ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ε.Ο.Σ.) ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ε.Ο.Σ.) ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ"

Transcript

1 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 1 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ε.Ο.Σ.) ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ Τεύχος 4 Έκτακτη έκδοση

2 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 2 2 Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Κυριακίου Πρόεδρος: Αθανάσιος Γ. Φορτώσης Αντιπρόεδρος: Λουκάς Κ. Γκώνιας Γεν. Γραμματέας: Χαϊδούλα Γ. Λίλιου Ειδ. Γραμματέας: Μαρία Λ. Κράλλη Ταμίας: Γιώργος Λ. Παπαδημητρίου Έφορος Ορειβασίας: Λουκάς Δ. Μπότσης Μέλος: Αντώνης Βεκρής Επίτιμος πρόεδρος: Φωκίων Αθ. Πούλος Τηλ. Επικοινωνίας: , , loukas.gonias@alhellas.gr osk@notaweb.com Ευχαριστήρια Ο Ε.Ο.Σ. Κυριακίου, ευχαριστεί ιδιαίτερα, τον κ. Κωνσταντίνο Λουϊζά για τη μεγάλη του συμβολή στην αναβάθμιση του συνδέσμου μας καθώς επίσης και για την οικονομική του συμπαράσταση στις ανάγκες του συνδέσμου. Ακόμη, ο σύνδεσμός μας ευχαριστεί και τον συνεργάτη του κ. Κων/νο Αγγέλου. Επιπλέον ευχαριστούμε τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) για την οικονομική ενίσχυση των Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το νομάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά, για το ποσό των Την Τοπική Αυτοδιοίκηση Κυριακίου και τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Λαζάρου για τις καθοριστικές ενέργειες που έκανε προς το δασαρχείο Λιβαδειάς, για την παραχώρηση χώρου, όπου ο σύνδεσμος μας φιλοδοξεί να κατασκευάσει Ορειβατικό Καταφύγιο! Επίσης ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιβαδειάς, για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε, στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του Ελικώνα το περασμένο καλοκαίρι. Όταν τους χρειαζόμασταν ήταν πάντα δίπλα μας, αποτελεσματικά, όπως και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λιβαδειάς και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Ανέστης. Τέλος, ξεχωριστά θέλουμε να ευχαριστήσουμε το μέλος του Δ.Σ του συνδέσμου μας, κ. Αντώνη Βεκρή για την πολύτιμη προσφορά του στην προβολή του συνδέσμου μας προς το απανταχού ορειβατικό κοινό, ο οποίος προσέφερε για άλλη μια φορά το τυπογραφείο του, εντελώς δωρεάν, για την εκπόνηση αυτού του ιστορικού για τα δεδομένα του συνδέσμου μας, περιοδικού! Χωρίς τη δική του προσφορά, αυτό το τεύχος δεν θα έφτανε στα χέρια σας σήμερα! Περιεχόμενα Χιονισμένο Κυριάκι (σελ. 3) Κι ύστερα η άνοιξη (σελ. 4) Ορειβατώντας στον Ελικώνα Μεγάλη Λούτσα (σελ. 5) ΟΛΥΜΠΟΣ Ο θρόνος του Δία Ωδή στον Όλυμπο (σελ. 12) Ο ΕΟΣ Κυριακίου στην κορυφή του Ολύμπου (σελ. 17) Δελφοί Κωρύκειον άντρο (σελ. 27) Τ αγριολούλουδα του Κυριακίου ABIES CEPHALONICA & HELLEBORUS CYCLOPHYLUS.....(σελ. 35) Κυριάκι Κούκουρα (σελ. 38) Εγκαίνια νέου γραφείου Ε.Ο.Σ. Κυριακίου (σελ. 43) ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ Στα μονοπάτια του Εφιάλτη (σελ. 44) Τα κείμενα του περιοδικού επιμελήθηκαν οι: Λουκάς Κ. Γκώνιας, Αθανάσιος Γ. Φορτώσης, Χάιδω Γ. Λίλιου. Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν τα κείμενα είναι από τα προσωπικά αρχεία των: Λουκά Κ. Γκώνια, Νικολάου Νίκα, Περικλή Φ. Πούλου, Νικολάου Γ. Γκώνια και Ανδρέα Αντωνόπουλου.

3 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 3 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ 3 Το Κυριάκι σε μια όψη διαφορετική, έτσι όπως το είδε ο φακός της ψηφιακής μας μηχανής μετά τον χιονιά του Φλεβάρη! Ολόλευκο, χιονισμένο, πανέμορφο!

4 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 4 4 Κι ύστερα η Άνοιξη!!! Ανθισμένες αμυγδαλιές στη νοτιοανατολική είσοδο του χωριού

5 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 5 Ορειβατώντας στον Ελικώνα 5 Μεγάλη Λούτσα Η καρδιά του Ελικώνα Εδώ, στα χνάρια και τ αρώματα των μουσών, στα μονοπάτια του σαϊτευτή Απόλλωνα, στη γη της ορφικής και διονυσιακής λατρείας, στις ελατοφωλιές του κατσικοπόδαρου Πάνα, εδώ, στα παλιά λημέρια των κλεφταρματολών, στις πέτρινες κρυψώνες των σταυραϊτών,

6 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 6 6 εδώ, στην ευλογημένη γη του Ελικώνα, που λεβεντόκορμα έλατα κι ολάνθιστα αγριολούλουδα, αγκαλιάζουν κι ευωδιάζουν το κάθε μας βήμα, εδώ, που τα πνευμόνια μας αναπνέουν τον οίστρο των πουλιών και των εντόμων, εδώ, σ αυτό το μικρό αλλά καταπράσινο τοπίο, είχαμε την τύχη να βρεθούμε ένα πρωινό του «θεριστή» μια ομάδα 22 πεζοπόρων ορειβατών του ΕΟΣ Κυριακίου! Κάθε μας βήμα, ένα όνειρο, κάθε μας ανάσα, μια εσωτερική αναγέννηση, κάθε μας χαμόγελο στο φόντο του δάσους, ένα έργο τέχνης, μιας τέχνης που μόνο η μητέρα φύση ξέρει απλόχερα να προβάλλει!

7 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 7 Κι είναι να μη θαυμάζεις το μεγαλείο του Πλάστη, τη φαντασία του Δημιουργού που ζωγράφισε αυτόν τον κόσμο με χρυσά χρώματα, παρμένα από τη διαμαντένια παλέτα του! 7

8 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 8 8 Μέσα σ αυτή την πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, βαδίζω κι εγώ, σαν εκστασιασμένος οδοιπόρος που προσπαθεί να αιχμαλωτίσει για πάντα στα ψηφιακά δίχτυα της μικρής φωτογραφικής του μηχανής, όσο περισσότερα μικρά κομμάτια μπορεί από το πανέμορφο γιγάντιο παζλ της μητέρας φύσης. Γύρω μου νέοι και νέες, με προσπερνούν εκατέρωθεν χαριτολογώντας. Κρυφά, βαθιά στις καρδιές τους, ο έρωτας τραγουδά και δίνει δειλά στα πρόσωπά τους μια ξεχωριστή λάμψη και ωραιότητα, μια διαφορετική χαρά και λαχτάρα! Λαχτάρα για τις ομορφιές της ζωής, τις ομορφιές της νιότης!

9 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 9 9 Κι από πάνω μας, ο ζωοδότης Ήλιος, παιχνιδίζει σαν μικρό παιδάκι με τα λιγοστά λευκά συννεφάκια, φωτίζοντας ρυθμικά τα πρόσωπά μας, Κάπως έτσι, χωρίς καλά - καλά να το καταλάβουμε, βρεθήκαμε στην κορυφή! Η μεγάλη Λούτσα ορθώνεται περήφανα στα 1553 μ. επάνω από τη θάλασσα. Είναι η τρίτη υψομετρικά κορυφή του ελικώνιου όρους μετά την Παλιοβούνα (1747 μ.) και το Τσίβερι (1561 μ.) Αποτελεί όμως την καρδιά του όρους των μουσών καθώς βρίσκεται στο καταπράσινο κέντρο του!

10 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Μετά από λίγη ξεκούραση και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες στην κορυφή, κατηφορίζουμε περνώντας μέσα από μικρά ξέφωτα και πυκνές ελατόφυτες πλαγιές, με στόχο το οροπέδιο του Ζερικίου (Ελικώνα), ενός παραδοσιακού οικισμού με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, έχοντας στην άκρη του μυαλού μας τη μυρωδιά της μπριζόλας που ξεροψήνεται επάνω στ αναμμένα κάρβουνα! Μάλλον ο περίπατος, μας έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη!

11 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 11 Μετά από συνολικά 5 ώρες αργό περπάτημα, φτάνουμε στην είσοδο του χωριού. 11 Αφού σβήνουμε τη δίψα μας στη γραφική πέτρινη βρύση της πλατείας, στρογγυλοκαθόμαστε όλοι γύρω από το στρωμένο τραπέζι της παραδοσιακής ταβέρνας και το φαγοπότι και το γλέντι που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο!! Γλυκά ζαλισμένοι από τ αρώματα της φύσης και του οίνου, σαν σύγχρονοι Διόνυσοι, χορτασμένοι από χορό και τραγούδι, αποκαμωμένοι από τις χαρές της ημέρας, παίρνουμε το δρό-μο του γυρισμού, φαρδιά πλατιά ξαπλωμένοι όλοι στις ανέσεις που προσφέρει το βελουδένιο κάθισμα του λεωφορείου μας. Μια ακόμη ονειρεμένη Κυριακή στα μονοπάτια του Ελικώνα μας, έφτασε στο τέλος. Δεν έχουμε, παρά ν ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη κορυφή!

12 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page ΟΛΥΜΠΟΣ Ο θρόνος του Δία Ωδή στον Όλυμπο Όλυμπε, όρος των Θεών!!! Παλάτια από γρανίτη και χρυσό φιλοξενούσες στις κορυφές σου! Εσύ είσαι το πιο λαμπρό κι ένδοξο βουνό από όλα τ άλλα του κόσμου! Χιλιάδες αιώνες περάσανε από τότε που αναδύθηκες και που χιλιάδες γενεές αφανισμένες έπεσαν στην άβυσσο του παρελθόντος!

13 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Μα συ Όλυμπε που τις είδες να γεννιούνται και να πεθαίνουν, χαμογελούσες με την σκέψη πως η ζωή σου είναι δεμένη με την ζωή των αθάνατων Θεών, με την ζωή του σύμπαντος! Κρύβοντας μες στα σκοτάδια την καταγωγή σου, σε πολλά όρη έλεγες : - Εγώ είμαι το ιερό βουνό! Είμαι ο μεγάλος αδερφός σας! Πάμπλουτος κι ευγενής ήσουν έναν καιρό Όλυμπε. Όταν από Ανατολή και Αφρική σου στέλνανε χρυσάφι και θυσιάζανε για σένα από όλη τη γη για να καταλαγιάσεις την οργή του Δία. Καθένα από τα παλάτια σου είχε φιλοξενήσει την ιστορία του σύμπαντος! Μα και σήμερα Όλυμπε η κάθε σου βουνοκορφή μαρτυρεί την αρχαία σου λάμψη. Στην κάθε πέτρα που κυλά στις επιβλητικές χαράδρες σου ακούγεται ο αντίλαλος από το παρελθόν σου!

14 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Την μεγαλοπρέπεια σου περήφανε Όλυμπε όλοι θέλουν να την δουν, να την θαυμάσουν! Με το βήμα τους πολλοί ορειβάτες αχόρταγα έρχονται να συναντήσουν την ιστορία σου. Και τους χαμογελούν των βουνών σου οι κορυφές με τα χιονισμένα δόντια τους. Τα δάση χαϊδεύουν τα μάγουλά τους, έχοντας για δάχτυλα τ ακρόκλωνά τους. Οι απότομες κορυφές σου, αυτό το άγριο πεύκο σου, απλόχερα προσφέρονται αλλά με κόπο και τόλμη μεγάλη. Αυτό το άγριο πεύκο, τα πρόσωπα των βράχων προϋποθέτουν την παρουσία σου.

15 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Είναι η παρουσία σου που επισημαίνεται όταν τα φτερά των αετών ανοίγουν διάπλατα στο πέταγμά τους και απλώνονται υπερήφανα στους απάτητους γκρεμούς σου! Είναι η παρουσία σου που μετουσιώνεται στις πρώτες ριπές του αέρα, συγκεντρώνοντας τα σύννεφα αυτούς τους ρακένδυτους πρόσφυγες, μυστηριακά, επιδέξια, σχεδόν μόνιμα στην κορυφή σου, δίνοντάς τους πατρίδα. Γιατί πάντα η παρουσία σου Όλυμπε, σκηνοθετεί! Η παρουσία σου, σκηνογραφεί!

16 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Η παρουσία σου, διαδραματίζει! Η παρουσία σου, περήφανο όρος, συγγράφει!

17 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ο Ε.Ο.Σ. Κυριακίου στην κορυφή του Ολύμπου!

18 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ξύπνησε μες στα στήθια μου ένα γλυκό αεράκι, είπα να πάρω τα βουνά, μ έπιασε το μεράκι Ανέβηκα στον Όλυμπο και κοίταξα αγνάντια, της Ήρας τα αρώματα, του Δία τα καμώματα όλα στρωμένα στις κορφές, κρίνα, στολίδια κι ομορφιές! Ψυχή, ησυχία για να βρεις πρέπει πολύ να παιδευτείς, λες και πληρώνεις τον καιρό με πόνο και με στεναγμό (Σωκράτης Μάλαμας)

19 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 19 Της Ήρας τα αρώματα 19

20 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Του Ήλιου τα καμώματα

21 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Προσδοκώντας την πανοραμική θέα από τις κορυφές του όρους των αρχαίων θεών, ως σύγχρονοι ταπεινοί προσκυνητές της αρχέγονης ιστορίας αυτού του μεγαλειώδους μυθικού βουνού, ανηφορίσαμε, διψασμένοι να κατακτήσουμε ένα μικρό, έστω, κομμάτι από την απύθμενη αίγλη του, μια φιλόδοξη ομάδα πεζοπόρων όλων των ηλικιών του Ε.Ο.Σ. Κυριακίου. Ήταν μια καυτή καλοκαιρινή μέρα του Αλωνάρη. Παρασκευή 27 Ιουλίου Στα πλαίσια της πανελλήνιας συνάντησης των πεζοπόρων - ορειβατών της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. που γίνεται κάθε χρόνο στο βουνό των αρχαίων θεών, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς, μια ομάδα 35 ορειβατών από το Κυριάκι.

22 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ξεκινήσαμε από το χωριό το πρωί της Παρασκευής. Δυο ώρες αργότερα, στο χωριό Κάστρο, συναντηθήκαμε με τα πούλμαν του ΟΦΟΕΣΕ που έρχονταν από Αθήνα. Μαζί πορευτήκαμε μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου, στην τοποθεσία «Πριόνια» (υψόμ μ.). Από εκεί όλοι μαζί (περίπου 100 άτομα) ακολουθήσαμε το καλοσυντηρημένο μονοπάτι με προορισμό το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2100 μ. Διασχίζοντας ένα υπέροχο δάσος από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολες (είδος μαύρης πεύκης) φτάσαμε ύστερα από ανηφορική πορεία 4 περίπου ωρών, στην είσοδο του καταφυγίου. Οι περισσότεροι τακτοποιήθηκαν στα κρεβάτια τους, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που κατασκήνωσαν στον περιβάλλοντα χώρο. Ξαποστάσαμε απολαμβάνοντας ζεστό τσάι, κομμένο από τις πλαγιές του θρυλικού όρους! Το βράδυ, όπως αναμενόταν, κύλησε ευχάριστα με φαγητό, κρασί και τραγούδι. Όλοι μαζεμένοι στο πέτρινο «μπαλκόνι» του καταφυγίου, απολαύσαμε την υπέροχη καλοκαιρινή φεγγαράδα!

23 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Το πρωινό του Σαββάτου ετοιμαστήκαμε ν αναχωρήσουμε για το μεγάλο στόχο. Την κορυφή των κορυφών, τη γενέτειρα των κεραυνών, το θρόνο του Δία, τον πολυπόθητο Μύτικα! Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη θ ανέβαινε στον Μύτικα και το Στεφάνι. Η δεύτερη ομάδα θα διέσχιζε τα «Ζωνάρια» με στόχο την χαμηλότερη κορυφή του προφήτη Ηλία και επίσκεψη στα δύο καταφύγια: «Γιόσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκαλος». Διασχίζοντας το δάσος με τις Ρόμπολες φτάσαμε σ ένα υψόμετρο άνω των 2400 μ. όπου πλέον δεν υπήρχαν δέντρα, ούτε θάμνοι, παρά μόνο βράχια και λίγα διάσπαρτα αγριολούλουδα στις άκρες του μονοπατιού. Η θέα, εκπληκτική απ όπου κι αν έστρεφες το βλέμμα σου!! Όσο ανεβαίναμε και πλησιάζαμε τις κορυφές, απαράμιλλο δέος πλημμύριζε το νου και τις ψυχές μας! Ακολουθώντας μια ανεπανάληπτη διαδρομή, απίστευτες εικόνες αντίκριζαν τα μάτια μας!

24 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Νοιώθαμε όλον τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας. Σαν να παίρναμε κι εμείς λίγη από τη δόξα και την αύρα των ολύμπιων θεών! Τέτοια εναλλαγή και ένταση συναισθημάτων, τέτοια ψυχική και πνευματική ανάταση, μονάχα ο Όλυ-μπος μπορεί να σου δώσει! Γι αυτό άλλωστε και είναι μοναδικός. Γι αυτό από κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη, έρχονται καθημε-ρινά ορειβάτες να κατακτήσουν την κορυφή του, να πάρουν λίγη από τη δόξα του! Με τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα φτάσαμε και κατακτήσαμε τις αιώνιες κορυφές του! Μύτικας (2917 μ.), Σκολιό (2911 μ.), Στεφάνι (2905 μ.), Προφήτης Ηλίας (2786 μ.). Άγριες, ανεμοδαρμένες κορυφές, κρυμμένες συχνά μέσα σε γοργοκίνητες νεφέλες. Τα σύννεφα εδώ κινούνται τόσο γρήγορα που, βλέποντας τις σκιές τους να «τρέχουν» επάνω στις πλαγιές, νομίζεις πως κινείται το βουνό! Απίστευτη αίσθηση! Ευτυχία! Δέος! Φόβος! Πνευματική έπαρση! Ψυχική αγαλλίαση! Κρύος ιδρώτας διαπερνά τα κορμιά μας ενώ η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη! Όμως, ο Όλυμπος σε πολλά σημεία του είναι γεμάτος από γκρεμούς και επικίνδυνα σημεία που ό- ποιος δεν τα σεβαστεί θα το πληρώσει με τη ζωή του! Δεν είναι λίγοι αυτοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απόκρημνες κορφές του. Η μυρωδιά του αγριοκάτσικου που βράζει στο καζάνι του καταφυγίου, διαπερνά βασανιστικά τα ρουθούνια μας. Αφού απολαύσαμε μια ζεστή κρεατόσουπα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

25 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Στο καταφύγιο φτάσαμε ύστερα από κατάβαση 2 περίπου ωρών. Το βράδυ, όλοι μαζί μια όμορφη παρέα, συζητούσαμε για τις εμπειρίες της ημέρας. Ο καθένας είχε κάτι διαφορετικό να περιγράψει, κάποια εμπειρία πρωτόγνωρη ν αφηγηθεί. Κορεσμένοι πια, από τις χαρές του βουνού, επιδοθήκαμε σ ένα τρελό φαγοπότι. Εκείνη η βραδιά έμοιαζε μαγική! Τραγουδούσαμε όλοι στη σκιά της σελήνης. Μιας σελήνης τόσο διαφορετικής, τόσο φωτεινής, τόσο αρχέγονης!

26 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Εκεί, σ ένα πετρόχτιστο μπαλκόνι στα 2100 μ. στην αγκαλιά του Ολύμπου. Εκεί, στα χνάρια των αρχαίων θεών. Εκεί, στα μονοπάτια των αθανάτων. Εκεί, η σκέψη μας αρχίζει και τελειώνει ακόμη! Ακόμη εκεί

27 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 27 ΔΕΛΦΟΙ ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟ 27 Στην αρχαιότητα ξεκινούσε ανθρώπινη πομπή από τους Δελφούς και ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι που σώζεται τμηματικά σε άριστη κατάσταση ακόμη και σήμερα, κατέληγε στο Κωρύκειο άντρο, ένα από τα ιερότερα σπήλαια ναούς της αρχαίας Ελλάδας. Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον κατσικοπόδαρο θεό «Πάνα» και τη νύμφη «Κωρυκεία». Οι ντόπιοι ονομάζουν το σπήλαιο και «Σαραντάυλι» εξαιτίας της απαράμιλλης ακουστικής που έχει ο μεγάλος θάλαμος. Το σύγχρονο μονοπάτι (Ε4) ξεκινάει από το σπίτι του μεγάλου ποιητή, Άγγελου Σικελιανού που σήμερα είναι μουσείο και ακολουθεί μια ανηφορική διαδρομή απάνω σε καλντερίμι (σκαλισμένο στα βραχώδη πρανή του βουνού). Ουσιαστικά ακολουθεί το αρχαίο μονοπάτι προς το Κωρύκειο άντρο. Ανηφορίζοντας, η θέα προς τη θάλασσα και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, καταπληκτική!

28 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Μετά από ανάβαση μιάμισης ώρας περίπου φτάνουμε στη θέση Κρόκι. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από τους πολλούς και διαφορετικούς σε είδη και χρώματα, κρόκους, που φυτρώνουν τριγύρω, κυρίως Οκτώβρη και Νοέμβρη.

29 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Στο Κρόκι υπάρχει πηγή με άφθονο τρεχούμενο, παγωμένο νερό, από τα λιωμένα χιόνια του Παρνασσού. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από 31 πεζοπόρους, δράττει την ευκαιρία να ξαποστάσει για λίγα λεπτά και να δροσιστεί από το κρυσταλλένιο νερό της πηγής.

30 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Στη συνέχεια διασχίζοντας το δασικό δρόμο προς την Παλιοπαναγιά (Αγ. Τριάδα), φτάνουμε στο ομώνυμο ξωκλήσι μετά από 1 ώρα περίπου. Ο χώρος γύρω από το ξωκλήσι είναι ιδανικός για α- ναψυχή. Είναι εφοδιασμένος με ξύλινα παγκάκια, τραπέζια και πετρόχτιστες ψησταριές για να μπορεί ο καθένας να ψήνει με ασφάλεια ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια σύντομη στάση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για μερικές ανάσες και αναχώρηση για το σπήλαιο. Ύστερα από σαραντάλεπτη ανάβαση, φτάνουμε στην είσοδο του ξακουστού σπηλαίου! Κατά τη διάρκεια της ανάβασης όμως, πίσω μας διαγράφεται μια πανέμορφη θέα όλου του Λιβαδιού της Α- ράχωβας, ενώ σηκώνοντας το βλέμμα μας αντικρίζουμε χιονισμένο και αγέρωχο τον Γεροντόβραχο, μια από τις υψηλότερες κορφές του Παρνασσού.

31 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Από το Κωρύκειο άντρο υπάρχει ο θρύλος ότι ξεκινούσε υπόνομος (τούνελ) που κατέληγε στο ιερό του Απόλλωνα στο μαντείο των Δελφών! Η είσοδος του σπηλαίου είναι μικρή και δεν φαίνεται αν κατέβεις λίγα μέτρα πιο κάτω το βουνό. Προσπερνώντας όμως το στόμιο της, ανάμικτα συναισθήματα δημιουργούνται μέσα σου. Αρχικά νοιώθεις έντονα την υγρασία και τη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος. Ένα σχεδόν παγωμένο αεράκι, ο ήχος από τις νεροσταγόνες που πέφτουν επάνω στους σταλαγμίτες από την «οροφή», αλλά και η επιβλητική σε όγκο αίθουσα που απλώνεται εμπρός στα μάτια σου, σε κάνουν να νοιώθεις ανατριχίλα και δέος! Αστραπιαία περνούν από το μυαλό σου σκέψεις παράξενες, καθώς η ματιά σου περιφέρεται με δέος στον ιερό τούτο χώρο που έχει 90 μέτρα μήκος και 60 μέτρα πλάτος.

32 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Χοντροί σταλακτίτες κρέμονται σαν κωνικοί πολυέλαιοι από την οροφή που μοιάζουν με «κώρυκες» (δερμάτινα ασκιά). Κατά μία εκδοχή λέγεται ότι το σπήλαιο πήρε το όνομά του από αυτούς τους κώρυκες. Στο σπήλαιο αυτό πέρασε περιοδεύοντας και ο Παυσανίας όπου στα «Φωκικά» του γράφει ότι το όνομα το πήρε από την Κωρυκεία νύμφη που αποπλάνησε ο Απόλλωνας και γέννησε τη Λυκωρία. Οι νύμφες ήταν μικρές αλλά σημαντικές θεότητες της βλάστησης και των νερών, συμπαραστάτες των ανθρώπων στη γεωργία, την αφθονία των καρπών και τον πολλαπλασιασμό των κοπαδιών των ποιμένων βουκόλων. Ήταν κι αυτές κόρες του Δία. Είχαν αναθρέψει και μεγαλώσει πολλούς αρχαίους θεούς. Όποιος θνητός όμως τολμούσε να τις ενοχλήσει, τον εκδικιόντουσαν. Τον έκαναν νυμφόπληκτο. Του «έπαιρναν» τη φωνή ή το χέρι του και αν τις κατηγορούσε του «έπαιρναν» το στόμα!

33 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Πολλές ερωτεύθηκαν θνητούς και έκαναν όμορφα παιδιά μαζί τους. Πολλές πηγές, βρύσες και σπήλαια της ελληνικής υπαίθρου έχουν σχετικές ονομασίες, όπως: νεραϊδοπηγή, νεραϊδόβρυση, νεραϊδοσπηλιά κ.ά. Θυσίες και σπονδές στον Πάνα και τις νύμφες προσέφεραν για πολλούς αιώνες οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Συνήθως άφηναν στο βωμό διάφορα αναθήματα (τάματα), ακριβά δώρα και έργα τέχνης, ενώ οι βοσκοί άφηναν γάλα, τυρί, φρούτα και γλυκίσματα. Ο Κυριακιώτης ποιητής Ανδρέας Τσούρας σε σχετική αναφορά του για το σπήλαιο, το χωρίζει σε τρία δώματα: την «Μεγάλη αίθουσα του Πανός», το «ενδιαίτημα των νυμφών» και το «όριο ζωής και θανάτου». Στην επανάσταση του 1821 το σπήλαιο αποτέλεσε ορμητήριο του μεγάλου οπλαρχηγού της Ρούμελης, Οδυσσέα Ανδρούτσου.

34 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Με όλα αυτά στην άκρη του μυαλού μας, αποχωριζόμαστε σιγά σιγά τη δροσιά του σπηλαίου και κατηφορίζουμε προς το τέλος της διαδρομής μας. Ο χωματόδρομος ύστερα από μία ώρα περπάτημα μας βγάζει στον ασφαλτόδρομο που ενώνει το «Λιβάδι» του Παρνασσού με τη γραφική «Αγόριανη» (σημερινός Επτάλοφος). Εκεί, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο που μας οδηγεί στο ομώνυμο χωριό. Ακολουθεί το πατροπαράδοτο φαγοπότι σε μια από τις πολλές όμορφες ταβέρνες του χωριού. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε, βρεθήκαμε να νυχτοπερπατούμε μισοζαλισμένοι από τις α- τελείωτες «οινοσπονδές» στους σύγχρονους θεούς του κεφιού και της διασκέδασης! Απολαύσαμε όμως μια υπέροχη φθινοπωρινή πανσέληνο που μας αποζημίωσε ιδανικά στο τέλος αυτής της φθινοπωρινής αποδράσεως στο μονοπάτια του Παρνασσού!

35 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 35 Τ αγριολούλουδα του Κυριακίου Επιμέλεια Νίκου Γ. Γκώνια (συνέχεια) 35 ABIES CEPHALONICA Οικογ.: ABIETACEAE - Ελατίδας ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Αρβανίτσα Το θαυμάσιο οροπέδιο της Αρβανίτσας. Μέσα και γύρω απ αυτό πελώρια έλατα. Ένα αμιγές δάσος κεφαλονίτικου έλατου. Η ποικιλία αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον Αίνο της Κεφαλονιάς απ τον Άγγλο κυβερνήτη του νησιoύ NAPIER και το συμπατριώτη του βοτανολόγο LOUDON. Σε μικρά ξέφωτα βρίσκουμε αραιά και πού λίγα αγριόκεδρα, αγριοκορομηλιές, κράταιγους και αγριοτριανταφυλλιές. Το έλατο φυτρώνει και αναπτύσσεται σε υψόμετρο απ τα 750 μ. μέχρι 1500 μ. Κάτω απ τα 750 μ. εμφανίζονται άγρια και απειλητικά πουρνάρια. Μοιάζουν με " αγκαθωτούς " ιππότες, που εμποδίζουν την προσπέλαση προς τους αριστοκράτες του δάσους, τα μεγαλόπρεπα έλατα. Αποκλειστικά ελληνικό δέντρο. Κωνική η μορφή του. Φτάνει σε ύψος τα 30 μ. Οι ρίζες του προχωρούν βαθιά. Ο κορμός σχεδόν ίσιος, κυλινδρικός με διακλαδώσεις οριζόντιες, φύλλα βελόνες. Τα κουκουνάρια βγαίνουν γύρω στην κορυφή όρθια εκ. Το έλατο ζει εκατοντάδες χρόνια. Είναι αειθαλές και έχει τεράστια οικολογική και αισθητική αξία. Δίνει καλή ξυλεία για στέγαση σπιτιών κυρίως, αλλά και άλλες χρήσεις. Χρησιμοποιείται σε σκελετούς οικοδομών, στην κατασκευή βαρελιών και κιβωτίων, αλλά και στη βιομηχανία χαρτοπολτού. Ως καύσιμη ύλη δε θεωρείται πολύ καλής ποιότητας.

36 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Το έλατο είναι δημοφιλές δέντρο ιδιαίτερα στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Για να μην καταστρέφονται τα λιγοστά μας δάση απ την αλόγιστη κοπή ελάτων, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά φυτώρια. Δέντρα από φυτώρια χρησιμοποιούνται και για αναδασώσεις. Η ελατόπισσα (δάκρυα ρετσινιού που κυλούν στα κουκουνάρια), χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε παθήσεις του στομάχου. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για δοθιήνες, τους λεγόμενους "καλόγερους ". Ο Πάνας, ο θεός των δασών και των βοσκών, είχε ερωτευθεί τη νύμφη Πίτυ. Όμως είχε και αντίζηλο το Βοριά! Η Πίτυς τελικά προτίμησε τον τραγοπόδαρο Πάνα και ο εκδικητικός Βοριάς την έσπρωξε και την έριξε κάτω απ ένα βράχο. Εκεί την βρήκε ο Πάνας και πριν ξεψυχήσει τη μεταμόρφωσε σε δέντρο, σε έλατο. Έτσι, η νύμφη κλαίει όταν φυσάει βοριάς και τα δάκρυά της σωστά μαργαριτάρια κυλούν στα κουκουνάρια. Οι αρχαίοι έδιναν το όνομα «Πίτυς» και στο έλατο.

37 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 37 HELLEBORUS CYCLOPHYLUS Οικογ.: RANUNCULACEAE - Ρανουνκουλίδες Ελλέβορος, σκαρί, σκάρφη, βέλιουρας 37 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Γκρόπες Φυτρώνει σε δασικές πετρώδεις εκτάσεις της ορεινής ζώνης. Είναι φυτό ποώδες και πολυετές με όρθιο άφυλλο βλαστό εκ. Έχει φύλλα πράσινα οδοντωτά. Τα άνθη είναι κιτρινοπράσινα και γέρνουν προς τα κάτω, σαν τα φωτιστικά των δρόμων. Ανθίζει Ιούνιο Αύγουστο. Σήμερα ο ελλέβορος καλλιεργείται ως διακοσμητικό. Το ρίζωμα περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες. Χρησιμοποιείται για ψάρεμα σε ποτάμια ( παράνομη αλιεία ). Είναι ναρκωτικό. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενειών ζώων, κατά της παράνοιας, της κατάθλιψης, της επιληψίας. Όχι βέβαια χωρίς κίνδυνο. Παλιά το χρησιμοποιούσαν σε μαγγανείες και θανατηφόρα γιατροσόφια. * Ο ιατρός Μελάμπους με ελλέβορο θεράπευσε, από τις μανιακές κρίσεις που υπέφεραν, τις κόρες του βασιλιά του Άργους Προίτου. * "Ο μέλας ελλέβορος φύεται επί των υπέρ την Αντίκυραν ορέων: «το δε φάρμακον το εις την κάθαρσιν η του ελλέβορους ρίζα εστί»". (Παυς. X 26, 4), (Διοσκ. IV 150, 151), Γ. ΚΡΕΜΟΣ, Ιεροί Πόλεμοι,σελ.44 * "Ην δε και ανήρ τις Αντικυρεύς, αν τινά φασιν ελλεβορίσαι τον Ηρακλέα κατά την μανίαν ". Στέφανος Βυζάντιος, Εθνικά. * Στα αρχαία χρόνια, όταν έβλεπαν κάποιον που δε στεκόταν καλά στα μυαλά του, συνήθιζαν να λένε: "ελλεβόρου δείται". (του χρειάζεται ελλέβορος). * Η ελλεβορίνη δινόταν κάποτε για ενδυνάμωση της μνήμης. Όμως η κατάχρηση έφερνε δηλητηριάσεις και ενίοτε θάνατο! (εγκ. ΗΛΙΟΣ, 6, 650) Το αποτέλεσμα εξαρτάται απ τη δοσολογία αλλά και τον οργανισμό του ανθρώπου. Φάρμακο και φαρμάκι έχουν μεγάλη σχέση. Ίδια είναι η ρίζα των λέξεων. Απ το φαρμάκι προκύπτει φάρμακο. Αλλά και το φάρμακο γίνεται φαρμάκι μερικές φορές!

38 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Κυριάκι - Κούκουρα Κυριακή 30 Δεκεμβρίου Προτελευταία ημέρα του έτους που μας αποχαιρετά. Παρ ότι βρισκόμαστε, σχεδόν, στην καρδιά του χειμώνα, όλα γύρω μας παραπέμπουν περισσότερο στην αρχή της άνοιξης! Μόνο το τσουχτερό κρύο μας υπενθυμίζει ότι ο χειμώνας ακόμη βρυχάται! Μια καθ όλα ηλιόλουστη μέρα, τέλος Δεκέμβρη, σπανίζει. Γι αυτό και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για λίγο περπάτημα. Η κραιπάλη των Χριστουγέννων έχει προσθέσει μερικά ακόμη «γραμμάρια» στο κατά τ άλλα, αιθέριο στην όψη κορμί μας, τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να αποβάλλουμε. Έτσι λοιπόν, μια ομάδα 24 πεζοπόρων συγκροτημένη από μέλη του ΕΟΣ Κυριακίου, της Λιβαδειάς και των Λιβανατών, ξεκινήσαμε από την κεντρική πλατεία του χωριού με στόχο τον γραφικό οικισμό της Αγ. Άννας (Κούκουρα), που βρίσκεται χτισμένος στους βορειανατολικούς πρόποδες της Παλιοβούνας (1747 μ.).

39 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Η διαδρομή διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι του Ελικώνα, περνώντας διαδοχικά από τις τοποθεσίες: Αβουζά, Καλιφώνι, Χώνι, Αρβανίτσα και καταλήγει στα Κούκουρα. Αρχικά ανεβαίνουμε για 40 περίπου λεπτά μια δύσκολη ανηφόρα, που μας βγάζει στην Αβουζά ή Βουζέ όπως λέγεται από τους Κυριακιώτες. Πρόκειται για μια μικρή λάκα επάνω από το χωριό με υπέροχη θέα προς τον Κυριάκι και τον Παρνασσό. Στη Βουζέ βρίσκονται και οι πηγές της Μεγάλης Βρύσης που τροφοδοτούσε κατ αποκλειστικότητα το Κυριάκι για αιώνες στο παρελθόν. Σήμερα οι πηγές αυτές απλά ενισχύουν το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας. Περνώντας από τη Βουζέ συναντήσαμε τον δασικό δρόμο, που αποτελεί συνάμα και αντιπυρική ζώνη. Βαδίζουμε για λίγο κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση προς το Χώνι, ένα αμφιπρανές οροπέδιο, που διασχίζεται στο χαμηλότερο σημείο του, από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει Κυριάκι με Κούκουρα. Σαραντάλεπτη πεζοπορία από τη Βουζέ, μας οδηγεί στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη. Εκεί κάνουμε μια ολιγόλεπτη στάση και δροσιζόμαστε από το κρυσταλλένιο νερό της ομώνυμης πηγής.

40 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Από τον Αϊ Γιώργη, ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι που διασχίζει το ελατόδασος.

41 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ύστερα από μισή ώρα πορεία, φτάνουμε στο «πηγάδι της Αρβανίτσας». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πηγή με γάργαρο νερό, κλεισμένη μέσα σε πηγάδι χαμηλού βάθους (< 2 μ.). Εκεί μπορεί κανείς με έναν κουβά να βγάλει εύκολα νερό για να σβήσει τη δίψα του. Το νερό της πηγής αυτής καταλήγει, μέσα από ένα δίκτυο σωληνώσεων στο ελατόφυτο οροπέδιο της Αρβανίτσας. Και όπως συνηθίζουμε ως πεζοπόροι, όπου πηγή και στάση! Αφού «πήραμε» τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες και ξαποστάσαμε λιγάκι, αναχωρήσαμε για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Σε 25 λεπτά φτάνουμε στην Αρβανίτσα. Καταπράσινη. Πανέμορφη όπως πάντα!

42 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Προσπερνώντας την Αρβανίτσα, κατηφορίζουμε μέσα από παλιό πέτρινο μονοπάτι (καλντερίμι) και μετά από 90 λεπτά φτάνουμε στα Κούκουρα. Σε πολλά σημεία της διαδρομής συναντήσαμε χιόνι! Η διαδρομή διήρκεσε συνολικά 4 ώρες. Το υψηλότερο σημείο της ήταν στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη στα 1100 μ. Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική διαδρομή, αρκετά εύκολη, με συνεχείς εναλλαγές τοπίων! Στο δρόμο μας συναντήσαμε 2 πηγές με τρεχούμενο νερό και παρθένο ελατόδασος! Στα Κούκουρα ακολούθησε φαγοπότι με καλή μουσική. Γενικά, ήταν μια εύκολη διαδρομή που θα τη συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα σε όλους, καθώς προσφέρει πολλές και ποικίλες ομορφιές και συγκινήσεις!

43 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Εγκαίνια νέου γραφείου Ε.Ο.Σ. Κυριακίου Στις 22 Δεκεμβρίου 2007, ώρα 19:30, έγιναν τα εγκαίνια του νέου μας γραφείου. Ένα καινούριο, ευρύχωρο γραφείο, εξοπλισμένο με 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα βοηθήσει πολύ στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συλλόγου. Η αίθουσα αυτή προσφέρεται για εκδηλώσεις πάσης φύσεως καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού. Στην όλη τελετή μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.) κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, η πρώην αντινομάρχης κ. Άρια Αγάτσα, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Λαζάρου και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιβαδειάς, ο διοικητής και μέλη της ομάδας διάσωσης Λιβαδειάς καθώς και πλήθος μελών του συλλόγου μας. Επιτελέσθηκε αγιασμός από τον π. Βενιαμίν και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό προς τα μέλη του συνδέσμου, τόσο ο κ. Αντωνόπουλος όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας. Ευχή όλων ήταν ο σύνδεσμός μας να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συμμετοχή όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας σε ορειβατικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις, γνωρίζοντας κάθε φορά κι από ένα καινούριο κομμάτι αυτής της ευλογημένης χώρας! Οι προσκεκλημένοι δεξιώθηκαν από το Δ.Σ. του συνδέσμου μας, μέσα σε άριστο κλίμα, σε γνωστή ταβέρνα του χωριού.

44 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ «Στα μονοπάτια του Εφιάλτη» Ο Γερο-Καλλίδρομος ποίημα του Ευάγγελου Πλαστήρα -«. Πες μας ΓΕΡΟ-ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΕ, τόσες χιλιάδες χρόνια τι είδανε τα μάτια σου, τι γροίκησαν τ αυτιά σου»; -«Σαν τι να πρωτοθυμηθώ, και τι να μολογήσω! Είδα του Ξέρξη τις ορδές, κάτω στις Θερμοπύλες, κι ο Λεωνίδας μοναχός, με λίγους Σπαρτιάτες. Άκουσα λιανοτούφεκα, και ρώτησα τη Γκιώνα, -«Ειν ο Αντρούτσος Οδυσσεύς, που δόξα σ ένα Χάνι»! Και πάλι ο κάμπος μαύρισε, με τούρκικα φουσάτα, κι έστησ ο Διάκος πόλεμο, κάτω στην Αλαμάνα. Το καρυοφύλλι τ άναψε, έσπασε το σπαθί του. και ζωντανό τον σούβλισαν, οι Τούρκοι στο Ζητούνι. Είδα στη Χαλκομάτα μου, να πιάνουν το δεσπότη, και να σκοτώνουν οι άπιστοι, τον Άγιο των Σαλώνων. Στα γέρικα τα ελάτια μου, Αρματωλοί και Κλέφτες, εκεί κρεμάγαν τ άρματα λίγο να ξαποστάσουν.

45 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Γνώρισα τ ανταρτόπουλα, που βγήκαν στον αγώνα, τότε στη μαύρη Κατοχή, κατακτητές να διώξουν. Πέρασα μπόρες και βροχές, άκουσ αστροπελέκια, και το χειμώνα άσπριζα, απ το πολύ το χιόνι. Είχα τ αγρίμια συντροφιά, τις πέρδικες στα πλάγια, και τις λαφίνες πούπιναν, νερό να ξεδιψάσουν. Χαιρόμουνα την Άνοιξη, τους Σαρακατσαναίους, με τα πολλά κοπάδια τους, και τα τρανά γκεσέμια»!.. Αυτά μας είπε το βουνό, κι έδωκε την ευχή του, να πάρουμε τα χρόνια του, να δούμε τα καλά του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας

4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας 4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας Αυτή είναι μία θαυμάσια διαδρομή η οποία συμπεριλαμβάνει δύο κορυφές πάνω από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εν μέρει περπατάμε

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας Κυκλικός Περίπατος Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ 1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ ρεις φίλοι, τρεις ηµέρες, 2917 µέτρα. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει στο σχεδιασµό τους ο Αχιλλέας, ο Πάνος και ο Γιώργος, ήταν ότι στην ανάβασή τους στο «βουνό των Θεών», τον

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Σεμινάριο εκπαιδευτικών Τοπία του Ολύμπου. Αναγνωστάκης Σπύρος Νοέμβριος , Ελασσόνα

ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Σεμινάριο εκπαιδευτικών Τοπία του Ολύμπου. Αναγνωστάκης Σπύρος Νοέμβριος , Ελασσόνα ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Σεμινάριο εκπαιδευτικών Τοπία του Ολύμπου Αναγνωστάκης Σπύρος Νοέμβριος 16 2018, Ελασσόνα Υπάρχουν πολλά βουνά που χαρακτηρίζονται ως ιερά βουνά. Κανένα όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 07:00 Αναχώρηση οδικός από τα γραφεία του συλλόγου για Γραβιά 09:30 Ξενάγηση στο Χάνι της Γραβιάς

Διαβάστε περισσότερα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα

«Η μάνα Ηπειρώτισσα» - Γράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων Νίκη Χύτα Τις μέρες του καλοκαιριού είχα την τύχη να βρεθώ τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων στην όμορφη περιοχή της Ηπείρου με την παρθένα φύση, με την πλούσια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Τζιορντάνο Μπρούνο

Τζιορντάνο Μπρούνο http://hallofpeople.com/gr/bio/bruno.php Τζιορντάνο Μπρούνο Αποσπάσματα από έργα του (Την εποχή που εκκλησία και επιστήμη θεωρούσε υποδεέστερο το γυναικείο φύλο, ο Μπρούνο έγραψε): Εξετάστε λίγο την αλήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Το Ελληνόπουλο - L' enfant Μετάφραση: Κωστής Παλαμάς Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τ` όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 13 : Γομαρόσταλος και Γκαβός

Κεφ. 13 : Γομαρόσταλος και Γκαβός Κεφ. 13 : Γομαρόσταλος και Γκαβός Η διαδρομή του Γομαρόσταλου, όπως και αυτή από Πετρόστρουγκα για το ρέμα του Γκαβού, καθαρίστηκε και σημαδεύτηκε από το Σάκη το Σπανούδη και τη παρέα του από Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου Μαρία αγγελίδου χ ρ υ σ ο το βυζάντιο σε έξι χρώματα eikonoγραφηση κατερίνα βερουτσου «Ένας Θεός στον ουρανό, ένας βασιλιάς στη γη: ένας αυτοκράτορας. Και μια πόλη ολόλαμπρη, απ το χρυσάφι ολολαμπρότερη».

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Απόσταση: Εως Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, έως Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ Απόσταση: Από Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, από Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 28/10. Πρώτος σταθμός το Μαντείο των Δελφών. Η ξενάγησή μας στον Ομφαλό της

Σάββατο 28/10. Πρώτος σταθμός το Μαντείο των Δελφών. Η ξενάγησή μας στον Ομφαλό της Το Σαββατοκύριακο του ΟΧΙ, οι συνάδελφοι είπαν ΝΑΙ στην εκδρομή του ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (28-29/10: Δελφοί Αράχωβα Δίστομο Όσιος Λουκάς Κάτω Τιθορέα Αμφίκλεια Γραβιά Βάργιανη Μεταλλευτικό Πάρκο Παύλιανη)!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσωπα: Αφηγητής- 5 παιδιά: \ Άγιος Βασίλης

Πρόσωπα: Αφηγητής- 5 παιδιά: \ Άγιος Βασίλης ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΛΑΤΑΝΟΣ 2009-2010 «Ο Αϊ-Βασίλης φέτος είναι πράσινος» μια διασκευή του βιβλίου των: Άννας Βερούλη ΚΑΙ Νίκου Μιχαλόπουλου επιμέλεια διασκευής: Πέτσκου Βίκυ Πρόσωπα: Αφηγητής- 5 παιδιά:

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Σέσσι, Γραμματικό κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Το καλοκαίρι του 2009 το Γραμματικό έγινε η περισσότερο συζητημένη περιοχή, αφού δυστυχώς για μια εβδομάδα σχεδόν το όνομα του φιγουράριζε σε όλα τα δελτία

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Ο θησαυρός της ζούγκλας Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Στον Κόλπο των Βράχων 2. Το Μεγάλο Φίδι 3. Ο Τίγρης της Ζούγκλας 4. Ο Κροκόδειλος του Ποταμού 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο με τις δράσεις μας, λίγα λόγια,πολλές εικόνες

Το ημερολόγιο με τις δράσεις μας, λίγα λόγια,πολλές εικόνες Το ημερολόγιο με τις δράσεις μας, λίγα λόγια,πολλές εικόνες Θέμα Φυτά και δένδρα με ρίζες στο μακρινό παρελθόν μας. Σχολική χρονιά 2012 2013 ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2012 Αναδάσωση στην Πεντέλη Συμμετείχαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Το μενταγιόν που θύμιζε μισοφέγγαρο. Περάσανε κάποιοι μήνες. Ο Μάρκος, από την ώρα της ανατολής κι όσην ώρα

Το μενταγιόν που θύμιζε μισοφέγγαρο. Περάσανε κάποιοι μήνες. Ο Μάρκος, από την ώρα της ανατολής κι όσην ώρα Το μενταγιόν που θύμιζε μισοφέγγαρο Περάσανε κάποιοι μήνες. Ο Μάρκος, από την ώρα της ανατολής κι όσην ώρα 95 Τριστάνος και Ιζόλδη 009-168 new.qxp_011-126.qxd 10/09/19 17:40 Page 96 ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ο ήλιος

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου.

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. 01/08/2019 Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους συνοδούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται πάντα υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάµαι, το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά Στα ψηλά τα βουνά να κοιµάµαι στο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί πριν από πολύ καιρό ένας κακός μάγος μάγεψε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία.

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία. Ένας κόσμος ενεργειών και δυνάμεων ξετυλίχτηκε μπροστά μου και με διαπέρασε ολόκληρη. Ένας κόσμος άγνωστος, ασύλληπτος, μαγευτικός. Κι εγώ τον αγκάλιασα, αφημένη μέσα στην απέραντη αγκαλιά του... Κι αναρωτιόμουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Το φετινό καλοκαίρι (2013), το διάστημα 29 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου μια 6μελής ελληνική ορειβατική αποστολή ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τα βουνά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα