Από το χθες στο σήμερα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από το χθες στο σήμερα"

Transcript

1 Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία στη Λάρνακα Από το χθες στο σήμερα Δήμητρα Αβερκίου Β 8, Έλενα Αγαθοκλέους Β 8, Κυριακή Μανώλη Β 8, Μαρία Παρασκάκη Β 10 Λύκειο Μακαρίου Γ Λάρνακας Σχολική Χρονιά

2 Στα χωριά το κάθε νοικοκυριό έψηνε μόνο του το ψωμί που χρειάζονταν, ενώ στις πόλεις οι περισσότεροι το αγόραζαν από τους φούρνους. Σήμερα υπάρχουν αλυσίδες αρτοποιείων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του πληθυσμού. Τι γινόταν όμως στα παλιότερα χρόνια; Αυτό μας κίνησε την περιέργεια να ψάξουμε λίγο να δούμε πώς και πότε ξεκίνησαν οι πρώτοι φούρνοι στη Λάρνακα, ποια ήταν τα πρώτα παρασκευάσματά τους και πώς κάποιοι εξελίχτηκαν και σε ζαχαροπλαστεία.

3 Αρτοποιείο Φύτου

4 Αρτοποιείο Φύτου «Ήταν το πρώτο αρτοποιείο της περιοχής Λάρνακας και υπήρχε από το Στην οικογένειά μας ήρθε από τον προπάππου μου Ιάκωβο Ιακώβου, γύρω στο Μετά το πήρε ο παππούς μου Νικόλας Ιακώβου και αργότερα ο πατέρας μου Νεόφυτος Ιακώβου. Στα παλιά τα χρόνια το μόνο παρασκεύασμα που κάναμε ήταν το ψωμί, γιατί ήταν το μόνο που ζητούσε ο κόσμος. Επίσης το μόνο αλεύρι που κυκλοφορούσε ήταν το σιταρένιο αλεύρι.»

5 «Τα ψωμιά ψήνονταν σε μεγάλους πέτρινους φούρνους που ζεσταίνονταν με τα ξύλα. Επίσης ο φούρνος δεν ήταν μόνο για τα ψωμιά αλλά και για τις πίττες. Ακόμη ο φούρνος χρησιμοποιούνταν και για τις γαλοπούλες που έφτιαχναν τα Χριστούγεννα. Ο συγκεκριμένος φούρνος είναι πάνω από 200 ετών.»

6 «Στα παλιά τα χρόνια υπήρχε περισσότερη ζήτηση. Φτιάχνανε μόνο τα πιο βασικά προϊόντα που ζητούσε ο κόσμος όπως το ψωμί, τις πίττες και τα κουλούρια. Μετά το 55 και την ανεξαρτησία του 1960 άρχισαν να φτιάχνουν και άλλα πράγματα όπως πολλά είδη αλμυρών για παράδειγμα ταχινόπιτες, λουκανικόπιτες, ελιόπιτες»

7 «Η δουλειά μας ήταν χειρωνακτική. Όλα γίνονταν με το χέρι και δεν υπήρχαν τα ζυμωτήρια, ενώ σήμερα ζυμώνουν με το ζυμωτήρι. Επίσης το ωράριό μας ήταν πολύ δύσκολο, γιατί από η ώρα 2 ξυπνούσαμε για να πυρώσουμε τους φούρνους και τελειώναμε τη νύχτα. Ξυπνούσαμε νωρίς για να έχει ο κόσμος πρωί πρωί ζεστό ψωμί.»

8 «Ακόμη στα παλιά χρόνια υπήρχε και ένας διανομέας που έπαιρνε ψωμιά από σπίτι σε σπίτι με την άμαξα και ένα άλογο. Όταν δεν είχαν έτοιμα πράγματα ο κόσμος περίμενε. Ιδιαίτερα όταν ήταν ο πόλεμος το 1974 ο κόσμος κρατούσε κουπόνι, γιατί δεν μπορούσαν να παράγουν τόσα όσα ήταν η ζήτηση.»

9 «Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για να πλαστεί το ψωμί ήταν το προζύμι ενώ σήμερα χρησιμοποιούμε και πάλι το προζύμι αλλά περισσότερο τη μαγιά. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν πιο αργά στην παρασκευή του προϊόντος αλλά ήταν υπέρ της καλής ποιότητας. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι βελτιωτικά και παράλληλα συντηρητικά. Ειδικά όταν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο (νερό, αλεύρι,αλάτι, προζύμι).»

10 «Το αλάτι και το νερό είναι ο κύριος τρόπος για την παρασκευή ψωμιού χωρίς αυτά δε γίνεται. Το αλάτι δίνει στο ψωμί γεύση και παράλληλα είναι και συντηρητικό. Όμως όταν κάποιος έχει προβλήματα υγείας, όπως πίεση, δεν μπορεί να καταναλώσει και τόση μεγάλη ποσότητα. Για την καλή ποιότητα του προϊόντος απαραίτητο μέλημα είναι η καλή ποιότητα των υλικών. Στα παλιά τα χρόνια έλεγαν πως ο μισός μάστρος είναι το αλεύρι και το άλλο μισό είσαι εσύ!!»

11 «Παλιά το ψωμί κόστιζε 6 και μισό γρόσι αλλά πιο παλιά ήταν πιο φθηνό ενώ σήμερα κοστίζει 2 ευρώ το κιλό ανάλογα. Οι μεγάλοι φούρνοι έχουν επηρεάσει αυτούς τους παραδοσιακούς φούρνους. Μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο περισσότερες ποικιλίες και σε καλύτερες τιμές. Σήμερα ο κόσμος βλέπει και αγοράζει με το μάτι. Στα παλιά τα χρόνια παράγονταν μόνο 5-6 ποικιλίες και κάποιες φορές τα ράφια ήταν άδεια.»

12 «Το εμπορίον μας εξακολουθεί όν στάσιμoν Η άλευρος Αλεξανδρείας εις τα γρ.201, 246 και 260 έκαστος σάκος 78 οκάδες με λίρανι Αγγλική. Ο σίτος πωλείται εις τα γρ.45 και 45 ½.» ΕΤΟΣ Α ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ ΑΡΙΘΜΟΣ. 34, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1880 Η σιτοδεία του 1900 και του 1901 οδήγησε το Γεώργιο Μαυροΐδη στη δημιουργία «Κλάδου Εισαγωγής Αλευρών», που ανέλαβε την εισαγωγή και διάθεση αλευρών στη κυπριακή αγορά. Η παρατεταμένη ανομβρία του 1901 και του 1902 είχε οδηγήσει σε ολοκληρωτική αφορία και οι αγροτικοί πληθυσμοί λιμοκτονούσαν. Γιώργος Γιωργής, Η Λάρνακα των Μαυροΐδηδων και του Εμπορίου : , Έκδοση Δήμου Λάρνακας, Λάρνακα 2009, σελ. 65.

13 Ένα άλλο πολύ μεγάλο και πρωτοποριακό εργοστάσιο στη Λάρνακα ήταν ο αλευρόμυλος Στίνη. Επειδή η Λάρνακα ήταν το κυριότερο λιμάνι της Κύπρου, που την επισκεπτόταν τα περισσότερα καράβια που προσέγγιζαν την Κύπρο, έγινε, χάρη στη γεωγραφική της θέση, σημαντικός σταθμός ανεφοδιασμού και τροφοδοσίας αυτών των πλοίων. Σαν εύλογη συνέπεια αυτού του γεγονότος, ήταν η πόλη μας να αναπτύξει πολλούς και αξιόλογους φούρνουςψωμάδικα, που παρασκεύαζαν ψωμιά και κυρίως παξιμάδια για την τροφοδοσία του μεγάλου αριθμού αυτών των ιστιοφόρων που προσέγγιζαν στο λιμάνι της. Λάρνακα 2000-το τέλος του αιώνα, Έκδοση του Δήμου Λάρνακας, Λάρνακα 2002, σελ. 376.

14 ΝΕΟΝ ΕΘΝΟΣ 1920 Παραχώρηση Σίτου από την Αποικιακή Κυβέρνηση

15 Φούρνοι Καπιτανή Γύρω στο 1930 ο Κώστας Καπιτανής αγόρασε ένα σάκο αλεύρι και λίγο αλάτι και ξεκίνησε το φούρνο. Το πρώτο κατάστημα ήταν στην οδό Αγίου Λαζάρου. Έφτιαχνε ψωμιά με κοινό αλεύρι που ήταν και το πιο φτηνό. Αλεύρι, αλάτι, προζύμι και νερό ήταν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν. Μαζί με τη γυναίκα του Παρασκευού συνέχισαν ως το 1936.

16 Γύρω στο 1936 μετακομίζουν στη Ζήνωνος Κιτιέως, στου Καλοδίκη, απέναντι από το σημερινό φούρνο. Ο φούρνος ήταν παραδοσιακός, κτισμένος με πέτρα, και χωρούσε γύρω στα ψωμιά.

17 Όταν ήρθε το πετρέλαιο έβαλαν «πύραυλο» και τροφοδοτούσαν συνεχώς με φωτιά το φούρνο για να έχουν οι πλάκες μεγάλη θερμοκρασία. Ο φούρνος είχε δύο πόρτες καμαρωτές. Με ένα μακρύ ξύλο στο οποίο έδεναν ρούχο καθάριζαν τον φούρνο από τις καπνιές. Ο φούρνος, κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε και χαρακώματα για προστασία από τους βομβαρδισμούς.

18 Γύρω στο 1946 μετακομίζουν στο φούρνο που είναι τώρα, Ζήνωνος Κιτιέως 53. Σε ένα παραδοσιακό φούρνο παρασκευάζονται ψωμιά, κουλούρια και παξιμάδια.στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει στα χέρια του ο Τάκης Καπιτανής με τη γυναίκα του Ουρανία. Τα προϊόντα του φούρνου αυξάνονται: τιτσιρόπιτες, χαλουμωτές, ελιωτές, ταχινόπιτες και κολοκοτές παίρνουν θέση στα ράφια του φούρνου.

19 Παίρνουν ακόμη συνταγή από τους Άγγλους και φτιάχνουν τα κίφυλλα. Κάτι σαν σταφιδόψωμο, ένα παρασκεύασμα, το οποίο έκανε ξακουστό το φούρνο και παρασκευάζεται μέχρι σήμερα. Κάθε Κυριακή στον φούρνο ψήνονταν τα ψητά αυτών που δεν είχαν φούρνο στο σπίτι.

20 Όταν άρχισε ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. ο φούρνος Καπιτανή βοήθησε δίνοντας ένα γιο,το Γιαννάκη Καπιτανή, αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. αλλά και μεταφέροντας αγωνιστές μέσα σε σάκους με αλάτι και ακόμα αλληλογραφία των αγωνιστών στα κρατητήρια της Πύλας.

21 Οι Άγγλοι τους έδιναν αλεύρι με κουπόνια και έπρεπε να τους «καλοκρατούν» κατά κάποιο τρόπο για να τους δίνουν αλεύρι. Γύρω στο 1948 ο Κώστας Καπιτανής αγόρασε και μύλο όπου άλεθαν το σιτάρι και μπορούσαν να πωλούν το πίτυρο και να χρησιμοποιούν οι ίδιοι το αλεύρι. Στο μύλο δούλευαν δικοί του άνθρωποι.

22 Το 1972 ο φούρνος πρωτοπορεί: φτιάχνει τις πρώτες τρίγωνες τυρόπιτες,ένα προϊόν που μέχρι σήμερα προσφέρει ο φούρνος και τις οποίες πωλούν και στην Αμμόχωστο. Το 1973 ο Τάκης Καπιτανής κάνει δικό του αρτοποιείο στην Κωστάκη Παντελίδη για περίπου 4 χρόνια. Αυτή την περίοδο, συγκεκριμένα το 1974 το ψωμί πουλιόταν 13 γρόσια.

23 Το 1977 επιστρέφει στο οίκημα Ζήνωνος Κιτιέως μετά το θάνατο του πατέρα του. Μπαίνουν νέα προϊόντα κουραμπιέδες και φλαούνες, τριμιθωτές, γλυσταρκές, κουλουράκια με αμμωνία. Στα είδη ψωμιού προστέθηκαν τα φραντζολάκια και το σλάις, ήταν οι πρώτοι που έφεραν ειδική μηχανή για το σλάις. Συνταγή κ. Παρασκευής Καπιτανή

24 Το 1990 αναλαμβάνει το φούρνο η τρίτη γενιά. Ο Γιάννης Καπιτανής με τη γυναίκα του Ρέα συνεχίζοντας μια οικογενειακή επιχείρηση φέρνουν νέες ιδέες προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής. Ο φούρνος μεταμορφώνεται, κατεδαφίζεται ο παραδοσιακός φούρνος και μπαίνει ηλεκτρικός. Ο Παύλος Παπακωνσταντίνου είναι στην παραγωγή και η γυναίκα του Τασούλα Καπιτανή στο ταμείο και λογιστήριο.

25 Ο φούρνος-ζαχαροπλαστείο Καπιτανή συνεχίζει την πορεία του στην καρδιά της αγοράς της Λάρνακας, ευωδιάζοντας τη γειτονιά με τις αρτοδημιουργίες της νέας γενιάς. Τις πληροφορίες για το φούρνο Καπιτανή τις πήραμε από τις κυρίες Νίνα, Ευγενία, Λόλα Καπιτανή και τον κύριο Γιάννη Καπιτανή.

26 Ο φούρνος του Χαράλαμπου Μιχαήλ (του Πάμπου του Ψουμά) Βρίσκεται στην οδό Αγίου Λαζάρου 96, στη συνοικία της Σκάλας. Ο φούρνος λειτούργησε από τον Πάμπο τον Ψουμά από το 1966 έως το Προηγούμενος ιδιοκτήτης του ήταν ο γέρο Ξενής και πριν από αυτόν ο Χάλλας. Ο φούρνος λειτουργούσε με πετρέλαιο και παρήγαγε, εκτός από ψωμιά, πίττες για σουβλάκια, ταχινόπιττες, ελιοτές, χαλλουμωτές κ.ά.

27 Πίσω από το φούρνο λειτουργούσε μύλος, Για αυτό και ο ιδιοκτήτης του έκτισε το φούρνο. Γινόταν διανομή των αρτοσκευασμάτων στην πόλη με αμαξάκια. Το απόγευμα γινόταν διανομή του «δειλινιάτικου»: κουλούρι, γλισταρκά και οφτά αυγά.

28 Ο κ. Χάρης Παυλάκης παλιός φωτογράφος της Λάρνακας μας έδωσε πληροφορίες για παλιούς φούρνους της πόλης μας : «Στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας υπήρχε ο φούρνος του Θεολόγη από το 1930 περίπου. Ο κ. Θεολόγης δούλευε εδώ με τη γυναίκα του και την κόρη τους. Εδώ και είκοσι χρόνια, γύρω στο 1990 έχει κλείσει ο φούρνος. Στην περιοχή Δροσιάς στα καφενούθκια λειτουργούσε από το 1950 μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο φούρνος του Κώστα Ψωμά, τον οποίο διαδέχτηκε ο γιος του Ανδρέας και ο φούρνος είχε την επωνυμία A and M express.»

29 Αμέσως μετά την εισβολή και λόγω της αυξημένης ζήτησης άνοιξαν στις γειτονιές της Λάρνακας κι άλλοι φούρνοι : Το 1974 ο Δημήτρης Βαρωσιώτης άνοιξε στην οδό Βασιλέως Ευαγόρου ένα αρτοποιείο, το οποίο έγινε ξακουστό για τις χλέπες, τα παξιμάδια του και τις καπίρες με τα σταφιδάκια. Το 1976 το αρτοποιείο περιήλθε στα χέρια των Κυριάκου Μαππούρα και Νίκου Σάββα με την επωνυμία «Κουλουροποιείον». Η κ. Σούλα Δήμου είχε τη γενική εποπτεία μέχρι το 2009 οπότε και πωλείται στις Χρυστάλλα Αντωνίου και Δήμητρα Χριστοφή. Οι δύο κυρίες εξακολουθούν να παρασκευάζουν τα προϊόντα με τα οποία έγινε γνωστό το κουλουροποιείο. Το 1978 στην περιοχή Δροσιάς στην 1 ης Απριλίου 14 ανοίγει από τους Παναγιώτη και Θεοδώρα Άσπρου ο φούρνος «Αθηαινίτες». Φτιάχνει παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα.

30 Στη Λάρνακα υπήρχαν αρκετοί φούρνοι, επιπλέον, φούρνοι λειτουργούσαν και στις τουρκικές συνοικίες της πόλης. Θα θέλαμε στο μέλλον να καταγράψουμε όλους τους φούρνους, να τους χαρτογραφήσουμε και να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για τη λειτουργία τους.

31 Ζαχαροπλαστεία Από παλαιά και πολύ ταλαιπωρημένη πανοραμική φωτογραφία κτηρίων της λεωφόρου Αθηνών του σκαλιώτικου Φωτογραφείου Παυλάκη απομονώνεται η πλατεία Κίμωνος όπως ήταν έως πριν από μισό αιώνα. Στα αριστερά διακρίνεται η ταράτσα του παλαιού Δημαρχείου (όπου αργότερα βρισκόταν το νεότερο κτήριό του, που επίσης κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας 1990). Στη γωνία, από κάτω, ήταν το ζαχαροπλαστείο Κυβέλεια του Ευάγγελου Γρηγορίου. Ιστολόγιο Φοίβου Σταυρίδη «Λάρνακα: Η πόλη του Ζήνωνα»

32 Αλάσια: To Παλαιότερο Εν Ζωή Ζαχαροπλαστείο της Λάρνακας Ο Δημήτρης Αλεξιάδης καταγόταν από τη Σμύρνη. Δώδεκα χρόνων θα χάσει τους γονείς του στην καταστροφή του 1922 και προσφυγάκι θα βρεθεί στην Αλεξάνδρεια, ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες με τη βοήθεια κάποιου θείου του. Εκεί θα δουλέψει στο ζαχαροπλαστείο του θείου του «Σαν Στέφανο». Θα έρθει στη Λάρνακα από την Αλεξάνδρεια το 1950.

33 Θα δουλέψει στο περίφημο ζαχαροπλαστείο του Χατζόπουλου που ήταν στην παραλία. [τελείως πληροφοριακά αναφέρουμε πως στο εν λόγω ζαχαροπλαστείο, όταν παράγγελνες γλυκίσματα σου παρουσίαζαν μια πιατέλα με 10 γλυκίσματα και ο πελάτης πλήρωνε μόνο όσα έτρωγε! (την πληροφορία μας την έδωσε ο κ. Αντώνης Χατζηπαναγής)]

34 Λίγο μετά θα ανοίξει δικό του ζαχαροπλαστείο με συγγενικό του πρόσωπο το Ηλιούπολις στην οδό Ζήνωνος Πιερίδη. Το ΑΛΑΣΙΑ ιδρύθηκε το 1955 και ήταν το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην περιοχή. Για 31 ολόκληρα χρόνια από το , που θα κατεδαφιστεί ολόκληρο το γωνιακό κτηριακό συγκρότημα θ αποκτήσει τη φήμη του καλύτερου ζαχαροπλαστείου της Λάρνακας και ενός από τα καλύτερα της Κύπρου.

35 Το ζαχαροπλαστείο μεταφέρεται στην Καραολή και Δημητρίου, στην καρδιά της εμπορικής Λάρνακας και συνεχίζει από εκεί την παρασκευή των λιχουδιών του. Ο Ηλίας Αλεξιάδης συνέχισε τη δουλειά του πατέρα του, Δημήτρη Αλεξιάδη Έμαθε να φτιάχνει πράγματα και από την πεθερά του. Η μόνη προίκα που του είχε δώσει ήταν συνταγές

36 Ο Δημήτρης Αλεξιάδης πέθανε το 2009 σε ηλικία 101. Τη ζαχαροπλαστική όμως παράδοση που ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια τη συνεχίζει ο γιος του Ηλίας και ο εγγονός του Δημήτρης. Ο κ. Ηλίας μας είπε: «Χρησιμοποιώ τον παλιό τρόπο και παραδοσιακά υλικά.» Μας δείχνει τον πλάστη που του δώρισε καινούριο ο πατέρας του πριν από 20 χρόνια και τη φθορά που επήλθε στα χερούλια του, φαγώθηκαν από το δούλεμα. Στη συνέχεια μας δείχνει έναν καινούριο που είναι για το γιο του.

37 Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν λίγα αλλά αγνά. Ήταν το αλεύρι, το προζύμι και τώρα η μαγιά. Ακόμα και σήμερα τα υλικά όλα κατασκευάζονται από τους ίδιους ακόμη και η κρέμα φτιάχνεται από τους ίδιους, για να είναι πιο υγιεινή. Στις κρέμες που φτιάχνονται σήμερα βάζουν πολλά ανθυγιεινά προϊόντα για να τις κάνουν πιο γευστικές, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις διάφορες αρρώστιες.

38 Καινούργια Πράγματα στην Αγορά «Στα παλιά τα χρόνια έφτιαχναν αγκινάρες με φύλλο μπακλαβά, πάστα φλώρα σαν μηλόπιτα. Μετά όταν ήρθε ο πατέρας μου έφερε στην Κύπρο καινούρια πράγματα όπως σοκολατίνες και άλλες συνταγές. Οι Κύπριοι έπαιρναν περισσότερο τις τιτσιρόπιττες, παστόπιττες όπως επίσης και τις κολοκοτές. Ακόμη και σήμερα τα φτιάχνουμε αυτά, αλλά σε μικρές ποσότητες».

39 Αλμυρά και Γλυκά «Τον παλιό καιρό τα μόνα αλμυρά που υπήρχαν ήταν σιταρόπιττες που φτιάχνονταν, με το ζυμάρι του ψωμιού, λίγο ζάχαρη και λίγη κανέλα. Ύστερα μαζί με τον πατέρα μου ήρθε μία μοντέρνα τέχνη, από έξω. Άρχισαν να φτιάχνουν αλμυρά με ένα αγγλικό στυλ όπως λουκανικόπιτες, αλμυρά με τον κεϊμά (κεϊμαλίτικα) αυγόλοσο και το καραμέλι».

40 Φλαούνες και Λουκούμια «Τις φλαούνες άρχισα να τις φτιάχνω εδώ και 35 χρόνια. Όσο για τα λουκούμια, για τα οποία είναι γνωστό το ζαχαροπλαστείο Αλάσια, ένα από τα υλικά που βάζουμε είναι το βούτυρο του χαλεπιανού».

41 Σμυρνέικες Συμβουλές από τον κ.ηλία Αλεξιάδη Να έχεις αγάπη, να σπέρνεις, να δίνεις αλλά και να παίρνεις Να έχεις υπομονή, ό,τι σου κάνουν, ό,τι σου συμβαίνει να έχεις υπομονή Να βάζεις τα μανίκια πάνω και να αρχίσεις να δουλεύεις μέχρι να κλείσουν τα μάτια σου.

42

43 Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο ώστε να μπορέσουμε να γράψουμε αυτή την εργασία: Τις υπαλλήλους στο Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας για την τόση προθυμία με την οποία μας εξυπηρέτησαν. Τους κκ. Νίκο Νικολάου, Χάρη Παυλάκη, Αντώνη Χατζηπαναγή, Ηλία Αλεξιάδη, Χαράλαμπο Μιχαήλ, Γιάννη Καπιτανή και τις κκ. Ευγενία, Νίνα, Λόλα και Τασούλα Καπιτανή για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που μας εμπιστεύτηκαν.

44 Τον κ. Χρήστο Αργυρού για τις συμβουλές και τις πληροφορίες που μας έδωσε για την παρουσίαση της εργασίας μας. Την κ. Χριστιάνα Ησαΐα για τις γραφιστικές συμβουλές της στην παρουσίασή μας. Ευχαριστούμε επίσης την καθηγήτριά μας κ. Άννα Δημοσθένους για τη βοήθειά της και το χρόνο που αφιέρωσε σε μας, έτσι ώστε η εργασία μας να ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε ακόμα το σχολείο μας αλλά και το Υπουργείο Παιδείας που μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την έρευνα για την Τοπική Ιστορία και ελπίζουμε και ευχόμαστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εργασία μας και να δώσουμε στοιχεία και για τους υπόλοιπους φούρνους και παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης μας.

45 Από την Έρευνα μας στο Ιστορικό Αρχείο της Λάρνακας Πηγές Εφημερίδα Νέο Κίτιον Εφημερίδα Έθνος Εφημερίδα Νέος Κήρυκας Εφημερίδα Νέο Έθνος Γιώργος Γιωργής, Η Λάρνακα των Μαυροΐδηδων και του Εμπορίου : , Έκδοση Δήμου Λάρνακας, Λάρνακα Λάρνακα 2000-το τέλος του αιώνα, Έκδοση του Δήμου Λάρνακας, Λάρνακα Ιστολόγιο Φοίβου Σταυρίδη «Λάρνακα: Η πόλη του Ζήνωνα».

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου Καλλιεργώντας τη γη άλετρο βουκάνη ή δουκάνη νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου πενταδόντιν δρεπάνι Οι άνθρωποι όργωναν τη γη με το ξύλινο άλετρο που το έσερναν τα βόδια και έβαζαν τους σπόρους του σιταριού.

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακές Πίτες. Στ Τάξη

Κυπριακές Πίτες. Στ Τάξη Κυπριακές Πίτες Στ Τάξη Γεια σας φίλοι μου! Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις Κυπριακές πίτες! Τώραθασκεφτείτε: «Πόσες πίτες υπάρχουν στην παραδοσιακή Κυπριακή κουζίνα για να αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Marketing Research Communication. Έρευνα σε καταναλωτές και αρτοποιούς

Marketing Research Communication. Έρευνα σε καταναλωτές και αρτοποιούς Marketing Research Communication Η αγορά του ψωμιού Έρευνα σε καταναλωτές και αρτοποιούς Παρουσίαση Έρευνας Φεβρουάριος 2013 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: 211-120 2900 fax.: 211-120 2929 e-mail: info@marc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Την ημέρα της παράδοσης υπήρχαν πολύ ωραία πράγματα στο σχολείο μας. Είδαμε στο μουσείο βούρκες, παλιά σίδερα, κατσαρόλες, καπνιστήρια και άλλα. Μερικές κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού!

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Σιτάρι Γ τάξη Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Το σιτάρι ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, μαζί με τις πατάτες και το ρύζι. Όλες αυτές οι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά Γλυκά της Κύπρου. Ε τάξη

Παραδοσιακά Γλυκά της Κύπρου. Ε τάξη Παραδοσιακά Γλυκά της Κύπρου Ε τάξη Αγαπητοί φίλοι γεια σας! Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα γλυκά! Σίγουρα θα αρέσουν σε όλους σας. Πάρτε λοιπόν μολύβι και χαρτί και γράψετε τα 5 αγαπημένα σας γλυκά! Η σοκολατίνα,

Διαβάστε περισσότερα

Project A 2. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα

Project A 2. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα Project A 2 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα Αλμυρές και γλυκές συνταγές 1.Παραδοσιακή Γαλόπιτα Βασικά συστατικά της συνταγής είναι: Φύλλο κρούστας Αλεύρι σταρένιο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Την Πέµπτη 24 του Οκτώβρη επισκεφτήκαµε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που βρίσκεται σε ένα χωριό της Πάφου τη Γεροσκήπου. Εκεί έχει πολλά αντικείµενα που χρησιµοποιούσαν οι

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ 13/1/2015 ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΡΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ 13/1/2015 ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΡΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘ. ΑΘΛΗΤΗ ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ 13/1/2015 ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΡΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΡΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΟΝΟΜΑ ΑΘΛΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε-ΑΠΘ 2014-15 Λεβεντούλα Λευτέρης Γιώργος Ποια ήταν η βάση της διατροφής εκείνη την εποχή; Το

Διαβάστε περισσότερα

305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 306. Βάζει το µωρό µέσα στο µπάνιο. από το µπάνιο.

305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 306. Βάζει το µωρό µέσα στο µπάνιο. από το µπάνιο. NOHTIKES_KARTES_E6:Layout 1 12/16/08 9:00 AM Page 2 NOHTIKES_KARTES_E6:Layout 1 12/16/08 9:00 AM Page 3 305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 307.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ Αυτό το συναίσθημα το ξέρετε πολύ καλά. Κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα κατάστημα LIDL η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού είναι το πιο θερμό και ιδιαίτερο καλωσόρισμα!

Διαβάστε περισσότερα

Marketing Research Communication. Έρευνα σε καταναλωτές και αρτοποιούς

Marketing Research Communication. Έρευνα σε καταναλωτές και αρτοποιούς Marketing Research Communication Η αγορά του ψωμιού Έρευνα σε καταναλωτές και αρτοποιούς Παρουσίαση Έρευνας Σεπτέμβριος 2014 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: 211-120 2900 fax.: 211-120 2929 e-mail: info@marc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Οι καταναλωτές απέναντι στα νέα δεδομένα της Αρτοποιίας

Οι καταναλωτές απέναντι στα νέα δεδομένα της Αρτοποιίας Παρουσίαση Έρευνας Οι καταναλωτές απέναντι στα νέα δεδομένα της Αρτοποιίας Οκτώβριος 2010 1 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 2 Πόσο συχνά αγοράζετε ψωμί; 2005 2008 2010 Κάθε μέρα 53,3% 52,9% 48,1% Μέρα παρά μέρα 24,2% 21,1%

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Αυγοδρομίες Οι αυγοδρομίες ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά το Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα παιδιά κρατούν στο στόμα τους κουτάλια με

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αυτό το γραπτό αποτελείται από 18 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής.

Διαβάστε περισσότερα

FMSC AUTOSPRINT 16/09/2018 LAC RALLY SPRINT 14/10/2018

FMSC AUTOSPRINT 16/09/2018 LAC RALLY SPRINT 14/10/2018 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (OVERALL) RALLY AUTO 1 CHIPS Junior (ΓΕΩΡΓΙΟΥ Νικόλας) 25 25 25 12 87 87 2 ΠΕΤΡΟΥ Πέτρος 15 12 12 25 64 64 3 ΠΙΕΡΗ Δημήτρης 12 15 18 15 60 60 4 PEPSIS Junior 1 (ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Γιάννος) 8 18

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που εργάζεται για όλους Ο Απόστολος Παύλος, ο διδάσκαλος Ο Σαούλ ήταν ένας πολύ μορφωμένος Ιουδαίος, που ζούσε στην Παλαιστίνη, μια χώρα πολύ κοντά στο νησί μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ 2016 Α1 ΑΓΟΡΙΑ 1 240 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Π.Ο.Λ 40 40 40 40 40 200 2 232 ΑΧΧΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Π.Ο.Λ 35 35 35 35 35 175 3 234 ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π.Ο.Λ 24 21 30 27 30 132 4 203 ΖΕΝΙΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΑΓΙΟΣ ΜΝΑΣΩΝ 30

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο...

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Aθηνά Θανοπούλου 1. Εικόνα: Ο Γιώργος Κωστόγιαννης Ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του 1903,στο μικρό ορεινό χωριό Καντρέβα, σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ» ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ» ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ: Σοκολάτα 60 χρόνια Το σημείο αναφοράς στα Ιωάννινα Όταν το 1950 το «ΔΙΕΘΝΕΣ» άνοιξε τις πόρτες του στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων για να καλωσορίσει τους Γιαννιώτες, η υποδοχή του τοπικού κοινού,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι.

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους παραδίδουν το 1

H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους παραδίδουν το 1 H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους παραδίδουν το 1 ο Βραβείο στα παιδιά της ερευνητικής ομάδας, κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Λοΐζος Λοΐζου, Μαέστρος Χορωδίας. Ανδρέας Μουστούκης, Συνθέτης

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Λοΐζος Λοΐζου, Μαέστρος Χορωδίας. Ανδρέας Μουστούκης, Συνθέτης ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2008 ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: 14 Φεβρουαρίου: Βάσος Αργυρίδης, Συνθέτης Λοΐζος Λοΐζου, Μαέστρος Χορωδίας 15 Φεβρουαρίου: Βάσος Αργυρίδης, Συνθέτης Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Καταναλωτές και αρτοποιοί εν μέσω οικονομικής κρίσης

Καταναλωτές και αρτοποιοί εν μέσω οικονομικής κρίσης Παρουσίαση Έρευνας Καταναλωτές και αρτοποιοί εν μέσω οικονομικής κρίσης Οκτώβριος 2010 1 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Πόσο συχνά αγοράζετε ψωμί; 2005 2008 2010 Κάθε μέρα 53,3% 52,9% 48,1% Μέρα παρά μέρα 24,2% 21,1% 23,8%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Αλεξανδρος Δημήτρης Το Χριστόξυλο Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ A ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΕΡΟΣ A ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ SAMPLE 3 1 ΜΕΡΟΣ A ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Σε αυτό το μέρος υπάρχουν 15 ερωτήσεις. Να απαντήσετε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις. Σε κάθε ερώτηση η σωστή απάντηση είναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ. Να βάλετε σε ΚΥΚΛΟ τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Παγκύπριας Ολυμπιάδας Χημείας για τις τάξεις του Λυκείου

ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Παγκύπριας Ολυμπιάδας Χημείας για τις τάξεις του Λυκείου Κύριο Σάββα Αντωνίου Αναπλ. Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Λευκωσία, 2 Μαΐου 2014 Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά, ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Παγκύπριας Ολυμπιάδας Χημείας 2013-2014 για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ Όσοι περίμεναν την Ταγαρού Συντάκτης : Αγγελική Κατσαφάνα Τη δεκαετία του 50, που δεν υπήρχε Γυμνάσιο στο χωριό, μόλις τα παιδιά τελειώνανε το Δημοτικό, φοιτούσαν στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. ΔΙΕΚΔΙΚΩ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. ΔΙΕΚΔΙΚΩ Ημέρα ανακήρυξης Ψευδοκράτους Την ημέρα της ανακήρυξης του Ψευδοκράτους οι μαθητές και οι μαθήτριες ετοίμασαν πανό με συνθήματα, μικρές πινακίδες

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος 1. Πού πρέπει να πάς; a. Αν θέλεις να αγοράσεις φρούτα; b. Αν θέλεις να στείλεις ένα γράμμα; c. Αν θέλεις να αγοράσεις μια εφημερίδα; d. Αν θέλεις να αγοράσεις ψωμί; e. Αν πρέπει να αγοράσεις φάρμακα;

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Ε.Ο.Ε.Σ.Α. ΠΑΦΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Ε.Ο.Ε.Σ.Α. ΠΑΦΟΥ Αγώνισμα Κατ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Ε.Ο.Ε.Σ.Α. ΠΑΦΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΡΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Αριθμ. Μητρώου Επώνυμο & Όνομα Σχολείο Περ. Ε.Γεν. Επίδ. 100Μ. 1ος 6854 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

DESIGNED BY NETINFO PLC

DESIGNED BY NETINFO PLC DESIGNED BY NETINFO PLC Τηλ: 22652090 Φαξ: 22652690 Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατανιστάσας, σας εύχονται Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2011 Κοπή της βασιλόπιτας από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕ/ΜΜ /Users/admin/Downloads/ Τοποθετήσεις Εγκύκλιος.docx

ΑΕ/ΜΜ /Users/admin/Downloads/ Τοποθετήσεις Εγκύκλιος.docx ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 7.13.10/10 Αρ. Τηλ. : 22 800651 Αρ. Φαξ : 22 428273 E-mail : circulartech@schools.ac.cy ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com!

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Aνάποδο προφιτερόλ ή αλλιώς Paris-Brest! Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1910 για να τιμήσουν τον αγώνα ποδηλάτου Παρίσι Brest Παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Τ Ι Κ Α Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Α Α Τ Α Ξ Η

Μ Α Θ Η Τ Ι Κ Α Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Α Α Τ Α Ξ Η Τ Α Ξ Η Α11 Νίκος Νικολαΐδης Άντρη Παπαϊωάννου Ανθούλα Χριστοδούλου Φοίβος Πουντζίδης Χριστίνα Βοσκαρίδου Αργυρού Μάρκος Στυλιανού Ιωάννα A21 Θεοφάνους Ανδρέας Βοσκαρίδου Σιμόνη Δημητριάδης Ιωάννης Παναγή

Διαβάστε περισσότερα

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος!

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Είμαι ο Στέφανος! Γεια σας φίλοι και φίλες μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ΠΟΚΕΜΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

PALM TREES RALLY 18-19/9/10 TOUR OF CYPRUS RALLY 20-21/11/10 PIKKIS TARGA RALLY 19-20/6/10 TIGER RALLY 8-9/10/2010 PALM TREES RALLY 18-19/9/10

PALM TREES RALLY 18-19/9/10 TOUR OF CYPRUS RALLY 20-21/11/10 PIKKIS TARGA RALLY 19-20/6/10 TIGER RALLY 8-9/10/2010 PALM TREES RALLY 18-19/9/10 ΓΕΚΙΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 18-1 ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κώστας 15 10 12 12,5 5 20 74,5 69,5 2 ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗΣ Σίμος 9 6 7,5 15 10 10 10 67,5 54 3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ Παρασκευάς 4,5 8 12,5 9 7,5 8 49,5 45 4 ΠΑΝΤΕΛΗ Πέτρος 12 10 6,25 6 34,25

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2007-2008 ΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2007-2008 ΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2007-2008 ΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 1 ΣΚΥΤΑΛΟ ΡΟΜΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΑΕΤΟΙ ΑΤΙ 2 ΜΙΚΤΟ ΑΝ ΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΑΛΠΑΤΡΟΣ 83 3 ΜΙΚΤΟ ΕΦΗΒΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα. Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα. Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ομάδα 7 η Αγορά Συνήθειες Χώρος Έπιπλα Λεωνίδας Κραλίδης Έλενα Τασίου Υπάρχουν πηγές που μας διαφωτίζουν σχετικά με την διατροφή των Βυζαντινών; Η πρώτη δυσκολία προκύπτει από τις γραπτές

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 20 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα

Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Ενότητα 3 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Διάλογος 5: εύματα 2 Α2 Α2 Β1 Β1 Διάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΛΥ 2011 ΓΕΚΙΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΛΥ 2011 ΓΕΚΙΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΕΚΙΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 1 ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κώστας 8 15 20 10 12 65 65 2 ΑΝΤΩΝΙΟΥ Σταύρος 4 9 12 6 15 46 46 3 ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗΣ Σίμος 10 16 8 34 34 4 ΠΑΝΤΕΛΗ Πέτρος 6 12 10 28 28 5 ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Στέλιος 8 4,5 5 17,5 17,5 6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

φουρναρης Απο το μεσαιωνα ως σημερα στο χωριο ο φουρνος παραμενει ιδιος ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 7:13 πμ

φουρναρης Απο το μεσαιωνα ως σημερα στο χωριο ο φουρνος παραμενει ιδιος ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 7:13 πμ ΑΣ9 ΚΥΨΕΛΗ.one (On 29-1-2014) Page 1 φουρναρης Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 7:13 πμ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ Στα αστικα κεντρα απο τη ρωμαικη εποχη η κατασκευη ψωμιου εγινε επαγγελμα. Το εξασκουσε ο μάγκιψ ή μαγκιπος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ Ενότητα 5 - Πάμε για επανάληψη Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ 1. Συμπληρώστε τα κενά με λέξεις από το πλαίσιο: βιβλιοθήκη, φιλοσοφία, εγκυκλοπαίδεια, παιδίατρος, φωτογραφία, αθλητισμό, Ελλάδα, σχολείο, φίλο, κινηματογράφο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τις ακόλουθες συμπληρωματικές τοποθετήσεις και μετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί».

Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί». Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μ. Μηλιάς Σχ. Έτος: 2006 2007 Υπεύθυνες προγράμματος: Τζιάτζιου Χριστίνα Βασιλειάδου Γεωργία 1 Στέφος Γιώργος Κουτλουμπάσης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Από κράνη πολέμου σε κράνη ειρήνης!

Από κράνη πολέμου σε κράνη ειρήνης! Από κράνη πολέμου σε κράνη ειρήνης! 1 2 Σχολείο: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ Δ - ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ Σχολική χρονιά: 2017-2018 Κατηγορία: Ζωγραφιά (με μικτή τεχνική: κολάζ, ζωγραφική με ακρυλικές μπογιές και

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Πρέπει να ξέρω ότι: Οτιδήποτε χωρίζεται σε ίσα μέρη είναι μια ακέραιη μονάδα.

Ασκήσεις. Πρέπει να ξέρω ότι: Οτιδήποτε χωρίζεται σε ίσα μέρη είναι μια ακέραιη μονάδα. Μάθημα 8 ο Ασκήσεις. Συμπλήρωσε τα παρακάτω κενά : Η Κυριακή έκοψε ένα μήλο σε ίσα μέρη Το μήλο είναι η ακέραιη μονάδα. Χωρίστηκε σε τέσσερα () ίσα μέρη. Τι μέρος του μήλου αντιπροσωπεύει κάθε κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τις βραβεύσεις

Ανακοίνωση για τις βραβεύσεις Ανακοίνωση για τις βραβεύσεις Παρατηρήσεις / Διευκρινήσεις: Σύμφωνα με την προκήρυξη, σε κάθε τάξη, βραβεύεται περί του 15% του τελικού αριθμού των συμμετεχόντων. Με βάση τις τελικές συμμετοχές, ανά τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος. Κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου. 1 Βασίλης 6 Θεοφάνης, Φώτης 7 Ιωάννης, Πρόδρομος 11 Θεοδόσης 17 Αντώνης

Ιανουάριος. Κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου. 1 Βασίλης 6 Θεοφάνης, Φώτης 7 Ιωάννης, Πρόδρομος 11 Θεοδόσης 17 Αντώνης Τερσεφάνου 2014 ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΡΣΕΦΑΝΟΥ, Ιανουάριος Κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου 1 Βασίλης 6 Θεοφάνης, Φώτης 7 Ιωάννης, Πρόδρομος 11 Θεοδόσης 17 Αντώνης 18 Θανάσης, Κύριλλος 19 Μακάριος 20 Ευθύμιος

Διαβάστε περισσότερα

www.alambra.org.cy ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΥΜΠΙΩΝ - ΑΛΑΜΠΡΑΣ

www.alambra.org.cy ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΥΜΠΙΩΝ - ΑΛΑΜΠΡΑΣ www.alambra.org.cy Ειρήνης 4, 2563 Αλάμπρα, Λευκωσία, Τηλ: 22522457, Φαξ: 22526402 E-mail: koin.symalambras@cytanet.com.cy, Αρχαιολογικός Οικισμός Αλάμπρας Αιωνόβιο δέντρο, Φραγκοελιά Ειρήνης 4, 2563 Αλάμπρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Θα ακούσετε δύο (2) φορές την Κατερίνα και τη Δήμητρα να μιλούν για τις παλιές φωτογραφίες της δουλειάς τους. Ακούστε προσεκτικά το διάλογο και

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών;

Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Τι ξέρω για την Ελλάδα Μοιάζει η τάξη σου με αυτή που βλέπεις εδώ; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην τάξη σου και στο μάθημα των ελληνικών; Η Ελένη, η Ναόκο και οι συμμαθητές τους κάνουν σήμερα το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19ης ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19ης ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19ης ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 2018 - Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 2123831 ΡΟΥΒΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΡΥΣΟ 3127692 HADJIDEMETRIOU EVANGELOS ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟ 2123453 ΚΑΡΑΤΣΙΟΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΡΥΣΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ

ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ.Φακ.: 7.1.02.7 Αρ.Τηλ.: 22893404 Ηλ. Διεύθυνση: analytika.programmata@schools.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Διημερευόντων Φαρμακείων Λάρνακας 18/2/2013-30/4/2013

Κατάλογος Διημερευόντων Φαρμακείων Λάρνακας 18/2/2013-30/4/2013 1 / 27 18-02-2013 417 Ευλαβής Ανδρέας Γρηγόρη Αυξεντίου 34 Μέγαρο Κάριδερς, φώτα Αμερικανικής Ακαδημίας 24651317 24662689 586 Μωυσέως Βάσω Ερμού 93 Συντεχνιακό φαρμακείο ΠΕΟ 24655312 24626553 19-02-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Καλημέρα! A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Καλημέρα! Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος χαιρετούν τους φίλους τους Καλημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Με θέμα τα απορρυπαντικά. Τίτλος της έρευνας : «Ποιο απορρυπαντικό καθαρίζει καλύτερα τους λεκέδες σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών;» ΟΜΑΔΑ Βιτζηλαίος Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΙΚΗΠΟΣ. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Δελίκηπου, σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2014

ΔΕΛΙΚΗΠΟΣ. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Δελίκηπου, σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2014 Τηλ.: 99453428 Φαξ: 22531013 Ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Δελίκηπου, σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΕΛΙΚΗΠΟΥ Σωτήρης Νικολάου 99-697386

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΕΡΟΣ Α: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΕΡΟΣ Α: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΕΡΟΣ Α: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ 1. Να βρεθεί η τιµή (α) 657 + 1638 + 68 (β) 5983 696 + 45 98 =... (1 µονάδα) =.... 2. Να βρεθεί η τιµή (α) 615,87 + 9,4 + 54,544 (β) 334,4 56,76

Διαβάστε περισσότερα