ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ε.Ο.Σ.) ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ε.Ο.Σ.) ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ"

Transcript

1 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 1 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ε.Ο.Σ.) ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ Τεύχος 4 Έκτακτη έκδοση

2 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 2 2 Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Κυριακίου Πρόεδρος: Αθανάσιος Γ. Φορτώσης Αντιπρόεδρος: Λουκάς Κ. Γκώνιας Γεν. Γραμματέας: Χαϊδούλα Γ. Λίλιου Ειδ. Γραμματέας: Μαρία Λ. Κράλλη Ταμίας: Γιώργος Λ. Παπαδημητρίου Έφορος Ορειβασίας: Λουκάς Δ. Μπότσης Μέλος: Αντώνης Βεκρής Επίτιμος πρόεδρος: Φωκίων Αθ. Πούλος Τηλ. Επικοινωνίας: , , Ευχαριστήρια Ο Ε.Ο.Σ. Κυριακίου, ευχαριστεί ιδιαίτερα, τον κ. Κωνσταντίνο Λουϊζά για τη μεγάλη του συμβολή στην αναβάθμιση του συνδέσμου μας καθώς επίσης και για την οικονομική του συμπαράσταση στις ανάγκες του συνδέσμου. Ακόμη, ο σύνδεσμός μας ευχαριστεί και τον συνεργάτη του κ. Κων/νο Αγγέλου. Επιπλέον ευχαριστούμε τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) για την οικονομική ενίσχυση των Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το νομάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά, για το ποσό των Την Τοπική Αυτοδιοίκηση Κυριακίου και τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Λαζάρου για τις καθοριστικές ενέργειες που έκανε προς το δασαρχείο Λιβαδειάς, για την παραχώρηση χώρου, όπου ο σύνδεσμος μας φιλοδοξεί να κατασκευάσει Ορειβατικό Καταφύγιο! Επίσης ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιβαδειάς, για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε, στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του Ελικώνα το περασμένο καλοκαίρι. Όταν τους χρειαζόμασταν ήταν πάντα δίπλα μας, αποτελεσματικά, όπως και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λιβαδειάς και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Ανέστης. Τέλος, ξεχωριστά θέλουμε να ευχαριστήσουμε το μέλος του Δ.Σ του συνδέσμου μας, κ. Αντώνη Βεκρή για την πολύτιμη προσφορά του στην προβολή του συνδέσμου μας προς το απανταχού ορειβατικό κοινό, ο οποίος προσέφερε για άλλη μια φορά το τυπογραφείο του, εντελώς δωρεάν, για την εκπόνηση αυτού του ιστορικού για τα δεδομένα του συνδέσμου μας, περιοδικού! Χωρίς τη δική του προσφορά, αυτό το τεύχος δεν θα έφτανε στα χέρια σας σήμερα! Περιεχόμενα Χιονισμένο Κυριάκι (σελ. 3) Κι ύστερα η άνοιξη (σελ. 4) Ορειβατώντας στον Ελικώνα Μεγάλη Λούτσα (σελ. 5) ΟΛΥΜΠΟΣ Ο θρόνος του Δία Ωδή στον Όλυμπο (σελ. 12) Ο ΕΟΣ Κυριακίου στην κορυφή του Ολύμπου (σελ. 17) Δελφοί Κωρύκειον άντρο (σελ. 27) Τ αγριολούλουδα του Κυριακίου ABIES CEPHALONICA & HELLEBORUS CYCLOPHYLUS.....(σελ. 35) Κυριάκι Κούκουρα (σελ. 38) Εγκαίνια νέου γραφείου Ε.Ο.Σ. Κυριακίου (σελ. 43) ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ Στα μονοπάτια του Εφιάλτη (σελ. 44) Τα κείμενα του περιοδικού επιμελήθηκαν οι: Λουκάς Κ. Γκώνιας, Αθανάσιος Γ. Φορτώσης, Χάιδω Γ. Λίλιου. Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν τα κείμενα είναι από τα προσωπικά αρχεία των: Λουκά Κ. Γκώνια, Νικολάου Νίκα, Περικλή Φ. Πούλου, Νικολάου Γ. Γκώνια και Ανδρέα Αντωνόπουλου.

3 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 3 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ 3 Το Κυριάκι σε μια όψη διαφορετική, έτσι όπως το είδε ο φακός της ψηφιακής μας μηχανής μετά τον χιονιά του Φλεβάρη! Ολόλευκο, χιονισμένο, πανέμορφο!

4 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 4 4 Κι ύστερα η Άνοιξη!!! Ανθισμένες αμυγδαλιές στη νοτιοανατολική είσοδο του χωριού

5 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 5 Ορειβατώντας στον Ελικώνα 5 Μεγάλη Λούτσα Η καρδιά του Ελικώνα Εδώ, στα χνάρια και τ αρώματα των μουσών, στα μονοπάτια του σαϊτευτή Απόλλωνα, στη γη της ορφικής και διονυσιακής λατρείας, στις ελατοφωλιές του κατσικοπόδαρου Πάνα, εδώ, στα παλιά λημέρια των κλεφταρματολών, στις πέτρινες κρυψώνες των σταυραϊτών,

6 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 6 6 εδώ, στην ευλογημένη γη του Ελικώνα, που λεβεντόκορμα έλατα κι ολάνθιστα αγριολούλουδα, αγκαλιάζουν κι ευωδιάζουν το κάθε μας βήμα, εδώ, που τα πνευμόνια μας αναπνέουν τον οίστρο των πουλιών και των εντόμων, εδώ, σ αυτό το μικρό αλλά καταπράσινο τοπίο, είχαμε την τύχη να βρεθούμε ένα πρωινό του «θεριστή» μια ομάδα 22 πεζοπόρων ορειβατών του ΕΟΣ Κυριακίου! Κάθε μας βήμα, ένα όνειρο, κάθε μας ανάσα, μια εσωτερική αναγέννηση, κάθε μας χαμόγελο στο φόντο του δάσους, ένα έργο τέχνης, μιας τέχνης που μόνο η μητέρα φύση ξέρει απλόχερα να προβάλλει!

7 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 7 Κι είναι να μη θαυμάζεις το μεγαλείο του Πλάστη, τη φαντασία του Δημιουργού που ζωγράφισε αυτόν τον κόσμο με χρυσά χρώματα, παρμένα από τη διαμαντένια παλέτα του! 7

8 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 8 8 Μέσα σ αυτή την πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, βαδίζω κι εγώ, σαν εκστασιασμένος οδοιπόρος που προσπαθεί να αιχμαλωτίσει για πάντα στα ψηφιακά δίχτυα της μικρής φωτογραφικής του μηχανής, όσο περισσότερα μικρά κομμάτια μπορεί από το πανέμορφο γιγάντιο παζλ της μητέρας φύσης. Γύρω μου νέοι και νέες, με προσπερνούν εκατέρωθεν χαριτολογώντας. Κρυφά, βαθιά στις καρδιές τους, ο έρωτας τραγουδά και δίνει δειλά στα πρόσωπά τους μια ξεχωριστή λάμψη και ωραιότητα, μια διαφορετική χαρά και λαχτάρα! Λαχτάρα για τις ομορφιές της ζωής, τις ομορφιές της νιότης!

9 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 9 9 Κι από πάνω μας, ο ζωοδότης Ήλιος, παιχνιδίζει σαν μικρό παιδάκι με τα λιγοστά λευκά συννεφάκια, φωτίζοντας ρυθμικά τα πρόσωπά μας, Κάπως έτσι, χωρίς καλά - καλά να το καταλάβουμε, βρεθήκαμε στην κορυφή! Η μεγάλη Λούτσα ορθώνεται περήφανα στα 1553 μ. επάνω από τη θάλασσα. Είναι η τρίτη υψομετρικά κορυφή του ελικώνιου όρους μετά την Παλιοβούνα (1747 μ.) και το Τσίβερι (1561 μ.) Αποτελεί όμως την καρδιά του όρους των μουσών καθώς βρίσκεται στο καταπράσινο κέντρο του!

10 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Μετά από λίγη ξεκούραση και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες στην κορυφή, κατηφορίζουμε περνώντας μέσα από μικρά ξέφωτα και πυκνές ελατόφυτες πλαγιές, με στόχο το οροπέδιο του Ζερικίου (Ελικώνα), ενός παραδοσιακού οικισμού με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, έχοντας στην άκρη του μυαλού μας τη μυρωδιά της μπριζόλας που ξεροψήνεται επάνω στ αναμμένα κάρβουνα! Μάλλον ο περίπατος, μας έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη!

11 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page 11 Μετά από συνολικά 5 ώρες αργό περπάτημα, φτάνουμε στην είσοδο του χωριού. 11 Αφού σβήνουμε τη δίψα μας στη γραφική πέτρινη βρύση της πλατείας, στρογγυλοκαθόμαστε όλοι γύρω από το στρωμένο τραπέζι της παραδοσιακής ταβέρνας και το φαγοπότι και το γλέντι που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο!! Γλυκά ζαλισμένοι από τ αρώματα της φύσης και του οίνου, σαν σύγχρονοι Διόνυσοι, χορτασμένοι από χορό και τραγούδι, αποκαμωμένοι από τις χαρές της ημέρας, παίρνουμε το δρό-μο του γυρισμού, φαρδιά πλατιά ξαπλωμένοι όλοι στις ανέσεις που προσφέρει το βελουδένιο κάθισμα του λεωφορείου μας. Μια ακόμη ονειρεμένη Κυριακή στα μονοπάτια του Ελικώνα μας, έφτασε στο τέλος. Δεν έχουμε, παρά ν ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη κορυφή!

12 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page ΟΛΥΜΠΟΣ Ο θρόνος του Δία Ωδή στον Όλυμπο Όλυμπε, όρος των Θεών!!! Παλάτια από γρανίτη και χρυσό φιλοξενούσες στις κορυφές σου! Εσύ είσαι το πιο λαμπρό κι ένδοξο βουνό από όλα τ άλλα του κόσμου! Χιλιάδες αιώνες περάσανε από τότε που αναδύθηκες και που χιλιάδες γενεές αφανισμένες έπεσαν στην άβυσσο του παρελθόντος!

13 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Μα συ Όλυμπε που τις είδες να γεννιούνται και να πεθαίνουν, χαμογελούσες με την σκέψη πως η ζωή σου είναι δεμένη με την ζωή των αθάνατων Θεών, με την ζωή του σύμπαντος! Κρύβοντας μες στα σκοτάδια την καταγωγή σου, σε πολλά όρη έλεγες : - Εγώ είμαι το ιερό βουνό! Είμαι ο μεγάλος αδερφός σας! Πάμπλουτος κι ευγενής ήσουν έναν καιρό Όλυμπε. Όταν από Ανατολή και Αφρική σου στέλνανε χρυσάφι και θυσιάζανε για σένα από όλη τη γη για να καταλαγιάσεις την οργή του Δία. Καθένα από τα παλάτια σου είχε φιλοξενήσει την ιστορία του σύμπαντος! Μα και σήμερα Όλυμπε η κάθε σου βουνοκορφή μαρτυρεί την αρχαία σου λάμψη. Στην κάθε πέτρα που κυλά στις επιβλητικές χαράδρες σου ακούγεται ο αντίλαλος από το παρελθόν σου!

14 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Την μεγαλοπρέπεια σου περήφανε Όλυμπε όλοι θέλουν να την δουν, να την θαυμάσουν! Με το βήμα τους πολλοί ορειβάτες αχόρταγα έρχονται να συναντήσουν την ιστορία σου. Και τους χαμογελούν των βουνών σου οι κορυφές με τα χιονισμένα δόντια τους. Τα δάση χαϊδεύουν τα μάγουλά τους, έχοντας για δάχτυλα τ ακρόκλωνά τους. Οι απότομες κορυφές σου, αυτό το άγριο πεύκο σου, απλόχερα προσφέρονται αλλά με κόπο και τόλμη μεγάλη. Αυτό το άγριο πεύκο, τα πρόσωπα των βράχων προϋποθέτουν την παρουσία σου.

15 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Είναι η παρουσία σου που επισημαίνεται όταν τα φτερά των αετών ανοίγουν διάπλατα στο πέταγμά τους και απλώνονται υπερήφανα στους απάτητους γκρεμούς σου! Είναι η παρουσία σου που μετουσιώνεται στις πρώτες ριπές του αέρα, συγκεντρώνοντας τα σύννεφα αυτούς τους ρακένδυτους πρόσφυγες, μυστηριακά, επιδέξια, σχεδόν μόνιμα στην κορυφή σου, δίνοντάς τους πατρίδα. Γιατί πάντα η παρουσία σου Όλυμπε, σκηνοθετεί! Η παρουσία σου, σκηνογραφεί!

16 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:37 PM Page Η παρουσία σου, διαδραματίζει! Η παρουσία σου, περήφανο όρος, συγγράφει!

17 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ο Ε.Ο.Σ. Κυριακίου στην κορυφή του Ολύμπου!

18 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ξύπνησε μες στα στήθια μου ένα γλυκό αεράκι, είπα να πάρω τα βουνά, μ έπιασε το μεράκι Ανέβηκα στον Όλυμπο και κοίταξα αγνάντια, της Ήρας τα αρώματα, του Δία τα καμώματα όλα στρωμένα στις κορφές, κρίνα, στολίδια κι ομορφιές! Ψυχή, ησυχία για να βρεις πρέπει πολύ να παιδευτείς, λες και πληρώνεις τον καιρό με πόνο και με στεναγμό (Σωκράτης Μάλαμας)

19 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 19 Της Ήρας τα αρώματα 19

20 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Του Ήλιου τα καμώματα

21 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Προσδοκώντας την πανοραμική θέα από τις κορυφές του όρους των αρχαίων θεών, ως σύγχρονοι ταπεινοί προσκυνητές της αρχέγονης ιστορίας αυτού του μεγαλειώδους μυθικού βουνού, ανηφορίσαμε, διψασμένοι να κατακτήσουμε ένα μικρό, έστω, κομμάτι από την απύθμενη αίγλη του, μια φιλόδοξη ομάδα πεζοπόρων όλων των ηλικιών του Ε.Ο.Σ. Κυριακίου. Ήταν μια καυτή καλοκαιρινή μέρα του Αλωνάρη. Παρασκευή 27 Ιουλίου Στα πλαίσια της πανελλήνιας συνάντησης των πεζοπόρων - ορειβατών της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. που γίνεται κάθε χρόνο στο βουνό των αρχαίων θεών, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς, μια ομάδα 35 ορειβατών από το Κυριάκι.

22 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ξεκινήσαμε από το χωριό το πρωί της Παρασκευής. Δυο ώρες αργότερα, στο χωριό Κάστρο, συναντηθήκαμε με τα πούλμαν του ΟΦΟΕΣΕ που έρχονταν από Αθήνα. Μαζί πορευτήκαμε μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου, στην τοποθεσία «Πριόνια» (υψόμ μ.). Από εκεί όλοι μαζί (περίπου 100 άτομα) ακολουθήσαμε το καλοσυντηρημένο μονοπάτι με προορισμό το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2100 μ. Διασχίζοντας ένα υπέροχο δάσος από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολες (είδος μαύρης πεύκης) φτάσαμε ύστερα από ανηφορική πορεία 4 περίπου ωρών, στην είσοδο του καταφυγίου. Οι περισσότεροι τακτοποιήθηκαν στα κρεβάτια τους, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που κατασκήνωσαν στον περιβάλλοντα χώρο. Ξαποστάσαμε απολαμβάνοντας ζεστό τσάι, κομμένο από τις πλαγιές του θρυλικού όρους! Το βράδυ, όπως αναμενόταν, κύλησε ευχάριστα με φαγητό, κρασί και τραγούδι. Όλοι μαζεμένοι στο πέτρινο «μπαλκόνι» του καταφυγίου, απολαύσαμε την υπέροχη καλοκαιρινή φεγγαράδα!

23 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Το πρωινό του Σαββάτου ετοιμαστήκαμε ν αναχωρήσουμε για το μεγάλο στόχο. Την κορυφή των κορυφών, τη γενέτειρα των κεραυνών, το θρόνο του Δία, τον πολυπόθητο Μύτικα! Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη θ ανέβαινε στον Μύτικα και το Στεφάνι. Η δεύτερη ομάδα θα διέσχιζε τα «Ζωνάρια» με στόχο την χαμηλότερη κορυφή του προφήτη Ηλία και επίσκεψη στα δύο καταφύγια: «Γιόσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκαλος». Διασχίζοντας το δάσος με τις Ρόμπολες φτάσαμε σ ένα υψόμετρο άνω των 2400 μ. όπου πλέον δεν υπήρχαν δέντρα, ούτε θάμνοι, παρά μόνο βράχια και λίγα διάσπαρτα αγριολούλουδα στις άκρες του μονοπατιού. Η θέα, εκπληκτική απ όπου κι αν έστρεφες το βλέμμα σου!! Όσο ανεβαίναμε και πλησιάζαμε τις κορυφές, απαράμιλλο δέος πλημμύριζε το νου και τις ψυχές μας! Ακολουθώντας μια ανεπανάληπτη διαδρομή, απίστευτες εικόνες αντίκριζαν τα μάτια μας!

24 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Νοιώθαμε όλον τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας. Σαν να παίρναμε κι εμείς λίγη από τη δόξα και την αύρα των ολύμπιων θεών! Τέτοια εναλλαγή και ένταση συναισθημάτων, τέτοια ψυχική και πνευματική ανάταση, μονάχα ο Όλυ-μπος μπορεί να σου δώσει! Γι αυτό άλλωστε και είναι μοναδικός. Γι αυτό από κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη, έρχονται καθημε-ρινά ορειβάτες να κατακτήσουν την κορυφή του, να πάρουν λίγη από τη δόξα του! Με τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα φτάσαμε και κατακτήσαμε τις αιώνιες κορυφές του! Μύτικας (2917 μ.), Σκολιό (2911 μ.), Στεφάνι (2905 μ.), Προφήτης Ηλίας (2786 μ.). Άγριες, ανεμοδαρμένες κορυφές, κρυμμένες συχνά μέσα σε γοργοκίνητες νεφέλες. Τα σύννεφα εδώ κινούνται τόσο γρήγορα που, βλέποντας τις σκιές τους να «τρέχουν» επάνω στις πλαγιές, νομίζεις πως κινείται το βουνό! Απίστευτη αίσθηση! Ευτυχία! Δέος! Φόβος! Πνευματική έπαρση! Ψυχική αγαλλίαση! Κρύος ιδρώτας διαπερνά τα κορμιά μας ενώ η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη! Όμως, ο Όλυμπος σε πολλά σημεία του είναι γεμάτος από γκρεμούς και επικίνδυνα σημεία που ό- ποιος δεν τα σεβαστεί θα το πληρώσει με τη ζωή του! Δεν είναι λίγοι αυτοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απόκρημνες κορφές του. Η μυρωδιά του αγριοκάτσικου που βράζει στο καζάνι του καταφυγίου, διαπερνά βασανιστικά τα ρουθούνια μας. Αφού απολαύσαμε μια ζεστή κρεατόσουπα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

25 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Στο καταφύγιο φτάσαμε ύστερα από κατάβαση 2 περίπου ωρών. Το βράδυ, όλοι μαζί μια όμορφη παρέα, συζητούσαμε για τις εμπειρίες της ημέρας. Ο καθένας είχε κάτι διαφορετικό να περιγράψει, κάποια εμπειρία πρωτόγνωρη ν αφηγηθεί. Κορεσμένοι πια, από τις χαρές του βουνού, επιδοθήκαμε σ ένα τρελό φαγοπότι. Εκείνη η βραδιά έμοιαζε μαγική! Τραγουδούσαμε όλοι στη σκιά της σελήνης. Μιας σελήνης τόσο διαφορετικής, τόσο φωτεινής, τόσο αρχέγονης!

26 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Εκεί, σ ένα πετρόχτιστο μπαλκόνι στα 2100 μ. στην αγκαλιά του Ολύμπου. Εκεί, στα χνάρια των αρχαίων θεών. Εκεί, στα μονοπάτια των αθανάτων. Εκεί, η σκέψη μας αρχίζει και τελειώνει ακόμη! Ακόμη εκεί

27 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 27 ΔΕΛΦΟΙ ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟ 27 Στην αρχαιότητα ξεκινούσε ανθρώπινη πομπή από τους Δελφούς και ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι που σώζεται τμηματικά σε άριστη κατάσταση ακόμη και σήμερα, κατέληγε στο Κωρύκειο άντρο, ένα από τα ιερότερα σπήλαια ναούς της αρχαίας Ελλάδας. Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον κατσικοπόδαρο θεό «Πάνα» και τη νύμφη «Κωρυκεία». Οι ντόπιοι ονομάζουν το σπήλαιο και «Σαραντάυλι» εξαιτίας της απαράμιλλης ακουστικής που έχει ο μεγάλος θάλαμος. Το σύγχρονο μονοπάτι (Ε4) ξεκινάει από το σπίτι του μεγάλου ποιητή, Άγγελου Σικελιανού που σήμερα είναι μουσείο και ακολουθεί μια ανηφορική διαδρομή απάνω σε καλντερίμι (σκαλισμένο στα βραχώδη πρανή του βουνού). Ουσιαστικά ακολουθεί το αρχαίο μονοπάτι προς το Κωρύκειο άντρο. Ανηφορίζοντας, η θέα προς τη θάλασσα και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, καταπληκτική!

28 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Μετά από ανάβαση μιάμισης ώρας περίπου φτάνουμε στη θέση Κρόκι. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από τους πολλούς και διαφορετικούς σε είδη και χρώματα, κρόκους, που φυτρώνουν τριγύρω, κυρίως Οκτώβρη και Νοέμβρη.

29 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Στο Κρόκι υπάρχει πηγή με άφθονο τρεχούμενο, παγωμένο νερό, από τα λιωμένα χιόνια του Παρνασσού. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από 31 πεζοπόρους, δράττει την ευκαιρία να ξαποστάσει για λίγα λεπτά και να δροσιστεί από το κρυσταλλένιο νερό της πηγής.

30 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Στη συνέχεια διασχίζοντας το δασικό δρόμο προς την Παλιοπαναγιά (Αγ. Τριάδα), φτάνουμε στο ομώνυμο ξωκλήσι μετά από 1 ώρα περίπου. Ο χώρος γύρω από το ξωκλήσι είναι ιδανικός για α- ναψυχή. Είναι εφοδιασμένος με ξύλινα παγκάκια, τραπέζια και πετρόχτιστες ψησταριές για να μπορεί ο καθένας να ψήνει με ασφάλεια ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια σύντομη στάση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για μερικές ανάσες και αναχώρηση για το σπήλαιο. Ύστερα από σαραντάλεπτη ανάβαση, φτάνουμε στην είσοδο του ξακουστού σπηλαίου! Κατά τη διάρκεια της ανάβασης όμως, πίσω μας διαγράφεται μια πανέμορφη θέα όλου του Λιβαδιού της Α- ράχωβας, ενώ σηκώνοντας το βλέμμα μας αντικρίζουμε χιονισμένο και αγέρωχο τον Γεροντόβραχο, μια από τις υψηλότερες κορφές του Παρνασσού.

31 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Από το Κωρύκειο άντρο υπάρχει ο θρύλος ότι ξεκινούσε υπόνομος (τούνελ) που κατέληγε στο ιερό του Απόλλωνα στο μαντείο των Δελφών! Η είσοδος του σπηλαίου είναι μικρή και δεν φαίνεται αν κατέβεις λίγα μέτρα πιο κάτω το βουνό. Προσπερνώντας όμως το στόμιο της, ανάμικτα συναισθήματα δημιουργούνται μέσα σου. Αρχικά νοιώθεις έντονα την υγρασία και τη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος. Ένα σχεδόν παγωμένο αεράκι, ο ήχος από τις νεροσταγόνες που πέφτουν επάνω στους σταλαγμίτες από την «οροφή», αλλά και η επιβλητική σε όγκο αίθουσα που απλώνεται εμπρός στα μάτια σου, σε κάνουν να νοιώθεις ανατριχίλα και δέος! Αστραπιαία περνούν από το μυαλό σου σκέψεις παράξενες, καθώς η ματιά σου περιφέρεται με δέος στον ιερό τούτο χώρο που έχει 90 μέτρα μήκος και 60 μέτρα πλάτος.

32 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Χοντροί σταλακτίτες κρέμονται σαν κωνικοί πολυέλαιοι από την οροφή που μοιάζουν με «κώρυκες» (δερμάτινα ασκιά). Κατά μία εκδοχή λέγεται ότι το σπήλαιο πήρε το όνομά του από αυτούς τους κώρυκες. Στο σπήλαιο αυτό πέρασε περιοδεύοντας και ο Παυσανίας όπου στα «Φωκικά» του γράφει ότι το όνομα το πήρε από την Κωρυκεία νύμφη που αποπλάνησε ο Απόλλωνας και γέννησε τη Λυκωρία. Οι νύμφες ήταν μικρές αλλά σημαντικές θεότητες της βλάστησης και των νερών, συμπαραστάτες των ανθρώπων στη γεωργία, την αφθονία των καρπών και τον πολλαπλασιασμό των κοπαδιών των ποιμένων βουκόλων. Ήταν κι αυτές κόρες του Δία. Είχαν αναθρέψει και μεγαλώσει πολλούς αρχαίους θεούς. Όποιος θνητός όμως τολμούσε να τις ενοχλήσει, τον εκδικιόντουσαν. Τον έκαναν νυμφόπληκτο. Του «έπαιρναν» τη φωνή ή το χέρι του και αν τις κατηγορούσε του «έπαιρναν» το στόμα!

33 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Πολλές ερωτεύθηκαν θνητούς και έκαναν όμορφα παιδιά μαζί τους. Πολλές πηγές, βρύσες και σπήλαια της ελληνικής υπαίθρου έχουν σχετικές ονομασίες, όπως: νεραϊδοπηγή, νεραϊδόβρυση, νεραϊδοσπηλιά κ.ά. Θυσίες και σπονδές στον Πάνα και τις νύμφες προσέφεραν για πολλούς αιώνες οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Συνήθως άφηναν στο βωμό διάφορα αναθήματα (τάματα), ακριβά δώρα και έργα τέχνης, ενώ οι βοσκοί άφηναν γάλα, τυρί, φρούτα και γλυκίσματα. Ο Κυριακιώτης ποιητής Ανδρέας Τσούρας σε σχετική αναφορά του για το σπήλαιο, το χωρίζει σε τρία δώματα: την «Μεγάλη αίθουσα του Πανός», το «ενδιαίτημα των νυμφών» και το «όριο ζωής και θανάτου». Στην επανάσταση του 1821 το σπήλαιο αποτέλεσε ορμητήριο του μεγάλου οπλαρχηγού της Ρούμελης, Οδυσσέα Ανδρούτσου.

34 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Με όλα αυτά στην άκρη του μυαλού μας, αποχωριζόμαστε σιγά σιγά τη δροσιά του σπηλαίου και κατηφορίζουμε προς το τέλος της διαδρομής μας. Ο χωματόδρομος ύστερα από μία ώρα περπάτημα μας βγάζει στον ασφαλτόδρομο που ενώνει το «Λιβάδι» του Παρνασσού με τη γραφική «Αγόριανη» (σημερινός Επτάλοφος). Εκεί, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο που μας οδηγεί στο ομώνυμο χωριό. Ακολουθεί το πατροπαράδοτο φαγοπότι σε μια από τις πολλές όμορφες ταβέρνες του χωριού. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε, βρεθήκαμε να νυχτοπερπατούμε μισοζαλισμένοι από τις α- τελείωτες «οινοσπονδές» στους σύγχρονους θεούς του κεφιού και της διασκέδασης! Απολαύσαμε όμως μια υπέροχη φθινοπωρινή πανσέληνο που μας αποζημίωσε ιδανικά στο τέλος αυτής της φθινοπωρινής αποδράσεως στο μονοπάτια του Παρνασσού!

35 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 35 Τ αγριολούλουδα του Κυριακίου Επιμέλεια Νίκου Γ. Γκώνια (συνέχεια) 35 ABIES CEPHALONICA Οικογ.: ABIETACEAE - Ελατίδας ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Αρβανίτσα Το θαυμάσιο οροπέδιο της Αρβανίτσας. Μέσα και γύρω απ αυτό πελώρια έλατα. Ένα αμιγές δάσος κεφαλονίτικου έλατου. Η ποικιλία αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον Αίνο της Κεφαλονιάς απ τον Άγγλο κυβερνήτη του νησιoύ NAPIER και το συμπατριώτη του βοτανολόγο LOUDON. Σε μικρά ξέφωτα βρίσκουμε αραιά και πού λίγα αγριόκεδρα, αγριοκορομηλιές, κράταιγους και αγριοτριανταφυλλιές. Το έλατο φυτρώνει και αναπτύσσεται σε υψόμετρο απ τα 750 μ. μέχρι 1500 μ. Κάτω απ τα 750 μ. εμφανίζονται άγρια και απειλητικά πουρνάρια. Μοιάζουν με " αγκαθωτούς " ιππότες, που εμποδίζουν την προσπέλαση προς τους αριστοκράτες του δάσους, τα μεγαλόπρεπα έλατα. Αποκλειστικά ελληνικό δέντρο. Κωνική η μορφή του. Φτάνει σε ύψος τα 30 μ. Οι ρίζες του προχωρούν βαθιά. Ο κορμός σχεδόν ίσιος, κυλινδρικός με διακλαδώσεις οριζόντιες, φύλλα βελόνες. Τα κουκουνάρια βγαίνουν γύρω στην κορυφή όρθια εκ. Το έλατο ζει εκατοντάδες χρόνια. Είναι αειθαλές και έχει τεράστια οικολογική και αισθητική αξία. Δίνει καλή ξυλεία για στέγαση σπιτιών κυρίως, αλλά και άλλες χρήσεις. Χρησιμοποιείται σε σκελετούς οικοδομών, στην κατασκευή βαρελιών και κιβωτίων, αλλά και στη βιομηχανία χαρτοπολτού. Ως καύσιμη ύλη δε θεωρείται πολύ καλής ποιότητας.

36 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Το έλατο είναι δημοφιλές δέντρο ιδιαίτερα στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Για να μην καταστρέφονται τα λιγοστά μας δάση απ την αλόγιστη κοπή ελάτων, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά φυτώρια. Δέντρα από φυτώρια χρησιμοποιούνται και για αναδασώσεις. Η ελατόπισσα (δάκρυα ρετσινιού που κυλούν στα κουκουνάρια), χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε παθήσεις του στομάχου. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για δοθιήνες, τους λεγόμενους "καλόγερους ". Ο Πάνας, ο θεός των δασών και των βοσκών, είχε ερωτευθεί τη νύμφη Πίτυ. Όμως είχε και αντίζηλο το Βοριά! Η Πίτυς τελικά προτίμησε τον τραγοπόδαρο Πάνα και ο εκδικητικός Βοριάς την έσπρωξε και την έριξε κάτω απ ένα βράχο. Εκεί την βρήκε ο Πάνας και πριν ξεψυχήσει τη μεταμόρφωσε σε δέντρο, σε έλατο. Έτσι, η νύμφη κλαίει όταν φυσάει βοριάς και τα δάκρυά της σωστά μαργαριτάρια κυλούν στα κουκουνάρια. Οι αρχαίοι έδιναν το όνομα «Πίτυς» και στο έλατο.

37 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page 37 HELLEBORUS CYCLOPHYLUS Οικογ.: RANUNCULACEAE - Ρανουνκουλίδες Ελλέβορος, σκαρί, σκάρφη, βέλιουρας 37 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Γκρόπες Φυτρώνει σε δασικές πετρώδεις εκτάσεις της ορεινής ζώνης. Είναι φυτό ποώδες και πολυετές με όρθιο άφυλλο βλαστό εκ. Έχει φύλλα πράσινα οδοντωτά. Τα άνθη είναι κιτρινοπράσινα και γέρνουν προς τα κάτω, σαν τα φωτιστικά των δρόμων. Ανθίζει Ιούνιο Αύγουστο. Σήμερα ο ελλέβορος καλλιεργείται ως διακοσμητικό. Το ρίζωμα περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες. Χρησιμοποιείται για ψάρεμα σε ποτάμια ( παράνομη αλιεία ). Είναι ναρκωτικό. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενειών ζώων, κατά της παράνοιας, της κατάθλιψης, της επιληψίας. Όχι βέβαια χωρίς κίνδυνο. Παλιά το χρησιμοποιούσαν σε μαγγανείες και θανατηφόρα γιατροσόφια. * Ο ιατρός Μελάμπους με ελλέβορο θεράπευσε, από τις μανιακές κρίσεις που υπέφεραν, τις κόρες του βασιλιά του Άργους Προίτου. * "Ο μέλας ελλέβορος φύεται επί των υπέρ την Αντίκυραν ορέων: «το δε φάρμακον το εις την κάθαρσιν η του ελλέβορους ρίζα εστί»". (Παυς. X 26, 4), (Διοσκ. IV 150, 151), Γ. ΚΡΕΜΟΣ, Ιεροί Πόλεμοι,σελ.44 * "Ην δε και ανήρ τις Αντικυρεύς, αν τινά φασιν ελλεβορίσαι τον Ηρακλέα κατά την μανίαν ". Στέφανος Βυζάντιος, Εθνικά. * Στα αρχαία χρόνια, όταν έβλεπαν κάποιον που δε στεκόταν καλά στα μυαλά του, συνήθιζαν να λένε: "ελλεβόρου δείται". (του χρειάζεται ελλέβορος). * Η ελλεβορίνη δινόταν κάποτε για ενδυνάμωση της μνήμης. Όμως η κατάχρηση έφερνε δηλητηριάσεις και ενίοτε θάνατο! (εγκ. ΗΛΙΟΣ, 6, 650) Το αποτέλεσμα εξαρτάται απ τη δοσολογία αλλά και τον οργανισμό του ανθρώπου. Φάρμακο και φαρμάκι έχουν μεγάλη σχέση. Ίδια είναι η ρίζα των λέξεων. Απ το φαρμάκι προκύπτει φάρμακο. Αλλά και το φάρμακο γίνεται φαρμάκι μερικές φορές!

38 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Κυριάκι - Κούκουρα Κυριακή 30 Δεκεμβρίου Προτελευταία ημέρα του έτους που μας αποχαιρετά. Παρ ότι βρισκόμαστε, σχεδόν, στην καρδιά του χειμώνα, όλα γύρω μας παραπέμπουν περισσότερο στην αρχή της άνοιξης! Μόνο το τσουχτερό κρύο μας υπενθυμίζει ότι ο χειμώνας ακόμη βρυχάται! Μια καθ όλα ηλιόλουστη μέρα, τέλος Δεκέμβρη, σπανίζει. Γι αυτό και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για λίγο περπάτημα. Η κραιπάλη των Χριστουγέννων έχει προσθέσει μερικά ακόμη «γραμμάρια» στο κατά τ άλλα, αιθέριο στην όψη κορμί μας, τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να αποβάλλουμε. Έτσι λοιπόν, μια ομάδα 24 πεζοπόρων συγκροτημένη από μέλη του ΕΟΣ Κυριακίου, της Λιβαδειάς και των Λιβανατών, ξεκινήσαμε από την κεντρική πλατεία του χωριού με στόχο τον γραφικό οικισμό της Αγ. Άννας (Κούκουρα), που βρίσκεται χτισμένος στους βορειανατολικούς πρόποδες της Παλιοβούνας (1747 μ.).

39 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Η διαδρομή διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι του Ελικώνα, περνώντας διαδοχικά από τις τοποθεσίες: Αβουζά, Καλιφώνι, Χώνι, Αρβανίτσα και καταλήγει στα Κούκουρα. Αρχικά ανεβαίνουμε για 40 περίπου λεπτά μια δύσκολη ανηφόρα, που μας βγάζει στην Αβουζά ή Βουζέ όπως λέγεται από τους Κυριακιώτες. Πρόκειται για μια μικρή λάκα επάνω από το χωριό με υπέροχη θέα προς τον Κυριάκι και τον Παρνασσό. Στη Βουζέ βρίσκονται και οι πηγές της Μεγάλης Βρύσης που τροφοδοτούσε κατ αποκλειστικότητα το Κυριάκι για αιώνες στο παρελθόν. Σήμερα οι πηγές αυτές απλά ενισχύουν το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας. Περνώντας από τη Βουζέ συναντήσαμε τον δασικό δρόμο, που αποτελεί συνάμα και αντιπυρική ζώνη. Βαδίζουμε για λίγο κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση προς το Χώνι, ένα αμφιπρανές οροπέδιο, που διασχίζεται στο χαμηλότερο σημείο του, από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει Κυριάκι με Κούκουρα. Σαραντάλεπτη πεζοπορία από τη Βουζέ, μας οδηγεί στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη. Εκεί κάνουμε μια ολιγόλεπτη στάση και δροσιζόμαστε από το κρυσταλλένιο νερό της ομώνυμης πηγής.

40 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Από τον Αϊ Γιώργη, ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι που διασχίζει το ελατόδασος.

41 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Ύστερα από μισή ώρα πορεία, φτάνουμε στο «πηγάδι της Αρβανίτσας». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πηγή με γάργαρο νερό, κλεισμένη μέσα σε πηγάδι χαμηλού βάθους (< 2 μ.). Εκεί μπορεί κανείς με έναν κουβά να βγάλει εύκολα νερό για να σβήσει τη δίψα του. Το νερό της πηγής αυτής καταλήγει, μέσα από ένα δίκτυο σωληνώσεων στο ελατόφυτο οροπέδιο της Αρβανίτσας. Και όπως συνηθίζουμε ως πεζοπόροι, όπου πηγή και στάση! Αφού «πήραμε» τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες και ξαποστάσαμε λιγάκι, αναχωρήσαμε για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Σε 25 λεπτά φτάνουμε στην Αρβανίτσα. Καταπράσινη. Πανέμορφη όπως πάντα!

42 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Προσπερνώντας την Αρβανίτσα, κατηφορίζουμε μέσα από παλιό πέτρινο μονοπάτι (καλντερίμι) και μετά από 90 λεπτά φτάνουμε στα Κούκουρα. Σε πολλά σημεία της διαδρομής συναντήσαμε χιόνι! Η διαδρομή διήρκεσε συνολικά 4 ώρες. Το υψηλότερο σημείο της ήταν στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη στα 1100 μ. Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική διαδρομή, αρκετά εύκολη, με συνεχείς εναλλαγές τοπίων! Στο δρόμο μας συναντήσαμε 2 πηγές με τρεχούμενο νερό και παρθένο ελατόδασος! Στα Κούκουρα ακολούθησε φαγοπότι με καλή μουσική. Γενικά, ήταν μια εύκολη διαδρομή που θα τη συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα σε όλους, καθώς προσφέρει πολλές και ποικίλες ομορφιές και συγκινήσεις!

43 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Εγκαίνια νέου γραφείου Ε.Ο.Σ. Κυριακίου Στις 22 Δεκεμβρίου 2007, ώρα 19:30, έγιναν τα εγκαίνια του νέου μας γραφείου. Ένα καινούριο, ευρύχωρο γραφείο, εξοπλισμένο με 2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα βοηθήσει πολύ στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συλλόγου. Η αίθουσα αυτή προσφέρεται για εκδηλώσεις πάσης φύσεως καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού. Στην όλη τελετή μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.) κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, η πρώην αντινομάρχης κ. Άρια Αγάτσα, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Λαζάρου και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιβαδειάς, ο διοικητής και μέλη της ομάδας διάσωσης Λιβαδειάς καθώς και πλήθος μελών του συλλόγου μας. Επιτελέσθηκε αγιασμός από τον π. Βενιαμίν και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό προς τα μέλη του συνδέσμου, τόσο ο κ. Αντωνόπουλος όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας. Ευχή όλων ήταν ο σύνδεσμός μας να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συμμετοχή όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας σε ορειβατικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις, γνωρίζοντας κάθε φορά κι από ένα καινούριο κομμάτι αυτής της ευλογημένης χώρας! Οι προσκεκλημένοι δεξιώθηκαν από το Δ.Σ. του συνδέσμου μας, μέσα σε άριστο κλίμα, σε γνωστή ταβέρνα του χωριού.

44 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ «Στα μονοπάτια του Εφιάλτη» Ο Γερο-Καλλίδρομος ποίημα του Ευάγγελου Πλαστήρα -«. Πες μας ΓΕΡΟ-ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΕ, τόσες χιλιάδες χρόνια τι είδανε τα μάτια σου, τι γροίκησαν τ αυτιά σου»; -«Σαν τι να πρωτοθυμηθώ, και τι να μολογήσω! Είδα του Ξέρξη τις ορδές, κάτω στις Θερμοπύλες, κι ο Λεωνίδας μοναχός, με λίγους Σπαρτιάτες. Άκουσα λιανοτούφεκα, και ρώτησα τη Γκιώνα, -«Ειν ο Αντρούτσος Οδυσσεύς, που δόξα σ ένα Χάνι»! Και πάλι ο κάμπος μαύρισε, με τούρκικα φουσάτα, κι έστησ ο Διάκος πόλεμο, κάτω στην Αλαμάνα. Το καρυοφύλλι τ άναψε, έσπασε το σπαθί του. και ζωντανό τον σούβλισαν, οι Τούρκοι στο Ζητούνι. Είδα στη Χαλκομάτα μου, να πιάνουν το δεσπότη, και να σκοτώνουν οι άπιστοι, τον Άγιο των Σαλώνων. Στα γέρικα τα ελάτια μου, Αρματωλοί και Κλέφτες, εκεί κρεμάγαν τ άρματα λίγο να ξαποστάσουν.

45 kyriaki2008:layout 1 6/27/08 2:38 PM Page Γνώρισα τ ανταρτόπουλα, που βγήκαν στον αγώνα, τότε στη μαύρη Κατοχή, κατακτητές να διώξουν. Πέρασα μπόρες και βροχές, άκουσ αστροπελέκια, και το χειμώνα άσπριζα, απ το πολύ το χιόνι. Είχα τ αγρίμια συντροφιά, τις πέρδικες στα πλάγια, και τις λαφίνες πούπιναν, νερό να ξεδιψάσουν. Χαιρόμουνα την Άνοιξη, τους Σαρακατσαναίους, με τα πολλά κοπάδια τους, και τα τρανά γκεσέμια»!.. Αυτά μας είπε το βουνό, κι έδωκε την ευχή του, να πάρουμε τα χρόνια του, να δούμε τα καλά του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ 1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ ρεις φίλοι, τρεις ηµέρες, 2917 µέτρα. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει στο σχεδιασµό τους ο Αχιλλέας, ο Πάνος και ο Γιώργος, ήταν ότι στην ανάβασή τους στο «βουνό των Θεών», τον

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Το Ελληνόπουλο - L' enfant Μετάφραση: Κωστής Παλαμάς Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τ` όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους συνοδούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται πάντα υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο με τις δράσεις μας, λίγα λόγια,πολλές εικόνες

Το ημερολόγιο με τις δράσεις μας, λίγα λόγια,πολλές εικόνες Το ημερολόγιο με τις δράσεις μας, λίγα λόγια,πολλές εικόνες Θέμα Φυτά και δένδρα με ρίζες στο μακρινό παρελθόν μας. Σχολική χρονιά 2012 2013 ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2012 Αναδάσωση στην Πεντέλη Συμμετείχαμε

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ Απόσταση: Από Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, από Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Άνοιξη. Α2 Ιωάννα Οικονόμου Γεωργία Κωνστάντιου Ιάσονας Κουριανίδης Αίας Καριωρης Μάριος Αβραμίδης

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Άνοιξη. Α2 Ιωάννα Οικονόμου Γεωργία Κωνστάντιου Ιάσονας Κουριανίδης Αίας Καριωρης Μάριος Αβραμίδης ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Άνοιξη Α2 Ιωάννα Οικονόμου Γεωργία Κωνστάντιου Ιάσονας Κουριανίδης Αίας Καριωρης Μάριος Αβραμίδης Άνοιξη Από τις τέσσερις εποχές η πιο όμορφη Είσαι εσύ!

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Χαλίκι. Ασπροποτάμου Τρικάλων. Ημερολόγιο 2011

Χαλίκι. Ασπροποτάμου Τρικάλων. Ημερολόγιο 2011 Χαλίκι Ασπροποτάμου Τρικάλων Ημερολόγιο 2011 Βορειοδυτικά του νομού, χτισμένο αμφιθεατρικά στην σκιά των 2.295 μ. της κορυφής του όρους Περιστέρι, αυτό το μικροσκοπικό και πανέμορφο χωριό με τα πέτρινα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν

Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο : 27.4.2008 ΦΥΛΛΟ Δραστηριοτήτων Όνοµα:... Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ηκοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ηκοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας Άνοιξη 2009 Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι και μέλη του συλλόγου μας, Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με τις καλύτερες ευχές του Δ.Σ. προς όλους σας για τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Επικοινωνούμε ξανά μαζί σας με

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς. Νίκος Γκάτσος ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι και άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ. 7 ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ. Το πρωί της Κυριακής 19. Η νέα Δημοτική αρχή του. Από τις 9 και

ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ. 7 ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ. Το πρωί της Κυριακής 19. Η νέα Δημοτική αρχή του. Από τις 9 και 7 ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ Το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου 2015, η πλατεία του Διονύσου γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές και ενθουσιασμένους ποδηλάτες/σες. Η νέα Δημοτική αρχή του Ορχομενού διοργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Δικαστικά, Μαραθώνας. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς

Δικαστικά, Μαραθώνας. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Δικαστικά, Μαραθώνας κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Είναι γνωστή σε όλους αυτή η περιοχή του Μαραθώνα τόσο για τις όμορφες παραλίες του, που φιλοξενούν πλήθος καλοκαιρινών παραθεριστών, όσο και για τα ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq Όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα είπαμε δικά μας, θα επαναλαμβάνονται στην απουσία μας μ άλλους να τα ζουν, άλλους να τ αγαπούν, άλλους να τα λεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ 3 Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Το ρολόι στο μπαλκόνι της κόλασης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Ζούσε στην άκρη ενός χωριού που το έλεγαν Κεφαλοχώρι. Το Κεφαλοχώρι βρισκόταν στην κορυφή ενός βουνού και είχε λογής λογής κατοίκους.

Ζούσε στην άκρη ενός χωριού που το έλεγαν Κεφαλοχώρι. Το Κεφαλοχώρι βρισκόταν στην κορυφή ενός βουνού και είχε λογής λογής κατοίκους. Μέρος Α: Μια φορά και ένα καιρό ζούσε στην εξοχή, ένας κύριος κοντός, με μικρά χέρια και πόδια, ο κύριος Λαιμός. Είμαι ο Κύριος Λαιμός Ζούσε στην άκρη ενός χωριού που το έλεγαν Κεφαλοχώρι. Το Κεφαλοχώρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μπουν τού υποσχόταν πως δε θα τα πήγαινε να δουλέψουν στις λιμνοθάλασσες του νότου ή στα ανθρακωρυχεία

Μπουν τού υποσχόταν πως δε θα τα πήγαινε να δουλέψουν στις λιμνοθάλασσες του νότου ή στα ανθρακωρυχεία Χουάνγκ-Σιάο Απόψε η Σελήνη λάμπει απόκοσμα στον φθινοπωρινό ουρανό. Οι ανάγλυφοι όγκοι του γρανιτένιου βουνού απέναντι μοιάζουν πελώριοι δράκοι, ακίνητοι μα απειλητικοί. Οι πρώτες πραγματικά ψυχρές ριπές

Διαβάστε περισσότερα

Νεωτερική παιδική ποίηση

Νεωτερική παιδική ποίηση Τα χαρακτηριστικά των ποιημάτων αυτής της κατηγορίας είναι τα παρακάτω: Είναι κυρίως ποιήματα, τα οποία, αν και γράφονται για παιδιά, αναφέρονται σε μια πραγματικότητα παιδική, η οποία όμως απογειώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΠΡΩΙΝΟ Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος. O φίλος μου ο Γιάννης που

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας 1 σ ε λ ί δ α Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας Αλήθεια πόσο υπέροχος είναι ο ήλιος και το αγεράκι το ανοιξιάτικο. Το ξέρω πως η ζωή μου είναι σύντομη. Σύντομη για τους ανθρώπους φυσικά. Κάποιος άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2009 Το σπίτι του Θεού Με αχνό το φως που µπαίνει στ Άγιο Βήµα και ξεθάρρεψε στου τέµπλου τις εικόνες πόσα χρώµατα ξεσπάνε κύµα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου στις 07:00πμ του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου. Η αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016

Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016 Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016 Ανάβαση στις κορυφές Stok Kangri 6123μ, Mentok I 6282μ, Mentok II 6248μ και Mentok III 6153μ και προσέγγιση της ασκαρφάλωτης κορυφής Nya Kangri 6480μ μέχρι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Απόσταση: 9.7 Km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1.1 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα