Διαβάστε με προσοχή αυτό το φυλλάδιο πριν πάρετε αυτό το φάρμακο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαβάστε με προσοχή αυτό το φυλλάδιο πριν πάρετε αυτό το φάρμακο"

Transcript

1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ LOGIMAX TABLETS 5 /50mg Διαβάστε με προσοχή αυτό το φυλλάδιο πριν πάρετε αυτό το φάρμακο - Φυλάξτε αυτό το φυλλάδιο. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά. - Αν έχετε άλλες απορίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. - Αυτό το φάρμακο έχει συνταγογραφηθεί για σας προσωπικά και δεν πρέπει να το δώσετε σε άλλους. Μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη, ακόμα και αν έχουν τα ίδια συμπτώματα με εσάς. - Aν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ενημερώστε τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Δείτε την παράγραφο 4 Με το παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης θα ενημερωθείτε για τα ακόλουθα: 1. Τι είναι το Logimax και ποια είναι η χρήση του 2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού πάρετε το Logimax 3. Πώς να πάρετε το Logimax 4. Πιθανές παρενέργειες 5. Φύλαξη του Logimax 6. Άλλες πληροφορίες Οι δραστικές ουσίες στο Logimax είναι το felodipine και το metoprolol succinate. Τα άλλα συστατικά είναι: Χρωστικές (titanium dioxide E171, iron oxide E172), anhydrous lactose 42 mg, propyl gallate, silica non-colloidal anhydrous, hard paraffin, hypromellose, microcrystalline cellulose, ethyl cellulose, hydroxypropylcellulose, sodium aluminium silicate, macrogol, sodium stearyl fumarate, macrogolglycerol hydroxystearate. 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LOGIMAX ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Το Logimax δρα μέσω δύο ξεχωριστών μηχανισμών. Το felodipine ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ανταγωνιστές ασβεστίου. Το felodipine ελαττώνει την πίεση του αίματος διαστέλλοντας τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Το metoprolol succinate ανήκει σε μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται β-αναστολείς. Το metoprolol μειώνει την πίεση ελαττώνοντας τη δράση των ορμονών που παράγονται όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε στρες, οδηγώντας σε μείωση του καρδιακού ρυθμού. Το Logimax είναι δισκίο παρατεταμένης αποδέσμευσης που ελέγχει την ταχύτητα με την οποία το φάρμακο αποδίδεται στον οργανισμό και διασφαλίζει ομαλή δράση σε ολόκληρο το 24ωρο. Τα δισκία Logimax 5/50mg έχουν χρώμα βερικοκί, σχήμα κυκλικό με διάμετρο 10 mm, είναι αμφίκυρτα, επικαλυμμένα με υμένιο και φέρουν τα στοιχεία A/FG στη μια πλευρά. Το Logimax είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της υπέρτασης (ψηλής πίεσης του αίματος). Ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του γιατρού σας και αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. 2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΤΟΥ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ LOGIMAX Μην πάρετε τo Logimax αν έχετε:

2 - Υπερευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος ή σε άλλο ανταγωνιστή ασβεστίου ή β-αναστολέα. - Κύηση - Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου - Ασταθή στηθάγχη - Κολποκοιλιακό αποκλεισμό 2 ου και 3 ου βαθμού - Ασταθή μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια (πνευμονικό οίδημα, μειωμένη αιματική ροή ή υπόταση) - Συνεχόμενη ή διακοπτόμενη θεραπεία με β-διεγέρτες - Συμπτωματική βραδυκαρδία - Σύνδρομο του νοσούντος φλεβόκομβου (εκτός εάν έχει τοποθετηθεί ένας μόνιμος βηματοδότης) - Καρδιογενές σοκ - Σοβαρή περιφερική αρτηριοπάθεια με κίνδυνο για γάγγραινα - Aιμοδυναμικώς σημαντική αποφρακτική διαταραχή καρδιακής βαλβίδας - Διαταραχή δυναμικού καρδιακής αποφρακτικής εκροής - Αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια Μη δίνετε το Logimax σε παιδιά. Προσέξετε ιδιαιτέρως με το Logimax Το Logimax, όπως και άλλα φάρμακα για την πίεση, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μειώσει πολύ την πίεση, με επακόλουθη ταχυκαρδία. Αυτό σε μερικούς ασθενείς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής αίματος στην καρδιά και να οδηγήσει σε ισχαιμία του μυοκαρδίου. Τυχόν καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Logimax. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος παρέμβασης στο μεταβολισμό των υδατανθράκων ή συγκάλυψης τυχόν υπογλυκαιμίας. Πολύ σπάνια, προϋπάρχων κολποκοιλιακός αποκλεισμός μπορεί να επιδεινωθεί. To Logimax μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα της επιδεινωθείσας περιφερικής κυκλοφορίας. Σε ασθενείς που παίρνουν Logimax δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως ανταγωνιστής ασβεστίου του τύπου verapamil. Αν ο ρυθμός της καρδιάς σας επιβραδύνεται όταν παίρνετε Logimax, ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό Εάν οι ασθενείς παρουσιάσουν έντονη βραδυκαρδία, η δόση του Logimax πρέπει να μειωθεί ή η θεραπεία σταδιακά να διακοπεί. Σε ασθενείς με στηθάγχη Prinzmetal, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός και η ένταση των στηθαγχικών κρίσεων. Σε ασθματικούς ασθενείς, πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα και ένας β 2-διεγέρτης. Η δόση του β- διεγέρτη μπορεί να πρέπει να αυξηθεί όταν ξεκινά η θεραπεία με Logimax. Επίσης, όταν το Logimax χορηγείται σε ασθενείς με φαιοχρωμοκύτωμα, πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα και ένας α-αναστολέας. Το Logimax πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με σοβαρές καταστάσεις μεταβολική οξέωσης. Το αναφυλακτικό shock λαμβάνει βαρύτερη μορφή σε ασθενείς που λαμβάνουν β-αναστολείς και η θεραπεία με αδρεναλίνη σε κανονικές δόσεις δεν έχει πάντοτε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

3 Αν θα υποβληθείτε σε εγχείρηση, πρέπει να ενημερώσετε τον αναισθησιολόγο ότι παίρνετε το Logimax. Συστήνεται να μην διακόπτεται η θεραπεία με β-αναστολείς σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχείρηση. Το Logimax περιέχει λακτόζη. Ενημερώστε το γιατρό σας, αν έχετε δυσανεξία σε ορισμένα σάκχαρα. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με κληρονονομικά προβλήματα δυσανεξίας της γαλακτόζης ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε προβλήματα υγείας είχατε στο παρελθόν. Αν δεν ενημερώσατε το γιατρό σας για οποιαδήποτε απ αυτά τα θέματα ή δεν είστε σίγουροι γι αυτά, ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας προτού ξεκινήσετε να παίρνετε το Logimax. Λήψη του Logimax με τροφές και ποτά Το Logimax μπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς φαγητό αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται με χυμό γκρέϊπφρουτ ή ταυτόχρονα με γεύμα με ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Κύηση Το Logimax δεν πρέπει να δίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γαλουχία Το felodipine περνά στο μητρικό γάλα. Όταν λαμβάνεται σε θεραπευτικές δόσεις από τη θηλάζουσα μητέρα δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το μωρό. Οι βήτα αναστολείς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως βραδυκαρδία στο έμβρυο, στο νεογέννητο και στο μωρό που θηλάζει. Η ποσότητα του metoprolol που λαμβάνεται από το μητρικό γάλα είναι αμεληταία, όσον αφορά την επίδραση της β-αναστολής στο παιδί, εάν η μητέρα λαμβάνει θεραπεία με metoprolol σε δόσεις εντός του θεραπευτικού εύρους. Οδήγηση και χειρισμός μηχανημάτων Θα πρέπει να γνωρίζετε τις δικές σας αντιδράσεις στο φάρμακο προτού οδηγήσετε ή χρησιμοποιήσετε μηχανήματα γιατί μπορεί να προκληθούν ζάλη και κόπωση. Θα πρέπει να αξιολογείτε τον εαυτό σας σε σχέση με αλλαγές στην εγρήγορσή σας όταν λαμβάνετε θεραπεία με Logimax. Λήψη άλλων φαρμάκων Ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε ή έχετε πρόσφατα πάρει άλλα φάρμακα, περιλαμβανομένων οφθαλμικών σταγόνων, ενέσεων και άλλων φαρμάκων που αγοράζετε ή χρησιμοποιείτε χωρίς συνταγή όπως φάρμακα από βότανα, υγιεινές τροφές ή συμπληρώματα διατροφής συμπεριλαμβανομένου και του Saint John s wort. Αυτό ισχύει και για φάρμακα που χρησιμοποιήσατε πριν αρκετό καιρό. Μερικά φάρμακα μπορούν επηρεάσουν τη δράση άλλων φαρμάκων. Ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε κάποιο από τα ακόλουθα φάρμακα: Φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το felodipine: Carbamazepine, phenytoin, phenobarbital, rifampicin, barbiturates, efavirenz, nevirapine, St. John's Wort (Hypericum perforatum), αντιμυκητιασικά (itraconazole, ketoconazole), αντιβιοτικά (μακρολίδια όπως erythromycin), αναστολείς της HIV-πρωτεάσης και χυμός γκρέϊπφρουτ. Η θεραπεία με το Logimax μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του tacrolimus (φάρμακο που δίνεται για να εμποδίσει την απόρριψη μεταμοσχευμένου οργάνου από τον οργανισμό, π.χ. νεφρού ή ήπατος) στο αίμα. Το felodipine αλληλεπιδρά επίσης με cyclosporin και cimetidine. Φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το metoprolol:

4 Αντιαρρυθμικά (quinidine, propafenon), αντισταμινικά (diphenhydramine), ανταγωνιστές των Η 2 υποδοχέων της ισταμίνης, αντιμυκητιασικά (terbinafine), αντικαταθλιπτικά (paroxetine, fluoxetine, sertraline), αντιψυχωσικά και αναστολείς COX-2 (celecoxib). Όταν ξεκινά θεραπεία με αυτά τα φάρμακα, μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί η δόση του Logimax. Οι συγκεντρώσεις του metoprolol στο πλάσμα επηρεάζονται επίσης από το αλκόολ, hydralazine, rifampicin,clonidine, ανταγωνιστές ασβεστίου, γλυκοσίδες δακτυλίτιδας, εισπνεόμενα αναισθητικά, αναστολείς της συνθετάσης της προσταγλανδίνης, adrenaline, από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα και phenylpropanolamine. 3. ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ LOGIMAX Πάντοτε παίρνετε το Logimax ακριβώς όπως οι οδηγίες του γιατρού σας. Αν έχετε αμφιβολίες ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Τα χάπια Logimax πρέπει να λαμβάνονται το πρωί και να καταπίνονται μαζί με υγρά. Δεν πρέπει να μοιράζονται, να μασώνται ή να συνθλίβονται. Μπορούν να λαμβάνονται είτε χωρίς φαγητό είτε με ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρόγευμα ευρωπαϊκού τύπου). Η θεραπεία συνήθως αρχίζει με ένα χάπι Logimax 5/50 mg μια φορά την ημέρα. Αν χρειάζεται, ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση σε ένα χάπι δύο φορές την ημέρα. Αν υπάρχουν ενδείξεις πολύ σοβαρής ηπατικής δυσλειτουργίας δεν πρέπει να χορηγείται μεγαλύτερη δόση από ένα χάπι Logimax 5/50 mg μια φορά την ημέρα. Ένα χάπι Logimax 5/50 mg μια φορά την ημέρα είναι συνήθως επαρκές στους ηλικιωμένους. Αν απαιτείται, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε ένα χάπι δύο φορές την ημέρα. Δεν υπάρχει πείρα στη θεραπεία παιδιών. Συμβουλή για τη διακοπή της θεραπείας Η απότομη διακοπή του φαρμάκου θα πρέπει να αποφεύγεται. Εάν είναι δυνατό, θα πρέπει να μειώνεται η δόση του Logimax και/ή να χορηγείται κάθε δύο ημέρες για ένα διάστημα ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδιαίτερα οι ασθενείς με γνωστή ισχαιμία πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθώς ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να είναι αυξημένος κατά τη διακοπή των β-αναστολέων. Αν πάρετε μεγαλύτερη δόση Logimax από την κανονική Αν έχετε πάρει μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση Logimax μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αμέσως. Τοξικότητα: Felodipine: 10 mg προκάλεσαν ήπια δηλητηρίαση σε παιδί 2 ετών. Ήπια μέχρι μέτρια δηλητηρίαση προκάλεσαν mg σε 17 χρονο και 250 mg σε ενήλικα. Το felodipine πιθανόν να επιδρά περισσότερο στη περιφερική κυκλοφορία παρά στην καρδία, συγκρινόμενο με άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας. Metoprolol: 7.5 g προκάλεσαν θάνατο σε ενήλικα. 100 mg δεν προκάλεσαν συμπτώματα σε πεντάχρονο παιδί μετά από πλύση στομάχου. Μέτρια δηλητηρίαση προκάλεσαν 450 mg σε 12 χρονο και 1.4 g σε ενήλικα. Σοβαρή δηλητηρίαση προκάλεσαν 2.5 g σε ενήλικα και εξαιρετικά σοβαρή δηλητηρίαση προκάλεσαν 7.5 g σε ενήλικα. Συμπτώματα: Συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν με καθυστέρηση ωρών και σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάποιες μέρες. Felodipine:

5 Σοβαρή υπόταση, βραδυκαρδία, κολποκοιλιακός αποκλεισμός, κοιλιακές έκτακτες συστολές, κοιλιακή μαρμαρυγή, ασυστολία της καρδιάς, ζάλη, πονοκέφαλος, αίσθημα λιποθυμίας, κώμα, σπασμοί, δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα, άπνοια, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων, οξέωση, διαταραχή των ηλεκτρολυτών, έξαψη, υποθερμία, ναυτία και εμετός. Metoprolol: Σοβαρή υπόταση, φλεβοκομβική βραδυκαρδία, κολποκοιλιακός αποκλεισμός, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιογενής καταπληξία, καρδιακή ανακοπή, βρογχόσπασμος, επηρεασμός της συνείδησης/κώμα, ναυτία, έμετος και κυάνωση. Εντούτοις, σε μερικές περιπτώσεις, ειδικά σε παιδιά και εφήβους, επικρατούν συμπτώματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και αναπνευστική καταστολή. Άλλες: Kακή περιφερική κυκλοφορία, αναπνευστική καταστολή, άπνοια. Ελαφρείς τρόμοι, σπασμοί, εφίδρωση, παραισθησία, σπασμός του οισοφάγου, διαταραχή των ηλεκτρολυτών. Επίδραση στα νεφρά. Παροδικό μυασθενικό σύνδρομο. Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύσουν με την ταυτόχρονη λήψη οινοπνεύματος, αντιυπερτασικών φαρμάκων, quinidine ή υπνωτικών χαπιών (βαρβιτουρικών) μαζί με υπερβολική δόση του Metoprolol. Τα πρώτα σημεία υπέρβασης της δόσης εμφανίζονται 20 λεπτά ως 2 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Αντιμετώπιση: Felodipine: Χορήγηση ενεργού άνθρακα, πλύση στομάχου. Σε περίπτωση σοβαρής υπότασης, θα πρέπει να ακολουθεί συμπτωματική θεραπεία. Ο ασθενής θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύπτια θέση με τα πόδια του ανασηκωμένα. Προσοχή: Η ατροπίνη πρέπει να δίνεται πριν την πλύση στομάχου. Παρακολούθηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Θεραπεία του αναπνευστικού συστήματος. Διόρθωση της κατάστασης των οξέων-βάσεων και των ηλεκτρολυτών. Σε βραδυκαρδία και κολποκοιλιακό αποκλεισμό: ατροπίνη ή isoprenaline. Σε σοβαρές περιπτώσεις βηματοδότης. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό πρέπει να αυξηθεί ο όγκος πλάσματος με ενδοφλέβια έγχυση π.χ. glucose, ορού ή dextran ή calcium glubionate. Αν χρειαστεί, αδρεναλίνη ή dopamine. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί glucagone. Εάν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά μπορούν να δοθούν συμπαθητικομιμητικά με πρωταρχική δράση στον α 1-αδρενεργικό υποδοχέα. Σε κυκλοφορική κατάρρευση, οι προσπάθειες ανάνηψης μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν για αρκετές ώρες. Σε περίπτωση σπασμών πρέπει να χορηγείται diazepam. Γενικά, συμπτωματική θεραπεία. Metoprolol: Χορήγηση ενεργού άνθρακα, πλύση στομάχου. Προσοχή: Η ατροπίνη πρέπει να δίνεται πριν την πλύση στομάχου. Διασωλήνωση και θεραπεία με αναπνευστήρα. Επαρκής αναπλήρωση υγρών. Χορήγηση γλυκόζης. Παρακολούθηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Σε σοβαρή υπόταση, βραδυκαρδία και επικείμενη καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να χορηγηθεί β 1- αγωνιστής ενδοφλεβίως ή με συνεχή έγχυση μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν δεν είναι διαθέσιμος ένας εκλεκτικός β 1-αγωνιστής μπορεί να δοθεί dopamine ή atropine sulphate ενδοφλεβίως. Εάν δεν επιτευχθεί επιθυμητό αποτέλεσμα τότε μπορεί να χορηγηθούν συμπαθητικομιμητικοί παράγοντες όπως dobutamine ή noradrenalin. Σε μειωμένη λειτουργία του μυοκαρδίου: Χορήγηση dobutamine ή dopamine και calcium glubionate. Χορήγηση glucagon, amrinone, adrenaline. Χορήγηση νατρίου (χλωριούχου ή διττανθρακικού) σε διεύρυνση του συμπλέγματος QRS και αρρυθμίες. Βηματοδότης. Για την αντιμετώπιση του βρογχόσπασμου μπορεί να δοθεί ένας β-αγωνιστής ενδοφλεβίως. Σε περιπτώσεις ανακοπής, ενέργειες αναζωογόνησης για αρκετές ώρες. Σε βρογχόσπασμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί terbutaline. Συμπτωματική θεραπεία.

6 Οι δόσεις των αντιδότων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας με β- αποκλειστές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις συνιστώμενες θεραπευτικές δόσεις, εξαιτίας της β- αναστολής που δεσμεύει τους β-υποδοχείς. Αν ξεχάσετε να πάρετε το Logimax Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε μια ξεχασμένη δόση. Αν η επόμενη δόση είναι 12 ώρες μακριά, πάρετε την ξεχασμένη δόση αμέσως. Στη συνέχεια, πάρετε την επόμενη δόση στην ώρα της. Η παράλειψη μεμονωμένων δόσεων δεν έχει καμία συνέπεια. 4. ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Όπως όλα τα φάρμακα το Logimax μπορεί να έχει παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται είναι συνήθως ήπιες και εξαφανίζονται όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, οίδημα στους αστραγάλους, ερυθρότητα του προσώπου, ζάλη, ναυτία και κόπωση. Οι περισσότερες από αυτές είναι συνήθως δοσοεξαρτώμενες και εμφανίζονται μόνο στην αρχή της θεραπείας ή μετά από αύξηση της δόσης. Εάν εμφανισθούν είναι συνήθως παροδικές και η έντασή τους μειώνεται με το χρόνο. Αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αντιδράσεις και εξακολουθούν να σας ενοχλούν, ενημερώστε το γιατρό σας. Όπως και με άλλους ανταγωνιστές ασβεστίου έχει αναφερθεί ήπια υπερπλασία των ούλων σε ασθενείς με έντονη ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα. Η υπερπλασία αυτή μπορεί να αποφευχθεί με προσεκτική στοματική υγιεινή. Για το felodipine έχουν, επίσης, αναφερθεί οι παρακάτω ανεπιθύμητες αντιδράσεις: Συνήθεις αντιδράσεις ( 1/100): Ερυθρότητα του προσώπου με αίσθημα ζέστης, πονοκέφαλος Ασυνήθεις αντιδράσεις ( 1/1000, <1/100): Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, φαγούρα, παραισθησία, ζάλη, κόπωση Σπάνιες αντιδράσεις ( 1/10,000, <1/1000): Εμετός, κνίδωση, αρθραλγία, μυαλγία, συγκοπή λόγω υπότασης, ανικανότητα/σεξουαλική δυσλειτουργία Πολύ σπάνιες αντιδράσεις (<1/10,000): Πυρετός, λευκοκυτταροκλαστική αγγειΐτιδα, υπερπλασία των ούλων, ουλίτιδα, φωτοευαισθησία, αγγειοοίδημα με φουσκωμένα χείλη ή γλώσσα, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αύξηση των ηπατικών ενζύμων, συχνουρία. Για το metoprolol έχουν, επίσης, αναφερθεί οι παρακάτω ανεπιθύμητες αντιδράσεις: Πολύ συχνές ( 1/10): Κόπωση, περιφερικό οίδημα Συνήθεις αντιδράσεις ( 1/100): Πονοκέφαλος, ζάλη, κρύα άκρα, βραδυκαρδία, αίσθημα παλμών, κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ορθοστατική διαταραχή, δύσπνοια κατά την άσκηση Ασυνήθεις αντιδράσεις ( 1/1.000, <1/100): Πόνος στο στήθος, αύξηση βάρους, πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), παροδική επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, λαχάνιασμα, βρογχόσπασμος σε ασθενείς με άσθμα, διαταραχές του ύπνου (εφιάλτες), παραισθησία, κολποκοιλιακός αποκλεισμός, οίδημα, μυικές κράμπες, ναυτία,

7 κατάθλιψη, μειωμένη συγκέντρωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. κνίδωση, δερματικές αλλοίωσεις τύπου ψωρίασης και δυστροφίας), αυξημένη εφίδρωση. Σπάνιες αντιδράσεις ( 1/10.000, <1/1.000): Απώλεια μαλλιών, ξηροστομία, αναστρέψιμη διαταραχή της σεξουαλικής ορμής, αλλαγές στο καρδιογράφημα, καρδιακή αρρυθμία, αυξημένες τρανσαμινάσες, νευρικότητα, άγχος, διαταραχές της όρασης, ξηρότητα και/ή φλεγμονή των ματιών, επεφυκίτιδα, ρινίτιδα Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις (<1/10.000) αρθραλγίας, ηπατίτιδας, γάγγραινας σε ασθενείς με σοβαρή νόσο των περιφερικών αγγείων, αμνησίας, διαταραχής της μνήμης, σύγχιση, ψευδαισθήσεων, βουίσματος στα αυτιά, αλλαγής στη γεύση, αντιδράσεων φωτοευαισθησίας και επιδείνωσης της ψωρίασης. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να συμβούν. Αν έχετε οποιαδήποτε ενοχλητική ή ασυνήθιστη αντίδραση ενώ παίρνετε το Logimax, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Υγείας, CY-1475, Fax: Μέσω της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του παρόντος φαρμάκου. 5. ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ LOGIMAX Φυλάγετε σε μέρος που δεν μπορούν να φτάσουν και να δουν τα παιδιά. Να φυλάγετε κάτω από 30 C. Διατηρείτε τα δισκία στην αρχική συσκευασία. Μη χρησιμοποιείτε το Logimax μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο αν ή συσκευασία είναι σκισμένη ή έχει βλάβες. Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα ή στα σκουπίδια. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας πώς να απορρίψετε φάρμακα που δεν χρειάζεστε πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. 6. ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Παρασκευαστής και Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας: AstraZeneca AB, S Södertälje, Σουηδία Ημερομηνία τελευταίας αναθεώρησης του φύλλου οδηγιών στις 28 Νοεμβρίου 2014 Logimax PIL 13v138 CDS Oct 2012+June 2013 (SW )

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Concor 5 mg και 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Φουμαρική Βισοπρολόλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Concor 5 mg και 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Φουμαρική Βισοπρολόλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Concor 5 mg και 10 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Φουμαρική Βισοπρολόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να

Διαβάστε περισσότερα

Η δραστική ουσία είναι το zolmitriptan.τα δισκία Zomig περιέχουν 2.5 mg zolmitriptan.

Η δραστική ουσία είναι το zolmitriptan.τα δισκία Zomig περιέχουν 2.5 mg zolmitriptan. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ZOMIG 2.5 mg TABLETS Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Φυλάξτε αυτό το φυλλάδιο. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά.

Διαβάστε περισσότερα

CY. PIL Deanxit tablets / Greek Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για το χρήστη

CY. PIL Deanxit tablets / Greek Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για το χρήστη CY. PIL Deanxit tablets / Greek Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για το χρήστη Deanxit επικαλυμμένα δισκία Flupentixol (as dihydrochloride) + melitracen (as hydrochloride) Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Nexium 40 mg κόνις για ενέσιμο διάλυμα/διάλυμα για έγχυση εσομεπραζόλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Nexium 40 mg κόνις για ενέσιμο διάλυμα/διάλυμα για έγχυση εσομεπραζόλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Nexium 40 mg κόνις για ενέσιμο διάλυμα/διάλυμα για έγχυση εσομεπραζόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Seropram 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία. Citalopram (ως υδροβρωμίδιο)

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Seropram 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία. Citalopram (ως υδροβρωμίδιο) CY. PIL Seropram 20 mg film-coated tablets / Greek ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Seropram 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Citalopram (ως υδροβρωμίδιο) Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Librax Σακχαρόπηκτα δισκία 5/2,5 mg Χλωροδιαζεποξείδη/βρωμιούχο κλιδίνιο

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Librax Σακχαρόπηκτα δισκία 5/2,5 mg Χλωροδιαζεποξείδη/βρωμιούχο κλιδίνιο ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Librax Σακχαρόπηκτα δισκία 5/2,5 mg Χλωροδιαζεποξείδη/βρωμιούχο κλιδίνιο Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη AMLODIPINE/MYLAN GENERICS 5 MG & 10 MG (Αµλοδιπίνη) ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε

Διαβάστε περισσότερα

Saxib. επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία Μιρταζαπίνη

Saxib. επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία Μιρταζαπίνη Saxib επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία Μιρταζαπίνη ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρµακο. Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 500 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 500 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Ciproxin XR 500 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης Σιπροφλοξασίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Motofen ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

Motofen ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ NORMA HELLAS S.A. MOTOFEN VERSION: PIL-2812401_02_03-04 DATE: 14-12-2012 Motofen ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Μιρταζαπίνη Δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ XADEVIL 75 mg καψάκια παρατεταμένης αποδέσμευσης, σκληρά XADEVIL 150 mg καψάκια παρατεταμένης αποδέσμευσης, σκληρά Βενλαφαξίνη Διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 5mg / 5mg δισκία 10mg / 5mg δισκία 5mg / 10mg δισκία 10mg / 10mg δισκία περινδοπρίλη αργινίνη / αμλοδιπίνη (perindopril arginine / amlodipine)

Διαβάστε περισσότερα

Gliclazide/Generics 30 mg δισκία ελεγχόµενης αποδέσµευσης

Gliclazide/Generics 30 mg δισκία ελεγχόµενης αποδέσµευσης ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gliclazide/Generics 30 mg δισκία ελεγχόµενης αποδέσµευσης Γλικλαζίδη ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη NORMA HELLAS S.A. VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Σερτραλίνη EPILYD Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Qlaira επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Estradiol valerate/dienogest

Qlaira επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Estradiol valerate/dienogest Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Qlaira επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Estradiol valerate/dienogest Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ NORMA HELLAS S.A. PROVICARD VERSION: PIL-2929301_02_03-02 DATE: 01-11-2013 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Provicard 10 mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο Provicard 20 mg δισκία επικαλυμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Β. ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ VENLAFAXINE / GENERICS 75 mg & 150 mg καψάκια παρατεταµένης αποδέσµευσης, σκληρά (βενλαφαξίνη) ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 1000 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ciproxin XR 1000 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Σιπροφλοξασίνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Ciproxin XR 1000 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης Σιπροφλοξασίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο.

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Angeliq 1 mg / 2 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Estradiol / Drospirenone ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Visannette 2 mg δισκία Dienogest

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Visannette 2 mg δισκία Dienogest ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Visannette 2 mg δισκία Dienogest Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε αυτό το φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Oλανζαπίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Oλανζαπίνη NORMA HELLAS S.A. VERSION: PIL-2895701_02_04-01 DATE: 14-12-2012 NORPEN ORO ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Norpen Oro 5mg δισκία διασπειρόμενα στο στόμα Norpen Oro 10mg δισκία διασπειρόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος

Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος ΔΔΥΕΠ-Ε.4250-13/2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤιΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓ ΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός www.eof.gr Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Serotyp ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. Σερτραλίνη

Serotyp ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. Σερτραλίνη Target Pharma Serotyp ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σερτραλίνη PIL_2815501,02_01 ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρµακο. - Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Atacand Plus 8 mg/12,5 mg δισκία Atacand Plus 16 mg/12,5 mg δισκία Atacand Plus 32 mg/12,5 mg δισκία Atacand Plus 32 mg/25 mg δισκία

Διαβάστε περισσότερα

Dorm Lorazepam ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

Dorm Lorazepam ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Dorm Lorazepam ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία: Dorm 1.2 Σύνθεση: Δραστικό συστατικό: Λοραζεπάμη/Lorazepam. Έκδοχα: Λακτόζη μονοϋδρική/lactose monohydrate,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜAΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Nexium Control 20 mg γαστροανθεκτικά δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε γαστροανθεκτικό δισκίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Για τον πλήρη κατάλογο των εκδόχων, βλ. παράγραφο 6.1 3. ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Επικαλυμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή. Advagraf 5 mg καψάκια σκληρά, παρατεταμένης αποδέσμευσης

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή. Advagraf 5 mg καψάκια σκληρά, παρατεταμένης αποδέσμευσης Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή Advagraf 0.5 mg καψάκια σκληρά, παρατεταμένης αποδέσμευσης Advagraf 1 mg καψάκια σκληρά, παρατεταμένης αποδέσμευσης Advagraf 3 mg καψάκια σκληρά, παρατεταμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Yasminelle επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 0,02 mg / 3 mg Ethinylestradiol / Drospirenone Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα