λατινικά σημαίνει παιχνίδι & Συνέντευξη Τύπου Κατερίνα Φιλίππου Κεραμίδα Δ/ ντρια B IC ΗΠΕΙΡΟΥ - Συντονίστρια LUD US

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "λατινικά σημαίνει παιχνίδι & Συνέντευξη Τύπου Κατερίνα Φιλίππου Κεραμίδα Δ/ ντρια B IC ΗΠΕΙΡΟΥ - Συντονίστρια LUD US"

Transcript

1 L U D U S στα λατινικά σημαίνει παιχνίδι Ημερίδα & Συνέντευξη Τύπου Ιωάννινα, 22/2/201 0 Κατερίνα Φιλίππου Κεραμίδα Δ/ ντρια B IC ΗΠΕΙΡΟΥ - Συντονίστρια LUD US

2 SEE Πρόγραμμα South East Europe Transnational Cooperation Programme Το ΝοτιοΑνατολικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας SEE, αποσκοπεί στην ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών σε θέματα στρατηγικής σημασίας, ώστε να βελτιωθεί η εδαφική, οικονομική και κοινωνική εξέλικτική διαδικασία αλλά και να συμβάλλει στον ανταγωνισμό,τη σταθερότητα και την ενότητα της περιφέρειας. Γι αυτό το λόγο, αναζητά να υλοποιήσει υψηλής ποιότητας και στρατηγικής σημασίας για τη περιοχή

3 Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου με σκοπό τη διάχυση Τεχνογνωσίας και μεταφορά καλών πρακτικών στον καινοτόμο τομέα των Ηλεκτρονικών Εκπαιδευτικών Παιγνίων: LUDUS Στα πλαίσια του προγράμματος SEE Transnational Cooperation Programme, το BIC ΗΠΕΙΡΟΥ ως επικεφαλής εταίρος υπέβαλλε τον Ιούνιο του 2008, την πρόταση LUDUS ανάμεσα σε 821 προτάσεις πανευρωπαϊκά. Τον Νοέμβριο του 2008, η πρόταση LUDUS ήταν μία από τις 95 προτάσεις που πέρασαν στη δεύτερη φάση αξιολόγησης. Στις 11/3/2009 η διαχειριστική αρχή της Ε.Ε στην Βιέννη επέλεξε την πρόταση μας ανάμεσα σε 42 τελικά προτάσεις να χρηματοδοτηθεί κατά 85% από κοινοτικούς πόρους και 15% από εθνικούς. Συν προυπολογισμός πρότασης : ,82 Διάρκεια 34 μήνες.

4 Εταίροι του έργου LUDUS ARIES Ρουμανικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής BIA Σύνδεσμος Βουλγαρικών Βιομηχανιών BIC Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου BSC Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Kranj INNOSTART Εθνικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας -Βουδαπέστη POLIMI Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνο PROMEA Εταιρεία Προαγωγής Μεθοδολογιών Έρευνας και Ανάπτυξης UNIMIB Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο Bicocca

5 Συμμετέχουσες χώρες στο έργο LUDUS Βουλγαρία Ουγγαρία Ρουμανία Ελλάδα ΒIC ΗΠΕΙΡΟΥ:Επικεφαλής Εταίρος Ιταλία Σλοβενία Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του Νοτιοανατολικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (South East Europe Transnational Cooperation Programme), και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

6 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ Το παιχνίδι γενικότερα είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που εμπεριέχει την διαδικασία της μάθησης και δεν έχει σοβαρό αντίκτυπο για τα εμπλεκόμενα άτομα : στην υγεία (σωματική και ψυχολογική), στον κοινωνικό περίγυρο του ατόμου, την Οικονομική κατάσταση και στη φύση. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη της οξυδέρκειας, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της ομαδικής συνεργασίας... Ένα βιντεοπαιχνίδι ορίζει έναν εικονικό κόσμο με ορισμένους κανόνες και αλληλεπιδράσεις. Serious game ονομάζουμε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν έχει ως κύριο σκοπό την ψυχαγωγία. -Εκπαίδευση, ενημέρωση, διαφήμιση, καλλιτεχνική έκφραση, έρευνα - Μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα (Xbox, Windows, Web) & σε οποιοδήποτε είδος (first( first-person, third-person person, strategy) - Γοργά αναπτυσσόμενο παρακλάδι της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών

7 Τι είναι τα Serious Games? Serious games - Ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παίγνια είναι ένας τομέας λογισμικού, ο οποίος έχει αναπτυχθεί με βάση την τεχνολογία και τις σχεδιαστικές αρχές των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς (και όχι απλά αναψυχής) διαμέσου μιας ελκυστικής και διασκεδαστικής για τους χρήστες εφαρμογή

8 Τα χαρακτηριστικά των Serious Games Επιτρέπουν συγκεκριμένη κατάρτιση ενώ προσφέρουν ψυχαγωγία Συνδυάζουν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και ισχυρό περιεχόμενο Πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις και επιτρέπουν άμεση αντίληψη περίπλοκων θεμάτων Αποδεικνύουν πως οι ενέργειες επηρεάζουν το αποτέλεσμα Επιτρέπουν στους χρήστες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, παρακινώντας τους να επιβραβευτούν για την επιτυχία τους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το αίσθημα αποτυχίας καθώς τα λάθη μετατρέπονται σε εκπαιδευτικά στοιχεία. Βοηθούν τους χρήστες να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους αποφεύγοντας την ανία, την πλήξη που προσφέρει μια δίχως έμπνευση εργασία.

9 Τα οφέλη των Serious Games Ενισχύουν τις δεξιότητες του προσωπικού, εκπαιδεύοντας τους εργαζομένους να αποκτήσουν προσόντα αλλά και βελτιώνοντας τις τεχνικές τους δεξιότητες και κατά συνέπεια ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, δυναμώνουν την περιφερειακή ενότητα. Διευκολύνουν την μεταφορά γνώσεων και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης μετατρέποντας την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια ψυχαγωγική εμπειρία.

10 Τα οφέλη των Serious Games Ανακαλύπτουν οικονομικά, αποτελεσματικά, ποιοτικά, γρήγορα και ελκυστικά εργαλεία για να εφαρμόσουν μεθόδους κατάρτισης, εκπαίδευσης, εκμάθησης. Συνάδουν με την τεχνολογική πρόοδο και δοκιμάζονται σε νέους εφαρμόσιμους τομείς. Τονώνουν τις τεχνολογικές δεξιότητες.

11 Ο ρόλος των Serious Games στην οικονομία Τονώνουν την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, ιδιαίτερα του τομέα ICT. Ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα των περιφερειών της Ν.Α Ευρώπης. Προωθούν την διακρατική, περιφερειακή συνεργασία.

12 Ο ρόλος των Serious Games στην οικονομία Προσφέρουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Δημιουργούν μια ομάδα τεχνολογίας στον τομέα Serious Games. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επωφεληθεί από την επένδυση στην καινοτομία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση μιας και θα εξαλείψει τις διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες και θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

13 Πρόσφατη χρήση των Serious Games Κατάρτιση Εκπαίδευση Εξομοίωση Στρατιωτική εκπαίδευση Υγεία Διοίκηση Κοινωνική αλλαγή

14 Στόχοι του έργου LUDUS Φέρνουν σε επαφή τους ειδικούς/ενδιαφερομένους των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιγνίων ώστε να προωθήσουν και να υιοθετησούν τις καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες των SG σε ευρωπαικό επίπεδο. Διευκολύνουν την μεταφορά τεχνογνωσίας στον καινοτόμο τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιγνίων. Υποστηρίζουν την νέα έρευνα και ανάπτυξη των Serious Games.

15 Στόχοι του έργου LUDUS Βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνολογικές δεξιότητες. Ανάπτυσουν δεξιοτήτες και τεχνογνωσίες στον νέο τεχνολογικό τομέα. Αναπτύσουν & προωθούν βιώσιμες διακρατικές συνεργασίες ανάμεσα στα κέντρα έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιγνίων.

16 Ομάδες στόχου Τοπικές ΜΜΕ και επιχειρήσεις Εταιρείες Τεχνολογίας της Πληροφορικής που ενδιαφέρονται σε δράσεις του τομέα ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιγνίων Ινστιτούτα έρευνας & ανάπτυξης Περιφερειακοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι Διευθύνσεις περιφερειακής ανάπτυξης.

17 Ομάδες στόχου Καθηγητές, εκπαιδευτές, ειδικούς παιδαγωγούς Οργανισμούς επιμόρφωσης και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Μέσα μαζικής ενημέρωσης Μαθητευομένους, παίχτες, ευρύτερο κοινό.

18 Σημαντικά σημεία της πορείας του έργου έως τώρα : Ιστοσελίδα του έργου: στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, βουλγάρικα, σλοβένικα, ουγγρικά, σέρβικα & κροάτικα 8-9/2/2010 : Μιλάνο 2ο συνέδριο - προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Καλύτερου Εκπαιδευτικού Παιγνίου (Ιούλιος Ιωάννινα) 5/2/2010 : Έρευνα Το βαρόμετρο Παιγνίου online ερωτηματολόγιο:www.serious-gaming.info

19 Σημαντικά σημεία της πορείας του έργου έως τώρα 2/2/10: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Ιταλία 29/1/10 : Ενημερωτική Ημερίδα στην Ρουμανία 27/1/10 : Ενημερωτική Ημερίδα στην Ιταλία 14-16/1/10 : Open Brainstorming στη Σλοβενία 11/12/09: Ενημερωτική Ημερίδα στη Βουλγαρία 18-19/6/09 : Εναρκτήρια συνάντηση εταίρων στα Ιωάννινα

20 Παραδοτέα i. Διακρατικές δράσεις 2 Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Καλύτερου Ηλεκτρονικού Εκπαιδευτικού Παιγνίου 2 Δυο Ευρωπαϊκά Συνέδρια για τα Ηλεκτρονικά Εκπαιδευτικά Παίγνια (Greece 2010, Italy 2011) 2 Ανοιχτού τύπου Ευρωπαϊκά Εργαστήρια που λειτουργούν ως βάσεις για τον πειραματισμό στα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιγνια.

21 Παραδοτέα ii.περιφερειακές δράσεις 12 Info days 12 Συνεντεύξεις τύπου 14 Εργαστήρια Μεταφοράς Γνώσεων για την επίδειξη των καλών πρακτικών, την ενίσχυση των δυνατοτήτων της τοπικής ανάπτυξης, την επαφή ειδικών παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, σεναριογράφους. 14 Εργαστήρια Δικτύωσης και μια ανοιχτού τύπου ημερίδα στοχεύοντας στην προώθηση της δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

22 Αποτελέσματα Μεταφορά τεχνογνωσίας στον καινοτόμο τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιγνίων. Ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικές με την τεχνολογία των ηλεκτρονικών παιγνίων. Ενίσχυση των επιχειρηματικών μοντέλων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα διαμέσου της υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων κατάρτισης, όπως τα εκπαιδευτικά παίγνια.

23 Αποτελέσματα Μεταφορά καλών πρακτικών σε εθνικές, περιφερειακές και τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βιώσιμες διακρατικές συνεργασίες ανάμεσα στα κέντρα έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιγνίων. Δίκτυο των ειδικών/ενδιαφερομένων για τα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παίγνια και των μηχανισμών επικοινωνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

24 Η κληρονομιά του έργου LUDUS Ένα βιώσιμο δίκτυο των εμπλεκομένων/ενδιαφερομένων στα Serious Games. Μια διαδικτυακή Πηγή Γνώσεων στα SG Αποτίμηση του ενδιαφέροντος, των δυνατοτήτων και της προθυμίας των επιχειρήσεων και των ινστιτούτων για την ανάπτυξη των Serious Games. Μια βιβλιοθήκη αναφορικά με τα Ηλεκτρονικά Εκπαιδευτικά Παιγνία.

25 Εν συντομία Τα Serious Games διαφέρουν από τις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης καθώς συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την εκμάθηση, μετατρέποντας την εκμάθηση σε περισσότερο δημιουργική, ελκυστική και ως εκ τούτου σε πιο αποτελεσματική. Αυτή είναι η ιδέα του έργου LUDUS.

26 Slogan Serious Games Serious Benefits Σημαντικά ωφέλη!

27

28 Ευχαριστώ για την προσοχή σας! Κατερίνα Φιλίππου-Κεραμίδα Διευθύντρια BIC ΗΠΕΙΡΟΥ Συντονίστρια LUDUS Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου Ιωάννινα, τηλ: ,57, Fx: , web:

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΤΑΚ) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για την Προώθηση της Ηλεκτρονικής μάθησης στον Αγροτικό χώρο e ruralnet. LLP Transversal Programme Key Activity 3 ICT Networks

Δίκτυο για την Προώθηση της Ηλεκτρονικής μάθησης στον Αγροτικό χώρο e ruralnet. LLP Transversal Programme Key Activity 3 ICT Networks Δίκτυο για την Προώθηση της Ηλεκτρονικής μάθησης στον Αγροτικό χώρο e ruralnet LLP Transversal Programme Key Activity 3 ICT Networks ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ)

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Π.Ε. 3 Περιφερειακά και Μακρο Περιφερειακό / Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία «Τι υπάρχει για μένα;» Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία EUROPEAN COMMISSION EΕυρωπαϊκή U R O P E A N Επιτροπή U N I O N Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

Καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 4 Καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας 14 Τρέξτε στις πίστες και όχι στους δρόμους! 20 Η «Αριάδνη» αντιμετωπίζει τον εθισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠΒΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 27 ΙΟΥΝΙOY 2011 ΣΕΠΒΕ 2009-2011 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Τζήκας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Οδηγός εκπαιδευτή 1.1. Εισαγωγή 1.2. Εκπαιδευτικό υλικό για τις δραστηριότητες πρόληψης του άγχους 1.3. Περιγραφή του οδηγού εκπαιδευτή

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός 2013 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ετήσιος Απολογισμός 2013 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ετήσιος Απολογισμός 2013 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Μήνυμα του Προέδρου Άλλη μία χρονιά πέρασε με πολλές δυσκολίες για την οικονομία του τόπου μας, τους πολίτες αλλά και όλο τον επιχειρηματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΦΑΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΦΑΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΦΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 3.6 Αξιολόγηση Λειτουργίας ΕΑΠ: Αποτελέσματα Έρευνας Αποφοίτων... 485 3.7 Αξιολόγηση Συνέργιας & Συμπληρωματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2014-2020

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 2014-2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ) ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2011-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2011-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2011-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1. Οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του προγράμματος διά βίου μάθησης...5 2. Γενικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 ΕΞΩΦΥΛΛΟ Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 1. Προφίλ 06 1.1 Παρουσίαση Εταιρίας 10 1.2 Σημαντικοί Σταθμοί Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΧΑΛΚΟΡ 12

Διαβάστε περισσότερα

High Heels. Χτίζοντας ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο. ΠΕ3 Μεταφορά, προσαρμογή και αναβάθμιση του περιεχομένου

High Heels. Χτίζοντας ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο. ΠΕ3 Μεταφορά, προσαρμογή και αναβάθμιση του περιεχομένου High Heels Χτίζοντας ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο ΠΕ3 Μεταφορά, προσαρμογή και αναβάθμιση του περιεχομένου RNo 15 Συνολική δομή του προγράμματος κατάρτισης και μικτής μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 1 Περιεχόμενα 1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΈΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ: ΣΥΝΟΨΗ Ι ΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟ

Διαβάστε περισσότερα

TEFNFE- A NEW CHANCE / Training Educators for Non-Formal Education

TEFNFE- A NEW CHANCE / Training Educators for Non-Formal Education TEFNFE- A NEW CHANCE / Training Educators for Non-Formal Education ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ: - EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Συγγραφείς: Lubica Cerna, Άννα Πηλαβάκη, Rumen Valchev

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Περιεχόµενα 1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΈΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ: ΣΥΝΟΨΗ Ι ΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμου Τμημα Α Προγραμματισμου 1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 ΠΡΟΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

enterprise europe Αφιέρωμα: Το Δίκτυο «Enterprise Europe Network»

enterprise europe Αφιέρωμα: Το Δίκτυο «Enterprise Europe Network» υψιπετης ISSN 1986-0218 Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012 Περιοδική έκδοση για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία Τεύχος 44 enterprise europe Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COST: Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα πανευρωπαϊκής ερευνητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Παρουσιάστηκε από: Bulgaria Economic Forum (BEF) Επωνυμία επιχείρησης Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ EA & LE ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ EA & LE ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΩΝ EA & LE ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ENTER Project 2012-1-GB2-GB2-LEO05-08057 This project has been funded with the support of the European Commission. The

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ. Οδηγός επαγγέλματος Τεχνολόγου Μηχανικού Πληροφορικής

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ. Οδηγός επαγγέλματος Τεχνολόγου Μηχανικού Πληροφορικής ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ Οδηγός επαγγέλματος Τεχνολόγου Μηχανικού Πληροφορικής Οδηγός επαγγέλματος Τεχνολόγου Μηχανικού Πληροφορικής Γραφείο Διασύνδεσης A.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Σύνταξη οδηγού: Παναγιώτης Αδαμίδης

Διαβάστε περισσότερα

makrides.g@ucy.ac.cy 1

makrides.g@ucy.ac.cy 1 makrides.g@ucy.ac.cy 1 Δομή Χρηματοδότησης 2N Μορφές Χρηματοδότησης Ευκαιρίες θεματικής χρηματοδότησης: Η χρηματοδότηση είναι βασικά θεματική με συγκεκριμένους στόχους - περιβάλλον, έρευνα, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13 ΜΕΡΟΣ Β ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 ΑΞΟΝΑΣ Ι. «ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020) Στρατηγική Επικοινωνίας

(ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020) Στρατηγική Επικοινωνίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ www.medsos.gr www.gr.boell.org www.depp.gr Αθήνα 2013 Έκδοση: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.medsos.gr Συντακτική ομάδα: Άννυ Μητροπούλου Κλειώ Μονοκρούσου Ερμιόνη Φρεζούλη Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2012 SWD(2012) 61 τελικό Μέρος I ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στοιχεία για κοινό στρατηγικό πλαίσιο 2014-2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

May 2014. 4η Ενότητα Εκμάθησης JobTown. Δεκέμβριος 2014

May 2014. 4η Ενότητα Εκμάθησης JobTown. Δεκέμβριος 2014 Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα και την Αυτοαπασχόληση May 2014 4η Ενότητα Εκμάθησης JobTown Δεκέμβριος 2014 2 Η σύνταξη και επιμέλεια του παρόντος εγγράφου έχουν γίνει από τον κύριο Ian Goldring, Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Επιμέλεια έκδοσης: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ΕΒΕΑ Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρίνα Κουρμπέλα

Διαβάστε περισσότερα