Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του."

Transcript

1 T ο ψάρεμα αστακών δεν γινόταν πια όπως παλιά. Σε περασμένες εποχές υπήρχαν σκληρά εργαζόμενοι ψαράδες που έβγαιναν για τα μαύρα μαλακόστρακα. Τώρα τουρίστες ψάρευαν αστακό για μιαν εβδομάδα, καθαρά για προσωπική απόλαυση. Άσε που δεν τηρούσαν καν τους κανόνες. Είχαν δει πολλά τα μάτια του τόσα και τόσα χρόνια. Χρησιμοποιούσαν στα κρυφά βούρτσες για να αφαιρούν τα ορατά αυγά των θηλυκών αστακών, προκειμένου να φαίνονται πως είχαν αλιευ θεί νόμιμα, ψαρεύοντάς τους λαθραία από τις κλούβες, τις αστακοπαγίδες δηλαδή, των άλλων. Κάποιοι δύτες μάλιστα βουτούσαν και τους άρπαζαν απευθείας από ξένες κλούβες. Αναρωτιόταν πού θα κατέληγε αυτή η κατάσταση, ειδικά τώρα που δεν υπήρχε πια ούτε ίχνος εντιμότητας ανάμεσα στους ψαράδες αστακών. Καμιά φορά έβρισκε τουλάχιστον και κάνα μπουκάλι κονιάκ στην αστακοπαγίδα που τραβούσε στην επιφάνεια, έναντι της άγνωστης ποσότητας αστακών που είχαν αρπάξει από αυτήν. Κάποιοι κλέφτες είχαν σίγουρα μιαν αίσθηση τιμής ή, έστω, χιούμορ. Ο Φρανς Μπένγκτσον αναστέναξε βαθιά καθώς τραβούσε πάνω τις παγίδες του, αλλά το πρόσωπό του φωτίστηκε μόλις είδε ότι στην πρώτη υπήρχαν δύο μεγάλοι αστακοί. Είχε καλό μάτι για τα σημεία που συνήθιζαν να συγκεντρώνονται. Μερικά μάλιστα θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις αστακοπαραδείσους. Εκεί έριχνε τις κλούβες του με πολύ καλά αποτελέσματα κάθε χρόνο. Αφού ανέσυρε τρεις κλούβες, διαπίστωσε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετά από αυτά τα πολύτιμα θαλασσινά. Πάντως, ούτε κι ο ίδιος μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό που εκτόξευε τις τιμές τους στα ύψη καταντώντας τες σκανδαλώδεις.

2 10 C A M I L L A L A C K B E R G Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του. Και νοστιμότερη ήταν και άξιζε τα λεφτά της. Όμως το εισόδημα από το ψάρεμα αστακού ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο τούτη την εποχή του χρόνου. Η τελευταία κλούβα τον δυσκόλεψε πολύ κι έτσι έβαλε κόντρα με το πόδι στην κουπαστή για να έχει καλύτερη στήριξη και να μπορέσει να την τραβήξει. Την ένιωσε να αρχίζει σιγά σιγά να ξεκολλάει κι ευχήθηκε να μην είχε χαλάσει. Έριξε μια ματιά πάνω από την κουπαστή για να δει σε τι κατάσταση ήταν η παλιά αστακοπαγίδα του καθώς ανέβαινε. Όμως δεν ήταν αυτή που φάνηκε πρώτη. Ένα λευκό χέρι διαπέρασε την ταραγμένη επιφάνεια του νερού και για μια στιγμή τού φάνηκε πως έδειχνε προς τον ουρανό. Η ενστικτώδης αντίδρασή του ήταν να παρατήσει το παλαμάρι που κρατούσε και να αφήσει αυτό που βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια, ό,τι κι αν ήταν, να εξαφανιστεί και πάλι στα βάθη της θάλασσας μαζί με την κλούβα. Όμως την επόμενη στιγμή επικράτησε κι ανέλαβε την κατάσταση ο έμπειρος εαυτός του κι έτσι άρχισε να τραβά ξανά το σχοινί που ήταν δεμένο στην κλούβα. Διατηρούσε ακόμη την παλιά του δύναμη, που του φάνηκε οπωσδήποτε χρήσιμη, αφού αναγκάστηκε να τη χρησιμοποιήσει στο έπακρο για να καταφέρει να τραβήξει τη μακάβρια ψαριά του πάνω από την κουπαστή. Μόνο όταν το χλωμό, άψυχο σώμα έπεσε με έναν βαρύ γδούπο στο κατάστρωμα, έχασε την αυτοκυριαρχία του. Το πτώμα που είχε ανασύρει από τον πυθμένα ανήκε σε ένα παιδί! Ένα μικρό κορίτσι, με τα μακριά μαλλιά του κολλημένα γύρω στο πρόσωπο και με χείλη εξίσου μπλάβα με τα μάτια του, τα οποία ήταν καρφωμένα στον ουρανό δίχως να βλέπουν τίποτα. Ο Φρανς Μπένγκτσον διπλώθηκε απότομα στην κουπαστή και ξέρασε.

3 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 11 Ο Πάτρικ ήταν περισσότερο κουρασμένος απ όσο πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι. Όλες οι αυταπάτες του για το ότι τα μωρά κοιμούνται πολύ είχαν συντριβεί τους δύο τελευταίους μήνες. Πέρασε τα χέρια μέσα από τα κοντά, καστανά μαλλιά του, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να φαίνεται πιο αναμαλλιασμένος. Πάντως, αν νόμιζε πως αυτός ήταν κουρασμένος, ούτε να φανταστεί δεν θα μπορούσε πώς ένιωθε η Ερίκα. Τουλάχιστον ο Πάτρικ δεν είχε τους συχνότατους νυχτερινούς θηλασμούς. Εκτός αυτού, ανησυχούσε πολύ για την Ερίκα γενικά. Δεν ήταν σίγουρος ότι την είχε δει να χαμογελά μετά την επιστροφή τους από το μαιευτήριο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια της ήταν μεγάλες και κατάμαυρες. Όταν έβλεπε την απόγνωσή της τα πρωινά, του ήταν φοβερά δύσκολο να τις αφήσει και να φύγει, τόσο την Ερίκα όσο και τη Μάγια, αν και όφειλε να παραδεχτεί ότι ένιωθε μεγάλη ανακούφιση που μπορούσε να δραπετεύει στον δικό του γνώριμο κόσμο των ενηλίκων. Αγαπούσε τη Μάγια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ωστόσο το να αποκτάς παιδί ήταν σαν να έμπαινες σε έναν ξένο, άγνωστο κόσμο, όπου ελλόχευαν μονίμως όλες οι έννοιες. Γιατί δεν κοιμάται η μικρή; Γιατί ουρλιάζει; Μήπως είναι πολύ ζεστή; Πολύ κρύα; Τι παράξενα σπυράκια είναι αυτά; Οι ενήλικοι κακοποιοί ήταν τουλάχιστον κάτι πολύ γνώριμο, κάτι που ήξερε να διαχειρίζεται. Κοίταξε με βλέμμα απλανές τα έγγραφα μπροστά του και προσπάθησε να βγάλει όσο περισσότερες αράχνες μπορούσε από το μυαλό του, μήπως και καταφέρει να συνεχίσει τη δουλειά του. Με το πρώτο κουδούνισμα του τηλεφώνου αναπήδησε από την καρέκλα του. Ακούστηκαν άλλα τρία κουδουνίσματα πριν συνέλθει και απαντήσει. «Πάτρικ Χέντστρεμ». Δέκα λεπτά αργότερα άρπαξε το τζάκετ του, που κρεμόταν

4 12 C A M I L L A L A C K B E R G από έναν γάντζο στην πόρτα, και πήγε τρέχοντας στο γραφείο του Μάρτιν Μολίν. «Μάρτιν, ένας ηλικιωμένος ψαράς που είχε βγει να μαζέψει τις αστακοπαγίδες του ανακάλυψε ένα πτώμα». «Πού;» ρώτησε ο Μάρτιν δείχνοντας μπερδεμένος. Η δραματική είδηση έσπασε τη μονοτονία του δευτεριάτικου πρωινού στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε. «Έξω από τη Φιελμπάκα. Έχει δέσει τώρα στην προβλήτα της πλατείας Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Πρέπει να φύγουμε. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε». Ο Μάρτιν δεν περίμενε να του το πει δεύτερη φορά. Άρπαξε κι αυτός ένα τζάκετ, για να βγει στον ψυχρό οκτωβριάτικο καιρό, και ακολούθησε τον Πάτρικ στο αμάξι. Κάλυψαν την απόσταση για τη Φιελμπάκα αρκετά σύντομα. Ο Μάρτιν κρατούσε σφιχτά τη χειρολαβή που κρεμόταν από την οροφή καθώς το αμάξι κινούνταν με απίστευτη ταχύτητα στις απότομες στροφές. «Είναι δυστύχημα ο πνιγμός;» ρώτησε τον συνάδελφό του. «Πώς διάβολο να το ξέρω αυτό;» είπε ο Πάτρικ, αλλά μετάνιωσε μεμιάς για το απότομο ύφος του. «Συγγνώμη, φταίει ο ελάχιστος ύπνος». «Δεν πειράζει» αποκρίθηκε ο Μάρτιν. Είχε προσέξει πόσο εξαντλημένος έδειχνε ο Πάτρικ τις τελευταίες εβδομάδες και ήταν πρόθυμος να τον συγχωρήσει. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το πτώμα της βρέθηκε πριν από μία ώρα. Σύμφωνα με τον γέρο ψαρά, δεν πρέπει να έμεινε στο νερό πολύ καιρό, υποθέτω όμως πως θα το μάθουμε κι αυτό σύντομα» είπε ο Πάτρικ καθώς κατέβαιναν την οδό Γκαλερμπάκεν που κατέληγε στην πλατεία Ίνγκριντ Μπέργκμαν και στην προβλήτα όπου ήταν δεμένο ένα μακρόστενο, μικρό καΐκι. «Το πτώμα της;»

5 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 13 «Ναι, ένα κορίτσι είναι, ένα παιδί». «Ω γαμώτο» έβρισε ο Μάρτιν και μετάνιωσε που δεν είχε ακολουθήσει την πρωινή του παρόρμηση να μείνει στο κρεβάτι, με την Πία πλάι του, αντί να σηκωθεί και να πάει στη δουλειά. Παρκάρισαν στο καφέ Μπρίγκαν, κατέβηκαν και κατευθύνθηκαν αμέσως προς το καΐκι. Ευτυχώς δεν είχε καταλάβει ακόμη κανένας τι είχε συμβεί και δεν ήταν ανάγκη να διώξουν τυχόν περίεργους περαστικούς που το χαν συνήθειο να στέκουν και να χαζεύουν. «Εδώ είναι, στο καΐκι» είπε ο γέρος που ήρθε και τους συνάντησε στην προβλήτα. «Απέφυγα να την αγγίξω περισσότερο απ όσο έπρεπε». Ο Πάτρικ αναγνώρισε τη χλωμάδα στο πρόσωπο του ψαρά. Ήταν η ίδια που απλωνόταν και στο δικό του κάθε φορά που αναγκαζόταν να δει ένα πτώμα. «Πού βρισκόσουν όταν την τράβηξες πάνω;» ρώτησε τον γέρο ο Πάτρικ, καθυστερώντας έτσι λίγο τον υποχρεωτικό έλεγχο του πτώματος. Δεν το είχε δει ακόμη, αλλά ένιωθε το στομάχι του να ανακατεύεται προκαταβολικά και ανησυχητικά. «Πέρα στο Πορσχόλμεν. Στη νότια πλευρά. Είχε πιαστεί στο σχοινί της πέμπτης κλούβας που τράβηξα πάνω. Αλλιώς θα έπαιρνε καιρό μέχρι να τη βρούμε. Ίσως εξαφανιζόταν για πάντα αν τα ρεύματα την παρέσερναν έξω στο πέλαγος». Δεν φάνηκε περίεργο στον Πάτρικ το ότι ο Μπένγκτσον γνώριζε πώς αντιδρούσε ένα πτώμα στα θαλάσσια ρεύματα. Όλοι οι παλιοί ήξεραν πολύ καλά ότι πρώτα βυθίζεται και μετά ανεβαίνει ξανά στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς γεμίζει με αέρια, πριν εξαφανιστεί για δεύτερη φορά, οριστικά πια, στα βάθη της θάλασσας. Τις παλιές εποχές ο πνιγμός ήταν ένας πολύ απτός κίνδυνος για τους ψαράδες και ο Φρανς σίγουρα θα είχε ψάξει για άτυχους συναδέλφους του.

6 14 C A M I L L A L A C K B E R G «Δεν μπορεί να έμεινε πολύ καιρό στο νερό. Δεν είχε αρχίσει να επιπλέει ακόμη» πρόσθεσε ο γέρος σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει τις σκέψεις του Πάτρικ. Εκείνος κούνησε καταφατικά το κεφάλι. «Ναι, το ανέφερες όταν τηλεφώνησες. Λοιπόν, τι λες; Δεν πάμε να ρίξουμε μια ματιά;» Ο Μάρτιν και ο Πάτρικ κινήθηκαν πολύ αργά προς την πέρα άκρη της προβλήτας, εκεί όπου είχε δέσει το καΐκι, αλλά μόνο όταν έφτασαν πολύ κοντά και μπορούσαν να δουν πάνω από την κουπαστή, διέκριναν το πτώμα που κειτόταν στο κατάστρωμα. Το κορίτσι είχε πέσει μπρούμυτα όταν ο ψαράς το τράβηξε πάνω στη βάρκα και το μόνο που έβλεπαν οι δύο άντρες ήταν τα μπερδεμένα, μουσκεμένα μαλλιά του. «Έρχεται το ασθενοφόρο. Ας τη γυρίσουν ανάσκελα αυτοί» πρότεινε ο Πάτρικ. Ο Μάρτιν απλώς κατένευσε αδύναμα. Πάσχιζε να εμποδίσει τη ναυτία που ένιωθε όλο και εντονότερα, ενώ οι φακίδες και τα κοκκινόξανθα μαλλιά του έδειχναν ακόμα πιο κόκκινα σε αντίθεση με το κάτασπρο πρόσωπό του. Ο μουντός καιρός και ο άνεμος που είχε αρχίσει να μαστιγώνει ανελέητα τα πάντα δημιουργούσαν ένα απαίσιο σκηνικό. Ο Πάτρικ έγνεψε προς τους άντρες του ασθενοφόρου, οι οποίοι, δίχως να δείχνουν βιαστικοί, έβγαλαν ένα φορείο από το όχημα και το μετέφεραν προς το μέρος των αστυνομικών. «Δυστύχημα;» ρώτησε ο πρώτος από τους δύο άντρες του ασθενοφόρου κουνώντας το κεφάλι προς το καΐκι. «Ναι, έτσι φαίνεται» απάντησε ο Πάτρικ. «Όμως αυτό θα το κρίνει ο παθολογοανατόμος. Εν πάση περιπτώσει εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτ άλλο από το να τη μεταφέρετε». «Ναι, έτσι μας είπαν» αποκρίθηκε ο άντρας. «Ας τη βάλουμε, λοιπόν, στο φορείο και βλέπουμε». Ο Πάτρικ κατένευσε. Πάντοτε πίστευε ότι οι περιπτώσεις

7 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 15 παιδιών που έπεφταν θύματα θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συναντήσει ένας αστυνομικός σε ώρα υπηρεσίας, αν και από τότε που γεννήθηκε η Μάγια, αυτή η απαίσια αίσθηση είχε αποκτήσει χιλιαπλάσια ένταση. Η καρδιά του σπάραζε τώρα στη σκέψη του θλιβερού καθήκοντος που έπρεπε να εκτελέσουν. Μόλις θα γινόταν η αναγνώριση του κοριτσιού, θα ήταν αναγκασμένοι να ειδοποιήσουν τους γονείς του καταστρέφοντας τη ζωή τους. Οι άντρες του ασθενοφόρου πήδηξαν στη βάρκα και τώρα ετοιμάζονταν να μεταφέρουν το πτώμα στην προβλήτα. Ο ένας από αυτούς άρχισε να το μετακινεί, ώστε να το γυρίσει ανάσκελα. Τα μουσκεμένα μαλλιά του παιδιού απλώθηκαν στο κατάστρωμα σαν βεντάλια γύρω από το νεκρικά χλωμό πρόσωπο και τα μάτια του φαίνονταν να παρατηρούν απλανώς τα ανεμοδαρμένα, γκρίζα σύννεφα. Ο Πάτρικ είχε αρχικά αποστρέψει το βλέμμα, αλλά τώρα στράφηκε και κοίταξε απρόθυμα το κορίτσι. Αμέσως μετά ένα κρύο χέρι άδραξε σφιχτά την καρδιά του. «Ωχ, όχι, όχι, Χριστέ μου!» Ο Μάρτιν τον κοίταξε ταραγμένος. Μετά μια σκέψη πέρασε από το μυαλό του. «Ξέρεις ποια είναι;» Ο Πάτρικ κατένευσε βουβός.

8 Στρέμσταντ 1923 Δεν θα τολμούσε να το ομολογήσει ποτέ της, αν και σκεφτόταν καμιά φορά ότι ήταν τυχερή που η μητέρα της πέθανε όταν τη γέννησε. Γιατί έτσι μπορούσε να έχει τώρα τον πατέρα της αποκλειστικά για τον εαυτό της και, σύμφωνα με όσα γνώριζε για τη μητέρα της, μάλλον δεν θα κατάφερνε να την τυλίξει κι αυτή στο μικρό της δαχτυλάκι. Όμως ο πατέρας της δεν είχε τη δύναμη να αρνηθεί οτιδήποτε στην ορφανεμένη από μάνα κόρη του. Και αυτό το είχε συνειδητοποιήσει απόλυτα η Άγκνες και το εκμεταλλευόταν στο έπακρο. Ορισμένοι συγγενείς, καλοθελητές βέβαια, επιχείρησαν να επιστήσουν την προσοχή του γονιού της στο γεγονός αυτό, αλλά οι προσπάθειές του να πει όχι στην αγαπημένη του θυγατέρα ήταν απρόθυμες. Στο τέλος κέρδιζε τη μάχη αργά ή γρήγορα το πανέμορφο πρόσωπό της με τα μεγάλα μάτια, τα οποία πλημμύριζαν πανεύκολα με δάκρυα που αυλάκωναν τα μάγουλά της. Κι όταν τα πράγματα έφταναν εκεί, η καρδιά του λύγιζε και γινόταν συνήθως το δικό της. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η Άγκνες ήταν τώρα, στα δεκαεννιά της, μια άνευ προηγουμένου κακομαθημένη κοπέλα και πολλοί απ όσους τη γνώριζαν όλα αυτά τα χρόνια θα αποτολμούσαν σίγουρα να διατυπώσουν την άποψη ότι έκρυβε μια πολύ κακή πλευρά μέσα της. Αυτό το έλεγαν κυρίως οι κοπέλες. Τα αγόρια, όπως είχε ανακαλύψει η Άγκνες, δεν κοιτούσαν τίποτ άλλο πέρα από το όμορφο πρόσωπο, τα μεγάλα μάτια και τα μακριά, πλούσια μαλλιά, που έκαναν τον πατέρα της να της προσφέρει ό,τι του έδειχνε.

9 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 17 Η βίλα τους στη Στρέμσταντ ήταν μία από τις μεγαλοπρεπέστερες της πόλης. Σκαρφαλωμένη ψηλά στο βουνό, με θέα προς τη θάλασσα, είχε χτιστεί με χρήματα από την κληρονομημένη περιουσία της μητέρας της αλλά και με τα κέρδη του πατέρα της από την επιχείρηση εκμετάλλευσης γρανίτη. Λίγο έλειψε να τα χάσει όλα κάποτε, στην απεργία του 1914, όταν οι λιθοξόοι στράφηκαν μαζικά κατά των μεγάλων εταιρειών. Όμως η τάξη επανήλθε και μετά τον πόλεμο οι δουλειές είχαν αρχίσει ν ανθοφορούν και πάλι. Μάλιστα, το λατομείο της Κρούκστραντ, έξω από τη Στρέμσταντ, απέφερε μεγάλα κέρδη, κυρίως με παραγγελίες από τη Γαλλία. Την Άγκνες δεν την ενδιέφερε τόσο πολύ από πού προέρχονταν τα λεφτά. Είχε γεννηθεί πλούσια, ζούσε συνεχώς μέσα στα πλούτη κι έτσι δεν έπαιζε κανέναν ρόλο αν ήταν κληρονομημένα ή κερδισμένα, τουλάχιστον όσο εκείνη μπορούσε ν αγοράζει κοσμήματα και όμορφα ρούχα. Βέβαια, δεν τα έβλεπαν όλοι έτσι τα πράγματα το ήξερε καλά αυτό. Οι γονείς της μητέρας της είχαν κατατρομοκρατηθεί όταν η κόρη τους παντρεύτηκε τον πατέρα της Άγκνες. Ο άντρας αυτός ήταν νεόπλουτος και οι γονείς του φτωχοί, άνθρωποι που δεν ταίριαζαν σε μεγάλες δεξιώσεις. Έτσι, τους καλούσαν μόνο όταν δεν παρευρισκόταν κανείς άλλος πέρα από τον στενό οικογενειακό κύκλο τους. Ακόμα και αυτού του είδους οι μαζώξεις ήταν ενοχλητικές. Οι κακόμοιροι δεν ήξεραν πώς έπρεπε να συμπεριφέρονται στα μεγάλα σαλόνια και η παρουσία τους στις συζητήσεις παραήταν ισχνή. Οι γονείς της μητέρας της δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είχε βρει η κόρη τους στον Άουγκουστ Χουέρνκβιστ, ή μάλλον Πέρσον, όπως ήταν το κανονικό του επώνυμο. Η προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην κοινωνική ιεραρχία με μιαν απλή αλλαγή επωνύμου δεν τους ξεγελούσε. Ωστόσο την εγγονή τους την αγαπούσαν και ανταγωνίζονταν τον πατέρα

10 18 C A M I L L A L A C K B E R G της για το ποιος θα την κακομάθει περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο της κόρης τους στον τοκετό. «Φεύγω για το γραφείο, καρδιά μου!» Η Άγκνες στράφηκε προς το μέρος του όταν ο πατέρας της μπήκε στο δωμάτιο. Είχε παίξει για λίγο στο μεγάλο πιάνο που ήταν στραμμένο προς το παράθυρο, κυρίως επειδή ήξερε πόσο όμορφη φαινόταν όταν καθόταν εκεί. Η μουσικότητα δεν ήταν δα και το ισχυρότερο ατού της. Παρά τα πανάκριβα μαθήματα πιάνου, που της το είχαν αγοράσει από τότε που ήταν μικρή, μόλις και μετά βίας κατάφερνε να διαβάζει και να παίζει τις νότες στο αναλόγιο μπροστά της. «Πατέρα, σκέφτηκες καθόλου εκείνο το φόρεμα που σου έδειξα τις προάλλες;» Τον κοιτούσε παρακλητικά και τον παρατηρούσε προσεκτικά καθώς εκείνος πάλευε, ως συνήθως, από τη μια με την επιθυμία να αρνηθεί και από την άλλη με την ανικανότητά του να το καταφέρει. «Καλό μου κορίτσι, σου αγόρασα πρόσφατα ένα φόρεμα στο Όσλο» «Ναι, αλλά ήταν φοδραρισμένο, πατέρα, και δεν μπορείς να περιμένεις να εμφανιστώ με φοδραρισμένο φόρεμα στη δεξίωση του Σαββάτου, όταν μάλιστα κάνει τέτοια ζέστη έξω». Συνοφρυώθηκε θυμωμένη και περίμενε την αντίδρασή του. Αν εκείνος, παρά τη συνήθειά του, αντιστεκόταν περισσότερο, τότε η Άγκνες θα άφηνε να φανεί ένα τρέμουλο στα χείλη της. Αν ούτε αυτό βοηθούσε ε, τότε λίγα δάκρυα θα είχαν πραγματική επιτυχία. Όμως σήμερα ο πατέρας της έδειχνε κουρασμένος και εκείνη δεν πίστευε ότι θα χρειάζονταν τόσες προσπάθειες εκ μέρους της. Και ως συνήθως αποδείχθηκε πως είχε δίκιο. «Καλά, καλά! Πετάξου στο κατάστημα νεωτερισμών αύριο και παράγγειλέ το να τελειώνουμε. Να ξέρεις όμως πως κάποια μέρα εσύ θα κάνεις τα μαλλιά μου ν ασπρίσουν».

11 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 19 Κούνησε αρνητικά το κεφάλι, αλλά δεν μπόρεσε να μη χαμογελάσει όταν εκείνη έτρεξε κοντά του και τον φίλησε στο μάγουλο. «Άντε, κάθισε να εξασκηθείς λίγο στις κλίμακες τώρα. Δεν είναι απίθανο να σου ζητήσουν να παίξεις κάτι το Σάββατο, οπότε καλύτερα να είσαι προετοιμασμένη». Ικανοποιημένη η Άγκνες επέστρεψε ξανά στο πιάνο της και άρχισε να εξασκείται υπάκουα. Μπορούσε ήδη να το φανταστεί: Τα βλέμματα όλων στραμμένα πάνω της κι εκείνη καθισμένη μπροστά στο πιάνο, στην τρεμάμενη λάμψη των κεριών, φορώντας το καινούργιο, κατακόκκινο φόρεμά της.

12 Η ημικρανία επιτέλους υποχωρούσε. Καθώς η μέγγενη που έσφιγγε το μέτωπό της άρχισε να χαλαρώνει σταδιακά, η Σαρλότ μπόρεσε ν ανοίξει διστακτικά τα μάτια. Επικρατούσε ησυχία στον πάνω όροφο. Σκέτη απόλαυση. Στριφογύρισε στο κρεβάτι και έκλεισε ξανά τα μάτια. Απόλαυσε την υποχώρηση του πόνου, τον οποίο αντικαθιστούσε σιγά σιγά μια χαλαρωτική αίσθηση στα μέλη της. Αφού ξεκουράστηκε για λίγο, σηκώθηκε προσεκτικά και ανακάθισε στην άκρη του κρεβατιού κάνοντας μασάζ στα μηνίγγια της. Ήταν ακόμη λίγο ευαίσθητα μετά την επίθεση της ημικρανίας και ήξερε από την εμπειρία της ότι αυτό θα κρατούσε κάνα δυο ώρες. Ο Άλμπιν έπρεπε να κοιμηθεί για μεσημέρι. Έτσι, η Σαρλότ μπορούσε δίχως τύψεις να περιμένει λίγο μέχρι ν ανέβει στον πάνω όροφο. Η αυξανόμενη πίεση τους δύο τελευταίους μήνες έκανε τις ημικρανίες συχνότερες και αυτές με τη σειρά τους απομυζούσαν όση ενέργεια της είχε απομείνει. Αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην ομοιοπαθή φίλη της για να ρωτήσει πώς ήταν εκείνη. Παρόλο που και η Σαρλότ ήταν αγχωμένη προς το παρόν, δεν μπορούσε να μη στενοχωριέται για την κατάσταση της Ερίκα. Δεν είχε περάσει καιρός από τότε που γνωρίστηκαν. Απλώς άρχισαν να μιλούν στις αρκετά συχνές συναντήσεις τους όταν έβγαζαν βόλτα τα μωρά τους με τα καροτσάκια. Η Ερίκα με τη Μάγια και η Σαρλότ με τον μόλις οχτώ μηνών Άλμπιν. Όταν διαπίστωσαν πως έμεναν κοντά η μια στην άλλη, άρχισαν να βλέπονται σχεδόν καθημερινά, αλλά η Σαρλότ ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την καινούργια της φίλη. Βέβαια, δεν γνώριζε την Ερίκα πριν αποκτήσει την κόρη της, αλλά η διαίσθησή της της έλεγε ότι η φίλη

13 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 21 της δεν πρέπει να ήταν πάντα έτσι όπως τώρα, γεμάτη απάθεια και θλίψη. Η Σαρλότ είχε μάλιστα συζητήσει πολύ διακριτικά το θέμα της επιλόχειας κατάθλιψης με τον Πάτρικ, αλλά εκείνος το προσπέρασε λέγοντας ότι επρόκειτο απλώς για την αλλαγή στην καθημερινότητα της Ερίκα και ότι σύντομα όλα θα τακτοποιούνταν, μόλις θα έμπαινε ξανά στην παλιά της ρουτίνα. Άπλωσε το χέρι να πιάσει το τηλέφωνο από το κομοδίνο και σχημάτισε τον αριθμό της φίλης της. Η Ερίκα ακουγόταν αγουροξυπνημένη και μιλούσε πνιχτά. Η Σαρλότ ανησύχησε πολύ άλλη μια φορά. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Καθόλου καλά. Ωστόσο, λίγο αργότερα η Ερίκα ακουγόταν κάπως πιο χαρούμενη. Η Σαρλότ μάλιστα ένιωσε όμορφα που της δινόταν η δυνατότητα να περάσει μερικά λεπτά κουβεντιάζοντας και να αναβάλει για μερικές στιγμές το αναπόφευκτο, το να ανέβει δηλαδή στον πάνω όροφο και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που την περίμενε εκεί. Η Ερίκα, σαν να κατάλαβε τι σκεφτόταν η φίλη της, τη ρώτησε πώς τα πήγαιναν με την αναζήτηση σπιτιού. «Αργά. Απελπιστικά αργά. Ο Νίκλας δουλεύει συνεχώς, τουλάχιστον έτσι δείχνει, και δεν έχει ποτέ χρόνο να πάμε για να δούμε κάποια σπίτια. Βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές αυτή τη στιγμή, οπότε φαίνεται πως θα μείνουμε κολλημένοι εδώ πολύ καιρό ακόμη». Η Σαρλότ άφησε να της ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός. «Θα δεις ότι όλα θα τακτοποιηθούν». Η φωνή της Ερίκα ήταν παρηγορητική, αλλά δυστυχώς η Σαρλότ δεν έδωσε και πολλή σημασία στις διαβεβαιώσεις της φίλης της. Η ίδια, ο Νίκλας και τα παιδιά είχαν ήδη μισό χρόνο που ζούσαν με τη μητέρα της και τον Στιγκ και, όπως έδειχναν τώρα τα πράγματα, μάλλον θα έμεναν άλλο ένα εξάμηνο, τουλάχιστον, στο πα-

14 22 C A M I L L A L A C K B E R G τρικό της. Κι αυτό δεν ήξερε αν θα μπορούσε να το υπομείνει. Ίσως ο Νίκλας το άντεχε, αφού δούλευε στο ιατρικό κέντρο από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά για τη Σαρλότ, που ήταν κλεισμένη μέσα με τα παιδιά, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Θεωρητικά η ιδέα του Νίκλας να μετακομίσουν στο πατρικό της είχε ακουστεί καλή πριν από έξι μήνες. Υπήρχε ελεύθερη μια θέση περιφερειακού γιατρού στη Φιελμπάκα και έπειτα από πέντε χρόνια στην Ουντεβάλα ένιωθαν έτοιμοι ν αλλάξουν περιβάλλον. Εκτός αυτού, περίμεναν τότε τον Άλμπιν να γεννηθεί, γεγονός που το θεωρούσαν μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν τον γάμο τους, οπότε ευκαιρία ήταν ν αλλάξουν εντελώς ζωή και ν αρχίσουν από την αρχή. Κι όσο περισσότερο μιλούσε ο Νίκλας για το ενδεχόμενο της μετακόμισης στη Φιελμπάκα τόσο καλύτερο ακουγόταν. Ωστόσο, και η προοπτική άμεσης πρόσβασης σε κάποιον που θα μπορούσε να φυλάει τα παιδιά, που θα γίνονταν δύο, ακουγόταν επίσης δελεαστική. Όμως η πραγματικότητα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός από τη μετακόμιση για να θυμηθεί ακριβώς η Σαρλότ για ποιον λόγο επιθυμούσε να εγκαταλείψει το πατρικό της. Κάποια πράγματα, ωστόσο, άλλαξαν στην πορεία, ακριβώς όπως είχαν ελπίσει. Όμως αυτό δεν γινόταν να το συζητήσει με την Ερίκα, όσο κι αν το ήθελε. Έπρεπε να παραμείνει μυστικό, αλλιώς θα μπορούσε να καταστρέψει την οικογένειά της. Η φωνή της φίλης της διέκοψε τις σκέψεις της Σαρλότ. «Και πώς τα πας με τη μητέρα σου; Σε βγάζει ακόμη από τα ρούχα σου;» «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις. Ό,τι κάνω είναι λάθος. Τη μια είμαι αυστηρή με τα παιδιά, την άλλη είμαι πολύ χαλαρή μαζί τους, πότε τα ντύνω ελαφρά, πότε πολύ βαριά, τη μια τούς δίνω λίγο φαΐ, την άλλη τα μπουκώνω, είμαι

15 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 23 πολύ χοντρή, πολύ επιπόλαια Ο κατάλογος όλο και μακραίνει κι εγώ έχω φτάσει στα όριά μου» απάντησε η Σαρλότ. «Και ο Νίκλας;» «Α, όχι! Εκείνος είναι τόσο τέλειος στα μάτια της. Τον έχει πώς και πώς και μάλιστα τον λυπάται που η σύζυγός του είναι τόσο άχρηστη. Όσον αφορά τη μαμά, ο Νίκλας δεν κάνει ποτέ λάθη, δεν μπορεί να κάνει λάθη». «Μα αυτός δεν βλέπει πώς σε μεταχειρίζεται;» «Όπως σου είπα, δεν είναι ποτέ στο σπίτι. Κι όταν έρχεται, εκείνη φέρεται διαφορετικά, είναι πιο μαζεμένη Ξέρεις τι μου είπε χτες που έτυχε να έχω το θράσος να παραπονεθώ; Μα καλή μου Σαρλότ, δεν μπορείς κι εσύ να υποχωρήσεις λίγο; Να υποχωρήσω εγώ λίγο; Αν υποχωρήσω έστω και ελάχιστα, εκείνη θα με ισοπεδώσει κυριολεκτικά. Εκνευρίστηκα τόσο, που δεν του έχω πει κουβέντα από χτες. Οπότε, μάλλον θα κάθεται τώρα στη δουλειά και θα οικτίρει τον εαυτό του που έχει μια τόσο παράλογη γυναίκα. Λες να ήταν τυχαίο που υπέφερα από τη χειρότερη ημικρανία της ζωής μου σήμερα το πρωί;» Ένας ήχος από τον πάνω όροφο έκανε τη Σαρλότ να σηκωθεί απρόθυμα. «Ερίκα, πρέπει να πεταχτώ πάνω για να δω τον Άλμπιν. Αλλιώς η μαμά μου θα προλάβει να απαγγείλει όλο το μαρτυρολόγιο πριν ανέβω Άκου όμως, θα πεταχτώ μια βόλτα αποκεί το απόγευμα και θα φέρω λίγο κέικ. Σε παλάβωσα με τα δικά μου και δεν σε ρώτησα καν πώς νιώθεις εσύ, αλλά θα έρθω μετά να τα πούμε». Κατέβασε το ακουστικό και χτένισε βιαστικά τα μαλλιά της πριν πάρει βαθιά ανάσα και ανέβει τις σκάλες. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου έτσι. Είχε ξεκοκαλίσει ένα κάρο βιβλία για το πώς είναι να

16 24 C A M I L L A L A C K B E R G γίνεσαι γονιός και για τη ζωή με παιδί, αλλά τίποτα δεν την είχε προετοιμάσει για την πραγματικότητα που αντιμετώπιζε. Απεναντίας, ένιωθε πως όλα όσα διάβασε αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας. Οι συγγραφείς έγραφαν για τις ορμόνες ευτυχίας, για το πώς πετά κανείς σε ροζ συννεφάκια όταν κρατά αγκαλιά το παιδί του και για τον απόλυτα συγκλονιστικό και φυσικό έρωτα που νιώθει ήδη με την πρώτη ματιά γι αυτό το μικρό, χαρούμενο πλάσμα. Ανέφεραν, βέβαια, αλλά μόνο περιστασιακά, ότι πιθανότατα να αισθάνεται κανείς πιο κουρασμένος από κάθε άλλη φορά στη ζωή του, αλλά ακόμα και το θέμα αυτό περιβαλλόταν μονίμως από μια ρομαντική αχλή και έδινε την εντύπωση ότι ήταν μέρος του υπέροχου πακέτου μητρότητας. Μαλακίες! Αυτή ήταν η ειλικρινής άποψη της Ερίκα έπειτα από δύο μήνες ως μητέρα. Ψέματα, προπαγάνδα και καθαρή βλακεία. Ποτέ άλλοτε στη ζωή της δεν είχε αισθανθεί τόσο μίζερη, τόσο κουρασμένη, τόσο θυμωμένη και τόσο φθαρμένη όσο ένιωθε από τη στιγμή που γεννήθηκε η Μάγια. Ούτε είχε βιώσει καμιά συγκλονιστική και απεριόριστη αγάπη για εκείνο το κατακόκκινο, μονίμως κλαψιάρικο και ναι, όντως άσχημο πλασματάκι που της άφησαν πάνω στο στήθος της. Παρόλο που τα μητρικά αισθήματα είχαν αρχίσει να γεννιούνται σιγά σιγά μέσα της, δεν έπαυε να νιώθει σαν να εισέβαλε κάποιος ξένος στο σπίτι της και στο σπίτι του Πάτρικ. Έρχονταν στιγμές που μετάνιωνε σχεδόν για την απόφασή τους να αποκτήσουν παιδί. Περνούσαν τόσο καλά οι δυο τους, αλλά τους κατέβαλαν κι αυτούς ο εγωισμός του ανθρώπινου γένους και η επιθυμία να δουν τα δικά τους εξαίρετα γονίδια να διαιωνίζονται. Μια απλή πράξη άλλαξε άρδην τη ζωή της και υποβίβασε την ίδια σε μηχανή γαλακτοπαραγωγής με εικοσιτετράωρη λειτουργία. Το πώς ένα μικρό παιδί μπορούσε να είναι τόσο λαίμαργο ήταν κάτι που ξεπερνούσε τη φαντασία της. Η Μάγια κρεμό-

17 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 25 ταν μονίμως από τα στήθια της, τα γεμάτα γάλα, που είχαν αποκτήσει εκρηκτικό μέγεθος, με αποτέλεσμα να αισθάνεται σαν να ήταν ολόκληρη δύο μεγάλα, κινούμενα βυζιά. Η φυσική της κατάσταση επίσης δεν ήταν ακριβώς για χειροκρότημα. Όταν είχε επιστρέψει στο σπίτι από την κλινική, έμοιαζε ακόμη πολύ έγκυος και τα κιλά δεν εξαφανίστηκαν με τον ρυθμό που επιθυμούσε. Η μόνη παρηγοριά ήταν ότι πήρε και ο Πάτρικ βάρος όσο η ίδια εγκυμονούσε και έτρωγε ασταμάτητα. Τώρα είχε κι αυτός κάνα δυο παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση. Το καλό ήταν ότι οι πόνοι σχεδόν εξαφανίστηκαν. Ένιωθε όμως μονίμως ιδρωμένη, πρησμένη και γενικώς χάλια. Τα πόδια της είχαν να δουν ξυραφάκι εδώ και μήνες και χρειαζόταν απεγνωσμένα κομμωτήριο και ίσως μερικές ανταύγειες για να ξεφορτωθεί εκείνο το ποντικίσιο χρώμα που είχαν πάρει τα, κατά τ άλλα ξανθά και μακριά ως τους ώμους, μαλλιά της. Το στιγμιαίο ονειροπόλο βλέμμα της έσβησε, ωστόσο, βίαια η πραγματικότητα. Πώς διάβολο θα μπορούσε να βγει και να τα κάνει όλα αυτά; Αχ, πόσο ζήλευε τον Πάτρικ, ο οποίος τουλάχιστον οχτώ ώρες το εικοσιτετράωρο μπορούσε να βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο, στον κόσμο των ενηλίκων. Η ίδια είχε ως επί το πλείστον παρέα την τηλεοπτική μητέρα Ρίκι Λέικ και την Όπρα Γουίνφρι, ενώ επιδιδόταν καθημερινά σε ένα ατέλειωτο κι αδιάφορο ζάπινγκ με το τηλεχειριστήριο όσο η Μάγια θήλαζε ασταμάτητα. Ο Πάτρικ τη διαβεβαίωσε ότι θα προτιμούσε να έμενε στο σπίτι μαζί της και με το παιδί παρά να πηγαίνει στη δουλειά. Όμως έβλεπε στα μάτια του ότι ένιωθε πραγματική ανακούφιση όταν μπορούσε να δραπετεύσει για λίγο από τον μικρόκοσμό τους. Και τον καταλάβαινε. Ταυτόχρονα όμως ένιωθε μιαν αίσθηση πίκρας. Γιατί να κουβαλά μόνη της το βαρύ φορτίο αυτού που αποτελούσε κοινή τους απόφαση και το οποίο έπρεπε να βαραίνει και τους δύο; Δεν όφειλε άραγε να επωμί-

18 26 C A M I L L A L A C K B E R G ζεται κι εκείνος ένα εξίσου μεγάλο μέρος του φορτίου με το δικό της; Έτσι, φρόντιζε να ελέγχει καθημερινά αν ο Πάτρικ τηρούσε την υπόσχεσή του για την ώρα επιστροφής του στο σπίτι. Αν αργούσε μόνο πέντε λεπτά, η Ερίκα άρχιζε να νιώθει τον εκνευρισμό να φουντώνει μέσα της. Αν καθυστερούσε περισσότερο, θα έπρεπε να περιμένει ένα πραγματικό ξέσπασμα θυμού από την πλευρά της. Αμέσως μόλις πατούσε το πόδι του στο κατώφλι, του φόρτωνε τη Μάγια δίχως πολλά πολλά, ειδικά αν η άφιξή του συνέπιπτε με κάποια από εκείνα τα σπάνια διαλείμματα της μόνιμης σχέσης του παιδιού με το στήθος της. Αμέσως πήγαινε και έπεφτε ξερή στο κρεβάτι παρέα με τις ωτοασπίδες της, μήπως αποφύγει έστω και λίγο τον ήχο των παιδικών κραυγών. Αναστέναξε βαριά κρατώντας το τηλέφωνο. Δεν έβλεπε πουθενά φως. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τη φίλη της αποτελούσαν μιαν ευπρόσδεκτη διακοπή από τη μελαγχολία. Ως μητέρα δύο παιδιών, η Σαρλότ ήταν ένας ακλόνητος βράχος για να στηρίζεται η Ερίκα και πάντα είχε να της πει κάποια λόγια για να την καθησυχάσει. Παραδέχτηκε ντροπιασμένη ότι ήταν επίσης πολύ ανακουφιστικό να ακούει τα βάσανα της Σαρλότ, αντί να συζητούν μόνο τα δικά της. Υπήρχε βέβαια και άλλη μια πηγή ανησυχίας στη ζωή της: η αδερφή της η Άννα. Είχε μιλήσει μαζί της μόνο μερικές φορές από τότε που γεννήθηκε η Μάγια και ένιωθε βαθιά μέσα της πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τη μικρή αδερφή της. Η Άννα ακουγόταν απόμακρη και κατηφής όταν μιλούσαν στο τηλέφωνο, αλλά τη διαβεβαίωνε πως όλα ήταν καλά. Η Ερίκα, από την άλλη, ήταν τόσο χαμένη στη δική της ομίχλη, που δεν είχε καν όρεξη να πιέσει την αδερφή της για να μάθει την αλήθεια. Όμως κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν απόλυτα σίγουρη γι αυτό. Απόδιωξε τις στενόχωρες σκέψεις και μετακίνησε το παιδί

19 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 27 στο άλλο στήθος, κάτι που έκανε τη Μάγια να γρυλίσει λίγο. Σήκωσε με άτονες κινήσεις το τηλεχειριστήριο και άλλαξε κανάλι. Σε λίγο θα άρχιζε η σειρά Γκλάμουρ. Το μόνο που θα φώτιζε κάπως τη μέρα της ήταν ο απογευματινός καφές με τη Σαρλότ.

CΑmilla. ΟικΟγενειακα μυστικα. Μετάφράση: ΓρηΓόρησ Κόνδύλησ

CΑmilla. ΟικΟγενειακα μυστικα. Μετάφράση: ΓρηΓόρησ Κόνδύλησ KET POC CΑmilla lackberg ΟικΟγενειακα μυστικα Μετάφράση: ΓρηΓόρησ Κόνδύλησ T ο ψάρεμα αστακών δεν γινόταν πια όπως παλιά. Σε περασμένες εποχές υπήρχαν σκληρά εργαζόμενοι ψαράδες που έβγαιναν για τα μαύρα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ * Αυτά τα τελευταία μην τα δένουμε και κόμπο όμως. Δυστυχώς... ΥΠΟΘΕΣΗ: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ)* Εικόνες: Λέλα Στρούτση ΑΘΗΝΑ Τετάρτη, 7.00 το πρωί Το φως ήταν λιγοστό.

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το πρόσωπό του. Όμως είναι κοντός κι αδύνατος. Είναι πολύ γυμνασμένος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Χαρίδημος. Τις μέρες τους τις περνούσαν βαρετά και μονότονα

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου; Εισαγγελέας Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο; Ναι, τον γνωρίζω καλά. Δουλεύουμε μαζί, τα τελευταία 8 χρόνια, στο ταμείο της Τράπεζας «Goliath». Και έχουμε μια, αρκετά στενή, φιλική σχέση. To θύμα το γνωρίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

POCKET CΑMILLA LACKBERG H ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΤΆΦΡΆΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

POCKET CΑMILLA LACKBERG H ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΤΆΦΡΆΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ POCKET CΑMILLA LACKBERG H ΓΟΡΓΟΝΑ ΜΕΤΆΦΡΆΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Το ήξερε πως αργά ή γρήγορα θα έβγαινε πάλι στο φως. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσες να το κρύψεις. Κάθε λέξη τον είχε φέρει πιο κοντά στο ακατονόμαστο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN:

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN: Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, 1877. ISBN: 978-618-5144-94-4 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη νύχτα με το θησαυρό

Πρώτη νύχτα με το θησαυρό Πρώτη νύχτα με το θησαυρό Περασμένα μεσάνυχτα. Όλοι στο πλοίο ξεκουράζονταν ύστερα από μια μέρα γεμάτη συγκινήσεις και περιπέτειες. Μόνο ο παπαγάλος Μπιρμπίλης στεκόταν στην κουπαστή της σκάλας επαναλαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Χρόνια ήρθαν, χρόνια πάνε, και στη ζούγκλα κάποτε, ζούσε ένα μικρό λιοντάρι, ο Λεωνίδας που όμως είχε μια μεγάλη οικογένεια. Ο μπαμπάς, η μαμά, οι θείοι και οι θείες, οι παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα