Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του."

Transcript

1 T ο ψάρεμα αστακών δεν γινόταν πια όπως παλιά. Σε περασμένες εποχές υπήρχαν σκληρά εργαζόμενοι ψαράδες που έβγαιναν για τα μαύρα μαλακόστρακα. Τώρα τουρίστες ψάρευαν αστακό για μιαν εβδομάδα, καθαρά για προσωπική απόλαυση. Άσε που δεν τηρούσαν καν τους κανόνες. Είχαν δει πολλά τα μάτια του τόσα και τόσα χρόνια. Χρησιμοποιούσαν στα κρυφά βούρτσες για να αφαιρούν τα ορατά αυγά των θηλυκών αστακών, προκειμένου να φαίνονται πως είχαν αλιευ θεί νόμιμα, ψαρεύοντάς τους λαθραία από τις κλούβες, τις αστακοπαγίδες δηλαδή, των άλλων. Κάποιοι δύτες μάλιστα βουτούσαν και τους άρπαζαν απευθείας από ξένες κλούβες. Αναρωτιόταν πού θα κατέληγε αυτή η κατάσταση, ειδικά τώρα που δεν υπήρχε πια ούτε ίχνος εντιμότητας ανάμεσα στους ψαράδες αστακών. Καμιά φορά έβρισκε τουλάχιστον και κάνα μπουκάλι κονιάκ στην αστακοπαγίδα που τραβούσε στην επιφάνεια, έναντι της άγνωστης ποσότητας αστακών που είχαν αρπάξει από αυτήν. Κάποιοι κλέφτες είχαν σίγουρα μιαν αίσθηση τιμής ή, έστω, χιούμορ. Ο Φρανς Μπένγκτσον αναστέναξε βαθιά καθώς τραβούσε πάνω τις παγίδες του, αλλά το πρόσωπό του φωτίστηκε μόλις είδε ότι στην πρώτη υπήρχαν δύο μεγάλοι αστακοί. Είχε καλό μάτι για τα σημεία που συνήθιζαν να συγκεντρώνονται. Μερικά μάλιστα θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις αστακοπαραδείσους. Εκεί έριχνε τις κλούβες του με πολύ καλά αποτελέσματα κάθε χρόνο. Αφού ανέσυρε τρεις κλούβες, διαπίστωσε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετά από αυτά τα πολύτιμα θαλασσινά. Πάντως, ούτε κι ο ίδιος μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό που εκτόξευε τις τιμές τους στα ύψη καταντώντας τες σκανδαλώδεις.

2 10 C A M I L L A L A C K B E R G Όχι ότι οι αστακοί δεν ήταν νόστιμοι, μόνο άνοστους δεν θα τους έλεγες, αλλά αν μπορούσε να διαλέξει, θα προτιμούσε ρέγκα για το τραπέζι του. Και νοστιμότερη ήταν και άξιζε τα λεφτά της. Όμως το εισόδημα από το ψάρεμα αστακού ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο τούτη την εποχή του χρόνου. Η τελευταία κλούβα τον δυσκόλεψε πολύ κι έτσι έβαλε κόντρα με το πόδι στην κουπαστή για να έχει καλύτερη στήριξη και να μπορέσει να την τραβήξει. Την ένιωσε να αρχίζει σιγά σιγά να ξεκολλάει κι ευχήθηκε να μην είχε χαλάσει. Έριξε μια ματιά πάνω από την κουπαστή για να δει σε τι κατάσταση ήταν η παλιά αστακοπαγίδα του καθώς ανέβαινε. Όμως δεν ήταν αυτή που φάνηκε πρώτη. Ένα λευκό χέρι διαπέρασε την ταραγμένη επιφάνεια του νερού και για μια στιγμή τού φάνηκε πως έδειχνε προς τον ουρανό. Η ενστικτώδης αντίδρασή του ήταν να παρατήσει το παλαμάρι που κρατούσε και να αφήσει αυτό που βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια, ό,τι κι αν ήταν, να εξαφανιστεί και πάλι στα βάθη της θάλασσας μαζί με την κλούβα. Όμως την επόμενη στιγμή επικράτησε κι ανέλαβε την κατάσταση ο έμπειρος εαυτός του κι έτσι άρχισε να τραβά ξανά το σχοινί που ήταν δεμένο στην κλούβα. Διατηρούσε ακόμη την παλιά του δύναμη, που του φάνηκε οπωσδήποτε χρήσιμη, αφού αναγκάστηκε να τη χρησιμοποιήσει στο έπακρο για να καταφέρει να τραβήξει τη μακάβρια ψαριά του πάνω από την κουπαστή. Μόνο όταν το χλωμό, άψυχο σώμα έπεσε με έναν βαρύ γδούπο στο κατάστρωμα, έχασε την αυτοκυριαρχία του. Το πτώμα που είχε ανασύρει από τον πυθμένα ανήκε σε ένα παιδί! Ένα μικρό κορίτσι, με τα μακριά μαλλιά του κολλημένα γύρω στο πρόσωπο και με χείλη εξίσου μπλάβα με τα μάτια του, τα οποία ήταν καρφωμένα στον ουρανό δίχως να βλέπουν τίποτα. Ο Φρανς Μπένγκτσον διπλώθηκε απότομα στην κουπαστή και ξέρασε.

3 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 11 Ο Πάτρικ ήταν περισσότερο κουρασμένος απ όσο πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι. Όλες οι αυταπάτες του για το ότι τα μωρά κοιμούνται πολύ είχαν συντριβεί τους δύο τελευταίους μήνες. Πέρασε τα χέρια μέσα από τα κοντά, καστανά μαλλιά του, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να φαίνεται πιο αναμαλλιασμένος. Πάντως, αν νόμιζε πως αυτός ήταν κουρασμένος, ούτε να φανταστεί δεν θα μπορούσε πώς ένιωθε η Ερίκα. Τουλάχιστον ο Πάτρικ δεν είχε τους συχνότατους νυχτερινούς θηλασμούς. Εκτός αυτού, ανησυχούσε πολύ για την Ερίκα γενικά. Δεν ήταν σίγουρος ότι την είχε δει να χαμογελά μετά την επιστροφή τους από το μαιευτήριο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια της ήταν μεγάλες και κατάμαυρες. Όταν έβλεπε την απόγνωσή της τα πρωινά, του ήταν φοβερά δύσκολο να τις αφήσει και να φύγει, τόσο την Ερίκα όσο και τη Μάγια, αν και όφειλε να παραδεχτεί ότι ένιωθε μεγάλη ανακούφιση που μπορούσε να δραπετεύει στον δικό του γνώριμο κόσμο των ενηλίκων. Αγαπούσε τη Μάγια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ωστόσο το να αποκτάς παιδί ήταν σαν να έμπαινες σε έναν ξένο, άγνωστο κόσμο, όπου ελλόχευαν μονίμως όλες οι έννοιες. Γιατί δεν κοιμάται η μικρή; Γιατί ουρλιάζει; Μήπως είναι πολύ ζεστή; Πολύ κρύα; Τι παράξενα σπυράκια είναι αυτά; Οι ενήλικοι κακοποιοί ήταν τουλάχιστον κάτι πολύ γνώριμο, κάτι που ήξερε να διαχειρίζεται. Κοίταξε με βλέμμα απλανές τα έγγραφα μπροστά του και προσπάθησε να βγάλει όσο περισσότερες αράχνες μπορούσε από το μυαλό του, μήπως και καταφέρει να συνεχίσει τη δουλειά του. Με το πρώτο κουδούνισμα του τηλεφώνου αναπήδησε από την καρέκλα του. Ακούστηκαν άλλα τρία κουδουνίσματα πριν συνέλθει και απαντήσει. «Πάτρικ Χέντστρεμ». Δέκα λεπτά αργότερα άρπαξε το τζάκετ του, που κρεμόταν

4 12 C A M I L L A L A C K B E R G από έναν γάντζο στην πόρτα, και πήγε τρέχοντας στο γραφείο του Μάρτιν Μολίν. «Μάρτιν, ένας ηλικιωμένος ψαράς που είχε βγει να μαζέψει τις αστακοπαγίδες του ανακάλυψε ένα πτώμα». «Πού;» ρώτησε ο Μάρτιν δείχνοντας μπερδεμένος. Η δραματική είδηση έσπασε τη μονοτονία του δευτεριάτικου πρωινού στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε. «Έξω από τη Φιελμπάκα. Έχει δέσει τώρα στην προβλήτα της πλατείας Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Πρέπει να φύγουμε. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε». Ο Μάρτιν δεν περίμενε να του το πει δεύτερη φορά. Άρπαξε κι αυτός ένα τζάκετ, για να βγει στον ψυχρό οκτωβριάτικο καιρό, και ακολούθησε τον Πάτρικ στο αμάξι. Κάλυψαν την απόσταση για τη Φιελμπάκα αρκετά σύντομα. Ο Μάρτιν κρατούσε σφιχτά τη χειρολαβή που κρεμόταν από την οροφή καθώς το αμάξι κινούνταν με απίστευτη ταχύτητα στις απότομες στροφές. «Είναι δυστύχημα ο πνιγμός;» ρώτησε τον συνάδελφό του. «Πώς διάβολο να το ξέρω αυτό;» είπε ο Πάτρικ, αλλά μετάνιωσε μεμιάς για το απότομο ύφος του. «Συγγνώμη, φταίει ο ελάχιστος ύπνος». «Δεν πειράζει» αποκρίθηκε ο Μάρτιν. Είχε προσέξει πόσο εξαντλημένος έδειχνε ο Πάτρικ τις τελευταίες εβδομάδες και ήταν πρόθυμος να τον συγχωρήσει. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το πτώμα της βρέθηκε πριν από μία ώρα. Σύμφωνα με τον γέρο ψαρά, δεν πρέπει να έμεινε στο νερό πολύ καιρό, υποθέτω όμως πως θα το μάθουμε κι αυτό σύντομα» είπε ο Πάτρικ καθώς κατέβαιναν την οδό Γκαλερμπάκεν που κατέληγε στην πλατεία Ίνγκριντ Μπέργκμαν και στην προβλήτα όπου ήταν δεμένο ένα μακρόστενο, μικρό καΐκι. «Το πτώμα της;»

5 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 13 «Ναι, ένα κορίτσι είναι, ένα παιδί». «Ω γαμώτο» έβρισε ο Μάρτιν και μετάνιωσε που δεν είχε ακολουθήσει την πρωινή του παρόρμηση να μείνει στο κρεβάτι, με την Πία πλάι του, αντί να σηκωθεί και να πάει στη δουλειά. Παρκάρισαν στο καφέ Μπρίγκαν, κατέβηκαν και κατευθύνθηκαν αμέσως προς το καΐκι. Ευτυχώς δεν είχε καταλάβει ακόμη κανένας τι είχε συμβεί και δεν ήταν ανάγκη να διώξουν τυχόν περίεργους περαστικούς που το χαν συνήθειο να στέκουν και να χαζεύουν. «Εδώ είναι, στο καΐκι» είπε ο γέρος που ήρθε και τους συνάντησε στην προβλήτα. «Απέφυγα να την αγγίξω περισσότερο απ όσο έπρεπε». Ο Πάτρικ αναγνώρισε τη χλωμάδα στο πρόσωπο του ψαρά. Ήταν η ίδια που απλωνόταν και στο δικό του κάθε φορά που αναγκαζόταν να δει ένα πτώμα. «Πού βρισκόσουν όταν την τράβηξες πάνω;» ρώτησε τον γέρο ο Πάτρικ, καθυστερώντας έτσι λίγο τον υποχρεωτικό έλεγχο του πτώματος. Δεν το είχε δει ακόμη, αλλά ένιωθε το στομάχι του να ανακατεύεται προκαταβολικά και ανησυχητικά. «Πέρα στο Πορσχόλμεν. Στη νότια πλευρά. Είχε πιαστεί στο σχοινί της πέμπτης κλούβας που τράβηξα πάνω. Αλλιώς θα έπαιρνε καιρό μέχρι να τη βρούμε. Ίσως εξαφανιζόταν για πάντα αν τα ρεύματα την παρέσερναν έξω στο πέλαγος». Δεν φάνηκε περίεργο στον Πάτρικ το ότι ο Μπένγκτσον γνώριζε πώς αντιδρούσε ένα πτώμα στα θαλάσσια ρεύματα. Όλοι οι παλιοί ήξεραν πολύ καλά ότι πρώτα βυθίζεται και μετά ανεβαίνει ξανά στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς γεμίζει με αέρια, πριν εξαφανιστεί για δεύτερη φορά, οριστικά πια, στα βάθη της θάλασσας. Τις παλιές εποχές ο πνιγμός ήταν ένας πολύ απτός κίνδυνος για τους ψαράδες και ο Φρανς σίγουρα θα είχε ψάξει για άτυχους συναδέλφους του.

6 14 C A M I L L A L A C K B E R G «Δεν μπορεί να έμεινε πολύ καιρό στο νερό. Δεν είχε αρχίσει να επιπλέει ακόμη» πρόσθεσε ο γέρος σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει τις σκέψεις του Πάτρικ. Εκείνος κούνησε καταφατικά το κεφάλι. «Ναι, το ανέφερες όταν τηλεφώνησες. Λοιπόν, τι λες; Δεν πάμε να ρίξουμε μια ματιά;» Ο Μάρτιν και ο Πάτρικ κινήθηκαν πολύ αργά προς την πέρα άκρη της προβλήτας, εκεί όπου είχε δέσει το καΐκι, αλλά μόνο όταν έφτασαν πολύ κοντά και μπορούσαν να δουν πάνω από την κουπαστή, διέκριναν το πτώμα που κειτόταν στο κατάστρωμα. Το κορίτσι είχε πέσει μπρούμυτα όταν ο ψαράς το τράβηξε πάνω στη βάρκα και το μόνο που έβλεπαν οι δύο άντρες ήταν τα μπερδεμένα, μουσκεμένα μαλλιά του. «Έρχεται το ασθενοφόρο. Ας τη γυρίσουν ανάσκελα αυτοί» πρότεινε ο Πάτρικ. Ο Μάρτιν απλώς κατένευσε αδύναμα. Πάσχιζε να εμποδίσει τη ναυτία που ένιωθε όλο και εντονότερα, ενώ οι φακίδες και τα κοκκινόξανθα μαλλιά του έδειχναν ακόμα πιο κόκκινα σε αντίθεση με το κάτασπρο πρόσωπό του. Ο μουντός καιρός και ο άνεμος που είχε αρχίσει να μαστιγώνει ανελέητα τα πάντα δημιουργούσαν ένα απαίσιο σκηνικό. Ο Πάτρικ έγνεψε προς τους άντρες του ασθενοφόρου, οι οποίοι, δίχως να δείχνουν βιαστικοί, έβγαλαν ένα φορείο από το όχημα και το μετέφεραν προς το μέρος των αστυνομικών. «Δυστύχημα;» ρώτησε ο πρώτος από τους δύο άντρες του ασθενοφόρου κουνώντας το κεφάλι προς το καΐκι. «Ναι, έτσι φαίνεται» απάντησε ο Πάτρικ. «Όμως αυτό θα το κρίνει ο παθολογοανατόμος. Εν πάση περιπτώσει εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτ άλλο από το να τη μεταφέρετε». «Ναι, έτσι μας είπαν» αποκρίθηκε ο άντρας. «Ας τη βάλουμε, λοιπόν, στο φορείο και βλέπουμε». Ο Πάτρικ κατένευσε. Πάντοτε πίστευε ότι οι περιπτώσεις

7 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 15 παιδιών που έπεφταν θύματα θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συναντήσει ένας αστυνομικός σε ώρα υπηρεσίας, αν και από τότε που γεννήθηκε η Μάγια, αυτή η απαίσια αίσθηση είχε αποκτήσει χιλιαπλάσια ένταση. Η καρδιά του σπάραζε τώρα στη σκέψη του θλιβερού καθήκοντος που έπρεπε να εκτελέσουν. Μόλις θα γινόταν η αναγνώριση του κοριτσιού, θα ήταν αναγκασμένοι να ειδοποιήσουν τους γονείς του καταστρέφοντας τη ζωή τους. Οι άντρες του ασθενοφόρου πήδηξαν στη βάρκα και τώρα ετοιμάζονταν να μεταφέρουν το πτώμα στην προβλήτα. Ο ένας από αυτούς άρχισε να το μετακινεί, ώστε να το γυρίσει ανάσκελα. Τα μουσκεμένα μαλλιά του παιδιού απλώθηκαν στο κατάστρωμα σαν βεντάλια γύρω από το νεκρικά χλωμό πρόσωπο και τα μάτια του φαίνονταν να παρατηρούν απλανώς τα ανεμοδαρμένα, γκρίζα σύννεφα. Ο Πάτρικ είχε αρχικά αποστρέψει το βλέμμα, αλλά τώρα στράφηκε και κοίταξε απρόθυμα το κορίτσι. Αμέσως μετά ένα κρύο χέρι άδραξε σφιχτά την καρδιά του. «Ωχ, όχι, όχι, Χριστέ μου!» Ο Μάρτιν τον κοίταξε ταραγμένος. Μετά μια σκέψη πέρασε από το μυαλό του. «Ξέρεις ποια είναι;» Ο Πάτρικ κατένευσε βουβός.

8 Στρέμσταντ 1923 Δεν θα τολμούσε να το ομολογήσει ποτέ της, αν και σκεφτόταν καμιά φορά ότι ήταν τυχερή που η μητέρα της πέθανε όταν τη γέννησε. Γιατί έτσι μπορούσε να έχει τώρα τον πατέρα της αποκλειστικά για τον εαυτό της και, σύμφωνα με όσα γνώριζε για τη μητέρα της, μάλλον δεν θα κατάφερνε να την τυλίξει κι αυτή στο μικρό της δαχτυλάκι. Όμως ο πατέρας της δεν είχε τη δύναμη να αρνηθεί οτιδήποτε στην ορφανεμένη από μάνα κόρη του. Και αυτό το είχε συνειδητοποιήσει απόλυτα η Άγκνες και το εκμεταλλευόταν στο έπακρο. Ορισμένοι συγγενείς, καλοθελητές βέβαια, επιχείρησαν να επιστήσουν την προσοχή του γονιού της στο γεγονός αυτό, αλλά οι προσπάθειές του να πει όχι στην αγαπημένη του θυγατέρα ήταν απρόθυμες. Στο τέλος κέρδιζε τη μάχη αργά ή γρήγορα το πανέμορφο πρόσωπό της με τα μεγάλα μάτια, τα οποία πλημμύριζαν πανεύκολα με δάκρυα που αυλάκωναν τα μάγουλά της. Κι όταν τα πράγματα έφταναν εκεί, η καρδιά του λύγιζε και γινόταν συνήθως το δικό της. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η Άγκνες ήταν τώρα, στα δεκαεννιά της, μια άνευ προηγουμένου κακομαθημένη κοπέλα και πολλοί απ όσους τη γνώριζαν όλα αυτά τα χρόνια θα αποτολμούσαν σίγουρα να διατυπώσουν την άποψη ότι έκρυβε μια πολύ κακή πλευρά μέσα της. Αυτό το έλεγαν κυρίως οι κοπέλες. Τα αγόρια, όπως είχε ανακαλύψει η Άγκνες, δεν κοιτούσαν τίποτ άλλο πέρα από το όμορφο πρόσωπο, τα μεγάλα μάτια και τα μακριά, πλούσια μαλλιά, που έκαναν τον πατέρα της να της προσφέρει ό,τι του έδειχνε.

9 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 17 Η βίλα τους στη Στρέμσταντ ήταν μία από τις μεγαλοπρεπέστερες της πόλης. Σκαρφαλωμένη ψηλά στο βουνό, με θέα προς τη θάλασσα, είχε χτιστεί με χρήματα από την κληρονομημένη περιουσία της μητέρας της αλλά και με τα κέρδη του πατέρα της από την επιχείρηση εκμετάλλευσης γρανίτη. Λίγο έλειψε να τα χάσει όλα κάποτε, στην απεργία του 1914, όταν οι λιθοξόοι στράφηκαν μαζικά κατά των μεγάλων εταιρειών. Όμως η τάξη επανήλθε και μετά τον πόλεμο οι δουλειές είχαν αρχίσει ν ανθοφορούν και πάλι. Μάλιστα, το λατομείο της Κρούκστραντ, έξω από τη Στρέμσταντ, απέφερε μεγάλα κέρδη, κυρίως με παραγγελίες από τη Γαλλία. Την Άγκνες δεν την ενδιέφερε τόσο πολύ από πού προέρχονταν τα λεφτά. Είχε γεννηθεί πλούσια, ζούσε συνεχώς μέσα στα πλούτη κι έτσι δεν έπαιζε κανέναν ρόλο αν ήταν κληρονομημένα ή κερδισμένα, τουλάχιστον όσο εκείνη μπορούσε ν αγοράζει κοσμήματα και όμορφα ρούχα. Βέβαια, δεν τα έβλεπαν όλοι έτσι τα πράγματα το ήξερε καλά αυτό. Οι γονείς της μητέρας της είχαν κατατρομοκρατηθεί όταν η κόρη τους παντρεύτηκε τον πατέρα της Άγκνες. Ο άντρας αυτός ήταν νεόπλουτος και οι γονείς του φτωχοί, άνθρωποι που δεν ταίριαζαν σε μεγάλες δεξιώσεις. Έτσι, τους καλούσαν μόνο όταν δεν παρευρισκόταν κανείς άλλος πέρα από τον στενό οικογενειακό κύκλο τους. Ακόμα και αυτού του είδους οι μαζώξεις ήταν ενοχλητικές. Οι κακόμοιροι δεν ήξεραν πώς έπρεπε να συμπεριφέρονται στα μεγάλα σαλόνια και η παρουσία τους στις συζητήσεις παραήταν ισχνή. Οι γονείς της μητέρας της δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είχε βρει η κόρη τους στον Άουγκουστ Χουέρνκβιστ, ή μάλλον Πέρσον, όπως ήταν το κανονικό του επώνυμο. Η προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην κοινωνική ιεραρχία με μιαν απλή αλλαγή επωνύμου δεν τους ξεγελούσε. Ωστόσο την εγγονή τους την αγαπούσαν και ανταγωνίζονταν τον πατέρα

10 18 C A M I L L A L A C K B E R G της για το ποιος θα την κακομάθει περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο της κόρης τους στον τοκετό. «Φεύγω για το γραφείο, καρδιά μου!» Η Άγκνες στράφηκε προς το μέρος του όταν ο πατέρας της μπήκε στο δωμάτιο. Είχε παίξει για λίγο στο μεγάλο πιάνο που ήταν στραμμένο προς το παράθυρο, κυρίως επειδή ήξερε πόσο όμορφη φαινόταν όταν καθόταν εκεί. Η μουσικότητα δεν ήταν δα και το ισχυρότερο ατού της. Παρά τα πανάκριβα μαθήματα πιάνου, που της το είχαν αγοράσει από τότε που ήταν μικρή, μόλις και μετά βίας κατάφερνε να διαβάζει και να παίζει τις νότες στο αναλόγιο μπροστά της. «Πατέρα, σκέφτηκες καθόλου εκείνο το φόρεμα που σου έδειξα τις προάλλες;» Τον κοιτούσε παρακλητικά και τον παρατηρούσε προσεκτικά καθώς εκείνος πάλευε, ως συνήθως, από τη μια με την επιθυμία να αρνηθεί και από την άλλη με την ανικανότητά του να το καταφέρει. «Καλό μου κορίτσι, σου αγόρασα πρόσφατα ένα φόρεμα στο Όσλο» «Ναι, αλλά ήταν φοδραρισμένο, πατέρα, και δεν μπορείς να περιμένεις να εμφανιστώ με φοδραρισμένο φόρεμα στη δεξίωση του Σαββάτου, όταν μάλιστα κάνει τέτοια ζέστη έξω». Συνοφρυώθηκε θυμωμένη και περίμενε την αντίδρασή του. Αν εκείνος, παρά τη συνήθειά του, αντιστεκόταν περισσότερο, τότε η Άγκνες θα άφηνε να φανεί ένα τρέμουλο στα χείλη της. Αν ούτε αυτό βοηθούσε ε, τότε λίγα δάκρυα θα είχαν πραγματική επιτυχία. Όμως σήμερα ο πατέρας της έδειχνε κουρασμένος και εκείνη δεν πίστευε ότι θα χρειάζονταν τόσες προσπάθειες εκ μέρους της. Και ως συνήθως αποδείχθηκε πως είχε δίκιο. «Καλά, καλά! Πετάξου στο κατάστημα νεωτερισμών αύριο και παράγγειλέ το να τελειώνουμε. Να ξέρεις όμως πως κάποια μέρα εσύ θα κάνεις τα μαλλιά μου ν ασπρίσουν».

11 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 19 Κούνησε αρνητικά το κεφάλι, αλλά δεν μπόρεσε να μη χαμογελάσει όταν εκείνη έτρεξε κοντά του και τον φίλησε στο μάγουλο. «Άντε, κάθισε να εξασκηθείς λίγο στις κλίμακες τώρα. Δεν είναι απίθανο να σου ζητήσουν να παίξεις κάτι το Σάββατο, οπότε καλύτερα να είσαι προετοιμασμένη». Ικανοποιημένη η Άγκνες επέστρεψε ξανά στο πιάνο της και άρχισε να εξασκείται υπάκουα. Μπορούσε ήδη να το φανταστεί: Τα βλέμματα όλων στραμμένα πάνω της κι εκείνη καθισμένη μπροστά στο πιάνο, στην τρεμάμενη λάμψη των κεριών, φορώντας το καινούργιο, κατακόκκινο φόρεμά της.

12 Η ημικρανία επιτέλους υποχωρούσε. Καθώς η μέγγενη που έσφιγγε το μέτωπό της άρχισε να χαλαρώνει σταδιακά, η Σαρλότ μπόρεσε ν ανοίξει διστακτικά τα μάτια. Επικρατούσε ησυχία στον πάνω όροφο. Σκέτη απόλαυση. Στριφογύρισε στο κρεβάτι και έκλεισε ξανά τα μάτια. Απόλαυσε την υποχώρηση του πόνου, τον οποίο αντικαθιστούσε σιγά σιγά μια χαλαρωτική αίσθηση στα μέλη της. Αφού ξεκουράστηκε για λίγο, σηκώθηκε προσεκτικά και ανακάθισε στην άκρη του κρεβατιού κάνοντας μασάζ στα μηνίγγια της. Ήταν ακόμη λίγο ευαίσθητα μετά την επίθεση της ημικρανίας και ήξερε από την εμπειρία της ότι αυτό θα κρατούσε κάνα δυο ώρες. Ο Άλμπιν έπρεπε να κοιμηθεί για μεσημέρι. Έτσι, η Σαρλότ μπορούσε δίχως τύψεις να περιμένει λίγο μέχρι ν ανέβει στον πάνω όροφο. Η αυξανόμενη πίεση τους δύο τελευταίους μήνες έκανε τις ημικρανίες συχνότερες και αυτές με τη σειρά τους απομυζούσαν όση ενέργεια της είχε απομείνει. Αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην ομοιοπαθή φίλη της για να ρωτήσει πώς ήταν εκείνη. Παρόλο που και η Σαρλότ ήταν αγχωμένη προς το παρόν, δεν μπορούσε να μη στενοχωριέται για την κατάσταση της Ερίκα. Δεν είχε περάσει καιρός από τότε που γνωρίστηκαν. Απλώς άρχισαν να μιλούν στις αρκετά συχνές συναντήσεις τους όταν έβγαζαν βόλτα τα μωρά τους με τα καροτσάκια. Η Ερίκα με τη Μάγια και η Σαρλότ με τον μόλις οχτώ μηνών Άλμπιν. Όταν διαπίστωσαν πως έμεναν κοντά η μια στην άλλη, άρχισαν να βλέπονται σχεδόν καθημερινά, αλλά η Σαρλότ ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την καινούργια της φίλη. Βέβαια, δεν γνώριζε την Ερίκα πριν αποκτήσει την κόρη της, αλλά η διαίσθησή της της έλεγε ότι η φίλη

13 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 21 της δεν πρέπει να ήταν πάντα έτσι όπως τώρα, γεμάτη απάθεια και θλίψη. Η Σαρλότ είχε μάλιστα συζητήσει πολύ διακριτικά το θέμα της επιλόχειας κατάθλιψης με τον Πάτρικ, αλλά εκείνος το προσπέρασε λέγοντας ότι επρόκειτο απλώς για την αλλαγή στην καθημερινότητα της Ερίκα και ότι σύντομα όλα θα τακτοποιούνταν, μόλις θα έμπαινε ξανά στην παλιά της ρουτίνα. Άπλωσε το χέρι να πιάσει το τηλέφωνο από το κομοδίνο και σχημάτισε τον αριθμό της φίλης της. Η Ερίκα ακουγόταν αγουροξυπνημένη και μιλούσε πνιχτά. Η Σαρλότ ανησύχησε πολύ άλλη μια φορά. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Καθόλου καλά. Ωστόσο, λίγο αργότερα η Ερίκα ακουγόταν κάπως πιο χαρούμενη. Η Σαρλότ μάλιστα ένιωσε όμορφα που της δινόταν η δυνατότητα να περάσει μερικά λεπτά κουβεντιάζοντας και να αναβάλει για μερικές στιγμές το αναπόφευκτο, το να ανέβει δηλαδή στον πάνω όροφο και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που την περίμενε εκεί. Η Ερίκα, σαν να κατάλαβε τι σκεφτόταν η φίλη της, τη ρώτησε πώς τα πήγαιναν με την αναζήτηση σπιτιού. «Αργά. Απελπιστικά αργά. Ο Νίκλας δουλεύει συνεχώς, τουλάχιστον έτσι δείχνει, και δεν έχει ποτέ χρόνο να πάμε για να δούμε κάποια σπίτια. Βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές αυτή τη στιγμή, οπότε φαίνεται πως θα μείνουμε κολλημένοι εδώ πολύ καιρό ακόμη». Η Σαρλότ άφησε να της ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός. «Θα δεις ότι όλα θα τακτοποιηθούν». Η φωνή της Ερίκα ήταν παρηγορητική, αλλά δυστυχώς η Σαρλότ δεν έδωσε και πολλή σημασία στις διαβεβαιώσεις της φίλης της. Η ίδια, ο Νίκλας και τα παιδιά είχαν ήδη μισό χρόνο που ζούσαν με τη μητέρα της και τον Στιγκ και, όπως έδειχναν τώρα τα πράγματα, μάλλον θα έμεναν άλλο ένα εξάμηνο, τουλάχιστον, στο πα-

14 22 C A M I L L A L A C K B E R G τρικό της. Κι αυτό δεν ήξερε αν θα μπορούσε να το υπομείνει. Ίσως ο Νίκλας το άντεχε, αφού δούλευε στο ιατρικό κέντρο από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά για τη Σαρλότ, που ήταν κλεισμένη μέσα με τα παιδιά, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Θεωρητικά η ιδέα του Νίκλας να μετακομίσουν στο πατρικό της είχε ακουστεί καλή πριν από έξι μήνες. Υπήρχε ελεύθερη μια θέση περιφερειακού γιατρού στη Φιελμπάκα και έπειτα από πέντε χρόνια στην Ουντεβάλα ένιωθαν έτοιμοι ν αλλάξουν περιβάλλον. Εκτός αυτού, περίμεναν τότε τον Άλμπιν να γεννηθεί, γεγονός που το θεωρούσαν μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν τον γάμο τους, οπότε ευκαιρία ήταν ν αλλάξουν εντελώς ζωή και ν αρχίσουν από την αρχή. Κι όσο περισσότερο μιλούσε ο Νίκλας για το ενδεχόμενο της μετακόμισης στη Φιελμπάκα τόσο καλύτερο ακουγόταν. Ωστόσο, και η προοπτική άμεσης πρόσβασης σε κάποιον που θα μπορούσε να φυλάει τα παιδιά, που θα γίνονταν δύο, ακουγόταν επίσης δελεαστική. Όμως η πραγματικότητα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός από τη μετακόμιση για να θυμηθεί ακριβώς η Σαρλότ για ποιον λόγο επιθυμούσε να εγκαταλείψει το πατρικό της. Κάποια πράγματα, ωστόσο, άλλαξαν στην πορεία, ακριβώς όπως είχαν ελπίσει. Όμως αυτό δεν γινόταν να το συζητήσει με την Ερίκα, όσο κι αν το ήθελε. Έπρεπε να παραμείνει μυστικό, αλλιώς θα μπορούσε να καταστρέψει την οικογένειά της. Η φωνή της φίλης της διέκοψε τις σκέψεις της Σαρλότ. «Και πώς τα πας με τη μητέρα σου; Σε βγάζει ακόμη από τα ρούχα σου;» «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις. Ό,τι κάνω είναι λάθος. Τη μια είμαι αυστηρή με τα παιδιά, την άλλη είμαι πολύ χαλαρή μαζί τους, πότε τα ντύνω ελαφρά, πότε πολύ βαριά, τη μια τούς δίνω λίγο φαΐ, την άλλη τα μπουκώνω, είμαι

15 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 23 πολύ χοντρή, πολύ επιπόλαια Ο κατάλογος όλο και μακραίνει κι εγώ έχω φτάσει στα όριά μου» απάντησε η Σαρλότ. «Και ο Νίκλας;» «Α, όχι! Εκείνος είναι τόσο τέλειος στα μάτια της. Τον έχει πώς και πώς και μάλιστα τον λυπάται που η σύζυγός του είναι τόσο άχρηστη. Όσον αφορά τη μαμά, ο Νίκλας δεν κάνει ποτέ λάθη, δεν μπορεί να κάνει λάθη». «Μα αυτός δεν βλέπει πώς σε μεταχειρίζεται;» «Όπως σου είπα, δεν είναι ποτέ στο σπίτι. Κι όταν έρχεται, εκείνη φέρεται διαφορετικά, είναι πιο μαζεμένη Ξέρεις τι μου είπε χτες που έτυχε να έχω το θράσος να παραπονεθώ; Μα καλή μου Σαρλότ, δεν μπορείς κι εσύ να υποχωρήσεις λίγο; Να υποχωρήσω εγώ λίγο; Αν υποχωρήσω έστω και ελάχιστα, εκείνη θα με ισοπεδώσει κυριολεκτικά. Εκνευρίστηκα τόσο, που δεν του έχω πει κουβέντα από χτες. Οπότε, μάλλον θα κάθεται τώρα στη δουλειά και θα οικτίρει τον εαυτό του που έχει μια τόσο παράλογη γυναίκα. Λες να ήταν τυχαίο που υπέφερα από τη χειρότερη ημικρανία της ζωής μου σήμερα το πρωί;» Ένας ήχος από τον πάνω όροφο έκανε τη Σαρλότ να σηκωθεί απρόθυμα. «Ερίκα, πρέπει να πεταχτώ πάνω για να δω τον Άλμπιν. Αλλιώς η μαμά μου θα προλάβει να απαγγείλει όλο το μαρτυρολόγιο πριν ανέβω Άκου όμως, θα πεταχτώ μια βόλτα αποκεί το απόγευμα και θα φέρω λίγο κέικ. Σε παλάβωσα με τα δικά μου και δεν σε ρώτησα καν πώς νιώθεις εσύ, αλλά θα έρθω μετά να τα πούμε». Κατέβασε το ακουστικό και χτένισε βιαστικά τα μαλλιά της πριν πάρει βαθιά ανάσα και ανέβει τις σκάλες. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου έτσι. Είχε ξεκοκαλίσει ένα κάρο βιβλία για το πώς είναι να

16 24 C A M I L L A L A C K B E R G γίνεσαι γονιός και για τη ζωή με παιδί, αλλά τίποτα δεν την είχε προετοιμάσει για την πραγματικότητα που αντιμετώπιζε. Απεναντίας, ένιωθε πως όλα όσα διάβασε αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας. Οι συγγραφείς έγραφαν για τις ορμόνες ευτυχίας, για το πώς πετά κανείς σε ροζ συννεφάκια όταν κρατά αγκαλιά το παιδί του και για τον απόλυτα συγκλονιστικό και φυσικό έρωτα που νιώθει ήδη με την πρώτη ματιά γι αυτό το μικρό, χαρούμενο πλάσμα. Ανέφεραν, βέβαια, αλλά μόνο περιστασιακά, ότι πιθανότατα να αισθάνεται κανείς πιο κουρασμένος από κάθε άλλη φορά στη ζωή του, αλλά ακόμα και το θέμα αυτό περιβαλλόταν μονίμως από μια ρομαντική αχλή και έδινε την εντύπωση ότι ήταν μέρος του υπέροχου πακέτου μητρότητας. Μαλακίες! Αυτή ήταν η ειλικρινής άποψη της Ερίκα έπειτα από δύο μήνες ως μητέρα. Ψέματα, προπαγάνδα και καθαρή βλακεία. Ποτέ άλλοτε στη ζωή της δεν είχε αισθανθεί τόσο μίζερη, τόσο κουρασμένη, τόσο θυμωμένη και τόσο φθαρμένη όσο ένιωθε από τη στιγμή που γεννήθηκε η Μάγια. Ούτε είχε βιώσει καμιά συγκλονιστική και απεριόριστη αγάπη για εκείνο το κατακόκκινο, μονίμως κλαψιάρικο και ναι, όντως άσχημο πλασματάκι που της άφησαν πάνω στο στήθος της. Παρόλο που τα μητρικά αισθήματα είχαν αρχίσει να γεννιούνται σιγά σιγά μέσα της, δεν έπαυε να νιώθει σαν να εισέβαλε κάποιος ξένος στο σπίτι της και στο σπίτι του Πάτρικ. Έρχονταν στιγμές που μετάνιωνε σχεδόν για την απόφασή τους να αποκτήσουν παιδί. Περνούσαν τόσο καλά οι δυο τους, αλλά τους κατέβαλαν κι αυτούς ο εγωισμός του ανθρώπινου γένους και η επιθυμία να δουν τα δικά τους εξαίρετα γονίδια να διαιωνίζονται. Μια απλή πράξη άλλαξε άρδην τη ζωή της και υποβίβασε την ίδια σε μηχανή γαλακτοπαραγωγής με εικοσιτετράωρη λειτουργία. Το πώς ένα μικρό παιδί μπορούσε να είναι τόσο λαίμαργο ήταν κάτι που ξεπερνούσε τη φαντασία της. Η Μάγια κρεμό-

17 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 25 ταν μονίμως από τα στήθια της, τα γεμάτα γάλα, που είχαν αποκτήσει εκρηκτικό μέγεθος, με αποτέλεσμα να αισθάνεται σαν να ήταν ολόκληρη δύο μεγάλα, κινούμενα βυζιά. Η φυσική της κατάσταση επίσης δεν ήταν ακριβώς για χειροκρότημα. Όταν είχε επιστρέψει στο σπίτι από την κλινική, έμοιαζε ακόμη πολύ έγκυος και τα κιλά δεν εξαφανίστηκαν με τον ρυθμό που επιθυμούσε. Η μόνη παρηγοριά ήταν ότι πήρε και ο Πάτρικ βάρος όσο η ίδια εγκυμονούσε και έτρωγε ασταμάτητα. Τώρα είχε κι αυτός κάνα δυο παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση. Το καλό ήταν ότι οι πόνοι σχεδόν εξαφανίστηκαν. Ένιωθε όμως μονίμως ιδρωμένη, πρησμένη και γενικώς χάλια. Τα πόδια της είχαν να δουν ξυραφάκι εδώ και μήνες και χρειαζόταν απεγνωσμένα κομμωτήριο και ίσως μερικές ανταύγειες για να ξεφορτωθεί εκείνο το ποντικίσιο χρώμα που είχαν πάρει τα, κατά τ άλλα ξανθά και μακριά ως τους ώμους, μαλλιά της. Το στιγμιαίο ονειροπόλο βλέμμα της έσβησε, ωστόσο, βίαια η πραγματικότητα. Πώς διάβολο θα μπορούσε να βγει και να τα κάνει όλα αυτά; Αχ, πόσο ζήλευε τον Πάτρικ, ο οποίος τουλάχιστον οχτώ ώρες το εικοσιτετράωρο μπορούσε να βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο, στον κόσμο των ενηλίκων. Η ίδια είχε ως επί το πλείστον παρέα την τηλεοπτική μητέρα Ρίκι Λέικ και την Όπρα Γουίνφρι, ενώ επιδιδόταν καθημερινά σε ένα ατέλειωτο κι αδιάφορο ζάπινγκ με το τηλεχειριστήριο όσο η Μάγια θήλαζε ασταμάτητα. Ο Πάτρικ τη διαβεβαίωσε ότι θα προτιμούσε να έμενε στο σπίτι μαζί της και με το παιδί παρά να πηγαίνει στη δουλειά. Όμως έβλεπε στα μάτια του ότι ένιωθε πραγματική ανακούφιση όταν μπορούσε να δραπετεύσει για λίγο από τον μικρόκοσμό τους. Και τον καταλάβαινε. Ταυτόχρονα όμως ένιωθε μιαν αίσθηση πίκρας. Γιατί να κουβαλά μόνη της το βαρύ φορτίο αυτού που αποτελούσε κοινή τους απόφαση και το οποίο έπρεπε να βαραίνει και τους δύο; Δεν όφειλε άραγε να επωμί-

18 26 C A M I L L A L A C K B E R G ζεται κι εκείνος ένα εξίσου μεγάλο μέρος του φορτίου με το δικό της; Έτσι, φρόντιζε να ελέγχει καθημερινά αν ο Πάτρικ τηρούσε την υπόσχεσή του για την ώρα επιστροφής του στο σπίτι. Αν αργούσε μόνο πέντε λεπτά, η Ερίκα άρχιζε να νιώθει τον εκνευρισμό να φουντώνει μέσα της. Αν καθυστερούσε περισσότερο, θα έπρεπε να περιμένει ένα πραγματικό ξέσπασμα θυμού από την πλευρά της. Αμέσως μόλις πατούσε το πόδι του στο κατώφλι, του φόρτωνε τη Μάγια δίχως πολλά πολλά, ειδικά αν η άφιξή του συνέπιπτε με κάποια από εκείνα τα σπάνια διαλείμματα της μόνιμης σχέσης του παιδιού με το στήθος της. Αμέσως πήγαινε και έπεφτε ξερή στο κρεβάτι παρέα με τις ωτοασπίδες της, μήπως αποφύγει έστω και λίγο τον ήχο των παιδικών κραυγών. Αναστέναξε βαριά κρατώντας το τηλέφωνο. Δεν έβλεπε πουθενά φως. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τη φίλη της αποτελούσαν μιαν ευπρόσδεκτη διακοπή από τη μελαγχολία. Ως μητέρα δύο παιδιών, η Σαρλότ ήταν ένας ακλόνητος βράχος για να στηρίζεται η Ερίκα και πάντα είχε να της πει κάποια λόγια για να την καθησυχάσει. Παραδέχτηκε ντροπιασμένη ότι ήταν επίσης πολύ ανακουφιστικό να ακούει τα βάσανα της Σαρλότ, αντί να συζητούν μόνο τα δικά της. Υπήρχε βέβαια και άλλη μια πηγή ανησυχίας στη ζωή της: η αδερφή της η Άννα. Είχε μιλήσει μαζί της μόνο μερικές φορές από τότε που γεννήθηκε η Μάγια και ένιωθε βαθιά μέσα της πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τη μικρή αδερφή της. Η Άννα ακουγόταν απόμακρη και κατηφής όταν μιλούσαν στο τηλέφωνο, αλλά τη διαβεβαίωνε πως όλα ήταν καλά. Η Ερίκα, από την άλλη, ήταν τόσο χαμένη στη δική της ομίχλη, που δεν είχε καν όρεξη να πιέσει την αδερφή της για να μάθει την αλήθεια. Όμως κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν απόλυτα σίγουρη γι αυτό. Απόδιωξε τις στενόχωρες σκέψεις και μετακίνησε το παιδί

19 Ο Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι Α Κ Α Μ Υ Σ Τ Ι Κ Α 27 στο άλλο στήθος, κάτι που έκανε τη Μάγια να γρυλίσει λίγο. Σήκωσε με άτονες κινήσεις το τηλεχειριστήριο και άλλαξε κανάλι. Σε λίγο θα άρχιζε η σειρά Γκλάμουρ. Το μόνο που θα φώτιζε κάπως τη μέρα της ήταν ο απογευματινός καφές με τη Σαρλότ.

CΑmilla. ΟικΟγενειακα μυστικα. Μετάφράση: ΓρηΓόρησ Κόνδύλησ

CΑmilla. ΟικΟγενειακα μυστικα. Μετάφράση: ΓρηΓόρησ Κόνδύλησ KET POC CΑmilla lackberg ΟικΟγενειακα μυστικα Μετάφράση: ΓρηΓόρησ Κόνδύλησ T ο ψάρεμα αστακών δεν γινόταν πια όπως παλιά. Σε περασμένες εποχές υπήρχαν σκληρά εργαζόμενοι ψαράδες που έβγαιναν για τα μαύρα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πριν την ιστορία... 9

Περιεχόμενα. Πριν την ιστορία... 9 Περιεχόμενα Πριν την ιστορία... 9 Η ιστορία των Κορυφών και των Κοιλάδων Κεφάλαιο 1 Aπογοήτευση στην Κοιλάδα... 15 Κεφάλαιο 2 Απαντήσεις... 21 Κεφάλαιο 3 Λησμονιά... 47 Κεφάλαιο 4 Ανάπαυση... 57 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου Ένα H κουρούνα διέσχισε τον ουρανό, χτυπώντας αργά τα φτερά της. Ταπ, ταπ, ταπ. Ήταν νύχτα, δεν είχε ακόμα ξημερώσει, και με τα κατάμαυρα φτερά της μπορούσε να πετάει στον αέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΜΙΤΖΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ : «ΟΥΤΟΠΙΑ» Λοιπόν, Πέτρο μου, αυτή είναι η αλήθεια.

3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΜΙΤΖΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ : «ΟΥΤΟΠΙΑ» Λοιπόν, Πέτρο μου, αυτή είναι η αλήθεια. 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΜΙΤΖΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ : «ΟΥΤΟΠΙΑ» Λοιπόν, Πέτρο μου, αυτή είναι η αλήθεια. Το τριφύλλι αυτό το βρήκαμε εχθές, δεν είναι το δικό σου. Όλα ήταν στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4:

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Η πρώτη έκπληξη...13 Κεφάλαιο 2: Η διοίκηση ξεκινάει από τον σκοπό και τους στόχους...19 Κεφάλαιο 3: Τι είναι διοίκηση;...25 Κεφάλαιο 4: Home Management!...39 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου 1 Από το Παράρτημα: SOLUTIONS FOR BULLYING IN PRIMARY SCHOOLS της Sue

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ Οι ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ Οι πρώτες σελίδες

http://hallofpeople.com/gr/ ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ Οι ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ Οι πρώτες σελίδες http://hallofpeople.com/gr/ ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ Οι ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ Οι πρώτες σελίδες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΘΕΙΑ ΠΟΛΥ -Τόμ! Καμία απάντηση. -Τομ! Καμία απάντηση. -Αναρωτιέμαι πού στην ευχή έχει πάει αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ)

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα μακρινό χωριό σε μια χώρα πανέμορφη. Τα σπίτια του ήταν μικρά και παραμυθένια.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

αγαπη σε μερεσ βροχησ Μέρες Βροχής

αγαπη σε μερεσ βροχησ Μέρες Βροχής αγαπη σε μερεσ βροχησ Μέρες Βροχής Δεν ξέρω γιατί αποφάσισα να σου γράψω. Δεν ξέρω ακόμη τι πρόκειται να σου γράψω. Απλώς έξω βρέχει. Κι όταν βρέχει, πάντα σε θυμάμαι. Όταν βρέχει, σε νιώθω κοντά μου.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα