Ηλεκτρονική Λογοτεχνία: συγγραφικές ιδιαιτερότητες και καλλιτεχνικές προοπτικές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηλεκτρονική Λογοτεχνία: συγγραφικές ιδιαιτερότητες και καλλιτεχνικές προοπτικές"

Transcript

1 1 Ηλεκτρονική Λογοτεχνία: συγγραφικές ιδιαιτερότητες και καλλιτεχνικές προοπτικές Κασκάλης Θεόδωρος 1 Ναλπαντίδης Γιώργος 2 1 Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας kaskalis@gmail.com 2 Σκηνοθέτης, απόφοιτος ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» gnalpan@gmail.com Περίληψη Η επανάσταση των «νέων μέσων» και η κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας δεν έχει αλλάξει μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Στο χώρο των τεχνών οι συντελούμενες αλλαγές είναι εκκωφαντικές. Σχετίζονται με τον τρόπο διάθεσης, αλλά και με τη διαδικασία δημιουργίας των έργων τέχνης είναι ορατές στην περιοχή της μορφής, αλλά και σε αυτήν του περιεχομένου του καλλιτεχνικού προϊόντος. Η περιοχή της λογοτεχνίας δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα αυτού. Η εισήγηση αυτή δεν πραγματεύεται τις αλλαγές στο πεδίο της παραδοσιακής, «έντυπης» λογοτεχνίας, αλλά τη λογοτεχνία που η ύπαρξή της είναι συνυφασμένη με τις νέες τεχνολογίες: την ηλεκτρονική λογοτεχνία. Ο στόχος είναι να εξερευνηθεί ο σχετικά νεότευκτος αυτός χώρος και να καταγραφούν οι νέες δυνατότητες αλλά και τα μειονεκτήματα που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία στην τέχνη του λόγου. Η παράθεση της διαδικασίας κατασκευής των μικρο-ιστοριών, ενός ηλεκτρονικού λογοτεχνικού κειμένου, στοχεύει να χρησιμεύσει όχι ως παράδειγμα προς μίμηση, αλλά ως ένα δείγμα κατασκευής ενός ηλεκτρονικού λογοτεχνικού κειμένου που πιθανόν να φανεί χρήσιμο σε όποιον αποπειραθεί να ασχοληθεί δημιουργικά με το είδος αυτό. 1. Εισαγωγή Η εισήγηση αυτή ασχολείται με τη χαρτογράφηση του χώρου της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας και την παρουσίαση της δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής λογοτεχνικής κατασκευής, των μικρο-ιστοριών. Ο στόχος είναι να περιγραφούν οι δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα μέσα στην τέχνη του λόγου και να δοθεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μία ηλεκτρονική λογοτεχνική κατασκευή αναπτύσσεται. Στο δεύτερο κεφάλαιο ορίζεται η έννοια της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας και σκιαγραφείται η οριοθέτησή της σε σχέση με την έντυπη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες.

2 2 Το τρίτο κεφάλαιο αποτελεί την προσπάθεια χαρτογράφησης της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, μέσω μίας απόπειρας ταξινόμησης των ηλεκτρονικών λογοτεχνικών κειμένων σε «είδη». Αρχικά διευκρινίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία τα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά κείμενα ταξινομήθηκαν και οι στόχοι που αυτή η ταξινόμηση προτίθεται να υπηρετήσει. Στη συνέχεια καταγράφονται έξι διαφορετικές κατηγορίες ηλεκτρονικών λογοτεχνικών κειμένων, τα βασικά τους χαρακτηριστικά, και η εξέλιξή τους στο χρόνο. Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με τη διαδικασία κατασκευής του ηλεκτρονικού-λογοτεχνικού κειμένου μικρο-ιστορίες. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική κατασκευή. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται μία προσπάθεια αποτίμησης της εμπειρίας που αποκομίστηκε από τη συνολική διαδικασία ανάπτυξης των μικροιστοριών με την παράθεση κάποιων συμπερασμάτων που προέκυψαν από αυτή. 2. Ηλεκτρονική Λογοτεχνία: Ορισμός και Οριοθετήσεις Ο όρος ηλεκτρονική λογοτεχνία αναφέρεται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα λογοτεχνικών έργων, που κατασκευάζονται με στόχο την παρουσίαση τους (συνήθως) μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των έργων αυτών, κάνουν δύσκολη τη διατύπωση του ορισμού της έννοιας «ηλεκτρονική λογοτεχνία», αλλά και την οριοθέτησή της σε σχέση με τη μη-ηλεκτρονική, «έντυπη» λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης όπως η βιντεοτέχνη, και η εικαστική εγκατάσταση. Οι εναλλακτικοί ορισμοί που προτείνονται δεν αποτελούν απλά διαφορετικές διατυπώσεις, αλλά σημαντικά διαφορετικές προσεγγίσεις και οριοθετήσεις του σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητου αυτού τοπίου. Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντικατοπτρίζονται και στη διαφορετική ορολογία που υιοθετείται από διάφορους ερευνητές: υπολογιστική, ψηφιακή, πληροφορική, ηλεκτρονική λογοτεχνία, κυβερνολογοτεχνία, κ.ά. (Δημητρούλια 2006: 94). Ο Raine Koskimaa θεωρεί «κυβερνοκείμενα» τα εγγενώς ψηφιακά κείμενα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε καθίσταται αδύνατη η παρουσίασή τους σε έντυπη μορφή (Koskimaa 2003: 2). Για άλλους, η

3 3 κυβερνολογοτεχνία περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα στο διαδίκτυο κείμενα, «λογοτεχνικά» και μη (Δημητρούλια 2006: 95-96). Για την Katherine Hayles το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό κείμενο είναι ένα ψηφιακό αντικείμενο «πρώτης γενιάς», που έχει δημιουργηθεί μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και (συνήθως) με την πρόθεση να αναγνωσθεί μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (Hayles 2007: 3-4). Η Τιτίκα Δημητρούλια προτάσσει τον ορισμό του Xavier Malbreil: «Η πληροφορική λογοτεχνία είναι μία λογοτεχνία υποστηριζόμενη από τον υπολογιστή, πολυμεσική και διαδραστική. Εμπλέκει το συγγραφέα σε μια πρακτική συγγραφής πολύ διαφορετική από εκείνη κατά την οποία χειρίζεται μία φυσική γλώσσα, απαιτεί ειδικές τεχνικές γνώσεις, θέτει εκ των προτέρων ως στόχο της την παραγωγή ενός έργου που δεν μπορεί να πραγματωθεί με άλλον τρόπο. Η πληροφορική γραφή δεν είναι ποτέ μία υποκατάσταση μέσων προκειμένου να επιτευχθούν ταυτόσημοι σκοποί με αυτούς της παραδοσιακής λογοτεχνίας. Απαιτεί, αντιθέτως, την απόκτηση μιας διαφορετικής τεχνολογίας η οποία συνεπάγεται μια ειδική δημιουργική διαδικασία» (Malbreil, στο Δημητρούλια 2006: 96). Στο παρόν κείμενο δεν εκλαμβάνονται ως ηλεκτρονικά λογοτεχνικά κείμενα τα «παραδοσιακά» λογοτεχνικά κείμενα που ψηφιοποιούνται είτε για να δημοσιευθούν στο διαδίκτυο, είτε για να αναγνωσθούν σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) στον ηλεκτρονικό αναγνώστη βιβλίων (e-book reader). Αλλά δεν αποκλείονται από το χώρο της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας κείμενα τα οποία θα μπορούσαν να δημοσιευθούν και σε έντυπη μορφή, όπως τα κείμενα flash fiction που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, η λογοτεχνία του twitter, και η smspoetry. Υπό αυτό το πρίσμα, ηλεκτρονικό λογοτεχνικό προϊόν μπορεί να θεωρηθεί το λογοτεχνικό προϊόν για το οποίο ο προνομιακός χώρος «ανάγνωσης» είναι κάποιο ψηφιακό ή «νέο» μέσο (συνήθως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής). Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του όρου «ηλεκτρονική», αυτός προτιμήθηκε και ως ακριβέστερη μετάφραση του όρου electronic (literature), ο οποίος τείνει να επικρατήσει και ως ο όρος που αντανακλά στο βέλτιστο βαθμό την ανωτέρω οριοθέτηση.

4 4 3. Τα Είδη της Ηλεκτρονικής Λογοτεχνίας Μία Απόπειρα Παρουσίασης Μία μέθοδος για να κατανοήσουμε το πεδίο της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας είναι να προσεγγίσουμε τις μορφές με τις οποίες αυτή εμφανίζεται στα εικοσιπέντε περίπου χρόνια της ιστορίας της. Μέσα από τη διερεύνηση των διαφορετικών «ειδών», παρουσιάζονται οι νέες δυνατότητες που η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει στην τέχνη του λόγου, καθώς και οι περιορισμοί, τα μειονεκτήματα, και τα προβλήματα που προκύπτουν. Η κατηγοριοποίηση των ηλεκτρονικών λογοτεχνικών «κειμένων» σε είδη προϋποθέτει έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης από αυτόν που ακολουθείται στην περίπτωση της «παραδοσιακής» λογοτεχνίας. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των «κειμένων» δεν προκύπτουν μόνο από τη διαδικασία πρόσληψης τους από τον αναγνώστη, αλλά και από τη δομή τους, τον κώδικα, και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους (Hayles 2007: 4-5). Επιπλέον, η ταξινόμηση παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες λόγω του φύσει πειραματικού χαρακτήρα των περισσότερων ηλεκτρονικών λογοτεχνικών κειμένων. Πολλά ηλεκτρονικά λογοτεχνικά κείμενα συνδυάζουν χαρακτηριστικά διαφορετικών ειδών, ενώ κάποια άλλα είναι μη-ταξινομήσιμα. Στην προσπάθεια κατηγοριοποίησης της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας λήφθηκαν υπόψιν οι εξής προϋπάρχουσες ταξινομήσεις: α) Η Katherine Hayles παραθέτει εννέα διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής λογοτεχνίας (Hayles 2007: 4-18): 1. Υπερκειμενική μυθοπλασία. 2. Δικτυακή μυθοπλασία (Network Fiction), που περιλαμβάνει υπερκειμενικά λογοτεχνικά κείμενα όπου οι πιθανές «διαδρομές» που ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει δεν είναι διακριτές μεταξύ τους, αλλά αλληλοδιαπλέκονται. 3. Διαδραστική μυθοπλασία. 4. Αφήγηση προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο τόπο με τη χρήση της τεχνολογίας GPS (Locative Narratives). 5. Εικαστικές εγκαταστάσεις που περιέχουν λογοτεχνικά στοιχεία.

5 5 6. Λογοτεχνία του κώδικα (Codework), όπου εντός του «σώματος» του λογοτεχνικού κειμένου εμφανίζονται τμήματα ή το σύνολο του κώδικα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Γεννήτριες κειμένου (Generative Art). 9. Flash ποίηση, όπου «flash» είναι το λογισμικό με το οποίο κατασκευάστηκε το ηλεκτρονικό ποίημα. β) Στην ιστοσελίδα ( του Οργανισμού Ηλεκτρονικής Λογοτεχνίας (Electronic Literature Organization) κατονομάζονται τα εξής είδη: 1. Υπερκειμενική λογοτεχνία. 2. Κινητική ποίηση. 3. Εγκαταστάσεις computer art που εμπεριέχουν λογοτεχνικά στοιχεία. 4. Ψηφιακοί χαρακτήρες που συζητούν προσομοιάζοντας ανθρώπινους χαρακτήρες (chatterbots). 5. Διαδραστική μυθοπλασία. 6. Αφηγήματα υπό μορφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, sms μηνυμάτων ή blogs. 7. Ποιήματα και αφηγήσεις που παράγονται από γεννήτριες κειμένου, είτε διαδραστικά, είτε με βάση κάποιους αρχικά δοσμένους περιορισμούς. 8. Κείμενα που έχουν συγγραφεί συλλογικά. 9. Διαδικτυακές λογοτεχνικές performance. γ) Ο Jean Clement διακρίνει τρεις «οικογένειες» στην ψηφιακή λογοτεχνία, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να συνδυαστούν (Δημητρούλια 2006: 102): 1. Συνδυαστική λογοτεχνία, που εμπεριέχει την υπερκειμενική λογοτεχνία και τις γεννήτριες κειμένου. 2. Κινούμενη ποίηση. 3. Μη γραμμική λογοτεχνία (όπου αναφέρεται κυρίως στη διαδραστική αφήγηση). Η ταξινόμηση που ακολουθεί βασίστηκε στον ορισμό του χώρου της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, όπως αυτός περιγράφεται στο κεφάλαιο 2. Οι διαφορετικές κατηγορίες επιλέχθηκαν σε μία προσπάθεια να γίνουν σε γενικές 1 Βλ. Memmott, E_RUPTURE://Codework"."Serration in Electronic Literature, χ.χ.

6 6 γραμμές εμφανείς οι τάσεις της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, οι εναλλακτικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας από αυτές, και η αντοχή και εξέλιξη τους στη διάρκεια του χρόνου. Με βάση τα κριτήρια αυτά, καταλήγουμε σε έξι είδη (ή κατηγορίες) ηλεκτρονικής λογοτεχνίας: Υπερκειμενική λογοτεχνία, διαδραστική αφήγηση, κινητική ποίηση, «σύντομες» αφηγήσεις και ολιγόλεκτη ποίηση, γεννήτριες κειμένου, υβριδική ηλεκτρονική λογοτεχνία. Η ταξινόμηση αυτή εξυπηρετεί τις ανάγκες του παρόντος κειμένου και δεν διεκδικεί την ορθότητά της σε σχέση με άλλες ταξινομήσεις που προτείνονται. Ο χώρος της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας άλλωστε, είναι ταχύτατα μεταβαλλόμενος, και η οποιαδήποτε προσπάθεια καταγραφής του γρήγορα καθίσταται παρωχημένη. 3.1 Υπερκειμενική Λογοτεχνία Το υπερκείμενο είναι ένα δίκτυο κειμένων που εκτίθεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και που τα κείμενα που το συναποτελούν συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπερδεσμών (συνήθως σημειωμένων με διαφορετικό χρώμα ή/και γραμματοσειρά). Το υπερκείμενο ήταν αρκετά δημοφιλές κυρίως κατά τη δεκαετία του ενενήντα και είναι ίσως το μόνο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό είδος που έχει απασχολήσει κριτικούς και ερευνητές. Στα είκοσιτρία χρόνια που μεσολάβησαν από τη «δημοσίευση» του πρώτου υπερκειμενικού μυθιστορήματος μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη μορφή και το περιεχόμενο της υπερκειμενικής λογοτεχνίας. Το πρώτο υπερκειμενικό μυθιστόρημα, το Afternoon, a story του Michael Joyce, που δημοσιεύθηκε το 1990, περιέχει μόνο κείμενα στα οποία ο αναγνώστης πλοηγείται με τη βοήθεια του λογισμικού «storyspace» (Bernstein 1991: ). Πολύ σύντομα στα κείμενα θα προστεθούν και εικόνες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Patchwork Girl της Shelley Jackson, που δημοσιεύτηκε επίσης μέσω του storyspace, το Το 1998, στο Grammatron του Mark Amerika, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ηχητική επένδυση που μαζί με τα κείμενα και την κινούμενη εικόνα (animated gifs) συνθέτει το υπερκείμενο. Με την εξέλιξη των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την κατάλληλη χρήση εξελιγμένου και εύκολου στη χρήση λογισμικού, ένα σημερινό υπερκείμενο θα μπορούσε εύκολα να περιέχει (εκτός από κείμενο, εικόνες και

7 7 ήχο) βίντεο και τρισδιάστατα γραφικά. Την τελευταία δεκαετία όμως, η υπερκειμενική λογοτεχνία φθίνει, και τα ελάχιστα άξια λόγου έργα μιμούνται την αισθητική των κειμένων της δεκαετίας του ενενήντα, όπως για παράδειγμα το Voyage Into the Unknown του Roderick Coover (2008). (Εικόνες 1-4: Afternoon, Patchwork Girl, Grammatron, These Waves of Girls) Σε σχέση με τη χρήση της εικόνας και του ήχου, έχει αξία να σημειώσουμε ότι αυτή είναι γόνιμη όταν δεν λειτουργεί εικονογραφικά ή περιγραφικά σε σχέση με το κείμενο. Πετυχημένη είναι η χρήση τους όταν λειτουργούν δημιουργικά, επανανοηματοδοτώντας και εμπλουτίζοντας το κειμενικό μέρος. Παραδείγματα δημιουργικής χρήσης της εικόνας και του ήχου συναντάμε στα: Patchwork Girl, Grammatron, Voyage into the Unknown που προαναφέρθηκαν, αλλά και στο These Waves of Girls της Caitlin Fisher (2001).

8 8 Εξελίξεις και διαφοροποιήσεις παρουσιάζονται και σε ό,τι αφορά στο «περιεχόμενο» του λογοτεχνικού υπερκειμένου. Στα πρώτα υπερκείμενα όπως το Afternoon και το Patchwork Girl κυριαρχεί η αφήγηση. Μέσω των υπερδεσμών, ο αναγνώστης επιλέγει το «μονοπάτι» ή τον αφηγητή που αυτός προτιμά. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ενενήντα εμφανίζονται υπερκείμενα που απομακρύνονται από την αφήγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι υπερδεσμοί μεταξύ των κειμένων πληθαίνουν και η συνολική δομή γίνεται «χαώδης», όπως στο Hegirascope 2.0 του Stuart Moulthorp (1997). Σε άλλες το ίδιο το υπερκείμενο στέκεται κριτικά απέναντι στην ίδια την ηλεκτρονική λογοτεχνία και τη σατιρίζει, όπως στην περίπτωση του The Unknown των Scott Rettberg, William Gillespie, Dirk Stratton, Frank Marquardt (1999). Τέλος, εμφανίζεται το είδος της υπερκειμενικής ποίησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Rice του Oscar Ferriero (1998). Παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε πως θα αποτελέσει τη «λογοτεχνία του μέλλοντος» και την πολύπλευρη ανάπτυξη και εξέλιξη της, η υπερκειμενική λογοτεχνία παρουσιάζεται σήμερα φθίνουσα (Lafarge 2011). Οι τίτλοι που δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία είναι λιγότεροι σε αριθμό, αλλά και κατώτεροι σε αξία, από τους αντίστοιχους της δεκαετίας του ενενήντα. Η υπερκειμενική λογοτεχνία μοιάζει θύμα του ίδιου του μέσου το οποίο χρησιμοποίησε. Τα δαιδαλώδη στη δομή τους λογοτεχνικά υπερκείμενα και η πρωτοποριακή, «μοντερνίστικη» γλώσσα που συνήθως υιοθετείται σε αυτά, μοιάζουν αποκρουστικά στον εθισμένο στη πληροφορία, βιαστικό αναγνώστη του διαδικτύου. Παρά την πτωτική πορεία που παρατηρείται, θα ήταν βεβιασμένο το να θεωρήσουμε πως η υπερκειμενική λογοτεχνία είναι οριστικά «νεκρή». Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης του (όχι μακρινού) μέλλοντος, πιθανότατα θα έχει τη δυνατότητα να αναπαράξει υπερκείμενα, και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την αναγέννηση του συγκεκριμένου είδους. 3.2 Διαδραστική Αφήγηση

9 9 Το δεύτερο είδος ηλεκτρονικής λογοτεχνίας με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι η «διαδραστική αφήγηση» (Interactive fiction). Στο είδος αυτό ο αναγνώστης έχει ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξη της ιστορίας μέσω λέξεων, φράσεων, και «εντολών» που πληκτρολογεί. Η δομή αυτών των κειμένων είναι παρόμοια με πολλών παιχνιδιών. Ο «αναγνώστης» καλείται να λύσει γρίφους και να αντιληφθεί τους κανόνες με τους οποίους το αφήγημα-παιχνίδι «παίζεται» (Pressman 2009). Η διαδραστική αφήγηση κατάγεται από το text-adventure, είδος ηλεκτρονικού παιχνιδιού που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ογδόντα, όταν οι δυνατότητες γραφικών των ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ακόμη περιορισμένες. Το κριτήριο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να διαχωρίσουμε ένα text-adventure από ένα διαδραστικό λογοτεχνικό αφήγημα, δεν μπορεί να είναι άλλο από το να αξιολογήσουμε τη «λογοτεχνικότητα» του κειμένου. Στη διαδραστική αφήγηση το κείμενο δεν είναι απλά περιγραφικό, διεκπεραιώνοντας το παιχνίδι, αλλά έχει αξία καθεαυτό ο αναγνώστης-παίκτης προσπαθεί να βρει την κατάλληλη εντολή, και για να συνεχίσει να διαβάζει το κείμενο. Παρότι το text-adventure θεωρούνταν ήδη ξεπερασμένο, η διαδραστική αφήγηση γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. H Galatea (2000) και το Bronze (2006) της Emily Short, το Shade (2000) του Andrew Plottkin και το All Roads (2001) του John Ingold, είναι κάποιοι τίτλοι που μένουν πιστοί στην απόλυτα κειμενική μορφή του text-adventure και που οφείλουμε να σημειώσουμε. (Εικόνες 5-7: Galatea, Everybody Dies, Façade)

10 10 To αυστηρά «κειμενικό» είδος της διαδραστικής αφήγησης, δεν μπόρεσε να αποφύγει την εισβολή της εικόνας. Το Everybody Dies (2008) του Jim Munroe διακοσμείται από τα σκίτσα του Michael Cho. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2006, παρουσιάζεται το τρισδιάστατο façade, των Michael Mateas και Andrew Stern, που μπορεί να χαρακτηριστεί διαδραστικό αφήγημα «δεύτερης γενιάς». 3.3 Κινητική Ποίηση Την πρώτη δεκαετία του 21 ου αιώνα, η κινητική ποίηση (kinetic poetry) είναι αναμφισβήτητα το είδος που αντικατέστησε το υπερκείμενο ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας. Στην κινητική ποίηση ο ποιητικός λόγος συνδυάζεται με την κινούμενη εικόνα και τον ήχο. Συχνά θα τη συναντήσουμε και με τον όρο flash poetry (από το λογισμικό flash το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί «κινητικοί» ποιητές). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες κινητικών ποιημάτων, αν και πολλά συνδυάζουν χαρακτηριστικά και των δύο κατηγοριών. Η πρώτη αφορά αυτά στα οποία κυριαρχούν εικόνες που εναλλάσσονται στην οθόνη το κείμενο σε συνήθως απλή μορφή εμφανίζεται παράλληλα με τις οπτικές εναλλαγές ή ακούγεται απαγγελλόμενο. Στη δεύτερη κατηγορία το κινητικό ποίημα δεν περιέχει άλλη εικόνα παρά μόνο το ίδιο το ποιητικό κείμενο. Τα ποιήματα της δεύτερης κατηγορίας συχνά συνοδεύονται από μουσική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κινητική ποίηση της δεύτερης κατηγορίας επανεμφανίζεται δυναμικά, όχι λόγω περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων (όπως κατά την πρώτη περίοδο

11 11 ανάπτυξής της), αλλά κατόπιν επιλογής των ίδιων των δημιουργών. Από το γκροτέσκο Endemic Battle Collage (1987) του Geof Huth, φτάνουμε στις σύγχρονες, λιτές δημιουργίες των Y0UNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES (Marc Voge και Young-hae Chang). Εξαιρετικά κινητικά ποιήματα βρίσκουμε και στην πρώτη κατηγορία, όπως για παράδειγμα το While Chopping Red Peppers (2000) και το Cruising (2001) των Ingrid Ankerson και Megan Sapnar. Πολύ ενδιαφέροντα κινητικά ποιήματα που δεν μπορούν με σαφήνεια να ενταχθούν σε μία από τις δύο κατηγορίες είναι το ii in the white darkness: about [the fragility of] memory (2004) των Reiner Strasser and M.D. Coverley και το SleepingGlimpse (2008) των Stephanie Strickland, Cynthia Lawson Jaramillo και Paul Ryan. (Εικόνες 8-11: Endemic Battle Collage, Cruising, ii in the white darkness: about [the fragility of] memory, YHCHI)

12 12 Στην κινητική ποίηση γίνονται εμφανή δύο χαρακτηριστικά που αφορούν την ηλεκτρονική λογοτεχνία στο σύνολό της. Το πρώτο έχει να κάνει με την «υλικότητα» που το κείμενο αποκτά στην ψηφιακή οθόνη. Ο συγγραφέας της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας οφείλει να λάβει υπόψιν του την «οπτική» διάσταση του κειμένου, μια και αυτή αποτελεί βασικό αισθητικό στοιχείο της δουλειάς του (Perloff 2006: ). Το δεύτερο αφορά στη σύζευξη του κειμένου με την εικόνα και τον ήχο. Ο ήχος, αλλά κυρίως η εικόνα, εύκολα κυριαρχούν έναντι του κειμένου, ειδικά μάλιστα όταν αυτό παρουσιάζεται σε ένα κατεξοχήν οπτικοακουστικό μέσο όπως η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο διαδίκτυο συναντάμε σωρεία «κινητικών ποιημάτων», στα οποία με την υπερβολική και κοινότοπη χρήση τους, η ήχος και η εικόνα καταπίνουν το συχνά αδιάφορο- ποιητικό κείμενο. 3.4 Flash και Twitter Fiction, Twitter Poetry Η σύντομη λογοτεχνική φόρμα προηγείται κατά πολύ της εμφάνισης της ψηφιακής τεχνολογίας, το γεγονός όμως πως το διαδίκτυο (αλλά και το κινητό τηλέφωνο) μοιάζει να είναι προνομιακός χώρος για την ανάγνωση σύντομων αφηγήσεων και πολύ σύντομων ποιημάτων, τοποθετεί μια νέα γενιά αυτού του είδους των κειμένων στο χώρο της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας. Στην κατηγορία του flash (εδώ η λέξη δεν σχετίζεται με το λογισμικό, αλλά τη συντομία) fiction ή micro-fiction ανήκουν οι σύντομες αφηγήσεις. Για την έντυπη λογοτεχνία τα κείμενα flash fiction συνήθως κυμαίνονται μεταξύ λέξεων, ενώ στο χώρο της ηλεκτρονικής ο αριθμός των λέξεων συχνά

13 13 περιορίζεται μεταξύ Στο διαδίκτυο συναντάται πλειάδα τέτοιων κειμένων, δημοσιευμένων σε blog, forum και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το twitter είναι ένας πολύ δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης όπου ο χρήστης επικοινωνεί με άλλους χρήστες μέσω μηνυμάτων που δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες. Ο περιορισμός αυτός λειτούργησε ως έναυσμα για πολλούς «λογοτέχνες» του διαδικτύου. Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί με το κατάλληλο «hashtag», να αναζητήσει το είδος που προτιμά. Ψάχνοντας για #vss (very short stories) βρίσκει ιστορίες με λιγότερους από 140 χαρακτήρες. Με το #micropoetry ολιγόστιχα ποιήματα, και με το #haiku, χαϊκού. Ψάχνοντας για #sixwordstories, θα διαβάσει ιστορίες έξι λέξεων, φόρο τιμής στο περίφημο «μυθιστόρημα» έξι λέξεων του Έρνεστ Χέμινγουεη: «For sale: Baby shoes, never worn» (Gilead 2008). Όλα τα λογοτεχνικά κείμενα μικρής φόρμας που εξετάζουμε σε αυτό το υποκεφάλαιο, δεν εντάσσονται στο χώρο της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας λόγω της εξάρτησής τους από την ψηφιακή τεχνολογία σε ό,τι αφορά στη συγγραφή ή στην ανάγνωσή τους. Ο λόγος που χαρακτηρίζονται «ηλεκτρονικά» αφορά στη δημοφιλία τους εντός των «νέων μέσων», και κυρίως εντός του διαδικτύου. 3.5 Γεννήτριες Κειμένου Στην περίπτωση των γεννητριών κειμένου ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πλέον αυτοματοποιημένο είδος ηλεκτρονικής λογοτεχνίας. Στις γεννήτριες κειμένου ο συγγραφέας-δημιουργός φαίνεται να απουσιάζει και τη θέση του παίρνει ο ίδιος ο υπολογιστής, συχνά με τη βοήθεια του χρήστη-αναγνώστη. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στις οποίες το είδος αυτό εμφανίζεται. Σε κάποιες περιπτώσεις το κείμενο «παράγεται» αυτόματα και εξολοκλήρου από τον υπολογιστή, όπως στην περίπτωση του ppg265 (2008) του Nick Montfort. Σε άλλες το κείμενο προϋπάρχει στη βάση δεδομένων του υπολογιστή και αναπαράγεται με «τυχαία» σειρά, όπως στα: Storyland (2002) της Nanette Wylde και το This is how you will die (2005) του Jason Nelson. Στα The Electronic Muse, Sundays in the park, και Headline News (2007) της Millie Niss, ο αναγνώστης καλείται να παρέμβει και να «συγγράψει» το κείμενο με τη βοήθεια του υπολογιστή. 2 Βλ. Kotzin, Flash Fiction: An Essay, χ.χ.

14 14 Οι γεννήτριες κειμένου είναι απίθανο να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα αναγνωστικού κοινού. Η κατασκευή τους είναι συνήθως αποτέλεσμα διάθεσης πειραματισμού με τη γλώσσα, το κείμενο, και την πληροφορική τεχνολογία. Όντας το πλέον πειραματικό είδος της ούτως ή άλλως «πειραματικής» ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, οι γεννήτριες κειμένου θα απασχολήσουν σοβαρά τον μελλοντικό ερευνητή της. 3.6 Υβριδικές Μορφές Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται έργα τέχνης που συνδυάζουν την ηλεκτρονική λογοτεχνία με άλλες μορφές τέχνης συνήθως τη βιντεοτέχνη, την computer art, την performance και την εικαστική εγκατάσταση. Οι κατασκευές αυτού του είδους βρίσκονται στα όρια της περιοχής της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας και έχουν κάνει τη δυναμική εμφάνισή τους κυρίως την τελευταία δεκαετία. Ο φυσικός χώρος παρουσίασης των έργων αυτών είναι οι αίθουσες τέχνης, τα μουσεία μοντέρνας τέχνης, και τα φεστιβάλ της τέχνης των «νέων μέσων». Για να γίνει κατανοητή η μορφή και το περιεχόμενο της κατηγορίας αυτής, παρατίθενται κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις. Το Screen (2003) των Noah Wardip-Fruin, Josh Carroll, Robert Coover, Shawn Greenlee, Andrew McClain και Benjamin Sascha Shine, δημιουργεί έναν τρισδιάστατο, διαδραστικό, κειμενικό «χώρο». Το «Screen» κατασκευάστηκε με το πρωτοποριακό «Cave», του Brown University, το οποίο συνδυάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βίντεο-προτζέκτορες, και ηχεία (Baard 2003). Στο Poetry Machine (2002), του David Link, ο θεατής εισέρχεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου προβάλλεται και εκφωνείται το κείμενο που παράγει μία εξελιγμένη γεννήτρια κειμένου, και μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Στο Still Standing (2005), των Bruno Nadeau και Jason Lewis, το κείμενο που προβάλλεται στην οθόνη της εγκατάστασης αντιδρά στις κινήσεις και τη θέση του σώματος του θεατή. Στην κατηγορία των υβριδικών μορφών μπορούμε να εντάξουμε και τις performance όπου η ανάγνωση ποιημάτων συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.

15 15 (Εικόνες 12-13: Poetry Machine, Still Standing) Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη ηλεκτρονικής λογοτεχνίας που προαναφέρθηκαν, στην κατηγορία των υβριδικών μορφών η ποσότητα των έργων είναι σχετικά μικρή και η καλλιτεχνική τους αξία τουλάχιστον επαρκής. Η εξέλιξη των μορφών αυτών σίγουρα θα μας προσφέρει αξιόλογα καλλιτεχνικά αποτελέσματα και στο μέλλον, αλλά το πιθανότερο είναι πως αυτά θα εντάσσονται κυρίως στο χώρο των εικαστικών τεχνών. 4. Το μέλλον της Ηλεκτρονικής Λογοτεχνίας Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την πορεία της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας του μέλλοντος, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά και της «έντυπης» λογοτεχνίας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να αρκεστούμε στην διαπίστωση της ύπαρξης δύο διαφορετικών, και αντίρροπων, τάσεων. Από τη μία πλευρά έχουμε τα πιο «πειραματικά» κείμενα, που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία με πρόθεση να εξελίξουν την ίδια την υπόσταση του λογοτεχνικού κειμένου με κύριο άξονα τη μη-γραμμικότητα. Παραδείγματα αυτού του είδους βρίσκουμε στο υπερκείμενο, αλλά και σε κάποιες γεννήτριες κειμένου. Αντίθετα, στην περίπτωση της μικρής φόρμας συναντάμε κείμενα που θα μπορούσαν να υπάρχουν και εκτός των νέων μέσων, και τα οποία κυρίως λόγω του σύντομου χρόνου που απαιτείται για την ανάγνωση τους, καταφέρνουν να απευθύνονται σε ένα διευρυμένο «ηλεκτρονικό» αναγνωστικό κοινό.

16 16 Λογικά, οι δύο τάσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αυτόνομα η μία από την άλλη, απευθυνόμενες σε διαφορετικών προτιμήσεων κοινό. Οι μικροιστορίες, αποτελούν ανάμεσα στα άλλα και μία μικρή απόπειρα συγκερασμού των δύο αυτών τάσεων. 5. Οι «μικρο-ιστορίες» 5.1 Η Ιδέα Η δημιουργία των μικρο-ιστοριών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο Morningdide Vector Space (2007) της Millie Niss (βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: oulipoems/vector.html) το οποίο εκμεταλλεύεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο τις διαδραστικές δυνατότητες του λογισμικού Flash και παρουσιάζει 25 παραλλαγές μίας απλής ιστορίας που αναπτύσσονται εντός δύο υφολογικών αξόνων: απλόεπιτηδευμένο και κοινωνιολογικό-μελοδραματικό. Επίσης, η παρατήρηση των κειμένων της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, έκανε ορατή τη διάκριση δύο βασικών κατευθύνσεων: Από τη μία πλευρά τα διαδραστικά κείμενα που αναπτύσσονται σε σύνθετες δομές, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του υπερκειμένου από την άλλη τα κείμενα της σύντομης φόρμας, που φαίνεται να αποκτούν όλο και περισσότερους αναγνώστες στο χώρο του διαδικτύου. Με βάση τα δύο αυτά ερεθίσματα, γεννήθηκε η ιδέα των μικρο-ιστοριών. Η ιδέα αυτή εμπλουτίστηκε, οργανώθηκε και αναπτύχθηκε στηριζόμενη σε ένα πλαίσιο κατευθύνσεων και περιορισμών που παρουσιάζονται στη συνέχεια. 5.2 Το Πλαίσιο Δημιουργίας Οι μικρο-ιστορίες είναι ένα ηλεκτρονικό λογοτεχνικό κείμενο που: α) χρησιμοποιεί και εμπεριέχει διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής λογοτεχνίας (υπερκείμενο, flash-fiction, twitter-fiction). Η συνολική δομή των μικρο-ιστοριών μιμείται την εξωτερική δομή του υπερκειμένου, αλλά τα κείμενα από τα οποία αποτελείται ανήκουν στο είδος του flash και του twitter fiction. Κατά συνέπεια αποτελεί ένα σύνολο, του οποίου

17 17 όμως τα μέρη οφείλουν να έχουν μία αυτονομία, να μπορούν να «διαβαστούν» και μόνα τους. β) υπακούει σε μαθηματικούς περιορισμούς κατά τη συγγραφή και ανάπτυξή του με δύο έννοιες: β1) ποσοτικούς περιορισμούς σε ότι αφορά τον αριθμό των λέξεων ή των χαρακτήρων από τους οποίους αποτελούνται (ώστε τα κείμενα να εντάσσονται στα είδη των flash και twitter fiction). β2) τα κείμενα κινούνται μέσα στο πλαίσιο που χωροθετούν δύο ειδολογικοί άξονες: Ρομάντζο 3 -Θρίλερ και Φαντασία-Ρεαλισμός. Ο στόχος είναι να καλύψουν (όσο είναι δυνατό) το εύρος των αφηγηματικών παραλλαγών των ειδών αυτών. γ) Στοχεύει στο να σχολιάσει την ίδια την αφήγηση (λογοτεχνική και μη) εντάσσοντας μέσα στα κείμενα αφηγηματικά και λεκτικά κλισέ, ευρύτατα διαδεδομένα στα υπό «εξέταση» λαϊκά αφηγηματικά είδη. 5.3 Προπαρασκευή: Δομή και Πλοήγηση Στην πρώτη φάση ανάπτυξης των μικρο-ιστοριών, απαραίτητη ήταν η σχεδίαση της δόμησης των σελίδων-κειμένων που αποτελούν τις μικρο-ιστορίες, και η οργάνωση της πλοήγησης του αναγνώστη σε αυτές. Σε ό,τι αφορά τη δομή και την πλοήγηση, οι μικρο-ιστορίες χρησιμοποιούν την ιεραρχική δομή (Garrand 2006: ), μιμούμενες τη δομή «υπερκειμένου», στην πιο απλή εκδοχή του. Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός σύνθετου ηλεκτρονικού λογοτεχνικού έργου όπου κάθε σύνδεσμος παραπέμπει σε νέους συνδέσμους, όπως συμβαίνει σε σημαντικά, χαώδη στην ανάπτυξή τους, υπερκειμενικά λογοτεχνικά κείμενα. Το ζητούμενο είναι ένα λιτό σύνολο, το οποίο προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνήθειες του «βιαστικού» αναγνώστη του διαδικτύου, και το οποίο ταυτόχρονα αποπειράται να διασκεδάσει, αλλά και να σταθεί κριτικά απέναντι σε αυτές ακριβώς τις αναγνωστικές συνήθειες. 3 Εντός των μικρο-ιστοριών επιλέχθηκε η γραφή της λέξης με τσ (ρομάντσο), ως αναφορά στο περιοδικό ποικίλης ύλης των δεκαετιών

18 18 Κάθε σελίδα των μικρο-ιστοριών λειτουργεί ως κόμβος, εμπεριέχοντας 2,3 ή 9 υπερδεσμούς (συνήθως λεκτικούς ή φραστικούς) που οδηγούν σε μία άλλη σελίδα, ή σε νέα διαμόρφωση της ίδιας σελίδας. Υπό αυτά τα δεδομένα, δημιουργήθηκε το σχεδιάγραμμα με βάση το οποίο θα αναπτυσσόταν το συνολικό κείμενο και που δίχως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η περαιτέρω ανάπτυξή του (Εικόνα 14). Με αυτόν τον τρόπο, αποσαφηνίστηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των κειμένων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυσσόταν η αφήγηση.

19 Εικόνα 15 19

20 Ανάπτυξη: Storyboard και Πρωτότυπο Τη σχεδίαση της συνολικής δομής των μικρο-ιστοριών, ακολούθησε η απεικόνιση της οπτικής μορφής της κάθε μίας από τις σελίδες που τις απαρτίζουν και του τρόπου με τον οποίο οι σελίδες αυτές θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών δημιουργήθηκε το storyboard των μικρο-ιστοριών (Εικόνες 15-18). Το storyboard είναι μία ακολουθία εικόνων, σχεδίων ή φωτογραφιών, που με τη διαδοχή τους προ-αναπαριστούν ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή παρουσιάζουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ του χρήστη μιας πολυμεσικής εφαρμογής και της εφαρμογής αυτής (Curtis & Vertenley 1990: 16-18). Κατά την κατασκευή του storyboard λήφθηκαν υπόψιν δύο κύριοι στόχοι: α) Το λογοτεχνικό κείμενο να έχει τον πρώτο λόγο, να δεσπόζει στην διαμόρφωση της σελίδας. Οι εικόνες που εμφανίζονται παίζουν συμπληρωματικό, ενισχυτικό, ή σχολιαστικό ρόλο, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κυριαρχούν επί των κειμένων. β) Η πλοήγηση του αναγνώστη στις διαφορετικές σελίδες των μικροιστοριών πρέπει να γίνεται με πολύ απλό τρόπο και οι σύνδεσμοι να είναι ευκρινείς, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα να εστιάσει στο «λογοτεχνικό» περιεχόμενο. Τη δημιουργία του Storyboard ακολούθησε η κατασκευή του πρωτότυπου, δηλαδή η δημιουργία ενός πολύ απλού δείγματος των μικροιστοριών. Το «πρωτότυπο» (Prototype) είναι ένα πρώτο δείγμα, ένα μοντέλο, που προσομοιάζει τις βασικές λειτουργίες μίας κατασκευής. Δεν οφείλει να έχει το περιεχόμενο του τελικού προϊόντος, αλλά να αναπαριστά τα δομικά του χαρακτηριστικά ώστε να ελεγχθούν οι λειτουργίες και η χρηστικότητα του (Caughlin 2000).

21 21 Εικόνα 15 Εικόνα 16

22 22 Εικόνα 17 Εικόνα 18

23 23 Με την κατασκευή του πρωτότυπου και την δοκιμή του, βελτιώθηκε και οριστικοποιήθηκε ο τρόπος διασύνδεσης των διαφορετικών σελίδων. Επίσης, επιλέχθηκαν τα εργαλεία (λογισμικό) μέσω των οποίων κατασκευάστηκε το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, έγινε μία πρώτη απόπειρα συγγραφής κάποιων κειμένων, και μία πρώτη αναζήτηση των εικόνων που τα πλαισιώνουν. 5.4 Η Τελική Κατασκευή Για την ολοκλήρωση των μικρο-ιστοριών, καταρχήν ήταν απαραίτητη η συγγραφή των κειμένων και η επιλογή του οπτικού υλικού. Σε ότι αφορά στο τεχνικό μέρος, χρησιμοποιήθηκε κυρίως το λογισμικό Flash CS5 της Adobe και η γλώσσα προγραμματισμού Actionscript 3.0. Ο χρόνος που χρειάστηκε για το καθαρά «κατασκευαστικό» μέρος της δημιουργίας των μικρο-ιστοριών έφτασε τις περίπου δύο εβδομάδες και πολλές μικρο-διορθώσεις και δοκιμές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρόνος που θα απαιτούνταν θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος αν δεν είχε προηγηθεί η κατασκευή του «πρωτότυπου». Οι μικρο-ιστορίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο: 6. Συμπεράσματα Η «περιπέτεια» της δημιουργίας των μικρο-ιστοριών έφερε ως αποτέλεσμα και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, που μπορεί να φανούν χρήσιμα στον επίδοξο «συγγραφέα» ηλεκτρονικών λογοτεχνικών κατασκευών. α) Προπαρασκευή. Η προετοιμασία της συγγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου, είναι μία διαδικασία που συνηθίζεται και είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ιδίως στην περίπτωση του κειμένου μεγάλης έκτασης. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας, το στάδιο της προπαρασκευής γίνεται απαραίτητο και κρίσιμο. Δεν αφορά μόνο το ίδιο το κείμενο, αλλά και τη δομή και διάταξη του εντός του τεχνολογικού μέσου στο οποίο θα παρουσιαστεί. Δίχως την κατάλληλη προετοιμασία, η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού λογοτεχνικού έργου φαντάζει αδύνατη. β) Λογισμικό και κώδικας. Το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό κείμενο κατασκευάζεται μέσω κώδικα και εντός του περιβάλλοντος ενός λογισμικού.

24 24 Έχει ιδιαίτερη σημασία η κατάλληλη επιλογή του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις προθέσεις και τις ιδιαιτερότητες της κάθε προσπάθειας. Ταυτόχρονα, η γνώση των δυνατοτήτων του λογισμικού και του κώδικα που χρησιμοποιείται μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά, προσφέροντας ιδέες βελτίωσης και εμπλουτισμού του τελικού αποτελέσματος. Η χρήση της τεχνολογίας συνεπάγεται κάποιους περιορισμούς, αλλά είναι και αυτή που προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες. γ) Μελέτη. Όπως και στην περίπτωση της «έντυπης» λογοτεχνίας, αλλά και σε κάθε μορφή τέχνης, έτσι και στην ηλεκτρονική λογοτεχνία είναι απαραίτητη η μελέτη προϋπάρχοντων δημιουργιών. Ο μελετητής θα αντιληφθεί τις πολύπλευρες δυνατότητες που η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει, θα αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά τις επιλογές των άλλων λογοτεχνών και θα αντιληφθεί το πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί ως εν δυνάμει «ηλεκτρονικός» συγγραφέας. Η επαφή μόνο με τη λογοτεχνία, ή μόνο με την πληροφορική, δεν συνεπάγεται και επάρκεια για τη δημιουργία ηλεκτρονικών λογοτεχνικών «κατασκευών». δ) Η «υλικότητα» του κειμένου. Το γεγονός ότι στην εποχή μας έχουμε συνηθίσει να γράφουμε και να διαβάζουμε κείμενο στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δεν σημαίνει πως έχουμε και σαφή αντίληψη των διαφορών μεταξύ του «έντυπου» και του «ψηφιακού» κειμένου. Το κείμενο του βιβλίου παρουσιάζεται σε δεδομένες (συνήθως) φόρμες, και είναι ο πλήρης κυρίαρχος του μέσου στο οποίο εκτίθεται. Το κείμενο της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας έχει διαφορετική, ψηφιακή υπόσταση. Αυτό το γεγονός οδηγεί μεταξύ άλλων- σε δύο κύριες συνέπειες: Ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας θα εμφανιστεί στην οθόνη πρέπει να απασχολήσει τον συγγραφέα του. Δεν πρόκειται για την απλή παράθεση ενός κειμένου προς ανάγνωση αλλά και για τον σχηματισμό μίας εικόνας που εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, και σε ένα μέσο που δεν έχει αποκλειστική αποστολή του την ανάγνωση. Η δεύτερη συνέπεια συνίσταται στο ότι ένα κείμενο κατάλληλο για την ηλεκτρονική λογοτεχνία δεν είναι απαραίτητα επαρκές για την παρουσίασή του σε έντυπη μορφή, και αντιστρόφως. Για αυτό και τα κείμενα που προορίζεται να

25 25 εκτεθούν εντός μίας ηλεκτρονικής λογοτεχνικής κατασκευής, πρέπει να κρίνονται (και ει δυνατόν να συγγράφονται) εντός του πλαισίου στο οποίο ανήκουν.

26 26 Βιβλιογραφία Ελληνόγλωσση Δημητρούλια, Τιτίκα (2006). Κυβερνολογοτεχνία, μια πρόκληση του μέλλοντος. Σύγκριση/Comparaison, 17. Αθήνα: Μεταίχμιο, Ξενόγλωσση Baard, Mark (2003). Writing's on the Wall in 3-D Cave, (πρόσβ.: 7 Ιουλίου 2011) Bernstein, Mark (1991). Storyspace: Hypertext and the process of writing. In Emily Berk & Joseph Devlin (eds), Hypertext/hypermedia handbook. McGraw-Hill, Inc. Hightstown, New Jersey. Caughlin, Don (2000). An Integrated Approach to Verification, Validation, and Accreditation of Models and Simulations, (πρόσβ.: 7 Ιουλίου 2011) caughlin.pdf?ip= &acc=active%20service&cfid= &CFTOKEN= & acm = _7b71f262141d629d4 b4f6745eedc014f Curtis, Gayle & Vertenley, Laurie (1990). Storyboards and Sketch Prototypes for Rapid Interface Visualization, (προσβ.: 7 Ιουλίου 2011) 0Storyboards.pdf Electronic Literature Organization, About the ELO, (πρόσβ.: 11 Δεκεμβρίου 2010), Garrand, Timothy Paul (2006). Writing for multimedia and the Web: a practical guide to content development for interactive media. Elsevier, Burlington (ΗΠΑ). Gilead, Amihud (2008). How few words can a short story have? (πρόσβ. 11 Οκτωβρίου 2011), Words-Can-a-Short.pdf Hayles, Katherine (2007). Electronic Literature: What is it?, (πρόσβ.: 11 Δεκεμβρίου 2010)

27 27 Kotzin, Miriam N. (χ.χ.). Flash Fiction: An Essay, (πρόσβ.: 3 Νοεμβρίου 2011), Koskimaa, Raine (2003). Is There a Place for Digital Literature in the Information Society?, (πρόσβ. 7 Ιουλίου 2011) aa/index.htm Lafarg, Paul (2011). Why the book s future never happened, (πρόσβ.: 3 Νοεμβρίου 2011) Memmott, Talan (χ.χ.). E_RUPTURE://Codework"."Serration in Electronic Literature, (πρόσβ. 12 Σεπτεμβρίου 2011) Perloff, Marjorie (2006). Screening the page/paging the screen: digital poetics and the differential text. New media Poetics. Massachusetts: The MIT Press. Pressman, Jessica (2009). Electronic Literature: An Introduction and an Invitation, [μεταγραφή της ομιλίας της Jessica Pressman που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009 στο πλαίσιο της έκθεσης Young-hae Chang Heavy Industries, Close Your Eyes], (πρόσβ. 9 Ιουλίου 2011)

Στον Πανούλη. Γιάννης

Στον Πανούλη. Γιάννης Στον Πανούλη Γιάννης Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Στο βιβλίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία αντιμετώπισης των θεμάτων που καλύπτουν την προς εξέταση ύλη. Αυτό επιτυγχάνεται με την επίλυση και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Προς όλα τα μέλη, Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου, 2012 Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Αιφνιδιασμένη η Δυτική κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και αγωνιά για τις επιπτώσεις μίας πολιτικής και στρατιωτικής κλιμακώσεως.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια εργασίας: Ιωάννης Τραγουδάρας Αριθμός Μητρώου 1340200200524

Επιμέλεια εργασίας: Ιωάννης Τραγουδάρας Αριθμός Μητρώου 1340200200524 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής-Τομέας Δημοσίου Δικαίου ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 εαρινό εξάμηνο Διδάσκων: Καθηγητής Α. Δημητρόπουλος Επιμέλεια εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

К сожалению, за первые шесть месяцев 2014 г. объем взаимной торговли несколько сократился. По нашим оценкам, в целом за год товарооборот может

К сожалению, за первые шесть месяцев 2014 г. объем взаимной торговли несколько сократился. По нашим оценкам, в целом за год товарооборот может Выступление Чрезвычайного и Полномочного Посла Российской Федерации в Греческой Республике А.М.Маслова на открытии Российско-греческого экспортного симпозиума «Продвижение греческих товаров на российский

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ «ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ «ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕ.ΚΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ «ΑΣΤΙΜΙΤΣΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟY ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗ ΕΥΡYΔΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη δύναμη είναι πολύ πιο ισχυρή από την πρώτη.

Μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη δύναμη είναι πολύ πιο ισχυρή από την πρώτη. ΣΚΑΦΟΣ Η μορφή των ιστιοφόρων σκαφών όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία ξύλινα εμπορικά και πολεμικά πλοία έως τα σύγχρονα αγωνιστικά επηρεάζονταν από τους ίδιους παράγοντες. Είναι συνάρτηση της χρήσης τους,

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές)

Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) Ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές), ο μπάρμπα Κώστας, γεννήθηκε το 1920 στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά μιας φτωχής αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Έρχεται για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι.- 1. Συνοπτικός τίτλος. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 2. Ερμηνεία. ΜΕΡΟΣ ΙΙ. - ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 12207 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 919 19 Μαΐου 2008 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 301764 Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής τυριού Φέτα

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Σχολεία. ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 105-106

Σεισμοί και Σχολεία. ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 105-106 Σεισμοί και Σχολεία Κεχαγιάς Στέργιος, Διευθυντής του 3ου 6/θ Δ.Σ Ελευθερούπολης, μετεκπαιδευμένος στο πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών και των Τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ 30/ 11 / 2014 Διάρκεια: 3 ώρες Μαθητής/τρια:.. Τμήμα Μονάδες /100 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ Μίαν ἡμέραν τὴν ἐπλησίασα ἀπαρατήρητος, ἐνῷ ἔκλαιε γονυπετὴς πρὸ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του άρθρου 20 ν.3790/2009

ΥΠΟΜΝΗΜΑ. Στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του άρθρου 20 ν.3790/2009 ΥΠΟΜΝΗΜΑ Στην Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του άρθρου 20 ν.3790/2009 Ένα από τα μέτρα που προβλέπονται από το Ν. 3845/2010 για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70)

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Οκόσμοςτωνζώων., Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Τα Αρθρόποδα Τα Αρθρόποδα είναι η μεγαλύτερη συνομοταξία ζώων στο ζωικό βασίλειο. Περίπου το 80% όλων των ειδών ζώων που ζουν σήμερα, είναι αρθρόποδα. Έχουν εξωσκελετό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ

Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 7 ο Εξάμηνο

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 7 ο Εξάμηνο ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 7 ο Εξάμηνο Υπαίθριοι χώροι & φύση στην πόλη Διδακτική ομάδα: Τ. Κοσμάκη, Δ. Πολυχρονόπουλος Σπουδαστής: Γιαννικόπουλος Χαράλαμπος Θέμα: Λόφος Αγ. Ιωάννη Κυνηγού (Κυνοσάργους)

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Σπονδυλωτό Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Σπονδυλωτό Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα Εξειδίκευσης Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Σπονδυλωτό Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα Εξειδίκευσης Αναλυτική Περιγραφή Θεματικών Ενοτήτων 1. Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Οπτική Αναπηρία Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες

6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες 35 6. Ρ. Μούζιλ, Ο νεαρός Τέρλες Τα πάντα γύρω του έμοιαζαν τώρα άδεια και βαρετά. Στο μεταξύ είχε μεγαλώσει κάτι άγνωστο και σκοτεινό ένιωθε να ξυπνάει μέσα του: ήταν η εφηβεία που άρχιζε. Και την κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ www.korinthia.net/foni

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ www.korinthia.net/foni Η ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ετήσια συνδρομή 25 Τιμή φύλλου 0,50 e-mail: fonikor@oene.gr Κωδικός 2293 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 09-07-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 505364 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Μελετών & Επενδύσεων ΤΜΗΜΑ : Ανάπτυξης Νέων Μορφών Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοποιημένο όριο και Αντικοινωνικό περιθώριο. Περί της ψυχοσεξουαλικής εξελίξεως

Κοινωνικοποιημένο όριο και Αντικοινωνικό περιθώριο. Περί της ψυχοσεξουαλικής εξελίξεως Κοινωνικοποιημένο όριο και Αντικοινωνικό περιθώριο. Βασίλης Γιαννακίδης Περί της ψυχοσεξουαλικής εξελίξεως Εργασία στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επέκεινα «Εισαγωγική εκπαίδευση στην ψυχαναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ» ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ H επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση εκδηλώσεων τουριστικής προβολής

Πρόταση εκδηλώσεων τουριστικής προβολής Πρόταση εκδηλώσεων τουριστικής προβολής στην παραλία Αιγίου, με αφορμή και αντικείμενο τον «πολιτισμό της σταφίδας» του χτες, μέσα από την καλλιτεχνική και επιστημονική ματιά του σήμερα. Αντιδημαρχία ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 4531/2009 Θέμα : [Νόμιμη απόρριψη αίτησης για οριοθέτηση ρέματος]

ΣτΕ 4531/2009 Θέμα : [Νόμιμη απόρριψη αίτησης για οριοθέτηση ρέματος] ΣτΕ 4531/2009 Θέμα : [Νόμιμη απόρριψη αίτησης για οριοθέτηση ρέματος] Περίληψη : Σκοπός της οριοθέτησης (μη πλεύσιμου) ποταμού ή του ρέματος, είναι η αποτύπωση της φυσικής κοίτης του ενόψει του χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενικά Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θεμελιώδης αρχή της επιστήμης είναι η πίστη στην ύπαρξη ενός αντικειμενικού κόσμου ανεξάρτητου από το υποκείμενο (τον άνθρωπο) που επιδιώκει κάθε φορά την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα Πτυχιακή Εργασία Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών Τ.Ε.Ι Αθήνας Τµήµα: ιακόσµησης - Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων & Σχεδιασµού Επίπλου - Αντικειµένου Έρευνα - Επιµέλεια: ηµήτρης Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Αντιμετώπιση των μνημονιακών επιπτώσεων με έναν νέο, αριστερού χαρακτήρα, «προστατευτισμό» Αριστερή απάντηση στην κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης Ο πατέρας της Δυτικής Επιστήμης

Αριστοτέλης Ο πατέρας της Δυτικής Επιστήμης Αριστοτέλης Ο πατέρας της Δυτικής Επιστήμης Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.χ. (15 χρόνια μετά τον θάνατο του Σωκράτη, και 3 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» TOY MAP

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» TOY MAP ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» TOY MAP ΕΛΛΗΣ ΠΑΠΠΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΑΘΗΝΑ 1983 Copyright: Εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» Σόλωνος

Διαβάστε περισσότερα

7. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Μακέτα εργασίας 1/50.

7. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Μακέτα εργασίας 1/50. Β. ΕΞ. /ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ/ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ Κα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ Παρουσίαση σε πίνακες 50Χ70 την 22 και 24 Απριλίου 1.ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Τι συναισθήματα-ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ, ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ολική άρνηση στράτευσης

ολική άρνηση στράτευσης καμιια κανενασ ειρηνη φανταροσ με τ αφεντικα ποτε και πουθενα ολική άρνηση στράτευσης και διανέμεται χωρίς αντίτιμο. Τυπώθηκε τον Οκτώβρη του 2011 σε 1000 αντίτυπα αντί εισαγωγής] Η μπροσούρα αυτή περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική κρίση και ύφεση ανασχεθούν δεν θα αποφύγει να μετεξελιχθεί οι προοπτικές της ευρω- ζώνης αναιμικές η Ευρώπη Κινητήρια δύναμη

Η οικονομική κρίση και ύφεση ανασχεθούν δεν θα αποφύγει να μετεξελιχθεί οι προοπτικές της ευρω- ζώνης αναιμικές η Ευρώπη Κινητήρια δύναμη Σύνοψη συμπερασμάτων Η οικονομική κρίση και ύφεση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, ιδιαίτερα, στον Νότο, θέτει τις ευρωπαϊκές ελίτ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΚΕΦ. 41 Θέμα: Ο ύμνος της Αθήνας. Ξυνελών τε λέγω : τι ολοκληρώνει ο Περικλής στο σημείο αυτό;

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΚΕΦ. 41 Θέμα: Ο ύμνος της Αθήνας. Ξυνελών τε λέγω : τι ολοκληρώνει ο Περικλής στο σημείο αυτό; ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΚΕΦ. 41 Θέμα: Ο ύμνος της Αθήνας Ξυνελών τε λέγω : τι ολοκληρώνει ο Περικλής στο σημείο αυτό; Ανακεφαλαιώνει, συνοψίζει αυτό που προγραμματικά δόθηκε στο κεφ. 36 (ἀπὸ οἵας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18 ης Μαΐου 2014». ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΜΑ: «Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18 ης Μαΐου 2014». ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟN - ΕΚΛΟΓΙΚO ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Μαΐου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. πρωτ. : 19223 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧ/ΣΗΣ & Η.Ε.Σ. ΠΡΟΣ Ταχ. Δ/νση : Ευαγγελιστρίας

Διαβάστε περισσότερα

ME TO ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ 21 ο ΑΙΩΝΑ

ME TO ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ 21 ο ΑΙΩΝΑ ME TO ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ 21 ο ΑΙΩΝΑ Δημήτρης Ματθαίου Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Στην εκπαίδευση μιλάμε συχνά για το μέλλον. Ίσως γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 17/12/2013

Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 17/12/2013 Ε.Β.ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη 17/12/2013 ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Αριθμ. Πρωτ.: 6163 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθμ. ΣΟΧ 1/2013 Για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Θέμα: Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Υπό του φοιτητή: Κωνσταντίνου Κατσάνη Επιβλέπων καθηγητής: Γ. Μαγούλιος Σέρρες 2009 Η ΑΓΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Α/Α Αξίωμα 'Ονοματεπώνυμο Ένωση 1 Γραμματέας Γυναικών ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ 2

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1 Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Τιμούμε σήμερα και γιορτάζουμε μια επέτειο. Την επέτειο του Πολυτεχνείου, την 17η Νοέμβρη 1973. Η ημέρα αυτή που Θα Θυμίζει σ' όλους μας πως για τη λευτεριά χρειάζονται αγώνες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ - ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ - ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ / ΑΠΟΛΥΣΗ Α. ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 2047 Θεσ/νίκη, 15 Ιουνίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 2047 Θεσ/νίκη, 15 Ιουνίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Διοικητικής

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΝΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια, 6/11/2015 ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: 47006 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Έχοντας λάβει

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας τις κατασκηνώσεις Ζιάκα

Κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας τις κατασκηνώσεις Ζιάκα ΚΩΔΙ 1906 Έτος 22ο Αριθ.φύλλου 5646 Τιμή Φυλλου 0.15 Τηλ.24620/28924 e-mail:tsaknaki@otenet.gr Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 Κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας τις κατασκηνώσεις Ζιάκα Ελπίδες για επανεκκίνηση της

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τμήμα Φιλολογίας Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΣΥΣΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΣΥΣΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ - ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΟΥ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΣΥΣΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά

Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Χωροταξικός Σχεδιασμός (7 ο εξάμηνο) Ακαδ. Έτος 2009-2010 Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά Περιοχή μελέτης: Ολυμπιακή Εγκατάσταση Σχινιά -Κωπηλατοδρόμιο

Διαβάστε περισσότερα

Προπτυχιακή Εργασία. Βιτωράκη Ανδριάνα. Ιδιωτικοποίηση και Συνταγματικά Δικαιώματα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Προπτυχιακή Εργασία. Βιτωράκη Ανδριάνα. Ιδιωτικοποίηση και Συνταγματικά Δικαιώματα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Προπτυχιακή Εργασία Βιτωράκη Ανδριάνα Ιδιωτικοποίηση και Συνταγματικά Δικαιώματα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΒΙΤΩΡΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΑΙΟΣ 2005

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: Η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στην Τέχνη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων. Σπουδαστές:

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο Πρώτο Εγκρίνουμε τον παρακάτω Γενικό Κανονισμό Λιμένων με αριθμ. 54

Άρθρο Πρώτο Εγκρίνουμε τον παρακάτω Γενικό Κανονισμό Λιμένων με αριθμ. 54 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΑΡΙΘ. 54 (Δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1279 Β /20 5 2014) ΤΙΤΛΟΣ: Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 54: «Αντικατάσταση συμπλήρωση διατάξεων των Γενικών Κανονισμών Λιμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΙΤΙΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΙΤΙΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΙΤΙΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΜΩΡΑΪΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, 01-10-2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 01/10/2012 Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. Οικ. 141917 Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ Ταχ. Δ/νση : Ελ.Βενιζέλου 273 & Σόλωνος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Θέσεις Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για τη φορολογική μεταρρύθμιση Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών για διαβούλευση επί της φορολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μοναχοί Σαολίν. Συντάχθηκε απο τον/την tzon1987

Οι Μοναχοί Σαολίν. Συντάχθηκε απο τον/την tzon1987 Ψάχνοντας μέσα στην ομίχλη του χρόνου ο ερευνητής θα βρει στο χώρο των πολεμικών τεχνών ένα θρύλο. Τον θρύλο για τα μοναστήρια Σαολίν της Κίνας. Η ύπαρξη τους δεν αμφισβητείται ιστορικά και τα κατορθώματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο ΤΕΕ «Ενέργεια: Σημερινή εικόνα Σχεδιασμός Προοπτικές» Ομιλία του Μιχάλη Κιούση, προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος

Συνέδριο ΤΕΕ «Ενέργεια: Σημερινή εικόνα Σχεδιασμός Προοπτικές» Ομιλία του Μιχάλη Κιούση, προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ "ΜΕΛΟΣ EPRASS" Λόντου 8 10681 Αθήνα Τηλ.:(210) 3810783-4 Fax.: (210)3301977 E-Mail: info@obe.gr - Internet:http://www.obe.gr Συνέδριο ΤΕΕ «Ενέργεια: Σημερινή εικόνα Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Τίτλος Έργου Έρευνα στην συμβολή του κτηματολογίου,της φωτογραμμετρίας, της χαρτογραφίας και της γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 6-3-2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ : 26124 : Θ. : 24210 80959 ΠΡΟΣ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 6-3-2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ : 26124 : Θ. : 24210 80959 ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Βόλος, 6-3-2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Αρ. πρωτ. : 26124 Πληροφορίες : Θ. Γώγος Τηλέφωνο : 24210 80959 ΠΡΟΣ: Fax : 24210 80344 την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ Ιανουάριος 2014 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κωνσταντίνος Λαλένης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΑ10ΛΟΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ι.Π.Μεσολογγίου, 21-05 - 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αριθ.Πρωτ:Φ555/Ζ/ΛΣΤ/2457 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

να καταστεί ανθρώπινος ο άνθρωπος ατόπημα να υπερβεί την κρίση να αποποιηθεί τον ατομικισμό

να καταστεί ανθρώπινος ο άνθρωπος ατόπημα να υπερβεί την κρίση να αποποιηθεί τον ατομικισμό ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κύκλου της ζωής, αλλά όμως δεν είναι ο ίδιος ο κύκλος της ζωής. Ανήκουμε στον κόσμο, αλλά αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης στην ιστορική πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και τα πρώτα δείγματα αποδοχής του από τους δημότες είναι εντυπωσιακά. Ο επανασχεδιασμός του

Διαβάστε περισσότερα

H ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

H ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ H ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η εκτίμηση και ο σχηματισμός μιας έστω και αδρομερούς εικόνας του κράτους που ίδρυσε ο Αλέξανδρος είναι πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εκατοστή τριακοστή τρίτη ηλεκτρονική έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εκατοστή τριακοστή τρίτη ηλεκτρονική έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εκατοστή τριακοστή τρίτη ηλεκτρονική έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΔΗΜΟΣΙΟγραφικά τεύχος 133 ανακοινώσεις Πίνακας περιεχομένων Παράταση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση για τον Προϋπολογισμό 2011 του Δήμου Κηφισιάς

Εισήγηση για τον Προϋπολογισμό 2011 του Δήμου Κηφισιάς 1 Εισήγηση για τον Προϋπολογισμό 2011 του Δήμου Κηφισιάς Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Μπροστά μας έχουμε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση. Μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008 ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008 Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Αγαπητοί συνάδελφοι, Θα ήθελα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία: Μια βιώσιμη εναλλακτική?

Κοινωνική Οικονομία: Μια βιώσιμη εναλλακτική? Κοινωνική Οικονομία: Μια βιώσιμη εναλλακτική? Δρ. Διευθυντής, Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομίας Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Α. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ... 4 Α.1. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και Κοινωνικά Ομόλογα... 4 Α.2.

Διαβάστε περισσότερα

1. Μια προσεκτική μελέτη των ποιημάτων της Κικής Δημουλά θα

1. Μια προσεκτική μελέτη των ποιημάτων της Κικής Δημουλά θα 54 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ» ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Μια προσεκτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Διπλωματική Εργασία

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Διπλωματική Εργασία ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Διπλωματική Εργασία ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ειδικής έκθεσης «Το φαινόµενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιµετώπισή του»

Περίληψη ειδικής έκθεσης «Το φαινόµενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιµετώπισή του» Περίληψη ειδικής έκθεσης «Το φαινόµενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιµετώπισή του» Η παρούσα έκθεση περιλαµβάνει τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου από την ενδελεχή διερεύνηση των αναφορών που

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κριτική παρουσίαση της μελέτης των Κ. Κασιμάτη και Άλλισον Ε.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κριτική παρουσίαση της μελέτης των Κ. Κασιμάτη και Άλλισον Ε. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κριτική παρουσίαση της μελέτης των Κ. Κασιμάτη και Άλλισον Ε. Η Μορφολογία της δεύτερης απασχόλησης, ΕΚΚΕ, Αθήνα, 1989 Η έρευνα και η βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 19. Καταστάσεις στις Οποίες Χάνουμε την Αγάπη και την Ευτυχία μας

Κεφάλαιο 19. Καταστάσεις στις Οποίες Χάνουμε την Αγάπη και την Ευτυχία μας Κεφάλαιο 19 Καταστάσεις στις Οποίες Χάνουμε την Αγάπη και την Ευτυχία μας Θα μπορέσουμε να αγαπάμε τους άλλους πιο ολοκληρωμένα και σταθερά, όταν μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από το λαβύρινθο των δυσάρεστων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Φλώρινα, 29-7-2011 Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Μελίτης, κ. Π. Αναστασιάδη, σε εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ Το ταξίδι δίνει νόημα στην ζωή μας ή η αισθανόμαστε πως με το ταξίδι αποκτά νόημα η ζωή μας; Ο εξωτερικός κόσμος δίνει νόημα στην ζωή μας ή εμείς χρησιμοποιούμε τα στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) στο Χωροταξικό Σχεδιασμό: εννοιολογικές αποσαφηνίσεις η εφαρμογή στα ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠΣΧΟΟΑΠ Μουτσιάκης Ευθύμιος Περιβαλλοντολόγος, Δρ. Αρχ. Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο

Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011, Έτος 15ο - Τεύχος 83ο Εκδίδεται από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Περιεχόμενα 3 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 17 17 19 20 23 25 27 29 Γιαγιάδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020 ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020 Χρόνο ζωής στα ιστορικά δικαιώματα δίνουν οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου ΣΤΟ 75% Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013

74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013 74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013 ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 1. Θεσμικά

Διαβάστε περισσότερα

Αργοστόλι, 13.3.2015 Αριθμ. Πρωτ.: Οίκ. 26298/5881

Αργοστόλι, 13.3.2015 Αριθμ. Πρωτ.: Οίκ. 26298/5881 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ.Δ/νση : Διοικητήριο Τ.Κ : 28100 Αργοστόλι

Διαβάστε περισσότερα

Από τον νεοφιλελευθερισμό στον οικονομικό πόλεμο:

Από τον νεοφιλελευθερισμό στον οικονομικό πόλεμο: 6 θέσεις για την σημερινή ταξική συγκυρία Από τον νεοφιλελευθερισμό στον οικονομικό πόλεμο: 6 θέσεις για την σημερινή ταξική συγκυρία ΘΕΣΗ 1 Υπάρχει παγκόσμια κρίση αναπαραγωγής του καπιταλισμού και γι

Διαβάστε περισσότερα

134 YΠATIA: H ΓYNAIKA ΠOY AΓAΠHΣE THN EΠIΣTHMH

134 YΠATIA: H ΓYNAIKA ΠOY AΓAΠHΣE THN EΠIΣTHMH H MEΓAΛH ΠYPA 133 Στη σάλα του σπιτιού, οι δύο μαθηματικοί δεν συζητούσαν πια για τα γεγονότα που προκαλούσαν αναταραχές στην Αυτοκρατορία, παρά επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο σε επιστημονικά θέματα.

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ε Α Ε Κ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ε Π Ε Α Ε Κ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Ε Π Ε Α Ε Κ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Φυτικής Παραγωγής Ζωϊκής Παραγωγής 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΑΓΙΟΒΟΤΑΝΑ. Πτυχιακή εργασία της Άλμας Τότσκα 25/04

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΑΓΙΟΒΟΤΑΝΑ. Πτυχιακή εργασία της Άλμας Τότσκα 25/04 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΑΓΙΟΒΟΤΑΝΑ Πτυχιακή εργασία της Άλμας Τότσκα 25/04 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Άννα- Μαρία Ρεντζεπέρη, Λέκτορα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23343 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1698 29 Ιουλίου 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Καθορισμός εξεταστέας διδακτέας ύλης των Πα νελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Προσπάθεια του Ρόδερφορδ να Συμβιβαστεί με τον Χίτλερ

Η Προσπάθεια του Ρόδερφορδ να Συμβιβαστεί με τον Χίτλερ Η Προσπάθεια του Ρόδερφορδ να Συμβιβαστεί με τον Χίτλερ Του Κώλετ Μπρούκς Μια φωτογραφία στο βιβλίο της Εταιρίας Σκοπιά με τον τίτλο,«αληθινή Ειρήνη και Ασφάλεια-Πώς Μπορεί να βρεθεί;» απεικονίζει μερικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤOPIA TOY ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ TOY ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟΜΟΣ 10ος

ΙΣΤOPIA TOY ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ TOY ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟΜΟΣ 10ος ΙΣΤOPIA TOY ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ TOY ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΜΟΣ 10ος ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Σβολόπουλος Ακαδημαϊκός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ Σ.ΕΜΠΟ Ο.Λ.Π.» Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ Σ.ΕΜΠΟ Ο.Λ.Π.» Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007 «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ Σ.ΕΜΠΟ Ο.Λ.Π.» Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α. ΣΤΑΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γρεβενά 22/05/2012

ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γρεβενά 22/05/2012 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το πρόγραμμα ΤΟΝ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011-12 στο 2ο Γυμνάσιο Γρεβενών με μαθητές της Α τάξης. Υπεύθυνος Καθηγητής: Θεοδοσίου Μαριάννα Γρεβενά 22/05/2012

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους φίλους που με στήριξαν στην προσπάθειά μου αυτή.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους φίλους που με στήριξαν στην προσπάθειά μου αυτή. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Εφ.) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης Ο στόχος του παρόντος φυλλαδίου είναι να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 01001501507970024 6279 ΕΦΗΜΕΡΙΣΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 150 15 Ιουλίου 1997 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ 174. Τροποποίηση π.δ. 186/95 "Προστασίατων εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΗΘΙΚΗ. 4ο Επιστημονικό Συνέδριο - Retreat

ΒΙΟΗΘΙΚΗ. 4ο Επιστημονικό Συνέδριο - Retreat ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Ιατρικής Τμήμα Βιολογίας Τμήμα Κοινωνιολογίας Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΒΙΟΗΘΙΚΗ 4ο Επιστημονικό Συνέδριο - Retreat

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΗΡΗΣ. ΤΡΙΗΡΗΣ Σελίδα 1

ΤΡΙΗΡΗΣ. ΤΡΙΗΡΗΣ Σελίδα 1 ΤΡΙΗΡΗΣ ΤΡΙΗΡΗΣ Σελίδα 1 ΤΡΙΗΡΗΣ Σελίδα 2 ΟΜΑ Α ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΙΑΦΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΙΑΜΑΝΤΑ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΠΥΡΙ ΟΥΛΑ ΣΙΑΜΑΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΣΙΑΦΑΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΙΝΤΟΡΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΣΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΥΚΟΥΒΕΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 396

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 396 1 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Από το Πρακτικό της 9/12/2014 με αριθμ. 31 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου- Ερμούπολης ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ

Διαβάστε περισσότερα