ιάγνωση-αλλαγές και Παρακολούθηση της Κύησης Λυκερίδου Κατερίνα Τακτική Καθηγήτρια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιάγνωση-αλλαγές και Παρακολούθηση της Κύησης Λυκερίδου Κατερίνα Τακτική Καθηγήτρια"

Transcript

1

2 ιάγνωση-αλλαγές και Παρακολούθηση της Κύησης Λυκερίδου Κατερίνα Τακτική Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ-Αθήνας

3 ΚΥΗΣΗ Η Κύηση αποτελεί μια φυσιολογική, δυναμική εξελισσόμενη περίοδο της ζωής της γυναίκας, η οποία μπορεί να επιπλακεί από διάφορες μαιευτικές ή παθολογικές καταστάσεις της ίδιας και του κυήματος.

4 ΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ Η διάρκεια της κύησης είναι εννέα ημερολογιακοί ή δέκα σεληνιακοί μήνες ή 40 εβδομάδες ή 280 ημέρες. Η κύηση χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Α τρίμηνο - 1 έως 13 εβδ. Β τρίμηνο - 14 έως 26 εβδ. Γ τρίμηνο - 27 έως 40 εβδ. Μία κύηση συνήθως τερματίζει στις 38 με 40 εβδ.

5 ΙΑΓΝΩΣΗ ΚΥΗΣΗΣ Υποψία κύησης - η απώλεια μιας περιόδου - τα υποθετικά σημεία και συμπτώματα - τα πιθανά σημεία και συμπτώματα ιάγνωση κύησης - θετικά σημεία - εργαστηριακός βιοχημικός έλεγχος - υπερηχογράφημα

6 ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αμηνόρροια (4 εβδ) > Στρες, έντονη άσκηση, πρόωρη εμμηνόπαυση, ενδοκρινικά προβλήματα, υποσιτισμός ΑλλαγέςΑλλαγές στους μαστούς (3-4 εβδ)-> προεμμηνορυσιακές αλλαγές, αντισυλληπτικά ΝαυτίαΝαυτία εμετός (4-14 εβδ) > γαστρεντερικές διαταραχές

7 Συχνουρία ( εβδ) > λοίμωξη, όγκοι πυέλου ΑύξησηΑύξηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος(από από τη δεύτερη φάση του κύκλου) ΚόπωσηΚόπωση (12 εβδ.).) > Στρες, ασθένεια ΑλλαγέςΑλλαγές στο δέρμα Σκιρτήματα (16-20 εβδ) > αέρια, περισταλτισμός

8 ΠΙΘΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣημείοΣημείο Goodel πυελική συμφόρηση (6 εβδ) ΣημείοΣημείο Chadwick -- πυελική συμφόρηση(6 (6-8 εβδ) ΣημείοΣημείο Hegar -- πυελική συμφόρηση (6-12 εβδ) ΣημείοΣημείο Piscace (5-6 εβδ) ΣημείοΣημείο Noble (12 εβδ)

9 Σημείο Hegar

10 Αντιτυπία > όγκοι, πολύποδες (16-24 εβδ) ΣυστολέςΣυστολές Braxton Hicks > όγκοι (16 εβδ) ΘετικήΘετική δοκιμασία κύησης (ορός αίματος) > υδατιδώδης μύλη, χοριοκαρκίνωμα (4 εβδ) ΘετικήΘετική δοκιμασία κύησης ( ούρα) ψευδώς θετική σε πυελικές φλεγμονές, όγκοι. (6 εβδ)

11 ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Απεικόνιση εμβρύου με Υπερηχογραφική εξέταση σε πραγματικό χρόνο (6 εβδ.). Ανίχνευση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου με υπερήχους, με στηθοσκόπιο, με κοιλιοσκόπιο (6,8-17,17 17, εβδ). Ψηλάφηση εμβρυικών κινήσεων (19-22 εβδ) ΟρατέςΟρατές εμβρυικές κινήσεις(τέλος κύησης)

12 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Οι εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση της εγκυμοσύνης, βασίζονται στην ανίχνευση της χοριακής γοναδοτροπίνης (hcg) στα ούρα και το αίμα της εγκύου.

13 Human chorionic gonadotropin(hcg hcg) Ανιχνεύεται : αίμα 6 ημέρες μετά τη σύλληψη, ή 20 ημέρες από την ΤΕΡ ούρα 26 ημέρες μετά από τη σύλληψη Κορυφώνεται :60 με 70 περίπου ημέρες κύησης και μετά αρχίζει να μειώνεται. Χαμηλότερο : επίπεδο μεταξύ 100ής και 130ής ημέρας της κύησης και παραμένει σταθερό μέχρι και τον τοκετό (Cunningham et al., 2001).

14 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Βιολογικές μέθοδοι (σε πειραματόζωα) Aνοσολογικές μέθοδοι (hcg πολυπεπτίδιο με αντιγονικές ιδιότητες)

15 Aνοσολογικές μέθοδοι Ο ανοσοπροσδιορισμός ή οι δοκιμασίες αναστολής της συγκόλλησης εξαρτώνται από την αντίδραση αντιγόνου-αντισώματος αντισώματος μεταξύ της hcg και ενός αντιορού (αντι- hcg αντισώματα).

16 Η ευαισθησία των δοκιμασιών αυτών έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να ανιχνεύουν ποσότητα hcg στα ούρα μέχρι mIU miu/ml. Περιορισμός του ποσοστού των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων σε λιγότερο από 5% των περιπτώσεων. ( ιασταυρούμενη αντίδραση με την LH)

17 μέθοδοι ραδιο- ανοσοπροσδιορισμού Οι δοκιμασίες ραδιο-ανοσοπροσδιορισμού ανοσοπροσδιορισμού για την β υπομονάδα της hcg σε δείγματα ορού αίματος ή ούρων, χρησιμοποιούν ραδιενεργά σημασμένους δείκτες.

18 ΑυτέςΑυτές οι δοκιμασίες είναι ακριβείς με χαμηλά επίπεδα hcg (2-4 miu/ml) και μπορούν να επιβεβαιώσουν την κύηση μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. (Hatcher et al., 1998)

19 Η δοκιμασία έχει ακρίβεια 90% με 95% από την 6η με 10η ημέρα της σύλληψης (Pagana & Pagana,, 2001)

20 ELIZA Η ενζυμική ανοσοπροσροφητική ανάλυση (ELIZA) είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη δοκιμασία κύησης. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα (αντί-hcg) με ένζυμα, για να δεσμεύσουν την hcg στα ούρα.

21 Μπορούν να ανιχνευθούν χαμηλά επίπεδα hcg έως και 5-50mIU/ml, ακόμα και 4 ημέρες μετά την εμφύτευση (Hatcher et al., 1998).

22 Το είδος της δοκιμασίας κύησης και ο βαθμός ευαισθησίας της (ικανότητα να ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα της ουσίας), καθώς και η ειδικότητα (ικανότητα να διακρίνει την απουσία μιας ουσίας) θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε συνδυασμό με το ιστορικό της γυναίκας.

23 ΕίναιΕίναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς αν η γυναίκα κάνει κατάχρηση ουσιών και τι είδους φάρμακα λαμβάνει, επειδή φάρμακα όπως τα αντιεπιληπτικά και τα ηρεμιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και τα διουρητικά και η προμεθαζίνη μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα (Pagana & Pagana,, 2001)

24 Η μη σωστή συλλογή του δείγματος, οι ορμονοπαραγωγοί όγκοι και τα λάθη που γίνονται στο εργαστήριο επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα. Όταν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, είναι προτιμότερο να γίνεται περαιτέρω αξιολόγηση ή επανέλεγχος.

25 Προγεννητική περίοδος Σωματικές Προσαρμογές Συναισθηματικές Ψυχολογικές

26 Προγεννητική περίοδος- Συναισθηματικές προσαρμογές Η προγεννητική περίοδος είναι ο χρόνος των φυσικών και φυσιολογικών προσαρμογών για τη γέννηση και τη μητρότητα. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσαρμόζονται στον μητρικό τους ρόλο, μια σύνθετη διαδικασία κοινωνικής και γνωσιακής μάθησης.

27 Το πρώτο βήμα για την προσαρμογή στο ρόλο της μητέρας είναι η αποδοχή της εγκυμοσύνης και η ενσωμάτωσή της στον τρόπο ζωής της γυναίκας (Mercer,, 1995). Ο βαθμός αποδοχής εκφράζεται από την ετοιμότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος και τη συναισθηματική της αντίδραση.

28 αναπτυξιακή διεργασία ΤρειςΤρεις φάσεις Α φάση :αποδέχεται το βιολογικό γεγονός της κύησης. Έχει την ανάγκη να δηλώσει ότι είναι έγκυος. Β φάση : αποδέχεται το αναπτυσσόμενο έμβρυο ως ξεχωριστό από αυτήν άτομο που θα το αναθρέψει. Αυτό συμβαίνει μετά τον πέμπτο μήνα Γ φάση: προετοιμάζεται ρεαλιστικά για τη γέννηση και τη μητρότητα.

29 Η κύηση επιδρά σε όλα τα μέλη της οικογένειας και κάθε ένα από αυτά πρέπει να προσαρμοσθεί στην εγκυμοσύνη και να ερμηνεύει την σημασία που έχει για τον κάθε ένα σύμφωνα με τις ανάγκες του-της της

30 Ο ρόλος του πατέρα Ο May περιέγραψε τρεις φάσεις: Η φάση αναγγελίας: μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες. (αποδοχή του βιολογικού γεγονότος της εγκυμοσύνης) σύνδρομο Couvade Η φάση συμβιβασμού: ο σύντροφος προσαρμόζεται στην πραγματικότητα της εγκυμοσύνης (σχετικά σύντομη ή διαρκεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο).

31 Ο ρόλος του πατέρα Η φάση του εστιασμού, αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο και χαρακτηρίζεται από την ενεργό συμμετοχή του πατέρα στην εγκυμοσύνη και τη σχέση του με το παιδί. Αρχίζει να σκέφτεται το ρόλο του σαν πατέρας.

32 ιευρυμένα καθήκοντα της μητέρας είναιείναι η αναγνώριση του μητρικού ρόλου, καταγράφοντας τη σχέση ανάμεσα στον εαυτό της και στη μητέρα της και στον εαυτό της και στο σύντροφό της, είναιείναι η εδραίωση μίας σχέσης με το αγέννητο παιδί της είναιείναι η προετοιμασία του εαυτού της για την εμπειρία του τοκετού.

33 Συναισθηματικές αλλαγές ΑλλαγήΑλλαγή διάθεσης, ερεθιστικότητα και αμφιθυμία για την εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικές αντιδράσεις κατά την αρχή της εγκυμοσύνης είτε αυτή είναι προγραμματισμένη είτε όχι.

34 προγεννητική περίοδο Η γυναίκα χρησιμοποιεί τη φαντασία της και τα όνειρά της για να προετοιμασθεί για τη μητρότητα. Η σχέση μητέρας παιδιού προοδευτικά ενδυναμώνει κατά την εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες προετοιμάζονται ενεργά για τη γέννα διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ταινίες, παρακολουθώντας μαθήματα προετοιμασίας γονέων με μαίες και συζητώντας με άλλες γυναίκες.

35 Προγεννητική περίοδος Σωματικές προσαρμογές Οι προσαρμογές προστατεύουν τη φυσιολογική λειτουργία της γυναίκας, ώστε να αντεπεξέλθει στις μεταβολικές απαιτήσεις που επιβάλλει η κύηση στο σώμα της και να παρέχει ένα θρεπτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου.

36 ΜετάΜετά την εμφύτευση το γονιμοποιημένο ωάριο και οι χορειακές λάχνες παράγουν hcg, που συντηρεί την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης απ το ωχρό σωμάτιο μέχρι ο πλακούντας να αναλάβει την παραγωγή τους (Creasy & Resnik,, 1999)

37 Oρμόνες Πλακουντιακό λακτογόνο(human placental lactogen HPL), ή ανθρώπινη χοριακή σωματομαμμοτροπίνη (hcs), παράγεται από την συγκυτιοτροφοβλάστη. Η χημική της σύνθεση μοιάζει με την προλακτίνη Η βιολογική της δράση μοιάζει με την αυξητική ορμόνη Αυξάνεται όσο αυξάνεται ο πλακουντιακός ιστός

38 HCS ή HPL δεν παρουσιάζει ημερήσιες διακυμάνσεις οι διαδοχικές μετρήσεις προσδιορίζουν τη λειτουργικότητα του πλακούντα συμβάλλει στη μεγέθυνση των μαστών μειώνει το μητρικό μεταβολισμό της γλυκόζης αυξάνει την ποσότητα των λιπαρών οξέων για τις μεταβολικές ανάγκες (hpl<4μg/ml μετά την 36 η εβδ.υποδηλώνει σοβαρή μητροπλακουντιακή ανεπάρκεια)

39 Oρμόνες Η ριλαξίνη παράγεται από το ωχρό σωμάτιο (έχει μεγάλη ομοιότητα ινσουλίνη) Οι προσταγλανδίνες εκκρίνονται από το ενδομήτριο καθώς και από άλλους ιστούς.

40 Πεπτίδια παράγονται από πλακούντα και ενδομήτριο. Η PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) Η PAPP-B, PAPP-C, PAPP-D placental Protein (PP) 1-21 και Η SP1 (pregnancy specific b-1 b 1 glycoprotein /b1ειδική γλυκοπρωτεϊνη)

41 Οι στεροειδείς ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη και παράγονται από την εμβρυοπλακουντιακή μονάδα. Τα πιο σημαντικά οιστρογόνα στην κύηση η οιστρόνη η οιστραδιόλη και η οιστριόλη.

42 Το έμβρυο συμμετέχει στη δημιουργία των στεροειδών ορμονών από αρχέγονους τύπους όπως είναι η πρεγνενολόνη και δεϋδροεπιανδροστερόνη. Αυτές λαμβάνονται από τον πλακούντα με μορφή θειούχων και μετατρέπονται σε οιστρογόνα και προγεστερόνη.

43

44 Το ήπαρ του εμβρύου και οι ενδοκρινείς αδένες (επινεφρίδια) παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της οιστριόλης και αυτή είναι ένας δείκτης του καλώς έχειν του εμβρύου. Η οιστριόλη αντιπροσωπεύει το 90% των οιστρογόνων στην κύηση.

45 Κατά την φυσιολογική εγκυμοσύνη τα επίπεδα στον μητρικό ορό και των 3 ορμονών ανεβαίνουν αλλά η κάθοδος της οιστριόλης στο πλάσμα είναι η πιο καθοριστική. Τα επίπεδα της οιστριόλης του πλάσματος δείχνουν μια απότομη άνοδο γύρω στις 34 με 36 εβδ. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει αν υπάρχει παθολογία της εγκυμοσύνης που επιδρά στο έμβρυο.

46 Oιστρογόνα Τα οιστρογόνα προκαλούν χάλαση στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις της πυέλου. αλλάζουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών,του φυλλικού οξέος αυξάνουν το επίπεδο των πρωτεϊνών

47 Oιστρογόνα προάγουν την κατακράτηση Νa και H2O από τα νεφρικά σωληνάρια. μπορεί να μειώσουν την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος και της πεψίνης, που μπορεί να ευθύνονται για πεπτικές διαταραχές, όπως η ναυτία. μεγέθυνση της μήτρας και των μαστών αυξάνουν την αγγείωση, προκαλώντας αγγειοδιαστολή. (Προγεστερόνη)

48 Προγεστερόνη Η προγεστερόνη παράγεται από την συγκυτιοτροφοβλάστη. ΣτηΣτη μητρική κυκλοφορία και στο έμβρυο. Πρόδομος ουσία είναι η πρεγνενολόνη. Η οδός της παραγωγής η χοληστερόλη της μητέρας.

49 Προγεστερόνη Χαμηλά επίπεδα στο πλάσμα είναι αιτία αυτόματης αποβολής. Έρευνες δείχνουν μια μικρή πτώση περίπου στις 9 εβδ. όταν αναλαμβάνει την παραγωγή ο πλακούντας από το ωχρό σωμάτιο και συμβαίνει μια οξεία άνοδος από την 10 η εβδ. και μετά.

50 Προγεστερόνη Η προγεστερόνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της κύησης προκαλεί : χάλαση των λείων μυϊκών ινών, με αποτέλεσμα τη μειωμένη συσταλτικότητα της μήτρας και την πρόληψη των αυτόματων εκτρώσεων. την εναπόθεση λίπους στον υποδόριο ιστό της κοιλιάς, τη ράχη και το άνω μέρος των μηρών της γυναίκας. (απόθεμα για την κύηση και τη γαλουχία).

51 Κατά τη διάρκεια της κύησης, τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης καταστέλλουν την έκκριση της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH)από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. εν γίνεται ωρίμανση ωοθυλακίου και ωορρηξία.

52 Αν και η πλειοψηφία των γυναικών έχει αμηνόρροια τουλάχιστον το 20% εμφανίζει κάποια ελαφρά ανώδυνη σταγονοειδή αιμόρροια στις αρχές της κύησης. κατάκατά την εμφύτευση και μετά από συνουσία

53 Αλλαγές στο Αναπαραγωγικό Σύστημα Μήτρα Η αρχική μεγέθυνση της μήτρας προκύπτει από την αυξημένη αγγείωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, την υπερπλασία και την υπερτροφία καθώς και την ανάπτυξη του φθαρτού.

54 Μέγεθος μήτρας Σε φυσιολογικές κυήσεις η μήτρα μεγεθύνεται με ένα προβλέψιμο ρυθμό ΤηνΤην 7η εβδομάδα σαν μεγάλο αυγό κότας, ΤηνΤην 10η εβδομάδα σαν πορτοκάλι (το διπλάσιο από το μέγεθος της μη εγκύμονος μήτρας) ΤηνΤην 12η εβδομάδα σαν γκρέιπφρουτ.

55 Σχήμα μήτρας ΚατάΚατά τη σύλληψη έχει σχήμα ανάποδου αχλαδιού. ΚατάΚατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου γίνεται σφαιρική. ΚατάΚατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου γίνεται περισσότερο ωοειδής και ανυψώνεται εκτός της πυέλου, μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα.

56 Θέση μήτρας ΠάνωΠάνω από την ηβική σύμφυση μεταξύ 12 ης και 14 ης εβδομάδας της κύησης ΣτοΣτο επίπεδο του ομφαλού κατά την 22η και 24η εβδομάδα της κύησης ΣχεδόνΣχεδόν στην ξιφοειδή απόφυση κατά την 38η και 40η εβδομάδα

57 Με τη μέτρηση του ύψους του πυθμένα της μήτρας γίνεται κλινική εκτίμηση της ηλικίας κύησης Η ακρίβεια αυτής της εκτίμησης εξαρτάται από την ποσότητα του αμνιακού υγρού, την παρουσία περισσότερων του ενός εμβρύου, την παχυσαρκία της μητέρας, την ανάπτυξη του εμβρύου

58 Η μήτρα περιστρέφεται προς τα δεξιά καθώς ανυψώνεται, πιθανότατα εξαιτίας της παρουσίας του ορθοσιγμοειδούς κόλου στην αριστερή πλευρά. Ωστόσο η εκτεταμένη υπερτροφία (μεγέθυνση) των στρογγύλων συνδέσμων κρατά τη μήτρα στη μέση γραμμή.

59 ΤελικάΤελικά η αναπτυσσόμενη μήτρα αγγίζει το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και μετακινεί το έντερο στην άλλη πλευρά της κοιλιάς. ΌτανΌταν η έγκυος στέκεται όρθια, το μεγαλύτερο μέρος της μήτρας στηρίζεται πάνω στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και αυτό συμβάλλει στην αλλαγή του κέντρου βάρους.

60

61

62 ΠερίπουΠερίπου στις 6 εβδομάδες κύησης, το κατώτερο τμήμα της μήτρας (ο ισθμός της μήτρας) μαλακώνει και συμπιέζεται (σημείο Hegar). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική πρόσθια κάμψη της μήτρας κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της κύησης. Σε αυτή τη θέση ο πυθμένας της μήτρας πιέζει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνουρία στις γυναίκες.

63 Αλλαγές στη συσταλτικότητα (Braxton-Hicks) Μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης, οι συστολές της μήτρας μπορούν να γίνουν αντιληπτές διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Ακανόνιστες, ανώδυνες και εμφανίζονται κατά περιόδους σε όλη τη διάρκεια της κύησης και διευκολύνουν τη ροή του αίματος της μήτρας διαμέσου των μεσολάχνιων χώρων του πλακούντα, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά οξυγόνου στο έμβρυο.

64 Braxton-Hicks ΜετάΜετά την 28η εβδομάδα, οι συστολές γίνονται περισσότερο σταθερές, αλλά συνήθως σταματούν με το περπάτημα ή την άσκηση εν εν αυξάνουν σε ένταση ή συχνότητα και δεν προκαλούν διαστολή του τραχήλου

65 Μητροπλακουντιακή ροή αίματος Σε τελειόμηνη φυσιολογική κύηση, το ένα έκτο του συνολικού όγκου του μητρικού αίματος βρίσκεται μέσα στο αγγειακό σύστημα της μήτρας. Ο ρυθμός της ροής του αίματος διαμέσου της μήτρας είναι περίπου 500ml ml/λεπτό και η κατανάλωση του οξυγόνου της εγκύμονος μήτρας αυξάνει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εμβρύου.

66 Παράγοντες που μειώνουν τη ροή του αίματος. υπέρταση (χρόνια, κύησης) υπόταση - ύπτια θέση - αιμορραγία( υποογκαιμία) - επισκληρίδια αναλγησία συστολές της μήτρας

67 Παράγοντες που μειώνουν τη ροή του αίματος Ελάττωση της αιμάτωσης στο μεσολάχνιο χώρο του πλακούντα δευτερογενώς σε υπερτονία της μήτρας (προκαλείται γενικά από υπερβολική εξωγενή χορήγηση ωκυτοκίνης) σε επιδείνωση του πλακουντιακού αγγειακού συστήματος που συνδέεται με παθήσεις της μητέρας, όπως υπέρταση ή σακχαρώδης διαβήτης.

68 Έλεγχος ροής αίματος Μέτρηση της ταχύτητας ροής αίματος στα μητριαία αγγεία γίνεται με υπερηχογραφία Doppler Ιδιαίτερα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως είναι η υπέρταση, η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η πολύδυμη κύηση. (Creasy & Resnik,, 1999).

69 Τράχηλος αυξημένη αγγείωση, ελαφράελαφρά υπερτροφία υπερπλασία των μυών, του συνδετικού ιστού, των αδένων. ευθρυπτότητα του τραχήλου Κυλινδροπλακώδης συνένωση

70 ΕξαιτίαςΕξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών, η αξιολόγηση μιας παθολογικής δοκιμασίας Παπανικολάου κατά την κύηση μπορεί να είναι περίπλοκη. Ωστόσο είναι σημαντική η προσεκτική εξέταση όλων των εγκύων, επειδή περίπου το 3% από όλους τους καρκίνους του τραχήλου διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της κύησης (Creasy & Resnik,, 1999).

71 Κόλπος και Αιδοίο πάχυνση του κολπικού βλεννογόνου χάλαση του συνδετικού ιστού υπερτροφία των λείων μυών επιμήκυνση του κολπικού θόλου αυξημένη αγγείωση υπερτροφία και εναπόθεση λίπους στο περίνεο διόγκωση μεγάλων χειλέων

72 Κόλπος λευκόρροια είναι μια λευκωπή ή ελαφρώς φαιά βλεννώδης έκκριση, με μια ελαφρά οσμή μούχλας, η οποία δεν είναι ποτέ κνησμώδης ή αιματηρή το pη των κολπικών εκκρίσεων κυμαίνεται από 3,5 έως 6 (αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος /ευάλωτη στις μυκητιάσεις) (Bennett & Brown,, 1999).

73 Κόλπος Η αυξημένη αγγείωση του κόλπου προκαλεί : αύξηση της ευαισθησίας, η οποία διεγείρει σεξουαλικά τη γυναίκα, ειδικά κατά τη διάρκεια του β τριμήνου της κύησης. Η λίμπιντο μπορεί να είναι σε ύφεση στο α τρίμηνο ενώ συχνά αυξάνεται στο β και γ τρίμηνο

74 Μαστοί αίσθημα πληρότητας αυξημένη ευαισθησία νυγμοί αίσθημα βάρους οι θηλές και η θηλαία άλως σκουραίνουν οι θηλές ανορθώνονται φυμάτια του Montgomery (υπερτροφικοί σμηγματογόνοι αδένες) αιμοφόρα αγγεία γίνονται ευδιάκριτα ( κυανό δίκτυο)

75 Μαστοί πιθανές ραβδώσεις ανάπτυξη του μαζικού αδένα υπερπλασία των γαλακτοφόρων πόρων και του λοβιδιακού-κυψελιδικού κυψελιδικού ιστού (γενικευμένη τραχεία, οζώδης υφή) αδενικοί ιστοί αντικαθιστούν το συνδετικό ιστό (πιο μαλακός και πιο χαλαρός). πύαρ από τη 16 εβδομάδα της κύησης (Lawrence,, 1999)

76 Αλλαγές στα Συστήματα του Σώματος Καρδιαγγειακό Σύστημα Αναπνευστικό Σύστημα Ουροποιητικό Σύστημα Καλυπτήριο Σύστημα ( έρμα) Μυοσκελετικό Σύστημα Νευρικό Σύστημα Γαστρεντερικό Σύστημα Ενδοκρινικό Σύστημα

77 Καρδιαγγειακό Σύστημα Σημαντικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα τόσο Στην ανατομία όσο και Στη φυσιολογία. Οι καρδιαγγειακές προσαρμογές : προστατεύουν τη φυσιολογική λειτουργία της γυναίκας καλύπτουν τις μεταβολικές απαιτήσεις που επιβάλει η κύηση στο σώμα της, αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες του εμβρύου.

78 Καρδιακή παροχή Αυξάνεται από 30% έως και 50% την 32η εβδ. αποτέλεσμα του αυξημένου όγκου και της καρδιακής συχνότητας, λόγω των αυξημένων αναγκών των ιστών σε οξυγόνο Μειώνεται στο 20% περίπου στις 40 εβδ. (παρεμπόδιση της επαναφοράς αίματος) (Creasy & Resnik,, 1999).

79

80 Καρδιαγγειακό Σύστημα δευτεροπαθής ελαφρά καρδιακή υπερτροφία (70-80 ml σε όγκο ) η καρδιά ανυψώνεται και στρέφεται προς τα αριστερά Η καρδιακή ώση μετατοπίζεται προς τα πάνω και πλάγια (1 με 1,5 εκ.)

81 Καρδιαγγειακό Σύστημα ΑλλαγήΑλλαγή των ακροαστικών ευρημάτων - πιο ευδιάκριτος διαχωρισμός του S1 S2 και S3 (μετά την 20η εβδ.) - τα συστολικά και διαστολικά φυσήματα μπορεί να ακούγονται πάνω από την περιοχή των πνευμόνων. ( Cunningham et al., 2001)

82 Ακούγεται ένας δεύτερος ήχος με την εισπνοή, ένα χαμηλού βαθμού συστολικό φύσημα από την αορτική και πνευμονική βαλβίδα λόγω της φυσιολογικά αυξημένης ροής αίματος πάνω από το αριστερό όριο του στέρνου. ιογκώνονται τα αγγεία του λαιμού. Το διαστολικό φύσημα δεν θεωρείται φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη.

83 Κατά τον τοκετό προκαλείται αύξηση της καρδιακής παροχής κατά 2L/min (40%) συστολές πόνο και φόβο Αμέσως μετά τον τοκετό αύξηση της καρδιακής παροχής Η εγκυμοσύνη συνεχίζεται φυσιολογικά ακόμα και όταν η μητέρα έχει τεχνητό βηματοδότη

84 Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να διαταραχθεί. Η έγκυος μπορεί να αισθανθεί φλεβοκομβική αρρυθμία, πρώιμες κολπικές και κοιλιακές συστολές. Σε υγιή γυναίκα, δε χρειάζεται θεραπεία. ΣτιςΣτις δίδυμες κυήσεις, η καρδιακή συχνότητα της μητέρας αυξάνει σημαντικά στο τρίτο τρίμηνο

85 Σφυγμός Μεταξύ της 14ης και 20ής εβδομάδας της κύησης, ο σφυγμός αυξάνει περίπου κατά 10 με 15 παλμούς/λεπτό λεπτό, μέχρι το τέλος της κύησης. Πιθανόν να εμφανισθούν ταχυπαλμίες. (Creasy & Resnik,, 1999).

86

87 Αρτηριακή πίεση. επηρεάζεται από : την ηλικία το επίπεδο δραστηριότητας την παρουσία προβλημάτων υγείας το άγχος της μητέρας τη θέση της μητέρας περιχειρίδα

88 Αρτηριακή πίεση ΠρώτοΠρώτο τρίμηνο : στα ίδια επίπεδα με πριν την κύηση. εύτερο εύτερο τρίμηνο : μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεση (5 με 10 mmhg) σαν αποτέλεσμα της περιφερικής αγγειοδιαστολής και ως εκ τούτου της πτώσης των περιφερικών αντιστάσεων (σχεδόν κατά 50% από τις μη έγκυες) ΤρίτοΤρίτο τρίμηνο: πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου.

89

90 Η ισορροπία μεταξύ αγγειοδιασταλτικών και αγγειοσυσταλτικών παραγόντων που καθορίζουν τις περιφερικές αντιστάσεις μπορεί να είναι η βάση της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη και η ανάπτυξη της υπέρτασης. Η αγγειοδιαστολή και η υπόταση επίσης διεγείρει την έκκριση ρενίνης και αγγειοτενσίνης η οποία παίζει ρόλο στην ρύθμιση της Α.Π

91

92 Σύνδρομο κάτω κοίλης φλέβας Οφείλεται στη μείωση της επαναφοράς αίματος στην καρδιά όταν η γυναίκα είναι σε ύπτια θέση, λόγω συμπίεσης της κάτω κοίλης φλέβας από την εγκύμονα μήτρα, στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Παρατηρείται πτώση της συστολικής ΑΠ (30mmHg) mmhg), αντανακλαστική βραδυκαρδία, η καρδιακή παροχή μειώνεται στο μισό και η γυναίκα αισθάνεται ζάλη, ελαφρά λιποθυμία

93 Όγκος και σύσταση του αίματος. Αυξάνεται περίπου κατά ml, ή 40% με 45% πάνω από τα προ κύησης επίπεδα (από 10 η έως 32 η εβδ.) ml πλάσματος - 450ml ερυθρά αιμοσφαίρια (RBCs).

94 Όγκος και σύσταση του αίματος Ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανέρχεται σε 18% αν η γυναίκα δεν λαμβάνει συμπληρώματα ενώ έχει αναφερθεί μια αύξηση 30% με συμπληρώματα σιδήρου (από 1.4 λίτρα στη μη έγκυο σε 1.64 λίτρα στο τέλος της εγκυμοσύνης).

95 Η διαφορά( ασυμφωνία) μεταξύ του ποσοστού αύξησης του όγκου του πλάσματος και εκείνης της αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη και του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας στην φυσιολογική αναιμία. Η μέση συγκέντρωση μοριακής αιμοσφαιρίνης παραμένει σταθερή.

96 Ο συνολικός αριθμός λευκοκυττάρων αυξάνει στο 2 ο και κορυφώνεται στο 3 ο τρίμηνο ενώ κατά τον τοκετό αυξάνουν σε /ml και επανέρχεται στα προ της κύησης επίπεδα στην λοχεία. - πολυμορφοπύρηνα αυξημένα - λεμφοκύτταρα περίπου τα ίδια

97 Τα αιμοπετάλια, η ταχύτητα καθιζήσεως, η χοληστερόλη, η β- σφαιρίνη και το ινωδογόνο πλάσματος ανεβαίνουν. Τα επίπεδα Αλβουμίνης και η γ- σφαιρίνη πέφτουν εξαιτίας της επίδρασης της αραίωσης που προκαλείται από την αύξηση του όγκου του πλάσματος

98 Χρόνος ροής και πήξης Η εγκυμοσύνη είναι υπερπηκτική κατάσταση Κίνδυνος για θρομβοεμβολή 2 φορές στην εγκυμοσύνη και 5.5 φορές στη λοχεία.

99 Χρόνος ροής και πήξης ΧρόνοςΧρόνος ροής και πήξης δεν αλλάζουν κατά την φυσιολογική εγκυμοσύνη παράγοντες VII, VIII, IX, X ινωδογόνο, φιμπρονεκτίνη (παράγοντας Ι) αυξάνουν Η προθρομβίνη (παράγοντας ΙΙ) και οι παράγοντες V και XII δεν αλλάζουν

100 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πνευμονική λειτουργία Οι αλλαγές στο αναπνευστικό κατά την κύηση σχετίζονται με την ανύψωση του διαφράγματος και τις αλλαγές στο θωρακικό τοίχωμα (Creasy & Resnik,, 1999). Οι αλλαγές στο κέντρο της αναπνοής καταλήγουν σε μειωμένο ουδό του διοξειδίου του άνθρακα.

101 Αναπνευστικό Σύστημα Οι απαιτήσεις σε οξυγόνο της μητέρας αυξάνουν λόγω: επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού της ανάγκης αύξησης της ιστικής μάζας της μήτρας και των μαστών Το έμβρυο έχει ανάγκη από o O2 o έναν τρόπο αποβολής CO2

102 Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν : χάλαση στους συνδέσμους του θωρακικού κλωβού, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη έκπτυξη του θώρακα. η εγκάρσια διάμετρος του θωρακικού κλωβού αυξάνει κατά 2 εκ. περίπου και η περίμετρος αυξάνει κατά 6 εκ. η πλευρική γωνία αυξάνει ο κατώτερος θωρακικός κλωβός φαίνεται να διευρύνεται. Ο θώρακας μπορεί να μην επανέλθει στην προ της κύησης κατάσταση μετά τον τοκετό (Cunningham et al., 2001). (Seidel( et al., 1999).

103 Αλλαγές στο αναπνευστικό Στην εγκυμοσύνη το επίπεδο του διαφράγματος και η μεσοπλεύρια γωνία αυξάνεται από 68 ο στη αρχή της εγκυμοσύνης σε 103 ο στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η αναπνοή παρόλα αυτά τείνει να είναι περισσότερο διαφραγματική παρά πλευρική. Ο όγκος παλμού ανεβαίνει από 500 σε 700 ml ( αύξηση κατά 40%),το αυξημένο βάθος της αναπνοής είναι αποτέλεσμα της προγεστερόνης.

104 Η εισπνευστική ικανότητα αυξάνει στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η εισπνευστική συχνότητα αλλάζει ελαφρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. ΕίναιΕίναι συνήθης η άπνοια καθώς η PCO2 είναι σταθερά χαμηλότερη για να επιτρέπει το έμβρυο να αποβάλλει το διοξείδιο.

105

106 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ 10 εβδ. 24 εβδ. 36 εβδ. 10 εβδ.μ.τ Ζωτική Χωρητικότητα 3,8 3,9 4,1 3,8 Εισπνευστική Χωρητικότητα 2,6 2,7 2,9 2,5 Εκσπνευστικός εφεδρικός όγκος 1,2 1,2 1,2 0,3 Υπολειπόμενος όγκος 1,2 1,1 1,0 1,2

107

108 Οξεοβασική ισορροπία Αναπνεόμενος όγκος Μερική πίεση του διοξειδίου του άνθρακα (PCO2) κατά 5 mmhg 10 η εβδ ιττανθρακικά ( HCO3 3 ) pη ελαφρώς. Η προγεστερόνη είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την αύξηση της ευαισθησίας των υποδοχέων του αναπνευστικού κέντρου

109 Η κύηση είναι μια κατάσταση αναπνευστικής αλκάλωσης, η οποία αντισταθμίζεται από μια ήπια μεταβολική οξέωση (Chamberlain & Pipkin,, 1998). Αυτές οι αλλαγές επίσης διευκολύνουν τη μεταφορά του CO2 από το έμβρυο και την απελευθέρωση του Ο2 από την μητέρα στο έμβρυο.

110 Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜR) Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜR) ποικίλλει αξιοσημείωτα στις γυναίκες στην αρχή και κατά τη διάρκεια της κύησης, αν και συνήθως αυξάνει κατά 15% με 20% προς το τέλος της κύησης (Worthington Roberts & Williams,, 1997). Ο BMR επανέρχεται στα προ της κύησης επίπεδα 5 με 6 ημέρες μετά τον τοκετό.

111 Η περιφερική αγγειοδιαστολή και η επιτάχυνση της δραστηριότητας των ιδρωτοποιών αδένων βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας θερμότητας, η οποία προκύπτει από τον αυξημένο ρυθμό βασικού μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της κύησης.

112 Οι έγκυες μπορεί να αισθάνονται: δυσανεξία στη ζέστη, ατονίαατονία και κόπωση μετά από λίγη μόνο προσπάθεια. μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο

113 Aνώτερη αναπνευστική οδός Επειδή δημιουργείται συμφόρηση των τριχοειδών, αναπτύσσεται οίδημα και υπεραιμία στη μύτη, στον φάρυγγα, στην τραχεία και στους βρόγχους. συμφόρηση της μύτης και των ιγμορείων, η επίσταξη (ρινορραγία), οι αλλαγές στη φωνή και η έντονη φλεγμονώδης αντίδραση που μπορεί να εξελιχθεί σε ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

114 Η αυξημένη αγγείωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα του τυμπανικού υμένα και της ευσταχιανής σάλπιγγας, προκαλώντας συμπτώματα μειωμένης ακοής, ωταλγιών ή αίσθηση πληρότητας στα αυτιά.

115 Ουροποιητικό Σύστημα Νεφροί Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής και οξεοβασικής ισορροπίας, ρυθμίζοντας τον όγκο του εξωκυττάριου υγρού, αποβάλλοντας τα άχρηστα προϊόντα και διατηρώντας τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

116 Αλλαγές στους νεφρούς ΑύξησηΑύξηση νεφρών από ένα εκατοστό περίπου ιάταση ιάταση των καλύκων, των ουρητήρων και της πυέλου, στο α τρίμηνο.

117 Οι φυσιολογικές αλλαγές στην κύηση μπορεί να καλύψουν ή να μιμηθούν νεφρική νόσο

118 Η κύηση μιμείται την νεφρική νόσο Πρωτεϊνουρία ( δεν ξεπερνά τα 200mg/24h) Ορού αλβουμίνης 5-10g/lit Χολιστερόλη κατά 50% στο 3 ο τρίμηνο - Κατακράτηση ύδατος και Να (εξαρτώμενο οίδημα ) - ιάταση των νεφρικών σωληναρίων (μιμείται νεφρική αποκλεισμό ιδιαίτερα στην δεξιά πλευρά )

119 Γλυκοζουρία παρουσιάζεται στο 10% των μη διαβητικών μητέρων Υπερασβεστιουρία Φυσιολογική μείωση της συγκέντρωσης Hb Συμπτώματα που μιμούνται κυστίτιδα Μεταβολική οξέωση (διττανθρακουρία για αντιστάθμιση της αναπνευστικής αλκάλωσης)

120 Κύηση που καλύπτει νεφρική νόσο Φυσιολογική αγγειοδιαστολή που μειώνει την συστηματική ΑΠ Αυξημένη σπειραματική διήθηση μειώνοντας τη συγκέντρωση κρεατινίνης και ουρίας Αύξηση υπέρτασης, πρωτεϊνουρίας και ουρολοιμώξεων Η εγκυμοσύνη μόνη της μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική νόσο ή προηγούμενη υποκλινική παθολογία των νεφρών.

121 ΣτοΣτο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, η νεφρική πύελος και οι ουρητήρες διατείνονται περισσότερο στη δεξιά πλευρά απ ό,τι στην αριστερή διότι η διογκωμένη μήτρα μετατοπίζεται προς τα δεξιά από το σιγμοειδές.

122 Αλλαγές στους ουρητήρες ιάταση ιάταση των ουρητήρων στο α τρίμηνο. Υπερπλασία,υπερτροφία των λείων μυϊκών τοιχωμάτων των ουρητήρων ΧάλασηΧάλαση μυϊκού τόνου. Eπιμηκύνονται, γίνονται ελικοειδείς και σχηματίζουν μονές ή διπλές καμπύλες.

123 Παραμένει μεγαλύτερος όγκος ούρων στη νεφρική πύελο και τους ουρητήρες και ο ρυθμός ροής τους επιβραδύνεται. Η στάση τους έχει τις ακόλουθες συνέπειες: α) καθυστέρηση μεταξύ του χρόνου που σχηματίζονται τα ούρα και του χρόνου που κατέρχονται στην κύστη

124 β)επομένως τα αποτελέσματα της δοκιμασίας κάθαρσης μπορεί να αντικατοπτρίζουν ουσίες που περιέχονται στο σπειραματικό διήθημα αρκετές ώρες πριν. γ)τα λιμνάζοντα ούρα αποτελούν εξαιρετικό υλικό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

125 δ)επιπλέον, τα ούρα των εγκύων γυναικών περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, αυξάνοντας συνεπώς το pη (καθιστώντας τα ούρα περισσότερο αλκαλικά). Αυτό καθιστά τις έγκυες περισσότερο ευάλωτες σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

126 Οι νεφροί έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απέκκρισης ύδατος κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης απ ό,τι στο δεύτερο μισό της κύησης Ως αποτέλεσμα, μερικές γυναίκες αισθάνονται δίψα στις αρχές της κύησης, εξαιτίας της μεγαλύτερης απώλειας ύδατος.

127 Η στάση υγρών στα κάτω άκρα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης μειώνει τη νεφρική ροή του αίματος και το ρυθμό σπειραματικής διήθησης. Αυτή η στάση του αίματος στα κάτω άκρα αναφέρεται μερικές φορές ως φυσιολογικό οίδημα ή οίδημα των εξαρτώμενων τμημάτων του σώματος και δεν απαιτεί θεραπεία.

128 Η φυσιολογική διουρητική απάντηση στο φορτίο του ύδατος ενεργοποιείται όταν η γυναίκα είναι σε κατάκλιση, κατά προτίμηση στο πλάι και το λιμνάζον υγρό επανέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία.

129 Η λευκωματουρία συνήθως δεν παρουσιάζεται σε φυσιολογική κύηση, παρά μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τον τοκετό (Cunningham et al., 2001). Ωστόσο, οι αυξημένες ποσότητες αμινοξέων που πρέπει να διηθηθούν, μπορεί να υπερβούν την ικανότητα επαναρρόφησης των νεφρικών σωληναρίων, έτσι μικρές ποσότητες λευκώματος αποβάλλονται στα ούρα.

130 ΤιμέςΤιμές που κυμαίνονται από ίχνη έως και 1+ λευκώματος (εξέταση με ταινία εμβάπτισης) ή λιγότερο από 300 mg/ 24ωρο ωρο, είναι αποδεκτές κατά τη διάρκεια της κύησης (Creasy & Resnik,, 1999).

131 Η ποσότητα λευκώματος που αποβάλλεται δεν αποτελεί ένδειξη για τη σοβαρότητα της νεφρικής νόσου, ούτε και η αύξηση στην αποβολή λευκωμάτων σε έγκυο γυναίκα με γνωστή νεφρική νόσο είναι απαραίτητα ενδεικτική επιδείνωσης της νόσου της.

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με Αναπλ. Καθηγητή Ν. Παπαντωνίου, Α Μαιευτική και Γυναικολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ Η Rh ανοσοποίηση οφείλεται σε εμβρυο-μητρική μετάγγιση (ΕΜΜ), όπου ποσότητα Rh θετικού εμβρυϊκού αίματος εισέρχεται στη μητρική κυκλοφορία Rh αρνητικής εγκύου και δημιουργούνται αντισώματα κατά του παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος Καρδιαγγειακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό»

Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού. Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Νεφρική ρύθμιση όγκου αίματος και εξωκυτταρίου υγρού Βασίλης Φιλιόπουλος Νεφρολόγος Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Διαμερίσματα σωματικών υγρών 28,0 L Νεφρικοί μηχανισμοί ρύθμισης εξωκυτταρίου υγρού Ο όγκος του εξωκυτταρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υπόφυση είναι ένας μεγάλης σημασίας ενδοκρινής αδένας, που ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, πίσω από τη μύτη και στο ύψος των ματιών, σε μία περιοχή που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις 1 Πόσα λίτρα πρόουρο σχηματίζονται ημερησίως; α) 15-18 L β) 1,5-1,7 L γ) 170-180 L δ) 1700-1800 L ε) 100-120 L 2. Ποιο τμήμα του νεφρού ανήκει στον μυελό του νεφρού; α) Τα νεφρικά σωμάτια β) Η κάψα του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ KAI ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Νικόλαος Χ. Σύρμος ANAΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο γαμετικά κύτταρα,το ωάριο (θηλυκό)

Διαβάστε περισσότερα

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα;

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος;...... 2. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από: i 3.

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ Η ακριβής ρύθμιση των ιόντων υδρογόνου (Η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','7. 0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή 1 Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 2 Δομή μαθήματος-ενότητες Μυϊκό -Δομή και λειτουργία ΚΝΣ-Νευρομυϊκός έλεγχος Επίδραση της

Διαβάστε περισσότερα

Έκτοπος κύηση. Μαιευτήρας Γυναικολόγος,

Έκτοπος κύηση. Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αρχόμενη κύηση Έκτοπος κύηση η Δημήτριος Ζυγούρης, MSc, PhD Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΜΓΕ Διάγνωση αρχόμενης κύησης Συμπτώματα 1. Αμηνόρροια Το πρώτο και πιο σημαντικό σύμπτωμα

Διαβάστε περισσότερα

Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες. Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών

Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες. Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Αιµοδυναµικές αλλαγές κατά την εγκυµοσύνη Όγκος αίµατος 30-50% Μέγιστο 20-24 εβδ Όγκος παλµού Καρδιακή Συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η άσκηση, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να είναι παροδικά ή μόνιμα ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Φυσιολογία: Το κύτταρο και γενική φυσιολογία, 1

Εισαγωγή στη Φυσιολογία: Το κύτταρο και γενική φυσιολογία, 1 Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ Ι Εισαγωγή στη Φυσιολογία: Το κύτταρο και γενική φυσιολογία, 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Λειτουργική οργάνωση του ανθρώπινου σώματος και ρύθμιση του «εσωτερικού περιβάλλοντος», 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ Μεταφορά τροφών και αποβολή μη χρήσιμων ουσιών: Διάχυση (π.χ. το CO 2 που παράγεται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων, διαχέεται από τα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Α ΤΑΞΗ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΤΑΞΗ Τ... ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΟΓΑΜΜΑ ΠΟΥΔΝ ΚΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΥΤΤΑΟ ΚΦΑΛΑΙΟ 2: ΙΤΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΥΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΥΚΛΟΦΟΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 5: ΑΙΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 6: ΠΠΤΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΛΥΚΟΖΟΥΡΙΑ

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΛΥΚΟΖΟΥΡΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΛΥΚΟΖΟΥΡΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γυναίκα 27 ετών, κατά την 26η εβδομάδα κύησης, επισκέπτεται τον γυναικολόγο της στα πλαίσια προγεννητικού ελέγχου. Έχει ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ηλίας I. Χιντιπάς, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτης ΓΑΙΑ

Γράφει: Ηλίας I. Χιντιπάς, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτης ΓΑΙΑ Γράφει: Ηλίας I. Χιντιπάς, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτης ΓΑΙΑ Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις Θυρεοειδούς. Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς

Παθήσεις Θυρεοειδούς. Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς Παθήσεις Θυρεοειδούς Καρακώστας Γεώργιος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Κιλκίς Η καρδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη δράση της θυρεοειδικής ορµόνης. Έτσι, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση.

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Συγκρίνοντας τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού με τα κύτταρα του νευρικού ιστού, αυτά μεταξύ τους μοιάζουν..

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ 1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΣΚΟΠΟΣ: Διαφύλαξη της υγείας της μητέρας Έγκαιρη διάγνωση της ενδομητρίου υποξίας ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΚΤΓ) Κατά την διάρκεια της κυήσεως οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥΔΗ ΑΜΕΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΜΠΑΖΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥΔΗ ΑΜΕΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΜΠΑΖΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥΔΗ ΑΜΕΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΜΠΑΖΗΣ ΗΛΙΑΣ Φυσική & ψυχολογική προετοιμασία για την γέννα Φυσικοθεραπεία ορθοπαιδικών προβλημάτων Αντιμετώπιση προβλημάτων πυελικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ Η ακριβής ρύθμιση των ιόντων υδρογόνου (Η

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική Εργοφυσιολογία

Πειραµατική Εργοφυσιολογία Πειραµατική Εργοφυσιολογία Θερμορύθμιση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Θερμική ισορροπία Δυναμική ισορροπία μεταξύ παραγόντων που προσδίδουν και αφαιρούν θερμότητα: Βασικός μεταβολισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Καρδιαγγειακή ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Καρδιαγγειακό σύστημα Καρδιαγγειακό σύστημα Κύριες λειτουργίες Μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Σχέδιο εργασίας της Α τάξης Γελ. Πελοπίου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδημητρίου Νικόλαος Αναπνοή Μέλη : Αγγελόπουλος Γιάννης Τσιπολίτης Γιώργος Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΕΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ Μεταφορά οξυγόνου (Ο 2 ) από τον αέρα μέσω κυψελίδων στο αίμα και ιστούς Μεταφορά διοξειδίου άνθρακα (CO 2 ) από ιστούς σε κυψελίδες Οι κλίσεις των μερικών

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D.

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία Μεταβολικές ασθένειες και άσκηση Άσκηση και αρτηριακή πίεση Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Καρδιά Καρδιά Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της εγκυμοσύνης

Φυσιολογία της εγκυμοσύνης Φυσιολογία της εγκυμοσύνης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Γονιμοποίηση και εμφύτευση Μετά την ωοθυλακιορρηξία, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί εντός 12-24 ωρών. Μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ SHOCK ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΟΣ SHOCK ανάλογα με το αίτιο Εκτεταμένη ισχαιμία Πιθανή πτώση ΑΠ Πιθανώς ωχρά κρύα άκρα (ισχαιμία αγγειοσύσπαση) Πιθανώς ιδρώτες ταχυκαρδία (υπερέκκριση αδρεναλίνης)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα της λιθίασης του ουροποιητικού.

15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα της λιθίασης του ουροποιητικού. 15λεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα της λιθίασης του ουροποιητικού. Τι είναι η λιθίαση του ουροποιητικού ; Λιθίαση του ουροποιητικού Είναι η ύπαρξη των λίθων σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού.

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Σ Τ Ο Σ Α Κ Χ Α Ρ Ω Δ Η Δ Ι Α Β Η Τ Η

Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Σ Τ Ο Σ Α Κ Χ Α Ρ Ω Δ Η Δ Ι Α Β Η Τ Η Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Σ Τ Ο Σ Α Κ Χ Α Ρ Ω Δ Η Ο κ. Χ είναι 45 ετών διευθυντής πολυεθνικής και από την ηλικία των 20 ετών διαγνώστηκε με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ Παθοφυσιολογία, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Alexander Kofinas, MD Director Kofinas Perinatal Associate Professor Clinical Obstetrics and Gynecology Cornell University, College of Medicine

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΕΝ ΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ κλάδος της ιατρικής ο οποίος ασχολείται µε τις ασθένειες του ενδοκρινολογικού συστήµατος. το ενδοκρινολογικό σύστηµα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Δ. Βραχνής. και Εμβρυομητρικής. Αρεταίειο Νοσοκομείο

Νικόλαος Δ. Βραχνής. και Εμβρυομητρικής. Αρεταίειο Νοσοκομείο Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενος επεμβατικός έλεγχος στη Μαιευτική Νικόλαος Δ. Βραχνής Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αρεταίειο Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Προς τα εµπρός ανεπάρκεια: αδυναµία προώθησης του αίµατος στη συστηµατική κυκλοφορία Προς τα πίσω ανεπάρκεια: αύξηση του όγκου

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 15/9/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 15/9/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων Κύτταρα και ιστοί: Πλήθος κυττάρων ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 (Ιατρική Γενετική) Προγεννητική διάγνωση

Κεφάλαιο 15 (Ιατρική Γενετική) Προγεννητική διάγνωση Κεφάλαιο 15 (Ιατρική Γενετική) Προγεννητική διάγνωση Η προγεννητική διάγνωση Ενδείξεις: -Προχωρημένη ηλικία μητέρας (πιο συχνό: σύνδρομο Down) -Προγενέστερο παιδί με de novo χρωμοσωμική ανωμαλία -Ύπαρξη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος φακής που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ορμόνες

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική Εργοφυσιολογία

Πειραµατική Εργοφυσιολογία Πειραµατική Εργοφυσιολογία Αρτηριακή πίεση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Καρδιά Η καρδιά είναι μυϊκό όργανο και περικλείεται από το περικάρδιο (ινώδης σάκος). Η καρδιά χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ https://users.auth.gr/epontiki Ελένη Ποντίκη Θεσσαλονίκη 2018 Παρεντερικά διαλύματα Αποστειρωμένα διαλύματα που προορίζονται: για την στοιχείων αναπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β Τετράμηνο. Θέμα: Προγεννητικός Έλεγχος (Κεφάλαιο 12) Ονοματεπώνυμο: Κ. Κυριακή Τμήμα: Α2 Καθηγητής: κ.

Εργασία Βιολογίας. Β Τετράμηνο. Θέμα: Προγεννητικός Έλεγχος (Κεφάλαιο 12) Ονοματεπώνυμο: Κ. Κυριακή Τμήμα: Α2 Καθηγητής: κ. Εργασία Βιολογίας Β Τετράμηνο Θέμα: Προγεννητικός Έλεγχος (Κεφάλαιο 12) Ονοματεπώνυμο: Κ. Κυριακή Τμήμα: Α2 Καθηγητής: κ.πιτσιλαδής Βασίλης Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος; Ο προγεννητικός έλεγχος αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΑΥΛΑΚΩΣΗ Αυλάκωση ονομάζεται η διαίρεση του ζυγωτού Η πρώτη μιτωτική διαίρεση σε 2 κύτταρα γίνεται 30 ώρες μετά τη γονιμοποίηση Ακολουθούν πολλές μιτωτικές διαιρέσεις και 5 7 μέρες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ηλικία περιεκτικότητα σε λίπος φύλο

ηλικία περιεκτικότητα σε λίπος φύλο ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Το ύδωρ αποτελεί το 60% του βάρους σώματος α) από την ηλικία (νεογνά 75%) β) περιεκτικότητα σε λίπος (ο λιπώδης ιστός έχει μικρή περιεκτικότητα σε ύδωρ) γ) το φύλο ( το ύδωρ είναι λιγότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΝΕΟΓΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, είναι οι ατέλειες στη δομή της καρδιάς, που είναι παρούσες κατά τη γέννηση. Μια από αυτές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ? Ετοιμολογία : είναι ο λόγος για το πάθος, δηλαδή την αρρώστια Ασχολείται με το μηχανισμό και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ ΤΟΜΕΑΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ 2 ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ 3 4 5 ΒΑΣΗ ΚΡΑΝΙΟΥ 6 ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 7 ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΟΙ ΚΟΛΠΟΙ 8 9 10 11 ΑΤΛΑΝΤΟΑΞΟΝΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ 12 13 14 15 ΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αναπνευστική ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Αναπνευστικό σύστημα Αναπνευστικό σύστημα Εξωτερική αναπνοή Η μεταφορά αερίων

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης Οι ανιχνευτικές εξετάσεις (screening test) έχουν ευρεία εφαρμογή και μεγάλη πρακτική χρησιμότητα στον προγεννητικό έλεγχο. Ο προγεννητικός έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΝΕΦΡΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ε.Σ.Υ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ.Ν.

ΚΑΡΔΙΟΝΕΦΡΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ε.Σ.Υ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΟΝΕΦΡΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ε.Σ.Υ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ.Ν.Α ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Το καρδιονεφρικό σύνδρομο (CRS) αναφέρεται σε παθοφυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια Χριστίνα Χρυσοχόου Επιμελήτρια Α,Καρδιολογίας Ιπποκράτειο Γενικόν Νοσοκομείο Αθηνών,Αλέκος Δούρας Διευθυντης Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 4 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ 1 Στις 2 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ Εισαγωγή Οι δύο πιο ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας, η αναπνευστική και η κυκλοφορική, αλληλοσυνδέονται και επιδρούν η μία πάνω στην άλλη κατά τρόπο αρμονικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΟΣ Θ.

ΣΤΕΦΟΣ Θ. Επηρεάζει την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης Επηρεάζει τη μακροχρόνια διατήρηση των προσληφθέντων κιλών κατά τη διάρκεια της κύησης (5-9μήνες) Επηρεάζει την εμφάνιση παχυσαρκίας σε γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Ηλεκτρολύτες Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Αυξάνεται με την οξεία, έντονη σωματική άσκηση (προσωρινή αύξηση), από υπερβολική χρήση νατρίου, ανεπαρκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1 Ο ΘΕΜΑ 1. Η γέννηση ενός παιδιού με σύνδρομο Down συνήθως οφείλεται: α. στην προσβολή της μητέρας από ερυθρά κατά τη διάρκεια της κύησης, β. στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ Θ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ Θ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠANEΠIΣTHMIO IΩANNINΩN - IATPIKH ΣXOΛH TOMEAΣ YΓEIAΣ TOY ΠAIΔIOY T.Θ. 1186, 451 10 IΩANNINA, - Tηλ. 2651-007544 - Fax: 2651-007032 Ηλ. ταχυδροµείο: paediatr@cc.uoi.gr - Ιστός: http://users.uoi.gr/paediatr

Διαβάστε περισσότερα

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια 39 αμινοξέα Μ.Β. 4500 προοπιομελανοκορτίνη(pomc) 1. κορτικοτροπίνη (ACTH), 2. β λιποτροφίνη (β LPH), 3. γ λιποτροφίνη (γ LPH),

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Η πρόκληση τοκετού αποτελεί μία προσπάθεια ενάρξεώς του σε περιπτώσεις που η συνέχιση της κύησης δεν είναι επιθυμητή για λόγους απειλούμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 0-0 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 0 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/6/0 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: ώρες Ολογράφως:... Υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Journalist Handbook 1 Πληροφορίες για Δημοσιογράφους Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Νοσος Cushing 3 TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ CUSHING; Πριν μιλήσουμε για τη Νόσο Cushing, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες μαστού. Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος ΑΔΑΜΙΔΗΣ Δ. "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014"

Λειτουργίες μαστού. Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος ΑΔΑΜΙΔΗΣ Δ. ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014 Λειτουργίες μαστού Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος Στάδια Ανάπτυξης Μαστού εφηβεία ενήλικη εγκυμοσύνη γαλουχία απογαλακτισμός λόβια Θηλαία άλω Θηλή λίπος Γαλακτοφόροι πόροι Μυοεπιθηλιακά κύτταρα (ωκυτοκίνη

Διαβάστε περισσότερα

Οδός Ξενίας 1, 115 27 Αθήνα, T ηλ.: 210 7775444 Fax: 210 7775420 e-mail: info@diamedica.gr http://www.diamedica.gr. Πίνακας 1.

Οδός Ξενίας 1, 115 27 Αθήνα, T ηλ.: 210 7775444 Fax: 210 7775420 e-mail: info@diamedica.gr http://www.diamedica.gr. Πίνακας 1. Ενημερωτικό Δελτίο Τεύχος 1 Δεκέμβριος 2007 Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής Οδός Ξενίας 1, 115 27 Αθήνα, T ηλ.: 210 7775444 Fax: 210 7775420 e-mail: info@diamedica.gr http://www.diamedica.gr

Διαβάστε περισσότερα