ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 6 ο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 6 ο"

Transcript

1 Με τι ασχολείται ο προγραμματισμός; Ο προγραμματισμός ασχολείται με την διατύπωση του αλγορίθμου σε κατανοητή μορφή από τον Η/Υ, δηλ. τη δημιουργία του προγράμματος, του συνόλου των εντολών που πρέπει να δοθούν στον Η/Υ ώστε να υλοποιηθεί ο αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος. Αρχή Εμφάνισε Διάβασε Όσο.. Πρόσθεσε 1 Διάβασε

2 Τι ονομάζουμε πρόγραμμα; Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών που πρέπει να δοθούν στον Η/Υ, για την υλοποίηση του αλγορίθμου ενός προβλήματος. Το πρόγραμμα γράφεται σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, δηλ. σε μια γλώσσα κατανοητή από τον υπολογιστή.

3 Πως αντιλαμβάνεται ο Η/Υ τις πληροφορίες; Η εντύπωση που έχουμε ότι με τον προγραμματισμό οι Η/Υ είναι έξυπνες μηχανές που επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα,είναι μια ψευδαίσθηση. ΟΗ/Υ καταλαβαίνει μόνο δύο(2) καταστάσεις: το 0 το 1 Τα ψηφία του δυαδικού συστήματος Ο Η/Υ εκτελεί στοιχειώδεις ενέργειες με ασύλληπτη ταχύτητα στις ακολουθίες ψηφίων 0 &1 (σειρές 0,1) δηλαδή: αποθηκεύει στη μνήμη τις ακολουθίες των δυαδικών ψηφίων, ανακτά τις ακολουθίες δυαδικών ψηφίων, κάνει στοιχειώδεις αριθμητικές πράξεις και συγκρίνει.

4 Τι γνωρίζετε για τους πρώτους Η/Υ; Οι πρώτοι Η/Υ ήταν τεράστιοι σε μέγεθος, αλλά με πολύ περιορισμένες δυνατότητες και μικρές ταχύτητες επεξεργασίας δεδομένων. Οι σύγχρονοι Η/Υ έχουν μικρό μέγεθος, αλλά με τεράστιες δυνατότητες και ταχύτητες επεξεργασίας.

5 Τι είναι γλώσσα μηχανής; Όταν εμφανίστηκαν οι Η/Υ, οι λειτουργίες που εκτελούσαν έπρεπε να γραφούν ως ακολουθίες από 0 & 1, Οτρόπος αυτός απαιτούσε πλήρη γνώση του υλικού και της αρχιτεκτονικής έτσι ώστε να είναι σε μορφή κατανοητή από τον Η/Υ, αλλά δυσνόητη στον άνθρωπο. του Η/Υ και καθιστούσε τη δημιουργία ενός προγράμματος επίπονη. Η γλώσσα αυτή επικοινωνίας με τον Η/Υ, που βασιζόταν σε δυαδικούς αριθμούς,ονομάζεται γλώσσα μηχανής. Ένα πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής είναι μια ακολουθία δυαδικών ψηφιών 0 & 1.

6 Τι είναι συμβολικεσ γλωσσες και τι οι συμβολοσειρεσ; Στις συμβολικές γλώσσες ή γλώσσες χαμηλού επιπέδου, οι εντολές δίνονται ως μια λέξη που συμβολίζει την ενέργεια που πρέπει να εκτελεστεί. παραδειγμα Η εντολή add 2 3 ακολουθούμενη από 2 αριθμούς συμβόλιζε την πράξη της πρόσθεσης Η εντολή αυτή, είναι κατανοητή από τον άνθρωπο και απομνημονεύεται σχετικά εύκολα. Για να γίνει όμως κατανοητή από τον Η/Υ πρέπει να μεταφραστεί σε μια ακολουθία δυαδικών ψηφίων και στη συνέχεια να εκτελεστεί. add 2 3 Συμβολομεταφραστης Την μετάφραση την αναλαμβάνει ένα ειδικό πρόγραμμα,ο Συμβολομεταφραστής (assembler). Οι συμβολικές γλώσσες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για ειδικούς σκοπούς, Ήταν μια εξέλιξη από τις ακατανόητες ακολουθίες δυαδικών στοιχείων.

7 Τι είναι συμβολικεσ γλωσσες και τι οι συμβολοσειρεσ; Γλώσσα Μηχανής Συμβολική Γλώσσα Γλώσσα Basic

8 Ποια είναι τα μειονεκτήματα των συμβολικών γλωσσών; Τα μειονεκτήματα είναι: Παραμένουν στενά συνδεδεμένες με την αρχιτεκτονική του κάθε Η/Υ(εξαρτώνται από την αρχιτεκτονική), Δεν διαθέτουν εντολές σύνθετων λειτουργιών, οδηγώντας σε μακροσκελή προγράμματα, που ήταν δύσκολο να γραφούν και κυρίως να συντηρηθούν. Τα προγράμματα δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον διαφορετικό Η/Υ ακόμη και του ίδιου κατασκευαστή.

9 Τι γνωρίζετε για την FORTRAN; Πρόκειται για μια γλώσσα υψηλού επιπέδου η οποία αναπτύχθηκε από την IBM και προέρχεται από τις λέξεις: FOR M UL A TRAN S L A T I O N

10 Τι γνωρίζετε για την FORTRAN; Πρόκειται για μια γλώσσα υψηλού επιπέδου η οποία αναπτύχθηκε από την IBM και προέρχεται από τις λέξεις: FOR TRAN και αναπτύχθηκε για την επίλυση μαθηματικών και επιστημονικών προβλημάτων. Το πρόγραμμα που γράφεται σε FORTRAN ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα υψηλού επιπέδου, μεταφράζεται από τον ίδιο τον υπολογιστή στις ακολουθίες των εντολών της μηχανής με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, που ονομάζεται μεταγλωττιστής. Το ίδιο πρόγραμμα FORTRAN μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή, αρκεί να υπάρχει ο αντίστοιχος μεταγλωττιστής για τον υπολογιστή αυτό. μεταγλωττιστής

11 Να αναφέρετε, για τις γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που γνωρίζετε, το βασικότερο χαρακτηριστικό τους. Γλώσσα Προγραμματισμού Βασικό Χαρακτηριστικό FORTRAN COBOL ALGOL Pl/1 LISP PROLOG basic pascal Μαθηματικές και επιστημονικές εφαρμογές. Εμπορικές εφαρμογές. Ευρωπαϊκή γλώσσα για δημιουργία γενικής φύσης προγραμμάτων Προσπάθησε να καλύψει όλους τους τομείς του προγραμματισμού Χειρισμός λιστών από σύμβολα και γλώσσα για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης Χρησιμοποιείται σε προβλήματα τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. έμπειρα συστήματα,παιχνίδια κ.λ.π. Δημοφιλής γλώσσα για πλήθος εφαρμογών και για εκπαίδευση αρχαρίων στον προγραμματισμό Γενικής χρήσης, κατάλληλη για εκπαίδευση και για δημιουργία ισχυρών δομημένων προγραμμάτων κάθε τύπου.

12 Να αναφέρετε, για τις γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που γνωρίζετε, το βασικότερο χαρακτηριστικό τους. Γλώσσα Προγραμματισμού Βασικό Χαρακτηριστικό c C++ Χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος UNIX. Είναι κατάλληλη για ανάπτυξη δομημένων εφαρμογών και έχει πολλές δυνατότητες γλώσσας χαμηλού επιπέδου. Αντικειμενοστρεφής και αποτελεί εξέλιξη της C JAVA Αντικειμενοστρεφής γλώσσα, κατάλληλη για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα εκτελούνται στο διαδίκτυο. VISUAL BASIC Γλώσσα οπτικού προγραμματισμού και προγραμματισμού οδηγούμενου από το γεγονός

13 Τι εννοούμε με τους όρους οπτικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΣΙΜΟ Ο ΗΓΟΎΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ; Με τον όρο οπτικό προγραμματισμό εννοούμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε γραφικά μια εφαρμογή, με τη χρήση έτοιμων τμημάτων κώδικα που συνδέονται με κάποιο κουμπί ή μενού. Ο προγραμματισμός ο οδηγούμενος από το γεγονός, είναι η δυνατότητα να ενεργοποιούνται λειτουργίες του προγράμματος με την εκτέλεση ενός γεγονότος, για παράδειγμα το κλικ του ποντικιού.

14 Ποια μορφή έχουν οι εντολές των γλωσσών υψηλού επιπέδου; Οι εντολές των γλωσσών προγραμματισμού υψηλού επιπέδου είναι συνδυασμοί απλών αγγλικών λέξεων και ακολουθούν αυστηρούς κανόνες σύνταξης. Οι εντολές μεταφράζονται σε γλώσσα μηχανής για να εκτελεστούν.

15 Ποια τα πλεονεκτήματα των γλωσσών υψηλού επιπέδου; Τα πλεονεκτήματα είναι: Ο φυσικότερος και πιο ανθρώπινος τρόπος έκφρασης των προβλημάτων. Τα προγράμματα σε γλώσσα υψηλού επιπέδου είναι πιο κοντά στα προβλήματα που επιλύουν. Η ανεξαρτησία από τον τύπο του υπολογιστή. Προγράμματα σε μία γλώσσα υψηλού επιπέδου μπορούν να εκτελεστούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή με ελάχιστες ή καθόλου μετατροπές. Η δυνατότητα της μεταφερσιμότητας των προγραμμάτων είναι σημαντικό προσόν. Η ευκολία της εκμάθησης και εκπαίδευσης ως απόρροια των προηγουμένων. Η διόρθωση λαθών και η συντήρηση προγραμμάτων σε γλώσσα υψηλού επιπέδου είναι πολύ ευκολότερο έργο. Συνολικά οι γλώσσες υψηλού επιπέδου ελάττωσαν σημαντικά το χρόνο και το κόστος παραγωγής νέων προγραμμάτων, αφού λιγότεροι προγραμματιστές μπορούν σε μικρότερο χρόνο να αναπτύξουν προγράμματα που χρησιμοποιούνται σε περισσότερους υπολογιστές.

16 Ποια τα χαρακτηριστικά των γλωσσών 4ης γενιάς; Αποκρύπτουν αρκετές λεπτομέρειες υλοποίησης και στηρίζονται στα δεδομένα. Ο χρήστης δεν έχει την δυνατότητα να επιφέρει αλλαγές σε κάποιο πρόγραμμα. Ο χρήστης μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις ή να αναπτύσσει εφαρμογές που βρίσκουν πληροφορίες από βάσεις δεδομένων. Ο χρήστης μπορεί να καθορίσει τον τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών που τον ενδιαφέρουν. Παράδειγμα γλώσσας 4ης γενιάς αποτελεί η SQL.

17 Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου με βάση την κατηγορία προγραμματισμού που αντιπροσωπεύουν; Οι γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, με βάση την κατηγορία προγραμματισμού που αντιπροσωπεύουν διακρίνονται σε: 1. Διαδικασιακές ή αλγοριθμικές, π.χ. Pascal. 2. Αντικειμενοστρεφείς π.χ. C Συναρτησιακές π.χ. LISP. 4. Μη διαδικασιακές ή γλώσσες πολύ υψηλού επιπέδου, π.χ. PROLOG. 5. Ερωταπαντήσεων, π.χ. SQL. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου με βάση την περιοχή χρήσης; Οι γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, με βάση την περιοχή χρήσης διακρίνονται σε: 1. Γενικής χρήσης, π.χ. BASIC ή Pascal, οι οποίες διακρίνονται περαιτέρω σε: 1.1 Επιστημονικής κατεύθυνσης, π.χ. FORTRAN. 1.2 Εμπορικής κατεύθυνσης π.χ. COBOL. 2. Προγραμματισμού συστημάτων π.χ. C. 3. Τεχνητής νοημοσύνης π.χ. LISP,PROLOG. 4. Ειδικής χρήσης, για εφαρμογές στη ρομποτική, στην εκπαίδευση, μέσω υπολογιστή κ.α.

18 Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιλογή μιας γλώσσας προγραμματισμού; Οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού είναι κατάλληλες για συγκεκριμένες εφαρμογές. Έτσι, δεν υπάρχει μία γλώσσα προγραμματισμού που να υπερτερεί όλων των υπολοίπων. Η επιλογή της γλώσσας για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής εξαρτάται από: 1. Το είδος της εφαρμογής. 2. Το υπολογιστικό περιβάλλον στο οποίο θα εκτελεστεί η εφαρμογή. 3. Τα προγραμματιστικά περιβάλλοντα που διαθέτουμε. 4. Τις γνώσεις του προγραμματιστή.

19 Από ποια στοιχεία προσδιορίζεται μια φυσική γλώσσα ή μια γλώσσα προγραμματισμού; Οι φυσικές γλώσσες και οι γλώσσες προγραμματισμού προσδιορίζονται από: Το αλφάβητο Αλφάβητο μιας γλώσσας καλείται το σύνολο των στοιχείων, που χρησιμοποιείται από τη γλώσσα. Για παράδειγμα η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιεί τα πεζά(α-ω) και κεφαλαία (Α-Ω) του αλφαβήτου και είναι αποδεκτές από την γλώσσα. Το λεξιλόγιο Το λεξιλόγιο αποτελείται από τις λέξεις που δημιουργούνται από τα στοιχεία του αλφαβήτου και είναι αποδεκτές από την γλώσσα. Η γραμματική Η γραμματική αποτελείται από το τυπικό (τυπολογικό) και το συντακτικό. Τυπικό είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει τις αποδεκτές μορφές μιας λέξης. Συντακτικό είναι οι κανόνες δημιουργίας προτάσεων από συνδυασμούς λέξεων. Η γνώση του Συντακτικού επιτρέπει τη δημιουργία σωστών προτάσεων στις φυσικές γλώσσες, ενώ στις γλώσσες προγραμματισμού τη δημιουργία σωστών εντολών. Η σημασιολογία Η σημασιολογία είναι οι κανόνες που καθορίζουν το νόημα των λέξεων, των εκφράσεων και των προτάσεων μιας γλώσσας. Στις γλώσσες προγραμματισμού, ο δημιουργός της γλώσσας αποφασίζει τη σημασιολογία των λέξεων της γλώσσας.

20 Ποιες είναι οι διαφορές φυσικών και τεχνητών γλωσσών; Οι φυσικές γλώσσες εξελίσσονται συνεχώς, νέες λέξεις, κανόνες γραμματικής και σύνταξης δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί η γλώσσα χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, που εξελίσσονται συνεχώς. Οι τεχνητές γλώσσες (γλώσσες προγραμματισμού) κατασκευάζονται για ένα συγκεκριμένο σκοπό και μεταβάλλονται σπάνια και μόνο από τους δημιουργούς τους, με σκοπό να διορθωθούν αδυναμίες ή να καλύψουν μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών.

21 Τι γνωρίζετε για την Ιεραρχική σχεδίαση προγράμματος; Η τεχνική της Ιεραρχικής σχεδίασης και επίλυσης ονομάζεται και διαδικασία σχεδίασης από επάνω προς τα κάτω. Περιλαμβάνει τη συνεχή διάσπαση των λειτουργιών του προγράμματος σε όλο και μικρότερες λειτουργίες, μέχρι οι λειτουργίες να είναι πολύ απλές, ώστε να επιλυθούν εύκολα.

22 Να περιγραφεί ο τμηματικός προγραμματισμός modular Programming (υποπρογράμματα κτλ). Σύμφωνα με το τμηματικό προγραμματισμό, μετά την ιεραρχική σχεδίαση του προγράμματος, δηλ. την διαίρεση του σε πιο απλά τμήματα, κάθε τμήμα του προγράμματος υλοποιείται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τμήματα. Οτμηματικός προγραμματισμός έχει τα εξής πλεονεκτήματα: 1. Διευκολύνει τη δημιουργία του προγράμματος 2. Μειώνει τα λάθη. 3. Επιτρέπει την ευκολότερη κατανόηση και διόρθωση του προγράμματος. 4. Επεκτείνει τις δυνατότητες των γλωσσών προγραμματισμού.

23 Να περιγραφεί ο δομημενοσ προγραμματισμοσ Structured Programming. Ο Δομημένος Προγραμματισμός στηρίζεται στη χρήση τριών στοιχειωδών λογικών δομών: ακολουθίας επιλογής και επανάληψης. Όλα τα προγράμματα μπορούν να γραφούν χρησιμοποιώντας συνδυασμούς μόνο αυτών των τριών δομών ελέγχου. Κάθε πρόγραμμα, και κάθε ενότητα προγράμματος έχει μόνο μία είσοδο και μία μόνο έξοδο.

24 Ποια τα πλεονεκτήματα του δομημενου προγραμματισμου Structured Programming. Τα πλεονεκτήματα του δομημένου προγραμματισμού είναι : 1. Δημιουργία απλούστερων προγραμμάτων. 2. Άμεση μεταφορά των αλγορίθμων σε προγράμματα. 3. Διευκόλυνση ανάλυσης του προγράμματος σε τμήματα. 4. Περιορισμός των λαθών κατά την ανάπτυξη του προγράμματος. 5. Διευκόλυνση στην ανάγνωση και κατανόηση του προγράμματος από τρίτους. 6. Ευκολότερη διόρθωση και συντήρηση. Τι γνωρίζετε για την εντολή GOTO ; Η εντολή GOTO έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ροής του προγράμματος και της μεταπήδησης σε οποιαδήποτε εντολή του προγράμματος και όχι απαραίτητα την επόμενη. Μια ομάδα προγραμματιστών υποστήριζε ότι με την χρήση της GOTO έλυναν εύκολα τα προβλήματα της ανάπτυξης των προγραμμάτων τους, ενώ μια άλλη ομάδα τη θεωρούσαν υπεύθυνη για τη δυσκολία στην αρχική σχεδίαση της λύσης και συντήρηση του προγράμματος. Οι σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, υποστηρίζουν το δομημένο προγραμματισμό και καθιστούν τη χρήση της GOTO περιττή. Για λόγους όμως συμβατότητας με τις παλιότερες εκδόσεις τους καθώς και για λόγους συντήρησης παλιών προγραμμάτων, μερικές γλώσσες προγραμματισμού περιλαμβάνουν ακόμη τη GOTO στις εντολές τους.

25 Τι γνωρίζετε για τον αντικειμενοστραφη προγραμματισμο; Είναι μια μέθοδος για τη δόμηση ενός προγράμματος σε ιεραρχικά οργανωμένες τάξεις που περιγράφουν τα δεδομένα και τις λειτουργίες αντικειμένων. Ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός έχει ως πρωτεύοντα δομικά στοιχεία ενός προγράμματος τα δεδομένα τα οποία δομεί σε αντικείμενα που περιλαμβάνουν τα δεδομένα και τις επιτρεπτές ενέργειες σε αυτά. Αποδείχθηκε ότι αυτή η σχεδίαση επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα, αφού τα προγράμματα που δημιουργούνται είναι πιο ευέλικτα και επαναχρησιμοποιήσιμα. Κατά τη δημιουργία ενός αντικειμενοστρεφούς προγράμματος προκύπτουν αρκετά και δύσκολα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα Πως προσδιορίζουμε και περιγράφουμε ένα αντικείμενο;, Πως τα αντικείμενα συσχετίζονται μεταξύ τους; κα.

26 Τι είναι ο παράλληλος προγραμματισμός; Ο παράλληλος προγραμματισμός είναι μια μορφή προγραμματισμού που αναπτύσσεται τελευταία και στο μέλλον θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Στον παράλληλο προγραμματισμό ισχύει: 1. Οι Η/Υ διαθέτουν περισσότερους από ένα επεξεργαστές, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια μνήμη. 2. Οι επεξεργαστές λειτουργούν παράλληλα, εκτελώντας διαφορετικές εντολές του ιδίου προγράμματος. 3. Οι Η/Υ πετυχαίνουν υψηλές ταχύτητες, σε σχέση με τους απλούς υπολογιστές με έναν επεξεργαστή. 4. Το πρόγραμμα διαιρείται σε τμήματα που εκτελούνται παράλληλα. 5. Απαιτείται η ύπαρξη ενός προγραμματιστικού περιβάλλοντος και μιας γλώσσας προγραμματισμού που υποστηρίζει παράλληλο προγραμματισμό, πχ OCCAM.

27 Τι είναι ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ (editor) ενός προγράμματος; Για τη γραφή και τροποποίηση των προγραμμάτων χρησιμοποιείται ένα ειδικό πρόγραμμα που ονομάζεται συντάκτης(editor). Ο συντάκτης είναι ουσιαστικά ένας επεξεργαστής κειμένου με περιορισμένες δυνατότητες, αρκετές όμως για την γραφή εντολών του προγράμματος.

28 Τι είναι ο μεταγλωττιστής και τι ο διερμηνευτής μιας γλώσσας προγραμματισμού; Ομεταγλωττιστής (compiler) είναι ένα πρόγραμμα του υπολογιστή, το οποίο δέχεται σαν είσοδο ένα πρόγραμμα γραμμένο σε μια γλώσσα υψηλού επιπέδου και παράγει ένα ισοδύναμο πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής. Οδιερμηνευτής (interpreter) είναι ένα πρόγραμμα που διαβάζει μία προς μία τις εντολές του αρχικού προγράμματος και για κάθε μία από αυτές εκτελεί αμέσως μια ισοδύναμη ακολουθία εντολών μηχανής.

29 Ποια τα χαρακτηριστικά ενός μεταγλωττιστή και ενός διερμηνευτή; Μεταγλωττιστής compiler ιερμηνευτής interpreter Μεταφράζει όλο το πηγαίο πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής και κατόπιν το εκτελεί. Για κάθε μία από τις εντολές του πηγαίου προγράμματος παράγει και εκτελεί αμέσως μια ισοδύναμη εντολή σε γλώσσα μηχανής. Εμφανίζει κατάλληλα ενημερωτικά μηνύματα για τα λάθη όλου του προγράμματος. Εμφανίζει ενημερωτικά μηνύματα για τα λάθη κάθε εντολής και διακόπτει τη διαδικασία διερμηνείας και εκτέλεσης. Τα μηνύματα λαθών δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια τα σημεία σε ένα πρόγραμμα που υπάρχουν λάθη. Η εκτέλεση του προγράμματος μετά τη διαδικασία της μεταγλώττισης είναι πολύ πιο γρήγορη. Έχουμε το πλεονέκτημα της άμεσης εκτέλεσης και άμεσης διόρθωσης μιας εντολής. Επαναλαμβάνεται κάθε φορά η διερμηνεία του προγράμματος, οπότε η εκτέλεση του καθίσταται πιο αργή, του ισοδύναμου εκτελέσιμου προγράμματος που παράγει ο μεταγλωττιστής.

30 Τι ονομάζεται πηγαίο(source) και τι αντικείμενο (object) πρόγραμμα; Το αρχικό πρόγραμμα το οποίο γράφεται από το προγραμματιστή λέγεται πηγαίο πρόγραμμα, ενώ το πρόγραμμα που προκύπτει από τον μεταγλωττιστή ονομάζεται αντικείμενο πρόγραμμα. αντικείμενο πρόγραμμα πηγαίο πρόγραμμα

31 Τι ονομάζεται συνδετησ-φορτωτησ(linker-loader) και ποιο το αποτέλεσμα της χρήσης του; Το αντικείμενο-πρόγραμμα (Linker-loader) που προκύπτει από τον μεταγλωττιστή, παρόλο που είναι κατανοητό από τον Η/Υ δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί χρειάζεται να συμπληρωθεί και να συνδεθεί με άλλα τμήματα προγράμματος απαραίτητα για την εκτέλεση του. Τα τμήματα αυτά μπορεί να τα έχει γράψει ο ίδιος ο προγραμματιστής του πηγαίου προγράμματος ή να βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της γλώσσας, δηλαδή να είναι έτοιμα προγράμματα από τον κατασκευαστή της γλώσσας. Το πρόγραμμα που επιτρέπει τη σύνδεση αυτή ονομάζεται συνδέτης-φορτωτής. Το αποτέλεσμα του συνδέτη είναι η παραγωγή του εκτελέσιμου προγράμματος, το οποίο είναι το τελικό πρόγραμμα που εκτελείται από τον Η/Υ. Βιβλιοθήκες Μεταγλωττιστής Αντικείμενο Εκτελέσιμο Πρόγραμμα Αρχικό Πρόγραμμα συνδέτης-φορτωτής

32 Να περιγραφεί η διαδικασία μεταγλώττισης & σύνδεσης ενός προγράμματος. Ηδιαδικασία μεταγλώττισης και εκτέλεσης ενός προγράμματος είναι η εξής: 1. Το αρχικό πρόγραμμα, το οποίο δημιουργείται στο συντάκτη λέγεται πηγαίο πρόγραμμα, ενώ το πρόγραμμά που παράγεται από το μεταγλωττιστή λέγεται αντικείμενο πρόγραμμα. 2. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του αντικείμένου, ο μεταγλωττιστής ανιχνεύει τα λάθη του προγράμματος και εμφανίζει ενημερωτικά μηνύματα στον Η/Υ. Η διαδικασία της μετταγλώτισης επαναλαμβάνεται μέχρις ότου ο προγραμματιστής επιλύσει όλα τα συντακτικά λάθη. Πηγαίο Πρόγραμμα Μεταγλωττιστής Αντικείμενο Αρχικό Πρόγραμμα

33 Να περιγραφεί η διαδικασία μεταγλώττισης & σύνδεσης ενός προγράμματος. Ηδιαδικασία μεταγλώττισης και εκτέλεσης ενός προγράμματος είναι η εξής: 3. Το αντικείμενο πρόγραμμα, είναι σε μορφή κατανοητή από τον Η/Υ, αλλά πρέπει να συνδεθεί με άλλα προγράμματα απαραίτητα για την εκτέλεση του. Τα τμήματα αυτά τα γράφει ο προγραμματιστής ή βρίσκονται στις βιβλιοθήκες της γλώσσας προγραμματισμού. 4. Τη διαδικασία αυτή την αναλαμβάνει ο συνδέτης-φορτωτής. 5. Το αποτέλεσμα του συνδέτη, είναι η παραγωγή του εκτελέσιμου προγράμματος, το οποίο είναι το τελικό πρόγραμμα που εκτελείται από τον Η/Υ. Πηγαίο Πρόγραμμα Μεταγλωττιστής Αντικείμενο Βιβλιοθήκες Εκτελέσιμο Πρόγραμμα Αρχικό Πρόγραμμα συνδέτης-φορτωτής

34 Ποια είναι τα προγράμματα και τα εργαλεία που περιέχει ένα προγραμματιστικό περιβάλλον; Ένα προγραμματιστικό περιβάλλον περιέχει τουλάχιστον τρία προγράμματα: τον συντάκτη, τον μεταγλωττιστή, και τον συνδέτη. εκτός όμως από αυτά, μπορεί να περιέχει και επιπλέον δυνατότητες ή εργαλεία για διόρθωση. Για παράδειγμα το προγραμματιστικό περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού, πρέπει να περιέχει ειδικό συντάκτη που να διευκολύνει τη δημιουργία γραφικών αντικειμένων, παρέχοντας στον προγραμματιστή τα αντίστοιχα γραφικά εργαλεία.

35 Ο παρακάτω αλγόριθμος αποτελεί τμήμα μη δομημένου προγράμματος. Να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος, έτσι ώστε να αποτελεί πλέον δομημένο πρόγραμμα. Ο αλγόριθμος αυτός χρησιμοποιεί την εντολή πήγαινε με αποτέλεσμα να μην ακολουθεί τις αρχές του δομημένου προγραμματισμού. Θα πρέπει ο αλγόριθμος να τροποποιηθεί και οι εντολές πήγαινε να εξαφανιστούν, χωρίς να αλλάξει και η σειρά των υπολοίπων εντολών. Αλγόριθμος Μη-Δομημένος Αν συνθήκηα τότε Αν συνθήκηβ τότε εντολήα πήγαινε στην εντολήγ Τέλος_αν εντολήβ εντολήγ πήγαινε στην αρχή Τέλος_αν Τέλος Μη-Δομημένος

36 Ο παρακάτω αλγόριθμος αποτελεί τμήμα μη δομημένου προγράμματος. Να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος, έτσι ώστε να αποτελεί πλέον δομημένο πρόγραμμα. 1ο Βήμα: Εξαφάνιση του πήγαινε στην εντολήγ Η εντολήα εκτελείται, όταν η συνθήκηβ είναι αληθής. ενώ η εντολήβ εκτελείται μόνο όταν η συνθήκηβ είναι ψευδής. Η εντολήγ εκτελείται, ανεξάρτητα από την συνθήκηβ, καιναισχύεικαιναμηνισχύει. Αλγόριθμος Μη-Δομημένος Αν συνθήκηα τότε Αν συνθήκηβ τότε εντολήα πήγαινε στην εντολήγ Τέλος_αν εντολήβ εντολήγ πήγαινε στην αρχή Τέλος_αν Τέλος Μη-Δομημένος

37 Ο παρακάτω αλγόριθμος αποτελεί τμήμα μη δομημένου προγράμματος. Να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος, έτσι ώστε να αποτελεί πλέον δομημένο πρόγραμμα. 1ο Βήμα: Εξαφάνιση του πήγαινε στην εντολήγ Άρα ο αλγόριθμος τροποποιείται ως εξής: Αλγόριθμος Μη-Δομημένος Αν συνθήκηα τότε Αν συνθήκηβ τότε εντολήα Αλλιώς πήγαινε στην εντολήγ Τέλος_αν Τέλος_αν εντολήβ εντολήγ πήγαινε στην αρχή Τέλος_αν Τέλος Μη-Δομημένος

38 Ο παρακάτω αλγόριθμος αποτελεί τμήμα μη δομημένου προγράμματος. Να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος, έτσι ώστε να αποτελεί πλέον δομημένο πρόγραμμα. 2ο Βήμα: Εξαφάνιση του πήγαινε στην αρχή Όσο η συνθήκηα είναι αληθής, ηεντολή πήγαινε στην αρχή θα εκτελείται, οπότε θα έχουμε επανάληψη. Η επανάληψη θα σταματήσει όταν η συνθήκηα γίνει ψευδής. ΌλααυτάμαςθυμίζουντηνδομήεπανάληψηςΌσο επανέλαβε. Αλγόριθμος Μη-Δομημένος Αν συνθήκηα τότε Αν συνθήκηβ τότε εντολήα Αλλιώς εντολήβ Τέλος_αν εντολήγ πήγαινε στην αρχή Τέλος_αν Τέλος Μη-Δομημένος

39 Ο παρακάτω αλγόριθμος αποτελεί τμήμα μη δομημένου προγράμματος. Να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος, έτσι ώστε να αποτελεί πλέον δομημένο πρόγραμμα. 2ο Βήμα: Εξαφάνιση του πήγαινε στην αρχή Ο τροποποιημενος αλγόριθμος είναι: Αλγόριθμος Μη-Δομημένος Όσο Αν συνθήκηα επανέλαβε τότε Αν συνθήκηβ τότε εντολήα Αλλιώς εντολήβ Τέλος_αν εντολήγ πήγαινε στην αρχή Τέλος_αν Τελος_επαναλψης Τέλος Μη-Δομημένος

40 Επικοινωνία:

Πανεπιστήµιο Αιγαίου url: http://www.aegean.gr. Εισαγωγή στις γλώσσες προγραµµατισµού µε τη γλώσσα C

Πανεπιστήµιο Αιγαίου url: http://www.aegean.gr. Εισαγωγή στις γλώσσες προγραµµατισµού µε τη γλώσσα C Πανεπιστήµιο Αιγαίου url: http://www.aegean.gr Εισαγωγή στις Γλώσσες Προγραµµατισµού Βασικά στοιχεία της Γλώσσας C Εισαγωγή στις γλώσσες προγραµµατισµού µε τη γλώσσα C Εντολές Ελέγχου Ροής Προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη C# και το.net 4.0

Εισαγωγή στη C# και το.net 4.0 Εισαγωγή στη C# και το.net 4.0 Σημειώσεις Σεμιναρίου Επιμέλεια: Βασίλης Κόλιας Ενότητα 1 Θεωρητικό Υπόβαθρο Το.NET Framework και η C# To Visual Studio 1.0.0 Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων...

Διαβάστε περισσότερα

2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic

2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic 2_ Επισκόπηση και δημιουργία προγράμματος σε Visual Basic Σκοπός Κεφαλαίου προσδοκωμενα αποτελεσματα διδακτικοι στοχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι να σας εισάγει σε έννοιες του προγραμματισμού και του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ Θ. ΒΕΡΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ Θ. ΒΕΡΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ Θ. ΒΕΡΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πανεπιστημιακές Παραδόσεις στην ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της;

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της; 1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες (μορφές) της; Η δομή επανάληψης χρησιμοποιείται όταν μια σειρά εντολών πρέπει να εκτελεστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων, που έχουν κάτι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. είναι απλή υπόθεση.

Πρόλογος. είναι απλή υπόθεση. Πρόλογος Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους μαθητές Γ Τάξης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ενιαίων Λυκείων, που παρακολουθούν το μάθημα Ανάπτυξη Ε- φαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον του Κύκλου Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Του σπουδαστή ΓΡΙΒΑ ΑΡΓΥΡΗ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΘΕΜΑ 1 Α.

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΘΕΜΑ 1 Α. ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΘΕΜΑ 1 Α. 1. Αν το Α έχει την τιµή 10 και το Β την τιµή 20 τότε η έκφραση (Α > 8 ΚΑΙ Β < 20) Ή (Α > 10 Ή Β = 10) είναι αληθής 2. Σε περίπτωση εµφωλευµένων βρόχων, ο εσωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ JAVA

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ JAVA ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ JAVA ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Τ-1854 Τ Μ Η Μ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ & Τ Η Λ Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Ω Ν Λ Α Ρ Ι Σ Α 2 0 1 2 ebooks4greeks.gr ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )»

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 783 ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ξυνόγαλος Στέλιος Διδάκτορας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας stelios@uom.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ TCP/IP ME ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WIRESHARK

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ TCP/IP ME ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WIRESHARK ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ TCP/IP ME ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WIRESHARK ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΜ 2769 Επιβλέπων Καθηγητής Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία του Προγραμματισμού Η/Υ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Διαδικασία Ανάπτυξης Πνευματικών Δεξιοτήτων

Η Διδασκαλία του Προγραμματισμού Η/Υ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Διαδικασία Ανάπτυξης Πνευματικών Δεξιοτήτων Η Διδασκαλία του Προγραμματισμού Η/Υ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Διαδικασία Ανάπτυξης Πνευματικών Δεξιοτήτων Μία Πρόταση Βασισμένη στη Δημιουργία Βάσης Ασκήσεων Γνωστής Δυσκολίας Β. Γεωργίου, Α. Τζιμογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ. Τι είναι αλγόριθμος

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ. Τι είναι αλγόριθμος ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Στο σηµείωµα αυτό αρχικά εξηγείται η έννοια αλγόριθµος και παραθέτονται τα σπουδαιότερα κριτήρια που πρέπει να πληρεί κάθε αλγόριθµος. Στη συνέχεια, η σπουδαιότητα των αλγορίθµων συνδυάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Πέρδος Αθανάσιος Καθηγητής Πληροφορικής

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Πέρδος Αθανάσιος Καθηγητής Πληροφορικής Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών Πέρδος Αθανάσιος Καθηγητής Πληροφορικής Περιεχόµενα Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών...1 Κεφάλαιο 1 ο...3 Γενική Επισκόπηση Των Εφαρµογών Πληροφορικής...3 Εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες - Εφαρμογές. & Υλοποίηση Δικτύων Η/Υ. Γ. Μπάρδης

Μελέτες - Εφαρμογές. & Υλοποίηση Δικτύων Η/Υ. Γ. Μπάρδης Μελέτες - Εφαρμογές & Υλοποίηση Δικτύων Η/Υ Γ. Μπάρδης Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος... V ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Επικοινωνιών...1 1.1 Εισαγωγή...3 1.2 Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνίες...4 1.3 Τηλεπικοινωνιακά

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα Θέμα:

Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα Θέμα: 1 Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα 2007 Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα Θέμα: Επιλέξτε ένα οποιοδήποτε RTOS μπορείτε να βρείτε (και να προσομειώσετε ή να εκτελέσετε) και να εκτελέσετε σε αυτό μια εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Η νέα έκδοση των παρόντων σημειώσεων θα ολοκληρωθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Αύγουστος 2008.

Πρόλογος. Η νέα έκδοση των παρόντων σημειώσεων θα ολοκληρωθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Αύγουστος 2008. Πρόλογος Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που διδάχτηκε στις παραδόσεις του προπτυχιακού μαθήματος της Αριθμητικής Ανάλυσης, το εαρινό εξάμηνο 7-8, στο Μαθηματικό τμήμα του

Διαβάστε περισσότερα

III. Πως μετατρέπεται το πηγαίο πρόγραμμα σε εκτελέσιμο πρόγραμμα;

III. Πως μετατρέπεται το πηγαίο πρόγραμμα σε εκτελέσιμο πρόγραμμα; ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Θέμα 1ο I. Τι πρέπει να ικανοποιεί ένα κομμάτι κώδικα ώστε να χαρακτηριστεί ως υποπρόγραμμα; Τα υποπρογράμματα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο για τον τομέα Πληροφορικής της ΤΕΕ

Σεμινάριο για τον τομέα Πληροφορικής της ΤΕΕ Σεμινάριο για τον τομέα Πληροφορικής της ΤΕΕ Θέμα: Διδασκαλία των βασικών εννοιών του Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού με τη χρήση της γλώσσας Java και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος BlueJ 1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Μία από τις πιο σηµαντικές εφαρµογές της επιστήµης της Πληροφορικής που έχει γνωρίσει ευρεία ανάπτυξη και εφαρµογή λόγω της µεγάλης διάδοσης του διαδικτύου είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες (digital libraries)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Σημαντικό διακύβευμα του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος συνιστά η μετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ

ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏ ÉÙÁÍÍÉÍÙÍ ÓïöïêëÞò Ä. ÃáëÜíçò ÁíáðëçñùôÞò ÊáèçãçôÞò ÅÉÓÁÃÙÃÇ ÓÔÇÍ ÁÑÉÈÌÇÔÉÊÇ ÁÍÁËÕÓÇ É Ù Á Í Í É Í Á 0 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Γενικά. Αλγόριθμος του Συμπληρώματος 6.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Βασικές έννοιες. Βασικές έννοιες Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα: Νίκος Μωυσέως Μιχάλης ιονυσίου

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Βασικές έννοιες. Βασικές έννοιες Α Λυκείου. Συγγραφική ομάδα: Νίκος Μωυσέως Μιχάλης ιονυσίου ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Βασικές έννοιες Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 2006-2007 Βασικές έννοιες Α Λυκείου Συγγραφική ομάδα: Νίκος Μωυσέως Μιχάλης ιονυσίου Εποπτεία: Μάριος Μιλτιάδου ΕΜΕ Πληροφορικής Μιχάλης Τορτούρης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ελευθέριος Αθ. Παπαθανασίου Καθηγητής Επιχειρηµατικής Πληροφορικής. Τµήµα Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1.

Διαβάστε περισσότερα