ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου Αθήνα Τηλ. (210) info@multisoft.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft."

Transcript

1 ΜetalCad Εγχειρίδιο Χρήσεως Μultisoft Γ Σεπτεμβρίου Αθήνα Τηλ. (210) info@multisoft.gr

2

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικές οδηγίες Κεντρική οθόνη.3 3. Aρχεία.5 4. Σταθερές Σταθερές Μελέτης (Στοιχεία έργου) Σταθερές Κανονισμού Σταθερές Εδάφους Σταθερές Υλικών Σταθερές Φορτίσεων Διατομές Εντολές πληκτρολογίου & mouse Πλαίσια Θέσεις πλαισίων Όψεις πλαισίων Πλευρικά πλαίσια Σύνδεσμοι στέγης Στάθμες (Εσχάρα δοκών) - Χωρικό πλαίσιο Μεταλλικού φορέα Ύψη - Στάθμες Χωρικό πλαίσιο Ευκολίες Παραδείγματα Επίλυση ολόσωμου πλαισίου Επίλυση Ζευκτού Προσθήκη υποστέγου (Ζευκτού ή ολόσωμου πλαισίου)

4 1. Γενικές Οδηγίες 1.1. Eγκατάσταση Προγράμματος Ανοίγετε το CD-ROM και κάνετε διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο του mouse πάνω στο folder Metalcad. Tρέχετε το αρχείο SETUP (κάνοντας διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο του mouse πάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο). Το πρόγραμμα βγάζει την οθόνη εγκατάστασης όπου ρωτάει που θα εγκατασταθεί. Το πρόγραμμα μπορεί μόνο στον σκληρό δίσκο C: (ή D: ή Ε: κλπ), αλλά όχι στο C:\Program Files. Προσοχή: Στη θέση που βγάζει Directory Εγκατάστασης θα πρέπει να γράφει C:\MetalCad. Αν από τη διεύθυνση λείπει το C: πατάμε το Browse και στην πάνω γραμμή διορθώνουμε τη διεύθυνση εγκατάστασης. Στη συνέχεια πατάμε Next και αρχίζει η αυτόματη διαδικασία εγκατάστασης. Oταν τελειώσει η εγκατάσταση πατάτε Finish και βγαίνετε. Απ την κεντρική οθόνη των Windows κάνετε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο συντόμευσης του Metalcad για να τρέξετε το πρόγραμμα. t l d Με την εκτέλεση του προγράμματος για πρώτη φορά,

5 2 Multisoft α) θα σας ζητηθεί Αριθμός κλειδιού. Σε απάντηση δίνετε τον κωδικό που αναγράφεται χειρόγραφα στο HASP. β) θα εμφανισθεί αλφαριθμητικός εικοσαψήφιος κωδικός στην οθόνη του υπολογιστή. Τηλεφωνήστε στην εταιρεία μας για να σας δώσουμε σε απάντηση τον κατάλληλο επταψήφιο κωδικό ώστε να συνεχισθεί η λειτουργία του προγράμματος.

6 2. Κεντρική Οθόνη Η ανώτατη γραμμή ονομάζεται γραμμή των pull down menus ενώ η κατώτατη γραμμή ονομάζεται γραμμή εντολών. Στην κεντρική οθόνη μελέτης εμφανίζονται οι παρακάτω επιλογές στη γραμμή menus : Αρχεία, Σταθερές, Πλαίσια, Στάθμες και Χωρικό των pull down Στη γραμμή εντολών αναγράφεται το όνομα της μελέτης που ôώθηκε, π.χ. EXAMPLE Επιγραμματική παρουσίαση των επιλογών της γραμμής των pull down menus ΑΡΧΕΙΑ Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής επεξεργαζόμενης μελέτης, μεταφοράς μελέτης από δισκέττα ή αποθήκευσης σε δισκέττα (σε μορφή αρχείου zip), αποθήκευσης στο σκληρό δίσκο και εξόδου από το πρόγραμμα στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. ΣΤΑΘΕΡΕΣ Γίνεται αναλυτική εισαγωγή όλων των απαιτούμενων παραμέτρων για την ακριβή περιγραφή των φορτίσεων και των συνδυασμών τους, των χρησιμοποιούμενων δομικών υλικών και διατομών. Στο ίδιο pull down menu παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα ενσωμάτωσης στο υπάρχον μητρώο διατομών οποιασδήποτε διατομής με την προυπόθεση της απλής εισαγωγής των διαστάσεων της. ΠΛΑΙΣΙΑ Δίνεται η αναλυτική περιγραφή της γεωμετρίας της μεταλλικής κατασκευής και πραγματοποιείται η επίλυση των επιμέρους τμημάτων της στο επίπεδο (δικτύωμα ή ζύγωμα, τεγίδες, μηκίδες, πλάγιοι αντιανέμιοι και αντιανέμιοι στέγης). Πραγματοποιείται η δημιουργία των μητρώων κόμβων, μελών, φορτίσεων και ακαμψίας της κατασκευής. Είναι δυνατή η σχεδίαση του μαθηματικού προσομοιώματος του φορέα (αξονομετρικό) στο χώρο και η τρισδιάστατη απεικόνιση του φορέα, αναγνώσιμη από CAD προγράμματα.

7 4 Multisoft Πραγματοποιείται επίσης, η επίλυση, η διαστασιολόγηση του μεταλλικού φορέα και η εκτύπωση των αποτελεσμάτων (εντατικά μεγέθη, παραμορφώσεις, φορτίσεις, αντιδράσεις, έλεγχος χρησιμοποιούμενων διατομών ανωδομής και θεμελίωσης) είτε σε μορφή μητρώων είτε σε μορφή τεύχους στην οθόνη και σε εκτυπωτή (printer). Οι επιλογές ΣΤΑΘΜΕΣ και ΧΩΡΙΚΟ αφορούν κυρίως την εισαγωγή και επίλυση χωρικού πλαισωτού φορέα μεταλλικής κατασκευής. Είναι επίσης δυνατός ο σχεδιασμός εσχάρας μεταλλικών δοκών, επιλογή ιδιαίτερα χρήσιμη για πατάρια.

8 3. Aρχεία Με την επιλογή αυτή εμφανίζονται οι επιλογές του παρακάτω σχήματος 3.1. Επιλογή ΟΝΟΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ : Δίνετε το όνομα υπάρχουσας μελέτης. Είναι δυνατή η επιλογή υπάρχουσας μελέτης. Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στο κεφάλαιο Διαγραφή Διαγράφεται υπάρχουσα μελέτη. Επιλέγετε την μελέτη που θα διαγράψετε και μετά : Διαγραφή και διαγράφεται η εν λόγω μελέτη Αποθήκευση Aποθηκεύετε τη μελέτη σε συμπιεσμένη μορφή σε δισκέττα. Εμφανίζεται παράθυρο από το οποίο επιλέγετε τη μελέτη που θα μεταφέρετε. Τοποθετείτε μια κενή φορμαρισμένη δισκέττα στο drive A Στη συνέχεια για αποδοχή πατάτε με το αριστερό πληκτρο του mouse την επιλογή Zip. Tα αρχεία μεταφέρονται στη δισκέττα συμπιεσμένα (τύπου zip). Στη δισκέττα δημιουργείται ένα αρχείο με την ονομασία. NAME.ZIP (NAME - όνομα αρχείου). Αν για παράδειγμα επιλέχτηκε για μεταφορά η μελέτη ΕΧAMPLE Θα δημιουργηθεί στη δισκέττα το αρχείο EXAMPLE.ZIP. Aν το συμπιεσμένο αρχείο είναι μεγαλύτερο απο τη χωρητικότητα της δισκέττας, δεν γίνεται η αντιγραφή Eπαναφορά Επαναφέρετε τη μελέτη απο τη δισκέττα στον σκληρό δίσκο. Εμφανίζεται παράθυρο στο οποίο επιλέγετε το drive απο το οποίο θα γίνει η μεταφορά.

9 6 Multisoft Εμφανίζεται παράθυρο που περιέχει τον κατάλογο των συμπιεσμένων αρχείων που υπάρχουν στη δισκέττα. Επιλέγετε τη μελέτη που επιθυμείτε. Για αποδοχή πατάτε το αριστερό πληκτρο του mouse στην επιλογή Unzip Τέλος Mε την επιλογή αυτή μπορείτε να αποθηκεύσετε ("σώσετε") τη μελέτη και να βγείτε από το πρόγραμμα στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. Εναλλακτικά, για να βγείτε από το πληκτρολόγιο πατήστε Alt και Χ ταυτόχρονα Συμβολίζεται : Αlt + X

10 4. Σταθερές Με την επιλογή αυτήν εμφανίζεται το μενού των Σταθερών του προγράμματος: Πατώντας το αριστερό πλήκτρο του mouse πάνω σε οποιαδήποτε γραμμή σταθερών παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα να αλλάξει οποιαδήποτε παράμετρο σχεδιασμού. Έχοντας επιλέξει οποιοδήποτε menu σταθερών και πατώντας το κουμπί Help εμφανίζονται επί της οθόνης συνοπτικές οδηγίες χρήσης για τις επιλεγμένες παραμέτρους (on screen help menu) 4.1. Σταθερές Μελέτης (Στοιχεία έργου) Μόλις επιλέξουμε από το μενού «Σταθερές» την επιλογή: «Στοιχεία έργου», εμφανίζεται στην οθόνη η αντίστοιχη καρτέλα, όπως στο παρακάτω σχήμα: Εδώ συμπληρώνουμε στις αντίστοιχες θέσεις, το όνομα του εργοδότη, το όνομα του μελετητή, τη θέση του έργου και τον τίτλο του έργου. Τα στοιχεία αυτά αναγράφονται στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και στην Πινακίδα των Ξυλοτύπων.

11 8 Metalcad Για να πληκτρολογήσουμε με Ελληνικά γράμματα αλλάζουμε στα Ελληνικά είτε μέσω Windows, είτε μέσω πληκτρολογίου. Επίσης πρέπει να ορίσουμε τη χρήση του κτιρίου, τον Αντισεισμικό Κανονισμό με τον οποίο θα γίνει η διαστασιολόγηση. Για να διαλέξουμε τη χρήση, τον Κανονισμό, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο βελάκι δίπλα από την αντίστοιχη επιλογή. Ακολουθούν οι παράμετροι Διαφορετικών Τύπων πλαισίων όψης, συνδέσμων στέγης και πλευρικών πλαισίων: Διαφορετικοί Τύποι Πλαισίων Όψης Πλήθος των διαφορετικών τύπων πλαισίων που αποτελούν το σύνολο της πλαισιωτής μεταλλικής κατασκευής στην περίπτωση που λόγοι αρχιτεκτονικοί ή οικονομικοί επιβάλλουν τη διαφοροποίηση τους. Σημειώνεται ότι συνηθέστερα στην πράξη όλα τα πλαίσια κατασκευάζονται όμοια μεταξύ τους. Η ακριβής θέση κάθε τύπου πλαισίου στην κατασκευή ορίζεται στο μητρώο ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ με διόρθωση του κωδικού στην αντίστοιχη θέση. Διαφορετικοί Τύποι Συνδέσμων Στέγης Πλήθος των διαφορετικών διατομών αντιανεμίων συνδέσμων στέγης που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν στο σύνολο της κατασκευής. Σημειώνεται ότι κατ` εξαίρεση μπορεί να επιλεγεί σχεδιασμός που διαφοροποιεί τη διατομή των συνδέσμων που τοποθετούνται σε ακραία ανοίγματα για λόγους οικονομίας από εκείνη που χρησιμοποιείται στη λοιπή κατασκευή. (Πρόκειται για δυσμενέστερα καταπονούμενους συνδέσμους από ανεμοφόρτιση, σε σχέση με τους συνδέσμους των μεσαίων ανοιγμάτων). Διαφορετικοί Τύποι Πλευρικών Πλαισίων Πλήθος των διαφορετικά μορφωμένων πλαγίων όψεων της κατασκευής. Σημειώνεται ότι μπορεί να επιλεγεί σχεδιασμός που διαφοροποιεί τις πλάγιες όψεις της κατασκευής για λόγους οικονομίας και απαιτήσεων λειτουργίας του κτιρίου, στις διατομές πλαγίων αντιανεμίων συνδέσμων. Μόλις δώσουμε τα στοιχεία αυτά, πατάμε «ΟΚ».

12 4. Σταθερές Σταθερές Κανονισμού Παράμετροι σχεδιασμού με ΕΑΚ2000 Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας Ως γνωστόν η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ. Στο σχήμα 2.2 του Κανονισμού δίνεται ο χάρτης Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας της Ελλάδας, ενώ στον πίνακα 2.1 αναφέρονται αλφαβητικά οι πόλεις της Ελλάδας και η ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας όπου ανήκει η κάθε μια.. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη ανήκει στη ζώνη ΙΙ, ενώ η Ιθάκη στη ζώνη ΙV. Ανηγμένη σεισμική επιτάχυνση του εδάφους Σε κάθε ζώνη αντιστοιχεί μια ανηγμένη σεισμική επιτάχυνση α. Η σεισμική επιτάχυνση προκύπτει από τη σχέση: A α g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Οι τιμές της ανηγμένης σεισμικής επιτάχυνσης α υπάρχουν στον πίνακα 2.2 του Κανονισμού: Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας Ι ΙΙ ΙΙΙ α Συντελεστής Σπουδαιότητας Κτιρίου γ Ι Ο συντελεστής αυτός εξαρτάται από την χρήση του κτιρίου και η τιμή του δίνεται στον πίνακα 2.3 του Κανονισμού: Κατηγορία Σπουδαιότητας Σ 1 Σ 2 Σ 3 Σ 4 Κτίρια μικρής σπουδαιότητας ως προς την ασφάλεια του κοινού, π.χ. αγροτικά οικήματα, υπόστεγα, στάβλοι κλπ. Συνήθη κτίρια κατοικιών και γραφείων, βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία κλπ. Εκπαιδευτικά κτίρια, κτίρια δημοσίων συναθροίσεων, αίθουσες αεροδρομίων και γενικώς κτίρια στα οποία ευρίσκονται πολλοί άνθρωποι κατά μεγάλο μέρος του 24ώρου. Κτίρια τα οποία στεγάζουν εγκαταστάσεις πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας (π.χ. κτίρια που στεγάζουν υπολογιστικά κέντρα, ειδικές βιομηχανίες) κλπ. Κτίρια των οποίων η λειτουργία, τόσο κατά τη διάρκεια του σεισμού, όσο και μετά τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας, όπως κτίρια τηλεπικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί, κτίρια δημοσίων επιτελικών υπηρεσιών. Κτίρια που στεγάζουν έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας (π.χ. γ Ι

13 10 Metalcad μουσεία κλπ.). Τιμές Χαρακτηριστικών Περιόδων Τ1 και Τ2 Ο πίνακας 2.4 του Κανονισμού δίνει τις τιμές των Χαρακτηριστικών Περιόδων ανάλογα με την κατηγορία εδάφους: Κατηγορία εδάφους Α Β Γ Δ Τ Τ Υπενθυμίζεται ότι οι θεμελιώδεις ιδιοπερίοδοι κατασκευής ορθογωνικής επιτρέπεται να υπολογίζονται κατά τη σχέση (3.5) της παρ του ΕΑΚ. T = 0.09 HL-1/2 ( H / (H+ρL) )1/2 όπου: H - ύψος του κτιρίου, L - μήκος του κτιρίου κατά τη θεωρούμενη διεύθυνση υπολογισμού. ñ - ðηλίκο της επιφάνειας των διατομών των τοιχωμάτων ανα διεύθυνση προς την συνολική επιφάνεια τοιχωμάτων και υποστυλωμάτων. Συντελεστής Σεισμικής Συμπεριφοράς q κατά ΕΑΚ2000 Με αυτόν τον συντελεστή διαιρούνται τα σεισμικά φορτία και η τιμή του εξαρτάται από το υλικό κατασκευής ( Οπλισμένο σκυρόδεμα, χάλυβας) και από το δομικό σύστημα. Οι τιμές του συντελεστή q δίνονται στον πίνακα 2.6 του Κανονισμού: ΥΛΙΚΟ ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ q ΧΑΛΥΒΑΣ α. Πλαίσια 4.00 β. Δικτυωτοί σύνδεσμοι με εκκεντρότητα* 4.00 γ. Δικτυωτοί σύνδεσμοι χωρίς εκκεντρότητα: διαγώνιοι σύνδεσμοι 3.00 σύνδεσμοι τύπου V ή L 1.50 σύνδεσμοι τύπου Κ (όπου επιτρέπεται*) 1.00 * Βλέπε Παράρτημα Γ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όταν λύνουμε Πλαίσιο Οψης έχουμε q=4.00, ενώ όταν λύνουμε Πλευρικό Πλαίσιο με διαγώνιους συνδέσμους αλλάζουμε το q=3.00 Συντελεστής Θεμελίωσης θ Ο συντελεστής θεμελίωσης δίνεται στον πίνακα 2.7 του Κανονισμού:

14 4. Σταθερές 11 1α. Το κτίριο διαθέτει ένα υπόγειο Προϋποθέσεις 1β. Η θεμελίωση του κτιρίου είναι γενική κοιτόστρωση 1γ. Η θεμελίωση του κτιρίου είναι με πασσάλους που φέρουν δοκούς σύνδεσης στην κεφαλή α. Το κτίριο διαθέτει τουλάχιστον δύο υπόγεια 2β. Το κτίριο διαθέτει ένα τουλάχιστον υπόγειο και η θεμελίωση είναι γενική κοιτόστρωση γ. Η θεμελίωση του κτιρίου είναι με πασσάλους που συνδέονται με ενιαίο κεφαλόδεσμο (όχι αναγκαστικά ενιαίου πάχους) Παρατήρηση Υπόγειος θεωρείται ένας όροφος όταν έχει περιμετρικά τοιχεία έτσι, ώστε οι συνδεόμενες πλάκες να είναι πρακτικά αμετάθετες. Ποσοστό Κρίσιμης απόσβεσης ζ Η τιμή του ζ (%) δίνεται στον πίνακα 2.8 του Κανονισμού: Είδος Κατασκευής ζ % Μεταλλική: με συγκολλήσεις 2 με κοχλιώσεις 4 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όταν λύνουμε πλαίσιο Ζευκτού (δικτυώματος) επειδή συνήθως έχουμε κόμβους συγκολλητούς, θέτουμε ζ=2 Συντελεστής φασματικής ενίσχυσης βο Λαμβάνεται β o 2. 5, σύμφωνα με την του ΕΑΚ Πλαστιμότητα Συνιστάται η διαστασιολόγηση να γίνεται χωρίς απαίτηση πλαστιμότητας σε περιπτώσεις που έχουμε 2όροφα (μεγαλύτερα του ενός ορόφου) πλαίσια επειδή έτσι απαλασσόμαστε από ικανοτικό έλεγχο κόμβων. Στην περίπτωση μονόροφου πλαισίου απαλλασσόμαστε από ικανοτικό, οπότε μπορούμε να το διαστασιολογήσουμε και με απαίτηση πλαστιμότητας. Στην περίπτωση με επιλέγουμε Χωρίς Απαίτηση Πλαστιμότητας το q τίθεται αυτόματα ίσο με 1,50.

15 12 Metalcad Συνιστώσες σχεδιασμού Για να γίνει ο αντισεισμικός υπολογισμός τη κατασκευής χρειάζεται να τσεκάρουμε το πεδίο που αναφέρεται στις οριζόντιες συνιστώσες της σεισμικής διέγερσης ή και το πεδίο που αναφέρεται στην κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής διέγερσης. Χαρακτηριστικά δομήματος Θεμελιώδεις ιδιοπερίοδοι κτιρίου Τ (sec) Tx, Ty : Θεμελίωδεις ιδιοπερίοδοι ταλάντωσης για επίλυση με την ισοδύναμη στατική μέθοδο. Σε περίπτωση που επιλέγετε επίλυση με Δυναμική Ανάλυση δεν χρειάζεται να ορίσετε τις ιδιοπερίοδους, εφόσον αυτές θα υπολογιστούν από το πρόγραμμα αναλυτικά για κάθε ιδιομορφή. Αν όμως επιλύσετε με Ισοδύναμη Στατική Ανάλυση θα πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία: Αφήνετε στην αρχή τις υπάρχουσες τιμές. Σχεδιάζετε τα πλαίσια, και δίνετε Επίλυση. Από την Εκτύπωση στο μενού Αποτελέσματα, πηγαίνετε στη Δυναμική Ανάλυση και παίρνετε τα Tx και Ty, τα οποία στη συνέχεια τοποθετείτε εδώ, αν είναι μικρότερα από την Τ2. Οι τιμές αυτές θα ενημερώσουν αυτόματα την Τεχνική Εκθεση. Οι θεμελιώδεις ιδιοπερίοδοι δίνονται στην Παρ.3.5 (ΕΑΚ ). Tv: Η ιδιοπερίοδος του κτιρίου για κατακόρυφη σεισμική διέγερση. Τιμές φασματικής επιτάχυνσης σχεδιασμου Δίνονται από τους τύπους 2.1 του ΕΑΚ ( 2.3.1).

16 4. Σταθερές 13 Μεθοδολογία Ανάλυσης Δυναμική Φασματική Μέθοδος Το κτίριο λύνεται με τις παραδοχές της Παρ. 3.4 του ΕΑΚ Η μεθοδολογία που ακολουθείται συνίσταται σε συγκέντρωση των ιδιοταλαντούμενων μαζών ανά κόμβο (ταλάντωση με 6 βαθμούς ελευθερίας).απλοποιημένη Φασματική Μέθοδος (Ισοδύναμη Στατική Μέθοδος) Το κτίριο λύνεται σύμφωνα με τις παραδοχές της Παρ. 3.5 του ΕΑΚ 2000.

17 14 Metalcad ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 8 Αν επιλέξουμε στις Σταθερές την επιλογή Ευρωκώδικες, εδώ εμφανίζεται η καρτέλα με τις παραμέτρους του αντισεισμικού κανονισμού EC8 (EuroCode 8), οι οποίες αναλύονται στη συνέχεια όσες διαφέρουν από τις αντίστοιχες του ΕΑΚ2000: Ανηγμένη εδαφική επιτάχυνση σχεδιασμού Η χώρα διαιρείται σε 3 ζώνες (αντίστοιχες του ΕΑΚ2000). Παρατίθεται Πίνακας της εδαφ. Επιταχυνσης για κάθε ζώνη και για έδαφος Α (Πίνακας 1) Ζώνη a_gr/g Ζ1 0,16 Ζ2 0,24 Ζ3 0,36 Επισημαίνεται ότι η σεισμική δράση σε κάθε ζώνη χαρακτηρίζεται από την επιτάχυνση του εδάφους agr, η οποία ορίζεται για έδαφος κατηγορίας Α, ενώ προβλέπεται ουσιαστική αύξησή της ag*s (πολλαπλασιασμός επί τον συντελεστή S > 1.00 ) για τις άλλες κατηγορίες εδάφους. Αντίθετα, ο ΕΑΚ2000 δεν πρόβλεπε εξάρτηση της επιτάχυνσης από την κατηγορία εδάφους. Τιμές Παραμέτρων που καθορίζουν το οριζόντιο φάσμα ελαστικής απόκρισης Κατηγορία S TBB TBC TBD Εδάφους B(s) B(s) B(s) A 1,0 0,15 0,4 2,5 B 1,2 0,15 0,5 2,5 C 1,15 0,20 0,6 2,5 D 1,35 0,20 0,8 2,5 E 1,4 0,15 0,5 2,5 Επιλέγοντας ο χρήστης την Κατηγορία Εδάφους το πρόγραμμα υπολογίζει τα S, T B, T C, T D Προσδιορισμός των κατηγοριών εδάφους (1) Οι κατηγορίες εδάφους A, B, C, D, και E, που καθορίζονται από την στρωματογραφία και τις παραμέτρους που δίνονται στον πίνακα 3.1 του ΕΚ8 (βλ. παρακάτω), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτιμήσουν την επιρροή των τοπικών εδαφικών συνθηκών στη σεισμική δράση. Κατηγορία Εδάφους Περιγραφή στρωματογραφίας

18 4. Σταθερές 15 A B Βράχος ή άλλος βραχώδης γεωλογικός σχηματισμός, που περιλαμβάνει το πολύ 5 m ασθενέστερου επιφανειακού υλικού. Αποθέσεις πολύ πυκνής άμμου, χαλίκων, ή πολύ σκληρής αργίλου, πάχους τουλάχιστον αρκετών δεκάδων μέτρων, που χαρακτηρίζονται από βαθμιαία βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων με το βάθος. C D E Βαθιές αποθέσεις πυκνής ή μετρίως πυκνής άμμου, χαλίκων ή σκληρής αργίλου πάχους από δεκάδες έως πολλές εκατοντάδες μέτρων. Αποθέσεις χαλαρών έως μετρίως χαλαρών μη συνεκτικών υλικών (με ή χωρίς κάποια μαλακά στρώματα συνεκτικών υλικών), ή κυρίως μαλακά έως μετρίως σκληρά συνεκτικά υλικά. Εδαφική τομή που αποτελείται από ένα επιφανειακό στρώμα ιλύος με τιμές vs κατηγορίας C ή D και πάχος που ποικίλλει μεταξύ περίπου 5m και 20m, με υπόστρωμα από πιο σκληρό υλικό με vs > 800 m/s. S1 Αποθέσεις που αποτελούνται, ή που περιέχουν ένα στρώμα πάχους τουλάχιστον 10 m μαλακών αργίλων/ιλών με υψηλό δείκτη πλαστικότητας (PΙ > 40) και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. S2 Στρώματα ρευστοποιήσιμων εδαφών, ευαίσθητων αργίλων, ή οποιαδήποτε άλλη εδαφική τομή που δεν περιλαμβάνεται στους τύπους Α Ε ή S1 Κατηγορίες και Συντελεστές σπουδαιότητας για κτίρια (Πίνακας 4.3) Κατηγορία σπουδαιότητας I Κτίρια Κτίρια δευτερεύουσας σημασίας για τη δημόσια ασφάλεια, π.χ. γεωργικά κτίρια, κλπ. Συντελεστής σπουδαιότητας 0.80 II Συνήθη κτίρια, που δεν ανήκουν στις άλλες κατηγορίες III IV Κτίρια των οποίων η σεισμική ασφάλεια είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες κατάρρευσης, π.χ. σχολεία, αίθουσες συνάθροισης, πολιτιστικά ιδρύματα κλπ. Κτίρια των οποίων η ακεραιότητα κατά τη διάρκεια σεισμών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών, π.χ. νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, κλπ Συντελεστές συμπεριφοράς (& Τύποι Στατικών Συστημάτων) για οριζόντιες σεισμικές δράσεις (5.2.2 ΕΚ8) Τύποι στατικών συστημάτων (1)P Τα κτίρια από σκυρόδεμα θα κατατάσσονται σε έναν από τους ακόλουθους τύπους στατικών συστημάτων (βλέπε 5.1.2) ανάλογα με την συμπεριφορά τους υπό οριζόντιες σεισμικές δράσεις:

19 16 Metalcad 1. «Τοιχωματικό» - σύστημα πλάστιμων τοιχωμάτων (συζευγμένων ή όχι) Είναι αυτό όπου τοιχώματα (που ορίζονται κατά ΕΚ2 ως κατακόρυφα στοιχεία με λόγο πλευρών διατομής μεγαλύτερο του 4.0) αναλαμβάνουν περισσότερο από 65% της Vb. 2. «Πλαισιωτό σύστημα» - Είναι αυτό όπου πλαίσια δοκώνυποστυλωμάτων αναλαμβάνουν περισσότερο από 65% της σεισμικής τέμνουσας βάσης Vb. 3. «Διπλό ή Δυαδικό σύστημα» (ισοδύναμο με πλαισιωτό ή με σύστημα τοιχωμάτων) Είναι αυτό όπου τοιχώματα και πλαίσια αναλαμβάνουν από 35 % έως 65% της Vb. Ένα δυαδικό σύστημα μπορεί να είναι: (a) «Διπλό σύστημα ισοδύναμο με τοιχωματικό»: αυτό όπου τοιχώματα αναλαμβάνουν μεταξύ 50 % και 65% της Vb. (b) «Δυαδικό σύστημα ισοδύναμο με πλαισιακό»: αυτό όπου πλαίσια δοκώνυποστυλωμάτων αναλαμβάνουν μεταξύ 50 % και 65%της Vb Η διάκριση μεταξύ τύπων 1 και 3(a) αφενός και 2 και 3(b) αφετέρου, είναι από πρακτική άποψη ιδιαίτερα σημαντική, καθότι στην 1η ομάδα (n.0.50) δεν χρειάζεται ικανοτικός σχεδιασμός των υποστυλωμάτων κατά την Εξ. (4.10) για αποτροπή μαλακού ορόφου, ούτε απαιτείται από τον ΕΚ8 να εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις των παραπάνω παραγράφων και για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιρροών των τοιχοπληρώσεων. 4. «Στρεπτικά εύκαμπτο σύστημα». Είναι αυτό όπου η ελάχιστη ακτίνα δυστρεψίας r μεταξύ των δύο οριζοντίων διευθύνσεων είναι σε κάποιον όροφο μικρότερη από την ακτίνα αδράνειας της μάζας ορόφου l S, δηλαδή παραβιάζεται η r X, r Y $l S με ενδεχόμενο αποτέλεσμα οι κυρίαρχες περί κατακόρυφο άξονα ταλαντώσεις να είναι στρεπτικές αντί μεταφορικές. Στον ΕΑΚ 2000 ονομαζόταν «στρεπτικά ευαίσθητο» ή «εύστρεπτο» σύστημα. 5. «Σύστημα μεγάλων ελαφρά οπλισμένων τοιχωμάτων». Σύστημα τοιχωμάτων θα θεωρείται σύστημα «μεγάλων ελαφρά οπλισμένων τοιχωμάτων» εάν περιλαμβάνει, στην οριζόντια διεύθυνση που εξετάζεται, τουλάχιστον δύο τοιχώματα με οριζόντια διάσταση όχι μικρότερη από 4.0 m ή 2hw/3, οποίο είναι μικρότερο, που φέρουν από κοινού τουλάχιστον το 20% του συνολικού υπερκειμένου φορτίου βαρύτητας στη

20 4. Σταθερές 17 σεισμική κατάσταση σχεδιασμού, και έχει θεμελιώδη ιδιοπερίοδο T1, με την υπόθεση πάκτωσης στη βάση, μικρότερη ή ίση με 0,5 s. Η ύπαρξη ενός μόνον τοιχώματος που ικανοποιεί τις ανωτέρω συνθήκες σε μια από τις δύο διευθύνσεις, είναι επαρκής υπό τον όρο ότι: (α) η βασική τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς, qo, σε αυτήν την διεύθυνση προκύπτει από την τιμή που δίνεται στον Πίνακα 5.1 μετά από διαίρεση με συντελεστή 1,5, και (β) ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο τοιχώματα που ικανοποιούν τις προαναφερθείσες συνθήκες στην ορθογώνια διεύθυνση. [Παράγραφος (3)P] 6. «Σύστημα ανεστραμμένου εκκρεμούς». Είναι αυτό του οποίου τουλάχιστον η μισή μάζα βρίσκεται συγκεντρωμένη στα πάνω τρίτα του ύψους, ή η ανελαστική παραμόρφωση και η απορρόφηση σεισμικής ενέργειας συγκεντρώνονται στη βάση ενός μόνον κατακορύφου στοιχείου. Ο ΕΚ8 δεν θεωρεί ως ανεστραμμένα εκκρεμή μονόροφα πλαισιακά συστήματα με δοκούς και κατά τις δύο οριζόντιες διευθύνσεις, αν η ανηγμένη αξονική δύναμη νd=nd/acfcd είναι μικρότερη από 0.30 σ όλα τα υποστυλώματα. (2) Με εξαίρεση τα κτίρια εκείνα που κατατάσσονται στον τύπο των στρεπτικά εύκαμπτων συστημάτων, τα κτίρια από σκυρόδεμα επιτρέπεται να κατατάσσονται σε έναν τύπο στατικού συστήματος στην μια οριζόντια διεύθυνση και σε διαφορετικό στην άλλη. (4)P Οι πρώτοι τέσσερις τύποι συστημάτων (δηλ. πλαισιωτά συστήματα, διπλά συστήματα και συστήματα τοιχωμάτων και των δύο τύπων) θα έχουν μια ελάχιστη στρεπτική δυσκαμψία που ικανοποιεί την έκφραση r X, r Y $l S και στις δύο οριζόντιες διευθύνσεις. (5) Για συστήματα πλαισίων ή τοιχωμάτων με κατακόρυφα στοιχεία με καλή κατανομή σε κάτοψη, η απαίτηση της (4)Ρ της παρούσας μπορεί να θεωρηθεί ότι ικανοποιείται χωρίς αναλυτικό έλεγχο. (6) Συστήματα πλαισίων, διπλά συστήματα και συστήματα τοιχωμάτων χωρίς ελάχιστη στρεπτική δυσκαμψία σύμφωνα με την (4)Ρ της παρούσας πρέπει να κατατάσσονται στα στρεπτικά εύκαμπτα συστήματα. Υπολογισμός του συντελεστή συμπεριφοράς q ( ) (1) Η ανώτατη τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς q, που εισάγεται στην (3) για να εκφράσει την ικανότητα απόδοσης ενέργειας, θα υπολογίζεται για κάθε διεύθυνση σχεδιασμού (Χ, Υ) ως εξής: q=q o k w >= 1,5 (5.1) όπου qo η βασική τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς, που εξαρτάται από τον τύπο του στατικού συστήματος και από την κανονικότητά του σε όψη (βλέπε (2) της παρούσας). kw συντελεστής που εκφράζει την επικρατούσα μορφή αστοχίας σε στατικά συστήματα με τοιχώματα (βλέπε (11)Ρ της παρούσας). (2) Για κτίρια Kανονικά σε Oψη σύμφωνα με την , οι βασικές τιμές του qo για τους διάφορους τύπους στατικών συστημάτων δίνονται στον Πίνακα 5.1. Βασική τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς qo για συστήματα Kανονικά σε Oψη

21 18 Metalcad ΤΥΠΟΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΠΜ (Κτίρια Πλαστιμ.Μεσ.) ΚΠΥ (Κτ.Πλαστ.Υψηλ Πλαισιωτό σύστημα, διπλό 3,0αu/α1 4,5αu/α1 σύστημα, σύστημα συζευγμένων τοιχωμάτων Σύστημα ασύζευκτων 3,0 4,0αu/α1 τοιχωμάτων Στρεπτικά εύκαμπτο σύστημα 2,0 3,0 Σύστημα ανεστραμμένου εκκρεμούς 1,5 2,0 (3) Για κτίρια Μη Κανονικά σε Οψη (π.χ. με εσοχές καθ ύψος), η τιμή του qo πρέπει να μειώνεται κατά 20%, δηλ. q=0.8qo ( (7) και Πίνακα 4.1, βλ. παρακάτω). (4) Τα α1 και αu ορίζονται ως εξής: α1 είναι η τιμή με την οποία πρέπει να πολλαπλασιαστεί η οριζόντια σεισμική δράση σχεδιασμού ώστε για πρώτη φορά η καμπτική επιπόνηση να γίνει ίση με την καμπτική αντοχή σε οποιοδήποτε στοιχείο στον φορέα, ενώ όλες οι άλλες δράσεις σχεδιασμού παραμένουν σταθερές αu είναι η τιμή με την οποία πρέπει να πολλαπλασιαστεί η οριζόντια σεισμική δράση σχεδιασμού για να αναπτυχθούν πλαστικές αρθρώσεις σε τόσες θέσεις ώστε να σχηματιστεί πλήρως πλαστικός μηχανισμός, ενώ όλες οι άλλες δράσεις σχεδιασμού παραμένουν σταθερές. Ο συντελεστής αu μπορεί να υπολογιστεί από μη-γραμμική στατική γενική ανάλυση. (5) Όταν ο πολλαπλασιαστικός συντελεστής αu / α1 δεν έχει υπολογιστεί με ειδικό υπολογισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες προσεγγιστικές τιμές αu/α1 για κτίρια κανονικά σε κάτοψη: α) Πλαισιωτά συστήματα ή ισοδύναμα προς πλαισιωτά διπλά συστήματα. μονώροφα κτίρια: αu/α1=1,1 πολυώροφα δίστυλα πλαισιωτά κτίρια: αu/α1=1,2 πολυώροφα πολύστυλα πλαισιωτά κτίρια ή ισοδύναμα προς αυτά διπλά συστήματα: αu/α1=1,3. β) Συστήματα τοιχωμάτων ή ισοδύναμα προς αυτά διπλά συστήματα. Συστήματα τοιχωμάτων με μόνον δύο ασύζευκτα τοιχώματα σε κάθε οριζόντια διεύθυνση: αu/α1=1,0 συστήματα ασύζευκτων τοιχωμάτων: αu/α1=1,1 Ισοδύναμα προς τοιχώματα διπλά συστήματα ή συστήματα συζευγμένων τοιχωμάτων: αu/α1=1,2. (6) Για κτίρια που δεν είναι κανονικά σε κάτοψη (βλ ), η προσεγγιστική τιμή του αu /α1 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν δεν γίνει ειδικός υπολογισμός για την αποτίμησή του είναι ίση με την μέση τιμή μεταξύ (α) 1.0 και (β) της τιμής που δίνεται στην (5) της παρούσας.

22 4. Σταθερές 19 (8) Η μέγιστη τιμή αu/α1 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μελέτη είναι 1,5, ακόμα και όταν η ανάλυση οδηγεί σε υψηλότερες τιμές. (11) Ο συντελεστής kw που εκφράζει την κυρίαρχη μορφή αστοχίας σε στατικά συστήματα με τοιχώματα, λαμβάνεται ως εξής: kw = 1 για πλαισιωτά και ισοδύναμα προς πλαισιωτά συστήματα τοιχωμάτων kw = (1+α ο )/3 <=1, αλλά όχι < 0,5, για συστήματα τοιχωμάτων, ισοδύναμα προς τοιχώματα διπλά συστήματα και στρεπτικά εύστρεπτα συστήματα, όπου αo είναι κυριαρχούσα τιμή του λόγου όψεως των τοιχωμάτων του στατικού συστήματος. (12) Η κυριαρχούσα τιμή του λόγου όψεως αo μπορεί να υπολογιστεί από την ακόλουθη έκφραση: α o = Σ h wi /l wi (εφόσον οι λόγοι όψεως h wi /l wi όλων των τοιχωμάτων i του στατικού συστήματος δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές) όπου, h wi είναι το ύψος του τοιχώματος i και l wi είναι το μήκος της διατομής του τοιχώματος i. Σημείωση: για λόγους απλούστευσης υπολογισμών του q, είναι ευνόητο ότι ο μελετητής θα μπορεί να αποφύγει τον υπολογισμό του α o με το να λάβει το μέγιστο k w = 1 Κατηγορίες Πλαστιμότητας Σύμφωνα με την του ΕΚ8: (1)Ρ Η μελέτη αντισεισμικών κτιρίων από σκυρόδεμα θα παρέχει στον φορέα επαρκή ικανότητα απόδοσης ενέργειας χωρίς ουσιαστική μείωση της γενικής αντοχής του σε οριζόντια και κατακόρυφη φόρτιση. Για αυτόν τον σκοπό, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις και τα κριτήρια του Κεφαλαίου 2 (ΕΚ8). Στη σεισμική κατάσταση σχεδιασμού θα παρέχεται επαρκής αντοχή όλων των φερόντων στοιχείων, και οι απαιτήσεις μη-γραμμικής παραμόρφωσης στις κρίσιμες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από την γενική πλαστιμότητα που έχει υποτεθεί στους υπολογισμούς. (3)P Αντισεισμικά κτίρια από σκυρόδεμα θα σχεδιάζονται ώστε να παρέχουν ικανότητα απόδοσης ενέργειας και γενική πλάστιμη συμπεριφορά. Η γενική πλάστιμη συμπεριφορά εξασφαλίζεται εάν οι απαιτήσεις πλαστιμότητας αφορούν μεγάλο όγκο του συνολικού φορέα κατανεμημένο σε διαφορετικά στοιχεία και θέσεις όλων των ορόφων του. Για τον σκοπό αυτό οι πλάστιμες μορφές αστοχίας (π.χ. κάμψη) πρέπει να προηγούνται των ψαθυρών μορφών αστοχίας (π.χ. διάτμηση) με ικανοποιητική αξιοπιστία. (4)P Κτίρια από σκυρόδεμα που μελετώνται σύμφωνα με την (3)P της παρούσας, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες πλαστιμότητας ΚΠΜ (Μέση Πλαστιμότητα) και ΚΠΥ (Υψηλή Πλαστιμότητα), ανάλογα με την ικανότητα υστερητικής απόδοσης ενέργειας που διαθέτουν. Και οι δύο κατηγορίες αντιστοιχούν σε κτίρια που σχεδιάζονται, διαστασιολογούνται και οι λεπτομέρειές τους διαμορφώνονται σύμφωνα με ειδικές αντισεισμικές διατάξεις που δίνουν την δυνατότητα στον φορέα να αναπτύξει ευσταθείς

23 20 Metalcad πλαστικούς μηχανισμούς που συνοδεύονται από μεγάλη απόδοση υστερητικής ενέργειας υπό φόρτιση με επαναλαμβανόμενες αναστροφές χωρίς να υποστεί ψάθυρες αστοχίες. (5)P Για την παροχή του κατάλληλου επιπέδου πλαστιμότητας στις κατηγορίες πλαστιμότητας Μ και Υ, πρέπει να ικανοποιούνται οι ειδικές διατάξεις για κάθε κατηγορία (βλέπε ). Σε αντιστοιχία με τις διαφορετικές διαθέσιμες πλαστιμότητες των δύο κατηγοριών χρησιμοποιούνται διαφορετικές τιμές του συντελεστή q για κάθε κατηγορία (βλέπε ). Γεωγραφικοί περιορισμοί στη χρήση κατηγοριών πλαστιμότητας για κτίρια από σκυρόδεμα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ: Δεν επιτρέπεται η επιλογή κατηγορίας πλαστιμότητας Χ (Xαμηλή), και άρα δεν επιτρέπεται q=1.50. Κτίρια από Χάλυβα, Τοιχοποιια, Ξυλεία, ή Σύμμικτα Σκυροδέματος-Χάλυβα, επιτρέπονται να θεωρηθούν πλαστιμότητας Χ (με q=1.50). Δεν επιτρέπεται η επιλογή κατηγορίας πλαστιμότητας Μ (Μεσαία) σε κτίρια σπουδαιότητας ΙΙΙ ή IV σε σεισμική ζώνη Ζ2 ή Ζ3 (εξαιρούνται φορείς από προκατ τοιχώματα ή κυψελωτοί) ΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ (4.2.3) (1)P Για την αντισεισμική μελέτη, οι φορείς κτιρίων ταξινομούνται σε κανονικούς ή μηκανονικούς (2) Αυτή η διάκριση έχει επιπτώσεις στα ακόλουθα θέματα της σεισμικής μελέτης: στατικό προσομοίωμα, το οποίο μπορεί να είναι είτε απλουστευμένο επίπεδο προσομοίωμα ή χωρικό προσομοίωμα ν μέθοδο ανάλυσης, που μπορεί να είναι είτε απλουστευμένη ανάλυση φάσματος απόκρισης (διαδικασία οριζόντιας φόρτισης) ή ιδιομορφική ανάλυση φάσματος απόκρισης ν τιμή του συντελεστή q, που θα είναι μειωμένη για μη-κανονικά σε όψη κτίρια (3)P Τα χαρακτηριστικά κανονικότητας του κτιρίου σε όψη και κάτοψη εξετάζονται ξεχωριστά (Πίνακας 4.1) όσον αφορά τις επιπτώσεις της στατικής κανονικότητας στην ανάλυση και μελέτη. Πίν 4.1: Επιπτώσεις στατικής κανονικότητας στη σεισμική ανάλυση και μελέτη Κανονικότητα σε Επιτρεπόμενη απλοποίηση Συντελεστής συμπεριφοράς Κάτοψη Όψη Προσομοίωμ α Γραμμική-ελαστική ανάλυση (για γραμμική ανάλυση) Ναι Ναι Όχι. Όχι. Ναι Όχι. Ναι Όχι. Επίπεδο Επίπεδο Χωρικό Χωρικό Οριζόντια φόρτιση Ιδιομορφική ανάλυση Οριζόντια φόρτιση Ιδιομορφική ανάλυση Τιμή αναφοράς Μειωμένη τιμή Τιμή αναφοράς Μειωμένη τιμή

24 4. Σταθερές 21 Κριτήρια για κανονικότητα σε κάτοψη ( ) (1)P Για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο ως κανονικό σε κάτοψη θα πρέπει να ικανοποιεί όλους τους όρους που αναφέρονται στις παρακάτω παραγράφους. (2) Οσον αφορά την αντοχή σε οριζόντια φορτία και την κατανομή της μάζας, το κτίριο θα είναι κατά προσέγγιση συμμετρικό σε κάτοψη, σε σχέση με δύο ορθογώνιους άξονες. (3) Η διαμόρφωση της κάτοψης θα είναι συμπαγής, δηλ., κάθε πλάκα ορόφου θα οριοθετείται από κυρτή πολυγωνική γραμμή. Εάν υπάρχουν ανωμαλίες στην περίμετρο (εισέχουσες γωνίες ή εσοχές στην περίμετρο), η κανονικότητα σε κάτοψη μπορεί να θεωρηθεί ότι ικανοποιείται, υπό τον όρο ότι οι ανωμαλίες αυτές δεν έχουν επιπτώσεις στην δυσκαμψία της πλάκας στο επίπεδό της και ότι, σε κάθε ανωμαλία, η περιοχή μεταξύ του περιγράμματος της πλάκας και της κυρτής πολυγωνικής γραμμής που περιβάλλει την πλάκα δεν υπερβαίνει το 5% της επιφάνειας του ορόφου. (4) Η δυσκαμψία των πλακών ορόφων μέσα στο επίπεδό τους θα είναι αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με την οριζόντια δυσκαμψία των κατακόρυφων φερόντων στοιχείων, έτσι ώστε η παραμόρφωση της πλάκας να έχει μικρή επίδραση στη κατανομή των δυνάμεων μεταξύ των κατακόρυφων φερόντων στοιχείων. Από την άποψη αυτή, κατόψεις με μορφή L, Π, H, I, και Χ πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά, ειδικότερα όσον αφορά την δυσκαμψία των κλάδων, που πρέπει να είναι συγκρίσιμη με αυτήν του κεντρικού σκέλους, προκειμένου να ικανοποιηθεί η συνθήκη άκαμπτου διαφράγματος. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή για τη γενική συμπεριφορά του κτιρίου. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σε περιπτώσεις κατόψεων L, Π, Η, Χ ο μελετητής θα πρέπει να δηλώσει εκ των προτέρων (από τις εδώ Σταθερές) ότι το κτίριο ΔΕΝ είναι κανονικό, άσχετα από τους υπολογισμούς του προγ/τος οι οποίοι βασίζονται στις εξωτερικές μέγιστες διαστάσεις Lx,Ly, και δεν δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν υπόψη τις μη κανονικές γεωμετρικές μορφές της κάτοψης. (5) Η Λυγηρότητα του κτιρίου σε κάτοψη, λ = Lmax/Lmin, δεν θα είναι μεγαλύτερη του 4, όπου το Lmax και το Lmin είναι αντίστοιχα η μεγαλύτερη και η μικρότερη διάσταση του κτιρίου σε κάτοψη, μετρούμενη σε ορθογώνιες διευθύνσεις. (6) Σε κάθε επίπεδο και για κάθε διεύθυνση της ανάλυσης x και y, η στατική εκκεντρότητα eo και η ακτίνα δυστρεψίας r ικανοποιούν τις δύο παρακάτω συνθήκες οι οποίες δίνονται για την διεύθυνση y της ανάλυσης: eox 0, 30 rx (4.1a) rx ls (4.1b) όπου eox είναι η απόσταση μεταξύ του κέντρου δυσκαμψίας και του κέντρου μάζας, που μετράται κατά την διεύθυνση x, κάθετη στην εξεταζόμενη διεύθυνση της ανάλυσης rx είναι η τετραγωνική ρίζα του λόγου της δυστρεψίας προς την μεταφορική δυσκαμψία στην διεύθυνση y («ακτίνα δυστρεψίας»), και ls είναι η ακτίνα αδρανείας της μάζας της πλάκας ορόφου σε κάτοψη (τετραγωνική ρίζα του λόγου (α) της πολικής ροπής αδρανείας της μάζας της πλάκας του ορόφου σε

25 22 Metalcad κάτοψη, ως προς το κέντρο μάζας της πλάκας του ορόφου προς (β) την μάζα της πλάκας του ορόφου). Οι ορισμοί του κέντρου δυσκαμψίας και της ακτίνας δυστρεψίας r δίνονται στις (7) έως (9) της παρούσας. (7) Σε μονώροφα κτίρια το κέντρο δυσκαμψίας ορίζεται ως το κέντρο της μεταφορικής δυσκαμψίας όλων των βασικών σεισμικών μελών. Η ακτίνα δυστρεψίας r ορίζεται ως η τετραγωνική ρίζα του λόγου της γενικής δυστρεψίας ως προς το κέντρο της μεταφορικής δυσκαμψίας, προς την γενική μεταφορική δυσκαμψία, σε μία διεύθυνση, στην οποία λαμβάνονται υπόψη όλα τα βασικά σεισμικά μέλη που δρουν στην διεύθυνση αυτή. (8) Σε πολυώροφα κτίρια είναι δυνατοί μόνο κατά προσέγγιση ορισμοί του κέντρου δυσκαμψίας και της ακτίνας δυστρεψίας. Απλουστευμένος ορισμός για την ταξινόμηση της στατικής κανονικότητας σε κάτοψη και για την κατά προσέγγιση ανάλυση των στρεπτικών αποτελεσμάτων, είναι δυνατός όταν ικανοποιούνται οι ακόλουθες συνθήκες: α) όλα τα συστήματα ανάληψης οριζόντιων φορτίων, όπως πυρήνες, φέροντα τοιχώματα ή πλαίσια, είναι συνεχή, χωρίς διακοπή, από τα θεμέλια έως την κορυφή του κτιρίου β) οι μορφές παραμόρφωσης των επιμέρους συστημάτων υπό οριζόντια φορτία δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Η συνθήκη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι ικανοποιείται στις περιπτώσεις πλαισιωτών συστημάτων ή συστημάτων τοιχωμάτων. Γενικά η συνθήκη αυτή δεν ικανοποιείται σε διπλά συστήματα. (9) Σε πλαισιωτά συστήματα και σε συστήματα εύκαμπτων τοιχωμάτων στα οποία επικρατεί η παραμόρφωση σε κάμψη των στοιχείων, η θέση των κέντρων δυσκαμψίας και η ακτίνα δυστρεψίας όλων των ορόφων μπορούν να υπολογιστούν με βάση τις ροπές αδρανείας των διατομών των κατακόρυφων στοιχείων. Εάν, εκτός των καμπτικών, είναι επίσης σημαντικές οι διατμητικές παραμορφώσεις, οι τελευταίες μπορούν να ληφθούν υπόψη με τη χρήση ισοδύναμης ροπής αδρανείας της διατομής. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σε περίπτωση ασύμμετρης κατανομής τοιχοπληρώσεων στην κάτοψη, ο ΕΚ8 επιβάλλει διπλασιασμό της τυχηματικής εκκεντρότητας e, από 5 σε 10%, (σχέση 4.17 ΕΚ8 : Μ ai =e ai * F i, η στρεπτική ροπή στον όροφο i περί τον κατακόρυφο αξονα=τυχημ. εκκεντρότητα της μάζας του ορόφου*οριζ.φορτίο ορόφου) Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το e από 0.05 (5%) σε 0.10 (10%) από τις Σταθερές (Εργαλεία Παλιές Σταθερές CEB, 7 η σειρά) Κριτήρια για κανονικότητα σε όψη ( ) (1)P Για να ταξινομηθεί ένα κτίριο ως κανονικό σε όψη, θα πρέπει να ικανοποιεί όλους τους όρους που απαριθμούνται στις ακόλουθες παραγράφους. (2) Όλα τα συστήματα ανάληψης οριζοντίων φορτίων, όπως πυρήνες, φέροντα τοιχώματα ή πλαίσια, θα είναι συνεχή χωρίς διακοπή από τα θεμέλια έως την άνω επιφάνεια του κτιρίου, ή, εάν υπάρχουν ζώνες εσοχών με διαφορετικά ύψη, έως την άνω επιφάνεια της σχετικής ζώνης του κτιρίου. (3) Η μεταφορική δυσκαμψία και η μάζα των επιμέρους ορόφων θα παραμένουν σταθερές ή θα μειώνονται βαθμιαία, χωρίς απότομες αλλαγές, από τη βάση προς την κορυφή ενός κτιρίου.

26 4. Σταθερές 23 (4) Σε κτίρια με πλαισιωτό σύστημα ο λόγος της πραγματικής αντοχής ορόφων προς την αντοχή που απαιτείται από την ανάλυση δεν πρέπει να διαφέρει δυσανάλογα μεταξύ συνεχόμενων ορόφων. (5) Όταν υπάρχουν εσοχές, ισχύουν οι ακόλουθες πρόσθετες συνθήκες: α) για βαθμιδωτές εσοχές που διατηρούν την αξονική συμμετρία του φορέα, η εσοχή σε οποιονδήποτε όροφο δεν θα είναι μεγαλύτερη από το 20% της προηγούμενης διάστασης σε κάτοψη στην διεύθυνση της εσοχής (Σχήμα a και Σχήμα b) β) για μια μεμονωμένη εσοχή μέσα σε ύψος μικρότερο από 15% του συνολικού ύψους του κύριου στατικού συστήματος, η εσοχή δεν θα είναι μεγαλύτερη από το 50% της προηγούμενης διάστασης σε κάτοψη (Σχήμα c). Σε τέτοια περίπτωση το κάτω μέρος του φορέα που περιλαμβάνεται μέσα στην κατακόρυφη προβολή της περιμέτρου των ανώτερων ορόφων πρέπει να μελετηθεί ώστε να αναλαμβάνει τουλάχιστον 75% των οριζόντιων τεμνουσών δυνάμεων που θα αναπτύσσονταν στην ίδια ζώνη σε παρόμοιο κτίριο χωρίς τη διεύρυνση του κάτω μέρους γ) εάν οι εσοχές δεν διατηρούν τη συμμετρία του φορέα, το άθροισμα των εσοχών όλων των ορόφων σε κάθε όψη δεν θα είναι μεγαλύτερο από το 30% της διάστασης της κάτοψης στο ισόγειο επάνω από την θεμελίωση ή επάνω από την άνω επιφάνεια άκαμπτου υπογείου, και κάθε επιμέρους εσοχή δεν θα είναι μεγαλύτερη από το 10% της προηγούμενης διάστασης κάτοψης (Σχήμα d). Επιλέγοντας (μέσα από το τετραγωνάκι => δίπλα από το qhx ή qhy ή qhv) το υλικό του φορέα (σκυρόδεμα, χάλυβας, κλπ), την κατηγορία Πλαστιμότητας, τον τύπο στατικού συστήματος (Πλαισιωτό, Τοιχωμάτων, κλπ), και την κανονικότητα σε όψη και σε κάτοψη, το πρόγραμμα υπολογίζει τον βασικό συντελεστή συμπεριφοράς qo και τον

27 24 Metalcad τελικό συντελ. συμπεριφοράς q, το S, και τις υπόλοιπες παραμέτρους (μ Φ ) που χρειάζονται για την αντισεισμική επίλυση και την συνακόλουθη διαστασιολόγηση υποστυλωμάτων, τοιχείων, δοκών, κλπ. Mε την επιλογή Υπολογισμός γίνεται αυτόματα από το πρόγραμμα ο υπολογισμός των qo, kw, q, ao, μφ. Με την επιλογή Αποδοχή οι υπολογισμοί ενημερώνουν την αρχική καρτέλα (Παράμετροι Φάσματος) Δείκτης Πλαστιμότητας Καμπυλοτήτων μφ ( Συνθήκη τοπικής πλαστιμότητας) Παρέχεται ικανοποιητική πλαστιμότητα καμπυλότητας σε όλες τις κρίσιμες περιοχές των βασικών σεισμικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακρών των υποστυλωμάτων, όταν η πλαστιμότητα καμπυλότητας μφ των περιοχών αυτών είναι τουλάχιστον ίση με τις ακόλουθες τιμές: μφ = 2qo - 1 εάν T1 TC (5.4) μφ = 1+2(qo - 1)TC/T1 εάν T1 < TC (5.5) Ο συντελεστής μφ χρησιμοποιείται σε υπολογισμούς ποσοστών όπλισης δοκών και υποστυλωμάτων. Συντελεστής συμπεριφοράς Κατακόρυφης Σεισμικής Συνιστώσας Για την κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής δράσης πρέπει εν γένει να επιλέγεται συντελεστής συμπεριφοράς q με τιμή έως 1,5 για όλα τα υλικά και στατικά συστήματα. ( (6) ) Ποσοστό κρίσιμης απόσβεσης ξ Είναι ο λόγος ιξώδους απόσβεσης του φορέα, που εκφράζεται ως ποσοστό %. Γενικά λαμβάνεται ως ίσος με 5%. Ο ξ χρησιμεύει στον καθορισμό του διορθωτικού συντελεστή απόσβεσης η, σύμφωνα με τη σχέση η=sqr[10+(5+ξ)] $ 0,55. Ο η υπεισέρχεται στις σχέσεις υπολογισμού του ελαστικού φάσματος απόκρισης S e (T) Συντελεστής β Eίναι ο συντελεστής κατώτατου ορίου για το οριζόντιο φάσμα σχεδιασμού, που σύμφωνα με το Εθνικό Προσάρτημα θα έχει πάντα τιμή 0,2. Συνιστώσες Σχεδιασμού Οριζόντιες Συνιστώσες Σεισμικής Διέγερσης Η επιλογή αυτή πρέπει να είναι πάντα επιλεγμένη, για να υπολογιστεί η οριζόντια επίδραση του σεισμού. Κατακόρυφη Συνιστώσα Σεισμικής Διέγερσης ( )

28 4. Σταθερές 25 Η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού δεν είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον ΕΚ8 εκτός από τις ακόλουθες περιπτώσεις: (1) Εάν η επιτάχυνση avg είναι μεγαλύτερη από 0,25g (2,5 m/s2) περιοχές σεισμικότητας Ζ3 καθώς και σεισμικότητας Ζ2 για κτίρια σπουδαιότητας III και IV, αλλά και πάλι μόνον όταν υπάρχουν -- δοκούς που φέρουν φυτευτά υποστυλώματα -- οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια στατικά μέλη με άνοιγμα 20m ή περισσότερο -- οριζόντιοι ή σχεδόν οριζόντιοι προβόλοι με άνοιγμα μεγαλύτερο από 5m -- οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια προεντεταμένα μέλη Θεμελιώδεις Ιδιοπερίοδοι του Κτιρίου Τ (sec) Τx, Τy, Tv Θεμελιώδεις ιδιοπερίοδοι ταλάντωσης του κτιρίου για οριζόντια κίνηση στη διεύθυνση Χ, στη διεύθυνση Υ και στην κατακόρυφη διεύθυνση αντίστοιχα. Οι τιμές που δίνονται εδώ είναι οι αρχικές τιμές που χρησιμοποιούνται στην επίλυση την Ισοδύναμη Φασματική μέθοδο (Μέθοδος Ανάλυσης Οριζόντιας Φόρτισης ΕΚ ). λ συντελεστής διόρθωσης, η τιμή του οποίου ισούται με λ=0,85 εάν Τ # 2Τc και το κτίριο έχει πάνω από δύο ορόφους, ή λ=1,0 σε κάθε άλλη περίπτωση. Ο συντελεστής λ εκφράζει το γεγονός ότι σε κτίρια με τουλάχιστον τρεις ορόφους και μεταφορικούς βαθμούς ελευθερίας σε κάθε οριζόντια διεύθυνση, η δρώσα ιδιομορφική μάζα της 1ης θεμελιώδους ιδιομορφής είναι μικρότερη, κατά 15% κατά μέσον όρο, από τη συνολική μάζα του κτιρίου. Tιμές Επιτάχυνσης Φάσματος Σχεδιασμού Sd (m/sec 2 ) Φάσμα σχεδιασμού για ελαστική ανάλυση (EK ) Η ικανότητα των φορέων να παρουσιάζουν αντοχή σε σεισμικές δράσεις στην μηγραμμική περιοχή, επιτρέπει γενικά τον σχεδιασμό τους για ανάληψη σεισμικών δυνάμεων μικρότερων από εκείνες που αντιστοιχούν σε γραμμική ελαστική απόκριση. Για να αποφευχθεί η εκτέλεση πλήρως ανελαστικής ανάλυσης στην μελέτη, η ικανότητα του φορέα για απόδοση ενέργειας, κυρίως μέσω της πλάστιμης συμπεριφοράς των στοιχείων του ή/και άλλων μηχανισμών, λαμβάνεται υπόψη με εκτέλεση ελαστικής ανάλυσης βασισμένης σε φάσμα απόκρισης μειωμένο σε σχέση με το ελαστικό, που ονομάζεται εφεξής "φάσμα σχεδιασμού''. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται με την εισαγωγή του συντελεστή συμπεριφοράς q. Για τις οριζόντιες συνιστώσες της σεισμικής δράσης το φάσμα σχεδιασμού, Sd(T), ορίζεται από τις ακόλουθες εκφράσεις:

29 26 Metalcad όπου ag, S, T C,T D όπως ορίζονται στην (βλ. αμέσως παρακάτω «Ελαστικό Φάσμα») Sd (T) το φάσμα σχεδιασμού q ο συντελεστής συμπεριφοράς β συντελεστής κατώτατου ορίου για το οριζόντιο φάσμα σχεδιασμού = 0,2 Tιμές Επιτάχυνσης Ελαστικού Φάσματος Se (m/sec 2 ) Για τις οριζόντιες συνιστώσες της σεισμικής δράσης, το ελαστικό φάσμα απόκρισης Se(T) καθορίζεται από τις ακόλουθες εκφράσεις: όπου: Se(T) T ag TB TC TD το ελαστικό φάσμα απόκρισης η περίοδος ταλάντωσης ενός γραμμικού συστήματος μίας ελευθερίας κίνησης η εδαφική επιτάχυνση σχεδιασμού σε έδαφος κατηγορίας Α (ag = γi.agr); η περίοδος κάτω ορίου του κλάδου σταθερής φασματικής επιτάχυνσης η περίοδος άνω ορίου του κλάδου σταθερής φασματικής επιτάχυνσης η τιμή της περιόδου που ορίζει την αρχή της περιοχής σταθερής μετακίνησης του φάσματος (βλ. παρακάτω σχήμα 3.1 του ΕΚ8)

30 4. Σταθερές 27 S ο συντελεστής εδάφους η ο διορθωτικός συντελεστής απόσβεσης, με τιμή αναφοράς η = 1 για 5% ιξώδη απόσβεση Η κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής δράσης δίνεται από τις σχέσεις ( ) : Σχήμα 3.1 ΕΚ8 Μορφή του ελαστικού φάσματος απόκρισης

31 28 Metalcad Μεθοδολογία Ανάλυσης Δυναμική Φασματική Μέθοδος (ΕΚ ) Θα λαμβάνεται υπόψη η απόκριση όλων των ιδιομορφών ταλάντωσης που συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική απόκριση, και αυτό θεωρείται ότι ικανοποιείται εάν μπορεί να αποδειχθεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: Το άθροισμα των δρώσων ιδιομορφικών μαζών για τις ιδιομορφές που λαμβάνονται υπόψη είναι τουλάχιστον το 90% της συνολικής μάζας του φορέα (ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η δρώσα ιδιομορφική μάζα mk που αντιστοιχεί σε ιδιομορφή k, καθορίζεται έτσι ώστε η τέμνουσα δύναμη βάσης Fbk, που δρα στην διεύθυνση εφαρμογής της σεισμικής δράσης, να μπορεί να εκφραστεί ως Fbk = Sd(Tk) mk. Αποδεικνύεται ότι το άθροισμα των δρωσων ιδιομορφικών μαζών (για όλες τις ιδιομορφές και μια δεδομένη διεύθυνση) είναι ίση με τη μάζα του φορέα.) Η Δυναμική Φασματική (ή Ιδιομορφική Φασματική) μέθοδος δεν διαφέρει ουσιωδώς από εκείνη του ΕΑΚ2000. Εφαρμόζεται πάντα, χωρίς περιορισμούς. Ο βασικός κανόνας για τον ελάχιστο αριθμό ιδιομορφών που λαμβάνεται υπόψη είναι ο ίδιος: ότι το άθροισμα των συμμετεχουσών ιδιομορφικών μαζών γι αυτές στη διεύθυνση κάθε σεισμικής συνιστώσας που λαμβάνεται στην ανάλυση, να είναι τουλάχιστον το 90% της συνολικής μάζας του κτιρίου. Οπως και στον ΕΑΚ 2000, η βασική μέθοδος για το συνδυασμό των ιδιομορφικών μεγίστων είναι ο «Πλήρης Τετραγωνικός Συνδυασμός» (CQC). Η προϋπόθεση για την εφαρμογή του απλούστερου κανόνα της «τετραγωνικής ρίζας του αθροίσματος των τετραγώνων» είναι χαλαρότερη απ ότι στον ΕΑΚ: να διαφέρουν κατά τουλάχιστον 10% όλες οι διαδοχικές ιδιοπερίοδοι. Απλοποιημένη Φασματική Μέθοδος (Μέθοδος Οριζόντιας Φόρτισης ΕΚ ) (1)P Αυτός ο τύπος ανάλυσης μπορεί να εφαρμοστεί σε κτίρια η απόκριση των οποίων σε κάθε κύρια διεύθυνση δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις συμβολές ιδιομορφών ταλάντωσης υψηλότερων από την θεμελιώδη ιδιομορφή. (2) Η απαίτηση της 1(Ρ) της παρούσας θεωρείται ότι ικανοποιείται σε κτίρια που ικανοποιούν τους ακόλουθους δύο όρους: α) έχουν θεμελιώδεις περιόδους ταλάντωσης T1, στις δύο κύριες διευθύνσεις, μικρότερες από τις ακόλουθες τιμές : Τ1 4 Τ C (η Τ C ορίζεται στην ) Τ1 2 s β) ικανοποιούν τα κριτήρια για κανονικότητα σε όψη (ΕΚ ). Η στατική ανάλυση με (ισοδύναμα) οριζόντια σεισμικά φορτία διαφέρει από την απλοποιημένη φασματική του ΕΑΚ 2000 από πολλές απόψεις: 1. Στο πεδίο εφαρμογής, που περιορίζεται μόνον σε κτίρια κανονικά καθ ύψος, με θεμελιώδη ιδιοπεριόδο που να ικανοποιεί και στις δύο κύριες οριζόντιες διευθύνσεις και τις δύο συνθήκες:

32 4. Σταθερές 29 Τ 2 s, Τ 4Τ C 2. Στην καθ ύψος μεταβολή των οριζοντίων φορτίων τα οποία μπορεί πάντοτε να προκύπτουν από ανεστραμμένη τριγωνική καθ ύψος κατανομή των επιταχύνσεων ορόφων: F i = Vb (z i m i / Σ z j m j ) όπου Vb η σεισμική τέμνουσα βάσης και zi, zj τα ύψη των μαζών mi mj από τη θεμελίωση ή την πάνω επιφάνεια άκαμπτου υπογείου. 3. Στην εφαρμογή των οριζοντίων σεισμικών φορτίων στους ορόφους πάντοτε στη στατική εκκεντρότητα που καθορίζεται εσωτερικά και «αυτόματα» σε μια χωρική ανάλυση, χωρίς αυξομειώσεις του τύπου που επιβάλλει ο ΕΑΚ Στις οριζόντιες διευθύνσεις στις οποίες ασκούνται τα οριζόντια φορτία: κατά τις δύο κάθετες μεταξύ τους κύριες διευθύνσεις τις οποίες επιλέγει ο Μηχανικός, χωρίς λογιστική αναζήτηση του τύπου που απαιτεί ο ΕΑΚ. 5. Στο μέγεθος της Vb, το οποίο επιτρέπεται να μειώνεται κατά 15% σε κτίρια άνω των δύο ορόφων με βασική ιδιοπερίοδο Τ 2ΤC, λόγω διαφοράς συμμετέχουσας μάζας (βλ. συντελεστή λ στην Εξ. Fb=Sd(T1) * λ * m ) Λόγω των ανωτέρω 3 και 4, η στατική ανάλυση με (ισοδύναμα) οριζόντια φορτία είναι πολύ απλούστερη από την απλοποιημένη φασματική του ΕΑΚ Επιπλέον, στις περιπτώσεις που επιτρέπεται να εφαρμόζεται δίνει - λόγω του ανωτέρω 5 - αποτελέσματα πλησιέστερα σ αυτά της ιδιομορφικής φασματικής, και επομένως ακριβέστερα και οικονομικότερα. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕC8 Τύπος Φορέα σύμφωνα με το υλικό κατασκευής Τύπος Στατικού Συστήματος Αναπτύσσονται παραπάνω Κανονικότητα σε Οψη Κανονικότητα σε Κάτοψη Αναπτύσσονται παραπάνω Ελεγχος Σχετικής Παραμόρφωσης Ορόφων Περιορισμός σχετικής παραμόρφωσης ορόφου ( ) (1) Θα τηρούνται τα ακόλουθα όρια: α) για κτίρια με μη-φέροντα στοιχεία από ψαθυρό υλικό (π.χ. τοιχοποϊια πλινθοδομής) συνδεδεμένα με τον φορέα: dr ν 0,005 h (4.31) β) για κτίρια με πλάστιμα μη-φέροντα στοιχεία: dr ν 0,0075 h (4.32)

33 30 Metalcad γ) για κτίρια με μη-φέροντα στοιχεία αγκυρωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται από τις παραμορφώσεις του φορέα, ή για κτίρια που δεν έχουν μη-φέροντα στοιχεία: dr ν 0,010 h (4.33) όπου dr είναι η τιμή σχεδιασμού της σχετικής παραμόρφωσης ορόφου, όπως ορίζεται στην (2); h είναι το ύψος του ορόφου ν είναι συντελεστής μείωσης που λαμβάνει υπόψη τη μικρότερη περίοδο επαναφοράς της σεισμικής δράσης που συνδέεται με την απαίτηση περιορισμού βλαβών ΣΗΜΕΙΩΣΗ Οι τιμές που αποδίδονται στον ν μπορεί να βρεθούν στο Εθνικό Προσάρτημα, και είναι ν=0.4 για τις κατηγορίες σπουδαιότητας ΙΙΙ και IV, ν = 0.5 για τις κατηγορίες σπουδαιότητας Ι και ΙΙ. Ποσοστό Τέμνουσας Τοιχωμάτων για Απαλλαγή από έλεγχο κόμβων Σύμφωνα με τον ΕΚ8 ο Ικανοτικός σχεδιασμός υποστυλωμάτων σε κάμψη δεν απαιτείται: στον ανώτατο όροφο, στο ισόγειο διορόφων κτιρίων, αν όλα τα υποστυλώματα έχουν ανηγμένη αξονική νd 0.30, αν τοιχώματα αναλαμβάνουν τουλάχιστον 50% σεισμικής τέμνουσας βάσης στην υπόψη οριζόντια διεύθυνση Οπότε, εδώ δηλώνουμε το ποσοστό η που θα παραλαμβάνουν τα τοιχώματα στη στάθμη βάσης του κτιρίου (οροφή ισογείου αν δεν υπάρχει υπόγειο, ή οροφή υπογείου αν υπάρχει υπόγειο), που κανονικά θα πρέπει να είναι 0.50 (50%). Σημειώνεται ότι κατά ΕΚ8 τα τοιχώματα που συμμετέχουν στην ανάληψη τεμνουσών είναι όλα τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία με λόγο πλευρών μεγαλύτερο του 4.

34 4. Σταθερές Σταθερές Εδάφους Γενικά Κατηγορία Εδάφους Μπορούμε να επιλέξουμε μια από τις πέντε κατηγορίες εδάφους Α, Β, Γ, Δ και Χ: Τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας συνοψίζονται στον πίνακα 2.5 του ΕΑΚ 2000: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α Β Γ Δ Χ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Βραχώδεις ή ημιβραχώδεις σχηματισμοί εκτεινόμενοι σε αρκετή έκταση και βάθος, με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν έντονη αποσάθρωση. Στρώσεις πυκνού κοκκώδους υλικού με μικρό ποσοστό ιλυοαργιλικών προσμίξεων, πάχους μικρότερου των 70μ. Στρώσεις πολύ σκληρής προσυμπιεσμένης αργίλου πάχους μικρότερου των 70μ. Εντόνως αποσαθρωμένα βραχώδη ή εδάφη που από μηχανική άποψη μπορούν να εξομοιωθούν με κοκκώδη. Στρώσεις κοκκώδους υλικού μέσης πυκνότητας πάχους μεγαλύτερου των 5μ. ή μεγάλης πυκνότητας πάχους μεγαλύτερου των 70μ. Στρώσεις σκληρής προσυμπιεσμένης αργίλου πάχους μεγαλύτερου των 70μ. Στρώσεις κοκκώδους υλικού μικρής σχετικά πυκνότητας πάχους μεγαλύτερου των 5μ. ή μέσης πυκνότητας πάχους μεγαλύτερου των 70μ. Έδαφος με μαλακές αργίλους υψηλού δείκτη πλαστιμότητας (Ι p >50) συνολικού πάχους μεγαλύτερου των 10μ. Χαλαρά λεπτόκοκκα αμμοϊλιώδη εδάφη υπό τον υδάτινο ορίζοντα, που ενδέχεται να ρευστοποιηθούν (εκτός αν ειδική μελέτη αποκλείει τέτοιο κίνδυνο, ή γίνει βελτίωση των μηχανικών τους ιδιοτήτων). Εδάφη που βρίσκονται δίπλα σε εμφανή τεκτονικά ρήγματα. Απότομες κλιτείς καλυπτόμενες με προϊόντα χαλαρών πλευρικών κορημάτων.

35 32 Metalcad Χαλαρά κοκκώδη ή μαλακά ιλυοαργιλικά εδάφη, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνα από άποψη δυναμικής συμπυκνώσεως ή απώλειας αντοχής. Πρόσφατες χαλαρές επιχωματώσεις (μπάζα). Οργανικά εδάφη. Εδάφη κατηγορίας Γ με επικινδύνως μεγάλη κλίση. Είδος Εδάφους Ορίζουμε αν το έδαφος θεμελίωσης είναι αργιλώδες (συνεκτικό έδαφος) ή κοκκώδες (μη συνεκτικό: άμμος, αμμοχάλικο, χαλικώδες) για τον Έλεγχο της Φέρουσας Ικανότητας Έδρασης (Οριακού Φορτίου) καθώς επίσης και για τον έλεγχο της αστοχίας σε ολίσθηση (Παράρτημα Ζ του ΕΑΚ). Τιμές Σχεδιασμού Μέτρο Ελαστικότητας Εδάφους Ε (Kpa) Ανάλογα με το έδαφος οι τιμές δίνονται από τον πίνακα: Επιτρεπόμενη Τάση σεπ (Kpa) ΕΔΑΦΟΣ Min Max Χαλίκι πυκνό Χαλίκι χαλαρό Αμμοχάλικο πυκνό Αμμοχάλικο χαλαρό Άμμος πυκνή Άμμος χαλαρή Άμμος λεπτή Καθαρή ιλύς Οργανική ιλύς, τύρφη Άργιλος μαλακή Άργιλος πλαστική Άργιλος ημίσκληρη Άργιλος σκληρή Άργιλος αμμώδης Καθορίζεται η επιτρεπόμενη τάση του εδάφους θεμελίωσης για τον έλεγχο των πεδίλων. Σημειώνεται ότι η τιμή αυτή για την περίπτωση ελέγχου του πεδίλου με τα εντατικά μεγέθη που προέκυψαν από σεισμική φόρτιση, προσαυξάνεται κατά 50% σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό. σ επ,σεισ =σ επ x 1.50 Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τάσεις εδάφους για ένα θεμέλιο καθορίζονται από τη φέρουσα ικανότητα και την ομοιομορφία του εδάφους θεμελίωσης καθώς επίσης και από την ευαισθησία του δομικού έργου.

36 4. Σταθερές 33 Τιμές των επιτρεπομένων τάσεων σε συνάρτηση με το έδαφος και το είδος θεμελίωσης περιέχονται στον Γερμανικό Κανονισμό DIN (Ελληνική μετάφραση του, περιέχεται στο Beton Kalender 1984, Τόμος 3, σελ ) Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ενδεικτικές τιμές επιτρεπομένων τάσεων εδαφών. Είδος εδάφους Επιτρεπόμενη τάση (ΚΝ/m 2 ) Συνεκτικά εδάφη Μικτά εδάφη Μη συνεκτικά εδάφη - έργο με ευαισθησία στις καθιζήσεις - έργο με μικρή ευαισθησία στις καθιζήσεις Βράχος Σημειώνεται ότι κατά την Ελληνική Νομοθεσία τιμές επιτρεπομένων τάσεων μεγαλύτερες του 350 ΚΝ/m2 επιβάλλεται να συνοδεύονται από την αντίστοιχη γεωτεχνική μελέτη. Εδαφικές Παράμετροι για Αναλυτικό Υπολογισμό (βάσει εδαφοτεχνικής μελέτης) φ: Γωνία διατμητικής αντοχής (εσωτερικής τριβής) του εδάφους. (σε μοίρες). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ενδεικτικές τιμές της γωνίας εσωτερικής τριβής για τις πιο συχνά συναντώμενες κατηγορίες εδαφών. Οι τιμές αυτές που υπολογίστηκαν στο εργαστήριο θεωρούνται σχετικά μεγάλες και συνιστάται στις εδαφομηχανικές μελέτες να μειώνονται προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ανομοιογένεια του εδάφους. Είδος εδάφους Βράχος συμπαγής Χάλικες καθαροί 32,5-45 Άμμος καθαρή Ιλύς 22,5-27,5 Πηλός 12,5-22,5 Τύρφη 12,5-17,5 Γωνία εσωτερικής τριβής φ (deg) Συνοχή C δείκτης συνεκτικότητας εδάφους (σε KN/m 2 ). Είδος εδάφους Συνεκτικότητα (KN/m2)

37 34 Metalcad Βράχος συμπαγής Χάλικες καθαροί - Άμμος καθαρή - Ιλύς 0-10 Πηλός Τύρφη 5-10 Αστράγγιστη διατμητική αντοχή Su (kpa) γ : Μοναδιαίο βάρος εδάφους σε KN/m 3 Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται το μοναδιαίο (ξηρό) βάρος γ για τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις εδαφών που εμφανίζονται στις εφαρμογές. Είδος εδάφους - Επιχώματα και Πηλώδη εδάφη με φυσική υγρασία - Αργιλώδη και Αμμώδη εδάφη σχετικά ξηρά - Επιχώματα Πηλώδη και Αμμώδη εδάφη κορεσμένα με νερό - Αργιλώδη και Χαλικώδη εδάφη υγρά - Αμμώδη εδάφη με φυσική υγρασία - Χαλικώδη εδάφη ξηρά - Συντρίμματα λίθων - Ερμα σιδηροδρομικής γραμμής Μοναδιαίο Βάρος (ΚΝ/m3)

38 4. Σταθερές 35 Μεθοδολογία ανάλυσης Αναλυτική μέθοδος Χρησιμοποιούνται οι εδαφικές παράμετροι (φ, c, Su, γ) οι οποίες πρέπει να έχουν καθορισθεί από εδαφοτεχνική μελέτη (Παράρτημα Ζ του ΕΑΚ). Προσεγγιστική μέθοδος Βάσει του Παραρτήματος Ζ.6 του ΕΑΚ, σε κτίρια μικρής σπουδαιότητας Σ1 και Σ2 επιτρέπεται η εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του εδάφους με βάση υπάρχουσα εμπειρία από παρακείμενες κατασκευές, θεμελιωμένες σε όμοιους εδαφικούς σχηματισμούς. Οι κατασκευές αυτές πρέπει να μην έχουν εμφανίσει αξιόλογες υποχωρήσεις και να έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά σε προγενέστερες σημαντικές σεισμικές δράσεις. Σ αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται μόνον η σ επ. Έλεγχος θεμελίων σε ολίσθηση Αν η επιλογή αυτή είναι τσεκαρισμένη, τότε γίνεται ο έλεγχος ολίσθησης πεδίλων (ΕΑΚ β). Αυτόματη Αλλαγή Αγκυρίων και Πάχους Ελάσματος Αν η επιλογή αυτή είναι τσεκαρισμένη, τότε το πρόγραμμα αυξάνει αυτόματα, εφόσον απαιτείται, τη διάμετρο των αγκυρίων και το πάχος της μεταλλικής πλάκας έδρασης των μεταλλικών υποστυλωμάτων επί του πεδίλου σκυροδέματος. Το κτίριο θεωρείται εδραζόμενο επί ελαστικών στηρίξεων Υπάρχει δυνατότητα ανάλυσης με ελαστική έδραση, όπου λαμβάνεται υπ' όψιν ο δείκτης ελαστικότητας του εδάφους, αλλά και τα συνδετήρια δοκάρια που ενώνουν τα πέδιλα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μικρότερες ροπές πεδίλων, και άρα εκκεντρότητες και μικρότερες διαστάσεις. Ο κόμβος κάθε πεδίλου παύει να είναι πακτωμένος, και προστίθεται ένας επιπλέον πακτωμένος κόμβος 1 μέτρο χαμηλότερα. Ο κόμβος αυτός συνδέεται με το πέδιλο με ένα γραμμικό μέλος μήκους 1 μέτρου. Οι διαστάσεις αυτού του μέλους είναι οι ίδιες με τη βάση του πεδίλου, έχει δε μέτρο ελαστικότητας αυτό του εδάφους. Στην περίπτωση ελαστικής έδρασης τα συνδετήρια δοκάρια λαμβάνονται σύμφωνα με τις διαστάσεις που έχουμε ορίσει στο διάλογο εισαγωγής πλαισιών (Εισαγωγή Γεννήτριες Ζευκτό ή Ολόσωμη Θεμέλια Διαστάσεις Δοκών θεμελίωσης χ-χ). Οι διαστάσεις δοκών y-y χρησιμοποιούνται για τα πλαϊνά πλαίσια. Ακόμα κι αν έχουμε δηλώσει πεδιλοδοκοκούς, το μέλος που μπαίνει στην προσομοίωση είναι μέλος ορθογωνικής δοκού. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Εάν θελουμε Πεδιλοδοκούς είναι απαραίτητο να είναι μαρκαρισμένη αυτή η επιλογή, γιατί οι Π/Δ επιλύονται κατά Winkler επί ελατηρίων.

39 36 Metalcad 4.4. Σταθερές Yλικών Στοιχεία φέροντος οργανισμού Εδώ επιλέγουμε τα υλικά του φορέα, (που μπορεί να είναι και όλα),τσεκάροντας τα αντίστοιχα τετραγωνάκια. Μετά πρέπει να ορίσουμε την ποιότητα των αντίστοιχων υλικών, επιλέγοντας από τα αντίστοιχα πτυσσόμενα μενού. Σκυρόδεμα Μπορούμε να διαλέξουμε μια από τις έξι παρακάτω ποιότητες σκυροδέματος: C12/15, C16/20, C20/25, C25/30, C30/35, C35/40. Πατώντας το «κουμπί» δίπλα από το σκυρόδεμα εμφανίζεται η καρτέλα με τα χαρακτηριστικά του. Α/Α: αύξων αριθμός Ποιότητα: η ποιότητα του σκυροδέματος (C12/15, C16/20 κλπ). f ck : Xαρακτηριστική θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος σε MΡa.

40 4. Σταθερές 37 f ctk0.05 : Xαρακτηριστική αντοχή σε αξονικό εφελκυσμό με ποσοστό υπαντοχής 5% (σε MΡa).Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο οριακών καταστάσεων ρηγμάτωσης. f ctm : Mέση αξονική εφελκυστική αντοχή σε MΡa.Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των αρνητικών βελών. f ctk0.95 : Xρησιμοποιείται για τον υπολογισμό συνεπειών έμμεσων δράσεων (πριν τη ρηγμάτωση του σκυροδέματος) και τον υπολογισμό του ελάχιστου οπλισμού. E cm : Eπιβατικό μέτρο ελαστικότητας σε GPa. G cm : Mέτρο διάτμησης σε GPa. Χάλυβας (Σκυροδέματος) Η ποιότητα χάλυβα σ αυτή την παράμετρο αφορά μόνο το χάλυβα των θεμελίων (πεδίλων, συνδετ. Δοκών, πεδ/δοκών), και εάν τυχόν βάλουμε τους στύλους του πλαισίου να είναι από οπλ. σκυρόδεμα (και όχι μεταλλικοί) Επιλέγουμε ποιότητα χάλυβα Β500C σύμφωνα με την τροπ/ση του ΕΚΩΣ. Πατώντας το «κουμπί» δίπλα από το χάλυβα, εμφανίζεται η καρτέλα με τα χαρακτηριστικά του: Α/Α: αύξων αριθμός Ποιότητα: η ποιότητα του χάλυβα (S220, S400 κλπ). f yk : η χαρακτηριστική τιμή της τάσης διαρροής του χάλυβα σε MΡa. E cm : το μέτρο ελαστικότητας σε GPa. Δομικός Χάλυβας (Μεταλλικής Κατασκευής) Μπορούμε να διαλέξουμε μια από τις τρείς παρακάτω ποιότητες δομικού χάλυβα: σύμφωνα με τον EC3 αντιστοιχούν σε όρα διαρροής S235, S275, S355, S450 αντίστοιχα. Πατώντας το «κουμπί» δίπλα από το δομικό χάλυβα, εμφανίζεται η καρτέλα με τα χαρακτηριστικά του : Α/Α: αύξων αριθμός Ποιότητα: η ποιότητα του δομικού χάλυβα.

41 38 Metalcad f yk : η χαρακτηριστική τιμή της τάσης διαρροής (MΡa). f uk : η χαρακτηριστική τιμή της τάσης θραύσης (MΡa). E s : το μέτρο ελαστικότητας σε GPa. G s : το μέτρο διάτμησης σε GPa. Με δεδομένη την τιμή αυτή υπολογίζεται το όριο διαρροής του χάλυβα fy αυτόματα από το πρόγραμμα. Tο μέτρο διάτμησης του δομικού χάλυβα G (υπενθυμίζεται η γνωστή σχέση της Αντοχής Υλικών G= E/2(1+ν), όπου ν: συντελεστής Poisson). Στο παράδειγμα καθορίζεται μέτρο διάτμησης του δομικού χάλυβα 80 GPa (ν=0.3) Διατομές Σιδηροδοκών Πατώντας «Διατομές Σιδηροδοκών», εμφανίζεται το μητρώο με τις διαθέσιμες διατομές σιδηροδοκών και με τα χαρακτηριστικά γεωμετρίας και αδρανείας τους:

42 4. Σταθερές Σταθερές φορτίσεων Σημειώνονται οι εξής θεωρήσεις: α)τα φορτία επί της στέγης εφαρμόζονται ως σημειακά επί των κόμβων που δημιουργούνται στα σημεία τομής της διατομής άνω πέλματος με τις τεγίδες. β)τα οριζόντια φορτία επί των υποστυλωμάτων εφαρμόζονται ως ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μήκος τους. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που η μόρφωση του φορέα προβλέπει ύπαρξη μηκίδων, οπότε τα φορτία της στέγης εφαρμόζονται ως σημειακά επί των κόμβων που δημιουργούνται στα σημεία τομής της διατομής του υποστυλώματος με τις μηκίδες. Η τελευταία τιμή (Ρε) είναι το σημειακό φορτίο εργάτη σε ΚΝ. Μόνιμες Ίδια βάρη Εδώ δίνονται τα ειδικά βάρη των υλικών σε KN/m 3, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με τις διαστάσεις των δομικών στοιχείων για τον υπολογισμό των φορτίων (διαστάσεις ειδικό βάρος). Σημειώνεται ότι το ίδιο βάρος των μελών της κατασκευής υπολογίζεται από το πρόγραμμα και καταχωρείται στο μητρώο φορτίσεων ως φόρτιση LD-0, το δε ίδιο βάρος των τεγίδων υπολογίζεται και προστίθεται αυτόματα στη φόρτιση LD-1. Φορτία επιστρώσεων Δηλώνεται το φορτίο επικάλυψης της μεταλλικής στέγης σε (kn/m²).στη συνηθέστερη των περιπτώσεων πρόκειται για επικάλυψη από χαλυβδόφυλλα. Ειδικό βάρος γαιών Εδώ δίνεται το ειδικό βάρος του εδάφους σε KN/m 3.

43 40 Metalcad Μεταβλητές Xιόνι με Ελληνικό Κανονισμό Φορτίσεων (1946) Δίνεται το αναμενόμενο ύψος χιονιού (σε m) και το ειδικό του βάρος, από το οποίο υπολογίζεται το φορτίο χιονιού, εφόσον βέβαια αυτό έχει δοθεί σε κάποια φατνώματα στη σχεδίαση σταθμών. Τα φατνώματα διαστασιολογούνται με χιόνι, αλλά αν δεν είναι μαρκαρισμένη αυτή η σταθερά εδώ, το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιεί τα φορτία χιονιού, που έχουν οι δοκοί της τελευταίας στάθμης, ως πρόσθετη φόρτιση στους συνδυασμούς φορτίσεων (το χιόνι έχει άλλους συνετελεστές Ψ1, Ψ2 μεταβλητών φορτίων απ ότι τα κινητά φορτία των πλακών, και γι αυτό δίνεται ως ιδιαίτερη φόρτιση από εκείνη των κινητών). Το φορτίο χιονιού που θα ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της θέσης του έργου και τη μορφή της στέγης. Από τον Ελληνικό Κανονισμό Φορτίσεων (1946) ανάλογα με την κλίση της στέγης προβλέπεται : κλίση α (deg) >60 φορτίο S (KN/ m 2 oριζ. Προβολής) 125h 125h 90h 90h 0 το χιόνι γλυστρά όπου h : το μέγιστο εκτιμούμενο ύψος χιονιού σε m, μετρούμενο πάνω από οριζόντια ελεύθερη επιφάνεια. Συνήθως λαμβάνεται h=0,50 m. Γι α παράδειγμα ύψος χιονιού h=0,60 m : s = h x q s. = 0. 60m x 1.25kN/m 3 =0.875 kn/m² όπου q s : η πυκνότητα του χιονιού ίση με 1.25kN/m 3. Φόρτιση Χιονιού κατά ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 1 Για τις ανάγκες εφαρμογής του Ευρωκώδικα 1 η Ελλάδα διαιρείται σε 3 ζώνες: Ζώνη Α : Νομοί Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, και όλα τα νησιά πλην των Σποράδων και της Εύβοιας Ζώνη Γ: Νομοί Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Σποράδες και Ευβοια Ζώνη Β: Υπόλοιπη Χώρα Το χαρακτηριστικό φορτίο χιονιού στο έδαφος S k,a σε μία τοποθεσία εξαρτάται από τη ζώνη στην οποία ανήκει η τοποθεσία και από το υψόμετρο της τοποθεσίας πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Για κάθε ζώνη το χαρακτηριστικό φορτίο χιονιού sk,a δίνεται από τη σχέση: S k,a = S k,0 [1+(A/917) 2 ] Α είναι το υψόμετρο της τοποθεσίας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (σε m), το οποίο μετριέται με ακρίβεια 100m, και στρογγυλεύεται στην αμέσως επόμενη εκατοντάδα. S k,0 είναι το χαρακτηριστικό φορτίο χιονιού σε έδαφος που βρίσκεται στη στάθμη της θάλασσας (Α=0). Η τιμή του δίνεται στον παρακάτω Πίνακα συναρτήσει της Ζώνης Περιοχής Ζώνη S k,0 (kn/m 2 ) Α 0.40 Β 0.80 Γ 1.70 To τελικό φορτίο σχεδιασμού χιονιού που δίνεται στον ΕΚ1 Τομέα 5 (παραγρ. 5.1.) είναι:

44 4. Σταθερές 41 S=μ i Ce Ct S k όπου μ i συντελεστής σχήματος φορτίου χιονιού, που εξαρτάται από τον τύπο στέγης (μονοκλινής, δικλινής, κυλινδρική), από το εάν είναι ενός ανοίγματος ή πολλών, και από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της (γωνία κλίσης κεκλιμένης, ύψος κυλινδρικής). Ο συντελεστής μπορεί να λάβει τιμές μ1 ή μ2 ή μ3 κατά περίπτωση. Ce συντελεστής έκθεσης σε άνεμο που έχει συνήθως την τιμή 1.0 Ct θερμικός συντελεστής που συνήθως έχει την τιμή 1, αλλά μπορεί και να μειωθεί αν ληφθεί υπόψη η απώλεια θερμότητας μέσα από τη στέγη. Ο υπολογισμός του χαρακτ. Φορτίου S k, των συντελεστών μ1, μ2, μ3, καθώς και του τελικού φορτίου σχεδιασμού S1,S2 ή S3 (αντίστοιχα των μ1,μ2,μ3) γίνεται αυτόματα από το πρόγραμμα στο παράθυρο διαλόγου Φορτίσεις κατά Ευρωκώδικα 1 (υπο μενού Ευκολίες) και από τον χρήστη επιλέγεται το δυσμενέστερο φορτίο από τα S1 ή S2 (ή S3) για να δοθεί εδώ. (Λεπτομερής ανάλυση των συντελεστών μ δίνεται στην επεξήγηση του παραθύρου διαλόγου Φορίσεως Χιονιού κατά ΕΚ1 στο υπομενού Ευκολίες) Ανεμος κατά Ελλ. Κανονισμό Φορτίσεων Σύμφωνα με τον κανονισμό η ανεμοφόρτιση εξετάζεται επαλληλίζοντας τις εξής υποφορτίσεις : α) φόρτιση υποπίεσης της στέγης με ομοιόμορφο φορτίο 0.6W (φορά προς τα άνω), β) φόρτιση της προσήνεμης πλευράς με ομοιόμορφο φορτίο 0.8W και γ) φόρτιση της απέναντι (της προσήμενης) πλευράς με ομοιόμορφο φορτίο 0.5*W. Από τον Ελληνικό Κανονισμό Φορτίσεων (1946) προβλέπεται να χρησιμοποιούνται οι παρακάτω τιμές σχεδιασμού ανάλογα με το ύψος της εξεταζόμενης κατασκευής: Είδος και ύψος Κατασκευής Φορτίο Ανεμοπίεσης Wo ( kg/m2 ) Τμήματα κατασκευών με εξαίρεση στεγών, 100 ύψους h <15m από το έδαφος Τμήματα κατασκευών και στέγες 125 ύψους h > 25m από το έδαφος Τμήματα κατασκευών και στέγες 150 ύψους h>25m από το έδαφος Για δικτυώματα, ιστούς, ικριώματα 150 Σημειώνεται ότι για γωνία κλίσης της στέγης α<25 ο επιτρέπεται να παραλείπεται στους υπολογισμούς η επίδραση της οριζόντιας πίεσης του ανέμου και η τιμή ανεμοφόρτισης

45 42 Metalcad W, να λαμβάνεται ως κατακόρυφη καθολική φόρτιση. Για ανοιχτά υπόστεγα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό και φορτίο υποπίεσης W υπο = 60kg/m 2. Ανεμος κατά ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 1 Στο παράθυρο διαλόγου Φόρτιση Ανέμου κατά Ευρωκώδικα 1 (υπομενου Ευκολίες) υπολογίζουμε τις πιέσεις στις διάφορες επιφάνειες και για λόγους προσέγγισης μπορούμε να δώσουμε την τιμή της qp (πίεση ταχύτητας αιχμής) ως φόρτιση ανέμου σε kn/m2 ομοιόμορφη παντού.

46 4. Σταθερές 43 Εξαναγκασμένες μετακινήσεις Για να ληφθούν υπόψη οι εξαναγκασμένες μετακινήσεις, πρείπει να τσεκάρουμε το αντίστοιχο τετραγωνάκι. Πατώντας «Μητρώο Εξανγκασμών» εμφανίζεται το «Μητρώο Εξαναγκασμένης Μετακίνησης Κόμβων»: Θερμοκρασιακή μεταβολή Για να ληφθούν υπόψη οι εξανγκασμένες μετακινήσεις, πρείπει να τσεκάρουμε το αντίστοιχο τετραγωνάκι. Μέγιστη θερμοκρασιακή μεταβολή Η τιμή που δίνουμε στη Μέγιστη θερμοκρασιακή μεταβολή καθ ύψος του κτιρίου (π.χ. 20 βαθμοί) ορίζει την τριγωνική καθ ύψος παραμόρφωση ( για το σύνολο του ύψους του κτιρίου αρχίζοντας από το +0.00). Αυτή είναι η πιο συνήθης περίπτωση. Συντελεστής θερμικής διαστολής χάλυβα (10-6 / C) Δίνεται 16*10-6 για δομικό χάλυβα. Συντελεστές ασφαλείας Συντελεστές συνδυασμών δράσεων Δίνονται οι συντελεστές ασφαλείας με τους οποίους πολλαπλασιάζονται αντίστοιχα τα εντατικά μεγέθη Συντελεστές αντιπροσωπευτικών τιμών των μεταβλητών δράσεων ΕΚΟΣ Πίνακας 6.3: Συντελεστές συνδυασμού ψ των μεταβλητών δράσεων για τις οριακές καταστάσεις αστοχίας και λειτουργικότητας. ΔΡΑΣΕΙΣ Τιμή συνδυασμού για δράσεις υπό συνδυασμό

47 44 Metalcad Βραχυχρόνιο Μακροχρόνιο Ψ1 Ψ2 * Κατοικίες * Γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία Ωφέλιμα φορτία * Χώροι συνάθροισης κοινού (στάδια, σχολεία, θέατρα κλπ.) * Χώροι μακροχρόνιας αποθήκευσης (βιβλιοθήκες, αποθήκες, δεξαμενές, σιλό κλπ.) Περιβ.Δράσει ς * Χώροι στάθμευσης Άνεμος Χιόνι /0.3* Έμμεσες δράσεις / παρεμποδιζόμενες και επιβαλλόμενες παραμορφώσεις (διαφορικές καθιζήσεις, θερμοκρασία, συστολή ξηράνσεως κλπ.) Πλευρικές τάσεις ή πιέσεις (*: μόνο για μη βατές στέγες ή δώματα για τις οποίες ψ 2 =0 για τα ωφέλιμα φορτία)

48 4. Σταθερές 45 Συντελεστές Ψ μεταβλητών δράσεων κατά ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 1

49 46 Metalcad 4.6. Διατομές Εμφανίζεται το μητρώο των διατομών με τη μορφή της οθόνης σε δύο σελίδες πλάτους. Το μητρώο διατομών αποθηκεύεται στο αρχείο diatb.dat. Το μητρώο των διατομών διαθέτει 19 στήλες και 255 γραμμές. Το πλήθος των γραμμών αντιστοιχεί στο πλήθος των διατομών που υπάρχουν ως βάση δεδομένων στο πρόγραμμα και είναι μεταβλητό από το χρήστη με τη ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΙΑΤΟΜΩΝ, όπως αυτή περιγράφεται στην επιλογή Διατομές του υπομενού Σταθερες στις ΟΨΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ. Αναλυτικά στις 19 στήλες του μητρώου δηλώνονται τα στοιχεία γεωμετρίας και ακαμψίας των διατομών: -1η στήλη (Α/Α) Αναγράφεται ο αύξων αριθμός καταχώρησης της διατομής στο μητρώο. Στη συνέχεια θα αναφέρεται και ως κωδικός διατομής. Προφανώς, ο αναγνωριστικός αυτός αριθμός είναι μονοσήμαντα αντιστοιχισμένος με συγκεκριμένο τύπο και διάσταση διατομής. Στον παραπάνω πίνακα, ο κωδικός 3 αντιστοιχεί σε διατομή I η στήλη (ΟΝΟΜΑ) Αναγράφεται το όνομα της διατομής, σύμφωνα με την ονοματολογία των τυπικών διατομών. -3η στήλη (ΤΥΠΟΣ) Αναγράφεται ο κωδικός που δηλώνει τη γεωμετρική μορφή της σιδηράς διατομής.

50 4. Σταθερές 47 Ο ίδιος κωδικός ενεργοποιεί κατά τη διαδικασία προσθήκης νέων διατομών στο μητρώο την αντίστοιχη ρουτίνα για τον υπολογισμό των χαρακτηριστικών των διατομών με βάση τις διαστάσεις τους. Είναι δυνατό να πάρει τις τιμές: Κωδικός Τύπος διατομής 1 διατομή τύπου L 2 διατομή τύπου Ι, ΙΡΕ, HEB (ΙΡΒ),HEA (ΙΡΒl), HEM (ΙΡΒv) 3 διατομή τύπου κοιλοδοκού SHS RHS 4 διατομή τύπου UPN ( [ ) 5 διατομή τύπου T 6 διατομή κυκλική τύπου CHS 7 Πολυγωνική 8 Συμπαγής ορθογωνική διατομή RCS 9 Συμπαγής κυκλική διατομή CCS 10 Διατομή τύπου Z 11 Διατομή τύπου Ξ 17 Διατομή Ι με οπή στη μέση 20 Διατομή τύπου 2L 21 Διατομή τύπου 2L+ (διαγώνια) 22 Διατομή τύπου 4L=0 23 Διατομή τύπου 2Ι 24 διατομή τύπου ][ 25 διατομή τύπου [ ] -4η στήλη (b(mm)) Γράφεται το πλάτος του πέλματος της διατομής σε mm. -5η στήλη h(mm) Γράφεται το ύψος του κορμού της διατομής σε mm. -6η στήλη tw(mm) Γράφεται το πάχος του κορμού της διατομής σε mm.

51 48 Metalcad -7η στήλη tf(mm) Γράφεται το πάχος του πέλματος της διατομής σε mm. -8η στήλη r1(mm) Γράφεται η ακτίνα καμπυλότητας της διατομής σε mm. -9η στήλη A(cm²) Γράφεται το εμβαδόν της διατομής σε cm². -10η στήλη (Ix_cm4 ) Δευτεροβάθμια Στρεπτική Ροπή Αδράνειας Ιx περί τον Χ- άξονα της διατομής σε (cm 4 ). -11η στήλη (Iy_cm4 ) Δευτεροβάθμια Ροπή Αδράνειας Ιy περί τον Υ- άξονα της διατομής σε (cm 4 ). -12η στήλη (Iz_cm4 ) Δευτεροβάθμια Ροπή Αδράνειας Ιy περί τον Ζ- άξονα της διατομής σε (cm 4 ). -13η στήλη (Welz_cm3) Ελαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Ζ- άξονα της διατομής σε (cm 3 ). z -14η στήλη (Wely_cm3 ) Ελαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Υ- άξονα της διατομής σε (cm 3 ). -15η στήλη (Wplz_cm3 ) Πλαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Ζ- άξονα της διατομής σε (cm 3 ). y -16η στήλη (Wply_cm3) Πλαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Υ- άξονα της διατομής σε (cm 3 ). -17η στήλη (Iw_cm6 ) Σταθερά στρέβλωσης της διατομής σε (cm 6 ). Εκφράζει την αντίσταση της διατομής σε σε καμπύλωση και απαιτείται στον έλεγχο του μέλους σε Πλευρικό Λυγισμό. -18η στήλη (ΑΜ) Στη στήλη αυτή γράφεται ο αριθμός των μελών πολυμελών διατομών. Για παράδειγμα ΑΜ=2 συνεπάγεται διμελή διατομή. -19η στήλη (d_μελών) Πρόκειται για την καθαρή απόσταση μεταξύ των μελών διμελούς διατομής σε (mm) ή η μέση απόσταση μεταξύ μεσαίου και κάτω πέλματος διατομής Ξ -20η στήλη (c) ύψος φατνώματος (απόσταση οριζοντίων συνδέσμων).

52 4. Σταθερές 49-21η στήλη (ΠΜ) τύπος πλέξης πολυμελούς διατομής : 1, 2, 3, 4, 5, 6 όπως ορίζεται στον ΕC3 (σελ. 137, σχ Δικτυωτά θλιβόμενα μέλη). \ /\ /\ / / / \/ / /_ /_ /\ \/ \ \ / \/ /\ -- \ \ / /\ -- / \/ \/ η στήλη (Δκ) τύπος διατομής κυρίως μέλους (π.χ. για IPE 300 θα δώσουμε 34) -23η στήλη (Δο) τύπος διατομής οριζόντιου μέλους. Συνήθως απλή λάμα ή L. Θα πρέπει να έχει ήδη περιγραφεί στο μητρώο διατομών. -24η στήλη (Δδ) τύπος διατομής διαγώνιου μέλους. Συνήθως απλή λάμα ή L. Θα πρέπει να ήδη έχει περιγραφεί στο μητρώο διατομών. -25η στήλη (Διαμ.) Τρόπος διαμόρφωσης (ελατή=0, συγκολλητή=1) -26η στήλη (Ελαση) Τρόπος έλασης (θερμή=0, ψυχρή=1) -27η στήλη (Υλικό) 0=χάλυβας 1=σκυρόδεμα 2=ξύλο Προς διευκόλυνση των χρηστών στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ παρατίθεται πλήρης κατάλογος των καταχωρημένων στο μητρώο διατομών. Διατομή τύπου 17 : I με οπή στη μέση. Η διάμετρος της οπής δίνεται στη στήλη απόσταση μελών. Προκειμένου να δώσουμε μέλος με οπή διαμέτρου D εισάγουμε στο μέλος δεξιά-αριστερά της οπής κόμβους σε απόσταση D. Κάνουμε διαίρεση μελών και στο μικρό μέλος που δημιουργείται αλλάζουμε τον τύπο διατομής του σε κάποιον που έχουμε ήδη εισάγει στο μητρώο διατομών και που είναι ίδιος με το μέλος αλλά τύπου 17 με d_μελών=d (σε mm). Τέλος, πρέπει να προσθέσουμε πως στο μητρώο διατομών υπάρχουν και οι λεπτότοιχες ψυχρής έλασης Διατομή C και Διατομή Z Οι τύποι αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως ως τεγίδες και δεν υπάρχει τυποποίηση ως προς τις διαστάσεις.

53 50 Metalcad

54 5. Εντολές Πληκτρολογίου mouse Στo κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται γενικές οδηγίες χρήσης του ποντικιού και των pull-down menus Οψεις Πλαισίων, Πλευρικά Πλαίσια, Σύνδεσμοι στέγης. Στη γραμμή εντολών είναι δυνατή η χρησιμοποίηση των πλήκτρων:, : Μετακίνηση αριστερά και δεξιά αντίστοιχα., :Μετατόπιση του cursor στην αρχή ή στο τέλος αντίστοιχα του επόμενου ή προηγούμενου αριθμού. Home, End : μετακίνηση στην αρχή και το τέλος της γραμμής εντολών, αντίστοιχα. Del : Διαγραφή του χαρακτήρα στον οποίο βρίσκεται ο cursor. BackSpace : Mετακίνηση προς τα πίσω με σβήσιμο χαρακτήρων. Enter : Πατώντας Enter αποδέχεστε την εντολή. Εsc : Φεύγετε απο την εντολή ακυρώνοντας όσα γράψατε. Αν δεν γίνει καμμιά καμμία αλλαγή και πατήσετε Enter ή Esc ή δώσετε μή αναγνωρίσιμη εντολή, αγνοείται από το πρόγραμμα. F1 (λειτουργικό πλήκτρο F1) Με το πάτημα του λειτουργικού πλήκτρου F1 στα pull-down menu των γενικών σταθερών και της αλλαγής δεδομένων και ενώ έχει ήδη επιλεγεί από το χρήστη κάποια γραμμή σταθερών, εμφανίζεται στην οθόνη ενεργό παράθυρο βοήθειας (on screen help menu) με σύντομες επεξηγήσεις για τις παραμέτρους της γραμμής σταθερών. F2 (λειτουργικό πλήκτρο F2) Με το πάτημα του λειτουργικού πλήκτρου F2 εκτελείται η εντολή Save (αποθήκευση). Στη γραμμή εντολών εμφανίζεται η ένδειξη : Το αρχείο f.dat γράφηκε επιτυχώς. F5 (λειτουργικό πλήκτρο F5) Με το πάτημα του λειτουργικού πλήκτρου F5 ενεργοποιείται ο υπολoγιστής αριθμητικών πράξεων (calculator). Η εντολή αυτή είναι «διαφανής», δηλαδή επιτρέπεται η εκτέλεση της κατά τη διάρκεια εκτέλεσης δεύτερης εντολής. ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ MOUSE Η επιλογή των αντικειμένων απαιτείται για την εκτέλεση όλων των εντολών επεξεργασίας. -Σημειακή επιλογή Η επιλογή του αντικειμένου γίνεται στοχεύοντας το δείκτη του mouse απ` ευθείας πάνω σε οποιοδήποτε σημείο του και πατώντας το αριστερό πλήκτρο του mouse.

55 30 Multisoft Η επιλογή πολλών αντικειμένων είναι δυνατή, πατώντας διαδοχικά το αριστερό πλήκτρο του mouse. Τα επιλεγμένα αντικείμενα εμφανίζονται με διακεκομμένες γραμμές χρώματος magenta, ενώ αν πρόκειται για σημεία (κόμβους) εμφανίζεται το σύμβολο X με κόκκινο χρώμα. -Επιλογή με ελαστικά ορθογώνια Δημιουργώντας ελαστικά ορθογώνια επιλέγονται τα αντικείμενα που τα εγγράφονται ή απλώς τα τέμνονται από αυτά. W (window) Πληκρτολογώντας W στην ένδειξη της γραμμής εντολών ΕΠΙΛΟΓΗ, εμφανίζεται το μήνυμα: ΠΡΩΤΗ ΓΩΝΙΑ: ορίζεται στην οθόνη η αριστερή γωνία του ελαστικού ορθογωνίου ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ: ορίζεται η δεξιά γωνία του ορθογωνίου. Επιλέγονται μόνο τα αντικείμενα που περικλύονται από το ελαστικό ορθογώνιο. C (crossing) Πληκρολογώντας C στην ένδειξη της γραμμής εντολών ΕΠΙΛΟΓΗ, εμφανίζεται το μήνυμα: ΠΡΩΤΗ ΓΩΝΙΑ: ορίζεται στην οθόνη η αριστερή γωνία του ελαστικού ορθογωνίου ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ: ορίζεται η δεξιά γωνία του ορθογωνίου. Επιλέγονται όλα τα αντικείμενα που περικλύονται ή τέμνονται από το ελαστικό ορθογώνιο. -Διορθώσεις επιλογής αντικειμένων Ενώ η διαδικασία επιλογής αντικειμένων είναι ενεργή είναι δυνατό να προστεθούν ή να αφαιρεθούν αντικείμενα από τα επιλεγόμενα. R (remove) Πληκρολογώντας R, αφαιρούνται από τον κατάλογο των επιλεγμένων όσα αντικείμενα επιλεχθούν με οποιοδήποτε από τους παραπάνω αναφερόμενους τρόπους. A(add) Πληκρολογώντας A, προστίθενται στον κατάλογο των επιλεγμένων όσα αντικείμενα επιλεχθούν με οποιοδήποτε από τους παραπάνω αναφερόμενους τρόπους

56 6. Πλαίσια Η διαδικασία για την εισαγωγή της μορφής του μεταλλικού φορέα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου σχεδόν μέσα από τις επιλογές του pull-down menu Πλαίσια. Στις δύο πρώτες επιλογές του menu Πλαίσια καθορίζονται τα δεδομένα γεωμετρίας και φόρτισης των όψεων των δικτυωμάτων ή ολόσωμων ζυγωμάτων, ενώ οι επόμενες δύο επιλογές αφορούν αποκλειστικά την επίλυση των αντιανεμίων συνδέσμων και των εγκαρσίων δοκών (που τοποθετούνται από πλαίσιο σε πλαίσιο). Εν συντομία η διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί αποτελείται από τα παρακάτω βήματα: 1. Επιλογή μελέτης ή ορισμός νέας μελέτης και καθορισμός αποστάσεων της θέσης των πλαισίων ή δικτυώματων (Θέσεις Πλαισίων). 2. Σχεδίαση της γεωμετρίας του εξεταζόμενου πλαισίου ή δικτυώματος μέσα από την επιλογή Πλαισια Οψεις Πλαισίων. 3. Σχεδίαση των κατακορύφων πλαγίων αντιανεμίων συνδέσμων μέσα από την επιλογή Πλαίσια Πλευρικά Πλαίσια. 4. Σχεδίαση των αντιανεμίων συνδέσμων στέγης μέσα από την επιλογή Πλαίσια Σύνδεσμοι Στέγης. Με την επιλογή Οψεις Πλαισίων, την πρώτη φορά σε κάθε νέα μελέτη εμφανίζεται στην κεντρ. Οθόνη το παράθυρο διαλόγου: Αριθμός Πλαισίων Η παράμετρος ορίζει το πλήθος των πλαισίων της κατασκευής. Αποστάσεις Πλαισίων Η παράμετρος ορίζει την απόσταση μεταξύ διαδοχικών πλαισίων σε m για τα μεσαία ανοίγματα. Το οριζόμενο μήκος χρησιμοποιείται από τον αλγόριθμο του προγράμματος για τον καθορισμό του μήκους των τεγίδων και των μηκίδων καθώς και για τη σχεδίαση της κάτοψης της κατασκευής και των πλαγίων όψεων της.

57 32 Multisoft Μικρότερη απόσταση ακραίων πλαισίων Η παράμετρος ορίζει την απόσταση των πλαισίων στα ακραία ανοίγματα σε m, εφόσον αυτά είναι διαφορετικά από τα μεσαία (θα πρέπει να είναι μαρκαρισμένο το τετραγωνάκι) Αποτελεί κοινή πρακτική ο σχεδιασμός των δύο ακραίων ανοιγμάτων μειωμένων κατά 20% σε σχέση με τα μεσαία, προκειμένου να καταλήξουμε στη χρήση οικονομικότερης διατομής τεγίδων. Αν η μείωση της απόστασης μεταξύ ακραίων πλαισίων δεν επιτρέπεται για λόγους αρχιτεκτονικούς, εναλλακτική λύση για τον οικονομικότερο σχεδιασμό των τεγίδων αποτελεί αφενός η ενίσχυση της διατομής τους (π.χ. συγκολλώντας μία λάμα στο άνω πέλμα ή δύο λάμες εκατέρωθεν του κορμού), αφετέρου η επιλογή ισχυρότερης διατομής για τις τεγίδες των ακραίων ανοιγμάτων (συνήθως τύπου HEA με το ίδιο ύψος κορμού). Αντιανέμιος Σύνδεσμος Στέγης Εδώ καθορίζεται η γεωμετρία της διατομής, και το πλήθος των αντιανεμίων συνδέσμων της στέγης. Τοποθετούνται τέσσερις χωριστές ράβδοι, συνδεόμενοι μεταξύ τους μέσω κομβοελάσματος. Οι χιαστί σύνδεσμοι λειτουργούν ως ράβδοι που παραλαμβάνουν και θλιπτικές δυνάμεις. Διατομή Ορίζεται ο τύπος της διατομής του αντιανέμιου συνδέσμου στέγης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.(βλ. Επιλογή Διατομές). Βήμα Καθορίζεται το βήμα τοποθέτησης χιαστί μελών, δηλ. ανά πόσα φατνώματα θα μπαίνουν χιαστί σύνδεσμοι στέγης. Αν για παράδειγμα έχει ορισθεί βήμα = 4, το πρόγραμμα θα τοποθετήσει ανά 4 πλαίσια (ζυγώματα ή δικτυώματα) χιαστί συνδέσμους εφ` όσον είναι δυνατή αυτή η τοποθέτηση. Διαφορετικά, θα κάνει την πλησιέστερη συμμετρική κατανομή συνδέσμων. Στο ίδιο παράδειγμα, αν έχει καθοριστεί ότι το πλήθος των πλαισίων είναι 12 και συνεπώς τοποθετούνται αντιανέμιοι σύνδεσμοι στέγης στο πρώτο, στο έκτο και στο τελευταίο άνοιγμα.

58 6. Πλαίσια 33 Στο αντίστοιχο submenu επίλυσης των αντιανεμίων συνδέσμων παρέχεται στο χρήστη η δυνατότητα εισαγωγής και διαγραφής συνδέσμων με απλή κατ` επιλογήν του γραφική διαδικασία. Χιαστί κατά μήκος πλευρών Η επιλογή αυτή καθορίζει αν θα μπούν χιαστί σύνδεσμοι ακαμψίας και στα περιμετρικά φατνώματα της στέγης (σχ. 2) ή όχι (σχ.1), όπως στο παρακάτω σχήμα: Στέγες με χιαστί συνδέσμους εσωτερικούς ή πλευρικούς Σχ. 1 Σχ. 2 Πλευρικοί Σύνδεσμοι Ακαμψίας Σε πλήρη αντιστοιχία με τις παραμέτρους που ορίζουν τους αντιανεμίους συνδέσμους της στέγης, η παράμετρος καθορίζει τη γεωμετρία της διατομής και το πλήθος των κατακόρυφων αντιανεμίων συνδέσμων που τοποθετούνται στις πλάγιες όψεις της κατασκευής Θέσεις Πλαισίων Με βάση τα στοιχεία που ορίζονται στο παράθυρο αυτό, καθορίζονται οι συνολικές διαστάσεις της κατασκευής, οι διατομές και ο τρόπος διάταξης των πλαγίων αντιανεμίων και των αντιανεμίων συνδέσμων στέγης. Η εισαγωγή των δεδομένων στο παραπάνω παράθυρο συνεπάγεται την αυτόματη ενημέρωση του μητρώου που εμφανίζεται με την επιλογή του menu: ΠΛΑΙΣΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ Εμφανίζεται το μητρώο του σχήματος σε μία σελίδα πλάτους.

59 34 Multisoft Το μητρώο των θέσεων των πλαισίων αποθηκεύεται στο αρχείο fs εντός του υποκαταλόγου της κάθε μελέτης του προγράμματος MK και ενημερώνεται αυτόματα από τα στοιχεία που δόθηκαν από το χρήστη μέσα από τα menu Σταθερές Επίλυσης και το πρώτο παράθυρο εισαγωγής δεδομένων. Το μητρώο διαθέτει 9 στήλες και τόσες γραμμές όσο και το πλήθος των πλαισίων της κατασκευής. Αναλυτικά στις 9 στήλες του μητρώου δηλώνονται τα στοιχεία των θέσεων και των τύπων των πλαισίων από την αρχή των αξόνων. Δηλώνονται επίσης, οι κωδικοί των διατομών των αντιανεμίων συνδέσμων και η στατική λειτουργία τους: - 1η στήλη (Α/Α) Στη στήλη αναγράφεται ο αύξων αριθμός του επιπέδου πλαισίου στην ενιαία αρίθμηση φορέα. - 2η στήλη (ΑΠΟΣΤΑΣΗ) Στη στήλη αναγράφεται η ακριβής απόσταση του κάθε πλαισίου από τη θέση 0, στην οποία βρίσκεται πάντα το επίπεδο πλαίσιο με αύξοντα αριθμό 1. Οι αποστάσεις προέκυψαν από προηγούμενη εισαγωγή δεδομένων. (βλ. Σταθερές Επίλυσης.) Είναι δυνατό να διορθωθεί από το χρήστη. - 3η στήλη (ΤΥΠΟΣ): Αναγράφεται ο κωδικός που δηλώνει τον τύπο του κάθε πλαισίου. Εφόσον όλα τα πλαίσια που αποτελούν το σύνολο της μεταλλικής κατασκευής είναι όμοια, η στήλη έχει παντού ως τιμή τον αριθμό η στήλη (Δ-ΣΣτ): Γράφεται ο αύξων αριθμός που κατέχει ο τύπος της διατομής του αντιανεμίου συνδέσμου στέγης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. - 5η στήλη (Π-ΣΣτ): Γράφεται ο κωδικός διάταξης πλευράς της χρησιμοποιούμενης διατομής στο χώρο. Υπενθυμίζεται ότι λάμβάνει τιμές από 1 έως η στήλη (Ελκ) : Γράφεται ο κωδικός που καθορίζει το πλήθος των μελών και τη στατική λειτουργία των αντιανεμίων συνδέσμων της στέγης: 0: 2 μέλη ενιαία χωρίς κομβοέλασμα στη τομή. 1: 2 μέλη χωρίς αντοχή σέ θλίψη (δηλ είναι ελκυστήρες). 2: 4 μέλη με κομβοέλασμα στο σημείο συνάντησης τα οποία έχουν αντοχή σέ θλίψη. 3: 4 μέλη ως ελκυστήρες. - 7η στήλη (Δ-ΣΠλ): Γράφεται ο αύξων αριθμός που κατέχει ο τύπος της διατομής του πλαγίου χιαστί συνδέσμου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. - 8η στήλη (Π-ΣΠλ) : Γράφεται ο κωδικός διάταξης της χρησιμοποιούμενης διατομής στο χώρο. του - 9η στήλη (Ελκ) :

60 6. Πλαίσια 35 Γράφεται ο κωδικός που καθορίζει το πλήθος των μελών και τη στατική λειτουργία των πλαγίων χιαστί συνδέσμων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, και είναι όπως περιγράφτηκε παραπάνω στους Συνδέσμους Στέγης Όψεις Πλαισίων Με την επιλογή αυτού του pull-down menu ο χρήστης ξεκινά τη διαδικασία εισαγωγής δεδομένων και επίλυσης του επιπέδου δικτυώματος ή ζυγώματος. Εμφανίζεται η κεντρική οθόνη σχεδίασης με το μενού του οποίου οι επιλογές αναλύονται στη συνέχεια. Στο αριστερ μέρος της οθόνης βγαίνει η μπάρα εργαλείων η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα εικονίδια: Zoom In Μεγένθυνση της οθόνης ως προς το κέντρο Zoom Out Σμίκρυνση της οθόνης ως προς το κέντρο Zoom Window Μεγέθυνση με παράθυρο Zoom Extends Μεγέθυνση στα όρια του σχεδίου Pan Left Μετακίνηση της οθόνης προς τα αριστερά Pan Right Μετακίνηση της οθόνης προς τα δεξιά Pan Up Μετακίνηση της οθόνης προς τα πάνω Pan Down Μετακίνηση της οθόνης προς τα κάτω Print Εκτύπωση Οθόνης Calculator Υπολογιστής αριθμητικών πράξεων Save Αποθήκευση οθόνης Επιλογές (Σχεδίασης) Επιλογές εμφάνισης δεδομένων στην οθόνη Λεπτομέρειες Απεικόνιση φορέα σε γραμμική μορφή (κόμβων μελών) Διαγράμματα Εμφάνιση διαγραμμάτων/παραμορφώσεων Cancel Ακύρωση για Εξοδο από Πλαίσιο χωρίς αποθήκευση Στάθμη Εξοδος και μετάβαση σε άλλη Πλαίσιο με ταυτόχρονη αποθήκευση Γραμμή Εντολών (Command Line) Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μία κενή Γραμμή στην οποία μπορούμε να πληκτρολογήσουμε εντολές του προγράμματος (παντα στα Αγγλικά και μικρά-όχι κεφαλαία γράμματα).

61 36 Multisoft Γραμμή Κατάστασης (Status line) Κάτω από τη Γραμμή Εντολών υπάρχει η Γραμμή Κατάστασης με τα εξής : - Συντεταγμένες του σταυρονήματος του mouse, - Ονομα μελέτης, - Αριθμός του Πλαισίου, - P O S: Aν είναι κεφαλαία είναι ενεργοποιημένα, ενώ αν είναι μικρά όχι. P (Pick) : ενεργοποιείται (και ακυρώνεται) πατώντας το F7. Εμφανίζεται στο σταυρόνημα ένα μικρό τετράγωνο, που μόλις πλησιάσει σε χαρακτηριστικό σημείο του σχεδίου αυτόματα έλκεται και μετακινείται σ αυτό. O (Ortho) : ενεργοποιείται και ακυρώνεται με το πλήκτρο F8. To σταυρόνημα του Mouse κινείται μόνο οριζόντια ή κάθετα. S (Snap) : ενεργοποιείται και ακυρώνεται με το F9. To σταυρόνημα του mouse κινείται με βήμα 0,05 m, αλλοιώς κινείται συνεχόμενα ανά 0,01 m. Φ-1 ΣΦ_1 : αριθμός Φόρτισης και αριθμός Συνδυασμού Φόρτισης Σταθερές Για τη διευκόλυνση των χρηστών το menu των Σταθερών Εδάφους, Υλικών, Φορτίσεων και Παλαιών Σταθερών και Θέσεις Πλαισίων της κεντρικής οθόνης επαναλαμβάνονται. Διατομές Από την επιλογή αυτή μπορούμε να δούμε τη λίστα των διαθέσιμων στο πρόγραμμα διατομών και να προσθέσουμε νέες διατομές στο μητρώο.

62 6. Πλαίσια 37 Πλευρά Καθορίζεται η διάταξη της χρησιμοποιούμενης διατομής στο χώρο. Είναι δυνατό να λάβει τιμή από 1 έως 4. Η κωδικοποίηση της θέσης διάταξης της διατομής σχετίζεται με την αρίθμηση των πλευρών της σε κάτοψη (ο παρατηρητής κοιτάζει τη διατομή από πάνω): Η αρίθμηση των πλευρών για τη χαρακτηριστική περίπτωση της διατομής Ι γίνεται σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού: Αντίστοιχα αριθμούνται και οι πλευρές των υπόλοιπων τύπων με την παραδοχή των παρακάτω σχημάτων, αλλά και οι σύνθετες διατομές που προκύπτουν από αυτά: Η παραπάνω παράμετρος μένει ανενεργή, προφανώς για κυκλικής μορφής διατομές.

63 38 Multisoft Μητρώο Συνδυασμών Φορτίσεων Με την παραπάνω επιλογή εμφανίζεται το μητρώο που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα: Παρουσιάζονται οι βασικοί 8 συνδυασμοί φορτίσεων, όπως αυτοί ορίζονται από τις απαιτήσεις του Ευρωκώδικα 1 και του ΕΑΚ. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει στα παραπάνω πεδία τιμών τις προτεινόμενες τιμές πολλαπλασιαστών των φορτίσεων και να προσθέσει ή να καταργήσει συνδυασμούς. Σημειώνεται ότι : Α/Α : Αύξων Αριθμός συνδυασμού φόρτισης. α/α Είδος Φόρτισης 1 Ιδιο Βάρος 2 Μόνιμα Φορτία 3 Κινητά Φορτία 4 Ανεμοφόρτιση εφαρμ. αριστερά του πλαισίου 5 Ανεμοφόρτιση εφαρμ. δεξιά του πλαισίου 6 Φορτίο Χιονιού 7 Σεισμική Δράση 8 Θερμοκρασιακή Μεταβολή LD10 Φορτίσεις κατ επιλογή του χρήστη Δημιουργία Μητρώου Επιλογή για ξαναδημιουργία μητρώου συνδυασμών για την περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα κάποιας φόρτισης. Εισαγωγή ή Διαγραφή γραμμών στο μητρώο μπορεί να γίνει ως εξής: Πατάμε το δεξί πλήκτρο του mouse. Eμφανίζεται το menu του σχήματος, με τις επιλογές: Διαγραφή σειράς, Εισαγωγή νέας σειράς, Εκτύπωση, Αποθήκευση

64 6. Πλαίσια 39 Βοήθεια Το παραπάνω menu εμφανίζεται σε όλα τα μητρώα του προγράμματος. Προσθήκη Νέας Διατομής Στο παράθυρο διαλόγου που ακολουθεί είναι δυνατή η εισαγωγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της διατομής που πρόκειται να προσθέσουμε. Ονομα Διατομής Στο πεδίο τιμών γράφεται το όνομα της διατομής. Τύπος Διατομής Ορίζοντας τον τύπο που θέλουμε εμφανίζεται στο διπλανό εικονίδιο η αντίστοιχη γεωμετρική μορφή, ενώ ταυτόχρονα επιλέγεται αυτόματα από το πρόγραμμα το τυπολόγιο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των μεγεθών ακαμψίας. Οι διαθέσιμοι στο πρόγραμμα τύποι είναι οι εξής 9 και έχουν τα ακόλουθα γενικά χαρακτηριστικά: Πλάτος b, Υψος h, Πάχος πέλματος tf, Πάχος Koρμού tw, Ακτίνα ένωσης r1 Δίνουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της διατομής (σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα)

65 40 Multisoft Τύπος Διαμόρφωσης Επιλέγετε επίσης τον τύπο κατεργασίας της διατομής. Υλικό Επιλέγετε το υλικό της διατομής. Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες επιλογές εκτός του δομικού χάλυβα, έχουν νόημα για φορείς με διαφορετικά υλικά. Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει εντατικά μεγέθη και να διαστασιολογήσει και διατομές άλλων υλικών. Παράδειγμα τέτοιου φορέα θα αποτελούσε τυπική κατασκευή με υποστυλώματα Οπλ. Σκυροδέματος στα οποία εδράζονται μεταλλικά ζυγώματα (όπου διαλέγουμε συμπαγή ορθογωνική διατομή τυπος 8 και δίνουμε διαστάσεις των υποστυλωμάτων και υλικό σκυρόδεμα και εισάγουμε τη διατομή αυτήν στο μητρώο διατομών). Γεωμετρικά Χαρακτηριστικά Διατομής Δίνονται τα αποτελέσματα των μεγεθών της διατομής μετά από υπολογισμό πρόγραμμα βάσει των στοιχείων που δώσαμε παραπάνω. Οι συμβολισμοί των αποτελεσμάτων είναι οι ίδιοι με εκείνους του μητρώου Διατομών. 1. Γωνιακή που κάνει το Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος, Υψος, πάχος πέλματος, κορμού, ακτίνα ένωσης). 2. Διπλό Τ Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Υψος, πάχος πέλματος, κορμού, ακτίνα ένωσης).

66 6. Πλαίσια Κοιλοδοκός Δίνουμε ένα όνομα της διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Υψος, πάχος πέλματος = πάχος κορμού δακτυλίου, ακτίνα ένωσης). 4. Τύπου C Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος, Υψος, πάχος πέλματος, κορμού, ακτίνα ένωσης). 5. Τύπου Τ Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος, Υψος, πάχος πέλματος, κορμού, ακτίνα ένωσης). 6. Κυκλικού Σωλήνα Δίνουμε ένα όνομα της διατομής, τον τύπο της διατομής(σωλήνα), και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Υψος=Πλάτος δηλ. διάμετρο σωλήνα, πάχος πέλματος = πάχος κορμού πάχος δακτυλίου).

67 42 Multisoft 7. Πολυγωνικού Σωλήνα Δίνουμε ένα όνομα της διατομής, τον τύπο της διατομής (Πολυγωνική), και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Υψος=Πλάτος για τη διάμετρο σωλήνα, πάχος πέλματος = πάχος κορμού δακτυλίου, ακτίνα ένωσης), καθώς και αριθμό κορυφών (π.χ. δίνουμε 8 για τον οκταγωνικό σωλήνα). 8. Συμπαγής Ορθογωνική Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος, Υψος, πάχος πέλματος=0 κορμού=0, ακτίνα ένωσης=0). 9. Συμπαγής Κυκλική Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος= Υψος για τη διάμετρο, πάχος πέλματος=0, κορμού=0, ακτίνα ένωσης=0).

68 6. Πλαίσια Τύπου Ζ Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος συνολικό, Υψος, πάχος πέλματος, κορμού, ακτίνα ένωσης). Υλικό Αν θέλουμε να δώσουμε σε κάποια διατομή άλλο υλικό εκτός από χάλυβα, μπορούμε εδώ να ορίσουμε Ξυλεία ή Σκυρόδεμα, και να εισάγουμε στο Μητρώο διατομών μία διατομή ξύλινη ή από σκυρόδεμα (προφανώς αυτό μπορεί να γίνει με τύπους διατομών συμπαγείς ορθογωνικούς ή κυκλικούς τύπος 8 ή 9). Εισαγωγή Διατομής στο Μητρώο Με την επιλογή αυτήν εισάγεται στο μητρώο, στην τελευταία σειρά (π.χ. με α/α 241) η νέα διατομή που διαμορφώσαμε. Από το μητρώο διατομών μπορούμε πλέον να τη χρησιμοποιήσουμε ως διατομή οποιουδήποτε μέλους (τεγίδας, δοκού, στύλου, κλπ). 11. Τύπου Ξ Δίνουμε ένα όνομα διατομής, τον τύπο της διατομής, και τα γεωμετρικά της στοιχεία (Πλάτος, Υψος, πάχος πέλματος, κορμού, ακτίνα ένωσης).

69 44 Multisoft Εισαγωγή Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η εισαγωγή της μορφής του εξεταζόμενου φορέα με δύο τρόπους: χρησιμοποιώντας την αυτοματοποιημένη διαδικασία με τίτλο Γεννήτριες ή με πραγματική γραφική εισαγωγή κόμβων και μελών Κόμβοι κάνοντας χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού. Γεννήτριες Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η απλοποιημένη εισαγωγή φορέων με τυπική μορφή δικτυώματος (Ζευκτό, Ζευκτό Αριστερά, Ζευκτό Δεξιά), ολόσωμου ζυγώματος (Ολόσωμη, Ολόσωμη Αριστερά, Ολόσωμη Δεξιά), δοκού (Στέγης, Πατώματος), και υποστυλωμάτων (Κολώνα Ακραία, Μεσαία) ενεργοποιώντας το αντίστοιχο submenu όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα. Στις παραγράφους που ακολουθούν περιγράφονται οι παράμετροι σχεδιασμού και δίνονται στοιχεία και αναφορές από τις αντίστοιχες παραγράφους του Ευρωκώδικα 3.

70 6. Πλαίσια 45 Ζευκτό Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη Στοιχεία Ζευκτού του σχήματος, μέσα από τις παραμέτρους της οποίας είναι δυνατή η πλήρης περιγραφή της γεωμετρικής μορφής και των φορτίσεων επίπεδου δικτυώματος. Τύπος Στην καρτέλα δίνονται στοιχεία που αφορούν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά των δικτυωμάτων της κατασκευής. Τύπος Πλαισίου: Ζευκτό Ημικυκλικό Εκτός από την κλασσική μορφή δικτυώματος, είναι δυνατή η εισαγωγή δικτυωμάτων με καμπύλο το άνω ή και το κάτω πέλμα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχήμα που ακολουθεί: Ανοίγματα Είναι δυνατόν να τοποθετηθούν πολλά ανοίγματα εν σειρά (ο μέγιστος αριθμός διαδοχικών πλαισίων δεν μπορεί να ξεπερνάει το 5). Η παράμετρος ορίζει το πλήθος των ανοιγμάτων.

71 46 Multisoft Πλαίσιο 2 ανοιγμάτων ζευκτών Μορφή Ζευκτού Πλέξη Ζευκτού Η παράμετρος ορίζει τον τρόπο (φορά ) διάταξης των διαγωνίων ράβδων και είναι δυνατό να λάβει τιμές από 1 έως 4. Η κάθε τιμή αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη μόρφωση, που είναι δυνατό να τροποποιηθεί από το χρήστη μετά από μια πρώτη εισαγωγή δεδομένων κάνοντας χρήση του menu ΑΛΛΑΓΗ. 1: 2: 3: 4:

72 6. Πλαίσια 47 Οι τιμές αντιστοιχούν: Συνήθως επιλέγεται η φορά εκείνη που είναι πιο κοντά στην πραγματική πλέξη διαγωνίων και στη συνέχεια με προασθαφαιρέσεις μελών (διαγωνίων και ορθοστατών) μορφώνουμε το δικτυώμα. Προσοχή!!! : Αφού ολοκληρωθούν οι προσθαφαιρέσεις μελών, απαιτείται να δωθεί από το submenu Εντολές Διόρθωση Μελών προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι ιδιότητες γεωμετρίας και ακαμψίας των μελών του δικτυώματος Βήμα Η παράμετρος ορίζει το βήμα τοποθέτησης των ορθοστατών με βάση τους κόμβους που πρόκειται να δημιουργηθούν από τη γεννήτρια. Π.χ. η τιμή 1 ορίζει ότι θα τοποθετηθεί ορθοστάτης σε κάθε κόμβο του άνω πέλματος (κόμβος ορίζεται αυτόματα όπου υπάρχει τεγίδα). Ορθοστάτες Όλοι σχεδιάζονται ορθοστάτες σε όλα τα φατνώματα Μονοί σχεδιάζονται ορθοστάτες μόνο στα μονά φατνώματα Ζυγοί σχεδιάζονται ορθοστάτες μόνο στα ζυγά φατνώματα Ακραίοι - σχεδιάζονται ορθοστάτες μόνο στα 2 ακραία φατνώματα Κύληση Η παράμετρος καθορίζει τη δέσμευση ή όχι της ελευθερίας μετάθεσης κατά τον Χ-άξονα των ακραίων κόμβων του δικτυώματος. Εάν η επιλογή είναι : - : και στους δύο ακραίους κόμβους του δικτυώματος υπάρχει δέσμευση της ελευθερίας μετάθεσης κατά τον Χ - άξονα. - : στο δεξί ακραίο κόμβο του δικτυώματος υπάρχει ελευθερία μετάθεσης κατά τον Χ - άξονα (κύλιση). Σημείο Εισαγωγής Το ζητούμενο σημείο εισαγωγής προσδιορίζεται είτε απ` ευθείας με κλικ (πάτημα αριστερού πλήκτρου του mouse) στην οθόνη, είτε πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες του (x, y ). Ως σημείο εισαγωγής (0,0) λαμβάνεται η συμβολή των αξόνων που περνούν από τον κορφιά του δικτυώματος και της βάσης των στύλων.

73 48 Multisoft Απόσταση μεταξύ πλαισίων Όπως ορίζεται προηγουμένως (στις Θέσεις Πλαισίων). Διαστάσεις Διαστάσεις και Διατομές Μελών L : Μήκος ανοίγματος ζευκτού Η παράμετρος καθορίζει το συνολικό μήκος (άνοιγμα) της όψης του δικτυώματος, σε (m), μετρούμενο από τον κεντροβαρικό άξονα του αριστερού υποστυλώματος έως τον κεντροβαρικό άξονα του δεξιού υποστυλώματος. Στην περίπτωση ενός μόνο ζευκτού ή πολλών ζευκτών με ίδιο μήκος ανοίγματος συμπληρώνεται μόνο το πρώτο πεδίο τιμών. Hk: Υψος υποστυλωμάτων Η παράμετρος δηλώνει το ύψος των υποστυλωμάτων που στηρίζουν το ζευκτό, μετρούμενο από τη βάση του ως προς τον κεντροβαρικό άξονα της διατομής του κάτω πέλματος. Hm: Υψος κορφιά Η τιμή ορίζει το ύψος του κορυφαίου κόμβου του δικτυώματος στο μέσον ως προς τον κεντροβαρικό άξονα της διατομής του κάτω πέλματος σε (m). Yποστύλωμα Δίνεται η διατομή των στύλων του ζευκτού. Dx υποστυλωμάτων Δίνεται το μηκος που τυχόν αμφιπροέχει το ζευκτό εκατέρωθεν των ακραίων στύλων (π.χ. δίνουμε 2 μ. αριστερά και 2 δεξιά και σχηματίζεται το παρακάτω αμφιπροέχον ζευκτό:

74 6. Πλαίσια 49 Υποστύλωμα στο μέσον. Όταν η επιλογή είναι μαρκαρισμένη τοποθετείται υποστύλωμα στο μέσον του ζευκτού (με χαρακτηριστικά ίδια των ακραίων στύλων). L1, L2, L3 - Η1, Η2, Η3 : Μήκος-Υψος επιπλέον ανοιγμάτων Δίνονται τα μήκη L1,2,3 και τα ύψη H1,2,3 αν υπάρχουν επιπλέον ανοίγματα. Τα παραπάνω έξι διαφορετικά πεδία τιμών έχουν έννοια μόνο στην περίπτωση πολλών διατεταγμένων ζευκτών σε σειρά που έχουν όμως διαφορετικά ανοίγματα και ύψη. Τα Η1, Η2, Η3 (συνήθως 0 0 0) είναι τα ύψη των επόμενων ανοιγμάτων άν ανοίγματα>1. Αν είναι κάποιο ύψος=0 τότε λαμβάνεται το ύψος του 1ου ανοίγματος Στοιχεία Ζευκτού Τα πεδία τιμών καθορίζουν τον τύπο διατομής που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα επιμέρους μέλη του δικτυώματος. Στις αντίστοιχες θέσεις γίνεται επιλογή των διατομών, όπως αυτές γράφονται στο μητρώο διατομών: - Υποστύλωμα : διατομή των υποστυλωμάτων - Ανω Πέλμα : διατομή άνω πέλματος του δικτυώματος - Κάτω Πέλμα : διατομή κάτω πέλματος του δικτυώματος - Ορθοστάτες : διατομή ορθοστατών του δικτυώματος - Διαγώνιοι : διατομή διαγωνίων του δικτυώματος Φορτία

75 50 Multisoft dh : Υψος ακραίου κόμβου dh Η τιμή καθορίζει το ύψος των ακραίων κόμβων (στα δεξιά και αριστερά) του δικτυώματος ως προς τον κεντροβαρικό άξονα της διατομής του κάτω πέλματος σε (m).π.χ. στο παρακάτω σχήμα έχει δοθεί dh=0,80 dhm: Υψος κάτω πέλματος στο μέσο του ζυγώματος Η τιμή καθορίζει το ύψος του κάτω πέλματος ζευκτού στο μέσον (αρνητικό ώς προς το ύψος του ζυγώματος) σε περίπτωση που το ζύγωμα δεν είναι οριζόντιο. Π.χ. για dhm = σχηματίζεται το ζευκτό του σχήματος:

76 6. Πλαίσια 51 Οριζόντια τμήματα στο μέσον/πλευρά Με τον αριθμό που δίνουμε εδώ ορίζουμε πόσα οριζόντια τμήματα δεξιά και αριστερά του μέσου θα δημιουργηθούν σε ένα μη οριζόντιο ζύγωμα ζευκτού (που έχει αρνητικό dhm, όπως στην προηγούμενη περίπτωση). Π..χ αν δώσουμε εδώ τον αριθμό 2 θα έχουμε το ζευκτό του παρακάτω σχήματος: Φορτία Μόμιμα 1 Δηλώνεται το φορτίο επικάλυψης της μεταλλικής στέγης σε (kn/m²). Στη συνηθέστερη των περιπτώσεων πρόκειται για επικάλυψη από χαλυβδόφυλλα. Μόμιμα 2 Στο πεδίο τιμών δηλώνονται μόνιμα φορτία διαφορετικά του ιδίου βάρους των μελών και των τεγίδων σε (kn/m²). Κινητά Ορίζονται κινητά φορτία διαφορετικά από χιόνι και άνεμο σε (kn/m²). Για βατά δώματα λαμβάνεται φορτίο κινητό κατά το σχεδιασμό 2 KN/m 2 Άνεμος Ορίζεται το φορτίο ανέμου της κατασκευής, όπως αυτό επιβάλλεται από τον ισχύοντα κανονισμό φορτίσεων σε (kn/m²). Χιόνι Η τιμή ορίζει το φορτίο χιονιού σε (kn/m²). ΔΤ (Θερμοκρασιακή μεταβολή) Ομοιόμορφη θερμοκρασιακή μεταβολή σε μονάδες βαθμών Κελσίου ( C).

77 52 Multisoft Εργάτης Η τιμή (Ρε) είναι το σημειακό φορτίο εργάτη σε ΚΝ. Συντελεστές Ανεμοπίεσης Συντελεστές υπολογισμού φορτίου ανεμοπίεσης για τις 3 πλευρές του πλαισίου 1. Προσήνεμη 2. Στέγη (υφαρπαγή) 3. Απάνεμη Στην περίπτωση ανοικτής κατασκευής ο συντελεστής υφαρπαγής είναι 1.5 αντί του 0.6. Ατέλεια Το πεδίο τιμών καθορίζει την κατασκευαστική ατέλεια όπως αυτή προβλέπεται από τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 3 (παρ.5.2.4). Συγκεκριμένα, η κλίση φ υπολογίζεται ως : φ=k c k s φ ο - φ ο = 1/200 rad - k c = [0.5+1/n c ] 1/2,όπου n c ο αριθμός των υποστυλωμάτων ανά στάθμη - k s = [0.5+1/n s ] 1/2,όπου n s ο αριθμός των ορόφων Με εφαρμογή του παραπάνω τύπου στο μονώροφο πλάισιο 2 υποστυλωμάτων της αυτόματης γεννήτριας προκύπτει φ = 200. Στο πρόγραμμα, αντί της αρχικής κλίσης φ λαμβάνεται υπόψη ισοδύναμη οριζόντια δύναμη που εφαρμόζεται στον ανώτατο αριστερό κόμβο υποστυλώματος σε κάθε κατακόρυφη φόρτιση ίση με H=φ Ν. ( φ: η κατασκευαστική ατέλεια, Ν : το συνολικό κατακόρυφο φορτίο) Ως δεδομένη τιμή έχει ορισθεί η τιμή 200. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΦΟΡΤΙΣΕΩΝ : α)τα φορτία επί της στέγης εφαρμόζονται ως σημειακά επί των κόμβων που δημιουργούνται στα σημεία τομής δοκών ζυγώματος με τις τεγίδες. β)τα οριζόντια φορτία (ανέμου) επί των υποστυλωμάτων εφαρμόζονται ως ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μήκος τους. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που η μόρφωση του φορέα προβλέπει ύπαρξη πλαϊνών μηκίδων, οπότε τα φορτία της στέγης εφαρμόζονται ως σημειακά επί των κόμβων που δημιουργούνται στα σημεία τομής της διατομής του υποστυλώματος με τις μηκίδες. Τροποποίηση Φορτίων Χιονιού-Ανέμου Μπορούμε να τροποποιούμε τις φορτίσεις από χιόνι και άνεμο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε ένα-ένα τα μέλη, ή να κάνουμε διαγραφή και εισαγωγή από την αρχή. Με τις εντολές πληκτρολογίου snow 1.10 wind 0.90 οι αντίστοιχες φορτίσεις πολλαπλασιάζονται επί το συντελεστή που δηλώνουμε. Έτσι αν είχαμε εισάγει αρχικά χιόνι 0.50 m και θέλουμε να το κάνουμε 0.60 δίνουμε την εντολή snow 1.20

78 6. Πλαίσια 53 Ενώσεις Ενώσεις Ζευκτού Είναι δυνατός ο υπολογισμός των εξής κατηγοριών συνδέσεων για δικτυώματα: - Μετωπικές συγκολήσεις (κωδικός 1) (συνήθως σε ζευκτά με κοιλοδοκούς). - Συγκολήσεις επί ΚομβοΕλασμάτων (κωδικός 3). - Κοχλιώσεις επί ΚομβοΕλασμάτων (κωδικός 4) (συνήθως σε ζευκτά με γωνιακά μέλη). - Κοχλιώσεις διατμητικές (γωνιακού ελάσματος) (κωδικός 5) συνήθως για δοκό επί δοκού. 1: Μετωπικές συγκολήσεις (συνήθως σε ενώσεις δικτυωμάτων με κοιλοδοκούς) 2: Μετωπικές κοχλιώσεις (συνήθως σε ενώσεις ολόσωμων ζυγωμάτων) 3: Συγκολλήσεις επί κομβοελασμάτων 4: Κοχλιώσεις επί κομβοελασμάτων

79 54 Multisoft Κοχλίες Εμφανίζεται το παράθυρο όπου ορίζονται: - Αριθμός των σειρών κοχλιών (κατακόρυφη σειρά) που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. - Αριθμός κοχλιών ανά σειρά (με 2 εννοούνται διπλοί κοχλίες ανά σειρά). - Διάμετρος των κοχλιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη διεθνή ονοματολογία. - Ποιότητα των κοχλιών που χρησιμοποιούνται στις ενώσεις της κατασκευής. Πάχος Κομβοελάσματος (mm) Η παράμετρος ορίζει το πάχος του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος (mm). Συγκόλληση: Πάχος (mm) Ορίζεται το πάχος των ραφών συγκολήσεων. Μήκος Oρίζεται το μήκος των ραφών πλευρικών συγκολήσεων και των ραφών μετωπικών συγκολήσεων σε (mm). Τα επόμενα πεδία τιμών αναφέρονται σε κοχλιωτές ενώσεις και ολόσωμες κατασκευές αποκλειστικά. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Σε περίπτωση που θέλουμε άλλο τύπο σύνδεσης αυτός πρέπει να εισαχθεί εκ των υστέρων μετά την εισαγωγή του πλαισίου. Ειδικά για την σύνδεση άρθρωσης (με πείρο) για τον κόμβο στήριξης του ζευκτού στο υποστύλωμα, θα πρέπει να υπολογιστεί ως ανεξάρτητη σύνδεση από τα Εργαλεία με τα δυσμενέστερα εντατικά μεγέθη που θα έχουν προκύψει από την επίλυση.

80 6. Πλαίσια 55 Θεμέλια Διαστάσεις πεδίλου Lx1, Lk1 : Μήκος και Πλάτος του πεδίλου στη βάση του (βλ. παρακάτω σχήμα) Η διεύθυνση Χ αφορά τις διαστάσεις κατά το άνοιγμα των πλαισίων, ενώ η Κ την κάθετη προς τα πλαίσια διεύθυνση. Lx2, Lk2 : Μήκος και Πλάτος του πεδίλου στο λαιμό του Με τον δείκτη k χαρακτηρίζονται οι εγκάρσιες διαστάσεις του πεδίλου (κάθετες προς τη σχεδιαζόμενη όψη). Υψος Πεδίλου h1, h2, h3: Καθορίζονται τα ύψη των θεμελίων σε (m) σύμφωνα με τους συμβολισμούς του ακόλουθου σχήματος: Για εύκαμπτα πέδιλα (κυβικού σχήματος) δίνουμε h1=h2 Eκκεντρότητες Το αριστερό πεδίο τιμών ορίζει την εκκεντρότητα του πεδίλου από δεξιά, ενώ το δεξιό πεδίο τιμών ορίζει την εκκεντρότητα του πεδίλου από αριστερά. Ενωση Υποστυλώματος Πεδίλου Στα πεδία τιμών καθορίζονται οι παράμετροι σχεδιασμού του μεταλλικού ελάσματος που συγκολλάται στο κάτω άκρο του υποστυλώματος και κοχλιώνεται πάνω στην επιφάνεια του λαιμού του πεδίλου. t : πάχος μεταλλικού ελάσματος σε (m) Lx : πλάτος ελάσματος παράλληλα με τη διεύθυνση ανοίγματος του πλαισίου.

81 56 Multisoft Lk : πλάτος ελάσματος στην εγκάρσια διεύθυνση του πλαισίου. Αγκύρια Καθορίζονται - το πλήθος των σειρών των αγκυρίων - των αγκυρίων που τοποθετούνται ανά σειρά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύνδεση υποστυλώματος - θεμελίου μέσω μεταλλικής πλάκας. Τοποθετούνται πάντοτε κατ ελάχιστο 2 σειρές ελασμάτων. - η διάμετρος των χρησιμοποιούμενων αγκυρίων σε (mm) και - η ποιότητα των αγκυρίων σε Ν/mm 2. Διαστάσεις Δοκών θεμελίωσης bo, do : πλάτος και ύψος συνδετηρίων δοκών σε (m) διατεταγμένες κατά τις αντίστοιχες διευθύνσεις Χ (ανοίγματος πλαισίων) και Ζ (κάθετα στα ανοίγματα). Αν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο των 12 μέτρων δεν είναι υποχρεωτική η διάταξη συνδετήριων δοκών. ΠεδιλοΔοκοί Π/Δ : Μπορούμε να εισάγουμε θεμελίωση με πεδιλοδοκούς ή πέδιλα και συνδετήρια δοκάρια. Η ανάλυση των πεδιλοδοκών γίνεται με στοιχείο Winkler και γίνεται διαστασιολόγηση όλων των στοιχείων της θεμελίωσης. Για τη διαστασιολόγηση πεδιλοδοκών ή συνδετηρίων δοκών θα πρέπει να έχουμε ορίσουμε μοντέλο ανάλυσης με ελατήρια (Σταθερές Εδάφους Ελαστικές στηρίξεις). fck, fyk H χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή κυλίνδρου σκυροδέματος σε MPa και η χαρακτηριστική εφελκυστική αντοχή του χάλυβα σε ΜPa.

82 6. Πλαίσια 57 Τεγίδες Τεγίδες στην οροφή της κατασκευής Αν ο τίτλος είναι επιλεγμένος τοποθετούνται τεγίδες στο άνω πέλμα του δικτυώματος. Σημειώνεται ότι όπου τοποθετούνται τεγίδες δημιουργούνται και αντίστοιχοι κόμβοι. Αριθμός τεγίδων/πλευρά Ορίζεται το πλήθος των τεγίδων ανά ημιάνοιγμα του εξεταζόμενου πλαισίου. Ενδιάμεσες στηρίξεις (Ντίζες) Η παράμετρος ορίζει το πλήθος των ενδιάμεσων στηρίξεων που θα ληφθούν υπόψη στη διαστασιολόγηση των τεγίδων. Συνήθως οι τεγίδες καταπονούνται σε λυγισμό κατά τον ασθενή τους άξονα Z. Προκειμένου να ελλατωθεί το μήκος λυγισμού τους κατά τον ασθενή αξονά τους συνηθίζεται να τοποθετείται στο μέσο κάθε ανοίγματος μία ντίζα που λειτουργεί ως ενδιάμεση στήριξη κατ αυτή τη διεύθυνση. Αν και πάλι δεν επαρκεί η επιλεγμένη διατομή τεγίδας, μειώνεται επιπλέον το μήκος πλευρικού λυγισμού τους στα L/3 ή L/4 του ανοίγματός τους τοποθετώντας 2 ή 3 ενδιάμεσες στηρίξεις. Κατασκευαστικά προτιμούνται συνήθως συρματόσχοινα. Έλεγχος σε Πλευρικό Λυγισμό Ενεργοποιείται ή όχι η ρουτίνα διαστασιολόγησης που αφορά τον έλεγχο έναντι πλευρικού λυγισμού. Διατομές τεγίδων Εσωτερικά ανοίγματα Επιλέγετε από τον κατάλογο διατομών την πρότυπη διατομή που θα χρησιμοποιηθεί για τα μεσαία ανοίγματα της κατασκευής. Από την ίδια επιλογή καθορίζεται και ο τρόπος διάταξης της διατομής στο χώρο (Πλευρά). Ακραία ανοίγματα Η παράμετρος καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης του ακραίου ανοίγματος των τεγίδων. Σ αυτό το πεδίο τιμών δηλώνεται ο κωδικός της διατομής που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις τεγίδες των ακραίων ανοιγμάτων, εφόσον είναι ενεργοποιημένο. Οι τεγίδες αποτελούν σημαντικό στοιχείο των μεταλλικών κατασκευών και ο ορθός σχεδιασμός τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομία του έργου.

83 58 Multisoft Η πρακτική επιλογής διατομών με βάση τα αυξημένα εντατικά μεγέθη που παρουσιάζονται στα ακραία ανοίγματα των τεγίδων κρίνεται αντιοικονομική, έστω και αν υπολογίζονται κάνοντας χρήση μοντέλου δοκού Gerber. Είναι δυνατό για τα ακραία ανοίγματα να επιλεγεί μία από τις παρακάτω πρακτικές με στόχο την οικονομικότητα της κατασκευής: - α. Τοποθέτηση διατομών τύπου HEA (ισχυρότερες των διατομών τύπου IPE) στα ακραία ανοίγματα, με ύψος κορμού ίσο με το ύψος των διατομών IPE των τεγίδων των μεσαίων ανοιγμάτων. Προφανώς, η επιλογή αυτή έχει ισχύ για τη συνηθισμένη περίπτωση επιλογής διατομής τεγίδων τύπου IPE. - β. Ενίσχυση του πέλματος των τεγίδων των ακραίων ανοιγμάτων. Στην πράξη δεν συνηθίζεται γιατί δημιουργεί ανομοιομορφία στην κατασκευή. - γ. Ενίσχυση του κορμού των τεγίδων των ακραίων ανοιγμάτων. - δ. Μείωση του μήκους των ακραίων ανοιγμάτων στο 80% των υπολοίπων ανοιγμάτων της κατασκευής. Αποτελεί εξ` ίσου συνηθισμένη πρακτική με την επιλογή α. Στατικό μοντέλο περί τον κύριο άξονα y-y Με βάση τις τιμές που λαμβάνουν οι παράμετροι αυτές καθορίζεται το στατικό μοντέλο λειτουργίας των τεγίδων της μεταλλικής στέγης. Υπενθυμίζεται ότι οι τεγίδες διαστασιολογούνται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο δικτύωμα, υιοθετώντας μία από τις παρακάτω παραδοχές : Καθορίζεται το στατικό μοντέλο των τεγίδων κατά τον ισχυρό άξονα Y της διατομής επιλέγοντας μία από τις ακόλουθες παραδοχές: - Μοντέλο δοκού Gerber με δύο αρθρώσεις ανά δεύτερο άνοιγμα. Αποτελεί τη συνηθέστερη αντιμετώπιση των τεγίδων. y - Μοντέλο δοκού Gerber με μία άρθρωση σε κάθε άνοιγμα. - Μοντέλο ακραίου ανοίγματος συνεχούς δοκού πολλών ανοιγμάτων. - Μοντέλο αμφιέρειστης δοκού. - Μεσαίο άνοιγμα συνεχούς δοκού. Στατικό μοντέλο περί τον ασθενή άξονα z-z Το πεδίο τιμών καθορίζει το στατικό μοντέλο των τεγίδων κατά τον ασθενή άξονα Ζ της διατομής : Αμφιέρειστη δοκός. Μονόπακτη δοκός. Αποτελεί τη συνηθέστερη αντιμετώπιση. Αμφίπακτη δοκός.

84 6. Πλαίσια 59 Αξονικό φορτίο στο άκρο Το πεδίο τιμών επιτρέπει την εισαγωγή συγκεντρωμένου φορτίου (kn) στο άκρο των τεγίδων. Έλεγχος Τεγίδων Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της διαστασιολόγησης των τεγίδων. Αποτελεί πρακτικό βοήθημα, αφού πριν την εισαγωγή του υπό μελέτη φορέα ο μελετητής έχει στη διάθεσή του αποτελέσματα για την αξιολόγηση των διατομών που προτίθεται να χρησιμοποιήσει. Σχόλια που αφορούν την παρούσα εκτύπωση παρουσιάζονται στα Αποτελέσματα Eπισημαίνουμε ότι ο συμβολισμός των Vy, Vz (τεμνουσών) ακολουθεί τη φορά των ροπών, δηλ. κάθετα στον τοπικό άξονα Υ, μία σύμβαση του προγ/τος για να υπάρχει αντιστοιχία με τον συμβολισμό των ροπών (Μy,Mz περί τους άξονες Y,Z δηλ. κάθετα στους άξονες Υ,Ζ).

85 60 Multisoft Μηκίδες Μηκίδες εξωτερικά των υποστυλωμάτων Η επιλογή ενεργοποιεί ή όχι μηκίδες στην εξωτερική παρειά των υποστυλωμάτων. Χαρακτηριστικά Μηκίδων Τα πεδία τιμών καθορίζουν τη διατομή, καθώς και τη θέση των μηκίδων, εφόσον αυτές προβλέπονται στη μόρφωση του εξεταζόμενου φορέα. Υπενθυμίζεται ότι μηκίδες ονομάζονται τα μέλη που διατάσσονται στις εξωτερικές πλευρές των υποστυλωμάτων κατά μήκος των πλαγίων όψεων της κατασκευής. Συνήθως η διάταξή τους εξυπηρετεί την τοποθέτηση πλαγιοκάλυψης από μεταλλικά φύλλα.

86 6. Πλαίσια 61 Διατομή Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή μηκίδων και τον τρόπο διάταξής της στο χώρο (πλευρά). Απόσταση (m) Η τιμή ορίζει την απόσταση μεταξύ διαδοχικά τοποθετούμενων μηκίδων σε (m). Θέση πρώτης (μηκίδας) (m) Ορίζεται η απόσταση της πρώτης μηκίδας μετρούμενη από το έδαφος σε (cm). Συνηθέστερη εφαρμογή αποτελεί η τοποθέτηση της πρώτης μηκίδας στη βάση των υποστυλωμάτων (απόσταση από το έδαφος = 0 cm ). Στατικό μοντέλο περί τον κύριο άξονα y-y Ισχύουν τα αντίστοιχα με τις Τεγίδες. Στατικό μοντέλο περί τον ασθενή άξονα z-z Ισχύουν τα αντίστοιχα με τις Τεγίδες. Μόνιμο Φορτίο Μηκίδων Η default τιμή του γραμμικού φορτίου μηκίδων δίνεται 0.06 που αντιστοιχεί για σύνηθες φορτίο πάνελ θερμομόνωσης και για απόσταση τεγίδων ανά 1 μέτρο. Η τιμή αυτή θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον τύπο: qm = q_πανελ (KN/m2) * L_απόσταση_μηκίδων (m) Ενδιάμεσες στηρίξεις (Ντίζες) Ισχύουν τα αντίστοιχα με τις Τεγίδες. Έλεγχος σε ΠλευρικόΛυγισμό Ενεργοποιείται ή όχι η ρουτίνα διαστασιολόγησης που αφορά τον έλεγχο έναντι πλευρικού λυγισμού. Έλεγχος Μηκίδων Γίνεται διαστασιολόγηση των μηκίδων. Οι διάφοροι έλεγχοι είναι αντίστοιχοι της διαστασιολόγησης μελών και αναλύονται στα αποτελέσματα διαστασιολόγησης μελών.

87 62 Multisoft Όψη Με την επιλογή αυτή είναι δυνατός ο καθορισμός των χαρακτηριστικών των μετωπικών στύλων και μηκίδων στις όψεις της κατασκευής, που διατάσσονται προκειμένου να τοποθετηθούν επικαλύψεις και οδηγοί κουφωμάτων στις όψεις. Τα στοιχεία αυτά επιλύονται ανεξάρτητα από την όψη πλαισίου και εκτυπώνονται εδώ. Έλεγχος στοιχείων όψης Ενεργοποιείται το μενού με τα χαρακτηριστικά των στοιχείων της όψης. Χαρακτηριστικά Μετωπικών Στύλων Διατομή Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή στύλων και τον τρόπο διάταξής της στο χώρο (πλευρά). Απόσταση (m) Η παράμετρος ορίζει την απόσταση σε (m) μεταξύ των κεντροβαρικών αξόνων των μετωπικών στύλων. Αμφιέρειστος Μονόπακτος Αμφίπακτος Καθορίζει το στατικό μοντέλο υπολογισμού των μετωπικών στύλων. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι μετωπικοί στύλοι υπολογίζονται εδώ ως ανεξάρτητοι του πλαισίου. Σε περίπτωση που θέλουμε απεικόνισή τους στα σχέδια όψεων και κατόψεων πλαισίων, τους περιγράφουμε σχεδιαστικά (π.χ. στο dxf στο Autocad), διότι αν τους εισάγουμε στην όψη του πλαισίου θα συνδεθούν στατικά με αυτό (πράγμα που δεν συμβαίνει στην πράξη) και θα παραλαμβάνουν μεγάλα εντατικά μεγέθη από το πλαίσιο Χαρακτηριστικά Μετωπικών Μηκίδων Διατομή Ισχύουν τα αντίστοιχα με τους στύλους. Απόσταση (m) Η τιμή ορίζει την απόσταση μεταξύ διαδοχικά τοποθετούμενων μηκίδων σε (m). Αμφιέρειστη Μονόπακτη Αμφίπακτη Καθορίζει το στατικό μοντέλο υπολογισμού των μηκίδων. Έλεγχος σε Πλευρικό Λυγισμό Ισχύουν τα αντίστοιχα με τις μηκίδες.

88 6. Πλαίσια 63 Έλεγχος Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της διαστασιολόγησης των μηκίδων. Με δεξί κλικ του mouse μπορούμε να επιλέξουμε Print για εκτύπωση των αποτελεσμάτων. Εγκάρσιες Δοκοί Με την επιλογή αυτή είναι δυνατός ο καθορισμός των χαρακτηριστικών των εγκαρσίων δοκών (κεφαλοδοκών) και των εγκαρσίων Συνδέσμων. Εγκάρσιοι δοκοί (κεφαλοδοκοί) Εγκάρσιες δοκοί ονομάζονται τα οριζόντια στοιχεία που ενώνουν διαδοχικά επίπεδα πλαίσια μεταξύ τους, παράλληλα προς τις διαμήκεις πλευρές (πλάγιες όψεις) της κατασκευής. Συνηθίζεται να συγκολλούνται μετωπικά από το ακραίο υποστύλωμα ενός πλαισίου προς το αντίστοι-χο υποστύλωμα του επόμενου πλαισίου. Χαρακτηριστικά Δοκών Τα πεδία τιμών αυτής της επιλογής καθορίζουν τη διατομή και της θέση των εγκαρσίων δοκών, εφόσον αυτές προβλέπονται στη μόρφωση του εξεταζόμενου φορέα. Διατομή Η παράμετρος ορίζει τον τύπο της χρησιμοποι-ούμενης διατομής εγκαρσίων δοκών και τη θέση της στο χώρο (πλευρά). Αποστάσεις (m) Στα πεδία τιμών ορίζεται η απόσταση κάθε εγκάρσιας δοκού μετρούμενη από το έδαφος σε (m). Στο παράθυρο διαλόγου υπάρχουν 4 πεδία αποστάσεων για να ορίσουμε μέχρι 4 εγκάρσιες δοκούς. Συνηθέστερη εφαρμογή όμως, αποτελεί η τοποθέτηση μίας μόνο δοκού στην κορυφή των ακραίων υποστυλωμάτων (κεφαλοδοκός).

89 64 Multisoft Διατομή Εγκάρσιων Συνδέσμων Ζευκτών Οι εγκάρσιοι σύνδεσμοι τοποθετούνται μεταξύ της δοκού κάτω πέλματος και της τεγίδας, προκειμένου να πετύχουμε μείωση του μήκους πλευρικού λυγισμού του κάτω πέλματος. Συνήθως τοποθετούνται 3 Εγκ. Σύνδεσμοι στο μέσον, που μαζί με τους 2 που τοποθετούνται στα άκρα είναι συνολικά 5. Ετσι στην προμέτρηση θεωρούμε πάντα +2 συνδέσμους από όσους δηλώνονται παραπάνω. Μπορούμε να βάλουμε εγκάρσιους συνδέσμους και εκ των υστέρων με το διάλογο αλλαγής κόμβων. Κάθε κόμβος πλαισίου μπορεί να πάρει ΕΣ, πράγμα που είναι χρήσιμο σε φορείς π.χ. χωρίς τεγίδες, προκειμένου να μειώσουμε το μήκος λυγισμού κατά την εγκάρσια διεύθυνση. Διατομή Η παράμετρος ορίζει τον τύπο της χρησιμοποιούμενης διατομής εγκαρσίων συνδέσμων και τη θέση της στο χώρο (πλευρά). Διατομές Συνδέσμων Ορίζονται οι διατομές και η θέση των χιαστί συνδέσμων στέγης και πλευρών. Χιαστί Στέγης Η παράμετρος ορίζει τον τύπο της χρησιμοποιούμενης διατομής αντιανεμίων χιαστί συνδέσμων στέγης και τη θέση της στο χώρο (πλευρά). Πρόκειται για αρχική τιμή σχεδιασμού που λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό της κάτοψης και στην πρόμετρηση των υλικών. Χιαστί Πλευρών Η παράμετρος ορίζει τον τύπο της χρησιμοποιούμενης διατομής χιαστί κατακορύφων συνδέσμων ακαμψίας και τη θέση της στο χώρο (πλευρά). Πρόκειται για αρχική τιμή σχεδιασμού που λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό της πλάγιας όψης και στην πρόμετρηση των υλικών. Θέσεις Διατομές Συνδέσμων Με την ενεργοποίηση της παραπάνω επιλογής εμφανίζεται το γνωστό παράθυρο διαλόγου, όπως αυτό περιγράφηκε στο κεφ. Πλαίσια. Πρόβολοι Η επιλογή αυτή καθορίζει τον σχεδιασμό προβόλων που χρησιμοποιούνται για στήριξη γερανογεφυρών, εφόσον αυτές προβλέπονται στη μόρφωση του εξεταζόμενου φορέα.

90 6. Πλαίσια 65 Πρόβολοι επί των υποστυλωμάτων Ενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή τοποθετούνται πρόβολοι επί των υποστυλωμάτων. Είναι δυνατό να τοποθετηθούν έως και τέσσερις πρόβολοι γερανογεφυρών ανά ακραίο υποστύλωμα. Σε περίπτωση περισσοτέρων μελών απαιτείται η εισαγωγή τους γραφικά, κάνοντας χρήση mouse. Διατομή Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή προβόλου και τη διάταξή της στο χώρο (πλευρά). Μήκος (m) Ορίζεται το μήκος των προβόλων μετρούμενο από τον κεντροβαρικό άξονα του υποστυλώματος στο οποίο στηρίζονται σε (m). Ενίσχυση Το πεδίο τιμών αφορά την τοποθέτηση ή όχι λεπίδων ενίσχυσης μεταξύ των προβόλων στήριξης γερανογεφυρών και των ακραίων υποστυλωμάτων (όπως στο παρακάτω σχήμα). Είναι δυνατό να λάβει τιμές :

91 66 Multisoft Διατομή προβόλου Ενίσχυση προβόλου - 0 : Δεν τοποθετείται καμμία ενίσχυση στη στήριξη του προβόλου. - 1 : Τοποθετείται στοιχείο ενίσχυσης ύψους ίσου με εκείνο του οριζόντιου μέλους μειωμένο κατά το πάχος του πέλματος της διατομής και μήκους ίσου με εκείνο του μέλους. Θέσεις Προβόλων Αποστάσεις Στα πεδία τιμών ορίζονται οι απόστασεις κάθε προβόλου μετρούμενες από το έδαφος σε (m). Μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι 4 πρόβολοι σε κάθε υποστύλωμα πλαισίου. Φορτία Προβόλων Τα πεδία τιμών καθορίζουν το Μόνιμο συγκεντρωμένο φορτίο στο άκρο του προβόλου σε (kn) και το Κινητό συγκεντρωμένο φορτίο στο άκρο του προβόλου, επίσης σε (kn ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οσον αφορά τις ενώσεις των προβόλων δεν σχεδάζονται αυτόμαται από το πρόγραμμα, αλλά μπορούν να δοθούν από τον χρήστη με Εισαγωγή Σύνδεσης, (κοχλιωτή ή συνήθως συγκόλληση με πάχος συγκόλλησης οριζόμενοι από τον ΕC3). Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής δεδομένων στα παραπάνω πεδία τιμών, Εισαγωγή, και το πρόγραμμα απαντά στη γραμμή εντολών : επιλέγουμε Σημείο Εισαγωγής Το ζητούμενο σημείο εισαγωγής προσδιορίζεται είτε απ`ευθείας με κλικ (πάτημα αριστερού πλήκτρου του mouse) στην οθόνη, είτε πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες του (x, y ) για το σημείο του μέσου ανοίγματος. Στη συνέχεια σχεδιάζεται υπό κλίμακα η όψη του φορέα.

92 6. Πλαίσια 67 Ζευκτό Αριστερά (ή Δεξιά) Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη Στοιχεία Ζευκτού Αριστερά, από όπου είναι δυνατή η πλήρης περιγραφή της γεωμετρικής μορφής και των φορτίσεων μισής επέκτασης προς τα αριστερά του ζευκτού. Όλες οι παράμετροι είναι όμοιες με εκείνες που αναφέρθηκαν στο menu ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΥΚΤΟΥ, με εξαίρεση την παράμετρο: Μήκος όπου ορίζεται το διπλάσιο μήκος του ανοίγματος της επέκτασης. Σε περίπτωση που δεν έχει δοθεί ήδη πλήρες ζευκτό το πρόγραμμα σχηματίζει μονόριχτο ζευκτό που εδράζεται σε στύλους εκατέρωθεν. Σε περίπτωση που έχει ήδη δοθεί πλήρες ζευκτό η επιλογή ενεργοποιεί αυτόματα την επέκταση, αρκεί ο χρήστης να πατήσει το δεξί πλήκτρο του mouse, προκειμένου η προς τα αριστερά επέκταση του ζυγώματος να τοποθετηθεί σε επαφή με το αρχικό επίπεδο πλαίσιο ή να ορίσει τις συντεταγμένες της αρχής του (ίδιες με τις συντεταγμένες του σημείου ένωσης στύλου-πεδίλου του υπάρχοντος πλαισίου. ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ : Το ζητούμενο σημείο εισαγωγής πρέπει να είναι ο κόμβος σύνδεσης υποστυλώματοςπεδίλου του άκρου στο οποίο θα κολλήσει η ολόσωμη δεξιά ή αριστερά στο ήδη υπάρχον πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτόν δεν σχηματίζεται διπλός στύλος και διπλό πέδιλο στην περιοχή επαφής των δύο πλαισίων. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Εάν θέλουμε να δώσουμε μόνο Ζευκτό Αριστερά (ή μόνο Δεξιά) για να σχεδιαστούν οι Κατόψεις-Οψεις-Θεμελίωση (από το μενού Επίλυση) πρέπει πρώτα να δοθεί Ζευκτό να γίνει Διαγραφή ολική και μετά να δοθεί Ζευκτό-Αριστερά (ή Δεξιά). Η θεμελίωση του ζευκτού με πεδιλοδοκούς για να σχεδιαστεί σωστά, θα πρέπει να έχουν οριστεί οι πεδιλοδοκοί πρώτα στο αρχικό Ζευκτό πριν διαγραφεί

93 68 Multisoft Ολόσωμη Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη Στοιχεία Ολόσωμης Μεταλλικής Κατασκευής, μέσα από τις παραμέτρους της οποίας είναι δυνατή η πλήρης περιγραφή της γεωμετρικής μορφής και των φορτίσεων επίπεδου ολόσωμου ζυγώματος. Ισχύουν τα αντίστοιχα με την επιλογή Στοιχεία Ζευκτού. Προφανώς οι επιλογές που αφορούν τα στοιχεία των δικτυωμάτων παραμένουν ανενεργές. Διαστάσεις Ολόσωμου Πλαισίου Διαστάσεις και Διατομές Μελών Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στην αντίστοιχη καρτέλα με τα Στοιχεία Ζευκτού και επιπλέον: Ζύγωμα Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή της δοκού ζυγώματος και τη διάταξή της στο χώρο (πλευρά).

94 6. Πλαίσια 69 Ενώσεις Στην πλειοψηφεία των ολόσωμων μεταλλικών κατασκευών, αποτελεί κοινή πρακτική η σύνδεση των επιμέρους στοιχείων του ζυγώματος με μετωπικές κοχλιωτές συνδέσεις ή μετωπικές συγκολλήσεις. Ακραία Ένωση Ολόσωμης Κοχλιωτή Μετωπική Η αντίστοιχη επιλογή καθορίζει το είδος της σύνδεσης. Κοχλίες Εμφανίζεται παράθυρο όπου ορίζονται: - Αριθμός των σειρών κοχλιών (κατακόρυφη σειρά) που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. - Αριθμός κοχλιών ανά σειρά (με 2 εννοούνται διπλοί κοχλίες ανά σειρά), - Διάμετρος των κοχλιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη διεθνή ονοματολογία, - Ποιότητα των κοχλιών που χρησιμοποιούνται στις ενώσεις της κατασκευής. Πάχος Κομβοελάσματος (mm) Η παράμετρος ορίζει το πάχος του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος σε (m). Ενίσχυση Άκρου Η παράμετρος αφορά την τοποθέτηση ή όχι λεπίδων ενίσχυσης στα σημεία σύνδεσης δοκών με υποστυλώματα, μεταξύ των προβόλων στήριξης γερανογεφυρών και των ακραίων υποστυλωμάτων και στον κορυφαίο κόμβο. Στα αντίστοιχα πεδία τιμών είναι δυνατό να λάβει τιμές από 0 έως 1 : - 0 : Δεν τοποθετείται καμμία ενίσχυση στη στήριξη του προβόλου : Τοποθετείται στοιχείο ενίσχυσης ύψους ίσου με εκείνο του οριζόντιου μέλος πολλαπλασιασμένο κατά τον οριζόμενο συντελεστή, μειωμένο κατά το πάχος του πέλματος της διατομής. Ενίσχυση με στοιχείο ύψους ίσου του μέλους Ενίσχυση με στοιχείο ύψους 0,50 του ύψους του μελους

95 70 Multisoft Λόγος μήκους ενίσχυσης/ύψος Εδώ μπορούμε να καθορίσουμε το μήκος των ενισχύσεων των άκρων αλλάζοντας το λόγο Lx/Ly (μήκος ενίσχυσης προς ύψος διατομής δοκού ζυγώματος) από 3 σε όποια τιμή θέλουμε. Π.χ. για IPE 300 και ενισχύσει άκρων 1, αν βάλουμε λόγο 5, θα έχουμε Ly = 285 mm ( h - tf, δηλ. ύψος διατομής μείον πάχος πέλματος ), και Lx = 1425 mm ( δηλ. 5 * Lx ) Μεσαία Ένωσης Ολόσωμης (κορφιά) Ισχύουν τα αντίστοιχα με τα παραπάνω για τη σύνδεση του κορυφαίου κόμβου (κορφιά). Συνίσταται να χρησιμοποιείται η ίδια διάμετρος κοχλίων για όλη την κατασκευή, για λόγους απλοποίησης των εργασιών κατασκευής. Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής δεδομένων στα παραπάνω πεδία τιμών, επιλέγουμε Εισαγωγή, και προσδιορίζουμε το ζητούμενο σημείο εισαγωγής. Ελκυστήρας με αναρτήσεις Εισαγωγή ελκυστήρα με αναρτήσεις, όπου μπορούμε να καθορίσουμε όχι μόνο τις διατομές του ελκυστήρα και των αναρτήσεών του, αλλά και τις συνδέσεις των κόμβων του ελκυστήρα και των κόμβων των αναρτήσεων. Στην καρτέλα που εμφανίζεται, για να γίνει εισαγωγή ελκυστήρα πρώτα τσεκάρουμε το τετραγωνάκι (Ελκυστήρας με αναρτήσεις), και στη συνέχεια στις Διατομές καθορίζουμε τις διατομές ελκυστήρα και αναρτήσεων, τα κομβοελάσματα άκρων στήριξης ελκυστήρα και τα κομβοελάσματα των αναρτήσεών του (που θα μπουν στις θέσεις σύνδεσης των αναρτήσεων με τον ελκυστήρα και στις θέσεις ανάρτησής τους από το ζύγωμα του πλαισίου), τον αριθμό των αναρτήσεων, και τέλος την μετατόπιση dh σε (m) προς τα πάνω της θέσης του οριζόντιου ελκυστήρα. Για μηδενική τιμή ο ελκυστήρας τοποθετείται από τους 2 κόμβους κεφαλής στύλωνζυγώματος (όπως στο σχήμα), ενώ για dh=0,50 τοποθετείται 0,50 m ψηλότερα από τη θέση αυτήν. Προσοχή. Ο ελκυστήρας δεν ελέγχεται σε λυγισμό για συνδυασμούς στους οποίους εμφανίζονται θλιπτικές αξονικές δυνάμεις, με τη λογική ότι πιθανή παραμόρφωση δεν θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη αλλά μόνο μια προσωρινή στρέβλωση που θα επανέλθει μετά τη μείωση του αξονικού φορτίου. Συνδυασμοί που προκαλούν θλιπτικές τάσεις στον ελκυστήρα είναι μόνον αυτοί που περιλαμβάνουν φόρτιση ανέμου.

96 6. Πλαίσια 71 ΟΛΟΣΩΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡA - ΔΕΞΙA Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη Στοιχεία Ολόσωμης Αριστερά. Μέσα από τις παραμέτρους της οθόνης αυτής είναι δυνατή η πλήρης περιγραφή της γεωμετρικής μορφής και των φορτίσεων ημίσιας επέκτασης προς τα αριστερά του ολόσωμου ζυγώματος. Όλες οι παράμετροι είναι όμοιες με εκείνες που αναφέρθηκαν στο menu Στοιχεία Ολόσωμης Μεταλλικής Κατασκευής, με εξαίρεση την παράμετρο: Μήκος όπου ορίζεται το διπλάσιο μήκος του ανοίγματος της επέκτασης. Σε περίπτωση που δεν έχει δοθεί ήδη πλήρες πλαίσιο το πρόγραμμα σχηματίζει μονόριχτο πλαίσιο που εδράζεται σε στύλους εκατέρωθεν. Σε περίπτωση που έχει ήδη δοθεί πλήρες πλαίσιο η επιλογή ενεργοποιεί αυτόματα την επέκταση, αρκεί ο χρήστης να πατήσει το δεξί πλήκτρο του mouse, προκειμένου η προς τα αριστερά επέκταση του ζυγώματος να τοποθετηθεί σε επαφή με το αρχικό επίπεδο πλαίσιο ή να ορίσει τις συντεταγμένες της αρχής του (ίδιες με τις συντεταγμένες του σημείου ένωσης στύλου-πεδίλου του υπάρχοντος πλαισίου. ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ : Το ζητούμενο σημείο εισαγωγής πρέπει να είναι ο κόμβος σύνδεσης υποστυλώματος-πεδίλου του άκρου στο οποίο θα κολλήσει η ολόσωμη δεξιά ή αριστερά στο ήδη υπάρχον πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτόν δεν σχηματίζεται διπλός στύλος και διπλό πέδιλο στην περιοχή επαφής των δύο πλαισίων. Συνιστάται προς διευκόλυνση της ταύτισης του σημείου εισαγωγής με το σημείο σύνδεσης στύλου-πεδίλου, να έχουμε το πλαίσιο σε γραμμική μορφή (κόμβων-μελών) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σε περίπτωση που έχουμε μόνο Ολόσωμη Δεξιά (ή Αριστερά), για να γίνει η σχεδίαση της κάτοψης, θεμελίωσης, όψεων, κλπ (από τις Εντολές) θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί μία κανονική Ολόσωμη, να διαγραφεί με Ολική Διαγραφή, και μετά να εισαχθεί η Ολόσωμη Δεξιά.

97 72 Multisoft Γεννήτρια Τραπεζοειδούς Δικτυώματος Με την επιλογή αυτή μπορούμε να δώσουμε ένα τραπεζοειδές ή τριγωνικό ζευκτό (π.χ. στήριγμα διαφημιστικών πινακίδων). Από το παράθυρο διαλόγου ορίζουμε τα γεωμετρικά στοιχεία, (διαστάσεις, κλίση, ύψος πινακίδας, ενεργό πλάτος φόρτισης πλάτος πινακίδας, απόσταση από βάση) και τις διατομές μελών της μεταλλικής κατασκευής καθώς και της φορτιζόμενης από ανεμοπίεση επιφάνειας, το φορτίο ανέμου, χιονιού, πρόσθετο βάρος (πινακίδας), και τη θέση (συνήθως κατακόρυφη, αλλά και οριζόντια όταν το τραπεζοειδές δικτύωμα τοποθετηθεί ως επέκταση πλάγια ενός πλαισίου).

98 6. Πλαίσια 73 Δοκός Στέγης - Πατώματος Με την επιλογή αυτή είναι δυνατό να εισαχθεί επιπλέον δοκός στο ήδη σχεδιασμένο πλαίσιο. Η διάκριση σε δοκό στέγης-πατώματος αφορά τον αυτόματο υπολογισμό των φορτίσεων που τους αντιστοιχούν. Έτσι, σε δοκούς στέγης πραγματοποιείται αυτόματη κατανομή φορτίων ανέμου και χιονιού, ενώ σε δοκούς πατώματος οι τιμές λαμβάνουν μόνο μόνιμα και κινητά φορτία. Τύπος και χαρακτηριστικά Δοκού Ημικυκλικό Με την επιλογή αυτή η δοκός σχεδιάζεται με καμπύλο σχήμα. Διατομή Δοκού Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή δοκού και τη διάταξή της στο χώρο (πλευρά). Τεγίδες Αν πρόκειται για δοκό πατώματος ως τεγίδες νοούνται οι εγκάρσιοι δοκοί μεταξύ των δοκών πατώματος. Διατομή τεγίδων Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή τεγίδων και τη διάταξή της στο χώρο (πλευρά). Αριθμός τεγίδων Ορίζει τον συνολικό αριθμό τεγίδων. Ενεργό πλάτος φόρτισης Ορίζει το πλάτος της λωρίδας φόρτισης. Ενώσεις Δοκού Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα (στα Στοιχεία Ζευκτού).

99 74 Multisoft Φορτία Δοκού Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα (στα Στοιχεία Ζευκτού). Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής δεδομένων στα παραπάνω πεδία τιμών, επιλέγουμε Εισαγωγή, και το πρόγραμμα απαντά στη γραμμή εντολών : Σημείο Εισαγωγής Το ζητούμενο σημείο εισαγωγής προσδιορίζεται είτε απ`ευθείας με κλικ (πάτημα αριστερού πλήκτρου του mouse) στην οθόνη, είτε πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες του (x, y ). Στη συνέχεια σχεδιάζεται η όψη του φορέα στην οθόνη. Κολώνα Ακραία - Μεσαία Τύπος Υποστυλώματος Υποστύλωμα (διατομή) Η παράμετρος ορίζει τη χρησιμοποιούμενη διατομή υποστυλώματος και τη διάταξή της στο χώρο (πλευρά). Προέκταση άκρου Αν η επιλογή αυτή είναι ενεργοποιημένη τότε το άκρο του υποστύλωματος (κεφαλή) προεκτείνεται σχεδιαστικά μέχρι το άνω πέλμα του υπάρχοντος σχεδιασμένου ζυγώματος διακόπτοντάς το. Ενεργό πλάτος φόρτισης Είναι το πλάτος της λωρίδας φόρτισης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των φορτίων που θα ληφθούν για το σχεδιασμό του συγκεκριμένου μέλους. Φορτία Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα (στα Στοιχεία Ζευκτού). Θεμέλια

100 6. Πλαίσια 75 Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα (στα Στοιχεία Ζευκτού). Πρόβολοι Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα (στα Στοιχεία Ζευκτού). Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής δεδομένων στα παραπάνω πεδία τιμών, επιλέγουμε Εισαγωγή, και το πρόγραμμα απαντά στη γραμμή εντολών : ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Το ζητούμενο σημείο εισαγωγής προσδιορίζεται είτε απ`ευθείας με κλικ (πάτημα αριστερού πλήκτρου του mouse) στην οθόνη, είτε πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες του (x, y ). Στη συνέχεια σχεδιάζεται η όψη του φορέα στην οθόνη. Διακριτοποίηση Ενισχύσεων Δοκών Η διακριτοποίηση των ενισχυμένων συνδέσεων δοκών γίνεται ώστε να χωριστεί η ενίχυση της σύνδεσης δοκού-υποστυλώματος σε μεγάλο αριθμό διακριτών τμημάτων (κόμβων-μελών) ώστε να προσομοιωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια η μεταβλητή διατομή που προκύπτει από τη δοκό και την ενίσχυσή της, τόσο για την ανάλυση όσο και για τη διαστασιολόγηση των ζυγωμάτων ολόσωμων κατασκευών. Αυτόματα το πρόγραμμα δημιουργεί αντίστοιχο αριθμό μικρών δοκών με διατομές τύπου Ξ (δηλ. διατομές με 3 πέλματα), αναλόγως του μεγέθους των υποδιαιρέσεων. Η απόσταση του 3ου πέλματος μεταβάλλεται αναλόγως της απόστασης από το άκρο. Η διακριτοποίηση μεταφέρεται σωστά και στο χωρικό μοντέλο. Στη σχεδίαση στο χώρο μπορούμε να δούμε και τον ακριβή τρόπο της διακριτοποίησης. Στο ακόλουθο σχήμα φαίνονται οι 7 κόμβοι και τα αντίστοιχα μέλη για διακριτοποίηση τμημάτων ανά 0,10 m.

101 76 Multisoft Εισαγωγή Πεδίλου Το πάχος και οι διαστάσεις του πεδίλου ορίζονται όπως περιγράφονται στο ακόλουθο σχήμα. Τα υπόλοιπα πεδία τιμών αντιστοιχούν στις παραμέτρους που περιγράφονται στην καρτέλα Θεμέλια Ζευκτού.

102 6. Πλαίσια 77 Εισαγωγή Συνδετήριας Δοκού Δίνονται το πλάτος, ύψος της δοκού Εισαγωγή Πεδιλοδοκού Δίνονται το πλάτος, ύψος της δοκού και το πλάτος, ύψος του πέλματος της πεδιλοδοκού. Εισαγωγή Σύνδεσης Το menu αυτό παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίσει συνδέσεις επιπλέον αυτών που ορίζονται αυτόματα μέσα από τις γεννήτριες Ζευκτών και Ολόσωμων Πλαισίων. Μετωπική Συγκόλληση Με την επιλογή εμφανίζεται παράθυρο: Πάχος Συγκόλλησης Κορμού Ορίζεται το πάχος της συγκόλλησης του κορμού σε (mm). Πάχος Συγκόλλησης Πέλματος Ορίζεται το πάχος της συγκόλλησης του πέλματος σε (mm). Μετωπική Κοχλιωτή Πάχος ελάσματος t Η παράμετρος ορίζει το πάχος του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος σε (mm).

103 78 Multisoft Ζεύγη Κοχλίων Καθορίζεται ο αριθμός των σειρών κοχλιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (εννοούνται διπλοί κοχλίες ανά σειρά). Ποιότητα των κοχλιών Το πεδίο τιμών ορίζει την ποιότητα των κοχλιών που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη ένωση. Διάμετρος κοχλιών Ορίζεται η ονομαστική διάμετρος των κοχλιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Πάχη Συγκόλλησης: Κορμός - Πέλμα Ορίζεται το πάχος των ραφών συγκολλήσεων σε (mm). Ενίσχυση Η παράμετρος αφορά την τοποθέτηση ή όχι λεπίδων ενίσχυσης. Στα αντίστοιχα πεδία τιμών είναι δυνατό να λάβει τιμές από 0 έως 2 : - 0 : Δεν τοποθετείται καμμία ενίσχυση : Τοποθετείται στοιχείο ενίσχυσης ύψους ίσου με εκείνο του μέλους πολλαπλασιασμένο κατά τον οριζόμενο συντελεστή, μειωμένο κατά το πάχος του πέλματος της διατομής. - 2 : Τοποθετείται στοιχείο ενίσχυσης ύψους ίσου με εκείνο του μέλους πολλαπλασιασμένο κατά τον οριζόμενο συντελεστή, μειωμένο κατά το πάχος του πέλματος της διατομής, πάνω και κάτω από τη συνδεόμενη διατομή. Κομβοέλασμα με συγκολλήσεις Πάχος ελάσματος t Ορίζεται το πάχος του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος σε (mm). Πάχος Συγκόλλησης Ορίζεται το πάχος της συγκόλλησης σε (mm). Μήκος Συγκόλλησης Ορίζεται το μήκος της συγκόλλησης σε (mm).

104 6. Πλαίσια 79 Κομβοέλασμα με κοχλιώσεις Πάχος ελάσματος t Η παράμετρος ορίζει το πάχος του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος σε (mm). Καθορίζεται ο αριθμός των σειρών κοχλιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (εννοούνται διπλοί κοχλίες ανά σειρά). Ποιότητα των κοχλιών Ορίζει την ποιότητα των κοχλιών που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη ένωση. Διάμετρος κοχλιών Ορίζεται η ονομαστική διάμετρος των κοχλιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Διατμητική με γωνιακά Σύνδεση δοκού σε υποστύλωμα ή δοκού επί δοκό με γωνιακά ελάσματα και κοχλίες. Η σύνδεση αυτή ελέγχεται μόνο διατμητικά (τέμνουσα και αξονική), ενώ τυχόν δράση ροπής αγνοείται. Απαιτείται λοιπόν εισαγωγή άρθρωσης από το χρήστη, και αλλαγή τύπου σύνδεσης στα άκρα της δοκού σε τύπο 5. Διατομή γωνιακών Δίνεται ο αριθμός της διατομής L από το μητρώο διατομών Ζεύγη, ποιότητα, διάμετρος κοχλιών Είναι ο αριθμός ζευγών κοχλιών ανά γωνιακό έλασμα, η ποιότητα και διάμετρος.

105 80 Multisoft Αρθρωση με Πείρο Στη σύνδεση αυτή η οποία χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση άρθρωσης σε κόμβο, ζητούνται τα γεωμετρικά στοιχεία στο παράθυρο διαλόγου, τα οποία αντιστοιχούν στο παρακάτω σχήμα:

106 6. Πλαίσια 81 Κομβοέλασμα με συγκόλληση Εισαγωγή και υπολογισμός ανεξάρτητης σύνδεσης κομβοελάσματος με συγκόλληση στο άκρο του (π.χ. πάνω σε μεταλλικό στύλο)

107 82 Multisoft Εισαγωγή Κόμβων Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η εισαγωγή μεμονωμένων κόμβων στο μαθηματικό προσομοίωμα του φορέα. Οι εισαγόμενοι κόμβοι ορίζονται είτε απ`ευθείας με κλικ (πάτημα αριστερού πλήκτρου του mouse) στην οθόνη, είτε πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες τους (x, y) σε απάντηση στο προτρεπτικό μήνυμα της γραμμής εντολών : Κόμβων Η αρίθμηση των κόμβων γίνεται αυτόματα σε αύξουσα σειρά, με αφετηρία τον αναγνωριστικό αριθμό του τελευταίου προυπάρχοντα κόμβου. Συνιστάται η επιλογή να ενεργοποιείται, έχοντας προηγουμένως επιλέξει στην οθόνη να παρουσιάζεται το αξονομετρικό του δικτυώματος ή ολόσωμου ζυγώματος που εξετάζεται, προς διευκόλυνση του χρήστη.(επιλογή ΣΧΕΔΙΟΜΟΡΦΗ ΣΧΕΔΙΟΥ) Εισαγωγή μεμονωμένου κόμβου βρίσκει εφαρμογή για παράδειγμα στην περίπτωση επιβολής συγκεντρωμένου φορτίου σε οποιοδήποτε σημείο του φορέα. Κόμβοι - Μέλη Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η ταυτόχρονη εισαγωγή κόμβων και μελών γραφικά στην οθόνη. Αποτελεί εναλλακτική μέθοδο ορισμού της γεωμετρίας του φορέα ή συμπληρωματική δυνατότητα της επιλογής Γεννήτριες Κόμβων. Ορίζοντας τις συντεταγμένες των κόμβων που εισάγονται εννοείται ταυτόχρονα και ο ορισμός μέλους με αρχή τον πρώτο κόμβο που ορίστηκε και πέρας τον τελευταίο. Οι κόμβοι και τα μέλη που ορίζονται με αυτόν τον τρόπο εισαγωγής δεδομένων αριθμούνται επίσης αυτόματα από το πρόγραμμα. Με την επιλογή του menu εμφανίζεται το παράθυρο: Ο χρήστης απαιτείται να επιλέξει τη διατομής που πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο εισαγόμενο μέλος και στη θέση Πλευρά να επιλέξει τον κωδικό διάταξης της διατομής στο χώρο (Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν όλες οι συμβάσεις κωδικοποίησης όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω). Με την επιλογή ΟΚ το πρόγραμμα απαιτεί την εισαγωγή μέλους από δύο σημεία περιμένοντας τον καθορισμό των συντεταγμένων του κόμβου αρχής του μέλους και του κόμβου τέλους του μέλους.

108 6. Πλαίσια 83 Οι συντεταγμένες, ομοίως μπορούν είτε να καθορισθούν με κλικ απ` ευθείας στην οθόνη, είτε με είτε πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες τους (x, y ). Διαίρεση Μελών Η ενεργοποίηση της επιλογής είναι υποχρεωτική αμέσως μετά την εισαγωγή κόμβων ή μελών με τον παραπάνω τρόπο εισαγωγής δεδομένων. Η εκτέλεση της εντολής συνεπάγεται την αυτόματη ενημέρωση των μητρώων κόμβων, μελών και του μητρώου ακαμψίας του φορέα. Σημειώνεται εδώ, ότι απαιτείται επίσης η εκτέλεση της εντολής ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕΛΩΝ, προκειμένου να ενημερωθεί με τις αλλαγές το σχέδιαστικό μέρος του προγράμματος. Εισαγωγή από Αρχεία DXF Με την ενεργοποίηση της επιλογής αυτής ενεργοποιείται ο browser που επιτρέπει στο χρήστη την εύκολη αναζήτηση του αρχείου format *.DXF που πρόκειται να εισάγει. Με την επιλογή του αρχείου εμφανίζεται παράθυρο με το Μητρώο Διατομών που καλεί τον χρήστη να επιλέξει μια αρχική διατομή σχεδιασμού. Το πρόγραμμα μεταφράζει αυτόματα τις γραμμές που διαβάζει στο αρχείο dxf σε μέλη, και σε κόμβους τα άκρα και τα σημεία τομής τους. Όλα τα μέλη εισάγονται με την ίδια διατομή, χωρίς καθόλου φορτία και οι κόμβοι χωρίς καθόλου δεσμεύσεις. Ο χρήστης θα πρέπει να αλλάξει όσα μέλη έχουν άλλη διατομή, καθώς επίσης θα πρέπει να δώσει φορτία και συνθήκες στήριξης κόμβων. Επίσης αυτόματα αριθμεί μέλη και κόμβους, κατασκευάζοντας τα αντίστοιχα μητρώα. Αποθήκευση (F2) Με την επιλογή αυτή είτε μέσα από το menu είτε πατώντας το πλήκτρο F2 αποθηκεύεται η εισαγωγή δεδομένων στον υποκατάλογο της μελέτης. Εντολές Πληκτρολογίου για εισαγωγή κόμβων, μελών Στη συνέχεια παρουσιάζονται εντολές πληκτρολογίου ιδιαίτερα χρήσιμες κατά την εισαγωγή κόμβων και μελών μέσω πληκτρολογίου. setnode n1 n2 Mε την εντολή αυτή μπορείτε να θέσετε όλες τις ιδιότητες του κόμβου n1 ίδιες με του κόμβου n2. Στις ιδιότητες του κόμβου περιλαμβάνονται εκτός από τους βαθμούς ελευθερίας, τα επικόμβια φορτία, η ύπαρξη τεγίδων, εγκαρσίων δοκών, μηκίδων και η μόρφωση των συνδέσεων που τους αντιστοιχούν. setnode 10 5 Ταυτίζονται οι ιδιότητες του κόμβου με αναγνωριστικό αριθμό 10 με εκείνες του κόμβου με αναγνωριστικό αριθμό 5. setmelos m1 m2 Mε την εντολή αυτή μπορείτε να θέσετε όλες τις ιδιότητες του μέλους m1 ίδιες με εκείνες του μέλους m2.

109 84 Multisoft Στις ιδιότητες κάθε μέλους συμπεριλαμβάνονται εκτός από τον τύπο της διατομής του, τα κατανεμημένα φορτία κατά μήκος του και η μόρφωση των συνδέσεων των άκρων του. setmelos Ταυτίζονται οι ιδιότητες αναγνωριστικό αριθμό 14. του μέλους με αναγνωριστικό αριθμό 12 με εκείνες του μέλους με dm mi ti Διαίρεση μέλους mι σε πλήθος τμημάτων ti. Η εντολή αυτή οδηγεί σε δημιουργία επιπλέον κόμβων και μελών που αριθμούνται αυτόματα από το πρόγραμμα. dm 7 5 Διαίρεση του μέλους με αναγνωριστικό αριθμό 7 σε 5 τμήματα και συνεπώσ στη γέννεση 4 επιπλέον κόμβων και 4 νέων μελών.

110 6. Πλαίσια Αλλαγή Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται η οθόνη : Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η αλλαγή όλων των ιδιοτήτων των κόμβων και των μελών, της μορφής του εξεταζόμενου φορέα, της μόρφωσης των συνδέσεων του, της εξιδανίκευσης και της φόρτισής του. Συνιστάται οι αλλαγές που αφορούν μέλη και κόμβους να πραγματοποιούνται έχοντας ενεργοποιήσει τη σχεδίαση του αξονομετρικού μοντέλου προς διευκόλυνση των χρηστών. Το μαθηματικό προσομοίωμα εμφανίζεται είτε πατώντας το κουμπί είτε ενεργοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή από τη σχεδίαση, εμφανίζοντας στην οθόνη την αρίθμηση κόμβων και μελών: (Αλλαγή) Κόμβων Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η αλλαγή όλων των ιδιοτήτων των κόμβων του εξεταζόμενου φορέα. Ως ιδιότητες κόμβων νοούνται: η θέση τους στο μαθηματικό προσομοίωμα, οι βαθμοί ελευθερίας τους, τα τυχόν υπάρχοντα επικόμβια φορτία, η μόρφωση των συνδέσεων και η ίδια της μορφής του κόμβου. Με την ενεργοποίηση της επιλογής Αλλαγη Κόμβων το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά Επιλογή Κόμβων Περιμένοντας την επιλογή των κόμβων που πρόκειται να αλλαχθούν είτε μέσω mouse είτε μέσω πληκτρολογίου, και στη συνέχεια εμφανίζεται το παράθυρο :

111 86 Multisoft Θέση (x, y) Οι παράμετροι καθορίζουν τις συντεταγμένες (x, y) σε m στο απόλυτο σύστημα συντεταγμένων και θεωρώντας πάντοτε ως επίπεδο ορισμού το επίπεδο της όψης με αρχή των αξόνων Ο(0,0) το σημείο με συντεταγμένες κατα x εκείνη του κορυφαίου κόμβου και y εκείνη της βάσης των υποστυλωμάτων. Ελευθερίες (x, y, φz) Κάθε κόμβος του επιπέδου πλαισίου διαθέτει τρεις βαθμούς ελευθερίας, δύο συνι-στώσες μετάθεσης κατά x και y και μία συνιστώσα στροφής περί τον Ζ- άξονα, φz. Κατά τις απαιτήσεις του μελετητή είναι δυνατό ορισμένοι βαθμοί ελευθερίας να γίνουν ανενεργοί. Οι τιμές που μπορεί να πάρουν τα πεδία τιμών είναι : - 0 : αναίρεση (δέσμευση) βαθμού ελευθερίας - 1: ενεργός βαθμός ελευθερίας. Κατά την εισαγωγή φορέων με χρήση των αυτόματων γεννητριών το προγραμμα χρησιμοποιεί προκαθορισμένους βαθμούς ελευθερίας, π.χ. οι κόμβοι βάσης των υποστυλωμάτων θεωρούνται πακτωμένοι (0,0,0) ενώ ο κορυφαίος κόμβος διαθέτει όλους τους βαθμούς ελευθερίας (1,1,1). Διατομή Τ1, Τ2, Μκ, Δκ, EΣ Η παράμετρος καθορίζει τη μόρφωση του κόμβου, ορίζοντας τον τύπο των διατομών και το είδος των μελών που συντρέχουν στον κόμβο. (εννοείται εκτός μελών που αρχή ή πέρας του ορίζεται από το συγκεκριμένο κόμβο).

112 6. Πλαίσια 87 Έτσι, στο πρώτο και δεύτερο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τύπος διατομής τεγίδων που συντρέχουν αριστερά και δεξιά του κόμβου αντίστοιχα, εφ` όσον υπάρχουν. Στο τρίτο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τύπος διατομής της μηκίδας που συντρέχει στον κόμβο. Στο τέταρτο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τύπος της διατομής δοκίδας (κεφαλοδοκού) Στο πέμπτο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τύπος διατομής εγκάρσιας προς το επίπεδο πλαίσιο δοκού, που συντρέχει στον κόμβο εφ` όσον υπάρχει. Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω μέλη δεν υπάρχει δηλώνεται κωδικός διατομής 0. Στο σχήμα ορίζεται ότι στον κόμβο, συντρέχουν δεξιά και αριστερά του τεγίδες διατομής IPE120. Πλευρά Τ1, Τ2, Μκ, Δκ, ΕΣ Η παράμετρος καθορίζει τη διάταξη στο χώρο των μελών που συντρέχουν στον κόμβο. (εννοείται εκτός μελών που αρχή ή πέρας του ορίζεται από το συγκεκριμένο κόμβο). Έτσι, στο πρώτο και δεύτερο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τρόπος διάταξης της διατομής τεγίδων που συντρέχουν αριστερά και δεξιά του κόμβου αντίστοιχα. Στο τρίτο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τρόπος διάταξης της διατομής της μηκίδας που συντρέχει στον κόμβο. Στο τέταρτο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τρόπος διάταξης της διατομής της δοκίδας (κεφαλοδοκού) που συντρέχει στον κόμβο. Στο πέμπτο πεδίο τιμών καθορίζεται ο τρόπος διάταξης της διατομής της εγκάρσιας δοκού, που συντρέχει στον κόμβο εφ` όσον υπάρχει. Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω μέλη δεν υπάρχει δηλώνεται κωδικός πλευράς διάταξης 0. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η κωδικοποίηση που ορίσθηκε στο Κεφ.4 ΣΤΑΘΕΡΕΣ.

113 88 Multisoft Πέδιλο Η παράμετρος καθορίζει την ύπαρξη και κατ` επέκταση τη σχεδίαση θεμελίου στο συγκεκριμένο κόμβο.είναι δυνατό να λάβει τιμές : - 0 : Δεν υπάρχει θεμέλιο στο συγκεκριμένο κόμβο. - 1 : Σχεδιάζεται θεμέλιο στο συγκεκριμένο κόμβο με τις διαστάσεις που δηλώθηκαν στις σταθερές της γεννήτριας που αρχικά επιλέχθηκε. - 2 : Εκτός από το θεμέλιο, σχεδιάζεται επίσης η λεπτομέρεια έδρασης του υποστυλώματος στο θεμέλιο. Τύπος σύνδεσης Η παράμετρος καθορίζει τον τύπο συνδέσης των μελών που συντρέχουν εκατέρωθεν του κόμβου. (Δεν νοούνται συνδέσεις τεγίδων, μηκίδων και εγκαρσίων δοκών επί του μέλους). 1η 2η Η πρώτη τιμή αντιστοιχεί στη θέση αριστερά του κόμβου ενώ η δεύτερη στη θέση δεξιά του κόμβου. Ισχύει η κωδικοποίηση του τύπου των συνδέσεων όπως αυτή ορίστηκε προηγούμενα στο Κεφ.6. Αριθμός σύνδεσης Η παράμετρος αναφέρει τους αναγνωριστικούς αριθμούς των συνδέσεων που συντρέχουν στον κόμβο σε αντιστοιχία με την προηγούμενη παράμετρο. Οι ίδιοι αναγνωριστικοί αριθμοί χρησιμοποιούνται στα μητρώα διαστασιολόγησης των συνδέσεων και συνεπώς στην εκτύπωση των αποτελεσμάτων. Φορτίσεις Fx, Φορτίσεις Fy, Φορτίσεις Mz Οι τρείς αυτές επιλογές αφορούν τα επικόμβια φορτία ανά διεύθυνση και ανεξάρτητη φόρτιση σε ΚΝ σε ότι αφορά τις δυνάμεις Fx, Fy, και σε ΚΝm σε ότι αφορά τις ροπές Mz. Η σειρά των πεδίων τιμών αντιστοιχεί στην προκαθορισμένη σειρά φορτίσεων που αναφέρθηκε στους Συνδυσμούς Φορτίσεων (βλέπε ΣΤΑΘΕΡΕΣ), με τη διαφορά ότι η πρώτη τιμή φόρτισης εδώ είναι το μόνιμο φορτίο (ενώ η πρώτη στους Συνδ.Φορτ. είναι το ίδιο βάρος, που στην περίπτωση του επικόμβιου είναι υπολογισμένο από το πρόγραμμα και δεν αλλάζει από τον χρήστη). Έτσι οι 8 θέσεις φορτίων εδώ αντιστοιχούν στις 8 από τις 9 φορτίσεις των Συνδ.Φορτ. ξεκινώντας από το μόνιμο, κινητό, κλπ. Στο παράθυρο με την επιλογή κόμβου, γράφονται τα επικόμβια φορτία όπως αυτά αναγνωρίστηκαν από το πρόγραμμα κατά την εισαγωγή του φορέα με χρήση κάποιας γεννήτριας.

114 6. Πλαίσια 89 Είναι δυνατό να τροποποιηθούν από το μελετητή, με την προϋπόθεση ότι τα φορτία γράφονται στο σωστό πεδίο τιμών, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους αντίστοιχους συνδυασμούς φορτίσεων. (ΑΛΛΑΓΗ) ΜΕΛΩΝ Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η αλλαγή όλων των ιδιοτήτων των μελών του εξεταζόμενου φορέα. Με την ενεργοποίση της επιλογής ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΩΝ το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ περιμένοντας την επιλογή των μελων που πρόκειται να αλλαχθούν είτε μέσω mouse είτε μέσω πληκτρολογίου. Ονομασία Η επιλογή αναγράφει στο πρώτο πεδίο τιμών το γράμμα που χαρακτηρίζει τη θέση αλλά και τη στατική λειτουργία του μέλους ενώ στο δεύτερο πεδίο τιμών τον αναγνωριστικό αριθμό του μέλους στο μαθηματικό προσομοίωμα. Τα γράμματα που χαρακτηρίζουν κάθε μέλος χρησιμοποιούνται τόσο στα μητρώα διαστασιολόγησης όσο και στις εκτυπώσεις των αποτελεσμάτων και είναι: D : διαγώνιος ζευκτού K : υποστύλωμα P : πρόβολος γερανογέφυρας O : δοκός άνω πέλματος δικτυώματος U : δοκός κάτω πέλματος δικτυώματος V : ορθοστάτης ζευκτού Z : δοκός ολόσωμου ζυγώματος - d = Δοκός εγκάρσιος (Κεφαλοδοκός) - t = Τεγίδα - m = Μηκίδα - X = Χιαστί σύνδεσμος στέγης ή πλάγιος σύνδεσμος ακαμψίας

115 90 Multisoft Σημειώνεται ότι το πρώτο πεδίο τιμών δεν είναι δυνατό να αλλαχθεί από το χρήστη. Κόμβοι άκρων Η επιλογή αναγράφει στο πρώτο πεδίο τιμών τον αναγνωριστικό αριθμό του κόμβου αρχής του μέλους ενώ στο δεύτερο πεδίο τιμών τον αναγνωριστικό αριθμό του κόμβου τέλους του μέλους. Η αλλαγή τους είναι δυνατή από το χρήστη. Διατομή, Πλευρά Η επιλογή αναγράφει στο πρώτο πεδίο τιμών τον κωδικό αριθμό της διατομής του μέλους ενώ στο δεύτερο πεδίο τιμών ο κωδικός διάταξης της διατομής στο χώρο. Ισχύουν όλα όσα προαναφέρθηκαν για την κωδικοποίηση της θέσης και του προφίλ των διατομών. Αρθρώσεις άκρων Με την επιλογή αυτή καθορίζεται η στατική συμπεριφορά των μελών ορίζοντας μηδενισμό της καμπτικής ροπής Mz στο άκρο αρχής και στο άκρο τέλους του μέλους κατ` αντιστοιχία στο πρώτο και δεύτερο πεδίο τιμών. Η παράμετρος είναι δυνατό να λάβει τιμές : - 0 : Δεν υπάρχει σημείο μηδενισμού της ροπής του μέλους στο άκρο του - 1 : Στο άκρο του μέλους που αντιστοιχεί η τιμή μηδενίζεται η καμπτική ροπή Μz. Συνέχειες άκρων 0: Ακρο μέλους. 1: Το μέλος έχει συνέχεια. Αν γίνει αλλαγή στη συνέχεια, πρέπει να ξαναδοθεί η εντολή 'Διόρθωση Μελών' για τον σωστό υπολογισμό του μήκους λυγισμού. Κλείσιμο άκρων Αφορά μόνο τη σχεδίαση του μέλους. 0:Δεν σχεδιάζεται η κάθετη γραμμή στο άκρο. 1:Σχεδιάζεται κάθετη γραμμή. Ενίσχυση άκρων, Ελκ. Με τα πεδία τιμών της παραμέτρου αυτής είναι δυνατό να διορθωθούν τα χαρακτηριστικά των ενισχύσεων που μορφώνονται μόνο στις ενώσεις κορυφαίων κόμβων, δοκών - υποστυλωμάτων και προβόλων γερανογέφυρας - υποστυλωμάτων. Στο πρώτο και δεύτερο πεδίο τιμών ορίζεται η ύπαρξη ή όχι λεπίδων ενίσχυσης στο άκρο αρχής ή στο άκρο τέλους του μέλους. Åίναι δυνατό να λάβει τιμές : - 0 : Δεν τοποθετείται καμμία ενίσχυση στη στήριξη - 1 : Τοποθετείται στοιχείο ενίσχυσης Αλλαγές στα παραπάνω πεδία τιμών έχουν νόημα μόνο εφ` όσον συμπληρωθούν ή διορθωθούν και τα πεδία τιμών της επόμενης παραμέτρου.

116 6. Πλαίσια 91 Το τρίτο πεδίο τιμών περιγράφει τη στατική λειτουργία του μέλους καθορίζοντας αν θα λειτουργεί εντεινόμενο σε θλιπτικές και εφελκυστικές δράσεις ή θα συμπεριφέρεται ως ελκυστήρας. Είναι δυνατό να λάβει τιμές : - 0 : Λειτουργεί σε θλίψη και εφελκυσμό - 1 : Λειτουργεί ως ελκυστήρας Ky - Kz Συντελεστές κατά τους y και z άξονες πού απαιτούνται για τον έλεγχο σε λυγισμό. Προκύπτουν σύμφωνα με τις συνθήκες στήριξης του μέλους από τα Σχήματα E.2.1 και E.2.2 του EC 3. Ly - Lz Πλήρες ελέυθερο μήκος μέλους γιά κάμψη περί τους τοπικούς y και z άξονες. Ο άξονας z είναι ο πλευρικός. Το μήκος λυγισμού υπολογίζεται ly = ky*ly και lz = kz*lz Διαστάσεις ενίσχυσης άκρων Σε αυτή τη γραμμή σταθερών είναι δυνατό να περιγραφούν οι διαστάσεις των ενισχύσεων των παραπάνω αναφερομένων συνδέσεων. Τα δύο πρώτα πεδία τιμών αφορούν τις διαστάσεις κατά x και y, αντίστοιχα της ενίσχυσης που μορφώνεται στο άκρο αρχής του μέλους σε (mm). Τα υπόλοιπα δύο πεδία τιμών αφορούν την ενίσχυση που μορφώνεται στο άκρο τέλος του μέλους σε (mm). Τύπος σύνδεσης άκρων Σε αυτή τη γραμμή σταθερών ορίζονται στα δύο πεδία τιμών που διαθέτει σε αντιστοιχία, οι κωδικοί των τύπων των ενώσεων στο άκρο αρχής του μέλους και στο άκρο τέλος του μέλους. Ισχύει για τους τύπους των κωδικών ενώσεων ό,τι αναφέρθηκε προηγούμενα. Η παράμετρος έχει ισχύ μόνο εφ` όσον η παράμετρος Αριθμός συνδέσεων άκρων έχει στα πεδία της τιμές διαφορετικές της μηδενικής 0. Αριθμός συνδέσεων άκρων Σε αυτή τη γραμμή σταθερών ορίζονται στα δύο πεδία τιμών που διαθέτει σε αντιστοιχία, οι αναγνωριστικοί αριθμοί των ενώσεων στο άκρο αρχής του μέλους και στο άκρο τέλος του μέλους. Γωνία Euler Γωνία στροφής μέλους περί τον διαμήκη του άξονα. Η γωνία αυτή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 0-45 μοιρών. Ομοιόμορφο φορτίο βάρους Η επιλογή αφορά τα ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μήκος του μέλους φορτία παράλληλα με την κατακόρυφη διεύθυνση qy σε ΚΝ/m. Η σειρά των πεδίων τιμών αντιστοιχεί στην προκαθορισμένη σειρά φορτίσεων που είναι:

117 92 Multisoft α/α 1η 2η 3η 4η 5η 6η 7η Είδος φόρτισης Μόνιμα φορτία Κινητά φορτία Ανεμοφόρτιση εφαρμοζόμενη αριστερά του πλαιςίου Ανεμοφόρτιση εφαρμοζόμενη δεξιά του πλαισίου Φορτίο χιονιού Σεισμική δράση Θερμοκρασιακή μεταβολή Στο παράθυρο με την επιλογή μέλους, γράφονται τα ομοιόμορφα φορτία κατακόρυφης διεύθυνσης, όπως αυτά αναγνωρίστηκαν από το πρόγραμμα κατά την εισαγωγή του φορέα με χρήση κάποιας γεννήτριας. Είναι δυνατό να τροποποιηθούν από το μελετητή, με την προϋπόθεση ότι τα φορτία γράφονται στο σωστό πεδίο τιμών, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους αντίστοιχους συνδυασμούς φορτίσεων. Ομοιόμορφο φορτίο κάθετο Η επιλογή αφορά τα ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μήκος του μέλους φορτία με διεύθυνση κάθετη προς τον κεντροβαρικό άξονα του μέλους σε ΚΝ/m. Η σειρά των πεδίων τιμών αντιστοιχεί στην προκαθορισμένη σειρά φορτίσεων που προαναφέρθηκε. (ΑΛΛΑΓΗ) ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η αλλαγή όλων των παραμέτρων σχεδιασμού των συνδέσεων του εξεταζόμενου φορέα. Είναι επίσης δυνατός ο ορισμός νέων συνδέσεων σε κόμβους που δεν διαθέτουν ένωση από την αρχική εισαγωγή μέσω των αυτόματων γεννητριών. Με την ενεργοποίση της επιλογής ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Περιμένοντας την επιλογή των κόμβων που πρόκειται να αλλαχθούν μέσω mouse. Για την περίπτωση κοχλιωτής σύνδεσης εμφανίζενται το παράθυρο: Διαστάσεις h, b, t

118 6. Πλαίσια 93 Σ` αυτή τη γραμμή σταθερών ορίζονται οι διαστάσεις του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος. Η πρώτη τιμή αφορά το μήκος (διάσταση παράλληλη του απόλυτου x-άξονα) σε mm. Η δεύτερη τιμή αφορά το πλάτος (διάσταση παράλληλη του απόλυτου y-άξονα) σε mm και η τρίτη τιμή το πάχος του ελάσματος επίσης σε mm. Ζεύγη - ποιότητα κοχλίων Η παράμετρος καθορίζει το πλήθος και την ποιότητα των κοχλίων που χρησιμοποιούνται στην επιλεγμένη σύνδεση. Η πρώτη τιμή δηλώνει το πλήθος των σειρών των κοχλιών. Υποτίθεται üôé διατάσσονται πάντοτε 2 κοχλίες ανά σειρά και το μέγιστο πλήθος σειρών κοχλίων είναι 9. Η δεύτερη τιμή ορίζει την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων κοχλιών. Η τιμή δίνεται στο ακέραιο δεκαπλάσιο της πραγματικής τιμής για προγραμματιστικούς λόγους. Π.χ. ποιότητα qu =5.8 Ν/mm 2 εισάγεται στο πεδίο τιμών ως 58 (Πιν. 3.3 του Ευροκώδικα 3 ) Θέσεις κοχλίων Η παράμετρος διαθέτει τόσα πεδία τιμών όσα και το μέγιστο πλήθος των σειρών κοχλίων. Οι αποστάσεις μετρούνται από την κατώτατη ακμή του χρησιμοποιούμενου ελάσματος ως τον κεντροβαρικό άξονα κάθε οπής σε (mm). Οι αποστάσεις από τις πλάγιες ακμές δεν είναι μεταβλητές από το χρήστη και καθορίζονται από τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 3.(παρ.6.5.1) Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται η λεπτομέρεια που σχεδιάζεται από το πρόγραμμα. Στη λεπτομέρεια αυτή γράφονται μόνο οι μεταξύ των κεντροβαρικών αξόνων των οπών αποστάσεις, ενώ για λόγους εποπτείας έχουν προστεθεί δεξιότερα οι αποστάσεις που εισάγονται στα πεδία τιμών του παραθύρου με τα Στοιχεία Κοχλιωτής Συνδέσεως).

119 94 Multisoft Παρατίθεται στη συνέχεια πίνακας κατά J. Falke, εφαρμογή της προαναφερόμενης παραγράφου του Ευρ.3 Διάμετρος κοχλίων Η παράμετρος διαθέτει τόσα πεδία τιμών όσα και το μέγιστο πλήθος των σειρών κοχλίων. Τα πεδία έχουν προκαθορισμένη σειρά και στην αντίστοιχη θέση γράφεται η διάμετρος κοχλίων που χρησιμοποιείται. Συνιστάται για λόγους κατασκευαστικής ευκολίας στην ίδια σύνδεση να χρησιμοποιείται μόνο μία διάμετρος κοχλίων Σημειώνεται ότι αν παρεμβληθεί μηδενική τιμή σε πεδίο τιμών, αγνοούνται τυχόν τιμές που ακολουθούν. Πάχος συγκόλλησης :Κ, Πε, Πα, Πκ Η παράμετρος ορίζει τα πάχη των συγκολλήσεων της σύνδεσης. Αν το πάχος της συγκόλλησης αποδειχθεί ανεπαρκές από τη διαστασιολόγηση των συνδέσεων, ο χρήστης οφείλει να αλλάξει μόνος του το πάχος και να επαναλάβει τη διαδικασία επίλυσης. Η πρώτη τιμή αφορά το πάχος της συγκόλλησης κατά μήκος του κορμού της δοκού επί του βοηθητικού ελάσματος σε (mm). Η δεύτερη τιμή αφορά το πάχος συγκόλλησης των εσωτερικών παρειών των πελμάτων της δοκού επί του βοηθητικού ελάσματος σε (mm). Η τιμή είναι ίδια τόσο για το άνω όσο και το κάτω πέλμα της δοκού. Η τρίτη τιμή αφορά το πάχος συγκόλλησης της εξωτερικής παρειά του άνω πέλματος της δοκού επί του βοηθητικού ελάσματος σε (mm) ενώ η τέταρη εκείνο της εξωτερικής παρειά του κάτω πέλματος της δοκού (mm).

120 6. Πλαίσια 95 Στην περίπτωση συγκολλητής σύνδεσης με την επιλογή του αντίστοιχου κόμβου εμφανίζεται παράθυρο με τα εξής στοιχεία : Διαστάσεις : h, b, t Η παράμετρος καθορίζει τις διαστάσεις του χρησιμοποιούμενου κομβοελάσματος. Ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν. Συγκολ.: dsg, lsp, lsm Η παράμετρος καθορίζει τις παραμέτρους σχεδιασμού της συγκόλλησης. Η πρώτη τιμή ορίζει το πάχος της προτεινόμενης συγκόλλησης σε (mm). Το δεύτερο πεδίο τιμών καθορίζει το μήκος των πλευρικών ραφών σε (mm), ενώ το τελευταίο πεδίο τιμών των μετωπικών ραφών συγκόλλησης επίσης σε (mm). Σημειώνεται ότι εφ όσον από τον έλεγχο επάρκειας αποδειχθεί ότι η προτεινόμενη μόρφωση της σύνδεσης δεν επαρκεί, ο μελετητής οφείλει να επαναπροσδιορίσει μόνος του τις παραμέτρους σχεδιασμού και να επαναεπιλύσει.

121 96 Multisoft (ΑΛΛΑΓΗ) ΠΕΔΙΛΩΝ Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η αλλαγή των παραμέτρων σχεδιασμού των θεμελίων του εξεταζόμενου φορέα. Μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων των παραμέτρων στο παραπάνω παράθυρο, το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΜΕ ΠΕΔΙΛΟ Περιμένοντας την επιλογή των κόμβων που πρόκειται να αλλαχθούν μέσω mouse. Οι παράμετροι του παραθύρου είναι: Πλάτος : l1, l2,εκκ. Η πρώτη τιμή καθορίζει τη διάσταση του πεδίλου παράλληλα με τον απόλυτο Χ- άξονα στη βάση του πεδίλου σε (m ), ενώ η δεύτερη τιμή τη διάσταση στο λαιμό του πεδίλου επίσης σε (m ). (βλέπε ΠΛΑΙΣΙΑ) Η τρίτη τιμή καθορίζει την εκκεντρότητα του πεδίλου σε (m ).Ως εκκεντρότητα ορίζεται η απόσταση ανάμεσα στον κεντροβαρικό άξονα του μεταλλικού υποστυλώματος και του μέσου της βάσης του πεδίλου. κεντροβαρικός άξονας υποστυλώματος Μέσο εκκ Υψος: h1, h2, h3 Η παράμετρος καθορίζει τα αντίστοιχα ύψη του παραπάνω σχήματος σε (m). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ορθογωνικού θεμελίου τα τα πεδία τιμών της παραμέτρου πρέπει να έχουν ταυτόσημες αξίες : h1 h2 h3.

122 6. Πλαίσια 97 Πλάκα Πεδίλου: t, l, b Στα πεδία τιμών καθορίζονται οι παράμετροι σχεδιασμού του μεταλλικού ελάσματος που συγκολλάται στο κατω αάκρο του υποστυλώματος και κοχλιώνεται πάνω στην επιφάνεια του λαιμού του πεδίλου, όπως περιγράφηκαν προηγούμενα (βλέπε ΠΛΑΙΣΙΑ). Αγκύρια : Ν, dm, qu Στα πεδία τιμών καθορίζονται οι παράμετροι σχεδιασμού ôων αγκυρίων που χρησιμοποιούνται στη σύνδεση υποστυλώματος - θεμελίου. όπως περιγράφηκαν προηγούμενα (βλέπε ΠΛΑΙΣΙΑ). ΜΕΛΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ Εισαγωγή υποστυλωμάτων-δοκών μεταβλητής διατομής. Στο παράθυρο διαλόγου δίνουμε δυο τύπους μέλους, έναν για την αρχή κι έναν για το τέλος, και μετά επιλέγουμε τα μέλη που θέλουμε να αλλάξουμε σε μεταβλητής διατομής. Τέλος κάνουμε Διακριτοποίηση. ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Η διακριτοποίηση των μεταβλητών διατομών θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τη διακριτοποίηση ενισχύσεων άκρων δοκών. 2. Τα μέλη μεταβλητής διατομής θα πρέπει να είναι χωρίς ενδιάμεσους κόμβους. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εισάγουμε υποστυλώματα μεταβλητής διατομής με μηκίδες, ή δοκούς μεταβλητής διατομής με τεγίδες.

123 98 Multisoft (ΑΛΛΑΓΗ) ΜΑΖΙΚΗ ΚΟΜΒΩΝ Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η κόμβων του εξεταζόμενου φορέα. Εμφανίζεται το παράθυρο του σχήματος: αλλαγή των ιδιοτήτων ομάδας Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων των παραμέτρων πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : στο παραπάνω παράθυρο, το ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ περιμένοντας την επιλογή των κόμβων που πρόκειται να αλλαχθούν είτε μέσω mouse είτε μέσω πληκτρολογίου Οι παράμετροι για τη μαζική αλλαγή κόμβων είναι: Ελευθερία κίνησης x, Ελευθερία κίνησης y, Ελευθερία κίνησης φz Τα πεδία τιμών των τριών αυτών επιλογών καθορίζουν τη δέσμευση ή όχι των αντίστοιχων βαθμών ελευθερίας. Ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν στην επιλογή ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΜΒΩΝ. Σημειακό φορτίο Fx, Σημειακό φορτίο Fy, Σημειακό φορτίο Mz Τα πεδία τιμών των τριών αυτών επιλογών αφορούν επικόμβια φορτία στην αντίστοιχη διεύθυνση. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην αντίστοιχη ανεξάρτητη φόρτιση, απαιτείται (η φόρτιση) να έχει προεπιλεγεί μέσα από το pull - down menu ΣΧΕΔ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ. Οι τιμές των φορτίων δίνονται σε KN για τις δυνάμεις Fx, Fy και knm για τις ροπές Mz. Τεγίδα Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη σχεδίαση ή διαγραφή τεγίδας επί κόμβων. Είναι δυνατό να πάρει τιμές : - 0 : διαγραφή τεγίδας απο τους επιλεγόμενους κόμβους. - 1 έως ν : τοποθέτηση ή αντικατάσταση τεγίδας διατομής με κωδικό 1 έως ν, απο τους επιλεγόμενους κόμβους. όπου ν το πλήθος των κωδικών διατομών του αντίστοιχου μητρώου. Μηκίδα

124 6. Πλαίσια 99 Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη σχεδίαση ή διαγραφή μηκίδας επί κόμβων. Ισχύουν κατ αντιστοιχία τα παραπάνω οριζόμενα για τεγίδες Εγκάρσια Δοκός Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη σχεδίαση ή διαγραφή εγκάρσιας δοκού επί κόμβων. Ισχύουν κατ αντιστοιχία τα παραπάνω οριζόμενα για τεγίδες. Εγκάρσιος Σύνδεσμος Η επιλογή αυτή επιτρέπει τη σχεδίαση ή διαγραφή εγκάρσιου συνδέσμου επί κόμβων. Ισχύουν κατ αντιστοιχία τα παραπάνω οριζόμενα για τεγίδες (ΑΛΛΑΓΗ) ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΛΩΝ Μέσα από τις επιλογές του pull-down menu είναι δυνατή η αλλαγή των ιδιοτήτων ομάδας μελών του εξεταζόμενου φορέα. Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων των παραμέτρων στο παραπάνω παράθυρο, το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά: ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ περιμένοντας την επιλογή των κόμβων που πρόκειται να αλλαχθούν είτε μέσω mouse είτε μέσω πληκτρολογίου Διατομή Η παράμετρος καθορίζει τον τύπο της διατομής των μελών που πρόκειται να επιλεγούν. Προφανώς, είναι δυνατό να πάρει οποιοδήποτε κωδικό αριθμό από το Μητρώο Διατομών. Ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν στην επιλογή ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΩΝ. Πλευρά Η παράμετρος καθορίζει τον τρόπο διάταξης της διατομής των μελών που πρόκειται να επιλεγούν στο χώρο Ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν στην επιλογή ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΩΝ. q (Ομοιόμορφο φορτίο) βάρους

125 100 Multisoft Η επιλογή αφορά τα ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μήκος του μέλους φορτία παράλληλα με την κατακόρυφη διεύθυνση qy σε ΚΝ/m. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην αντίστοιχη ανεξάρτητη φόρτιση, απαιτείται (η φόρτιση) να έχει προεπιλεγεί μέσα από το pull - down menu ΣΧΕΔ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ. q (Ομοιόμορφο φορτίο) κάθετο Η επιλογή αφορά τα ομοιόμορφα κατανεμημένα στο μήκος του μέλους φορτία με διεύθυνση κάθετη προς τον κεντροβαρικό άξονα του μέλους σε ΚΝ/m. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην αντίστοιχη ανεξάρτητη φόρτιση, απαιτείται (η φόρτιση) να έχει προεπιλεγεί μέσα από το pull - down menu ΣΧΕΔ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Με τη δυνατότητα αυτή είναι δυνατή η γραφική μετατόπιση κόμβων και μελών στην οθόνη με χρήση mouse. Mε την ενεργοποίηση της εντολής το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ περιμένοντας την επιλογή των κόμβων και των μελών που πρόκειται να μετακινηθούν μέσω mouse. Μετά την επιλογή των αντικειμένων προς μετακίνηση το πρόγραμμα απαντά : ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΣΗΣ περιμένοντας τον ορισμό του σημείου αφετηρίας της μετακίνησης (αριστερό κλικ) στην οθόνη μέσω mouse και στη συνέχεια : ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ περιμένοντας τον ορισμό το σημείου που θα μετατοπισθεί το προηγούμενα ορισμένο σημείο βάσης με τον ίδιο τρόπο. Συνιστάται οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις να γίνονται στην αξονομετρική μορφή του σχεδίου και να ακολουθείται πάντοτε από την εκτέλεση της εντολής ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕΛΩΝ. ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ Με τη δυνατότητα αυτή είναι δυνατή η γραφική περιστροφή μελών στην οθόνη με χρήση mouse. Mε την ενεργοποίηση της εντολής το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ περιμένοντας την επιλογή των κόμβων (και εμμέσως των μελών που ορίζουν) που πρόκειται να περιστραφούν, μέσω mouse Μετά την επιλογή των αντικειμένων το πρόγραμμα απαντά :

126 6. Πλαίσια 101 ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ περιμένοντας τον ορισμό του σημείου γύρω από το οποίο θα γίνει η περιστροφή (αριστερό κλικ) στην οθόνη μέσω mouse και στη συνέχεια : ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ περιμένοντας τον ορισμό το σημείο από το οποίο μετριέται η γωνία περιστροφής βάσης με τον ίδιο τρόπο, και τέλος : ΣΗΜΕΙΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΓΩΝΙΑΣ περιμένοντας το δεύτερο σημείο για τον ορισμό της γωνίας περιστροφής. Η γωνία περιστροφής ορίζεται μεταξύ της ευθείας που ορίζουν το σημείο περιστροφής και το σημείο αναφοράς και της ευθείας που ορίζουν το σημείο αναφοράς και το σημείο ορισμού γωνίας. Συνιστάται οι οποιεσδήποτε περιστροφές να γίνονται στην αξονομετρική μορφή του σχεδίου και να ακολουθείται πάντοτε από την εκτέλεση της εντολής ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕΛΩΝ. STRETCH Με τη δυνατότητα αυτή είναι δυνατή η μεγέθυνση ή σμίκρυνση τμήματος του σχεδίου γραφικά στην οθόνη με χρήση mouse. Mε την ενεργοποίηση της εντολής το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών απαντά : ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ STRETCHING περιμένοντας ταυτόχρονα τον ορισμό της πρώτης γωνίας του ιδεατού παραθύρου που περικλείει ή τέμνει τα αντικείμενα που πρόκειται να ``τεντωθούν``, μέσω mouse Μετά τον ορισμό του σημείου το πρόγραμμα απαντά : ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ περιμένοντας τον ορισμό της δεύτερης γωνίας του ιδεατού παραθύρου που προαναφέρθηκε και στη συνέχεια: ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΣΗΣ περιμένοντας τον ορισμό του σημείου αφετηρίας της διαδικασίας stretching (αριστερό κλικ) στην οθόνη μέσω mouse και τέλος : ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ περιμένοντας τον ορισμό το σημείου που θα μετατοπισθεί το προηγούμενα ορισμένο σημείο βάσης με τον ίδιο τρόπο. Και οι τρεις παραπάνω επιλογές λειτουργούν όμοια με τις αντίστοιχες επιλογές του προγράμματος Autocad by Autodesk, προς διευκόλυνση χρηστών εξοικιωμένων με το παραπάνω περιβάλλον εργασίας. Η ίδια ακριβώς επιλογή είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + S από το πληκτρολόγιο.

127 102 Multisoft ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η γραφική εισαγωγή αρθρώσεων στα άκρα των μελών του φορέα, ενναλακτικά της δυνατότητας που παρουσιάστηκε στην ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΩΝ προηγουμένως. (βλεπ. ΠΛΑΙΣΙΑ) Προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή αυτή να γίνει στο αξονομετρικό σκαρίφημα του φορέα. Υπενθυμίζεται ότι άρθρωση ορισμένη σε άκρο μέλους σημαίνει το μηδενισμό της καμπτικής ροπής στο αντίστοιχο σημείο. ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατός ο καθορισμός με το mouse των άκρων των μελών που δεν θα έχουν συνέχεια. Τα άκρα μαρκάρονται με μια μικρή γραμμή κάθετη στο μέλος, και παίρνουν κωδικό συνέχειας 0. (Υπενθυμίζουμε 0: Ακρο μέλους, 1: Το μέλος έχει συνέχεια). Αν γίνει αλλαγή στη συνέχεια, πρέπει να ξαναδοθεί η εντολή Διόρθωση Μελών' (υπομενού Εντολές) για τον σωστό υπολογισμό του μήκους λυγισμού. ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η γραφική επιλογή μέλους με στατική λειτουργία ελκυστήρα, εναλλακτικά της δυνατότητας που παρουσιάστηκε στην ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΩΝ προηγουμένως. (βλεπ. ΠΛΑΙΣΙΑ) Εξ` ορισμού μέλη - ελκυστήρες δε διαθέτουν αντοχή σε θλιπτικές καταπονήσεις.

128 6. Πλαίσια 103 Με την ενεργοποίηση της επιλογής αυτής το πρόγραμμα ζητά στη γραμμή εντολών να οριστούν τα μέλη που πρόκειται να ληφθούν υπόψη στην ανάλυση με λειτουργία ελκυστήρα. Προϋποτίθεται ότι έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή τους με τη διαδικασία εισαγωγής Κόμβοι- Μέλη. ΓΩΝΙΑΣΜΑ 2 ΜΕΛΩΝ Μέσα από την επιλογή του pull-down menu είναι δυνατή η σχεδιαστική βελτίωση των σημείων τομής μελών που έχουν τοποθετηθεί εκτός της διαδικασίας της Γεννήτριας. 1ο κοντό Με την ενεργοποίηση της επιλογής στη γραμμή εντολών εμφανίζεται: Γώνιασμα 2 μελών Δώστε σημείο 1 Ο χρήστης επιλέγει το άκρο του μέλους που πρόκειται να αποκοπεί. Στη συνέχεια το πρόγραμμα απαντά στη γραμμή εντολών : Γώνιασμα 2 μελών Δώστε σημείο 2 Ο χρήστης επιλέγει το άκρο του μέλους που θεωρείται το όριο σχεδίασης.

129 104 Multisoft 1ο μακρύ 2ο κοντό Με την επιλογή αυτή επιλέγεται σχεδιαστικά ως 1 ο σημείο το μέλος που δεν θα διακοπεί και ως 2ο σημείο το μέλος που θα διακοπεί. Διαγώνιο Με την επιλογή αυτή επιλέγονται σχεδιαστικά δύο διαγώνια τεμνόμενα μέλη ώστε να αποκοπούν ή να ενωθούν αντίστοιχα στην ένωσή τους. ΑΠΟΚΟΠΗ 2 ΑΚΡΩΝ Η επιλογή αφορά σχεδιαστική βελτίωση της όψης του πλαισίου. Χρησιμοποιείται για τις γραμμές που συντρέχουν σε σημεία διασταύρωσης μελών. Ενός άκρου Αφορά την αποκοπή του άκρου υποστυλώματος (κεφαλής). Δύο άκρων Αφορά την αποκοπή των άκρων δοκού.

130 6. Πλαίσια 105 Eπιγραφή Αναγφραφή επιγραφής στο μέλος που επιλέγουμε (π.χ ΑΝΩ ΠΕΛΜΑ SHS 100,10) με κλικ του Mouse. Καμία Επιγραφή Δεν σχεδιάζεται καμία επιγραφή στα μέλη του πλαισίου. Undo Αναίρεση τελευταίας εντολής ή επιλογής ΔΙΑΓΡΑΦΗ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η γραφική τροποποίηση του φορέα με διαγραφή τμημάτων του ή και η ολική διαγραφή του ακόμη. Με την ενεργοποίηση της εντολής εμφανίζεται το παράθυρο : (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΚΟΜΒΩΝ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η διαγραφή μόνο κόμβων από την οθόνη και αυτόματα από όλα τα μητρώα στα οποία περιλαμβάνονται ιδιότητες τους. Εμφανίζεται στη γραμμή εντολών : ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΜΒΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ περιμένοντας την επιλογή των κόμβων που πρόκειται να διαγραφούν. Μαζί τους διαγράφονται τα μέλη που ορίζονται από αυτούς, οι τεγίδες, οι μηκίδες και οι εγκάρσιοι δοκοί που συντρέχουν σε αυτούς καθώς επίσης και σχέδια λεπτομερειών που αφορούν συνδέσεις μορφούμενες στους εν λόγω κόμβους. (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΜΕΛΩΝ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η διαγραφή μόνο μελών από την οθόνη και αυτόματα από όλα τα μητρώα στα οποία περιλαμβάνονται ιδιότητες τους.

131 106 Multisoft Εμφανίζεται στη γραμμή εντολών : ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ περιμένοντας την επιλογή των μελών που πρόκειται να διαγραφούν. (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η διαγραφή μόνο διαστάσεων από την οθόνη. Εμφανίζεται στη γραμμή εντολών : ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ περιμένοντας την επιλογή των διαστάσεων που πρόκειται να διαγραφούν. (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΜΕΙΚΤΗ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η διαγραφή οποιουδήποτε στοιχείου από την οθόνη. Εμφανίζεται στη γραμμή εντολών : ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ περιμένοντας την επιλογή των αντικειμένων που πρόκειται να διαγραφούν. Συνιστάται οποιαδήποτε διαγραφή να ακολουθείται πάντα από την εκτέλεση της εντολής ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΕΛΩΝ. (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΟΛΙΚΗ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η διαγραφή ολόκληρου του φορέα από την οθόνη. Μετά την ολική διαγραφή, είναι δυνατή και πάλι η εισαγωγή φορέα μέσω των ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΟΜΒΩΝ. Μετά από διαγραφές πρέπει να γίνει υποχρεωτικά Διαίρεση Μελών-Κόμβων, για να αναγνωριστεί εκ νέου ο φορέας, πριν την επίλυση

132 6. Πλαίσια Σχεδίαση Μελών Στις επιλογές αυτού του pull-down menu περιλαμβάνονται δυνατότητες μεγέθυνσης - σμίκρυνσης της επιφάνειας εργασίας της οθόνης, δημιουργία της κάτοψης της μεταλλικής κατασκευής και δημιουργία αξονομετρικού σκαριφήματος. Εμφανίζεται με την ενεργοποίηση της επιλογής το παράθυρο με τις επιλογές: ΖΟΟΜ WΙNDOW Με τη δυνατότητα αυτή είναι δυνατή η μεγέθυνση ή σμίκρυνση τμήματος του σχεδίου γραφικά στην οθόνη με χρήση mouse. Mε την ενεργοποίηση της εντολής το πρόγραμμα στη γραμμή εντολών ζητά: ΠΡΩΤΗ ΓΩΝΙΑ - Δίνετε το πρώτο σημείο στην οθόνη που ορίζει την κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου. ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ - Δίνετε το δεύτερο σημείο στην οθόνη που ορίζει την πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου. Το σχέδιο που περικλείεται στο ορθογώνιο παράθυρο που ορίστηκε, εμφανίζεται σε όλη την έκταση της οθόνης. ZOOM EXTENΤS Επανέρχεται ολόκληρο το σχέδιο σε όλη την έκταση της οθόνης.

133 108 Multisoft EΠΙΛΟΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ Εμφανίζεται το παράθυρο του παρακάτω σχήματος: Μπορείτε να κάνετε ενεργές (ΟΝ) ή ανενεργές (ΟFF) διαθέσιμες στο παράθυρο. τις επιλογές σχεδίασης που υπάρχουν Αν η επιλογή είναι ενεργή (επιλέγεται με το mouse οπότε και εμφανίζεται το σύμβολο μέσα στο αντίστοιχο κουτάκι), σχεδιάζονται οι αντίστοιχες παράμετροι που καθορίζουν τη σχεδίαση στην οθόνη. Στην αντίθετη περίπτωση, αν είναι ανενεργή OFF, δε σχεδιάζονται στην οθόνη, χωρίς ασφαλώς να σβήνονται τα στοιχεία αυτά. Το menu EΠΙΛΟΓΕΣ παραπέμπει στη γνωστή τεχνική FREEZE & THAW LAYERS ("πάγωμα" και "ξεπάγωμα" επιπέδων σχεδίασης) CAD προγραμμάτων. Φόρτιση Χ, Υ, Ζ Η επιλογή εμφανίζει τις τιμές των επικόμβια εφαρμοζομένων φορτίων, για την προεπιλεγμένη φόρτιση. Η σειρά εμφάνισής τους είναι καθορισμένη και αντιστοιχεί σε δυνάμεις Fx, Fy σε KN και ροπές Mz σε KNm. Η ενεργοποίηση της έχει νόημα μόνο όταν στην οθόνη σχεδιάζεται το αξονομετρικό σκαρίφημα του φορέα. Aντιδράσεις Η επιλογή εμφανίζει τις τιμές των αντιδράσεων στους κόμβους στήριξης του φορέα για την προεπιλεγμένη φόρτιση σε (KN).Η ενεργοποίηση της, επίσης έχει νόημα μόνο όταν στην οθόνη σχεδιάζεται το αξονομετρικό σκαρίφημα του φορέα. Παραμορφώσεις Η επιλογή εμφανίζει ή διαγράφει από την οθόνη τα διαγράμματα παραμορφώσεων ή εντατικών μεγεθών που έχουν σχεδιαστεί στην οθόνη του αξονομετρικού σκαριφήματος με εστιγμένη γραμμή και για προεπιλεγμένη ανεξάρτητη φόρτιση ή συνδυασμό φόρτισης.(βλέπε επιλογή ΕΝΤΟΛΕΣ - ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ).

134 6. Πλαίσια 109 Επιγραφές Μελών Η επιλογή εμφανίζει ή διαγράφει από την οθόνη τους αναγνωριστικούς αριθμούς των μελών του μοντέλου στο μέσο τους με πράσινο χρώμα. Επιγραφές Κόμβων Η επιλογή εμφανίζει ή διαγράφει από την οθόνη τους αναγνωριστικούς αριθμούς των κόμβων του μοντέλου με λευκό χρώμα. Μέλη Η επιλογή εμφανίζει ή διαγράφει από την οθόνη τα μέλη του μοντέλου. Κόμβοι Η επιλογή εμφανίζει ή διαγράφει από την οθόνη τους κόμβους και συνεπώς και μοντέλου. μέλη του Άξονες μελών Με την ενεργοποίηση της επιλογής σχεδιάζονται οι κεντροβαρικοί άξονες των μελών. Διαστάσεις Με την ενεργοποίηση της επιλογής σχεδιάζονται οι διαστάσεις, μετρούμενες κεντροβαρικά σε mm. Αναλογικοί χαρακτήρες Το πρόγραμμα προσαρμόζει αυτόματα το μέγεθος των γραμμάτων των επιγραφών στην οθόνη, ώστε να είναι σε κάθε περίπτωση ευανάγνωστοι από το χρήστη. Διαφορετικά τα κείμενα εμφανίζονται με το προεπιλεγμένο μέγεθος και μπορούν να τροποποιηθούν από την επιλογή Μέγεθος Χαρακτήρων Παραμορφώσεις Με την επιλογή αυτή στο αξονομετρικό σχεδιάζεται η γραμμή παραμορφώσεων (μετακινήσεων) για την επιλεγμένη φόρτιση. Τύποι διατομών Η επιλογή εμφανίζει ή διαγράφει από την οθόνη τον κωδικό της χρησιμοποιούμενης διατομής κάθε μέλους με γαλάζιο χρώμα πάνω από τον άξονα του. Πρόβλημα Η επιλογή εμφανίζει στην οθόνη εξαιρετικά εποπτικά, με εστιγμένη γραμμή χρώματος magenta όλα τα μέλη των οποίων η διατομή αποδείχθηκε ανεπαρκής κατά τη διαδικασία ΕΠΙΛΥΣΗ - ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ. Φορτίο μελών

135 110 Multisoft Η επιλογή εμφανίζει τα ομοιόμορφα φορτίο των μελών για την προεπιλεγμένη φόρτιση σε (KN/m 2 ).Η ενεργοποίηση της έχει νόημα μόνο όταν στην οθόνη σχεδιάζεται το αξονομετρικό σκαρίφημα του φορέα. Λεπτομέρειες Η επιλογή εμφανίζει την όψη του εξεταζόμενου φορέα στην οθόνη όταν είναι ενεργή, ενώ εμφανίζει το αξονομετρικό του όταν είναι ανενεργή. Κάτοψη Η επιλογή εμφανίζει την κάτοψη του εξεταζόμενου φορέα στην οθόνη όταν είναι ενεργή, ενώ εμφανίζει την όψη του όταν είναι ανενεργή. Φόρτιση Το παράθυρο που εμφανίζεται με την ενεργοποίηση της επιλογής αυτής, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει τη φόρτιση ή το συνδυασμό φορτίσεων για την οποία θα σχεδιαστούν παραμορφώσεις, αντιδράσεις, φορτία μελών, κλπ. Μέγεθος Χαρακτήρων Στην επιλογή αυτή ορίζεται ο πολλαπλασιαστής του αρχικά επιλεγμένου μεγέθους των γραμμάτων. Το μέγεθος που προκύπτει στην οθόνη λαμβάνεται υπόψη στη δημιουργία αρχείων *.dxf, *.plt. Πολλ/στής Παραμορφώσεων Αφορά τη σχεδίαση στην οθόνη του διαγράμματος των παραμορφώσεων και εξυπηρετεί την καλύτερη ανάγνωσή του στην οθόνη από το χρήστη. Πολλ/στής Βελών Φόρτισης Αφορά το μέγεθος των βελών που απεικονίζουν τη γραφική παράσταση της ανεξάρτητης φόρτισης. Η γραφική αυτή παράσταση ενεργοποιείται από το μενού Επίλυση Διαγράμματα. Σχόλια Φορτίσεων-Εντ.Μεγεθών Ενεργοποιείται ή όχι η εμφάνιση των τιμών των μεγεθών που αφορούν τα διαγράμματα που σχεδιάζονται στην οθόνη. ΧΡΩΜΑΤΑ Με την επιλογή αυτή είναι δυνατή η αλλαγή των χρωμάτων της οθόνης προκειμένου ο χρήστης να δημιουργήσει το προσωπικό του χώρο εργασίας :

136 6. Πλαίσια 111 Για να αλλάξετε τα χρώματα πατάτε με το αριστερό πλήκτρο του mouse την αντίστοιχη επιλογή (π.χ. μέλη, ε.μελών, κλπ). και στη συνέχεια και πάλι με το αριστερό πλήκτρο του mouse επιλέγετε το επιθυμητό χρώμα. Επιλογή των χρωμάτων μπορεί να γίνει για τα ακόλουθα στοιχεία: Μέλος 1 (2 ή 3) Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των μελών του φορέα τόσο στην όψη όσο και στο αξονομετρικό του φορέα. Τα είναι τα τρία πάχη γραμμών για τη σχεδίαση στην οθόνη και στην εκτύπωση Εντατικά Μεγέθη Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των εντατικών μεγεθών του φορέα. Κόμβοι Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των αναγνωριστικών αριθμών των κόμβων στο αξονομετρικό του φορέα. Πακτώση Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των κόμβων στήριξης του εξιδανικεύματος. Σημειώνεται ότι οι βαθμοί ελευθερίας που αναιρούνται από τους χρήστες συμβολίζονται από το πρόγραμμα: dx=0 dy=0 dφz=0 πάκτωση

137 112 Multisoft όπου dx : ελευθερία μετάθεσης κατά x dy : ελευθερία μετάθεσης κατά y dφz : ελευθερία στροφής περί τον άξονα z Παραμορφώσεις Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των διαγραμμάτων παραμορφώσεων. Τεγίδες Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των τεγίδων του φορέα στην όψη. Πρόβλημα 1-2 Επιτρέπει την αλλαγή χρώματος των ενδεικτικών σημείων που υπάρχει πρόβλημα ανεπάρκειας διατομής (μετά την επίλυση). Όταν η αστοχία του μέλους είναι μικρή χαρακτηρίζεται με το χρώμα 1 (Πρόβλημα 1) ενώ όταν είναι μεγάλη με το χρώμα 2 (Πρόβλημα 2). Αρθρώσεις Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σχεδίασης των αρθρώσεων ΒackGround Επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος του φόντου της οθόνης (background). Για να σώσετε τα χρώματα μόνιμα πατήστε Save Calculator (F5) Mε την επιλογή αυτή έχετε στη διάθεσή σας μία γραμμή calculator όπου μπορείτε να εκτελετείτε τις βασικές μαθηματικές πράξεις. Render Με την επιλογή αυτή μπορείτε να εμφανίσετε σε παράθυρο το τρισδιάστατο μοντέλο του φορέα σας ως στερεό σώμα, προσφέροντας καλύτερη εποπτεία.

138 6. Πλαίσια 113 Στα κουμπιά στη βάση της οθόνης υπάρχουν επιλογές θέασης (Zoom, περιστροφή με βελάκια), εκτύπωσης του τρισδιάστατου μοντέλου, calculator, καθώς και οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ για τα χρώματα του μοντέλου στο Rendering (κουμπί Α). Τα Μοde σχεδίασης (1-3) αφορούν τον τρόπο σχεδίασης και σκίασης του στερεού. Zoom Save Colors H επιλογή αυτή αποθηκεύει τα χρώματα του Render που ορίζονται εδώ. Eντολή Στο πεδίο αυτό πληκτρολογούνται οι εντολές του προγράμματος. ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Είναι δυνατή η επιλογή ανεξάρτητης φόρτισης ή συνδυασμού φορτίσεων για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας αλλαγής ή σχεδίασης. Εμφανίζεται το παράθυρο με τόσες επιλογές όσες και το πλήθος των ανεξαρτήτων φορτίσεων και των συνδυασμών φορτίσεων που καθορίστηκε στις αρχικές σταθερές:

139 114 Multisoft Εντολές Στις επιλογές του παρακάτω pull-down menu περιλαμβάνονται εντολές διόρθωσης του σχεδιαστικού μετά από την εκτέλεση αλλαγών, καθώς και εντολές αναπαραγωγής δεδομένων μεταξύ διαφορετικών τύπων πλαισίου ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ Με την επιλογή αυτή τυπώνετε το σχέδιο της οθόνης σας στον εκτυπωτή. Οι επιλογές του παραθύρου εκτύπωσης είναι οι ακόλουθες: Όρια Σχεδίου Στη περιοχή αυτή ορίζουμε τα όρια του Σχεδίου. Στο πτυσσόμενο πλαίσιο εμφανίζεται η κλίμακα εκτύπωσης του σχεδίου. Υπο Κλίμακα Αν είναι ΟΝ το σχέδιο εκτυπώνεται με την κλίμακα που υπάρχει στο πτυσσόμενο πλαίσιο. Entents Το σχέδιο δεν εκτυπώνεται υπό κλίμακα, αλλά "προσαρμόζεται" στα όρια του χαρτιού που υπάρχουν στο Πλάτος και Μήκος. Περιστροφή - Αν είναι ΟΝ γίνεται περιστροφή του σχεδίου. Σε Λωρίδες Γίνεται η εκτύπωση του σχεδίου σε λωρίδες πλάτους όσο έχουμε ορίσει. Διαστάσεις Χαρτιού (mm) Στη περιοχή αυτή εμφανίζονται τα όρια του χαρτιού σε mm. Printer Setup Με την επιλογή αυτή μπορούμε να αλλάξουμε printer αλλά και τα χαρακτηριστικά τους.

140 6. Πλαίσια 115 Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Printer Setup του εκτυπωτή που έχει δηλωθεί στα Windows. Μπορούμε να αλλάξουμε εκτυπωτή αλλά και χαρακτηριστικά. Ασπρόμαυρο - Αν είναι ΟΝ ο ξυλότυπος εκτυπώνεται ασπρόμαυρος. Κύκλοι με γραμμές Με την επιλογή αυτήν όπου υπάρχουν κύκλοι στη σχεδίαση στον plotter προσομοιώνονται με πολύγωνα. Αυτό γίνεται γιατί σε ορισμένους plotters υπάρχει πρόβλημα με την εκτύπωση κύκλων. Εκτύπωση - Γίνεται εκτύπωση του ξυλοτύπου. Preview - Με την επιλογή αυτή εμφανίζεται προεπισκόπηση του σχεδίου ξυλοτύπου ως προς τις διαστάσεις (Πλάτος και Μήκος) του χαρτιού που έχει δηλωθεί. Κάτοψη-Oψη Με την επιλογή αυτή βλέπετε στην οθόνη την κάτοψη και την όψη του φορέα. Η επιλογή αυτή δουλεύει ΟΝ-ΟFF, δηλ. Αν την ξαναεπιλέξετε θα επιστρέψετε στο αρχικό σχέδιο (στην περίπτωση του σχήματος, στην όψη του πλαισίου) Θεμελίωση Με την επιλογή αυτή βλέπετε στην οθόνη την κάτοψη της θεμελίωσης. Η επιλογή αυτή δουλεύει ΟΝ-ΟFF, δηλ. αν την ξαναεπιλέξετε θα επιστρέψετε στο αρχικό σχέδιο (στην περίπτωση του σχήματος, στην όψη του πλαισίου) Διόρθωση μελών Με την εκτέλεση της εντολής ενημερώνεται το σχεδιαστικό τμήμα του φορέα μετά από τροποποιήσεις που έγιναν στο αξονομετρικό σκαρίφημα. Η εκτέλεση της εντολής είναι υποχρεωτική και αφορά μόνο τους δικτυωτούς φορείς. Αλλο πλαίσιο Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, υπάρχει δυνατότητα επίλυσης μέσα στον ίδιο υποκατάλογο μελέτης η επίλυση διαφορετικών τύπων πλαισίων. (βλέπε ΣΤΑΘΕΡΕΣ). Εμφανίζεται το παράθυρο με τους τύπους πλαισίων που έχουν δηλωθεί, απ` όπου επιλέγει ο χρήστης τον τύπο πλαισίου που θέλει να μελετήσει: Στην περίπτωση που έχει δηλωθεί ένας μόνο τύπος πλαισίου το πρόγραμμα εμφανίζει το μήνυμα: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΘΕΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (Enter or right mouse button) Αντιγραφή πλαισίου Η εντολή δίνει τη δυνατότητα αντιγραφής δεδομένων μεταξύ τύπων πλαισίων. Με την ενεργοποίηση της εντολής εμφανίζεται παράθυρο με το οποίο γίνεται η επιλογή του τύπου του πλαισίου που πρόκειται να αντιγραφεί Η αντιγραφή δεδομένων είναι συνολική. Οι επιλογές Άλλο Πλαίσιο και Αντιγραφή Πλαισίου βγαίνουν και από τα εργαλεία της πλαϊνής μπάρας από το Σ

141 116 Multisoft Επίλυση Στις επιλογές αυτού του pull-down menu περιλαμβάνονται οι εντολές επίλυσης και διαστασιολόγησης, εξαγωγής των αποτελεσμάτων στην οθόνη, σε εκτυπωτή ή σχεδιογράφο και σε αρχεία format dxf, plt. Παρέχεται ταυτόχρονα στο χρήστη η δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα μητρώα αποτελεσμάτων ή η διαστασιολόγηση ανεξάρτητων στοιχείων. Συνολική Επίλυση Με την ενεργοποίηση της επλογής αυτής ζητείται η επιβεβαίωση της εκτέλεσης του αλγορίθμου της ανάλυσης του φορέα και διαστασιολόγησης των διατομών του. Με την αποδοχή της εκτέλεσης της εντολής ο εξιδανικευμένος με μέλη γραμμικής παραμόρφωσης φορέας αναλύεται με τη Μέθοδο των Μετακινήσεων. Σχηματίζονται: - το Γενικό Μητρώο Ακαμψίας [Κ] του φορέα, συντιθέμενο από τα επιμέρους μητρώα ακαμψίας των μελών, μετασχηματισμένα ως προς το απόλυτο σύστημα συντεταγμένων και - το Μητρώο Φορτίσεων [Ρ] του φορέα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η αντιστροφή του μητρώου με την αριθμητική μέθοδο Cholleski-Skyline και η επίλυση του γνωστού συστήματος εξισώσεων: [Ρ]=[Κ][U], [U] :το μητρώο προκυπτουσών μετακινήσεων. Με την επίλυση του παραπάνω συστήματος προκύπτουν οι τρεις συνιστώσες μετακίνησης σε κάθε κόμβο του φορέα. Συνεπώς, είναι δυνατός ο υπολογισμός των τριών συνιστωσών έντασης (αξονική, τέμνουσα και ροπή) σε κάθε κόμβο. Μετά τον υπολογισμό των εντατικών μεγεθών, οι μεταλλικές διατομές διαστασιολογούνται με βάση τις διατάξεις του EC3. Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση των διατομών πραγματοποιείται με βάση τον ΕΑΚ. (Παράρτημα Γ) ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΠΕΔΙΛΑ Με την ολοκλήρωση της επίλυσης εμφανίζεται παράθυρο όπου αναγράφονται οι μέγιστοι δείκτες Κ επάρκειας μελών (δοκών-στύλων) και συνδέσεων, καθώς και το βάρος της κατασκευής, για άμεση εποπτεία, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει κάποιος στα αναλυτικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση που προτεινόμενη διατομή αποδειχθεί κατά τη διαστασιολόγηση ανεπαρκής, ο χρήστης προειδοποιείται από το πρόγραμμα: - εμφανίζεται στα Αποτελέσματα το χαρακτηριστικό σύμβολο * δίπλα στον τύπο και αναγνωριστικό αριθμό του μέλους στην καταχώρηση του μητρώου μελών

142 6. Πλαίσια γραφικά: αλλάζει το χρώμα του μέλους που αστοχεί στη σχεδίαση του αξονομετρικού μοντέλου (γίνεται μωβ). Μετά το τέλος της διαδικασίας επίλυσης - διαστασιολόγησης έχει νόημα η ενεργοποίηση και των υπόλοιπων επιλογών του pull down menu. Διαγράμματα Μέσα από την επιλογή αυτή είναι δυνατή η σχεδίαση της γραμμής παραμόρφωσης του φορέα αλλά και των διαγραμμάτων των εντατικών μεγεθών και της γραφικής παράστασης κάθε ανεξάρτητης φόρτισης. Με την ενεργοποίηση της επιλογής εμφανίζεται το παράθυρο : Επιλογή φόρτισης Στο πεδίο τιμών της παραμέτρου καθορίζεται η ανεξάρτητη φόρτιση ή ο συνδυασμός φορτίσεων για τον οποίο θα παραχθεί το ζητούμενο διάγραμμα. Επιλογές Ενεργοποιείται η σχεδίαση ή όχι. Επιγραφές : εμφανίζονται οι αριθμοί μελών και κόμβων. Σχόλια : εμφανίζονται οι τιμές της εξωτερικά επιβαλλόμενης φόρτισης που έχει επιλεγεί. Αναλογικοί : χαρακτήρες γραμμάτων. Φόρτιση : σχεδιάζεται η γραφική παράσταση της επιβαλλόμενης φόρτισης. Τα βέλη ακολουθούν τη σήμανση των κυρίων αξόνων.

143 118 Multisoft - Χρώματα : επιτρέπει την αλλαγή χρωμάτων για τα ζητούμενα διαγράμματα. - Διαγράμματα : Ενεργοποιεί ή όχι τη σχεδίαση διαγραμμάτων που αφορούν εντατικά μεγάθη και παραμορφώσεις. Διάγραμμα - Ν : σχεδιάζεται το διάγραμμα αξονικών δυνάμεων των μελών του φορέα. - Μy : σχεδίαζεται το διάγραμμα καμπτικής ροπής των μελών του φορέα. - Vy :σχεδιάζεται το διάγραμμα τεμνουσών δυνάμεων των μελών του φορέα. - dz : σχεδιάζεται η παραμορφωμένη θέση του φορέα Πολλαπλασιαστής Στο πεδίο τιμών της παραμέτρου καθορίζεται συντελεστής πολλαπλασιασμού των πραγματικών τιμών του μεγέθους για το οποίο θα παραχθεί το ζητούμενο διάγραμμα. Έχει σκοπό την αρτιότερη παρουσίαση των διαγραμμάτων. Τυπική μορφή διαγράμματος Πρόκειται για το διάγραμμα καμπτικών ροπών Μ, για το συνδτασμό φόρτισης (Μόνιμα+Κινητα φορτία). Αρχείο plt (Εκτυπωση σε plotter) Με την ενεργοποίηση της παραπάνω επιλογής είναι δυνατή η εκτύπωση του σχεδίου που εμφανίζεται στην οθόνη σε αρχείο τύπου *.PLT που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτύπωση σε plotter. Αρχειο dxf Με την ενεργοποίηση της παραπάνω επιλογής είναι δυνατή η δημιουργία αρχείων τύπου dxf, χρήσιμων για ανάγνωση από προγράμματα CAD (π.χ. AutoCAD). Αρχειο 3d dxf

144 6. Πλαίσια 119 Με την ενεργοποίηση της παραπάνω επιλογής είναι δυνατή η δημιουργία του τρισδιάστατου σχεδίου τύπου dxf, αναγνώσιμο από το πρόγραμμα Autocad R14. Το όνομα του αρχείου που δημιουργείται είναι: fp13d.dxf Για την ευκρινέστερη απεικόνιση του σχεδίου στο περιβάλλον Autocad προτείνεται στο χρήστη προκαθορισμένος χρωματισμός των layers μέσω (της ενεργοποίησης) του αρχείου mk.lsp. Μεγέθυνση Λεπτομερειών Τρισδιάστατο σχήμα μεταλλικής κατασκευής Διαστασιολόγηση Μελών Επιλέγοντας το αντίστοιχο μέλος εμφανίζεται το παράθυρο με τα αποτελέσματα της διαστασιολόγησής του.

145 120 Multisoft Ζ 1 Συνδ. Φόρτισης 1 Αναλυτικά Ενταση: N My Mz Vy Vz ( ΣΦ = 5 ) kn kn*cm kn*cm kn kn Akro 1: Akro 2: max : Χαρακτηριστικά διατομής HEB300. Χάλυβας Fe360 fy=23.50 kn/cm² b=30.0cm h=30.0cm tw=1.10cm tf=1.90cm A=149.2cm² Ix=179.1cm4 Iy= cm4 Iz=8520.0cm4 Iw= cm4 Wely= cm3 Welz=570.96cm3 Wply= cm3 Wplz=870.39cm3 Κατάταξη διατομής (θλίψη): ε=1.0 d=24.3cm c=15.0cm Κορμος: d/tw=22.09 => κατηγορίας 1 Πέλμα: c/tf=7.89 => κατηγορίας 1 Αρα η διατομή είναι κατηγορίας 1

146 6. Πλαίσια 121 Ελεγχος σέ Κύρτωση d/tw=22.09 <= 69ε=69.00 => δέν απαιτείται έλεγχος σε κύρτωση. Ελεγχος σέ Διάτμηση περί τον άξονα y-y Av = 47.59cm² Vpl = kn V = kn <= kn => ρ = Ελεγχος σέ Αξονική Δύναμη (Εφελκυστική). Npl = *23.5/1.10 = kn > kn η = / = 0.32 Ελεγχος σέ Κάμψη περί τον άξονα y-y My = kncm > Mny = kncm ΑΣΤΟΧΙΑ Ελεγχος σέ Πλευρικό Λυγισμό ilt=8.023cm C1=1.217 C2=0.652 C3=1.954 zg=15.00 zj=0.00 λlt=10.34 λlt*=0.11 καμπύλη=a => xlt=1.000 Mcr= Meff,sd = kNcm > Mb_Rd = 33484kNcm ΑΣΤΟΧΙΑ Ανεξάρτητα Στοιχεία Από το παράθυρο διαλόγου αυτό μπορούμε να διαστασιολογήσουμε μία ανεξάρτητη μεταλλική δοκό, με δεδομένη γεωμετρία και φορτίσεις. Οι συμβολισμοί και οι επεξηγήσεις τους είναι αντίστοιχοι με τα μέλη του Πλαισίου (δοκοί/φορτία ζυγώματος, τεγίδων, μηκίδων κλπ) Έλεγχος Σύνδεσης Οι επιλογές αυτές αφορούν τον έλεγχο τυχαίας σύνδεσης της οποίας γνωρίζουμε τα γεωμετρικά στοιχεία και τα εντατικά μεγέθη στα οποία υπόκειται. Γι αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται από το πρόγραμμα η αντοχή της σύνδεσης.

147 122 Multisoft Μετωπική με Κοχλίες Η σύνδεση αυτή αφορά δοκό σε υποστύλωμα. Δίνουμε τα γεωμετρικα στοιχεία της σύνδεσης (ελασμα, κοχλιες, κλπ) καθώς και τις διατομές δοκού και υποστυλώματος που συνδέονται, το ύψος της ενίσχυσης, και τα εντατικά μεγέθη που υφίστανται και το πρόγραμμα υπολογίζει και εκτυπώνει στην οθόνη την αντοχή της δεδομένης σύνδεσης. Διατμητική με γωνιακά ελάσματα Η σύνδεση αυτή αφορά στήριξη δοκού επί δοκού, και ελέγχεται μόνο σε διάτμηση, δηλ. προϋποθέτει άρθρωση (δεν αναπτύσσονται ροπές και στρέψη στη δοκό που στηρίζει). Δίνονται τα γεωμετρ. Στοιχεία (διατομή L γωνιακού ελάσματος, κοχλίες, διατομή δοκού), ο χάλυβας και η αξονική και τέμνουσα δύναμη, και το πρόγραμμα υπολογίζει την αντοχή της δεδομένης σύνδεσης. Υποστυλώματος σε σκυρόδεμα Υπολογίζεται η αγκύρωση μεταλλικού υποστυλώματος σε σκυρόδεμα. Δίνουμε τα στοιχεία του υποστυλώματος και της σύνδεσης και τα εντατικά μεγέθη, και το πρόγραμμα υπολογίζει την αντοχή της δεδομένης αγκύρωσης.

148 6. Πλαίσια 123 Aποκατάσταση Συνέχειας Δοκού Για την ύπαρξη συνέχειας μεταξύ ευθύγραμμων τμημάτων μιας δοκού (μεγάλου μήκους) υπολογίζεται η αντοχή της δεδομένης σύνδεσης. Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται δίνουμε τα χαρακτηριστικά των διατομών και κοχλιών, καθώς και τα εντατικά μεγέθη (τα δυσμενέστερα του μέλους) να γίνει ο έλεγχος της σύνδεσης μεταξύ των 2 τμημάτων του κορμού και των αντίστοιχων του πέλματος της δοκού. Ανεξάρτητα Στοιχεία Σκυροδέματος Δοκός Διαστασιολόγηση δοκού (πλακοδοκού) οπλ. σκυροδέματος. Δίνονται οι διαστάσεις δοκού, πλάκας (συνεργαζόμενου πλάτους και πάχους πλάκας), τα Φορτία, τα Υλικά, τα Ποσοστά Οπλισμού και τα όρια Ελέγχου Βέλους Κάμψης, καθώς και το Στατικό Μοντέλο, και το πρόγραμμα υπολογίζει οπλισμούς και αντοχές της δοκού. Πλάκα Διαστασιολόγηση Ορθογωνικής πλάκας με βάση τους πίνακες Cherny. Ολα τα φορτία είναι σε kn/m2 και οι διαστάσεις σε μέτρα. Σε περίπτωση που οι διαστάσεις υπερβαίνουν τα όρια των Πινάκων (συνήθως 2,00 για τετραέρειστες και 1,50 για τριέρειστες και διέρειστες) τότε αναλύονται ως πλάκες μίας διεύθυνσης. Ο υπολογισμός του οπλισμού γίνεται με βάση τη θεωρία της συνολικής αντοχής (κατά ΕΚΩΣ2000). Πέδιλο Δίνονται οι διαστάσεις πεδίλου, οι διαστάσεις υποστυλώματος (και οι τυχόν εκκεντρότητες του), τα χαρακτηριστικά Εδάφους, τα εντατικά μεγέθη, και οι ποιότητες υλικών, και το πρόγραμμα υπολογίζει τις τάσεις εδάφους και τον οπλισμό του πεδίλου

149 124 Multisoft Μητρώα Από εδώ μπορούμε να δούμε τα μητρώα εντατικών μεγεθών, παραμορφώσεων, διαστασιολόγησης μελών, συνδέσεων, κλπ. Αν κάνουμε κάποια αλλαγή στα μητρώα αυτά, ενημερώνονται τα αποτελέσματα αλλά δεν γίνεται ξανά διαστασιολόγηση. Μητρώο Κόμβων ΠΛ Πλαίσιο που ανήκει ο κόμβος ΤΑ Τοπική αρίθμηση στο πλαίσιο όπου ανήκει X Χ Συντεταγμένη Y Υ Συντεταγμένη Z Ζ Συντεταγμένη Ex Ελευθερία Μετακίνησης στη διεύθυνση Χ (0=δέσμευση) Ey Ελευθερία Μετακίνησης στη διεύθυνση Υ (0=δέσμευση) Ez Ελευθερία Μετακίνησης στη διεύθυνση Ζ (0=δέσμευση) EΦx Ελευθερία Στροφής κόμβου περί άξονα Χ (0=δέσμευση) EΦy Ελευθερία Στροφής κόμβου περί άξονα Υ (0=δέσμευση) EΦz Ελευθερία Στροφής κόμβου περί άξονα Ζ (0=δέσμευση) Μητρώο Μελών ΠΛ. Πλαίσιο που ανήκει το μέλος Τ/Σ Κωδικός μέλους: Κ=Κολώνα Ζ=Ζύγωμα O=Ανω Πέλμα U=Κάτω Πέλμα D=Διαγώνιος V=Ορθοστάτης p=πρόβολος

150 6. Πλαίσια 125 ΤΑ Τοπική αρίθμιση K1 Κόμβος αρχής K2 Κόμβος τέλους A1 Αρθρωση αρχής (1:αρθρωση 0:πάκτωση) A2 Αρθρωση τέλους (1:αρθρωση 0:πάκτωση) Τυπος Προφίλ διατομής (δείκτης στο μητρώο διατομών) Ενισχ Ενίσχυση διατομής Ly Μήκος λυγισμού περί άξονα Υ τοπικού συστήματος μέλους Lz Μήκος λυγισμού περί άξονα Ζ τοπικού συστήματος μέλους Ky Συντελεστής λυγισμού περί άξονα Υ. (ly=ky*ly) Kz Συντελεστής λυγισμού περί άξονα Ζ. (lz=kz*lz) Ελκ Στατική συμπεριφορά μέλους. 0= Εχει ακαμψία και σε θλίψη και σε Εφελκυσμό. 1= Εχει ακαμψία μόνον σε Εφελκυσμό (Ελκυστήρας). Μητρώο Φόρτισης Fx,Fy,Fz = Δύναμη επιβαλόμενη στο κόμβο με διεύθυνση Χ,Υ,Ζ αντίστοιχα στο Γενικό Σύστημα Συντεταγμένων Mx,Μy,Mz = Ροπή επιβαλόμενη στο κόμβο με διεύθυνση Χ,Υ,Ζ αντίστοιχα στο Γενικό Σύστημα Συντεταγμένων 0: Ιδιο βάρος μελών 1: Μόνιμα 2: Κινητά 3: Ανεμος από αριστερά 4: Ανεμος από δεξιά 5: Χιόνι 6: Σεισμός 7: Θερμοκρασία Μητρώο Εντ. Μεγεθών T Αξονική

151 126 Multisoft M1 Ροπή Αρχής M2 Ροπή Τέλους Mmax Μέγιστη Ροπή (άν υπάρχι τοπικό ακρότατο) V1 Τέμνουσα Αρχής V2 Τέμνουσα Τέλους q Ομοιόμορφο φορτίο μέλους Μητρώο Παραμορφώσεων (Αντιδράσεων) dx (mm) Μετακίνηση κόμβου κατά Χ σε mm dy (mm) Μετακίνηση κόμβου κατά Υ σε mm dφ Fxl Fyl Mzl Fxr Fyr Mzr Στροφή κομβου περί τον Ζ σε μοίρες Φορτίο κόμβου διεύθυνσης Χ Φορτίο κόμβου διεύθυνσης Υ Στρεπτικό Φορτίο κόμβου περία άξονα Ζ Αντίδραση κόμβου Χ (γιά δεσμευμένους κατά Χ κόμβους) Αντίδραση κόμβου Υ (γιά δεσμευμένους κατά Υ κόμβους) Στρεπτική Αντίδραση κόμβου περί τον Ζ (γιά κόμβους στρεπτικά δεσμευμένους) Δαστασιολόγηση Μελών ΠΛ Τ Αριθμός πλαισίου που ανήκει το μέλος Κωδικός μέλους:

152 6. Πλαίσια 127 Κ=Κολώνα Ζ=Ζύγωμα O=Ανω Πέλμα U=Κάτω Πέλμα D=Διαγώνιος V=Ορθοστάτης p=πρόβολος ΤΑ Τοπική αρίθμιση ΔΙΑΤΟΜΗ Ονομα Διατομής π.χ. IPE300 A_cm² Εμβαδόν διατομής μέλους Ly Μήκος λυγισμού περί Υ (τοπικό ΣΣ) Lz Μήκος λυγισμού περί Ζ (τοπικό ΣΣ) ΣΦ Συνδιασμός φόρτισης N Αξονική My Ροπή περί Υ (τοπικό ΣΣ) Vy Τέμνουσα κάθετα στο Υ (τοπικό ΣΣ) kl Συντελεστής επάρκειας σε λυγισμό (πρέπει kl<1) OK άν * τότε έχουμε αστοχία kd Συντελεστής επάρκειας σε κάμψη (πρέπει kd<1) kds Συντηρητικός Συντελεστής επάρκειας σε κάμψη (πρέπει kds<1) klt Συντελεστής επάρκειας σε πλευρικό λυγισμό (πρέπει klt<1) N/Npl Επάρκεια σε έλεγχο σε απλή αξονική. (<1) My/Mply Επάρκεια σε έλεγχο σε απλή κάμψη. (<1) xy Μειωτικός συντελεστής λυγισμού περί Υ (τοπικό ΣΣ) xz Μειωτικός συντελεστής λυγισμού περί Ζ (τοπικό ΣΣ) xilt Μειωτικός συντελεστής πλευρικού λυγισμού Διαστασιολόγηση Συνδέσεων Σ Μ Κ V Αριθμός Μετωπικής Σύνδεσης Με Κοχλίωση Μέλος Κόμβος Αξονική κάθετη στη σύνδεση

153 128 Multisoft H M dsg Lsg Κχ dm1 Mr Τέμνουσα Ροπή Σχεδιασμού Πάχος συγκόλλησης Ολικό μήκος συγκόλλησης Αριθμός σειρών κοχλίων Διάμετρος κοχλίων Ροπή αντοχής της συγκόλλησης σε κάμψη ΑΝΤΟΧΗ Συντελεστής Αντοχής (πρέπει < 1) OK *=Αστοχία.=Επάρκεια ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Για αναλυτική εκτύπωση των Συνδέσεων πρέπει να δώσουμε στις Σταθερές Παλιές Σταθερές Εκτύπωσης Πλήρης Εκτύπωση Ελέγχου Συνδέσεων να είναι (Y)es. Διαστασιολόγηση Θεμελίων ΠΕΔ Αριθμός Πεδίλου ΣΦ Συνδιασμος Φόρτισης (από μητρώο Συνδιασμών Φόρτισης) N Αξονικό Φορτίο Σχεδιασμού (kn) My Ροπή Σχεδιασμού (kn*m) Hx Τέμνουσα Σχεδιασμού (kn) AsAg Ελάχιστη απαιτούμενη ενεργός διατομή 1 αγκυρίου (mm²) DmA Ελάχιστη απαιτούμενη διάμετρος αγκυρίου tmin ελάχιστο απαιτούμενο πάχος ελάσματος (mm) lmin ελάχιστο απαιτούμενο μήκος αγκυρίων (mm) σ1 Μέγιστη Τάση Εδάφους (πρέπει < Επιτρεπόμενης) KN/m² Εκκ Εκκεντρότητα (πρέπει < 1/3 Lπεδ) σε m As Οπλισμός Πεδίλου / μέτρο σε cm²/m OK *=Αστοχία.=Επάρκεια Αρχείο Αποτελεσμάτων

154 6. Πλαίσια 129 Εδώ έχουμε τα αρχεία των αποτελεσμάτων τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε στην οθόνη. Τα αποτελέσματα δίνονται σε μορφή πλήρους κειμενογράφου (Notepad) με δυνατότητες αποθήκευσης, διαγραφής, αντιγραφής, αναζήτησης, αντικατάστασης, μορφοποίησης σελίδας, γραμματοσειράς (τύπου, μεγέθους, τονισμού) κλπ Ανάλυση Εκτυπώσεων Διαστασιολόγηση Μελών Εντατικά Μεγέθη και Διαστασιολόγηση Διατομών Δίνονται για τους 8 Συνδυασμούς Δράσεων: 1 = 1.35*G *Q *S 2 = 1.35*G *Q *Wα 3 = 1.35*G *Q *Wδ 4 = 1.35*G *Q *S *Wα 5 = 1.35*G *Q *S *Wδ 6 = 1.00*G *Q *S *E

155 130 Multisoft 7 = 1.00*G *Q *S *E 8 = 1.35*G *Q *S *Eργ (G: Μόνιμα Q: Κινητά S: Χιόνι Wα: Ανεμος από Αριστερά Wδ: Ανεμος από Δεξιά E: Σεισμός Εργ: Φορτίο Εργάτη ) Α/Α = Αύξων Αριθμός μέλους V = Ορθοστάτης D = Διαγώνιος Κ = Κολώνα Ο = Άνω Πέλμα U = Κάτω Πέλμα d = Εγκάρσια Δοκός x = Χιαστί Σύνδεσμος Τ = Τεγίδα Ζ = Ζύγωμα ΔΙΑΤ. = Η αντίστοιχη διατομή (π.χ. IPE120, HEB300, κ.λ.π.) Sd = Πλευρά διατομής σε κάτοψη (για παρατήρηση από πάνω) Ky = συντελεστής k για διαστασιολόγηση σε καθολικό λυγισμό περί τον ισχυρό άξονα y Kz = αντίστοιχος συντελεστής λυγισμού για διαστασιολόγηση περί τον ασθενή άξονα z Ly = μήκος δοκού κατά τον ισχυρό άξονα y Lz = αντίστοιχο μήκος λυγισμού για διαστασιολόγηση περί τον ασθενή άξονα z N = Αξονική δύναμη My = Ροπή περί τον άξονα y (τοπικό ΣΣ) Vy = τέμνουσα κατά x (κάθετα στον Υ στο τοπικό ΣΣ) kdx = Συντελεστής επάρκειας σε κάμψη kdxs = Συντηρητικός Συντελεστής επάρκειας σε κάμψη kdxl = Συντελεστής επάρκειας σε λυγισμό kd_πλ = συντελεστής για διαστασιολόγηση σε πλευρικό λυγισμό Lz_πλ = μήκος δοκού για διαστασιολόγηση σε πλευρικό λυγισμό Zg = συντελεστής επιρροής για τη θέση του φορτίου επί της διατομής. Παίρνει τιμές 0 στο κ.β., 1 στο θλιβόμενο πέλμα (δυσμενής θέση), 2 στο εφελκυόμενο πέλμα (ευμενής θέση).

156 6. Πλαίσια 131 Χαρακτηριστικά Διατομής Τύπος Διατομής, Ποιότητα Χάλυβα και αντίστοιχη Αντοχή Διαρροής b=πλάτος, h=ύψος διατομής, tw=πάχος κορμού, tf=πάχος πέλματος, Α=εμβαδό διατομής, Ιx = δευτεροβάθμια Στρεπτική Ροπή Αδράνειας περί τον Χ- άξονα της διατομής σε (cm 4 ) Iy = δευτεροβάθμια Ροπή Αδράνειας περί τον Υ- άξονα της διατομής Iz = δευτεροβάθμια Ροπή Αδράνειας περί τον Ζ- άξονα της διατομής Iw = Σταθερά στρέβλωσης της διατομής. Εκφράζει την αντίσταση της διατομής σε καμπύλωση (έλεγχος σε Πλευρικό Λυγισμό) (cm 6 ) Wely = Ελαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Υ- άξονα της διατομής Welz = Ελαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Ζ- άξονα της διατομής Wply = Πλαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Υ- άξονα της διατομής Wplz = Πλαστική Ροπή Αντίστασης περί τον Ζ- άξονα της διατομής Κατάταξη Διατομής (κάμψη) (παρ. 5.3, EC3): ε = τανυστής παραμόρφωσης sqrt(235/fy) d = ύψος μεταξύ πελμάτων διατομής (h-3tf) c = b/2 Κορμός d/tw, Πέλμα c/tf, κατάταξη κατηγορίας σύμφωνα με Πιν Ελεγχος σε κύρτωση (παρ ) Αν d/tw <= 69*ε απαλλασόμαστε από έλεγχο σε κύρτωση Ελεγχος σε Διάτμηση περί τον άξονα y-y (παρ ) Αv = επιφάνεια διάτμησης σύμφωνα με τύπο διατομής (παρ (2) Vpl = Πλαστική διατμητική αντίσταση σχεδιασμού Αv * (fy/sqrt3)/γμ0 V (Vsd) = τιμή σχεδιασμού τέμνουσας, πρέπει <= Vpl ρ = μειωτικός συντελεστής καμπτικής αντίστασης (όταν Vsd > 50% Vpl παρ (3) ) υπολογιζόμενος σύμφωνα με τη σχέση (5.22)

157 132 Multisoft Ελεγχος σε Αξονική Δύναμη (Θλιπτική) - παρ Npl = πλαστική αντίσταση σχεδιασμού (A * fy / γμ0, όπου γμ0 = 1.10) Ελέγχεται αν είναι > Ν (Nsd) θλιπτικής δύναμης σχεδιασμού n = λόγος θλιπτ. Δύναμης σχεδιασμού προς πλαστική αντίσταση διατομής Ελεγχος σε Κάμψη περί τον άξονα y-y παρ Μ (Μsd) = καμπτική ροπή σχεδιασμού, ελέγχεται αν <= Μn (Mpl) πλαστική ροπή σχεδιασμού {Wpl-(ρΑV2/4tw)} * fy / γμ0 (σχέση 5.22) Ελεγχος σε Λυγισμό παρ. 5.5 Ly = μήκος λυγισμού περί τον ισχυρό άξονα y ky = συντελεστής λυγισμού περί άξονα y iy = ακτίνα αδράνειας διατομής ως προς τον άξονα Y λy = λυγηρότητα (Ly/iy) * ky λ1 = 93,90 * ε (παρ ) λy* = αδιάστατη λυγηρότητα καμπύλη (a, b, c, d πιν ) καθορισμός βάσει είδους διατομής xy = μειωτικός συντελεστής (πιν ) xmin = ι μικρότερος των xy, xz bmy = συντελεστής ισοδύναμης ομοιόμορφης ροπής (Σχ ) μy = συντελεστής υπολογιζόμενος σύμφωνα με την παρ (1) ky = 1 (μy*nsd/χy*afy) σύμφωνα με την παρ (1) Ελεγχος Λυγισμού για μέλη που υπόκεινται σε κάμψη και αξονική θλίψη (σχέση 5.51) Νsd/(xmin* Npl) + ky*my/mypl + kz*mz/mzpl <= 1 Ελεγχος σε Πλευρικό Λυγισμό παρ ilt = ακτίνα αδράνειας διατομής για πλευρικό λυγισμό k = συντελεστής πλευρικού λυγισμού, ανάλογος είδους φόρτισης (γραμμικής, συγκεντρωμένης) και συνθηκών στήριξης (Πιν. F.1.1, F.1.2) C1, C2, C3 = συντελεστές επιρροής φορτίων, ανάλογοι του k (Πιν. F.1.1, F.1.2) Zg = συντελεστής επιρροής θέσης φορτίου σε σχέση με τη διατομή (πάνω=0, κάτω, μέσον) Zj = συντελεστής επιρροής απόστασης κ.β. διατομής με κέντρο διατμήσεως (συμμετρ.διατομή=0) λlt = λυγηρότητα πλευρικού λυγισμού. λlτ* = αδιάστατη λυγηρότητα πλευρικού λυγισμού καμπύλη λυγισμού (πιν ) χlt = μειωτικός συντελεστής για πλευρικό λυγισμό

158 6. Πλαίσια 133 Μcr = Ελαστική Κρίσιμη Ροπή για πλευρικό λυγισμό Μy = ροπή σχεδιασμού Μb_Rd = Ροπή αντοχής σε πλευρικό λυγισμό (σχέση 5.48) bmlt = (βμ.lt) συντελεστής ισοδύναμης ομοιόμορφης ροπής για πλευρικό λυγισμό (Σχήμα 5.5.3) μlt, klt συντελεστές προσδιοριζόμενοι βάσει της παρ (2) Ελεγχος Πλευρικού Λυγισμού σχέσης 5.52 Ν/χz*Νpl + klt * My / χlt * Mypl + kz * Mz / Mzpl <= 1 Εκτύπωση αποτελεσμάτων Με την επιλογή αυτή μπορούμε να μαρκάρουμε στο παράθυρο τα αποτελέσματα που θέλουμε να εκτυπωθούν και να δώσουμε Εκτύπωση για να εκτυπωθούν στον εκτυπωτή. Συνήθως εκτυπώνουμε τις επιλογές που είναι μαρκαρισμένες στην οθόνη. Αν θέλουμε να εκτυπωθούν όλες οι επιλογές πατάμε το Όλα της περιοχής Γρήγορες Επιλογές. Στις επιλογές εκτύπωσης υπάρχουν : Αρίθμηση Αν είναι ΟΝ, γίνεται αρίθμηση. Περιεχόμενα Αν είναι ΟΝ, εμφανίζονται Περιεχόμενα πριν την εκτύπωση. Ασπρόμαυρο Σε ink-jet εκτυπωτές, αν η επιλογή αυτή είναι ΟΝ γίνεται ασπρόμαυρη εκτύπωση. Font - Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Γραμματοσειρά» για να επιλέγουμε τη γραμματοσειρά εκτύπωσης του τεύχους υπολογισμών. Αριθμός 1ης Σελίδας Πληκτρολογούμε τον αριθμό αρίθμησης της πρώτης σελίδας. Η επιλογή αυτή είναι χρήσιμη στη περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε τμηματική διαστασιολόγηση και να την ενσωματώσουμε σε υπάρχουσα. Γρήγορες Επιλογές Όλα Πατώντας το πλήκτρο αυτό όλες οι επιλογές εκτύπωσης γίνονται ΟΝ και εκτυπώνονται. Κανένα Όλες οι επιλογές εκτύπωσης ακυρώνονται. Save DFT - Αν τυπώνουμε συνέχεια συγκεκριμένες επιλογές μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε. Load DFT - Επανέρχονται οι επιλογές που έχουν αποθηκευτεί με το Save DFT.

159 134 Multisoft Εκτύπωση Πατώντας το πλήκτρο αυτό γίνεται εκτύπωση. Abort Ακυρώνεται η εκτύπωση. Τέλος - Με την επιλογή αυτή κλείνει το πλαίσιο διαλόγου της εκτύπωσης. ΗΤΜL Create Δημιουργείται αρχείο μορφής htm το οποίο είναι αναγνώσιμο από Internet Explore, Word. Στην εκτύπωση μελέτης σε μορφή HTML κάθε επιμέρους πλαίσιο ή εσχάρα δοκών έχει χωριστό directory με όνομα html-p1, html-p2 κλπ. Επίσης μας προτείνεται το όνομα του directory και μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό. Browse Mε την επιλογή αυτή βλέπουμε σε παράθυρο το αρχείο HTML που δημιουργήσαμε. Σχέδια Υπο-μενού με σχεδιαστικές δυνατότητες Εισαγωγής Γραμμών, κύκλων, σχολίων (κειμένων) και διαστασεων.. Το υπόμνημα Παραδοχών είναι ενημερωμένο με τις Σταθερές, και η ΠινακίδαΜελέτης με τα στοιχεία μελετητή, θέση έργου, κλπ, από τις Σταθερές Μελέτης.

160 6. Πλαίσια Πλευρικά Πλαίσια Με την επιλογή αυτού του pull-down menu ο μελετητής ξεκινά τη διαδικασία περιγραφής της πλάγιας όψης της μεταλλικής κατασκευής. Η επίλυση πραγματοποιείται στο επίπεδο των απολύτων αξόνων ΥΖ. Με την επιλογή Εισαγωγή, εμφανίζεται το παράθυρο: Μέσα από την επιλογή Πλευρικός Σύνδεσμος Ακαμψίας περιγράφεται η μόρφωση και οι εξωτερικές φορτίσεις της πλάγιας όψης της κατασκευής : Ισχύουν όλες οι διαδικασίες, οι συμβάσεις και εντολές που περιγράφηκαν στο menu ΟΨΕΙΣ. Ενεργό πλάτος ανοίγματος L Αφορά τον υπολογισμό του φορτίου κάθε πλευρικού ανοίγματος, και μπορεί να διαφοροποιηθεί, δίνοντας το μέγιστο άνοιγμα, σε περίπτωση που έχουμε διαφορετικού μήκους ανοίγματα, για να μην παίρνει το πρόγραμμα ένα μέσο μήκος, αλλά να δίνει ο χρήστης το δυσμενέστερο μήκος. Υψος, Διατομή, πλευρά Υποστυλωμάτων Εμφανίζονται οι παράμετροι των υποστυλωμάτων των πλευρικών πλαισίων όπως έχουν οριστεί στις όψεις πλαισίων. Διατομή Δοκών (Πλευρά)

161 136 Multisoft Εμφανίζονται οι παράμετροι των δοκών των πλευρικών πλαισίων όπως έχουν οριστεί στις όψεις πλαισίων. Χιαστί Πλευρών Η παράμετρος καθορίζει τη διατομή των αντιανεμίων συνδέσμων και τη διάταξη της χρησιμοποιούμενης διατομής στο χώρο. Μοντέλο Φορέα Εδώ καθορίζεται το στατικό μοντέλο, με πιο σύνηθες το δικτύωμα. Στα πλάγια πλαίσια η προσπάθειά μας είναι όλες οι οριζόντιες καταπονήσεις να παραλαμβάνονται από τους χιαστί συνδέσμους, ενώ οι ενώσεις δοκών-υποστυλωμάτων και υποστυλωμάτων-θεμελίων είναι μόνον διατμητικές, δηλ. το πρόγραμμα βάζει αρθρώσεις στους κόμβους χιαστί και δοκών-υποστυλωμάτων. Ο κύριος λόγος αυτής της σχεδίασης είναι γιατί οι ενώσεις ροπής είναι δύσκολες ή και πρακτικά αδύνατες στην ασθενή πλευρά των υποστυλωμάτων. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να έχουμε μόνο τα υποστυλώματα πακτωμένα στο έδαφος (επόμενη επιλογή), ή και τις δοκούς πακτωμένες στα υποστυλώματα (αναπτύσσονται ροπές στους κόμβους δοκών-υποστυλωμάτων) ή και όλος ο πλευρικός φορέας υποστυλώματα-δοκοί-χιαστί να λειτουργεί ως πλαίσιο με πακτωμένους κόμβους και αντίστοιχες ροπές και για τις δοκούς και για τα χιαστί μέλη. Αποστάσεις Δοκών από το έδαφος Δίνονται οι αποστάσεις των πλευρικών δοκών (καθ υψος των πλευρών) αν τυχόν υπάρχουν, εκτός της κεφαλοδοκού η οποία τίθεται αυτόματα από το πρόγραμμα στο ύψος της κεφαλής των υποστυλωμάτων. Στο παρακάτω σχήμα δώσαμε δοκούς στα 2μ, στα 4μ, και στα 6μ. Φορτία Ισχύουν τα αντίστοιχα των πλαισίων όψεων, εκτός της επιπρόσθετης παραμέτρου Μόνιμα3 όπου μπορούμε να αλλάξουμε το σημειακό φορτίο στην κεφαλή των υποστυλωμάτων λόγω ίδιου βάρους δοκών, τεγίδων, μηκίδων και πλευρικών πάνελ.

162 6. Πλαίσια 137 Η τιμή αυτή υπολογίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα με την υπόθεση ότι το συνολικό φορτίο των παραπάνω στοιχείων μοιράζεται σε δυο πλευρικά πλαίσια. Σε περίπτωση που η μελέτη είναι παλιά ή έγινε επίλυση πλευρικού πλαισίου και μετά έγινε αλλαγή στις όψεις πλαισίων, θα πρέπει να διορθώσουμε την τιμή αυτή με το χέρι. Για να υπολογίσουμε ξανά το φορτίο αυτό, μπαίνουμε στις όψεις πλαισίων και δίνουμε την εντολή dokload. Σημειώνουμε την τιμή που θα μας υπολογίσει το πρόγραμμα, μπαίνουμε στη σχεδίαση πλαγίων πλαισίων, κάνουμε ολική διαγραφή, και στο διάλογο εισαγωγής πλαισίου διορθώνουμε την παράμετρο Μόνιμα3 με την παραπάνω τιμή. Ενώσεις Ισχύουν τα αντίστοιχα των ενώσεων όψεων πλαισίου. 2 Στο σχήμα παρουσιάζεται τυπική μορφή κοχλιωτής σύνδεσης επί κομβοελάσματος τεσσάρων μελών, με δύο κοχλίες διαμέτρου Μ16. Θεμέλια Πέδιλα: h 1, h 2, h 3, l 1, l 2, l 1k, l 2k Η παράμετρος καθορίζει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των θεμελίων παραμέτρους με εκείνες που αναφέρθηκαν στο menu ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΥΚΤΟΥ. σε (m). Έχει όμοιες

163 138 Multisoft Πλάκα Πεδίλου: t, l, b Στα πεδία τιμών καθορίζονται οι παράμετροι σχεδιασμού του μεταλλικού ελάσματος που συγκολλάται στο κάτω άκρο του υποστυλώματος και κοχλιώνεται πάνω στην επιφάνεια του λαιμού του πεδίλου. Έχει όμοιες παραμέτρους με εκείνες που αναφέρθηκαν στο menu ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΥΚΤΟΥ. Αγκύρια: N, dm, qu Έχει όμοιες παραμέτρους με εκείνες που αναφέρθηκαν στο menu ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΥΚΤΟΥ. Με την πρώτη παράμετρο καθορίζεται το πλήθος των αγκυρίων που τοποθετούνται ανά σειρά. Η δεύτερη παράμετρος ορίζει τη διάμετρο των χρησιμοποιούμενων αγκυρίων σε (mm) και η τρίτη τιμή την ποιότητα των αγκυρίων σε Ν/mm 2. Η τιμή δίνεται στο ακέραιο δεκαπλάσιο της πραγματικής τιμής για προγραμματιστικούς λόγους. Πάχος πλάκας, fck, fyk Τα πεδία τιμών ορίζουν τις παραμέτρους σχεδιασμού της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος που τοποθετείται ως δάπεδο της κατασκευής. Έχει όμοιες παραμέτρους με εκείνες που αναφέρθηκαν στο menu ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΕΥΚΤΟΥ. Όλες οι υπόλοιπες επιλογές της οθόνης είναι κοινές με εκείνες που παρουσιάστηκαν προηγουμένως, όπως επίσης και οι διαδικασίες επίλυσης και εκτύπωσης των αποτελεσμάτων.

164 6. Πλαίσια Σύνδεσμοι Στέγης Με την επιλογή αυτού του pull-down menu ο μελετητής περιγράφει τα δεδομένα σχεδιασμού των συνδέσμων που τοποθετουνται στη στέγη της μεταλλικής κατασκευής. Η επίλυση πραγματοποιείται στο επίπεδο των απολύτων αξόνων ΧΖ. Με το "άνοιγμα" της επιλογής Εισαγωγή Γεννήτριες Κόμβων Σύνδεσμος Στέγης, εμφανίζεται το ακόλουθο παράθυρο: Τεγίδες Στο πεδίο τιμών καθορίζεται το πλήθος των τεγίδων ανά ημιάνοιγμα, όπως και στις ΟΨΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ. Μήκος Ορίζεται το μήκος του ανοίγματος του δικτυώματος ή του ολόσωμου ζυγώματος σε (m), όπως και στις Όψεις Πλαισίων. Άνω Πέλμα, πλευρά Ορίζεται ο κωδικός διατομής της δοκού άνω πέλματος αν πρόκειται για δικτυωτό φορέα ή της δοκού ζυγώματος αν πρόκειται για ολόσωμο πλαίσιο στο πρώτο πεδίο τιμών και ο κωδικός διάταξής της στο χώρο στο δεύτερο. Τεγίδα, πλευρά Ορίζεται ο κωδικός διατομής της τεγίδας στο πρώτο πεδίο τιμών και ο κωδικός διάταξής της στο χώρο στο δεύτερο. Χ - ΑΣΣ, πλευρά, Ελκ.

165 140 Multisoft Ορίζεται ο κωδικός διατομής του αντιανέμιου συνδέσμου στέγης που προτείνεται στο πρώτο πεδίο τιμών και ο κωδικός διάταξής της στο χώρο στο δεύτερο. Στην τρίτη παράμετρο καθορίζεται η στατική λειτουργία των μελών του συνδέσμου, σύμφωνα με την προηγούμενη κωδικοποίηση.(βλέπε Σταθερές). Επ, G, Q, W, S Η γραμμή σταθερών καθορίζει τα φορτία σχεδιασμού της κατασκευής Σημειώνεται ότι το ίδιο βάρος υπολογίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα και καταχωρείται στο μητρώο φορτίσεων ως φόρτιση LD-0. Στην πρώτη παράμετρο δηλώνεται το φορτίο επικάλυψης της μεταλλικής στέγης σε (kn/m²). Στο δεύτερο πεδίο τιμών δηλώνονται τα μόνιμα φορτία διαφορετικά από τα προαναφερθέντα σε (kn/m²). Στην τρίτη παράμετρο ορίζονται μόνιμα φορτία διαφορετικά του ιδίου βάρους και του φορτίου επικάλυψης σε (kn/m²). Στο τέταρτο πεδίο τιμών ορίζονται κινητά φορτία διαφορετικά από χιόνι και άνεμο σε (kn/m²). Η πέμπτη τιμή και η έκτη τιμή ορίζουν το φορτίο ανέμου της κατασκευής και το φορτίο χιονιού, αντιίστοιχα σε (kn/m²). Η τελευταία τιμή αφορά τη θερμοκρασιακή μεταβολή και λαμβάνει τιμές σε μονάδες Κελσίου ( C). Σημειώνεται: βαθμών Τα φορτία επί της στέγης εφαρμόζονται ως σημειακά επί των κόμβων που δημιουργούνται στα σημεία τομής της διατομής εγκαρσίων δοκών με τις τεγίδες. ΚΕ : typ, t, dmk, Nk, qu, ds, Ls ΚομβοΕλασμα: Τα πεδία τιμών ορίζουν τις παραμέτρους σχεδιασμού των συνδέσεων όπως αυτές περιγράφηκαν προηγουμένως. Μοντέλο Ανάλυσης Καθορισμός στατικού μοντέλου για την ανάλυση αντιανέμιων σύνδεσμων στέγης. Το στατικό μοντέλο μπορεί να είναι είτε δικτύωμα (με αρθρώσεις σε όλους τους κόμβους, όχι ροπές), είτε με αρθρώσεις μόνο στα χιαστί μέλη και πλαισιακούς κόμβους (με ροπές) στους υπόλοιπους των εγκασρίων δοκών και τεγίδων, είτε πλαίσιο με όλους τους κόμβους όλων των μελών. Τυπική διάταξη αντιανεμίων συνδέσμων Στέγης.

166 6. Πλαίσια 141

167 7. Στάθμες Εσχάρας Δοκών - Χωρικό πλαίσιο Μεταλλικού Φορέα- Eυκολίες 7.1. Ύψη - Στάθμες Από αυτό το μενού μπορούμε να περιγράψουμε μεταλλικούς φορείς τύπου χωρικού πλαισίου, οι οποίοι αποτελούνται από επίπεδες εσχάρες δοκών συνδεόμενες καθ υψος με μεταλλικά υποστυλώματα. Στην επιλογή Υψη πληκτρολογούμε τα ύψη των Σταθμών του φορέα αθροιστικά, αρχίζοντας από τη στάθμη 1 στο ύψος Μετά από την επιλογή Σχεδίαση μπαίνουμε σε όποια στάθμη θέλουμε, και περιγράφουμε την εσχάρα δοκών. Εσχάρες Δοκών Με την επιλογή αυτού του pull-down menu ο μελετητής περιγράφει τα δεδομένα σχεδιασμού εσχάρας μεταλλικών δοκών, συνήθως εφαρμοζόμενη σε κατασκευές παταριών. Η επίλυση πραγματοποιείται στο επίπεδο των απολύτων αξόνων ΧΖ (τοπικοί άξονες Χ, Y αντίστοιχα). Με την επιλογή Εισαγωγή Γεννήτριες Εσχάρες Δοκών, εμφανίζεται το παράθυρο :

168 136 Multisoft Αριθμός κόμβων x - y Στα πεδία τιμών καθορίζεται το πλήθος των κόμβων που πρόκειται να δημιουργηθούν κατά μήκος του τοπικού άξονα x και y αντίστοιχα. Διαστάσεις Δx - Δy Στα πεδία τιμών καθορίζεται η συνολική διάσταση σε (m) της εσχάρας που πρόκειται να δημιουργηθεί παράλληλα με τους τοπικούς άξονες x και y, κατ` αντιστοιχία. Διατομή - πλευρά δοκών x - x Στο πρώτο πεδίο τιμών ορίζεται ο κωδικός διατομής δοκών, των οποίων ο κεντροβαρικός άξονας κείται παράλληλα του τοπικού Χ άξονα και στο δεύτερο πεδίο ο κωδικός διάταξής της στο χώρο. Διατομή - πλευρά δοκών y - y Στο πρώτο πεδίο τιμών ορίζεται ο κωδικός διατομής δοκών, των οποίων ο κεντροβαρικός άξονας κείται παράλληλα του τοπικού Y άξονα και στο δεύτερο πεδίο ο κωδικός διάταξής της στο χώρο. Επ, G, Q, W, S, Ρε Η γραμμή σταθερών καθορίζει τα φορτία σχεδιασμού της κατασκευής Ισχύουν τα όσα είχαν αναφερθεί προηγούμενα σχετικά με τις φορτίσεις.

169 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 137 Μορφή φόρτισης Η παράμετρος καθορίζει την κατανομή των φορτίων κατά μήκος των δοκών. Είναι δυνατό να πάρει τιμές: - 1 : φορτίζονται μόνο δοκοί παράλληλες προς τον τοπικό x άξονα - 2 : φορτίζονται μόνο δοκοί παράλληλες προς τον τοπικό y άξονα - 3 : φορτίζονται μόνο δοκοί παράλληλες και προς τους δύο άξονες. Μορφή σύνδεσης Οι μορφές ορίζονται στην Εισαγωγή Σύνδεσης και είναι : -1 Μετωπική Συγκόλληση (ορίζονται τα πάχη συγκόλλησης κορμού και πέλματος σε mm). -2 Μετωπική κοχλιωτή (ορίζονται ζεύγη, αριθμός, ποιότητα, κλπ κοχλίων) -3 Κομβοέλασμα με συγκολλήσεις (ορίζονται πάχη συγκόλλησης και ελάσματος). Μετά τον καθορισμό της μορφής της εσχάρας πρέπει να δώσουμε Αναγνώριση Κάτοψης Εμφανίζεται το παράθυρο όπου καθορίζουμε τα φορτία (κινητό, δαπέδου κλπ) που θα φορτίσουν όλα τα φατνώματα. Στη συνέχεια δίνουμε τις στηρίξεις είτε ως Εισαγωγή Υποστυλώματος στις θέσεις που θα υπάρχουν υποστυλώματα, είτε ως Αλλαγή Κόμβου, όπου αλλάζουμε τους τρεις βαθμούς ελευθερίας (από 1 σε 0). Εάν δεν δώσουμε στηρίξεις, το πρόγραμμα από μόνο του θα βάλει πακτώσεις στα 4 άκρα της εσχάρας. Τα υποστυλώματα των στηρίξεων είναι εντελώς ενδεικτικά και δεν υπολογίζονται, απλά δεσμέυουν τους κόμβους της εσχάρας δοκών.

170 138 Multisoft Αν θέλουμε και υπολογισμό υποστυλωμάτων θα πρέπει να τα υπολογίσουμε ως πλαίσια ξαναεισάγοντάς στις Οψεις Πλαισίων (με οριζόντιο ζύγωμα τη δοκό της εσχάρας και φορτία αντίστοιχα). Τέλος δίνουμε Επίλυση και μετά παίρνουμε τα Αποτελέσματα των δοκών και συνδέσεων της εσχάρας.

171 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες Χωρικό Πλαίσιο Η επιλογή αυτή αφορά κυρίως την επίλυση μεταλλικών χωρικών πλαισίων (αρκεί βέβαια να έχει τα αντίστοιχα δικαιώματα ο χρήστης). Αφού έχουμε περιγράψει τον μεταλλικό φορέα (από όοψεις Πλαισίων, Πλάγιους και Στέγης, καθώς και πατάρια αν υπάρχουν) εδώ κάνουμε Συγκέντρωση Σταθμών και Πλαισίων και επίλυση του χωρικού πλαισίου σχεδιάζοντάς το τρισδιάστατα με την επιλογή Χωρικό 3. Ωστόσο, εκτός από χωρικό πλαίσιο, το υπομενού αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη τρισδιάστη σχεδίαση (στο χώρο) των συζευγμένων επίπεδων πλαισίων που έχουν δοθεί στις Οψεις Πλαισίων και στις Πλευρικές Οψεις, δίνοντας πρώτα την επιλογή Συγκέντρωση Πλαισίων (2) και μετά την επιλογή Χωρικό 2 (από πλαίσια) πρόκειται όμως μόνον για απεικόνιση, όχι επίλυση. Η επιλογή Συγκέντρωση Σταθμών (1) αφορά την περίπτωση παταριών, για τη τρισδιάστατη σχεδίαση των οποίων δίνουμε Χωρικό 1 (από στάθμες). Τα υπο-μενού του Χωρικού Πλαισίου είναι ίδια ακριβώς με τα αντίστοιχα των κανονικών Πλαισίων Οψης. Από το μενού Επίλυσης δίνουμε επίλυση χωρικού πλαισίου και στη συνέχεια παίρνουμε τα αποτελέσματά του.

172 140 Multisoft Πυλώνας Όταν είναι ενεργοποιημένο το πρόγραμμα για να τρέχει το Χωρικό Πλαίσιο, τότε από το μενού Εισαγωγή του Χωρικού Πλαισίου υπάρχει και η δυνατότητα περιγραφής πυλώνα: Η περιγραφή γίνεται μέσα από το παράθυρο του σχήματος όπου δίνονται οι διαστάσεις και το σχήμα, ο τύπος πλέξης και οι διατομές των μελών του,καθώς και τα φορτία του.

173 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες ΕΥΚΟΛΙΕΣ Εδώ υπάρχουν διάφορες βοηθητικές επιλογές Εχουμε κατ αρχήν ένα χρήσιμο Calculator για μαθηματικούς υπολογισμούς, και την επιλογή Εντολές απ όπου μπορούμε να πληκτρολογούμε εντολές του προγράμματος, τις οποίες έχουμε αναφέρει προηγούμενα σε διάφορα σημεία. Ανεξάρτητα Στοιχεία από Δομικό Χάλυβα Δαστασιολόγηση μεμονωμένης μεταλλικής δοκού.μπορούμε να δημιουργήσουμε αρχείο με τις διάφορες δοκούς, δίνοντας κάθε φορά ένα όνομα στον Τίτλο και αποθηκεύοντάς την. Με την Επιλογή ανακαλούμε κάποια ήδη αποθηκευμένη δοκό, με τη Διαγραφή την διαγράφουμε, και με την Αποθήκευση αποθηκεύουμε την τρέχουσα επίλυση δοκού. Διατομή πατώντας το πλήκτρο εμφανίζεται η λίστα των μεταλλικών διατομών από όπου επιλέγουμε τη διατομή που θέλουμε. γ_μόνιμων γ_κινητών δίνονται οι συντελεστές πολλαπλασιασμού των μόνιμων και κινητών φορτίων αντίστοιχα. Ly μήκος δοκού κατά τον ισχυρό άξονα y ky συντελεστής k για διαστασιολόγηση σε καθολικό λυγισμό περί τον ισχυρό άξονα y Lz, kz αντίστοιχο μήκος και συντελεστής λυγισμού για διαστασιολόγηση περί τον ασθενή άξονα z Lz_πλ μήκος δοκού για διαστασιολόγηση σε πλευρικό λυγισμό. qm μόνιμο ομοιόμορφο φορτίο (kν/m) κατά y άξονα

174 142 Multisoft qk κινητό ομοιόμορφο φορτίο (kν/m) κατά y άξονα Δίπλα δίνονται τα αντίστοιχα qm, qk κατά z άξονα. k_πλ συντελεστής για διαστασιολόγηση σε πλευρικό λυγισμό Pm μόνιμο σημειακό φορτίο στο μέσο τη δοκού (kn) Pk κινητό σημειακό φορτίο στο μέσο τη δοκού (kn) Δίπλα δίνονται τα αντίστοιχα Pm, Pk κατά Ζ άξονα. zg συντελεστής επιρροής για τη θέση του φορτίου επί της διατομής. Παίρνει τιμές 0 στο κ.β., 1 στο θλιβόμενο πέλμα (δυσμενής θέση), 2 στο εφελκυόμενο πέλμα (ευμενής θέση). Στατικό μοντέλο περί άξονα y-y Επιλέγουμε ποιο μοντέλο (αμφιέρειστη, αμφίπακτη, κλπ) θέλουμε για τον υπολογισμό των εντατικών μεγεθών. Στη συνέχεια δίνουμε Επίλυση περί άξονα y-y. Υπολογίζονται τα εντατικά μεγέθη τα οποία και αναγράφονται παρακάτω: Ν αξονική δύναμη qdy, qdz ομοιόμορφο φορτίο σχεδιασμού (1.35*qm+1.50qk) κατά y άξονα και z αντίστοιχα. Pdy, Pdz σημειακό φορτίο σχεδιασμού (1.35*Pm+1.50*Pk) κατά y και z αντίστοιχα My1, My2, Mym ροπές στο άκρο αριστερά, μέσο, δεξιά αντίστοιχα. Vy τέμνουσα w μέγιστο βέλος κάμψης (cm) Γίνεται η διαστασιολόγηση της διατομής σε αξονική δύναμη, διάτμηση, κάμψη, καθολικό και πλευρικό λυγισμό, τα αποτελέσματα της οποίας μπορούμε να τα δούμε αναλυτικά (και να τα τυπώσουμε στον printer) με την επιλογή Ελεγχος Στοιχείου.

175 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 143 Ελεγχος Σύνδεσης Από το υπομενού Εργαλεία μπορούμε να υπολογίσουμε και να σχεδιάσουμε μεταλλικές συνδέσεις, με δυνατότητα δημιουργία αρχείων DXF για τα σχέδια όψης και τομής των συνδέσεων. Οι λεπτομέρειες συνδέσεων σχεδιάζονται με ακρίβεια όσον αφορά τις θέσεις των κοχλιών (αποστάσεις από άκρο πλάκας και ενδιάμεσες μεταξύ κοχλιών) Μετωπική με κοχλίες Υπολογισμός σύνδεσης δοκούυποστυλώματος σύμφωνα με το Παράρτημα J Ευρωκώδικα 3 Ορίζουμε (οι διαστάσεις σε cm): Υποστύλωμα (διατομή από τη λίστα διατομών, αν θα έχει ή όχι εγκάρσιες ενισχύσεις κορμού, και πόσο θα είναι το πάχος των ενισχύσεων/νευρώσεων tb) Δοκό (διατομή, d1 απόσταση κάτω πέλματος δοκού από κάτω πλευρά μετωπικής πλάκας, d2 απόσταση άνω πέλματος δοκού από άνω πλευράς πλάκας, g γωνία δοκού ως προς οριζόντιο άξονα σε μοίρες, και το Len μήκος της δοκού για υπολογισμό ακαμψίας) και τις Ενισχύσεις της (h_up=ύψος άνω ενίσχυσης, h_dn=ύψος κάτω ενίσχυσης, tw=πάχος κορμού ενίσχυσης, tf=πάχος πέλματος ενίσχυσης), καθώς και τα Πάχη συγκολλήσεων (aw=πάχος συγκόλλησης κορμού, af=πάχος συγκόλλησης πέλματος) Μετωπική πλάκα Κοχλίες Σειρές κοχλιών, Κοχλίες ανά σειρά (συνήθως 2 - ζεύγος εκατέρωθεν κορμού), διάμετρος, ποιότητα κοχλιών tp=πάχος μετωπικής πλάκας κόμβου, dx-dy=πλάτος-ύψος μετωπικής πλάκας, e2=απόσταση κοχλίων από τα πλάγια άκρα της μετωπικής πλάκας, p2=απόσταση κοχλίων από το άκρο της μετωπικής πλάκας Απόσταση κοχλίων από κάτω άκρο πλάκας είναι η απόσταση κάθε ζεύγους κοχλιών από το κάτω άκρο της πλάκας

176 144 Multisoft Χάλυβας διατομών δοκών-υποστυλωμάτων, νευρώσεων, μετωπικής πλάκας (συνήθως ίδια κατηγορία) Εντατικά μεγέθη/επάρκεια Δίνουμε την Νsd Αξονική δύναμη σχεδιασμού, Vsd Τέμνουσα σχεδιασμού, Msd ροπή σχεδιασμού, για τον κόμβο, Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει τη Ροπή αντοχής ΜRd, και τη Τέμνουσα αντοχής VRd. Επίσης υπολογίζει την επάρκεια του κόμβου σε Ροπή km, σε Τέμνουσα kv, και τη συνολική επάρκεια ko, καθώς και το λόγο ακαμψίας του κόμβου Sj/Kb Mε Εκτύπωση βλέπουμε τα αποτελέσματα και μπορούμε με δεξί κλικ του mouse και επιλογή Print να τα εκτυπώσουμε, καθώς επίσης και να εξάγουμε DXF του σχεδίου του κόμβου. Κοχλιωτή σύνδεση Κόμβου Κορυφής Μεταλλικού Πλαισίου (δίριχτης στέγης). Υπολογισμός σύνδεσης δοκού με δοκό στην κορυφή (κορφιά) πλαισίου, σύμφωνα με το Παράρτημα J Ευρωκώδικα 3 Δοκό (διατομή από τη λίστα διατομών, d1 απόσταση κάτω πέλματος δοκού από κάτω πλευρά μετωπικής πλάκας, d2 απόσταση άνω πέλματος δοκού από άνω πλευράς πλάκας, g γωνία δοκού ως προς οριζόντιο άξονα σε μοίρες, και το Len μήκος της δοκού για υπολογισμό ακαμψίας) και τις Ενισχύσεις της (h_up=ύψος άνω ενίσχυσης, h_dn=ύψος κάτω ενίσχυσης, tw=πάχος κορμού ενίσχυσης, tf=πάχος πέλματος ενίσχυσης), καθώς και τα Πάχη συγκολλήσεων (aw=πάχος συγκόλλησης κορμού, af=πάχος συγκόλλησης πέλματος) Μετωπική πλάκα Κοχλίες Σειρές κοχλιών, Κοχλίες ανά σειρά (συνήθως 2 - ζεύγος εκατέρωθεν κορμού), διάμετρος, ποιότητα κοχλιών tp=πάχος μετωπικής πλάκας κόμβου, dx-dy=πλάτος-ύψος μετωπικής πλάκας, e2=απόσταση κοχλίων από τα πλάγια άκρα της μετωπικής πλάκας, p2=απόσταση κοχλίων από το άκρο της μετωπικής πλάκας Απόσταση κοχλίων από κάτω άκρο πλάκας είναι η απόσταση κάθε ζεύγους κοχλιών από το κάτω άκρο της πλάκας Χάλυβας διατομών δοκώνμετωπικής πλάκας (συνήθως ίδια κατηγορία) Εντατικά μεγέθη/επάρκεια Δίνουμε την Νsd Αξονική δύναμη σχεδιασμού, Vsd Τέμνουσα σχεδιασμού, Msd ροπή σχεδιασμού, για τον κόμβο. Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει τη Ροπή αντοχής ΜRd, και τη Τέμνουσα αντοχής VRd, και την αξονική δύναμη αντοχής NRd Επίσης υπολογίζει την επάρκεια του κόμβου σε Ροπή km, σε Τέμνουσα kv, σε Αξονική kν, και τη συνολική επάρκεια ko, καθώς και το λόγο ακαμψίας του κόμβου Sj/Kb

177 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 145 Mε Εκτύπωση βλέπουμε τα αποτελέσματα και μπορούμε με δεξί κλικ του mouse και επιλογή Print να τα εκτυπώσουμε, καθώς επίσης και να εξάγουμε DXF του σχεδίου του κόμβου. Αρθρωση με πείρο Oρίζουμε τα γεωμετρικά στοιχεία της σύνδεσης με τις Διαστάσεις a = πάχος ακραίων ελασμάτων b = Πάχος μεσαίου ελάσματος c = Κενό μεταξύ ελασμάτων d = Διάμετρος πείρου do = Διάμετρος οπής ελασμάτων e1, f1 = αποστάσεις περιμέτρου οπής από άκρα e2, f2 = Απόσταση περιμέτρου οπής από άκρα Ποιότητα Χάλυβα Ελασμάτων Ποιότητα Πείρου (π.χ. η 10.9 αντιστοιχεί σε fyp = 90.00KN/cm², fup = KN/m², γm = 1.25) Εντατικά μεγέθη/επάρκεια Δίνουμε την Νsd Αξονική δύναμη σχεδιασμού. Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει την αντοχή του πείρου σε διάτμηση Fv,Rd και την αντοχή των ελασμάτων σε σύνθλιψη άντυγος Fb,Rd, καθώς και τους συντελεστές επάρκειας σε τέμνουσα kv, ροπή km, σε ροπή+κάμψη kvm, σε σύνθλιψη άντυγος kfb, και τον συνολικό συντελεστή επάρκειας ko, καθώς και το συντελεστή αντικαταστασιμότητας Kser

178 146 Multisoft Διατμητική με γωνιακά ελάσματα Ορίζουμε τη διατομή των γωνιακών ελασμάτων, τους κοχλίες (Nk=αριθμός κοχλιών συνολικός, dm=διάμετρος, qu=ποιότητα, dοπ=διάμετρος οπής, σε mm) τις Θέσεις κοχλιών (e1=απόσταση από πλάγιο άκρο, p1=απόσταση από κάτω άκρο πλάκας) τη Διατομή της στηριζόμενης δοκού και τη Διατομή της κύριας δοκού, την Κατηγορία Χάλυβα, και την Αξονική Nsd και Διατμητική Vsd δύναμη σχεδιασμού που ενεργούν στον κόμβο (σε kn).

179 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 147 Κομβοέλασμα Υπολογισμός σύνδεσης ακραίου κόμβου συνδέσμου μέσω κομβοελάσματος, σύμφωνα με το Παράρτημα J Ευρωκώδικα 3 Ορίζουμε (οι διαστάσεις σε cm): Διαστάσεις: dx-dy= μήκος και πλάτος κομβοελάσματος, t=πάχος ελάσματος, α=πάχος συγκόλλησης ελάσματος, και εάν το έλασμα είναι ορθογωνικό ή έχει κοψίματα. Διατομή συνδέσμου από τη λίστα διατομών Πάχη συγκολλήσεων (aw=πάχος συγκόλλησης κορμού, af=πάχος συγκόλλησης πέλματος) Κοχλίες/Συγκολλήσεις Με Κοχλίες Σειρές κοχλιών, Κοχλίες ανά σειρά, διάμετρος, ποιότητα κοχλιών e1=απόσταση κοχλία από δεξί άκρο ελάσματος, e2=απόσταση κοχλία από πλαϊνό άκρο ελάσματος, p1=απόσταση διαμήκης κοχλίων μεταξύ τους p2=απόσταση εγκάρσια κοχλίων μεταξύ τους e1s=απόσταση κοχλία από δεξί άκρο συνδέσμου, e2s=απόσταση κοχλία από αριστερό άκρο συνδέσμου Με συγκολλήσεις Στα πλάγια α=πάχος συγκόλλησης συνδέσμου στα πλάγια L1=μήκος άνω συγκόλλησης συνδέσμου στα πλάγια L2=μήκος κάτω συγκόλλησης συνδέσμου στα πλάγια Στο άκρο α=πάχος συγκόλλησης στο αριστερό άκρο συνδέσμου L1=μήκος άνω τμήματος συγκόλλησης συνδέσμου στο αριστερό άκρο συνδέσμου L2=μήκος κάτω τμήματος συγκόλλησης συνδέσμου στο αριστερό άκρο συνδέσμου Χάλυβας συνδέσμου/ελάσματος (συνήθως ίδια κατηγορία) Εντατικά μεγέθη/επάρκεια Δίνουμε την Νsd Αξονική δύναμη σχεδιασμού. Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει την αξονική δύναμη αντοχής NRd Επίσης υπολογίζει την επάρκεια του κόμβου k Mε Εκτύπωση βλέπουμε τα αποτελέσματα και μπορούμε με δεξί κλικ του mouse και επιλογή Print να τα εκτυπώσουμε, καθώς επίσης και να εξάγουμε DXF του σχεδίου του κόμβου

180 148 Multisoft Αποκατάσταση συνέχειας δοκού Υπολογισμός σύνδεσης αποκατάστασης συνέχειας δοκού, σύμφωνα με το Παράρτημα J Ευρωκώδικα 3 Ορίζουμε (οι διαστάσεις σε cm): Δοκό (διατομή από τη λίστα διατομών) Χάλυβας (κατηγορία δομικού χάλυβα) Κοχλίες στον κορμό και στα πέλματα(σειρές κοχλιών, Κοχλίες ανά σειρά, διάμετρος, ποιότητα κοχλιών), καθώς και ενδιάμεσοι κοχλίες (αν υπάρχουν μπαίνουν οι μισοί σε αριθμό από τους κοχλίες κορμού) Διαστάσεις ελασμάτων: dx-dy= μήκος και πλάτος κομβοελάσματος, tκορμού=πάχος ελάσματος κορμού, tπελμάτων=πάχος ελάσματος πελμάτων bπελμάτων=πλάτος ελάσματος πέλματος Εντατικά μεγέθη Δίνουμε την Νsd Αξονική δύναμη σχεδιασμού, Vsd Τέμνουσα σχεδιασμού, Msd ροπή σχεδιασμού, για τον κόμβο. Αντοχή Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει την αξονική δύναμη αντοχής NRd, τη Ροπή αντοχής ΜRd, και τη Τέμνουσα αντοχής VRd Επίσης υπολογίζει τη συνολική επάρκεια του κόμβου k Mε Εκτύπωση βλέπουμε τα αποτελέσματα και μπορούμε με δεξί κλικ του mouse και επιλογή Print να τα εκτυπώσουμε, καθώς επίσης και να εξάγουμε DXF του σχεδίου του κόμβου

181 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 149 Αγκύρωση μεταλλικού στύλου στο μπετόν Υπολογισμός σύνδεσης υποστυλώματος-θεμελίου, σύμφωνα με το Παράρτημα J Ευρωκώδικα 3 Υλικά Χάλυβας υποστυλώματος, πλάκας αγκύρωσης, πλακών ενσχύσεων Διατομή Υποστυλώματος από τη λίστα διατομών. Ενισχύσεις Χ Υ, αν θα έχει ή όχι πλάκες ενίσχυσης στη βάση του υποστυλώματος, tw=πάχος των ενισχύσεων elx, ely=μήκος (κατά Χ,Υ) πλακών ενίσχυσης από άκρο διατομής υποστυλώματος μέχρι άκρο ενίσχυσης eh=ύψος πλακών ενίσχυσης Πάχη συγκολλήσεων aw=πάχος συγκόλλησης κορμού, af=πάχος συγκόλλησης πέλματος, ab=πάχος συγκόλλησης πλακών ενίσχυσης Μετωπική πλάκα Κοχλίες Σειρές κοχλιών, Κοχλίες ανά σειρά (κατεύθυνση Χ, Υ), διάμετρος, ποιότητα κοχλιών tp=πάχος πλάκας αγκύρωσης κόμβου, dx-dy=πλάτος-ύψος μετωπικής πλάκας, e1=απόσταση κοχλίων από το αριστερό άκρο (και αντίστοιχη από το δεξιό άκρο) της πλάκας, e2=απόσταση κοχλίων από το κάτω άκρο (και αντίστοιχη από το πάνω άκρο) της πλάκας, Πάχος τσιμεντοκονίας έδρασης (αν δεν υπάρχει δίνουμε 0) Σχεδίαση διαστάσεων (επιλογή απεικόνισης στην οθόνη και στο σχέδιο dxf) Σχεδίαση ενεργού επιφάνειας φόρτισης πεδίλου (επιλογή απεικόνισης στην οθόνη) Σχεδίαση συγκολλήσεων (επιλογή απεικόνισης στην οθόνη) Εντατικά μεγέθη/επάρκεια Δίνουμε την Νsd Αξονική δύναμη σχεδιασμού, Vsd Τέμνουσα σχεδιασμού (κατά Χ-Υ), Msd ροπή σχεδιασμού (κατά Χ-Υ), για τον κόμβο, και Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει τη Ροπή αντοχής ΜRd, και τη Τέμνουσα αντοχής VRd της αγκύρωσης του υποστυλώματος στο πέδιλο. Επίσης υπολογίζει την επάρκεια του κόμβου αγκύρωσης σε Ροπή km, σε Τέμνουσα kv, και τη συνολική επάρκεια ko Mε Εκτύπωση βλέπουμε τα αποτελέσματα και μπορούμε με δεξί κλικ του mouse και επιλογή Print να τα εκτυπώσουμε, καθώς επίσης και να εξάγουμε DXF του σχεδίου του κόμβου.

182 150 Multisoft Θεμελίωση Υπολογισμός του Κ πεδιλοδοκών σύμφωνα με τον ΕΚ 7 (κατά VESIC) όπου λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του Κ, εκτός από το έδαφος, και οι διαστάσεις της πεδιλοδοκού, καθώς και η ποιότητα του σκυροδέματος. Ορίζουμε τα: πλάτος bo και ύψος do της δοκού, πλάτος bpl και ύψος του πεδίλου dpl Μέτρο Ελαστικότητας Es και λόγο poisson v του εδάφους, καθώς και μέτρο ελαστικότητας του σκυροδέματος Eb και ποιότητά του (C20/25, C25/30, κλπ). Με την επιλογή Υπολογισμός υπολογίζονται η ροπή αδράνειας lb της πεδιλοδοκού (σε m4) και ο δείκτης αντίστασης (ελατηρίου) εδάφους K (σε kn/m3). Με την επιλογή Ενημέρωση Σταθερών Εδάφους γίνεται αυτόματα η ενημέρωση των Σταθερών με την τιμή του Κ που υπολογίζεται εδώ. Με την επιλογή Εκτύπωση εμφανίζονται οι υπολογισμοί στην οθόνη, τους οποίους μπορούμε να τυπώσουμε κάνοντας δεξί κλικ του mouse και επιλέγοντας Print Με την επιλογή DXF δημιουργείται αρχείο dxf του σχεδίου της τομής της πεδιλοδοκού. Ανεξάρτητη διαστασιολόγηση Πεδίλων Μπορούμε να υπολογίσουμε ανεξάρτητα ένα μεμονωμένο πέδιλο, κατά ΕΚ 7. Ορίζουμε τα: Διαστάσεις Πεδίλου: πλάτος Β και μήκος L πεδίλου, ύψος Η συνολικό (κωνικού+κυβικού τμήματος) ύψος h κυβικού τμήματος πεδίλου, επικάλυψη σκυροδέματος (σε m) Χαρακτηριστικά Εδάφους με γωνία τριβής εδάφους φ, συνεκτικότητα εδάφους c, ειδ.βάρος γ, το βάθος θεμελίωσης Df, το πρόσθετο φορτίο q (που τυχόν επενεργεί στην επιφάνεια του εδάφους), το ειδ.βάρος γ2 εδάφους επίχωσης. Εντατικά Μεγέθη: Αξονικό φορτίο V, ροπή ΜΒ κατά τη διάσταση Β (περί άξονα L), ροπή ΜL κατά τη διάσταση L (περί άξονα B), Οριζόντια δύναμη ΗΒ (παράλληλη στη διάσταση Β) και ΗL (παράλληλη στη διάσταση L) Διαστάσεις Υποστυλώματος: διάσταση db παράλληλη στη διάσταση Β, dl παράλληλη στη διάσταση L, εκκεντρότητα κατασκευαστική ekβ (παράλληλα στη Β) και ekl (παράλληλα στην L) Ποιότητες υλικών: ποιότητα και συντελεστής ασφάλειας Σκυροδέματος και κατηγορία και συντελεστής ασφάλειας Χάλυβα. Πατώντας Ελεγχος το πρόγραμμα υπολογίζει τη μέγιστη τάση εδάφους σβ_max και σl_max (κατά τις διευθύνσεις των Β και L αντίστοιχα) και τον τελικό συντελεστή ασφαλείας FS (Factor of Safety)

183 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 151 Γεωμετρικά χαρακτηριστικά διατομών Με την επιλογή αυτή υπολογίζονται εμβαδά/ροπές αδράνειας διαφόρων τύπων διατομών καθώς και αντοχές σε κάμψη καιαξονική δύναμη, Επίσης μπορεί να δοθεί και τυχαία διατομή (που εισάγεται με συντεταγμένες κορυφών) Ανεξάρτητα στοιχεία σκυροδέματος Η επιλογή είναι πολύ χρήσιμη για διαστασιολόγηση σε κάμψη ορθογωνικής πλάκας οπλ. σκυροδέματος (π.χ. για δάπεδα μεταλλ. Κατασκευής) και σε κάμψη και διάτμηση δοκών οπλ. σκυροδέματος.

184 152 Multisoft Φορτίσεις κατά Ευρωκώδικα 1 Η επιλογή υπολογίζει τις Φορτίσεις Ανέμου και Χιονιού κατά EC1. Φόρτιση Χιονιού Για τις ανάγκες εφαρμογής του Ευρωκώδικα 1 η Ελλάδα διαιρείται σε 3 ζώνες: Ζώνη Α : Νομοί Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, και όλα τα νησιά πλην των Σποράδων και της Εύβοιας Ζώνη Γ: Νομοί Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Σποράδες και Ευβοια Ζώνη Β: Υπόλοιπη Χώρα Το χαρακτηριστικό φορτίο χιονιού στο έδαφος S k,a σε μία τοποθεσία εξαρτάται από τη ζώνη στην οποία ανήκει η τοποθεσία και από το υψόμετρο της τοποθεσίας πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Για κάθε ζώνη το χαρακτηριστικό φορτίο χιονιού είναι: S k,a = S k,0 [1+(A/917) 2 ] Α είναι το υψόμετρο της τοποθεσίας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (σε m), το οποίο μετριέται με ακρίβεια 100m, και στρογγυλεύεται στην αμέσως επόμενη εκατοντάδα. (Στο παράθυρο διαλόγου αναγράφεται ως Η ) S k,0 είναι το χαρακτηριστικό φορτίο χιονιού σε έδαφος που βρίσκεται στη στάθμη της θάλασσας (Α=0), που δίνεται στον παρακάτω Πίνακα συναρτήσει της Ζώνης Περιοχής Ζώνη S k,0 (kn/m 2 ) Α 0.40 Β 0.80 Γ 1.70 To τελικό φορτίο σχεδιασμού χιονιού (κατά ΕΚ1 Τομέα 5 - παραγρ. 5.1.) είναι: S=μ i Ce Ct S k όπου μ i συντελεστής σχήματος φορτίου χιονιού, που εξαρτάται από τον τύπο στέγης (μονοκλινής, δικλινής, κυλινδρική), από το εάν είναι ενός ανοίγματος ή πολλών, και από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της (γωνία κλίσης κεκλιμένης, ύψος κυλινδρικής). Ο συντελεστής μπορεί να λάβει τιμές μ1 ή μ2 ή μ3 κατά περίπτωση. Ce συντελεστής έκθεσης σε άνεμο που έχει συνήθως την τιμή 1.0 Ct θερμικός συντελεστής που συνήθως έχει την τιμή 1, αλλά μπορεί και να μειωθεί αν ληφθεί υπόψη η απώλεια θερμότητας μέσα από τη στέγη.

185 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 153 Ο υπολογισμός του χαρακτ. Φορτίου S k, των συντελεστών μ1, μ2, μ3, καθώς και του τελικού φορτίου σχεδιασμού S1,S2 ή S3 (αντίστοιχα των μ1,μ2,μ3) γίνεται αυτόματα από το πρόγραμμα στο παράθυρο διαλόγου Φορτίσεις κατά Ευρωκώδικα 1 (υπο μενού Ευκολίες) και από τον χρήστη επιλέγεται το δυσμενέστερο φορτίο από τα S1 ή S2 (ή S3). Στη συνέχεια αναλύονται οι συντελεστές μ i για διάφορους τύπους στεγών (μονκλινής, δικλινής, κυλινδρική), με ένα ή πολλά ανοίγματα. Μονοκλινής Στέγη Αφού ορίσουμε τον τύπο ως Μονοκλινή επιπλέον ορίζουμε: τη Ζώνη (Νομός) που βρίσκεται η κατασκευή και το ύψος Η της τοποθεσίας σε m, οπότε το πρόγραμμα αυτόματα υπολογίζει το Sk, τους συντελεστές Ce (Εκθεσης σε Ανεμο) και Ct (Θερμομόνωσης Στέγης) συνήθως =1.00 (εκτός και αν γίνεται ειδικός υπολογισμός), τα Γεωμετρικά Χαρακτηριστικά της Κατασκευής (d=μήκος, b=πλάτος, h=ύψος, a=γωνία κλίσης στέγης), και αν η στέγη έχει ένα άνοιγμα τότε το πρόγραμμα υπολογίζει το S1=μ1*Ct*Ce*Sk, όπου το μ1 δίνεται από τον Πίνακα 7.1 Γωνία κλίσης 0#a#30 30<a<60 a$60 Συντελ. σχήματος μ1 0,80 0,80*(60-a)/30 0 Η επιλογή Πολλαπλασιαστής δεν πολλαπλασιάζει το φορτίο αλλά την απεικόνισή του στην οθόνη, ενώ η επιλογή Φόρτιση αφορά πολυκλινείς στέγες (όπως αναλύονται στη συνέχεια) Δικλινής Στέγη 1 Ανοιγμα Ο υπολογισμός των μ1 και μ2 γίνεται με βάση τη γωνία κλίσης a (πίνακας 7.2) Γωνια στεγης 0#a#15 15#a#30 30<a<60 a$60 μ1 0,80 0,80 0,80*(60-a)/30 0 μ2 0,80 0,8 +0,6(a-15)/30 1,1(60-a)/30 0 Δικλινής Στέγη 2 Ανοίγματα Στην περιοχή επιλογών Φορτία σε Τομή αν επιλέξουμε Φόρτιση και Περίπτωση 1 θα έχουμε τον υπολογισμό συμμετρικών φορτίσεων S1, S2. Αν επιλέξουμε Περίπτωση 2 θα έχουμε ασσύμετρη φόρτιση (όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα του παραθύρου διαλόγου) για να λάβουμε υπόψη μας τη δυσμενέστερη περίπτωση συσσώρευσης χιονιού στις ενώσεις των πλαισίων. Τα S1, S2 είναι τα ίδια σε μεγέθη, αλλάζει μόνον η φόρτιση αν την εφαρμόσουμε επικόμβια (ή επί το δυμενέστερον, για λόγους ασφαλείας μπορούμε να θεωρήσουμε

186 154 Multisoft την S2 ως ομοιόμορφη φόρτιση σε όλους τους κόμβους). Ο υπολογισμός των συντελεστών σχήματος μ1,μ2,μ3 για πολυκλινείς στέγες δίνεται από τον Πίνακα 7.3 Γωνια στεγης 0#a#30 30<a<60 a$60 μ1 0,80 0,80*(60-a)/30 0 μ3 0,8 + 0,8 (a/30) 1,60 0 Κυλινδρική Στέγη 1 Ανοιγμα Οι συντελεστές μ1, μ2, μ3 για κυλινδρικές στέγες προσδιορίζονται ως εξής: Για a#60 μ1=0,8 μ2=0,2+(10h)/2 με τον περιορισμό μ2#2,0 μ3=0,5 μ2 Για a>60, μ1=μ2=μ3=0 Όπου h ή f (στο παράθυρο διαλόγου) είναι το ύψος του κυλινδρικού τμήματος της στέγης (διαφορά ύψους από το μέσο του ζυγώματος έως την κεφαλή του στύλου) Κυλινδρική Στέγη - Πολλαπλά Ανοίγματα Επιλέγουμε Περίπτωση 2 ή 3 ή 4 για ασσύμετρη φόρτιση χιονιού με τις S1, S2, S3.

187 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 155 Φόρτιση Ανέμου κατά Ευρωκώδικα 1 Γεωμετρικά Χαρακτηριστικά Κατασκευής Καθορίζουμε τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα γίνει ο προσδιορισμός των συντελεστών cpe πιέσεως ανέμου (βλ.παρακάτω) Τύπος Στέγης Κτιρίου Σύμφωνα με τον ΕΚ1 οι στέγες ταξινομούνται ως μονοκλινείς, δικλινείς, τετρακλινείς, επίπεδες (με άκρα οξεία, καμπύλα, με στηθαία κλπ), κυλινδρικές κ.α. Ανεμοπίεση Γίνονται οι υπολογισμοί βάσει των τύπων του ΕΚ1, όπως αναλύονται στη συνέχεια. Φορτία σε Τομή Επιλογές απεικόνισης στην οθόνη του παραθύρου διαλόγου. Ο Πολλαπλασιαστής πολλαπλασιάζει μόνο το σχήμα του φορτίου στην απεικόνισή του, και όχι το μέγεθός του. Επίσης και οι επιλογές Θέση (Μέσο-Ακρη) αφορούν τη σχεδίαση των φορτίων ανέμου στο μέσο ή την άκρη του πλαισίου. Οι επιλογές στη Φόρτιση των συντελεστών εξωτερ. πιέσεως cpe, (βλ. παρακάτω «Θεωρία Ανέμου ΕΚ1») δείχνουν τους αντίστοιχους υπολογισμούς στην οθόνη (κάτω δεξιά τμήμα, τιμές cpe) αλλά άσχετα αν επιλέξουμε εμείς τον τύπο φόρτισης, το

188 156 Multisoft πρόγραμμα υπολογίζει για όλες τις φορτίσεις και τα αποτελέσματα όλων δίνονται στην Εκτύπωση Οι συντελεστές όμως εσωτερ. πιέσεως ανέμου cpi (βλ. παρακάτω «Θεωρία ΕΚ1) πρέπει να δοθούν εδώ από τον χρήστη, και χρησιμοποιούνται για τους υπολογισμούς (δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στην οθόνη) ΘΕΩΡΙΑ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 1 Δράση Ανέμου Ο άνεμος δρα άμεσα στις εξωτερικές επιφάνειες του δομήματος που περικλείουν και, δια μέσου του πορώδους των εξωτερικών επιφανειών, δρα εμμέσως στις εσωτερικές επιφάνειες. Οι αναπτυσσόμενες πιέσεις στις επιφάνειες προκαλούν δυνάμεις κάθετες στις επιφάνειες αυτές των δομημάτων. (Επιπροσθέτως, όταν μεγάλες επιφάνειες του δομήματος σαρώνονται από τον άνεμο, οι δυνάμεις τριβής, εφαπτόμενες των επιφανειών, ενδέχεται να είναι σημαντικές, αλλά από το πρόγραμμα δεν λαμβάνονται υπόψιν). Για την ικανοποίηση των σκοπών του σχεδιασμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: -- ο τυρβώδης άνεμος που δρα σε τμήμα ή σε όλο το δόμημα, -- οι μεταβαλλόμενες πιέσεις που προκαλούνται τη διέγερση στην υπήνεμη πλευρά του δομήματος, (*οι μεταβαλλόμενες δυνάμεις που προκαλούνται από την κίνηση του δομήματος, δηλ. δυναμικά φαινόμενα, για την πλειονότητα των δομημάτων είναι μικρής έντασης και μπορούν να παραληφθούν από το πρόγραμμα δεν λαμβάνονται υπόψιν). Έτσι, η δράση του ανέμου μπορεί απλουστευτικά να θεωρηθεί ως στατική μόνον. Για συνήθη δομήματα (μη συνήθη είναι οι καμινάδες, κεραίες, πύργοι, γέφυρες, κλπ) η δράση του ανέμου παριστάνεται από ένα σύνολο οιονεί στατικών πιέσεων ή δυνάμεων των οποίων τα αποτελέσματα ισοδυναμούν με τη μέγιστη δράση του ανέμου. Η δράση του ανέμου παριστάνεται είτε ως πίεση είτε ως δύναμη, που θεωρείται ότι δρα κάθετα στην επιφάνεια. Πίεση του ανέμου σε επιφάνειες Εξωτερική πίεση Η πίεση του ανέμου w e πάνω σε μία εξωτερική επιφάνεια δομήματος υπολογίζεται ως: W e = q ref * c e (z e ) * c pe όπου: q ref μέση πίεση αναφοράς που προκαλείται από την ανάσχεση της ροής του ανέμου, και που αντιστοιχεί στην ταχύτητα αναφοράς του ανέμου. Χρησιμοποιείται ως χαρακτηριστική τιμή. c e (z e ) συντελεστής εκθέσεως, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του το έδαφος και το υψόμετρο z από το έδαφος. Ο συντελεστής αυτός τροποποιεί επίσης τη μέση πίεση λαμβάνοντας υπόψη και την τυρβώδη ροή (βλ. παρακάτω)

189 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 157 z ύψος αναφοράς που ορίζεται ανάλογα με τη γεωμετρία του δομήματος και χρησιμεύει για τον καθορισμό του αντίστοιχου συντελεστή πιέσεως (z= z e για τους συντελεστές εξωτερικής πιέσεως και z=z i για τους συντελεστές εσωτερικής πιέσεως). c pe συντελεστής εξωτερικής πιέσεως (κεφ. 10 του ΕΚ1) ο οποίος ορίζεται για διάφορες περιοχές της επιφάνειας της στέγης, και για περιοχές όψεων του δομήματος. Η ανάλυση των περιοχών των επιφανειών των δομημάτων ακολουθεί στη συνέχεια. Οι συντελεστές c pe για τις διάφορες επιφάνειες υπολογίζονται αυτόματα από το πρόγραμμα. Εσωτερική πίεση Η πίεση του ανέμου πάνω σε μία εσωτερική επιφάνεια δομήματος είναι w i = q ref * c e (z i ) * c pi Όπου c pi o συντελεστής εσωτερικής πιέσεως (οριζόμενος ανάλογα με την επιφάνεια, σύμφωνα με το κεφ. 10). Oι ακραίες τιμές cpi (Σχ ΕΚ1) κυμαίνονται από 0.50 (min) έως 0.80 (max) Για συνήθη κτίρια περίπου τετράγωνα με ομοιόμορφη κατανομή ανοιγμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιείται η τιμή min cpi=-0.25 Για κλειστά κτίρια με εσωτερικά διαχωριστικά και ανοικτά παράθυρα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη οι ακραίες τιμές (-0.50, 0.80). Τελική πίεση Η τελική πίεση σε μία επιφάνεια είναι η διαφορά των πιέσεων σε κάθε παρειά λαμβάνοντας κατάλληλα υπόψη τα πρόσημά τους (πίεση με κατεύθυνση προς την επιφάνεια θεωρείται θετική, ενώ η υποπίεση η οποία απομακρύνεται από την επιφάνεια θεωρείται αρνητική Δυνάμεις Ανέμου Η συνολική δύναμη ανέμου υπολογίζεται από τη σχέση (6.1) F w = q ref * c e (z e ) * A ref όπου: A ref η επιφάνεια αναφοράς (γενικά η προβολή της επιφάνειας κάθετα στη διεύθυνση του ανέμου), όπως ορίζεται στο Τμήμα 10 (βλ. παρακάτω) c e (z e ) ο συντελεστής εκθέσεως στον άνεμο Άνεμος αναφοράς Πίεση αναφοράς του ανέμου Η πίεση αναφοράς του ανέμου, q ref, υπολογίζεται από τη σχέση (7.1) q ref = ρ/2 * v b όπου, ρ η πυκνότητα του αέρα, ίση με 1.25 kg/m 3

190 158 Multisoft v b η ταχύτητα αναφοράς του ανέμου (παρ. 7.2) που ορίζεται ως η μέση ταχύτητα δεκαλέπτου, σε ύψος 10m από την επιφάνεια του εδάφους κατηγορίας ΙΙ (βλ. Πιν. 8.1), προσδιοριζόμενη από τη σχέση (7.2) v b = c DIR * c SEASON * c 0 * v b,0 όπου: v b,0 η βασική ταχύτητα αναφοράς του ανέμου οριζόμενη για την Ελλάδα (ΠΡΟ.ΣΥ.) ως ίση με v b,0 = 27 m/sec για τα νησιά και τα παράλια μέχρι 10km από την ακτή, και ίση με 33 m/s για την υπόλοιπη χώρα. c DIR συντελεστής διευθύνσεως, ο οποίος λαμβάνεται ίσος με 1.0 c SEASON συντελεστής εποχικός ίσος με 1.0 c 0 συντελεστής τοπογραφικής διαμόρφωσης (ή συντελεστής αναγλύφου) ίσος με 1.0 Οπότε, v b = 27 m/s ή 33m/s, και q ref = 1.25/2 * 27 (ή 33) = m/s (ή m/s) Παράμετροι του ανέμου Η Μέση ταχύτητα του ανέμου ορίζεται από τη σχέση (8.1) v m = c r * c o * v b, όπου: v b η ταχύτητα αναφοράς c o συντελεστής αναγλύφου εδάφους, ίσος με 1.0 (κατά ΠΡΟ.ΣΥ.) c r συντελεστής τραχύτητας, με τον οποίο λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της μέσης ταχύτητας του ανέμου στην περιοχή του δομήματος λόγω του ύψους z από την επιφάνεια του εδάφους και της τραχύτητας του εδάφους ανάλογα και με τη διεύθυνση του ανέμου. Ο c r σε ύψος z καθορίζεται από τη λογαριθμική κατανομή: c r (z) = k T * ln(z/z 0 ) (για z min <z<200m), όπου: συντελεστής εδάφους k T z 0 μήκος τραχύτητας z min ελάχιστο ύψος Οι παράμετροι αυτές εξαρτώνται από την κατηγορία του εδάφους όπως αυτή καθορίζεται στον Πίνακα (8.1) Κατηγορία Εδάφους k T z 0 (m) z min (m) 0. Παράκτια περιοχή Eπίπεδη περιοχή χωρίς εμπόδια Αγροτική περιοχή με σποραδικά κτίρια/δένδρα Πυκνά εμπόδια (περίχωρα, βιομηχ. περιοχές, δάση) Αστικές περιοχές κάλυψης >15% με κτίρια ύψους>15m Ο συντελεστής k T στο πρόγραμμα υπολογίζεται από τη σχέση k T = 0.19*(z 0 /z 0,II )^0.07, αλλά τελικώς προκύπτει ίσος με τιμές του ανωτέρω πίνακα. Πίεση ταχύτητας αιχμής Η πίεση q p(z) ταχύτητας αιχμής σε ύψος z, λαμβάνει υπόψη τον στροβιλισμό (τύρβη) του ανέμου στο ύψος z του δομήματος, και υπολογίζεται με βάση τη σχέση q p(z) = (1+7*Ι v ) * r 0 /2 * v m 2

191 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 159 όπου: Ι v η ένταση της τύρβης, η οποία ορίζεται από τη σχέση Ι v = k l * / (c 0 * ln(z/z 0 ) ), όπου k l o συντελεστής στροβιλισμού = 1.0 (σύμφωνα με ΠΡΟ.ΣΥ.) c 0 ο συντελεστής αναγλύφου = 1.0 (σύμφωνα με ΠΡΟ.ΣΥ.) Συντελεστής εκθέσεως Ορίζεται από τη σχέση c e (z)=c r 2 * c o 2 * (1+7I v ) Όπου: c r ο συντελεστής τραχύτητας = 1.0 c o ο συντελστής αναγλύφου = 1.0 I v η ένταση της τύρβης, (όπως ορίστηκε στην πίεση ταχύτητας αιχμής) Συντελεστής εκθέσεως Ορίζεται από τη σχέση c e (z)=c r 2 * c o 2 * (1+7I v ) Όπου: c r ο συντελεστής τραχύτητας = 1.0 c o ο συντελστής αναγλύφου = 1.0 I v η ένταση της τύρβης, (όπως ορίστηκε στην πίεση ταχύτητας αιχμής) Τελικός συντελεστής c pe O τελικός c pe είναι c pe = c pe,1 για επιφάνειες Α<1 m 2 c pe =c pe,1 + (c pe,10 c pe,1 ) * log 10 A για επιφάνειες 1< A<10m 2 c pe =c pe,10 για επιφάνειες A>10m 2 ΤΕΛΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΝΕΜΟΥ Τα πρόγραμμα υπολογίζει αρχικά την ΠΙΕΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΙΧΜΗΣ ΣΕ ΥΨΟΣ ΦΟΡΕΑ ( π.χ. z=6.00m) την q P σε kn/m2 (για παράδειγμα στην προ-απεικονιζόμενη οθόνη του παραθύρου διαλόγου είναι q P =1.681 kn/m2). Στη συνέχεια υπολογίζονται οι συντελεστές cpe εξωτ. πιέσεως επιφανειών (καθ ύψος και στεγών), και οι εξωτερικές πιέσεις στις διάφορες επιφάνεις με βάση τη σχέση q=c P * q P, από τις οποίες αφαιρείται η εσωτερική πίεση (π.χ kn/m2) και έτσι προκύπτουν οι τελικές πιέσεις (σε kn/m2) για τις διάφορες επιφάνειες. Για μία αναλυτική περιγραφή της Ανεμοφόρτισης θα πρέπει οι διαφορετικές αυτές πιέσεις να δοθούν στα μέλη του μεταλλικού φορέα (με μαζική αλλαγή φορτίων μελών για τα κατακόρυφα μέλη-στύλους, και με αλλαγή φορτίων ένα-ένα μέλος για τα οριζόντια μέλη-δοκούς του ζυγώματος ) Για μία προσεγγιστική περιγραφή της Ανεμοφόρτισης, η τιμή της πίεσης q P ταχύτητας αιχμής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον μελετητή ως τιμή φόρτισης

192 160 Multisoft ανέμου για κατανομή DIN (όπως γίνεται μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα, πολλαπλασιάζοντας τη φόρτιση αυτήν με 0.80 για την προσήνεμη πλευρά, με 0.50 για την υπήνεμη, και με 0.60 για τη στέγη)

193 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες 161 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ Σύμφωνα με τον ΕΚ1 (Τμήμα 10) τόσο οι προσόψεις των κτιρίων (ως γεωμετρία) όσο και οι στέγες χωρίζονται σε διαφορετικές επιφάνειες επιρροής της ώθησης ανέμου, και συμβολίζονται ως Α,B,C,D,E (Τοίχοι όψεων κτιρίων) και F,G,H,I,J,K,L,M,N (περιοχές στεγών). Oι συντελεστές εξωτερικής πιέσεως c pe για τις όψεις των κτιρίων, τις στέγες και μεμονωμένα τμήματα κτιρίων εξαρτώνται από το μέγεθος της φορτιζόμενης επιφάνειας. Συμβολίζονται ως c pe,1 c pe,10 για φορτιζόμενες επιφάνειες Α ίσες με 1m 2 και 10m 2 αντίστοιχα στους αρμόδιους πινακες και για τις ανάλογες μορφές κτιρίων και περιοχές επιφανειών. Στη συνέχεια αναφέρονται τα σχήματα όψεων και στεγών και οι αντίστοιχες επιφάνειες ανεμοπίεσης. 1. Κατακόρυφοι τοίχοι κτιρίων ορθογωνικής κατόψεως

194 162 Multisoft 2. Επίπεδες Στέγες - δώματα

195 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες Μονοκλινείς Στέγες

196 164 Multisoft 4. Δικλινείς Στέγες

197 7. Στάθμες εσχάρας Χωρικό Πλαίσιο Ευκολίες Τετρακλινείς Στέγες 6. Θολωτές Στέγες (κυλινδρικές) Η στέγη υποδιαιρείται σε 3 ζώνες όπως στο σχήμα

198 166 Multisoft Μεταφορά στο Statics Ιδιαίτερα σημαντική επιλογή για περιπτώσεις μεταλλικών κατασκευών που έχουν υποκείμενο υπόγειο ή όροφο (ή ορόφους) από οπλισένο σκυρόδεμα και χρειάζονται να λυθούν εναιόι οι φορείς ως χωρικό πλαίσιο. Επίσης για μεταλλικούς φορείς χωρίς κανονική κάτόψη οι οποίοι μπορούν να διαμορφωθούν μόνο στο Statics όπου σχεδιάζουμε σε κάτοψη, αλλά και για διαστασιολόγηση θεμελιώσεων μεταλλικών πλαισίων με γενική κοιτόστρωση. Ο αυτόματος προσδιορισμός των σταθμών γίνεται με βάση τις κεφαλοδοκούς που έχουμε εισάγει στα πλαίσια, ή τις μηκίδες, όταν έχουμε επιλέξει μεταφορά και των μηκίδων. Επίσης, για τη μεταφορά λαμβάνονται υπ' όψιν μόνο οι όψεις πλαισίων και όχι εσχάρες δοκών ή πλάγια πλαίσια. Όπως φαίνεται και από το παράθυρο διαλόγου, το πρόγραμμα μας ζητάει να καθορίσουμε το directory του Statics, στο οποίο αυτόματα θα δημιουργήσει directory με το αντίστοιχο όνομα μελέτης με εκείνο που έχει στο Metalcad (προσθέτοντας και το πρόθεμα mc_ ). Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε αν θέλουμε να μεταφερθούν και τεγίδες και οι μηκίδες της στέγης, ή όχι (σε περίπτωση που δεν θέλουμε να τις έχουμε στο χωρικό πλαίσιο του Statics).

199 8. Παραδείγματα 8.1. Επίλυση ολόσωμου πλαισίου Μόλις «τρέξουμε» το MetalCAD το πρώτο που ζητείται να κάνουμε είναι να δώσουμε το όνομα της μελέτης ή να επιλέξουμε μια από τις ήδη υπάρχουσες, μέσα από το πλαίσιο διαλόγου που εικονίζεται στο παρακάτω σχήμα: Πληκτρολογούμε το όνομα της μελέτης που θέλουμε να ξεκινήσουμε. Έστω ότι πληκτρολογούμε «plaisio». Το όνομα της μελέτης αποθηκεύεται μέσα στο αρχείο METALCAD μόλις πατήσουμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο κουμπί «open». Η επόμενη κίνηση είναι να ορίσουμε τις σταθερές που θα λάβει υπόψη το πρόγραμμα για την επίλυση του φορέα. Από το μενού Σταθερές καθορίζουμε τις διάφορες Σταθερές. Στη συνέχεια επιλέγουμε «Όψεις Πλαισίων» από το μενού «Πλαίσια» Τότε το πρόγραμμα μας ενημερώνει ότι οι αποστάσεις μεταξύ των πλαισίων δεν έχουν δοθεί.

200 148 Multisoft Πατώντας το κουμπί «ΟΚ» εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Θέσεις Πλαισίων, όπου καθορίζουμε τον αριθμό των Πλαισίων και τις μεταξύ τους αποστάσεις, καθώς και τα στοιχεία Αντιανέμιων και Πλευρικών Συνδέσμων. Αφού ολοκληρώσουμε πατάμε Δημιουργία και σχηματίζεται το Μητρώο Αποστάσεων Πλαισίων. Επιλέγοντας στη συνέχεια Οψεις Πλαισίων μπαίνουμε στην επιφάνεια εργασίας «Σχεδίαση Πλαισίου 1»

201 8. Παραδείγματα 149 Για να προχωρήσουμε στην σχεδίαση του φορέα, επιλέγουμε από το μενού Εισαγωγή Γεννήτριες Ολόσωμη, οπότε ανοίγει το πλαίσιο διαλόγου Στοιχεία Οψης Πλαισίου Στο πλαίσιο διαλόγου Στοιχεία Οψης Πλαισίου, το οποίο είναι κοινό είτε επιλέξουμε ζευκτό είτε ολόσωμη, ορίζουμε τον τύπο του φορέα, γεωμετρικά χαρακτηριστικά, διαστάσεις κ.λ.π. Τύπος Με την επιλογή «Τύπος», μπορούμε να ορίσουμε αν το πλαίσιο θα είναι ημικυκλικό, τσεκάροντας το τετραγωνάκι με αριστερό κλικ του ποντικιού. Μπορούμε να ορίσουμε τον αριθμό των ανοιγμάτων της ολόσωμης κατασκευής και τέλος να ορίσουμε το σημείο εισαγωγής δίνοντας τις συντεταγμένες x και y. Η πλέξη ζευκτού καθώς και το βήμα δεν μας ενδιαφέρουν στην προκειμένη περίπτωση και συνεπώς δεν πειράζουμε αυτές τις επιλογές. Αυτό εξετάζεται σε επόμενο παράδειγμα που αφορά τη σχεδίαση ζευκτού. Διαστάσεις Κατόπιν ορίζουμε τις διαστάσεις του φορέα μέσω της αντίστοιχης καρτέλας. L: Το άνοιγμα του πλαισίου Ηk: Το ύψος του υποστυλώματος το οποίο ορίζεται από την επιφάνεια επαφής της μεταλλικής πλάκας έδρασης του στύλου και του μπετόν του θεμελίου μέχρι το σημείο τομής των κεντροβαρικών αξόνων στύλου και ζυγώματος. Ηm: Η απόσταση ανάμεσα στο σημείο τομής των κεντροβαρικών αξόνων στύλου και ζυγώματος και στο σημείο τομής των κεντροβαρικών αξόνων των ζυγωμάτων. Οι παραπάνω αποστάσεις εικονίζονται στο παρακάτω σκαρίφημα:

202 150 Multisoft Διαστάσεις Οι διατομές των υποστυλωμάτων και των ζυγωμάτων προεπιλέγονται.. Η επιλογή των διατομών για τα υποστυλώματα και τα ζυγώματα γίνεται κάνοντας κλικ πάνω στα κουμπιά που φαίνονται στο πλαίσιο διαλόγου στις γραμμές «Υποστύλωμα» και «Ζύγωμα» αντίστοιχα. Πατώντας το κουμπί εμφανίζεται η λίστα με τις διατομές και επιλέγουμε αυτήν που μας ενδιαφέρει. Επιλέγουμε τη διατομή, έστω π.χ. τη διατομή 52 (IPB-300) και πατάμε «ΟΚ». Με την επιλογή Μητρώο, εμφανίζεται ο πίνακας με τις υπάρχουσες διατομές:

203 8. Παραδείγματα 151 Έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε κάποια διατομή δικιάς μας επιλογής πατώντας το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, οπότε εμφανίζεται το πλαίσιο: Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δώσουμε τα στοιχεία της διατομής μέχρι και την έβδομη στήλη. Δηλαδή ορίζουμε: όνομα, τύπο, πλάτος (b), ύψος (h), πάχος κορμού (tw), πάχος πέλματος (tf) και ακτίνα συναρμογής (r1). Όλες οι διαστάσεις των διατομών δίνονται σε χιλιοστά. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν ορίζουμε τον τύπο της διατομής στη δεύτερη στήλη του πίνακα π.χ. για τους κοιλοδοκούς αντιστοιχεί ο τύπος 3, ενώ για τα διπλά γωνιακά ο τύπος 20. Φορτία Για να ορίσουμε τα φορτία που καταπονούν τον φορέα, επιλέγουμε από το πλαίσιο «Στοιχεία όψης πλαισίου» την επιλογή «φορτία» και ορίζουμε τα φορτία στα αντίστοιχα κουτάκια. Μόνιμα 1: Εκφράζει το βάρος του επιστεγάσματος σε kn/m 2 (π.χ. πάνελ, λαμαρίνα κ.λ.π.) Μόνιμα 2: Εκφράζει πρόσθετα μόνιμα φορτία που είναι δυνατόν να προκύψουν π.χ. από μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Μπορούμε να ορίσουμε ακόμη κινητά φορτία, ανεμοπίεση, φορτίο χιονιού, φορτίου εργάτη και πιθανές θερμοκρασιακές μεταβολές.

204 152 Multisoft Σχετικά με την ανεμοπίεση ορίζουμε και τους αντίστοιχους συντελεστές ανάλογα με τη θέση φόρτισης (Βλέπε Κανονισμό Φορτίσεων Δομικών Έργων ή το αντίστοιχο DIN). Τέλος ορίζουμε τις ατέλειες κατακορυφότητας ( είναι προεπιλεγμένη η τιμή 200, σύμφωνα με τον Κανονισμό). Οι συντελεστές ανεμοπίεσης ορίζονται κατά DIN σύμφωνα με το παρακάτω σκαρίφημα. Για να επιλέξουμε τον τύπο της ένωσης, επιλέγουμε «Ενώσεις». Μέσα από το πλαίσιο που εμφανίζεται μπορούμε να επιλέξουμε αν η ένωση θα γίνει με κοχλίες ή με συγκόλληση, τον τύπο των κοχλιών, το πάχος της συγκόλλησης, το πάχος του κομβοελάσματος κ.λ.π. Η ακραία ένωση συγκόλλησης ολόσωμης αναφέρεται στην ένωση του ζυγώματος με το υποστύλωμα, ενώ η μεσαία ένωση αναφέρεται στην ένωση στον κορφυά. Μπορούμε να επιλέξουμε τους κοχλίες πατώντας το κουμπί, οπότε εμφανίζεται ένα πλαίσιο με όλα τα χαρακτηριστικά τους που θέλουμε να αλλάξουμε.

205 8. Παραδείγματα 153 Με τον όρο «Σειρές» το πρόγραμμα εννοεί στήλες. Για παράδειγμα αν επιλέξουμε σειρές:2 και κοχλίες/ σειρά :6, θα προκύψει η ένωση που εικονίζεται στο ακόλουθο σχήμα: Αν θέλω να έχω ενίσχυση άκρου στην ακραία ή στην μεσαία ένωση της ολόσωμης στο αντίστοιχο κουτάκι ορίζω «1». Αν δεν θέλω να έχω ενίσχυση ορίζω «0». Θεμέλια Για να ορίσουμε τα θεμέλια επιλέγουμε «Θεμέλια». Σ αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να δώσουμε όλα τα γεωμετρικά στοιχεία των πεδίλων καθώς και της μεταλλικής πλάκας η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσα στο υποστύλωμα και στο θεμέλιο. Οι συμβολισμοί των διαστάσεων μπορούν να γίνουν κατανοητοί με την βοήθεια του παρακάτω σκαριφήματος

206 154 Multisoft Μπορούμε να επιλέξουμε τα αγκύρια με τα οποία θα συνδέσουμε την πλάκα πάνω στο πέδιλο, πατώντας το κουμπί, οπότε εμφανίζεται το πλαίσιο με το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά των αγκυρίων. Μπορούμε να ορίσουμε συνδετήριες δοκούς καθώς και κατασκευαστικές εκκεντρότητες στα πέδιλα. Δηλαδή ορίζουμε την απόσταση του κεντροβαρικού άξονα του πεδίλου σε σχέση με τον κεντροβαρικό άξονα του υποστυλώματος. Αν δώσουμε θετική τιμή, αυτό έχει σαν αποτελεσμα να έχουμε μετακίνηση του κεντροβαρικού άξονα του πέδιλου προς τα δεξιά σε σχέση με τον κεντροβαρικό άξονα του υποστυλώματος, ενώ με αρνητική τιμή εκκεντρότητας έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

207 8. Παραδείγματα 155 Τεγίδες Με την επιλογή «Τεγίδες» ορίζουμε τη διατομή, τον αριθμό, τις αποστάσεις και το στατικό σύστημα των τεγίδων. Επιλέγουμε τον αριθμό των τεγίδων ανά πλευρά πλαισίου ανάλογα με το μήκος του ανοίγματος και την διατομή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Η διατομή της τεγίδας εξαρτάται από την απόσταση των πλαισίων μεταξύ τους, το στατικό σύστημα καθώς και από το φορτίο του χιονιού. Το στατικό σύστημα αναφέρεται στην δοκό (τεγίδα) που διατρέχει την κατασκευή από το πρώτο πλαίσιο ως το τελευταίο. Επίσης αν θέλουμε να ελέγξουμε τη διατομή σε πλευρικό λυγισμό τσεκάρουμε το αντίστοιχο τετραγωνάκι. Μηκίδες Ανάλογες ενέργειες κάνουμε και για τις μηκίδες, όπως φαίνεται στο πλαίσιο διαλόγου πιο κάτω: Μπορούμε να ελέγξουμε αν οι διατομές για τις τεγίδες ή τις μηκίδες είναι επαρκείς πατώντας πάνω στο κουμπί: «Έλεγχος Τεγίδων» ή «Έλεγχος Μηκίδων» αντίστοιχα, οπότε το πρόγραμμα μας πληροφορεί για την επάρκεια της διατομής ή την πιθανή αστοχία της. Για να εισάγουμε τα δεδομένα μας που δώσαμε μέσα από τις πολλαπλές επιλογές του παραπάνω πλαισίου διαλόγου, πατούμε το κουμπί «Εισαγωγή» και μετά το κουμπί «Τέλος». Ο φορέας σχεδιάζεται στην οθόνη του υπολογιστή. Η επόμενη ενέργεια είναι από το μενού «Σχεδίαση» να επιλέξουμε «Επιλογές σχεδίασης».

208 156 Multisoft Από το πλαίσιο διαλόγου ξετσεκάρουμε τις «Λεπτομέρειες» και τσεκάρουμε το «Πρόβλημα». Κατόπιν πατούμε «Σχεδίαση» και μετά Τέλος». Από το μενού «Επίλυση» επιλέγουμε «Συνολική Επίλυση» Στο ερώτημα «Να προχωρήσω σε Επίλυση και Διαστασιολόγηση?» απαντούμε: «Yes». Η επίλυση του φορέα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί! Αν για κάποιο λόγο κάποιο μέλος αστόχησε, αυτό θα φανεί από το μπλε χρώμα που θα πάρει το μέλος αυτό σε κάποια θέση του. Είναι φανερό ότι πρέπει να βάλω μεγαλύτερη διατομή. Προχωρώ σε διαγραφή του φορέα. Από το μενού «Διαγραφή» επιλέγουμε «Ολική διαγραφή».

209 8. Παραδείγματα 157 Το πρόγραμμα μας ρωτάει αν είμαστε σίγουροι: Πατάμε «Yes». Κατόπιν στο μενού «Στοιχεία Όψης Πλαισίου» αλλάζουμε τη διατομή που αστόχησε και προχωρούμε πάλι στην επίλυση του φορέα όπως περιγράφηκε παραπάνω. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε πάλι από την αρχή όλα τα δεδομένα που δώσαμε την προηγούμενη φορά, αλλά μόνο τη διατομή που θέλουμε να αλλάξουμε. Από το μενού «Επίλυση», επιλέγουμε «Διαγράμματα». Μπορούμε να έχουμε μια εποπτική εικόνα των παραμορφώσεων του φορέα ανάλογα με την φόρτιση και έτσι να ελέγξουμε την ορθότητα της επίλυσης. Αυτό γίνεται με το να επιλέξουμε dz (μετακινήσεις). Πατώντας «ΟΚ» και μετά «Τέλος», εμφανίζεται το διάγραμμα των μετατοπίσεων το οποίο προέκυψε από φόρτιση ανέμου από αριστερά: _ 2 :1.35 * G 1.50 * Q 1.50 * W a

210 158 Multisoft Για τους απαραίτητους ελέγχους του φορέα από το μενού «Επίλυση», επιλέγουμε «Αρχεία αποτελεσμάτων» Μπορούμε να ελέγξουμε τα μέλη του φορέα, τις συνδέσεις, τα θεμέλια κ.λπ. επιλέγοντας από την παρακάτω καρτέλα: Αν για παράδειγμα επιλέξουμε «Διασ. Μελών», θα προκύψει ο πίνακας που ακολουθεί, ο οποίος περιέχει τις διατομές των μελών, τα εντατικά μεγέθη και μπορούμε να δούμε την φέρουσα ικανότητα της διατομής.

211 8. Παραδείγματα 159 Για να σώσουμε την μελέτη και να βγούμε από το πρόγραμμα από το μενού «Τέλος» επιλέγουμε «Save & Exit»

212 160 Multisoft 8.2. Επίλυση Ζευκτού Μόλις «τρέξουμε» το Metalcad Πληκτρολογούμε το όνομα της μελέτης που θέλουμε να ξεκινήσουμε. Έστω ότι πληκτρολογούμε «Ζευκτό». Το όνομα της μελέτης αποθηκεύεται μέσα στο αρχείο METALCAD μόλις πατήσουμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο κουμπί «open». Η επόμενη κίνηση είναι να ορίσουμε τις σταθερές που θα λάβει υπόψη το πρόγραμμα για την επίλυση του φορέα, από το μενού Σταθερές. Στη συνέχεια επιλέγουμε «Όψεις Πλαισίων» από το μενού «Πλαίσια». Τότε το πρόγραμμα μας ενημερώνει ότι οι αποστάσεις μεταξύ των πλαισίων δεν έχουν δοθεί. Πατώντας το κουμπί «ΟΚ» εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Θέσεις Πλαισίων, όπου καθορίζουμε τον αριθμό των Πλαισίων και τις μεταξύ τους αποστάσεις, καθώς και τα στοιχεία Αντιανέμιων και Πλευρικών Συνδέσμων. Τα υπόλοιπα στοιχεία τα αλλάξαμε από το πλαίσιο «Σταθερές»

213 8. Παραδείγματα 161 Στη συνέχεια από τις Οψεις Πλαισίων μπαίνουμε στην επιφάνεια εργασίας «Σχεδίαση Πλαισίου 1» Για να προχωρήσουμε στην σχεδίαση του φορέα, από το μενού «Εισαγωγή» επιλέγουμε «γεννήτριες» και μετά «ζευκτό», οπότε ανοίγει το πλαίσιο διαλόγου «Στοιχεία όψης πλαισίου» ΤΥΠΟΣ Με την επιλογή «Τύπος», μπορούμε να ορίσουμε αν το ζευκτό θα είναι ημικυκλικό, τσεκάροντας το τετραγωνάκι με αριστερό κλικ του ποντικιού. Μπορούμε να ορίσουμε τον αριθμό των ανοιγμάτων και τέλος να ορίσουμε το σημείο εισαγωγής δίνοντας τις συντεταγμένες x και y. Ορίζουμε ακόμα την μορφή της πλέξης του ζευκτού, επιλέγοντας αυτήν που θέλουμε από το αντίστοιχο κουτάκι, καθώς και το βήμα, το οποίο ορίζει ανά πόσους ορθοστάτες θα έχουμε τεγίδα. Διαστάσεις Κατόπιν ορίζουμε τις διαστάσεις του φορέα με την επιλογή «Διαστάσεις»

214 162 Multisoft L: Το άνοιγμα του πλαισίου Ηk: Το ύψος του υποστυλώματος το οποίο ορίζεται από την επιφάνεια επαφής της μεταλλικής πλάκας έδρασης του στύλου και του μπετόν του θεμελίου μέχρι το σημείο τομής των κεντροβαρικών αξόνων στύλου και ζευκτού. Ηm: Η απόσταση ανάμεσα στο σημείο τομής των κεντροβαρικών αξόνων στύλου και κάτω πέλματος ζευκτού και στο σημείο τομής των κεντροβαρικών αξόνων των άνω πελμάτων του ζευκτού. (Δηλαδή η απόσταση από την κορυφή του υποστυλώματος ως τον κορφυά). dh: Το μήκος του ακραίου ορθοστάτη dhm: Η απόσταση του κάτω πέλματος, στην μέση του ανοίγματος από την ευθεία που διέρχεται από την κορυφή των υποστυλωμάτων. Οι παραπάνω αποστάσεις εικονίζονται στο παρακάτω σκαρίφημα: Οι διατομές των πελμάτων και των ράβδων πληρώσεως του ζευκτού προεπιλέγονται. Η επιλογή των διατομών για το άνω και κάτω πέλμα, τους ορθοστάτες και τους διαγώνιους γίνεται κάνοντας κλικ πάνω στα κουμπιά που φαίνονται στο πλαίσιο διαλόγου πάνω στο πεδίο «Στοιχεία Ζευκτού». Πατώντας ένα από τα κουμπιά που υπάρχουν δίπλα σε κάθε διατομή, εμφανίζεται η λίστα με τις διατομές και επιλέγουμε αυτήν που μας ενδιαφέρει.

215 8. Παραδείγματα 163 Επιλέγουμε τη διατομή, έστω π.χ. τη διατομή 52 (IPB-300) και πατούμε «ΟΚ». Με την επιλογή Μητρώο, εμφανίζεται ο πίνακας με τις υπάρχουσες διατομές: Έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε κάποια διατομή δικιάς μας επιλογής πατώντας το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, οπότε εμφανίζεται το πλαίσιο:

ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft.

ΜetalCad. Εγχειρίδιο Χρήσεως. Μultisoft. Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34. Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526. e-mail: info@multisoft. ΜetalCad Εγχειρίδιο Χρήσεως Μultisoft Γ Σεπτεμβρίου 120 - Αθήνα 104 34 Τηλ. (210) 82 33 345 82 51 526 e-mail: info@multisoft.gr http://www.multisoft.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικές οδηγίες...1 2. Κεντρική οθόνη.4

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8

Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8 Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8 Βασίλειος Γ. Μπαρδάκης Πολιτικός Μηχανικός, ρ Παν. Πατρών Ειδ. ομοστατικός, ΕΜΠ Σχεδιασμός με βάση την Επιτελεστικότητα Ελάχιστες Απαιτήσεις 1. Ο Φορέας να αναλαμβάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Διαμόρφωση και ανάλυση χαρακτηριστικών στατικών συστημάτων

Κεφάλαιο 3: Διαμόρφωση και ανάλυση χαρακτηριστικών στατικών συστημάτων Κεφάλαιο 3: Διαμόρφωση και ανάλυση χαρακτηριστικών στατικών συστημάτων 3.1 Εισαγωγή 3.1.1 Στόχος Ο στόχος του Κεφαλαίου αυτού είναι η παρουσίαση ολοκληρωμένων παραδειγμάτων προσομοίωσης και ανάλυσης απλών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία. «Στρεπτική ευαισθησία κατασκευών λόγω αλλαγής διατομής υποστυλωμάτων»

Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία. «Στρεπτική ευαισθησία κατασκευών λόγω αλλαγής διατομής υποστυλωμάτων» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Αντισεισμική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατασκευών και Αειφόρος Ανάπτυξη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία «Στρεπτική

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα.

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα. CSI Hellas, Φεβρουάριος 2004 Τεχνική Οδηγία 1 Πέδιλα στα οποία εδράζονται υποστυλώµατα ορθογωνικής διατοµής Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί

Διαβάστε περισσότερα

Στατική και Σεισµική Ανάλυση

Στατική και Σεισµική Ανάλυση ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ από οπλισµένο σκυρόδεµα ΤΟΜΟΣ Β Στατική και Σεισµική Ανάλυση ISBN set 978-960-85506-6-7 ISBN τ. Β 978-960-85506-0-5 Copyright: Απόστολος Κωνσταντινίδης Αλέκτορος

Διαβάστε περισσότερα

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. Το παρόν Κεφάλαιο περιλαμβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίμηση ή τον ανασχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ν Α Υ Π Λ Ι Ο : Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α, Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ο ρ γ ά ν ω σ η : Τ Ε Ε Π ε λ ο π ο ν ν ή σ ο υ, Σ χ ο λ ή Α ρ χ ι τ ε κ τ ό ν ω ν Ε Μ Π Ναύπλιο 8 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γενικά... 2. 2. Γεωμετρία κάτοψης ορόφων... 2. 3. Ορισμός "ελαστικού" άξονα κτιρίου... 2. 4. Προσδιορισμός του κυρίου συστήματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γενικά... 2. 2. Γεωμετρία κάτοψης ορόφων... 2. 3. Ορισμός ελαστικού άξονα κτιρίου... 2. 4. Προσδιορισμός του κυρίου συστήματος... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικά... 2 2. Γεωμετρία κάτοψης ορόφων... 2 3. Ορισμός "ελαστικού" άξονα κτιρίου.... 2 4. Προσδιορισμός του κυρίου συστήματος.... 3 5. Στρεπτική ευαισθησία κτιρίου... 3 6. Εκκεντρότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου Κεφάλαιο 1 Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου 1.1 Γεωμετρία φορέα - Δεδομένα Χρησιμοποιείται ο φορέας του Παραδείγματος 3 από το βιβλίο Προσομοίωση κατασκευών σε προγράμματα Η/Υ (Κίρτας & Παναγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Στο παρόν κείμενο αναφέρονται: το κεφάλαιο 4 συνοπτικά και το κεφάλαιο 5 διεξοδικά.

Στο παρόν κείμενο αναφέρονται: το κεφάλαιο 4 συνοπτικά και το κεφάλαιο 5 διεξοδικά. Ευρωκώδικας 8 : Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μέρος 1: Γενικοί κανόνες, σεισμικές δράσεις και κανόνες για κτίρια Τα κεφάλαια του EC8-1 είναι: Κεφ. 1 Γενικά Κεφ. 2 Απαιτήσεις συμπεριφοράς και κριτήρια συμμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Ευρωκώδικες Εγχειρίδιο αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 01 Version 1.0.3 Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Με το Fespa έχετε τη δυνατότητα να μελετήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών H ανελαστική στατική ανάλυση (pushover) στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Επιτρεπόμενες μέθοδοι ανάλυσης στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Ελαστικές μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ Καθορισμός ελαχίστων υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα, που έχουν υποστεί βλάβες από σεισμό και την έκδοση των σχετικών αδειών επισκευής. ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η. Ερευνητικό πρόγραμμα - μελέτη :

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η. Ερευνητικό πρόγραμμα - μελέτη : Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Ερευνητικό πρόγραμμα - μελέτη : Ανάπτυξη προτύπων αριθμητικών παραδειγμάτων για την υποστήριξη της ορθής εφαρμογής του EAK 2000 και τον έλεγχο προγραμμάτων Η/Υ και Νέου κανονιστικού πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1. συντελεστή συμπεριφοράς q=3. Το κτίριο θεωρείται σπουδαιότητας ΙΙ, και βρίσκεται σε

ΑΣΚΗΣΗ 1. συντελεστή συμπεριφοράς q=3. Το κτίριο θεωρείται σπουδαιότητας ΙΙ, και βρίσκεται σε ΑΣΚΗΣΗ 1 Η κατασκευή του σχήματος 1, βάρους 400 kn, σχεδιάστηκε αντισεισμικά για συντελεστή συμπεριφοράς =. Το κτίριο θεωρείται σπουδαιότητας ΙΙ, και βρίσκεται σε μια περιοχή του Ελλαδικού χώρου με ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΨΥΧΑΡΗΣ Καθηγητής Ε.Μ.Π.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΨΥΧΑΡΗΣ Καθηγητής Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 8 ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΨΥΧΑΡΗΣ Καθηγητής Ε.Μ.Π. ΑΘΗΝΑ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 1 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Σχεδιασμός κτηρίων σκυροδέματος Από τον ΕΑΚ στον EC-8 Καβάλα Μάρτιος 2011 Ε. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ μέλοςτης ΕπιτροπήςΣύνταξηςτου ΕΑΚ-2000 τηλ. 210-7721178 e-mail manolis@mail.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων

Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων (βάσει των ΕΑΚ-ΕΚΩΣ) Μ.Λ. Μωρέττη ρ. Πολιτικός Μηχανικός. ιδάσκουσα Παν. Θεσσαλίας.. Παπαλοϊζου

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου ΤΥΠΟΙ ΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΤΑ EC6 Μονόστρωτος τοίχος : τοίχος χωρίς ενδιάμεσο κενό ή συνεχή κατακόρυφο αρμό στο επίπεδό του. Δίστρωτος τοίχος : αποτελείται από 2 παράλληλες στρώσεις με αρμό μεταξύ τους (πάχους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 5 Σκοπός του Οδηγού...5 Διάρθρωση του Οδηγού...5 Ευχαριστίες...5. 1. Εισαγωγή... 15

Πρόλογος... 5 Σκοπός του Οδηγού...5 Διάρθρωση του Οδηγού...5 Ευχαριστίες...5. 1. Εισαγωγή... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 5 Σκοπός του Οδηγού...5 Διάρθρωση του Οδηγού...5 Ευχαριστίες...5 1. Εισαγωγή... 15 1.1. Πεδίο εφαρμογής του Ευρωκώδικα 8... 15 1.2. Πεδίο εφαρμογής του Ευρωκώδικα 8 Μέρος 1... 16

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Θεμελιώσεις. Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Θεμελιώσεις. Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής Θεμελιώσεις Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Το πρόβλημα Γεωτεχνική Επιστήμη Συνήθη προβλήματα Μέσο έδρασης των κατασκευών (θεμελιώσεις) Μέσο που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Μελέτη βελτίωσης της συμπεριφοράς κτιρίου σε ενδεχόμενο σχηματισμό μαλακού ορόφου μέσω ελαστικής ανάλυσης ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 ο ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή στη φιλοσοφία του αντισεισμικού σχεδιασμού και στην κανονιστική της υλοποίηση 1-1 1. H φιλοσοφία του αντισεισμικού σχεδιασμού των κατασκευών Επεξήγηση θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. 9.1.1 Το παρόν Κεφάλαιο περιλαµβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίµηση ή τον ανασχεδιασµό,

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11

Fespa 10. Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104. For Windows. Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν. Version 1.0.11 Fespa 10 For Windows Εκπαιδευτική έκδοση 5.4.0.104 Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Version 1.0.11 Αθήνα, Μάιος 2013 2 Fespa 10 for Windows Εκπαιδευτική Έκδοση Σύντομο στατικό παράδειγμα μπετόν Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων 1. Γενικά Τα κριτήρια σχεδιασμού κτιρίων σε σεισμικές περιοχές είναι η προσφορά επαρκούς δυσκαμψίας, αντοχής και πλαστιμότητας. Η δυσκαμψία απαιτείται για την

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Θεμελιώσεις. Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Βασικές εξισώσεις

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Θεμελιώσεις. Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Βασικές εξισώσεις Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής Θεμελιώσεις Φέρουσα Ικανότητα επιφανειακών θεμελιώσεων Γενικά Βασικές εξισώσεις Φέρουσα Ικανότητα Επιφανειακών θεμελιώσεων (πεδίλων) Φέρουσα Ικανότητα Τάσεις κάτω από το

Διαβάστε περισσότερα

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού &Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.) Ενημερωτικό Σεμινάριο για Μηχανικούς με θέμα: «ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας Εγχειρίδιο Θεωρίας Eurocode design software program (Version 2012) Version 1.1 Issued: 7-Sep-2012 Deep Excavation LLC www.deepexcavation.com www.rcsolver.com Σε συνεργασία μέσω ερευνητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ Περίοδος επανάληψης σεισμού για πιανότητα υπέρβασης p του

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Ν.Φαρδής 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μ.Ν.Φαρδής 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 1998-1:2004 - Ευρωκώδικας 8: «Αντισεισμικός Σχεδιασμός Κατασκευών Μέρος 1 Γενικοί Κανόνες, Σεισμικές ράσεις, Κανόνες για Κτίρια 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Αντισεισμικός Σχεδιασμός φορέων συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8

ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/8 ΑΚΡΟΒΑΘΡΟ ver.1 Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που αναλύει και διαστασιολογεί ακρόβαθρο γέφυρας επί πασσαλοεσχάρας θεμελίωσης. Είναι σύνηθες να επιλύεται ένα φορέας ανωδομής επί εφεδράνων, να λαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η σεισμική συμπεριφορά κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία εξαρτάται κυρίως από την ύπαρξη ή όχι οριζόντιου διαφράγματος. Σε κτίρια από φέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554 ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554 Προσομοίωση του κτιρίου στο πρόγραμμα ΧΩΡΙΣ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ Παράμετροι - Χαρακτηριστικά Στάθμη Επιτελεστικότητας Β Ζώνη Σεισμικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (Ε.Α.Κ Ε.Κ.Ω.Σ. 2000) ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (Ε.Α.Κ Ε.Κ.Ω.Σ. 2000) ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (Ε.Α.Κ. 2003 Ε.Κ.Ω.Σ. 2000) ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΜΕ pushover ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Περίληψη Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Επίδραση Γειτονικού Κτιρίου στην Αποτίμηση Κατασκευών Ο/Σ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., mikaelavas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Ε Λ Ι Ω Σ Ε Ι Σ

Θ Ε Μ Ε Λ Ι Ω Σ Ε Ι Σ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών ομικών Έργων Θ Ε Μ Ε Λ Ι Ω Σ Ε Ι Σ Παραδόσεις Θεωρίας ιδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ Σέρρες, Σεπτέμβριος 2010 Τεχνολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Στατικό παράδειγμα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση

Fespa 10 EC. For Windows. Στατικό παράδειγμα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση Fespa 10 EC For Windows Στατικό παράδειγμα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη κατασκευή & Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ

Διδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΕ ΗΥ Ενότητα 2: Μορφολογία φέροντος οργανισμού κτιρίων Διδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές. Γιάννης Ν. Ψυχάρης. Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Βασικές αρχές. Γιάννης Ν. Ψυχάρης. Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Βασικές αρχές Ευρωκώδικα 8 Γιάννης Ν. Ψυχάρης Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Γενικά περί Ευρωκωδίκων Κάθε Ευρωκώδικας αποτελείται από δύο τεύχη: Το Βασικό κείμενο, ίδιο για όλες τις χώρες (μεταφρασμένο στη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ»

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 5-6 ΔΙΑΛΕΞΗ 7 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις..6 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις Η θεμελίωση μπορεί να γίνει με πεδιλοδοκούς ή κοιτόστρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εκκεντρότητες: Στατικές: e = Χ ΚΜ Χ o, e = Y ΚΜ Y o όροφος

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση 11.4 του 3MURI με αυτόματο συνολικό έλεγχο των τοίχων στην εκτός επιπέδου κάμψη & εκτέλεση pushover ανάλυσης για μεμονωμένο τοίχο

Νέα έκδοση 11.4 του 3MURI με αυτόματο συνολικό έλεγχο των τοίχων στην εκτός επιπέδου κάμψη & εκτέλεση pushover ανάλυσης για μεμονωμένο τοίχο Νέα έκδοση 11.4 του 3MURI με αυτόματο συνολικό έλεγχο των τοίχων στην εκτός επιπέδου κάμψη & εκτέλεση pushover ανάλυσης για μεμονωμένο τοίχο Το 3Muri αποτελεί καινοτόμο λογισμικό για μηχανικούς και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΚΟΛΕΤΣΗ ΑΓΑΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 02.11.2005 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 199211 : Καθιζήσεις Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ»

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 005-06 ΔΙΑΛΕΞΗ 13 Θεμελιώσεις με πασσάλους : Εγκάρσια φόρτιση πασσάλων 1.05.005 1. Κατηγορίες πασσάλων. Αξονική φέρουσα ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Έργο Ιδιοκτήτες Θέση ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Η µελέτη συντάχθηκε µε το πρόγραµµα VK.STEEL 5.2 της Εταιρείας 4M -VK Προγράµµατα Πολιτικού Μηχανικού. Το VK.STEEL είναι πρόγραµµα επίλυσης χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Παραδόσεις Θεωρίας. Μορφολογία φέροντος οργανισμού κτιρίων. ιδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ. Σέρρες, Σεπτέμβριος 2008

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Παραδόσεις Θεωρίας. Μορφολογία φέροντος οργανισμού κτιρίων. ιδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ. Σέρρες, Σεπτέμβριος 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙ ΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Περίληψη Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση της φέρουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ Αποτίμηση διώροφης Κατοικίας και Έλεγχος Επάρκειας για την Προσθήκη δύο επιπλέον Ορόφων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ ΠΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Μεταπτυχιακός

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Έκδοση Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς Συνδετήριες δοκοί στο πρόγραμμα Πέδιλο Ανάλυση κατασκευής με ενημερωμένες διατομές μελών

Παράρτημα Έκδοση Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς Συνδετήριες δοκοί στο πρόγραμμα Πέδιλο Ανάλυση κατασκευής με ενημερωμένες διατομές μελών Παράρτημα Έκδοση 2015 Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς Συνδετήριες δοκοί στο πρόγραμμα Πέδιλο Ανάλυση κατασκευής με ενημερωμένες διατομές μελών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Έδραση με κυκλικές κοιλοδοκούς...

Διαβάστε περισσότερα

Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις

Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις /7/0 ΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 0 - ΙΑΛΕΞΗ 7 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις 8.0.0 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις Η θεµελίωση µπορεί να γίνει µε πεδιλοδοκούς ή κοιτόστρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013 ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια παρουσιάζεται σε κατασκευές οι οποίες περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία μεγάλης λυγηρότητας με σημαντικές θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ 1η εξεταστική περίοδος: 01/07/2009 Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 30 λεπτά Ονοματεπώνυμο φοιτητή:... ΑΕΜ:...

Διδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ 1η εξεταστική περίοδος: 01/07/2009 Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 30 λεπτά Ονοματεπώνυμο φοιτητή:... ΑΕΜ:... Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Εαρινό Εξάμηνο 2008-2009 Εξέταση Θεωρίας: Επιλογή Γ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΑΤΙΚΗΣ Διδάσκων: Κίρτας Εμμανουήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PUSHOVER ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PUSHOVER ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ Εφαρμογή της μεθόδου Pushover κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. για τη διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων σε υφιστάμενο κτίριο ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PUSHOVER ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήσεις Γεωτεχνικών Ερευνών στα Οικοδομικά Έργα

Απαιτήσεις Γεωτεχνικών Ερευνών στα Οικοδομικά Έργα ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΠΜΕ Ρέθυμνο,, 27 Απριλίου 2009 Απαιτήσεις Γεωτεχνικών Ερευνών στα Οικοδομικά Έργα Μ. Καββαδάς, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ Κατά τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό ΕΑΚ 2000 (ΦΕΚ 2184Β, 20-12-1999) και

Διαβάστε περισσότερα

SCADA Pro. Ανάλυση & Διαστασιολόγηση των κατασκευών

SCADA Pro. Ανάλυση & Διαστασιολόγηση των κατασκευών SCADA Pro Ανάλυση & Διαστασιολόγηση των κατασκευών Ανάλυση & Διαστασιολόγηση των κατασκευών ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - Γενικά Χαρακτηριστικά του προγράμματος - Τεχνικά Χαρακτηριστικά του προγράμματος - Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ Αποτίμηση υφιστάμενου κτιρίου οπλισμένου σκυροδέματος κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ και διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΕΡΓΟ : ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν.4178/2013 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΘΕΣΗ : Λεωφόρος Χαλανδρίου και οδός Παλαιών Λατομείων, στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟ.1 (2011)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟ.1 (2011) Τ.Ε. 01 - Προσομοίωση και παραδοχές FESPA SAP 2000 1.1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟ.1 (2011) Προσομοίωση και παραδοχές FESPA - SAP 2000 Η παρούσα τεχνική έκθεση αναφέρεται στις παραδοχές και απλοποιήσεις που υιοθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΟΦΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΟΦΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 21o ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 2015 ΠΑΤΡΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΟΦΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ε. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΜΠ ΡΙΚΟΜΕΞ (1999) ΤΟ «ΜΟΝΩΡΟΦΟ ΜΕ ΣΤΡΟΦΗ» ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ. Πολυτεχνείου Πατρών, Επιστημονικά Υπεύθυνος

ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ. Πολυτεχνείου Πατρών, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΤΕΕ/ΤΚΜ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» Ομάδα μελέτης Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Ομ. Καθηγητής Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

11. Χρήση Λογισμικού Ανάλυσης Κατασκευών

11. Χρήση Λογισμικού Ανάλυσης Κατασκευών ΠΠΜ 325: Ανάλυση Κατασκευών με Η/Υ 11. Χρήση Λογισμικού Ανάλυσης Κατασκευών Εαρινό εξάμηνο 2015 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros 1 Θέματα Εισαγωγή Μοντελοποίηση κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑπόστολου Κωνσταντινίδη ιαφραγµατική λειτουργία. Τόµος B

ΙΑπόστολου Κωνσταντινίδη ιαφραγµατική λειτουργία. Τόµος B Τόµος B 3.1.4 ιαφραγµατική λειτουργία Γενικά, αν υπάρχει εκκεντρότητα της φόρτισης ενός ορόφου, π.χ. από την οριζόντια ώθηση σεισµού, λόγω της ύπαρξης της πλάκας που στο επίπεδό της είναι πρακτικά άκαµπτη,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 http://www.sofistik.gr/ Μεταλλικές και Σύμμικτες Κατασκευές Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 Aξιότιμοι συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του προγράμματος διαστασιολόγησης κόμβων μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Η Έκδοση Βελτιωμένοι σεισμικοί συνδυασμοί Μέθοδος «Κατάλοιπης ιδιομορφής» Διαστασιολόγηση πεδιλοδοκών

Παράρτημα Η Έκδοση Βελτιωμένοι σεισμικοί συνδυασμοί Μέθοδος «Κατάλοιπης ιδιομορφής» Διαστασιολόγηση πεδιλοδοκών Παράρτημα Η Έκδοση 2011 Βελτιωμένοι σεισμικοί συνδυασμοί Μέθοδος «Κατάλοιπης ιδιομορφής» Διαστασιολόγηση πεδιλοδοκών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Βελτιωμένη χωρική επαλληλία σεισμικών συνδυασμών...3

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 8.00

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 8.00 ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 8.00 Πλήρης υποστήριξη των δυνατοτήτων των Windows 8. Αυτόματη επιλογή 32-bit ή 64-bit έκδοσης κατά την εγκατάσταση, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα. Η 64-bit

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση 11.3 του 3MURI με αυτόματο συνολικό έλεγχο των τοίχων στην εκτός επιπέδου κάμψη & εκτέλεση pushover ανάλυσης για μεμονωμένο τοίχο

Νέα έκδοση 11.3 του 3MURI με αυτόματο συνολικό έλεγχο των τοίχων στην εκτός επιπέδου κάμψη & εκτέλεση pushover ανάλυσης για μεμονωμένο τοίχο Νέα έκδοση 11.3 του 3MURI με αυτόματο συνολικό έλεγχο των τοίχων στην εκτός επιπέδου κάμψη & εκτέλεση pushover ανάλυσης για μεμονωμένο τοίχο Το 3Muri αποτελεί καινοτόμο λογισμικό για μηχανικούς και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ Αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.- Προσθήκη ορόφου και έλεγχος επάρκειας για διάφορες σεισμικές φορτίσεις ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Σεισμόπληκτα Κτίρια

Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Σεισμόπληκτα Κτίρια 3DR Engineering Software Ltd. Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Σεισμόπληκτα Κτίρια Οκτώβριος 2018 3DR Προγράμματα Μηχανικού Λ. Κηφισίας 340, 152 33 Χαλάνδρι, Αθήνα 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων 2 1. Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 3 1.1 Εισαγωγή Για να γίνει ο υπολογισμός μιας κατασκευής, θα πρέπει ο μελετητής μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας κτιρίου σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., theodorkara@gmail.com Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Drill. Έλεγχος ιάτρησης. Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1)

Drill. Έλεγχος ιάτρησης. Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1) Drill Έλεγχος ιάτρησης Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1) Αθήνα, Ιούνιος 2009 version 1_0_1 2 Έλεγχος διάτρησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΑ... 1 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Θεμελιώσεις τεχνικών έργων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός Θεμελίωση (foundation) είναι το κατώτερο τμήμα μιας κατασκευής και αποτελεί τον τρόπο διάταξης των δομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

9. Χρήση Λογισμικού Ανάλυσης Κατασκευών

9. Χρήση Λογισμικού Ανάλυσης Κατασκευών 9. Χρήση Λογισμικού Ανάλυσης Κατασκευών Χειμερινό εξάμηνο 2016 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros 1 Θέματα Εισαγωγή Μοντελοποίηση κατασκευής Κατανομή φορτίων πλακών

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Πυρόπληκτα Κτίρια

Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Πυρόπληκτα Κτίρια 3DR Engineering Software Ltd. Χρήση του Προγράμματος 3DR.STRAD για Πυρόπληκτα Κτίρια Οκτώβριος 2018 3DR Προγράμματα Μηχανικού Λ. Κηφισίας 340, 152 33 Χαλάνδρι, Αθήνα 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό πρόγραµµα ΟΑΣΠ /02 - Επιστ. Υπεύθ.: καθηγ. Ι.Ε. Αβραµίδης - ΑΠΘ

Ερευνητικό πρόγραµµα ΟΑΣΠ /02 - Επιστ. Υπεύθ.: καθηγ. Ι.Ε. Αβραµίδης - ΑΠΘ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Μονώροφος, απλά συµµετρικός φορέας µε µη παράλληλη διάταξη στύλων Περιεχόµενα. εδοµένα Παραδοχές Προσοµοίωµα. Ένταση λόγω στατικών κατακορύφων φορτίων 6. Σεισµική απόκριση.. υναµική φασµατική

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Ι. Γαντές Επίκουρος Καθηγητής Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Επιστημονική Ημερίδα στα Πλαίσια της 4ης Διεθνούς Ειδικής Έκθεσης για τις Κατασκευές Αθήνα, 16 Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

14. Θεµελιώσεις (Foundations)

14. Θεµελιώσεις (Foundations) 14. Θεµελιώσεις (Foundations) 14.1 Εισαγωγή Οι θεµελιώσεις είναι η υπόγεια βάση του δοµήµατος που µεταφέρει στο έδαφος τα φορτία της ανωδοµής. Για τον σεισµό σχεδιασµού το σύστηµα θεµελίωσης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Βαδαλούκας, Πολιτικός Μηχανικός

Γιώργος Βαδαλούκας, Πολιτικός Μηχανικός Σχεδιασμός Φορέων από Σκυρόδεμα με βάση τους Ευρωκώδικες 2 και 8 Αρχές σχεδιασμού σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 8 Γιώργος Βαδαλούκας, Πολιτικός Μηχανικός Σχεδιασμός Φορέων από Σκυρόδεμα με βάση τους Ευρωκώδικες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει:

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει: Ενότητα Ζ ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών Δοκιδωτές πλάκες, γνωστές και ως πλάκες με νευρώσεις, (σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις πλάκες οι οποίες δηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ. Αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. και σύγκριση εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ. ΚΟΥΜΑΝΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος

Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος 2016 1 Κατά την παραλαβή φορτίων στα υποστυλώματα υπάρχουν πρόσθετες παραμορφώσεις: Μονολιθικότητα Κατασκευαστικές εκκεντρότητες (ανοχές) Στατικές ροπές λόγω κατακορύφων Ηθελημένα έκκεντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ (επίλυση βάσει EC2 και EC7)

ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ (επίλυση βάσει EC2 και EC7) Θεμελιώσεις & Αντιστηρίξεις - Εργαστηριακών Ασκήσεων 1 ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ (επίλυση βάσει EC και EC7) Παρακάτω δίνονται τα τελικά αποτελέσματα στις ασκήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6 Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 6 ΜΕΡΟΣ 1-1: ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΟΠΛΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ (σε φάση ψηφίσεως από τις χώρες-μέλη)

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ

Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ., M.Sc. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα