Σκληροί Δίσκοι. Εργασία στην Αρχιτεκτονική. Αντωνία Τερζίδου. Επιβλέπων καθηγητής : Dr Μηνάς Δασυγένης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σκληροί Δίσκοι. Εργασία στην Αρχιτεκτονική. Αντωνία Τερζίδου. Επιβλέπων καθηγητής : Dr Μηνάς Δασυγένης http://arch.icte.uowm.gr"

Transcript

1 Σκληροί Δίσκοι Εργασία στην Αρχιτεκτονική Αντωνία Τερζίδου ΑΕΜ : 358 Επιβλέπων καθηγητής : Dr Μηνάς Δασυγένης

2 Χθες και σήμερα Για να φτάσουν το 2007 οι σκληροί δίσκοι τη χωρητικότητα του 1 terabyte, χρειάστηκαν 51 ολόκληρα χρόνια. Τα 2 terabyte, όμως, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα: μόλις σε 2 χρόνια (2009). Η διαφορά αυτή μας δίνει μια ιδέα για τους αλματώδεις ρυθμούς με τους οποίους αναπτύχθηκε η τεχνολογία των σκληρών δίσκων από το 1956, οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους, έως σήμερα. Εντούτοις, η εξέλιξη της χωρητικότητας δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτή την πορεία αφού, αντίστοιχα, δραματικές ήταν οι αλλαγές και σε άλλους δύο πολύ σημαντικούς τομείς: το φυσικό μέγεθος και την τιμή.

3 Ιστορική Αναδρομή Το πελώριο αντικείμενο που απεικονίζεται στη διπλανή εικόνα δεν είναι άλλο από τον πρώτο σκληρό δίσκο που κατασκεύασε η IBM το Ονομάζεται IBM Model 350 Disk File, περιείχε 50 δίσκους των 24 ιντσών και η χωρητικότητά του έφτανε τα 5MB(χωρητικότητα τεράστια για εκείνη την εποχή).ζύγιζε πάνω από ένα τόνο.

4 Ιστορική αναδρομή ( δεκαετία του 50) Μέχρι το 1957, τα δεδομένα αποθηκευόταν σε ταινίες. Ήταν μια εποχή που οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν κάτι που μπορούσες να αποκτήσεις ως αυτόνομη μονάδα, αλλά ούτε και κάτι που μπορούσες να αγοράσεις. Αντίθετα, έπρεπε να νοικιάσεις τον υπολογιστή IBM 305 RAMAC που ερχόταν πακέτο με τον 350 Disk File και κόστιζε δολάρια το μήνα ( $ το χρόνο,ποσό που τη δεκαετία του 50 θεωρούνταν πολύ μεγαλύτερο από σήμερα).

5 Ήταν μια τεράστια εξέλιξη μετά τον ENIAC (1946)

6 Ιστορική Αναδρομή δεκαετία του 60 IBM 1311 disk storage drive Αν και οι σκληροί δίσκοι συνέχισαν να βελτιώνονται, το μεγάλο μέγεθος δεν αποτελούσε πρόβλημα, αφού το εξάρτημα χρησιμοποιούταν μαζί με μεγάλες μονάδες υπολογιστών για τις οποίες αφιερωνόταν ολόκληρα δωμάτια.

7 Ιστορική Αναδρομή δεκαετία του 70 IBM 3310 direct access storage (64 MB per unit) ο σκληρός δίσκος της διπλανής εικόνας χρονολογείται στα 1979 και χωρούσε 250MB

8 Το πρώτο μοντέλο, που χρησιμοποιούσε τεχνολογία "Float on air" για την κεφαλή ανάγνωσης εγγραφής ονομάστηκε Winchester 3030 (αυτό γιατί η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε στο Winchester της Αγγλίας) και είχε δύο πλευρές κάθε μια από τις οποίες μπορούσε να αποθηκεύσει 30 MB. Το 1973, η IBM παρουσίασε τη πρώτη σφραγισμένη μονάδα σκληρού δίσκου, την IBM 3340 Winchester, μια τεράστια εξέλιξη σε σχέση με προηγούμενα συστήματα αποθήκευσης στο σκληρό δίσκο, τα οποία ήταν δυσκίνητες, ευαίσθητες και εύθραυστες συσκευές στο μέγεθος των πλυντηρίων, με αφαιρούμενες πιατέλες.

9 Ιστορική αναδρομή (δεκαετία του 80) Το 1980 η IBM παρουσίασε τον πρώτο σκληρό δίσκο που έσπαζε το φράγμα του 1GB. Ονομαζόταν IBM 3380 και μπορούσε να αποθηκεύσει δεδομένα μεγέθους 2,52 GB, αριθμός που, αξίζει να σημειωθεί, ήταν 500 φορές μεγαλύτερος από την χωρητικότητα των δίσκων που απευθύνονταν εκείνη την εποχή στους απλούς καταναλωτές. Η θήκη του είχε το μέγεθος ψυγείου και το βάρος του έφτανε τα 250 κιλά. Όσο για την τιμή του; Όταν το 1981 ξεκίνησε να πουλιέται, ξεκινούσε από τα δολάρια χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή ο υπολογιστής με τον οποίο θα το χρησιμοποιούσες.

10 Ιστορική αναδρομή (δεκαετία του 80) Μέσα στη δεκαετία του 80 άρχισαν να σχεδιάζονται και μικρότεροι σκληροί δίσκοι που απευθύνονταν στους καταναλωτές και προορίζονταν για χρήση με τους ολοένα και πιο δημοφιλείς μικροϋπολογιστές (αυτούς που σήμερα ονομάζουμε PC). Οι πρώτοι από αυτούς είχαν χωρητικότητα 5MB, έφταναν σε μέγεθος τις 5,25 ίντσες και κόστιζαν πάνω από δολάρια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα PC αρχικά πωλούνταν χωρίς σκληρό δίσκο και βασιζόταν αποκλειστικά στις δισκέτες.

11 Ιστορική αναδρομή (δεκαετία του 80) Οι πλακέτες γινόταν με διάμετρο 14" και 8". Ήταν εγκατεστημένες σε πύργους, οι οποίοι περιείχαν δωδεκάδες από αυτές τις μαγνητικές πλακέτες. Στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης των υπολογιστών, οι χαμηλού κόστους οδηγοί εύκαμπτων δίσκων ήταν τα δημοφιλή μέσα αποθήκευσης αλλά με τα XT της IBM το οι σκληροί δίσκοι έγιναν τα προτιμητέα μέσα αποθήκευσης. Οι πρώτοι σκληροί δίσκοι ήταν μεγάλες μονάδες (5.25" διάμετρος). Από την εποχή αυτή, η ανάπτυξη και η εξέλιξη των σκληρών δίσκων είναι εκπληκτική. Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι είναι διαμέτρου 3.5" και φυσικά, υπάρχουν και σε πολύ μικρότερα μεγέθη.

12 Ιστορική αναδρομή (δεκαετία του 90) Στη δεκαετία του 90 ένας τυπικός σκληρός δίσκος έφτανε τα 40ΜB, με τα πιο ακριβά μοντέλα να ξεπερνούν ακόμη και τα 100MB. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί φαίνονται αστείοι αν τους συγκρίνουμε με τους δίσκους χωρητικότητας αρκετών ΤΒ που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

13 Στην εικόνα μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των μεγεθών των σκληρών δίσκων από τις 8 ίντσες της δεκαετίας του 80 έως τις 3,5, 2,5 και 1,8 ίντσες των σημερινών συσκευών.

14 Για να παρουσιάσει την τρομακτική αύξηση στον αποθηκευτικό χώρο κατά τα τελευταία 30 χρόνια (περίπου από τη γέννηση των προσωπικών υπολογιστών, δηλαδή) το Pingdom δημιούργησε έναν ενδιαφέρoν συγκριτικό πίνακα. Εκεί βλέπουμε την αντιπαραβολή ανάμεσα στον μέσο δίσκο αλλά και το κορυφαίο μοντέλο του 1980 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2010.

15 Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η διαφορά χωρητικότητας ανάμεσα στους δίσκους που απευθύνονταν στον μέσο καταναλωτή και στους κορυφαίους της εποχής είναι σήμερα πολύ μικρότερη σε σχέση με πριν. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι για την γραφική απεικόνιση της διαφοράς χρησιμοποιήθηκε λογαριθμική κλίμακα, με την κάθε γραμμή να αντιπροσωπεύει χωρητικότητα 10 φορές μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενή της. Αν οι άνθρωποι του Pingdom είχαν χρησιμοποιήσει κανονική, γραμμική κλίμακα, οι στήλες του 1980 θα είχαν ύψος μικρότερο του ενός πίξελ. Σε όλα αυτά, φυσικά, θα πρέπει να προσθέσουμε και την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο φυσικό μέγεθος των δίσκων αλλά και, φυσικά, στις τιμές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας σκληρός δίσκος των 5MB από την Apple κόστιζε το δολάρια (δηλαδή, για να το φέρουμε στα σημερινά δεδομένα, όπου μετράμε την τιμή ανά gigabyte ) δολάρια το GB.

16 Σκληρός Δίσκος (Hard Disk) Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο - συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, στα φορητά MP3 players, στα επιτραπέζια ψηφιακά βίντεο, στις κονσόλες παιχνιδομηχανών, στους ψηφιακούς επίγειους και δορυφορικούς τηλεοπτικούς δέκτες κλπ. Ένας σκληρός δίσκος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο ξεκινά από τα 160 GB και φτάνει έως τα 3 ΤΒ. Για μεγαλύτερες χωρητικότητες που αγγίζουν τα 8 TB (terabyte) χρησιμοποιούνται κυκλώματα πολλαπλών σκληρών δίσκων, με τη μορφή συρταρωτής διάταξης. Η ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων είναι ταχύτερη από το DVD/R/RW αλλά πολύ πιο αργή από τη μνήμη του υπολογιστή.

17 Ιδιότητες σκληρών δίσκων Οι σκληροί δίσκοι αποτελούν το κυριότερο μέσο αποθήκευσης στους σύγχρονους υπολογιστές. Οι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές για την αποθήκευση δεδομένων, κυρίως προγραμμάτων και αρχείων που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν, σε αντίθεση με την μνήμη RAM όπου τα δεδομένα διαγράφονται με την διακοπή τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης όλοι οι σκληροί δίσκοι πλέον, έχουν ενσωματωμένη κρυφή μνήμη (cache RAM) για προσωρινή αποθήκευση που η χωρητικότητα της ξεκινά από τα 8MB(ελάχιστοι πλέον) και φτάνει τα 64MB.

18 Από τι αποτελείται o σκληρός δίσκος; Ένας σκληρός δίσκος αποτελείται από: μαγνητικούς δίσκους κατασκευασμένους από μέταλλο ή πλαστικό και επικαλυμμένους από ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου ή άλλο μαγνητικό υλικό. τον άξονα κίνησης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι μαγνητικοί δίσκοι με την ίδια ταχύτητα. κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής επάνω σε βραχίονες πάνω και κάτω από κάθε επιφάνεια δίσκου, που μετακινούνται εμπρός-πίσω. Ο συνδυασμός της κίνησης των βραχιόνων με την κίνηση των δίσκων, επιτρέπουν στις κεφαλές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία των δίσκων. τον βηματικό ηλεκτροκινητήρα που είναι υπεύθυνος για την ακριβή τοποθέτηση των κεφαλών ανάγνωσης/εγγραφής στο σωστό σημείο έτσι ώστε να είναι εφικτή η εγγραφή ή/και η ανάγνωση των δεδομένων από τις κεφαλές. ηλεκτρονικά εξαρτήματα που εξυπηρετούν τη λειτουργία του σκληρού δίσκου, επικοινωνώντας με τον υπολογιστή και αναλαμβάνοντας την κίνηση των κεφαλών και τη μεταφορά των δεδομένων.

19 Στοιχεία σκληρού δίσκου

20

21 Αναλυτικότερα Οι σκληροί δίσκοι αποτελούνται από δύο η περισσότερους ομοαξονικούς μαγνητικούς δίσκους που περιστρέφονται συνεχώς με την ίδια γωνιακή ταχύτητα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Οι δίσκοι κατασκευάζονται από μεταλλικό ή κεραμικό κράμα, κατά προτίμηση ελαφρύ αλλά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Η χρήση υλικού ανθεκτικού στη θερμότητα είναι απαραίτητη, καθώς οι σκληροί δίσκοι περιστρέφονται με χιλιάδες στροφές ανά λεπτό, σχεδόν συνεχώς, και επομένως αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους. Στις εξωτερικές επιφάνειες του δίσκου υπάρχει λεία επίστρωση από μαγνητικό υλικό. Οι κεφαλές ανάγνωσης είναι συνήθως για καθένα δίσκο, μια σε κάθε πλευρά. Για να επιτευχθούν μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων, οι κεφαλές βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια. Οι σκληροί δίσκοι είναι συσκευασμένοι σε κενό αέρα, καθώς το παραμικρό μόριο σκόνης ή άλλης ακαθαρσίας μπορεί να καταστρέψει τον δίσκο.

22 Στο σχήμα βλέπουμε μια τυπική διάταξη σκληρού δίσκου που αποτελείται από ομοαξονικούς μαγνητικούς δίσκους. Οι αντίστοιχες τροχιές από κάθε δίσκο, ορίζουν ένα κύλινδρο (cylinder). Σε κάθε στιγμή, όλες οι κεφαλές είναι τοποθετημένες στις τροχιές που ανήκουν στον ίδιο κύλινδρο.

23 Ο σκληρός δίσκος λοιπόν αποτελείται από μια ή περισσότερες μαγνητικές πλακέτες.η πλακέτα δεν είναι παρά μια κυκλική επιφάνεια με επίστρωση μαγνητικού υλικού. Το μαγνητικό υλικό αποτελείται από στοιχειώδη δίπολα, δηλαδή μαγνήτες σε επίπεδο μορίων, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι τυχαία στην επιφάνεια της πλακέτας, έτσι ώστε κάθε τμήμα της, οσοδήποτε μικρό, αλλά πολύ μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του μορίου, να μην είναι μαγνητισμένο. Η αποθήκευση στους μαγνητικούς δίσκους βασίζεται σε μια τεχνολογία 40 και πλέον ετών, η οποία έχει βελτιωθεί και ακόμη βελτιώνεται ριζικά. Οι σκληροί δίσκοι συνεχίζουν να μικραίνουν σε μέγεθος, να μεγαλώνουν σε χωρητικότητα και να πετυχαίνουν όλο και πιο σπουδαίες ταχύτητες μεταφοράς. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει γίνει τρομακτική ανάπτυξη στην τεχνολογία των σκληρών δίσκων. Όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή, μια καλή κίνηση είναι να πάρουμε ένα μεγάλο και γρήγορο σκληρό δίσκο, δεδομένου ότι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι αποφασιστική για την απόδοση του υπολογιστή.

24 Μέγεθος δίσκου (platter) Με τον όρο αυτό εννοούμε στην πραγματικότητα το φυσικό μέγεθος του σκληρού δίσκου, το οποίο κυρίως αναφέρεται στη διάμετρο του δίσκου (platter). Μερικοί κατασκευαστές προσπαθούν να εκμεταλευτούν όσο το δυνατό περισσότερο από το φυσικό χώρο που τους δίνεται, για να αυξήσουν τη χωρητικότητα των δίσκων. Από την άλλη όμως οι μεγαλύτερες πλακέτες προσφέρουν χαμηλότερη απόδοση, από τις μικρότερες της ίδιας χωρητικότητας γιατί τα δεδομένα είναι πιο πολύ διεσπαρμένα στο χώρο και συνεπώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τοποθετηθούν ή να διαβαστούν. Το πλέον συνηθισμένο μέγεθος platter των σκληρών δίσκων για προσωπικούς υπολογιστές είναι 3.5" και 5.25" (ίντσες). Επιπλέον, όσο μεγαλύτερες είναι οι πλακέτες, τόσο ισχυρότερους κινητήρες χρειάζονται, για να περιστραφούν με υψηλές ταχύτητες και τόσο πιο επιρεπείς είναι σε βλάβες από κραδασμούς και αιφνίδιες διακυμάνσεις του ρεύματος. Μηχανισμός περιστροφής πλακετών Οι σκληροί δίσκοι, σήμερα, έχουν μια ή περισσότερες πλακέτες ανάλογα με τη σχεδίαση. Οι τυπικοί σκληροί δίσκοι για υπολογιστές έχουν συνήθως 3 πλακέτες, ενώ μερικοί παλαιότεροι σκληροί δίσκοι είχαν πολλές περισσότερες πλακέτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλακέτες είναι ενωμένες σε έναν ενιαίο κεντρικό άξονα, από τον οποίο και περιστρέφονται. Περισσότερες πλακέτες σημαίνει και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί περιοριστικοί παράγοντες στο να προσθέτουμε περισσότερες πλακέτες σε ένα σκληρό δίσκο. Ένας από αυτούς είναι το κόστος, το οποίο αυξάνεται με τον αριθμό των πλακετών ενός δίσκου. Στην περίπτωση όμως αυτή, το κόστος ανά Megabyte πέφτει. Δεύτερος παράγοντας είναι ο όγκος. Προσθέτοντας πλακέτες, ο δίσκος επεκτείνεται σε ύψος και αυτό στην περίπτωση χρήσης πολλών πλακετών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη φυσική εγκατάσταση του δίσκου στον υπολογιστή. Τρίτος παράγοντας είναι ότι ένα σύστημα δίσκου, με πολλές πλακέτες αλουμίνιου, χρειάζεται ένα δυνατό μηχανισμό, για να τις περιστρέφει. Επίσης, για το λόγο ότι οι πλακέτες περιστρέφονται με τις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής ακριβώς από πάνω τους, αυτές θα πρέπει να είναι άκρως λείες και επίπεδες. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσεται, το κενό μεταξύ των κεφαλών και των πλακετών μειώνεται, ενώ η ταχύτητα περιστροφής μεγαλώνει. Έτσι, η ζήτηση για πιο λείες πλακέτες γίνεται μεγαλύτερη.

25 Μαγνητικό υλικό Για να τοποθετηθούν τα δεδομένα πάνω στο δίσκο χρειάζεται μια μαγνητική επίστρωση πάνω στο μεταλλικό υλικό. Αυτή η μαγνητική επίστρωση κρατά, στην πραγματικότητα, τα δεδομένα και έχει πάχος μόνο μερικές μικρο-ίτσες (microinches). Το υλικό αυτό αποτελείται από σωματίδια ενός ειδικού κράματος μετάλλων, τα οποία είναι μαγνητισμένα. Είναι δηλαδή, μικροσκοπικά μαγνητικά δίπολα. Καθώς η τεχνολογία των σκληρών δίσκων αναπτύσεται, πρέπει να αναζητούνται νέα τέτοια υλικά, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα πιο πυκνής τοποθέτησης αυτών των σωματιδίων και θα αυξάνουν τη χωρητικότητα των δίσκων. Για να συγκρατούν το υλικό αυτό πάνω στο δίσκο, οι κατασκευστές έχουν αναπτύξει κάποιες ειδικές τεχνικές εκ των οποίων δύο είναι οι πιο σημαντικές: Electroplating (επ ιμετάλλωση), η οποία τοποθετεί τα σωματίδια του μαγνητικού υλικού με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στην επιμετάλλωση των κοσμημάτων. Sputtering (βομβαρδισμός με σωματίδια), η οποία χρησιμοποιεί μια τεχνική ανάλογη με αυτή για την κατασκευή των ημιαγωγών, για να σχηματίζει ένα άκρως λεπτό στρώμα μαγνητικού υλικού πάνω στην επιφάνεια του αλουμινίου. Οι δίσκοι που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική παρουσιάζουν πιο ενιαία και επίπεδη επίστρωση, από ότι οι δίσκοι που γίνονται με την προηγούμενη μέθοδο, αλλά είναι πολύ πιο ακριβοί για να παραχθούν.

26 Πυκνότητα επιφάνειας Ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι σκληροί δίσκοι αυξάνουν τη χωρητικότητα και την ταχύτητά τους, όλα αυτά τα χρόνια, είναι με το να αποθηκεύουν όλο και περισσότερες πληροφορίες στον ίδιο φυσικό χώρο. Αυτό γίνεται αυξάνοντας το "στρίμωγμα" των bits, που τοποθετούνται σε ένα δίσκο και λέγεται Area density (π υκνότητα περιοχής) ή bits density (πυκνότητα των bits) των δίσκων (platter). Υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξήσουμε την πυκνότητα: ο πρώτος είναι να τοποθετούμε τα bits ενός ίχνους πιο κοντά το ένα στο άλλο, σε κάθε πλακέτα του δίσκου και ο δεύτερος να τοποθετήσουμε τα ίχνη πιο κοντά το ένα στο άλλο, έτσι ώστε κάθε πλακέτα να χωρά περισσότερα ίχνη. Στην πραγματικότητα, οι δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται μαζί. Η πυκνότητα σε κάθε ίχνος μετράται σε bits/inch (BPI), ενώ η πυκνότητα ιχνών σε κάθε πλακέτα μετράται σε tracks/inch (TPI). Αν πολλαπλασιάσουμε τα δύο μεγέθη θα έχουμε τη συνολική πυκνότητα του δίσκου (Areal density), σε μονάδες μέτρησης bits/inch2 (BPSI).

27 Αριθμός κεφαλών Σε κάθε σύγχρονο δίσκο υπάρχουν δύο κεφαλές για κάθε μία από τις πλακέτες του, μία στην πάνω πλευρά και μία στην κάτω. Αυτό σημαίνει ότι ένας τυπικός δίσκος (που χρησιμοποιεί 2 ή 3 πλακέτες) έχει 4 ή 6 κεφαλές. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε ένα σκληρό δίσκο με 6 πλακέτες και 12 κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής οι οποίες κινούνται ταυτόχρονα. Οι βραχίονες, οι οποίοι μετακινούν αυτές τις κεφαλές, κινούνται μέσα και έξω, σχεδόν σαν το βραχίονα της βελόνας ενός pick-up ή ενός γραμμοφώνου. Υπάρχουν 6 βραχίονες, ένας για κάθε κεφαλή, των οποίων η συγχρονισμένη κίνηση προκαλείται από ένα ηλεκτρομηχανικό σύστημα το οποίο ονομάζεται μηχανισμός κίνησης κεφαλών (head actuator). Τα δεδομένα του δίσκου μπορούν να προσπελαστούν μόνο από μία κεφαλή κάθε φορά. Δίσκος με 6 πλακέτες και 12 κεφαλές

28 Φερρίτη Κεφαλές Φερρίτη Κεφαλές (Ferrite) (Ferrite) ιο ππαλιό αλιό Ήταν το το ππιο Ήταν σχέδιο κεφαλών κεφαλών σχέδιο λό.. και το το ππιο ιο ααππλό και Ένας ππεταλοειδής εταλοειδής Ένας (U), σιδερένιος σιδερένιος (U), ήταν υρήνας ήταν ππυρήνας με καλυμένος με καλυμένος καλώδιο ηλεκτρικό καλώδιο ηλεκτρικό ένα σχηματίζοντας ένα σχηματίζοντας να ηνίο,, για για να ππηνίο την δημιουργήσει την δημιουργήσει κεφαλή κεφαλή εγγρα ανάγνωσης//εγγρα ανάγνωσης φής.. Το Το φής ήταν οτέλεσμα ήταν ααπποτέλεσμα ικός ένας τυ τυππικός ένας ου ηη μαγνήτης,, ππου μαγνήτης του κάθε άκρη άκρη του κάθε ετάλου ππετάλου ευε ένα ένα αντιππροσώ ροσώππευε αντι όλο μαγνητικό ππόλο μαγνητικό νότος).). βοράς -- νότος ((βοράς Metal -- In In -Κεφαλές Metal Κεφαλές Gap (MIG) (MIG) Gap στο Μια βελτίωση βελτίωση στο Μια σχεδιασμό των των σχεδιασμό ήταν κεφαλών φερρίτη,, ήταν φερρίτη κεφαλών των αρουσίαση των ηη ππαρουσίαση Metal -- In In -κεφαλών Metal κεφαλών οι κεφαλές κεφαλές Gap. Αυτές Αυτές οι Gap. οιούσαν ένα ένα χρησιμοπποιούσαν χρησιμο ειδικό κράμα κράμα ειδικό το οοπποίο οίο ματάλλων,, το ματάλλων μαγνητικές αύξανε τις τις μαγνητικές αύξανε τους ικανότητες,, τους ικανότητες να ιτρέποντάς τους να τους εεππιτρέ π οντάς να ορούν να μμππορούν οιηθούν σε σε χρησιμοπποιηθούν χρησιμο με μεγάλη μεγάλη ιφάνεις με εεππιφάνεις αυξάνοντας υκνότητα αυξάνοντας ππυκνότητα των τη χωρητικότητα χωρητικότητα των τη όρος gap gap δίσκων.. Ο Ο όρος δίσκων των στο όνομα όνομα των στο αυτών κεφαλών αυτών κεφαλών αναφέρεται στο κενό στο κενό αναφέρεται δύο ππόλων όλων μεταξύ των των δύο μεταξύ και όχι όχι του μαγνήτη μαγνήτη και του μεταξύ στο κενό κενό μεταξύ στο λακέτας.. κεφαλής και και ππλακέτας κεφαλής Κεφαλές Giant Magnetoresistive (GMR) Η IBM έχει βρεί έναν τρόπο να βελτιώσει τις MR κεφαλές, που σήμερα χρησιμοποιούνται στους περισσότερους δίσκους, τον οποίο ονόμασε Giant Magnetoresistive. Στην ουσία, αυτές οι κεφαλές είναι παρόμοιες, στον τρόπο λειτουργίας, με τις MR, μόνο που διαφέρουν στο βαθμό ευαισθησίας των αντιστάσεων. Διαφέρουν όμως πολύ, καθώς οι νέες κεφαλές έχουν τρομακτικά μεγαλύτερη ευαισθησία, κάτι που επιτρέπει πάρα πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα περιοχής ( η IBM μιλά για πάνω από 10 Gbits ανά τετραγωνική ίντσα).

29 Κεφαλές Magnetoresistive (MR) Η νεότερη τεχνολογία, που συνήθως χρησιμοποιείται στις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής, είναι κάτι παραπάνω από μια ριζική αλλαγή από τις παλιότερες, σε σχέση με το πως οι κεφαλές δουλεύουν εσωτερικά. Ενώ μια συνηθισμένη κεφαλή φερρίτη ή TF διάβαζε το δίσκο με έναν τρόπο επηρεασμού του ρεύματος ενός καλωδίου στην κεφαλή, λόγω της παρουσίας ενός μαγνητικού πεδίου, μια MR κεφαλή χρησιμοποιεί μια ολοκληρωτικά διαφορετική αρχή για να διαβάσει το δίσκο. Μια MR κεφαλή χρησιμοποιεί ένα ειδικό αγώγιμο υλικό το οποίο αλλάζει την αντίστασή του στην παρουσία μαγνητικού πεδίου. Καθώς η κεφαλή περνά πάνω από την επιφάνεια του δίσκου, αυτό το υλικό αλλάζει την αντίστασή του όταν το μαγνητικό πεδίο αλλάζει, ανάλογα με τα δεδομένα που είναι εκεί αποθηκευμένα. Ένας αισθητήρας χρησιμοποιείται για να διακρίνει αυτές τις αλλαγές στην αντίσταση, οι οποίες επιτρέπουν στα bits της πλακέτας να διαβαστούν. Η χρήση MR κεφαλών επιτρέπει μεγαλύτερη πυκνότητα περιοχής, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και (σε μικρότερο βαθμό) την ταχύτητα ενός δίσκου. Επειδή οι κεφαλές MR δεν παράγουν ρεύμα κατευθείαν, όπως οι άλλες συνηθισμένες κεφαλές, μερικές φορές είναι πιο ευαίσθητες στην αλλαγή μαγνητικών ροών της πλακέτας. Αυτό επιτρέπει τη χρήση πιο αδύναμων μαγνητικών στοιχείων και επομένως έχουμε τη δυνατότητα να τα τοποθετούμε πιο κοντά χωρίς να παρεμβαίνει το ένα στο άλλο, βελτιώνοντας τη χωρητικότητα κατά ένα μεγάλο βαθμό.

30 Κεφαλές Magnetoresistive (MR) Η τεχνολογία MR χρησιμοποιείται μόνο για την ανάγνωση δεδομένων από το δίσκο. Για την εγγραφή χρησιμοποιείται μια ξεχωριστή κεφαλή τύπου Thin Film. Αυτή η διάκριση των εργασιών και η ανάθεση της κάθε μιας σε άλλη κεφαλή έχει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. Παραδοσιακά όταν η ίδια κεφαλή χρησιμοποιούνταν και για τις δύο λειτουργίες, το να βελτιώναμε την απόδοσή της για την ανάγνωση, αυτό θα επέφερε μία μείωση της απόδοσης για τη λειτουργία της εγγραφής. Για παράδειγμα, αν αυξάναμε τον αριθμό των ελικοειδών του πηνίου γύρω από το σιδερένιο πυρήνα μιας τυπικής κεφαλής, θα αυξανόταν η ευαισθησία της κατά την ενέργεια της ανάγνωσης, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να γράψει σε μεγάλες ταχύτητες. Κεφαλή MR / GMR

31 Μηχανισμός κίνησης κεφαλών Τυπικά, ένας παλιός σκληρός δίσκος χρησιμοποιεί ένα βηματικό κινητήρα (stepper motor) για να ελέγχει τη μετακίνηση πάνω στην επιφάνεια της πλακέτας. Χρησιμοποιώντας ένα stepper motor, ένας σκληρός δίσκος, προσδένει τους βραχίονες πάνω στον κινητήρα και κάθε φορά που τα βήματα (περιστροφές) του κινητήρα είναι δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, τότε οι βραχίονες κινούνται μια θέση μέσα ή έξω αντίστοιχα. Κάθε θέση ορίζεται ως ένα ίχνος. Αυτή η τεχνική είναι απλή και εύκολη για να εφαρμοστεί, αλλά είναι γεμάτη με μια σειρά από προβλήματα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η θερμική ευαιθησία. Όταν οι πλακέτες του δίσκου θερμαίνονται, διαστέλονται, ενώ όταν κρυώνουν συστέλονται. Αυτό σημαίνει ότι τα ίχνη τείνουν να αλλάζουν κατά πολύ λίγο θέση. Ο κινητήρας δεν αλλάζει για να προσαρμοστεί σ αυτές τις αλλαγές, επειδή δεν έχει μηχανισμό ανάδρασης. Μπορεί να πάει μόνο εκεί που θα έπρεπε να είναι το ίχνος, κάτι το οποίο με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποσυγχρονίσει το μηχανισμό κίνησης και τα ίχνη οδηγώντας σε λάθη. Αυτός είναι ο λόγος, που παλιότεροι δίσκοι ήταν ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και συχνά χρειαζόταν χαμηλού επιπέδου format για να ξανασυγχρονιστούν οι κεφαλές και τα ίχνη.

32 Μηχανισμός κίνησης κεφαλών Ο μηχανισμός κίνησης στους σύγχρονους δίσκους χρησιμοποιεί μια συσκευή, η οποία ονομάζεται voice-coil, για να ματακινεί τις κεφαλές πάνω στην επιφάνεια των πλακετών και ένα σύστημα ανάδρασης κλειστού βρόγχου για να τοποθετεί τις κεφαλές δυναμικά πάνω από τα ίχνη. Το voice-coil λειτουργεί, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητική έλξη και απώθηση. Όταν ένα ρεύμα εφαρμόζεται στο πηνίο, ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο παράγεται, το οποίο αναγκάζει τις κεφαλές να κινούνται μέσα ή έξω. Ελέγχοντας το ρεύμα, οι κεφαλές μπορούν να πληροφορηθούν την κίνηση μέσα ή έξω ακριβέστερα, από όταν χρησιμοποιείται ένα stepper motor. Το σύστημα ανάδρασης κλειστού βρόγχου είναι μια συσκευή ελέγχου του αποτελέσματος όταν κάνει κάτι, βλέποντας πόσο μακριά είναι από το στόχο η συσκευή, κάνοντας διόρθωση και επανάληψη. Αυτό κάνει ικανή τη συσκευή να φτάσει στο στόχο με τρόπο ευφυή και όχι κάνοντας υποθέσεις και ελπίζοντας στο σωστό. Ένα παράδειγμα τέτοιου συστήματος είναι ο θερμοστάτης ή η οδήγηση ενός αυτοκινήτου στο δρόμο για να το κρατήσουμε μέσα σ αυτόν. Ένα τέτοιο σύστημα ανάδρασης χρειάζεται μια συσκευή μέτρησης, ώστε να μπορεί να παρέχει ανάδραση. Για τους σκληρούς δίσκους έχουν γραφεί ειδικοί κώδικες οι οποίοι πληροφορούν τα ο δίσκο για το που βρίσκεται η κεφαλή κάθε στιγμή, όταν ο μηχανισμός κίνησης μετακινείται.

33 Click icon to add picture Άποψη από το εσωτερικό δύο σκληρών δίσκων, 3,5 και 5 1/4 ιντσών.

34 Ένας τυπικός σκληρός δίσκος Άποψη από το εσωτερικό ενός σκληρού δίσκου

35 Τεχνικά χαρακτηριστικά σκληρών δίσκων Η αξιολόγηση ενός σκληρού δίσκου, της ποιότητας και της απόδοσής του περιλαμβάνει αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες: Το μηχανικό δίσκο, δηλαδή την κατασκευή του φυσικού δίσκου, την κατασκευή την κεφαλής ανάγνωσης/εγγραφής, το RPM (Rotation Per Minute/περιστοφές ανα λεπτό), πυκνότητα δεδομένων κλπ. Την κρυφή μνήμη του δίσκου (disk Cache). Ο σκληρός δίσκος έχει πάντα μια δική του ποσότητα κρυφής μνήμης, η οποία λειτουργεί σαν ένα είδος buffer (ενδιάμεση μνήμη), έτσι ώστε η φυσική ανάγνωση των δεδομένων να γίνεται με την καλύτερη δυνατή ταχύτητα. Διασύνδεση (interface), είναι η σύνδεση του σκληρού δίσκου και των άλλων εξαρτημάτων του υπολογιστή, της οποίας το πρωτόκολλο είναι σημαντικό για την απόδοση του υπολογιστή. Μορφοποίηση (formatting), το σύστημα ελέγχου, cache κλπ.

36 Ο ρόλος που παίζει ο σκληρός δίσκος σε ένα υπολογιστικό σύστημα Είναι σημαντικός και έχει να κάνει με τις ακόλουθες έννοιες: Απόδοση: Ο σκληρός δίσκος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός υπολογιστή και πιθανώς μεγαλύτερο από αυτόν, που οι περισσότεροι πιστεύουν. Η ταχύτητα με την οποία ο υπολογιστής αρχίζει και η ταχύτητα με την ο ποία φορτώνει τα διάφορα προγράμματα για να τα εκτελέσει είναι άμεσα σχετιζόμενες με την ταχύτητα του σκληρού δίσκου. Η απόδοση του σκληρού δίσκου είναι ε πίσης αποφασιστική όταν χρησιμοποιείται πολυεργασία (multitasking) ή όταν υπάρχει ανάγκη επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, για παράδειγμα, γραφικές εργασίες, επεξεργασία video ή ήχου κλπ. Επίσης, σε αρκετά λειτουργικά συστήματα ο δίσκος λειτουργεί σαν ένα μέρος της κύριας μνήμης (RAM) με την τεχνική της εικονικής μνήμης (virtual memory), έτσι ένας αργός δίσκος θα επιβραδύνει πολύ την ταχήτητα του συστήματος. Υποστήριξη λογισμικού: Τα πιο σύγχρονα προγράμματα χρειάζεται περισσότερο χώρο και γρηγορότερους δίσκους, για να λειτουργούν ικανοποιητικά. Πριν μερικά χρόνια ένας δίσκος χωρτικότητας 100 MB ήταν υπεραρκετός, τώρα όμως ο αριθμός αυτός δε φτάνει σχεδόν ούτε για το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. Αξιοπιστία: Ένα πρόβλημα στο σκληρό δίσκο είναι ίσως το πιο σημαντικό σφάλμα που μπορεί να συμβεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα και αυτό γιατί συνοδεύεται α πό απώλεια μεγάλης ποσότητας δεδομένων. Ωστόσο, αυτό σήμερα είναι σ πάνιο, γιατί οι σκληροί δίσκοι έχουν βελτιωθεί πολύ σ αυτό τον τομέα και έχουν γίνει πολύ αξιό πιστα μέσα αποθήκευσης. Πάντως για πολύ σημαντικές πληροφορίες καλό είναι να έχουμε

37 Εσωτερικοί και Εξωτερικοί παράγοντες απόδοσης Η δουλειά του σκληρού δίσκου είναι να αποθηκεύει δεδομένα από το σύστημα ή να δίνει δεδομένα σ αυτό, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις υπάρχουν δυο μεγάλα βήματα. Για μια ενέργεια εγγραφής, τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν μέσω του interface και να γραφούν στο σωστό τομέα πάνω στο δίσκο. Για μια ενέργεια ανάγνωσης, τα δεδομένα πρέπει να διαβαστούν από το δίσκο και να μεταφερθούν μέσω του interface. Το λεγόμενο "μποτιλιάρισμα" δεδομένων μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στο δίσκο ή στο interface. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να μετακινηθεί από το ένα στο άλλο και αυτό εξαρτάται από το τι είδους δουλειά γίνεται εκείνη τη στιγμή. Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να βελτιωθούν, αλλάζοντας την επιλογή του interface ή κάνοντας αλλαγές, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοση όλου του συστήματος. Ας εξετάσουμε όμως χωριστά αυτούς τους δυο παράγοντες απόδοσης των σκληρών δίσκων.

38 Τρόποι εκτίμησης απόδοσης ενός σκληρού δίσκου Υπάρχουν δύο τρόποι για να μετρήσουμε (εκτιμήσουμε) την απόδοση ενός σκληρού δίσκου : Ρυθμός Μετάδοσης Δεδομένων (Data Rate). Είναι ο αριθμός των bytes ανά δευτερόλεπτο που ο οδηγός σκληρού δίσκου μπορεί να στείλει στην CPU. Συνήθεις ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων είναι ανάμεσα στα 5 και 40 MB (MegaBytes) το δευτερόλεπτο. Χρόνος Αναζήτησης (Seek Time). Είναι ο χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που η CPU ζητήσει ένα αρχείο μέχρις ότου σταλεί στην CPU το πρώτο byte του αρχείου. Συνήθεις χρόνοι αναζήτησης είναι από 10 έως 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds).

39 Εξωτερική θωράκιση Τα ευαίσθητα και ευπαθή μέρη του σκληρού δίσκου προστατεύονται από σκληρό μεταλλικό περίβλημα που υπηρετεί ταυτόχρονα πολλαπλούς σκοπούς: Μηχανική προστασία από χτυπήματα και πίεση που μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός κουτιού υπολογιστή. Ηλεκτρομαγνητική θωράκιση από ηλεκτρομαγνητικά πεδία που υπάρχουν στο χώρο αποθήκευσης ή / και λειτουργίας του. Θερμική μόνωση για την ευκολότερη απαγωγή της θερμότητας από το εσωτερικό του δίσκου ώστε το μαγνητικό υλικό να λειτουργεί σε θερμοκρασίες εντός των προδιαγραφών του. Ατμοσφαιρική απομόνωση: οι κεφαλές εγγραφής / ανάγνωσης βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας από την ή τις μαγνητικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα ο παραμικρός κόκκος σκόνης να καταστρέψει την ακεραιότητα του συστήματος. Εάν προσθέσουμε και θέματα υγρασίας, το αποτέλεσμα για την μεταφορά, την αποθήκευση και τελικά τη λειτουργία του σκληρού δίσκου θα ήταν καταστροφικό. Για αυτό το λόγο οι σκληροί δίσκοι δεν θα πρέπει να ανοίγονται παρά μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (εργαστήρια).

40 Αποθήκευση των Δεδομένων Τα δεδομένα (data) αποθηκεύονται στην επιφάνεια ενός πλατώ σε τομείς (sectors) και τροχιές (tracks). Οι τροχιές είναι ομόκεντροι κύκλοι και οι τομείς είναι τόξα πάνω σε μια τροχιά. Ένας τομέας περιέχει έναν συγκεκριμένο αριθμό από bytes, όπως για παράδειγμα 256 ή 512 bytes. Συνήθως πολλοί μαζί τομείς ομαδοποιούνται σε συστοιχίες (clusters), είτε σε φυσική είτε σε λογική διάταξη, δηλ. σε επίπεδο οδηγού ή σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, αντίστοιχα. Σχεδιάγραμμα ενός σκληρού δίσκου όπου φαiνονται οι τροχιές (tracks), οι τομείς (sectors), η κεφαλή ανάγνωσης/εγγρα φής (read/write head), το πλατώ (platter) και ο νοητός κύλινδρος (cylinder) που σχηματίζεται.

41 Χωρητικότητα σκληρού δίσκου Για την προσπέλαση των δεδομένων στο σκληρό δίσκο, υπάρχει μια μοναδική διεύθυνση για κάθε τομέα, η οποία αποτελείται από τον αριθμό της κεφαλής (δηλαδή τον αριθμό δίσκου), τον αριθμό του κυλίνδρου ή τροχιάς στο δίσκο και τον αριθμό του τομέα μέσα στον κύλινδρο. Η χωρητικότητα (capacity) σε Kbytes (KB) ενός σκληρού δίσκου δίνεται από το γινόμενο: σύκ νολο εφαλ ώ να ριθμ όςκυλ ίνδρω α ν ριθμ ό ςτ ομ έωκν/ λινδρο ύ Κ τ B/ομ έα α Τα χαρακτηριστικά αυτά (κεφαλές, κύλινδροι, τομείς) αποτελούν τη γεωμετρία του σκληρού δίσκου. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την δημιουργία δίσκων με πυκνότερες τροχιές και πιο μικρούς τομείς ανά μονάδα πληροφορίας, άρα μεγαλύτερες χωρητικότητες. Π.χ. Ένας δίσκος με 8 κεφαλές, 256 κυλίνδρους και 128 τομείς ανά κύλινδρο έχει = τομείς και αν ο τομέας έχει 512 bytes, τότε η χωρητικότητα του είναι bytes ή 128 ΜΒ.

42 Χωρητικότητα και ταχύτητα προσπέλασης Η χρήση άκαμπτων υλικών και ή σφράγιση της μονάδας προσδίδει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στους δίσκους σε σχέση με τις δισκέτα. Κατά συνέπεια, οι σκληροί δίσκοι μπορούν να αποθηκεύσουν, να προσπελάσουν και να μεταφέρουν πολύ περισσότερα δεδομένα και σε λιγότερο χρόνο από ότι οι δισκέτες. Τον Ιανουάριο του 2008, ένας τυπικός σκληρός δίσκος για επιτραπέζιο υπολογιστή (desktop), μπορούσε να αποθηκεύσει από 120 έως 1000 GB δεδομένων, να περιστραφεί με ταχύτητες έως rpm και να μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό 1 Gbit/s ή ταχύτερο. (1 GB = 109 B; 1 Gbit/s = 109 bit/s). Τον Ιούλιο του 2008, η μέγιστη χωρητικότητα έφτασε το 1,5 TB ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ένας δίσκος έχει χωρητικότητα μέχρι και 2 TB. Το Σεπτέμβριο του 2009 ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων αυξήθηκε στα 6Gbit/s με τη χρήση διπλού καναλιού SATA 3Gbit/s (από ανακοινώσεις κατασκευαστών) διπλασιάζοντας με αυτό το τρόπο και την σταθερή ταχύτητα μεταφοράς στα 300Mbps.

Θέμα: Σκληρός Δίσκος

Θέμα: Σκληρός Δίσκος Θέμα: Σκληρός Δίσκος Γενικά Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο - συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, στα φορητά MP3 players, στα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια 2.4.1 Συχνότερα εμφανιζόμενα εικονίδια των Windows Τα πιο συνηθισμένα εικονίδια, που μπορεί να συναντήσουμε, είναι: Εικονίδια συστήματος: Τα Windows εμφανίζουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Τα τμήματα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι: 1. Επεξεργαστής 2. Μνήμη RAM και ROM 3. Κάρτα γραφικών 4. Μητρική Πλακέτα 5. Σκληρός Δίσκος 6. DVD / Blue Ray 7. Τροφοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης - Η περιφερειακή μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης - Η περιφερειακή μνήμη Τ.Π.Ε. - Φ.ΠΛΗΡ.Ε-001 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΝΗΜΗΣ 1 Όνομα Σχολείου 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Τάξη Ε Τίτλος μαθήματος Τ.Π.Ε. Τίτλος ενότητας Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Διδακτικοί Στόχοι. Για την αναγκαιότητα, τον τρόπο συνεργασίας, τις δυνατότητες και τον τρόπο εγκατάστασης των περιφερειακών συσκευών.

Κεφάλαιο 4. Διδακτικοί Στόχοι. Για την αναγκαιότητα, τον τρόπο συνεργασίας, τις δυνατότητες και τον τρόπο εγκατάστασης των περιφερειακών συσκευών. Κεφάλαιο 4 Ένα υπολογιστικό σύστημα εκτός από την ΚΜΕ και την κύρια μνήμη που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και προσωρινή αποθήκευση δεδομένων βασίζεται στις περιφερειακές συσκευές για την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ SOCKET CPU Χρόνια Επεξεργαστές Συχνότητα Yπολογιστής 2000 Intel Pentium 4 100-200 478/ Intel Celeron N Intel Pentium 4 EE 400-800

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της

Διαβάστε περισσότερα

Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών

Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών Ονοματεπώνυμο: Κλεομένης Παπαδιάκος Αριθμός Μητρώου: 340 Επιβλέπων Καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Μάθημα: Αρχιτεκτονικής ΗΥ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις:

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις: Σύστημα μνήμης Ο κύριος σκοπός στο σχεδιασμό ενός συστήματος μνήμης είναι να προσφέρουμε επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης διατηρώντας ένα αποδεκτό επίπεδο μέσης απόδοσης και επίσης χαμηλό μέσο κόστος ανά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 5 Περιφερειακή ή Δευτερεύουσα μνήμη Μέσα αποθήκευσης πληροφοριών Στην δευτερεύουσα μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Άριστος Πασιάς 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Άριστος Πασιάς Σεπτέμβριος 2017 2 Στόχοι: Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο μαθητή πρέπει: Να μπορεί να αναφέρει τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή 1.5.1 Ανάλυση των μερών ενός υπολογιστή Μονάδα συστήματος Είναι το κουτί του υπολογιστή το οποίο φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ.

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2. Μάκης Σταματελάτος

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2. Μάκης Σταματελάτος TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2 Μάκης Σταματελάτος makiss@teiion.gr Περιεχόμενα Τα Κύρια Μέρη του Η/Υ (συνέχεια) Αναπαράσταση της πληροφορίας στον Η/Υ Δυαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.2 Η μητρική πλακέτα

Μάθημα 4.2 Η μητρική πλακέτα Μάθημα 4.2 Η μητρική πλακέτα - Εισαγωγή - Οι βάσεις του επεξεργαστή και της μνήμης - Οι υποδοχές της μητρικής πλακέτας - Άλλα μέρη της μητρική πλακέτας - Τυποποιήσεις στην κατασκευή μητρικών πλακετών Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και κρυφή μνήμη) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη

Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη Κύρια Μνήµη RAM ROM Cache Περιεχόµενα Μονάδες Μαζικής Αποθήκευσης Μαγνητικοί ίσκοι Μαγνητικές Ταινίες Οπτικά Μέσα Ηκύρια µνήµη (Main Memory) Η κύρια µνήµη: Αποθηκεύει τα δεδοµένα

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 015-16 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα που εκτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση ενός υπολογιστή 1

Αποτίμηση ενός υπολογιστή 1 0 Πληροφορική Ι - Ιωάννης Γιώτης 10/11/16 Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας 10/11/16 Αποτίμηση του υπο της μνήμης Αποτίμηση του

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή

Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή - Εισαγωγή - Αρχιτεκτονική προσωπικού υπολογιστή - Βασικά τμήματα ενός προσωπικού υπολογιστή - Η κεντρική μονάδα Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 4 ο Μάθημα. Το Υλικό του Υπολογιστή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 4 ο Μάθημα. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 4 ο Μάθημα Το Υλικό του Υπολογιστή Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Πουλιέται οπουδήποτε (ακόμη και σε Super Market) Είναι παντού Ο φορητός έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον επιτραπέζιο Γίνονται μικρότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 - 2 - Κεφάλαιο 2 ο Δευτερεύουσα μνήμη Οι εύκαμπτοι μαγνητικοί δίσκοι (floppy disks) ή δισκέτες Οι σκληροί μαγνητικοί δίσκοι (hard disks) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Mέσα στερεάς κατάστασης

Mέσα στερεάς κατάστασης Πηγή: http://www.ipet.gr Mέσα στερεάς κατάστασης Τα αποθηκευτικά μέσα στερεής κατάστασης είναι συσκευές αποθήκευσης δεδομένων κλειστού τύπου, χωρίς κινούμενα μέρη, στις οποίες τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Επανάληψης

Ερωτήσεις Επανάληψης Ερωτήσεις Επανάληψης 1. Μητρική Πλακέτα : a. Μια µητρική πλακέτα είναι; Μια µητρική πλακέτα είναι η κύρια πλακέτα τυπωµένου κυκλώµατος που βρίσκετε σε υπολογιστές και άλλα επεκτάσιµα συστήµατα. Κατέχει

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 4ο Δίσκοι Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Δίσκοι Διασυνδέσεις δίσκων Γεωμετρία δίσκου Προσθήκη ενός δίσκου στο Linux Εγκατάσταση δίσκου Συστήματα αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.7 Θύρες περιφερειακών

Μάθημα 4.7 Θύρες περιφερειακών Μάθημα 4.7 Θύρες περιφερειακών - Εισαγωγή - Η σειριακή θύρα - Η παράλληλη θύρα - Οι θύρες πληκτρολογίου και ποντικιού τύπου PS/2 - Ο διάδρομος USB Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς: Να αναφέρεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 6 : Εξωτερική Μνήμη Καρβούνης Ευάγγελος Τρίτη, 08/12/2015 Μαγνητικός Δίσκος 1/2 Κυκλικός Δίσκος υπόστρωμα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο AEN ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο ΘΕΩΡΙΑ 4 η Διάλεξη ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (MOTHERBOARD) Γνωστή και σαν μητρική πλακέτα ή μητρική: είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το HARDWARE στην σημερινή εποχή; Σελίδα 3 Το καθένα από αυτά σε τι χρησιμεύει; Σελίδα 4

Τι είναι το HARDWARE στην σημερινή εποχή; Σελίδα 3 Το καθένα από αυτά σε τι χρησιμεύει; Σελίδα 4 H A R D W A R E Τι είναι το HARDWARE στην σημερινή εποχή; Σελίδα 3 Το καθένα από αυτά σε τι χρησιμεύει; Σελίδα 4 Επεξεργαστής Σελίδα 4 Κύρια μνήμη Σελίδα 5 Κάρτα γραφικών Σελίδα 5 Οθόνη Σελίδα 6 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΥ με μια γρήγορη ματιά

Ο ΗΥ με μια γρήγορη ματιά Ο ΗΥ με μια γρήγορη ματιά Εξωτερικά ένας Η/Υ φαίνεται να αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Την οθόνη, το πληκτρολόγιο και την κεντρική μονάδα, ένα κλειστό «κουτί», μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Μάθημα 4.5 Η Μνήμη - Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς: Να αναφέρεις τα κυριότερα είδη μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Γενική εικόνα Στο σχήμα βλέπουμε μία γενική εικόνα του εσωτερικού της Κεντρική Μονάδας του υπολογιστή: Τροφοδοτικό Είναι μία ηλεκτρική μικροσυσκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Αποθήκευση εδομένων. ομή ενός Σ Β. Εισαγωγή Το «εσωτερικό» ενός ΜΕΡΟΣ Β : Η (εσωτερική) αρχιτεκτονική ενός Σ Β είναι σε επίπεδα

Αποθήκευση εδομένων. ομή ενός Σ Β. Εισαγωγή Το «εσωτερικό» ενός ΜΕΡΟΣ Β : Η (εσωτερική) αρχιτεκτονική ενός Σ Β είναι σε επίπεδα Αποθήκευση εδομένων Βάσεις Δεδομένων 2009-2010 Ευαγγελία Πιτουρά 1 ΜΕΡΟΣ Β : Εισαγωγή Το «εσωτερικό» ενός Σ Β ομή ενός Σ Β Η (εσωτερική) αρχιτεκτονική ενός Σ Β είναι σε επίπεδα Τυπικά, κάθε σχέση σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ 1) Τι είναι μητρική πλακέτα; Είναι η βασική ηλεκτρονική πλακέτα ενός Η/Υ πάνω στην οποία συνδέονται όλα τα εξαρτήματα ενός Η/Υ όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη, οι κάρτες επέκτασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Υπολογιστής Συνοπτικό λεξικό Οξφόρδης -> «ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή»

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμη. Μνήμη. Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική

Μνήμη. Μνήμη. Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μνήμη Μνήμη Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική Κύρια Μνήμη Αποτελείται από μικρές κάρτες επέκτασης που τοποθετούνται σε ειδικές υποδοχές της μητρικής κάρτας Κύρια Μνήμη, αποθηκεύονται Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της κύριας μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1 Το εσωτερικό του Υπολογιστή Χρήστος Ρέτσας 1 Περιφερειακές (εξωτερικές) συσκευές Κεντρική Μονάδα 2 Που είναι ηκεντρική Μονάδα; Φορητός H/Y (laptop, netbook) Χρήστος Ρέτσας 3 Που είναι ηκεντρική Μονάδα;

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών 1 Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου 2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή Εισαγωγή Τµήµατα του Η/Υ καιοργάνωση Μονάδα Κεντρικής Μνήµης Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) Μονάδα Εισόδου Εξόδου ίαυλοι Επικοινωνίας Εναλλακτικές αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

Β2.1 Βασικές έννοιες της Αρχιτεκτονικής του Η/Υ

Β2.1 Βασικές έννοιες της Αρχιτεκτονικής του Η/Υ Β2.1 Βασικές έννοιες της Αρχιτεκτονικής του Η/Υ Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε και να εξηγούμε τι είναι Αρχιτεκτονική Η/Υ Να γνωρίσουμε τα βασικά εξαρτήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι Βασικά δομικά στοιχεία ενός Η/Υ Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι 1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Γνώσεις αλληλεπίδρασης υλικού λογισμικού Ο ρόλος των οδηγών συσκευών Τα μέρη της κύριας μονάδας και των περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. ίαυλος συστήµατος. Κεφαλαίο 4Β. ίαυλοι δεδοµένων και διευθύνσεων. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. ίαυλος συστήµατος. Κεφαλαίο 4Β. ίαυλοι δεδοµένων και διευθύνσεων. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Η/Υ Το chipset ενός υπολογιστικού συστήματος. Δρ. Μηνάς Δασυγένης

Αρχιτεκτονική Η/Υ Το chipset ενός υπολογιστικού συστήματος. Δρ. Μηνάς Δασυγένης Αρχιτεκτονική Η/Υ Το chipset ενός υπολογιστικού συστήματος Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org 1 1 Οι εταιρείες παραγωγής IC διαφημίζουν εκτός από τους επεξεργαστές και τα chipset τους 2 2 Τι είναι όμως

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών

1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών 1.4 Τεχνολογικές εξελίξεις στο Υλικό Υπολογιστών Μεταξύ του 2700 π.χ. και 2300 π.χ. εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Σουμεριακός Άβακας, ένας πίνακας με διαδοχικές στήλες που οριοθετούσαν τις διαδοχικές τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τον τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων (δυαδικό σύστημα) Να αναγνωρίζουμε πώς γράμματα και σύμβολα από

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ»

Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ» Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ» Β Τάξη ΕΠΑ.Λ. Τομέας Πληροφορικής 1. Εισαγωγή Υπολογιστικό Σύστημα Ο υπολογιστής είναι μία συσκευή η λειτουργία της οποίας βασίζεται στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή Κεφάλαιο 2 2. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή 2.1 Εισαγωγή Στο σημείο αυτό είστε ήδη εξοικειωμένοι με την κεντρική ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

[ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ]

[ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ] 2017 ΙΕΚ Τεχνικός Η/Υ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ [ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ] Sockets Intel & AMD RAM - IDE & SATA - SSD Sockets Intel & AMD Sockets Socket 478/Socket N Έτος κυκλοφοριας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Κάθε εξάρτημα έχει ειδικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή. Όλα όμως έχουν σχεδιαστεί, για να συνεργάζονται,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί ο εξοπλισμός προς προμήθεια (σε όλες τις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. Γενικά χαρακτηριστικά

Ακολουθεί ο εξοπλισμός προς προμήθεια (σε όλες τις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. Γενικά χαρακτηριστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Βόλος 14/11/2014 5 η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» Ταχ. Δ/νση: Πολυμέρη 134, 38222, Βόλος Επιτροπή σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

4 η γενιά ( δεκαετία 70 έως σήμερα) Δομικό Στοιχείο : Ολοκληρωμένο κύκλωμα ή τσιπ μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης.

4 η γενιά ( δεκαετία 70 έως σήμερα) Δομικό Στοιχείο : Ολοκληρωμένο κύκλωμα ή τσιπ μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης. Γενιές Η/Υ Χωρίζουμε τη χρονική περίοδο από τη στιγμή της εμφάνισης του πρώτου Η/Υ (του ENIAC) μέχρι σήμερα σε χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται από αλλαγές στην τεχνολογία κατασκευής των Η/Υ και

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Κυκλώματα (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Ψηφιακά Κυκλώματα (2 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Ψηφιακά Κυκλώματα (2 ο μέρος) ΜΥΥ-6 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Ακολουθιακά κυκλώματα είσοδοι.. ακολουθιακή λογική.. έξοδοι. ανάδραση Η λειτουργία μνήμης στηρίζεται στη ανάδραση (feedback):

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές

Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές tzagara@upatras.gr daskalou@upatras.gr https://eclass.upatras.gr/courses/econ1242/ Θέμα Μαθήματος Υλικό των Η/Υ: Περιφερειακά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1 ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1 ΥΛΙΚΟ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ & ΕΞΟΔΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΗΓΕΣ Κάθε υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η.Π.Α. ΚΑΝΑ ΑΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η.Π.Α. ΚΑΝΑ ΑΣ Ο προσωπικός υπολογιστής ή PC (αγγλικά: personal computer) είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής µε αυτόνοµη µονάδα επεξεργασίας, οθόνη και πληκτρολόγιο που χρησιµοποιείται συνήθως από ένα χρήστη, και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική. Τυπικοί χρόνοι πρόσβασης. Μέσος χρόνος πρόσβασης. Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων

Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική. Τυπικοί χρόνοι πρόσβασης. Μέσος χρόνος πρόσβασης. Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων Κεφάλαιο 5Β (επανάληψη) Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Απόδοση των οδηγών αποθηκευτικών µέσων Μέσος χρόνος πρόσβασης (Average Access Time) Ταχύτητα µεταφοράς δεδοµένων (Data-Transfer

Διαβάστε περισσότερα

i Στα σύγχρονα συστήματα η κύρια μνήμη δεν συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή

i Στα σύγχρονα συστήματα η κύρια μνήμη δεν συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2015-16 Τεχνολογίες Κύριας (και η ανάγκη για χρήση ιεραρχιών μνήμης) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης i Στα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 49999,50 ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α. Κ.Α. : 70.01.7134.001 ΕΤΟΣ : 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7. 91 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 9. 92 Μονάδες µέτρησης χωρητικότητας... 31. 94 Συσκευές εισόδου...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7. 91 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 9. 92 Μονάδες µέτρησης χωρητικότητας... 31. 94 Συσκευές εισόδου... Περιεχόµενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 9 92 Μονάδες µέτρησης χωρητικότητας... 31 93 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή... 37 94 Συσκευές εισόδου...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 1-2

MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 1-2 MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 1-2 1. Ποιος τύπος Η/Υ χρησιμοποιείται για την λειτουργία συστημάτων και βάσεων δεδομένων μεγάλων εταιρειών; a) Επιτραπέζιος Η/Υ b) Προσωπικός Ψηφιακός Βοηθός c) Μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Οργάνωση Υπολογιστών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Δομή Υπολογιστή Δομή Υπολογιστή Αρχιτεκτονική Υπολογιστή Η

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Κύριας Μνήμης

Τεχνολογίες Κύριας Μνήμης Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Τεχνολογίες Κύριας (και η ανάγκη για χρήση ιεραρχιών μνήμης) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Κύρια Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. USB 2.0 Adaptor. για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ USB 2.0 Adaptor για συσκευές SATA ή IDE 2.5-ιντσών / 3.5-ιντσών / 5.25-ιντσών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Επιτρέπει σύνδεση στο PC συσκευών που διαθέτουν υποδοχές SATA/ IDE μέσω USB2.0

Διαβάστε περισσότερα

Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Κεφάλαιο 4 Διαχείριση συσκευών Ε/Ε Διδάσκων: Σπάχος Κυριάκος Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό σύστημα εκτός από την ΚΜΕ και τη κύρια μνήμη βασίζεται και στις περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1: Υλικό Υπολογιστών (Hardware) 1.1: Το υπολογιστικό σύστημα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό (hardware); [σελ. 8] Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η. Προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης για τις ανάγκες του Δήμου Φαιστού για το έτος 2013. Προϋπολογισμού: 8.

Μ Ε Λ Ε Τ Η. Προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης για τις ανάγκες του Δήμου Φαιστού για το έτος 2013. Προϋπολογισμού: 8. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ: Φαιστού ΤΙΤΛΟΣ: Προμήθεια εξοπλισμού μηχανοργάνωσης για τις ανάγκες του Δήμου Φαιστού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Η/Υ

Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Η/Υ Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2017-18 Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική (θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των υπολογιστών) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ε ί ν α ι μ ι α μ η χ α ν ή κα τ α σ κ ε υ α σ μ έ ν η κ υ ρ ί ω ς α π ό ψ η φ ι α κά η λ ε κ τ ρ ο ν ι κά κ υ κ λ ώ μ α τ α κα ι δ ε υ τ ε ρ ε υ ό ν τ ω ς α π ό η λ ε κ τ ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΜΝΗΜΗΣ Δευτερεύουσα μνήμη Η/Υ Η δευτερεύουσα μνήμη (secondary memory) είναι μνήμη μεγαλύτερης χωρητικότητας, αλλά με αρκετά μικρότερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από την κυρία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της Μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ακαδηµαϊκό Έτος 2003-2004, Εαρινό Εξάµηνο ιδάσκων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ -  ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - www.kostasdelimaris.gr ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στους υπολογιστές... 3 Εκκίνηση του ΗΥ:... 3 Τερματισμός του ΗΥ:... 3 Διαχείριση Διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ 1 1. ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ I ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Τεχνικές Προδιαγραφές Υποχρ/κή Απαίτηση Απάντηση 1 Τεχνολογία Εκτύπωσης: Μέγεθος εγγράφου: Ανάλυση εκτύπωσης: Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Μόνιμη Αποθήκευση Δεδομένων στον Η/Υ

Μόνιμη Αποθήκευση Δεδομένων στον Η/Υ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος: 2012-2013 Τάξη : B Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θεωρία Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-ls1 Μόνιμη Αποθήκευση Δεδομένων στον Η/Υ Η

Διαβάστε περισσότερα

Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20

Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Top???????????? μ?????????????

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α ΤΑΞΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α ΤΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α ΤΑΞΗ Απαντήσεις στις ερωτήσεις του βιβλίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 1. 2. Από ποια στοιχεία αποτελείται το κεντρικό μέρος ενός υπολογιστή και ποια η λειτουργία καθενός; Κεντρική Μονάδα επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1- MULTIPLE CHOICE

ΜΑΘΗΜΑ 1- MULTIPLE CHOICE ΜΑΘΗΜΑ 1- MULTIPLE CHOICE 1. Ποιος τύπος Η/Υ χρησιμοποιείται για την λειτουργία συστημάτων και βάσεων δεδομένων μεγάλων εταιρειών; a) Επιτραπέζιος Η/Υ b) Προσωπικός Ψηφιακός Βοηθός c) Μεγάλο σύστημα d)

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Μνήμη Υπολογιστών 2 Η αποθήκευση των πληροφοριών σε ένα υπολογιστή γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι. Μάθημα 5 ο Οργάνωση Υπολογιστών. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι. Μάθημα 5 ο Οργάνωση Υπολογιστών. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι Μάθημα 5 ο Οργάνωση Υπολογιστών Δρ. Γκόγκος Χρήστος Υποσυστήματα αυτόνομου υπολογιστή Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 1.1 Το Υπολογιστικό Σύστηµα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Από τον υπολογιστή των Αντικυθήρων µέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό Κατηγορίες µε βάση το µέγεθος και τη χρήση: Υπερυπολογιστές (supercomputers)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 0: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

ΕΝΟΤΗΤΑ 0: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 0: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.1: Εισαγωγικές Έννοιες της Πληροφορικής Το Υλικό (Hardware) Συσκευές υπολογιστών μέρος Αντώνης Χατζηνούσκας

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα