναπνοή παρόλα αυτά τείνει να είναι περισσότερο διαφραγματική παρά πλευρική. Ο όγκος παλμού ανεβαίνει από 500 σε 700 ml ( αύξηση κατά 40%),το αυξημένο βάθος της αναπνοής είναι αποτέλεσμα της προγεστερόνης.

104 Η εισπνευστική ικανότητα αυξάνει στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η εισπνευστική συχνότητα αλλάζει ελαφρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. ΕίναιΕίναι συνήθης η άπνοια καθώς η PCO2 είναι σταθερά χαμηλότερη για να επιτρέπει το έμβρυο να αποβάλλει το διοξείδιο.

105

106 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ 10 εβδ. 24 εβδ. 36 εβδ. 10 εβδ.μ.τ Ζωτική Χωρητικότητα 3,8 3,9 4,1 3,8 Εισπνευστική Χωρητικότητα 2,6 2,7 2,9 2,5 Εκσπνευστικός εφεδρικός όγκος 1,2 1,2 1,2 0,3 Υπολειπόμενος όγκος 1,2 1,1 1,0 1,2

107

108 Οξεοβασική ισορροπία Αναπνεόμενος όγκος Μερική πίεση του διοξειδίου του άνθρακα (PCO2) κατά 5 mmhg 10 η εβδ ιττανθρακικά ( HCO3 3 ) pη ελαφρώς. Η προγεστερόνη είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την αύξηση της ευαισθησίας των υποδοχέων του αναπνευστικού κέντρου

109 Η κύηση είναι μια κατάσταση αναπνευστικής αλκάλωσης, η οποία αντισταθμίζεται από μια ήπια μεταβολική οξέωση (Chamberlain & Pipkin,, 1998). Αυτές οι αλλαγές επίσης διευκολύνουν τη μεταφορά του CO2 από το έμβρυο και την απελευθέρωση του Ο2 από την μητέρα στο έμβρυο.

110 Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜR) Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜR) ποικίλλει αξιοσημείωτα στις γυναίκες στην αρχή και κατά τη διάρκεια της κύησης, αν και συνήθως αυξάνει κατά 15% με 20% προς το τέλος της κύησης (Worthington Roberts & Williams,, 1997). Ο BMR επανέρχεται στα προ της κύησης επίπεδα 5 με 6 ημέρες μετά τον τοκετό.

111 Η περιφερική αγγειοδιαστολή και η επιτάχυνση της δραστηριότητας των ιδρωτοποιών αδένων βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας θερμότητας, η οποία προκύπτει από τον αυξημένο ρυθμό βασικού μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της κύησης.

112 Οι έγκυες μπορεί να αισθάνονται: δυσανεξία στη ζέστη, ατονίαατονία και κόπωση μετά από λίγη μόνο προσπάθεια. μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο

113 Aνώτερη αναπνευστική οδός Επειδή δημιουργείται συμφόρηση των τριχοειδών, αναπτύσσεται οίδημα και υπεραιμία στη μύτη, στον φάρυγγα, στην τραχεία και στους βρόγχους. συμφόρηση της μύτης και των ιγμορείων, η επίσταξη (ρινορραγία), οι αλλαγές στη φωνή και η έντονη φλεγμονώδης αντίδραση που μπορεί να εξελιχθεί σε ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

114 Η αυξημένη αγγείωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα του τυμπανικού υμένα και της ευσταχιανής σάλπιγγας, προκαλώντας συμπτώματα μειωμένης ακοής, ωταλγιών ή αίσθηση πληρότητας στα αυτιά.

115 Ουροποιητικό Σύστημα Νεφροί Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής και οξεοβασικής ισορροπίας, ρυθμίζοντας τον όγκο του εξωκυττάριου υγρού, αποβάλλοντας τα άχρηστα προϊόντα και διατηρώντας τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

116 Αλλαγές στους νεφρούς ΑύξησηΑύξηση νεφρών από ένα εκατοστό περίπου ιάταση ιάταση των καλύκων, των ουρητήρων και της πυέλου, στο α τρίμηνο.

117 Οι φυσιολογικές αλλαγές στην κύηση μπορεί να καλύψουν ή να μιμηθούν νεφρική νόσο

118 Η κύηση μιμείται την νεφρική νόσο Πρωτεϊνουρία ( δεν ξεπερνά τα 200mg/24h) Ορού αλβουμίνης 5-10g/lit Χολιστερόλη κατά 50% στο 3 ο τρίμηνο - Κατακράτηση ύδατος και Να (εξαρτώμενο οίδημα ) - ιάταση των νεφρικών σωληναρίων (μιμείται νεφρική αποκλεισμό ιδιαίτερα στην δεξιά πλευρά )

119 Γλυκοζουρία παρουσιάζεται στο 10% των μη διαβητικών μητέρων Υπερασβεστιουρία Φυσιολογική μείωση της συγκέντρωσης Hb Συμπτώματα που μιμούνται κυστίτιδα Μεταβολική οξέωση (διττανθρακουρία για αντιστάθμιση της αναπνευστικής αλκάλωσης)

120 Κύηση που καλύπτει νεφρική νόσο Φυσιολογική αγγειοδιαστολή που μειώνει την συστηματική ΑΠ Αυξημένη σπειραματική διήθηση μειώνοντας τη συγκέντρωση κρεατινίνης και ουρίας Αύξηση υπέρτασης, πρωτεϊνουρίας και ουρολοιμώξεων Η εγκυμοσύνη μόνη της μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική νόσο ή προηγούμενη υποκλινική παθολογία των νεφρών.

121 ΣτοΣτο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, η νεφρική πύελος και οι ουρητήρες διατείνονται περισσότερο στη δεξιά πλευρά απ ό,τι στην αριστερή διότι η διογκωμένη μήτρα μετατοπίζεται προς τα δεξιά από το σιγμοειδές.

122 Αλλαγές στους ουρητήρες ιάταση ιάταση των ουρητήρων στο α τρίμηνο. Υπερπλασία,υπερτροφία των λείων μυϊκών τοιχωμάτων των ουρητήρων ΧάλασηΧάλαση μυϊκού τόνου. Eπιμηκύνονται, γίνονται ελικοειδείς και σχηματίζουν μονές ή διπλές καμπύλες.

123 Παραμένει μεγαλύτερος όγκος ούρων στη νεφρική πύελο και τους ουρητήρες και ο ρυθμός ροής τους επιβραδύνεται. Η στάση τους έχει τις ακόλουθες συνέπειες: α) καθυστέρηση μεταξύ του χρόνου που σχηματίζονται τα ούρα και του χρόνου που κατέρχονται στην κύστη

124 β)επομένως τα αποτελέσματα της δοκιμασίας κάθαρσης μπορεί να αντικατοπτρίζουν ουσίες που περιέχονται στο σπειραματικό διήθημα αρκετές ώρες πριν. γ)τα λιμνάζοντα ούρα αποτελούν εξαιρετικό υλικό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

125 δ)επιπλέον, τα ούρα των εγκύων γυναικών περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, αυξάνοντας συνεπώς το pη (καθιστώντας τα ούρα περισσότερο αλκαλικά). Αυτό καθιστά τις έγκυες περισσότερο ευάλωτες σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

126 Οι νεφροί έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απέκκρισης ύδατος κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης απ ό,τι στο δεύτερο μισό της κύησης Ως αποτέλεσμα, μερικές γυναίκες αισθάνονται δίψα στις αρχές της κύησης, εξαιτίας της μεγαλύτερης απώλειας ύδατος.

127 Η στάση υγρών στα κάτω άκρα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης μειώνει τη νεφρική ροή του αίματος και το ρυθμό σπειραματικής διήθησης. Αυτή η στάση του αίματος στα κάτω άκρα αναφέρεται μερικές φορές ως φυσιολογικό οίδημα ή οίδημα των εξαρτώμενων τμημάτων του σώματος και δεν απαιτεί θεραπεία.

128 Η φυσιολογική διουρητική απάντηση στο φορτίο του ύδατος ενεργοποιείται όταν η γυναίκα είναι σε κατάκλιση, κατά προτίμηση στο πλάι και το λιμνάζον υγρό επανέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία.

129 Η λευκωματουρία συνήθως δεν παρουσιάζεται σε φυσιολογική κύηση, παρά μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τον τοκετό (Cunningham et al., 2001). Ωστόσο, οι αυξημένες ποσότητες αμινοξέων που πρέπει να διηθηθούν, μπορεί να υπερβούν την ικανότητα επαναρρόφησης των νεφρικών σωληναρίων, έτσι μικρές ποσότητες λευκώματος αποβάλλονται στα ούρα.

130 ΤιμέςΤιμές που κυμαίνονται από ίχνη έως και 1+ λευκώματος (εξέταση με ταινία εμβάπτισης) ή λιγότερο από 300 mg/ 24ωρο ωρο, είναι αποδεκτές κατά τη διάρκεια της κύησης (Creasy & Resnik,, 1999).

131 Η ποσότητα λευκώματος που αποβάλλεται δεν αποτελεί ένδειξη για τη σοβαρότητα της νεφρικής νόσου, ούτε και η αύξηση στην αποβολή λευκωμάτων σε έγκυο γυναίκα με γνωστή νεφρική νόσο είναι απαραίτητα ενδεικτική επιδείνωσης της νόσου της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Φυσιολογία της εγκυμοσύνης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Ανατομικές και μορφολογικές μεταβολές Το πρώτο τρίμηνο: Η μήτρα το μέγεθος δεν αλλάζει αξιόλογα. Η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. «ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ» 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY

4ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. «ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ» 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια της ζωής 16

Η διάρκεια της ζωής 16 ΟΙ ΣΤΙΒΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 205 Η διάρκεια της ζωής 16 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εμβρυική ανάπτυξη Τοκετός Γέννηση ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Καρδιαγγειακό σύστημα Αναπνευστικό συστημα Γαστρεντερικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Σελ.3. Εικόνα 1

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Σελ.3. Εικόνα 1 Σελ.1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Σελ. 2 Ανατομία Του Μαστού Σελ. 3 Φυσιολογία Του Μαστού Σελ. 9 Παραγωγή Μητρικού Γάλακτος Σελ. 12 Μετακίνηση Μητρικού Γάλακτος Σελ. 13 Διατήρηση Μητρικού Γάλακτος Σελ. 14 Είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Δρ. Νίκος Γιαννακούρης ΑΘΗΝΑ 2008 Κεφάλαιο 1: Κυκλοφορικό Σύστημα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2

5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου. Εργασία στη βιολογία. Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες. Μ. Κέλλυ Α 2 5ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία στη βιολογία Διαταραχές στους ενδοκρινείς αδένες Μ. Κέλλυ Α 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και αποτελείται από τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Ανδρέας Μ. Μαμαντόπουλος, Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος Γεώργιος - Μάριος Ι. Καραγιάννης ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ RECENTFINDINGSINIVF-NURSINGINTERVATIONS

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΙΛΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΙΛΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία: Οξεία χειρουργική κοιλία ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΟΞΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΙΛΙΑ Εισηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Παπαποστόλου Μηλίτσα Συγγραφέας: Λιάσκα Σταυρούλα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Παπαποστόλου Μηλίτσα Συγγραφέας: Λιάσκα Σταυρούλα ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: «Προσέγγιση μέθοδοι αποκατάστασης των διαταραχών που προκύπτουν από την εκμύζηση του δακτύλου καθώς και μελέτη της συμπεριφορικής βάσης αυτού». Επιβλέπουσα: Παπαποστόλου Μηλίτσα

Διαβάστε περισσότερα

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Γεώργιος Κουρούνης (επιβλέπων) Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μπονίκος Διονύσιος Ομ. Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Νεοκλής Γεωργόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικές τιμές αιματολογικών εξετάσεων...

Φυσιολογικές τιμές αιματολογικών εξετάσεων... Φυσιολογικές τιμές αιματολογικών εξετάσεων... Ενας καλός φίλος μου ζήτησε να γράψω τις φυσιολογικές τιμές των διαφόρων κλινικών εξετάσεων ρουτίνας, που κάνουμε περιοδικά, για να ελέγξουμε την..γκρίζα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Check Up. by Live your Myth in Greece

Check Up. by Live your Myth in Greece Check Up by Live your Myth in Greece Check Up 1 / 5 : Γενική Αίματος Γιατρός δε σημαίνει το να μπορείς να διαβάζεις κάποια αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Οι φυσιολογικές τιμές είναι από δίπλα. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

& Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Αλλεργίες του καλοκαιριού. Χολολιθίαση στα παιδιά. Το ψωμί στη διατροφή μας. Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006

& Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Αλλεργίες του καλοκαιριού. Χολολιθίαση στα παιδιά. Το ψωμί στη διατροφή μας. Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης & Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Αλλεργίες του καλοκαιριού Χολολιθίαση στα παιδιά Το ψωμί στη διατροφή μας editorial Η ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΤΟΚΕΤΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΤΟΚΕΤΟΣ 7. Να συγκρίνετε τη σπερματογένεση και την ωογένεση. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν. Σπερματογένεση Ωογένεση Σε ποιο όργανο σχηματίζονται τα γαμετικά κύτταρα; Ποιος είναι ο αριθμός των γαμετών

Διαβάστε περισσότερα

Α.Μ. : 427. Διδυμότειχο

Α.Μ. : 427. Διδυμότειχο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θ Τμήμα Νοσυλευτικής «Ο οικογενειακός προγραμματισμός στην ελληνι ική πραγματικότητα» Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Τσιρώζη Μαρίαα Σπουδαστής :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Π. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΤΤΑΡΑΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεγχειρητική Προσέγγιση του ασθενή με Νοσογόνο Παχυσαρκία

Περιεγχειρητική Προσέγγιση του ασθενή με Νοσογόνο Παχυσαρκία 60 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΊΆΊΊΚΗΣ ΙΑ'ΓΡΙΚΗΣ Περιεγχειρητική Προσέγγιση του ασθενή με Νοσογόνο Παχυσαρκία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΥΡΑΗΛΟΓΛΟΥ Η νοσογόνος παχυσαρκία (ΝΠ) είναι μια πάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ! ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ! ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Εναρμονίζοντας τη γνώση για τις ιατρικές επιπτώσεις του ντόπινγκ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ! ΜΕΣΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 2: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ περιγράφει τον Παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ί ΡΥΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Εισηγήτρια :ΖΑΓΚΟΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ Φοιτήτριες: ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΕΡΠΕΛΗ ΑθΗΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΚΑΡΙΤΗ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΡΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] Εγκαίνια ΓΑΙΑ Άρθρα: Η Μαιευτική σήμερα Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη HPV: Ο ιός και η φυσική ιστορία της λοίμωξης Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΛΕΚΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Α.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΛΕΚΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Α. ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΛΕΚΑΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Α.Μ (07/133) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΘΗΝΑ, 2013 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόμενα...i

Διαβάστε περισσότερα